Ponedeljak, 04.10.2010.

00:11

Niški aerodrom ostaje bez letova?

Aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu nikako da dostigne brojku od 100.000 putnika. Ni subvencije nisu pomogle da se dođe do pozitivne nule.

Izvor: Novosti

Niški aerodrom ostaje bez letova? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Dragoslav

pre 13 godina

Pre nego sto su subvencionisali Wind Jet, trebali su da uloze u sebe. Aerodromska zgrada Konstantin Veliki je katastrofalna, posto volite da se poredite sa okolinom, pogledajte samo aerodrom Ohrid, ili ako hocete Skoplje... Niska pista 11 (sletanje iz pravca Jastrebca) nema sistem za precizni prilaz te se ne moze koristiti u uslovima malo nize oblacnosti, a suprotna pista 29 nema nikakav sistem za sletanje! Izvinite, tako se ne radi posao. Neuki vam vode ozbiljan posao, a vi komentarisete materiju koju ne poznajete. I za to vam nije kriv Beograd!
Otvaranje aerodroma nece pomoci razvoj regiona, jer na zalost, vi nemate sta da ponudite. Ako mislite da dovucete nekoga, ponudite nesto. Ni za to vam nije kriv Beograd, nego Vlada Republike Srbije. Ista ona Vlada koja je vlasnik Jat. Ista ona Vlada koja vas (nas) je dovela do ovde gde jesmo. I ista ona Vlada gde sede i vasi predstavnici (i premijer Vlade je bio vas covek) koji su se dovukli i zaseli u Beograd, a usta im puna dobrobiti Nisa.
Vasi novci - vas problem. Ako mislite da su vam Forli i ostale gluposti bitniji od autobuske stanice ili vrtica, vasa stvar. Nisam siguran da onaj deo gradjana vase regije koji nema novca za kompjuter, ili vremena da kucka komentare deli vase misljenje o potrebi aerodroma. Mislim da njima treba nesto drugo, od cega se zivi...

mister no

pre 13 godina

ama drage nislije, mi vas ne mrzimo sto vam kazemo da vam je akcija oko aerodroma bez veze.
ako je vama ok da vase pare iz budzeta vaseg grada, umesto za vrtice, trudnice, ulice i kanalizacije idu stranim avio kompanijama da voze prazne avione tamo-vamo, meni je takodje potpuno ok!

moj je stav da aerodrom treba da postoji samo ako moze da bude rentabilan, a ne da se placaju prazni avioni, i to kazem samo kao svoje misljenje, a ne zato sto volim beograd a mrzim nis! ali ako je ovo vama super, ma meni je jos bolje. ali nemojte da pravite teorije zavere i da krivite beograd kad na kraju zavrsite i bez aviona i bez kanalizacije...

Simeon

pre 13 godina

Iz grada Nisa svakodnevno krstari po Evropi na desetine kombi-buseva koji razvoze putnike. Ta publika je navikla da vuce sa sobom torbe formata kao zamrzivac i da svercuje sve i svasta. takvi vam u avion nece jer sad su svugde postavljeni skeneri nista se nemoze sakriti. Neznaju gedze da sednu kao gospoda i hop-cup za 2 sata da slete u Nis. Ovako seljacki je sladje, klackati se 10-15 sati. Ako im dozvolite da povuku i po nekoliko torbi mozda i budete imali putnika, ovako trt Milojka. Nema nista od biznisa.

Viktor

pre 13 godina

Pa ja meni nije jasno šta vi hoćete? da vam nije bilo Živkovića taj aerodrom bi propao, evidentno da je čovek gubio vreme, zato lepo pravac Sofija pa odatle letite ka "svetu"

boban,nis

pre 13 godina

Nemojte da mislite da nama u BG odgovara da se Nislije sele ovamo... BG je prenaseljen i samo zbog toga rastu cene stanova... I dok se u Nisu moze kupiti ekskluzivan i sredjen stan za 850-900e ovde za to ne mozes ni da ga kupis u izgradnji u predgradju...
(vampirbg, 4. oktobar 2010 13:53)

Ma impresionirani smo Beogradom!!!Toliko da se svi spremamo da se doselimo u njega,ma evo letimo!O cemu ti pricas?Da se iz Nisa selim u Beograd?Sta bi dobio time?Nikad se ne bih odselio iz Nisa,a kad bi morao,Beograd bi bio na poslednjem mestu gde bi otiso.Uzivaj ti u svom Beogradu,a nas pusti da na miru "patimo"!

optimista

pre 13 godina

Moj zakljucak nakon procitanog clanka je da grad Nis subvencira Wind Jet i aerodrom Bolonju.
Kakva crna Bolonja? Obezbedite vi direktan let do Ciriha i jos par visoko frekventnih destinacija gde ima dosta Srba iz juzne Srbije pa cete praviti profit. Napravite kampanju sa low cost kompanijama, subvencirajte direkno njih, mora da moze!

Goran

pre 13 godina

Broj putnika po godini od 2004-te:
Putnika 2004 19,040
Putnika 2005 26,787
Putnika 2006 35,518
2006-ta direktorat bez opravdanih razloga oduzima dozvolu MGX. Posle toga leti samo Jat. 2008-e Jat uvodi nebulozne letove i upropastava linije koje je razvio MGX i nakon toga naravno sledi pad sve do 2010.

Putnika 2007 30,453
Putnika 2008 22,870
Putnika 2009 17,159

Putnika 2010, 20% vise, uz takav rast u roku od nekoliko godina aerodrom bi duplirao promet.
A onda nastupaju Miskoviceve Vecernje Novosti. One u potpunosti izvrcu dogadjaje i u naslovu plasiraju propagandni pamflet sa ciljem da od uspeha naprave neuspeh.

XYZ

pre 13 godina

A političari u Kraljevu i Užicu pričaju kako će otvoriti aerodrome u Ladjevcima i na Ponikvama.
Ne zna se da li su kvarniji ili gluplji.

Dusan Silni

pre 13 godina

Običan građanin nema para ni za osnovne potrebe tokom dana još
mu namestite avion da leti.
Drugo da vam saopštimo:odleteli
smo mi svi u tri lepe materine.

Posmatrac, NL

pre 13 godina

Zasto je stanje sa niskim aerodrom danas ovakvo? Pa, ima vise razloga.
1. Aerodrom Nis se je suvise kasno ukljucio u trzisnu utakmicu. Zasto je to tako, to je duga prica. U medjuvremenu su low-cost kompanije preplavile Beograd. Iz Nisa ne leti niti je ikada letela ijedna low-cost kompanija. A juzna Srbija nema kapacitet da odrzi dovoljnu popunjenost aviona kod klasicnih (skupih) avio kompanija.
2. Izbor linija je katastrofalan. Jel cuo, bre, neko za taj Forli ikada? Sve i da je Bolonja u pitanju, opet je to totalni promasaj. Jel znaju ljudi koji vode aerodrom gde zivi gro srpske imigracije? A da covek preko Podgorice leti za Bec, Dusseldorf, London... totalno je deplasirano. A i zasto bi, kada iz BGD koji je na 2,5 sata voznje, ima low-cost letova. Ali pitanje je da li je aerodrom i mogao da se izbori za neke bolje varijante-avio kompanije same biraju gde hoce da lete, a ne aerodrom i njegovo rukovodstvo!
3. Suvise je kratko vreme u pitanju da bi se procenila odrzivost aerodroma. Treba pogledati rezultate kroz 4-5 godina, pa onda napraviti analizu. Mnogi manji aerodromi po Evropi sa kojih leti Ryan Air, recimo, su dugo vremena poslovali sa gubitkom.

Inace, clanak je vrlo zlonamerno, tendenciozno, i diletantski napisan. Masa nekih podataka, brojki, procenata. Ambicije grada Nisa - sta me bre briga za ambicije! Ono glavno nismo culi - sa ovim brojem putnika, koliko je zapravo grad ucestvovao u avio kartama? Ukoliko je popunjenost leta dobra, grad ne snosi nikakve troskove. I sta nekog uopste briga ako ima i 10.000 putnika godisnje iz Nisa, ako avio kompanije nalaze svoju racunicu? I jel neko moze da proceni da li su Nis i okolina mozda i profitirali od nekog tih putnika? Jel mozda neko i prespavao u Nisu, pojeo sendvic ili kupio nesto? Mizerija od novine. Inace, siguran sam da bi svaki gradjanin Nisa i okoline radije izdvojio 5 evra godisnje za subvenciju aerodroma nego sto bi ih potrosio na Novosti.

Miroslav

pre 13 godina

Dajte vi Vise direktnih letova za Minhen London Frankfurt Zirich Bec itd Ja letim preko Ziriha i Podgorice za Nis van svake pameti I otarasite se ovih u Beogradu i njihovoj kompaniji.Jug Srbije treba i mora da ima Aerodrom u Nisu a bogami i juznu pokrajinu sa Nisom kao glavnim gradom jer nas ima mnogo vise nego ovih u Beogradu pa da onda vidimo od koga ce oni onda da kradu

vampirbg

pre 13 godina

Gde li su sad svi oni koji kazu da ih BG koci? Imate aerodrom u Nisu, svaka kompanija je slobodna da dodje na njega... Koga ste doveli? Nikoga... Za to vam nije kriv BG vec vi sami... Da li ste uputili pozive jeftinim avio kompanijama? Niste... Samo sedite i cekate da vam neko drugi to odradi... Ne moze BG da radi za celu Srbiju... Pokrenite malo nesto i motivisite ljude da ostaju u Nisu pa ce vam biti bolje... Ovako samo izdrzavate lose politicare koji teraju ljude iz Nisa u BG... Nemojte da mislite da nama u BG odgovara da se Nislije sele ovamo... BG je prenaseljen i samo zbog toga rastu cene stanova... I dok se u Nisu moze kupiti ekskluzivan i sredjen stan za 850-900e ovde za to ne mozes ni da ga kupis u izgradnji u predgradju...

Keke

pre 13 godina

Ne razumem zasto mora da bude internacionalnih letova do Nisa i iz Nisa?

Meni bi logicno bilo da se iz Nisa leti do Beograda, pa odatle u beli svet.

