Četvrtak, 12.08.2010.

00:07

Srbi tuže CG zbog poreza na imovinu

Beograđanin V. S, koji 25 godina ima kuću u opštini Tivat, podneo je tužbe najpre sudovima u Crnoj Gori, a onda je presavio tabak i tužbu uputio u Strazbur.

Izvor: Novosti

Srbi tuže CG zbog poreza na imovinu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

122 Komentari

Sortiraj po:

beograd 40 plus

pre 13 godina

E pa prijatelju sam si birao gde ces da kupis kucu. A ako si je i nasledio mogao si deset puta do sada da je prodas. Ali ti volis da ides tamo na odmor! Tek sada si otkrio da si tamo kao i svuda na svetu strani drzavljanin i da samim tim imas nepovoljniji polozaj nego domaci gradjani. Ali tako je svuda i ne vidim razlog za ovu glupu tuzbu. Drugo je pitanje kako mozes tamo da se odmaras. Uz svo postovanje prirodnih lepota tamo je mnogo vise drustvenih grozota. Ja licno tamo nisam bio vise od decenije niti cu ako bog da. Dosta mi je prica kako su najpametniji, najlepsi, najvisi, najcistiji, najhrabriji, oslobodili evropu od turaka itd itd. A dole samo kriminalac do kriminalca i to sto regionalnih sto ruskih, pa red pevaca i estrade, pa red novokomponovanih bogatasa. A dole idu jer ih u drugim zemljama niko i ne poznaje a da prozbore rec stranog jezika nema sanse. Prijatelju, zvuke, jezik i ponasanje koje dole cujes imas i ovde, pljeskavica ima i ovde vise nego ribe tako da nema potrebe dole da boravis. Ali mozda si ti mazohista...

...marko

pre 13 godina

Prodao sam kucu u CG jos pre 10 godina. Uredno zavrsio kompletnu papirologiju, prijavio gde i kome treba. Gospoda jos uvek pokusavaju da mi naplate porez na tu kucu. Povremeni telefonski pozivi, pisma, ... Prosto nije za poverovati. Inace, sadrzina clanka je tacna, i ja sam placao mnogostruko vece dadzbine dok sam imao kucu u CG.

Inace, Crna Gora je veoma brza i pragmaticna kada je u pitanju sprovodjenje bilo kakvih promena i na tome im se mora cestitati. Mi u Srbiji pokazujemo mogo vise inercije kada je u pitanju sprovodjenje bilo kakvih reformi, no nadam se da se to menja polako. Mozda bi prvi korak bio sagledavanje kako strane drzave tretiraju nase gradjane i sprovodjenju reciprocnih mera. Nakon velikog talasa prodaje nekretnina Rusima, veliki broj Crnogoraca je pohrlio upravo u Beograd ( i na Zlatibor ... ) kako bi kupili nekretnine radi kasnijeg izdavanja. Eto zgodnog izvora za dodatno oporezovanje.

Na kraju sam zgrozen izlivom nekulture u pojedinim komentarima. Zasto da se vredjamo kada mozemo ljudski da prokomantarisemo sve?

Vukašin Šuvaković

pre 13 godina

Pričitao sam vest i nekoliko komentara pa ajd da i ja nešto napišem.
Iz vesti sam shvatio da svi imaoci neke nepokretnosti u CG, morajun plaćati porez na imovinu. (“to stavrno nema smisla…to se nigde ne plaća jel?”) A iz komentara sam shvatio da su učesnici diskusije primetili neke nepravilnosti i pad standarda u Srbiji, Crnoj Giri i okruženju. Niko nije primetio da se na osnovu istorijskih činjenica koje je u sklopu bioloških mogućnosti napravila Srbija i Crna Gora i omogućila oslobođenje ovog regiona od Turaka zatim od Austrougarske a tek svi zajedno na čelu sa Titom (sa svim svojim greškama) i od nemačke okupacije. Jer samo antifašističko veće Jugoslavije postoji ostalo je sve izmišljeno. Zvanični stavovi i Srbije i Hrvatske je bio priznavanje nemačke vlasti, a tek kad je osnovano antifašističko veće Jugoslavije, sastavljeno od svih građana koji su živeli na tom prostoru, mi smo nešto i uspeli. I niko nije primetio da bi se to sve dogodilo mnogo brže da nije bilo takvih koji su se sladili tuđoj muci i da nismo izdavali jedno drugo. Dozovite se pameti i nemoj te moliti Boga da se još neko cepa da bi vi bili radosni. Daleko od toga da je Srbija sjajna ali takva je kakva i mi smo krivi jer glasamo za te koji nas vode.
POREZ SE MORA PLATITI U SVAKOJ NORMALNOJ DRŽAVI NA SVETU, KOJA FUNKCIONIŠE.

mv

pre 13 godina

Ko je za to da ovom CG skupimo pare za kartu(u jednom pravcu, naravno) da se konacno vrati u tu svoju "ljepotu od drzave"? Mada, kad se na licu mesta uveri...bojim se da ce brzo pozeleti da se vrati u BG, koji sad tako nadahnuto pljuje...

Anton

pre 13 godina

Istok i beogradanin, a ko finacira koga? Hrvatska i srbija je financirala srbiju, i jos don dan dana financira nju a di vi to bi vratili morali bi prodati polu zemlju. Smijesno je kako ponasate da srbija bila neka bogata da je financirala svima, a u realnosti srbija bila jedna i ostala od najsiromasnja u bivsoj jugu, a svi drugi su morali nju financirati.

A beogradanin puno podursku cemo dati vase druge pokrajne za neovistnosti kao recimo sandzak i vojvodina.

CG

pre 13 godina

Svako mora da placa poreze,ako je stranac nesto vise od domacina.
Ako vam se to ne svidja,prodajte te vase "nekretnine" (koje u vecinom lice na romska naselja i odj.....
Nije vam ovo srpdnja od drzave Srbija nego Crna Gora u kojoj se postuju zakoni!

Sasa

pre 13 godina

Sada mi je jos milije to sto vise nema SCG i ostalih Slobovih tvorevina, bar se zna cije je sta. To sto za stan od 50m2 on nece da da 25 eur godisnje je samo njegov problem. Isto placaju svi stranci, pa ce i on. Ako nema da placa, neka proda nekom rusu.

lopovi

pre 13 godina

@Dim

To što danas zaostajete za raspalom BIH samo je ključni dokaz vaše neposobnosti. Nije vas nitko s kraja 80-tih doveo u ovu današnju situaciju, već sami sebe, ali je nevjerojatno koliko tražite i uporno upirete prste u "krivce" oko vas, počevši od Slovenije i Hrvatske, pa sad do ovih izljeva mržnje prema Crnogorcima. Nema više nikog da radi za vas, a da vi plandujete. Ne bih se čudio da dođe dan kad pročitam da i Albanija ima bolji standard od Srbije.

steven

pre 13 godina

Vecina komentara nema nikakve veze sa pravim "problemom".
Ovaj gradjanin Srbije vjerovatno ne shvata sto znaci boravak, pa pokusava da progura svoj nepostojeci problem tretirajuci ga kao diskrimanaciju Srba.
Ako imate, bilo gdje u svijetu, stan koji van ne sluzi za stalni boravak, placat cete porez vise nego oni koji na toj teritoriji trajno borave. I to mnogo puta vise nego sto je slucaj u CG.
Neka gospodin odjavi boravak u Srbiji i prijavi ga u Tivtu i placat ce porez kao svaki Crnogorac, ali onda pretpostavljam da ce morat tuzit Srbiju sudu u Strazburu jer mu je povecala porez na ovaj drugi stan i tako vrsi nad njim, ne vise nacionalnu, nego licnu diskriminaciju.
Uopste da ovakva bezvezna vijest dobije ovaj prostor i ovaj borj komentara pokazuje da u Srbiji postoji jaki trend da se sve sto ima veze za CG predstavi u najgorem svijetlu. Ali to je vas problem...

Dlm!

pre 13 godina

@lopovi jedni
Tvoj komentar je suvo zlato ovog sajta!
Ti kazes da zemlja koja je izgubila pola teritorija,kojoj je posle 2 sv.rata oteto pola fabrika,koja ima najgori standard od bivsih drzava sfrj nesto nekom ukrala? Eto srece da i nismo stvorili Shs pa da ste vi ostali uzivati u Austro-Ugarskoj!!!

aleksandra

pre 13 godina

Ne razumem zasto se crnogorci toliko prze na ovaj clanak kad i sami znaju kakva im je drzava. Ja imama situaciju da sam prosle godine podnela zalbu na turisticku taksu a oni jos uvek nisu prosledili zalbu drugostepenom organu ( POSLE GODINU DANA). Razlog: Komisija izlazila na teren a nije nasla objekat!!A porez na placuju na osnovu faktickog stanja a ne zemljisno knjiskog?!! A porez nam napalcuju vec trideset godina.Sramota!!!Vikendasi su izgradili samodoprinosima vecinu infrastrukture ( asfaltiranje puteva, dovodjenje telefona i struje) a sada to mora ponovo da platimo. Ja razumem da vi nemate proizvodnju i da vasa drzava mora da smislja nacin da utera pare ali neke stvari nisu u redu.

vasa

pre 13 godina

Dokle da nas svako koristi,vratimo svakom i naplatimo kao i oni nama.Dali Crnogorci placaju studije,dali je reseno placanje za iznamljenu zgradu
njihove Ambasade u Beogradu?
I mnogo drugih beneficija
koje oni koriste u Srbiji.

vrh

pre 13 godina

draga gospodo ovo je sramota kako laze. dobio sam razrez poreza za nekretninu na CG primorju po stopi od od 0,5% kao gradjanin CG. Moj brat od strica koji je gradjanin SRB je dobio razrez po istoj stopi jer smo obojica vikendasi. Niza stopa 0,2% je za one koji tu zive. Plus sam dobio boravisnu taksu na iznos oko 50% poreza. Komunalne torskove placam svaki mjesec iako sam u kuci na moru maksimalno 60 dana godisnje isto kao i moj brat koji je SRB gradjanin. Zajedno ovo citamo i pitamo se KAKO VAS NIJE SRAMOTA DA PLASIRATEOVAKVE NEISTINE

juemil

pre 13 godina

zgleda da crnogorska vlast pokusava na sve nacine da iritira svakog srpskog drzavljanina koji ima neku nepokretnost u Crnog Gori. S obzirom da sam i ja u istoj situaciji, jer placam porez na stan od 42m2 190 Eur godisnje, plus sve takse koje postoje, pa smatram da je potrebno da se nesto uradi. Srbi se tretiraju u CG kao pravi stranci, a zasto je tako!!!
(Slavisa, 12. avgust 2010 11:24
Molio bih da svima nama objasnis zbog cega Srbe (drzavljane RS) Crna Gora ne treba da tretira kao strance?
Pozdrav!

mario

pre 13 godina

@istok i zapad Ma da tih bajki smo se naslušali.Ovih dvadeset godina vam niko nije ništa odnio i preselio naprotiv napravili ste drugima štetu i preseljavali i gdje ste opet iza Slovenije i Hrvatske,pa i Crne Gore.
Mogao bih ja pisati kako je preko Hr ulazilo 50% deviza ExYu,a ona je smjela zadržati samo 7%,kako je dobivala samo 16,5% saveznog proračuna,a neko drugi 46%.

lopovi jedni

pre 13 godina

Ma koje tvornice? Jesi ti čuo za najveću pljačku na ovim prostorima kad su 1918. srpske vlasti opljačkale Sloveniju i Hrvatsku konverzijom austrijske valute u dinare? Znaš li možda gdje je osnovana tvrtka Genex? Ta glavna beogradska muzilica hrvatskog novca tijekom svih 45 godina druge Jugoslavije. U Zagrebu i otuda po direktivi prebačena u Beograd, početkom 50-tih. Sve što imate ili vam je ostalo je posljedica pljačke, a baš ništa vašeg rada!

joel

pre 13 godina

Na zalost, bilo kakva vijest iz Crne Gore e dovoljna da otvori bujicu mrznje prema Crnoj Gori. I naravno, 70% od poruka ovdje pozivaju na protjerivanje Crnogoraca iz Srbije, otpustanju etc. Ista prica kao i 90-tih. Sjecam se onda kad je bio aktuelan bojkot protiv Slovenije i slovenacke robe, pa kad su se ljudi drugih nacionalnosti protjerivali iz svojih kuca. Eto, Crna Gora je ostala jedina bez obzira sto je najmanja na koju Srbija jos moze da ide na scenario 90-tih. A poslije se cudite sto vam kazu da niste zreli za Evropu. Hocete u Evropu a govorite o protjerivanju ljudi i njihovih kuca i radnih mjesta. Mozda da im stavite zute zvijezde oko ruke pa d se bolje prepoznaju. E Srbijo jadna nasta si spala i kad ces se iz najnizeg blata izvuci...

Elem, podrzavam Srbiju i ljude iz Srbije u njihovom iskrenom nastojanju da sve Crnogorce protjeraju iz Srbije. A kad nestane Crnogoraca, onda sve Vojvodjane, pa onda Uzicane... Takodje zelim Srbiji da izabere Srbijanca na celo drzave, evo recimo Kostunicu ili Nikolica.

A Beogradski Crnogorci nisu bolje ni zasluzili nego da budu protjerani iz Srbije jer oni najvise i stete nanose Crnoj Gori.

Pedja

pre 13 godina

Srbi, okanite se vise Crne Gore i Crnogoraca.
Rasprodajte to sto imate pa letujte gde ima vode, struje, vise ljubaznosti, gde vas novac vise vredi. Od tolikog sveta vi bas hocete u tu Crnu rupu.

Slavko

pre 13 godina

Meni ova prica lici na nemoc coveka da ima luksuzan zivot od bedne penzije,nesredjene odnose izmedju Srbije i CG.Najlakse je za sve probleme reci da smo nacionalno diskriminizovani.Meni to mirise na Cika Slobinu politiku.

Matrix

pre 13 godina

Pa i dalje letujmo u cg ,kada se prema našim državljanima ophode tako, ovde crnogorci žive kao zaštićeni medvedi,i niko im ne naplaćuje ništa duplo.

franc1952

pre 13 godina

Stvarno vas ne razumem! Svaka država ima svoje dažbine, koje se moraju platit, da može država kao takva uopšte živit!
Plaćam godišnje oko 200€ za plac,gdje mi stoji naša kuča na našom zemljištu, pa još istotako 180€ za stan, koga zaposjeda punica, a mi smo ga odkupili! Svatko u onom 5 spratnom soliteru plaća isto.
Onda netko iz Srbje ne bi platio dađbine u CG? Malo, da se saćeka, pa kad budu dađbine tamo nekde oko vrjednosti stana, oduzet i prodat u ime države! Sudske troškove, normalno plaća onaj, koli je izgubio!

zoran

pre 13 godina

Sto se tice te tuzbe, moze macku o rep da je okaci (koliko god se to nekom svidjalo, ili ne... pravila su pravila, ma koliko ih neko tumacio da su ne pravedna).
Sto se ostalog tice, to da li mi imamo takva pravila prema djeticima koji su se kod nas zgajbili, to je verovatno pitanje koje treba postaviti nasim agama i kadijama... mada od toga nema nista jer su oni crnogorci (uglavnom), tako da im nije u interesu da seku granu na kojoj sede.
Mi smo sami krivi sto nas jase i Kurta i Murta.

sonebg

pre 13 godina

Supruga od mog prijatelja je Baranka(valjda se tako kaze) kada ode kod tasta i taste on mora da plati taksu dok supruga i deca ne moraju. E valjda misle da zet moze da bude ko oce. Da platim taksu da vidim tastu????? Mislim....

mirx

pre 13 godina

Stan u budvi kosta 8.000-10000 po m2 a u haniotiju-halkidiki, kosta 3000. Taj primitvni turizam u CG i turizam u grckoj. se ne moze poredit.Kad pogledamo od ljubaznosti ,sredjenosti, ponude to je nebo i zemlja u korist grcke.Zato nikad vise necu doci u CG a zili boze i sto sam do sada dolazio.

Beogradjanin

pre 13 godina

Vrati se u Srbiju ako Ti ne odgovara kod nas. Nece Ti pomoc Strazbur i ko ste vi da pricate nesto protiv Crnogoraca. Vama ne valja niko od susjeda(Kosovo, Hrvatska, Makedonija,CG,BiH...)
(Podgoricanin, 12. avgust 2010 19:40)

Tek ćemo početi da pričamo o Crnoj Gori i o parama koje je Srbija uložila u tu državu (od zemljotresa pa na ovamo, pa i pre zemljotresa). Neko će to morati da vrati, svidjalo se to vama ili ne. Kad nam to budete vratili možda vas i prihvatimo kao dobre komšije. A dotle, možda i pružimo podršku Bokeljima za nezavisnu Boku.

hmm???

pre 13 godina

Bas me zanima hoce li neko od medija ili politicara odreagovati na problem sa studentima koji se finansiraju iz budzeta a nisu drzavljani Srbije?
Nije ni cudo sto mladi odlaze iz drzave, i pre pocetka studija, o zaposlenju da ne govorimo...

Milan

pre 13 godina

Mozete da ne-preporucujete koliko hocete, ali Anto je u pravu. Nema porez na imovinu veze sa drzavljanstvom vec sa boravistem. Ja sam Srbin, zivim u inostranstvu i imam stan u Beogradu koji ne koristim i normalno placam za njega veci porez zato sto nisam prijavljen na toj adresi. Valjda je jos neko ovde podnosio poresku prijavu pa treba da zna koliko se mnogo odbija od osnovice po svakoj dodatnoj osobi prijavljenoj na nekoj adresi.

Stan ili kuca koja se koristi dve-tri nedelje ili cak meseca godisnje ne moze da se smatra kao nista drugo nego luksuz. Tako je svuda u svetu i, iskreno, ima smisla. E to sad sto nasi ljudi muvaju pa se prijavljuje tamo gde ne zive to je druga prica, to je nelegalno, to je moglo u komunizmu i pre kompjutera, ali to je sada zavrseno.

Pravo pitanje za gospodina V.S. je gde on stanuje veci deo godine, u Beogradu ili Tivtu? Ako je na primer 10 meseci u BG, a 2 u Tivtu onda nema za sta da se zali Strazburu jer jednostavno nije u pravu, barem sto se poreza na kucu tice.

Sto se tice naplacivanja turisticke takse ljudima koji imaju svoje kuce, to jeste cist bezobrazluk.

Jovan

pre 13 godina

@Djape

Kakva bre prica o suverenosti? Crna Gora je clan Saveta Evrope i potpisnik Evropske Konvencija o zastitama Ljudskih Prava, sto znaci da njeni zakoni ne smeju da diskriminisu na nacionalmoj osnovi. Zar moze Francuska da udari porez na drzavljane Maroka jednom stopom a Francuze drugom? Ili da Srbija vecom stopom oporezuje Madjare od Srba? Malo se obrazuj pre nego sto komentarises

Iz Tivta

pre 13 godina

Gospodin je malo pobrkao lonice - naveden uvecan porez placaju svi vlasnici koji ne zive u nepokretnosti (nemaju prijavjleno prebivaliste), vec je koriste samo kao vikendicu, bili oni Srbi, Crnogorci ili Kinezi. Manji porez placa samo ko je prijvaljen ili ima nekog stalno pijavljenog u kuci.

Igor Ružičin

pre 13 godina

Ovo je samo još jedan od pokazatelja da je crnogorski lobi u Srbiji jak odnosno da Srbijom gazduju (ne)domaćini ,nesposobni podanici ,mafija ,sve u svemu plaćamo danak negativnoj selekciji koja će nas totalno uništiti .
Kome je poteban auto put do Bara , kome je potrebna luka Bar...

Podgoricanin

pre 13 godina

Vrati se u Srbiju ako Ti ne odgovara kod nas. Nece Ti pomoc Strazbur i ko ste vi da pricate nesto protiv Crnogoraca. Vama ne valja niko od susjeda(Kosovo, Hrvatska, Makedonija,CG,BiH...)

pera

pre 13 godina

samo 50 centi tj 0.5 evra po kvadratu? Pa u srbiji hoce da uzmu 1.5% od trzisne vrednosti tj u centru ili Novom Beogradu da uzmu 30 Evra po kvadratu da bi kupili sebi vile na dedinju.
KAmo srece da nas ovde u Beogradu oporezuju sa 0.5 evra po kvadratu. U Hrvatskoj jednom kad kupite stan vas je a ne treba da placate dodatne poreze svake godine. Cilj je valjda da gradjani srbije poseduju nekretninu i ako vec uspe neko posteno da skupi jednom pare da kupi i plaim 8% pdv drzavi onda bi trebao da to bude moj stan a nestalno da se borim da mi ga ne otmu. Zavidim ovome sto placa porez u CG a ne u Srbiji

student

pre 13 godina

Pordrzavam komentar sto se tice studentskih domova i budzeta, nemoguce je biti na buzdzetu ako si stranac, a sta su pa to Crnogorci. Ali to je zato sto su 90% upravnici domova Crnogorci i zato sto se u nasoj vladi nalazi isti procenat istih. A koliko ih ima kod nas pokazuju i negativni komentari, cak trecina pa i polovina pozitivnih (necrnogorskih).

istok i zapad

pre 13 godina

@mario: Štovani g-dine Mario, da li ste ćuli za "preseljenje" ćitavih fabrika iz Srbije u Sloveniju neposredno nakon II sv. rata? Naravno, po direktivi najvećeg sina Vašeg naroda, a i šire. Ili Vam Vaša demokratska država nije dostavila te informacije?
p.s. zbog sve većeg broja hrvata u srpskim medijima, bum probat popravit svoj hrvatski, nadam se da sam barem "ć" pogodil.

Angelina

pre 13 godina

Ovo me podseća na one koji žive u prizemlju i neće da plaćaju održavanje lifta...
Prosto, kad je čovek vlasnik neke nekretnine, ima i određene obaveze!
Čovek neće da plaća đubre...
Što se tiče veće cene poreza, e to stvarno ne znam - nek se žali, nek ide u Strazbur, pa da baš vidimo.

