Četvrtak, 11.03.2010.

00:03

Konuzin upozorava ruske investitore

Ruski ambasador Aleksandar Konuzin je poručio ruskim investitorima da, zbog potencijalnih rizika, ubuduće budu oprezniji kada je reč o ulaganju u Srbiju.

Izvor: Politika

Konuzin upozorava ruske investitore IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

naky

pre 14 godina

Hvala vam gospodine ambasadore. Samo da nam se "braca" Rusi ne pojavljuju u Srbiji ni u jednom agregatnom stanju!

Usrecili ste istocnu evropu do 90ti, jos usrecujete Gruzije i razne "...stane" svojom demokratijom i postenjem.

Hvala vam na ovome, samo ne dolazite vise!!

eurus

pre 14 godina

A vidim i Ameri i EU se ubise od investiranja u Srbiju! Da se ne lazemo, Rusi stite iskljucivo svoje interese, ali zahvaljujuci njima NIS nece proci kao Zastava, US stil, JAT i njima slicni. Briga me kakva je privatizacija u Rusiji, da li se kod njih krade ili ne. Mi da gledamo svoje muke (citaj: Miskovica i ekipu, nesposobnu, korumpiranu, podanicku vlast). Jasno je da u Srbiji niko nece investirati i da ce se Srbija samo zaduzivati. A posle toga sledi grcki scenario, pa i nesto gore. Zivi bili, pa videli!

Cvel

pre 14 godina

Na licnom primeru sam dozive ovo o cemu ambasador prica. Ova zemlja je ogrezla u lopovima i manipulantima koji bi da se opare po svaku cenu

sasa jokic

pre 14 godina

Da za vas je rizik sve sto je skuplje od besplatnog! Uglavnom raduje me ova izjava, i nadam se da ce pomoci da Rusi prestanu ovde da "ulazu".

veki

pre 14 godina

potpuno je u pravu. kod nas se ne zna ni ko pije ni ko placa. Samo bi da se uzmu pare i onda bezi koliko te noge nose. Ima jos mnogo vode da protekne dok se nasim biznismenima ne podigne svest da ukapiraju zakone trzista, poslovanja, svojine i zasto je reputacija bitna.
Losa reputacija= neces dobiti posao. Mozes da smuljas jednom i prevaris a onda ti udare 'bad customer's review' i onda vise niko nece da posluje s tobom.
Tako je barem na Zapadu.

Milan

pre 14 godina

Neki ipak zive na ovom svetu a ne kapiraju to. Niko ko u Srbiju ili bilo gde zeli da investira neradi to na slepo bio on sa zapada ili istoka. Ekonomija je jedno a politika drugo. I zato ovu izjavu ruskog ambasadora ne treba gledati kao ekonomsku nego samo kao politicku i to za interes umanjene opozicije koja se bori sa svojim cenzusom. Nemojmo se izazivati i pljuvati stalno po sebi samima nekima je u interesu da nas zavade i sire medju nama netrpeljivost.

ja

pre 14 godina

Kazem ja da u Svrbiji nijedna oblas nije uredjena, sve je na zakonodavnoj vlasti koja vidimo kako odradjuje svoj posao. Jadni mi gradjani Srbije (za koju ne znamo vise gde su joj granice sto je jedan od elemenata drzavnosti)!

pera

pre 14 godina

"Vidiš trun u oku brata svog a ne vidiš brvo u sopstvenom" Naime samo u Rusiji postoji tzv."reiderstvo" - praksa preuzimanja (otimanja) kompanija uz pomoć korupiranog pravosuđa i policije. Priča ide ovako: Policija po "anonimnoj dojavi" vrši raciju u firmi-žrtvi i pleni poverljiva dokumenta, potom ih (nezvanično) daje na uvid trećoj strani tzv.anonimnom dojavljivaču - koji na osnovu tih dokumenata krivotvotvori ugovor o kupoprodaji kontrolnog paketa akcija i pokreće tužbu pred privrednim sudom za neizvršenje ugovora. Suđenje je naravno puka formalnost. Firma se po preuzimanju rasprodaje a radnici završavaju na ulici. Ovo je toliko ustaljena i svakodnevna pojava da je i predsednik Medvedev stanje u Rusiji okarakterisao kao "pravni nihilizam".

petar

pre 14 godina

Ovaj g-n treba da zna kad kupujete nesto treba uraditi audit i tamo jasno stanje preduzecha!Drugo to sto tak naz, ruski biznesmeni ix to ne interesuje,oni uzimaju kredit pod preduzeche operu para i u djep,bolji im uvo za preduzeche!Ne treba nas uchiti,bolje uchi svoju vladu,gde 82% naroda zivi ispod siromastva,a o korupciji rusiji i ne prichamo,3 mesto svetu.Sad rusi xoche NATO,prochitajte ruski sait gazeta.ru Niko ni pritiskao rusa kupovati srpski preduzecha!

(Vlast)a

pre 14 godina

Ovaj moze da daje i gore izjave nego njegovi zemljaci 1948. i kasnije,a mi mozemo da diplamo o suverenitetu,integritetu,liderstvu u regionu...Ali Konuzin i dalje moze da govori(sto je za njegov bezobrazluk preblaga rec!)sta hoce i njegova zemlja u ime nepostojeceg Kosova da otima sta hoce!U sumanutoj Srbiji,to se zove patriotizam,a u normalnim zemljama:propast na svim nivoima i u svakom pogledu.Da je ziv onaj koga su na sutrasnji dan ubili ovakve patriJote,pa da smo sve poklonili nekome ko zna da radi,a ne Rusima koji se igraju prvobitne akumulacije kapitala i cede sve sto mogu i koliko mogu,danas bi bili u krizi kao i sav svet,ali bi znali gde je izlaz i da ce se svetlo u tunelu upaliti.Sa Kostunicom i Konuzinom-vecni mrak...

mislim

pre 14 godina

A dali je gospodin Konuzin upozoravao svoju i Kinesku vladu kada su kupovali Američke obveznice(citaj papire) za stotine milijardi Evra i dolara (na keve mi) da ovi raznim mahinacijama sa kursom,kreditima,kamatama,berzama, itd (a u tome su velemajstori)mogu da ih izlevate za par stotina milijardi i tako ovu krizu svale na njihova pleća.Da smanje malo Amerima enorman unutarnji dug blizu 15000 milijardi dolara prvenstveno zbog stavke za naoružanje za koje više daju nego maltene ceo svet zajedno.A ovamo kao budite oprezni mozete da ne zaradite u Srbiji na uloženi novac.Koliko znam još se ni jedan ozbiljan strani investitor nije povukao iz Srbije nego se spremaju zajedno godinu da dodju i mnogi novi.Važno je da oni prema malima pa makar i prijateljima pokažu kako su savladali zakone svetske tržišne ekonimije i finansija.Pa makar nam jos uvek duzni od ex Yuge.Ma koja bre ekonomska logika.U svetu bilo i ostalo: ko jači taj kvači.

bratski?!

pre 14 godina

te stvari smo i sami znali tj.zivimo zivot u Srbiji!!! a kapitaj koji vi rusi donesete u Srbiju je skoz cist?!
ako je tako loshe ovde ajde onda braco rusi idite negde dalje i kupujte u nekoj drugoj "bratskoj"drzavi bilo sta!

Dzoni

pre 14 godina

@gle cuda?!
Znam da se u ovoj zemlji pokusava da relativizije svaki lopovluk pa i takvih velikih razmera.Vlast zna da 1000 puta ponovljena laz postaje vremenom istina.
Znam sigurno da im i internet sluzi za to pa sad imamo i pricu o pecurkama.
1998 taj Sartid je izvezao 500 miliona dolara vrednosti,pa jel su to bile samo pecurke?Naravno da je i NIS lopovluk ali ne moze da se jedan lopovluk pravda drugim.
U stvari moze u Srbiji.

Nikad bolje!

pre 14 godina

Radnici NIS-a vas mole-oladite malo!!Jos bi Rusi mogli prihvatit Vladinih 400 miliona,a onda-nazad u kaljugu.Jest da je sramota sta im je prodano pod imenom NIS,ali mi smo "prodisali"..jest da su se nastancovani menadzeri(svaki radnik imao svog menadzera)zabrinuli,ali lako ce oni u ovoj drzavi naci neku bolju-"zapadnu"firmu.Rusi jesu glupi sto su prihvatili tolika dugovanja,dali tolike otpremnine i onima koji su celi radni vek NIS samo pljackali,ali s ovim maherima dobro su i prosli(hoce ljudima da ruse neuknjizene kuce,a uknjizili 1% imovine NIS-a!?

Dexterijus

pre 14 godina

Covek je realno rekao ono sto jeste, sta se desava u Srbiji,i nije on ovo prvi rekao,svi mi dobro znamo da je stanje tako kakvo jeste. On nista nije dodao niti oduzeo.
E sad sto se nekom nesvidja sto demokrate 10 god sede skrstenih ruku i nista nerade to je nesto drugo.
Ja licno volim pare i negledam
odakle i od koga dolaze,ako ce da trguje samnom i ima "zive" love nevidim razlog zasto bi ga se odrekao zato sto dolazi iz ruku nekih nacionalnosti ili delova sveta.

Beogradjanin

pre 14 godina

Onog momenta kad Amerikanci dodju i otvore (gde vec?) naftnu industriju (ili sta vec?), NIS pumpe me nece videti.
Inace, ocekujte i slabiju isporuku gasa sledece zime. Zapamtite moje reci.

Vlada

pre 14 godina

pa,sta je problem?,covek je 100%,u pravu...ovde se nista ne zna,ko je lud da kupuje po Srbiji de su direktori pokrali sve i sad se poturaju lazni papiri samo da se proda,pa posle narod na ulice hehe ja nikada ne bi ulozio ovde pare da sam Rus ili Amer...

jj

pre 14 godina

Dosta ucenjivanja, jos bolje da ne ulazu i da ne budemo zavisni od njih, i ovako kako stvari stoje nista nece biti od famoznog gasovoda zbog koga smo za male pare prodali NIS a i druga ulaganja ruskog kapitala su se neslavno zavrsila, a to nije primer samo u Srbiji viditi kako su prosli Crnogorci sa prodajom hotela rusima, rusi stare hotele porusili a nemaju para da sazidaju nove, tako bi i mi prosli sa njihovim investicijama.

zoki

pre 14 godina

Pa posle ove izjave DSS i NS moraju da menjaju ekonomski program koalicije sa kojim su mislili da pobede na sledecim izborima ,jer se taj program i program oporavka Srbije bazirao na ruska ulaganja i ruske novcane pozajmice. Znacu ako bi pobedili ne bi nista bilo od razvoja a prekinuli bi sve odnose sa EU , znaci njihovo program nudi bedu glasacima.

sinisa1982

pre 14 godina

Ja ne znam zasto tako pljujete po njemu,pa covek je lepo rekao,a svi znamo kako se posluje u Srbiji,pa nismo deca,ja da sam ugledni biznismen (ne racunam takune i secikese spremne na laku i brzu zaradu u dilu sa nasim politicarima) razmislio bi dobro pre nego sto bih se upustio u posao u ovakvoj zemlji.Pitanje je da li bi i vi to uradili,lako je pljuvati ali kad tres uloziti svoje pare mukom stecene covek mora da ima neku sigurnost,a ovde ne znas sta ce se desiti sutra,a kamoli za 1 godinu.

Dragoljub

pre 14 godina

Ima li nekog u Srbiji dovoljno hrabrog da ovog eksponenta ljudskog hegemonizma koji je sebi dao za pravo da komentarise i diktira imena ulica uBeogradu, proglasi personom non grata i posalje tamo odale je dosao?

PeraDetlic

pre 14 godina

Hahahaha.Neko mu nije platio reket, pa sad priča ovo.Kad mu račun bude teži, okrenuće vodu malo i na našu vodenicu.Stvarno smešno

Miroslav

pre 14 godina

Ma kakvi Rusi, kakvi Ameri? Koji su vasi koji nasi? Moji su Miskovic, Beko, Verano i ekipa. Ja se u njih uzdam ovi vasi i njihovi mi se uopste ne svidjaju

drle

pre 14 godina

Odlicno. Raskinite sve ugovore koje ste sa nama napravili.Ma ko je jos od Rusa i sa Rusima profitirao! Srbija ako zeli da joj bude bolje, jednostavno mora da ide uz Amerikance , svidelo se to nekom ili ne.

Milan

pre 14 godina

Nekako mi nedostaju opomena za srpsku stranu da ne ulaze sa svakim ruskim "investitorom" olako u posao da nisu bas bratski naklonjeni.
Ni jedna meni poznata poslovna saradnja nije prosla bez politickih pritisaka pa i sada se gospodine ambasadoru Konuzinu javljate vise u ime srpske opozicije nego u obostranom interesu dobre saradnje. Zasto niste takve pritiske vrsili na Rumuniju i Bugarsku s njima ste u proslosti bili tesnje vezani nego sa Srbijom, dali ovde racunate na vise uspeha? Sigurno da vasa opaska nije potrebna ni jednom potencionalnom investitoru da oni vec imaju svoe informacije i ne zavise od bilo cije javne izjave ali ovakvim recima stetite samo Srbiji i ocigledno zelite da kocite na putu Srbije ka EU sto je cisto ruski interes a ne srpski.

adje

pre 14 godina

pogresno tumacenje ljudi koji salju i komentarisu,ne voli vas rusija,nego vi volite rusiju,i zato prestanite da pricate kao da je rusija zeljna srbije i ne moze bez nje,tako ga vi komentarisete,rusija ce vam zabosti noz u ledja kao sto vam ga zabola kada je poceo rat u sfrj,oni su vam napravili taj rat,sve informacije i politicke i finansijske su rusi znali,i oni su vas ispijunirali,jer rusija mislim sssr je bila propala,da nebi sfrj bila najaca sila u evropi a bogami i svetu rusija vam je napravila da budete ispod nje,ali to nece niko da prizna i kaze javno.

