Subota, 30.01.2010.

13:08

Izlaz na more je politički interes

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da je Luka Bar veoma interesantna za ukupnu srpsku privredu i da Srbija ima politički interes da izađe na more

Izvor: Politika

Izlaz na more je politièki interes IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

106 Komentari

Sortiraj po:

jerema

pre 14 godina

luka bar je toliko plitka da je neprohodna za velike brodove."prekookeanci" je zaobilaze u sirokom luku.strateski cilj Srbije je razvoj drumskog i zeleznickog saobracaja.

posmatrac

pre 14 godina

A da mi napravimo jedan zid prema toj Crnoj Gori, poput onog kineskog i da svakom ministru i politicaru koji pokusa da lobira za interese te republike kupimo kartu u jednom pravcu Beograd - Bar.

Tigric

pre 14 godina

Vidljivo je da ovakve i slicne neodgovorne izjave kojekakvih ministara koji jos uvek zive u nekom prohujalom vremenu izazivaju bujicu protesta koje bi Mrkonjic u svakom slucaju morao da primi na znanje i da vise prestane da nas uznemirava bulaznjenjem. Halo.. pa nismo mi gradjani duzni da slusamo ovako nesuvisle izjave neodgovornih manjiskih politicara koji to uopste nisu. Molicu doticnog Mrkonjica da se vise urazumi i pogleda u kalendar. Godina je 2010 a ne 1994.. Dosta vise te indoktrinacije. Penzija je ovde izgleda optimalno resenje i to sto pre.

Gradjanin

pre 14 godina

Mrkonjic je jedan od najiskusnijih politicara kod nas pa je i logicno da prednjaci u poplavi nerada i demagogije. Zna covek da treba samo pricati i sledstveno tome samo otvara price o projektima.
Posten i sposoban covek bi izneo prihode (putarina, registracija, benzin, moguca i realna zaduzivanja itd) i troskove odrzavanja i pojedinih projekata i sastavio strucnu ekipu da odredi prioritete i onda pristupio realizaciji.
Ovako smo u situaciji da pravimo 15-20 km autoputa godisnje, a pricamo price o 15 megaprojekata.
Vredan, sposoban i pre svega posten covek bi nesto napravio korak po korak, mi dobijamo samo demagogiju

Dragan

pre 14 godina

Izađite gospodine na more a nas oslobodite tog jarma.Jer nam treba nova "rupa bez dna" a to je luka Bar.Tutnje nam vozovi sramota me da pogledam lokomotiva i jedan do dva vagona putnička.Tuga.A nama treba luka Bar.Dajte bivšoj braći ambasadu besplatno, studente da studiraju kao da su u svojoj zemlji.Zbog njih i drugih naša deca ne mogu da ostvare pravo na dom.Svi žive od vazduha i svi ostvare pravo na dom.Nađite mi jednog studenta iz Crne Gore da stanuje privatno.Jesu li oni za nas stranci - jesu tako i treba da se ova država odredi prema njima. Uvedite opet namet da 10.godina uplaćujemo za njihovu obnovu i razvoj kao što je to bilo za zemljotres koji ih je pogodione tamo nekih sedmadesetih godina..Kada i i koliko je Crna Gora pomogla Srbiji po pitanju zemljotresa a imala je nažalost šasnu.Pustite te prazne priče i lečite te mostove što su vam uradili ovi pre vas koje pljujete i nemojte više prodavati maglu ovom narodu.Ne možete da održavate ono što ste nasledili a da uradite nešto novo to je mislena imenica - toliko smo prosperirrali samo nam još nedostaje da ulažemo u luku Bar.

Tipolir

pre 14 godina

Srbi, pa da niste slepi i gluvi? Srbija treba da ima izlaz na more! Pa ima i da ga kupi ako nema drugog rešenja! Mnogo je važnije da imamo more nego neki tamo drum bez preterane potrebe da se reši sada ako može da čeka. Srbiji je more strateški interes! Srbija bez mora je kao riba na suhom!
(Srbin do koske, 31. januar 2010 09:03)



Evo još jednog koji želi more. Prvo, od koga bi kupio malo mora? Drugo, tko bi ti želio prodati? Treče, što bi uopće radio s morem? No, kad si več toliko zagrijan, ja prodajem more. Imam bačvu od 150 litara, punu mora. Čisto plavo Jadransko more, iz akvatorija otoka Jabuke. Nađimo se, i dogovorimo primopredaju, neče biti skupo. Jedino moraš znati, to ti je slana, vrlo slana voda. Uz to more, dat ču pride kašetu riba i malo maslina. Ako si dobar kupac, možemo nastaviti i s maslinovim ulje. U slučaju, da ne želiš trgovati, preporučam ti Portugal. Probaj kod njih, imaju dosta, i što bi im falilo, da ti ustupe po želji.

