Sreda, 13.10.2010.

22:33

Prodaja 51% Telekoma, pare u puteve

Vlada Srbije je donela odluku o prodaji 51 odsto akcija Telekoma Srbije. Pare idu na gradnju infrastrukture, a minimalna cena bi trebalo da bude 1,4 mlrd. evra.

Izvor: Beta

Prodaja 51% Telekoma, pare u puteve IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

124 Komentari

Sortiraj po:

Voda u usima

pre 13 godina

Staa, prodaje se i EPS ? Nemcima ? Znaci kilovat dvadesetak centi ?
Ako je tako, prodajem TA pec, sporet, bojler i cetiri sijalice od 100W.

adio Mare

pre 13 godina

@Mare i ostali prodavci,
baš me briga za budžet, ali, sada pare ipak ostaju u zemlji, zavrti se nešto pa na kraju se to i vrati na neki način do svih nas. Kada se Telekom proda, osetićemo svi to i još kako i ne samo preko većih cena nego i kroz opšte osiromašenje društva. Upravo će se prodajom kratkoročno popuniti budžet. I sadašnji profit bi trebalo ulagati u razvoj i širenje kompanije a ne davati nezajažljivoj državi za potrošnju.

krkix

pre 13 godina

Izgleda da ce biti neophodno da se izadje na ulice da bi se Tadicu objasnilo da ne sme da proda Telekom. Ima onih koji jedva cekaju bilo kakav povod.

DRAGOJEVIC IGOR

pre 13 godina

Imam i ja automobil marke bmw koji sam platio 50 000 eura,(dakle sudjelovao sam u razvoju firme) pa nisam vlasnik ni najmanjeg dijela (akcije) firme.VOZ

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Danas imam 9 telefonskih priključaka. Međutim, prvi sam platio oko 3000 DEM jer broj nisam mogao dobiti bez plaćanja nekoliko telefonskih stubova i žice, iako mi je kuća bila u centru najvećeg sela u bivšoj "velikoj" Jugoslaviji. Dakle, imam i ja neki delić današnjeg TELEKOMA, budući da su ti stubovi i žice kupljeni od mog novca. O tome imam i dokumentaciju. Ovakvih primera je bezbroj (od 1945. pa na ovamo). Kako vlada može prodavati TUĐU imovinu, odnosno imovinu UKRADENU od naroda koji je INFRASTRUKTURU Telekoma sam gradio?

Zoran-Nemac

pre 13 godina

Kakvi putevi,pa ona malopre na RTSu rece,bice pare od prodaje u
prugu BG-Bar ulozene?
Svejedno sta kazu,pokrasce,a puteve ni pruge necete videti!
Da se kladimo?

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Dok sam tekst čitao, pade mi na pamet Bogoljub Karić. Uz dozvolu Miloševića uvede mobilnu telefoniju u Srbiju, radeći zajedno sa Telekom-Srbija. Izvlačio je novac preko drugih firmi, enormnih mesečnih zarada i slične načine (u skladu sa zakonom), baš kao što vladajuća klika za svoje aparatčike izvlači i prisvaja za sebe naš novac (u skladu sa zakonom koje sama donosi) - novac poreskih obveznika (saveti, agencije, povezane firme i sl.). Samo što ove aktuelne štetočine Srbiju neprekidno osiromašuju, ostavljaju pustoš za sobom, za razliku od Karića koji je Srbiji "ostavio" samo 1,5 milijardi evra (ne računajući ono što će mu se "privremeno" oduzeti) - više nego što će Srbija dobiti za Telekom građen NAŠIM novcem 65 godina! To je činjenica. Verovatno zato i ne žele Karića u zemlji? I to je činjenica.

Srb

pre 13 godina

Telekom prodati zasto da ne ali:

Infrastrukturu zadrzati 100% u vlasnistvu drzave i iznajmljivati je svim zainteresovanim bilo stranim ili domacim subjektima. Tako
ste sacuvali mogucnost da u buducnosti imate dva tri telekoma a ujedno uskratili moguce izvore korupcije i pljacke koje sada imate koliko god hocete. Na kraju novac od iznajmljivanja infrastrukture treba da ide direktno u PIO fond ili za porodilje a nikako u budzet. Slicno treba uraditi i sa ostalim prirodnim resursima Srbije (reke za hidroelektrane, ugalj, druge rude,frekvencije, parkinzi,deo komunalne infrastrukture...).Drzava onda neka naplasuje poreze i podmiruje svoje rashode a Penzioneri i deca neka budu izdrzavani direktno iz ovih novih fondova a ne preko budzeta. Penzioner treba da postane svaki drzavljanin srbije sa 65 godina starosti bez obzira na radni staz a deciji dodatak da prima svaka porodica za dugo, trece... dete bez obzira na materijalni status. Samo to ima smisla i samo tako bi Srbija bila majka svakom svom gradjaninu a ne maceha kao do sad.Jos jednom, Telekom prodati ali infrastrukturu obavezno zadrzati u vlasnistvu drzave i iznajmljivati a tako dobijeni novac od iznajmljivanja uplacivati direktno u fond za porodilje ili eventualno PIO nikako u budzet.
I najvaznije nikako ne dozvoliti prodaju dok se ne stvore navedeni preduslovi jer svi znamo da ce taj novac ionako biti profuckan na gluposti.

vojkan

pre 13 godina

Jeli bre sinko jel ti to beše nekakav da ne kažem šta i u Slobodano vreme , zovu te nekakvim stručnjakom pa ti bre ni dve nacrtane koze nemožeš da sačuvaš.

cc

pre 13 godina

druze bajec:
poskupice impuls,izbacice radnike,nece biti poboljsanje kvaliteta....pare ce ici iz dobita u inostranstvo
kome ce biti dobro?

Pedja

pre 13 godina

A posle ce Dinkic da postavi Jasnu Matic da bude ministar energatike, cisto da se nadje tu kad se EPS bude prodavao, posto ce tad da ima iskustva sa trgovinom.

Darko

pre 13 godina

Pa da, ajmo malo da popunimo rupe u budzetu, treba dici sledece godine plate i penzije verovatno ce i izbori pa je sjajna prilika da se proda najuspesnija srpska firma, a posle cemo da gledamo kuda sunce ide...

Transparensi Internesnal

pre 13 godina

Kazu iz vlade prodaja mora da bude transparentna. Za Telekom cemo dobiti 1,4 milijarde eura. U puteve ulazemo 850-900 miliona eura. Za ostalo me ne pitajte

Milovan

pre 13 godina

Prodaja 51% Telekoma, pare u puteve.
Genijalna ideja, zna se na čemu se najlakše zarađuje, bar polovina sume od prodaje Telekoma završiće u džepovima tajkuna srpskih patriota.

jedan napred,dva nazad

pre 13 godina

i ja sam mislio kad su ovi sto hoce da prodaju *zlatnu koku* dosli na vlast da ce biti bolje, a oni dadose i obraz i imovinu... poceli su u zadnje vreme da kradu i varaju kao niko pre

Mare

pre 13 godina

@DzoniKG
Zar ozbiljno mislis da "eksperti" iz agencije za privatizaciju ili iz stranaka znaju ovo sta sam tebi napisao? Hahaha!

A sto se tebe tice, pogledaj jos jednom tacno sta sam napisao, nisi shvatio. Vracanje kredita nema uticaj na bilans uspeha (jedino kamate koje sam vec uracunao u pro-forma net dobit). Sa kreditom ili bez, profit telekoma se nece znatno menjati, pitaj pls nekoga ko zna da cita finansijske izvestaje. P/E multiple ostaje 17,5x, zar je to malo?

Vukasin

pre 13 godina

Od prvorazrednog znacaja je da sprecimo ovu kriminalnu prodaju. Na stranu sto je firma unajmljena kao savetnik u ovoj "privatizaciji" u konflitku interesa, jer savetuje i jednog od potencijalnih kupaca (Dojce Telekom, koga drugog); aj da se pravimo i da ne znamo kome bi te pare otisle da sa njima raspolaze po nahodjenju (cela ova ekipa koja prodaje porodicno srebro da bi finansirala jos koji mesec svog rezima); ali nemojmo da cutimo zato sto nam se prodaje najprofitabilnija drzavna kompanija, sa kojom ne samo da direktno punimo budzet vec je i koristimo kao kasicu prasicu za finansiranje siroke lepeze drustveno korisnih, ili zeljenih, aktivnosti - od sponzorisanja reprezentativnih timova, do organizovanja javnih dogadjaja pod pokroviteljstvom drzave. Ne treba zaobici ni cinjenicu da Telekom u nasim rukama ostavlja mogucnost razvijanja sekundarnih usluga, i tehnologije koju takva telekomunikaciona firma koristi, a sto ce sigurno biti prepusteno inostranim "saradnicima" ako firmu prodamo. U svakom slucaju, imperativ je ne dozvoliti prodaju jer je mnogo skuplje posle ispravljati stetu.

rajko

pre 13 godina

citam komentare i mogu samo da se slozim sa protivnicima prodaje. na zalost, samo u teoriji. tacno je da u ekonomskoj teoriji prodavanje preduzeca kao sto su nis, eps, ptt i slicno predstavljaju los potez. na zalost srbija nije zemlja u kojoj se stvari odvojaju na osnovu zdrave ekonomske logike. drzavna preduzeca su leglo korupcije, nerada i, sto je za korisnike najvaznije, bezobrazluka i lose usluge. koliko god da bih u normalnoj zemlji bio protiv ovoga, u srbiji mogu samo da pozelim da sve sto postoji treba da bude privatizovano. posto radim u drzavnom preduzecu znam dobro kako funkcionise zaposljavanje, postavljanje funkcionera, sefova, direktora, odredjivanje plata, stimilacija i bog-zna-cega-sve-ne. s jedne strane imate radnika koji radi za 20 hiljada, a pored njega sefa sa 90 hiljada, iznad njega direktora sa 200 hiljada, a iznad svih generalnog sa milion. na to dodajte dnevnice za strucna usavrsavanja na koja se vode sekretarice-svalerke, upravni odbor koji se sastane 3 puta godisnje i za to mazne nekoliko miliona godisnje, a jedina tema tih sastanaka je podizanje plata upravnom odboru i direktorima. sva drzavna preduzeca su smrdljiva jazbina u kojoj jedna grupica ljudi trosi 2/3 prihoda na svoje hirove i cist bezobrazluk. pritom, nisam se uopste ni dotakao lopovluka koji su zastitni znak rukovodstava svakog drzavnog preduzeca. ovde sam samo pomenuo tzv. "legalni lopovluk" za koji niko nece, a i ne moze da ogovara jer direktor sebi moze da da platu od milion dinara cak iako mu je preduzece u gubitku vec 30 godina samo zato sto su mu drugari iz partije iz upravnog odbora to odobrili. ah, da... i oni imaju plate od po nekoliko stotina hiljada dinara. to je vrzino kolo lopovluka. i sve je po zakonu. narod, naravno s gadjenjem gleda na drzavna preduzeca. citajuci komentare mogu da primetim i mrznju prema radnicima u drzavnim preduzecima, a istina je da oni rade za bezobrazno male plate. kad bi neko zagrebao u racunovodstva video bi da su obicni radnici drzavnih preduzeca placeni kao africki rudari, a visok prosek zapravo "nabijaju" rukovodece strukture kojih. em ima previse, em su placeni kao da su svi do jednog nobelovci. mogao bih do prekosutra da nabrajam nepravde, ali zaustavicu se samo na tome da jedino privatna svojina dovodi ove stvari na svoje mesto. zato, privatizujte sve, jer nasa vlast nije sposobna da posteno vodi i upravlja drzavnom svojinom. hvala na paznji.

zoka

pre 13 godina

Zar još ne shvaćate da zapad ovu Vladu nije postavio da nama bude bolje,nego da bolje bude njima!Nažalost bojim se da mi,a mislim na običan narod tu ne možemo ništa da promenimo!Ali izađimo na ulice bar da idućim generacijam ,koji će očigledno nositi gaće na štapu,pokažemo da smo bar pokušali!Pa kad nas ionako kolektivno ubijaju ,bar da umremo mladi i lepi!

choldo

pre 13 godina

Ako neka firma kao sta je u ovom slucaju Telekom ima toliku dobit,oko 150 miliona godisnje..a OTE od toga ima dividende 30 miliona..a drzavi trebaju pare za infrastrukturu sto je ok..jer je to temelj za investicije i ekonomski razvoj..
Zasto se ne uzme kredit od recimo 1.3 milijardi eura i odplacuje ako treba i 14 godina.. i eto telekom je ostao drzavi a i ulozeno je u infrastrukturu...

To je samo povrsno...naravno tu mora da budu izdvojena sredsva za modernizaciju Telekoma itd..

Milan

pre 13 godina

Prodaja Telekoma je tipicno nasilje politike nad strukom.
Sadasnje vreme je po tome mogo gore nego vreme SFRJ, komunisti su ipak koliko-toliko cenili struku.
Cela strucna javnost je protiv prodaje, ali ne vredi, sadasnji politicari osecaju da im je kraj blizu pa da ukradu jos sto se urasti moze.
Sta drugo moze da im se poruci nego mars sa vlasti LOPOVI!

crni oblak

pre 13 godina

Sto se tice cena i ulaganja, pogledajte primere iz okruzenja(npr. Crna Gora, Hrvatska) i sve ce vam biti jasno. Ulaganja minimalna , cene maksimalne.

Mikele

pre 13 godina

Odlično izabran trenutak i još bolja strategija! Napraviti gužvu i metež sa gej paradom, Farmom, naručenim divljanjem u Italiji...da se od drveća šuma ne vidi, pa dok Srbadija mlati praznu slamu sa takvim glupostima prodati firmu koja je jedna od retkih u Srbiji koja pravi profit i koja je vlasništvo svih nas. Biće to dovoljno da se kupi socijalni mir na barem nekoliko meseci, da se obračuna sa političkim protivnicima, da se na miru raspišu izbori pa da se jaše još i narednih nekoliko godina....bežite ljudi ovde skoro neće svanuti! Perite čaše na Novom Yelandu i bićete srećniji.

dO

pre 13 godina

A može li neka analiza korelacije dejstva Renea Obermanna i naprasnog povećavanja cena pretplate, forsiranja porasta broja ADSL korisnika po svaku cenu, i zaobilaženja priče na temu "a čija je telekomunikaciona infrastruktura čiju smo izgradnju mi finansirali"?

Petar

pre 13 godina

e kad se setim kako je Mobtel prodat povracami se.. a sad jos Telekom ma normalno ode Srbija na market. Vuk Brankovic je mali zec za ove danasnje vladare!!!

zorana

pre 13 godina

za kolegu koji prima 65000 ne znam kako će biti kad se proda telekom, a za stotine nas koji godinama radimo za 3 puta manje sa sličnim diplomama i ne regulisanim statusom,moze samo bolje, od ovoga gore nema. Pozdrav i srećna prodaja!

boban

pre 13 godina

Tadic zna sta je najbolje za nas.On je bio ministar telekomunikacija.Psiholog a
ministar telekomunikacija?!
Kada sam bio mali mislio sam da za to mesto treba biti elektronski inzinjer.
A sadasnji ministar telekomunikacija je gradjevinski inzinjer.
A u Kanadi 2000 nasih inzinjera elektroniko.Ko im je kriv.Nisu se snasli u Srbiji.

Haralampije

pre 13 godina

Halo ljudi. O čemu pričate ovde? Ja živim u Beogradu i taj famozni telekom koga kujete u zvezde mi i dalje ne pruža mogućnost da koristim ADSL. "Nema tehničkih uslova" već pet godina. Kada zovem babu u selu smetnje su kao da zovem Tunguziju. U Hrvatskoj je internet preko Dojč Telekoma DUPLO JEFTINIJI nego preko Telekoma Srbija kod nas. Naravno da ih treba prodati, jer su tipičan državni mastodont gde su se ljudi zapošljavali po babu i stričevima i OČIGLEDNO NE RADE SVOJ POSAO KAKO TREBA. Manite se tih kvazipatriotskih priča o izdaji. Prodati telekom i to što pre.

radnik

pre 13 godina

ako onog momenta kad stigne novac od telekoma, neko iz vlade najavi podizanje plata u državnom aparatu, biće jasno da je novac od telekoma otišao na skupljanje poena pred izbore

zamrznuti plate u državnom aparatu, a rasteretiti plate u privatnom sektoru!

MATUNOVIĆ MIOMIR MIKI

pre 13 godina

VLADO,VLADIMIRE !.
Ti što znaš, da u TELEKOMU 2 rade , a tri dupe lade, Dodji da te upoznam sa radom u TELEKOMU. Radim 27 godina i imam dve diplome, u PTT-u - telekominikaciji sam od 1983 godine, pa da te malo prošetam po terenu, da vidiš kako radi TT-Tehničar i na minus 10 stepeni C. U blatu, kaljugi, i kako je po tavanima na 55 stepeni kad vezuje vazdušni kabl u ormanu, ili na 8-9-10-12 metara visine na stubu, uporištu, jer "BANDERA" nije tačan SRBSKI naziv(BANDIERA-ITALIJANSKI).Da te malo popnem na stubove po 40-60 metara visine, da vidiš kako se ljulja i povraća bez broda i mora ?!. Dodji pile moje, da vidiš da li pošteno i mukom zaradjujemo platu, i ko radi i ko dupe ladi u TELEKOMU SRBIJA?!.Matunović Miomir Miki

Nebojsa

pre 13 godina

Cinjenioca je da se sprema pljacka veka.
Milosevic pod sankcijama prodao za 1,5 mlrd DEM sto je pandam danasnjih 1,5 mlrd EUR. A tada su svi rekli jeftino i pljacka.
Realna cena je 8 mlrd EUR.
A pandam neupucenima je da smo platili 60% Telekoma Republike Srpske 700 milona EUR.
A Karicev Mobtel je prodat za 1,5 mlrd EUR.
MTS je veci od Mobtela.
12.000.000 prikljucaka ima fiksne telefonije.
Plus crnogorski MTEL.
I racunajte da smo placali telefonski priklucak 2000 DEM, sto je sada 2000 EUR.
TO je zadnji trzaj pljackasa, pre nego sto jednog dana ne budu okupljeni jednog dana na centralnom sudjenju zbog zlocina protiv ovog naroda.

DzoniKG

pre 13 godina

@Mare
Ne blamiraj se stranacki ekspertu za rasprodaju drzave(ne secam se da ste nesto stvorili za 10 godina).Imas finansijski izvestaj na netu:

U hiljadama dinara

Do 1 godine – tekuća dospeća
23,547,419
Od 1 do 2 godine 17,306,718
Od 2 do 3 godine 22,734,349
Od 3 do 4 godine 3,974,506
Od 4 do 5 godina 2,790,512
Preko 5 godina 2,513,557

Stanje na dan 31. decembra 72,867,061

Kao sto vidis za 2 godine krediti otplaceni tj ostaje nesto sitno.

zika

pre 13 godina

Evo kako je u Cileu.Stranci drze celo trziste.Bazicna telefonska linija kosta oko 1600 Dinara i to pokriva 350 lokalnih minuta mesecno.Nema nista jeftinije.

jasna

pre 13 godina

"SRBIJA PRODAJE 51 ODSTO TELEKOMA"Vas naslov a onda pocinjeda "vlada prodaje 51 odsto"Ne razumem na kraju ko prodaje srbiaja ili vlada.I kako vlada moze da radi sta hoce?I ko je vlada,koja prodaje 51 osto drzavne imovine?Zar u srbiji jos uvek postoji nesto sto "srbija"tj."vlada"nije prodala?Pitanja na koja ne postoje odgovori,jer tamo ko vlada ,vlada...sve dok ne proda.Pitam se kada ce poceti nas,NAROD da prodaju.Ah velikog lapsusa,zaboravih da smo mi odavno prodati!!!Pozzz

boban

pre 13 godina

Genijalna ideja.Ubacite Kolesara i Janjusevica da odrade posao a Davinic neka samo overi ugovor.
Za novac od Telekoma kupite luku Bar.