Koliko letova dnevno ima od Nisa do Beograda? Bojim se da je brojka vrlo blizu nuli.

nebojsa,nbgd

pre 13 godina

Sta reci na ovu vest a da bude koliko toliko pametno!?Na takvoj lokaciji i gradu sa 300 000 stanovnika sigurno je potreban saobracajni aerodrom!Pitanje je zasto je on nedovoljno iskoriscen a samim tim i stvara gubitke pa se dovodi u pitanje njegovo finansiranje od strane budzeta grada Nisa!?Odgovor je relativno prost - nista nemoze preko noci da postane veliko, nego kao u prirodi mora da raste od malog ka velikom!Aerodrom koji je do juce bio vojni a samim tim i nedostupan civilnoj upotrebi nemoze preko noci bez izgradjene vazduhoplovne strukture i vazduhoplovnih kadrova i kulture , koji se stvaraju decenijama na lokalnom nivou da postane preko noci prometan!Kada pogledate objavljeno sluzbeno radno vreme aerodroma odnosno njegovu otvorenost za civilnu vazduhoplovnu upotrebu bice vam sve jasno!Aerodrom je otvoren samo u vreme dolaska i odlaska unapred dogovorenih letova(tipa , navedenih u tekstu koji moraju da se subvencioniraju!!)Ostalo vreme aerodrom je "mrtav" iako na njemu permanentno (H24) radi sluzba kontrole letenja koju finansira Agencija za kontrolu letenja Srbije!Ko ce uopste planirati da sleti i poleti na/sa aerodroma koji je 80% moguceg upotrebnog vremena zatvoren za saobracaj!!!Pa valjda u EU postoji ogroman broj privatnih aviona opste avijacije i avio taxi-biznis aviona koji bi sigurno imali potrebe da ga koriste, KADA BI BIO OTVOREN kao i svi ostali aerodromi -ceo dan!!Drugo pitanje je dali je aerodrom stvorio uslove za razvoj civilnog vazduhoplovstva lokalnog i regionalnog karaktera!Dali na njemu baziraju neki Aero klubovi, Avio skole koje bi povlasceno koristile postojecu infrastrukturu i samim tim stvarale vazduhoplovne kadrove i kulturu!!Nis je poznat po vojnim padobrancima a civilnih nema!Zasto?Zakljucak je jasan, omoguciti koriscenje aerodroma svim vazduhoplovnim strukturama po pristupacnim cenama i sa maksimalnom otvorenoscu aerodroma pa ce se saobracaj sam pojaviti i interesovanje za civilne letove znatno povecati!!

Buca

pre 13 godina

"Samo kratko. Broj putnika po godini od 2004-te:
Putnika 2004. 19,040
Putnika 2005. 26,787
Putnika 2006. 35,518
Putnika 2007. 30,453
Putnika 2008. 22,870
Putnika 2009. 17,159"
Zakljućak: dok je grad bio "zatvoren" zbog S.K. broj putnika je stalno rastao a čim se grad "otvorio" od 2008. god. broj putnika je počeo drastično da se samnjuje ???

nišlika

pre 13 godina

Neću daleko, jedna Crna Gora ima dva aerodroma, Makedonija takođe i funkcionišu, jedino kod nas ništa ne funkcioniše. Žalosno je što gradonačelnik grada u kome ništa ne radi subvencioniše letove za tamo neki Forli. I pre godinu dana svima je bilo jasno se igra sa novcem poreskih obveznika, da je vadio iz svog džepa sigurno ne bi subvencionisao Vind džet. Kakav gradonačelnik, predsednik skupštine i izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada, takav i grad.

autohtoni

pre 13 godina

Pa ko da leti iz Nisa ? Beogradizacija traje nesmanjenom zestinom, vlas sebi kupuje vojsku a to je da je 40% glasacke masine i 85% novcanih sredstava u okviru beogradskog pasaluka, tako daje i logicno da Niski arerodrom ne moze da radi. Ne znam ko se jos tome cudi.

Polet

pre 13 godina

Nikako mi nije jasno koliki covek moze da bude debelokozac. Nit je gradsku vlast briga sto direktor nije vican, niti onaj koji ga je postavio ne haje sto on nije vican, niti oni sto sede ui partijskim kuloarima ne haju sto covek nema pojma, nikoga nije briga a mi radnici se cesemo. da opet strajkujemo sada svi nikoga nije briga opet. Sta da radimo nego da sedimo i cutimo a direktor ce da bicuje. '
Sve mi lici na onu staru samo u jednini 'poleceo vran gavran'..... ihaaa.

Zzzaphod

pre 13 godina

Samo kratko. Broj putnika po godini od 2004-te:
Putnika 2004 19,040
Putnika 2005 26,787
Putnika 2006 35,518
Putnika 2007 30,453
Putnika 2008 22,870
Putnika 2009 17,159
2006-ta je poslednja godina kada je MGX direktno leteo. Posle toga leti samo Jat. 2008-e Jat uvodi nebulozne letove: kasni vecernji iz ZRH i rani jutarnji iz INI (navodno zbog presedanja u Cirihu, iako je najveci broj putnika u stvari bio iz CH). Brojke pokazuju sve.
E sada to treba opraviti, ali kako. Direktnih letova ka atraktivnijim destinacijama (Pariz, Frankfurt, Bec, Cirih) ne moze biti u skorije vreme jer ni jedna od velikih kompanija ne zeli da razradjuje nove linije. Jat nije zainteresovan. Jedini koji je (bio) zainteresovan je MGX, ali oni ne mogu da lete jer Crna gora nije ratifikovala sporazum o otvorenom nebu (pokusavali nekoliko meseci krajem prosle i pocetkom ove godine kod Svajcaraca, ali ovi nisu hteli ni da cuju).
Inace, moje misljenje je da nece doci do gasenja aerodroma, ovo je vise upuceno vlasti da obrati paznju na probleme u unutrasnjosti.
Pozdrav, Zzzaphod.

Fipa

pre 13 godina

Ovako prvo. Linije su katastrofa !Dajte Paris,Bec,Cirih,Prag,Minhen!Onda reklame u Eu. O nasoj zemlji!Evo nijedna agencija preko ne nudi Srbiju kao turistickudestinaciju.Znaci nema nas,a svabe idu kod Hrvata,Slovenaca itd...Drudo i Nislije su delom krive za losu situaciju u gradu -pare od privatizacije Din-a su otisle na kuce stanove,vikendice ,letovanja umesto u pokretanje nekog biznisa!Tako je trebalo da bude !Inace kvadrat stana u Nisu je 1000 E,a u Becu moze da se nadje starija gradnja za. 1300 Eura!Ljudi zive lazan zivot u gradu svi nose LSV, Gucci a skupljaju se da bi platili kafu u lokalu!Pozdrav !

nišlika

pre 13 godina

Niš je verovatno grad sa najmanje maglovitih dana u godini,maksimalno 2-3 te ima smisla i da imamo aerodrom. Na žalost,moj grad je mrtav. Ništa u njemu ne funkcioniše. Ne radi privreda,pa se nameće pitanje koga i zbog čega to grad Niš subvencioniše. Poželeo mali Miloš da bude drugi Dinkić i...Nakon deset sve je isto, tu je Mile, a nema onih koji su stajali na bini !!!

ivet5

pre 13 godina

Turizam avionom iz Nisa je danas apstraktan pojam. Tuzno ali istinito. Smatram da treba pruziti sansu i regionima (ne samo Beogradu) da se razvijaju, ali ne ovako. Ljudi na jugu jedva prezivljavaju, ko jos razmislja o avionskim kartama? Mislim da bi trebalo postaviti stvari racionalno, mozda cak aerodrom staviti na stand by (ne ukinuti ga, ali postaviti realne ciljeve), uloziti novac i pomoci bolji standard ljudima iz kraja pa tek onda dodatno ulagati u aerodrom. Ovako mi se cini naopako, tj preko reda. Dakle stvoriti uslove da aerodrom funkcionise kako treba a onda ako prelije...

Vizionar

pre 13 godina

Doslo vreme da se moj Nis,zaje-
dno sa jugom i istokom "otkaci"
od velelepne prestonice.Ne bude
li - sam je kriv!
Setite se ovih reci za par godi-
na,videcete ko je u pravu!

кло

pre 13 godina

А важно је и да врлом стручњаку за све врсте саобраћаја Мицко обезбеђује да се вози у бизнис класи на тим слабо попуњеним авионима, без обзира на ситуацију. Што да ми жалимо аеродром када га они не жале....

o00o

pre 13 godina

I mnogi drugi gradovi u Evropi subvencionišu aerodrome kako bi privukli aviokompanije i putnike i tu ne vidim ništa sporno. Ono što mi nikada nije bilo jasno je da ako Niške vlasti već plaćaju ove letove, zašto nisu odabrali i gradove gde bi im popunjenost bila daleko veća. Npr Bergamo gde Windjet takodje ima svoju bazu i aerodrom koji je u isto vreme baza velikogm broju low cost aviokompanija. Sa Bergamom bi pogodili krug od sigurno 100 km koji je povezan odličnim autoputevima, a u isto vreme je regija gde ima dosta sveta koji tu radi i poreklom je iz južnog dela Srbije. Sa druge strane imali bi i one putnike koji bi od Bergama mogli da nastave drugim lou kosterima ka Francuskoj, Španiji, Engleskoj itd. Aerodrom Forli je prilično zabačena provincija od kojeg do najbližeg većeg grada Bolonje treba oko sat vremena kolima. Nema neku mrežu letova, pogotovo nije moguće uhvatiti neke naročite konekcije za dalje. Prosto smatram da su niške vlasti napravile jako loš izbor letova za koje plaćaju iz budžeta. Zar logika ne bi trebala da bude, biram robu koju kupujem, pa ako već plaćam, hajde onda da to bude tamo gde mogu nešto i da dobijem

Milan Nis

pre 13 godina

@(Letach (Jogi), 4. oktobar 2010 09:11)

Nemoze,ti profitabilni letovi su rezervisani za aerodrom Beograd!
I nije strasno kada JAT pravi gubitak od 150 miliona evra,veoma je stetno kada NISKI AERODROM napravi stetu i to GRADU NISU I NISLIJAMA ne SRBIJI,od 2 miliona evra!
E Srbijo medju sljivama!