Milan

pre 14 godina

1. Da nesto vredi tu bi luku do sada kupili neki sposobniji i preduzimljiviji od nas jer takvih ima mnogo.

2. Da nesto vredi, Crnogorci je sigurno ne bi nama prodavali, sve i da damo najbolju ponudu.

3. Umesto da otvaramo radana mesta za nase gradjane, mi otvaramo radna mesta u gradu naseljenom pretezno Albancima koji ce ionako verovatno biti u sastavu Velike Albanije kroz koju deceniju.

4. Posto pricamo o ekonomskom interesu, kako i kroz koliko godina g-din ministar misli da isplati ovu investiciju? Kad ce u ovoj drzavi politicari da podnesu racun poreskim obveznicima?

Muka mi je od jugonostalgicara, nekompetentnosti nasih politicara i komunisticke ekonomske skole.

kapetan

pre 14 godina

ponovo jos jedana podvala,

prvo "zakup" luke neznaci "izlazak na more",

drugo, da li ste gledali Intervju sa Jugoslavom Cosicem, u kome je gostovao doticni ministar, u par navrata je pravdao ovakav potez vlade nekakvim novim potrebama Sicilijanskih "biznismena" prema Rumuniji i Bugarskoj.........hm, da li vam to nesto govori o ozbiljnosti ovog projekta,
Bari, Bar,i.........?,
a ako Srbija ima vece ambicije od sadasnjih granica, neka se dokaze na svom terenu, t.j. u svojoj drzavi, pa neka napravi ono sto joj je od sadasnjeg znacaja i to vitalnog,
takvi sumnjivi tipovi poput "ministra" ili su placeni ili duguju nekome nesta,
horor od omalovazavanja minimuma inteligencije i dostojanstva sopstvenih gradjana !

No pasaran!

pre 14 godina

Referendum! Ljudi pod hitno nam treba 100 hiljada potpisa. Ne dozvolimo da budemo robovi crnogorskog lobija u sopstvenoj zemlji. Ova pljacka ne sme proci!!!

tomislav krizan

pre 14 godina

Postaviti izlaz na more kao politicki cilj zapravo znaci postati pomorska zemlja, odnosno imati granicu na moru. Drugim rijecima, odrzavati kontinuitet iste politike iz
90-tih, u ovom slucaju prema Crnoj Gori. Imati izlaz na more kao ekonomski cilj nepotrebno je uopce naglasavati. Taj cilj imaju sve normalne zemlje svijeta, a postize se pristupom najblizoj vecoj luci. Usput, centralna i juzna Europa vec su povezane, ali ne preko Bara vec preko Ploca, Rijeke, Kopra i Trsta. Ovaj Mrkonjic je cini se neki nobelovac?

Иван Смедерево

pre 14 godina

Е мој Мркоњићу ала ти касно капираш ! Па сам је Туђман 1991. говорио Слоби да је срамота што Србија нема излазак на море и нудио му да поделе Босну, а Србији припадне део обале Хрватске од Неума до Црне Горе. А ви ? Хоћете велику Југославију, ј*бала вас Југославија. Каква црна Лука Бар, какав црни излаз на море ? Због ваше нове и демократске политике остаће Србија и без Палићког и Власотиначког језера...

Dimitrije

pre 14 godina

Prvo luka Bar nije nas drzavni interes .Mozda neko ima partijski interes da nam prica price kao da smo osvojili deo teritorije a ne kupili deo propale luke .Drugo kako drzava planira da se zahvali privatnim firmama koje ce svojim parama da stite nas "drzavni interes" ?Cini mi se da znam odgovor .Trece zar nije jasno da ako ikada investiramo pare u Luku , sagradimo autoput i modernizujemo zeleznicu da cemo biti taoci CG .Posle toga ce oni nama diktirati uslove pod kojima cemo moci da ostanemo u Baru a mi necemo imati izbora posto smo vec bacili masu para u taj projekat.Luka Bar nije drzavni interes ,moze da bude jos jedan primer korupcije ogromnih razmera i donosi korist CG odma a nama mozda jednog dana.U uslovima u kojima Srbija kuburi sa parama definitivno ovaj projekat ne moze da bude prioritet .

