Trgovinski deficit Srbije 785 mil.€

Beograd -- Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prva dva meseca 2010. iznosio je 785 miliona evra, što je za 19,8 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Izvor: B92, Beta
Pošaljite komentar
 1. @popadic
  vaše razmišljanje je previše idealistično. Kao prvo pretpostavljate da domicilne tvrtke imaju znanje. Ne govorimo ovdje samo o bazičnom znanju građevine, ovdje puno više govorimo o znanjima organizacije, optimizacije i vođenja posla koja, dopustit ćete, spadaju doslovno u višu matematiku a djelom zalaze i u društvene znanosti tipa psihologije. Mogao bih na prste nabrojiti firme na području exYU koje imaju to znanje. Kad bi te tvrtke i imale to znanje državno vlasništvo ima jednu opasnu manu a to je - upošljavanje stranačkih kadrova. Takav vid redundancije u obliku radne snage raste eksponencijalno s vremenom i od najbolje firme može proizvesti slučaj. Čak i da se kadrovska politika takvih firmi ne vodi na nivou lokalne ili opće države velika je vjerojatnost da će državna politika financirati neke svoje političke projekte izvlačenjem ogromnog dijela dobiti što će tvrtku koštati zaostatka u modernizaciji i gubljenju koraka sa svjetskom konkurencijom. Na kraju krajeva nitko ne govori da bi se cjelokupna dobit takve državne tvrtke mogla uporabiti za financiranje povećanja plaća u državnom i javnom sektoru što je isto odlijevanje novaca iz zemlje, samo indirektno.

  Sve u svemu državna firma je odlična ideja sa jednom jedinom manom - političkom odgovornosti vlasnika. Na žalost ta mana se na ovim prostorima potvrdila i svakim danom se sve više potvrđuje kao ogroman nedostatak tako da do neke odgovornije vlasti bolje da državne tvrtke ne postoje. Do tada neka se država pozabavi stvaranjem pravnog okvira takvog da niti jedna firma ne bude povlaštena.
  (mali marinko, 1. april 2010 12:17)

  # Link komentara

 2. Zasto Zastava i Telekom i sve firme koje su prodate.
  Da bi umesto izvoza iskljucivo pljackale i odlivale pare iz Srbije, zamolio bih papiroloske pokazatelje koji pokazuju da je Fiat Srbija izvezao 90% iz svojih proizvodnih kapaciteta, takodje dajte mi papiroloski podatak da je Fiat Srbija proizveo ili kupio 90% delova od kojih se sklapaju vozila u Fiat Srbija u pogonu Kragujevac. Ako znate onu Srpsku izreku "Ne lipsi magare do zelene trave".

  Znate kad bi Crnogorci dozvolili nekoj stranoj firmi da se pojavi i tek tako sklapa sa stranim delovima sklopocije koje ce prodavati na ovom trzistu, a da cak ni novac od kupovine nije strogo zakljucan u Srbiji. Odgovor "nikada", a ni za sto godina!
  Da bi recimo na Tajlandu mogao kao strana kompanija da proizvodim i prodajem prvo moram da ispostujem kvotu odnosno da sam prvo izvezao pa tek onda imam pravo na prodaju na domacem trzistu.

  Narodna Banka toboz zakljucava sredstva i zabranjuje odliv ali u sustini odliv sprecava jedino obicnim gradjanima, ja recimo radim u Evropskoj Uniji bas na poslu pronalazenja kompanija u Istocnoj Evropi koja nanose stetu Evropskoj Uniji, lociran sam u jednoj zemlji Beneluxa. Bio sam profesor 8 godina, mislim da sam strucan u svojoj oblasti, ako vi imate dokaze o suprotnom molim vas detaljno mi napisite vas stav.

  Da se vratim na koridore, Srbijin jedini spas u izgradnji infrastrukture je povratak drzave u osnivanju preduzeca koja bi gradila infrastrukturu, takodje drzava bi trebala da otkupi ako vec nema sva preduzeca koja prave repromaterijal koji je potreban za izgradnju.
  Naravno drzava bi trebala da otkupi ili da naruci nove masine za izgradnju infrastrukture.
  Takodje bi trebala da oslobodi naplatu izmedju drustvenih preduzeca koja bi ucestvovala u lancu izgradnje infrastrukture ukljucujuci i EPS, tako da bi jedini trosak bio isplata plata radnicima i inzinjerima.
  Postojao bi ceo lanac od kopanja ruda, izrada svih potrebnih materijala, alata, struje i goriva (na zalost prokockan je NIS koji je bio bitan u ovakvom lancu).
  Na taj nacin izrada infrastrukture bi dobila znacajan (strmoglavi) pad cena odnosno kostala bi manje drzavu za 105 do 150 puta!!!
  Ne samo sto bi kostali znacajno manje vec bi cak i tako mali iznos bio pod totalnim obrtom u sistemu Republike Srbije.