Vladimir

pre 13 godina

Aerodrom U Nisu ce najverovatnije potpuno preci na budzet grada Nisa. Po meni, to nije lose uopste. Pogledajte u okruzenju Osijek i Rijeku na primer. To su aerodromi koji imaju manje letova i manji broj putnika od Nisa, ali su strateski bitni Hrvatskoj koja brine o razvoju svojih regija (u ovom slucaju Istra-Kvarner i Slavonija) pa ih drzava i dotira iz budzeta. Ukoliko Srbija nema drugog interesa osim aerodroma u Beogradu, Nis i Jug-Istok Srbije sami ce sacuvati svoju zracnu luku. Prosto.

Letach (Jogi)

pre 13 godina

Bas cudno sto je u gubicima aerodrom sa kog postoje samo besmisleni letovi!? Sta ce neko u Forliju? Ili u Podgorici?! Zasto ne subvencionisete letove za London ili Pariz ili Frankfurt ili Amsterdam? Pa da vidite kako ce biti profitabilan...

Nikola

pre 13 godina

I Niski aerodrom bi belezio profit kad bi se svi dugovi svaljivali na JAT. Ali na zalost mi nemamo aerokompaniju koja leti iz Nisa i koju ce aerodrom da dere, kao i putnike.
Ovde su profitabilne aero kompanije, a gubi aerodrom, jer prosto nemamo izbora. Drugo, bilo bi vise zainteresovanih kad ne bih morao da menjam let u Podgorici, i to u 80% slucajeva za zakasnjenjem vecim od 3 sata.

Vladimir

pre 13 godina

Do sada nisam znao za ove subvencionisane letove, ali sada.. Ne znam da li prethodni komentatori vide nešto loše u izboru linija koje se surovo subvencionišu?? Bolonja?? Mislio sam to je ok, još jedna destinacija više, ali ne mislim tako ako treba mi poreski obveznici da je plaćamo. Zašto nije napravljen ugovor sa Wizz-om sa letovima za Cirih na primer ili neki od nemačkih gradova (koji nema vezu sa BG) gde ima dosta dijaspore, pa biste videli da li bi bile neophodne subvencije. Ovo je čisto bacanje para u bunar.
A o ovih 20% kojih pričamo je kao priča o ogromnom uvećanju u procentima od prethodno skoro nepostojećeg.

DzoniKG

pre 13 godina

Ja sam se i smejao kad sam video ove vesti pre nekoliko meseci.Ne moze se nesto na silu kad 90% naroda zivi u bedi nikad goroj i kojima je samo u glavi kako da uopste prezive..kakve putovanja,ljudi ovde stvarno nemaju trunku realnosti.

Lemi

pre 13 godina

@ (Bane, 4. oktobar 2010 03:22)
@ (Dejan, 4. oktobar 2010 02:55):

U situaciji kada je po proracunu vaseg (!) grada i aerodroma potrebno 100,000 putnika da bi aerodrom bio rentabilan, podatak da se dize broj putnika za 20% zvuci lepo, zaista lepo ... ali zasto ne govorite u realnim brojevima? sa 20,000 ste za godinu dana digli broj putnika na 22,000. u toj situaciji cinjenica da vam fali jos 'samo' 78,000 JESTE vaznija vest koja daje umnogome tacniju sliku o rentabilnosti aerodroma.

ali ako je vama vaznije da imate aerodrom koji cete sami finansirati, ako vam je vaznije da opstina i zajednica finansiraju aerodrom umesto skola, vrtica, samohranih majki, lokalnih zdravstvenih centara, gerontoloskih domova, itd. - ma samo napred. vase pare - vas izbor. ionako cete na kraju, kao i uvek uostalom, u glas svi da kukate da vam je beograd kriv i za situaciju sa aerodromom.

Smor22

pre 13 godina

Je li brate, jel ovaj Dejan iz komentara pravi ili mu se to potpisao Micko?
A tek Bane?
Gdi je malo Blagojevic da uleti sa Juzne vesti, da pripomogne?

Јанко

pre 13 godina

Е па видите, окупио се тим изузетних стручњака, почев од градских и то одједном за СВЕ видове саобраћаја, па све до ових помињаних, па какав је тим - тако и иде.
А директора не жалим ни најмање: зашто је уопште копао да дође до тог места ако је знао каква је ситуација?
Опет морам да испричам један виц који се слаже са овом ситуацојом, односно....
Ишао коњ кроз кукуруз.
Била је много велика врућина.
Због врућине од кукуруза се направиле кокице.
А коњ мислио да је снег, па се смрзао.

nišlija

pre 13 godina

Bez obzira kako gledali na vest (aerodrom ima povećanje od 20% ili gubitke od 20 mil.) grad Niš treba da i dalje subvencioniše letove i održi aerodrom dok situacija u južnoj Srbiji ne bude bolja (a to može potrajati) i aerodorom bude profitabilan.

Doduše , pomoglo bi i da aerodrom vode stručnjaci a ne lokalni partijski kadrovi.

Dragoljub

pre 13 godina

Bio jednom jedan ne bas mnogo razuman domacin koji je rusio stalu, i ostale pomocne prostorije a neprekidno sredjivao prizemlje kuce gde je primao goste. Uskoro, urusila mu se i kuca. Bez razvoja "provincije", "unutrasnjosti" ili kako god zvali deo Srbije bez Beograda nece prosperirati ni prestonica. Ukidanjem jedinog domaceg aerodroma van Beograda nece se postici pozitivan efekt za razvoj Srbije. Treba misliti i malo na duzi rok...

Bane

pre 13 godina

Tipican placeni, naruceni clanak koji izvrce cinjenice i uspeh, odnosno povecanje prometa od 20% (slovima dvadeset posto) predstavlja neuspehom.
Umesto najvaznije cinjenice, koja nam govori da je aerodrom Nis postigao uspeh i povecanje prometa od 20%, "novosti" u naslovu plasiraju propagandni pamflet suludom konstrukcijom po kojoj Nislije ostaju bez letova jer aerodrom nije imao 100 000 letova ove godine. Ta konstrukcija "novosti" je potpuno suluda, zato sto ce pri rastu prometa od 20% u roku od nekoliko godina Nislije vrlo brzo prestici tu cifru. Nislije trenutno subvencionisu aerodrom, a to je mnogo bolje nego da trose novac kupujuci ******* Vecernje Novosti.

Dejan

pre 13 godina

Naslov bi trebao da bude, aerodrom Nis je u odnosu na 2009 povecao broj putnika 20%!
Ali posto vidim da je ova vest sa propagandnim naslovom, pristigla sa sajta Vecernjih Novosti, i posto se zna ko su vlasnici te kompromotivane medijske kuce, ovo bulaznjenje uopste ne iznenadjuje. Odakle Miskovicu i Beku podaci da je Nis planirao 100 000 putnika u 2010. Aerodrom je u odnosu na 2009 povecao broj putnika 20%. Umesto lazne brige o niskom aerodromu, Miskovic i Beko bi trebali da odgovore, kad ce da Nislijama vrate parcelu niske kompanije "Jastrebac", koju su na prevaru oteli da bi na njoj sagradili TC.

Јанко

pre 13 godina

Е па видите, окупио се тим изузетних стручњака, почев од градских и то одједном за СВЕ видове саобраћаја, па све до ових помињаних, па какав је тим - тако и иде.
А директора не жалим ни најмање: зашто је уопште копао да дође до тог места ако је знао каква је ситуација?
Опет морам да испричам један виц који се слаже са овом ситуацојом, односно....
Ишао коњ кроз кукуруз.
Била је много велика врућина.
Због врућине од кукуруза се направиле кокице.
А коњ мислио да је снег, па се смрзао.

Dejan

pre 13 godina

Naslov bi trebao da bude, aerodrom Nis je u odnosu na 2009 povecao broj putnika 20%!
Ali posto vidim da je ova vest sa propagandnim naslovom, pristigla sa sajta Vecernjih Novosti, i posto se zna ko su vlasnici te kompromotivane medijske kuce, ovo bulaznjenje uopste ne iznenadjuje. Odakle Miskovicu i Beku podaci da je Nis planirao 100 000 putnika u 2010. Aerodrom je u odnosu na 2009 povecao broj putnika 20%. Umesto lazne brige o niskom aerodromu, Miskovic i Beko bi trebali da odgovore, kad ce da Nislijama vrate parcelu niske kompanije "Jastrebac", koju su na prevaru oteli da bi na njoj sagradili TC.

Letach (Jogi)

pre 13 godina

Bas cudno sto je u gubicima aerodrom sa kog postoje samo besmisleni letovi!? Sta ce neko u Forliju? Ili u Podgorici?! Zasto ne subvencionisete letove za London ili Pariz ili Frankfurt ili Amsterdam? Pa da vidite kako ce biti profitabilan...

Bane

pre 13 godina

Tipican placeni, naruceni clanak koji izvrce cinjenice i uspeh, odnosno povecanje prometa od 20% (slovima dvadeset posto) predstavlja neuspehom.
Umesto najvaznije cinjenice, koja nam govori da je aerodrom Nis postigao uspeh i povecanje prometa od 20%, "novosti" u naslovu plasiraju propagandni pamflet suludom konstrukcijom po kojoj Nislije ostaju bez letova jer aerodrom nije imao 100 000 letova ove godine. Ta konstrukcija "novosti" je potpuno suluda, zato sto ce pri rastu prometa od 20% u roku od nekoliko godina Nislije vrlo brzo prestici tu cifru. Nislije trenutno subvencionisu aerodrom, a to je mnogo bolje nego da trose novac kupujuci ******* Vecernje Novosti.

кло

pre 13 godina

А важно је и да врлом стручњаку за све врсте саобраћаја Мицко обезбеђује да се вози у бизнис класи на тим слабо попуњеним авионима, без обзира на ситуацију. Што да ми жалимо аеродром када га они не жале....

Milan Nis

pre 13 godina

@(Letach (Jogi), 4. oktobar 2010 09:11)

Nemoze,ti profitabilni letovi su rezervisani za aerodrom Beograd!
I nije strasno kada JAT pravi gubitak od 150 miliona evra,veoma je stetno kada NISKI AERODROM napravi stetu i to GRADU NISU I NISLIJAMA ne SRBIJI,od 2 miliona evra!
E Srbijo medju sljivama!

nišlija

pre 13 godina

Bez obzira kako gledali na vest (aerodrom ima povećanje od 20% ili gubitke od 20 mil.) grad Niš treba da i dalje subvencioniše letove i održi aerodrom dok situacija u južnoj Srbiji ne bude bolja (a to može potrajati) i aerodorom bude profitabilan.

