Utorak, 31.08.2010.

15:25

Dragin i “Imlek” – novi sukob

Saša Dragin tvrdi da ”Imlek” povećava plasman skupljih proizvoda na račun dnevnog mleka, a optuženi to poriču.

Izvor: Politika

Dragin i “Imlek” – novi sukob IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

16 Komentari

Sortiraj po:

Realni

pre 13 godina

Problem je jednostavan i treba ga rijesti 'sistemski' a ne kampanjsko-dnevno-politicki. Da sam ja 'Salford' - isto bih se ponasao, cak i potpuno ukinuo neprofitabilnu proizvodnju. Ocito da Salford ima monopol na trzistu. Postoji li zakon koji ce narediti Salfordu ili bilo kojoj firmi u istom polozaju da proda dio mljekara tako da se upostavi ravnoteza na trzistu. Ako nema, onda treba Srbija treba da ima takav jedan zakon kao i ostalih 190 normalnih zemalja. U medjuvremenu, moze dati poticaje onima koji su zainteresovanui da osnuju nove mljekare. U najkracemo roku moze i privremeno ukinuti carine i ostale barijere na uvoz mlijeka i cak stimulisati direktan uvoz od strane trgovaca. Vrlo jednostavno ako hoce ZELI da se rijesi.

Lemi

pre 13 godina

Ljudska glupost je neverovatna ... i nadasve - neogranicena.

1. 'Saša Dragin tvrdi da ”Imlek” povećava plasman skupljih proizvoda na račun dnevnog mleka, a optuženi to poriču.'
Sve i da je to tacno - pa sta? Sta hoce ministar? U cemu je njegov problem? Da nije mozda njegovo vidjenje trzisne ekonomije da on vodi brigu o proizvodnom portfoliju privatne kompanije!? Uzas!

2. 'osobe koje rade u imleku potvrdjuju ovo... da se igra igra... na dnevnom nivou priliv mleka je skoro pa konstantan...
poenta je sledeca.. oni i sad.. sa ovim cenama.. otimaju lovu..'
(feed sacred cow, 31. avgust 2010 16:16)
O cemu ti pricas!? Kakva se to igra igra? Ko 'otima lovu' i ciju to lovu 'otima'!?
Hajde lepo pitaj ti te 'osobe koje rade u imleku' zasto te lazu (nije lepo od njih) da je priliv mleka tokom leta konstantan i neka ti objasne kako se tokom godine menja laktacija u krava.
Hocete li vi konacno shvatiti da je to privatna kompanija koja je prodata i za koje su uzete pare svojevremeno i da je samo, jedino i iskljucivo na vlasniku da odlucuje sta ce da radi sa njom. Aman zaman ljudi!
Ako mislite da treba da postoji neka socijalna, tj. neprofitna mlekara u vlasnistvu grada/drzave koja ce da proizvodi najjeftinije proizvode za siroke narodne mase, jer boze moj 'pa deca moraju da piju mleko'(o, jbt!) - to je onda druga stvar i veze nema sa mlekarama u privatnom vlasnistvu.

3. 'Imlek isporučuje i kratkotrajno mleko, ali najviše ono koje se prodaje pod brendom "bello" i znatno je skuplje od ostalih.'
(Nenad, 31. avgust 2010 16:39)

Volumen prodaje pomenutog mleka je smesno mizeran od prvog dana lansiranja, i iznad napisano je neverovatna glupost. Da mi je samo znati na osnovu kojih podataka je sebi data sloboda da se tako nesto nebulozno tvrdi!?

4. 'mleka nema! sta ce deca da piju?

oni se bogate a mleka nema!

drzava treba da preuzme nesto i izbaci ove mafijase iz Srbije!'
(imlek napolje iz srbije, 31. avgust 2010 17:22)

Ovo je ultimativni vrh srpskog razmisljanja. Ne treba nikakav komentar.

5. 'Pošto je država takva da mali i srednji proizvođači nemaju račun da direktno tržištu i prodaju mleko koje proizvedu, neka nam Salford kroji kapu kad smo ovce i majmuni.

Zašto država ne interveniše, pitamo se. Ja mislim da ne interveniše zato što ne sme i ne može jer su je odavno kupili raznorazni Salfordi.'
(NajboljeIzBanata, 31. avgust 2010 20:10)

Bravo! Jedna velike poenta i istina. Tu je napravljena greska, ovo danas su samo posledice, ali ne u smislu idiotluka da neko nekome nesto otima, krade, otudjuje, tiranise, vec da smo dovedeni u situaciju oligopola gde se mali broj ljudi dogovara sta ce se desavati unutar cele industrije. Vlasnici su u situaciji smanjenog priliva sirovine resili da ne zrtvuju kategorije proizvoda koje em imaju duzi rok trajanja em sobom nose veci profitni marginal contribution, a smanjili su proizvodnju kategorija gde prave najmanji profit. U najmanju ruku - vrlo logicno. Sta bi ste vi uradili da je vasa kompanija ako imate manjak sirovine? Pravili proizvod koji vam donosi zaradu X ili proizvod koji vam donosi zaradu 5X?