mita sajba

pre 14 godina

SOLUN!
"Mrkonjic je ... ocenio da će transport preko crnogorske luke biti mnogo efikasniji i jeftiniji od postojećeg preko luka u Konstanci, Kopru i Rijeci." A solunska luka, ministre?
Meni je jasno da SPS-ovcima istorija pocinje `41. godine, ali, ministar bi trebalo da zna, da je jos Kraljevina Jugoslavija imala interes u solunskoj luci (da ne secam, da se deo sramnog pakta sa silama Osovine, od 25. marta 1941.g. ticao i Soluna, upravo zbog "političkog interes da izađe na more" i luke ..)!
Verovatno, koreni iz Crne Gore, vuku zavicaju (sto mu je oprostivo), te, ministrar, zato zagovara toliko barsku luku, ali ... PRESKUPO je! Sem, plitke "montazne" barske luke i pruge BB, stare i nerekonstruisane 35 godina, za funkcionalnu upotrebu te luke, od strane srpske privdere, potrebne su desetine milijardi dolara. Zasto se sada zuri? Zasto ne sacekamo ulazak u EU, pa zajedno napravimo procenu, eventualni projekat, da li jos neko, mozda Madjarska, Slovacka ili Ceska, imaju slican "politički interes da izađe na more"??
Ne treba zaboraviti ni to, da Albanija, samo prugom Bar-Skadar, izlazi prugom u Evropu. Za koga mi to planiramo da pravimo auto put i rekonstruisemo prugu Bar-Beograd? Evropa forsira koridor 10 (put i pruga), sto je i nama u interesu (i zbog solunske luke), ali dzaba ...
Mislim, da je vreme, za nove izbore!

Petar

pre 14 godina

Ja stvarno molim redakciju B92 da ove komentare i one od ranije na ovu temu odnese Tadicu, Dinkicu i drugima da ucine nesto da zaustave ove neznalice. Napravte SIGURNU KUCU za sve nas, onemogucite ovu katastrofu!

milan

pre 14 godina

15 godina smo za ...a davali pare da se obnove od zemljotresa..kad smo im izgradili državu oni nam dobro naplatiše svako letovanje..sad pruge i luke da im gradimoo.pa stvarno ste odleipili načistoo.

Cacanin

pre 14 godina

Ovo je pametna ideja i nadam se da ce biti realizovana. Sama pomiso na zajednicko ulaganje velikih srpskih kompanija je odlicna. Ako smo se politicki odaljili od Crne Gore, ne moramo i ekonomski. Rekonstrukcija pruge je preko potrebna. A da ne pominjem auto put. Nije u pitanju samo povezivanje sa Crnom Goraom. Vec da auto put prodje i kroz centralnu Srbiju, Ljig, Gornji Milanovac, Cacak, Uzice, Novi Pazar... Ne moze se neki kraj Srbije razvijati, a da nema dobru putnu infrastrukturu. A kada je u pitanju isplativost, sigurno je mnogo povoljnije proizvode plasirati preko Bara nego preko Soluna ili Konstance. Naravno Beogradjani su se sad setili Gazele, pa ko vam je kriv sto su vam mostovi u takvom stanju. Ajde samo da gradimo Beograd, a ostala Srbija nek ceka.

Enver

pre 14 godina

Nisam ekonomista ali se pitam kojoj budali moze pasti na pamet da pored postojece pruge jos i auto put gradi kroz one gudure. Politicki interes? Halo pa proslo je vrijeme komunizma, u Kapitalizmu se sve vrti oko ekonomije a politika joj sluzi. Ovi su pomjesali jabuke i kruske!

Momčilo Vasić

pre 14 godina

Mora se jasno i glasno reći svim zagovornicima ove sumanute ideje: biće višegodišnjih robija svima koji uvuku Srbiju, olinjalu i onemnoćalu, i u ovu idiotiju!
Nikada nije bila rentabilna ni pruga ni Luka - Srbija je i tako izgradila i jedno i drugo, a, čak i da je daje Đukanović besplatno - treba okrenuti glavu i bez hvala!
Svako hvalisanje o "ugovorenim kreditima" se mora kad-tad smatrati krivičnim delom, jer je uvuklo Srbiju u dužničko ropstvo, a "ugrađivanje" u cenu svih "krajputaša" - mora biti žestoko sankcionisano, uz oduzimanje sveukupne imovine, čak i najdaljim ženinim srodnicima.
Ovde je sve jasno - dok nije jasno, da li će, koja i kolika Srbija, finansirati prijateljstvo Đukanovića i Tačija. I ako nesmotreno, ali iskreno - "transport rude Kosova preko Luke Bar..."
Ima li pilota u avionu?!