Apache

pre 14 godina

Gospodo (drugovi)Rusi što dalje od nas. Bolje za Vas a bogami mnogo bolje za nas.
A Konuzin je prava slika i prikika ruske dekadencije,

Nikola

pre 14 godina

Smesan li je Srbin.Pljuje uvek po drugima ,ovde u komentarima po Rusima a ne kapira koliko je jadan i za te Ruse.Pa ne mole Rusi Srbiju za kredite nego suprotno ,ova zemlja je na rubu bankrota ,a ovde neki ljudi jos zive u nekim bajkama!U Toj Rusiji gde se neki kazu nista ne proizvodi je prosle godine proizvedeno 3.6 miliona automobila a mi ovde svaki dan citamo o FIAT-u i nekoliko hiljada sklopljenih punta iz 1999 godine.
Strasno Srbinu da mu kupuju Rusi a to sto 90% stvari u Srbiji kupili kriminalci to mu nije nikakav problem.

mario

pre 14 godina

evo informacije iz prve ruke iz CG.. Koje god preduzece da su Rusi kupili unistili su ga!
Pranje novca, malverzacije, ponizavanje radnika, sve je to dio ruskog nacina ''poslovanja''. I dan danas ljudi strajkuju u tim firmama. Nadam se da vasa vlada nece dozvoliti ono sto je Djukanovic dozvolio svojim ruskim tavariscima kod nas!

petar

pre 14 godina

Bilo bi bole da g-nKonucin kaze kako kod nix privatizacija ide! Mi smo za njix bebe!Prevara laz to je obichno delo,da ne kazem dalje.Srbija za njix Monte-Carlo!!!Im privatizacija Srbiji treba samo za pranje para,oni kod sebe ne ulozu nista,a ne da Srbiji ulozu!Oni xoche samo poklonimo NIS,i jos im damo pare.A o obavezima i da ne pricham0.

gle cuda?!

pre 14 godina

@ DZoni
To koliko je nesto kostalo da se izgradi se ne gleda prilikom kupovine, vec njegova EKONOMSKA vrednost... Ti mozes da izgradis kucu od zlata za 200miliona u naselju gde lokalni mafijas i ostala banda mogu sve to da ti uzmu u jednom danu > sigurno je onda da taj kupac nece platiti tvojih ulozenih 200 miliona...
A pravi primer koliko jurimo po Rusima jeste prodaja NIS-a koji je procenjen na oko 2 milijarde evra za cenu od 400 miliona.
Inace, isti taj Sartid koji ti spominjes je do vremena krize bio najveci izvoznik iz Srbije >>> da njih nismo imali, ne smem ni da pomislim sta bi bilo sa kursom dinara...
A nepreuzimanje dugova je uobicajena stvar u privatizaciji, ukoliko je investicija sama po sebi rizicna (oni su bukvalno investirali u banana drzavu, na samom pocetku privatizacije, logicno je da moraju neku povlasticu da dobiju).

Andrej

pre 14 godina

Izvinjavam se NJ.E. ali laze sto se tice Ikarbusa. Ikarbus, kao i vecina srpskih firmi nije dobro poslovao, ali su Rusi to znali. Njihove namere nisu bile casne sto su i pokazali kada su preuzeli Ikarbus. Samo lazi i lazna obecanja. Ponasali su se despotski prema radnicima, trazili su da se radi bez ikakvih prava, a najvaznije bez plata. Dok nisu isplacivali plate, gazda kupuje na sajmu nautike u Splitu ogromnu jahtu, koja se jos uvek tamo nalazi. Inace radi se o "uspesnom biznismenu" koji je 1972. godiste, a u Uljanovskom je vec stvorio malu imperiju. Drago mi je sto ih njihov ambasador tako savetuje, i ne treba vise nijedan Rus bilo sta da kupi u Srbiji, oni su mnogo gori od nasih.

ekonomista iz realne privrede

pre 14 godina

Dragi sugradjani.DSugo sam ziveo u toj zemlji,i u doba SSSR-a iu sadasnjosti.Koji bre Ruski investitori.Sve to sto ovaj Konuzin prica je cista Ruska imperijalisticka teznja.
Ukrainu su uspeli da uniste i da je sada opet zauzmu.DALEKO IM LEPA KUCA.Ovde mogu da dodju samo kao turisti i to u ogranicenim kolicinama.

miodrag

pre 14 godina

Da ovo nije hohštaplerska vlast prvo bi donela pošten zakon o denacionalizaciji pa onda išla u poštenu privatizaciju. Ovako šta radi sve će morati na Sud u Strazburu pa kako on kaže. E sada normalni investitori svakako nisu ludi da kupuju nešto što će kad tad biti na Sudu a oni koji kupuju sa kradenim parama i parama od droge naravno o tome ne razmišljaju. Lopovi da se plaše Suda ne bi ni krali pa kako onda da se plaše i da prljavi novac ulažu u kupovinu po Srbiji. Daće Bog da se kradeno vrati vlasnicima a bar neke ako ne sve lopurde i njihovi pomagači iz vlasti smeste na svoje pravo mesto - na robiju.

mmisa

pre 14 godina

Ma neka mi neko navede jedan primer kada je bilo kakva saradnja sa Rusima bilo kome donela dobro. Mi o Rusima imamo pogresnu sliku iz neobjasnjivih razloga dok je istina veoma porazavajuca. Prema tome "braco" daleko vam lepa kuca. Ambasador Konuzin je potpuno u pravu. Kod nas je situacija mnogo gora nego sto zdrava logika moze da prihvati ali se to krije od sopstvenih gradjana a da ne pominjemo strance. Ruse prevarismo nekoliko puta i uzesmo koliko uzesmo. Za te prevare zna ceo svet i sada svi debelo paze hoce li napraviti bilo kakav dogovor sa nama.

Srecko

pre 14 godina

Kako laze covek!Ja kao radnik Ikarbusa,odgovorno tvrdim da su znali za dugove firme,da nisu ni dinara ulozili u firmu,da nismo ni jedan autobus proizveli za njihovo vreme vladavine,a da su zato celokupnu dokumentaciju o proizvodnji autobusa odneli u Rusiju,to i vrapci znaju.Istalili se sa agencijom,i oni kao raskinuli.Kako laze ovaj ambasador.Isterali smi ih,zamalo i batine nisu dobili.Moja parola je sledeca:bolje Nemcu pokloniti,nego Rusu prodati!!!

poznavalac stanja

pre 14 godina

Koje crne Ruske investicije.Pogledajte fabriku cevi u majdanpeku,rekord,ikarbus,fadip,beopetrol,NiS.Gore da ne moze biti losije.O Americkin pomenucu samo Rumagumu(nazalost presla u vlasnistvo Ceskog Mitas-a).2003 g kada je kupljena 100% mrtva fabrika RUMAGUMA za dve godine je postala jedan od vodecih proizvodjaca poljoprivrednih guma u svetu.pitajte malo zaposlene u toj fabrici sta misle o tome.
P.S.Cesi su vrlo brzo nakon preuzimanja nazalost uspeli da itekako srozaju ugled i proizvodnju na nivo Zemzadruge.

Rusiodlaze?

pre 14 godina

HAHAHAHA! Kao on preporucue Ruskim "Privatnicia"... Ovo je a smeh. Pa dobro se zna da Putin odredjuje ko cei gde da kupuj, investira, itd. Sa sad, kao postoje neki Ruski privatnici koji se smi pitaju? Kako da ne...

A sv sto pljujete Amere, pogleajte prvo Smederevo. Celicna je sada sila u regionu, a svi zaposleni primaju plate uvek na vreme i doprinosi se placaju...

dejan

pre 14 godina

@ milan

Vidis Milane, sto se tice tog Sartida, pre dolaska Amerikanaca ta gigant zelezara je dovedena u takvo stanje da nije radila uopste, u njoj su gajili sampinjone. Ti isti radnici Sartida koji su novog direktora docekali sa natpisima "Yenki go home", ispratili su ga sa "Kelly don't go".
Sto se tice americkih ulaganja, Amerikanci su jedan od najvecih pojedinacnih ulagaca u ovu zemlju. MIslim da je jedina GRINFILD investicija u SrbijI, zapravo americka. Radi se o kompaniji Ball packaging, koja je sagradila svoju fabriku ambalaze upravo ovde i pored toga otvorila i ogranak svoje druge firme ReCan, koja se bavi reciklazom te ambalaze.
Sto se tice Ruskih privaticazija, najbolje bi bilo da pitas radnike Ikarbusa sta o tome misle. A mozes da skosis i u Crnu Goru... pa se raspitaj.

Citalac

pre 14 godina

Procitao sam komentare " strucjaka".Kada ne bi bilo tuzno bilo bi smesno! Nazalost, radi se o ozbiljnom upozorenju. Kada ambasador licno preuzme odgovornost i rizik da upozori na neregulisanu, pravnu, finansijsku, socijalnu situaciju prilikom kupovine, onda je to pokazatelj i ko prodaje i kako prodaje i sta se prodaje. ( macka u dzaku ). Logicno pitanje-pa zasto se kupuje-logican odgovor zbog niske cene. Znaci, kupac ZNA ZA RIZIKE, PRODAVAC ZNA STA PRODAJE. Pa ko koga z.....! E, tu i jeste problem. Ozbiljne drzave, ozbiljne Agencije za privatizaciju, ozbiljni ljudi to rade drugacije. Tamo postoje i zemljisne knjige i oditori i rejtinzi i ODGOVORNOST ( ukljucujuci i krivicnu). A dotle-trla baba lan da joj prodje dan-idemo u privatizaciju-URA, ako mozemo nekoga da z......., a pri tom i malo da se "ocesemo", kako je red! Malo li je?

dovla

pre 14 godina

Ima dosta istine u tome sto Konuzin kaze, ali izjava nije dosla tek tako, iz brige za ruske investitore, nego je itekako politicki obojena. Rusi su frustrirani politikom koja se vodi u Beogradu. Za njih je Srbija postala isto sto i Gruzija ili Ukrajina - potencijalno oruzje zapada u borbi protiv Rusije, a i da se ne lazemo, tu su pravu kad se uzmu u obzir izjave domacih NATO pionira. Srbija (bolje reci BT) nastavlja sa Titovom politikom koja nas je stavila izmedju cekica i nakovnja i zbog koje Srbija danas nema ni jednog iskrenog saveznika.

uros.bg

pre 14 godina

Kapital ne zna za nacionalnost. Zabluda je misliti da se ruski i americki investitori razlikuju i da nas neki od njih vise ili manje vole.

Milan

pre 14 godina

Oni uvek prave predstavu za narod. Tako je bilo kada su se prvi prebacili na Kosovo 1999. A ko je prvi otisao sa Kosova, Rusi. I oni razmisljaju kao imperijalisticka sila kao i Amerikanci. Niti su nam jedni braca, niti su nam drugi (ne)prijatelji. Samo su im njihovi interesi i prepucavanja preko nasih ledja bitni.

Vojvodinac

pre 14 godina

Zavisi ko obezbeđuje papire o firmi i sa kim si $dobar$!!
Pokušali rusi da se $dogovore$ sa VK, al on čovek nume! Dinkić recimo nije imao takvih problema, sedne sa ljudima, malo $popričaju$ i razmene informacije, i svi tenderi prođoše glatko, svi kupci zadovoljni.
A radnici, radnici ko radnici, samo nešto kukaju. Dinkić se kune da im je bolje nego '93-'97, a tada nisu kukali, al ne vredi....Nezahvalan ti je Srbin!
E Srbijo Srbijo, još je dobro, s obzirom na izbor kakav smo napravili, a plašim se tek će biti gore!!

alpinista

pre 14 godina

Ovde se ne radi o jeftinom politikantstv, (mada se politika i ekonomija i u normalnim vremenima teško mogu odvojiti) stvar je jednostavna, čak i sam privatnik ili pojedinac kada kupuje teži da kupi robu ili uslugu(bilo šta) bez skrivenih mana, nedostataka ili potencijalnih problema.
Ovakvi problemi se gomilaju i pamte i oni će naravno, svakako, i uvek terati kupca-
potencijalnog investitora.
Isti problemi samo uvijeni u drugačije ofarbane oblande razjedaju našu suštinu, temelje pravnog, sudskog i drugih osnovnih temelja ORGANIZOVANOG, a ne na temeljima nepravde i haosa ustrojenog sistema kao što je NAŠ. Ovaj problem plus korupcija, bahatost političara-tajkuna-kriminalaca-lekara-sudija, izvršnog aparata je toliko moćan da će nas sve kad tad koštati mnogo skuplje nego do sada, kako će se to preispoljiti stvarno nemam pojma, ali pošto imamo decu koja kao i mi u tom sistemu žive i rade meni se dnevno gaće tresu od straha.
Važna a ne pomenuta istina je da ovakav sistem ima jake, veoma duboke korene u ponašanju ljudi i vaspitanju
tako da nikoga ne treba da čudi što će svaka mana biti istaknuta mnogo više nego vrlina. Nikakav marketing tu nije od pomoći,jednom obeležen lopov je uvek lopov.

bata

pre 14 godina

Bez obzira ko je investitor ovo je tragicna notorna istina.Pljacka drzavne imovine je i osmisljena da pljackasi nesnose nikakvu odgovornost.Neznanje je cudo a kod nas je previse neznanja,znaci mi smo postali zemlja cuda u rukama desetak dramaturga.I gle opet cuda velikoga,neko je doneo uredbu da se par dramaturga obogati za nekoliko milijardi eura,nepomaze ni zapomaganje uvazene g-dje Verice Barac da ce se obratiti ustavnom sudu,oni teraju po svome a jadni narod se i dalje prehranjuje iz kontejnera.Dokle ce ovako ? e za taj tacan odgovor bi vredelo dati milion usd-..Nedo vam bog da morate ovde da gradite neku fabriku..bankrotirali bi pre pocetka a mozda i zaglavili robiju....

