Izlaz na more je politički interes

Beograd -- Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da je Luka Bar veoma interesantna za ukupnu srpsku privredu i da Srbija ima politički interes da izađe na more

Izvor: Politika, Pobjeda, Novosti
Pošaljite komentar
 1. luka bar je toliko plitka da je neprohodna za velike brodove."prekookeanci" je zaobilaze u sirokom luku.strateski cilj Srbije je razvoj drumskog i zeleznickog saobracaja.
  (jerema, 2. februar 2010 08:17)

  # Link komentara

 2. Ovaj i sa ove fotke preti...I to ovde se ne šali!
  (zoran, 1. februar 2010 13:03)

  # Link komentara

 3. A sad menjaza! Oni nama Bar a mi njima Prokop ??
  (Medju sljivama, 1. februar 2010 09:54)

  # Link komentara

 4. Koliko vidim u Srbiji iskljucivo preovladjuje politicki interes,nikada ekonomski interes?!
  (ion, 1. februar 2010 09:15)

  # Link komentara

 5. O tome si trebao razmišljati u vreme kada si pratio Slobodana Miloševića koji je unuištio zemlju koja je imala more.
  (nbns, 1. februar 2010 05:56)

  # Link komentara

 6. A da mi napravimo jedan zid prema toj Crnoj Gori, poput onog kineskog i da svakom ministru i politicaru koji pokusa da lobira za interese te republike kupimo kartu u jednom pravcu Beograd - Bar.
  (posmatrac, 1. februar 2010 00:26)

  # Link komentara

 7. mrka zvani jack sparrow... Yo ho yo ho ho, hois your colours....
   (Zoran, 1. februar 2010 00:11)

  # Link komentara

 8. Ministre Mrkonjicu, video sam veceras na TV njegovu sliku iza tebe, jednom ministru u sadasnjoj vladi to ne prilici.
  (Milan, 31. januar 2010 23:09)

  # Link komentara

 9. Vidljivo je da ovakve i slicne neodgovorne izjave kojekakvih ministara koji jos uvek zive u nekom prohujalom vremenu izazivaju bujicu protesta koje bi Mrkonjic u svakom slucaju morao da primi na znanje i da vise prestane da nas uznemirava bulaznjenjem. Halo.. pa nismo mi gradjani duzni da slusamo ovako nesuvisle izjave neodgovornih manjiskih politicara koji to uopste nisu. Molicu doticnog Mrkonjica da se vise urazumi i pogleda u kalendar. Godina je 2010 a ne 1994.. Dosta vise te indoktrinacije. Penzija je ovde izgleda optimalno resenje i to sto pre.
  (Tigric, 31. januar 2010 22:20)

  # Link komentara

 10. Izađite gospodine na more a nas oslobodite tog jarma.Jer nam treba nova "rupa bez dna" a to je luka Bar.Tutnje nam vozovi sramota me da pogledam lokomotiva i jedan do dva vagona putnička.Tuga.A nama treba luka Bar.Dajte bivšoj braći ambasadu besplatno, studente da studiraju kao da su u svojoj zemlji.Zbog njih i drugih naša deca ne mogu da ostvare pravo na dom.Svi žive od vazduha i svi ostvare pravo na dom.Nađite mi jednog studenta iz Crne Gore da stanuje privatno.Jesu li oni za nas stranci - jesu tako i treba da se ova država odredi prema njima. Uvedite opet namet da 10.godina uplaćujemo za njihovu obnovu i razvoj kao što je to bilo za zemljotres koji ih je pogodione tamo nekih sedmadesetih godina..Kada i i koliko je Crna Gora pomogla Srbiji po pitanju zemljotresa a imala je nažalost šasnu.Pustite te prazne priče i lečite te mostove što su vam uradili ovi pre vas koje pljujete i nemojte više prodavati maglu ovom narodu.Ne možete da održavate ono što ste nasledili a da uradite nešto novo to je mislena imenica - toliko smo prosperirrali samo nam još nedostaje da ulažemo u luku Bar.
  (Dragan, 31. januar 2010 21:36)

  # Link komentara

 11. Mrkonjic je jedan od najiskusnijih politicara kod nas pa je i logicno da prednjaci u poplavi nerada i demagogije. Zna covek da treba samo pricati i sledstveno tome samo otvara price o projektima.
  Posten i sposoban covek bi izneo prihode (putarina, registracija, benzin, moguca i realna zaduzivanja itd) i troskove odrzavanja i pojedinih projekata i sastavio strucnu ekipu da odredi prioritete i onda pristupio realizaciji.
  Ovako smo u situaciji da pravimo 15-20 km autoputa godisnje, a pricamo price o 15 megaprojekata.
  Vredan, sposoban i pre svega posten covek bi nesto napravio korak po korak, mi dobijamo samo demagogiju
   (Gradjanin, 31. januar 2010 21:28)

  # Link komentara

 12. Srbi, pa da niste slepi i gluvi? Srbija treba da ima izlaz na more! Pa ima i da ga kupi ako nema drugog rešenja! Mnogo je važnije da imamo more nego neki tamo drum bez preterane potrebe da se reši sada ako može da čeka. Srbiji je more strateški interes! Srbija bez mora je kao riba na suhom!
  (Srbin do koske, 31. januar 2010 09:03)  Evo još jednog koji želi more. Prvo, od koga bi kupio malo mora? Drugo, tko bi ti želio prodati? Treče, što bi uopće radio s morem? No, kad si več toliko zagrijan, ja prodajem more. Imam bačvu od 150 litara, punu mora. Čisto plavo Jadransko more, iz akvatorija otoka Jabuke. Nađimo se, i dogovorimo primopredaju, neče biti skupo. Jedino moraš znati, to ti je slana, vrlo slana voda. Uz to more, dat ču pride kašetu riba i malo maslina. Ako si dobar kupac, možemo nastaviti i s maslinovim ulje. U slučaju, da ne želiš trgovati, preporučam ti Portugal. Probaj kod njih, imaju dosta, i što bi im falilo, da ti ustupe po želji.
  (Tipolir, 31. januar 2010 20:31)

  # Link komentara

 13. ponovo jos jedana podvala,

  prvo "zakup" luke neznaci "izlazak na more",

  drugo, da li ste gledali Intervju sa Jugoslavom Cosicem, u kome je gostovao doticni ministar, u par navrata je pravdao ovakav potez vlade nekakvim novim potrebama Sicilijanskih "biznismena" prema Rumuniji i Bugarskoj.........hm, da li vam to nesto govori o ozbiljnosti ovog projekta,
  Bari, Bar,i.........?,
  a ako Srbija ima vece ambicije od sadasnjih granica, neka se dokaze na svom terenu, t.j. u svojoj drzavi, pa neka napravi ono sto joj je od sadasnjeg znacaja i to vitalnog,
  takvi sumnjivi tipovi poput "ministra" ili su placeni ili duguju nekome nesta,
  horor od omalovazavanja minimuma inteligencije i dostojanstva sopstvenih gradjana !
  (kapetan, 31. januar 2010 18:44)

  # Link komentara

 14. 1. Da nesto vredi tu bi luku do sada kupili neki sposobniji i preduzimljiviji od nas jer takvih ima mnogo.

  2. Da nesto vredi, Crnogorci je sigurno ne bi nama prodavali, sve i da damo najbolju ponudu.

  3. Umesto da otvaramo radana mesta za nase gradjane, mi otvaramo radna mesta u gradu naseljenom pretezno Albancima koji ce ionako verovatno biti u sastavu Velike Albanije kroz koju deceniju.

  4. Posto pricamo o ekonomskom interesu, kako i kroz koliko godina g-din ministar misli da isplati ovu investiciju? Kad ce u ovoj drzavi politicari da podnesu racun poreskim obveznicima?