Doduše , pomoglo bi i da aerodrom vode stručnjaci a ne lokalni partijski kadrovi.

Polet

pre 13 godina

Nikako mi nije jasno koliki covek moze da bude debelokozac. Nit je gradsku vlast briga sto direktor nije vican, niti onaj koji ga je postavio ne haje sto on nije vican, niti oni sto sede ui partijskim kuloarima ne haju sto covek nema pojma, nikoga nije briga a mi radnici se cesemo. da opet strajkujemo sada svi nikoga nije briga opet. Sta da radimo nego da sedimo i cutimo a direktor ce da bicuje. '
Sve mi lici na onu staru samo u jednini 'poleceo vran gavran'..... ihaaa.

Dragoljub

pre 13 godina

Bio jednom jedan ne bas mnogo razuman domacin koji je rusio stalu, i ostale pomocne prostorije a neprekidno sredjivao prizemlje kuce gde je primao goste. Uskoro, urusila mu se i kuca. Bez razvoja "provincije", "unutrasnjosti" ili kako god zvali deo Srbije bez Beograda nece prosperirati ni prestonica. Ukidanjem jedinog domaceg aerodroma van Beograda nece se postici pozitivan efekt za razvoj Srbije. Treba misliti i malo na duzi rok...

Vladimir

pre 13 godina

Aerodrom U Nisu ce najverovatnije potpuno preci na budzet grada Nisa. Po meni, to nije lose uopste. Pogledajte u okruzenju Osijek i Rijeku na primer. To su aerodromi koji imaju manje letova i manji broj putnika od Nisa, ali su strateski bitni Hrvatskoj koja brine o razvoju svojih regija (u ovom slucaju Istra-Kvarner i Slavonija) pa ih drzava i dotira iz budzeta. Ukoliko Srbija nema drugog interesa osim aerodroma u Beogradu, Nis i Jug-Istok Srbije sami ce sacuvati svoju zracnu luku. Prosto.

Smor22

pre 13 godina

Je li brate, jel ovaj Dejan iz komentara pravi ili mu se to potpisao Micko?
A tek Bane?
Gdi je malo Blagojevic da uleti sa Juzne vesti, da pripomogne?

Lemi

pre 13 godina

@ (Bane, 4. oktobar 2010 03:22)
@ (Dejan, 4. oktobar 2010 02:55):

U situaciji kada je po proracunu vaseg (!) grada i aerodroma potrebno 100,000 putnika da bi aerodrom bio rentabilan, podatak da se dize broj putnika za 20% zvuci lepo, zaista lepo ... ali zasto ne govorite u realnim brojevima? sa 20,000 ste za godinu dana digli broj putnika na 22,000. u toj situaciji cinjenica da vam fali jos 'samo' 78,000 JESTE vaznija vest koja daje umnogome tacniju sliku o rentabilnosti aerodroma.

ali ako je vama vaznije da imate aerodrom koji cete sami finansirati, ako vam je vaznije da opstina i zajednica finansiraju aerodrom umesto skola, vrtica, samohranih majki, lokalnih zdravstvenih centara, gerontoloskih domova, itd. - ma samo napred. vase pare - vas izbor. ionako cete na kraju, kao i uvek uostalom, u glas svi da kukate da vam je beograd kriv i za situaciju sa aerodromom.

Miroslav

pre 13 godina

Dajte vi Vise direktnih letova za Minhen London Frankfurt Zirich Bec itd Ja letim preko Ziriha i Podgorice za Nis van svake pameti I otarasite se ovih u Beogradu i njihovoj kompaniji.Jug Srbije treba i mora da ima Aerodrom u Nisu a bogami i juznu pokrajinu sa Nisom kao glavnim gradom jer nas ima mnogo vise nego ovih u Beogradu pa da onda vidimo od koga ce oni onda da kradu

Vizionar

pre 13 godina

Doslo vreme da se moj Nis,zaje-
dno sa jugom i istokom "otkaci"
od velelepne prestonice.Ne bude
li - sam je kriv!
Setite se ovih reci za par godi-
na,videcete ko je u pravu!

Zzzaphod

pre 13 godina

Samo kratko. Broj putnika po godini od 2004-te:
Putnika 2004 19,040
Putnika 2005 26,787
Putnika 2006 35,518
Putnika 2007 30,453
Putnika 2008 22,870
Putnika 2009 17,159
2006-ta je poslednja godina kada je MGX direktno leteo. Posle toga leti samo Jat. 2008-e Jat uvodi nebulozne letove: kasni vecernji iz ZRH i rani jutarnji iz INI (navodno zbog presedanja u Cirihu, iako je najveci broj putnika u stvari bio iz CH). Brojke pokazuju sve.
E sada to treba opraviti, ali kako. Direktnih letova ka atraktivnijim destinacijama (Pariz, Frankfurt, Bec, Cirih) ne moze biti u skorije vreme jer ni jedna od velikih kompanija ne zeli da razradjuje nove linije. Jat nije zainteresovan. Jedini koji je (bio) zainteresovan je MGX, ali oni ne mogu da lete jer Crna gora nije ratifikovala sporazum o otvorenom nebu (pokusavali nekoliko meseci krajem prosle i pocetkom ove godine kod Svajcaraca, ali ovi nisu hteli ni da cuju).
Inace, moje misljenje je da nece doci do gasenja aerodroma, ovo je vise upuceno vlasti da obrati paznju na probleme u unutrasnjosti.
Pozdrav, Zzzaphod.

Buca

pre 13 godina

"Samo kratko. Broj putnika po godini od 2004-te:
Putnika 2004. 19,040
Putnika 2005. 26,787
Putnika 2006. 35,518
Putnika 2007. 30,453
Putnika 2008. 22,870
Putnika 2009. 17,159"
Zakljućak: dok je grad bio "zatvoren" zbog S.K. broj putnika je stalno rastao a čim se grad "otvorio" od 2008. god. broj putnika je počeo drastično da se samnjuje ???

o00o

pre 13 godina

I mnogi drugi gradovi u Evropi subvencionišu aerodrome kako bi privukli aviokompanije i putnike i tu ne vidim ništa sporno. Ono što mi nikada nije bilo jasno je da ako Niške vlasti već plaćaju ove letove, zašto nisu odabrali i gradove gde bi im popunjenost bila daleko veća. Npr Bergamo gde Windjet takodje ima svoju bazu i aerodrom koji je u isto vreme baza velikogm broju low cost aviokompanija. Sa Bergamom bi pogodili krug od sigurno 100 km koji je povezan odličnim autoputevima, a u isto vreme je regija gde ima dosta sveta koji tu radi i poreklom je iz južnog dela Srbije. Sa druge strane imali bi i one putnike koji bi od Bergama mogli da nastave drugim lou kosterima ka Francuskoj, Španiji, Engleskoj itd. Aerodrom Forli je prilično zabačena provincija od kojeg do najbližeg većeg grada Bolonje treba oko sat vremena kolima. Nema neku mrežu letova, pogotovo nije moguće uhvatiti neke naročite konekcije za dalje. Prosto smatram da su niške vlasti napravile jako loš izbor letova za koje plaćaju iz budžeta. Zar logika ne bi trebala da bude, biram robu koju kupujem, pa ako već plaćam, hajde onda da to bude tamo gde mogu nešto i da dobijem

nišlika

pre 13 godina

Neću daleko, jedna Crna Gora ima dva aerodroma, Makedonija takođe i funkcionišu, jedino kod nas ništa ne funkcioniše. Žalosno je što gradonačelnik grada u kome ništa ne radi subvencioniše letove za tamo neki Forli. I pre godinu dana svima je bilo jasno se igra sa novcem poreskih obveznika, da je vadio iz svog džepa sigurno ne bi subvencionisao Vind džet. Kakav gradonačelnik, predsednik skupštine i izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada, takav i grad.

Fipa

pre 13 godina

Ovako prvo. Linije su katastrofa !Dajte Paris,Bec,Cirih,Prag,Minhen!Onda reklame u Eu. O nasoj zemlji!Evo nijedna agencija preko ne nudi Srbiju kao turistickudestinaciju.Znaci nema nas,a svabe idu kod Hrvata,Slovenaca itd...Drudo i Nislije su delom krive za losu situaciju u gradu -pare od privatizacije Din-a su otisle na kuce stanove,vikendice ,letovanja umesto u pokretanje nekog biznisa!Tako je trebalo da bude !Inace kvadrat stana u Nisu je 1000 E,a u Becu moze da se nadje starija gradnja za. 1300 Eura!Ljudi zive lazan zivot u gradu svi nose LSV, Gucci a skupljaju se da bi platili kafu u lokalu!Pozdrav !

optimista

pre 13 godina

Moj zakljucak nakon procitanog clanka je da grad Nis subvencira Wind Jet i aerodrom Bolonju.
Kakva crna Bolonja? Obezbedite vi direktan let do Ciriha i jos par visoko frekventnih destinacija gde ima dosta Srba iz juzne Srbije pa cete praviti profit. Napravite kampanju sa low cost kompanijama, subvencirajte direkno njih, mora da moze!

vampirbg

pre 13 godina

Gde li su sad svi oni koji kazu da ih BG koci? Imate aerodrom u Nisu, svaka kompanija je slobodna da dodje na njega... Koga ste doveli? Nikoga... Za to vam nije kriv BG vec vi sami... Da li ste uputili pozive jeftinim avio kompanijama? Niste... Samo sedite i cekate da vam neko drugi to odradi... Ne moze BG da radi za celu Srbiju... Pokrenite malo nesto i motivisite ljude da ostaju u Nisu pa ce vam biti bolje... Ovako samo izdrzavate lose politicare koji teraju ljude iz Nisa u BG... Nemojte da mislite da nama u BG odgovara da se Nislije sele ovamo... BG je prenaseljen i samo zbog toga rastu cene stanova... I dok se u Nisu moze kupiti ekskluzivan i sredjen stan za 850-900e ovde za to ne mozes ni da ga kupis u izgradnji u predgradju...

autohtoni

pre 13 godina

Pa ko da leti iz Nisa ? Beogradizacija traje nesmanjenom zestinom, vlas sebi kupuje vojsku a to je da je 40% glasacke masine i 85% novcanih sredstava u okviru beogradskog pasaluka, tako daje i logicno da Niski arerodrom ne moze da radi. Ne znam ko se jos tome cudi.