Aleksandar Kovacevic

pre 13 godina

Podrzavam decka,a ovi sto generalizuju i pljuju po svima iz CG ne treba trositi reci.Ne zaboravite da se dole 2/3 pravoslavaca izjasnilo da su Srbi,njima treba dati olaksice u Srbiji!

berkut

pre 13 godina

U pravu ste!!!
RECIPROCITET!!!
A takva ista nekretnina u Grčkoj je em jeftinija,em vas ne
A što se tiče toga da će država da učini nešto...hahahahaha...pa i predsednik i pola vlade i vrhovi stranaka su crnogorci!!! Šta očekujete?

student

pre 13 godina

e a sta je sa crnogorskim studentima koji imaju pravo da se skoluju na teret nase drzave znaci imaju pravo na budzet a taj budzet se popunjava iz nasih dzepova i onda neko ko nije u situaciji da plati skolarinu ne moze da studira jer je neki student iz cg umesto njega na teret drzave mozda bi trebalo i oni da placaju kao grci i ostali strani drzavljani a i priznali su kosovo ako neko ne treba da placa skolarinu i ako bi do toga doslo onda su to grci jer su nas vose zaduzili nego cg

Bajker

pre 13 godina

Resio sam ja taj problem po kratkom postupku.
Kad sam stavio na papir
- porez za godinu dana
- telefonsku pretplatu,unapred 12 meseci, sa pretnjom da ce mi iskljuciti i oduzeti mi liniju ako ne uplatim unapred.
- povremeno obijanje i kradje stvari
- voda, koje cesto nema
- struja, takodje
- finansijska policija,koja me saslusava kao kriminalca
da ne odugovlacim,dosao sam do cifre- placen apartman 12 dana za moju porodicu.
I eto prijatelji, vise se ne nerviram, novac od stana sam ulozio u biznis i super, sto i vama zelim.
Veeliki pozdrav

goribor

pre 13 godina

ja bih da ovoga V.S. zaposlimo da nam sredi poreski sistem po njegovom nahodjenju!...ili da njega i sve navodno ugrozene pripadnike jedne nacionalnosti poreski oslobodimo....Stopa poreza na nepokretnosti može iznositi od 0,08% do 0,80% tržišne vrijednosti nepokretnosti po slovu zakona tako da ispada da i nije losa prosao...u Strazbur mu predmet nece ni procitat....uzgred, cekam, s vecim nestrpljenjem od Vas, dan kad ce se gradjani CG tretirat ka stranci kod Vas.....to bi bio veliki plus za vase zakonodavstvo

fix

pre 13 godina

xaxax to junaci ustanite i borite se!!xoxoxo kakve price uzivam u srbiji ne placam skolarinu,ne placam ni stan ni hranu sve mi tadic finansira!!!kako mi je dobar zivot muzem naivne Srbe:))

beogradjanin

pre 13 godina

Moram da se slozim sa vecinom da su ovi propisi u crnoj gori prvazisli svaki bezobrazluk! Kao sto je opste poznato, nekada smo pomagali tkzv braću crnogorce i 10 godina odvajali od svojih plata, alo prijatelju.....DESET GODINA !!!! Pa baš zato što smo mi njih ovde izjednačili sa nama , nije razlog da oni nekog ucenjuju i podaštavaju !!! DOKLE ! Srećom nemam nikakvu nekretninu tamo a niti bilo šta, više i ne odlazim dole niti mi pada na pamet ! NE želim niti jedan jedini dinar dole da im ostavljam...NIŠTA ŽIVO !!! NE želim više da imam bilo šta sa njima *******

Zoki

pre 13 godina

I u Kanadi placas manji porez na kucu u kojoj zivis nego na vikendicu ili kucu koju izdajes.
Crnoj Gori se verovatno moze prigovoriti pun toga, ali ova tuzba je besmislena.

Beograd

pre 13 godina

Dok su kod nas ****** u drzavi ovi nikad nista nece platiti ! Ja sam da se uvede reciprocitet za sve kad su oni u pitanju! Koliko nasih u cg studenata na budzetu toliko u Srbiji,koliko srba iz Srbije u studenstskim domovima toliko i **** u srbiji po domovima! Koliko nama naplate takse po automobilu onda i samo za njih uvesti taksu! Dok god se mi pravimo fino oni ce nas izuvati! ******

Mile

pre 13 godina

Da li u crnogorskim zakonima pise da je nesto specificno namenjeno Srbima, ili strancima. Pod strancem se podrazumeva svak ko nije drzavljanin Crne Gore.
Kako to da niko od stranih institucija, diplomata, medija nije primetio ovaj rasizam i skrenuo paznju nadleznima u Crnoj Gori?

Mrki

pre 13 godina

Koliko gluposti u tuzbi ovog covjeka, a mozda je najveca ona da smatra da ima pravo na drzavljanstvo na osnovu vlasnistva stana. Imam i ja nekretninu u Srbiji koja je cisto investicija i niko se nije bunio kad su uzimali pare ili porez, ali mi ne pada na pamet da trazim drzavljanstvo. Ili covjek trazi da ga oslobode placanja komunalija kad nije u svom stanu. Mozes misliti, a sto mene gradske vlasti ne oslobode placanja odvoza smeca posto u tom stanu u Srbiji nikad ne boravim. Smijesan zahtjev.
Sto se tice poreske politike u Crnoj Gori, nisam upoznat da li stranca fizicka lica placaju veci porez na nekretnine, ali znam da je poreska politika izjednacena za pravne subjekte. Ako postoji razlicita stopa oporezivanja za fizicka lica, onda se ona primjenjuje na drzavljane i strance, a ne sigurno na Crnogorce i Srbe kako se to ovdje predstavlja. Prije ce ipak biti da to ima veze sa tim da li je tu nekome adresa prebivalista ili ne, a to je onda iskljucivo poreska politika u ingerenciji nezavisne drzave.
Na kraju, juce sam s mora, platio isto ka i strani turisti, i za ove mrzitelje i one koji negativno spinuju, ocajna vijest: crnogorska obala je prepuna, stranaca koliko ocete, a ima Bogu fala podosta i Srba - onih opustenijih i manje opterecenih od pljuvaca po sajtovima.

jpch

pre 13 godina

Treba napokon da i mi postujemo sami sebe imaju ista prava kao nasi studenti a ne donose nikakvo znanje i strani su drzavljani plus nas deru na letovanju negostoljubivi su samo zato sto smo Srbi naj korumpiraniji su deo u narodu jer guraju sveoje neopotizam je kod njih najcesci...

Milica

pre 13 godina

Pa, sve vreme mi se cini , zbog ove situacije sa nekretninama, porezima , licnim kartama , drzavljanstvima, da se vodi hladni tihi rat izmedju Crnogoraca u Crnoj Gori i Crnogoraca u Srbiji. Imaju vlast u Srbiji , a sada jurisaju i na Crnu Goru.Od silne price o Velikoj Srbiji, izgleda da se pravi Velika Crna Gora.

Изногуд

pre 13 godina

Црногорце отпустити, Србе запослити, решити питање незапослености, па после нека они уводе таксе које хоће.
За мене црногорски држављани су странци, и ред је да у овој држави то руководиоци схвате - наравно, прво би руководиоци морали да не буду црногорци.

Gago

pre 13 godina

Mogu brate i studenti iz srbije za DZ da studiraju na CG univerzitetu narocito oni iz juznih djelova Srbije kojih ima izuzetno mnogo, i u srednjim skolama u CG i na fakultetima. Tutin, Priboj, Prijepolje, Novi Pazar...

A sto se tice ovih taksi, pa valjda htjeli mi to ili ne ipak smo dvije zemlje sada. Onda bi imao pravo i svaki Rus koji ima nekretninu u CG da trazi iste povoljnosti. I na kraju svi u CG znaju kakvi su turisti iz Srbije, i koliko oni potrose za vrijeme odmora na moru. Ipak vam je bolje da podjete u Grcku...No sumljam oce li vam Grci dat da na granicu unesete gajbu paradaiza i kilo sira pa da ljetujete po mjesec dana!!!

pg/cg

pre 13 godina

ovo sa porezom nije posteno,a sve drugo na sta se zalite niste u pravu.Takse,smece,voda struja to sve i mi placamo po istoj cijeni.I nema te zdravstvne ustanove u CG koja ce vas odbiti ako nemate ovjerene papire.

Djape

pre 13 godina

Tako i treba ******* Srbima koji hoce da imaju neshto sa CG!

A vi lepo nastavite da idete tamo i placate porez na glupost gde god stignete, dozvolite da vas omalovazavaju i maltretiraju!

A ako neko pomene Luku bar jos jednom kao opciju kupovine od strane drzave Srbije, bojim se da ce doci do 6. oktobra, tako da nece vishe svima glava na ramenima stajati u politici!

Dosta je vishe muzhenja gradjana Srbije od strane CG i njihovog lobija u Vladi!

Georg

pre 13 godina

"Nije normalno da državljanin Crne Gore plaća porez na imovinu 0,20 centi po kvadratu, a državljanin Srbije isti taj porez 150 odsto više - 0,50 centi! Nije u redu ni da mi, državljani Srbije, koji u Crnoj Gori imamo nekretnine, plaćamo smeće 3,5 evra mesečno kad nismo tu, da plaćamo turističku taksu i da nam još prete da će nam, pored ekološke takse koju dajemo kad ulazimo u Crnu Goru, uvesti da turističku taksu plaćamo odmah na granici". Verovatno nije normalno, ali za to nije kriva država Crna Gora već država Srbija koja neće da uvede iste mere za državljane Crne Gore. Ko nam je kriv što i ovde svu vlas drže oni poreklom iz Crne Gore.

SevarlićA

pre 13 godina

Gospodo, pravo svake države je da uređuje svoje propise kako hoće, i u ovom slučaju nema ništa čudno jer su građani jedne države povlašćeni u svojoj zemlji i to tako i treba da bude.

Naš problem je što mi Srbe(svi rođeni u Srbiji su po meni Srbi bez obzira na veru ili etničko nasledstvo) u svojoj zemlji tretiramo kao građane drugog reda. Nejveća prava od svih u Srbiji imaju dotični Crnogorci, ali to nije ni čudno jer u Srbiji vladaju, baš ti isti Crnogorci. Kad god je u Srbiji bilo velikih torbulencija isplivavali su Crnogorci: Karađorđe, Karađorđevići, partijski prvaci posle WWII, "heroji" raspada Jugoslavije, narko-dileri, itd.

Već 60 godina drže sve vodeće pozicije po Srbiji, od mesnih odbora do predsednika država, a za nas ostale nema ništa, i svo to vreme nas zavađaju među sobom (Srbe, Mađare, Rome, itd.)

Rešenje:
1. Sve javne funkcije i javne i administrativne poslove na lokalnom nivou mogli bi da vrše samo rođeni na teritoriji te regije, a na republičkom nivou samo rođeni u Srbiji.Za poslanike u skupštini i predsednika republike mogli bi da se kandiduju samo oni čiji su roditelji rođeni u Srbiji.

2.Oduzamanje poklonjenih stanova iz fonda svima koji nisu državljani Srbije, i onima koji su dobili više od jednog stana.
3. Pootpuštati sve direktore javnih preduzeća koji nisu rođeni u Srbiji.
4. Naravno i uvesti višestruke poreze na imovinu državljanima zemalja koje isto tako tretiraju naše građane.

Milos

pre 13 godina

Stvarno neki mnogo pametuju i imaju otrovan jezik. Sve smo mi Srbi i Crnogorci resili pa jos samo da se prepucavamo. Opametite se svaka drzava gleda da uzme sto vise, Jel Srbija mozda nije takva???? Koliko je mene samo opljackala ova drzava bolje da ne pocinjem, staru deviznu stednju mnogi zivi nisu docekali da im se vrati, i jos je vracaju do 2017!! Srbija i Crna Gora nemaju blizeg!

Malo_bolje_upucen

pre 13 godina

Gospodine V.S. smatram da porez nije previše veliki. Ukoliko imate stan od 80 kvm porez ce vam biti 40 EUR a toliko je i u Srbiji. Auto ne možete da registrujete jer nemate prijavljeno prebivalište u CG a ne zato što nemate državljanstvo.

leyla

pre 13 godina

e neka nam treba i vece poreze da nam uvedu, a mi neka ih i dalje lecimo i skolujemo. Crna gora se ponasa ko tinejdzer koji ne bi vise da zivi sa roditeljima, ali i dalje od roditelja ocekuje da mu se placa skolovanje i bolnicki troskovi kada zagusti. I jos bi najradije da roditelji samo posalju pare i ne dolaze ni u posetu (na letovanje). U ovoj Srbiji mi se sve pocinje gaditi, da imam kuda otisla bi sutra:(

SSSS

pre 13 godina

Sto se tice ovog slucaja ukoliko je tacno kao sto pise u odredjenim komentarima da iznos poreza na nekretninu ne zavisi od drzavljanstva poreskog obveznika nego iskljucivo od toga da li mu je to osnovna nekretnina u kojoj zivi ili dodatna u kojoj povremeno boravi onda nema nikakvog osnova za tuziti CG Strazburu.

To sto je Srbija nezainteresovana i nesposobna da uvede reciprocitet po odredjenim pitanjima kao sto je studiranje studenata koje drzavljani Srbije u CG morau da plate a obrnuto je besplatno. Ne vidim u cemu je je problem sto drzava CG stiti svoje i interese svojih gradjana, po defaultu to i jeste zadatak svake drzave, i za obavljanje te funkcije ona prikuplja poreze iz kojih se finansira. To sto drzava Srbija ne obavlja na pravi nacin primarnu funkcju drzave ne znaci da su za to krivi gradjani CG nego upravo suprotno. Ukoliko je tacno da se Srbija na takav nacin ponasa po pitanju studiranja zbog uticaja odredjenih lobija u Srbiji koje cine likovi poreklom iz CG koji su se tako zdusno zalagali protiv samostalnosti CG i trazili da zive ovde a tamo imaju pravo glasa (ukljucujuci i predsednikovog gospodina oca) onda je za to takodje kriva Srbija, jer je tesko verovati u to da ekipa Beckovica, Tadica, i ostalih "born in Montenegro, live in Belgrade" akademika i intelektualaca lobira to sto lobira po nalogu nekoga od sadasnjih predstavnika drzave CG koji su im kleti neprijatelji sto "odvojise dva oka u glavi".

BTW, moj prijatelj drzavaljanin BiH pre par godina u hotelu u Krusevcu morao je da plati duplu cenu prenocista kao i opstinske turisticke takse, moja sestra kao drzavljanin Kanade placala je duplo vece aerodromske takse da bi stekla pravo potrositi koji dolar u Srbiji tokom nekoliko dana boravka na svom tesko zaradjenim godisnjem odmoru, stranci su donedavno placali vece cene putarina dok pod pritiskom Evrope to nije ukinuto, itd itd itd. Mislim da smo poslednji na svetu koji po tom pitanju mogu i trebaju nekome da moralisu...

Mendo

pre 13 godina

EEE moj Srbine ne valja nam nigde, niko nas ne voli pa bilo to u ime onoga ili ovoga, bem mu misa i meni dodje da prodam ovo sto imam pa u pm ili Cerno More.

Bla Bla

pre 13 godina

Ja imam kucu u Boki. naplacuju mi troskove iznosenja smeca a ja ili delovi moje porodice provedu ukupno 5 meseci u toku godine a izmosenje smeca za celu godinu. Zattim ja investirao tamo napravio kucu placam poreza onda dodje turisticka inspekcija i naplacuje mi boravisnu taksu za svakog clana porodice.Ja tamo nisam turista koji dodje odsedi 10 dana i ode.Ja imam imovinu. Zamislite kada bi svim crnogorcima u Beogradu naplacivali boravisnu taksu. Gde bi nam kraj bio. Ekoloska taksa na vozilo.Nije to nikakva ekoloska taksa vec koriscenje puteva. Obzirom da nemaju auto put oni ga krstili kao ekoloska taksa. Zasto smo mi srbi u Srbiji veci katolici od pape. zasto ne uvodimo reciprocitet. Dok su nam zapadne drzave drzale vize mi iste njihove gradjane pustali bez vize u Srbiju. kao mi smo jaka turisticka destinacija i time bi pokvarili turisticki bilans. A statistika kaze da se strani turisti uproseku zadrzavaju 3 dana u Srbiji.Zato preporuka vlastima u Srbiji.Nema besplatnog studiranja, nema besplatnog lecenja, nema studentskih domova kao za studente iz Srbije.Studenti ako nece da placaju cenu kao za strance neka idu kod svojih rodjaka u Beogradu. Ima ih previse i dovoljno

brat

pre 13 godina

E moja braco... Ovdje ima toliko neistine... bruka!!!
I mi odje placamo veci porez na stanove na moru...
Ovo sve vodi nekom bezumlju... ratnohusacka retorika.

misko

pre 13 godina

ma sve je to o.k. sa tim taksama ,porezima....u CG!mada je bezveze da se pravi razlikka izmedju poreskih obveznika po drzavljanstvu,poreski obveznik treba da bude samo IME,PREZIME,BROJ u evidenciji od kojeg se potrazuje, na osnovu kvadrature i vrednosti nekretnine, odredjeni iznos poreza!
mene vise nervira sto studenti iz CG mogu da studiraju pod istim uslovima kao i drzavljani srbije, da budu na budzetu, da konkurisu za dom...pa ti domovi u Novom Sadu npr su gradjeni od doprinosa koje su moji roditelju placali!postoji razmena studenata,nas 100 ide u CG, njih 100 dodje u srbiju...e tako moze!a setite se auta registrovanih u CG?! koja je logika da u srbiji mogu da drzavljani srbija da voze kola sa CG tablicama , a u CG drzavljani CG nisu mogli da voze kola sa srpskim tablicama(znam da nisu ni imali potrebu,ali...)! pa i to je bilo punjennje budzeta CG, tamo se placala registracija za vise od 100000 hiljada vozila, a to je nekoliko miliona evra!!! slabo nasa drzava stiti samu sebe!!! a svoje gradjane...ma ni nezna za nas!

spahija

pre 13 godina

Srbija treba jednom i zauvek pocela da se bavi unutrasnjim poslovima i definisati novi Srbski identitet tako da bi se spoljno politicki ojacala i zastititi Srbske gradjana... trenutno skoro deset godina se bavi drugim Drzavama (Crna Gora,Kosovo) gde je izgubila svako pravo da nesto isticuje.

oficir

pre 13 godina

Glasao sam za Tadica ali vise ne, on je kriv za sve ovo sa Crnom Gorom. Nek raspise referendum u Srbiji sta mislilmo o odnosima sa C.G. Priznali su nam KiM. Bruka sta I'm se dopusta u Srbiji. Tako je kad nam je predsednig crnogorac. Eh moj Djindjicu ko je dosao sve posle tebe. Nikada te necu prezaliti. NIKADA!!!

Aca

pre 13 godina

Zao mi je coveka, ali ljudi se uce dok su zivi. Moj mu je savet da proda tu kucu, cene su joj koliko toliko dobre, i da za iste pare kupi kucu u Grckoj, ili jos bolje na Crnom moru bolju i vecu kucu, posto su porezi u Bugraskoj manji. Ja nisam nikad bio u Crnoj Gori, i nikad mi nije padala napamet da tamo letujem, kada je Egeskoj i Crno more (koje je inace prozirno svetlo plavo) daleko lepse, bar meni,

mm

pre 13 godina

Gospdin ce sigurno dobiti ovaj spor i bas me cudi da neko ranije nuje povukao ovo pitanje.Zivim u inostranstvu gde se svi smeju da je porez razlicit,pa zato moji dragi Crnogorci birajte ili Evropa(sto mnogi to ne zele da bi pljackali naivan Crnogorski narod)ili izolacija.Zazto je Srbija ukinula duple putarine?

Sasa

pre 13 godina

Najveci problem je u tome sto crnogorci u Srbiji uglavnom imaju posao i to ne bilo kakav nego u drzavnim institucijama, Mupu itd. Ne rade oni kod privatnika. Primaju ogromne plate i penzije i to sve na racun ostalih gradjana Srbije. Nigde na svetu nema kao ovde da je Srbin u rodjenoj zemlji u podredjenom polozaju u odnosu na Crnogorca u svakom pogledu. Dokle bre vise? Neka b92 proveri kolike su penzije Titovih komunistickih generala, ispod preko 150.000 din. u proseku sigurno nisu, a ovamo glumici oduzimaju sicu, a poljoprivrednicima jos manju sicu daju crnogorci koji su u svim polugama vlasti u Srbiji.

vampirbg

pre 13 godina

Zasto ne uvesti crnogorcima koji borave u Srbiji turisticku taksu? Zasto dozvoliti da budu direktori javnih preduzeca? Zasto njihove studente tretirati kao domace? Sve treba po principu reciprociteta... Za studente npr koliko ode u CG da studira iz Srbije, toliko primiti pod istim uslovima u Srbiji... Naravno, svakome od njih naplatiti boravisnu taksu od 50din po danu... Za dvojno drzavljanstvo postaviti iste uslove kao i oni sto postavljaju i eto resenja da se napuni budzet... Kad svako od njih da 18250din za boravisnu taksu za 365 dana pa pomnozimo sa brojem crnogoraca u Srbiji dobija se bar 86 miliona evra... Sasvim dovoljno za izgradnju nekog mosta ili dela put ka CG... Nek malo i oni finansiraju sebe...

josip broz tito

pre 13 godina

nadam se da će država da pomogne ovom čoveku...ili on nije naš?za to vreme crnogorci ovde...nekako zaslužujemo sve što nam se dešava.

Mitar

pre 13 godina

Tako nam i treba, sve smo to mi iz Srbije dozvolili.

Pogledaj nas : predsednik iz CrneGore i pola vlade ??

Prodajemo Telekom da bi (turske firme posto niko drugi nece ?) gradili crnogorcima put do Bara u CrnojGori.
Dali ime za ovaj put "Koridor11" da bi sto vise licilo na evropski koridor10 (da bi narod mislio da to podrzava evropa) ...

beogradjanin

pre 13 godina

Skoluju se mufte, lece se mufte, aja gada odem u MNE iako imam tamo stan moram da ponesem overen papir kao osiguranje za nedaj boze da mise nesto zdravstveno desi. Drugo placam porez na imovinu a kada dodjem tamo jos mi traze i bhoravisnu taksu. Placam vodu, placam iznosenje smeca i jos "ekolosku" taksu za auto. Smesno mi je kada neko kaze ekoloska drzava.A more prljavo jer hoteli izbacuju tehnicku vodu od veseraja i kuhinje u more i onda sve to morska struja vratio iz podneva na plazu. Zato puni domovi zdravlja od infekcija, stomacnih tegoba, koznih oboljenja. Treba uvesti resiprocitet.Oni nama ekolosku taksu i mi njima,oni nama ovoliki porez i mi njima, oni nama papire za lecenje imi njima itd. Ali oces djavola kada u drzavnoj administraciji vise od polovine crnogoraca

Marko

pre 13 godina

Oni mogu da dizu cene koji oni hoce i verovarno ce gospodin izgubiti na sudu je strani drzavljanin.Samo mi jedno nije jasno kako to da crnogorski studenti pored ove nase sirotinje dobija BUDZET I MESTO u DOMU.