  Muka mi je od jugonostalgicara, nekompetentnosti nasih politicara i komunisticke ekonomske skole.
  (Milan, 31. januar 2010 18:05)

  # Link komentara

 15. Izaćićete vi ne na more, nego na Savu, ako ne popravite Gazelu uskoro :D.
  (Nenad, 31. januar 2010 17:52)

  # Link komentara

 16. Referendum! Ljudi pod hitno nam treba 100 hiljada potpisa. Ne dozvolimo da budemo robovi crnogorskog lobija u sopstvenoj zemlji. Ova pljacka ne sme proci!!!
  (No pasaran!, 31. januar 2010 17:39)

  # Link komentara

 17. Postaviti izlaz na more kao politicki cilj zapravo znaci postati pomorska zemlja, odnosno imati granicu na moru. Drugim rijecima, odrzavati kontinuitet iste politike iz
  90-tih, u ovom slucaju prema Crnoj Gori. Imati izlaz na more kao ekonomski cilj nepotrebno je uopce naglasavati. Taj cilj imaju sve normalne zemlje svijeta, a postize se pristupom najblizoj vecoj luci. Usput, centralna i juzna Europa vec su povezane, ali ne preko Bara vec preko Ploca, Rijeke, Kopra i Trsta. Ovaj Mrkonjic je cini se neki nobelovac?
  (tomislav krizan, 31. januar 2010 17:26)

  # Link komentara

 18. Е мој Мркоњићу ала ти касно капираш ! Па сам је Туђман 1991. говорио Слоби да је срамота што Србија нема излазак на море и нудио му да поделе Босну, а Србији припадне део обале Хрватске од Неума до Црне Горе. А ви ? Хоћете велику Југославију, ј*бала вас Југославија. Каква црна Лука Бар, какав црни излаз на море ? Због ваше нове и демократске политике остаће Србија и без Палићког и Власотиначког језера...
  (Иван Смедерево, 31. januar 2010 16:58)

  # Link komentara

 19. Prvo luka Bar nije nas drzavni interes .Mozda neko ima partijski interes da nam prica price kao da smo osvojili deo teritorije a ne kupili deo propale luke .Drugo kako drzava planira da se zahvali privatnim firmama koje ce svojim parama da stite nas "drzavni interes" ?Cini mi se da znam odgovor .Trece zar nije jasno da ako ikada investiramo pare u Luku , sagradimo autoput i modernizujemo zeleznicu da cemo biti taoci CG .Posle toga ce oni nama diktirati uslove pod kojima cemo moci da ostanemo u Baru a mi necemo imati izbora posto smo vec bacili masu para u taj projekat.Luka Bar nije drzavni interes ,moze da bude jos jedan primer korupcije ogromnih razmera i donosi korist CG odma a nama mozda jednog dana.U uslovima u kojima Srbija kuburi sa parama definitivno ovaj projekat ne moze da bude prioritet .
  (Dimitrije, 31. januar 2010 15:51)

  # Link komentara

 20. SOLUN!
  "Mrkonjic je ... ocenio da će transport preko crnogorske luke biti mnogo efikasniji i jeftiniji od postojećeg preko luka u Konstanci, Kopru i Rijeci." A solunska luka, ministre?
  Meni je jasno da SPS-ovcima istorija pocinje `41. godine, ali, ministar bi trebalo da zna, da je jos Kraljevina Jugoslavija imala interes u solunskoj luci (da ne secam, da se deo sramnog pakta sa silama Osovine, od 25. marta 1941.g. ticao i Soluna, upravo zbog "političkog interes da izađe na more" i luke ..)!
  Verovatno, koreni iz Crne Gore, vuku zavicaju (sto mu je oprostivo), te, ministrar, zato zagovara toliko barsku luku, ali ... PRESKUPO je! Sem, plitke "montazne" barske luke i pruge BB, stare i nerekonstruisane 35 godina, za funkcionalnu upotrebu te luke, od strane srpske privdere, potrebne su desetine milijardi dolara. Zasto se sada zuri? Zasto ne sacekamo ulazak u EU, pa zajedno napravimo procenu, eventualni projekat, da li jos neko, mozda Madjarska, Slovacka ili Ceska, imaju slican "politički interes da izađe na more"??
  Ne treba zaboraviti ni to, da Albanija, samo prugom Bar-Skadar, izlazi prugom u Evropu. Za koga mi to planiramo da pravimo auto put i rekonstruisemo prugu Bar-Beograd? Evropa forsira koridor 10 (put i pruga), sto je i nama u interesu (i zbog solunske luke), ali dzaba ...
  Mislim, da je vreme, za nove izbore!
  (mita sajba, 31. januar 2010 15:18)

  # Link komentara

 21. Ja stvarno molim redakciju B92 da ove komentare i one od ranije na ovu temu odnese Tadicu, Dinkicu i drugima da ucine nesto da zaustave ove neznalice. Napravte SIGURNU KUCU za sve nas, onemogucite ovu katastrofu!
  (Petar, 31. januar 2010 15:02)

  # Link komentara

 22. Ovo je pametna ideja i nadam se da ce biti realizovana. Sama pomiso na zajednicko ulaganje velikih srpskih kompanija je odlicna. Ako smo se politicki odaljili od Crne Gore, ne moramo i ekonomski. Rekonstrukcija pruge je preko potrebna. A da ne pominjem auto put. Nije u pitanju samo povezivanje sa Crnom Goraom. Vec da auto put prodje i kroz centralnu Srbiju, Ljig, Gornji Milanovac, Cacak, Uzice, Novi Pazar... Ne moze se neki kraj Srbije razvijati, a da nema dobru putnu infrastrukturu. A kada je u pitanju isplativost, sigurno je mnogo povoljnije proizvode plasirati preko Bara nego preko Soluna ili Konstance. Naravno Beogradjani su se sad setili Gazele, pa ko vam je kriv sto su vam mostovi u takvom stanju. Ajde samo da gradimo Beograd, a ostala Srbija nek ceka.
  (Cacanin, 31. januar 2010 14:48)

  # Link komentara

 23. Ovo je pametna ideja i nadam se da ce biti realizovana. Sama pomiso na zajednicko ulaganje velikih srpskih kompanija je odlicna. Ako smo se politicki odaljili od Crne Gore, ne moramo i ekonomski. Rekonstrukcija pruge je preko potrebna. A da ne pominjem auto put. Nije u pitanju samo povezivanje sa Crnom Goraom. Vec da auto put prodje i kroz centralnu Srbiju, Ljig, Gornji Milanovac, Cacak, Uzice, Novi Pazar... Ne moze se neki kraj Srbije razvijati, a da nema dobru putnu infrastrukturu. A kada je u pitanju isplativost, sigurno je mnogo povoljnije proizvode plasirati preko Bara nego preko Soluna ili Konstance. Naravno Beogradjani su se sad setili Gazele, pa ko vam je kriv sto su vam mostovi u takvom stanju. Ajde samo da gradimo Beograd, a ostala Srbija nek ceka.
  (Cacanin, 31. januar 2010 14:47)

  # Link komentara

 24. Nisam ekonomista ali se pitam kojoj budali moze pasti na pamet da pored postojece pruge jos i auto put gradi kroz one gudure. Politicki interes? Halo pa proslo je vrijeme komunizma, u Kapitalizmu se sve vrti oko ekonomije a politika joj sluzi. Ovi su pomjesali jabuke i kruske!
  (Enver, 31. januar 2010 14:39)

  # Link komentara

 25. Mora se jasno i glasno reći svim zagovornicima ove sumanute ideje: biće višegodišnjih robija svima koji uvuku Srbiju, olinjalu i onemnoćalu, i u ovu idiotiju!
  Nikada nije bila rentabilna ni pruga ni Luka - Srbija je i tako izgradila i jedno i drugo, a, čak i da je daje Đukanović besplatno - treba okrenuti glavu i bez hvala!
  Svako hvalisanje o "ugovorenim kreditima" se mora kad-tad smatrati krivičnim delom, jer je uvuklo Srbiju u dužničko ropstvo, a "ugrađivanje" u cenu svih "krajputaša" - mora biti žestoko sankcionisano, uz oduzimanje sveukupne imovine, čak i najdaljim ženinim srodnicima.
  Ovde je sve jasno - dok nije jasno, da li će, koja i kolika Srbija, finansirati prijateljstvo Đukanovića i Tačija. I ako nesmotreno, ali iskreno - "transport rude Kosova preko Luke Bar..."
  Ima li pilota u avionu?!
  (Momčilo Vasić, 31. januar 2010 14:38)