Cacanin

pre 14 godina

Ovo je pametna ideja i nadam se da ce biti realizovana. Sama pomiso na zajednicko ulaganje velikih srpskih kompanija je odlicna. Ako smo se politicki odaljili od Crne Gore, ne moramo i ekonomski. Rekonstrukcija pruge je preko potrebna. A da ne pominjem auto put. Nije u pitanju samo povezivanje sa Crnom Goraom. Vec da auto put prodje i kroz centralnu Srbiju, Ljig, Gornji Milanovac, Cacak, Uzice, Novi Pazar... Ne moze se neki kraj Srbije razvijati, a da nema dobru putnu infrastrukturu. A kada je u pitanju isplativost, sigurno je mnogo povoljnije proizvode plasirati preko Bara nego preko Soluna ili Konstance. Naravno Beogradjani su se sad setili Gazele, pa ko vam je kriv sto su vam mostovi u takvom stanju. Ajde samo da gradimo Beograd, a ostala Srbija nek ceka.

ILIR

pre 14 godina

Srbija ima sansu da koristi autoput od Merdare (granice izmedu Kosove i Serbije) pa preko Prizrena do Albanske More. Od Beograda do Luckok Draka moze da stignes za manje od osam sata. A od Nisa na primer za skoro pet sata. Uskoro krenuce radovi autoputa prema Srbije od kosovske vlade, mislim da to moze da bude vise u korist Srbije nego Kosove zbog srpskog monopola u "eksport" robe. Prema crne gore to je vise od iluzije, i u praktickom a narocitom u ekonomskom smislu.

Deki

pre 14 godina

Dansanji biznismeni tj. kriminalci iz Slobinog doba oce da neometano uvoze drogu i distribuiraju je po Evropi za 5-6 godina kad budemo clanica.

B.Mikic

pre 14 godina

hocu li ja doziveti da u srbiji funkcije dobijaju najstrucniji entuzijasti sa odgovarajucom dozom nacionalne svesti, ili cu do kraja zivota gledati kako nestrucnost se uvlaci u partijske krugove da bi, neradeci nista, sticao licnu korist. gotovo u svakom resornom ministarstvu moze se primetiti po neka malverzacija. bio to milosavljevic prvi sa lekovima, milosavljevic drugi sa sluzbovanjem u delti, dinkic sa tajkunima. evo i mrkonjic. covek se ne drzi prioriteta i sta je od znacaja za narod i drzavu, nego emocij.

Dragan

pre 14 godina

Ako stvarno MK grupa, Sartid, Viktorija grupa, pa i Delta i niz drugih, kako tvrdi Mrkonjic imaju interesa da izvoze i uvoze robu preko Luke Bar, onda neka oni kupe ovu luku i neka investiraju u nju i u kompletnu zeleznicku prugu. Zasto bi to za njihov racun radila drzava, odnosno njeni poreski obveznici? Za cije babe zdravlje? Inace, Sartid vise od godinu dana uglavnom ne radi. Radio je mesec dana zbog kvara u zelezari u Kosicama, dok isti nije otklonjen. Njemu vise ne treba ni Luka Bar, ni bilo koja druga luka. Za ono sto proizvode dovoljan je splav na Topciderskoj reci. Miki Kostic odnosno MK grupa rasprodali su za milione eura sve secerane koje su kupili za pet nemackih maraka. Ako im Luka u Baru za nesto treba, to moze biti eventualno smestaj Kosticeve jahte. Delta je pred bankrotstvom. Dobavljaci im sve manje isporucuju robu zbog dugova i uglavnom svi investicioni projekti (Interkontinental, Crown Plaza, Autokomanda, Dorcol, itd.) im godinama postoje samo na papiru jer ni jedna banka nije blesava da im odobri bilo kakav kredit. I njima Luka Bar treba isto onoliko koliko Agrokomercu iz Velike Kladuse i Jugoskandik Banci iz Beograda danas treba luka u Sidneju.

Mandrak

pre 14 godina

Voleo bih kad bi neko upuceniji mogao da objasni, stace nama sve ovo?

Ne razumem se najbolje u politku :) Niti u investicije, imam malo zdravog razuma, pa to povlaci ovo pitanje.

Zbog cega Srbija, Crnoj gori da razvija zeleznicu, i da gradi autoput?