I ne zavaravajte se ako mislite da Brdaric (novosadska), Sparavalo (imlek), Grujic (suboticka), Bolicka (imlek), Golubovic (zajecarska) i ostali nisu pre privatizacije bili druzina socijalistickih generalnih direktora koja se sve lepo dogovarala uz neki rostilj i rakiju jednom mesecno. Samo ste tada ovakve i mnogo gore stvari trpeli jer ste imali bitnije probleme u zivotu.

Treba konacno shvatiti da su mlekare privatno vlasnistvo i da vlasnici imaju prava sa njima da rade sta hoce. Ako vlast misli da je trziste neregularno, onda neka lepo osnuje mlekaru i neka se ukljuci u trzisnu igru ili neka utice na to isto trziste uvozom mleka u prahu i privremenim aranzmanom uvoza dugotrajnih gotovih proizvoda iz neke od susednih zemalja. Vrlo jednostavno zapravo.

Trivia: upravo sam se vratio iz lokalne prodavnice u kraju koja ima ispod 100m2 i svega tri zaposlena - kupio sam 2L svezeg mleka (imlek+somboled), 4L dugotrajnog (imlek), 2 pavlake (imlek), 2 kisela mleka (imlek), 2L jogurta (suboticka). Toliko o tome.

nn

pre 13 godina

Pa drzava je prva kriva sto je verovatno namerno prodala veci broj mlekara tajkunu.Umesto da ih je prodala nekolicini ovako 1 covek drzi monopol u Srbiji.

salvatore

pre 13 godina

A ko im je dozvolio da budu monopolisti,ovde se kao optuyujete a ko zna koliko si dobar od njih.Svi ste vi ista MAFIJA,samo je neko njihova ruka u narodu,

Samo pljacka

pre 13 godina

Gde ste bili 5. oktobra ? Sta ste radili ? Zasto sada kukate ? Doveli ste ove mafijase na vlast i sada umesto mleka jedite...

Hm

pre 13 godina

@hm, samo imlek?

To je zato sto to somboled uvozi iz HR. Ima negdje u hrvatskim medijima da Dukat vuce (pojacano) cokoladno mleko, jogurte i jos neke namaze iz HR. No, recimo ne uvozi sveze mleko, kao niti recimo Vindija koja takodjer ima u Srbiji nesto, jer kao nisu dobili poziv iz Srbije da pojacaju uvoz tih namirnica. Sve u svemu nije ovo cista igra. Izgleda da muvaju i jedni i drugi. Nesto smrdi na prodaju Imleka i da se kupi vrhnje pre toga.

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

Оvde su krivi i ministarstvo i Imlek. Prvi zato što su dopustili (i dopuštaju ovo), a drugi zato što očigledno krše zakone ove države. Nije, uostalom, ni bitno. Bitno je da građani ispaštaju i da jedne osnovne potrepštine nema u prodavnicama. Dokle?!?

Pošto je država takva da mali i srednji proizvođači nemaju račun da direktno tržištu i prodaju mleko koje proizvedu, neka nam Salford kroji kapu kad smo ovce i majmuni.

Zašto država ne interveniše, pitamo se. Ja mislim da ne interveniše zato što ne sme i ne može jer su je odavno kupili raznorazni Salfordi.

gradjanin

pre 13 godina

Pre dve nedelje sam se vratio sa odmora koji sam proveo kod rodjaka u nemackoj. U navedenoj zemlji je cena 1l dugotrajnog mleka svega pola eura, ostali mlecni proizvodi su visestruko jeftiniji ili su u rangu sa nasim uz mnogo visi kvalitet. Mesni proizvodi su toliko jeftini da nisam mogao da dodjem sebi, uz neverovatan kvalitet istih. Zimska salama kosta 3,75 eu 650g dok kod nas kod miskovica 200g kosta 780 din, zatim kobasica koja lici na nas kulen od 650g kosta gle cuda isto 3,75 eu, a kod nas vam je poznato koliko kosta naj obicnija cajna. Kilo kackavalja kosta oko 4eu, mada ima i za 3,5eu, kilo fete i to grcke ili danske kosta 2-2,5eu.
Pa jos zakljuci tipa da u srbiji ima monopola. A sami su znali da jednom istom kupcu prodaju sve nase mlekare, tako nesto ne bi ni prost covek uradio a kamoli ekspert, ali rec ekspert kod nas dosta zvuci ofucano jer su kod nas eksperti mogu biti i oni bez i jednog dana radnog staza a kamoli vodjenja neke ozbiljne firme.