  # Link komentara

 26. 15 godina smo za ...a davali pare da se obnove od zemljotresa..kad smo im izgradili državu oni nam dobro naplatiše svako letovanje..sad pruge i luke da im gradimoo.pa stvarno ste odleipili načistoo.
  (milan, 31. januar 2010 14:25)

  # Link komentara

 27. Dansanji biznismeni tj. kriminalci iz Slobinog doba oce da neometano uvoze drogu i distribuiraju je po Evropi za 5-6 godina kad budemo clanica.
  (Deki, 31. januar 2010 13:13)

  # Link komentara

 28. Srbija ima sansu da koristi autoput od Merdare (granice izmedu Kosove i Serbije) pa preko Prizrena do Albanske More. Od Beograda do Luckok Draka moze da stignes za manje od osam sata. A od Nisa na primer za skoro pet sata. Uskoro krenuce radovi autoputa prema Srbije od kosovske vlade, mislim da to moze da bude vise u korist Srbije nego Kosove zbog srpskog monopola u "eksport" robe. Prema crne gore to je vise od iluzije, i u praktickom a narocitom u ekonomskom smislu.
  (ILIR, 31. januar 2010 13:06)

  # Link komentara

 29. Jel treba ovde da se naglasi da je ove Miloseviceve ljude na VLAST u Srbiji vratio Boris Tadic???
  (Predrag, 31. januar 2010 12:33)

  # Link komentara

 30. hocu li ja doziveti da u srbiji funkcije dobijaju najstrucniji entuzijasti sa odgovarajucom dozom nacionalne svesti, ili cu do kraja zivota gledati kako nestrucnost se uvlaci u partijske krugove da bi, neradeci nista, sticao licnu korist. gotovo u svakom resornom ministarstvu moze se primetiti po neka malverzacija. bio to milosavljevic prvi sa lekovima, milosavljevic drugi sa sluzbovanjem u delti, dinkic sa tajkunima. evo i mrkonjic. covek se ne drzi prioriteta i sta je od znacaja za narod i drzavu, nego emocij.
  (B.Mikic, 31. januar 2010 11:58)

  # Link komentara

 31. Ako stvarno MK grupa, Sartid, Viktorija grupa, pa i Delta i niz drugih, kako tvrdi Mrkonjic imaju interesa da izvoze i uvoze robu preko Luke Bar, onda neka oni kupe ovu luku i neka investiraju u nju i u kompletnu zeleznicku prugu. Zasto bi to za njihov racun radila drzava, odnosno njeni poreski obveznici? Za cije babe zdravlje? Inace, Sartid vise od godinu dana uglavnom ne radi. Radio je mesec dana zbog kvara u zelezari u Kosicama, dok isti nije otklonjen. Njemu vise ne treba ni Luka Bar, ni bilo koja druga luka. Za ono sto proizvode dovoljan je splav na Topciderskoj reci. Miki Kostic odnosno MK grupa rasprodali su za milione eura sve secerane koje su kupili za pet nemackih maraka. Ako im Luka u Baru za nesto treba, to moze biti eventualno smestaj Kosticeve jahte. Delta je pred bankrotstvom. Dobavljaci im sve manje isporucuju robu zbog dugova i uglavnom svi investicioni projekti (Interkontinental, Crown Plaza, Autokomanda, Dorcol, itd.) im godinama postoje samo na papiru jer ni jedna banka nije blesava da im odobri bilo kakav kredit. I njima Luka Bar treba isto onoliko koliko Agrokomercu iz Velike Kladuse i Jugoskandik Banci iz Beograda danas treba luka u Sidneju.
  (Dragan, 31. januar 2010 11:56)

  # Link komentara

 32. KOsticev interes je autoput do Kopaonika, a ne do Bara.
  (dejan, 31. januar 2010 11:54)

  # Link komentara

 33. Aposlutno, slazem se, potpuno ste u pravu ... Mrkonjicu. Samo ``су-чим ћемо пред море?``
  (Djorgo, 31. januar 2010 10:32)

  # Link komentara

 34. Voleo bih kad bi neko upuceniji mogao da objasni, stace nama sve ovo?

  Ne razumem se najbolje u politku :) Niti u investicije, imam malo zdravog razuma, pa to povlaci ovo pitanje.

  Zbog cega Srbija, Crnoj gori da razvija zeleznicu, i da gradi autoput?

  Ja kako god da pogledam na svu ovu pricu, ne vidim ni trunke koristi za Srbiju. A gomilu koristi za crnu goru. Kao i za "tajkune" koji ce da uloze u luku bar, ali ne i u infrastrukturu pruge, autoput... Sto ne sredi crna gora svoju infrastrukturu, pa onda ponudi luku bar na prodaju?

  U ostalom, zar nam se ne isplati vise da sredimo prugu u srbiji, i koristimo usluge neke druge luke? U hrvatskoj, sloveniji, pa i Italiji, francuskoj, Nemackoj... bilo gde.

  Bez zezanja, ako neko ima neko normalno objasnjenje, zbog cega je ovo dobro za Srbiju, voleo bih da mi objasni.
  (Mandrak, 31. januar 2010 09:40)

  # Link komentara

 35. Srbi, pa da niste slepi i gluvi? Srbija treba da ima izlaz na more! Pa ima i da ga kupi ako nema drugog rešenja! Mnogo je važnije da imamo more nego neki tamo drum bez preterane potrebe da se reši sada ako može da čeka. Srbiji je more strateški interes! Srbija bez mora je kao riba na suhom!
  (Srbin do koske, 31. januar 2010 09:03)

  # Link komentara

 36. Luka Bar je prioritet Srbije isto kao i Amerikacima odlazak na Mesec.Popravite prvo Gazelu da se nesrusi.!
  (Pavle Karajovic, 31. januar 2010 08:19)

  # Link komentara

 37. Koliko je jak njihov lobi, kad se ni B92 neusudi pokrenut neku vrstu ankete, ili dokumetarca! A djaba se mi deremo po internetu kad sve novine strahuju!
  (Goran, 31. januar 2010 05:42)

  # Link komentara

 38. MrKonjiću, MrKonjiću kupi je sopstvenim novcem - imaš dovoljno, bar za jednu luku... pa sačekaj da je Milo nacionalizuje... da li bi ti se isplatilo ? Verovatno DA jer kad si sa Milom u dilu sve ima korist....ali ličnu.
  Ima toliko luka na Jadranu, ne mora baš Bar da bude ta luka.... a mnogo je zgodnijih prilaza, npr parče Solunske Luke bi ti bilo pametnije...
  a može i parče Koparske... šta si zapeo za Bar ?
  Nigde puta nigde staze.....svud go stone noge gaze
  (radda, 31. januar 2010 01:14)

  # Link komentara

 39. Politicki interes? Ja molim gospodina Mrkonjica da tacno pojasni taj pojam, tj., da je izlazak na more politicki interes. Ja mislim da se politicki i ekonomski interesi razlikuju. Pricati o ekonomskim interesima po ovom pitanju je lakse shvatiti, samo, u cijem ekonomskom interesu? Graditi tudju infrastrukturu?
  Opet, insistiram da "drug" Mrkonjic, pre nego sto pocne da razbacuje ono malo para koje imamo, vrlo precizno pojasno ovaj pretencijozni izraz "politicki interes". Sta tacno on pod tim podrazumeva i ako ova mistifikacija stvarno moze da se materijalizuje. U nasu korist, razume se. Molim cifre. Nemojte cackati vise mecku jer ce vas ovo skupo kostati.
  (Neutron, 31. januar 2010 01:08)

  # Link komentara

 40. E moj predsednice Tadicu ...

  Da li planirate da ovo sprecite ...???

  Strasno ste me razocarali (do sada se niste oglasili povodom ove sulude ideje o luci Bar) ...
  (Mitar, 31. januar 2010 00:32)

  # Link komentara

 41. Zar vi zaista mislite da u Crnoj Gori ima još neko toliko naivan da srbima proda Luku Bar?
  I to još nakon ovako javno proklamovanog stava da je u pitanju politički interes?!
  Ako se na sve nadoveže izjava vašeg novog patrijarha kojom je uvrijedio Crnogorce, jasno je da ideje Ilije Garašanina još žive u vašim glavama.
  E, ovoga puta neće moći. Crna Gora se dozvala pameti...dosta je bilo okupacije i asimilacije!