Posmatrac, NL

pre 13 godina

Zasto je stanje sa niskim aerodrom danas ovakvo? Pa, ima vise razloga.
1. Aerodrom Nis se je suvise kasno ukljucio u trzisnu utakmicu. Zasto je to tako, to je duga prica. U medjuvremenu su low-cost kompanije preplavile Beograd. Iz Nisa ne leti niti je ikada letela ijedna low-cost kompanija. A juzna Srbija nema kapacitet da odrzi dovoljnu popunjenost aviona kod klasicnih (skupih) avio kompanija.
2. Izbor linija je katastrofalan. Jel cuo, bre, neko za taj Forli ikada? Sve i da je Bolonja u pitanju, opet je to totalni promasaj. Jel znaju ljudi koji vode aerodrom gde zivi gro srpske imigracije? A da covek preko Podgorice leti za Bec, Dusseldorf, London... totalno je deplasirano. A i zasto bi, kada iz BGD koji je na 2,5 sata voznje, ima low-cost letova. Ali pitanje je da li je aerodrom i mogao da se izbori za neke bolje varijante-avio kompanije same biraju gde hoce da lete, a ne aerodrom i njegovo rukovodstvo!
3. Suvise je kratko vreme u pitanju da bi se procenila odrzivost aerodroma. Treba pogledati rezultate kroz 4-5 godina, pa onda napraviti analizu. Mnogi manji aerodromi po Evropi sa kojih leti Ryan Air, recimo, su dugo vremena poslovali sa gubitkom.

Inace, clanak je vrlo zlonamerno, tendenciozno, i diletantski napisan. Masa nekih podataka, brojki, procenata. Ambicije grada Nisa - sta me bre briga za ambicije! Ono glavno nismo culi - sa ovim brojem putnika, koliko je zapravo grad ucestvovao u avio kartama? Ukoliko je popunjenost leta dobra, grad ne snosi nikakve troskove. I sta nekog uopste briga ako ima i 10.000 putnika godisnje iz Nisa, ako avio kompanije nalaze svoju racunicu? I jel neko moze da proceni da li su Nis i okolina mozda i profitirali od nekog tih putnika? Jel mozda neko i prespavao u Nisu, pojeo sendvic ili kupio nesto? Mizerija od novine. Inace, siguran sam da bi svaki gradjanin Nisa i okoline radije izdvojio 5 evra godisnje za subvenciju aerodroma nego sto bi ih potrosio na Novosti.

DzoniKG

pre 13 godina

Ja sam se i smejao kad sam video ove vesti pre nekoliko meseci.Ne moze se nesto na silu kad 90% naroda zivi u bedi nikad goroj i kojima je samo u glavi kako da uopste prezive..kakve putovanja,ljudi ovde stvarno nemaju trunku realnosti.

nebojsa,nbgd

pre 13 godina

Sta reci na ovu vest a da bude koliko toliko pametno!?Na takvoj lokaciji i gradu sa 300 000 stanovnika sigurno je potreban saobracajni aerodrom!Pitanje je zasto je on nedovoljno iskoriscen a samim tim i stvara gubitke pa se dovodi u pitanje njegovo finansiranje od strane budzeta grada Nisa!?Odgovor je relativno prost - nista nemoze preko noci da postane veliko, nego kao u prirodi mora da raste od malog ka velikom!Aerodrom koji je do juce bio vojni a samim tim i nedostupan civilnoj upotrebi nemoze preko noci bez izgradjene vazduhoplovne strukture i vazduhoplovnih kadrova i kulture , koji se stvaraju decenijama na lokalnom nivou da postane preko noci prometan!Kada pogledate objavljeno sluzbeno radno vreme aerodroma odnosno njegovu otvorenost za civilnu vazduhoplovnu upotrebu bice vam sve jasno!Aerodrom je otvoren samo u vreme dolaska i odlaska unapred dogovorenih letova(tipa , navedenih u tekstu koji moraju da se subvencioniraju!!)Ostalo vreme aerodrom je "mrtav" iako na njemu permanentno (H24) radi sluzba kontrole letenja koju finansira Agencija za kontrolu letenja Srbije!Ko ce uopste planirati da sleti i poleti na/sa aerodroma koji je 80% moguceg upotrebnog vremena zatvoren za saobracaj!!!Pa valjda u EU postoji ogroman broj privatnih aviona opste avijacije i avio taxi-biznis aviona koji bi sigurno imali potrebe da ga koriste, KADA BI BIO OTVOREN kao i svi ostali aerodromi -ceo dan!!Drugo pitanje je dali je aerodrom stvorio uslove za razvoj civilnog vazduhoplovstva lokalnog i regionalnog karaktera!Dali na njemu baziraju neki Aero klubovi, Avio skole koje bi povlasceno koristile postojecu infrastrukturu i samim tim stvarale vazduhoplovne kadrove i kulturu!!Nis je poznat po vojnim padobrancima a civilnih nema!Zasto?Zakljucak je jasan, omoguciti koriscenje aerodroma svim vazduhoplovnim strukturama po pristupacnim cenama i sa maksimalnom otvorenoscu aerodroma pa ce se saobracaj sam pojaviti i interesovanje za civilne letove znatno povecati!!

boban,nis

pre 13 godina

Nemojte da mislite da nama u BG odgovara da se Nislije sele ovamo... BG je prenaseljen i samo zbog toga rastu cene stanova... I dok se u Nisu moze kupiti ekskluzivan i sredjen stan za 850-900e ovde za to ne mozes ni da ga kupis u izgradnji u predgradju...
(vampirbg, 4. oktobar 2010 13:53)

Ma impresionirani smo Beogradom!!!Toliko da se svi spremamo da se doselimo u njega,ma evo letimo!O cemu ti pricas?Da se iz Nisa selim u Beograd?Sta bi dobio time?Nikad se ne bih odselio iz Nisa,a kad bi morao,Beograd bi bio na poslednjem mestu gde bi otiso.Uzivaj ti u svom Beogradu,a nas pusti da na miru "patimo"!

Dragoslav

pre 13 godina

Pre nego sto su subvencionisali Wind Jet, trebali su da uloze u sebe. Aerodromska zgrada Konstantin Veliki je katastrofalna, posto volite da se poredite sa okolinom, pogledajte samo aerodrom Ohrid, ili ako hocete Skoplje... Niska pista 11 (sletanje iz pravca Jastrebca) nema sistem za precizni prilaz te se ne moze koristiti u uslovima malo nize oblacnosti, a suprotna pista 29 nema nikakav sistem za sletanje! Izvinite, tako se ne radi posao. Neuki vam vode ozbiljan posao, a vi komentarisete materiju koju ne poznajete. I za to vam nije kriv Beograd!
Otvaranje aerodroma nece pomoci razvoj regiona, jer na zalost, vi nemate sta da ponudite. Ako mislite da dovucete nekoga, ponudite nesto. Ni za to vam nije kriv Beograd, nego Vlada Republike Srbije. Ista ona Vlada koja je vlasnik Jat. Ista ona Vlada koja vas (nas) je dovela do ovde gde jesmo. I ista ona Vlada gde sede i vasi predstavnici (i premijer Vlade je bio vas covek) koji su se dovukli i zaseli u Beograd, a usta im puna dobrobiti Nisa.
Vasi novci - vas problem. Ako mislite da su vam Forli i ostale gluposti bitniji od autobuske stanice ili vrtica, vasa stvar. Nisam siguran da onaj deo gradjana vase regije koji nema novca za kompjuter, ili vremena da kucka komentare deli vase misljenje o potrebi aerodroma. Mislim da njima treba nesto drugo, od cega se zivi...

XYZ

pre 13 godina

A političari u Kraljevu i Užicu pričaju kako će otvoriti aerodrome u Ladjevcima i na Ponikvama.
Ne zna se da li su kvarniji ili gluplji.

Nikola

pre 13 godina

I Niski aerodrom bi belezio profit kad bi se svi dugovi svaljivali na JAT. Ali na zalost mi nemamo aerokompaniju koja leti iz Nisa i koju ce aerodrom da dere, kao i putnike.
Ovde su profitabilne aero kompanije, a gubi aerodrom, jer prosto nemamo izbora. Drugo, bilo bi vise zainteresovanih kad ne bih morao da menjam let u Podgorici, i to u 80% slucajeva za zakasnjenjem vecim od 3 sata.

nišlika

pre 13 godina

Niš je verovatno grad sa najmanje maglovitih dana u godini,maksimalno 2-3 te ima smisla i da imamo aerodrom. Na žalost,moj grad je mrtav. Ništa u njemu ne funkcioniše. Ne radi privreda,pa se nameće pitanje koga i zbog čega to grad Niš subvencioniše. Poželeo mali Miloš da bude drugi Dinkić i...Nakon deset sve je isto, tu je Mile, a nema onih koji su stajali na bini !!!

Keke

pre 13 godina

Ne razumem zasto mora da bude internacionalnih letova do Nisa i iz Nisa?

Meni bi logicno bilo da se iz Nisa leti do Beograda, pa odatle u beli svet.

Koliko letova dnevno ima od Nisa do Beograda? Bojim se da je brojka vrlo blizu nuli.

Goran

pre 13 godina

Broj putnika po godini od 2004-te:
Putnika 2004 19,040
Putnika 2005 26,787
Putnika 2006 35,518
2006-ta direktorat bez opravdanih razloga oduzima dozvolu MGX. Posle toga leti samo Jat. 2008-e Jat uvodi nebulozne letove i upropastava linije koje je razvio MGX i nakon toga naravno sledi pad sve do 2010.

Putnika 2007 30,453
Putnika 2008 22,870
Putnika 2009 17,159

Putnika 2010, 20% vise, uz takav rast u roku od nekoliko godina aerodrom bi duplirao promet.
A onda nastupaju Miskoviceve Vecernje Novosti. One u potpunosti izvrcu dogadjaje i u naslovu plasiraju propagandni pamflet sa ciljem da od uspeha naprave neuspeh.