Resenje

pre 13 godina

Ja vas ne razumem uopste, sta vas kosta da na pijaci ili ko zivi na periferiji zaleti se na neku seosku pijacu ili kod nekog seljaka i za 150 dinara kupi dve litre pravog mleka? I salford i drzavu dovedete u poziciju bez profita(mlekare), a drzavu bez PDV-a.
Cist racun, duga ljubav.
Kome smeta jacina domaceg mleka neka ga razblazi i dobice kupovno mleko sa 3,2%mm.
ko voli extremno blago jos vode pa dobijete ono od 0,5%mm.

imlek napolje iz srbije

pre 13 godina

treba drzava da izbaci ove prevarante i mafijase iz Gruzije(Salford Investicioni Fond)

mleka nema! sta ce deca da piju?

oni se bogate a mleka nema!

drzava treba da preuzme nesto i izbaci ove mafijase iz Srbije!

napolje imlek!

feed sacred cow

pre 13 godina

osobe koje rade u imleku potvrdjuju ovo... da se igra igra... na dnevnom nivou priliv mleka je skoro pa konstantan...
poenta je sledeca.. oni i sad.. sa ovim cenama.. otimaju lovu.. bogate se basnoslovno...umesto da to bude orginalni proizvodjac mleka... uslovi rada u Imlek-u su mnogo loshiji nego sto je to bio slucaj dok je bio drzavna firma, uz platu koja je minimum 50% manja nego ranije. dosla ekipa koja se bavi profitom a ne kvalitetom i nista ih drugo ne zanima... odavno su mi upuceni rekli sta mogu da kupujem iz imleka a sta ni slucajno ne smem, jer je puno hemije...

ne znam kakvo je stanje u ostalim delovima grada, ali ja nisam uspeo da kupim mleko proteklih dana, s obzirom da radim i da dolazim popodne kuci.

ovo je prokleti monopol i kao i uvek,a nashi dragi prevaranti s vlasti su zavrshili shemu pa se sada i jedni i drugi drze ko bata i seka... treba ici u industrijsko naselje u Padinjak i napraviti mali skandal ispred imleka.
mislim, meni treba mleko samo za kafu, ali pitam se da li deca, bebe, stari u ovom gradu treba da znaju sta se desava...i sta treba da urade da mogu da dobiju mleko...
ako nista drugo, trebali bi barem o deci da vodimo racuna...tuga
ponavljam hiljadu puta, ova srbija je smejurija!!!

Hahaha

pre 13 godina

Kako sada monopolista, a rekli ste da u Srbiji nema monopola ?!?! Da vas nema trebalo bi vas izmislili, ali za drzavu kojoj stvarno netko zeli zlo.

Nenad

pre 13 godina

Očigledno je da u prodavnicama ima mnogo više dugotrajnog nego kratkotrajnog mleka. Takva je situacija celog avgusta.

Ako iz Imleka stvarno tvrde da to nije istina, onda misle da su ljudi slepi i ne vide šta se nalazi na rafovima dok prolaze pored njih.

Imlek isporučuje i kratkotrajno mleko, ali najviše ono koje se prodaje pod brendom "bello" i znatno je skuplje od ostalih.

Toliko o Imlekovim tvrdnjama.

Lemi

pre 13 godina

Ljudska glupost je neverovatna ... i nadasve - neogranicena.

1. 'Saša Dragin tvrdi da ”Imlek” povećava plasman skupljih proizvoda na račun dnevnog mleka, a optuženi to poriču.'
Sve i da je to tacno - pa sta? Sta hoce ministar? U cemu je njegov problem? Da nije mozda njegovo vidjenje trzisne ekonomije da on vodi brigu o proizvodnom portfoliju privatne kompanije!? Uzas!

2. 'osobe koje rade u imleku potvrdjuju ovo... da se igra igra... na dnevnom nivou priliv mleka je skoro pa konstantan...
poenta je sledeca.. oni i sad.. sa ovim cenama.. otimaju lovu..'
(feed sacred cow, 31. avgust 2010 16:16)
O cemu ti pricas!? Kakva se to igra igra? Ko 'otima lovu' i ciju to lovu 'otima'!?
Hajde lepo pitaj ti te 'osobe koje rade u imleku' zasto te lazu (nije lepo od njih) da je priliv mleka tokom leta konstantan i neka ti objasne kako se tokom godine menja laktacija u krava.
Hocete li vi konacno shvatiti da je to privatna kompanija koja je prodata i za koje su uzete pare svojevremeno i da je samo, jedino i iskljucivo na vlasniku da odlucuje sta ce da radi sa njom. Aman zaman ljudi!
Ako mislite da treba da postoji neka socijalna, tj. neprofitna mlekara u vlasnistvu grada/drzave koja ce da proizvodi najjeftinije proizvode za siroke narodne mase, jer boze moj 'pa deca moraju da piju mleko'(o, jbt!) - to je onda druga stvar i veze nema sa mlekarama u privatnom vlasnistvu.