  Pozdrav iz crnogorskog Bara
  (Nebojsa, 31. januar 2010 00:29)

  # Link komentara

 42. Za razliku od Dunava za koji nam DO CRNOG MORA trebaju samo brodovi, do Bara trebaju pruge i putevi, a to ovom liku od ministra nesto ne ide od ruke, zar ne?
  (A jel politicki interes Crne Gore?, 31. januar 2010 00:09)

  # Link komentara

 43. Ovako :
  - Trenutno se 8.5% Srpskog prometa obavlja preko LukeBar
  - Luka Bar se nalazi u stranoj drzavi
  - U opstini Bar (kazem opstini) trenutno je 53% albanskog stanovnistva
  - Luka bar je u dosta losem stanju
  - Luka Bar je jedna od najplicih luka na sredozemlju i u strucnim krugovima je zovu "gliser luka"
  - Luka Bar nema prilaznu infrastrukturu (pruga i put). Zahteva ogromna ulaganja. (10-15 milijardi evra)
  - Zbog geografskog polozaja niko nije zainteresovan za LukuBar a odredjeni lobi namerava da Srbiju uvuce u ovo...

  Ovo su cinjenice Mrkonjicu, a po vama bi Srbija trebala da :
  kupi LukuBar, da ulozi ogromna sredstva u rekonstrukciju, da izgradi put i prugu, da se pozajmi u svetu, da zapostavi izgradnju Srbije (pogledajte jug srbije) sve zbog ogromnog zalaganja lobija iz te drzave !!!
  Ulozena sredstva ne bi mogla da vrati u narednih nekoliko desetina godina ...
  Inace i Velja Ilic je imao slicne ideje, setite se kako je zavrsio na izborima...

  Pogledajte ovaj link :
  [link]
  (Pedja, 30. januar 2010 23:45)

  # Link komentara

 44. Narod u Srbiji, koji ne zeli da investira u svoju propast je glup i nestrucan, ali su zato tu Mrkonjiz i crnogorski lobi da nam objasne kao je za nas dobro da investiramo nekoliko milijardi u CrnuGoru.

  Ko ce da vraca kredite ? Kursumlija , Leskovac ....?
  (Dejan, 30. januar 2010 23:44)

  # Link komentara

 45. O čemu ovaj čovek priča: Prokop - ništa, Koridor 10 - ništa, obilaznica oko Beograda - ništa, Gazela - ništa i sada Luka Bar i autoput ka Crnoj Gori. Gospodine stvarno ste preterali. Završite samo nekoliko kilometara obilaznice oko Beograda pa ćemo biti zadovoljni.
  (nikola, 30. januar 2010 23:31)

  # Link komentara

 46. O čemu ovaj čovek priča: Prokop - ništa, Koridor 10 - ništa, obilaznica oko Beograda - ništa, Gazela - ništa i sada Luka Bar i autoput ka Crnoj Gori. Gospodine stvarno ste preterali. Završite samo nekoliko kilometara obilaznice oko Beograda pa ćemo biti zadovoljni.
  (nikola, 30. januar 2010 23:31)

  # Link komentara

 47. "prevoz ruda sa Kosova"
  Ha Ha Ha Ha Ha, (smesan si)
  Ruda sa Kosova ce se prevoziti ka Luci Shen Gjin.(Albanija poklonila ovu luku Kosovi, prije 2 god)
  Kosovo ima izlazak na more, a srbija nece nikad.
  (Artani-NY, 30. januar 2010 23:27)

  # Link komentara

 48. Da li je Mrka u pravu? Jeste. A da li znate zasto? E, pa zato sto misli , kao i sva njegova komunisticka bratija, da ovaj narod nema mozga. A zna se koliko to kosta. Ako za obnovu pruge BG - Presevo i eliktrifikaciju Nis - Dimitrovgrad treba oko 1,5 milijardi evra sta mislite koliko treba za BG - Bar? Ja cu da Vam kazem DUPLO VISE. Remont 1km pruge za brzinu 1oo trba dati oko 1 miliona evra. Do bara je to skoro 5oo miliona. E, na to dodajte OBAVEZNU rekonstrujciju 234 mosta i oko 25o tunela. A to je ko zna tacno koliko. Naravno treba uzeti u obzir i konfiguraciju terena, da li ce uopste moci da idu kontejnerski vozovi. Koliko ja poznajem prugu skoro da je nemoguce. Ali kod Mrke sve MOZE i to PRE ROKA. Kakav bre Mrkonjicu politicki interes? Najveci srpski politicki interes u odnosu sa Crnom gorom je da budu sto DALJE od Srbije. To je Mrko srpski interes. Od komunistickih interesa mi se povraca. Idi Mrko u penziju. Imas dovoljno godina zivota da prestanes da lupetas o srpskim polickim i drugim interesima jer si hteo ili ne odavno IZGUBIO kompas sa realnoscu. Medjutim, kojoj si partiji pripadao i ne cudi sto si i dalje najobicniji sarlatan. Naravno na stetu srpskog naroda.
  (miki, 30. januar 2010 23:17)

  # Link komentara

 49. DA li ovom čovjeku Lacoste plaća za reklamiranje majice ? Ako da - sukob interesa, ako ne - neka ne reklamira stranu tvrtku.
  (gaf, 30. januar 2010 22:46)

  # Link komentara

 50. ovo je opasna laz! srbiji netreba bar. pos vom kapacititu i gazu bar nije luka koja moze da se uporedi sa koprom ili sl, i uopste se nezna da li srbiji to treba! nema studije, nema analize, nema racunice, nema odgovornosti...vec samo pukog i ispraznog politikanstva jednog potrosenog milosevicevog galamdzije koje je tu gde je zahvaljujuci tadicevim trulim kompromisama i neodgovornosti pro-eu biraca u srbiji. eto vam...na!!!
  (mladen, 30. januar 2010 22:30)

  # Link komentara

 51. Pre neki dan metro, sad opet luka Bar. Evo resenja, izgraditi metro liniju od Vukovog spomenika do Luke Bar, 2 muve jednim udarcem. Srbija povezana sa Jadranom, cirka 3 sata metroom! Mrko reaguj!!
  (Mirko, 30. januar 2010 22:25)

  # Link komentara

 52. Bojim se da je otpor ovoj ideji suvishe slab i da ce proci... a otplacivacemo je svi mi .. kroz vece poreze, kroz akcize i sl.

  Na zalost.
  (dejan, 30. januar 2010 21:50)

  # Link komentara

 53. E, super, CG se odcepila (fala Bogu), pa cemo sad "mudrom" politikom da investiramo u region, kao da smo mi neka regionalna sila. BRAVO MRKO!
  Imam ja jedan predlog. Ja sam iz Negotina, i mi ovde u istocnoj Srbiji imamo rudnike i dve ogromne hidroelektrane. Ajde mi sada da se odcepimo, pa ce mozda Mrka & Co da pocnu malo da ulazu i kod nas!!!
  Druze Mrko, mani se vise te tvoje price iz 1999, kako si ti veliki obnovitelj, OBNOVI PRIJATELJU PUTEVE I ZELEZNICE U SRBIJI, a CG ostavi njima, imaju oni ko ce da brine o njima. Pitaj koji se jezik najvise prica u Ulcinju, Baru i okolini.
  (VLAdaR, 30. januar 2010 21:46)

  # Link komentara

 54. To ce da bude potop pa cemo dobiti more ??? O cemu vi pricate, katastrofa!!!!

  Sredite vise puteve, manite se mora.
  (MeMy, 30. januar 2010 21:45)