Mare

pre 13 godina

@DzoniKg i svi ostali "eksperti"
Nas problem je da uvek ljudi koji imaju najmanje pojma o necemu, moraju najvise da pricaju.
Konsolidovani net profit telekoma 2009: 13,3 mrd dinara (zaboravimo minority interest)
Vracanje duga za kredit nije pozicija iz bilansa uspeha(!!!!), znaci treba profitu iz 2009te samo dodati kamate (oko 2,7 mrd rsd), znaci novi pro-forma net profit telekoma sa predpostavkom da je kredit za telekom srpske isplacen iznosi cca. 16 mrd rsd ili ca 160 mln eur.
Ako za 51% dobijamo 1,4 mrd eur, znaci za 100% 2,8 mrd eur. (zaboravimo razne vrste control premiuma)
Znaci imamo implicitni P/E multiple od 17,5x. Malo li je?

Ako racunamo sa EV/EBITDA ispada jos gore po tvoju teoriju, posto si ekspert, upali bloomberg i videces da je trenutna trading range 4,8-5,5x EBITDA.
Zato moje pitanje: dali je iko od vas kriticara ikada pogledao finansijski izvestaj telekoma i dali imas uopste pojma od cega se sastoji bilans uspeha, posto dosta ocigledno pricas totalne gluposti.

Toza

pre 13 godina

Jes bio genije onaj Beko kad je uspeo za milijardu ipo da ispregovara i proda 49%.. Nasi 49% danas ne bi uspeli ne za bilo kakve pare, nego ne bi uspeli NIKOME da prodaju.. Ma uopste, u svetu biznisa prodati 49% je mitska prodaja..

posmatrac

pre 13 godina

Kada neko kolje bika zbog kilogram mesa mora da mu je mnogo gladan!
Ovo se sa ekonomske strane može okarakterisati kao potez očajnika ili davljenika koji pokušava da uhvati poslednji dah pre nego što zauvek potone. Na žalost sudbine svih nas su vezane za tog davljenika. Kada se ova sitna lova potroši za 6 do 12 meseci, dolazi na red još EPS a posle toga potop.
Ono što su generacije sticale i stvarale preko 50 godina, jedna generacija je rasprodala za manje od 10 godina. Ako bude postojala Srbija posle ove genereacije, ovaj period će se opisivati kao godine koje su pojeli skakavci.

apsolvent

pre 13 godina

Moji profesori putuju po celoj Evropi i drze predavanja iz oblasti telekomunikacija (neka od imena su navedena u komentaru sa potpisima strucnjaka iz ove oblasti). Dovoljno je da oni kazu da prodaja nije ispravna i iznesu cinjenice koje podupiru takve tvrdnje. Mislim da smo spali na najnizi nivo, nije veliki problem kada se skupi par hiljada huligana i divljaju jer se to prosto resi njihovim hapsenjem. Problem je kada odluke koje se sustinski ticu naseg zivota donose nestrucni ljudi sa odsustvom argumentacije i potrebnog nivoa inteligencije.

"argumentacija" Vlade za prodaju:

1. Ulaganje novca u putnu infrastrukturu.
Odgovor: Ako prosecno godisnje gradimo cetrdesetak kilometra auto puta i to malo novca koje uzmemo od prodaje ce se unapred potrositi na socijalni mir, korupciju...

2.Nemogucnost drzave da ulaze u nove telekomunikacione sisteme

Odgovor: Ovu recenicu su culi najverovatnije od nekog menadzera u Telekomu koji je tamo po politickoj osnovi. Svaki inzinjer Telekoma zna da se ulaganja u telekomunikacione sisteme vrse svakodnevno zbog same prirode posla ali i velike isplativosti, shodno potrebama naseg trzista. Kome danas u Srbiji treba, tipa cetvrta generacija mobilnih sistema kad ne znaju ni trecu da koriste. Kome treba 20 Mbit\s kada nam je 2 Mbit\s s'obzirom na pismenost stanovnistva a o informatickoj da nepricamo. Kablovska televizija do svakog korisnika? Jel to bash svi hoce s'obzirom na nemastinu?

3. Monopol Telekoma nad domacim trzistem

Novi vlasnik nece biti monopolista?

4. Prodati firmu koja jos uvek posluje u pozitivnom bilansu jer je cena tada najbolja i ne cekati da firma postane neprofitabilna.

I nije vam neka cena. Da postane neprofitabilna? Ha, jedna digitalna centrala tipa u Nisu u toku jednog dana ostvari saobracaj koji je dovoljan da podmiri plate SVIM zaposlenima na teritoriji cele direkcije.

Ne odvajati mobilnu telefoniju od fiksne, ne odvajati prenosne mreze, opticke mreze... jer ce na taj nacin cena biti veca.

Opet ponavljam cena vam je nikakva a razlog ovim neodvajanjima je ta sto onda prodaja ne ide tako lako i brzo. Npr. opticki saobracaj(vodovi u zemlji) su nacionalno dobro jer je to tehnologija koja nece biti nadmasena u narednih 1000 godina(nema nista brze od brzine svetlosti(fotona)) i u nju treba non stop ulagati i iznajmljivati je buducim poveriocima, provajderima, domacim ili stranim, nebitno...

Mogao bih na ovu temu da pisem diplomski ali sam se zaista umorio jer tu vise nista ne moze da se promeni.

Jos jednom izrazavam najenergicniji protest prodajom Telekoma i mislim da cemo jako puno izgubiti. Nazalost sa ovom vlascu smo osudjeni na propast, ne bi nam ni jedna druga trenutna pomogla i u tome je nasa realnost.

Zavrsavam faks i PALJBA odavde pa se sami patite sa ovako ociglednim stvarima koji su jedino u Srbiji problematicna


AJD CAO

Leskovac

pre 13 godina

Ova "Dravaza" je cisti kriminal,sa logikom bolje da ovo prodamo mi nego neko drugi gde opsti interes ne postoji, gde 50% uposljenika uglavnom mladjih radi preko omladinske u nedogled do iznemoglosti zarad uposljenika sa kosova kojih ima vise nego domorodaca u ovakvim firmama i polu pismenih postojecih kadrova.
Drzava koja sistematski unistava i degradira svoje gradjane gde se sve vreme osecas kao gradjanin drugog reda u odnosu na kosovare i crnogorce...Dno dna...

beli andjeo

pre 13 godina

djelic rece danas da je srbija siromasni rasipnik! jednom i on da ubode u cilj, mada je izjavu davao misleci na energiju, no u srbiji to izgleda vazi za svaku granu...

skuni

pre 13 godina

Sramota jedna... sramota i bezobrazluk... u kakvoj mi to drzavi zivimo... da li ova drzava postoji zbog nas ili mi zbog nje...

Ignorisali ste volju naroda i nedavno organizovali i odrzali "paradu ponosa". Imali ste priliku da vidite kako vam dvadesetogodisnjaci ruse grad i tuku se sa policijom... Igonorisanje narodne volje i pre svega interesa ce vas u ovom slucaju kostati mnogo vise...

NA ULICE SRBI... NA ULICE...

beznadezni student

pre 13 godina

Posle svega sto o prodaji Telekoma slusamo od pocetka godine... Posle svih argumenata koji su izneti... Naprosto ne mogu da verujem da drzava i dalje do kraja bezobrazno ignorise sve i ne pitajuci za cenu ide prema svom cilju... Covek samo teba da se zapita da li danas treba da izadje na ulicu ili da ode iz ove zemlje...

makis

pre 13 godina

a zasto 51% a ne 49%??ovo me podseca na NIS,zato dajemo strancima vecinski deo firme i zasto oni da budu gazde???pa ljudi moji ovo je strasno

DzoniKg

pre 13 godina

@Hisuo Brit
Dzaba ti pises koliki je budzet kad to nisu prihodi budzeta,prihod celog budzeta srbija za 2010 je 5.5 milijardi eura ,profit telekoma je 200 miliona ali to je kad se ODBIJE RATA za Telekom Srpske a za 2 godine taj kredit je isplacen i cista dobit je POLA MILIJARDE EURA.
I ne samo sto necemo imati od toga prihod vec cemo imati i udar na kurs dinara svake godine jer ce stranac zaradu da salje ni bilans placanja se POGORSAu inostarnstvo.Dovoljno je pogledati ovu godinu kad i ako je izvoz povezan spoljO izmedju ostalog i zbog toga sto se iznos koji su stranci iznosili iz zemlje kao profit ove godine povecao cak 3 PUTA u odnosu na isti prosle godine pa tako imamo da i pored rasta izvoza smo ove godine pukli vise 2 milijarde za odbranu kursa sto je 3 PUTA vise nego prosle godine a dinar je opet pao.

dukki

pre 13 godina

Ako je godisni profit 0,15 miliardi evra, bolje da smo digli kredit od 1,4miliarde evra i vracali ga 10 god!
Cena opreme za telekomunikacije je mala na odnosu na zaradu koju moze da ostvari, razhod je beznacajan na odnosu na prihod. Kablovi, kutije, racunari, antene, struja! To nije teska industrija, to je elektronski saobracaj!
U sta se pametnije i zahvalnije moze uloziti 1,4 miliarde evra sem u telekomunikacije?

Dexterijus

pre 13 godina

Deo od ovih para drzava treba da usmeri u razvoj i modernizaciju svojih preduzeca iz kojih ce najlakse vratiti ulozeno, a kasnije lako i dobro ih prodati.

Crni

pre 13 godina

Umesto komentara, četiri naslova o Deutsche Telekomu:

1)Der Spiegel: Deutsche Telekom na portalu "frizirao" stavove klijenata

2)Menadžeri Deutsche Telekoma pod istragom zbog podmićivanja političara u Crnoj Gori i Makedoniji?

3)Menadžeri Deutsche Telekoma pod istragom zbog podmićivanja političara u Crnoj Gori i Makedoniji?

4)„Dojče telekom“ dao 31 milion evra mita na Balkanu

Apel Tadiću, Cvetkoviću i Dinkiću: Ne prodajte Telekom Srbija, ne prodajte javna preduzeća ...

Mrgud

pre 13 godina

Zašto više nko ne pominje privatizaciju javnih komunalnmih preduzeća? Pa svi znamo da bi se samo prodajom parking servisa i GSP uzele veće pare nego od Telekoma. Ali ovo se ne dira jer su čisto partijske firme, i partije se od njih finansiraju i tu zapošljavaju.

radnik Hemofarma, vajlda

pre 13 godina

... Hemofarm se racuna kao dobra privatizacija ...
Ovih dana pljuste otkazi, i sam Babic je najuren, zato svaba hoce samo profit.
Neinteresuje njega sto je od tog Hemofarma zivelo mesto od skoro 40.000 dusa ...
Ista stvar i sa Draskovicem, seli fabrike u Trebinje ...
Jos mi niko nije dao dobar razlog, zbog cega je uopste potrebno privatiyovati bilo koju firmu ?
Jedino sto mi na pamet pada, je to da neko treba da uzme masnu proviziju ...
Sve ostalo su izgovori ...

Milovan

pre 13 godina

Kompaniju koja vredi 10 milijardi evra prodajemo za 3 mld evra. Cak i gore od toga, ne prodajemo celu kompaniju nego vecinski paket prepustamo za samo 1.5 mld evra! Nema nam spasa, kada se ovakve stvari dogadjaju onda nam zaista nema spasa.

Hisuo Brit

pre 13 godina

Treba malo pogledati konkretne cifre pre bilo kakve priče o sramoti, izdaji itd...

Budžet Srbije za 2009: oko 7500 miliona evra (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=12&dd=06&nav_id=332756)
Profit Telekoma u 2009: 150 miliona evra. (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=12&dd=06&nav_id=332756) strana 7.

Nakon prodaje 50% vlasnickog udela u Telekomu pad prihoda u budžet (pod uslovom da se celokupan profit uplaćuje u budžet): 75 miliona evra

Dakle pad prihoda u budžet je 1%.
Ako se ostvari cena od 1500 miliona evra to je tacno 20 godisnje umanjenje prihoda usled prodaje vlasničkog udela.
Ako se tih 1500 miliona pametno investira, koga je briga za Telekom...

realan

pre 13 godina

Državno monopolsko preduzeće sa efikasnim sistemom isključivanja neplatiša. Da li iko sumnja da će već prva nezavisna revizija izneti na videlo DIVLJAČKO rasipanje i korupciju.

Nemam nikakve veze sa Telekomom, ne bih mogao da navedem ni jedan primer pronevere u Telekomu ali sam SIGURAN da će posle revizije mediji mesecima imati o čemu da pišu.

Da se proda, a zgubidani i lopovi na ulicu. Bolje ikad nego nikad. Kad ne umemo da čuvamo to što je naše neka ga uzme neko drugi. I kraj priče.

SevarlicA

pre 13 godina

Ljudi od našeg komentarisanja nema ništa. Nego koja god stranka da oglasi peticiju građana da se odustane od ovoga, izađite i potpišite. Pa kad vladi dođe milion potpisa razočarenih građana valjda će shvatiti šta sledi.
Pa na osnovu toga čak može sutra da se ospori prodaja kao kontraproduktivna za zemlju a prodavci pohapse i oteraju na robiju.

Marko

pre 13 godina

Ako nas vec ima toliko mnoogo koji smo protiv prodaje Telekoma, jedinog rentabilnog drzavnog preduzeca, mislim da bi bilo dobro da se konkretno organizujemo i sprecimo nastavak rasprodaje zemlje! Peticije ne daju neke efekte, vec samo ove navijacke metode:) bar toga ima:)

Samo posmatram

pre 13 godina

Telekom Srbija je kupio akcije Telekoma Srpske(M:tel) u vrijednosti od miljardu i 300 mil. KM ili cirka 650 mil. eura pri privatizaciji "našeg" operatera. U RS živi oko milion i po stanovnika, a od toga sigurno 1 milion koristi usluge M:tel-a(Fiksna i mobilna telefonija, ADSL). Ranije su cijene usluga bile baš poskupe, poruka 0,11 KM, a pozivi su ubijali stanje računa skupoćom, sada su cijene iole realne mada ima i tu mjesta za pojeftinjenje jer Mtel faktično ima monopol u RS, jer HT Eronet(Hrvatski) i BH Telekom(Muslimanski-Bošnjački) nisu ni blizu Mtelu po broju korisnika u RS. Profit je stvarno visok. Fiksna i mobilna telefonija, a od kada su krenule internet usluge, to samo kaplje. Ali suština priče jeste, da je novac od prodaje utrošen za zgradu vlade RS(vrijednosti 200,300 mil. KM) i ne znam tačno ni koliko je tu ukradeno i lažno prikazano računa. A gdje je ostatak ?!?! Otišao je u partijske kase i Bog zna sami još gdje, a ni jedna, jedina nova firma nije otvorena ni ti je bilo ulaganja u privredu.
Mogu samo da preporučim da tamo "preko" Drine, kod vas, treba da radi motka.

sai baba

pre 13 godina

zaista ne volim da razotkrivam neke "zavere" ali prvi put cu to uciniti na ovom sajtu - zasto ova vest nije u prvih pet u biz sekciji? Nego, mmf, milosavljevic, mobing!? itd.

ostali komentari vec sve govore. napetost je u vazduhu!

inzenjer telekomunikacija

pre 13 godina

Ljudi, ovo ne smemo da dozvolimo!
Obrazlozenje koje je imala ministarka telekomunikacija (koja je inace gradjevinski inzenjer) je bilo povecanje produktivnosti rada i ulaganje u autoputeve!
Niko strucan se sa ovim nece sloziti!

bogumil

pre 13 godina

Evo Dinkiću založi se da te pare odu radnicima kojima poslodavci nisu isplatili zarade,i samim tim će se podstaći trošenje i pokrenuće se ekonomija.
Sve se bojim da će te pare završiti kod onih što su organizovali nasilje ovih dana.

Zoran

pre 13 godina

Sve gore od goreg,pa kad bi ja prodavao sve iz kuce ostali bi samo zidovi,tako ce Srbiji ostati samo granica sa ljudima unutra koji nece imati sta da jedu.

zabrinuti

pre 13 godina

to sto rade ovi na vlasti je strasno,uzas,jad,beda,crno,crno.nadrljali smo,da mozemo svi bi trebalo otici odavde pa nek njih par hiljada lopova zivi i radi sta hoce.upropascena drzava,narod,sve.pameti nema nigde.vise nam niko ne moze pomoci.malo po malo,sve ode.zbogom.

Nesa

pre 13 godina

Prodaja Telekoma za sitne pare je nastavak rasprodaje koja je u toku . Rusima smo tako reci poklonili NIS da bi sacuvali Kosovo , a sada nemcima poklanjamo Telekom da bi usli u EU . Jos samo amerikancima da poklonimo EPS i resili smo sve probleme .
Umesto Telekoma , treba prodati RTS . Program je katastrofalan , a teraju i nas i drzavu da im placamo pretplatu .

Boža

pre 13 godina

Mala digresija: Kakav smo narod najbolje ilustruju zluradi i zavidni komentari poput onih da u Telekomu radi dvoje od petoro zaposlenih, da se samo gleda FB i sl. Naravno da se radi o potpunim besmislicama. Za početak: završite ETF. Za kraj: 80% ljudi radi sa visokom stručnom spremom za prosečnu platu od 65000 dinara. Premalo za to koliko se radi i za poslovne rezultate kompanije. Koji bi mogli da budu još bolji da nismo primorani da se odričemo investicija zarad socijalnog mira. Ali to se zove neka vrsta nacionalne solidarnosti. Onog momenta kada budemo privatizovani drastično će biti smanjen broj zaposlenih koji će raditi još veći posao za malo veće pare. I nama će biti bolje. Ali u ovoj zemlji ne živimo samo mi, a i živeće neko posle nas. Pogledajte za početak nivo investicija Deutsche Telekoma u Hrvatskoj, Makedoniji i Grnoj Gori... Profit nije došao zbog boljeg servisa već povećanih cena usluga i smanjenja broja zaposlenih. I još nešto, za sve laike koji spominju cenu interneta u Rumuniji npr. i Evropi: mnogoljudnije i bogatije zemlje imaju veći broj korisnika, veći broj računara po glavi stanovnika, bolju privredu, samim tim se kupuje veći protok od upstream provajdera iz inostranstva, koji je samim tim jeftiniji, pa se deli na više glava i postane još jeftiniji. Elementarna tržišna logika. nema veze sa tzv. monopolskim ponašanjem Telekoma Srbija. Imamo jedbu firmu koja može lako da postane lider u regionu pa nam i ona ne bvalja, pravi pare sama od sebe i sl... Srpska posla.

Insajder

pre 13 godina

Ljudi, mi smo ga prodali u Crnoj Gori i sada se vidi kolika je to bila besmislica. Ove godine su bili otkazi u T-Comu Montenegro, imali smo i strajk zaposlenih koji je propao (vlast podrzala vlasnike), sav novac se isisava za Madjarsku, a firma ide ka tome da postane filijala desetorice menadzera. Profiti su OGROMNI, ali drzava od toga nema apsolutno nista (pojedinci u vlasti, kao i svuda, imaju, kao i par ljudi iz uprave). Ovo je veoma ozbiljna tema i mislim da treba da napravite pritisak kako se ovo ne bi desilo. Napisite peticiju, uradite nesto... ali ako ovo dozvolite, vjerujte mi da pravite veliku gresku. Uostalom, pogledajte iskustva iz okruzenja, pricajte sa sindikatima iz Crne Gore, Makedonije ili Hrvatske, prosto pogledajte kako su drugi prosli i shvaticete da to NIJE pametno.

Trotter

pre 13 godina

Pa do sada smo bili lideri u regionu a sada bi trebalo da budemo lideri i u Europi(kako reče Hilari) a to liderstvo košta.Mada ne znam dal' će da nas pokrpi ta milijarda dok ne postamo europski lideri.
Šalu na stranu,nego ljudi manite se Telekoma, dajte da vidimo šta ćemo sa navijačima i gay paradom, od toga nam zavisi egzistencija.

DZoni

pre 13 godina

@Vlada
I druga 2 operatera koja rade kod nas su DRZAVNE kompanije Norveski TElenor i Austriski VIP pa nemaju visak zaposlenih.A zasto nemaju ,zato sto nemaju LOPOVE NA VLASTI.A ovi na vlast kad ne budu mogli da drpaju od telekoma ,drpace vise iz budzeta tj od nasih para iliti JOS GORE.

rebro

pre 13 godina

@Vlada, nemoj da si smesan. Ne znas kako je u ova 4 operatera koji su zainteresovani za kupovinu.