шумадинац

pre 14 godina

Конузин је у потпуности у праву! Код нас је хаос, корупција, саплитање, небрига у ЗЕНИТУ!

Zoki

pre 14 godina

Ne radi se ovde ni o Rusima ni o Amerikancima. Treba biti lud pa investirati u Srbiju. Ne znaš šta kupuješ, a onda još treba da se juriš sa birokratijom i samoupravljačima.

ns

pre 14 godina

Svi koji misle da se iza ove "ekonomske" izjave ne krije politicka pozadina, a koja se tice stvari za koje mi, obicni ljudi, nikada necemo ni cuti - vara se.

Ljubivoje I

pre 14 godina

Neka mi neko od ovih što ljube Ruse kaže koja je to država podigla svoju ekonomiju uz pomoć tih Rusa. Pogledajte u svom stanu ili kući sta imate a da je proizvedeno u Rusiji.Pa ti Rusi kao naftna sila još nisu napravili motorno ulje. Neka mi neko kaze da li sipa ulje sa Luk ojla u svoj auto.
Konačno medvedev je pre šest nedelja održao govor da se hitno ulaže u rusku zaostalu i nekonkurentnu privradu i da se ne desi kada rasprodaju svoje resurse budu vraćeni u Srednji vek.
Takođe neka neko kaže šta su gospoda Rusi od kupljenih firmi pokrenuli u Srbiji i recimo u Crnij Gori.
Kada se nekom prodaje fabrika pogrešno se vodi račuma za koliko se prodaje. Treba prvo da se proda onom što zna da je pokrene. Kako će da je pokrene kada to nikada nije radio.Ti što su kupiki Ikarbus u svojoj zemlji nisu napravili ni bicikl a hoće da prave autobuse. Kada bi to tako moglo onda bi Rusi kupili zadnji model Mercedesa rastavili ga na delove premerili i sami počeli da ga prave.
Ja imam predlog za ruska ulaganja u Srbiji. Neka otvore nekoliko banaka donesu 10 milijardi evra i odatle kreditiraju srpsku privredu. Da vidim te ruske pare. Što Abramovič kupi Čelzi a ne Zvezdu.
Spasiba

Milan

pre 14 godina

Ma nije valjda! Ovo je vrhunac bezobrazluka!
Da ne pricamo o tome za koje su pare dobili to sto su dobili. A ti ruski investitori kao iz Norveske da su dosli. Bas sve mislim da je u Rusiji sve tako idealno uredjeno da jadni kad dodju ovde ne znaju sta ce od haosa.

pravda

pre 14 godina

Ambasador Rusije je potpuno u pravu.Niko ne odgovara za podatke o preduzecu koje se prodaje.Kupac koji kupi preduzece,tek tada otkriva pravu sliku dokumentacije koja mu je nudjena u toku prodaje.Ali vec je kasno.Sva opravdnja za to su neosnovana.Pogotovu sto je Slobodan Milosevic otisao pre 10 godina,a prodaju imovinu koju je stvorila drzava Josipa Broza kojeg nema 30 godina.Ovi nisu stvorili nista,a prodaju firme sa laznom dokumentacijom i havale se kako su uspesni.

spikey

pre 14 godina

Molim g-dina Konuzina i njegove stručnjake iz ambasade da objasne šta se desilo sa: FADIP Bečej; Rekord Rakovica; pokušajem preuzimanja Prve Petoletke; - mislim da ne postoji ni jedna prava i korektna privatizacija sa ruske strane koja se završila dobro po Srbiju. Ono jednostavno ne znaju to da rade, nisu imali prilike to da rade pre nas nigde i nemaju ni ljude za to.

Prefekt

pre 14 godina

Sa srbima svi imaju losa iskustva, bilo putnici namernici ili prolaznici za odnosno kroz Srbiju, koje deru na naplatnim rampama bilo investitori „bratski“ ruski ili oni drugi, bilo kupci secera (secerna afera),..srpska deviza je „deri, oderi brate, masno i debelo bre baki napravi lovu,..pardon mazni“,..i nema tu neke velike razlike od Miska u prefinjenom odelu i nekog krimosa sa ulice,..svi su isti.

Zoran

pre 14 godina

Puno puta sam imao žučne rasprave oko načina privatizacije u ovoj državi i na kraju se ispostavilo da će nam se to obiti o glavu.Sve je to posledica pohlepe i prokletstva pojedinaca.Ne mogu da verujem da su oni mislili da će na prevaru i na štetu većine građana i sada već osetno siromašnih, graditi svoje imperije i svoju sreću.Nakaradna privatizacija će sa sobom povući lavinu drugih problema.Jednom rečju tužna i bolna tranzicija za Srbiju.

Nutshell.king

pre 14 godina

Vec samo pristajanje da preuzmes ogromne dugove pri kupovini govori da motivi za kupovinu nisu bili samo dobit. A cim dobit nije jedini motiv onda nesto nije u redu i desavaju se "razocarnja". Mislim da iskustva do sada pokazuju da nije bitno ko koga voli,vec da je sa ljudima sa zapada moguce , a sa Rusima nemoguce raditi. Sa tim njihovim preduzecima nesto stvarno nije u redu,nikad ne znas da li njima upravlja drzava ili neki slobodni ljudi.

milan

pre 14 godina

Smesno je procitati komentare kao Npr. Vlada ,Dejan, Igor.
Mogu vam reci da uopste nemate pojma sta govorite ja ne branim Ruse ali o ovim drugim da im ne spominjem ime ne treba trositi reci.
Pogledajte SARTID koliko su platili sartid dobili su ga djabe malte ne i Srbija je prihvatila na sebe ogroman dug i sta sad gde su sad ti vasi ameri cuveni zasto sad sartid ne radi ko ce sad da placa radnike . Vi nemate pojma ko su ti vasi ameri i zato ako ne znate bolje je nista ne komentarisati.

DZoni

pre 14 godina

@gle cuda?!
Vidim ameri ulazu u Srbiji nasiroko,za 10 godina samo taj Sartid koji su kupili za 17 miliona nesto sto je kostalo 4 milijardi dolara da se izgradi (jos drzava preuzela dugove)

U Srbiju ne ulaze niko ,ni Rus ,ni Amerikanac ,ni Kinez.. ,ovo je samo razvlacenje imovine iz SFRJ i rasprodaja trzista a prave investicije 0.Ko je lud da investira u ovu korumpiranu zemlju koja ide svetosnom brzinom ka bankrotu

Igor

pre 14 godina

Kakva cena takve i informacije.
Neka uče od Amera oni su kupili Sartrid i tražili da Srbija preuzme dugove, što smo ,naravno, pristali.
Sve u svemu zna se ko će to sve platiti i plaća kroz preskupo đubre od benzina, povećane rate ,kurs koji divlja, inflaciju, legalizaciju.......

gle cuda?!

pre 14 godina

Da vidim sta ce sada svi oni Rusofili da kazu...
Posto ispade samo da pljujemo po njima, a oni nas toliko vole, meni bas cudna ova njihova izjava...
Da podsetim samo da je ambasadorka SAD-a pre 2-3 nedelje privrednicima iz SAD-a porucila da intenziviraju investiranje u Srbiji.

Dejan

pre 14 godina

Smatram da je Konuzin u pravu i da je strah ruskih investitora opravdan. Nadam se da ce se zbog toga drzati sto dalje od Srbije! Cak sta vise, daleko im lepa kuca...

Vlada

pre 14 godina

Ja mislim da je njima isuvise prodato. Bilo bi lepo da dignu ruke od nas. Dobili su pola NIS-a za smesne pare, i sad se jos zale. Pa ako im ne valja, daj da vam vratimo tih 400 miliona dolara, i da uzmemo ceo NIS nazad.

DZoni

pre 14 godina

@gle cuda?!
Vidim ameri ulazu u Srbiji nasiroko,za 10 godina samo taj Sartid koji su kupili za 17 miliona nesto sto je kostalo 4 milijardi dolara da se izgradi (jos drzava preuzela dugove)

U Srbiju ne ulaze niko ,ni Rus ,ni Amerikanac ,ni Kinez.. ,ovo je samo razvlacenje imovine iz SFRJ i rasprodaja trzista a prave investicije 0.Ko je lud da investira u ovu korumpiranu zemlju koja ide svetosnom brzinom ka bankrotu

gle cuda?!

pre 14 godina

Da vidim sta ce sada svi oni Rusofili da kazu...
Posto ispade samo da pljujemo po njima, a oni nas toliko vole, meni bas cudna ova njihova izjava...
Da podsetim samo da je ambasadorka SAD-a pre 2-3 nedelje privrednicima iz SAD-a porucila da intenziviraju investiranje u Srbiji.

Dejan

pre 14 godina

Smatram da je Konuzin u pravu i da je strah ruskih investitora opravdan. Nadam se da ce se zbog toga drzati sto dalje od Srbije! Cak sta vise, daleko im lepa kuca...

Vlada

pre 14 godina

Ja mislim da je njima isuvise prodato. Bilo bi lepo da dignu ruke od nas. Dobili su pola NIS-a za smesne pare, i sad se jos zale. Pa ako im ne valja, daj da vam vratimo tih 400 miliona dolara, i da uzmemo ceo NIS nazad.

Igor

pre 14 godina

Kakva cena takve i informacije.
Neka uče od Amera oni su kupili Sartrid i tražili da Srbija preuzme dugove, što smo ,naravno, pristali.
Sve u svemu zna se ko će to sve platiti i plaća kroz preskupo đubre od benzina, povećane rate ,kurs koji divlja, inflaciju, legalizaciju.......

milan

pre 14 godina

Smesno je procitati komentare kao Npr. Vlada ,Dejan, Igor.
Mogu vam reci da uopste nemate pojma sta govorite ja ne branim Ruse ali o ovim drugim da im ne spominjem ime ne treba trositi reci.
Pogledajte SARTID koliko su platili sartid dobili su ga djabe malte ne i Srbija je prihvatila na sebe ogroman dug i sta sad gde su sad ti vasi ameri cuveni zasto sad sartid ne radi ko ce sad da placa radnike . Vi nemate pojma ko su ti vasi ameri i zato ako ne znate bolje je nista ne komentarisati.

dejan

pre 14 godina

@ milan

Vidis Milane, sto se tice tog Sartida, pre dolaska Amerikanaca ta gigant zelezara je dovedena u takvo stanje da nije radila uopste, u njoj su gajili sampinjone. Ti isti radnici Sartida koji su novog direktora docekali sa natpisima "Yenki go home", ispratili su ga sa "Kelly don't go".
Sto se tice americkih ulaganja, Amerikanci su jedan od najvecih pojedinacnih ulagaca u ovu zemlju. MIslim da je jedina GRINFILD investicija u SrbijI, zapravo americka. Radi se o kompaniji Ball packaging, koja je sagradila svoju fabriku ambalaze upravo ovde i pored toga otvorila i ogranak svoje druge firme ReCan, koja se bavi reciklazom te ambalaze.
Sto se tice Ruskih privaticazija, najbolje bi bilo da pitas radnike Ikarbusa sta o tome misle. A mozes da skosis i u Crnu Goru... pa se raspitaj.

Srecko

pre 14 godina

Kako laze covek!Ja kao radnik Ikarbusa,odgovorno tvrdim da su znali za dugove firme,da nisu ni dinara ulozili u firmu,da nismo ni jedan autobus proizveli za njihovo vreme vladavine,a da su zato celokupnu dokumentaciju o proizvodnji autobusa odneli u Rusiju,to i vrapci znaju.Istalili se sa agencijom,i oni kao raskinuli.Kako laze ovaj ambasador.Isterali smi ih,zamalo i batine nisu dobili.Moja parola je sledeca:bolje Nemcu pokloniti,nego Rusu prodati!!!