Ja kako god da pogledam na svu ovu pricu, ne vidim ni trunke koristi za Srbiju. A gomilu koristi za crnu goru. Kao i za "tajkune" koji ce da uloze u luku bar, ali ne i u infrastrukturu pruge, autoput... Sto ne sredi crna gora svoju infrastrukturu, pa onda ponudi luku bar na prodaju?

U ostalom, zar nam se ne isplati vise da sredimo prugu u srbiji, i koristimo usluge neke druge luke? U hrvatskoj, sloveniji, pa i Italiji, francuskoj, Nemackoj... bilo gde.

Bez zezanja, ako neko ima neko normalno objasnjenje, zbog cega je ovo dobro za Srbiju, voleo bih da mi objasni.

Srbin do koske

pre 14 godina

Srbi, pa da niste slepi i gluvi? Srbija treba da ima izlaz na more! Pa ima i da ga kupi ako nema drugog rešenja! Mnogo je važnije da imamo more nego neki tamo drum bez preterane potrebe da se reši sada ako može da čeka. Srbiji je more strateški interes! Srbija bez mora je kao riba na suhom!

Goran

pre 14 godina

Koliko je jak njihov lobi, kad se ni B92 neusudi pokrenut neku vrstu ankete, ili dokumetarca! A djaba se mi deremo po internetu kad sve novine strahuju!

Neutron

pre 14 godina

Politicki interes? Ja molim gospodina Mrkonjica da tacno pojasni taj pojam, tj., da je izlazak na more politicki interes. Ja mislim da se politicki i ekonomski interesi razlikuju. Pricati o ekonomskim interesima po ovom pitanju je lakse shvatiti, samo, u cijem ekonomskom interesu? Graditi tudju infrastrukturu?
Opet, insistiram da "drug" Mrkonjic, pre nego sto pocne da razbacuje ono malo para koje imamo, vrlo precizno pojasno ovaj pretencijozni izraz "politicki interes". Sta tacno on pod tim podrazumeva i ako ova mistifikacija stvarno moze da se materijalizuje. U nasu korist, razume se. Molim cifre. Nemojte cackati vise mecku jer ce vas ovo skupo kostati.

radda

pre 14 godina

MrKonjiću, MrKonjiću kupi je sopstvenim novcem - imaš dovoljno, bar za jednu luku... pa sačekaj da je Milo nacionalizuje... da li bi ti se isplatilo ? Verovatno DA jer kad si sa Milom u dilu sve ima korist....ali ličnu.
Ima toliko luka na Jadranu, ne mora baš Bar da bude ta luka.... a mnogo je zgodnijih prilaza, npr parče Solunske Luke bi ti bilo pametnije...
a može i parče Koparske... šta si zapeo za Bar ?
Nigde puta nigde staze.....svud go stone noge gaze

Nebojsa

pre 14 godina

Zar vi zaista mislite da u Crnoj Gori ima još neko toliko naivan da srbima proda Luku Bar?
I to još nakon ovako javno proklamovanog stava da je u pitanju politički interes?!
Ako se na sve nadoveže izjava vašeg novog patrijarha kojom je uvrijedio Crnogorce, jasno je da ideje Ilije Garašanina još žive u vašim glavama.
E, ovoga puta neće moći. Crna Gora se dozvala pameti...dosta je bilo okupacije i asimilacije!

Pozdrav iz crnogorskog Bara

A jel politicki interes Crne Gore?

pre 14 godina

Za razliku od Dunava za koji nam DO CRNOG MORA trebaju samo brodovi, do Bara trebaju pruge i putevi, a to ovom liku od ministra nesto ne ide od ruke, zar ne?

Mitar

pre 14 godina

E moj predsednice Tadicu ...

Da li planirate da ovo sprecite ...???

Strasno ste me razocarali (do sada se niste oglasili povodom ove sulude ideje o luci Bar) ...

nikola

pre 14 godina

O čemu ovaj čovek priča: Prokop - ništa, Koridor 10 - ništa, obilaznica oko Beograda - ništa, Gazela - ništa i sada Luka Bar i autoput ka Crnoj Gori. Gospodine stvarno ste preterali. Završite samo nekoliko kilometara obilaznice oko Beograda pa ćemo biti zadovoljni.