Simeon

pre 13 godina

Iz grada Nisa svakodnevno krstari po Evropi na desetine kombi-buseva koji razvoze putnike. Ta publika je navikla da vuce sa sobom torbe formata kao zamrzivac i da svercuje sve i svasta. takvi vam u avion nece jer sad su svugde postavljeni skeneri nista se nemoze sakriti. Neznaju gedze da sednu kao gospoda i hop-cup za 2 sata da slete u Nis. Ovako seljacki je sladje, klackati se 10-15 sati. Ako im dozvolite da povuku i po nekoliko torbi mozda i budete imali putnika, ovako trt Milojka. Nema nista od biznisa.

Dusan Silni

pre 13 godina

Običan građanin nema para ni za osnovne potrebe tokom dana još
mu namestite avion da leti.
Drugo da vam saopštimo:odleteli
smo mi svi u tri lepe materine.

Viktor

pre 13 godina

Pa ja meni nije jasno šta vi hoćete? da vam nije bilo Živkovića taj aerodrom bi propao, evidentno da je čovek gubio vreme, zato lepo pravac Sofija pa odatle letite ka "svetu"

ivet5

pre 13 godina

Turizam avionom iz Nisa je danas apstraktan pojam. Tuzno ali istinito. Smatram da treba pruziti sansu i regionima (ne samo Beogradu) da se razvijaju, ali ne ovako. Ljudi na jugu jedva prezivljavaju, ko jos razmislja o avionskim kartama? Mislim da bi trebalo postaviti stvari racionalno, mozda cak aerodrom staviti na stand by (ne ukinuti ga, ali postaviti realne ciljeve), uloziti novac i pomoci bolji standard ljudima iz kraja pa tek onda dodatno ulagati u aerodrom. Ovako mi se cini naopako, tj preko reda. Dakle stvoriti uslove da aerodrom funkcionise kako treba a onda ako prelije...

mister no

pre 13 godina

ama drage nislije, mi vas ne mrzimo sto vam kazemo da vam je akcija oko aerodroma bez veze.
ako je vama ok da vase pare iz budzeta vaseg grada, umesto za vrtice, trudnice, ulice i kanalizacije idu stranim avio kompanijama da voze prazne avione tamo-vamo, meni je takodje potpuno ok!

moj je stav da aerodrom treba da postoji samo ako moze da bude rentabilan, a ne da se placaju prazni avioni, i to kazem samo kao svoje misljenje, a ne zato sto volim beograd a mrzim nis! ali ako je ovo vama super, ma meni je jos bolje. ali nemojte da pravite teorije zavere i da krivite beograd kad na kraju zavrsite i bez aviona i bez kanalizacije...

Vladimir

pre 13 godina

Do sada nisam znao za ove subvencionisane letove, ali sada.. Ne znam da li prethodni komentatori vide nešto loše u izboru linija koje se surovo subvencionišu?? Bolonja?? Mislio sam to je ok, još jedna destinacija više, ali ne mislim tako ako treba mi poreski obveznici da je plaćamo. Zašto nije napravljen ugovor sa Wizz-om sa letovima za Cirih na primer ili neki od nemačkih gradova (koji nema vezu sa BG) gde ima dosta dijaspore, pa biste videli da li bi bile neophodne subvencije. Ovo je čisto bacanje para u bunar.
A o ovih 20% kojih pričamo je kao priča o ogromnom uvećanju u procentima od prethodno skoro nepostojećeg.

Bane

pre 13 godina

Tipican placeni, naruceni clanak koji izvrce cinjenice i uspeh, odnosno povecanje prometa od 20% (slovima dvadeset posto) predstavlja neuspehom.
Umesto najvaznije cinjenice, koja nam govori da je aerodrom Nis postigao uspeh i povecanje prometa od 20%, "novosti" u naslovu plasiraju propagandni pamflet suludom konstrukcijom po kojoj Nislije ostaju bez letova jer aerodrom nije imao 100 000 letova ove godine. Ta konstrukcija "novosti" je potpuno suluda, zato sto ce pri rastu prometa od 20% u roku od nekoliko godina Nislije vrlo brzo prestici tu cifru. Nislije trenutno subvencionisu aerodrom, a to je mnogo bolje nego da trose novac kupujuci ******* Vecernje Novosti.

Dejan

pre 13 godina

Naslov bi trebao da bude, aerodrom Nis je u odnosu na 2009 povecao broj putnika 20%!
Ali posto vidim da je ova vest sa propagandnim naslovom, pristigla sa sajta Vecernjih Novosti, i posto se zna ko su vlasnici te kompromotivane medijske kuce, ovo bulaznjenje uopste ne iznenadjuje. Odakle Miskovicu i Beku podaci da je Nis planirao 100 000 putnika u 2010. Aerodrom je u odnosu na 2009 povecao broj putnika 20%. Umesto lazne brige o niskom aerodromu, Miskovic i Beko bi trebali da odgovore, kad ce da Nislijama vrate parcelu niske kompanije "Jastrebac", koju su na prevaru oteli da bi na njoj sagradili TC.

vampirbg

pre 13 godina

Gde li su sad svi oni koji kazu da ih BG koci? Imate aerodrom u Nisu, svaka kompanija je slobodna da dodje na njega... Koga ste doveli? Nikoga... Za to vam nije kriv BG vec vi sami... Da li ste uputili pozive jeftinim avio kompanijama? Niste... Samo sedite i cekate da vam neko drugi to odradi... Ne moze BG da radi za celu Srbiju... Pokrenite malo nesto i motivisite ljude da ostaju u Nisu pa ce vam biti bolje... Ovako samo izdrzavate lose politicare koji teraju ljude iz Nisa u BG... Nemojte da mislite da nama u BG odgovara da se Nislije sele ovamo... BG je prenaseljen i samo zbog toga rastu cene stanova... I dok se u Nisu moze kupiti ekskluzivan i sredjen stan za 850-900e ovde za to ne mozes ni da ga kupis u izgradnji u predgradju...

Lemi

pre 13 godina

@ (Bane, 4. oktobar 2010 03:22)
@ (Dejan, 4. oktobar 2010 02:55):

U situaciji kada je po proracunu vaseg (!) grada i aerodroma potrebno 100,000 putnika da bi aerodrom bio rentabilan, podatak da se dize broj putnika za 20% zvuci lepo, zaista lepo ... ali zasto ne govorite u realnim brojevima? sa 20,000 ste za godinu dana digli broj putnika na 22,000. u toj situaciji cinjenica da vam fali jos 'samo' 78,000 JESTE vaznija vest koja daje umnogome tacniju sliku o rentabilnosti aerodroma.

ali ako je vama vaznije da imate aerodrom koji cete sami finansirati, ako vam je vaznije da opstina i zajednica finansiraju aerodrom umesto skola, vrtica, samohranih majki, lokalnih zdravstvenih centara, gerontoloskih domova, itd. - ma samo napred. vase pare - vas izbor. ionako cete na kraju, kao i uvek uostalom, u glas svi da kukate da vam je beograd kriv i za situaciju sa aerodromom.

Keke

pre 13 godina

Ne razumem zasto mora da bude internacionalnih letova do Nisa i iz Nisa?

Meni bi logicno bilo da se iz Nisa leti do Beograda, pa odatle u beli svet.

Koliko letova dnevno ima od Nisa do Beograda? Bojim se da je brojka vrlo blizu nuli.

Letach (Jogi)

pre 13 godina

Bas cudno sto je u gubicima aerodrom sa kog postoje samo besmisleni letovi!? Sta ce neko u Forliju? Ili u Podgorici?! Zasto ne subvencionisete letove za London ili Pariz ili Frankfurt ili Amsterdam? Pa da vidite kako ce biti profitabilan...

nišlija

pre 13 godina

Bez obzira kako gledali na vest (aerodrom ima povećanje od 20% ili gubitke od 20 mil.) grad Niš treba da i dalje subvencioniše letove i održi aerodrom dok situacija u južnoj Srbiji ne bude bolja (a to može potrajati) i aerodorom bude profitabilan.

Doduše , pomoglo bi i da aerodrom vode stručnjaci a ne lokalni partijski kadrovi.

nišlika

pre 13 godina

Niš je verovatno grad sa najmanje maglovitih dana u godini,maksimalno 2-3 te ima smisla i da imamo aerodrom. Na žalost,moj grad je mrtav. Ništa u njemu ne funkcioniše. Ne radi privreda,pa se nameće pitanje koga i zbog čega to grad Niš subvencioniše. Poželeo mali Miloš da bude drugi Dinkić i...Nakon deset sve je isto, tu je Mile, a nema onih koji su stajali na bini !!!

Zzzaphod

pre 13 godina

Samo kratko. Broj putnika po godini od 2004-te:
Putnika 2004 19,040
Putnika 2005 26,787
Putnika 2006 35,518
Putnika 2007 30,453
Putnika 2008 22,870
Putnika 2009 17,159
2006-ta je poslednja godina kada je MGX direktno leteo. Posle toga leti samo Jat. 2008-e Jat uvodi nebulozne letove: kasni vecernji iz ZRH i rani jutarnji iz INI (navodno zbog presedanja u Cirihu, iako je najveci broj putnika u stvari bio iz CH). Brojke pokazuju sve.
E sada to treba opraviti, ali kako. Direktnih letova ka atraktivnijim destinacijama (Pariz, Frankfurt, Bec, Cirih) ne moze biti u skorije vreme jer ni jedna od velikih kompanija ne zeli da razradjuje nove linije. Jat nije zainteresovan. Jedini koji je (bio) zainteresovan je MGX, ali oni ne mogu da lete jer Crna gora nije ratifikovala sporazum o otvorenom nebu (pokusavali nekoliko meseci krajem prosle i pocetkom ove godine kod Svajcaraca, ali ovi nisu hteli ni da cuju).
Inace, moje misljenje je da nece doci do gasenja aerodroma, ovo je vise upuceno vlasti da obrati paznju na probleme u unutrasnjosti.
Pozdrav, Zzzaphod.

autohtoni

pre 13 godina

Pa ko da leti iz Nisa ? Beogradizacija traje nesmanjenom zestinom, vlas sebi kupuje vojsku a to je da je 40% glasacke masine i 85% novcanih sredstava u okviru beogradskog pasaluka, tako daje i logicno da Niski arerodrom ne moze da radi. Ne znam ko se jos tome cudi.