NS

pre 13 godina

Problem je sto ce ovaj nas gospodin od sledece godine ako se usvoje izmene poreza na imovinu na jesen u nasoj skupstini verovatno placati mnogo veci porez u svojoj drzavi nego u CG, jer ako se usvoje izmene poreza i smanje sve olaksice na starost,clanove domacinstva imacemo najvece poreze na imovinu. Jeru u Hrvatskoj nema poreza na imovinu, dok ga valjda u SLoveniji placaju samo na visak iznad 160 kvadrata.

mario

pre 13 godina

"Puna podrska svim Srbima u regionu. Krajnje je vreme da pocne da se razmislja o svom interesu i sopstvenom dzepu. Dosta je bilo finansiranja drugih.
(istok i zapad, 12. avgust 2010 08:19) "
Ma koga je to financirala koji su to drugi?

Dragan

pre 13 godina

Nemamo razloga da kritikujemo uređenje i sistem u drugoj državi.Pitanje je šta naša država ovde radi i kakve zakone donosi.Verovatno loše kad ima ovoliko nezadovoljnog naroda.Pokušajmo da nešto ovde promenimo da bi nas drugi poštovali i cenili.

Slavisa

pre 13 godina

Izgleda da crnogorska vlast pokusava na sve nacine da iritira svakog srpskog drzavljanina koji ima neku nepokretnost u Crnog Gori. S obzirom da sam i ja u istoj situaciji, jer placam porez na stan od 42m2 190 Eur godisnje, plus sve takse koje postoje, pa smatram da je potrebno da se nesto uradi. Srbi se tretiraju u CG kao pravi stranci, a zasto je tako!!!

Nije tacno

pre 13 godina

Ovo jednostavno nije tacno.

Porez se odnosi na sve. Ja sam drzavljanin Crne Gore i placam isti (veci) porez, jer mi nekretnina (vikendica) nije glavno mesto stanovanja.

Ovo uopste nema veze sa drzvaljanstvom.

Zasto ne citirate clan zakona, pa cete videti na sta se odnosi.

Takodje, ajde u Beogradu otkazite troskove smeca iz Infostana ako mozete - kada niste tu. Evo, podjite 3 meseca negde na put i prestatanite da placate Infostan. Ili treba i da se tuzimo Strazburu za smece u Beogradu...

Konacno, probajte da kupite novi stan u BGD. Ako vam je prvi - i imate drzavljanstvo Srbije - oslobodjeni ste poreza. Ako imate drzavljanstvo CG, morate ga platiti... makar ziveli 50 godina u Srbiji.

Dzej

pre 13 godina

To ti se desava, kada te u Srbiji vec od malena (njihovi ljudi) u skoli vaspitaju da su Crnogorci ustvari Srbi. Mozes se ti Srbine da ztrvujes koliko hoces za njih, od Crnogoraca nikad Srbe nececes napraviti. Oni gledaju da maksimalno za sebe izvucu, a spremni su za to da se predstavljaju (glume) u javnosti kao Srbi, ako ide u njihovu korist.

CRNOGORAC

pre 13 godina

Kakve gluposti! Neće čovjek da placa smeće kad nije tu :) Pa ja sam državljanin Crne Gore od rođenja i niko me ne pita kad plaćam smeće jesam li bio kuci ili ne tog mjeseca. Placa se uvijek.
Odrekni se državljanstva koje imas i uzmi crnogorsko kad već živis ođe 25 godina. Ili možda država treba da se prilagodi tebi ? Pa če i porezi biti niži. Ovako ih plačas više ne kao Srbin, nego kao i svi strani državljani!
Nego će biti da se iznajmljuju sobe tokom sezone, a ne plaća ni taksa ni porezi na to. I očekuje da tako bude i dalje. Neće moći drugar.

NS

pre 13 godina

Pa nemojte tako... Nije kriva CG, nego Srbija takva kakva je, jedna i bedna i nije u stanju da uradi nista po pitanju crnogorskih drzavljanja koji borave i setaju se po Srbiji i ostvaruju svoja prava kako hoce i kad hoce...

Tirpic73

pre 13 godina

Sve sto oni uvedu nama treba i mi njima da uvedemo. Njih ima ovde daleko, daleko vise tako da ne bi bilo problema. Na zalost sumnjam da ce se to desiti.

Zoran M.

pre 13 godina

Slazem se sa covekom ali isto tako i ja postavljam pitanje zasto Srbi iz Hrvatske koji zatraze prijem u drzavljanstvo Srbije placaju taksu za drzavljanstvo oko 12.000,00 dinara a drzavljani Crne Gore 1.500,00 dinara. Dakle ko nas ovde maze i prica nam o demokratiji i vladavini prava?

alexandar

pre 13 godina

Mnogi ljudi po navici letuju u Crnoj Gori ali ovo je pozitovan korak da se to promeni. Kako su se navikli tako ce se i odvici, ove godine su vec poceli skidanjem viza, a za par godina ce se nove generacije navici na nove destinacije, a hvala bogu, na slicnoj radzaljini od Srbije mora ima na sve 3 strane sveta. A sto se CG tice, malo je cudno da milijarder zicka koji cent, zar ne?

Djape

pre 13 godina

Nema sta da se peni oko ovoga, samostalna drzava ima pravo da uredjuje poresku politiko kako joj volja. Mislim da ce lik da izgubi tuzbu.
Ali... kad je vec tako, zasto Srbija ne uvede vece poreze na nekretnine u vlasnistvu Crnogoraca ne 150 nego 350 posto. Mnogo je vise Crnogoraca sa nekretninama u vlasnistvu u Srbiji (na prvom mestu u Beogradu) nego obrnuto. A i dvojno drzavljanstvo bi davao iskljucivo Srbima iz CG. Pa da vidimo.
E da smo pametni mnogo bi smo od Croata mogli da naucimo.
Ps. Batica sto sikterise nek' razmisli ko ga je to u selu njegovom jahao pa onda nek sikce.

milan

pre 13 godina

Izvini druze ali sami birate vlast (mislim na Srbe u CG). Ova vlada pljačka narod bez obzira na nacionalnost. Hoćeš bolje uslove, reci predstavnicima Srba u Crnoj gori da se manu Kosova i raznih drugih mitova i da akcenat stave na neki socijalni program. Srba je u CG 40% da niste tako praznoglavi kad je u pitanju politika (bez uvrede) imali bi sigurno bolje uslove svi u CG.

mirko

pre 13 godina

To što mi Crnogorci imamo ista prava kao vi je šuplja priča. Živim u Beogradu 10 godina i skoro da nemam pravo na rad. Za svaki posao treba da mi nacionalna služba za zapošljavanje potrvrdi da ne postoji takav kadar u Srbiji!?! Što znači da Crnogorac koji je završio fakultet ili čak dva (u Bg-u) nema pravo na rad osim ako je doktor nauka sa diplomama kakve ne postoje u Srbiji.
Takse su 120 eura godišnje za radnu dozvolu, nisam siguran da vi prolazite istu proceduru kad dođete na more da zaradite koju kintu...
Da ne pričam o milion drugih taksi i poreza jer imamo ista (ne)prava kao i svi drugi stranci. Tako da vas molim da ovaj politički tekst ostavite za neka druga vremena

Bijemo ko nece nase drzavljanstvo

pre 13 godina

Na ovo pitanje i prakticni deo povlastica moze da nam da predsednik Tadic, ministar Mrkonjic ,Dacic, i mnogi drugi.
Sad ulazimo u problematiku drzavljanstva, prefiksa .
Sve sa prefiksom Srbin , dobili su drzavljanstva,posao,zdravstveno.
Svi koji su imali prefiks Srbija, ostali su trecerazredni u predstavljanju srbije, bez osnovnih ljudskih prava.
1.pravo na rad
2.na zaradu
3.skolovanje
4.zdravlje i elementarne uslove na egzistenciju.
Mi smo jednostavno postali manjina u sopstvenoj drzavi
Srbi,madjari,rumuni,bugari,slovaci,rusini,hrvati, binjevci,nemci.
Meni nije jasno kako neko iz Crne Gore moze da zna sta su nama u srbiji prioriteti, svima nama koji mozemo da pokazemo i 500 i 700 godina grobove nasih predaka u celoj srbiji ,od juga do severa?
Drzavljanstva ce morati da se preispitaju od 90-tih i Crnogorce i bosance tretirati istom merom,kao sto se odnosimo o prema drzavljanima hrvatske.
A SPC opominjemo da se mane ideologija, jer narod i gradjani srbije vec nemaju osnovno za egzistenciju

johnny bravo

pre 13 godina

@Crna Gora Crnogorcima
A zašto nas prijatelju onda stalno zovete da dodjemo, kukate da Vam dodju turisti, ček ste ove godine i lobirali sa pričom kako je Grčka problematična ....
što se mene tiče, moja noga će pre da kroči u HR, jer barem znaš na čemu si, a ne ovako ..... da te neko ......

istok i zapad

pre 13 godina

Puna podrska svim Srbima u regionu. Krajnje je vreme da pocne da se razmislja o svom interesu i sopstvenom dzepu. Dosta je bilo finansiranja drugih.

aleksa

pre 13 godina

Imam vikendicu na CG primorju,ali vec dve godine letujem u Grcko,zbog istog razloga,jel se stvarno osecam kao neko govedo od koga se trazi sto sta,kap koja je prelila casu je ta,da su neki naplatioci racuna za TV pretplatu obilazili vikendicu nekoliko puta dok sam bio u njoj da bi ustanovili da li imam antenu za tv prijemnik,jel im moj odgovor da nemam nije bio dovoljan.Uzas,uzasa.

Zika

pre 13 godina

Da ali pak taj porez na imovinu ja manji nego u Srbiji a nekretnine im se nalaze tik pored mora.Ja sam u Srbiji u jednom malo mestu-palanci platio porez na stan od 70m 7100 din. sto prostom matematikom znaci da je to vise nego duplo od duple tarife u Crnoj Gori.Trzisna cena mog kvadrata stana je 500 E a njima je mnogo.

Petar

pre 13 godina

Pa u Srbiji su stranci do pre neki mesec plaćali putarinu višestruko skuplje za "polu-autoput" nego državljani Srbije! Tako da nemojte odmah sve da svodite na tu priču Crnogorci su nas muzli! 10 € za ekološku taksu ali to važi godinu dana! A meni moja država uzme 15 € da odem do Niša i vratim se u Beograd.

Kupujmo domace !

pre 13 godina

Hehehe, daj neka mu neko objasni sta je "ekonomski patriotizam". On ocigledno nije slusao Bokija u poslednje vreme. Hehehe

Srba

pre 13 godina

Sada se cudite? Pa to su nasa braca crnogorci. Mi smo glupi (t.j. nase korumpirane institucije) sto im dozvoljavamo da po Srbiji rade sta hoce ,a za uzvrat dobijamo od njih o glavi. Crnogorski san je crna gora cista od Srba, ali istovremeno, maksimalno muzenje Srbije. Kaliko smo pametni tako i prolazimo, bice jos gore.

aca?

pre 13 godina

Pa šta ćete to su nam "braća"!?
Odavno je trebalo da podignemo jedan zid, nalik onom u Berlinu, da se malo razdvojimo jedno 50 godina, ionako su im miliji Hrvati i Albanci, s njima imaju mnogo bolju saradnju.

danilo

pre 13 godina

To je stara praksa koja otice jos iz SFRJ.Stranci su placali hotele ili rent-a-car duplo vise od drzavljana.Neke stvari se sporo menjaju.Ovde je pitanje da li veci porez placaju samo Srbi ili isto pravilo vazi za Ruse i Engleze.Ako i oni placaju isto koliko i Srbi zbog cega se onda ovaj buni...

Anton

pre 13 godina

Sto vi hocete gubiti jos jedan sudski spor?? MSP, GANIC, UN i list ide dalje.

A srbija je najduzna svima, po vojne imovine sto je ukrala u hrvatskoj bosni, i slovenije. Po stotina poduzeca sto nije bilo vase a vecina od hrvata i slovenaca

Ali na kraju kada gubite spor, opet cete krivite druge. Zasto nas bre celi svet mrzi

A od koga ste ponizanji kada ste poceli taj cijeli rat na balkanu i cijelu frku napravili. A ko vam je kriv, niste naucili prije, nicete nauciti ni sada. To je kao da kao englezi kazu its senseless to teach an animal human values

Anto

pre 13 godina

Ne radi se o tome da li je neko drzavljanin ili nije vec da li nekretninu koristi za zivot ili samo za odmor.
Nece vise moci da se kljucevi daju prijateljima za dzabe ljetovanje. Zakon se odnosi i na drzavljane CG koji su u istoj poziciji.
Jes vam mila hajka komsije.

Vizantinian

pre 13 godina

Odlicno, on je stranac i mora da placa, u obavezi je, ali neka vlada republike srbije objasni gradjanima i drzavljanima srbije kako crnogorski studenti mogu da se nadju na BUDZETU?
Koliko placaju porez na nekretnine Crnogorski drzavljani u Srbiji?
mere treba zavesti tako da im je jednostavno vrati merom i porezom od 600% vise, sve dok imaju da placaju povecavati.
Bezobrazluk tadica i mrkonjica i crnogoraca koji su uzjasili srbiju prevazilazi zdrav razum

m_cg

pre 13 godina

Zali se lik Strazburu sto placa vise poreza jer je strani drzavljanin. Jel taj lud ? Pa evo ja sam drzavljanin CG, rodjen sam i cijeli zivot zivim u CG, prebivaliste mi je u NK pa zbog toga vise poreza placam na kucu u Tivtu nego onaj iz Tivta. Tako je vazda bilo i bice.

Petar

pre 13 godina

Puna podrska njemu i drugima.

Ne zbog toga sto su sunarodnici vec zbog toga sto su u pravu.

Dosta smo trpeli muzenje Srbije na racun drugih a pre svega Crne Gore.

Primeri:
- obnova posle zemljotresa u Crnoj Gori. Samo su gradjani Srbije bez izbora davali doprinos od svojih primanja punih 10 ili 11 godina!
- Crnogorski studenti studiraju za dzabe, svi znamo i kako polazu ispite, kako dobijaju mesta u domovima, nije to nista promenjeno od onda... (banalan primer ali nazalost istinit...)
- Ne placaju ulazak u Srbiju kao mi u Crnu Goru 10e
- Nemaju vise dadzbine na nekretnine kao mi u Crnoj Gori, a znamo da su sakom i kapom dobijali stanove po Srbiji, pobogu kada se prosetam Vracarom oko Njegoseve svuda odjekuje Crnogorski naglasak
- Nisu oni nama gradili godinama vec mi njima (hoteli, putevi, hidroelektrana, fabrike itd.)
- Duguju nam vojnu imovinu
itd.

Ima primera svakakvih, normalan covek se ne bi obazirao na to, ali ovo vise prevazilali granice razuma, i sto pre sve to shvatimo kao uvredu na nas racun i suprotstavimo se tome bice nam bolje ili ce nam biti sve gore.

Nismo mi duzni da trpimo nicije ponasanje te vrste.

Na stranu to sto ima mnogo dobrih i postenih ljudi u Crnoj Gori jer do ovoga nije doslo njihovom zaslugom.

Petar

pre 13 godina

Puna podrska njemu i drugima.

Ne zbog toga sto su sunarodnici vec zbog toga sto su u pravu.

Dosta smo trpeli muzenje Srbije na racun drugih a pre svega Crne Gore.

Primeri:
- obnova posle zemljotresa u Crnoj Gori. Samo su gradjani Srbije bez izbora davali doprinos od svojih primanja punih 10 ili 11 godina!
- Crnogorski studenti studiraju za dzabe, svi znamo i kako polazu ispite, kako dobijaju mesta u domovima, nije to nista promenjeno od onda... (banalan primer ali nazalost istinit...)
- Ne placaju ulazak u Srbiju kao mi u Crnu Goru 10e
- Nemaju vise dadzbine na nekretnine kao mi u Crnoj Gori, a znamo da su sakom i kapom dobijali stanove po Srbiji, pobogu kada se prosetam Vracarom oko Njegoseve svuda odjekuje Crnogorski naglasak
- Nisu oni nama gradili godinama vec mi njima (hoteli, putevi, hidroelektrana, fabrike itd.)
- Duguju nam vojnu imovinu
itd.

Ima primera svakakvih, normalan covek se ne bi obazirao na to, ali ovo vise prevazilali granice razuma, i sto pre sve to shvatimo kao uvredu na nas racun i suprotstavimo se tome bice nam bolje ili ce nam biti sve gore.

Nismo mi duzni da trpimo nicije ponasanje te vrste.

Na stranu to sto ima mnogo dobrih i postenih ljudi u Crnoj Gori jer do ovoga nije doslo njihovom zaslugom.

johnny bravo

pre 13 godina

@Crna Gora Crnogorcima
A zašto nas prijatelju onda stalno zovete da dodjemo, kukate da Vam dodju turisti, ček ste ove godine i lobirali sa pričom kako je Grčka problematična ....
što se mene tiče, moja noga će pre da kroči u HR, jer barem znaš na čemu si, a ne ovako ..... da te neko ......

Vizantinian

pre 13 godina

Odlicno, on je stranac i mora da placa, u obavezi je, ali neka vlada republike srbije objasni gradjanima i drzavljanima srbije kako crnogorski studenti mogu da se nadju na BUDZETU?
Koliko placaju porez na nekretnine Crnogorski drzavljani u Srbiji?
mere treba zavesti tako da im je jednostavno vrati merom i porezom od 600% vise, sve dok imaju da placaju povecavati.
Bezobrazluk tadica i mrkonjica i crnogoraca koji su uzjasili srbiju prevazilazi zdrav razum

aleksa

pre 13 godina

Imam vikendicu na CG primorju,ali vec dve godine letujem u Grcko,zbog istog razloga,jel se stvarno osecam kao neko govedo od koga se trazi sto sta,kap koja je prelila casu je ta,da su neki naplatioci racuna za TV pretplatu obilazili vikendicu nekoliko puta dok sam bio u njoj da bi ustanovili da li imam antenu za tv prijemnik,jel im moj odgovor da nemam nije bio dovoljan.Uzas,uzasa.

Djape

pre 13 godina

Nema sta da se peni oko ovoga, samostalna drzava ima pravo da uredjuje poresku politiko kako joj volja. Mislim da ce lik da izgubi tuzbu.
Ali... kad je vec tako, zasto Srbija ne uvede vece poreze na nekretnine u vlasnistvu Crnogoraca ne 150 nego 350 posto. Mnogo je vise Crnogoraca sa nekretninama u vlasnistvu u Srbiji (na prvom mestu u Beogradu) nego obrnuto. A i dvojno drzavljanstvo bi davao iskljucivo Srbima iz CG. Pa da vidimo.
E da smo pametni mnogo bi smo od Croata mogli da naucimo.
Ps. Batica sto sikterise nek' razmisli ko ga je to u selu njegovom jahao pa onda nek sikce.

Srba

pre 13 godina

Sada se cudite? Pa to su nasa braca crnogorci. Mi smo glupi (t.j. nase korumpirane institucije) sto im dozvoljavamo da po Srbiji rade sta hoce ,a za uzvrat dobijamo od njih o glavi. Crnogorski san je crna gora cista od Srba, ali istovremeno, maksimalno muzenje Srbije. Kaliko smo pametni tako i prolazimo, bice jos gore.

istok i zapad

pre 13 godina

Puna podrska svim Srbima u regionu. Krajnje je vreme da pocne da se razmislja o svom interesu i sopstvenom dzepu. Dosta je bilo finansiranja drugih.

aca?

pre 13 godina

Pa šta ćete to su nam "braća"!?
Odavno je trebalo da podignemo jedan zid, nalik onom u Berlinu, da se malo razdvojimo jedno 50 godina, ionako su im miliji Hrvati i Albanci, s njima imaju mnogo bolju saradnju.

vampirbg

pre 13 godina

Zasto ne uvesti crnogorcima koji borave u Srbiji turisticku taksu? Zasto dozvoliti da budu direktori javnih preduzeca? Zasto njihove studente tretirati kao domace? Sve treba po principu reciprociteta... Za studente npr koliko ode u CG da studira iz Srbije, toliko primiti pod istim uslovima u Srbiji... Naravno, svakome od njih naplatiti boravisnu taksu od 50din po danu... Za dvojno drzavljanstvo postaviti iste uslove kao i oni sto postavljaju i eto resenja da se napuni budzet... Kad svako od njih da 18250din za boravisnu taksu za 365 dana pa pomnozimo sa brojem crnogoraca u Srbiji dobija se bar 86 miliona evra... Sasvim dovoljno za izgradnju nekog mosta ili dela put ka CG... Nek malo i oni finansiraju sebe...

Mitar

pre 13 godina

Tako nam i treba, sve smo to mi iz Srbije dozvolili.

Pogledaj nas : predsednik iz CrneGore i pola vlade ??

Prodajemo Telekom da bi (turske firme posto niko drugi nece ?) gradili crnogorcima put do Bara u CrnojGori.
Dali ime za ovaj put "Koridor11" da bi sto vise licilo na evropski koridor10 (da bi narod mislio da to podrzava evropa) ...

Petar

pre 13 godina

Pa u Srbiji su stranci do pre neki mesec plaćali putarinu višestruko skuplje za "polu-autoput" nego državljani Srbije! Tako da nemojte odmah sve da svodite na tu priču Crnogorci su nas muzli! 10 € za ekološku taksu ali to važi godinu dana! A meni moja država uzme 15 € da odem do Niša i vratim se u Beograd.

oficir

pre 13 godina

Glasao sam za Tadica ali vise ne, on je kriv za sve ovo sa Crnom Gorom. Nek raspise referendum u Srbiji sta mislilmo o odnosima sa C.G. Priznali su nam KiM. Bruka sta I'm se dopusta u Srbiji. Tako je kad nam je predsednig crnogorac. Eh moj Djindjicu ko je dosao sve posle tebe. Nikada te necu prezaliti. NIKADA!!!