  # Link komentara

 55. Madjari i cesi,slovaci,austrijanci nemaju more gospodine pa su u evropskom vrhu sa drzavnim tvorevina,daleko su ispred srbije.Osposobljavaj zeleznicki koridor 10/dimitrovgrad,sofija-presevo,solun za brzine od 200km/h,time cemo imati bar oporavak pokradene i unazadjene zeleznice,zaradjivacemo na tom transportu kontejnera i ljudi debelu lovu.
  Niste sposobni tranzitni saobracaj da uredite izgradnjom 10km asfaltnog puta,gazela vam se urusava u sred beograda,a znate da kupujete luku koja apsolutno ne opravdava trosak od 2 milijarde eura.Crna gora neka se razvija sa kosovom i tiranom,vi spasavajte ovu propast srbije i prestanite sa provokacijama naroda.Strucnjaci iz oblasti ekonomije su rekli svoje,narod takodje,sad radite sto god hocete nista me u ovoj zemlji ne iznenadjuje.Stize vreme za podnosenje racuna za utrosene 34milijarde eura pa videcemo sta sa svima vama da radimo.
  (Dusan Silni, 30. januar 2010 21:36)

  # Link komentara

 56. Matori se vec odavno ugradio i obezbedio za ceo zivot. Sad iz obesti i dosade zamajava sirotinju. Da ima obraza i cojstva odavno bi ustupio svoje mesto mladjem i sposobnijem.
  (kum, 30. januar 2010 21:30)

  # Link komentara

 57. Ovaj prostački demagog i dalje ne odustaje od toga da prodaje Srbiji ... za bubrege !
  Da Mrkonjiću ,izlazak na more bi bio koristan, kada bi Srbija imala svoju obalu . Koliko je meni poznato, Bar je u drugoj državi, i sasvim je logično da onda ta država ima interes da razvija svoj izlaz na more ,a ne da mi to radimo za drugu državu.
  Prestani više da iritiraš sa takvim izjavama, ovaj napaćeni srpski narod , jer toliko baš glupi nismo, a siguran sam da se te ideje o kojima govoriš, da ne ulazim u to gde su i zašto nastale, nikada neće sprovesti u delo jer tako nešto ovaj narod neće dopustiti!
  Ako si toliko zaljubljen u luku Bar ,preseli se u Crnu Goru, pa im ako imaju para za to, izgradi ne jednu, nego tri luke !
  Jadna je i žalosna ova Srpska vlada, koja ima takve ministre kao što si ti.
  (S.Jovanović, 30. januar 2010 21:12)

  # Link komentara

 58. Gospodin Mrkonjic je izjavio u vise navrata da obecava zavrsetak koridora do 1. maja 2012-te godine, znate li Mrkonjicu da vas mozemo tuziti ako ne ispunite obecanje? Nema vise starog rezima, sada se ide pred medjunarodni sud pravde i nadoknadjuju troskovi!
  (Pera, 30. januar 2010 21:03)

  # Link komentara

 59. Mi gradjani Srbije bi trebali ili pre morali da stavimo do znanja svima koji rade za nas a iz naseg ministarstva da mi imamo pameti, da znamo da se pobunimo i izborimo za svoje i da vise ne zelimo da trpimo Crnogorski lobi koji nas je doveo do propasti u toliko preduzeca, doveo do toga da je na vecini fakulteta preko 50% profesora i asistenata iz Crne Gore i iz istih tih porodica, doveo do toga da Crnogorski studenti studiraju na budzetu i polazu ispite preko veze i posle nama uzimaju posao i jos mnogo primera.

  Nije nama potrebno da nam iko govori da smo mi u ovakvoj ili onakvoj vezi sa Crnom Gorom, znamo mi na cemu smo. Jeste, u Crnoj Gori ima dosta Srba ali ti Srbi nisu na vlasti niti nam Crnogorska vlast misli ista dobro nego nas iz dana u dan vredja, kao da su oni u poziciji da tako nesto rade, njihovi lobiji prljavim parama kupuju sve po Srbiji i unistavaju, izvlace nam pare evo vekovima i to sve vise i vise i mi VISE TO NECEMO DA DOZVOLIMO !!!

  Pascete gospodo, bolje da trpimo torturu nasih lopova nego da se pare poklanjaju opet u Crnu Goru, nismo mi krava muzara pa da nas ceo zivot muzu jedni te isti.

  Mrkonjica pred komisiju i ...
  (Pera, 30. januar 2010 20:51)

  # Link komentara

 60. Zaboravih da konstatujem da je gospodin Mrkonjic uradio dobar posao 99, ali samo zato sto mu je Sloba bio za vratom, a sad se izgleda uhvatio u drugo kolo!
  (evita, 30. januar 2010 20:50)

  # Link komentara

 61. Ciji bre politicki interes? Kosticev i Miskovicev? A u talu su osim nasih i neki crnogorski mocnici, jer Milo bi radje zapalio luku samo da napakosti Srbiji i njenim pravim politickim interesima. Na nesrecu, Zakon o medijima je mnoge postene novinare uplasio pa se o ovom planu o jos jednoj pljacki srpskih poreskih obveznika malo pise.
  (evita, 30. januar 2010 20:46)

  # Link komentara

 62. Da izadjemo na more pa da organizujemo Mediteranske Igre ima Bog da nas vidi. Srbija jedino izlazi na Panonsko More i neka tako i ostane.
  (DJORDJEVIC, 30. januar 2010 20:41)

  # Link komentara

 63. Pa ja stvarno zivim u ludnici. Srbija nije u stanju da proizvede jednu lopatu, asov, motiku. Kamoli frizider, televizor. Sram Vas bilo. Sad treba luka, zasta? da uvozite jos??? Treba nama jedan leteci tanjir da odletimo svi osim politicara odavde.
  (Veljko, 30. januar 2010 20:38)

  # Link komentara

 64. Eto zasto je on bio Milosevicev najbolji ucenik! Ostao je da dokusuri ovu zemlju posto ucitelj nije imao vremena...i sve to uz svesrdnu podrsku predsednika Tadica i njegovog DS-a!
  Mrkonjicu ciju sliku imas u kabinetu?
  (Aleksandar, 30. januar 2010 17:08)
  Potpisujem milion puta!!!
  (friday, 30. januar 2010 20:37)

  # Link komentara

 65. Milutin Mrkonjic, partizansko ime Potemkin.
  (Jovan, 30. januar 2010 20:31)

  # Link komentara

 66. Uradite to i gotovi ste, nema vas na sledecim izborima!!!
  (Uzas, 30. januar 2010 19:46)

  # Link komentara

 67. O kakvom vi izlazu na more pricate. Srbija nema izlaz na more!!! Mogu Miskovic i Kostic da pokupuju sve luke svijeta, Srbija NEMA izlaz na more!!! Ma moze drzava Srbija da ih pokupuje, opet Srbija NEMA izlaz na more!!! A i ako kojim slucajem Misko & co dodju do vecinskog udjela u nekoj luci, to ce vam biti isto ko i Delta i Maxi, cepanje po usima.
  (Sergio, 30. januar 2010 19:29)

  # Link komentara

 68. Ne treba biti veliki strucnjak pa zakljuciti da je kupovina luke Bar narodski receno corav posao. Pruga Beograd-Bar je u prilicno losem stanju. Kao sto je vec receno, potrebno je rekonstruisati celu prugu, ali ne zaboravite da je deo te iste pruge u Crnoj Gori i tu su uglavnom one najteze deonice, sa sve mostovima, tunelima itd. Super, opravice Srbija svoje pruge i napraviti autoput ka Crnoj Gori, a sta onda? Ko nama moze da garantuje da ce Crna Gora da rekonstruise deo pruge koji ide preko njene teritorije? Niko. Da li Crna Gora ima kapacitete i mogucnosti da zatrazi kredit za obnovu pruge? Verovatno, ali garancije koje moze da predstavi nekoj banci bi bile cista spekulacija, jer niko ne moze da precizno kaze koliki ce biti saobracaj tom prugom. Zato sto realno govoreci, niko ne moze da natera firme da uvoze ili izvoze robu preko Bara. Kako sam procitao pre neki dan, Grci su prilicno zagrejani za zavrsetak Koridora 10 i dace obecanu pomoc od 150 miliona Evra. Grci koji su u dugovima do guse daju pare, zato sto znaju koji je potencijal Koridora 10 i kapiraju da je to isplativ posao.
  (Neutralni, 30. januar 2010 19:28)

  # Link komentara

 69. Vaše političke interese, gospodine Mrkonjiću, ja sam skupo platio i još otplaćujem.
  Nemate pravo više da "pazarite" u moje ime.
  (Milko, 30. januar 2010 19:22)