3. 'Imlek isporučuje i kratkotrajno mleko, ali najviše ono koje se prodaje pod brendom "bello" i znatno je skuplje od ostalih.'
(Nenad, 31. avgust 2010 16:39)

Volumen prodaje pomenutog mleka je smesno mizeran od prvog dana lansiranja, i iznad napisano je neverovatna glupost. Da mi je samo znati na osnovu kojih podataka je sebi data sloboda da se tako nesto nebulozno tvrdi!?

4. 'mleka nema! sta ce deca da piju?

oni se bogate a mleka nema!

drzava treba da preuzme nesto i izbaci ove mafijase iz Srbije!'
(imlek napolje iz srbije, 31. avgust 2010 17:22)

Ovo je ultimativni vrh srpskog razmisljanja. Ne treba nikakav komentar.

5. 'Pošto je država takva da mali i srednji proizvođači nemaju račun da direktno tržištu i prodaju mleko koje proizvedu, neka nam Salford kroji kapu kad smo ovce i majmuni.

Zašto država ne interveniše, pitamo se. Ja mislim da ne interveniše zato što ne sme i ne može jer su je odavno kupili raznorazni Salfordi.'
(NajboljeIzBanata, 31. avgust 2010 20:10)

Bravo! Jedna velike poenta i istina. Tu je napravljena greska, ovo danas su samo posledice, ali ne u smislu idiotluka da neko nekome nesto otima, krade, otudjuje, tiranise, vec da smo dovedeni u situaciju oligopola gde se mali broj ljudi dogovara sta ce se desavati unutar cele industrije. Vlasnici su u situaciji smanjenog priliva sirovine resili da ne zrtvuju kategorije proizvoda koje em imaju duzi rok trajanja em sobom nose veci profitni marginal contribution, a smanjili su proizvodnju kategorija gde prave najmanji profit. U najmanju ruku - vrlo logicno. Sta bi ste vi uradili da je vasa kompanija ako imate manjak sirovine? Pravili proizvod koji vam donosi zaradu X ili proizvod koji vam donosi zaradu 5X?

I ne zavaravajte se ako mislite da Brdaric (novosadska), Sparavalo (imlek), Grujic (suboticka), Bolicka (imlek), Golubovic (zajecarska) i ostali nisu pre privatizacije bili druzina socijalistickih generalnih direktora koja se sve lepo dogovarala uz neki rostilj i rakiju jednom mesecno. Samo ste tada ovakve i mnogo gore stvari trpeli jer ste imali bitnije probleme u zivotu.

Treba konacno shvatiti da su mlekare privatno vlasnistvo i da vlasnici imaju prava sa njima da rade sta hoce. Ako vlast misli da je trziste neregularno, onda neka lepo osnuje mlekaru i neka se ukljuci u trzisnu igru ili neka utice na to isto trziste uvozom mleka u prahu i privremenim aranzmanom uvoza dugotrajnih gotovih proizvoda iz neke od susednih zemalja. Vrlo jednostavno zapravo.

Trivia: upravo sam se vratio iz lokalne prodavnice u kraju koja ima ispod 100m2 i svega tri zaposlena - kupio sam 2L svezeg mleka (imlek+somboled), 4L dugotrajnog (imlek), 2 pavlake (imlek), 2 kisela mleka (imlek), 2L jogurta (suboticka). Toliko o tome.

nn

pre 13 godina

Pa drzava je prva kriva sto je verovatno namerno prodala veci broj mlekara tajkunu.Umesto da ih je prodala nekolicini ovako 1 covek drzi monopol u Srbiji.

Realni

pre 13 godina

Problem je jednostavan i treba ga rijesti 'sistemski' a ne kampanjsko-dnevno-politicki. Da sam ja 'Salford' - isto bih se ponasao, cak i potpuno ukinuo neprofitabilnu proizvodnju. Ocito da Salford ima monopol na trzistu. Postoji li zakon koji ce narediti Salfordu ili bilo kojoj firmi u istom polozaju da proda dio mljekara tako da se upostavi ravnoteza na trzistu. Ako nema, onda treba Srbija treba da ima takav jedan zakon kao i ostalih 190 normalnih zemalja. U medjuvremenu, moze dati poticaje onima koji su zainteresovanui da osnuju nove mljekare. U najkracemo roku moze i privremeno ukinuti carine i ostale barijere na uvoz mlijeka i cak stimulisati direktan uvoz od strane trgovaca. Vrlo jednostavno ako hoce ZELI da se rijesi.