Bajker

pre 13 godina

Resio sam ja taj problem po kratkom postupku.
Kad sam stavio na papir
- porez za godinu dana
- telefonsku pretplatu,unapred 12 meseci, sa pretnjom da ce mi iskljuciti i oduzeti mi liniju ako ne uplatim unapred.
- povremeno obijanje i kradje stvari
- voda, koje cesto nema
- struja, takodje
- finansijska policija,koja me saslusava kao kriminalca
da ne odugovlacim,dosao sam do cifre- placen apartman 12 dana za moju porodicu.
I eto prijatelji, vise se ne nerviram, novac od stana sam ulozio u biznis i super, sto i vama zelim.
Veeliki pozdrav

Zoran M.

pre 13 godina

Slazem se sa covekom ali isto tako i ja postavljam pitanje zasto Srbi iz Hrvatske koji zatraze prijem u drzavljanstvo Srbije placaju taksu za drzavljanstvo oko 12.000,00 dinara a drzavljani Crne Gore 1.500,00 dinara. Dakle ko nas ovde maze i prica nam o demokratiji i vladavini prava?

Bijemo ko nece nase drzavljanstvo

pre 13 godina

Na ovo pitanje i prakticni deo povlastica moze da nam da predsednik Tadic, ministar Mrkonjic ,Dacic, i mnogi drugi.
Sad ulazimo u problematiku drzavljanstva, prefiksa .
Sve sa prefiksom Srbin , dobili su drzavljanstva,posao,zdravstveno.
Svi koji su imali prefiks Srbija, ostali su trecerazredni u predstavljanju srbije, bez osnovnih ljudskih prava.
1.pravo na rad
2.na zaradu
3.skolovanje
4.zdravlje i elementarne uslove na egzistenciju.
Mi smo jednostavno postali manjina u sopstvenoj drzavi
Srbi,madjari,rumuni,bugari,slovaci,rusini,hrvati, binjevci,nemci.
Meni nije jasno kako neko iz Crne Gore moze da zna sta su nama u srbiji prioriteti, svima nama koji mozemo da pokazemo i 500 i 700 godina grobove nasih predaka u celoj srbiji ,od juga do severa?
Drzavljanstva ce morati da se preispitaju od 90-tih i Crnogorce i bosance tretirati istom merom,kao sto se odnosimo o prema drzavljanima hrvatske.
A SPC opominjemo da se mane ideologija, jer narod i gradjani srbije vec nemaju osnovno za egzistenciju

Marko

pre 13 godina

Oni mogu da dizu cene koji oni hoce i verovarno ce gospodin izgubiti na sudu je strani drzavljanin.Samo mi jedno nije jasno kako to da crnogorski studenti pored ove nase sirotinje dobija BUDZET I MESTO u DOMU.

beogradjanin

pre 13 godina

Skoluju se mufte, lece se mufte, aja gada odem u MNE iako imam tamo stan moram da ponesem overen papir kao osiguranje za nedaj boze da mise nesto zdravstveno desi. Drugo placam porez na imovinu a kada dodjem tamo jos mi traze i bhoravisnu taksu. Placam vodu, placam iznosenje smeca i jos "ekolosku" taksu za auto. Smesno mi je kada neko kaze ekoloska drzava.A more prljavo jer hoteli izbacuju tehnicku vodu od veseraja i kuhinje u more i onda sve to morska struja vratio iz podneva na plazu. Zato puni domovi zdravlja od infekcija, stomacnih tegoba, koznih oboljenja. Treba uvesti resiprocitet.Oni nama ekolosku taksu i mi njima,oni nama ovoliki porez i mi njima, oni nama papire za lecenje imi njima itd. Ali oces djavola kada u drzavnoj administraciji vise od polovine crnogoraca

student

pre 13 godina

Pordrzavam komentar sto se tice studentskih domova i budzeta, nemoguce je biti na buzdzetu ako si stranac, a sta su pa to Crnogorci. Ali to je zato sto su 90% upravnici domova Crnogorci i zato sto se u nasoj vladi nalazi isti procenat istih. A koliko ih ima kod nas pokazuju i negativni komentari, cak trecina pa i polovina pozitivnih (necrnogorskih).

Изногуд

pre 13 godina

Црногорце отпустити, Србе запослити, решити питање незапослености, па после нека они уводе таксе које хоће.
За мене црногорски држављани су странци, и ред је да у овој држави то руководиоци схвате - наравно, прво би руководиоци морали да не буду црногорци.

m_cg

pre 13 godina

Zali se lik Strazburu sto placa vise poreza jer je strani drzavljanin. Jel taj lud ? Pa evo ja sam drzavljanin CG, rodjen sam i cijeli zivot zivim u CG, prebivaliste mi je u NK pa zbog toga vise poreza placam na kucu u Tivtu nego onaj iz Tivta. Tako je vazda bilo i bice.

Sasa

pre 13 godina

Najveci problem je u tome sto crnogorci u Srbiji uglavnom imaju posao i to ne bilo kakav nego u drzavnim institucijama, Mupu itd. Ne rade oni kod privatnika. Primaju ogromne plate i penzije i to sve na racun ostalih gradjana Srbije. Nigde na svetu nema kao ovde da je Srbin u rodjenoj zemlji u podredjenom polozaju u odnosu na Crnogorca u svakom pogledu. Dokle bre vise? Neka b92 proveri kolike su penzije Titovih komunistickih generala, ispod preko 150.000 din. u proseku sigurno nisu, a ovamo glumici oduzimaju sicu, a poljoprivrednicima jos manju sicu daju crnogorci koji su u svim polugama vlasti u Srbiji.

Igor Ružičin

pre 13 godina

Ovo je samo još jedan od pokazatelja da je crnogorski lobi u Srbiji jak odnosno da Srbijom gazduju (ne)domaćini ,nesposobni podanici ,mafija ,sve u svemu plaćamo danak negativnoj selekciji koja će nas totalno uništiti .
Kome je poteban auto put do Bara , kome je potrebna luka Bar...

student

pre 13 godina

e a sta je sa crnogorskim studentima koji imaju pravo da se skoluju na teret nase drzave znaci imaju pravo na budzet a taj budzet se popunjava iz nasih dzepova i onda neko ko nije u situaciji da plati skolarinu ne moze da studira jer je neki student iz cg umesto njega na teret drzave mozda bi trebalo i oni da placaju kao grci i ostali strani drzavljani a i priznali su kosovo ako neko ne treba da placa skolarinu i ako bi do toga doslo onda su to grci jer su nas vose zaduzili nego cg

beogradjanin

pre 13 godina

Moram da se slozim sa vecinom da su ovi propisi u crnoj gori prvazisli svaki bezobrazluk! Kao sto je opste poznato, nekada smo pomagali tkzv braću crnogorce i 10 godina odvajali od svojih plata, alo prijatelju.....DESET GODINA !!!! Pa baš zato što smo mi njih ovde izjednačili sa nama , nije razlog da oni nekog ucenjuju i podaštavaju !!! DOKLE ! Srećom nemam nikakvu nekretninu tamo a niti bilo šta, više i ne odlazim dole niti mi pada na pamet ! NE želim niti jedan jedini dinar dole da im ostavljam...NIŠTA ŽIVO !!! NE želim više da imam bilo šta sa njima *******

mirko

pre 13 godina

To što mi Crnogorci imamo ista prava kao vi je šuplja priča. Živim u Beogradu 10 godina i skoro da nemam pravo na rad. Za svaki posao treba da mi nacionalna služba za zapošljavanje potrvrdi da ne postoji takav kadar u Srbiji!?! Što znači da Crnogorac koji je završio fakultet ili čak dva (u Bg-u) nema pravo na rad osim ako je doktor nauka sa diplomama kakve ne postoje u Srbiji.
Takse su 120 eura godišnje za radnu dozvolu, nisam siguran da vi prolazite istu proceduru kad dođete na more da zaradite koju kintu...
Da ne pričam o milion drugih taksi i poreza jer imamo ista (ne)prava kao i svi drugi stranci. Tako da vas molim da ovaj politički tekst ostavite za neka druga vremena

Beograd

pre 13 godina

Dok su kod nas ****** u drzavi ovi nikad nista nece platiti ! Ja sam da se uvede reciprocitet za sve kad su oni u pitanju! Koliko nasih u cg studenata na budzetu toliko u Srbiji,koliko srba iz Srbije u studenstskim domovima toliko i **** u srbiji po domovima! Koliko nama naplate takse po automobilu onda i samo za njih uvesti taksu! Dok god se mi pravimo fino oni ce nas izuvati! ******

fix

pre 13 godina

xaxax to junaci ustanite i borite se!!xoxoxo kakve price uzivam u srbiji ne placam skolarinu,ne placam ni stan ni hranu sve mi tadic finansira!!!kako mi je dobar zivot muzem naivne Srbe:))

Dzej

pre 13 godina

To ti se desava, kada te u Srbiji vec od malena (njihovi ljudi) u skoli vaspitaju da su Crnogorci ustvari Srbi. Mozes se ti Srbine da ztrvujes koliko hoces za njih, od Crnogoraca nikad Srbe nececes napraviti. Oni gledaju da maksimalno za sebe izvucu, a spremni su za to da se predstavljaju (glume) u javnosti kao Srbi, ako ide u njihovu korist.

Jovan

pre 13 godina

@Djape

Kakva bre prica o suverenosti? Crna Gora je clan Saveta Evrope i potpisnik Evropske Konvencija o zastitama Ljudskih Prava, sto znaci da njeni zakoni ne smeju da diskriminisu na nacionalmoj osnovi. Zar moze Francuska da udari porez na drzavljane Maroka jednom stopom a Francuze drugom? Ili da Srbija vecom stopom oporezuje Madjare od Srba? Malo se obrazuj pre nego sto komentarises

Kupujmo domace !

pre 13 godina

Hehehe, daj neka mu neko objasni sta je "ekonomski patriotizam". On ocigledno nije slusao Bokija u poslednje vreme. Hehehe

Milan

pre 13 godina

Mozete da ne-preporucujete koliko hocete, ali Anto je u pravu. Nema porez na imovinu veze sa drzavljanstvom vec sa boravistem. Ja sam Srbin, zivim u inostranstvu i imam stan u Beogradu koji ne koristim i normalno placam za njega veci porez zato sto nisam prijavljen na toj adresi. Valjda je jos neko ovde podnosio poresku prijavu pa treba da zna koliko se mnogo odbija od osnovice po svakoj dodatnoj osobi prijavljenoj na nekoj adresi.

Stan ili kuca koja se koristi dve-tri nedelje ili cak meseca godisnje ne moze da se smatra kao nista drugo nego luksuz. Tako je svuda u svetu i, iskreno, ima smisla. E to sad sto nasi ljudi muvaju pa se prijavljuje tamo gde ne zive to je druga prica, to je nelegalno, to je moglo u komunizmu i pre kompjutera, ali to je sada zavrseno.

Pravo pitanje za gospodina V.S. je gde on stanuje veci deo godine, u Beogradu ili Tivtu? Ako je na primer 10 meseci u BG, a 2 u Tivtu onda nema za sta da se zali Strazburu jer jednostavno nije u pravu, barem sto se poreza na kucu tice.

Sto se tice naplacivanja turisticke takse ljudima koji imaju svoje kuce, to jeste cist bezobrazluk.

SevarlićA

pre 13 godina

Gospodo, pravo svake države je da uređuje svoje propise kako hoće, i u ovom slučaju nema ništa čudno jer su građani jedne države povlašćeni u svojoj zemlji i to tako i treba da bude.

Naš problem je što mi Srbe(svi rođeni u Srbiji su po meni Srbi bez obzira na veru ili etničko nasledstvo) u svojoj zemlji tretiramo kao građane drugog reda. Nejveća prava od svih u Srbiji imaju dotični Crnogorci, ali to nije ni čudno jer u Srbiji vladaju, baš ti isti Crnogorci. Kad god je u Srbiji bilo velikih torbulencija isplivavali su Crnogorci: Karađorđe, Karađorđevići, partijski prvaci posle WWII, "heroji" raspada Jugoslavije, narko-dileri, itd.

Već 60 godina drže sve vodeće pozicije po Srbiji, od mesnih odbora do predsednika država, a za nas ostale nema ništa, i svo to vreme nas zavađaju među sobom (Srbe, Mađare, Rome, itd.)

Rešenje:
1. Sve javne funkcije i javne i administrativne poslove na lokalnom nivou mogli bi da vrše samo rođeni na teritoriji te regije, a na republičkom nivou samo rođeni u Srbiji.Za poslanike u skupštini i predsednika republike mogli bi da se kandiduju samo oni čiji su roditelji rođeni u Srbiji.

2.Oduzamanje poklonjenih stanova iz fonda svima koji nisu državljani Srbije, i onima koji su dobili više od jednog stana.
3. Pootpuštati sve direktore javnih preduzeća koji nisu rođeni u Srbiji.
4. Naravno i uvesti višestruke poreze na imovinu državljanima zemalja koje isto tako tretiraju naše građane.

NS

pre 13 godina

Pa nemojte tako... Nije kriva CG, nego Srbija takva kakva je, jedna i bedna i nije u stanju da uradi nista po pitanju crnogorskih drzavljanja koji borave i setaju se po Srbiji i ostvaruju svoja prava kako hoce i kad hoce...

Nije tacno

pre 13 godina

Ovo jednostavno nije tacno.

Porez se odnosi na sve. Ja sam drzavljanin Crne Gore i placam isti (veci) porez, jer mi nekretnina (vikendica) nije glavno mesto stanovanja.

Ovo uopste nema veze sa drzvaljanstvom.

Zasto ne citirate clan zakona, pa cete videti na sta se odnosi.

Takodje, ajde u Beogradu otkazite troskove smeca iz Infostana ako mozete - kada niste tu. Evo, podjite 3 meseca negde na put i prestatanite da placate Infostan. Ili treba i da se tuzimo Strazburu za smece u Beogradu...

Konacno, probajte da kupite novi stan u BGD. Ako vam je prvi - i imate drzavljanstvo Srbije - oslobodjeni ste poreza. Ako imate drzavljanstvo CG, morate ga platiti... makar ziveli 50 godina u Srbiji.

Milica

pre 13 godina

Pa, sve vreme mi se cini , zbog ove situacije sa nekretninama, porezima , licnim kartama , drzavljanstvima, da se vodi hladni tihi rat izmedju Crnogoraca u Crnoj Gori i Crnogoraca u Srbiji. Imaju vlast u Srbiji , a sada jurisaju i na Crnu Goru.Od silne price o Velikoj Srbiji, izgleda da se pravi Velika Crna Gora.

milan

pre 13 godina

Izvini druze ali sami birate vlast (mislim na Srbe u CG). Ova vlada pljačka narod bez obzira na nacionalnost. Hoćeš bolje uslove, reci predstavnicima Srba u Crnoj gori da se manu Kosova i raznih drugih mitova i da akcenat stave na neki socijalni program. Srba je u CG 40% da niste tako praznoglavi kad je u pitanju politika (bez uvrede) imali bi sigurno bolje uslove svi u CG.

Aca

pre 13 godina

Zao mi je coveka, ali ljudi se uce dok su zivi. Moj mu je savet da proda tu kucu, cene su joj koliko toliko dobre, i da za iste pare kupi kucu u Grckoj, ili jos bolje na Crnom moru bolju i vecu kucu, posto su porezi u Bugraskoj manji. Ja nisam nikad bio u Crnoj Gori, i nikad mi nije padala napamet da tamo letujem, kada je Egeskoj i Crno more (koje je inace prozirno svetlo plavo) daleko lepse, bar meni,

Bla Bla

pre 13 godina

Ja imam kucu u Boki. naplacuju mi troskove iznosenja smeca a ja ili delovi moje porodice provedu ukupno 5 meseci u toku godine a izmosenje smeca za celu godinu. Zattim ja investirao tamo napravio kucu placam poreza onda dodje turisticka inspekcija i naplacuje mi boravisnu taksu za svakog clana porodice.Ja tamo nisam turista koji dodje odsedi 10 dana i ode.Ja imam imovinu. Zamislite kada bi svim crnogorcima u Beogradu naplacivali boravisnu taksu. Gde bi nam kraj bio. Ekoloska taksa na vozilo.Nije to nikakva ekoloska taksa vec koriscenje puteva. Obzirom da nemaju auto put oni ga krstili kao ekoloska taksa. Zasto smo mi srbi u Srbiji veci katolici od pape. zasto ne uvodimo reciprocitet. Dok su nam zapadne drzave drzale vize mi iste njihove gradjane pustali bez vize u Srbiju. kao mi smo jaka turisticka destinacija i time bi pokvarili turisticki bilans. A statistika kaze da se strani turisti uproseku zadrzavaju 3 dana u Srbiji.Zato preporuka vlastima u Srbiji.Nema besplatnog studiranja, nema besplatnog lecenja, nema studentskih domova kao za studente iz Srbije.Studenti ako nece da placaju cenu kao za strance neka idu kod svojih rodjaka u Beogradu. Ima ih previse i dovoljno

istok i zapad

pre 13 godina

@mario: Štovani g-dine Mario, da li ste ćuli za "preseljenje" ćitavih fabrika iz Srbije u Sloveniju neposredno nakon II sv. rata? Naravno, po direktivi najvećeg sina Vašeg naroda, a i šire. Ili Vam Vaša demokratska država nije dostavila te informacije?
p.s. zbog sve većeg broja hrvata u srpskim medijima, bum probat popravit svoj hrvatski, nadam se da sam barem "ć" pogodil.

berkut

pre 13 godina

U pravu ste!!!
RECIPROCITET!!!
A takva ista nekretnina u Grčkoj je em jeftinija,em vas ne
A što se tiče toga da će država da učini nešto...hahahahaha...pa i predsednik i pola vlade i vrhovi stranaka su crnogorci!!! Šta očekujete?

danilo

pre 13 godina

To je stara praksa koja otice jos iz SFRJ.Stranci su placali hotele ili rent-a-car duplo vise od drzavljana.Neke stvari se sporo menjaju.Ovde je pitanje da li veci porez placaju samo Srbi ili isto pravilo vazi za Ruse i Engleze.Ako i oni placaju isto koliko i Srbi zbog cega se onda ovaj buni...

misko

pre 13 godina

ma sve je to o.k. sa tim taksama ,porezima....u CG!mada je bezveze da se pravi razlikka izmedju poreskih obveznika po drzavljanstvu,poreski obveznik treba da bude samo IME,PREZIME,BROJ u evidenciji od kojeg se potrazuje, na osnovu kvadrature i vrednosti nekretnine, odredjeni iznos poreza!
mene vise nervira sto studenti iz CG mogu da studiraju pod istim uslovima kao i drzavljani srbije, da budu na budzetu, da konkurisu za dom...pa ti domovi u Novom Sadu npr su gradjeni od doprinosa koje su moji roditelju placali!postoji razmena studenata,nas 100 ide u CG, njih 100 dodje u srbiju...e tako moze!a setite se auta registrovanih u CG?! koja je logika da u srbiji mogu da drzavljani srbija da voze kola sa CG tablicama , a u CG drzavljani CG nisu mogli da voze kola sa srpskim tablicama(znam da nisu ni imali potrebu,ali...)! pa i to je bilo punjennje budzeta CG, tamo se placala registracija za vise od 100000 hiljada vozila, a to je nekoliko miliona evra!!! slabo nasa drzava stiti samu sebe!!! a svoje gradjane...ma ni nezna za nas!

leyla

pre 13 godina

e neka nam treba i vece poreze da nam uvedu, a mi neka ih i dalje lecimo i skolujemo. Crna gora se ponasa ko tinejdzer koji ne bi vise da zivi sa roditeljima, ali i dalje od roditelja ocekuje da mu se placa skolovanje i bolnicki troskovi kada zagusti. I jos bi najradije da roditelji samo posalju pare i ne dolaze ni u posetu (na letovanje). U ovoj Srbiji mi se sve pocinje gaditi, da imam kuda otisla bi sutra:(

Georg

pre 13 godina

"Nije normalno da državljanin Crne Gore plaća porez na imovinu 0,20 centi po kvadratu, a državljanin Srbije isti taj porez 150 odsto više - 0,50 centi! Nije u redu ni da mi, državljani Srbije, koji u Crnoj Gori imamo nekretnine, plaćamo smeće 3,5 evra mesečno kad nismo tu, da plaćamo turističku taksu i da nam još prete da će nam, pored ekološke takse koju dajemo kad ulazimo u Crnu Goru, uvesti da turističku taksu plaćamo odmah na granici". Verovatno nije normalno, ali za to nije kriva država Crna Gora već država Srbija koja neće da uvede iste mere za državljane Crne Gore. Ko nam je kriv što i ovde svu vlas drže oni poreklom iz Crne Gore.

Djape

pre 13 godina

Tako i treba ******* Srbima koji hoce da imaju neshto sa CG!

A vi lepo nastavite da idete tamo i placate porez na glupost gde god stignete, dozvolite da vas omalovazavaju i maltretiraju!

A ako neko pomene Luku bar jos jednom kao opciju kupovine od strane drzave Srbije, bojim se da ce doci do 6. oktobra, tako da nece vishe svima glava na ramenima stajati u politici!

Dosta je vishe muzhenja gradjana Srbije od strane CG i njihovog lobija u Vladi!

Tirpic73

pre 13 godina

Sve sto oni uvedu nama treba i mi njima da uvedemo. Njih ima ovde daleko, daleko vise tako da ne bi bilo problema. Na zalost sumnjam da ce se to desiti.

josip broz tito

pre 13 godina

nadam se da će država da pomogne ovom čoveku...ili on nije naš?za to vreme crnogorci ovde...nekako zaslužujemo sve što nam se dešava.

spahija

pre 13 godina

Srbija treba jednom i zauvek pocela da se bavi unutrasnjim poslovima i definisati novi Srbski identitet tako da bi se spoljno politicki ojacala i zastititi Srbske gradjana... trenutno skoro deset godina se bavi drugim Drzavama (Crna Gora,Kosovo) gde je izgubila svako pravo da nesto isticuje.

Anto

pre 13 godina

Ne radi se o tome da li je neko drzavljanin ili nije vec da li nekretninu koristi za zivot ili samo za odmor.
Nece vise moci da se kljucevi daju prijateljima za dzabe ljetovanje. Zakon se odnosi i na drzavljane CG koji su u istoj poziciji.
Jes vam mila hajka komsije.

CRNOGORAC

pre 13 godina

Kakve gluposti! Neće čovjek da placa smeće kad nije tu :) Pa ja sam državljanin Crne Gore od rođenja i niko me ne pita kad plaćam smeće jesam li bio kuci ili ne tog mjeseca. Placa se uvijek.
Odrekni se državljanstva koje imas i uzmi crnogorsko kad već živis ođe 25 godina. Ili možda država treba da se prilagodi tebi ? Pa če i porezi biti niži. Ovako ih plačas više ne kao Srbin, nego kao i svi strani državljani!
Nego će biti da se iznajmljuju sobe tokom sezone, a ne plaća ni taksa ni porezi na to. I očekuje da tako bude i dalje. Neće moći drugar.