  # Link komentara

 70. Za ono sto Srbija izvozi dovoljne su luke na Dubavu koje nas povezuje sa EU i Rusijom. Za ono sto uvozimo dovoljne su luke u Solunu, Kopru, Rjeci i Kostanci.
  Luka Bar Srbiji ne treba.
  (Aca_USA, 30. januar 2010 19:16)

  # Link komentara

 71. Srbija je bankrot drzava koja nista ne proizvodi, nista ne izvozi, pa prema tome i ne treba joj luka Bar. Nejasno je i to sta se misli pod onim "politicki interes" i "izlazak na more" ? Ako drzavom Srbijom vlada banakrski kartel, onda je jasno da mi vise nemamo drzavu, a samim tim onda ne moze biti ni politickih interesa. Sto se tice "izlaska na more", to je jos neshvatljivije jer o kakvom to izlasku na more je rec? Drzava izlazi na more onda kada kontrolise odredjenu teritoriju koja je na moru, a ovde se ne radi ni o kakvoj kontroli teritorije vec o kupovini jedne propale luke. Nemam nista protiv da privatne firme kupe sta god pozele, ali imam protiv toga da drzava Srbija ucestvuje u tom poslu. Uostalom, ako FIAT planira da proizvede onih 300.000 hiljada automobila, onda bi najlogicnije bilo da luku Bar kupi FIAT. Naravno, u pitanju je samo shala jer FIAT Srbija nikada nece prozivoditi ni treci deo obecanog. Bojim se samo da ce Srbija od pozajmljenog novca renovirati luku Bar, da ce korist imati neko drugi, a da ce srpski poreski obveznici samo placati kamatu na pozajmljeni novac.
  (Misko, 30. januar 2010 18:40)

  # Link komentara

 72. NECEMO LUKU BAR!
  NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!
  Jel' treba jos jednom?
  (anticrnogorski lobi, 30. januar 2010 18:20)

  # Link komentara

 73. Pa nece Srbija izaci na more tako sto ce kupiti luku, osim ako luku ne proglase za teritoriju ambasade pa na taj nacin dobijemo teritoriju Srbije na moru...
  (Proka, 30. januar 2010 18:16)

  # Link komentara

 74. A ja stalno mislila da je ta fix ideja da Srbija ucestvuje za Mediteranskim igrama iako nema more - Tadiceva...
  (plavusa, 30. januar 2010 17:47)

  # Link komentara

 75. Ministre, Vi kao javna licnost vredjate gradjane koji Vas placaju. Ja ne spadam u nestrucne niti sam politicki orijentisan ali ZNAM u kakvom je stanju L.Bar i koliko radi. Takodje znam da sam uvek dobijao vece transportne troskove od dobavljaca nego preko Kopra ili Rijeke. Vi pricate nebuloze o potrebama cele nase privrede za L.Bar. Vasa strucnost je pod znakom pitanja. Gazela samo sto nije pala, Ibarska magistrala je uzas gde je rizik voziti se i svake nedelje nicu novi krajputasi a Vi zapeli za Lukom Bar kao pijan plota. Takodje to nije kupovina to je najam od 54% na 30 godina sa obavezom ulaganja jer je infrastruktura 90% propala. To je ekonomska igra koja jedino odgovara C.Gori i crnogorcima iz Vlade Srbije. Tvrdim Vam da ako 'pobedimo' na tenderu da SPS i DS ce biti dramaticno 'kaznjeni' od 'nestrucnih i politicki ostrascenih' glasaca kako ih Vi strucno nazivate. Samo napred u Vasu bezglavu avanturu.
  (Voja, 30. januar 2010 17:42)

  # Link komentara

 76. E ministre, pitam se samo da li ste uopste polozili zakletvu i ako jeste kome!?


  Posle toliko slucajeva i posle svega ovoga sto smo doziveli od pojedinih nasi "bistri" umovi opet iznose pare iz zemlje nenamenski da bi drugima pomagali, vas ministre treba pitati koliko vam je kojekakav lobi platio da lobirate za njih i da lazete nas gradjane jer ste javno rekli kako drzava nece u tome ucestvovati!
  (Pera, 30. januar 2010 17:21)

  # Link komentara

 77. Srbija ima interes da otvori sto je vise mogucih saobracajnih kanala. Nazalost, u Srbiji danas vlada toloko retrogradne svesti kako medju politicarima tako i medj narodom koji je u svojoj 30-godisnjoj izolaciji potpuno izgubio osecaj za realnost.
  Citam ovde komentare gadjenja prema otvaranju aerodroma u Nisu, popravljanju pruge prema luci Bar, pokusaju da nam ostane pristup luci u Jadranu, popravci puteva u Srbiji...
  Uvek se nadje neko ko vidi neku zaveru ili neku stetu u tome da Srbija ima pristup nekoj kakvoj takvoj saobracajnoj infrastrukturi.
  Mi danas ne trebamo vize za put u EU, ali nemamo kako ni cime da odemo do te iste EU. A geografski smo prakticno u srcu Evrope.
  Mali potsetnik: nije Crna Gora kriva niti odgovorna za separaciju Kosova, kriva je Srbija i srpski politicari u zadnjih 30 i vise godina. Trebalo je biti umetnik pa izgubiti Kosovo. Ja sam zadivljen sa kojom lakocom ovi danasnji politicari tipa Jeremica, Tadica, i Kostunice uspevaju da naprave Djukanovica maltene krivcem za separaciju Kosova. Tuzno.
  Crna Gora i makedonija su pod velikim pritiskom priznali nezavisnost Kosova i u to u vreme kada je to uradilo x drugih zemalja. U isto vreme Crna Gora i Makedonija su u UN pomogle Srbiji da uopste dobije prodju da problem posalje na medjunarodni sud. Nazalost Jeremic i Tadic to nisu uspeli da "primete". Na istom ovom sudu na kom sada Srbija diplomatski (uzasno kasno) pokusava nesto da uradi Srbije ne bi ni bilo da Crna Gora i Makedonija nisu pomogle. Mislim da prvo treba da pocistimo u nasoj basti i kuci, a onda da upiremo prostom u komsije.
  Elem, da li je luka Bar ekonomski isplativa ili ne to je pitanje za neke prave ekonomiste a takvih je nazalost malo u nasoj vladi. Ono sto jeste cinjenica je da politicki i strateski Srbiji treba svaki moguci saobracajni kanal za potencijalni eknomski oporavak ili cemo samo produbljivati rupetinu u koju smo se ukopali. Mi smo se vec izbrukali sa (ne)izgradnjom puteva i verovatno smo na dnu regiona po tome. Aerodrome i avio sabroacaj ignorisemo isto tako. Pruge i luke isto. Pa najbolje da svako zapati po kozu i kravu... rasporedimo se ravnomerno po teritoriji Srbije, i niko ni sa kim ni da prica, trguje, i komunicira. Ne treba nama ni svet ni ekonomija. Lozim vatricu, sirim domaci sir, zivim u proseku 35 godina i bog da me vidi.
  (autonomas, 30. januar 2010 17:17)

  # Link komentara

 78. Ova tema o Luci Bar i transportu do iste mi dodje kao razgovor nedeljom popodne kada je stomak pun krvi a u glavi nema nista pa prica ko sta stigne.
  Aman PREKINITE DA SPINUJETE OVU TEMU svakog vikenda ista prica od istih ljudi ( ili ludi ).
  Da li o ovoj temi moze da progovori i neki strucnjak koji nije crnogorskog porekla?
  Sto ne pitate i nas u Vojvodini sta mislimo o ovome pitanju. Trista godina sto izvozimo je na zapad Evrope a u tom pravcu nam ova luka i ne treba. Voleo bi da mi neko strucan kaze sta to mi ozvozimo preko Luke Bar i za koga, koliko ce se povecati nase potrebe za istim izvozom u narednih trideset godina ?
  AKO NEKO MISLI DA ULOZI PARE U LUKU BAR I DA SVE OVO SREDI I JOS NESTO DA ZARADI ONDA MU JE MESTO U LAZI LAZAREVICU ILI CE DA TROSI TUDJE PARE I DAS GA BRIGA ZA SVE OSTALO.
  (Skretnicar, 30. januar 2010 17:15)