Uzgred jedino T-mobile(dojce telekom) ima veci profit od naseg Telekoma. Frans telekom (Orange) mozda ima ali kad se saberu svi profiti cele Orange Group. VIP je mali a Orascom opet ima celu grupu iza sebe pa mozda dobace do istog profita koliko ima Telekom.
Ono sto se desilo u hrvatskom telekomu ce da se desi i u nasem. Pola zaposlenih ce dobiti otkaz i to ODMAH. A celokupan profit ide T-mobilu umesto drzavi Srbiji.

To se negde zove prodaja zemlje!

vojkan

pre 13 godina

iskreno sam se nadao da stvarate državu dostojnu čoveka, u kojoj ću moći barem da se nadam boljitku u skoroj budćnosti kada ste došli na vlast. Vi sa vašim politikama do sada uzeli ste mmi i poslednju nadu, stvorili ste državu za ,,političku elitu,, monopoliste, tajkune , kod vas srednje klasa ne postoji nju isteerujete na ulice i nedajete joj da radi. Uzimate im i imovinu bud zašto da bi tu istu dali onima koji su nas 99 bombardovali. Sada je na redu i Telekom čak ste mu i svesno oborili više puta cenu kako bi ga prodali da udahnete malo života mrtvacu. Naravno srednji stalež po ustaljenoj matrici ćete najuriti napolje ostaće Vaši partiski istomišljenici poneka udvorica i sve sama guzica. Želim vam uspešnu trgovinu i od novca koji uzmete od prodaje Telekoma kupite sebi ono što nemate.

Jeremija

pre 13 godina

Šta je sledeće? Vojska? Čujem da ima već zainteresovanih! Maskota za odvraćanje pažnje od pravih problema,Šarić,je najozbiljniji kandidat.

insajder

pre 13 godina

Prvo, ne treba prodavarti telekomunuikacionu infrastrukturu, što se upravo sad čini. Drugo, nije vreme za dalju privatizaciju Telekoma. Pre 3 godine, kada je kupovano 65% Telekoma Srpske, Telekom Srbija je procenjivan na izmedju 3 i 4 milijarde evra. Danas, sa 65% Telekoma Srpske, sa MTEL-om u CRnoj Gori, i sa oko 50 milijardi dinara investicija u poslednje 3 godine, cela Telekom Grupa vredi samo 2,5 milijardi evra ??? Samo lopovi mogu sada da prodaju Telekom

Milan Drobnjakovic

pre 13 godina

Potpisivali smo neku peticiju protiv prodaje telekoma ali ova vlast nece da slusa strucne ljude vec i dalje kupuje vreme za pljacku ovog naroda .Do kada ce ovo ici ne zna se ali novi mladi ljudi stizu i verovatno ce se ponovo dogoditi 5 oktobar .

Diktatura

pre 13 godina

Ovo je strašno! Svako pametan čuva najvrednije iz kuce, a oni rasprodaju naš Telekom Srbija kao da im je dedovina!
Niko ih za to nije ovlastio niti imaju pravo da prodaju jedinu firmu koja donosi profit nasoj zemlji.
Jedna bogata Norveska kupuje Telekome drugih zemalja jer zna da nece vecno imati izvore nafte.

bez odgovora

pre 13 godina

Predlažemo da Vlada u cilju poboljšanja javne prezentacije argumenata za donetu odluku o prodaji Telekoma objavi odgovore na sledeća pitanja




Odluka Vlade Srbije da se pristupi prodaji “Telekoma Srbija”, koju ste javno podržali, je strateška odluka od interesa za sve građane Srbije. Smatramo da bi ova odluka trebalo da bude plod sistematskog promišljanja timova stručnjaka i kao takva optimalna za sadašnje i buduće generacije građana Srbije. Međutim, istupi Vladinih i partijskih zvaničnika u javnosti ne izazivaju očekivanu pozitivnu reakciju. Stoga predlažemo da Vlada u cilju poboljšanja javne prezentacije argumenata za donetu odluku objavi odgovore na sledeća pitanja:

Koji stručnjaci, navedeni imenom, prezimenom i referencama, su učestvovali u izradi studije opravdanosti prodaje Telekoma?;
Kakvi su rezultati analize posledica prodaje odgovarajućih kompanija u susednim zemljama, sa stanovišta promene obima investicija, kvaliteta i cena usluga, zaposlenosti i razvoja prateće industrije telekomunikacija?;
Zbog svog strateškog značaja, dominantni telekomunikacioni operatori su državni u mnogim zemljama: Luksemburgu, Belgiji, Finskoj, Švedskoj, Norveškoj, Italiji, Sloveniji, Švajcarskoj... Kakav razlog ima Vlada Srbije da se ponaša drugačije od kapitalističkih zemalja sa najboljim telekomunikacionim sistemima?;
U kakvoj saglasnosti je odluka o prodaji kompletne telekomunikacione infrastrukture Srbije sa realizacijom strateških državnih ciljeva definisanih u strategijama razvoja Republike Srbije – Strategija privrednog razvoja, Strategija razvoja informacionog društva, Strategija razvoja telekomunikacija, Strategija razvoja E uprave, Strategija integrisanog upravljanja granicom...?;
Kakvi razlozi stoje iza naizgled neracionalnog ponašanja države koja 2002. ponovo otkupljuje 29 odsto vlasništva od Italijana, zatim obavlja značajne akvizicije u okruženju (Telekom Republike Srpske i M:Tel Crne Gore) – da bi sada sve to „prepustila” stranom vlasniku?;
Koji su razlozi za višestruko povećanje pretplate bez obrazloženja, kada je očigledno da će se time, prodajom dominantnog operatora, novac preliti direktno stranom kupcu iz džepova građana, državne uprave, firmi, institucija od javnog značaja?;
Koliko je očekivano smanjenje broja zaposlenih u „Telekomu Srbija”, JP PTT Srbija i telekomunikacionoj industriji?;
Kako država planira da obešteti onaj deo korisnika Telekoma koji je decenijama unazad ulagao sredstva u obezbeđenje „tehničkih uslova” za telefonski priključak?;
Tehnički fakulteti univerziteta u Srbiji školuju najbolje kadrove za oblast telekomunikacija. Kako će država, odričući se potpuno uticaja na razvoj telekomunikacija u Srbiji, obezbediti njihov ostanak u zemlji?;
Kako država ima nameru da obezbedi razvoj telekomunikacija i telekomunikacione industrije kao industrije budućnosti nakon što otuđi telekomunikacionu infrastrukturu, nacionalni resurs neprocenjive vrednosti i telekomunikaciono tržište, koje obuhvata gotovo sve građane Srbije, preduzeća, državnu upravu, vojsku, policiju, institucije od javnog značaja?;
Kako država namerava da spreči obezvređivanje vrednosti akcija malih akcionara (građana, zaposlenih i bivših zaposlenih) ako kupovinu izvrši Deutsche Telekom, i time, kao većinski vlasnik postane potpuno nezainteresovan za njihovu kupovinu?

U nadi da ćete obratiti pažnju na naša pitanja,

srdačno Vas pozdravljamo,

Dr Aleksandra Smiljanić, prethodna ministarka za telekomunikacije

Dr Vera Vratuša, profesor Beogradskog univerziteta

Dr Nebojša Popov, naučni savetnik

Dr Branko Kovačević, redovni profesor, rektor Beogradskog univerziteta

Dr Borivoje Lazić, redovni profesor Beogradskog univerziteta

Dr Miodrag Popović, redovni profesor, dekan Elektrotehničkog fakulteta Beogradskog univerziteta

Dr Vladimir Milačić, redovni profesor Beogradskog univerziteta

Slavoljub Kačarević, glavni urednik Balkanmagazina

ae

pre 13 godina

malo pricam unapred sto se tice telekoma a ne znam da li je nekom ovde palo na pamet da proveri recimo u NIS-u kao sto su ovih dana otkrili hrvati da u INI gazde madjari i upravu opasno zaposljavaju na crno.=: http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=90329&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=5c77ae0cba mogu lako da tako zamislim i privatizovani telekom.

Milorad Nikitovic

pre 13 godina

Hteli vi ili ne hteli to da priznate nasa drzava se ponasa raspinicki. Neka se ugledaju na Norvesku koja je vlasnik sve veceg i veceg Telenora. Jedino ako nisu ucenjeni :( Ali razmislite koga je moguce uceniti.

Paradigma

pre 13 godina

Sramotno, tužno i jadno. Nije problem u prodaji Telekoma kao operatera fiksne i mobilne telefonije i internet operatera ali je problem što se telekomunikacioni resursi ne prodaju već iznajmljuju operaterima pod jednakim uslovima pa makar ti operateri bili i 100% u privatnom vlasništvu. Dakle trebalo je izvršti deregulaciju i prodati mobilnu telefoniju, fiksnu telefoniju i internet operatora kao nezavisna preduzeća i to u potpunosti. Kanalizaciju i kablove (optičke i bakarne) država treba da zadrži 100% u svom vlasništvu i da ih kao resurs nudi svim zainteresovanim operaterima. Za one koji ne znaju sličan model je telekom primenjivao do sada kada su u pitanju internet operateri i ponuda dialup i ADSL usluga.

nigg

pre 13 godina

Ako u prodaju ne ulazi infrastruktura za fiksnu telefoniju onda je donekle ok. Inace neko kaze da telekom donosi velike pare budzetu Srbije, u normalnim, razvijenim zemljama, preduzeca ne uplacuju profit bedzetu drzave vec ulazu u sirenje posla. Zato mi imamo adsl od 1mb i upload smesan, a da se telekom pitao jos bi vecina ljudi koristila dial-up, a mozda i koristi jer pola centrala nema dovoljan broj portova i da bi se dobio port treba veza ko da ti nesto poklanjaju. Profit treba iskoristiti i napraviti optiku do krajnjeg korisnika i teoretski neogranicenu brzinu, a ne da zbog loseg rukovodstva zemlje, njihivo neznanje i gubitke drugih preduzeca popunjavaju profitabilna preduzeca, a krajnji korisnici imaju pretplatu za fiksni od 400 din sa 10 min besplatnog razgovora

Vlada

pre 13 godina

Pricajte sta hoceta, ali ko je radio sa Telekomom zna da je to jedno preduzece u kome na 5 zaposlenih, 2 rade! Zaposlenima u Telekomu mogu samo da pozelim dobrodoslicu u svet kapitalizma, gde se kafa pije 5 minuta, ruca 20, a facebook gleda samo kod kuce!

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

Ovo je klasican primer stavljanje
KRATKOROCNE LICNE DOBITI
na ustrb
DUGOROCNE SVEOPSTE DOBITI!

Vlast treba novac zbog svoje nesposobnosti i izbora koje hoce da organizuje (ako se ne radi i o goroj stvari, korupciji) i za taj svoj LICNI INTERES spremna je da proda telekom.

Sa druge strane drzava (tacnije svi mi) izgubicemo nacionalnog operatera, veliku dobit koju drzava dobija svake godine (500 miliona godisnje a indirektno i vise), strana firma ce dobiti mogucnost da prisluskuje celu zemlju (DT je vec koristio prisluskivanje za nemacke firme u regionu, Makedonija, Hrvatska, crna Gora, Madjarska), mnoge manje firme ce izgubiti poslove koje su radile sa telekomom (novi operater ce koristiti inostrane firme sa kojima vec ima saradnju), i najvaznije izgubicemo najperspektivniju firmu koja ima mogucnost da s(ali stvarno) postane regionalna sila.
Ta DUGOROCNA SVEOPSTA DOBIT se zanemaruje radi nekih politicara koji nevide dalje od kraja godine.

Posle se pitamo sto je toliko ljudi izaslo na ulice da se bije sa policijom, pa zbog ovakve vlasti koja nezna sta radi!

Telekoman

pre 13 godina

Sta bi sa onim procenama oko 3 milijarde? Haaaaaa, kada sam slao komentare pre 6 meseci da ce se Telekom prodati za oko milijardu, ljudi mi se smejali...

Alo, prodaju u bescenje, ovo je strasno, pa ne prodajemo firmu koja se bavi tekstilom vec firmu cija ce se delatnost razvijati i donositi sve vise novca drzali je mi ili neko drugi!!! Kako posle da ne palimo i rusimo kada se sprdaju sa narodom. Tek ce da se rusi i pali, ovo je prevrsilo svaku meru!

doviđenja telecom

pre 13 godina

Hej, malo ste se zanili, nije polovina nego 51%. Razlika je samo u tome da taj dioničar ima predsjednika uprave i većinu u managmentu, većinu u nadzornom odboru i većinu u skupštini. Dakle, ima sve i može s dobiti raditi što hoće pa i vratiti je u svoju matičnu tvrtku, stranu zemlju.

branko

pre 13 godina

Znači bliže nam se izbori.Videćemo u narednom periodu da će vlasti prihvatiti sve zahteve nagomilanih štrajkača.Ovo je najslađe da se odrekoše i zlatne akcije.Sve će da prodaju samo da se održe na vlasti.Zaposlenima u Telekomu, da nisam u koži, a i ministarki finansija...

Ili-ili

pre 13 godina

Ako ne nađu kupca, mogu polako da se pripremaju za vanredne izbore dogodine... Za njih me baš briga, ali bilo bi dobro da se zaista neko nađe da to kupi, da se makar na kratko oseti neki pozitivni pomak u ekonomiji...

Goran L.

pre 13 godina

HAHAHAHAHAHAH !!!!
Pa kako misle da zadrze "Zlatnu akciju"?
Ako prodaju 51%, a Grcki OTE vec ima 20%, gradjanima daju 15%, zaposlenima 6,8%, Srbiji ostaje celih 7,2% !!!
Pa ce da odlucuju, hahahahaha!

Ra

pre 13 godina

Toliko o navijacima i divljacima , a prodaja poslednje velike firme za pokrivanje troskova nerentabilnog vodjenja drzave , onako usput , i sta onda prodamo Dunav u nasoj zemlji kinezima?

DZoni

pre 13 godina

1997 49% prodato za 1.5 milijardi maraka a tad nije postojala mobilna telefonija ni internet samo fiskna a 1 tadasnja marka vredi vise nego sad 1 euro.Ispada da sad drzava manje vredi nego 90-tih.

bez odgovora

pre 13 godina

Predlažemo da Vlada u cilju poboljšanja javne prezentacije argumenata za donetu odluku o prodaji Telekoma objavi odgovore na sledeća pitanja




Odluka Vlade Srbije da se pristupi prodaji “Telekoma Srbija”, koju ste javno podržali, je strateška odluka od interesa za sve građane Srbije. Smatramo da bi ova odluka trebalo da bude plod sistematskog promišljanja timova stručnjaka i kao takva optimalna za sadašnje i buduće generacije građana Srbije. Međutim, istupi Vladinih i partijskih zvaničnika u javnosti ne izazivaju očekivanu pozitivnu reakciju. Stoga predlažemo da Vlada u cilju poboljšanja javne prezentacije argumenata za donetu odluku objavi odgovore na sledeća pitanja:

Koji stručnjaci, navedeni imenom, prezimenom i referencama, su učestvovali u izradi studije opravdanosti prodaje Telekoma?;
Kakvi su rezultati analize posledica prodaje odgovarajućih kompanija u susednim zemljama, sa stanovišta promene obima investicija, kvaliteta i cena usluga, zaposlenosti i razvoja prateće industrije telekomunikacija?;
Zbog svog strateškog značaja, dominantni telekomunikacioni operatori su državni u mnogim zemljama: Luksemburgu, Belgiji, Finskoj, Švedskoj, Norveškoj, Italiji, Sloveniji, Švajcarskoj... Kakav razlog ima Vlada Srbije da se ponaša drugačije od kapitalističkih zemalja sa najboljim telekomunikacionim sistemima?;
U kakvoj saglasnosti je odluka o prodaji kompletne telekomunikacione infrastrukture Srbije sa realizacijom strateških državnih ciljeva definisanih u strategijama razvoja Republike Srbije – Strategija privrednog razvoja, Strategija razvoja informacionog društva, Strategija razvoja telekomunikacija, Strategija razvoja E uprave, Strategija integrisanog upravljanja granicom...?;
Kakvi razlozi stoje iza naizgled neracionalnog ponašanja države koja 2002. ponovo otkupljuje 29 odsto vlasništva od Italijana, zatim obavlja značajne akvizicije u okruženju (Telekom Republike Srpske i M:Tel Crne Gore) – da bi sada sve to „prepustila” stranom vlasniku?;
Koji su razlozi za višestruko povećanje pretplate bez obrazloženja, kada je očigledno da će se time, prodajom dominantnog operatora, novac preliti direktno stranom kupcu iz džepova građana, državne uprave, firmi, institucija od javnog značaja?;
Koliko je očekivano smanjenje broja zaposlenih u „Telekomu Srbija”, JP PTT Srbija i telekomunikacionoj industriji?;
Kako država planira da obešteti onaj deo korisnika Telekoma koji je decenijama unazad ulagao sredstva u obezbeđenje „tehničkih uslova” za telefonski priključak?;
Tehnički fakulteti univerziteta u Srbiji školuju najbolje kadrove za oblast telekomunikacija. Kako će država, odričući se potpuno uticaja na razvoj telekomunikacija u Srbiji, obezbediti njihov ostanak u zemlji?;
Kako država ima nameru da obezbedi razvoj telekomunikacija i telekomunikacione industrije kao industrije budućnosti nakon što otuđi telekomunikacionu infrastrukturu, nacionalni resurs neprocenjive vrednosti i telekomunikaciono tržište, koje obuhvata gotovo sve građane Srbije, preduzeća, državnu upravu, vojsku, policiju, institucije od javnog značaja?;
Kako država namerava da spreči obezvređivanje vrednosti akcija malih akcionara (građana, zaposlenih i bivših zaposlenih) ako kupovinu izvrši Deutsche Telekom, i time, kao većinski vlasnik postane potpuno nezainteresovan za njihovu kupovinu?

U nadi da ćete obratiti pažnju na naša pitanja,

srdačno Vas pozdravljamo,

Dr Aleksandra Smiljanić, prethodna ministarka za telekomunikacije

Dr Vera Vratuša, profesor Beogradskog univerziteta

Dr Nebojša Popov, naučni savetnik

Dr Branko Kovačević, redovni profesor, rektor Beogradskog univerziteta

Dr Borivoje Lazić, redovni profesor Beogradskog univerziteta

Dr Miodrag Popović, redovni profesor, dekan Elektrotehničkog fakulteta Beogradskog univerziteta

Dr Vladimir Milačić, redovni profesor Beogradskog univerziteta

Slavoljub Kačarević, glavni urednik Balkanmagazina

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

Ovo je klasican primer stavljanje
KRATKOROCNE LICNE DOBITI
na ustrb
DUGOROCNE SVEOPSTE DOBITI!

Vlast treba novac zbog svoje nesposobnosti i izbora koje hoce da organizuje (ako se ne radi i o goroj stvari, korupciji) i za taj svoj LICNI INTERES spremna je da proda telekom.

Sa druge strane drzava (tacnije svi mi) izgubicemo nacionalnog operatera, veliku dobit koju drzava dobija svake godine (500 miliona godisnje a indirektno i vise), strana firma ce dobiti mogucnost da prisluskuje celu zemlju (DT je vec koristio prisluskivanje za nemacke firme u regionu, Makedonija, Hrvatska, crna Gora, Madjarska), mnoge manje firme ce izgubiti poslove koje su radile sa telekomom (novi operater ce koristiti inostrane firme sa kojima vec ima saradnju), i najvaznije izgubicemo najperspektivniju firmu koja ima mogucnost da s(ali stvarno) postane regionalna sila.
Ta DUGOROCNA SVEOPSTA DOBIT se zanemaruje radi nekih politicara koji nevide dalje od kraja godine.

Posle se pitamo sto je toliko ljudi izaslo na ulice da se bije sa policijom, pa zbog ovakve vlasti koja nezna sta radi!

DZoni

pre 13 godina

1997 49% prodato za 1.5 milijardi maraka a tad nije postojala mobilna telefonija ni internet samo fiskna a 1 tadasnja marka vredi vise nego sad 1 euro.Ispada da sad drzava manje vredi nego 90-tih.