Zoki

pre 14 godina

Ne radi se ovde ni o Rusima ni o Amerikancima. Treba biti lud pa investirati u Srbiju. Ne znaš šta kupuješ, a onda još treba da se juriš sa birokratijom i samoupravljačima.

mario

pre 14 godina

evo informacije iz prve ruke iz CG.. Koje god preduzece da su Rusi kupili unistili su ga!
Pranje novca, malverzacije, ponizavanje radnika, sve je to dio ruskog nacina ''poslovanja''. I dan danas ljudi strajkuju u tim firmama. Nadam se da vasa vlada nece dozvoliti ono sto je Djukanovic dozvolio svojim ruskim tavariscima kod nas!

spikey

pre 14 godina

Molim g-dina Konuzina i njegove stručnjake iz ambasade da objasne šta se desilo sa: FADIP Bečej; Rekord Rakovica; pokušajem preuzimanja Prve Petoletke; - mislim da ne postoji ni jedna prava i korektna privatizacija sa ruske strane koja se završila dobro po Srbiju. Ono jednostavno ne znaju to da rade, nisu imali prilike to da rade pre nas nigde i nemaju ni ljude za to.

pravda

pre 14 godina

Ambasador Rusije je potpuno u pravu.Niko ne odgovara za podatke o preduzecu koje se prodaje.Kupac koji kupi preduzece,tek tada otkriva pravu sliku dokumentacije koja mu je nudjena u toku prodaje.Ali vec je kasno.Sva opravdnja za to su neosnovana.Pogotovu sto je Slobodan Milosevic otisao pre 10 godina,a prodaju imovinu koju je stvorila drzava Josipa Broza kojeg nema 30 godina.Ovi nisu stvorili nista,a prodaju firme sa laznom dokumentacijom i havale se kako su uspesni.

uros.bg

pre 14 godina

Kapital ne zna za nacionalnost. Zabluda je misliti da se ruski i americki investitori razlikuju i da nas neki od njih vise ili manje vole.

Ljubivoje I

pre 14 godina

Neka mi neko od ovih što ljube Ruse kaže koja je to država podigla svoju ekonomiju uz pomoć tih Rusa. Pogledajte u svom stanu ili kući sta imate a da je proizvedeno u Rusiji.Pa ti Rusi kao naftna sila još nisu napravili motorno ulje. Neka mi neko kaze da li sipa ulje sa Luk ojla u svoj auto.
Konačno medvedev je pre šest nedelja održao govor da se hitno ulaže u rusku zaostalu i nekonkurentnu privradu i da se ne desi kada rasprodaju svoje resurse budu vraćeni u Srednji vek.
Takođe neka neko kaže šta su gospoda Rusi od kupljenih firmi pokrenuli u Srbiji i recimo u Crnij Gori.
Kada se nekom prodaje fabrika pogrešno se vodi račuma za koliko se prodaje. Treba prvo da se proda onom što zna da je pokrene. Kako će da je pokrene kada to nikada nije radio.Ti što su kupiki Ikarbus u svojoj zemlji nisu napravili ni bicikl a hoće da prave autobuse. Kada bi to tako moglo onda bi Rusi kupili zadnji model Mercedesa rastavili ga na delove premerili i sami počeli da ga prave.
Ja imam predlog za ruska ulaganja u Srbiji. Neka otvore nekoliko banaka donesu 10 milijardi evra i odatle kreditiraju srpsku privredu. Da vidim te ruske pare. Što Abramovič kupi Čelzi a ne Zvezdu.
Spasiba

ekonomista iz realne privrede

pre 14 godina

Dragi sugradjani.DSugo sam ziveo u toj zemlji,i u doba SSSR-a iu sadasnjosti.Koji bre Ruski investitori.Sve to sto ovaj Konuzin prica je cista Ruska imperijalisticka teznja.
Ukrainu su uspeli da uniste i da je sada opet zauzmu.DALEKO IM LEPA KUCA.Ovde mogu da dodju samo kao turisti i to u ogranicenim kolicinama.

Nikola

pre 14 godina

Smesan li je Srbin.Pljuje uvek po drugima ,ovde u komentarima po Rusima a ne kapira koliko je jadan i za te Ruse.Pa ne mole Rusi Srbiju za kredite nego suprotno ,ova zemlja je na rubu bankrota ,a ovde neki ljudi jos zive u nekim bajkama!U Toj Rusiji gde se neki kazu nista ne proizvodi je prosle godine proizvedeno 3.6 miliona automobila a mi ovde svaki dan citamo o FIAT-u i nekoliko hiljada sklopljenih punta iz 1999 godine.
Strasno Srbinu da mu kupuju Rusi a to sto 90% stvari u Srbiji kupili kriminalci to mu nije nikakav problem.

шумадинац

pre 14 godina

Конузин је у потпуности у праву! Код нас је хаос, корупција, саплитање, небрига у ЗЕНИТУ!

Andrej

pre 14 godina

Izvinjavam se NJ.E. ali laze sto se tice Ikarbusa. Ikarbus, kao i vecina srpskih firmi nije dobro poslovao, ali su Rusi to znali. Njihove namere nisu bile casne sto su i pokazali kada su preuzeli Ikarbus. Samo lazi i lazna obecanja. Ponasali su se despotski prema radnicima, trazili su da se radi bez ikakvih prava, a najvaznije bez plata. Dok nisu isplacivali plate, gazda kupuje na sajmu nautike u Splitu ogromnu jahtu, koja se jos uvek tamo nalazi. Inace radi se o "uspesnom biznismenu" koji je 1972. godiste, a u Uljanovskom je vec stvorio malu imperiju. Drago mi je sto ih njihov ambasador tako savetuje, i ne treba vise nijedan Rus bilo sta da kupi u Srbiji, oni su mnogo gori od nasih.

Apache

pre 14 godina

Gospodo (drugovi)Rusi što dalje od nas. Bolje za Vas a bogami mnogo bolje za nas.
A Konuzin je prava slika i prikika ruske dekadencije,

Milan

pre 14 godina

Ma nije valjda! Ovo je vrhunac bezobrazluka!
Da ne pricamo o tome za koje su pare dobili to sto su dobili. A ti ruski investitori kao iz Norveske da su dosli. Bas sve mislim da je u Rusiji sve tako idealno uredjeno da jadni kad dodju ovde ne znaju sta ce od haosa.

poznavalac stanja

pre 14 godina

Koje crne Ruske investicije.Pogledajte fabriku cevi u majdanpeku,rekord,ikarbus,fadip,beopetrol,NiS.Gore da ne moze biti losije.O Americkin pomenucu samo Rumagumu(nazalost presla u vlasnistvo Ceskog Mitas-a).2003 g kada je kupljena 100% mrtva fabrika RUMAGUMA za dve godine je postala jedan od vodecih proizvodjaca poljoprivrednih guma u svetu.pitajte malo zaposlene u toj fabrici sta misle o tome.
P.S.Cesi su vrlo brzo nakon preuzimanja nazalost uspeli da itekako srozaju ugled i proizvodnju na nivo Zemzadruge.

Prefekt

pre 14 godina

Sa srbima svi imaju losa iskustva, bilo putnici namernici ili prolaznici za odnosno kroz Srbiju, koje deru na naplatnim rampama bilo investitori „bratski“ ruski ili oni drugi, bilo kupci secera (secerna afera),..srpska deviza je „deri, oderi brate, masno i debelo bre baki napravi lovu,..pardon mazni“,..i nema tu neke velike razlike od Miska u prefinjenom odelu i nekog krimosa sa ulice,..svi su isti.

Rusiodlaze?

pre 14 godina

HAHAHAHA! Kao on preporucue Ruskim "Privatnicia"... Ovo je a smeh. Pa dobro se zna da Putin odredjuje ko cei gde da kupuj, investira, itd. Sa sad, kao postoje neki Ruski privatnici koji se smi pitaju? Kako da ne...

A sv sto pljujete Amere, pogleajte prvo Smederevo. Celicna je sada sila u regionu, a svi zaposleni primaju plate uvek na vreme i doprinosi se placaju...

Citalac

pre 14 godina

Procitao sam komentare " strucjaka".Kada ne bi bilo tuzno bilo bi smesno! Nazalost, radi se o ozbiljnom upozorenju. Kada ambasador licno preuzme odgovornost i rizik da upozori na neregulisanu, pravnu, finansijsku, socijalnu situaciju prilikom kupovine, onda je to pokazatelj i ko prodaje i kako prodaje i sta se prodaje. ( macka u dzaku ). Logicno pitanje-pa zasto se kupuje-logican odgovor zbog niske cene. Znaci, kupac ZNA ZA RIZIKE, PRODAVAC ZNA STA PRODAJE. Pa ko koga z.....! E, tu i jeste problem. Ozbiljne drzave, ozbiljne Agencije za privatizaciju, ozbiljni ljudi to rade drugacije. Tamo postoje i zemljisne knjige i oditori i rejtinzi i ODGOVORNOST ( ukljucujuci i krivicnu). A dotle-trla baba lan da joj prodje dan-idemo u privatizaciju-URA, ako mozemo nekoga da z......., a pri tom i malo da se "ocesemo", kako je red! Malo li je?

drle

pre 14 godina

Odlicno. Raskinite sve ugovore koje ste sa nama napravili.Ma ko je jos od Rusa i sa Rusima profitirao! Srbija ako zeli da joj bude bolje, jednostavno mora da ide uz Amerikance , svidelo se to nekom ili ne.

Milan

pre 14 godina

Oni uvek prave predstavu za narod. Tako je bilo kada su se prvi prebacili na Kosovo 1999. A ko je prvi otisao sa Kosova, Rusi. I oni razmisljaju kao imperijalisticka sila kao i Amerikanci. Niti su nam jedni braca, niti su nam drugi (ne)prijatelji. Samo su im njihovi interesi i prepucavanja preko nasih ledja bitni.

ns

pre 14 godina

Svi koji misle da se iza ove "ekonomske" izjave ne krije politicka pozadina, a koja se tice stvari za koje mi, obicni ljudi, nikada necemo ni cuti - vara se.

Milan

pre 14 godina

Nekako mi nedostaju opomena za srpsku stranu da ne ulaze sa svakim ruskim "investitorom" olako u posao da nisu bas bratski naklonjeni.
Ni jedna meni poznata poslovna saradnja nije prosla bez politickih pritisaka pa i sada se gospodine ambasadoru Konuzinu javljate vise u ime srpske opozicije nego u obostranom interesu dobre saradnje. Zasto niste takve pritiske vrsili na Rumuniju i Bugarsku s njima ste u proslosti bili tesnje vezani nego sa Srbijom, dali ovde racunate na vise uspeha? Sigurno da vasa opaska nije potrebna ni jednom potencionalnom investitoru da oni vec imaju svoe informacije i ne zavise od bilo cije javne izjave ali ovakvim recima stetite samo Srbiji i ocigledno zelite da kocite na putu Srbije ka EU sto je cisto ruski interes a ne srpski.

Nutshell.king

pre 14 godina

Vec samo pristajanje da preuzmes ogromne dugove pri kupovini govori da motivi za kupovinu nisu bili samo dobit. A cim dobit nije jedini motiv onda nesto nije u redu i desavaju se "razocarnja". Mislim da iskustva do sada pokazuju da nije bitno ko koga voli,vec da je sa ljudima sa zapada moguce , a sa Rusima nemoguce raditi. Sa tim njihovim preduzecima nesto stvarno nije u redu,nikad ne znas da li njima upravlja drzava ili neki slobodni ljudi.

dovla

pre 14 godina

Ima dosta istine u tome sto Konuzin kaze, ali izjava nije dosla tek tako, iz brige za ruske investitore, nego je itekako politicki obojena. Rusi su frustrirani politikom koja se vodi u Beogradu. Za njih je Srbija postala isto sto i Gruzija ili Ukrajina - potencijalno oruzje zapada u borbi protiv Rusije, a i da se ne lazemo, tu su pravu kad se uzmu u obzir izjave domacih NATO pionira. Srbija (bolje reci BT) nastavlja sa Titovom politikom koja nas je stavila izmedju cekica i nakovnja i zbog koje Srbija danas nema ni jednog iskrenog saveznika.

bata

pre 14 godina

Bez obzira ko je investitor ovo je tragicna notorna istina.Pljacka drzavne imovine je i osmisljena da pljackasi nesnose nikakvu odgovornost.Neznanje je cudo a kod nas je previse neznanja,znaci mi smo postali zemlja cuda u rukama desetak dramaturga.I gle opet cuda velikoga,neko je doneo uredbu da se par dramaturga obogati za nekoliko milijardi eura,nepomaze ni zapomaganje uvazene g-dje Verice Barac da ce se obratiti ustavnom sudu,oni teraju po svome a jadni narod se i dalje prehranjuje iz kontejnera.Dokle ce ovako ? e za taj tacan odgovor bi vredelo dati milion usd-..Nedo vam bog da morate ovde da gradite neku fabriku..bankrotirali bi pre pocetka a mozda i zaglavili robiju....

Zoran

pre 14 godina

Puno puta sam imao žučne rasprave oko načina privatizacije u ovoj državi i na kraju se ispostavilo da će nam se to obiti o glavu.Sve je to posledica pohlepe i prokletstva pojedinaca.Ne mogu da verujem da su oni mislili da će na prevaru i na štetu većine građana i sada već osetno siromašnih, graditi svoje imperije i svoju sreću.Nakaradna privatizacija će sa sobom povući lavinu drugih problema.Jednom rečju tužna i bolna tranzicija za Srbiju.