Mrki

pre 13 godina

Koliko gluposti u tuzbi ovog covjeka, a mozda je najveca ona da smatra da ima pravo na drzavljanstvo na osnovu vlasnistva stana. Imam i ja nekretninu u Srbiji koja je cisto investicija i niko se nije bunio kad su uzimali pare ili porez, ali mi ne pada na pamet da trazim drzavljanstvo. Ili covjek trazi da ga oslobode placanja komunalija kad nije u svom stanu. Mozes misliti, a sto mene gradske vlasti ne oslobode placanja odvoza smeca posto u tom stanu u Srbiji nikad ne boravim. Smijesan zahtjev.
Sto se tice poreske politike u Crnoj Gori, nisam upoznat da li stranca fizicka lica placaju veci porez na nekretnine, ali znam da je poreska politika izjednacena za pravne subjekte. Ako postoji razlicita stopa oporezivanja za fizicka lica, onda se ona primjenjuje na drzavljane i strance, a ne sigurno na Crnogorce i Srbe kako se to ovdje predstavlja. Prije ce ipak biti da to ima veze sa tim da li je tu nekome adresa prebivalista ili ne, a to je onda iskljucivo poreska politika u ingerenciji nezavisne drzave.
Na kraju, juce sam s mora, platio isto ka i strani turisti, i za ove mrzitelje i one koji negativno spinuju, ocajna vijest: crnogorska obala je prepuna, stranaca koliko ocete, a ima Bogu fala podosta i Srba - onih opustenijih i manje opterecenih od pljuvaca po sajtovima.

mm

pre 13 godina

Gospdin ce sigurno dobiti ovaj spor i bas me cudi da neko ranije nuje povukao ovo pitanje.Zivim u inostranstvu gde se svi smeju da je porez razlicit,pa zato moji dragi Crnogorci birajte ili Evropa(sto mnogi to ne zele da bi pljackali naivan Crnogorski narod)ili izolacija.Zazto je Srbija ukinula duple putarine?

Slavisa

pre 13 godina

Izgleda da crnogorska vlast pokusava na sve nacine da iritira svakog srpskog drzavljanina koji ima neku nepokretnost u Crnog Gori. S obzirom da sam i ja u istoj situaciji, jer placam porez na stan od 42m2 190 Eur godisnje, plus sve takse koje postoje, pa smatram da je potrebno da se nesto uradi. Srbi se tretiraju u CG kao pravi stranci, a zasto je tako!!!

jpch

pre 13 godina

Treba napokon da i mi postujemo sami sebe imaju ista prava kao nasi studenti a ne donose nikakvo znanje i strani su drzavljani plus nas deru na letovanju negostoljubivi su samo zato sto smo Srbi naj korumpiraniji su deo u narodu jer guraju sveoje neopotizam je kod njih najcesci...

Dragan

pre 13 godina

Nemamo razloga da kritikujemo uređenje i sistem u drugoj državi.Pitanje je šta naša država ovde radi i kakve zakone donosi.Verovatno loše kad ima ovoliko nezadovoljnog naroda.Pokušajmo da nešto ovde promenimo da bi nas drugi poštovali i cenili.

Podgoricanin

pre 13 godina

Vrati se u Srbiju ako Ti ne odgovara kod nas. Nece Ti pomoc Strazbur i ko ste vi da pricate nesto protiv Crnogoraca. Vama ne valja niko od susjeda(Kosovo, Hrvatska, Makedonija,CG,BiH...)

aleksandra

pre 13 godina

Ne razumem zasto se crnogorci toliko prze na ovaj clanak kad i sami znaju kakva im je drzava. Ja imama situaciju da sam prosle godine podnela zalbu na turisticku taksu a oni jos uvek nisu prosledili zalbu drugostepenom organu ( POSLE GODINU DANA). Razlog: Komisija izlazila na teren a nije nasla objekat!!A porez na placuju na osnovu faktickog stanja a ne zemljisno knjiskog?!! A porez nam napalcuju vec trideset godina.Sramota!!!Vikendasi su izgradili samodoprinosima vecinu infrastrukture ( asfaltiranje puteva, dovodjenje telefona i struje) a sada to mora ponovo da platimo. Ja razumem da vi nemate proizvodnju i da vasa drzava mora da smislja nacin da utera pare ali neke stvari nisu u redu.

NS

pre 13 godina

Problem je sto ce ovaj nas gospodin od sledece godine ako se usvoje izmene poreza na imovinu na jesen u nasoj skupstini verovatno placati mnogo veci porez u svojoj drzavi nego u CG, jer ako se usvoje izmene poreza i smanje sve olaksice na starost,clanove domacinstva imacemo najvece poreze na imovinu. Jeru u Hrvatskoj nema poreza na imovinu, dok ga valjda u SLoveniji placaju samo na visak iznad 160 kvadrata.

brat

pre 13 godina

E moja braco... Ovdje ima toliko neistine... bruka!!!
I mi odje placamo veci porez na stanove na moru...
Ovo sve vodi nekom bezumlju... ratnohusacka retorika.

Zika

pre 13 godina

Da ali pak taj porez na imovinu ja manji nego u Srbiji a nekretnine im se nalaze tik pored mora.Ja sam u Srbiji u jednom malo mestu-palanci platio porez na stan od 70m 7100 din. sto prostom matematikom znaci da je to vise nego duplo od duple tarife u Crnoj Gori.Trzisna cena mog kvadrata stana je 500 E a njima je mnogo.

vasa

pre 13 godina

Dokle da nas svako koristi,vratimo svakom i naplatimo kao i oni nama.Dali Crnogorci placaju studije,dali je reseno placanje za iznamljenu zgradu
njihove Ambasade u Beogradu?
I mnogo drugih beneficija
koje oni koriste u Srbiji.

Anton

pre 13 godina

Sto vi hocete gubiti jos jedan sudski spor?? MSP, GANIC, UN i list ide dalje.

A srbija je najduzna svima, po vojne imovine sto je ukrala u hrvatskoj bosni, i slovenije. Po stotina poduzeca sto nije bilo vase a vecina od hrvata i slovenaca

Ali na kraju kada gubite spor, opet cete krivite druge. Zasto nas bre celi svet mrzi

A od koga ste ponizanji kada ste poceli taj cijeli rat na balkanu i cijelu frku napravili. A ko vam je kriv, niste naucili prije, nicete nauciti ni sada. To je kao da kao englezi kazu its senseless to teach an animal human values

mario

pre 13 godina

"Puna podrska svim Srbima u regionu. Krajnje je vreme da pocne da se razmislja o svom interesu i sopstvenom dzepu. Dosta je bilo finansiranja drugih.
(istok i zapad, 12. avgust 2010 08:19) "
Ma koga je to financirala koji su to drugi?

SSSS

pre 13 godina

Sto se tice ovog slucaja ukoliko je tacno kao sto pise u odredjenim komentarima da iznos poreza na nekretninu ne zavisi od drzavljanstva poreskog obveznika nego iskljucivo od toga da li mu je to osnovna nekretnina u kojoj zivi ili dodatna u kojoj povremeno boravi onda nema nikakvog osnova za tuziti CG Strazburu.

To sto je Srbija nezainteresovana i nesposobna da uvede reciprocitet po odredjenim pitanjima kao sto je studiranje studenata koje drzavljani Srbije u CG morau da plate a obrnuto je besplatno. Ne vidim u cemu je je problem sto drzava CG stiti svoje i interese svojih gradjana, po defaultu to i jeste zadatak svake drzave, i za obavljanje te funkcije ona prikuplja poreze iz kojih se finansira. To sto drzava Srbija ne obavlja na pravi nacin primarnu funkcju drzave ne znaci da su za to krivi gradjani CG nego upravo suprotno. Ukoliko je tacno da se Srbija na takav nacin ponasa po pitanju studiranja zbog uticaja odredjenih lobija u Srbiji koje cine likovi poreklom iz CG koji su se tako zdusno zalagali protiv samostalnosti CG i trazili da zive ovde a tamo imaju pravo glasa (ukljucujuci i predsednikovog gospodina oca) onda je za to takodje kriva Srbija, jer je tesko verovati u to da ekipa Beckovica, Tadica, i ostalih "born in Montenegro, live in Belgrade" akademika i intelektualaca lobira to sto lobira po nalogu nekoga od sadasnjih predstavnika drzave CG koji su im kleti neprijatelji sto "odvojise dva oka u glavi".

BTW, moj prijatelj drzavaljanin BiH pre par godina u hotelu u Krusevcu morao je da plati duplu cenu prenocista kao i opstinske turisticke takse, moja sestra kao drzavljanin Kanade placala je duplo vece aerodromske takse da bi stekla pravo potrositi koji dolar u Srbiji tokom nekoliko dana boravka na svom tesko zaradjenim godisnjem odmoru, stranci su donedavno placali vece cene putarina dok pod pritiskom Evrope to nije ukinuto, itd itd itd. Mislim da smo poslednji na svetu koji po tom pitanju mogu i trebaju nekome da moralisu...

Aleksandar Kovacevic

pre 13 godina

Podrzavam decka,a ovi sto generalizuju i pljuju po svima iz CG ne treba trositi reci.Ne zaboravite da se dole 2/3 pravoslavaca izjasnilo da su Srbi,njima treba dati olaksice u Srbiji!

pera

pre 13 godina

samo 50 centi tj 0.5 evra po kvadratu? Pa u srbiji hoce da uzmu 1.5% od trzisne vrednosti tj u centru ili Novom Beogradu da uzmu 30 Evra po kvadratu da bi kupili sebi vile na dedinju.
KAmo srece da nas ovde u Beogradu oporezuju sa 0.5 evra po kvadratu. U Hrvatskoj jednom kad kupite stan vas je a ne treba da placate dodatne poreze svake godine. Cilj je valjda da gradjani srbije poseduju nekretninu i ako vec uspe neko posteno da skupi jednom pare da kupi i plaim 8% pdv drzavi onda bi trebao da to bude moj stan a nestalno da se borim da mi ga ne otmu. Zavidim ovome sto placa porez u CG a ne u Srbiji

Malo_bolje_upucen

pre 13 godina

Gospodine V.S. smatram da porez nije previše veliki. Ukoliko imate stan od 80 kvm porez ce vam biti 40 EUR a toliko je i u Srbiji. Auto ne možete da registrujete jer nemate prijavljeno prebivalište u CG a ne zato što nemate državljanstvo.

Zoki

pre 13 godina

I u Kanadi placas manji porez na kucu u kojoj zivis nego na vikendicu ili kucu koju izdajes.
Crnoj Gori se verovatno moze prigovoriti pun toga, ali ova tuzba je besmislena.

Beogradjanin

pre 13 godina

Vrati se u Srbiju ako Ti ne odgovara kod nas. Nece Ti pomoc Strazbur i ko ste vi da pricate nesto protiv Crnogoraca. Vama ne valja niko od susjeda(Kosovo, Hrvatska, Makedonija,CG,BiH...)
(Podgoricanin, 12. avgust 2010 19:40)

Tek ćemo početi da pričamo o Crnoj Gori i o parama koje je Srbija uložila u tu državu (od zemljotresa pa na ovamo, pa i pre zemljotresa). Neko će to morati da vrati, svidjalo se to vama ili ne. Kad nam to budete vratili možda vas i prihvatimo kao dobre komšije. A dotle, možda i pružimo podršku Bokeljima za nezavisnu Boku.

vrh

pre 13 godina

draga gospodo ovo je sramota kako laze. dobio sam razrez poreza za nekretninu na CG primorju po stopi od od 0,5% kao gradjanin CG. Moj brat od strica koji je gradjanin SRB je dobio razrez po istoj stopi jer smo obojica vikendasi. Niza stopa 0,2% je za one koji tu zive. Plus sam dobio boravisnu taksu na iznos oko 50% poreza. Komunalne torskove placam svaki mjesec iako sam u kuci na moru maksimalno 60 dana godisnje isto kao i moj brat koji je SRB gradjanin. Zajedno ovo citamo i pitamo se KAKO VAS NIJE SRAMOTA DA PLASIRATEOVAKVE NEISTINE

alexandar

pre 13 godina

Mnogi ljudi po navici letuju u Crnoj Gori ali ovo je pozitovan korak da se to promeni. Kako su se navikli tako ce se i odvici, ove godine su vec poceli skidanjem viza, a za par godina ce se nove generacije navici na nove destinacije, a hvala bogu, na slicnoj radzaljini od Srbije mora ima na sve 3 strane sveta. A sto se CG tice, malo je cudno da milijarder zicka koji cent, zar ne?

Milos

pre 13 godina

Stvarno neki mnogo pametuju i imaju otrovan jezik. Sve smo mi Srbi i Crnogorci resili pa jos samo da se prepucavamo. Opametite se svaka drzava gleda da uzme sto vise, Jel Srbija mozda nije takva???? Koliko je mene samo opljackala ova drzava bolje da ne pocinjem, staru deviznu stednju mnogi zivi nisu docekali da im se vrati, i jos je vracaju do 2017!! Srbija i Crna Gora nemaju blizeg!

Mile

pre 13 godina

Da li u crnogorskim zakonima pise da je nesto specificno namenjeno Srbima, ili strancima. Pod strancem se podrazumeva svak ko nije drzavljanin Crne Gore.
Kako to da niko od stranih institucija, diplomata, medija nije primetio ovaj rasizam i skrenuo paznju nadleznima u Crnoj Gori?

Dlm!

pre 13 godina

@lopovi jedni
Tvoj komentar je suvo zlato ovog sajta!
Ti kazes da zemlja koja je izgubila pola teritorija,kojoj je posle 2 sv.rata oteto pola fabrika,koja ima najgori standard od bivsih drzava sfrj nesto nekom ukrala? Eto srece da i nismo stvorili Shs pa da ste vi ostali uzivati u Austro-Ugarskoj!!!

mv

pre 13 godina

Ko je za to da ovom CG skupimo pare za kartu(u jednom pravcu, naravno) da se konacno vrati u tu svoju "ljepotu od drzave"? Mada, kad se na licu mesta uveri...bojim se da ce brzo pozeleti da se vrati u BG, koji sad tako nadahnuto pljuje...

goribor

pre 13 godina

ja bih da ovoga V.S. zaposlimo da nam sredi poreski sistem po njegovom nahodjenju!...ili da njega i sve navodno ugrozene pripadnike jedne nacionalnosti poreski oslobodimo....Stopa poreza na nepokretnosti može iznositi od 0,08% do 0,80% tržišne vrijednosti nepokretnosti po slovu zakona tako da ispada da i nije losa prosao...u Strazbur mu predmet nece ni procitat....uzgred, cekam, s vecim nestrpljenjem od Vas, dan kad ce se gradjani CG tretirat ka stranci kod Vas.....to bi bio veliki plus za vase zakonodavstvo

joel

pre 13 godina

Na zalost, bilo kakva vijest iz Crne Gore e dovoljna da otvori bujicu mrznje prema Crnoj Gori. I naravno, 70% od poruka ovdje pozivaju na protjerivanje Crnogoraca iz Srbije, otpustanju etc. Ista prica kao i 90-tih. Sjecam se onda kad je bio aktuelan bojkot protiv Slovenije i slovenacke robe, pa kad su se ljudi drugih nacionalnosti protjerivali iz svojih kuca. Eto, Crna Gora je ostala jedina bez obzira sto je najmanja na koju Srbija jos moze da ide na scenario 90-tih. A poslije se cudite sto vam kazu da niste zreli za Evropu. Hocete u Evropu a govorite o protjerivanju ljudi i njihovih kuca i radnih mjesta. Mozda da im stavite zute zvijezde oko ruke pa d se bolje prepoznaju. E Srbijo jadna nasta si spala i kad ces se iz najnizeg blata izvuci...

Elem, podrzavam Srbiju i ljude iz Srbije u njihovom iskrenom nastojanju da sve Crnogorce protjeraju iz Srbije. A kad nestane Crnogoraca, onda sve Vojvodjane, pa onda Uzicane... Takodje zelim Srbiji da izabere Srbijanca na celo drzave, evo recimo Kostunicu ili Nikolica.

A Beogradski Crnogorci nisu bolje ni zasluzili nego da budu protjerani iz Srbije jer oni najvise i stete nanose Crnoj Gori.

Gago

pre 13 godina

Mogu brate i studenti iz srbije za DZ da studiraju na CG univerzitetu narocito oni iz juznih djelova Srbije kojih ima izuzetno mnogo, i u srednjim skolama u CG i na fakultetima. Tutin, Priboj, Prijepolje, Novi Pazar...

A sto se tice ovih taksi, pa valjda htjeli mi to ili ne ipak smo dvije zemlje sada. Onda bi imao pravo i svaki Rus koji ima nekretninu u CG da trazi iste povoljnosti. I na kraju svi u CG znaju kakvi su turisti iz Srbije, i koliko oni potrose za vrijeme odmora na moru. Ipak vam je bolje da podjete u Grcku...No sumljam oce li vam Grci dat da na granicu unesete gajbu paradaiza i kilo sira pa da ljetujete po mjesec dana!!!

hmm???

pre 13 godina

Bas me zanima hoce li neko od medija ili politicara odreagovati na problem sa studentima koji se finansiraju iz budzeta a nisu drzavljani Srbije?
Nije ni cudo sto mladi odlaze iz drzave, i pre pocetka studija, o zaposlenju da ne govorimo...

Angelina

pre 13 godina

Ovo me podseća na one koji žive u prizemlju i neće da plaćaju održavanje lifta...
Prosto, kad je čovek vlasnik neke nekretnine, ima i određene obaveze!
Čovek neće da plaća đubre...
Što se tiče veće cene poreza, e to stvarno ne znam - nek se žali, nek ide u Strazbur, pa da baš vidimo.

mirx

pre 13 godina

Stan u budvi kosta 8.000-10000 po m2 a u haniotiju-halkidiki, kosta 3000. Taj primitvni turizam u CG i turizam u grckoj. se ne moze poredit.Kad pogledamo od ljubaznosti ,sredjenosti, ponude to je nebo i zemlja u korist grcke.Zato nikad vise necu doci u CG a zili boze i sto sam do sada dolazio.

pg/cg

pre 13 godina

ovo sa porezom nije posteno,a sve drugo na sta se zalite niste u pravu.Takse,smece,voda struja to sve i mi placamo po istoj cijeni.I nema te zdravstvne ustanove u CG koja ce vas odbiti ako nemate ovjerene papire.

sonebg

pre 13 godina

Supruga od mog prijatelja je Baranka(valjda se tako kaze) kada ode kod tasta i taste on mora da plati taksu dok supruga i deca ne moraju. E valjda misle da zet moze da bude ko oce. Da platim taksu da vidim tastu????? Mislim....

lopovi jedni

pre 13 godina

Ma koje tvornice? Jesi ti čuo za najveću pljačku na ovim prostorima kad su 1918. srpske vlasti opljačkale Sloveniju i Hrvatsku konverzijom austrijske valute u dinare? Znaš li možda gdje je osnovana tvrtka Genex? Ta glavna beogradska muzilica hrvatskog novca tijekom svih 45 godina druge Jugoslavije. U Zagrebu i otuda po direktivi prebačena u Beograd, početkom 50-tih. Sve što imate ili vam je ostalo je posljedica pljačke, a baš ništa vašeg rada!

...marko

pre 13 godina

Prodao sam kucu u CG jos pre 10 godina. Uredno zavrsio kompletnu papirologiju, prijavio gde i kome treba. Gospoda jos uvek pokusavaju da mi naplate porez na tu kucu. Povremeni telefonski pozivi, pisma, ... Prosto nije za poverovati. Inace, sadrzina clanka je tacna, i ja sam placao mnogostruko vece dadzbine dok sam imao kucu u CG.

Inace, Crna Gora je veoma brza i pragmaticna kada je u pitanju sprovodjenje bilo kakvih promena i na tome im se mora cestitati. Mi u Srbiji pokazujemo mogo vise inercije kada je u pitanju sprovodjenje bilo kakvih reformi, no nadam se da se to menja polako. Mozda bi prvi korak bio sagledavanje kako strane drzave tretiraju nase gradjane i sprovodjenju reciprocnih mera. Nakon velikog talasa prodaje nekretnina Rusima, veliki broj Crnogoraca je pohrlio upravo u Beograd ( i na Zlatibor ... ) kako bi kupili nekretnine radi kasnijeg izdavanja. Eto zgodnog izvora za dodatno oporezovanje.

Na kraju sam zgrozen izlivom nekulture u pojedinim komentarima. Zasto da se vredjamo kada mozemo ljudski da prokomantarisemo sve?

juemil

pre 13 godina

zgleda da crnogorska vlast pokusava na sve nacine da iritira svakog srpskog drzavljanina koji ima neku nepokretnost u Crnog Gori. S obzirom da sam i ja u istoj situaciji, jer placam porez na stan od 42m2 190 Eur godisnje, plus sve takse koje postoje, pa smatram da je potrebno da se nesto uradi. Srbi se tretiraju u CG kao pravi stranci, a zasto je tako!!!
(Slavisa, 12. avgust 2010 11:24
Molio bih da svima nama objasnis zbog cega Srbe (drzavljane RS) Crna Gora ne treba da tretira kao strance?
Pozdrav!

steven

pre 13 godina

Vecina komentara nema nikakve veze sa pravim "problemom".
Ovaj gradjanin Srbije vjerovatno ne shvata sto znaci boravak, pa pokusava da progura svoj nepostojeci problem tretirajuci ga kao diskrimanaciju Srba.
Ako imate, bilo gdje u svijetu, stan koji van ne sluzi za stalni boravak, placat cete porez vise nego oni koji na toj teritoriji trajno borave. I to mnogo puta vise nego sto je slucaj u CG.
Neka gospodin odjavi boravak u Srbiji i prijavi ga u Tivtu i placat ce porez kao svaki Crnogorac, ali onda pretpostavljam da ce morat tuzit Srbiju sudu u Strazburu jer mu je povecala porez na ovaj drugi stan i tako vrsi nad njim, ne vise nacionalnu, nego licnu diskriminaciju.
Uopste da ovakva bezvezna vijest dobije ovaj prostor i ovaj borj komentara pokazuje da u Srbiji postoji jaki trend da se sve sto ima veze za CG predstavi u najgorem svijetlu. Ali to je vas problem...