Vlada

pre 13 godina

Pricajte sta hoceta, ali ko je radio sa Telekomom zna da je to jedno preduzece u kome na 5 zaposlenih, 2 rade! Zaposlenima u Telekomu mogu samo da pozelim dobrodoslicu u svet kapitalizma, gde se kafa pije 5 minuta, ruca 20, a facebook gleda samo kod kuce!

insajder

pre 13 godina

Prvo, ne treba prodavarti telekomunuikacionu infrastrukturu, što se upravo sad čini. Drugo, nije vreme za dalju privatizaciju Telekoma. Pre 3 godine, kada je kupovano 65% Telekoma Srpske, Telekom Srbija je procenjivan na izmedju 3 i 4 milijarde evra. Danas, sa 65% Telekoma Srpske, sa MTEL-om u CRnoj Gori, i sa oko 50 milijardi dinara investicija u poslednje 3 godine, cela Telekom Grupa vredi samo 2,5 milijardi evra ??? Samo lopovi mogu sada da prodaju Telekom

Ra

pre 13 godina

Toliko o navijacima i divljacima , a prodaja poslednje velike firme za pokrivanje troskova nerentabilnog vodjenja drzave , onako usput , i sta onda prodamo Dunav u nasoj zemlji kinezima?

Goran L.

pre 13 godina

HAHAHAHAHAHAH !!!!
Pa kako misle da zadrze "Zlatnu akciju"?
Ako prodaju 51%, a Grcki OTE vec ima 20%, gradjanima daju 15%, zaposlenima 6,8%, Srbiji ostaje celih 7,2% !!!
Pa ce da odlucuju, hahahahaha!

rebro

pre 13 godina

@Vlada, nemoj da si smesan. Ne znas kako je u ova 4 operatera koji su zainteresovani za kupovinu.

Uzgred jedino T-mobile(dojce telekom) ima veci profit od naseg Telekoma. Frans telekom (Orange) mozda ima ali kad se saberu svi profiti cele Orange Group. VIP je mali a Orascom opet ima celu grupu iza sebe pa mozda dobace do istog profita koliko ima Telekom.
Ono sto se desilo u hrvatskom telekomu ce da se desi i u nasem. Pola zaposlenih ce dobiti otkaz i to ODMAH. A celokupan profit ide T-mobilu umesto drzavi Srbiji.

To se negde zove prodaja zemlje!

Boža

pre 13 godina

Mala digresija: Kakav smo narod najbolje ilustruju zluradi i zavidni komentari poput onih da u Telekomu radi dvoje od petoro zaposlenih, da se samo gleda FB i sl. Naravno da se radi o potpunim besmislicama. Za početak: završite ETF. Za kraj: 80% ljudi radi sa visokom stručnom spremom za prosečnu platu od 65000 dinara. Premalo za to koliko se radi i za poslovne rezultate kompanije. Koji bi mogli da budu još bolji da nismo primorani da se odričemo investicija zarad socijalnog mira. Ali to se zove neka vrsta nacionalne solidarnosti. Onog momenta kada budemo privatizovani drastično će biti smanjen broj zaposlenih koji će raditi još veći posao za malo veće pare. I nama će biti bolje. Ali u ovoj zemlji ne živimo samo mi, a i živeće neko posle nas. Pogledajte za početak nivo investicija Deutsche Telekoma u Hrvatskoj, Makedoniji i Grnoj Gori... Profit nije došao zbog boljeg servisa već povećanih cena usluga i smanjenja broja zaposlenih. I još nešto, za sve laike koji spominju cenu interneta u Rumuniji npr. i Evropi: mnogoljudnije i bogatije zemlje imaju veći broj korisnika, veći broj računara po glavi stanovnika, bolju privredu, samim tim se kupuje veći protok od upstream provajdera iz inostranstva, koji je samim tim jeftiniji, pa se deli na više glava i postane još jeftiniji. Elementarna tržišna logika. nema veze sa tzv. monopolskim ponašanjem Telekoma Srbija. Imamo jedbu firmu koja može lako da postane lider u regionu pa nam i ona ne bvalja, pravi pare sama od sebe i sl... Srpska posla.

apsolvent

pre 13 godina

Moji profesori putuju po celoj Evropi i drze predavanja iz oblasti telekomunikacija (neka od imena su navedena u komentaru sa potpisima strucnjaka iz ove oblasti). Dovoljno je da oni kazu da prodaja nije ispravna i iznesu cinjenice koje podupiru takve tvrdnje. Mislim da smo spali na najnizi nivo, nije veliki problem kada se skupi par hiljada huligana i divljaju jer se to prosto resi njihovim hapsenjem. Problem je kada odluke koje se sustinski ticu naseg zivota donose nestrucni ljudi sa odsustvom argumentacije i potrebnog nivoa inteligencije.

"argumentacija" Vlade za prodaju:

1. Ulaganje novca u putnu infrastrukturu.
Odgovor: Ako prosecno godisnje gradimo cetrdesetak kilometra auto puta i to malo novca koje uzmemo od prodaje ce se unapred potrositi na socijalni mir, korupciju...

2.Nemogucnost drzave da ulaze u nove telekomunikacione sisteme

Odgovor: Ovu recenicu su culi najverovatnije od nekog menadzera u Telekomu koji je tamo po politickoj osnovi. Svaki inzinjer Telekoma zna da se ulaganja u telekomunikacione sisteme vrse svakodnevno zbog same prirode posla ali i velike isplativosti, shodno potrebama naseg trzista. Kome danas u Srbiji treba, tipa cetvrta generacija mobilnih sistema kad ne znaju ni trecu da koriste. Kome treba 20 Mbit\s kada nam je 2 Mbit\s s'obzirom na pismenost stanovnistva a o informatickoj da nepricamo. Kablovska televizija do svakog korisnika? Jel to bash svi hoce s'obzirom na nemastinu?

3. Monopol Telekoma nad domacim trzistem

Novi vlasnik nece biti monopolista?

4. Prodati firmu koja jos uvek posluje u pozitivnom bilansu jer je cena tada najbolja i ne cekati da firma postane neprofitabilna.

I nije vam neka cena. Da postane neprofitabilna? Ha, jedna digitalna centrala tipa u Nisu u toku jednog dana ostvari saobracaj koji je dovoljan da podmiri plate SVIM zaposlenima na teritoriji cele direkcije.

Ne odvajati mobilnu telefoniju od fiksne, ne odvajati prenosne mreze, opticke mreze... jer ce na taj nacin cena biti veca.

Opet ponavljam cena vam je nikakva a razlog ovim neodvajanjima je ta sto onda prodaja ne ide tako lako i brzo. Npr. opticki saobracaj(vodovi u zemlji) su nacionalno dobro jer je to tehnologija koja nece biti nadmasena u narednih 1000 godina(nema nista brze od brzine svetlosti(fotona)) i u nju treba non stop ulagati i iznajmljivati je buducim poveriocima, provajderima, domacim ili stranim, nebitno...

Mogao bih na ovu temu da pisem diplomski ali sam se zaista umorio jer tu vise nista ne moze da se promeni.

Jos jednom izrazavam najenergicniji protest prodajom Telekoma i mislim da cemo jako puno izgubiti. Nazalost sa ovom vlascu smo osudjeni na propast, ne bi nam ni jedna druga trenutna pomogla i u tome je nasa realnost.

Zavrsavam faks i PALJBA odavde pa se sami patite sa ovako ociglednim stvarima koji su jedino u Srbiji problematicna


AJD CAO

Telekoman

pre 13 godina

Sta bi sa onim procenama oko 3 milijarde? Haaaaaa, kada sam slao komentare pre 6 meseci da ce se Telekom prodati za oko milijardu, ljudi mi se smejali...

Alo, prodaju u bescenje, ovo je strasno, pa ne prodajemo firmu koja se bavi tekstilom vec firmu cija ce se delatnost razvijati i donositi sve vise novca drzali je mi ili neko drugi!!! Kako posle da ne palimo i rusimo kada se sprdaju sa narodom. Tek ce da se rusi i pali, ovo je prevrsilo svaku meru!

Toza

pre 13 godina

Jes bio genije onaj Beko kad je uspeo za milijardu ipo da ispregovara i proda 49%.. Nasi 49% danas ne bi uspeli ne za bilo kakve pare, nego ne bi uspeli NIKOME da prodaju.. Ma uopste, u svetu biznisa prodati 49% je mitska prodaja..

Diktatura

pre 13 godina

Ovo je strašno! Svako pametan čuva najvrednije iz kuce, a oni rasprodaju naš Telekom Srbija kao da im je dedovina!
Niko ih za to nije ovlastio niti imaju pravo da prodaju jedinu firmu koja donosi profit nasoj zemlji.
Jedna bogata Norveska kupuje Telekome drugih zemalja jer zna da nece vecno imati izvore nafte.

Insajder

pre 13 godina

Ljudi, mi smo ga prodali u Crnoj Gori i sada se vidi kolika je to bila besmislica. Ove godine su bili otkazi u T-Comu Montenegro, imali smo i strajk zaposlenih koji je propao (vlast podrzala vlasnike), sav novac se isisava za Madjarsku, a firma ide ka tome da postane filijala desetorice menadzera. Profiti su OGROMNI, ali drzava od toga nema apsolutno nista (pojedinci u vlasti, kao i svuda, imaju, kao i par ljudi iz uprave). Ovo je veoma ozbiljna tema i mislim da treba da napravite pritisak kako se ovo ne bi desilo. Napisite peticiju, uradite nesto... ali ako ovo dozvolite, vjerujte mi da pravite veliku gresku. Uostalom, pogledajte iskustva iz okruzenja, pricajte sa sindikatima iz Crne Gore, Makedonije ili Hrvatske, prosto pogledajte kako su drugi prosli i shvaticete da to NIJE pametno.

branko

pre 13 godina

Znači bliže nam se izbori.Videćemo u narednom periodu da će vlasti prihvatiti sve zahteve nagomilanih štrajkača.Ovo je najslađe da se odrekoše i zlatne akcije.Sve će da prodaju samo da se održe na vlasti.Zaposlenima u Telekomu, da nisam u koži, a i ministarki finansija...

posmatrac

pre 13 godina

Kada neko kolje bika zbog kilogram mesa mora da mu je mnogo gladan!
Ovo se sa ekonomske strane može okarakterisati kao potez očajnika ili davljenika koji pokušava da uhvati poslednji dah pre nego što zauvek potone. Na žalost sudbine svih nas su vezane za tog davljenika. Kada se ova sitna lova potroši za 6 do 12 meseci, dolazi na red još EPS a posle toga potop.
Ono što su generacije sticale i stvarale preko 50 godina, jedna generacija je rasprodala za manje od 10 godina. Ako bude postojala Srbija posle ove genereacije, ovaj period će se opisivati kao godine koje su pojeli skakavci.

Milorad Nikitovic

pre 13 godina

Hteli vi ili ne hteli to da priznate nasa drzava se ponasa raspinicki. Neka se ugledaju na Norvesku koja je vlasnik sve veceg i veceg Telenora. Jedino ako nisu ucenjeni :( Ali razmislite koga je moguce uceniti.

Paradigma

pre 13 godina

Sramotno, tužno i jadno. Nije problem u prodaji Telekoma kao operatera fiksne i mobilne telefonije i internet operatera ali je problem što se telekomunikacioni resursi ne prodaju već iznajmljuju operaterima pod jednakim uslovima pa makar ti operateri bili i 100% u privatnom vlasništvu. Dakle trebalo je izvršti deregulaciju i prodati mobilnu telefoniju, fiksnu telefoniju i internet operatora kao nezavisna preduzeća i to u potpunosti. Kanalizaciju i kablove (optičke i bakarne) država treba da zadrži 100% u svom vlasništvu i da ih kao resurs nudi svim zainteresovanim operaterima. Za one koji ne znaju sličan model je telekom primenjivao do sada kada su u pitanju internet operateri i ponuda dialup i ADSL usluga.

Jeremija

pre 13 godina

Šta je sledeće? Vojska? Čujem da ima već zainteresovanih! Maskota za odvraćanje pažnje od pravih problema,Šarić,je najozbiljniji kandidat.

Nesa

pre 13 godina

Prodaja Telekoma za sitne pare je nastavak rasprodaje koja je u toku . Rusima smo tako reci poklonili NIS da bi sacuvali Kosovo , a sada nemcima poklanjamo Telekom da bi usli u EU . Jos samo amerikancima da poklonimo EPS i resili smo sve probleme .
Umesto Telekoma , treba prodati RTS . Program je katastrofalan , a teraju i nas i drzavu da im placamo pretplatu .

vojkan

pre 13 godina

iskreno sam se nadao da stvarate državu dostojnu čoveka, u kojoj ću moći barem da se nadam boljitku u skoroj budćnosti kada ste došli na vlast. Vi sa vašim politikama do sada uzeli ste mmi i poslednju nadu, stvorili ste državu za ,,političku elitu,, monopoliste, tajkune , kod vas srednje klasa ne postoji nju isteerujete na ulice i nedajete joj da radi. Uzimate im i imovinu bud zašto da bi tu istu dali onima koji su nas 99 bombardovali. Sada je na redu i Telekom čak ste mu i svesno oborili više puta cenu kako bi ga prodali da udahnete malo života mrtvacu. Naravno srednji stalež po ustaljenoj matrici ćete najuriti napolje ostaće Vaši partiski istomišljenici poneka udvorica i sve sama guzica. Želim vam uspešnu trgovinu i od novca koji uzmete od prodaje Telekoma kupite sebi ono što nemate.

Milan Drobnjakovic

pre 13 godina

Potpisivali smo neku peticiju protiv prodaje telekoma ali ova vlast nece da slusa strucne ljude vec i dalje kupuje vreme za pljacku ovog naroda .Do kada ce ovo ici ne zna se ali novi mladi ljudi stizu i verovatno ce se ponovo dogoditi 5 oktobar .

skuni

pre 13 godina

Sramota jedna... sramota i bezobrazluk... u kakvoj mi to drzavi zivimo... da li ova drzava postoji zbog nas ili mi zbog nje...

Ignorisali ste volju naroda i nedavno organizovali i odrzali "paradu ponosa". Imali ste priliku da vidite kako vam dvadesetogodisnjaci ruse grad i tuku se sa policijom... Igonorisanje narodne volje i pre svega interesa ce vas u ovom slucaju kostati mnogo vise...

NA ULICE SRBI... NA ULICE...

Nebojsa

pre 13 godina

Cinjenioca je da se sprema pljacka veka.
Milosevic pod sankcijama prodao za 1,5 mlrd DEM sto je pandam danasnjih 1,5 mlrd EUR. A tada su svi rekli jeftino i pljacka.
Realna cena je 8 mlrd EUR.
A pandam neupucenima je da smo platili 60% Telekoma Republike Srpske 700 milona EUR.
A Karicev Mobtel je prodat za 1,5 mlrd EUR.
MTS je veci od Mobtela.
12.000.000 prikljucaka ima fiksne telefonije.
Plus crnogorski MTEL.
I racunajte da smo placali telefonski priklucak 2000 DEM, sto je sada 2000 EUR.
TO je zadnji trzaj pljackasa, pre nego sto jednog dana ne budu okupljeni jednog dana na centralnom sudjenju zbog zlocina protiv ovog naroda.

boban

pre 13 godina

Genijalna ideja.Ubacite Kolesara i Janjusevica da odrade posao a Davinic neka samo overi ugovor.
Za novac od Telekoma kupite luku Bar.

Milovan

pre 13 godina

Kompaniju koja vredi 10 milijardi evra prodajemo za 3 mld evra. Cak i gore od toga, ne prodajemo celu kompaniju nego vecinski paket prepustamo za samo 1.5 mld evra! Nema nam spasa, kada se ovakve stvari dogadjaju onda nam zaista nema spasa.

inzenjer telekomunikacija

pre 13 godina

Ljudi, ovo ne smemo da dozvolimo!
Obrazlozenje koje je imala ministarka telekomunikacija (koja je inace gradjevinski inzenjer) je bilo povecanje produktivnosti rada i ulaganje u autoputeve!
Niko strucan se sa ovim nece sloziti!

doviđenja telecom

pre 13 godina

Hej, malo ste se zanili, nije polovina nego 51%. Razlika je samo u tome da taj dioničar ima predsjednika uprave i većinu u managmentu, većinu u nadzornom odboru i većinu u skupštini. Dakle, ima sve i može s dobiti raditi što hoće pa i vratiti je u svoju matičnu tvrtku, stranu zemlju.

radnik Hemofarma, vajlda

pre 13 godina

... Hemofarm se racuna kao dobra privatizacija ...
Ovih dana pljuste otkazi, i sam Babic je najuren, zato svaba hoce samo profit.
Neinteresuje njega sto je od tog Hemofarma zivelo mesto od skoro 40.000 dusa ...
Ista stvar i sa Draskovicem, seli fabrike u Trebinje ...
Jos mi niko nije dao dobar razlog, zbog cega je uopste potrebno privatiyovati bilo koju firmu ?
Jedino sto mi na pamet pada, je to da neko treba da uzme masnu proviziju ...
Sve ostalo su izgovori ...

DZoni

pre 13 godina

@Vlada
I druga 2 operatera koja rade kod nas su DRZAVNE kompanije Norveski TElenor i Austriski VIP pa nemaju visak zaposlenih.A zasto nemaju ,zato sto nemaju LOPOVE NA VLASTI.A ovi na vlast kad ne budu mogli da drpaju od telekoma ,drpace vise iz budzeta tj od nasih para iliti JOS GORE.

Marko

pre 13 godina

Ako nas vec ima toliko mnoogo koji smo protiv prodaje Telekoma, jedinog rentabilnog drzavnog preduzeca, mislim da bi bilo dobro da se konkretno organizujemo i sprecimo nastavak rasprodaje zemlje! Peticije ne daju neke efekte, vec samo ove navijacke metode:) bar toga ima:)

Samo posmatram

pre 13 godina

Telekom Srbija je kupio akcije Telekoma Srpske(M:tel) u vrijednosti od miljardu i 300 mil. KM ili cirka 650 mil. eura pri privatizaciji "našeg" operatera. U RS živi oko milion i po stanovnika, a od toga sigurno 1 milion koristi usluge M:tel-a(Fiksna i mobilna telefonija, ADSL). Ranije su cijene usluga bile baš poskupe, poruka 0,11 KM, a pozivi su ubijali stanje računa skupoćom, sada su cijene iole realne mada ima i tu mjesta za pojeftinjenje jer Mtel faktično ima monopol u RS, jer HT Eronet(Hrvatski) i BH Telekom(Muslimanski-Bošnjački) nisu ni blizu Mtelu po broju korisnika u RS. Profit je stvarno visok. Fiksna i mobilna telefonija, a od kada su krenule internet usluge, to samo kaplje. Ali suština priče jeste, da je novac od prodaje utrošen za zgradu vlade RS(vrijednosti 200,300 mil. KM) i ne znam tačno ni koliko je tu ukradeno i lažno prikazano računa. A gdje je ostatak ?!?! Otišao je u partijske kase i Bog zna sami još gdje, a ni jedna, jedina nova firma nije otvorena ni ti je bilo ulaganja u privredu.
Mogu samo da preporučim da tamo "preko" Drine, kod vas, treba da radi motka.

sai baba

pre 13 godina

zaista ne volim da razotkrivam neke "zavere" ali prvi put cu to uciniti na ovom sajtu - zasto ova vest nije u prvih pet u biz sekciji? Nego, mmf, milosavljevic, mobing!? itd.

ostali komentari vec sve govore. napetost je u vazduhu!

Crni

pre 13 godina

Umesto komentara, četiri naslova o Deutsche Telekomu:

1)Der Spiegel: Deutsche Telekom na portalu "frizirao" stavove klijenata

2)Menadžeri Deutsche Telekoma pod istragom zbog podmićivanja političara u Crnoj Gori i Makedoniji?

3)Menadžeri Deutsche Telekoma pod istragom zbog podmićivanja političara u Crnoj Gori i Makedoniji?