Vlada

pre 14 godina

pa,sta je problem?,covek je 100%,u pravu...ovde se nista ne zna,ko je lud da kupuje po Srbiji de su direktori pokrali sve i sad se poturaju lazni papiri samo da se proda,pa posle narod na ulice hehe ja nikada ne bi ulozio ovde pare da sam Rus ili Amer...

Dragoljub

pre 14 godina

Ima li nekog u Srbiji dovoljno hrabrog da ovog eksponenta ljudskog hegemonizma koji je sebi dao za pravo da komentarise i diktira imena ulica uBeogradu, proglasi personom non grata i posalje tamo odale je dosao?

mmisa

pre 14 godina

Ma neka mi neko navede jedan primer kada je bilo kakva saradnja sa Rusima bilo kome donela dobro. Mi o Rusima imamo pogresnu sliku iz neobjasnjivih razloga dok je istina veoma porazavajuca. Prema tome "braco" daleko vam lepa kuca. Ambasador Konuzin je potpuno u pravu. Kod nas je situacija mnogo gora nego sto zdrava logika moze da prihvati ali se to krije od sopstvenih gradjana a da ne pominjemo strance. Ruse prevarismo nekoliko puta i uzesmo koliko uzesmo. Za te prevare zna ceo svet i sada svi debelo paze hoce li napraviti bilo kakav dogovor sa nama.

sinisa1982

pre 14 godina

Ja ne znam zasto tako pljujete po njemu,pa covek je lepo rekao,a svi znamo kako se posluje u Srbiji,pa nismo deca,ja da sam ugledni biznismen (ne racunam takune i secikese spremne na laku i brzu zaradu u dilu sa nasim politicarima) razmislio bi dobro pre nego sto bih se upustio u posao u ovakvoj zemlji.Pitanje je da li bi i vi to uradili,lako je pljuvati ali kad tres uloziti svoje pare mukom stecene covek mora da ima neku sigurnost,a ovde ne znas sta ce se desiti sutra,a kamoli za 1 godinu.

miodrag

pre 14 godina

Da ovo nije hohštaplerska vlast prvo bi donela pošten zakon o denacionalizaciji pa onda išla u poštenu privatizaciju. Ovako šta radi sve će morati na Sud u Strazburu pa kako on kaže. E sada normalni investitori svakako nisu ludi da kupuju nešto što će kad tad biti na Sudu a oni koji kupuju sa kradenim parama i parama od droge naravno o tome ne razmišljaju. Lopovi da se plaše Suda ne bi ni krali pa kako onda da se plaše i da prljavi novac ulažu u kupovinu po Srbiji. Daće Bog da se kradeno vrati vlasnicima a bar neke ako ne sve lopurde i njihovi pomagači iz vlasti smeste na svoje pravo mesto - na robiju.

Vojvodinac

pre 14 godina

Zavisi ko obezbeđuje papire o firmi i sa kim si $dobar$!!
Pokušali rusi da se $dogovore$ sa VK, al on čovek nume! Dinkić recimo nije imao takvih problema, sedne sa ljudima, malo $popričaju$ i razmene informacije, i svi tenderi prođoše glatko, svi kupci zadovoljni.
A radnici, radnici ko radnici, samo nešto kukaju. Dinkić se kune da im je bolje nego '93-'97, a tada nisu kukali, al ne vredi....Nezahvalan ti je Srbin!
E Srbijo Srbijo, još je dobro, s obzirom na izbor kakav smo napravili, a plašim se tek će biti gore!!

petar

pre 14 godina

Bilo bi bole da g-nKonucin kaze kako kod nix privatizacija ide! Mi smo za njix bebe!Prevara laz to je obichno delo,da ne kazem dalje.Srbija za njix Monte-Carlo!!!Im privatizacija Srbiji treba samo za pranje para,oni kod sebe ne ulozu nista,a ne da Srbiji ulozu!Oni xoche samo poklonimo NIS,i jos im damo pare.A o obavezima i da ne pricham0.

(Vlast)a

pre 14 godina

Ovaj moze da daje i gore izjave nego njegovi zemljaci 1948. i kasnije,a mi mozemo da diplamo o suverenitetu,integritetu,liderstvu u regionu...Ali Konuzin i dalje moze da govori(sto je za njegov bezobrazluk preblaga rec!)sta hoce i njegova zemlja u ime nepostojeceg Kosova da otima sta hoce!U sumanutoj Srbiji,to se zove patriotizam,a u normalnim zemljama:propast na svim nivoima i u svakom pogledu.Da je ziv onaj koga su na sutrasnji dan ubili ovakve patriJote,pa da smo sve poklonili nekome ko zna da radi,a ne Rusima koji se igraju prvobitne akumulacije kapitala i cede sve sto mogu i koliko mogu,danas bi bili u krizi kao i sav svet,ali bi znali gde je izlaz i da ce se svetlo u tunelu upaliti.Sa Kostunicom i Konuzinom-vecni mrak...

jj

pre 14 godina

Dosta ucenjivanja, jos bolje da ne ulazu i da ne budemo zavisni od njih, i ovako kako stvari stoje nista nece biti od famoznog gasovoda zbog koga smo za male pare prodali NIS a i druga ulaganja ruskog kapitala su se neslavno zavrsila, a to nije primer samo u Srbiji viditi kako su prosli Crnogorci sa prodajom hotela rusima, rusi stare hotele porusili a nemaju para da sazidaju nove, tako bi i mi prosli sa njihovim investicijama.

Nikad bolje!

pre 14 godina

Radnici NIS-a vas mole-oladite malo!!Jos bi Rusi mogli prihvatit Vladinih 400 miliona,a onda-nazad u kaljugu.Jest da je sramota sta im je prodano pod imenom NIS,ali mi smo "prodisali"..jest da su se nastancovani menadzeri(svaki radnik imao svog menadzera)zabrinuli,ali lako ce oni u ovoj drzavi naci neku bolju-"zapadnu"firmu.Rusi jesu glupi sto su prihvatili tolika dugovanja,dali tolike otpremnine i onima koji su celi radni vek NIS samo pljackali,ali s ovim maherima dobro su i prosli(hoce ljudima da ruse neuknjizene kuce,a uknjizili 1% imovine NIS-a!?

zoki

pre 14 godina

Pa posle ove izjave DSS i NS moraju da menjaju ekonomski program koalicije sa kojim su mislili da pobede na sledecim izborima ,jer se taj program i program oporavka Srbije bazirao na ruska ulaganja i ruske novcane pozajmice. Znacu ako bi pobedili ne bi nista bilo od razvoja a prekinuli bi sve odnose sa EU , znaci njihovo program nudi bedu glasacima.

adje

pre 14 godina

pogresno tumacenje ljudi koji salju i komentarisu,ne voli vas rusija,nego vi volite rusiju,i zato prestanite da pricate kao da je rusija zeljna srbije i ne moze bez nje,tako ga vi komentarisete,rusija ce vam zabosti noz u ledja kao sto vam ga zabola kada je poceo rat u sfrj,oni su vam napravili taj rat,sve informacije i politicke i finansijske su rusi znali,i oni su vas ispijunirali,jer rusija mislim sssr je bila propala,da nebi sfrj bila najaca sila u evropi a bogami i svetu rusija vam je napravila da budete ispod nje,ali to nece niko da prizna i kaze javno.

Dexterijus

pre 14 godina

Covek je realno rekao ono sto jeste, sta se desava u Srbiji,i nije on ovo prvi rekao,svi mi dobro znamo da je stanje tako kakvo jeste. On nista nije dodao niti oduzeo.
E sad sto se nekom nesvidja sto demokrate 10 god sede skrstenih ruku i nista nerade to je nesto drugo.
Ja licno volim pare i negledam
odakle i od koga dolaze,ako ce da trguje samnom i ima "zive" love nevidim razlog zasto bi ga se odrekao zato sto dolazi iz ruku nekih nacionalnosti ili delova sveta.

Beogradjanin

pre 14 godina

Onog momenta kad Amerikanci dodju i otvore (gde vec?) naftnu industriju (ili sta vec?), NIS pumpe me nece videti.
Inace, ocekujte i slabiju isporuku gasa sledece zime. Zapamtite moje reci.

bratski?!

pre 14 godina

te stvari smo i sami znali tj.zivimo zivot u Srbiji!!! a kapitaj koji vi rusi donesete u Srbiju je skoz cist?!
ako je tako loshe ovde ajde onda braco rusi idite negde dalje i kupujte u nekoj drugoj "bratskoj"drzavi bilo sta!

alpinista

pre 14 godina

Ovde se ne radi o jeftinom politikantstv, (mada se politika i ekonomija i u normalnim vremenima teško mogu odvojiti) stvar je jednostavna, čak i sam privatnik ili pojedinac kada kupuje teži da kupi robu ili uslugu(bilo šta) bez skrivenih mana, nedostataka ili potencijalnih problema.
Ovakvi problemi se gomilaju i pamte i oni će naravno, svakako, i uvek terati kupca-
potencijalnog investitora.
Isti problemi samo uvijeni u drugačije ofarbane oblande razjedaju našu suštinu, temelje pravnog, sudskog i drugih osnovnih temelja ORGANIZOVANOG, a ne na temeljima nepravde i haosa ustrojenog sistema kao što je NAŠ. Ovaj problem plus korupcija, bahatost političara-tajkuna-kriminalaca-lekara-sudija, izvršnog aparata je toliko moćan da će nas sve kad tad koštati mnogo skuplje nego do sada, kako će se to preispoljiti stvarno nemam pojma, ali pošto imamo decu koja kao i mi u tom sistemu žive i rade meni se dnevno gaće tresu od straha.
Važna a ne pomenuta istina je da ovakav sistem ima jake, veoma duboke korene u ponašanju ljudi i vaspitanju
tako da nikoga ne treba da čudi što će svaka mana biti istaknuta mnogo više nego vrlina. Nikakav marketing tu nije od pomoći,jednom obeležen lopov je uvek lopov.

pera

pre 14 godina

"Vidiš trun u oku brata svog a ne vidiš brvo u sopstvenom" Naime samo u Rusiji postoji tzv."reiderstvo" - praksa preuzimanja (otimanja) kompanija uz pomoć korupiranog pravosuđa i policije. Priča ide ovako: Policija po "anonimnoj dojavi" vrši raciju u firmi-žrtvi i pleni poverljiva dokumenta, potom ih (nezvanično) daje na uvid trećoj strani tzv.anonimnom dojavljivaču - koji na osnovu tih dokumenata krivotvotvori ugovor o kupoprodaji kontrolnog paketa akcija i pokreće tužbu pred privrednim sudom za neizvršenje ugovora. Suđenje je naravno puka formalnost. Firma se po preuzimanju rasprodaje a radnici završavaju na ulici. Ovo je toliko ustaljena i svakodnevna pojava da je i predsednik Medvedev stanje u Rusiji okarakterisao kao "pravni nihilizam".

Miroslav

pre 14 godina

Ma kakvi Rusi, kakvi Ameri? Koji su vasi koji nasi? Moji su Miskovic, Beko, Verano i ekipa. Ja se u njih uzdam ovi vasi i njihovi mi se uopste ne svidjaju

gle cuda?!

pre 14 godina

@ DZoni
To koliko je nesto kostalo da se izgradi se ne gleda prilikom kupovine, vec njegova EKONOMSKA vrednost... Ti mozes da izgradis kucu od zlata za 200miliona u naselju gde lokalni mafijas i ostala banda mogu sve to da ti uzmu u jednom danu > sigurno je onda da taj kupac nece platiti tvojih ulozenih 200 miliona...
A pravi primer koliko jurimo po Rusima jeste prodaja NIS-a koji je procenjen na oko 2 milijarde evra za cenu od 400 miliona.
Inace, isti taj Sartid koji ti spominjes je do vremena krize bio najveci izvoznik iz Srbije >>> da njih nismo imali, ne smem ni da pomislim sta bi bilo sa kursom dinara...
A nepreuzimanje dugova je uobicajena stvar u privatizaciji, ukoliko je investicija sama po sebi rizicna (oni su bukvalno investirali u banana drzavu, na samom pocetku privatizacije, logicno je da moraju neku povlasticu da dobiju).

Dzoni

pre 14 godina

@gle cuda?!
Znam da se u ovoj zemlji pokusava da relativizije svaki lopovluk pa i takvih velikih razmera.Vlast zna da 1000 puta ponovljena laz postaje vremenom istina.
Znam sigurno da im i internet sluzi za to pa sad imamo i pricu o pecurkama.
1998 taj Sartid je izvezao 500 miliona dolara vrednosti,pa jel su to bile samo pecurke?Naravno da je i NIS lopovluk ali ne moze da se jedan lopovluk pravda drugim.
U stvari moze u Srbiji.

petar

pre 14 godina

Ovaj g-n treba da zna kad kupujete nesto treba uraditi audit i tamo jasno stanje preduzecha!Drugo to sto tak naz, ruski biznesmeni ix to ne interesuje,oni uzimaju kredit pod preduzeche operu para i u djep,bolji im uvo za preduzeche!Ne treba nas uchiti,bolje uchi svoju vladu,gde 82% naroda zivi ispod siromastva,a o korupciji rusiji i ne prichamo,3 mesto svetu.Sad rusi xoche NATO,prochitajte ruski sait gazeta.ru Niko ni pritiskao rusa kupovati srpski preduzecha!