Matrix

pre 13 godina

Pa i dalje letujmo u cg ,kada se prema našim državljanima ophode tako, ovde crnogorci žive kao zaštićeni medvedi,i niko im ne naplaćuje ništa duplo.

lopovi

pre 13 godina

@Dim

To što danas zaostajete za raspalom BIH samo je ključni dokaz vaše neposobnosti. Nije vas nitko s kraja 80-tih doveo u ovu današnju situaciju, već sami sebe, ali je nevjerojatno koliko tražite i uporno upirete prste u "krivce" oko vas, počevši od Slovenije i Hrvatske, pa sad do ovih izljeva mržnje prema Crnogorcima. Nema više nikog da radi za vas, a da vi plandujete. Ne bih se čudio da dođe dan kad pročitam da i Albanija ima bolji standard od Srbije.

zoran

pre 13 godina

Sto se tice te tuzbe, moze macku o rep da je okaci (koliko god se to nekom svidjalo, ili ne... pravila su pravila, ma koliko ih neko tumacio da su ne pravedna).
Sto se ostalog tice, to da li mi imamo takva pravila prema djeticima koji su se kod nas zgajbili, to je verovatno pitanje koje treba postaviti nasim agama i kadijama... mada od toga nema nista jer su oni crnogorci (uglavnom), tako da im nije u interesu da seku granu na kojoj sede.
Mi smo sami krivi sto nas jase i Kurta i Murta.

Pedja

pre 13 godina

Srbi, okanite se vise Crne Gore i Crnogoraca.
Rasprodajte to sto imate pa letujte gde ima vode, struje, vise ljubaznosti, gde vas novac vise vredi. Od tolikog sveta vi bas hocete u tu Crnu rupu.

mario

pre 13 godina

@istok i zapad Ma da tih bajki smo se naslušali.Ovih dvadeset godina vam niko nije ništa odnio i preselio naprotiv napravili ste drugima štetu i preseljavali i gdje ste opet iza Slovenije i Hrvatske,pa i Crne Gore.
Mogao bih ja pisati kako je preko Hr ulazilo 50% deviza ExYu,a ona je smjela zadržati samo 7%,kako je dobivala samo 16,5% saveznog proračuna,a neko drugi 46%.

Mendo

pre 13 godina

EEE moj Srbine ne valja nam nigde, niko nas ne voli pa bilo to u ime onoga ili ovoga, bem mu misa i meni dodje da prodam ovo sto imam pa u pm ili Cerno More.

Iz Tivta

pre 13 godina

Gospodin je malo pobrkao lonice - naveden uvecan porez placaju svi vlasnici koji ne zive u nepokretnosti (nemaju prijavjleno prebivaliste), vec je koriste samo kao vikendicu, bili oni Srbi, Crnogorci ili Kinezi. Manji porez placa samo ko je prijvaljen ili ima nekog stalno pijavljenog u kuci.

Slavko

pre 13 godina

Meni ova prica lici na nemoc coveka da ima luksuzan zivot od bedne penzije,nesredjene odnose izmedju Srbije i CG.Najlakse je za sve probleme reci da smo nacionalno diskriminizovani.Meni to mirise na Cika Slobinu politiku.

Anton

pre 13 godina

Istok i beogradanin, a ko finacira koga? Hrvatska i srbija je financirala srbiju, i jos don dan dana financira nju a di vi to bi vratili morali bi prodati polu zemlju. Smijesno je kako ponasate da srbija bila neka bogata da je financirala svima, a u realnosti srbija bila jedna i ostala od najsiromasnja u bivsoj jugu, a svi drugi su morali nju financirati.

A beogradanin puno podursku cemo dati vase druge pokrajne za neovistnosti kao recimo sandzak i vojvodina.

franc1952

pre 13 godina

Stvarno vas ne razumem! Svaka država ima svoje dažbine, koje se moraju platit, da može država kao takva uopšte živit!
Plaćam godišnje oko 200€ za plac,gdje mi stoji naša kuča na našom zemljištu, pa još istotako 180€ za stan, koga zaposjeda punica, a mi smo ga odkupili! Svatko u onom 5 spratnom soliteru plaća isto.
Onda netko iz Srbje ne bi platio dađbine u CG? Malo, da se saćeka, pa kad budu dađbine tamo nekde oko vrjednosti stana, oduzet i prodat u ime države! Sudske troškove, normalno plaća onaj, koli je izgubio!

Sasa

pre 13 godina

Sada mi je jos milije to sto vise nema SCG i ostalih Slobovih tvorevina, bar se zna cije je sta. To sto za stan od 50m2 on nece da da 25 eur godisnje je samo njegov problem. Isto placaju svi stranci, pa ce i on. Ako nema da placa, neka proda nekom rusu.

Vukašin Šuvaković

pre 13 godina

Pričitao sam vest i nekoliko komentara pa ajd da i ja nešto napišem.
Iz vesti sam shvatio da svi imaoci neke nepokretnosti u CG, morajun plaćati porez na imovinu. (“to stavrno nema smisla…to se nigde ne plaća jel?”) A iz komentara sam shvatio da su učesnici diskusije primetili neke nepravilnosti i pad standarda u Srbiji, Crnoj Giri i okruženju. Niko nije primetio da se na osnovu istorijskih činjenica koje je u sklopu bioloških mogućnosti napravila Srbija i Crna Gora i omogućila oslobođenje ovog regiona od Turaka zatim od Austrougarske a tek svi zajedno na čelu sa Titom (sa svim svojim greškama) i od nemačke okupacije. Jer samo antifašističko veće Jugoslavije postoji ostalo je sve izmišljeno. Zvanični stavovi i Srbije i Hrvatske je bio priznavanje nemačke vlasti, a tek kad je osnovano antifašističko veće Jugoslavije, sastavljeno od svih građana koji su živeli na tom prostoru, mi smo nešto i uspeli. I niko nije primetio da bi se to sve dogodilo mnogo brže da nije bilo takvih koji su se sladili tuđoj muci i da nismo izdavali jedno drugo. Dozovite se pameti i nemoj te moliti Boga da se još neko cepa da bi vi bili radosni. Daleko od toga da je Srbija sjajna ali takva je kakva i mi smo krivi jer glasamo za te koji nas vode.
POREZ SE MORA PLATITI U SVAKOJ NORMALNOJ DRŽAVI NA SVETU, KOJA FUNKCIONIŠE.

CG

pre 13 godina

Svako mora da placa poreze,ako je stranac nesto vise od domacina.
Ako vam se to ne svidja,prodajte te vase "nekretnine" (koje u vecinom lice na romska naselja i odj.....
Nije vam ovo srpdnja od drzave Srbija nego Crna Gora u kojoj se postuju zakoni!

beograd 40 plus

pre 13 godina

E pa prijatelju sam si birao gde ces da kupis kucu. A ako si je i nasledio mogao si deset puta do sada da je prodas. Ali ti volis da ides tamo na odmor! Tek sada si otkrio da si tamo kao i svuda na svetu strani drzavljanin i da samim tim imas nepovoljniji polozaj nego domaci gradjani. Ali tako je svuda i ne vidim razlog za ovu glupu tuzbu. Drugo je pitanje kako mozes tamo da se odmaras. Uz svo postovanje prirodnih lepota tamo je mnogo vise drustvenih grozota. Ja licno tamo nisam bio vise od decenije niti cu ako bog da. Dosta mi je prica kako su najpametniji, najlepsi, najvisi, najcistiji, najhrabriji, oslobodili evropu od turaka itd itd. A dole samo kriminalac do kriminalca i to sto regionalnih sto ruskih, pa red pevaca i estrade, pa red novokomponovanih bogatasa. A dole idu jer ih u drugim zemljama niko i ne poznaje a da prozbore rec stranog jezika nema sanse. Prijatelju, zvuke, jezik i ponasanje koje dole cujes imas i ovde, pljeskavica ima i ovde vise nego ribe tako da nema potrebe dole da boravis. Ali mozda si ti mazohista...

m_cg

pre 13 godina

Zali se lik Strazburu sto placa vise poreza jer je strani drzavljanin. Jel taj lud ? Pa evo ja sam drzavljanin CG, rodjen sam i cijeli zivot zivim u CG, prebivaliste mi je u NK pa zbog toga vise poreza placam na kucu u Tivtu nego onaj iz Tivta. Tako je vazda bilo i bice.

mirko

pre 13 godina

To što mi Crnogorci imamo ista prava kao vi je šuplja priča. Živim u Beogradu 10 godina i skoro da nemam pravo na rad. Za svaki posao treba da mi nacionalna služba za zapošljavanje potrvrdi da ne postoji takav kadar u Srbiji!?! Što znači da Crnogorac koji je završio fakultet ili čak dva (u Bg-u) nema pravo na rad osim ako je doktor nauka sa diplomama kakve ne postoje u Srbiji.
Takse su 120 eura godišnje za radnu dozvolu, nisam siguran da vi prolazite istu proceduru kad dođete na more da zaradite koju kintu...
Da ne pričam o milion drugih taksi i poreza jer imamo ista (ne)prava kao i svi drugi stranci. Tako da vas molim da ovaj politički tekst ostavite za neka druga vremena

Anton

pre 13 godina

Sto vi hocete gubiti jos jedan sudski spor?? MSP, GANIC, UN i list ide dalje.

A srbija je najduzna svima, po vojne imovine sto je ukrala u hrvatskoj bosni, i slovenije. Po stotina poduzeca sto nije bilo vase a vecina od hrvata i slovenaca

Ali na kraju kada gubite spor, opet cete krivite druge. Zasto nas bre celi svet mrzi

A od koga ste ponizanji kada ste poceli taj cijeli rat na balkanu i cijelu frku napravili. A ko vam je kriv, niste naucili prije, nicete nauciti ni sada. To je kao da kao englezi kazu its senseless to teach an animal human values

Podgoricanin

pre 13 godina

Vrati se u Srbiju ako Ti ne odgovara kod nas. Nece Ti pomoc Strazbur i ko ste vi da pricate nesto protiv Crnogoraca. Vama ne valja niko od susjeda(Kosovo, Hrvatska, Makedonija,CG,BiH...)

Anto

pre 13 godina

Ne radi se o tome da li je neko drzavljanin ili nije vec da li nekretninu koristi za zivot ili samo za odmor.
Nece vise moci da se kljucevi daju prijateljima za dzabe ljetovanje. Zakon se odnosi i na drzavljane CG koji su u istoj poziciji.
Jes vam mila hajka komsije.

milan

pre 13 godina

Izvini druze ali sami birate vlast (mislim na Srbe u CG). Ova vlada pljačka narod bez obzira na nacionalnost. Hoćeš bolje uslove, reci predstavnicima Srba u Crnoj gori da se manu Kosova i raznih drugih mitova i da akcenat stave na neki socijalni program. Srba je u CG 40% da niste tako praznoglavi kad je u pitanju politika (bez uvrede) imali bi sigurno bolje uslove svi u CG.

CRNOGORAC

pre 13 godina

Kakve gluposti! Neće čovjek da placa smeće kad nije tu :) Pa ja sam državljanin Crne Gore od rođenja i niko me ne pita kad plaćam smeće jesam li bio kuci ili ne tog mjeseca. Placa se uvijek.
Odrekni se državljanstva koje imas i uzmi crnogorsko kad već živis ođe 25 godina. Ili možda država treba da se prilagodi tebi ? Pa če i porezi biti niži. Ovako ih plačas više ne kao Srbin, nego kao i svi strani državljani!
Nego će biti da se iznajmljuju sobe tokom sezone, a ne plaća ni taksa ni porezi na to. I očekuje da tako bude i dalje. Neće moći drugar.

Mrki

pre 13 godina

Koliko gluposti u tuzbi ovog covjeka, a mozda je najveca ona da smatra da ima pravo na drzavljanstvo na osnovu vlasnistva stana. Imam i ja nekretninu u Srbiji koja je cisto investicija i niko se nije bunio kad su uzimali pare ili porez, ali mi ne pada na pamet da trazim drzavljanstvo. Ili covjek trazi da ga oslobode placanja komunalija kad nije u svom stanu. Mozes misliti, a sto mene gradske vlasti ne oslobode placanja odvoza smeca posto u tom stanu u Srbiji nikad ne boravim. Smijesan zahtjev.
Sto se tice poreske politike u Crnoj Gori, nisam upoznat da li stranca fizicka lica placaju veci porez na nekretnine, ali znam da je poreska politika izjednacena za pravne subjekte. Ako postoji razlicita stopa oporezivanja za fizicka lica, onda se ona primjenjuje na drzavljane i strance, a ne sigurno na Crnogorce i Srbe kako se to ovdje predstavlja. Prije ce ipak biti da to ima veze sa tim da li je tu nekome adresa prebivalista ili ne, a to je onda iskljucivo poreska politika u ingerenciji nezavisne drzave.
Na kraju, juce sam s mora, platio isto ka i strani turisti, i za ove mrzitelje i one koji negativno spinuju, ocajna vijest: crnogorska obala je prepuna, stranaca koliko ocete, a ima Bogu fala podosta i Srba - onih opustenijih i manje opterecenih od pljuvaca po sajtovima.

Gago

pre 13 godina

Mogu brate i studenti iz srbije za DZ da studiraju na CG univerzitetu narocito oni iz juznih djelova Srbije kojih ima izuzetno mnogo, i u srednjim skolama u CG i na fakultetima. Tutin, Priboj, Prijepolje, Novi Pazar...

A sto se tice ovih taksi, pa valjda htjeli mi to ili ne ipak smo dvije zemlje sada. Onda bi imao pravo i svaki Rus koji ima nekretninu u CG da trazi iste povoljnosti. I na kraju svi u CG znaju kakvi su turisti iz Srbije, i koliko oni potrose za vrijeme odmora na moru. Ipak vam je bolje da podjete u Grcku...No sumljam oce li vam Grci dat da na granicu unesete gajbu paradaiza i kilo sira pa da ljetujete po mjesec dana!!!

mario

pre 13 godina

"Puna podrska svim Srbima u regionu. Krajnje je vreme da pocne da se razmislja o svom interesu i sopstvenom dzepu. Dosta je bilo finansiranja drugih.
(istok i zapad, 12. avgust 2010 08:19) "
Ma koga je to financirala koji su to drugi?

Angelina

pre 13 godina

Ovo me podseća na one koji žive u prizemlju i neće da plaćaju održavanje lifta...
Prosto, kad je čovek vlasnik neke nekretnine, ima i određene obaveze!
Čovek neće da plaća đubre...
Što se tiče veće cene poreza, e to stvarno ne znam - nek se žali, nek ide u Strazbur, pa da baš vidimo.

Petar

pre 13 godina

Pa u Srbiji su stranci do pre neki mesec plaćali putarinu višestruko skuplje za "polu-autoput" nego državljani Srbije! Tako da nemojte odmah sve da svodite na tu priču Crnogorci su nas muzli! 10 € za ekološku taksu ali to važi godinu dana! A meni moja država uzme 15 € da odem do Niša i vratim se u Beograd.

Nije tacno

pre 13 godina

Ovo jednostavno nije tacno.

Porez se odnosi na sve. Ja sam drzavljanin Crne Gore i placam isti (veci) porez, jer mi nekretnina (vikendica) nije glavno mesto stanovanja.

Ovo uopste nema veze sa drzvaljanstvom.

Zasto ne citirate clan zakona, pa cete videti na sta se odnosi.

Takodje, ajde u Beogradu otkazite troskove smeca iz Infostana ako mozete - kada niste tu. Evo, podjite 3 meseca negde na put i prestatanite da placate Infostan. Ili treba i da se tuzimo Strazburu za smece u Beogradu...

Konacno, probajte da kupite novi stan u BGD. Ako vam je prvi - i imate drzavljanstvo Srbije - oslobodjeni ste poreza. Ako imate drzavljanstvo CG, morate ga platiti... makar ziveli 50 godina u Srbiji.

Petar

pre 13 godina

Puna podrska njemu i drugima.

Ne zbog toga sto su sunarodnici vec zbog toga sto su u pravu.

Dosta smo trpeli muzenje Srbije na racun drugih a pre svega Crne Gore.

Primeri:
- obnova posle zemljotresa u Crnoj Gori. Samo su gradjani Srbije bez izbora davali doprinos od svojih primanja punih 10 ili 11 godina!
- Crnogorski studenti studiraju za dzabe, svi znamo i kako polazu ispite, kako dobijaju mesta u domovima, nije to nista promenjeno od onda... (banalan primer ali nazalost istinit...)
- Ne placaju ulazak u Srbiju kao mi u Crnu Goru 10e
- Nemaju vise dadzbine na nekretnine kao mi u Crnoj Gori, a znamo da su sakom i kapom dobijali stanove po Srbiji, pobogu kada se prosetam Vracarom oko Njegoseve svuda odjekuje Crnogorski naglasak
- Nisu oni nama gradili godinama vec mi njima (hoteli, putevi, hidroelektrana, fabrike itd.)
- Duguju nam vojnu imovinu
itd.

Ima primera svakakvih, normalan covek se ne bi obazirao na to, ali ovo vise prevazilali granice razuma, i sto pre sve to shvatimo kao uvredu na nas racun i suprotstavimo se tome bice nam bolje ili ce nam biti sve gore.

Nismo mi duzni da trpimo nicije ponasanje te vrste.

Na stranu to sto ima mnogo dobrih i postenih ljudi u Crnoj Gori jer do ovoga nije doslo njihovom zaslugom.

Malo_bolje_upucen

pre 13 godina

Gospodine V.S. smatram da porez nije previše veliki. Ukoliko imate stan od 80 kvm porez ce vam biti 40 EUR a toliko je i u Srbiji. Auto ne možete da registrujete jer nemate prijavljeno prebivalište u CG a ne zato što nemate državljanstvo.

Aleksandar Kovacevic

pre 13 godina

Podrzavam decka,a ovi sto generalizuju i pljuju po svima iz CG ne treba trositi reci.Ne zaboravite da se dole 2/3 pravoslavaca izjasnilo da su Srbi,njima treba dati olaksice u Srbiji!

Zika

pre 13 godina

Da ali pak taj porez na imovinu ja manji nego u Srbiji a nekretnine im se nalaze tik pored mora.Ja sam u Srbiji u jednom malo mestu-palanci platio porez na stan od 70m 7100 din. sto prostom matematikom znaci da je to vise nego duplo od duple tarife u Crnoj Gori.Trzisna cena mog kvadrata stana je 500 E a njima je mnogo.

Zoki

pre 13 godina

I u Kanadi placas manji porez na kucu u kojoj zivis nego na vikendicu ili kucu koju izdajes.
Crnoj Gori se verovatno moze prigovoriti pun toga, ali ova tuzba je besmislena.

CG

pre 13 godina

Svako mora da placa poreze,ako je stranac nesto vise od domacina.
Ako vam se to ne svidja,prodajte te vase "nekretnine" (koje u vecinom lice na romska naselja i odj.....
Nije vam ovo srpdnja od drzave Srbija nego Crna Gora u kojoj se postuju zakoni!

brat

pre 13 godina

E moja braco... Ovdje ima toliko neistine... bruka!!!
I mi odje placamo veci porez na stanove na moru...
Ovo sve vodi nekom bezumlju... ratnohusacka retorika.

Milos

pre 13 godina

Stvarno neki mnogo pametuju i imaju otrovan jezik. Sve smo mi Srbi i Crnogorci resili pa jos samo da se prepucavamo. Opametite se svaka drzava gleda da uzme sto vise, Jel Srbija mozda nije takva???? Koliko je mene samo opljackala ova drzava bolje da ne pocinjem, staru deviznu stednju mnogi zivi nisu docekali da im se vrati, i jos je vracaju do 2017!! Srbija i Crna Gora nemaju blizeg!

Mendo

pre 13 godina

EEE moj Srbine ne valja nam nigde, niko nas ne voli pa bilo to u ime onoga ili ovoga, bem mu misa i meni dodje da prodam ovo sto imam pa u pm ili Cerno More.

Anton

pre 13 godina

Istok i beogradanin, a ko finacira koga? Hrvatska i srbija je financirala srbiju, i jos don dan dana financira nju a di vi to bi vratili morali bi prodati polu zemlju. Smijesno je kako ponasate da srbija bila neka bogata da je financirala svima, a u realnosti srbija bila jedna i ostala od najsiromasnja u bivsoj jugu, a svi drugi su morali nju financirati.

A beogradanin puno podursku cemo dati vase druge pokrajne za neovistnosti kao recimo sandzak i vojvodina.

Sasa

pre 13 godina

Sada mi je jos milije to sto vise nema SCG i ostalih Slobovih tvorevina, bar se zna cije je sta. To sto za stan od 50m2 on nece da da 25 eur godisnje je samo njegov problem. Isto placaju svi stranci, pa ce i on. Ako nema da placa, neka proda nekom rusu.

johnny bravo

pre 13 godina

@Crna Gora Crnogorcima
A zašto nas prijatelju onda stalno zovete da dodjemo, kukate da Vam dodju turisti, ček ste ove godine i lobirali sa pričom kako je Grčka problematična ....
što se mene tiče, moja noga će pre da kroči u HR, jer barem znaš na čemu si, a ne ovako ..... da te neko ......

Djape

pre 13 godina

Nema sta da se peni oko ovoga, samostalna drzava ima pravo da uredjuje poresku politiko kako joj volja. Mislim da ce lik da izgubi tuzbu.
Ali... kad je vec tako, zasto Srbija ne uvede vece poreze na nekretnine u vlasnistvu Crnogoraca ne 150 nego 350 posto. Mnogo je vise Crnogoraca sa nekretninama u vlasnistvu u Srbiji (na prvom mestu u Beogradu) nego obrnuto. A i dvojno drzavljanstvo bi davao iskljucivo Srbima iz CG. Pa da vidimo.
E da smo pametni mnogo bi smo od Croata mogli da naucimo.
Ps. Batica sto sikterise nek' razmisli ko ga je to u selu njegovom jahao pa onda nek sikce.

steven

pre 13 godina

Vecina komentara nema nikakve veze sa pravim "problemom".
Ovaj gradjanin Srbije vjerovatno ne shvata sto znaci boravak, pa pokusava da progura svoj nepostojeci problem tretirajuci ga kao diskrimanaciju Srba.
Ako imate, bilo gdje u svijetu, stan koji van ne sluzi za stalni boravak, placat cete porez vise nego oni koji na toj teritoriji trajno borave. I to mnogo puta vise nego sto je slucaj u CG.
Neka gospodin odjavi boravak u Srbiji i prijavi ga u Tivtu i placat ce porez kao svaki Crnogorac, ali onda pretpostavljam da ce morat tuzit Srbiju sudu u Strazburu jer mu je povecala porez na ovaj drugi stan i tako vrsi nad njim, ne vise nacionalnu, nego licnu diskriminaciju.
Uopste da ovakva bezvezna vijest dobije ovaj prostor i ovaj borj komentara pokazuje da u Srbiji postoji jaki trend da se sve sto ima veze za CG predstavi u najgorem svijetlu. Ali to je vas problem...