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

Оvde su krivi i ministarstvo i Imlek. Prvi zato što su dopustili (i dopuštaju ovo), a drugi zato što očigledno krše zakone ove države. Nije, uostalom, ni bitno. Bitno je da građani ispaštaju i da jedne osnovne potrepštine nema u prodavnicama. Dokle?!?

Pošto je država takva da mali i srednji proizvođači nemaju račun da direktno tržištu i prodaju mleko koje proizvedu, neka nam Salford kroji kapu kad smo ovce i majmuni.

Zašto država ne interveniše, pitamo se. Ja mislim da ne interveniše zato što ne sme i ne može jer su je odavno kupili raznorazni Salfordi.

Samo pljacka

pre 13 godina

Gde ste bili 5. oktobra ? Sta ste radili ? Zasto sada kukate ? Doveli ste ove mafijase na vlast i sada umesto mleka jedite...

salvatore

pre 13 godina

A ko im je dozvolio da budu monopolisti,ovde se kao optuyujete a ko zna koliko si dobar od njih.Svi ste vi ista MAFIJA,samo je neko njihova ruka u narodu,

Hahaha

pre 13 godina

Kako sada monopolista, a rekli ste da u Srbiji nema monopola ?!?! Da vas nema trebalo bi vas izmislili, ali za drzavu kojoj stvarno netko zeli zlo.

feed sacred cow

pre 13 godina

osobe koje rade u imleku potvrdjuju ovo... da se igra igra... na dnevnom nivou priliv mleka je skoro pa konstantan...
poenta je sledeca.. oni i sad.. sa ovim cenama.. otimaju lovu.. bogate se basnoslovno...umesto da to bude orginalni proizvodjac mleka... uslovi rada u Imlek-u su mnogo loshiji nego sto je to bio slucaj dok je bio drzavna firma, uz platu koja je minimum 50% manja nego ranije. dosla ekipa koja se bavi profitom a ne kvalitetom i nista ih drugo ne zanima... odavno su mi upuceni rekli sta mogu da kupujem iz imleka a sta ni slucajno ne smem, jer je puno hemije...

ne znam kakvo je stanje u ostalim delovima grada, ali ja nisam uspeo da kupim mleko proteklih dana, s obzirom da radim i da dolazim popodne kuci.

ovo je prokleti monopol i kao i uvek,a nashi dragi prevaranti s vlasti su zavrshili shemu pa se sada i jedni i drugi drze ko bata i seka... treba ici u industrijsko naselje u Padinjak i napraviti mali skandal ispred imleka.
mislim, meni treba mleko samo za kafu, ali pitam se da li deca, bebe, stari u ovom gradu treba da znaju sta se desava...i sta treba da urade da mogu da dobiju mleko...
ako nista drugo, trebali bi barem o deci da vodimo racuna...tuga
ponavljam hiljadu puta, ova srbija je smejurija!!!

Nenad

pre 13 godina

Očigledno je da u prodavnicama ima mnogo više dugotrajnog nego kratkotrajnog mleka. Takva je situacija celog avgusta.

Ako iz Imleka stvarno tvrde da to nije istina, onda misle da su ljudi slepi i ne vide šta se nalazi na rafovima dok prolaze pored njih.

Imlek isporučuje i kratkotrajno mleko, ali najviše ono koje se prodaje pod brendom "bello" i znatno je skuplje od ostalih.

Toliko o Imlekovim tvrdnjama.

imlek napolje iz srbije

pre 13 godina

treba drzava da izbaci ove prevarante i mafijase iz Gruzije(Salford Investicioni Fond)

mleka nema! sta ce deca da piju?

oni se bogate a mleka nema!

drzava treba da preuzme nesto i izbaci ove mafijase iz Srbije!

napolje imlek!

gradjanin

pre 13 godina

Pre dve nedelje sam se vratio sa odmora koji sam proveo kod rodjaka u nemackoj. U navedenoj zemlji je cena 1l dugotrajnog mleka svega pola eura, ostali mlecni proizvodi su visestruko jeftiniji ili su u rangu sa nasim uz mnogo visi kvalitet. Mesni proizvodi su toliko jeftini da nisam mogao da dodjem sebi, uz neverovatan kvalitet istih. Zimska salama kosta 3,75 eu 650g dok kod nas kod miskovica 200g kosta 780 din, zatim kobasica koja lici na nas kulen od 650g kosta gle cuda isto 3,75 eu, a kod nas vam je poznato koliko kosta naj obicnija cajna. Kilo kackavalja kosta oko 4eu, mada ima i za 3,5eu, kilo fete i to grcke ili danske kosta 2-2,5eu.
Pa jos zakljuci tipa da u srbiji ima monopola. A sami su znali da jednom istom kupcu prodaju sve nase mlekare, tako nesto ne bi ni prost covek uradio a kamoli ekspert, ali rec ekspert kod nas dosta zvuci ofucano jer su kod nas eksperti mogu biti i oni bez i jednog dana radnog staza a kamoli vodjenja neke ozbiljne firme.