4)„Dojče telekom“ dao 31 milion evra mita na Balkanu

Apel Tadiću, Cvetkoviću i Dinkiću: Ne prodajte Telekom Srbija, ne prodajte javna preduzeća ...

boban

pre 13 godina

Tadic zna sta je najbolje za nas.On je bio ministar telekomunikacija.Psiholog a
ministar telekomunikacija?!
Kada sam bio mali mislio sam da za to mesto treba biti elektronski inzinjer.
A sadasnji ministar telekomunikacija je gradjevinski inzinjer.
A u Kanadi 2000 nasih inzinjera elektroniko.Ko im je kriv.Nisu se snasli u Srbiji.

dukki

pre 13 godina

Ako je godisni profit 0,15 miliardi evra, bolje da smo digli kredit od 1,4miliarde evra i vracali ga 10 god!
Cena opreme za telekomunikacije je mala na odnosu na zaradu koju moze da ostvari, razhod je beznacajan na odnosu na prihod. Kablovi, kutije, racunari, antene, struja! To nije teska industrija, to je elektronski saobracaj!
U sta se pametnije i zahvalnije moze uloziti 1,4 miliarde evra sem u telekomunikacije?

jasna

pre 13 godina

"SRBIJA PRODAJE 51 ODSTO TELEKOMA"Vas naslov a onda pocinjeda "vlada prodaje 51 odsto"Ne razumem na kraju ko prodaje srbiaja ili vlada.I kako vlada moze da radi sta hoce?I ko je vlada,koja prodaje 51 osto drzavne imovine?Zar u srbiji jos uvek postoji nesto sto "srbija"tj."vlada"nije prodala?Pitanja na koja ne postoje odgovori,jer tamo ko vlada ,vlada...sve dok ne proda.Pitam se kada ce poceti nas,NAROD da prodaju.Ah velikog lapsusa,zaboravih da smo mi odavno prodati!!!Pozzz

MATUNOVIĆ MIOMIR MIKI

pre 13 godina

VLADO,VLADIMIRE !.
Ti što znaš, da u TELEKOMU 2 rade , a tri dupe lade, Dodji da te upoznam sa radom u TELEKOMU. Radim 27 godina i imam dve diplome, u PTT-u - telekominikaciji sam od 1983 godine, pa da te malo prošetam po terenu, da vidiš kako radi TT-Tehničar i na minus 10 stepeni C. U blatu, kaljugi, i kako je po tavanima na 55 stepeni kad vezuje vazdušni kabl u ormanu, ili na 8-9-10-12 metara visine na stubu, uporištu, jer "BANDERA" nije tačan SRBSKI naziv(BANDIERA-ITALIJANSKI).Da te malo popnem na stubove po 40-60 metara visine, da vidiš kako se ljulja i povraća bez broda i mora ?!. Dodji pile moje, da vidiš da li pošteno i mukom zaradjujemo platu, i ko radi i ko dupe ladi u TELEKOMU SRBIJA?!.Matunović Miomir Miki

Zoran

pre 13 godina

Sve gore od goreg,pa kad bi ja prodavao sve iz kuce ostali bi samo zidovi,tako ce Srbiji ostati samo granica sa ljudima unutra koji nece imati sta da jedu.

beli andjeo

pre 13 godina

djelic rece danas da je srbija siromasni rasipnik! jednom i on da ubode u cilj, mada je izjavu davao misleci na energiju, no u srbiji to izgleda vazi za svaku granu...

Trotter

pre 13 godina

Pa do sada smo bili lideri u regionu a sada bi trebalo da budemo lideri i u Europi(kako reče Hilari) a to liderstvo košta.Mada ne znam dal' će da nas pokrpi ta milijarda dok ne postamo europski lideri.
Šalu na stranu,nego ljudi manite se Telekoma, dajte da vidimo šta ćemo sa navijačima i gay paradom, od toga nam zavisi egzistencija.

beznadezni student

pre 13 godina

Posle svega sto o prodaji Telekoma slusamo od pocetka godine... Posle svih argumenata koji su izneti... Naprosto ne mogu da verujem da drzava i dalje do kraja bezobrazno ignorise sve i ne pitajuci za cenu ide prema svom cilju... Covek samo teba da se zapita da li danas treba da izadje na ulicu ili da ode iz ove zemlje...

Leskovac

pre 13 godina

Ova "Dravaza" je cisti kriminal,sa logikom bolje da ovo prodamo mi nego neko drugi gde opsti interes ne postoji, gde 50% uposljenika uglavnom mladjih radi preko omladinske u nedogled do iznemoglosti zarad uposljenika sa kosova kojih ima vise nego domorodaca u ovakvim firmama i polu pismenih postojecih kadrova.
Drzava koja sistematski unistava i degradira svoje gradjane gde se sve vreme osecas kao gradjanin drugog reda u odnosu na kosovare i crnogorce...Dno dna...

Mrgud

pre 13 godina

Zašto više nko ne pominje privatizaciju javnih komunalnmih preduzeća? Pa svi znamo da bi se samo prodajom parking servisa i GSP uzele veće pare nego od Telekoma. Ali ovo se ne dira jer su čisto partijske firme, i partije se od njih finansiraju i tu zapošljavaju.

nigg

pre 13 godina

Ako u prodaju ne ulazi infrastruktura za fiksnu telefoniju onda je donekle ok. Inace neko kaze da telekom donosi velike pare budzetu Srbije, u normalnim, razvijenim zemljama, preduzeca ne uplacuju profit bedzetu drzave vec ulazu u sirenje posla. Zato mi imamo adsl od 1mb i upload smesan, a da se telekom pitao jos bi vecina ljudi koristila dial-up, a mozda i koristi jer pola centrala nema dovoljan broj portova i da bi se dobio port treba veza ko da ti nesto poklanjaju. Profit treba iskoristiti i napraviti optiku do krajnjeg korisnika i teoretski neogranicenu brzinu, a ne da zbog loseg rukovodstva zemlje, njihivo neznanje i gubitke drugih preduzeca popunjavaju profitabilna preduzeca, a krajnji korisnici imaju pretplatu za fiksni od 400 din sa 10 min besplatnog razgovora

zabrinuti

pre 13 godina

to sto rade ovi na vlasti je strasno,uzas,jad,beda,crno,crno.nadrljali smo,da mozemo svi bi trebalo otici odavde pa nek njih par hiljada lopova zivi i radi sta hoce.upropascena drzava,narod,sve.pameti nema nigde.vise nam niko ne moze pomoci.malo po malo,sve ode.zbogom.

SevarlicA

pre 13 godina

Ljudi od našeg komentarisanja nema ništa. Nego koja god stranka da oglasi peticiju građana da se odustane od ovoga, izađite i potpišite. Pa kad vladi dođe milion potpisa razočarenih građana valjda će shvatiti šta sledi.
Pa na osnovu toga čak može sutra da se ospori prodaja kao kontraproduktivna za zemlju a prodavci pohapse i oteraju na robiju.

Milan

pre 13 godina

Prodaja Telekoma je tipicno nasilje politike nad strukom.
Sadasnje vreme je po tome mogo gore nego vreme SFRJ, komunisti su ipak koliko-toliko cenili struku.
Cela strucna javnost je protiv prodaje, ali ne vredi, sadasnji politicari osecaju da im je kraj blizu pa da ukradu jos sto se urasti moze.
Sta drugo moze da im se poruci nego mars sa vlasti LOPOVI!

makis

pre 13 godina

a zasto 51% a ne 49%??ovo me podseca na NIS,zato dajemo strancima vecinski deo firme i zasto oni da budu gazde???pa ljudi moji ovo je strasno

cc

pre 13 godina

druze bajec:
poskupice impuls,izbacice radnike,nece biti poboljsanje kvaliteta....pare ce ici iz dobita u inostranstvo
kome ce biti dobro?

Pedja

pre 13 godina

A posle ce Dinkic da postavi Jasnu Matic da bude ministar energatike, cisto da se nadje tu kad se EPS bude prodavao, posto ce tad da ima iskustva sa trgovinom.

Milovan

pre 13 godina

Prodaja 51% Telekoma, pare u puteve.
Genijalna ideja, zna se na čemu se najlakše zarađuje, bar polovina sume od prodaje Telekoma završiće u džepovima tajkuna srpskih patriota.

rajko

pre 13 godina

citam komentare i mogu samo da se slozim sa protivnicima prodaje. na zalost, samo u teoriji. tacno je da u ekonomskoj teoriji prodavanje preduzeca kao sto su nis, eps, ptt i slicno predstavljaju los potez. na zalost srbija nije zemlja u kojoj se stvari odvojaju na osnovu zdrave ekonomske logike. drzavna preduzeca su leglo korupcije, nerada i, sto je za korisnike najvaznije, bezobrazluka i lose usluge. koliko god da bih u normalnoj zemlji bio protiv ovoga, u srbiji mogu samo da pozelim da sve sto postoji treba da bude privatizovano. posto radim u drzavnom preduzecu znam dobro kako funkcionise zaposljavanje, postavljanje funkcionera, sefova, direktora, odredjivanje plata, stimilacija i bog-zna-cega-sve-ne. s jedne strane imate radnika koji radi za 20 hiljada, a pored njega sefa sa 90 hiljada, iznad njega direktora sa 200 hiljada, a iznad svih generalnog sa milion. na to dodajte dnevnice za strucna usavrsavanja na koja se vode sekretarice-svalerke, upravni odbor koji se sastane 3 puta godisnje i za to mazne nekoliko miliona godisnje, a jedina tema tih sastanaka je podizanje plata upravnom odboru i direktorima. sva drzavna preduzeca su smrdljiva jazbina u kojoj jedna grupica ljudi trosi 2/3 prihoda na svoje hirove i cist bezobrazluk. pritom, nisam se uopste ni dotakao lopovluka koji su zastitni znak rukovodstava svakog drzavnog preduzeca. ovde sam samo pomenuo tzv. "legalni lopovluk" za koji niko nece, a i ne moze da ogovara jer direktor sebi moze da da platu od milion dinara cak iako mu je preduzece u gubitku vec 30 godina samo zato sto su mu drugari iz partije iz upravnog odbora to odobrili. ah, da... i oni imaju plate od po nekoliko stotina hiljada dinara. to je vrzino kolo lopovluka. i sve je po zakonu. narod, naravno s gadjenjem gleda na drzavna preduzeca. citajuci komentare mogu da primetim i mrznju prema radnicima u drzavnim preduzecima, a istina je da oni rade za bezobrazno male plate. kad bi neko zagrebao u racunovodstva video bi da su obicni radnici drzavnih preduzeca placeni kao africki rudari, a visok prosek zapravo "nabijaju" rukovodece strukture kojih. em ima previse, em su placeni kao da su svi do jednog nobelovci. mogao bih do prekosutra da nabrajam nepravde, ali zaustavicu se samo na tome da jedino privatna svojina dovodi ove stvari na svoje mesto. zato, privatizujte sve, jer nasa vlast nije sposobna da posteno vodi i upravlja drzavnom svojinom. hvala na paznji.

zoka

pre 13 godina

Zar još ne shvaćate da zapad ovu Vladu nije postavio da nama bude bolje,nego da bolje bude njima!Nažalost bojim se da mi,a mislim na običan narod tu ne možemo ništa da promenimo!Ali izađimo na ulice bar da idućim generacijam ,koji će očigledno nositi gaće na štapu,pokažemo da smo bar pokušali!Pa kad nas ionako kolektivno ubijaju ,bar da umremo mladi i lepi!

jedan napred,dva nazad

pre 13 godina

i ja sam mislio kad su ovi sto hoce da prodaju *zlatnu koku* dosli na vlast da ce biti bolje, a oni dadose i obraz i imovinu... poceli su u zadnje vreme da kradu i varaju kao niko pre

DzoniKg

pre 13 godina

@Hisuo Brit
Dzaba ti pises koliki je budzet kad to nisu prihodi budzeta,prihod celog budzeta srbija za 2010 je 5.5 milijardi eura ,profit telekoma je 200 miliona ali to je kad se ODBIJE RATA za Telekom Srpske a za 2 godine taj kredit je isplacen i cista dobit je POLA MILIJARDE EURA.
I ne samo sto necemo imati od toga prihod vec cemo imati i udar na kurs dinara svake godine jer ce stranac zaradu da salje ni bilans placanja se POGORSAu inostarnstvo.Dovoljno je pogledati ovu godinu kad i ako je izvoz povezan spoljO izmedju ostalog i zbog toga sto se iznos koji su stranci iznosili iz zemlje kao profit ove godine povecao cak 3 PUTA u odnosu na isti prosle godine pa tako imamo da i pored rasta izvoza smo ove godine pukli vise 2 milijarde za odbranu kursa sto je 3 PUTA vise nego prosle godine a dinar je opet pao.

Mikele

pre 13 godina

Odlično izabran trenutak i još bolja strategija! Napraviti gužvu i metež sa gej paradom, Farmom, naručenim divljanjem u Italiji...da se od drveća šuma ne vidi, pa dok Srbadija mlati praznu slamu sa takvim glupostima prodati firmu koja je jedna od retkih u Srbiji koja pravi profit i koja je vlasništvo svih nas. Biće to dovoljno da se kupi socijalni mir na barem nekoliko meseci, da se obračuna sa političkim protivnicima, da se na miru raspišu izbori pa da se jaše još i narednih nekoliko godina....bežite ljudi ovde skoro neće svanuti! Perite čaše na Novom Yelandu i bićete srećniji.

Vukasin

pre 13 godina

Od prvorazrednog znacaja je da sprecimo ovu kriminalnu prodaju. Na stranu sto je firma unajmljena kao savetnik u ovoj "privatizaciji" u konflitku interesa, jer savetuje i jednog od potencijalnih kupaca (Dojce Telekom, koga drugog); aj da se pravimo i da ne znamo kome bi te pare otisle da sa njima raspolaze po nahodjenju (cela ova ekipa koja prodaje porodicno srebro da bi finansirala jos koji mesec svog rezima); ali nemojmo da cutimo zato sto nam se prodaje najprofitabilnija drzavna kompanija, sa kojom ne samo da direktno punimo budzet vec je i koristimo kao kasicu prasicu za finansiranje siroke lepeze drustveno korisnih, ili zeljenih, aktivnosti - od sponzorisanja reprezentativnih timova, do organizovanja javnih dogadjaja pod pokroviteljstvom drzave. Ne treba zaobici ni cinjenicu da Telekom u nasim rukama ostavlja mogucnost razvijanja sekundarnih usluga, i tehnologije koju takva telekomunikaciona firma koristi, a sto ce sigurno biti prepusteno inostranim "saradnicima" ako firmu prodamo. U svakom slucaju, imperativ je ne dozvoliti prodaju jer je mnogo skuplje posle ispravljati stetu.

DzoniKG

pre 13 godina

@Mare
Ne blamiraj se stranacki ekspertu za rasprodaju drzave(ne secam se da ste nesto stvorili za 10 godina).Imas finansijski izvestaj na netu:

U hiljadama dinara

Do 1 godine – tekuća dospeća
23,547,419
Od 1 do 2 godine 17,306,718
Od 2 do 3 godine 22,734,349
Od 3 do 4 godine 3,974,506
Od 4 do 5 godina 2,790,512
Preko 5 godina 2,513,557

Stanje na dan 31. decembra 72,867,061

Kao sto vidis za 2 godine krediti otplaceni tj ostaje nesto sitno.

Petar

pre 13 godina

e kad se setim kako je Mobtel prodat povracami se.. a sad jos Telekom ma normalno ode Srbija na market. Vuk Brankovic je mali zec za ove danasnje vladare!!!

Hisuo Brit

pre 13 godina

Treba malo pogledati konkretne cifre pre bilo kakve priče o sramoti, izdaji itd...

Budžet Srbije za 2009: oko 7500 miliona evra (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=12&dd=06&nav_id=332756)
Profit Telekoma u 2009: 150 miliona evra. (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=12&dd=06&nav_id=332756) strana 7.

Nakon prodaje 50% vlasnickog udela u Telekomu pad prihoda u budžet (pod uslovom da se celokupan profit uplaćuje u budžet): 75 miliona evra

Dakle pad prihoda u budžet je 1%.
Ako se ostvari cena od 1500 miliona evra to je tacno 20 godisnje umanjenje prihoda usled prodaje vlasničkog udela.
Ako se tih 1500 miliona pametno investira, koga je briga za Telekom...

Mare

pre 13 godina

@DzoniKg i svi ostali "eksperti"
Nas problem je da uvek ljudi koji imaju najmanje pojma o necemu, moraju najvise da pricaju.
Konsolidovani net profit telekoma 2009: 13,3 mrd dinara (zaboravimo minority interest)
Vracanje duga za kredit nije pozicija iz bilansa uspeha(!!!!), znaci treba profitu iz 2009te samo dodati kamate (oko 2,7 mrd rsd), znaci novi pro-forma net profit telekoma sa predpostavkom da je kredit za telekom srpske isplacen iznosi cca. 16 mrd rsd ili ca 160 mln eur.
Ako za 51% dobijamo 1,4 mrd eur, znaci za 100% 2,8 mrd eur. (zaboravimo razne vrste control premiuma)
Znaci imamo implicitni P/E multiple od 17,5x. Malo li je?

Ako racunamo sa EV/EBITDA ispada jos gore po tvoju teoriju, posto si ekspert, upali bloomberg i videces da je trenutna trading range 4,8-5,5x EBITDA.
Zato moje pitanje: dali je iko od vas kriticara ikada pogledao finansijski izvestaj telekoma i dali imas uopste pojma od cega se sastoji bilans uspeha, posto dosta ocigledno pricas totalne gluposti.

Ili-ili

pre 13 godina

Ako ne nađu kupca, mogu polako da se pripremaju za vanredne izbore dogodine... Za njih me baš briga, ali bilo bi dobro da se zaista neko nađe da to kupi, da se makar na kratko oseti neki pozitivni pomak u ekonomiji...

ae

pre 13 godina

malo pricam unapred sto se tice telekoma a ne znam da li je nekom ovde palo na pamet da proveri recimo u NIS-u kao sto su ovih dana otkrili hrvati da u INI gazde madjari i upravu opasno zaposljavaju na crno.=: http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=90329&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=5c77ae0cba mogu lako da tako zamislim i privatizovani telekom.

crni oblak

pre 13 godina

Sto se tice cena i ulaganja, pogledajte primere iz okruzenja(npr. Crna Gora, Hrvatska) i sve ce vam biti jasno. Ulaganja minimalna , cene maksimalne.

Transparensi Internesnal

pre 13 godina

Kazu iz vlade prodaja mora da bude transparentna. Za Telekom cemo dobiti 1,4 milijarde eura. U puteve ulazemo 850-900 miliona eura. Za ostalo me ne pitajte

realan

pre 13 godina

Državno monopolsko preduzeće sa efikasnim sistemom isključivanja neplatiša. Da li iko sumnja da će već prva nezavisna revizija izneti na videlo DIVLJAČKO rasipanje i korupciju.

Nemam nikakve veze sa Telekomom, ne bih mogao da navedem ni jedan primer pronevere u Telekomu ali sam SIGURAN da će posle revizije mediji mesecima imati o čemu da pišu.

Da se proda, a zgubidani i lopovi na ulicu. Bolje ikad nego nikad. Kad ne umemo da čuvamo to što je naše neka ga uzme neko drugi. I kraj priče.

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Danas imam 9 telefonskih priključaka. Međutim, prvi sam platio oko 3000 DEM jer broj nisam mogao dobiti bez plaćanja nekoliko telefonskih stubova i žice, iako mi je kuća bila u centru najvećeg sela u bivšoj "velikoj" Jugoslaviji. Dakle, imam i ja neki delić današnjeg TELEKOMA, budući da su ti stubovi i žice kupljeni od mog novca. O tome imam i dokumentaciju. Ovakvih primera je bezbroj (od 1945. pa na ovamo). Kako vlada može prodavati TUĐU imovinu, odnosno imovinu UKRADENU od naroda koji je INFRASTRUKTURU Telekoma sam gradio?

zika

pre 13 godina

Evo kako je u Cileu.Stranci drze celo trziste.Bazicna telefonska linija kosta oko 1600 Dinara i to pokriva 350 lokalnih minuta mesecno.Nema nista jeftinije.

choldo

pre 13 godina

Ako neka firma kao sta je u ovom slucaju Telekom ima toliku dobit,oko 150 miliona godisnje..a OTE od toga ima dividende 30 miliona..a drzavi trebaju pare za infrastrukturu sto je ok..jer je to temelj za investicije i ekonomski razvoj..
Zasto se ne uzme kredit od recimo 1.3 milijardi eura i odplacuje ako treba i 14 godina.. i eto telekom je ostao drzavi a i ulozeno je u infrastrukturu...

To je samo povrsno...naravno tu mora da budu izdvojena sredsva za modernizaciju Telekoma itd..

Darko

pre 13 godina

Pa da, ajmo malo da popunimo rupe u budzetu, treba dici sledece godine plate i penzije verovatno ce i izbori pa je sjajna prilika da se proda najuspesnija srpska firma, a posle cemo da gledamo kuda sunce ide...

vojkan

pre 13 godina

Jeli bre sinko jel ti to beše nekakav da ne kažem šta i u Slobodano vreme , zovu te nekakvim stručnjakom pa ti bre ni dve nacrtane koze nemožeš da sačuvaš.