Bijemo ko nece nase drzavljanstvo

pre 13 godina

Na ovo pitanje i prakticni deo povlastica moze da nam da predsednik Tadic, ministar Mrkonjic ,Dacic, i mnogi drugi.
Sad ulazimo u problematiku drzavljanstva, prefiksa .
Sve sa prefiksom Srbin , dobili su drzavljanstva,posao,zdravstveno.
Svi koji su imali prefiks Srbija, ostali su trecerazredni u predstavljanju srbije, bez osnovnih ljudskih prava.
1.pravo na rad
2.na zaradu
3.skolovanje
4.zdravlje i elementarne uslove na egzistenciju.
Mi smo jednostavno postali manjina u sopstvenoj drzavi
Srbi,madjari,rumuni,bugari,slovaci,rusini,hrvati, binjevci,nemci.
Meni nije jasno kako neko iz Crne Gore moze da zna sta su nama u srbiji prioriteti, svima nama koji mozemo da pokazemo i 500 i 700 godina grobove nasih predaka u celoj srbiji ,od juga do severa?
Drzavljanstva ce morati da se preispitaju od 90-tih i Crnogorce i bosance tretirati istom merom,kao sto se odnosimo o prema drzavljanima hrvatske.
A SPC opominjemo da se mane ideologija, jer narod i gradjani srbije vec nemaju osnovno za egzistenciju

istok i zapad

pre 13 godina

@mario: Štovani g-dine Mario, da li ste ćuli za "preseljenje" ćitavih fabrika iz Srbije u Sloveniju neposredno nakon II sv. rata? Naravno, po direktivi najvećeg sina Vašeg naroda, a i šire. Ili Vam Vaša demokratska država nije dostavila te informacije?
p.s. zbog sve većeg broja hrvata u srpskim medijima, bum probat popravit svoj hrvatski, nadam se da sam barem "ć" pogodil.

Vukašin Šuvaković

pre 13 godina

Pričitao sam vest i nekoliko komentara pa ajd da i ja nešto napišem.
Iz vesti sam shvatio da svi imaoci neke nepokretnosti u CG, morajun plaćati porez na imovinu. (“to stavrno nema smisla…to se nigde ne plaća jel?”) A iz komentara sam shvatio da su učesnici diskusije primetili neke nepravilnosti i pad standarda u Srbiji, Crnoj Giri i okruženju. Niko nije primetio da se na osnovu istorijskih činjenica koje je u sklopu bioloških mogućnosti napravila Srbija i Crna Gora i omogućila oslobođenje ovog regiona od Turaka zatim od Austrougarske a tek svi zajedno na čelu sa Titom (sa svim svojim greškama) i od nemačke okupacije. Jer samo antifašističko veće Jugoslavije postoji ostalo je sve izmišljeno. Zvanični stavovi i Srbije i Hrvatske je bio priznavanje nemačke vlasti, a tek kad je osnovano antifašističko veće Jugoslavije, sastavljeno od svih građana koji su živeli na tom prostoru, mi smo nešto i uspeli. I niko nije primetio da bi se to sve dogodilo mnogo brže da nije bilo takvih koji su se sladili tuđoj muci i da nismo izdavali jedno drugo. Dozovite se pameti i nemoj te moliti Boga da se još neko cepa da bi vi bili radosni. Daleko od toga da je Srbija sjajna ali takva je kakva i mi smo krivi jer glasamo za te koji nas vode.
POREZ SE MORA PLATITI U SVAKOJ NORMALNOJ DRŽAVI NA SVETU, KOJA FUNKCIONIŠE.

lopovi

pre 13 godina

@Dim

To što danas zaostajete za raspalom BIH samo je ključni dokaz vaše neposobnosti. Nije vas nitko s kraja 80-tih doveo u ovu današnju situaciju, već sami sebe, ali je nevjerojatno koliko tražite i uporno upirete prste u "krivce" oko vas, počevši od Slovenije i Hrvatske, pa sad do ovih izljeva mržnje prema Crnogorcima. Nema više nikog da radi za vas, a da vi plandujete. Ne bih se čudio da dođe dan kad pročitam da i Albanija ima bolji standard od Srbije.

aca?

pre 13 godina

Pa šta ćete to su nam "braća"!?
Odavno je trebalo da podignemo jedan zid, nalik onom u Berlinu, da se malo razdvojimo jedno 50 godina, ionako su im miliji Hrvati i Albanci, s njima imaju mnogo bolju saradnju.

pera

pre 13 godina

samo 50 centi tj 0.5 evra po kvadratu? Pa u srbiji hoce da uzmu 1.5% od trzisne vrednosti tj u centru ili Novom Beogradu da uzmu 30 Evra po kvadratu da bi kupili sebi vile na dedinju.
KAmo srece da nas ovde u Beogradu oporezuju sa 0.5 evra po kvadratu. U Hrvatskoj jednom kad kupite stan vas je a ne treba da placate dodatne poreze svake godine. Cilj je valjda da gradjani srbije poseduju nekretninu i ako vec uspe neko posteno da skupi jednom pare da kupi i plaim 8% pdv drzavi onda bi trebao da to bude moj stan a nestalno da se borim da mi ga ne otmu. Zavidim ovome sto placa porez u CG a ne u Srbiji

Aca

pre 13 godina

Zao mi je coveka, ali ljudi se uce dok su zivi. Moj mu je savet da proda tu kucu, cene su joj koliko toliko dobre, i da za iste pare kupi kucu u Grckoj, ili jos bolje na Crnom moru bolju i vecu kucu, posto su porezi u Bugraskoj manji. Ja nisam nikad bio u Crnoj Gori, i nikad mi nije padala napamet da tamo letujem, kada je Egeskoj i Crno more (koje je inace prozirno svetlo plavo) daleko lepse, bar meni,

goribor

pre 13 godina

ja bih da ovoga V.S. zaposlimo da nam sredi poreski sistem po njegovom nahodjenju!...ili da njega i sve navodno ugrozene pripadnike jedne nacionalnosti poreski oslobodimo....Stopa poreza na nepokretnosti može iznositi od 0,08% do 0,80% tržišne vrijednosti nepokretnosti po slovu zakona tako da ispada da i nije losa prosao...u Strazbur mu predmet nece ni procitat....uzgred, cekam, s vecim nestrpljenjem od Vas, dan kad ce se gradjani CG tretirat ka stranci kod Vas.....to bi bio veliki plus za vase zakonodavstvo

istok i zapad

pre 13 godina

Puna podrska svim Srbima u regionu. Krajnje je vreme da pocne da se razmislja o svom interesu i sopstvenom dzepu. Dosta je bilo finansiranja drugih.

Mile

pre 13 godina

Da li u crnogorskim zakonima pise da je nesto specificno namenjeno Srbima, ili strancima. Pod strancem se podrazumeva svak ko nije drzavljanin Crne Gore.
Kako to da niko od stranih institucija, diplomata, medija nije primetio ovaj rasizam i skrenuo paznju nadleznima u Crnoj Gori?

aleksa

pre 13 godina

Imam vikendicu na CG primorju,ali vec dve godine letujem u Grcko,zbog istog razloga,jel se stvarno osecam kao neko govedo od koga se trazi sto sta,kap koja je prelila casu je ta,da su neki naplatioci racuna za TV pretplatu obilazili vikendicu nekoliko puta dok sam bio u njoj da bi ustanovili da li imam antenu za tv prijemnik,jel im moj odgovor da nemam nije bio dovoljan.Uzas,uzasa.

oficir

pre 13 godina

Glasao sam za Tadica ali vise ne, on je kriv za sve ovo sa Crnom Gorom. Nek raspise referendum u Srbiji sta mislilmo o odnosima sa C.G. Priznali su nam KiM. Bruka sta I'm se dopusta u Srbiji. Tako je kad nam je predsednig crnogorac. Eh moj Djindjicu ko je dosao sve posle tebe. Nikada te necu prezaliti. NIKADA!!!

spahija

pre 13 godina

Srbija treba jednom i zauvek pocela da se bavi unutrasnjim poslovima i definisati novi Srbski identitet tako da bi se spoljno politicki ojacala i zastititi Srbske gradjana... trenutno skoro deset godina se bavi drugim Drzavama (Crna Gora,Kosovo) gde je izgubila svako pravo da nesto isticuje.

Igor Ružičin

pre 13 godina

Ovo je samo još jedan od pokazatelja da je crnogorski lobi u Srbiji jak odnosno da Srbijom gazduju (ne)domaćini ,nesposobni podanici ,mafija ,sve u svemu plaćamo danak negativnoj selekciji koja će nas totalno uništiti .
Kome je poteban auto put do Bara , kome je potrebna luka Bar...

danilo

pre 13 godina

To je stara praksa koja otice jos iz SFRJ.Stranci su placali hotele ili rent-a-car duplo vise od drzavljana.Neke stvari se sporo menjaju.Ovde je pitanje da li veci porez placaju samo Srbi ili isto pravilo vazi za Ruse i Engleze.Ako i oni placaju isto koliko i Srbi zbog cega se onda ovaj buni...

student

pre 13 godina

Pordrzavam komentar sto se tice studentskih domova i budzeta, nemoguce je biti na buzdzetu ako si stranac, a sta su pa to Crnogorci. Ali to je zato sto su 90% upravnici domova Crnogorci i zato sto se u nasoj vladi nalazi isti procenat istih. A koliko ih ima kod nas pokazuju i negativni komentari, cak trecina pa i polovina pozitivnih (necrnogorskih).

Slavisa

pre 13 godina

Izgleda da crnogorska vlast pokusava na sve nacine da iritira svakog srpskog drzavljanina koji ima neku nepokretnost u Crnog Gori. S obzirom da sam i ja u istoj situaciji, jer placam porez na stan od 42m2 190 Eur godisnje, plus sve takse koje postoje, pa smatram da je potrebno da se nesto uradi. Srbi se tretiraju u CG kao pravi stranci, a zasto je tako!!!

SSSS

pre 13 godina

Sto se tice ovog slucaja ukoliko je tacno kao sto pise u odredjenim komentarima da iznos poreza na nekretninu ne zavisi od drzavljanstva poreskog obveznika nego iskljucivo od toga da li mu je to osnovna nekretnina u kojoj zivi ili dodatna u kojoj povremeno boravi onda nema nikakvog osnova za tuziti CG Strazburu.

To sto je Srbija nezainteresovana i nesposobna da uvede reciprocitet po odredjenim pitanjima kao sto je studiranje studenata koje drzavljani Srbije u CG morau da plate a obrnuto je besplatno. Ne vidim u cemu je je problem sto drzava CG stiti svoje i interese svojih gradjana, po defaultu to i jeste zadatak svake drzave, i za obavljanje te funkcije ona prikuplja poreze iz kojih se finansira. To sto drzava Srbija ne obavlja na pravi nacin primarnu funkcju drzave ne znaci da su za to krivi gradjani CG nego upravo suprotno. Ukoliko je tacno da se Srbija na takav nacin ponasa po pitanju studiranja zbog uticaja odredjenih lobija u Srbiji koje cine likovi poreklom iz CG koji su se tako zdusno zalagali protiv samostalnosti CG i trazili da zive ovde a tamo imaju pravo glasa (ukljucujuci i predsednikovog gospodina oca) onda je za to takodje kriva Srbija, jer je tesko verovati u to da ekipa Beckovica, Tadica, i ostalih "born in Montenegro, live in Belgrade" akademika i intelektualaca lobira to sto lobira po nalogu nekoga od sadasnjih predstavnika drzave CG koji su im kleti neprijatelji sto "odvojise dva oka u glavi".

BTW, moj prijatelj drzavaljanin BiH pre par godina u hotelu u Krusevcu morao je da plati duplu cenu prenocista kao i opstinske turisticke takse, moja sestra kao drzavljanin Kanade placala je duplo vece aerodromske takse da bi stekla pravo potrositi koji dolar u Srbiji tokom nekoliko dana boravka na svom tesko zaradjenim godisnjem odmoru, stranci su donedavno placali vece cene putarina dok pod pritiskom Evrope to nije ukinuto, itd itd itd. Mislim da smo poslednji na svetu koji po tom pitanju mogu i trebaju nekome da moralisu...

lopovi jedni

pre 13 godina

Ma koje tvornice? Jesi ti čuo za najveću pljačku na ovim prostorima kad su 1918. srpske vlasti opljačkale Sloveniju i Hrvatsku konverzijom austrijske valute u dinare? Znaš li možda gdje je osnovana tvrtka Genex? Ta glavna beogradska muzilica hrvatskog novca tijekom svih 45 godina druge Jugoslavije. U Zagrebu i otuda po direktivi prebačena u Beograd, početkom 50-tih. Sve što imate ili vam je ostalo je posljedica pljačke, a baš ništa vašeg rada!

pg/cg

pre 13 godina

ovo sa porezom nije posteno,a sve drugo na sta se zalite niste u pravu.Takse,smece,voda struja to sve i mi placamo po istoj cijeni.I nema te zdravstvne ustanove u CG koja ce vas odbiti ako nemate ovjerene papire.

beogradjanin

pre 13 godina

Moram da se slozim sa vecinom da su ovi propisi u crnoj gori prvazisli svaki bezobrazluk! Kao sto je opste poznato, nekada smo pomagali tkzv braću crnogorce i 10 godina odvajali od svojih plata, alo prijatelju.....DESET GODINA !!!! Pa baš zato što smo mi njih ovde izjednačili sa nama , nije razlog da oni nekog ucenjuju i podaštavaju !!! DOKLE ! Srećom nemam nikakvu nekretninu tamo a niti bilo šta, više i ne odlazim dole niti mi pada na pamet ! NE želim niti jedan jedini dinar dole da im ostavljam...NIŠTA ŽIVO !!! NE želim više da imam bilo šta sa njima *******

Jovan

pre 13 godina

@Djape

Kakva bre prica o suverenosti? Crna Gora je clan Saveta Evrope i potpisnik Evropske Konvencija o zastitama Ljudskih Prava, sto znaci da njeni zakoni ne smeju da diskriminisu na nacionalmoj osnovi. Zar moze Francuska da udari porez na drzavljane Maroka jednom stopom a Francuze drugom? Ili da Srbija vecom stopom oporezuje Madjare od Srba? Malo se obrazuj pre nego sto komentarises

Vizantinian

pre 13 godina

Odlicno, on je stranac i mora da placa, u obavezi je, ali neka vlada republike srbije objasni gradjanima i drzavljanima srbije kako crnogorski studenti mogu da se nadju na BUDZETU?
Koliko placaju porez na nekretnine Crnogorski drzavljani u Srbiji?
mere treba zavesti tako da im je jednostavno vrati merom i porezom od 600% vise, sve dok imaju da placaju povecavati.
Bezobrazluk tadica i mrkonjica i crnogoraca koji su uzjasili srbiju prevazilazi zdrav razum

Dzej

pre 13 godina

To ti se desava, kada te u Srbiji vec od malena (njihovi ljudi) u skoli vaspitaju da su Crnogorci ustvari Srbi. Mozes se ti Srbine da ztrvujes koliko hoces za njih, od Crnogoraca nikad Srbe nececes napraviti. Oni gledaju da maksimalno za sebe izvucu, a spremni su za to da se predstavljaju (glume) u javnosti kao Srbi, ako ide u njihovu korist.

Изногуд

pre 13 godina

Црногорце отпустити, Србе запослити, решити питање незапослености, па после нека они уводе таксе које хоће.
За мене црногорски држављани су странци, и ред је да у овој држави то руководиоци схвате - наравно, прво би руководиоци морали да не буду црногорци.

fix

pre 13 godina

xaxax to junaci ustanite i borite se!!xoxoxo kakve price uzivam u srbiji ne placam skolarinu,ne placam ni stan ni hranu sve mi tadic finansira!!!kako mi je dobar zivot muzem naivne Srbe:))

berkut

pre 13 godina

U pravu ste!!!
RECIPROCITET!!!
A takva ista nekretnina u Grčkoj je em jeftinija,em vas ne
A što se tiče toga da će država da učini nešto...hahahahaha...pa i predsednik i pola vlade i vrhovi stranaka su crnogorci!!! Šta očekujete?

Milan

pre 13 godina

Mozete da ne-preporucujete koliko hocete, ali Anto je u pravu. Nema porez na imovinu veze sa drzavljanstvom vec sa boravistem. Ja sam Srbin, zivim u inostranstvu i imam stan u Beogradu koji ne koristim i normalno placam za njega veci porez zato sto nisam prijavljen na toj adresi. Valjda je jos neko ovde podnosio poresku prijavu pa treba da zna koliko se mnogo odbija od osnovice po svakoj dodatnoj osobi prijavljenoj na nekoj adresi.

Stan ili kuca koja se koristi dve-tri nedelje ili cak meseca godisnje ne moze da se smatra kao nista drugo nego luksuz. Tako je svuda u svetu i, iskreno, ima smisla. E to sad sto nasi ljudi muvaju pa se prijavljuje tamo gde ne zive to je druga prica, to je nelegalno, to je moglo u komunizmu i pre kompjutera, ali to je sada zavrseno.

Pravo pitanje za gospodina V.S. je gde on stanuje veci deo godine, u Beogradu ili Tivtu? Ako je na primer 10 meseci u BG, a 2 u Tivtu onda nema za sta da se zali Strazburu jer jednostavno nije u pravu, barem sto se poreza na kucu tice.

Sto se tice naplacivanja turisticke takse ljudima koji imaju svoje kuce, to jeste cist bezobrazluk.

vrh

pre 13 godina

draga gospodo ovo je sramota kako laze. dobio sam razrez poreza za nekretninu na CG primorju po stopi od od 0,5% kao gradjanin CG. Moj brat od strica koji je gradjanin SRB je dobio razrez po istoj stopi jer smo obojica vikendasi. Niza stopa 0,2% je za one koji tu zive. Plus sam dobio boravisnu taksu na iznos oko 50% poreza. Komunalne torskove placam svaki mjesec iako sam u kuci na moru maksimalno 60 dana godisnje isto kao i moj brat koji je SRB gradjanin. Zajedno ovo citamo i pitamo se KAKO VAS NIJE SRAMOTA DA PLASIRATEOVAKVE NEISTINE

Marko

pre 13 godina

Oni mogu da dizu cene koji oni hoce i verovarno ce gospodin izgubiti na sudu je strani drzavljanin.Samo mi jedno nije jasno kako to da crnogorski studenti pored ove nase sirotinje dobija BUDZET I MESTO u DOMU.

mm

pre 13 godina

Gospdin ce sigurno dobiti ovaj spor i bas me cudi da neko ranije nuje povukao ovo pitanje.Zivim u inostranstvu gde se svi smeju da je porez razlicit,pa zato moji dragi Crnogorci birajte ili Evropa(sto mnogi to ne zele da bi pljackali naivan Crnogorski narod)ili izolacija.Zazto je Srbija ukinula duple putarine?

franc1952

pre 13 godina

Stvarno vas ne razumem! Svaka država ima svoje dažbine, koje se moraju platit, da može država kao takva uopšte živit!
Plaćam godišnje oko 200€ za plac,gdje mi stoji naša kuča na našom zemljištu, pa još istotako 180€ za stan, koga zaposjeda punica, a mi smo ga odkupili! Svatko u onom 5 spratnom soliteru plaća isto.
Onda netko iz Srbje ne bi platio dađbine u CG? Malo, da se saćeka, pa kad budu dađbine tamo nekde oko vrjednosti stana, oduzet i prodat u ime države! Sudske troškove, normalno plaća onaj, koli je izgubio!

joel

pre 13 godina

Na zalost, bilo kakva vijest iz Crne Gore e dovoljna da otvori bujicu mrznje prema Crnoj Gori. I naravno, 70% od poruka ovdje pozivaju na protjerivanje Crnogoraca iz Srbije, otpustanju etc. Ista prica kao i 90-tih. Sjecam se onda kad je bio aktuelan bojkot protiv Slovenije i slovenacke robe, pa kad su se ljudi drugih nacionalnosti protjerivali iz svojih kuca. Eto, Crna Gora je ostala jedina bez obzira sto je najmanja na koju Srbija jos moze da ide na scenario 90-tih. A poslije se cudite sto vam kazu da niste zreli za Evropu. Hocete u Evropu a govorite o protjerivanju ljudi i njihovih kuca i radnih mjesta. Mozda da im stavite zute zvijezde oko ruke pa d se bolje prepoznaju. E Srbijo jadna nasta si spala i kad ces se iz najnizeg blata izvuci...

Elem, podrzavam Srbiju i ljude iz Srbije u njihovom iskrenom nastojanju da sve Crnogorce protjeraju iz Srbije. A kad nestane Crnogoraca, onda sve Vojvodjane, pa onda Uzicane... Takodje zelim Srbiji da izabere Srbijanca na celo drzave, evo recimo Kostunicu ili Nikolica.

A Beogradski Crnogorci nisu bolje ni zasluzili nego da budu protjerani iz Srbije jer oni najvise i stete nanose Crnoj Gori.

mario

pre 13 godina

@istok i zapad Ma da tih bajki smo se naslušali.Ovih dvadeset godina vam niko nije ništa odnio i preselio naprotiv napravili ste drugima štetu i preseljavali i gdje ste opet iza Slovenije i Hrvatske,pa i Crne Gore.
Mogao bih ja pisati kako je preko Hr ulazilo 50% deviza ExYu,a ona je smjela zadržati samo 7%,kako je dobivala samo 16,5% saveznog proračuna,a neko drugi 46%.

beograd 40 plus

pre 13 godina

E pa prijatelju sam si birao gde ces da kupis kucu. A ako si je i nasledio mogao si deset puta do sada da je prodas. Ali ti volis da ides tamo na odmor! Tek sada si otkrio da si tamo kao i svuda na svetu strani drzavljanin i da samim tim imas nepovoljniji polozaj nego domaci gradjani. Ali tako je svuda i ne vidim razlog za ovu glupu tuzbu. Drugo je pitanje kako mozes tamo da se odmaras. Uz svo postovanje prirodnih lepota tamo je mnogo vise drustvenih grozota. Ja licno tamo nisam bio vise od decenije niti cu ako bog da. Dosta mi je prica kako su najpametniji, najlepsi, najvisi, najcistiji, najhrabriji, oslobodili evropu od turaka itd itd. A dole samo kriminalac do kriminalca i to sto regionalnih sto ruskih, pa red pevaca i estrade, pa red novokomponovanih bogatasa. A dole idu jer ih u drugim zemljama niko i ne poznaje a da prozbore rec stranog jezika nema sanse. Prijatelju, zvuke, jezik i ponasanje koje dole cujes imas i ovde, pljeskavica ima i ovde vise nego ribe tako da nema potrebe dole da boravis. Ali mozda si ti mazohista...