  # Link komentara

 79. Sbija nema potrebe za lukom Bar,kad ima reku Dunav i luke na Dunavu.Sve firme koje su zainteresovane za luku Bar a dolaze iz Srbije,njihovi vlasnici su crnogorskog porekla koji naravno vuku svojim korenima.Poseduju ogromne povrsine pod zitaricama u Vojvodini,i sve vise zemlje ce posedovati,tako da ce Srbija i u narednom periodu placati skupu hranu.Da li sam u pravu?Gde je hrana skuplja a naseg je porekla u Srbiji ili u Crnoj Gori?Najveci veleposednici a crnogorci!Zamislite se malo vise?
  (zoran, 30. januar 2010 17:13)

  # Link komentara

 80. Možda imaju interes Miško,Kole i ostali tajkuni da im DRŽAVA DA MALO NAŠIH PARA DA KUPE ONO što NIKO NEĆE DA KUPI!A za jedno 2 godine,UPS TO JE BILA LOŠA POSLOVNA ODLUKA,ali SU NJIHOVI DŽEPOVI MALO PUNIJI, a državna KASA PRAZNA!Jedva čekam da vidim koji je to sledeći posao ZA BOLJITAK SRBIJE!PS:SADA SE VIDI KO JE BIO DAFININ I JEZDIN MENTOR!U NOVE RADNE POBEDE!!!
  (radivoje, 30. januar 2010 17:08)

  # Link komentara

 81. Eto zasto je on bio Milosevicev najbolji ucenik! Ostao je da dokusuri ovu zemlju posto ucitelj nije imao vremena...i sve to uz svesrdnu podrsku predsednika Tadica i njegovog DS-a!
  Mrkonjicu ciju sliku imas u kabinetu?
  (Aleksandar, 30. januar 2010 17:08)

  # Link komentara

 82. "Kako je luka Bar jeftinija varijanta kad Rijeku i Split hrvati nude po ceni od 1 kune i plus sto su do Rijeke i Splita bolji putevi ka Evropi
  (no, 30. januar 2010 14:10) "
  Jedna ispravka nenude hrvati luke na prodaju za 1 kunu več brodogradilišta,ali možete i njih kupiti da gradite brodove.
  jedno je izlaz na more,a drugo je zakup jednopg dijela luke.
  (mario, 30. januar 2010 17:06)

  # Link komentara

 83. Ljudi, Luka Bar je najbliza luka nashoj zemlji i bash zato shto trenutno ima najmanji promet od svih gore pomenutih treba ulagati u nju jer ima odlichan polozaj i moze da konkurishe ostalim lukama u regionu i mnogo je jeftinije izvoziti preko nashe luke nego placati tu uslugu stranim lukama. 2. sama rekonstrukcija pruga znachice mnogo za zapadnu Srbiju, kraj koji je mnogo zapostavljen a koji ogromno doprinosi srpskom izvozu ( malina, aluminijum, bakar...). Ulaganjem u infrastruktura olakshace se zivot za 2.5 miliona gradjana Srbiji, iz chijeg dzepa se btw finasiraju mostovi po bg-u, Vojvodini, koridori 10 itd,Podseticu da jedino Zapadna Srbija nema autoput iako uchestvuje u BDP znachajnije od mnogih regiona. 3. Kupovinom luke Srbija ce moci da kontrolishe promet roba i to ce biti znachajno sredstvo u pritisku na crnogorsku Vladu ( mocicemo da ih ucenjujemo i pregovarachka pozicija bice nam znachajno ojachana) 4. Povezivanje gradjana dve drzava unece neophodno smirivanje tenzija i vodice povratku dobrih odnosa izmedju nasha dva bratska naroda( iako su ih Crnogorci narushili, nekim svojim jednostranim potezima) oVaj projekat na dugi rok je vishe nego isplativ i mislim da su sve kritike Mrkonjica(u ovom sluchaju) kratkovide i neutemeljene na chinjenicama. Srdachan pozdrav
  (Kejsi, 30. januar 2010 17:02)

  # Link komentara

 84. Ovaj Mrkonjic je totalno poludeo. Kakvi crni interesi, kakvo crno more....
  (roki, 30. januar 2010 17:02)

  # Link komentara

 85. Kao prvo mozak graditeljski bi morao da zna da nam je dunavska flota najgora od svih zemalja iz dunavskog sliva,Drugo ako jedna Austrija nema interesa da izadje na more i pri tom maksimalno koristi Dunav koji smo mi to ekonomski madjionicari da ce nama da se isplati grdnja pruge,vracanje dugova luke bar iznajmljivanje iste za silne novce + ulaganje u tu istu luku ,i zadnje kome otvarati radna mesta ,svojim gradjanim ili crnogorcima -sramota, postoje jeftinije i politicki sigurno razumnija resenja ,a to su recnom flotom do Konstance, auto putem i prugom do Soluna ,a pruga o kojoj prica ministar posluzila bi mi samo za jedno,
  a to je da njega i direktore postavljene po crnogorskoj liniji po celoj Srbiji ,natovarim u taj voz za dole sa kartom u jednom pravcu
  (Lemi, 30. januar 2010 16:50)

  # Link komentara

 86. Prekinite sa politickim pricama, popravite "Gazelu" ako umete!?
  (zika, 30. januar 2010 16:45)

  # Link komentara

 87. Za izvoz zitarica iz Srbije mozda je luka Bar vazna ali za kosovska rudna bogastva nikako. Mrkonjicu gde vi zivite zar niste jos culi za albansku luku Shen Gjin koju su albanske vlasti dali nama kosovarima na iskoriscenje i sa autoputevima koji se u albanije grade i sa onim koji je na planu da se na kosovu gradi svaka roba sa Kosova pa ako hocete i samog juga Srbije za par sati stize do Draca ili Shen Gjina. Uostalom nemojte pokusavati da obrlatite izmuceni narod sa rudnim bogastvima Kosova jer o tome se neko drugi pita.
  (mertur, 30. januar 2010 16:39)

  # Link komentara

 88. Zar Sartid još uvek postoji? Koliko znam, to je U.S.Steel?
  (Vlade, 30. januar 2010 16:21)

  # Link komentara

 89. Politicki interes Srbije je da vidimo sta su sve radili Crnogorski kadrovi zadnjih 65 godina po Srpskim drzavnim i javnim preduzecima.
  Svi nacelnici direktori, sefovi savetnici su bili oni.
  I sada jos da im damo 2 milijarde evra da bi dobili jos novih kadrova da direktorisu po Beogradu i Novom Sadu?
  Alo
  (Beogradjanin, 30. januar 2010 16:02)

  # Link komentara

 90. Bog te mazo, Mrka postao i geostrateg, razmislja o izlasku na toplo more!! Nismo u stanju da popravimo most u centru Beograda sopstvenim snagama, a kupujemo luku na Jadranu. Tipicna srpska budalastina i bacanje para!
  (realan, 30. januar 2010 16:02)

  # Link komentara

 91. Kako su to dobro osmislili da covek ne poveruje? samo nam treba da sada opet izgradimo C.Goru (pruge, puteve) a za 10 godina ce Albanci biti vecina u Baru pa da im i to prepustimo kao elektrane i rudnike na Kosovu. Mrka i ekipa su opet smislili novi posao decenije, veka , milenijuma da zamlacuju dokone i da maznu po neku milijardicu , da se nadje za usput.Nisam strucan ali mi se ovo cini kao nebuloza veka!
  (lud@zbunjen, 30. januar 2010 15:41)

  # Link komentara

 92. Srbija mora da ima more i ne da ga kupi nego da ga ima! Srbiaj kao slednica SFRJ ima pravo na svoj dio mora i to treba da se reši kao što Slovenci traže svoj deo mora od Hrvatske jer kažu da im to sleduje iz SFRJ. Oćemo onda i mi komad mora preko Crne Gore! Naše srpsko more!
  (Oću more, 30. januar 2010 14:52)