Resenje

pre 13 godina

Ja vas ne razumem uopste, sta vas kosta da na pijaci ili ko zivi na periferiji zaleti se na neku seosku pijacu ili kod nekog seljaka i za 150 dinara kupi dve litre pravog mleka? I salford i drzavu dovedete u poziciju bez profita(mlekare), a drzavu bez PDV-a.
Cist racun, duga ljubav.
Kome smeta jacina domaceg mleka neka ga razblazi i dobice kupovno mleko sa 3,2%mm.
ko voli extremno blago jos vode pa dobijete ono od 0,5%mm.

Hm

pre 13 godina

@hm, samo imlek?

To je zato sto to somboled uvozi iz HR. Ima negdje u hrvatskim medijima da Dukat vuce (pojacano) cokoladno mleko, jogurte i jos neke namaze iz HR. No, recimo ne uvozi sveze mleko, kao niti recimo Vindija koja takodjer ima u Srbiji nesto, jer kao nisu dobili poziv iz Srbije da pojacaju uvoz tih namirnica. Sve u svemu nije ovo cista igra. Izgleda da muvaju i jedni i drugi. Nesto smrdi na prodaju Imleka i da se kupi vrhnje pre toga.

Lemi

pre 13 godina

Ljudska glupost je neverovatna ... i nadasve - neogranicena.

1. 'Saša Dragin tvrdi da ”Imlek” povećava plasman skupljih proizvoda na račun dnevnog mleka, a optuženi to poriču.'
Sve i da je to tacno - pa sta? Sta hoce ministar? U cemu je njegov problem? Da nije mozda njegovo vidjenje trzisne ekonomije da on vodi brigu o proizvodnom portfoliju privatne kompanije!? Uzas!

2. 'osobe koje rade u imleku potvrdjuju ovo... da se igra igra... na dnevnom nivou priliv mleka je skoro pa konstantan...
poenta je sledeca.. oni i sad.. sa ovim cenama.. otimaju lovu..'
(feed sacred cow, 31. avgust 2010 16:16)
O cemu ti pricas!? Kakva se to igra igra? Ko 'otima lovu' i ciju to lovu 'otima'!?
Hajde lepo pitaj ti te 'osobe koje rade u imleku' zasto te lazu (nije lepo od njih) da je priliv mleka tokom leta konstantan i neka ti objasne kako se tokom godine menja laktacija u krava.
Hocete li vi konacno shvatiti da je to privatna kompanija koja je prodata i za koje su uzete pare svojevremeno i da je samo, jedino i iskljucivo na vlasniku da odlucuje sta ce da radi sa njom. Aman zaman ljudi!
Ako mislite da treba da postoji neka socijalna, tj. neprofitna mlekara u vlasnistvu grada/drzave koja ce da proizvodi najjeftinije proizvode za siroke narodne mase, jer boze moj 'pa deca moraju da piju mleko'(o, jbt!) - to je onda druga stvar i veze nema sa mlekarama u privatnom vlasnistvu.

3. 'Imlek isporučuje i kratkotrajno mleko, ali najviše ono koje se prodaje pod brendom "bello" i znatno je skuplje od ostalih.'
(Nenad, 31. avgust 2010 16:39)

Volumen prodaje pomenutog mleka je smesno mizeran od prvog dana lansiranja, i iznad napisano je neverovatna glupost. Da mi je samo znati na osnovu kojih podataka je sebi data sloboda da se tako nesto nebulozno tvrdi!?

4. 'mleka nema! sta ce deca da piju?

oni se bogate a mleka nema!

drzava treba da preuzme nesto i izbaci ove mafijase iz Srbije!'
(imlek napolje iz srbije, 31. avgust 2010 17:22)

Ovo je ultimativni vrh srpskog razmisljanja. Ne treba nikakav komentar.

5. 'Pošto je država takva da mali i srednji proizvođači nemaju račun da direktno tržištu i prodaju mleko koje proizvedu, neka nam Salford kroji kapu kad smo ovce i majmuni.