  Sta imamo danas, imamo situaciju da se organizuje tender i da se pojavljuju strane kompanije koje pobedjuju, cija cena u startu prevazilazi realnu cenu, drzava placa enorman profit jedne takve kompanije koja ima normalan kapitalisticki profit, maksimalna stvar koju takav inostrani graditelj moze da beneficira Srbiji je unajmljivanje sacice radnika u izgradnji infrastrukture koje bi ionako placao minimalcem i takvo placanje bi ucestvovalo sa oko 1.6-3% od ukupnog iznosa!!!

  Novac koji bi Srbija dala inostranom gradiocu je naravno novac koji ce napustiti Srbiju.
  Dobit od putarina je barem 20 ili 30 puta manja u odnosu na ulaganje i u odnosu na profit koji ostvaruje Telekom!
  Ukoliko drzava odluci da podigne vec skupe putarine, onda ce teret pasti na gradjane, jer Evropska Unija je vec zabranila Srbiji neravnopravnost naplate domacem i inostranom putniku!

  Zamolio bih vas da mi pokazete matematicku racunicu kako je izgradja koridora bolji posao od Telekoma, zamolio bih vas da se ne izrazavate pausalno.
  Ukoliko imate oprecne stavove pojasnite nam ih malo, bio bih vam zahvalan ako mozemo nesto da naucimo od vas.
  (popadic, 1. april 2010 04:02)

  # Link komentara

 3. Nema nikakve slicnosti izmedju Zastave i Telekoma.Zato sto Zastava nije nista izvozila zadnjih godina tako da je ovo dobra stvar,medjutim u vezi Telekoma ima i te kako jer ce pare umesto da ostaju ovde kao do sad odlaziti i to debele pare ,verovatno bar pola milijardi eura godisnje.
  Posto drzava ima 30% u zastavi ,prostom racunicom prosecnih profita na proizvedene automobile zastava bi morala da izvozi 2 MILIONA automobila godisnje da nadoknadi odliv profit-a telekoma ,znaci ni u snu.Al dobro izbori su bitni a ne srbija..
  (Nikola, 1. april 2010 02:34)

  # Link komentara

 4. @popadic
  Decko samo cu da kazem da ti pojma nemas sa ekonomijom. jedino si delimicno u pravu za ove koridore( sem koridora X )
  Fiat i planira da 10% bude prodato u Srbiji a 90% da bude izvezeno, plus sve veci dobavljaci Fiatu ce biti domaca preduzeca...
  tako
  (Revizor, 1. april 2010 01:12)

  # Link komentara

 5. Svaki dinar zarade Fiata je dinar odliva iz ukupnog Srpskog odliva.
  Fijat/Zastava nije nasa firma, Fiat raspolaze i profitom a i samim obrtom, Srbija ima ucesce samo u naplati poreza ka Fijatu, koji oni obaraju kroz ulaganja, nema gore stvari za Srbiju od prodaje strancima fabrike koje nisu orijentisane na izvoz i to u minimalnom obimu od 90%. Dozvoljena kvota za prodaju na domacem trzistu bi bila u maximalnom obimu od 10-20%!!!

  Ljudi ne nasedajte na ovakve stvari!

  Isto kao i sa Telekomom, ukoliko se Telekom proda ocekujte tempo ka totalnom bankroptu koji je neminovan i toliko brz da necemo biti svesni sta se dogadja.

  Drzava zestoko profitira od naplate carine i poreza od uvoznih vozila, da je drzava sama osposobila Zastavu tada bi mogli da kazemo to je pravi potez, nema odliva i smanjuje se uvoz, ovako prodajom Fijatu ubrzali smo neravnotezu sa prilivom od izvoza, jer kupovina domaceg Fijata je ravna uvozu bilo kog vozila.

  Takodje, bacanje novca u provaliju gradjom cuvenih 6 trasa Mrkonjicevih ukljucujuci i koridor 10 su nebeski promasaji koji ce uvesti Srbiju u Argentinski scenario. 96.4% novca za izgradnju bice momentalno odliveno iz Srbije a taj smesni preostali deo ucestvovace u tim cuvenim platama i repromaterijalu koji ce se kupiti od Srpskih preduzeca, toliko ce profitirati Srbija.

  Koliko ja vidim situaciju posto nemamo ni jednu politicku partiju koja je sposobna da spreci prodaju Telkoma, kao i samu pljacku cuvene izgradnje 6 Mrkonjecevih trasa, "Luka Bar", staklare i sve sto su napravili u planu za pljacku, pozivam na ustanak!
  (popadic, 31. mart 2010 20:15)

  # Link komentara

 6. Ako FIAT napravi automobile atraktivne za nashe trziste znacajno ce se smanjiti uvoz automobila(kako polovnih tako i novih)!!!!
  Cinimi se da drzava treba "agresivnije" da pomogne velike izvoznike,bez obzira bila privatna ili drzavna.
  U poljoprivredi i tekako ima mesta za napredak i povecanje izvoza.
  Naravno turizam je jako bitna stavka za priliv deviza u Srbiju.
  Tako da drzava pored NIP-a treba da napravi strategiju i ulaganja samo u preduzeca koja imaju perspektivne proizvode i da ih dodatno pospeshe.....
  (Dexterijus, 31. mart 2010 18:10)

  # Link komentara