Milan Nis

pre 13 godina

@(Letach (Jogi), 4. oktobar 2010 09:11)

Nemoze,ti profitabilni letovi su rezervisani za aerodrom Beograd!
I nije strasno kada JAT pravi gubitak od 150 miliona evra,veoma je stetno kada NISKI AERODROM napravi stetu i to GRADU NISU I NISLIJAMA ne SRBIJI,od 2 miliona evra!
E Srbijo medju sljivama!

DzoniKG

pre 13 godina

Ja sam se i smejao kad sam video ove vesti pre nekoliko meseci.Ne moze se nesto na silu kad 90% naroda zivi u bedi nikad goroj i kojima je samo u glavi kako da uopste prezive..kakve putovanja,ljudi ovde stvarno nemaju trunku realnosti.

Nikola

pre 13 godina

I Niski aerodrom bi belezio profit kad bi se svi dugovi svaljivali na JAT. Ali na zalost mi nemamo aerokompaniju koja leti iz Nisa i koju ce aerodrom da dere, kao i putnike.
Ovde su profitabilne aero kompanije, a gubi aerodrom, jer prosto nemamo izbora. Drugo, bilo bi vise zainteresovanih kad ne bih morao da menjam let u Podgorici, i to u 80% slucajeva za zakasnjenjem vecim od 3 sata.

ivet5

pre 13 godina

Turizam avionom iz Nisa je danas apstraktan pojam. Tuzno ali istinito. Smatram da treba pruziti sansu i regionima (ne samo Beogradu) da se razvijaju, ali ne ovako. Ljudi na jugu jedva prezivljavaju, ko jos razmislja o avionskim kartama? Mislim da bi trebalo postaviti stvari racionalno, mozda cak aerodrom staviti na stand by (ne ukinuti ga, ali postaviti realne ciljeve), uloziti novac i pomoci bolji standard ljudima iz kraja pa tek onda dodatno ulagati u aerodrom. Ovako mi se cini naopako, tj preko reda. Dakle stvoriti uslove da aerodrom funkcionise kako treba a onda ako prelije...

Vizionar

pre 13 godina

Doslo vreme da se moj Nis,zaje-
dno sa jugom i istokom "otkaci"
od velelepne prestonice.Ne bude
li - sam je kriv!
Setite se ovih reci za par godi-
na,videcete ko je u pravu!

Vladimir

pre 13 godina

Aerodrom U Nisu ce najverovatnije potpuno preci na budzet grada Nisa. Po meni, to nije lose uopste. Pogledajte u okruzenju Osijek i Rijeku na primer. To su aerodromi koji imaju manje letova i manji broj putnika od Nisa, ali su strateski bitni Hrvatskoj koja brine o razvoju svojih regija (u ovom slucaju Istra-Kvarner i Slavonija) pa ih drzava i dotira iz budzeta. Ukoliko Srbija nema drugog interesa osim aerodroma u Beogradu, Nis i Jug-Istok Srbije sami ce sacuvati svoju zracnu luku. Prosto.

Viktor

pre 13 godina

Pa ja meni nije jasno šta vi hoćete? da vam nije bilo Živkovića taj aerodrom bi propao, evidentno da je čovek gubio vreme, zato lepo pravac Sofija pa odatle letite ka "svetu"

Buca

pre 13 godina

"Samo kratko. Broj putnika po godini od 2004-te:
Putnika 2004. 19,040
Putnika 2005. 26,787
Putnika 2006. 35,518
Putnika 2007. 30,453
Putnika 2008. 22,870
Putnika 2009. 17,159"
Zakljućak: dok je grad bio "zatvoren" zbog S.K. broj putnika je stalno rastao a čim se grad "otvorio" od 2008. god. broj putnika je počeo drastično da se samnjuje ???

nebojsa,nbgd

pre 13 godina

Sta reci na ovu vest a da bude koliko toliko pametno!?Na takvoj lokaciji i gradu sa 300 000 stanovnika sigurno je potreban saobracajni aerodrom!Pitanje je zasto je on nedovoljno iskoriscen a samim tim i stvara gubitke pa se dovodi u pitanje njegovo finansiranje od strane budzeta grada Nisa!?Odgovor je relativno prost - nista nemoze preko noci da postane veliko, nego kao u prirodi mora da raste od malog ka velikom!Aerodrom koji je do juce bio vojni a samim tim i nedostupan civilnoj upotrebi nemoze preko noci bez izgradjene vazduhoplovne strukture i vazduhoplovnih kadrova i kulture , koji se stvaraju decenijama na lokalnom nivou da postane preko noci prometan!Kada pogledate objavljeno sluzbeno radno vreme aerodroma odnosno njegovu otvorenost za civilnu vazduhoplovnu upotrebu bice vam sve jasno!Aerodrom je otvoren samo u vreme dolaska i odlaska unapred dogovorenih letova(tipa , navedenih u tekstu koji moraju da se subvencioniraju!!)Ostalo vreme aerodrom je "mrtav" iako na njemu permanentno (H24) radi sluzba kontrole letenja koju finansira Agencija za kontrolu letenja Srbije!Ko ce uopste planirati da sleti i poleti na/sa aerodroma koji je 80% moguceg upotrebnog vremena zatvoren za saobracaj!!!Pa valjda u EU postoji ogroman broj privatnih aviona opste avijacije i avio taxi-biznis aviona koji bi sigurno imali potrebe da ga koriste, KADA BI BIO OTVOREN kao i svi ostali aerodromi -ceo dan!!Drugo pitanje je dali je aerodrom stvorio uslove za razvoj civilnog vazduhoplovstva lokalnog i regionalnog karaktera!Dali na njemu baziraju neki Aero klubovi, Avio skole koje bi povlasceno koristile postojecu infrastrukturu i samim tim stvarale vazduhoplovne kadrove i kulturu!!Nis je poznat po vojnim padobrancima a civilnih nema!Zasto?Zakljucak je jasan, omoguciti koriscenje aerodroma svim vazduhoplovnim strukturama po pristupacnim cenama i sa maksimalnom otvorenoscu aerodroma pa ce se saobracaj sam pojaviti i interesovanje za civilne letove znatno povecati!!

Goran

pre 13 godina

Broj putnika po godini od 2004-te:
Putnika 2004 19,040
Putnika 2005 26,787
Putnika 2006 35,518
2006-ta direktorat bez opravdanih razloga oduzima dozvolu MGX. Posle toga leti samo Jat. 2008-e Jat uvodi nebulozne letove i upropastava linije koje je razvio MGX i nakon toga naravno sledi pad sve do 2010.

Putnika 2007 30,453
Putnika 2008 22,870
Putnika 2009 17,159

Putnika 2010, 20% vise, uz takav rast u roku od nekoliko godina aerodrom bi duplirao promet.
A onda nastupaju Miskoviceve Vecernje Novosti. One u potpunosti izvrcu dogadjaje i u naslovu plasiraju propagandni pamflet sa ciljem da od uspeha naprave neuspeh.

Miroslav

pre 13 godina

Dajte vi Vise direktnih letova za Minhen London Frankfurt Zirich Bec itd Ja letim preko Ziriha i Podgorice za Nis van svake pameti I otarasite se ovih u Beogradu i njihovoj kompaniji.Jug Srbije treba i mora da ima Aerodrom u Nisu a bogami i juznu pokrajinu sa Nisom kao glavnim gradom jer nas ima mnogo vise nego ovih u Beogradu pa da onda vidimo od koga ce oni onda da kradu

Dragoljub

pre 13 godina

Bio jednom jedan ne bas mnogo razuman domacin koji je rusio stalu, i ostale pomocne prostorije a neprekidno sredjivao prizemlje kuce gde je primao goste. Uskoro, urusila mu se i kuca. Bez razvoja "provincije", "unutrasnjosti" ili kako god zvali deo Srbije bez Beograda nece prosperirati ni prestonica. Ukidanjem jedinog domaceg aerodroma van Beograda nece se postici pozitivan efekt za razvoj Srbije. Treba misliti i malo na duzi rok...

Vladimir

pre 13 godina

Do sada nisam znao za ove subvencionisane letove, ali sada.. Ne znam da li prethodni komentatori vide nešto loše u izboru linija koje se surovo subvencionišu?? Bolonja?? Mislio sam to je ok, još jedna destinacija više, ali ne mislim tako ako treba mi poreski obveznici da je plaćamo. Zašto nije napravljen ugovor sa Wizz-om sa letovima za Cirih na primer ili neki od nemačkih gradova (koji nema vezu sa BG) gde ima dosta dijaspore, pa biste videli da li bi bile neophodne subvencije. Ovo je čisto bacanje para u bunar.
A o ovih 20% kojih pričamo je kao priča o ogromnom uvećanju u procentima od prethodno skoro nepostojećeg.

Posmatrac, NL

pre 13 godina

Zasto je stanje sa niskim aerodrom danas ovakvo? Pa, ima vise razloga.
1. Aerodrom Nis se je suvise kasno ukljucio u trzisnu utakmicu. Zasto je to tako, to je duga prica. U medjuvremenu su low-cost kompanije preplavile Beograd. Iz Nisa ne leti niti je ikada letela ijedna low-cost kompanija. A juzna Srbija nema kapacitet da odrzi dovoljnu popunjenost aviona kod klasicnih (skupih) avio kompanija.
2. Izbor linija je katastrofalan. Jel cuo, bre, neko za taj Forli ikada? Sve i da je Bolonja u pitanju, opet je to totalni promasaj. Jel znaju ljudi koji vode aerodrom gde zivi gro srpske imigracije? A da covek preko Podgorice leti za Bec, Dusseldorf, London... totalno je deplasirano. A i zasto bi, kada iz BGD koji je na 2,5 sata voznje, ima low-cost letova. Ali pitanje je da li je aerodrom i mogao da se izbori za neke bolje varijante-avio kompanije same biraju gde hoce da lete, a ne aerodrom i njegovo rukovodstvo!
3. Suvise je kratko vreme u pitanju da bi se procenila odrzivost aerodroma. Treba pogledati rezultate kroz 4-5 godina, pa onda napraviti analizu. Mnogi manji aerodromi po Evropi sa kojih leti Ryan Air, recimo, su dugo vremena poslovali sa gubitkom.