Zašto država ne interveniše, pitamo se. Ja mislim da ne interveniše zato što ne sme i ne može jer su je odavno kupili raznorazni Salfordi.'
(NajboljeIzBanata, 31. avgust 2010 20:10)

Bravo! Jedna velike poenta i istina. Tu je napravljena greska, ovo danas su samo posledice, ali ne u smislu idiotluka da neko nekome nesto otima, krade, otudjuje, tiranise, vec da smo dovedeni u situaciju oligopola gde se mali broj ljudi dogovara sta ce se desavati unutar cele industrije. Vlasnici su u situaciji smanjenog priliva sirovine resili da ne zrtvuju kategorije proizvoda koje em imaju duzi rok trajanja em sobom nose veci profitni marginal contribution, a smanjili su proizvodnju kategorija gde prave najmanji profit. U najmanju ruku - vrlo logicno. Sta bi ste vi uradili da je vasa kompanija ako imate manjak sirovine? Pravili proizvod koji vam donosi zaradu X ili proizvod koji vam donosi zaradu 5X?

I ne zavaravajte se ako mislite da Brdaric (novosadska), Sparavalo (imlek), Grujic (suboticka), Bolicka (imlek), Golubovic (zajecarska) i ostali nisu pre privatizacije bili druzina socijalistickih generalnih direktora koja se sve lepo dogovarala uz neki rostilj i rakiju jednom mesecno. Samo ste tada ovakve i mnogo gore stvari trpeli jer ste imali bitnije probleme u zivotu.

Treba konacno shvatiti da su mlekare privatno vlasnistvo i da vlasnici imaju prava sa njima da rade sta hoce. Ako vlast misli da je trziste neregularno, onda neka lepo osnuje mlekaru i neka se ukljuci u trzisnu igru ili neka utice na to isto trziste uvozom mleka u prahu i privremenim aranzmanom uvoza dugotrajnih gotovih proizvoda iz neke od susednih zemalja. Vrlo jednostavno zapravo.

Trivia: upravo sam se vratio iz lokalne prodavnice u kraju koja ima ispod 100m2 i svega tri zaposlena - kupio sam 2L svezeg mleka (imlek+somboled), 4L dugotrajnog (imlek), 2 pavlake (imlek), 2 kisela mleka (imlek), 2L jogurta (suboticka). Toliko o tome.

Nenad

pre 13 godina

Očigledno je da u prodavnicama ima mnogo više dugotrajnog nego kratkotrajnog mleka. Takva je situacija celog avgusta.

Ako iz Imleka stvarno tvrde da to nije istina, onda misle da su ljudi slepi i ne vide šta se nalazi na rafovima dok prolaze pored njih.

Imlek isporučuje i kratkotrajno mleko, ali najviše ono koje se prodaje pod brendom "bello" i znatno je skuplje od ostalih.

Toliko o Imlekovim tvrdnjama.

Samo pljacka

pre 13 godina

Gde ste bili 5. oktobra ? Sta ste radili ? Zasto sada kukate ? Doveli ste ove mafijase na vlast i sada umesto mleka jedite...

Hahaha

pre 13 godina

Kako sada monopolista, a rekli ste da u Srbiji nema monopola ?!?! Da vas nema trebalo bi vas izmislili, ali za drzavu kojoj stvarno netko zeli zlo.

feed sacred cow

pre 13 godina

osobe koje rade u imleku potvrdjuju ovo... da se igra igra... na dnevnom nivou priliv mleka je skoro pa konstantan...
poenta je sledeca.. oni i sad.. sa ovim cenama.. otimaju lovu.. bogate se basnoslovno...umesto da to bude orginalni proizvodjac mleka... uslovi rada u Imlek-u su mnogo loshiji nego sto je to bio slucaj dok je bio drzavna firma, uz platu koja je minimum 50% manja nego ranije. dosla ekipa koja se bavi profitom a ne kvalitetom i nista ih drugo ne zanima... odavno su mi upuceni rekli sta mogu da kupujem iz imleka a sta ni slucajno ne smem, jer je puno hemije...

ne znam kakvo je stanje u ostalim delovima grada, ali ja nisam uspeo da kupim mleko proteklih dana, s obzirom da radim i da dolazim popodne kuci.

ovo je prokleti monopol i kao i uvek,a nashi dragi prevaranti s vlasti su zavrshili shemu pa se sada i jedni i drugi drze ko bata i seka... treba ici u industrijsko naselje u Padinjak i napraviti mali skandal ispred imleka.
mislim, meni treba mleko samo za kafu, ali pitam se da li deca, bebe, stari u ovom gradu treba da znaju sta se desava...i sta treba da urade da mogu da dobiju mleko...
ako nista drugo, trebali bi barem o deci da vodimo racuna...tuga
ponavljam hiljadu puta, ova srbija je smejurija!!!

imlek napolje iz srbije

pre 13 godina

treba drzava da izbaci ove prevarante i mafijase iz Gruzije(Salford Investicioni Fond)

mleka nema! sta ce deca da piju?