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Dok sam tekst čitao, pade mi na pamet Bogoljub Karić. Uz dozvolu Miloševića uvede mobilnu telefoniju u Srbiju, radeći zajedno sa Telekom-Srbija. Izvlačio je novac preko drugih firmi, enormnih mesečnih zarada i slične načine (u skladu sa zakonom), baš kao što vladajuća klika za svoje aparatčike izvlači i prisvaja za sebe naš novac (u skladu sa zakonom koje sama donosi) - novac poreskih obveznika (saveti, agencije, povezane firme i sl.). Samo što ove aktuelne štetočine Srbiju neprekidno osiromašuju, ostavljaju pustoš za sobom, za razliku od Karića koji je Srbiji "ostavio" samo 1,5 milijardi evra (ne računajući ono što će mu se "privremeno" oduzeti) - više nego što će Srbija dobiti za Telekom građen NAŠIM novcem 65 godina! To je činjenica. Verovatno zato i ne žele Karića u zemlji? I to je činjenica.

Dexterijus

pre 13 godina

Deo od ovih para drzava treba da usmeri u razvoj i modernizaciju svojih preduzeca iz kojih ce najlakse vratiti ulozeno, a kasnije lako i dobro ih prodati.

dO

pre 13 godina

A može li neka analiza korelacije dejstva Renea Obermanna i naprasnog povećavanja cena pretplate, forsiranja porasta broja ADSL korisnika po svaku cenu, i zaobilaženja priče na temu "a čija je telekomunikaciona infrastruktura čiju smo izgradnju mi finansirali"?

radnik

pre 13 godina

ako onog momenta kad stigne novac od telekoma, neko iz vlade najavi podizanje plata u državnom aparatu, biće jasno da je novac od telekoma otišao na skupljanje poena pred izbore

zamrznuti plate u državnom aparatu, a rasteretiti plate u privatnom sektoru!

bogumil

pre 13 godina

Evo Dinkiću založi se da te pare odu radnicima kojima poslodavci nisu isplatili zarade,i samim tim će se podstaći trošenje i pokrenuće se ekonomija.
Sve se bojim da će te pare završiti kod onih što su organizovali nasilje ovih dana.

Haralampije

pre 13 godina

Halo ljudi. O čemu pričate ovde? Ja živim u Beogradu i taj famozni telekom koga kujete u zvezde mi i dalje ne pruža mogućnost da koristim ADSL. "Nema tehničkih uslova" već pet godina. Kada zovem babu u selu smetnje su kao da zovem Tunguziju. U Hrvatskoj je internet preko Dojč Telekoma DUPLO JEFTINIJI nego preko Telekoma Srbija kod nas. Naravno da ih treba prodati, jer su tipičan državni mastodont gde su se ljudi zapošljavali po babu i stričevima i OČIGLEDNO NE RADE SVOJ POSAO KAKO TREBA. Manite se tih kvazipatriotskih priča o izdaji. Prodati telekom i to što pre.

Zoran-Nemac

pre 13 godina

Kakvi putevi,pa ona malopre na RTSu rece,bice pare od prodaje u
prugu BG-Bar ulozene?
Svejedno sta kazu,pokrasce,a puteve ni pruge necete videti!
Da se kladimo?

zorana

pre 13 godina

za kolegu koji prima 65000 ne znam kako će biti kad se proda telekom, a za stotine nas koji godinama radimo za 3 puta manje sa sličnim diplomama i ne regulisanim statusom,moze samo bolje, od ovoga gore nema. Pozdrav i srećna prodaja!

Srb

pre 13 godina

Telekom prodati zasto da ne ali:

Infrastrukturu zadrzati 100% u vlasnistvu drzave i iznajmljivati je svim zainteresovanim bilo stranim ili domacim subjektima. Tako
ste sacuvali mogucnost da u buducnosti imate dva tri telekoma a ujedno uskratili moguce izvore korupcije i pljacke koje sada imate koliko god hocete. Na kraju novac od iznajmljivanja infrastrukture treba da ide direktno u PIO fond ili za porodilje a nikako u budzet. Slicno treba uraditi i sa ostalim prirodnim resursima Srbije (reke za hidroelektrane, ugalj, druge rude,frekvencije, parkinzi,deo komunalne infrastrukture...).Drzava onda neka naplasuje poreze i podmiruje svoje rashode a Penzioneri i deca neka budu izdrzavani direktno iz ovih novih fondova a ne preko budzeta. Penzioner treba da postane svaki drzavljanin srbije sa 65 godina starosti bez obzira na radni staz a deciji dodatak da prima svaka porodica za dugo, trece... dete bez obzira na materijalni status. Samo to ima smisla i samo tako bi Srbija bila majka svakom svom gradjaninu a ne maceha kao do sad.Jos jednom, Telekom prodati ali infrastrukturu obavezno zadrzati u vlasnistvu drzave i iznajmljivati a tako dobijeni novac od iznajmljivanja uplacivati direktno u fond za porodilje ili eventualno PIO nikako u budzet.
I najvaznije nikako ne dozvoliti prodaju dok se ne stvore navedeni preduslovi jer svi znamo da ce taj novac ionako biti profuckan na gluposti.

adio Mare

pre 13 godina

@Mare i ostali prodavci,
baš me briga za budžet, ali, sada pare ipak ostaju u zemlji, zavrti se nešto pa na kraju se to i vrati na neki način do svih nas. Kada se Telekom proda, osetićemo svi to i još kako i ne samo preko većih cena nego i kroz opšte osiromašenje društva. Upravo će se prodajom kratkoročno popuniti budžet. I sadašnji profit bi trebalo ulagati u razvoj i širenje kompanije a ne davati nezajažljivoj državi za potrošnju.

DRAGOJEVIC IGOR

pre 13 godina

Imam i ja automobil marke bmw koji sam platio 50 000 eura,(dakle sudjelovao sam u razvoju firme) pa nisam vlasnik ni najmanjeg dijela (akcije) firme.VOZ

Mare

pre 13 godina

@DzoniKG
Zar ozbiljno mislis da "eksperti" iz agencije za privatizaciju ili iz stranaka znaju ovo sta sam tebi napisao? Hahaha!

A sto se tebe tice, pogledaj jos jednom tacno sta sam napisao, nisi shvatio. Vracanje kredita nema uticaj na bilans uspeha (jedino kamate koje sam vec uracunao u pro-forma net dobit). Sa kreditom ili bez, profit telekoma se nece znatno menjati, pitaj pls nekoga ko zna da cita finansijske izvestaje. P/E multiple ostaje 17,5x, zar je to malo?

krkix

pre 13 godina

Izgleda da ce biti neophodno da se izadje na ulice da bi se Tadicu objasnilo da ne sme da proda Telekom. Ima onih koji jedva cekaju bilo kakav povod.

Voda u usima

pre 13 godina

Staa, prodaje se i EPS ? Nemcima ? Znaci kilovat dvadesetak centi ?
Ako je tako, prodajem TA pec, sporet, bojler i cetiri sijalice od 100W.

Vlada

pre 13 godina

Pricajte sta hoceta, ali ko je radio sa Telekomom zna da je to jedno preduzece u kome na 5 zaposlenih, 2 rade! Zaposlenima u Telekomu mogu samo da pozelim dobrodoslicu u svet kapitalizma, gde se kafa pije 5 minuta, ruca 20, a facebook gleda samo kod kuce!

Ili-ili

pre 13 godina

Ako ne nađu kupca, mogu polako da se pripremaju za vanredne izbore dogodine... Za njih me baš briga, ali bilo bi dobro da se zaista neko nađe da to kupi, da se makar na kratko oseti neki pozitivni pomak u ekonomiji...

Hisuo Brit

pre 13 godina

Treba malo pogledati konkretne cifre pre bilo kakve priče o sramoti, izdaji itd...

Budžet Srbije za 2009: oko 7500 miliona evra (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=12&dd=06&nav_id=332756)
Profit Telekoma u 2009: 150 miliona evra. (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=12&dd=06&nav_id=332756) strana 7.

Nakon prodaje 50% vlasnickog udela u Telekomu pad prihoda u budžet (pod uslovom da se celokupan profit uplaćuje u budžet): 75 miliona evra

Dakle pad prihoda u budžet je 1%.
Ako se ostvari cena od 1500 miliona evra to je tacno 20 godisnje umanjenje prihoda usled prodaje vlasničkog udela.
Ako se tih 1500 miliona pametno investira, koga je briga za Telekom...

Mare

pre 13 godina

@DzoniKg i svi ostali "eksperti"
Nas problem je da uvek ljudi koji imaju najmanje pojma o necemu, moraju najvise da pricaju.
Konsolidovani net profit telekoma 2009: 13,3 mrd dinara (zaboravimo minority interest)
Vracanje duga za kredit nije pozicija iz bilansa uspeha(!!!!), znaci treba profitu iz 2009te samo dodati kamate (oko 2,7 mrd rsd), znaci novi pro-forma net profit telekoma sa predpostavkom da je kredit za telekom srpske isplacen iznosi cca. 16 mrd rsd ili ca 160 mln eur.
Ako za 51% dobijamo 1,4 mrd eur, znaci za 100% 2,8 mrd eur. (zaboravimo razne vrste control premiuma)
Znaci imamo implicitni P/E multiple od 17,5x. Malo li je?

Ako racunamo sa EV/EBITDA ispada jos gore po tvoju teoriju, posto si ekspert, upali bloomberg i videces da je trenutna trading range 4,8-5,5x EBITDA.
Zato moje pitanje: dali je iko od vas kriticara ikada pogledao finansijski izvestaj telekoma i dali imas uopste pojma od cega se sastoji bilans uspeha, posto dosta ocigledno pricas totalne gluposti.

bez odgovora

pre 13 godina

Predlažemo da Vlada u cilju poboljšanja javne prezentacije argumenata za donetu odluku o prodaji Telekoma objavi odgovore na sledeća pitanja




Odluka Vlade Srbije da se pristupi prodaji “Telekoma Srbija”, koju ste javno podržali, je strateška odluka od interesa za sve građane Srbije. Smatramo da bi ova odluka trebalo da bude plod sistematskog promišljanja timova stručnjaka i kao takva optimalna za sadašnje i buduće generacije građana Srbije. Međutim, istupi Vladinih i partijskih zvaničnika u javnosti ne izazivaju očekivanu pozitivnu reakciju. Stoga predlažemo da Vlada u cilju poboljšanja javne prezentacije argumenata za donetu odluku objavi odgovore na sledeća pitanja:

Koji stručnjaci, navedeni imenom, prezimenom i referencama, su učestvovali u izradi studije opravdanosti prodaje Telekoma?;
Kakvi su rezultati analize posledica prodaje odgovarajućih kompanija u susednim zemljama, sa stanovišta promene obima investicija, kvaliteta i cena usluga, zaposlenosti i razvoja prateće industrije telekomunikacija?;
Zbog svog strateškog značaja, dominantni telekomunikacioni operatori su državni u mnogim zemljama: Luksemburgu, Belgiji, Finskoj, Švedskoj, Norveškoj, Italiji, Sloveniji, Švajcarskoj... Kakav razlog ima Vlada Srbije da se ponaša drugačije od kapitalističkih zemalja sa najboljim telekomunikacionim sistemima?;
U kakvoj saglasnosti je odluka o prodaji kompletne telekomunikacione infrastrukture Srbije sa realizacijom strateških državnih ciljeva definisanih u strategijama razvoja Republike Srbije – Strategija privrednog razvoja, Strategija razvoja informacionog društva, Strategija razvoja telekomunikacija, Strategija razvoja E uprave, Strategija integrisanog upravljanja granicom...?;
Kakvi razlozi stoje iza naizgled neracionalnog ponašanja države koja 2002. ponovo otkupljuje 29 odsto vlasništva od Italijana, zatim obavlja značajne akvizicije u okruženju (Telekom Republike Srpske i M:Tel Crne Gore) – da bi sada sve to „prepustila” stranom vlasniku?;
Koji su razlozi za višestruko povećanje pretplate bez obrazloženja, kada je očigledno da će se time, prodajom dominantnog operatora, novac preliti direktno stranom kupcu iz džepova građana, državne uprave, firmi, institucija od javnog značaja?;
Koliko je očekivano smanjenje broja zaposlenih u „Telekomu Srbija”, JP PTT Srbija i telekomunikacionoj industriji?;
Kako država planira da obešteti onaj deo korisnika Telekoma koji je decenijama unazad ulagao sredstva u obezbeđenje „tehničkih uslova” za telefonski priključak?;
Tehnički fakulteti univerziteta u Srbiji školuju najbolje kadrove za oblast telekomunikacija. Kako će država, odričući se potpuno uticaja na razvoj telekomunikacija u Srbiji, obezbediti njihov ostanak u zemlji?;
Kako država ima nameru da obezbedi razvoj telekomunikacija i telekomunikacione industrije kao industrije budućnosti nakon što otuđi telekomunikacionu infrastrukturu, nacionalni resurs neprocenjive vrednosti i telekomunikaciono tržište, koje obuhvata gotovo sve građane Srbije, preduzeća, državnu upravu, vojsku, policiju, institucije od javnog značaja?;
Kako država namerava da spreči obezvređivanje vrednosti akcija malih akcionara (građana, zaposlenih i bivših zaposlenih) ako kupovinu izvrši Deutsche Telekom, i time, kao većinski vlasnik postane potpuno nezainteresovan za njihovu kupovinu?

U nadi da ćete obratiti pažnju na naša pitanja,

srdačno Vas pozdravljamo,

Dr Aleksandra Smiljanić, prethodna ministarka za telekomunikacije

Dr Vera Vratuša, profesor Beogradskog univerziteta

Dr Nebojša Popov, naučni savetnik

Dr Branko Kovačević, redovni profesor, rektor Beogradskog univerziteta

Dr Borivoje Lazić, redovni profesor Beogradskog univerziteta

Dr Miodrag Popović, redovni profesor, dekan Elektrotehničkog fakulteta Beogradskog univerziteta

Dr Vladimir Milačić, redovni profesor Beogradskog univerziteta

Slavoljub Kačarević, glavni urednik Balkanmagazina

Haralampije

pre 13 godina

Halo ljudi. O čemu pričate ovde? Ja živim u Beogradu i taj famozni telekom koga kujete u zvezde mi i dalje ne pruža mogućnost da koristim ADSL. "Nema tehničkih uslova" već pet godina. Kada zovem babu u selu smetnje su kao da zovem Tunguziju. U Hrvatskoj je internet preko Dojč Telekoma DUPLO JEFTINIJI nego preko Telekoma Srbija kod nas. Naravno da ih treba prodati, jer su tipičan državni mastodont gde su se ljudi zapošljavali po babu i stričevima i OČIGLEDNO NE RADE SVOJ POSAO KAKO TREBA. Manite se tih kvazipatriotskih priča o izdaji. Prodati telekom i to što pre.

Boža

pre 13 godina

Mala digresija: Kakav smo narod najbolje ilustruju zluradi i zavidni komentari poput onih da u Telekomu radi dvoje od petoro zaposlenih, da se samo gleda FB i sl. Naravno da se radi o potpunim besmislicama. Za početak: završite ETF. Za kraj: 80% ljudi radi sa visokom stručnom spremom za prosečnu platu od 65000 dinara. Premalo za to koliko se radi i za poslovne rezultate kompanije. Koji bi mogli da budu još bolji da nismo primorani da se odričemo investicija zarad socijalnog mira. Ali to se zove neka vrsta nacionalne solidarnosti. Onog momenta kada budemo privatizovani drastično će biti smanjen broj zaposlenih koji će raditi još veći posao za malo veće pare. I nama će biti bolje. Ali u ovoj zemlji ne živimo samo mi, a i živeće neko posle nas. Pogledajte za početak nivo investicija Deutsche Telekoma u Hrvatskoj, Makedoniji i Grnoj Gori... Profit nije došao zbog boljeg servisa već povećanih cena usluga i smanjenja broja zaposlenih. I još nešto, za sve laike koji spominju cenu interneta u Rumuniji npr. i Evropi: mnogoljudnije i bogatije zemlje imaju veći broj korisnika, veći broj računara po glavi stanovnika, bolju privredu, samim tim se kupuje veći protok od upstream provajdera iz inostranstva, koji je samim tim jeftiniji, pa se deli na više glava i postane još jeftiniji. Elementarna tržišna logika. nema veze sa tzv. monopolskim ponašanjem Telekoma Srbija. Imamo jedbu firmu koja može lako da postane lider u regionu pa nam i ona ne bvalja, pravi pare sama od sebe i sl... Srpska posla.

realan

pre 13 godina

Državno monopolsko preduzeće sa efikasnim sistemom isključivanja neplatiša. Da li iko sumnja da će već prva nezavisna revizija izneti na videlo DIVLJAČKO rasipanje i korupciju.

Nemam nikakve veze sa Telekomom, ne bih mogao da navedem ni jedan primer pronevere u Telekomu ali sam SIGURAN da će posle revizije mediji mesecima imati o čemu da pišu.

Da se proda, a zgubidani i lopovi na ulicu. Bolje ikad nego nikad. Kad ne umemo da čuvamo to što je naše neka ga uzme neko drugi. I kraj priče.

DZoni

pre 13 godina

1997 49% prodato za 1.5 milijardi maraka a tad nije postojala mobilna telefonija ni internet samo fiskna a 1 tadasnja marka vredi vise nego sad 1 euro.Ispada da sad drzava manje vredi nego 90-tih.

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

Ovo je klasican primer stavljanje
KRATKOROCNE LICNE DOBITI
na ustrb
DUGOROCNE SVEOPSTE DOBITI!

Vlast treba novac zbog svoje nesposobnosti i izbora koje hoce da organizuje (ako se ne radi i o goroj stvari, korupciji) i za taj svoj LICNI INTERES spremna je da proda telekom.

Sa druge strane drzava (tacnije svi mi) izgubicemo nacionalnog operatera, veliku dobit koju drzava dobija svake godine (500 miliona godisnje a indirektno i vise), strana firma ce dobiti mogucnost da prisluskuje celu zemlju (DT je vec koristio prisluskivanje za nemacke firme u regionu, Makedonija, Hrvatska, crna Gora, Madjarska), mnoge manje firme ce izgubiti poslove koje su radile sa telekomom (novi operater ce koristiti inostrane firme sa kojima vec ima saradnju), i najvaznije izgubicemo najperspektivniju firmu koja ima mogucnost da s(ali stvarno) postane regionalna sila.
Ta DUGOROCNA SVEOPSTA DOBIT se zanemaruje radi nekih politicara koji nevide dalje od kraja godine.

Posle se pitamo sto je toliko ljudi izaslo na ulice da se bije sa policijom, pa zbog ovakve vlasti koja nezna sta radi!

Telekoman

pre 13 godina

Sta bi sa onim procenama oko 3 milijarde? Haaaaaa, kada sam slao komentare pre 6 meseci da ce se Telekom prodati za oko milijardu, ljudi mi se smejali...

Alo, prodaju u bescenje, ovo je strasno, pa ne prodajemo firmu koja se bavi tekstilom vec firmu cija ce se delatnost razvijati i donositi sve vise novca drzali je mi ili neko drugi!!! Kako posle da ne palimo i rusimo kada se sprdaju sa narodom. Tek ce da se rusi i pali, ovo je prevrsilo svaku meru!

Dexterijus

pre 13 godina

Deo od ovih para drzava treba da usmeri u razvoj i modernizaciju svojih preduzeca iz kojih ce najlakse vratiti ulozeno, a kasnije lako i dobro ih prodati.