Inace, clanak je vrlo zlonamerno, tendenciozno, i diletantski napisan. Masa nekih podataka, brojki, procenata. Ambicije grada Nisa - sta me bre briga za ambicije! Ono glavno nismo culi - sa ovim brojem putnika, koliko je zapravo grad ucestvovao u avio kartama? Ukoliko je popunjenost leta dobra, grad ne snosi nikakve troskove. I sta nekog uopste briga ako ima i 10.000 putnika godisnje iz Nisa, ako avio kompanije nalaze svoju racunicu? I jel neko moze da proceni da li su Nis i okolina mozda i profitirali od nekog tih putnika? Jel mozda neko i prespavao u Nisu, pojeo sendvic ili kupio nesto? Mizerija od novine. Inace, siguran sam da bi svaki gradjanin Nisa i okoline radije izdvojio 5 evra godisnje za subvenciju aerodroma nego sto bi ih potrosio na Novosti.

Smor22

pre 13 godina

Je li brate, jel ovaj Dejan iz komentara pravi ili mu se to potpisao Micko?
A tek Bane?
Gdi je malo Blagojevic da uleti sa Juzne vesti, da pripomogne?

nišlika

pre 13 godina

Neću daleko, jedna Crna Gora ima dva aerodroma, Makedonija takođe i funkcionišu, jedino kod nas ništa ne funkcioniše. Žalosno je što gradonačelnik grada u kome ništa ne radi subvencioniše letove za tamo neki Forli. I pre godinu dana svima je bilo jasno se igra sa novcem poreskih obveznika, da je vadio iz svog džepa sigurno ne bi subvencionisao Vind džet. Kakav gradonačelnik, predsednik skupštine i izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada, takav i grad.

mister no

pre 13 godina

ama drage nislije, mi vas ne mrzimo sto vam kazemo da vam je akcija oko aerodroma bez veze.
ako je vama ok da vase pare iz budzeta vaseg grada, umesto za vrtice, trudnice, ulice i kanalizacije idu stranim avio kompanijama da voze prazne avione tamo-vamo, meni je takodje potpuno ok!

moj je stav da aerodrom treba da postoji samo ako moze da bude rentabilan, a ne da se placaju prazni avioni, i to kazem samo kao svoje misljenje, a ne zato sto volim beograd a mrzim nis! ali ako je ovo vama super, ma meni je jos bolje. ali nemojte da pravite teorije zavere i da krivite beograd kad na kraju zavrsite i bez aviona i bez kanalizacije...

Polet

pre 13 godina

Nikako mi nije jasno koliki covek moze da bude debelokozac. Nit je gradsku vlast briga sto direktor nije vican, niti onaj koji ga je postavio ne haje sto on nije vican, niti oni sto sede ui partijskim kuloarima ne haju sto covek nema pojma, nikoga nije briga a mi radnici se cesemo. da opet strajkujemo sada svi nikoga nije briga opet. Sta da radimo nego da sedimo i cutimo a direktor ce da bicuje. '
Sve mi lici na onu staru samo u jednini 'poleceo vran gavran'..... ihaaa.

boban,nis

pre 13 godina

Nemojte da mislite da nama u BG odgovara da se Nislije sele ovamo... BG je prenaseljen i samo zbog toga rastu cene stanova... I dok se u Nisu moze kupiti ekskluzivan i sredjen stan za 850-900e ovde za to ne mozes ni da ga kupis u izgradnji u predgradju...
(vampirbg, 4. oktobar 2010 13:53)

Ma impresionirani smo Beogradom!!!Toliko da se svi spremamo da se doselimo u njega,ma evo letimo!O cemu ti pricas?Da se iz Nisa selim u Beograd?Sta bi dobio time?Nikad se ne bih odselio iz Nisa,a kad bi morao,Beograd bi bio na poslednjem mestu gde bi otiso.Uzivaj ti u svom Beogradu,a nas pusti da na miru "patimo"!

optimista

pre 13 godina

Moj zakljucak nakon procitanog clanka je da grad Nis subvencira Wind Jet i aerodrom Bolonju.
Kakva crna Bolonja? Obezbedite vi direktan let do Ciriha i jos par visoko frekventnih destinacija gde ima dosta Srba iz juzne Srbije pa cete praviti profit. Napravite kampanju sa low cost kompanijama, subvencirajte direkno njih, mora da moze!

Fipa

pre 13 godina

Ovako prvo. Linije su katastrofa !Dajte Paris,Bec,Cirih,Prag,Minhen!Onda reklame u Eu. O nasoj zemlji!Evo nijedna agencija preko ne nudi Srbiju kao turistickudestinaciju.Znaci nema nas,a svabe idu kod Hrvata,Slovenaca itd...Drudo i Nislije su delom krive za losu situaciju u gradu -pare od privatizacije Din-a su otisle na kuce stanove,vikendice ,letovanja umesto u pokretanje nekog biznisa!Tako je trebalo da bude !Inace kvadrat stana u Nisu je 1000 E,a u Becu moze da se nadje starija gradnja za. 1300 Eura!Ljudi zive lazan zivot u gradu svi nose LSV, Gucci a skupljaju se da bi platili kafu u lokalu!Pozdrav !

XYZ

pre 13 godina

A političari u Kraljevu i Užicu pričaju kako će otvoriti aerodrome u Ladjevcima i na Ponikvama.
Ne zna se da li su kvarniji ili gluplji.

Simeon

pre 13 godina

Iz grada Nisa svakodnevno krstari po Evropi na desetine kombi-buseva koji razvoze putnike. Ta publika je navikla da vuce sa sobom torbe formata kao zamrzivac i da svercuje sve i svasta. takvi vam u avion nece jer sad su svugde postavljeni skeneri nista se nemoze sakriti. Neznaju gedze da sednu kao gospoda i hop-cup za 2 sata da slete u Nis. Ovako seljacki je sladje, klackati se 10-15 sati. Ako im dozvolite da povuku i po nekoliko torbi mozda i budete imali putnika, ovako trt Milojka. Nema nista od biznisa.

кло

pre 13 godina

А важно је и да врлом стручњаку за све врсте саобраћаја Мицко обезбеђује да се вози у бизнис класи на тим слабо попуњеним авионима, без обзира на ситуацију. Што да ми жалимо аеродром када га они не жале....

Dusan Silni

pre 13 godina

Običan građanin nema para ni za osnovne potrebe tokom dana još
mu namestite avion da leti.
Drugo da vam saopštimo:odleteli
smo mi svi u tri lepe materine.

Dragoslav

pre 13 godina

Pre nego sto su subvencionisali Wind Jet, trebali su da uloze u sebe. Aerodromska zgrada Konstantin Veliki je katastrofalna, posto volite da se poredite sa okolinom, pogledajte samo aerodrom Ohrid, ili ako hocete Skoplje... Niska pista 11 (sletanje iz pravca Jastrebca) nema sistem za precizni prilaz te se ne moze koristiti u uslovima malo nize oblacnosti, a suprotna pista 29 nema nikakav sistem za sletanje! Izvinite, tako se ne radi posao. Neuki vam vode ozbiljan posao, a vi komentarisete materiju koju ne poznajete. I za to vam nije kriv Beograd!
Otvaranje aerodroma nece pomoci razvoj regiona, jer na zalost, vi nemate sta da ponudite. Ako mislite da dovucete nekoga, ponudite nesto. Ni za to vam nije kriv Beograd, nego Vlada Republike Srbije. Ista ona Vlada koja je vlasnik Jat. Ista ona Vlada koja vas (nas) je dovela do ovde gde jesmo. I ista ona Vlada gde sede i vasi predstavnici (i premijer Vlade je bio vas covek) koji su se dovukli i zaseli u Beograd, a usta im puna dobrobiti Nisa.
Vasi novci - vas problem. Ako mislite da su vam Forli i ostale gluposti bitniji od autobuske stanice ili vrtica, vasa stvar. Nisam siguran da onaj deo gradjana vase regije koji nema novca za kompjuter, ili vremena da kucka komentare deli vase misljenje o potrebi aerodroma. Mislim da njima treba nesto drugo, od cega se zivi...

Јанко

pre 13 godina

Е па видите, окупио се тим изузетних стручњака, почев од градских и то одједном за СВЕ видове саобраћаја, па све до ових помињаних, па какав је тим - тако и иде.
А директора не жалим ни најмање: зашто је уопште копао да дође до тог места ако је знао каква је ситуација?
Опет морам да испричам један виц који се слаже са овом ситуацојом, односно....
Ишао коњ кроз кукуруз.
Била је много велика врућина.
Због врућине од кукуруза се направиле кокице.
А коњ мислио да је снег, па се смрзао.

o00o

pre 13 godina

I mnogi drugi gradovi u Evropi subvencionišu aerodrome kako bi privukli aviokompanije i putnike i tu ne vidim ništa sporno. Ono što mi nikada nije bilo jasno je da ako Niške vlasti već plaćaju ove letove, zašto nisu odabrali i gradove gde bi im popunjenost bila daleko veća. Npr Bergamo gde Windjet takodje ima svoju bazu i aerodrom koji je u isto vreme baza velikogm broju low cost aviokompanija. Sa Bergamom bi pogodili krug od sigurno 100 km koji je povezan odličnim autoputevima, a u isto vreme je regija gde ima dosta sveta koji tu radi i poreklom je iz južnog dela Srbije. Sa druge strane imali bi i one putnike koji bi od Bergama mogli da nastave drugim lou kosterima ka Francuskoj, Španiji, Engleskoj itd. Aerodrom Forli je prilično zabačena provincija od kojeg do najbližeg većeg grada Bolonje treba oko sat vremena kolima. Nema neku mrežu letova, pogotovo nije moguće uhvatiti neke naročite konekcije za dalje. Prosto smatram da su niške vlasti napravile jako loš izbor letova za koje plaćaju iz budžeta. Zar logika ne bi trebala da bude, biram robu koju kupujem, pa ako već plaćam, hajde onda da to bude tamo gde mogu nešto i da dobijem