Artani-NY

pre 14 godina

"prevoz ruda sa Kosova"
Ha Ha Ha Ha Ha, (smesan si)
Ruda sa Kosova ce se prevoziti ka Luci Shen Gjin.(Albanija poklonila ovu luku Kosovi, prije 2 god)
Kosovo ima izlazak na more, a srbija nece nikad.

nikola

pre 14 godina

O čemu ovaj čovek priča: Prokop - ništa, Koridor 10 - ništa, obilaznica oko Beograda - ništa, Gazela - ništa i sada Luka Bar i autoput ka Crnoj Gori. Gospodine stvarno ste preterali. Završite samo nekoliko kilometara obilaznice oko Beograda pa ćemo biti zadovoljni.

miki

pre 14 godina

Da li je Mrka u pravu? Jeste. A da li znate zasto? E, pa zato sto misli , kao i sva njegova komunisticka bratija, da ovaj narod nema mozga. A zna se koliko to kosta. Ako za obnovu pruge BG - Presevo i eliktrifikaciju Nis - Dimitrovgrad treba oko 1,5 milijardi evra sta mislite koliko treba za BG - Bar? Ja cu da Vam kazem DUPLO VISE. Remont 1km pruge za brzinu 1oo trba dati oko 1 miliona evra. Do bara je to skoro 5oo miliona. E, na to dodajte OBAVEZNU rekonstrujciju 234 mosta i oko 25o tunela. A to je ko zna tacno koliko. Naravno treba uzeti u obzir i konfiguraciju terena, da li ce uopste moci da idu kontejnerski vozovi. Koliko ja poznajem prugu skoro da je nemoguce. Ali kod Mrke sve MOZE i to PRE ROKA. Kakav bre Mrkonjicu politicki interes? Najveci srpski politicki interes u odnosu sa Crnom gorom je da budu sto DALJE od Srbije. To je Mrko srpski interes. Od komunistickih interesa mi se povraca. Idi Mrko u penziju. Imas dovoljno godina zivota da prestanes da lupetas o srpskim polickim i drugim interesima jer si hteo ili ne odavno IZGUBIO kompas sa realnoscu. Medjutim, kojoj si partiji pripadao i ne cudi sto si i dalje najobicniji sarlatan. Naravno na stetu srpskog naroda.

Pedja

pre 14 godina

Ovako :
- Trenutno se 8.5% Srpskog prometa obavlja preko LukeBar
- Luka Bar se nalazi u stranoj drzavi
- U opstini Bar (kazem opstini) trenutno je 53% albanskog stanovnistva
- Luka bar je u dosta losem stanju
- Luka Bar je jedna od najplicih luka na sredozemlju i u strucnim krugovima je zovu "gliser luka"
- Luka Bar nema prilaznu infrastrukturu (pruga i put). Zahteva ogromna ulaganja. (10-15 milijardi evra)
- Zbog geografskog polozaja niko nije zainteresovan za LukuBar a odredjeni lobi namerava da Srbiju uvuce u ovo...

Ovo su cinjenice Mrkonjicu, a po vama bi Srbija trebala da :
kupi LukuBar, da ulozi ogromna sredstva u rekonstrukciju, da izgradi put i prugu, da se pozajmi u svetu, da zapostavi izgradnju Srbije (pogledajte jug srbije) sve zbog ogromnog zalaganja lobija iz te drzave !!!
Ulozena sredstva ne bi mogla da vrati u narednih nekoliko desetina godina ...
Inace i Velja Ilic je imao slicne ideje, setite se kako je zavrsio na izborima...

Pogledajte ovaj link :
http://starisajt.nspm.rs/ekonomskapolitika/2007_acimovic1.htm

Dejan

pre 14 godina

Narod u Srbiji, koji ne zeli da investira u svoju propast je glup i nestrucan, ali su zato tu Mrkonjiz i crnogorski lobi da nam objasne kao je za nas dobro da investiramo nekoliko milijardi u CrnuGoru.

Ko ce da vraca kredite ? Kursumlija , Leskovac ....?

Mirko

pre 14 godina

Pre neki dan metro, sad opet luka Bar. Evo resenja, izgraditi metro liniju od Vukovog spomenika do Luke Bar, 2 muve jednim udarcem. Srbija povezana sa Jadranom, cirka 3 sata metroom! Mrko reaguj!!

mladen

pre 14 godina

ovo je opasna laz! srbiji netreba bar. pos vom kapacititu i gazu bar nije luka koja moze da se uporedi sa koprom ili sl, i uopste se nezna da li srbiji to treba! nema studije, nema analize, nema racunice, nema odgovornosti...vec samo pukog i ispraznog politikanstva jednog potrosenog milosevicevog galamdzije koje je tu gde je zahvaljujuci tadicevim trulim kompromisama i neodgovornosti pro-eu biraca u srbiji. eto vam...na!!!