NS

pre 13 godina

Pa nemojte tako... Nije kriva CG, nego Srbija takva kakva je, jedna i bedna i nije u stanju da uradi nista po pitanju crnogorskih drzavljanja koji borave i setaju se po Srbiji i ostvaruju svoja prava kako hoce i kad hoce...

Mitar

pre 13 godina

Tako nam i treba, sve smo to mi iz Srbije dozvolili.

Pogledaj nas : predsednik iz CrneGore i pola vlade ??

Prodajemo Telekom da bi (turske firme posto niko drugi nece ?) gradili crnogorcima put do Bara u CrnojGori.
Dali ime za ovaj put "Koridor11" da bi sto vise licilo na evropski koridor10 (da bi narod mislio da to podrzava evropa) ...

vampirbg

pre 13 godina

Zasto ne uvesti crnogorcima koji borave u Srbiji turisticku taksu? Zasto dozvoliti da budu direktori javnih preduzeca? Zasto njihove studente tretirati kao domace? Sve treba po principu reciprociteta... Za studente npr koliko ode u CG da studira iz Srbije, toliko primiti pod istim uslovima u Srbiji... Naravno, svakome od njih naplatiti boravisnu taksu od 50din po danu... Za dvojno drzavljanstvo postaviti iste uslove kao i oni sto postavljaju i eto resenja da se napuni budzet... Kad svako od njih da 18250din za boravisnu taksu za 365 dana pa pomnozimo sa brojem crnogoraca u Srbiji dobija se bar 86 miliona evra... Sasvim dovoljno za izgradnju nekog mosta ili dela put ka CG... Nek malo i oni finansiraju sebe...

Georg

pre 13 godina

"Nije normalno da državljanin Crne Gore plaća porez na imovinu 0,20 centi po kvadratu, a državljanin Srbije isti taj porez 150 odsto više - 0,50 centi! Nije u redu ni da mi, državljani Srbije, koji u Crnoj Gori imamo nekretnine, plaćamo smeće 3,5 evra mesečno kad nismo tu, da plaćamo turističku taksu i da nam još prete da će nam, pored ekološke takse koju dajemo kad ulazimo u Crnu Goru, uvesti da turističku taksu plaćamo odmah na granici". Verovatno nije normalno, ali za to nije kriva država Crna Gora već država Srbija koja neće da uvede iste mere za državljane Crne Gore. Ko nam je kriv što i ovde svu vlas drže oni poreklom iz Crne Gore.

Slavko

pre 13 godina

Meni ova prica lici na nemoc coveka da ima luksuzan zivot od bedne penzije,nesredjene odnose izmedju Srbije i CG.Najlakse je za sve probleme reci da smo nacionalno diskriminizovani.Meni to mirise na Cika Slobinu politiku.

Srba

pre 13 godina

Sada se cudite? Pa to su nasa braca crnogorci. Mi smo glupi (t.j. nase korumpirane institucije) sto im dozvoljavamo da po Srbiji rade sta hoce ,a za uzvrat dobijamo od njih o glavi. Crnogorski san je crna gora cista od Srba, ali istovremeno, maksimalno muzenje Srbije. Kaliko smo pametni tako i prolazimo, bice jos gore.

alexandar

pre 13 godina

Mnogi ljudi po navici letuju u Crnoj Gori ali ovo je pozitovan korak da se to promeni. Kako su se navikli tako ce se i odvici, ove godine su vec poceli skidanjem viza, a za par godina ce se nove generacije navici na nove destinacije, a hvala bogu, na slicnoj radzaljini od Srbije mora ima na sve 3 strane sveta. A sto se CG tice, malo je cudno da milijarder zicka koji cent, zar ne?

josip broz tito

pre 13 godina

nadam se da će država da pomogne ovom čoveku...ili on nije naš?za to vreme crnogorci ovde...nekako zaslužujemo sve što nam se dešava.

student

pre 13 godina

e a sta je sa crnogorskim studentima koji imaju pravo da se skoluju na teret nase drzave znaci imaju pravo na budzet a taj budzet se popunjava iz nasih dzepova i onda neko ko nije u situaciji da plati skolarinu ne moze da studira jer je neki student iz cg umesto njega na teret drzave mozda bi trebalo i oni da placaju kao grci i ostali strani drzavljani a i priznali su kosovo ako neko ne treba da placa skolarinu i ako bi do toga doslo onda su to grci jer su nas vose zaduzili nego cg

Beogradjanin

pre 13 godina

Vrati se u Srbiju ako Ti ne odgovara kod nas. Nece Ti pomoc Strazbur i ko ste vi da pricate nesto protiv Crnogoraca. Vama ne valja niko od susjeda(Kosovo, Hrvatska, Makedonija,CG,BiH...)
(Podgoricanin, 12. avgust 2010 19:40)

Tek ćemo početi da pričamo o Crnoj Gori i o parama koje je Srbija uložila u tu državu (od zemljotresa pa na ovamo, pa i pre zemljotresa). Neko će to morati da vrati, svidjalo se to vama ili ne. Kad nam to budete vratili možda vas i prihvatimo kao dobre komšije. A dotle, možda i pružimo podršku Bokeljima za nezavisnu Boku.

Kupujmo domace !

pre 13 godina

Hehehe, daj neka mu neko objasni sta je "ekonomski patriotizam". On ocigledno nije slusao Bokija u poslednje vreme. Hehehe

beogradjanin

pre 13 godina

Skoluju se mufte, lece se mufte, aja gada odem u MNE iako imam tamo stan moram da ponesem overen papir kao osiguranje za nedaj boze da mise nesto zdravstveno desi. Drugo placam porez na imovinu a kada dodjem tamo jos mi traze i bhoravisnu taksu. Placam vodu, placam iznosenje smeca i jos "ekolosku" taksu za auto. Smesno mi je kada neko kaze ekoloska drzava.A more prljavo jer hoteli izbacuju tehnicku vodu od veseraja i kuhinje u more i onda sve to morska struja vratio iz podneva na plazu. Zato puni domovi zdravlja od infekcija, stomacnih tegoba, koznih oboljenja. Treba uvesti resiprocitet.Oni nama ekolosku taksu i mi njima,oni nama ovoliki porez i mi njima, oni nama papire za lecenje imi njima itd. Ali oces djavola kada u drzavnoj administraciji vise od polovine crnogoraca

Sasa

pre 13 godina

Najveci problem je u tome sto crnogorci u Srbiji uglavnom imaju posao i to ne bilo kakav nego u drzavnim institucijama, Mupu itd. Ne rade oni kod privatnika. Primaju ogromne plate i penzije i to sve na racun ostalih gradjana Srbije. Nigde na svetu nema kao ovde da je Srbin u rodjenoj zemlji u podredjenom polozaju u odnosu na Crnogorca u svakom pogledu. Dokle bre vise? Neka b92 proveri kolike su penzije Titovih komunistickih generala, ispod preko 150.000 din. u proseku sigurno nisu, a ovamo glumici oduzimaju sicu, a poljoprivrednicima jos manju sicu daju crnogorci koji su u svim polugama vlasti u Srbiji.

Pedja

pre 13 godina

Srbi, okanite se vise Crne Gore i Crnogoraca.
Rasprodajte to sto imate pa letujte gde ima vode, struje, vise ljubaznosti, gde vas novac vise vredi. Od tolikog sveta vi bas hocete u tu Crnu rupu.

Zoran M.

pre 13 godina

Slazem se sa covekom ali isto tako i ja postavljam pitanje zasto Srbi iz Hrvatske koji zatraze prijem u drzavljanstvo Srbije placaju taksu za drzavljanstvo oko 12.000,00 dinara a drzavljani Crne Gore 1.500,00 dinara. Dakle ko nas ovde maze i prica nam o demokratiji i vladavini prava?

Dragan

pre 13 godina

Nemamo razloga da kritikujemo uređenje i sistem u drugoj državi.Pitanje je šta naša država ovde radi i kakve zakone donosi.Verovatno loše kad ima ovoliko nezadovoljnog naroda.Pokušajmo da nešto ovde promenimo da bi nas drugi poštovali i cenili.

leyla

pre 13 godina

e neka nam treba i vece poreze da nam uvedu, a mi neka ih i dalje lecimo i skolujemo. Crna gora se ponasa ko tinejdzer koji ne bi vise da zivi sa roditeljima, ali i dalje od roditelja ocekuje da mu se placa skolovanje i bolnicki troskovi kada zagusti. I jos bi najradije da roditelji samo posalju pare i ne dolaze ni u posetu (na letovanje). U ovoj Srbiji mi se sve pocinje gaditi, da imam kuda otisla bi sutra:(

Bla Bla

pre 13 godina

Ja imam kucu u Boki. naplacuju mi troskove iznosenja smeca a ja ili delovi moje porodice provedu ukupno 5 meseci u toku godine a izmosenje smeca za celu godinu. Zattim ja investirao tamo napravio kucu placam poreza onda dodje turisticka inspekcija i naplacuje mi boravisnu taksu za svakog clana porodice.Ja tamo nisam turista koji dodje odsedi 10 dana i ode.Ja imam imovinu. Zamislite kada bi svim crnogorcima u Beogradu naplacivali boravisnu taksu. Gde bi nam kraj bio. Ekoloska taksa na vozilo.Nije to nikakva ekoloska taksa vec koriscenje puteva. Obzirom da nemaju auto put oni ga krstili kao ekoloska taksa. Zasto smo mi srbi u Srbiji veci katolici od pape. zasto ne uvodimo reciprocitet. Dok su nam zapadne drzave drzale vize mi iste njihove gradjane pustali bez vize u Srbiju. kao mi smo jaka turisticka destinacija i time bi pokvarili turisticki bilans. A statistika kaze da se strani turisti uproseku zadrzavaju 3 dana u Srbiji.Zato preporuka vlastima u Srbiji.Nema besplatnog studiranja, nema besplatnog lecenja, nema studentskih domova kao za studente iz Srbije.Studenti ako nece da placaju cenu kao za strance neka idu kod svojih rodjaka u Beogradu. Ima ih previse i dovoljno

Djape

pre 13 godina

Tako i treba ******* Srbima koji hoce da imaju neshto sa CG!

A vi lepo nastavite da idete tamo i placate porez na glupost gde god stignete, dozvolite da vas omalovazavaju i maltretiraju!

A ako neko pomene Luku bar jos jednom kao opciju kupovine od strane drzave Srbije, bojim se da ce doci do 6. oktobra, tako da nece vishe svima glava na ramenima stajati u politici!

Dosta je vishe muzhenja gradjana Srbije od strane CG i njihovog lobija u Vladi!

jpch

pre 13 godina

Treba napokon da i mi postujemo sami sebe imaju ista prava kao nasi studenti a ne donose nikakvo znanje i strani su drzavljani plus nas deru na letovanju negostoljubivi su samo zato sto smo Srbi naj korumpiraniji su deo u narodu jer guraju sveoje neopotizam je kod njih najcesci...

Bajker

pre 13 godina

Resio sam ja taj problem po kratkom postupku.
Kad sam stavio na papir
- porez za godinu dana
- telefonsku pretplatu,unapred 12 meseci, sa pretnjom da ce mi iskljuciti i oduzeti mi liniju ako ne uplatim unapred.
- povremeno obijanje i kradje stvari
- voda, koje cesto nema
- struja, takodje
- finansijska policija,koja me saslusava kao kriminalca
da ne odugovlacim,dosao sam do cifre- placen apartman 12 dana za moju porodicu.
I eto prijatelji, vise se ne nerviram, novac od stana sam ulozio u biznis i super, sto i vama zelim.
Veeliki pozdrav

Iz Tivta

pre 13 godina

Gospodin je malo pobrkao lonice - naveden uvecan porez placaju svi vlasnici koji ne zive u nepokretnosti (nemaju prijavjleno prebivaliste), vec je koriste samo kao vikendicu, bili oni Srbi, Crnogorci ili Kinezi. Manji porez placa samo ko je prijvaljen ili ima nekog stalno pijavljenog u kuci.

Matrix

pre 13 godina

Pa i dalje letujmo u cg ,kada se prema našim državljanima ophode tako, ovde crnogorci žive kao zaštićeni medvedi,i niko im ne naplaćuje ništa duplo.

Tirpic73

pre 13 godina

Sve sto oni uvedu nama treba i mi njima da uvedemo. Njih ima ovde daleko, daleko vise tako da ne bi bilo problema. Na zalost sumnjam da ce se to desiti.

Beograd

pre 13 godina

Dok su kod nas ****** u drzavi ovi nikad nista nece platiti ! Ja sam da se uvede reciprocitet za sve kad su oni u pitanju! Koliko nasih u cg studenata na budzetu toliko u Srbiji,koliko srba iz Srbije u studenstskim domovima toliko i **** u srbiji po domovima! Koliko nama naplate takse po automobilu onda i samo za njih uvesti taksu! Dok god se mi pravimo fino oni ce nas izuvati! ******

mirx

pre 13 godina

Stan u budvi kosta 8.000-10000 po m2 a u haniotiju-halkidiki, kosta 3000. Taj primitvni turizam u CG i turizam u grckoj. se ne moze poredit.Kad pogledamo od ljubaznosti ,sredjenosti, ponude to je nebo i zemlja u korist grcke.Zato nikad vise necu doci u CG a zili boze i sto sam do sada dolazio.

zoran

pre 13 godina

Sto se tice te tuzbe, moze macku o rep da je okaci (koliko god se to nekom svidjalo, ili ne... pravila su pravila, ma koliko ih neko tumacio da su ne pravedna).
Sto se ostalog tice, to da li mi imamo takva pravila prema djeticima koji su se kod nas zgajbili, to je verovatno pitanje koje treba postaviti nasim agama i kadijama... mada od toga nema nista jer su oni crnogorci (uglavnom), tako da im nije u interesu da seku granu na kojoj sede.
Mi smo sami krivi sto nas jase i Kurta i Murta.

juemil

pre 13 godina

zgleda da crnogorska vlast pokusava na sve nacine da iritira svakog srpskog drzavljanina koji ima neku nepokretnost u Crnog Gori. S obzirom da sam i ja u istoj situaciji, jer placam porez na stan od 42m2 190 Eur godisnje, plus sve takse koje postoje, pa smatram da je potrebno da se nesto uradi. Srbi se tretiraju u CG kao pravi stranci, a zasto je tako!!!
(Slavisa, 12. avgust 2010 11:24
Molio bih da svima nama objasnis zbog cega Srbe (drzavljane RS) Crna Gora ne treba da tretira kao strance?
Pozdrav!

NS

pre 13 godina

Problem je sto ce ovaj nas gospodin od sledece godine ako se usvoje izmene poreza na imovinu na jesen u nasoj skupstini verovatno placati mnogo veci porez u svojoj drzavi nego u CG, jer ako se usvoje izmene poreza i smanje sve olaksice na starost,clanove domacinstva imacemo najvece poreze na imovinu. Jeru u Hrvatskoj nema poreza na imovinu, dok ga valjda u SLoveniji placaju samo na visak iznad 160 kvadrata.

SevarlićA

pre 13 godina

Gospodo, pravo svake države je da uređuje svoje propise kako hoće, i u ovom slučaju nema ništa čudno jer su građani jedne države povlašćeni u svojoj zemlji i to tako i treba da bude.

Naš problem je što mi Srbe(svi rođeni u Srbiji su po meni Srbi bez obzira na veru ili etničko nasledstvo) u svojoj zemlji tretiramo kao građane drugog reda. Nejveća prava od svih u Srbiji imaju dotični Crnogorci, ali to nije ni čudno jer u Srbiji vladaju, baš ti isti Crnogorci. Kad god je u Srbiji bilo velikih torbulencija isplivavali su Crnogorci: Karađorđe, Karađorđevići, partijski prvaci posle WWII, "heroji" raspada Jugoslavije, narko-dileri, itd.

Već 60 godina drže sve vodeće pozicije po Srbiji, od mesnih odbora do predsednika država, a za nas ostale nema ništa, i svo to vreme nas zavađaju među sobom (Srbe, Mađare, Rome, itd.)

Rešenje:
1. Sve javne funkcije i javne i administrativne poslove na lokalnom nivou mogli bi da vrše samo rođeni na teritoriji te regije, a na republičkom nivou samo rođeni u Srbiji.Za poslanike u skupštini i predsednika republike mogli bi da se kandiduju samo oni čiji su roditelji rođeni u Srbiji.

2.Oduzamanje poklonjenih stanova iz fonda svima koji nisu državljani Srbije, i onima koji su dobili više od jednog stana.
3. Pootpuštati sve direktore javnih preduzeća koji nisu rođeni u Srbiji.
4. Naravno i uvesti višestruke poreze na imovinu državljanima zemalja koje isto tako tretiraju naše građane.

hmm???

pre 13 godina

Bas me zanima hoce li neko od medija ili politicara odreagovati na problem sa studentima koji se finansiraju iz budzeta a nisu drzavljani Srbije?
Nije ni cudo sto mladi odlaze iz drzave, i pre pocetka studija, o zaposlenju da ne govorimo...

aleksandra

pre 13 godina

Ne razumem zasto se crnogorci toliko prze na ovaj clanak kad i sami znaju kakva im je drzava. Ja imama situaciju da sam prosle godine podnela zalbu na turisticku taksu a oni jos uvek nisu prosledili zalbu drugostepenom organu ( POSLE GODINU DANA). Razlog: Komisija izlazila na teren a nije nasla objekat!!A porez na placuju na osnovu faktickog stanja a ne zemljisno knjiskog?!! A porez nam napalcuju vec trideset godina.Sramota!!!Vikendasi su izgradili samodoprinosima vecinu infrastrukture ( asfaltiranje puteva, dovodjenje telefona i struje) a sada to mora ponovo da platimo. Ja razumem da vi nemate proizvodnju i da vasa drzava mora da smislja nacin da utera pare ali neke stvari nisu u redu.

Dlm!

pre 13 godina

@lopovi jedni
Tvoj komentar je suvo zlato ovog sajta!
Ti kazes da zemlja koja je izgubila pola teritorija,kojoj je posle 2 sv.rata oteto pola fabrika,koja ima najgori standard od bivsih drzava sfrj nesto nekom ukrala? Eto srece da i nismo stvorili Shs pa da ste vi ostali uzivati u Austro-Ugarskoj!!!

misko

pre 13 godina

ma sve je to o.k. sa tim taksama ,porezima....u CG!mada je bezveze da se pravi razlikka izmedju poreskih obveznika po drzavljanstvu,poreski obveznik treba da bude samo IME,PREZIME,BROJ u evidenciji od kojeg se potrazuje, na osnovu kvadrature i vrednosti nekretnine, odredjeni iznos poreza!
mene vise nervira sto studenti iz CG mogu da studiraju pod istim uslovima kao i drzavljani srbije, da budu na budzetu, da konkurisu za dom...pa ti domovi u Novom Sadu npr su gradjeni od doprinosa koje su moji roditelju placali!postoji razmena studenata,nas 100 ide u CG, njih 100 dodje u srbiju...e tako moze!a setite se auta registrovanih u CG?! koja je logika da u srbiji mogu da drzavljani srbija da voze kola sa CG tablicama , a u CG drzavljani CG nisu mogli da voze kola sa srpskim tablicama(znam da nisu ni imali potrebu,ali...)! pa i to je bilo punjennje budzeta CG, tamo se placala registracija za vise od 100000 hiljada vozila, a to je nekoliko miliona evra!!! slabo nasa drzava stiti samu sebe!!! a svoje gradjane...ma ni nezna za nas!

Milica

pre 13 godina

Pa, sve vreme mi se cini , zbog ove situacije sa nekretninama, porezima , licnim kartama , drzavljanstvima, da se vodi hladni tihi rat izmedju Crnogoraca u Crnoj Gori i Crnogoraca u Srbiji. Imaju vlast u Srbiji , a sada jurisaju i na Crnu Goru.Od silne price o Velikoj Srbiji, izgleda da se pravi Velika Crna Gora.

vasa

pre 13 godina

Dokle da nas svako koristi,vratimo svakom i naplatimo kao i oni nama.Dali Crnogorci placaju studije,dali je reseno placanje za iznamljenu zgradu
njihove Ambasade u Beogradu?
I mnogo drugih beneficija
koje oni koriste u Srbiji.

mv

pre 13 godina

Ko je za to da ovom CG skupimo pare za kartu(u jednom pravcu, naravno) da se konacno vrati u tu svoju "ljepotu od drzave"? Mada, kad se na licu mesta uveri...bojim se da ce brzo pozeleti da se vrati u BG, koji sad tako nadahnuto pljuje...

sonebg

pre 13 godina

Supruga od mog prijatelja je Baranka(valjda se tako kaze) kada ode kod tasta i taste on mora da plati taksu dok supruga i deca ne moraju. E valjda misle da zet moze da bude ko oce. Da platim taksu da vidim tastu????? Mislim....

...marko

pre 13 godina

Prodao sam kucu u CG jos pre 10 godina. Uredno zavrsio kompletnu papirologiju, prijavio gde i kome treba. Gospoda jos uvek pokusavaju da mi naplate porez na tu kucu. Povremeni telefonski pozivi, pisma, ... Prosto nije za poverovati. Inace, sadrzina clanka je tacna, i ja sam placao mnogostruko vece dadzbine dok sam imao kucu u CG.

Inace, Crna Gora je veoma brza i pragmaticna kada je u pitanju sprovodjenje bilo kakvih promena i na tome im se mora cestitati. Mi u Srbiji pokazujemo mogo vise inercije kada je u pitanju sprovodjenje bilo kakvih reformi, no nadam se da se to menja polako. Mozda bi prvi korak bio sagledavanje kako strane drzave tretiraju nase gradjane i sprovodjenju reciprocnih mera. Nakon velikog talasa prodaje nekretnina Rusima, veliki broj Crnogoraca je pohrlio upravo u Beograd ( i na Zlatibor ... ) kako bi kupili nekretnine radi kasnijeg izdavanja. Eto zgodnog izvora za dodatno oporezovanje.

Na kraju sam zgrozen izlivom nekulture u pojedinim komentarima. Zasto da se vredjamo kada mozemo ljudski da prokomantarisemo sve?