Goran L.

pre 13 godina

HAHAHAHAHAHAH !!!!
Pa kako misle da zadrze "Zlatnu akciju"?
Ako prodaju 51%, a Grcki OTE vec ima 20%, gradjanima daju 15%, zaposlenima 6,8%, Srbiji ostaje celih 7,2% !!!
Pa ce da odlucuju, hahahahaha!

nigg

pre 13 godina

Ako u prodaju ne ulazi infrastruktura za fiksnu telefoniju onda je donekle ok. Inace neko kaze da telekom donosi velike pare budzetu Srbije, u normalnim, razvijenim zemljama, preduzeca ne uplacuju profit bedzetu drzave vec ulazu u sirenje posla. Zato mi imamo adsl od 1mb i upload smesan, a da se telekom pitao jos bi vecina ljudi koristila dial-up, a mozda i koristi jer pola centrala nema dovoljan broj portova i da bi se dobio port treba veza ko da ti nesto poklanjaju. Profit treba iskoristiti i napraviti optiku do krajnjeg korisnika i teoretski neogranicenu brzinu, a ne da zbog loseg rukovodstva zemlje, njihivo neznanje i gubitke drugih preduzeca popunjavaju profitabilna preduzeca, a krajnji korisnici imaju pretplatu za fiksni od 400 din sa 10 min besplatnog razgovora

bogumil

pre 13 godina

Evo Dinkiću založi se da te pare odu radnicima kojima poslodavci nisu isplatili zarade,i samim tim će se podstaći trošenje i pokrenuće se ekonomija.
Sve se bojim da će te pare završiti kod onih što su organizovali nasilje ovih dana.

zorana

pre 13 godina

za kolegu koji prima 65000 ne znam kako će biti kad se proda telekom, a za stotine nas koji godinama radimo za 3 puta manje sa sličnim diplomama i ne regulisanim statusom,moze samo bolje, od ovoga gore nema. Pozdrav i srećna prodaja!

branko

pre 13 godina

Znači bliže nam se izbori.Videćemo u narednom periodu da će vlasti prihvatiti sve zahteve nagomilanih štrajkača.Ovo je najslađe da se odrekoše i zlatne akcije.Sve će da prodaju samo da se održe na vlasti.Zaposlenima u Telekomu, da nisam u koži, a i ministarki finansija...

Ra

pre 13 godina

Toliko o navijacima i divljacima , a prodaja poslednje velike firme za pokrivanje troskova nerentabilnog vodjenja drzave , onako usput , i sta onda prodamo Dunav u nasoj zemlji kinezima?

makis

pre 13 godina

a zasto 51% a ne 49%??ovo me podseca na NIS,zato dajemo strancima vecinski deo firme i zasto oni da budu gazde???pa ljudi moji ovo je strasno

insajder

pre 13 godina

Prvo, ne treba prodavarti telekomunuikacionu infrastrukturu, što se upravo sad čini. Drugo, nije vreme za dalju privatizaciju Telekoma. Pre 3 godine, kada je kupovano 65% Telekoma Srpske, Telekom Srbija je procenjivan na izmedju 3 i 4 milijarde evra. Danas, sa 65% Telekoma Srpske, sa MTEL-om u CRnoj Gori, i sa oko 50 milijardi dinara investicija u poslednje 3 godine, cela Telekom Grupa vredi samo 2,5 milijardi evra ??? Samo lopovi mogu sada da prodaju Telekom

skuni

pre 13 godina

Sramota jedna... sramota i bezobrazluk... u kakvoj mi to drzavi zivimo... da li ova drzava postoji zbog nas ili mi zbog nje...

Ignorisali ste volju naroda i nedavno organizovali i odrzali "paradu ponosa". Imali ste priliku da vidite kako vam dvadesetogodisnjaci ruse grad i tuku se sa policijom... Igonorisanje narodne volje i pre svega interesa ce vas u ovom slucaju kostati mnogo vise...

NA ULICE SRBI... NA ULICE...

apsolvent

pre 13 godina

Moji profesori putuju po celoj Evropi i drze predavanja iz oblasti telekomunikacija (neka od imena su navedena u komentaru sa potpisima strucnjaka iz ove oblasti). Dovoljno je da oni kazu da prodaja nije ispravna i iznesu cinjenice koje podupiru takve tvrdnje. Mislim da smo spali na najnizi nivo, nije veliki problem kada se skupi par hiljada huligana i divljaju jer se to prosto resi njihovim hapsenjem. Problem je kada odluke koje se sustinski ticu naseg zivota donose nestrucni ljudi sa odsustvom argumentacije i potrebnog nivoa inteligencije.

"argumentacija" Vlade za prodaju:

1. Ulaganje novca u putnu infrastrukturu.
Odgovor: Ako prosecno godisnje gradimo cetrdesetak kilometra auto puta i to malo novca koje uzmemo od prodaje ce se unapred potrositi na socijalni mir, korupciju...

2.Nemogucnost drzave da ulaze u nove telekomunikacione sisteme

Odgovor: Ovu recenicu su culi najverovatnije od nekog menadzera u Telekomu koji je tamo po politickoj osnovi. Svaki inzinjer Telekoma zna da se ulaganja u telekomunikacione sisteme vrse svakodnevno zbog same prirode posla ali i velike isplativosti, shodno potrebama naseg trzista. Kome danas u Srbiji treba, tipa cetvrta generacija mobilnih sistema kad ne znaju ni trecu da koriste. Kome treba 20 Mbit\s kada nam je 2 Mbit\s s'obzirom na pismenost stanovnistva a o informatickoj da nepricamo. Kablovska televizija do svakog korisnika? Jel to bash svi hoce s'obzirom na nemastinu?

3. Monopol Telekoma nad domacim trzistem

Novi vlasnik nece biti monopolista?

4. Prodati firmu koja jos uvek posluje u pozitivnom bilansu jer je cena tada najbolja i ne cekati da firma postane neprofitabilna.

I nije vam neka cena. Da postane neprofitabilna? Ha, jedna digitalna centrala tipa u Nisu u toku jednog dana ostvari saobracaj koji je dovoljan da podmiri plate SVIM zaposlenima na teritoriji cele direkcije.

Ne odvajati mobilnu telefoniju od fiksne, ne odvajati prenosne mreze, opticke mreze... jer ce na taj nacin cena biti veca.

Opet ponavljam cena vam je nikakva a razlog ovim neodvajanjima je ta sto onda prodaja ne ide tako lako i brzo. Npr. opticki saobracaj(vodovi u zemlji) su nacionalno dobro jer je to tehnologija koja nece biti nadmasena u narednih 1000 godina(nema nista brze od brzine svetlosti(fotona)) i u nju treba non stop ulagati i iznajmljivati je buducim poveriocima, provajderima, domacim ili stranim, nebitno...

Mogao bih na ovu temu da pisem diplomski ali sam se zaista umorio jer tu vise nista ne moze da se promeni.

Jos jednom izrazavam najenergicniji protest prodajom Telekoma i mislim da cemo jako puno izgubiti. Nazalost sa ovom vlascu smo osudjeni na propast, ne bi nam ni jedna druga trenutna pomogla i u tome je nasa realnost.

Zavrsavam faks i PALJBA odavde pa se sami patite sa ovako ociglednim stvarima koji su jedino u Srbiji problematicna


AJD CAO

rebro

pre 13 godina

@Vlada, nemoj da si smesan. Ne znas kako je u ova 4 operatera koji su zainteresovani za kupovinu.

Uzgred jedino T-mobile(dojce telekom) ima veci profit od naseg Telekoma. Frans telekom (Orange) mozda ima ali kad se saberu svi profiti cele Orange Group. VIP je mali a Orascom opet ima celu grupu iza sebe pa mozda dobace do istog profita koliko ima Telekom.
Ono sto se desilo u hrvatskom telekomu ce da se desi i u nasem. Pola zaposlenih ce dobiti otkaz i to ODMAH. A celokupan profit ide T-mobilu umesto drzavi Srbiji.

To se negde zove prodaja zemlje!

radnik Hemofarma, vajlda

pre 13 godina

... Hemofarm se racuna kao dobra privatizacija ...
Ovih dana pljuste otkazi, i sam Babic je najuren, zato svaba hoce samo profit.
Neinteresuje njega sto je od tog Hemofarma zivelo mesto od skoro 40.000 dusa ...
Ista stvar i sa Draskovicem, seli fabrike u Trebinje ...
Jos mi niko nije dao dobar razlog, zbog cega je uopste potrebno privatiyovati bilo koju firmu ?
Jedino sto mi na pamet pada, je to da neko treba da uzme masnu proviziju ...
Sve ostalo su izgovori ...

Trotter

pre 13 godina

Pa do sada smo bili lideri u regionu a sada bi trebalo da budemo lideri i u Europi(kako reče Hilari) a to liderstvo košta.Mada ne znam dal' će da nas pokrpi ta milijarda dok ne postamo europski lideri.
Šalu na stranu,nego ljudi manite se Telekoma, dajte da vidimo šta ćemo sa navijačima i gay paradom, od toga nam zavisi egzistencija.

inzenjer telekomunikacija

pre 13 godina

Ljudi, ovo ne smemo da dozvolimo!
Obrazlozenje koje je imala ministarka telekomunikacija (koja je inace gradjevinski inzenjer) je bilo povecanje produktivnosti rada i ulaganje u autoputeve!
Niko strucan se sa ovim nece sloziti!

doviđenja telecom

pre 13 godina

Hej, malo ste se zanili, nije polovina nego 51%. Razlika je samo u tome da taj dioničar ima predsjednika uprave i većinu u managmentu, većinu u nadzornom odboru i većinu u skupštini. Dakle, ima sve i može s dobiti raditi što hoće pa i vratiti je u svoju matičnu tvrtku, stranu zemlju.

rajko

pre 13 godina

citam komentare i mogu samo da se slozim sa protivnicima prodaje. na zalost, samo u teoriji. tacno je da u ekonomskoj teoriji prodavanje preduzeca kao sto su nis, eps, ptt i slicno predstavljaju los potez. na zalost srbija nije zemlja u kojoj se stvari odvojaju na osnovu zdrave ekonomske logike. drzavna preduzeca su leglo korupcije, nerada i, sto je za korisnike najvaznije, bezobrazluka i lose usluge. koliko god da bih u normalnoj zemlji bio protiv ovoga, u srbiji mogu samo da pozelim da sve sto postoji treba da bude privatizovano. posto radim u drzavnom preduzecu znam dobro kako funkcionise zaposljavanje, postavljanje funkcionera, sefova, direktora, odredjivanje plata, stimilacija i bog-zna-cega-sve-ne. s jedne strane imate radnika koji radi za 20 hiljada, a pored njega sefa sa 90 hiljada, iznad njega direktora sa 200 hiljada, a iznad svih generalnog sa milion. na to dodajte dnevnice za strucna usavrsavanja na koja se vode sekretarice-svalerke, upravni odbor koji se sastane 3 puta godisnje i za to mazne nekoliko miliona godisnje, a jedina tema tih sastanaka je podizanje plata upravnom odboru i direktorima. sva drzavna preduzeca su smrdljiva jazbina u kojoj jedna grupica ljudi trosi 2/3 prihoda na svoje hirove i cist bezobrazluk. pritom, nisam se uopste ni dotakao lopovluka koji su zastitni znak rukovodstava svakog drzavnog preduzeca. ovde sam samo pomenuo tzv. "legalni lopovluk" za koji niko nece, a i ne moze da ogovara jer direktor sebi moze da da platu od milion dinara cak iako mu je preduzece u gubitku vec 30 godina samo zato sto su mu drugari iz partije iz upravnog odbora to odobrili. ah, da... i oni imaju plate od po nekoliko stotina hiljada dinara. to je vrzino kolo lopovluka. i sve je po zakonu. narod, naravno s gadjenjem gleda na drzavna preduzeca. citajuci komentare mogu da primetim i mrznju prema radnicima u drzavnim preduzecima, a istina je da oni rade za bezobrazno male plate. kad bi neko zagrebao u racunovodstva video bi da su obicni radnici drzavnih preduzeca placeni kao africki rudari, a visok prosek zapravo "nabijaju" rukovodece strukture kojih. em ima previse, em su placeni kao da su svi do jednog nobelovci. mogao bih do prekosutra da nabrajam nepravde, ali zaustavicu se samo na tome da jedino privatna svojina dovodi ove stvari na svoje mesto. zato, privatizujte sve, jer nasa vlast nije sposobna da posteno vodi i upravlja drzavnom svojinom. hvala na paznji.

Srb

pre 13 godina

Telekom prodati zasto da ne ali:

Infrastrukturu zadrzati 100% u vlasnistvu drzave i iznajmljivati je svim zainteresovanim bilo stranim ili domacim subjektima. Tako
ste sacuvali mogucnost da u buducnosti imate dva tri telekoma a ujedno uskratili moguce izvore korupcije i pljacke koje sada imate koliko god hocete. Na kraju novac od iznajmljivanja infrastrukture treba da ide direktno u PIO fond ili za porodilje a nikako u budzet. Slicno treba uraditi i sa ostalim prirodnim resursima Srbije (reke za hidroelektrane, ugalj, druge rude,frekvencije, parkinzi,deo komunalne infrastrukture...).Drzava onda neka naplasuje poreze i podmiruje svoje rashode a Penzioneri i deca neka budu izdrzavani direktno iz ovih novih fondova a ne preko budzeta. Penzioner treba da postane svaki drzavljanin srbije sa 65 godina starosti bez obzira na radni staz a deciji dodatak da prima svaka porodica za dugo, trece... dete bez obzira na materijalni status. Samo to ima smisla i samo tako bi Srbija bila majka svakom svom gradjaninu a ne maceha kao do sad.Jos jednom, Telekom prodati ali infrastrukturu obavezno zadrzati u vlasnistvu drzave i iznajmljivati a tako dobijeni novac od iznajmljivanja uplacivati direktno u fond za porodilje ili eventualno PIO nikako u budzet.
I najvaznije nikako ne dozvoliti prodaju dok se ne stvore navedeni preduslovi jer svi znamo da ce taj novac ionako biti profuckan na gluposti.

Marko

pre 13 godina

Ako nas vec ima toliko mnoogo koji smo protiv prodaje Telekoma, jedinog rentabilnog drzavnog preduzeca, mislim da bi bilo dobro da se konkretno organizujemo i sprecimo nastavak rasprodaje zemlje! Peticije ne daju neke efekte, vec samo ove navijacke metode:) bar toga ima:)

DzoniKG

pre 13 godina

@Mare
Ne blamiraj se stranacki ekspertu za rasprodaju drzave(ne secam se da ste nesto stvorili za 10 godina).Imas finansijski izvestaj na netu:

U hiljadama dinara

Do 1 godine – tekuća dospeća
23,547,419
Od 1 do 2 godine 17,306,718
Od 2 do 3 godine 22,734,349
Od 3 do 4 godine 3,974,506
Od 4 do 5 godina 2,790,512
Preko 5 godina 2,513,557

Stanje na dan 31. decembra 72,867,061

Kao sto vidis za 2 godine krediti otplaceni tj ostaje nesto sitno.

SevarlicA

pre 13 godina

Ljudi od našeg komentarisanja nema ništa. Nego koja god stranka da oglasi peticiju građana da se odustane od ovoga, izađite i potpišite. Pa kad vladi dođe milion potpisa razočarenih građana valjda će shvatiti šta sledi.
Pa na osnovu toga čak može sutra da se ospori prodaja kao kontraproduktivna za zemlju a prodavci pohapse i oteraju na robiju.

zika

pre 13 godina

Evo kako je u Cileu.Stranci drze celo trziste.Bazicna telefonska linija kosta oko 1600 Dinara i to pokriva 350 lokalnih minuta mesecno.Nema nista jeftinije.

boban

pre 13 godina

Tadic zna sta je najbolje za nas.On je bio ministar telekomunikacija.Psiholog a
ministar telekomunikacija?!
Kada sam bio mali mislio sam da za to mesto treba biti elektronski inzinjer.
A sadasnji ministar telekomunikacija je gradjevinski inzinjer.
A u Kanadi 2000 nasih inzinjera elektroniko.Ko im je kriv.Nisu se snasli u Srbiji.

MATUNOVIĆ MIOMIR MIKI

pre 13 godina

VLADO,VLADIMIRE !.
Ti što znaš, da u TELEKOMU 2 rade , a tri dupe lade, Dodji da te upoznam sa radom u TELEKOMU. Radim 27 godina i imam dve diplome, u PTT-u - telekominikaciji sam od 1983 godine, pa da te malo prošetam po terenu, da vidiš kako radi TT-Tehničar i na minus 10 stepeni C. U blatu, kaljugi, i kako je po tavanima na 55 stepeni kad vezuje vazdušni kabl u ormanu, ili na 8-9-10-12 metara visine na stubu, uporištu, jer "BANDERA" nije tačan SRBSKI naziv(BANDIERA-ITALIJANSKI).Da te malo popnem na stubove po 40-60 metara visine, da vidiš kako se ljulja i povraća bez broda i mora ?!. Dodji pile moje, da vidiš da li pošteno i mukom zaradjujemo platu, i ko radi i ko dupe ladi u TELEKOMU SRBIJA?!.Matunović Miomir Miki

Mare

pre 13 godina

@DzoniKG
Zar ozbiljno mislis da "eksperti" iz agencije za privatizaciju ili iz stranaka znaju ovo sta sam tebi napisao? Hahaha!

A sto se tebe tice, pogledaj jos jednom tacno sta sam napisao, nisi shvatio. Vracanje kredita nema uticaj na bilans uspeha (jedino kamate koje sam vec uracunao u pro-forma net dobit). Sa kreditom ili bez, profit telekoma se nece znatno menjati, pitaj pls nekoga ko zna da cita finansijske izvestaje. P/E multiple ostaje 17,5x, zar je to malo?

Milovan

pre 13 godina

Prodaja 51% Telekoma, pare u puteve.
Genijalna ideja, zna se na čemu se najlakše zarađuje, bar polovina sume od prodaje Telekoma završiće u džepovima tajkuna srpskih patriota.

Jeremija

pre 13 godina

Šta je sledeće? Vojska? Čujem da ima već zainteresovanih! Maskota za odvraćanje pažnje od pravih problema,Šarić,je najozbiljniji kandidat.

vojkan

pre 13 godina

iskreno sam se nadao da stvarate državu dostojnu čoveka, u kojoj ću moći barem da se nadam boljitku u skoroj budćnosti kada ste došli na vlast. Vi sa vašim politikama do sada uzeli ste mmi i poslednju nadu, stvorili ste državu za ,,političku elitu,, monopoliste, tajkune , kod vas srednje klasa ne postoji nju isteerujete na ulice i nedajete joj da radi. Uzimate im i imovinu bud zašto da bi tu istu dali onima koji su nas 99 bombardovali. Sada je na redu i Telekom čak ste mu i svesno oborili više puta cenu kako bi ga prodali da udahnete malo života mrtvacu. Naravno srednji stalež po ustaljenoj matrici ćete najuriti napolje ostaće Vaši partiski istomišljenici poneka udvorica i sve sama guzica. Želim vam uspešnu trgovinu i od novca koji uzmete od prodaje Telekoma kupite sebi ono što nemate.

Insajder

pre 13 godina

Ljudi, mi smo ga prodali u Crnoj Gori i sada se vidi kolika je to bila besmislica. Ove godine su bili otkazi u T-Comu Montenegro, imali smo i strajk zaposlenih koji je propao (vlast podrzala vlasnike), sav novac se isisava za Madjarsku, a firma ide ka tome da postane filijala desetorice menadzera. Profiti su OGROMNI, ali drzava od toga nema apsolutno nista (pojedinci u vlasti, kao i svuda, imaju, kao i par ljudi iz uprave). Ovo je veoma ozbiljna tema i mislim da treba da napravite pritisak kako se ovo ne bi desilo. Napisite peticiju, uradite nesto... ali ako ovo dozvolite, vjerujte mi da pravite veliku gresku. Uostalom, pogledajte iskustva iz okruzenja, pricajte sa sindikatima iz Crne Gore, Makedonije ili Hrvatske, prosto pogledajte kako su drugi prosli i shvaticete da to NIJE pametno.

Crni

pre 13 godina

Umesto komentara, četiri naslova o Deutsche Telekomu:

1)Der Spiegel: Deutsche Telekom na portalu "frizirao" stavove klijenata

2)Menadžeri Deutsche Telekoma pod istragom zbog podmićivanja političara u Crnoj Gori i Makedoniji?

3)Menadžeri Deutsche Telekoma pod istragom zbog podmićivanja političara u Crnoj Gori i Makedoniji?

4)„Dojče telekom“ dao 31 milion evra mita na Balkanu

Apel Tadiću, Cvetkoviću i Dinkiću: Ne prodajte Telekom Srbija, ne prodajte javna preduzeća ...