S.Jovanović

pre 14 godina

Ovaj prostački demagog i dalje ne odustaje od toga da prodaje Srbiji ... za bubrege !
Da Mrkonjiću ,izlazak na more bi bio koristan, kada bi Srbija imala svoju obalu . Koliko je meni poznato, Bar je u drugoj državi, i sasvim je logično da onda ta država ima interes da razvija svoj izlaz na more ,a ne da mi to radimo za drugu državu.
Prestani više da iritiraš sa takvim izjavama, ovaj napaćeni srpski narod , jer toliko baš glupi nismo, a siguran sam da se te ideje o kojima govoriš, da ne ulazim u to gde su i zašto nastale, nikada neće sprovesti u delo jer tako nešto ovaj narod neće dopustiti!
Ako si toliko zaljubljen u luku Bar ,preseli se u Crnu Goru, pa im ako imaju para za to, izgradi ne jednu, nego tri luke !
Jadna je i žalosna ova Srpska vlada, koja ima takve ministre kao što si ti.

Pera

pre 14 godina

Gospodin Mrkonjic je izjavio u vise navrata da obecava zavrsetak koridora do 1. maja 2012-te godine, znate li Mrkonjicu da vas mozemo tuziti ako ne ispunite obecanje? Nema vise starog rezima, sada se ide pred medjunarodni sud pravde i nadoknadjuju troskovi!

dejan

pre 14 godina

Bojim se da je otpor ovoj ideji suvishe slab i da ce proci... a otplacivacemo je svi mi .. kroz vece poreze, kroz akcize i sl.

Na zalost.

kum

pre 14 godina

Matori se vec odavno ugradio i obezbedio za ceo zivot. Sad iz obesti i dosade zamajava sirotinju. Da ima obraza i cojstva odavno bi ustupio svoje mesto mladjem i sposobnijem.

VLAdaR

pre 14 godina

E, super, CG se odcepila (fala Bogu), pa cemo sad "mudrom" politikom da investiramo u region, kao da smo mi neka regionalna sila. BRAVO MRKO!
Imam ja jedan predlog. Ja sam iz Negotina, i mi ovde u istocnoj Srbiji imamo rudnike i dve ogromne hidroelektrane. Ajde mi sada da se odcepimo, pa ce mozda Mrka & Co da pocnu malo da ulazu i kod nas!!!
Druze Mrko, mani se vise te tvoje price iz 1999, kako si ti veliki obnovitelj, OBNOVI PRIJATELJU PUTEVE I ZELEZNICE U SRBIJI, a CG ostavi njima, imaju oni ko ce da brine o njima. Pitaj koji se jezik najvise prica u Ulcinju, Baru i okolini.

Dusan Silni

pre 14 godina

Madjari i cesi,slovaci,austrijanci nemaju more gospodine pa su u evropskom vrhu sa drzavnim tvorevina,daleko su ispred srbije.Osposobljavaj zeleznicki koridor 10/dimitrovgrad,sofija-presevo,solun za brzine od 200km/h,time cemo imati bar oporavak pokradene i unazadjene zeleznice,zaradjivacemo na tom transportu kontejnera i ljudi debelu lovu.
Niste sposobni tranzitni saobracaj da uredite izgradnjom 10km asfaltnog puta,gazela vam se urusava u sred beograda,a znate da kupujete luku koja apsolutno ne opravdava trosak od 2 milijarde eura.Crna gora neka se razvija sa kosovom i tiranom,vi spasavajte ovu propast srbije i prestanite sa provokacijama naroda.Strucnjaci iz oblasti ekonomije su rekli svoje,narod takodje,sad radite sto god hocete nista me u ovoj zemlji ne iznenadjuje.Stize vreme za podnosenje racuna za utrosene 34milijarde eura pa videcemo sta sa svima vama da radimo.

DJORDJEVIC

pre 14 godina

Da izadjemo na more pa da organizujemo Mediteranske Igre ima Bog da nas vidi. Srbija jedino izlazi na Panonsko More i neka tako i ostane.

evita

pre 14 godina

Ciji bre politicki interes? Kosticev i Miskovicev? A u talu su osim nasih i neki crnogorski mocnici, jer Milo bi radje zapalio luku samo da napakosti Srbiji i njenim pravim politickim interesima. Na nesrecu, Zakon o medijima je mnoge postene novinare uplasio pa se o ovom planu o jos jednoj pljacki srpskih poreskih obveznika malo pise.