  Čuj ovoga. Ja također nešto želim, komad mjeseca. Hoču mjesec i fertik. Svašta ljudi žele, a Srbi ponajviše more. Imate ga, uz dosta novaca, pravac na more u Hrvatsku. Dobro kupanje i sunčanje, uz dobru papicu i kapljicu, osječat če te se ko carevi. Jasno to košta, jer nemate vlastitog mora. Uostalom, zašto bi ga i imali. Usput mali komentar jednog Srbina:

  "Petar Luković: Ja bih voleo da je Jadran srpski, genijalno bi bilo, ali nije. Ne može da bude, tačka, gotovo, završena priča. Zaboravimo te priče šta bismo mi voleli. Super, pa još tamo do Moskve, pa rudnici, pa Nemci, pa sve robovi naši, super, odlično. Ceo svet je naš."
  (Tipolir, 30. januar 2010 15:38)

  # Link komentara

 93. Cela drzava nam je u fazi raspada. Pogledajte samo na sta nam lice putevi, mostovi, zeleznica, kompletna infrastruktura. Kakve su nam bolnice, skole, obdanista itd.Mogli bi tako da nabrajamo do sutra. Kuca nam se urusava a gospodin ministar bi dao pare u komsiluk. A taj isti komsija samo ceka priliku kako ce da iskoristi i da zavrne.
  (Tina, 30. januar 2010 15:29)

  # Link komentara

 94. Samoubistvo u najavi. Tako bar kaže moj ćale, koji je skoro 40 godina radio sa brodovima. A usput se nacionalno deklariše kao - skoro pa Crnogorac!
  (marsupilami, 30. januar 2010 15:16)

  # Link komentara

 95. Neverovatno! Kradu nas tako očigledno.
  (bat, 30. januar 2010 15:12)

  # Link komentara

 96. Kakva je to politički interes imati glavnu luku u blizini zmlje koja je podržavši separtatizam pokušala da odvoji deo Sbije?

  Kakav je to politički interese imati luku u zemlji koja je odlučila da secesijom izdvoji iz državne zajednice sa tvojom zemljom?

  To ne može biti nikakvog interesa, tu može biti samo štete.

  Drugo i pruga i luka su gradjeni parama gradjana Srbije. Taj deobni bilans još uvek nismo videli.

  Treće, Zajam za obnovu Crne Gore je bio kao što mu ime kaže ZAJAM, kredit, Crna Gora se obnovila i sada je vreme i red i da se kredit vraća.


  Dok se to ne uredi, tvoja dužnost i obaveza kao ministra je da aktiviraš hipoteku na prodaju bilo koje imovine Crne Gore. Da aktiviraš sve resurse tog ministarstva koje vodiš i da se ta deoba uradi što pre i što bolje na obostranu korist.

  A po pitanju luke, ja verujm ministre da kao saobracajni strucnjak znate da je pravac Vardar, Morava već hiljadama godina lakši i jednostavniji način za transport robe i putika. Ta luka Bar ima značja ako i samo ako ne funkcioniše luka u Solunu i Rijeci.

  I u najbolja vremena Srpske firme se nije išlo preko Bara a sa ovakvom prugom nema šanse da će to ikada i biti.

  To što bi neki naši biznismeni voleli da imaju luku u kojoj ih niko neće pitati šta to provezoe, nije razlog da se cela Srbija zaduži i to plaća iz svog džepa.
  (Sava Drugi, 30. januar 2010 15:07)

  # Link komentara

 97. Ko god ucestvuje u tom tenderu u potpunosti je svestan da buducnost cargo dela luke Bar zavisi od aktuelne pruge.

  Samim tim bi bilo (ne)promisljeno od Srbije da ne ucestvuje u tom poslu.

  Naime, i da novoosnovani koncern ponudi simbolican evro uz minimalnu obavezu u buduca ulaganja u taj deo like Bar, ipak se ne isplati nekom drugom spekulantu da ponudi vise od toga...
  (Andreas Romanov, 30. januar 2010 14:59)

  # Link komentara

 98. Srbija mora da ima more i ne da ga kupi nego da ga ima! Srbiaj kao slednica SFRJ ima pravo na svoj dio mora i to treba da se reši kao što Slovenci traže svoj deo mora od Hrvatske jer kažu da im to sleduje iz SFRJ. Oćemo onda i mi komad mora preko Crne Gore! Naše srpsko more!
  (Oću more, 30. januar 2010 14:52)

  # Link komentara

 99. Mrkonjiću 'veliki graditelju' dok ti pricas ove nebuloze Gazela ti se rusi, sto govori dovoljno o tvojim sposobnostima.
  Ali nema veze idi ti lepo u Gucu na prasence i rakijicu kod brata Velje zivot je lep.
  (trubadur, 30. januar 2010 14:51)

  # Link komentara

 100. Svasta,ko se imalo razume u transportne prilike na Balkanu zna da je mnogo bolje i jeftinije povezivanje sa Rijekom ili cak Grckim lukama.Luka Bar je "niko i nista" u evropskim razmerama a kamoli svetskim.Ali opet ce da urade nesto zbog politickog interesa a ne ekonomskog.
  (Aci, 30. januar 2010 14:47)

  # Link komentara

 101. Pa jeste mrkonjic izlazi na more a mostovi nam se u beogradu ruse!!!
  (Sonne, 30. januar 2010 14:46)

  # Link komentara

 102. Ako,ako,ako,ako,ako ,ako.Ekonomski je isplativo za Mrkonjica i njegove, jer bi to bilo daleko od Beograda i bilo kakve kontrole, sve bi to gradjani Srbije finansirali, rupa bez dna. Politicki interes??? Pa ne kupuje se teritorija i ceo grad Bar. Ma smesne su vise ove Mrkonjiceve nebuloze.Niko na celoj zemaljskoj kugli nije zainteresovan za luku Bar,jer da su bili kinezi,arapi,i ko sve ne jos po crnogorskim pricama u igri,sigurno ne bi odlozili i pomerilili za dva meseca. A Srbija je odustala zbog otvaranja crnogorske ambasade u Pristini,i bio bi stravican pritisak javnosti pre svega na DS,ali Mrkonjic i njegovi racunaju, mozda se slegne prasina za dva meseca.
  (Terazijski Dukljani, 30. januar 2010 14:33)

  # Link komentara

 103. Mžda Mrka ima lični interes da izađe na more. Srbija je 1912.- 1913. vodila dva rata da bi izašla na koridor 10 i dobila pravo na korišćenje druge najveće luke na balkanu- Soluna. Posle toga su ljudi počeli glupavo da se bave nekim gudurastim krajevima, a Mrkin besmrtni šef je izgubio svaku šansu da vlada tim gudurama. Energija je potrošena, gle čuda Srbija se udaljila od Grčke u svakom smislu. Moj čukundeda je izgleda džabe popio kuršum u nogu na Bregalnici, ali je rođen pod srećnom zvezdom jer se mnogi nisu vratili.
  Mislim da je lakše, pametnij i isplativije dogovoriti se sa Makedonijom i Grčkom oko obnove potpune rekonstrukcije prirodnog i već napravljenog izlaza Srbije na more (da ne kažem i krvlju plaćenog). Ako Crnoj Gori treba izlaz u kontinentalnu Evropu neka raspiše koncesiju, ovako mi sve ovo smrdi na tešku korupciju, novi Skadar na Bojani, i možda nove izbore...
  (Anduril, 30. januar 2010 14:32)

  # Link komentara

 104. Mrkonjicu, napravi "business plan": crno na belo koliko ce to da kosta, kako ce se isplatiti, za koliko vremena, itd. Inace, sve ove izjave su prazne price bez smisla.
  (pile, 30. januar 2010 14:14)

  # Link komentara

 105. Opet se izgleda sprema neki lopovluk.
  Kako je luka Bar jeftinija varijanta kad Rijeku i Split hrvati nude po ceni od 1 kune i plus sto su do Rijeke i Splita bolji putevi ka Evropi
  (no, 30. januar 2010 14:10)

  # Link komentara

 106. Hahaha, Mrkonjicu gradi armadu! Razvi jedra i idemo da vidimo da li je zemlja okrugla ili stoji stoji na ledjima kornjace.
  (Nenad, 30. januar 2010 13:37)

  # Link komentara