Cvel

pre 14 godina

Na licnom primeru sam dozive ovo o cemu ambasador prica. Ova zemlja je ogrezla u lopovima i manipulantima koji bi da se opare po svaku cenu

PeraDetlic

pre 14 godina

Hahahaha.Neko mu nije platio reket, pa sad priča ovo.Kad mu račun bude teži, okrenuće vodu malo i na našu vodenicu.Stvarno smešno

veki

pre 14 godina

potpuno je u pravu. kod nas se ne zna ni ko pije ni ko placa. Samo bi da se uzmu pare i onda bezi koliko te noge nose. Ima jos mnogo vode da protekne dok se nasim biznismenima ne podigne svest da ukapiraju zakone trzista, poslovanja, svojine i zasto je reputacija bitna.
Losa reputacija= neces dobiti posao. Mozes da smuljas jednom i prevaris a onda ti udare 'bad customer's review' i onda vise niko nece da posluje s tobom.
Tako je barem na Zapadu.

sasa jokic

pre 14 godina

Da za vas je rizik sve sto je skuplje od besplatnog! Uglavnom raduje me ova izjava, i nadam se da ce pomoci da Rusi prestanu ovde da "ulazu".

ja

pre 14 godina

Kazem ja da u Svrbiji nijedna oblas nije uredjena, sve je na zakonodavnoj vlasti koja vidimo kako odradjuje svoj posao. Jadni mi gradjani Srbije (za koju ne znamo vise gde su joj granice sto je jedan od elemenata drzavnosti)!

mislim

pre 14 godina

A dali je gospodin Konuzin upozoravao svoju i Kinesku vladu kada su kupovali Američke obveznice(citaj papire) za stotine milijardi Evra i dolara (na keve mi) da ovi raznim mahinacijama sa kursom,kreditima,kamatama,berzama, itd (a u tome su velemajstori)mogu da ih izlevate za par stotina milijardi i tako ovu krizu svale na njihova pleća.Da smanje malo Amerima enorman unutarnji dug blizu 15000 milijardi dolara prvenstveno zbog stavke za naoružanje za koje više daju nego maltene ceo svet zajedno.A ovamo kao budite oprezni mozete da ne zaradite u Srbiji na uloženi novac.Koliko znam još se ni jedan ozbiljan strani investitor nije povukao iz Srbije nego se spremaju zajedno godinu da dodju i mnogi novi.Važno je da oni prema malima pa makar i prijateljima pokažu kako su savladali zakone svetske tržišne ekonimije i finansija.Pa makar nam jos uvek duzni od ex Yuge.Ma koja bre ekonomska logika.U svetu bilo i ostalo: ko jači taj kvači.

eurus

pre 14 godina

A vidim i Ameri i EU se ubise od investiranja u Srbiju! Da se ne lazemo, Rusi stite iskljucivo svoje interese, ali zahvaljujuci njima NIS nece proci kao Zastava, US stil, JAT i njima slicni. Briga me kakva je privatizacija u Rusiji, da li se kod njih krade ili ne. Mi da gledamo svoje muke (citaj: Miskovica i ekipu, nesposobnu, korumpiranu, podanicku vlast). Jasno je da u Srbiji niko nece investirati i da ce se Srbija samo zaduzivati. A posle toga sledi grcki scenario, pa i nesto gore. Zivi bili, pa videli!

naky

pre 14 godina

Hvala vam gospodine ambasadore. Samo da nam se "braca" Rusi ne pojavljuju u Srbiji ni u jednom agregatnom stanju!

Usrecili ste istocnu evropu do 90ti, jos usrecujete Gruzije i razne "...stane" svojom demokratijom i postenjem.

Hvala vam na ovome, samo ne dolazite vise!!

Milan

pre 14 godina

Neki ipak zive na ovom svetu a ne kapiraju to. Niko ko u Srbiju ili bilo gde zeli da investira neradi to na slepo bio on sa zapada ili istoka. Ekonomija je jedno a politika drugo. I zato ovu izjavu ruskog ambasadora ne treba gledati kao ekonomsku nego samo kao politicku i to za interes umanjene opozicije koja se bori sa svojim cenzusom. Nemojmo se izazivati i pljuvati stalno po sebi samima nekima je u interesu da nas zavade i sire medju nama netrpeljivost.

gle cuda?!

pre 14 godina

Da vidim sta ce sada svi oni Rusofili da kazu...
Posto ispade samo da pljujemo po njima, a oni nas toliko vole, meni bas cudna ova njihova izjava...
Da podsetim samo da je ambasadorka SAD-a pre 2-3 nedelje privrednicima iz SAD-a porucila da intenziviraju investiranje u Srbiji.

Dejan

pre 14 godina

Smatram da je Konuzin u pravu i da je strah ruskih investitora opravdan. Nadam se da ce se zbog toga drzati sto dalje od Srbije! Cak sta vise, daleko im lepa kuca...

milan

pre 14 godina

Smesno je procitati komentare kao Npr. Vlada ,Dejan, Igor.
Mogu vam reci da uopste nemate pojma sta govorite ja ne branim Ruse ali o ovim drugim da im ne spominjem ime ne treba trositi reci.
Pogledajte SARTID koliko su platili sartid dobili su ga djabe malte ne i Srbija je prihvatila na sebe ogroman dug i sta sad gde su sad ti vasi ameri cuveni zasto sad sartid ne radi ko ce sad da placa radnike . Vi nemate pojma ko su ti vasi ameri i zato ako ne znate bolje je nista ne komentarisati.

Vlada

pre 14 godina

Ja mislim da je njima isuvise prodato. Bilo bi lepo da dignu ruke od nas. Dobili su pola NIS-a za smesne pare, i sad se jos zale. Pa ako im ne valja, daj da vam vratimo tih 400 miliona dolara, i da uzmemo ceo NIS nazad.

Nikola

pre 14 godina

Smesan li je Srbin.Pljuje uvek po drugima ,ovde u komentarima po Rusima a ne kapira koliko je jadan i za te Ruse.Pa ne mole Rusi Srbiju za kredite nego suprotno ,ova zemlja je na rubu bankrota ,a ovde neki ljudi jos zive u nekim bajkama!U Toj Rusiji gde se neki kazu nista ne proizvodi je prosle godine proizvedeno 3.6 miliona automobila a mi ovde svaki dan citamo o FIAT-u i nekoliko hiljada sklopljenih punta iz 1999 godine.
Strasno Srbinu da mu kupuju Rusi a to sto 90% stvari u Srbiji kupili kriminalci to mu nije nikakav problem.

drle

pre 14 godina

Odlicno. Raskinite sve ugovore koje ste sa nama napravili.Ma ko je jos od Rusa i sa Rusima profitirao! Srbija ako zeli da joj bude bolje, jednostavno mora da ide uz Amerikance , svidelo se to nekom ili ne.

dovla

pre 14 godina

Ima dosta istine u tome sto Konuzin kaze, ali izjava nije dosla tek tako, iz brige za ruske investitore, nego je itekako politicki obojena. Rusi su frustrirani politikom koja se vodi u Beogradu. Za njih je Srbija postala isto sto i Gruzija ili Ukrajina - potencijalno oruzje zapada u borbi protiv Rusije, a i da se ne lazemo, tu su pravu kad se uzmu u obzir izjave domacih NATO pionira. Srbija (bolje reci BT) nastavlja sa Titovom politikom koja nas je stavila izmedju cekica i nakovnja i zbog koje Srbija danas nema ni jednog iskrenog saveznika.

Dragoljub

pre 14 godina

Ima li nekog u Srbiji dovoljno hrabrog da ovog eksponenta ljudskog hegemonizma koji je sebi dao za pravo da komentarise i diktira imena ulica uBeogradu, proglasi personom non grata i posalje tamo odale je dosao?

DZoni

pre 14 godina

@gle cuda?!
Vidim ameri ulazu u Srbiji nasiroko,za 10 godina samo taj Sartid koji su kupili za 17 miliona nesto sto je kostalo 4 milijardi dolara da se izgradi (jos drzava preuzela dugove)

U Srbiju ne ulaze niko ,ni Rus ,ni Amerikanac ,ni Kinez.. ,ovo je samo razvlacenje imovine iz SFRJ i rasprodaja trzista a prave investicije 0.Ko je lud da investira u ovu korumpiranu zemlju koja ide svetosnom brzinom ka bankrotu

spikey

pre 14 godina

Molim g-dina Konuzina i njegove stručnjake iz ambasade da objasne šta se desilo sa: FADIP Bečej; Rekord Rakovica; pokušajem preuzimanja Prve Petoletke; - mislim da ne postoji ni jedna prava i korektna privatizacija sa ruske strane koja se završila dobro po Srbiju. Ono jednostavno ne znaju to da rade, nisu imali prilike to da rade pre nas nigde i nemaju ni ljude za to.

шумадинац

pre 14 godina

Конузин је у потпуности у праву! Код нас је хаос, корупција, саплитање, небрига у ЗЕНИТУ!

dejan

pre 14 godina

@ milan

Vidis Milane, sto se tice tog Sartida, pre dolaska Amerikanaca ta gigant zelezara je dovedena u takvo stanje da nije radila uopste, u njoj su gajili sampinjone. Ti isti radnici Sartida koji su novog direktora docekali sa natpisima "Yenki go home", ispratili su ga sa "Kelly don't go".
Sto se tice americkih ulaganja, Amerikanci su jedan od najvecih pojedinacnih ulagaca u ovu zemlju. MIslim da je jedina GRINFILD investicija u SrbijI, zapravo americka. Radi se o kompaniji Ball packaging, koja je sagradila svoju fabriku ambalaze upravo ovde i pored toga otvorila i ogranak svoje druge firme ReCan, koja se bavi reciklazom te ambalaze.
Sto se tice Ruskih privaticazija, najbolje bi bilo da pitas radnike Ikarbusa sta o tome misle. A mozes da skosis i u Crnu Goru... pa se raspitaj.

Beogradjanin

pre 14 godina

Onog momenta kad Amerikanci dodju i otvore (gde vec?) naftnu industriju (ili sta vec?), NIS pumpe me nece videti.
Inace, ocekujte i slabiju isporuku gasa sledece zime. Zapamtite moje reci.

pravda

pre 14 godina

Ambasador Rusije je potpuno u pravu.Niko ne odgovara za podatke o preduzecu koje se prodaje.Kupac koji kupi preduzece,tek tada otkriva pravu sliku dokumentacije koja mu je nudjena u toku prodaje.Ali vec je kasno.Sva opravdnja za to su neosnovana.Pogotovu sto je Slobodan Milosevic otisao pre 10 godina,a prodaju imovinu koju je stvorila drzava Josipa Broza kojeg nema 30 godina.Ovi nisu stvorili nista,a prodaju firme sa laznom dokumentacijom i havale se kako su uspesni.

Srecko

pre 14 godina

Kako laze covek!Ja kao radnik Ikarbusa,odgovorno tvrdim da su znali za dugove firme,da nisu ni dinara ulozili u firmu,da nismo ni jedan autobus proizveli za njihovo vreme vladavine,a da su zato celokupnu dokumentaciju o proizvodnji autobusa odneli u Rusiju,to i vrapci znaju.Istalili se sa agencijom,i oni kao raskinuli.Kako laze ovaj ambasador.Isterali smi ih,zamalo i batine nisu dobili.Moja parola je sledeca:bolje Nemcu pokloniti,nego Rusu prodati!!!

mario

pre 14 godina

evo informacije iz prve ruke iz CG.. Koje god preduzece da su Rusi kupili unistili su ga!
Pranje novca, malverzacije, ponizavanje radnika, sve je to dio ruskog nacina ''poslovanja''. I dan danas ljudi strajkuju u tim firmama. Nadam se da vasa vlada nece dozvoliti ono sto je Djukanovic dozvolio svojim ruskim tavariscima kod nas!