Mrgud

pre 13 godina

Zašto više nko ne pominje privatizaciju javnih komunalnmih preduzeća? Pa svi znamo da bi se samo prodajom parking servisa i GSP uzele veće pare nego od Telekoma. Ali ovo se ne dira jer su čisto partijske firme, i partije se od njih finansiraju i tu zapošljavaju.

jasna

pre 13 godina

"SRBIJA PRODAJE 51 ODSTO TELEKOMA"Vas naslov a onda pocinjeda "vlada prodaje 51 odsto"Ne razumem na kraju ko prodaje srbiaja ili vlada.I kako vlada moze da radi sta hoce?I ko je vlada,koja prodaje 51 osto drzavne imovine?Zar u srbiji jos uvek postoji nesto sto "srbija"tj."vlada"nije prodala?Pitanja na koja ne postoje odgovori,jer tamo ko vlada ,vlada...sve dok ne proda.Pitam se kada ce poceti nas,NAROD da prodaju.Ah velikog lapsusa,zaboravih da smo mi odavno prodati!!!Pozzz

Milan Drobnjakovic

pre 13 godina

Potpisivali smo neku peticiju protiv prodaje telekoma ali ova vlast nece da slusa strucne ljude vec i dalje kupuje vreme za pljacku ovog naroda .Do kada ce ovo ici ne zna se ali novi mladi ljudi stizu i verovatno ce se ponovo dogoditi 5 oktobar .

Zoran

pre 13 godina

Sve gore od goreg,pa kad bi ja prodavao sve iz kuce ostali bi samo zidovi,tako ce Srbiji ostati samo granica sa ljudima unutra koji nece imati sta da jedu.

Milovan

pre 13 godina

Kompaniju koja vredi 10 milijardi evra prodajemo za 3 mld evra. Cak i gore od toga, ne prodajemo celu kompaniju nego vecinski paket prepustamo za samo 1.5 mld evra! Nema nam spasa, kada se ovakve stvari dogadjaju onda nam zaista nema spasa.

posmatrac

pre 13 godina

Kada neko kolje bika zbog kilogram mesa mora da mu je mnogo gladan!
Ovo se sa ekonomske strane može okarakterisati kao potez očajnika ili davljenika koji pokušava da uhvati poslednji dah pre nego što zauvek potone. Na žalost sudbine svih nas su vezane za tog davljenika. Kada se ova sitna lova potroši za 6 do 12 meseci, dolazi na red još EPS a posle toga potop.
Ono što su generacije sticale i stvarale preko 50 godina, jedna generacija je rasprodala za manje od 10 godina. Ako bude postojala Srbija posle ove genereacije, ovaj period će se opisivati kao godine koje su pojeli skakavci.

Leskovac

pre 13 godina

Ova "Dravaza" je cisti kriminal,sa logikom bolje da ovo prodamo mi nego neko drugi gde opsti interes ne postoji, gde 50% uposljenika uglavnom mladjih radi preko omladinske u nedogled do iznemoglosti zarad uposljenika sa kosova kojih ima vise nego domorodaca u ovakvim firmama i polu pismenih postojecih kadrova.
Drzava koja sistematski unistava i degradira svoje gradjane gde se sve vreme osecas kao gradjanin drugog reda u odnosu na kosovare i crnogorce...Dno dna...

boban

pre 13 godina

Genijalna ideja.Ubacite Kolesara i Janjusevica da odrade posao a Davinic neka samo overi ugovor.
Za novac od Telekoma kupite luku Bar.

Nebojsa

pre 13 godina

Cinjenioca je da se sprema pljacka veka.
Milosevic pod sankcijama prodao za 1,5 mlrd DEM sto je pandam danasnjih 1,5 mlrd EUR. A tada su svi rekli jeftino i pljacka.
Realna cena je 8 mlrd EUR.
A pandam neupucenima je da smo platili 60% Telekoma Republike Srpske 700 milona EUR.
A Karicev Mobtel je prodat za 1,5 mlrd EUR.
MTS je veci od Mobtela.
12.000.000 prikljucaka ima fiksne telefonije.
Plus crnogorski MTEL.
I racunajte da smo placali telefonski priklucak 2000 DEM, sto je sada 2000 EUR.
TO je zadnji trzaj pljackasa, pre nego sto jednog dana ne budu okupljeni jednog dana na centralnom sudjenju zbog zlocina protiv ovog naroda.

adio Mare

pre 13 godina

@Mare i ostali prodavci,
baš me briga za budžet, ali, sada pare ipak ostaju u zemlji, zavrti se nešto pa na kraju se to i vrati na neki način do svih nas. Kada se Telekom proda, osetićemo svi to i još kako i ne samo preko većih cena nego i kroz opšte osiromašenje društva. Upravo će se prodajom kratkoročno popuniti budžet. I sadašnji profit bi trebalo ulagati u razvoj i širenje kompanije a ne davati nezajažljivoj državi za potrošnju.

Diktatura

pre 13 godina

Ovo je strašno! Svako pametan čuva najvrednije iz kuce, a oni rasprodaju naš Telekom Srbija kao da im je dedovina!
Niko ih za to nije ovlastio niti imaju pravo da prodaju jedinu firmu koja donosi profit nasoj zemlji.
Jedna bogata Norveska kupuje Telekome drugih zemalja jer zna da nece vecno imati izvore nafte.

dukki

pre 13 godina

Ako je godisni profit 0,15 miliardi evra, bolje da smo digli kredit od 1,4miliarde evra i vracali ga 10 god!
Cena opreme za telekomunikacije je mala na odnosu na zaradu koju moze da ostvari, razhod je beznacajan na odnosu na prihod. Kablovi, kutije, racunari, antene, struja! To nije teska industrija, to je elektronski saobracaj!
U sta se pametnije i zahvalnije moze uloziti 1,4 miliarde evra sem u telekomunikacije?

beznadezni student

pre 13 godina

Posle svega sto o prodaji Telekoma slusamo od pocetka godine... Posle svih argumenata koji su izneti... Naprosto ne mogu da verujem da drzava i dalje do kraja bezobrazno ignorise sve i ne pitajuci za cenu ide prema svom cilju... Covek samo teba da se zapita da li danas treba da izadje na ulicu ili da ode iz ove zemlje...

zoka

pre 13 godina

Zar još ne shvaćate da zapad ovu Vladu nije postavio da nama bude bolje,nego da bolje bude njima!Nažalost bojim se da mi,a mislim na običan narod tu ne možemo ništa da promenimo!Ali izađimo na ulice bar da idućim generacijam ,koji će očigledno nositi gaće na štapu,pokažemo da smo bar pokušali!Pa kad nas ionako kolektivno ubijaju ,bar da umremo mladi i lepi!

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Dok sam tekst čitao, pade mi na pamet Bogoljub Karić. Uz dozvolu Miloševića uvede mobilnu telefoniju u Srbiju, radeći zajedno sa Telekom-Srbija. Izvlačio je novac preko drugih firmi, enormnih mesečnih zarada i slične načine (u skladu sa zakonom), baš kao što vladajuća klika za svoje aparatčike izvlači i prisvaja za sebe naš novac (u skladu sa zakonom koje sama donosi) - novac poreskih obveznika (saveti, agencije, povezane firme i sl.). Samo što ove aktuelne štetočine Srbiju neprekidno osiromašuju, ostavljaju pustoš za sobom, za razliku od Karića koji je Srbiji "ostavio" samo 1,5 milijardi evra (ne računajući ono što će mu se "privremeno" oduzeti) - više nego što će Srbija dobiti za Telekom građen NAŠIM novcem 65 godina! To je činjenica. Verovatno zato i ne žele Karića u zemlji? I to je činjenica.

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Danas imam 9 telefonskih priključaka. Međutim, prvi sam platio oko 3000 DEM jer broj nisam mogao dobiti bez plaćanja nekoliko telefonskih stubova i žice, iako mi je kuća bila u centru najvećeg sela u bivšoj "velikoj" Jugoslaviji. Dakle, imam i ja neki delić današnjeg TELEKOMA, budući da su ti stubovi i žice kupljeni od mog novca. O tome imam i dokumentaciju. Ovakvih primera je bezbroj (od 1945. pa na ovamo). Kako vlada može prodavati TUĐU imovinu, odnosno imovinu UKRADENU od naroda koji je INFRASTRUKTURU Telekoma sam gradio?

DRAGOJEVIC IGOR

pre 13 godina

Imam i ja automobil marke bmw koji sam platio 50 000 eura,(dakle sudjelovao sam u razvoju firme) pa nisam vlasnik ni najmanjeg dijela (akcije) firme.VOZ

Milorad Nikitovic

pre 13 godina

Hteli vi ili ne hteli to da priznate nasa drzava se ponasa raspinicki. Neka se ugledaju na Norvesku koja je vlasnik sve veceg i veceg Telenora. Jedino ako nisu ucenjeni :( Ali razmislite koga je moguce uceniti.

DZoni

pre 13 godina

@Vlada
I druga 2 operatera koja rade kod nas su DRZAVNE kompanije Norveski TElenor i Austriski VIP pa nemaju visak zaposlenih.A zasto nemaju ,zato sto nemaju LOPOVE NA VLASTI.A ovi na vlast kad ne budu mogli da drpaju od telekoma ,drpace vise iz budzeta tj od nasih para iliti JOS GORE.

Nesa

pre 13 godina

Prodaja Telekoma za sitne pare je nastavak rasprodaje koja je u toku . Rusima smo tako reci poklonili NIS da bi sacuvali Kosovo , a sada nemcima poklanjamo Telekom da bi usli u EU . Jos samo amerikancima da poklonimo EPS i resili smo sve probleme .
Umesto Telekoma , treba prodati RTS . Program je katastrofalan , a teraju i nas i drzavu da im placamo pretplatu .

zabrinuti

pre 13 godina

to sto rade ovi na vlasti je strasno,uzas,jad,beda,crno,crno.nadrljali smo,da mozemo svi bi trebalo otici odavde pa nek njih par hiljada lopova zivi i radi sta hoce.upropascena drzava,narod,sve.pameti nema nigde.vise nam niko ne moze pomoci.malo po malo,sve ode.zbogom.

beli andjeo

pre 13 godina

djelic rece danas da je srbija siromasni rasipnik! jednom i on da ubode u cilj, mada je izjavu davao misleci na energiju, no u srbiji to izgleda vazi za svaku granu...

DzoniKg

pre 13 godina

@Hisuo Brit
Dzaba ti pises koliki je budzet kad to nisu prihodi budzeta,prihod celog budzeta srbija za 2010 je 5.5 milijardi eura ,profit telekoma je 200 miliona ali to je kad se ODBIJE RATA za Telekom Srpske a za 2 godine taj kredit je isplacen i cista dobit je POLA MILIJARDE EURA.
I ne samo sto necemo imati od toga prihod vec cemo imati i udar na kurs dinara svake godine jer ce stranac zaradu da salje ni bilans placanja se POGORSAu inostarnstvo.Dovoljno je pogledati ovu godinu kad i ako je izvoz povezan spoljO izmedju ostalog i zbog toga sto se iznos koji su stranci iznosili iz zemlje kao profit ove godine povecao cak 3 PUTA u odnosu na isti prosle godine pa tako imamo da i pored rasta izvoza smo ove godine pukli vise 2 milijarde za odbranu kursa sto je 3 PUTA vise nego prosle godine a dinar je opet pao.

cc

pre 13 godina

druze bajec:
poskupice impuls,izbacice radnike,nece biti poboljsanje kvaliteta....pare ce ici iz dobita u inostranstvo
kome ce biti dobro?

Paradigma

pre 13 godina

Sramotno, tužno i jadno. Nije problem u prodaji Telekoma kao operatera fiksne i mobilne telefonije i internet operatera ali je problem što se telekomunikacioni resursi ne prodaju već iznajmljuju operaterima pod jednakim uslovima pa makar ti operateri bili i 100% u privatnom vlasništvu. Dakle trebalo je izvršti deregulaciju i prodati mobilnu telefoniju, fiksnu telefoniju i internet operatora kao nezavisna preduzeća i to u potpunosti. Kanalizaciju i kablove (optičke i bakarne) država treba da zadrži 100% u svom vlasništvu i da ih kao resurs nudi svim zainteresovanim operaterima. Za one koji ne znaju sličan model je telekom primenjivao do sada kada su u pitanju internet operateri i ponuda dialup i ADSL usluga.

ae

pre 13 godina

malo pricam unapred sto se tice telekoma a ne znam da li je nekom ovde palo na pamet da proveri recimo u NIS-u kao sto su ovih dana otkrili hrvati da u INI gazde madjari i upravu opasno zaposljavaju na crno.=: http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=90329&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=5c77ae0cba mogu lako da tako zamislim i privatizovani telekom.

sai baba

pre 13 godina

zaista ne volim da razotkrivam neke "zavere" ali prvi put cu to uciniti na ovom sajtu - zasto ova vest nije u prvih pet u biz sekciji? Nego, mmf, milosavljevic, mobing!? itd.

ostali komentari vec sve govore. napetost je u vazduhu!

Toza

pre 13 godina

Jes bio genije onaj Beko kad je uspeo za milijardu ipo da ispregovara i proda 49%.. Nasi 49% danas ne bi uspeli ne za bilo kakve pare, nego ne bi uspeli NIKOME da prodaju.. Ma uopste, u svetu biznisa prodati 49% je mitska prodaja..

Mikele

pre 13 godina

Odlično izabran trenutak i još bolja strategija! Napraviti gužvu i metež sa gej paradom, Farmom, naručenim divljanjem u Italiji...da se od drveća šuma ne vidi, pa dok Srbadija mlati praznu slamu sa takvim glupostima prodati firmu koja je jedna od retkih u Srbiji koja pravi profit i koja je vlasništvo svih nas. Biće to dovoljno da se kupi socijalni mir na barem nekoliko meseci, da se obračuna sa političkim protivnicima, da se na miru raspišu izbori pa da se jaše još i narednih nekoliko godina....bežite ljudi ovde skoro neće svanuti! Perite čaše na Novom Yelandu i bićete srećniji.

crni oblak

pre 13 godina

Sto se tice cena i ulaganja, pogledajte primere iz okruzenja(npr. Crna Gora, Hrvatska) i sve ce vam biti jasno. Ulaganja minimalna , cene maksimalne.

choldo

pre 13 godina

Ako neka firma kao sta je u ovom slucaju Telekom ima toliku dobit,oko 150 miliona godisnje..a OTE od toga ima dividende 30 miliona..a drzavi trebaju pare za infrastrukturu sto je ok..jer je to temelj za investicije i ekonomski razvoj..
Zasto se ne uzme kredit od recimo 1.3 milijardi eura i odplacuje ako treba i 14 godina.. i eto telekom je ostao drzavi a i ulozeno je u infrastrukturu...

To je samo povrsno...naravno tu mora da budu izdvojena sredsva za modernizaciju Telekoma itd..

vojkan

pre 13 godina

Jeli bre sinko jel ti to beše nekakav da ne kažem šta i u Slobodano vreme , zovu te nekakvim stručnjakom pa ti bre ni dve nacrtane koze nemožeš da sačuvaš.

Zoran-Nemac

pre 13 godina

Kakvi putevi,pa ona malopre na RTSu rece,bice pare od prodaje u
prugu BG-Bar ulozene?
Svejedno sta kazu,pokrasce,a puteve ni pruge necete videti!
Da se kladimo?

Samo posmatram

pre 13 godina

Telekom Srbija je kupio akcije Telekoma Srpske(M:tel) u vrijednosti od miljardu i 300 mil. KM ili cirka 650 mil. eura pri privatizaciji "našeg" operatera. U RS živi oko milion i po stanovnika, a od toga sigurno 1 milion koristi usluge M:tel-a(Fiksna i mobilna telefonija, ADSL). Ranije su cijene usluga bile baš poskupe, poruka 0,11 KM, a pozivi su ubijali stanje računa skupoćom, sada su cijene iole realne mada ima i tu mjesta za pojeftinjenje jer Mtel faktično ima monopol u RS, jer HT Eronet(Hrvatski) i BH Telekom(Muslimanski-Bošnjački) nisu ni blizu Mtelu po broju korisnika u RS. Profit je stvarno visok. Fiksna i mobilna telefonija, a od kada su krenule internet usluge, to samo kaplje. Ali suština priče jeste, da je novac od prodaje utrošen za zgradu vlade RS(vrijednosti 200,300 mil. KM) i ne znam tačno ni koliko je tu ukradeno i lažno prikazano računa. A gdje je ostatak ?!?! Otišao je u partijske kase i Bog zna sami još gdje, a ni jedna, jedina nova firma nije otvorena ni ti je bilo ulaganja u privredu.
Mogu samo da preporučim da tamo "preko" Drine, kod vas, treba da radi motka.

Petar

pre 13 godina

e kad se setim kako je Mobtel prodat povracami se.. a sad jos Telekom ma normalno ode Srbija na market. Vuk Brankovic je mali zec za ove danasnje vladare!!!

radnik

pre 13 godina

ako onog momenta kad stigne novac od telekoma, neko iz vlade najavi podizanje plata u državnom aparatu, biće jasno da je novac od telekoma otišao na skupljanje poena pred izbore

zamrznuti plate u državnom aparatu, a rasteretiti plate u privatnom sektoru!

dO

pre 13 godina

A može li neka analiza korelacije dejstva Renea Obermanna i naprasnog povećavanja cena pretplate, forsiranja porasta broja ADSL korisnika po svaku cenu, i zaobilaženja priče na temu "a čija je telekomunikaciona infrastruktura čiju smo izgradnju mi finansirali"?

Milan

pre 13 godina

Prodaja Telekoma je tipicno nasilje politike nad strukom.
Sadasnje vreme je po tome mogo gore nego vreme SFRJ, komunisti su ipak koliko-toliko cenili struku.
Cela strucna javnost je protiv prodaje, ali ne vredi, sadasnji politicari osecaju da im je kraj blizu pa da ukradu jos sto se urasti moze.
Sta drugo moze da im se poruci nego mars sa vlasti LOPOVI!

Vukasin

pre 13 godina

Od prvorazrednog znacaja je da sprecimo ovu kriminalnu prodaju. Na stranu sto je firma unajmljena kao savetnik u ovoj "privatizaciji" u konflitku interesa, jer savetuje i jednog od potencijalnih kupaca (Dojce Telekom, koga drugog); aj da se pravimo i da ne znamo kome bi te pare otisle da sa njima raspolaze po nahodjenju (cela ova ekipa koja prodaje porodicno srebro da bi finansirala jos koji mesec svog rezima); ali nemojmo da cutimo zato sto nam se prodaje najprofitabilnija drzavna kompanija, sa kojom ne samo da direktno punimo budzet vec je i koristimo kao kasicu prasicu za finansiranje siroke lepeze drustveno korisnih, ili zeljenih, aktivnosti - od sponzorisanja reprezentativnih timova, do organizovanja javnih dogadjaja pod pokroviteljstvom drzave. Ne treba zaobici ni cinjenicu da Telekom u nasim rukama ostavlja mogucnost razvijanja sekundarnih usluga, i tehnologije koju takva telekomunikaciona firma koristi, a sto ce sigurno biti prepusteno inostranim "saradnicima" ako firmu prodamo. U svakom slucaju, imperativ je ne dozvoliti prodaju jer je mnogo skuplje posle ispravljati stetu.

jedan napred,dva nazad

pre 13 godina

i ja sam mislio kad su ovi sto hoce da prodaju *zlatnu koku* dosli na vlast da ce biti bolje, a oni dadose i obraz i imovinu... poceli su u zadnje vreme da kradu i varaju kao niko pre

Darko

pre 13 godina

Pa da, ajmo malo da popunimo rupe u budzetu, treba dici sledece godine plate i penzije verovatno ce i izbori pa je sjajna prilika da se proda najuspesnija srpska firma, a posle cemo da gledamo kuda sunce ide...

Transparensi Internesnal

pre 13 godina

Kazu iz vlade prodaja mora da bude transparentna. Za Telekom cemo dobiti 1,4 milijarde eura. U puteve ulazemo 850-900 miliona eura. Za ostalo me ne pitajte

Pedja

pre 13 godina

A posle ce Dinkic da postavi Jasnu Matic da bude ministar energatike, cisto da se nadje tu kad se EPS bude prodavao, posto ce tad da ima iskustva sa trgovinom.

krkix

pre 13 godina

Izgleda da ce biti neophodno da se izadje na ulice da bi se Tadicu objasnilo da ne sme da proda Telekom. Ima onih koji jedva cekaju bilo kakav povod.

Voda u usima

pre 13 godina

Staa, prodaje se i EPS ? Nemcima ? Znaci kilovat dvadesetak centi ?
Ako je tako, prodajem TA pec, sporet, bojler i cetiri sijalice od 100W.