oni se bogate a mleka nema!

drzava treba da preuzme nesto i izbaci ove mafijase iz Srbije!

napolje imlek!

gradjanin

pre 13 godina

Pre dve nedelje sam se vratio sa odmora koji sam proveo kod rodjaka u nemackoj. U navedenoj zemlji je cena 1l dugotrajnog mleka svega pola eura, ostali mlecni proizvodi su visestruko jeftiniji ili su u rangu sa nasim uz mnogo visi kvalitet. Mesni proizvodi su toliko jeftini da nisam mogao da dodjem sebi, uz neverovatan kvalitet istih. Zimska salama kosta 3,75 eu 650g dok kod nas kod miskovica 200g kosta 780 din, zatim kobasica koja lici na nas kulen od 650g kosta gle cuda isto 3,75 eu, a kod nas vam je poznato koliko kosta naj obicnija cajna. Kilo kackavalja kosta oko 4eu, mada ima i za 3,5eu, kilo fete i to grcke ili danske kosta 2-2,5eu.
Pa jos zakljuci tipa da u srbiji ima monopola. A sami su znali da jednom istom kupcu prodaju sve nase mlekare, tako nesto ne bi ni prost covek uradio a kamoli ekspert, ali rec ekspert kod nas dosta zvuci ofucano jer su kod nas eksperti mogu biti i oni bez i jednog dana radnog staza a kamoli vodjenja neke ozbiljne firme.

Resenje

pre 13 godina

Ja vas ne razumem uopste, sta vas kosta da na pijaci ili ko zivi na periferiji zaleti se na neku seosku pijacu ili kod nekog seljaka i za 150 dinara kupi dve litre pravog mleka? I salford i drzavu dovedete u poziciju bez profita(mlekare), a drzavu bez PDV-a.
Cist racun, duga ljubav.
Kome smeta jacina domaceg mleka neka ga razblazi i dobice kupovno mleko sa 3,2%mm.
ko voli extremno blago jos vode pa dobijete ono od 0,5%mm.

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

Оvde su krivi i ministarstvo i Imlek. Prvi zato što su dopustili (i dopuštaju ovo), a drugi zato što očigledno krše zakone ove države. Nije, uostalom, ni bitno. Bitno je da građani ispaštaju i da jedne osnovne potrepštine nema u prodavnicama. Dokle?!?

Pošto je država takva da mali i srednji proizvođači nemaju račun da direktno tržištu i prodaju mleko koje proizvedu, neka nam Salford kroji kapu kad smo ovce i majmuni.

Zašto država ne interveniše, pitamo se. Ja mislim da ne interveniše zato što ne sme i ne može jer su je odavno kupili raznorazni Salfordi.

Hm

pre 13 godina

@hm, samo imlek?

To je zato sto to somboled uvozi iz HR. Ima negdje u hrvatskim medijima da Dukat vuce (pojacano) cokoladno mleko, jogurte i jos neke namaze iz HR. No, recimo ne uvozi sveze mleko, kao niti recimo Vindija koja takodjer ima u Srbiji nesto, jer kao nisu dobili poziv iz Srbije da pojacaju uvoz tih namirnica. Sve u svemu nije ovo cista igra. Izgleda da muvaju i jedni i drugi. Nesto smrdi na prodaju Imleka i da se kupi vrhnje pre toga.

salvatore

pre 13 godina

A ko im je dozvolio da budu monopolisti,ovde se kao optuyujete a ko zna koliko si dobar od njih.Svi ste vi ista MAFIJA,samo je neko njihova ruka u narodu,

nn

pre 13 godina

Pa drzava je prva kriva sto je verovatno namerno prodala veci broj mlekara tajkunu.Umesto da ih je prodala nekolicini ovako 1 covek drzi monopol u Srbiji.

Realni

pre 13 godina

Problem je jednostavan i treba ga rijesti 'sistemski' a ne kampanjsko-dnevno-politicki. Da sam ja 'Salford' - isto bih se ponasao, cak i potpuno ukinuo neprofitabilnu proizvodnju. Ocito da Salford ima monopol na trzistu. Postoji li zakon koji ce narediti Salfordu ili bilo kojoj firmi u istom polozaju da proda dio mljekara tako da se upostavi ravnoteza na trzistu. Ako nema, onda treba Srbija treba da ima takav jedan zakon kao i ostalih 190 normalnih zemalja. U medjuvremenu, moze dati poticaje onima koji su zainteresovanui da osnuju nove mljekare. U najkracemo roku moze i privremeno ukinuti carine i ostale barijere na uvoz mlijeka i cak stimulisati direktan uvoz od strane trgovaca. Vrlo jednostavno ako hoce ZELI da se rijesi.