Ljubivoje I

pre 14 godina

Neka mi neko od ovih što ljube Ruse kaže koja je to država podigla svoju ekonomiju uz pomoć tih Rusa. Pogledajte u svom stanu ili kući sta imate a da je proizvedeno u Rusiji.Pa ti Rusi kao naftna sila još nisu napravili motorno ulje. Neka mi neko kaze da li sipa ulje sa Luk ojla u svoj auto.
Konačno medvedev je pre šest nedelja održao govor da se hitno ulaže u rusku zaostalu i nekonkurentnu privradu i da se ne desi kada rasprodaju svoje resurse budu vraćeni u Srednji vek.
Takođe neka neko kaže šta su gospoda Rusi od kupljenih firmi pokrenuli u Srbiji i recimo u Crnij Gori.
Kada se nekom prodaje fabrika pogrešno se vodi račuma za koliko se prodaje. Treba prvo da se proda onom što zna da je pokrene. Kako će da je pokrene kada to nikada nije radio.Ti što su kupiki Ikarbus u svojoj zemlji nisu napravili ni bicikl a hoće da prave autobuse. Kada bi to tako moglo onda bi Rusi kupili zadnji model Mercedesa rastavili ga na delove premerili i sami počeli da ga prave.
Ja imam predlog za ruska ulaganja u Srbiji. Neka otvore nekoliko banaka donesu 10 milijardi evra i odatle kreditiraju srpsku privredu. Da vidim te ruske pare. Što Abramovič kupi Čelzi a ne Zvezdu.
Spasiba

(Vlast)a

pre 14 godina

Ovaj moze da daje i gore izjave nego njegovi zemljaci 1948. i kasnije,a mi mozemo da diplamo o suverenitetu,integritetu,liderstvu u regionu...Ali Konuzin i dalje moze da govori(sto je za njegov bezobrazluk preblaga rec!)sta hoce i njegova zemlja u ime nepostojeceg Kosova da otima sta hoce!U sumanutoj Srbiji,to se zove patriotizam,a u normalnim zemljama:propast na svim nivoima i u svakom pogledu.Da je ziv onaj koga su na sutrasnji dan ubili ovakve patriJote,pa da smo sve poklonili nekome ko zna da radi,a ne Rusima koji se igraju prvobitne akumulacije kapitala i cede sve sto mogu i koliko mogu,danas bi bili u krizi kao i sav svet,ali bi znali gde je izlaz i da ce se svetlo u tunelu upaliti.Sa Kostunicom i Konuzinom-vecni mrak...

Igor

pre 14 godina

Kakva cena takve i informacije.
Neka uče od Amera oni su kupili Sartrid i tražili da Srbija preuzme dugove, što smo ,naravno, pristali.
Sve u svemu zna se ko će to sve platiti i plaća kroz preskupo đubre od benzina, povećane rate ,kurs koji divlja, inflaciju, legalizaciju.......

ekonomista iz realne privrede

pre 14 godina

Dragi sugradjani.DSugo sam ziveo u toj zemlji,i u doba SSSR-a iu sadasnjosti.Koji bre Ruski investitori.Sve to sto ovaj Konuzin prica je cista Ruska imperijalisticka teznja.
Ukrainu su uspeli da uniste i da je sada opet zauzmu.DALEKO IM LEPA KUCA.Ovde mogu da dodju samo kao turisti i to u ogranicenim kolicinama.

adje

pre 14 godina

pogresno tumacenje ljudi koji salju i komentarisu,ne voli vas rusija,nego vi volite rusiju,i zato prestanite da pricate kao da je rusija zeljna srbije i ne moze bez nje,tako ga vi komentarisete,rusija ce vam zabosti noz u ledja kao sto vam ga zabola kada je poceo rat u sfrj,oni su vam napravili taj rat,sve informacije i politicke i finansijske su rusi znali,i oni su vas ispijunirali,jer rusija mislim sssr je bila propala,da nebi sfrj bila najaca sila u evropi a bogami i svetu rusija vam je napravila da budete ispod nje,ali to nece niko da prizna i kaze javno.

jj

pre 14 godina

Dosta ucenjivanja, jos bolje da ne ulazu i da ne budemo zavisni od njih, i ovako kako stvari stoje nista nece biti od famoznog gasovoda zbog koga smo za male pare prodali NIS a i druga ulaganja ruskog kapitala su se neslavno zavrsila, a to nije primer samo u Srbiji viditi kako su prosli Crnogorci sa prodajom hotela rusima, rusi stare hotele porusili a nemaju para da sazidaju nove, tako bi i mi prosli sa njihovim investicijama.

zoki

pre 14 godina

Pa posle ove izjave DSS i NS moraju da menjaju ekonomski program koalicije sa kojim su mislili da pobede na sledecim izborima ,jer se taj program i program oporavka Srbije bazirao na ruska ulaganja i ruske novcane pozajmice. Znacu ako bi pobedili ne bi nista bilo od razvoja a prekinuli bi sve odnose sa EU , znaci njihovo program nudi bedu glasacima.

Milan

pre 14 godina

Ma nije valjda! Ovo je vrhunac bezobrazluka!
Da ne pricamo o tome za koje su pare dobili to sto su dobili. A ti ruski investitori kao iz Norveske da su dosli. Bas sve mislim da je u Rusiji sve tako idealno uredjeno da jadni kad dodju ovde ne znaju sta ce od haosa.

Apache

pre 14 godina

Gospodo (drugovi)Rusi što dalje od nas. Bolje za Vas a bogami mnogo bolje za nas.
A Konuzin je prava slika i prikika ruske dekadencije,

petar

pre 14 godina

Bilo bi bole da g-nKonucin kaze kako kod nix privatizacija ide! Mi smo za njix bebe!Prevara laz to je obichno delo,da ne kazem dalje.Srbija za njix Monte-Carlo!!!Im privatizacija Srbiji treba samo za pranje para,oni kod sebe ne ulozu nista,a ne da Srbiji ulozu!Oni xoche samo poklonimo NIS,i jos im damo pare.A o obavezima i da ne pricham0.

petar

pre 14 godina

Ovaj g-n treba da zna kad kupujete nesto treba uraditi audit i tamo jasno stanje preduzecha!Drugo to sto tak naz, ruski biznesmeni ix to ne interesuje,oni uzimaju kredit pod preduzeche operu para i u djep,bolji im uvo za preduzeche!Ne treba nas uchiti,bolje uchi svoju vladu,gde 82% naroda zivi ispod siromastva,a o korupciji rusiji i ne prichamo,3 mesto svetu.Sad rusi xoche NATO,prochitajte ruski sait gazeta.ru Niko ni pritiskao rusa kupovati srpski preduzecha!

mislim

pre 14 godina

A dali je gospodin Konuzin upozoravao svoju i Kinesku vladu kada su kupovali Američke obveznice(citaj papire) za stotine milijardi Evra i dolara (na keve mi) da ovi raznim mahinacijama sa kursom,kreditima,kamatama,berzama, itd (a u tome su velemajstori)mogu da ih izlevate za par stotina milijardi i tako ovu krizu svale na njihova pleća.Da smanje malo Amerima enorman unutarnji dug blizu 15000 milijardi dolara prvenstveno zbog stavke za naoružanje za koje više daju nego maltene ceo svet zajedno.A ovamo kao budite oprezni mozete da ne zaradite u Srbiji na uloženi novac.Koliko znam još se ni jedan ozbiljan strani investitor nije povukao iz Srbije nego se spremaju zajedno godinu da dodju i mnogi novi.Važno je da oni prema malima pa makar i prijateljima pokažu kako su savladali zakone svetske tržišne ekonimije i finansija.Pa makar nam jos uvek duzni od ex Yuge.Ma koja bre ekonomska logika.U svetu bilo i ostalo: ko jači taj kvači.

bratski?!

pre 14 godina

te stvari smo i sami znali tj.zivimo zivot u Srbiji!!! a kapitaj koji vi rusi donesete u Srbiju je skoz cist?!
ako je tako loshe ovde ajde onda braco rusi idite negde dalje i kupujte u nekoj drugoj "bratskoj"drzavi bilo sta!

pera

pre 14 godina

"Vidiš trun u oku brata svog a ne vidiš brvo u sopstvenom" Naime samo u Rusiji postoji tzv."reiderstvo" - praksa preuzimanja (otimanja) kompanija uz pomoć korupiranog pravosuđa i policije. Priča ide ovako: Policija po "anonimnoj dojavi" vrši raciju u firmi-žrtvi i pleni poverljiva dokumenta, potom ih (nezvanično) daje na uvid trećoj strani tzv.anonimnom dojavljivaču - koji na osnovu tih dokumenata krivotvotvori ugovor o kupoprodaji kontrolnog paketa akcija i pokreće tužbu pred privrednim sudom za neizvršenje ugovora. Suđenje je naravno puka formalnost. Firma se po preuzimanju rasprodaje a radnici završavaju na ulici. Ovo je toliko ustaljena i svakodnevna pojava da je i predsednik Medvedev stanje u Rusiji okarakterisao kao "pravni nihilizam".

Milan

pre 14 godina

Neki ipak zive na ovom svetu a ne kapiraju to. Niko ko u Srbiju ili bilo gde zeli da investira neradi to na slepo bio on sa zapada ili istoka. Ekonomija je jedno a politika drugo. I zato ovu izjavu ruskog ambasadora ne treba gledati kao ekonomsku nego samo kao politicku i to za interes umanjene opozicije koja se bori sa svojim cenzusom. Nemojmo se izazivati i pljuvati stalno po sebi samima nekima je u interesu da nas zavade i sire medju nama netrpeljivost.

PeraDetlic

pre 14 godina

Hahahaha.Neko mu nije platio reket, pa sad priča ovo.Kad mu račun bude teži, okrenuće vodu malo i na našu vodenicu.Stvarno smešno

sasa jokic

pre 14 godina

Da za vas je rizik sve sto je skuplje od besplatnog! Uglavnom raduje me ova izjava, i nadam se da ce pomoci da Rusi prestanu ovde da "ulazu".

poznavalac stanja

pre 14 godina

Koje crne Ruske investicije.Pogledajte fabriku cevi u majdanpeku,rekord,ikarbus,fadip,beopetrol,NiS.Gore da ne moze biti losije.O Americkin pomenucu samo Rumagumu(nazalost presla u vlasnistvo Ceskog Mitas-a).2003 g kada je kupljena 100% mrtva fabrika RUMAGUMA za dve godine je postala jedan od vodecih proizvodjaca poljoprivrednih guma u svetu.pitajte malo zaposlene u toj fabrici sta misle o tome.
P.S.Cesi su vrlo brzo nakon preuzimanja nazalost uspeli da itekako srozaju ugled i proizvodnju na nivo Zemzadruge.

Milan

pre 14 godina

Nekako mi nedostaju opomena za srpsku stranu da ne ulaze sa svakim ruskim "investitorom" olako u posao da nisu bas bratski naklonjeni.
Ni jedna meni poznata poslovna saradnja nije prosla bez politickih pritisaka pa i sada se gospodine ambasadoru Konuzinu javljate vise u ime srpske opozicije nego u obostranom interesu dobre saradnje. Zasto niste takve pritiske vrsili na Rumuniju i Bugarsku s njima ste u proslosti bili tesnje vezani nego sa Srbijom, dali ovde racunate na vise uspeha? Sigurno da vasa opaska nije potrebna ni jednom potencionalnom investitoru da oni vec imaju svoe informacije i ne zavise od bilo cije javne izjave ali ovakvim recima stetite samo Srbiji i ocigledno zelite da kocite na putu Srbije ka EU sto je cisto ruski interes a ne srpski.

Rusiodlaze?

pre 14 godina

HAHAHAHA! Kao on preporucue Ruskim "Privatnicia"... Ovo je a smeh. Pa dobro se zna da Putin odredjuje ko cei gde da kupuj, investira, itd. Sa sad, kao postoje neki Ruski privatnici koji se smi pitaju? Kako da ne...

A sv sto pljujete Amere, pogleajte prvo Smederevo. Celicna je sada sila u regionu, a svi zaposleni primaju plate uvek na vreme i doprinosi se placaju...

mmisa

pre 14 godina

Ma neka mi neko navede jedan primer kada je bilo kakva saradnja sa Rusima bilo kome donela dobro. Mi o Rusima imamo pogresnu sliku iz neobjasnjivih razloga dok je istina veoma porazavajuca. Prema tome "braco" daleko vam lepa kuca. Ambasador Konuzin je potpuno u pravu. Kod nas je situacija mnogo gora nego sto zdrava logika moze da prihvati ali se to krije od sopstvenih gradjana a da ne pominjemo strance. Ruse prevarismo nekoliko puta i uzesmo koliko uzesmo. Za te prevare zna ceo svet i sada svi debelo paze hoce li napraviti bilo kakav dogovor sa nama.

sinisa1982

pre 14 godina

Ja ne znam zasto tako pljujete po njemu,pa covek je lepo rekao,a svi znamo kako se posluje u Srbiji,pa nismo deca,ja da sam ugledni biznismen (ne racunam takune i secikese spremne na laku i brzu zaradu u dilu sa nasim politicarima) razmislio bi dobro pre nego sto bih se upustio u posao u ovakvoj zemlji.Pitanje je da li bi i vi to uradili,lako je pljuvati ali kad tres uloziti svoje pare mukom stecene covek mora da ima neku sigurnost,a ovde ne znas sta ce se desiti sutra,a kamoli za 1 godinu.

Dexterijus

pre 14 godina

Covek je realno rekao ono sto jeste, sta se desava u Srbiji,i nije on ovo prvi rekao,svi mi dobro znamo da je stanje tako kakvo jeste. On nista nije dodao niti oduzeo.
E sad sto se nekom nesvidja sto demokrate 10 god sede skrstenih ruku i nista nerade to je nesto drugo.
Ja licno volim pare i negledam
odakle i od koga dolaze,ako ce da trguje samnom i ima "zive" love nevidim razlog zasto bi ga se odrekao zato sto dolazi iz ruku nekih nacionalnosti ili delova sveta.

Nutshell.king

pre 14 godina

Vec samo pristajanje da preuzmes ogromne dugove pri kupovini govori da motivi za kupovinu nisu bili samo dobit. A cim dobit nije jedini motiv onda nesto nije u redu i desavaju se "razocarnja". Mislim da iskustva do sada pokazuju da nije bitno ko koga voli,vec da je sa ljudima sa zapada moguce , a sa Rusima nemoguce raditi. Sa tim njihovim preduzecima nesto stvarno nije u redu,nikad ne znas da li njima upravlja drzava ili neki slobodni ljudi.

gle cuda?!

pre 14 godina

@ DZoni
To koliko je nesto kostalo da se izgradi se ne gleda prilikom kupovine, vec njegova EKONOMSKA vrednost... Ti mozes da izgradis kucu od zlata za 200miliona u naselju gde lokalni mafijas i ostala banda mogu sve to da ti uzmu u jednom danu > sigurno je onda da taj kupac nece platiti tvojih ulozenih 200 miliona...
A pravi primer koliko jurimo po Rusima jeste prodaja NIS-a koji je procenjen na oko 2 milijarde evra za cenu od 400 miliona.
Inace, isti taj Sartid koji ti spominjes je do vremena krize bio najveci izvoznik iz Srbije >>> da njih nismo imali, ne smem ni da pomislim sta bi bilo sa kursom dinara...
A nepreuzimanje dugova je uobicajena stvar u privatizaciji, ukoliko je investicija sama po sebi rizicna (oni su bukvalno investirali u banana drzavu, na samom pocetku privatizacije, logicno je da moraju neku povlasticu da dobiju).

Andrej

pre 14 godina

Izvinjavam se NJ.E. ali laze sto se tice Ikarbusa. Ikarbus, kao i vecina srpskih firmi nije dobro poslovao, ali su Rusi to znali. Njihove namere nisu bile casne sto su i pokazali kada su preuzeli Ikarbus. Samo lazi i lazna obecanja. Ponasali su se despotski prema radnicima, trazili su da se radi bez ikakvih prava, a najvaznije bez plata. Dok nisu isplacivali plate, gazda kupuje na sajmu nautike u Splitu ogromnu jahtu, koja se jos uvek tamo nalazi. Inace radi se o "uspesnom biznismenu" koji je 1972. godiste, a u Uljanovskom je vec stvorio malu imperiju. Drago mi je sto ih njihov ambasador tako savetuje, i ne treba vise nijedan Rus bilo sta da kupi u Srbiji, oni su mnogo gori od nasih.

uros.bg

pre 14 godina

Kapital ne zna za nacionalnost. Zabluda je misliti da se ruski i americki investitori razlikuju i da nas neki od njih vise ili manje vole.

Milan

pre 14 godina

Oni uvek prave predstavu za narod. Tako je bilo kada su se prvi prebacili na Kosovo 1999. A ko je prvi otisao sa Kosova, Rusi. I oni razmisljaju kao imperijalisticka sila kao i Amerikanci. Niti su nam jedni braca, niti su nam drugi (ne)prijatelji. Samo su im njihovi interesi i prepucavanja preko nasih ledja bitni.

Vlada

pre 14 godina

pa,sta je problem?,covek je 100%,u pravu...ovde se nista ne zna,ko je lud da kupuje po Srbiji de su direktori pokrali sve i sad se poturaju lazni papiri samo da se proda,pa posle narod na ulice hehe ja nikada ne bi ulozio ovde pare da sam Rus ili Amer...

eurus

pre 14 godina

A vidim i Ameri i EU se ubise od investiranja u Srbiju! Da se ne lazemo, Rusi stite iskljucivo svoje interese, ali zahvaljujuci njima NIS nece proci kao Zastava, US stil, JAT i njima slicni. Briga me kakva je privatizacija u Rusiji, da li se kod njih krade ili ne. Mi da gledamo svoje muke (citaj: Miskovica i ekipu, nesposobnu, korumpiranu, podanicku vlast). Jasno je da u Srbiji niko nece investirati i da ce se Srbija samo zaduzivati. A posle toga sledi grcki scenario, pa i nesto gore. Zivi bili, pa videli!

Citalac

pre 14 godina

Procitao sam komentare " strucjaka".Kada ne bi bilo tuzno bilo bi smesno! Nazalost, radi se o ozbiljnom upozorenju. Kada ambasador licno preuzme odgovornost i rizik da upozori na neregulisanu, pravnu, finansijsku, socijalnu situaciju prilikom kupovine, onda je to pokazatelj i ko prodaje i kako prodaje i sta se prodaje. ( macka u dzaku ). Logicno pitanje-pa zasto se kupuje-logican odgovor zbog niske cene. Znaci, kupac ZNA ZA RIZIKE, PRODAVAC ZNA STA PRODAJE. Pa ko koga z.....! E, tu i jeste problem. Ozbiljne drzave, ozbiljne Agencije za privatizaciju, ozbiljni ljudi to rade drugacije. Tamo postoje i zemljisne knjige i oditori i rejtinzi i ODGOVORNOST ( ukljucujuci i krivicnu). A dotle-trla baba lan da joj prodje dan-idemo u privatizaciju-URA, ako mozemo nekoga da z......., a pri tom i malo da se "ocesemo", kako je red! Malo li je?

ns

pre 14 godina

Svi koji misle da se iza ove "ekonomske" izjave ne krije politicka pozadina, a koja se tice stvari za koje mi, obicni ljudi, nikada necemo ni cuti - vara se.

Nikad bolje!

pre 14 godina

Radnici NIS-a vas mole-oladite malo!!Jos bi Rusi mogli prihvatit Vladinih 400 miliona,a onda-nazad u kaljugu.Jest da je sramota sta im je prodano pod imenom NIS,ali mi smo "prodisali"..jest da su se nastancovani menadzeri(svaki radnik imao svog menadzera)zabrinuli,ali lako ce oni u ovoj drzavi naci neku bolju-"zapadnu"firmu.Rusi jesu glupi sto su prihvatili tolika dugovanja,dali tolike otpremnine i onima koji su celi radni vek NIS samo pljackali,ali s ovim maherima dobro su i prosli(hoce ljudima da ruse neuknjizene kuce,a uknjizili 1% imovine NIS-a!?

naky

pre 14 godina

Hvala vam gospodine ambasadore. Samo da nam se "braca" Rusi ne pojavljuju u Srbiji ni u jednom agregatnom stanju!

Usrecili ste istocnu evropu do 90ti, jos usrecujete Gruzije i razne "...stane" svojom demokratijom i postenjem.

Hvala vam na ovome, samo ne dolazite vise!!

Zoki

pre 14 godina

Ne radi se ovde ni o Rusima ni o Amerikancima. Treba biti lud pa investirati u Srbiju. Ne znaš šta kupuješ, a onda još treba da se juriš sa birokratijom i samoupravljačima.

Prefekt

pre 14 godina

Sa srbima svi imaju losa iskustva, bilo putnici namernici ili prolaznici za odnosno kroz Srbiju, koje deru na naplatnim rampama bilo investitori „bratski“ ruski ili oni drugi, bilo kupci secera (secerna afera),..srpska deviza je „deri, oderi brate, masno i debelo bre baki napravi lovu,..pardon mazni“,..i nema tu neke velike razlike od Miska u prefinjenom odelu i nekog krimosa sa ulice,..svi su isti.

bata

pre 14 godina

Bez obzira ko je investitor ovo je tragicna notorna istina.Pljacka drzavne imovine je i osmisljena da pljackasi nesnose nikakvu odgovornost.Neznanje je cudo a kod nas je previse neznanja,znaci mi smo postali zemlja cuda u rukama desetak dramaturga.I gle opet cuda velikoga,neko je doneo uredbu da se par dramaturga obogati za nekoliko milijardi eura,nepomaze ni zapomaganje uvazene g-dje Verice Barac da ce se obratiti ustavnom sudu,oni teraju po svome a jadni narod se i dalje prehranjuje iz kontejnera.Dokle ce ovako ? e za taj tacan odgovor bi vredelo dati milion usd-..Nedo vam bog da morate ovde da gradite neku fabriku..bankrotirali bi pre pocetka a mozda i zaglavili robiju....

Vojvodinac

pre 14 godina

Zavisi ko obezbeđuje papire o firmi i sa kim si $dobar$!!
Pokušali rusi da se $dogovore$ sa VK, al on čovek nume! Dinkić recimo nije imao takvih problema, sedne sa ljudima, malo $popričaju$ i razmene informacije, i svi tenderi prođoše glatko, svi kupci zadovoljni.
A radnici, radnici ko radnici, samo nešto kukaju. Dinkić se kune da im je bolje nego '93-'97, a tada nisu kukali, al ne vredi....Nezahvalan ti je Srbin!
E Srbijo Srbijo, još je dobro, s obzirom na izbor kakav smo napravili, a plašim se tek će biti gore!!

alpinista

pre 14 godina

Ovde se ne radi o jeftinom politikantstv, (mada se politika i ekonomija i u normalnim vremenima teško mogu odvojiti) stvar je jednostavna, čak i sam privatnik ili pojedinac kada kupuje teži da kupi robu ili uslugu(bilo šta) bez skrivenih mana, nedostataka ili potencijalnih problema.
Ovakvi problemi se gomilaju i pamte i oni će naravno, svakako, i uvek terati kupca-
potencijalnog investitora.
Isti problemi samo uvijeni u drugačije ofarbane oblande razjedaju našu suštinu, temelje pravnog, sudskog i drugih osnovnih temelja ORGANIZOVANOG, a ne na temeljima nepravde i haosa ustrojenog sistema kao što je NAŠ. Ovaj problem plus korupcija, bahatost političara-tajkuna-kriminalaca-lekara-sudija, izvršnog aparata je toliko moćan da će nas sve kad tad koštati mnogo skuplje nego do sada, kako će se to preispoljiti stvarno nemam pojma, ali pošto imamo decu koja kao i mi u tom sistemu žive i rade meni se dnevno gaće tresu od straha.
Važna a ne pomenuta istina je da ovakav sistem ima jake, veoma duboke korene u ponašanju ljudi i vaspitanju
tako da nikoga ne treba da čudi što će svaka mana biti istaknuta mnogo više nego vrlina. Nikakav marketing tu nije od pomoći,jednom obeležen lopov je uvek lopov.

Miroslav

pre 14 godina

Ma kakvi Rusi, kakvi Ameri? Koji su vasi koji nasi? Moji su Miskovic, Beko, Verano i ekipa. Ja se u njih uzdam ovi vasi i njihovi mi se uopste ne svidjaju

ja

pre 14 godina

Kazem ja da u Svrbiji nijedna oblas nije uredjena, sve je na zakonodavnoj vlasti koja vidimo kako odradjuje svoj posao. Jadni mi gradjani Srbije (za koju ne znamo vise gde su joj granice sto je jedan od elemenata drzavnosti)!

veki

pre 14 godina

potpuno je u pravu. kod nas se ne zna ni ko pije ni ko placa. Samo bi da se uzmu pare i onda bezi koliko te noge nose. Ima jos mnogo vode da protekne dok se nasim biznismenima ne podigne svest da ukapiraju zakone trzista, poslovanja, svojine i zasto je reputacija bitna.
Losa reputacija= neces dobiti posao. Mozes da smuljas jednom i prevaris a onda ti udare 'bad customer's review' i onda vise niko nece da posluje s tobom.
Tako je barem na Zapadu.

miodrag

pre 14 godina

Da ovo nije hohštaplerska vlast prvo bi donela pošten zakon o denacionalizaciji pa onda išla u poštenu privatizaciju. Ovako šta radi sve će morati na Sud u Strazburu pa kako on kaže. E sada normalni investitori svakako nisu ludi da kupuju nešto što će kad tad biti na Sudu a oni koji kupuju sa kradenim parama i parama od droge naravno o tome ne razmišljaju. Lopovi da se plaše Suda ne bi ni krali pa kako onda da se plaše i da prljavi novac ulažu u kupovinu po Srbiji. Daće Bog da se kradeno vrati vlasnicima a bar neke ako ne sve lopurde i njihovi pomagači iz vlasti smeste na svoje pravo mesto - na robiju.

Zoran

pre 14 godina

Puno puta sam imao žučne rasprave oko načina privatizacije u ovoj državi i na kraju se ispostavilo da će nam se to obiti o glavu.Sve je to posledica pohlepe i prokletstva pojedinaca.Ne mogu da verujem da su oni mislili da će na prevaru i na štetu većine građana i sada već osetno siromašnih, graditi svoje imperije i svoju sreću.Nakaradna privatizacija će sa sobom povući lavinu drugih problema.Jednom rečju tužna i bolna tranzicija za Srbiju.

Dzoni

pre 14 godina

@gle cuda?!
Znam da se u ovoj zemlji pokusava da relativizije svaki lopovluk pa i takvih velikih razmera.Vlast zna da 1000 puta ponovljena laz postaje vremenom istina.
Znam sigurno da im i internet sluzi za to pa sad imamo i pricu o pecurkama.
1998 taj Sartid je izvezao 500 miliona dolara vrednosti,pa jel su to bile samo pecurke?Naravno da je i NIS lopovluk ali ne moze da se jedan lopovluk pravda drugim.
U stvari moze u Srbiji.

Cvel

pre 14 godina

Na licnom primeru sam dozive ovo o cemu ambasador prica. Ova zemlja je ogrezla u lopovima i manipulantima koji bi da se opare po svaku cenu