Pera

pre 14 godina

Mi gradjani Srbije bi trebali ili pre morali da stavimo do znanja svima koji rade za nas a iz naseg ministarstva da mi imamo pameti, da znamo da se pobunimo i izborimo za svoje i da vise ne zelimo da trpimo Crnogorski lobi koji nas je doveo do propasti u toliko preduzeca, doveo do toga da je na vecini fakulteta preko 50% profesora i asistenata iz Crne Gore i iz istih tih porodica, doveo do toga da Crnogorski studenti studiraju na budzetu i polazu ispite preko veze i posle nama uzimaju posao i jos mnogo primera.

Nije nama potrebno da nam iko govori da smo mi u ovakvoj ili onakvoj vezi sa Crnom Gorom, znamo mi na cemu smo. Jeste, u Crnoj Gori ima dosta Srba ali ti Srbi nisu na vlasti niti nam Crnogorska vlast misli ista dobro nego nas iz dana u dan vredja, kao da su oni u poziciji da tako nesto rade, njihovi lobiji prljavim parama kupuju sve po Srbiji i unistavaju, izvlace nam pare evo vekovima i to sve vise i vise i mi VISE TO NECEMO DA DOZVOLIMO !!!

Pascete gospodo, bolje da trpimo torturu nasih lopova nego da se pare poklanjaju opet u Crnu Goru, nismo mi krava muzara pa da nas ceo zivot muzu jedni te isti.

Mrkonjica pred komisiju i ...

evita

pre 14 godina

Zaboravih da konstatujem da je gospodin Mrkonjic uradio dobar posao 99, ali samo zato sto mu je Sloba bio za vratom, a sad se izgleda uhvatio u drugo kolo!

friday

pre 14 godina

Eto zasto je on bio Milosevicev najbolji ucenik! Ostao je da dokusuri ovu zemlju posto ucitelj nije imao vremena...i sve to uz svesrdnu podrsku predsednika Tadica i njegovog DS-a!
Mrkonjicu ciju sliku imas u kabinetu?
(Aleksandar, 30. januar 2010 17:08)
Potpisujem milion puta!!!

Veljko

pre 14 godina

Pa ja stvarno zivim u ludnici. Srbija nije u stanju da proizvede jednu lopatu, asov, motiku. Kamoli frizider, televizor. Sram Vas bilo. Sad treba luka, zasta? da uvozite jos??? Treba nama jedan leteci tanjir da odletimo svi osim politicara odavde.

Aca_USA

pre 14 godina

Za ono sto Srbija izvozi dovoljne su luke na Dubavu koje nas povezuje sa EU i Rusijom. Za ono sto uvozimo dovoljne su luke u Solunu, Kopru, Rjeci i Kostanci.
Luka Bar Srbiji ne treba.

Sergio

pre 14 godina

O kakvom vi izlazu na more pricate. Srbija nema izlaz na more!!! Mogu Miskovic i Kostic da pokupuju sve luke svijeta, Srbija NEMA izlaz na more!!! Ma moze drzava Srbija da ih pokupuje, opet Srbija NEMA izlaz na more!!! A i ako kojim slucajem Misko & co dodju do vecinskog udjela u nekoj luci, to ce vam biti isto ko i Delta i Maxi, cepanje po usima.

Neutralni

pre 14 godina

Ne treba biti veliki strucnjak pa zakljuciti da je kupovina luke Bar narodski receno corav posao. Pruga Beograd-Bar je u prilicno losem stanju. Kao sto je vec receno, potrebno je rekonstruisati celu prugu, ali ne zaboravite da je deo te iste pruge u Crnoj Gori i tu su uglavnom one najteze deonice, sa sve mostovima, tunelima itd. Super, opravice Srbija svoje pruge i napraviti autoput ka Crnoj Gori, a sta onda? Ko nama moze da garantuje da ce Crna Gora da rekonstruise deo pruge koji ide preko njene teritorije? Niko. Da li Crna Gora ima kapacitete i mogucnosti da zatrazi kredit za obnovu pruge? Verovatno, ali garancije koje moze da predstavi nekoj banci bi bile cista spekulacija, jer niko ne moze da precizno kaze koliki ce biti saobracaj tom prugom. Zato sto realno govoreci, niko ne moze da natera firme da uvoze ili izvoze robu preko Bara. Kako sam procitao pre neki dan, Grci su prilicno zagrejani za zavrsetak Koridora 10 i dace obecanu pomoc od 150 miliona Evra. Grci koji su u dugovima do guse daju pare, zato sto znaju koji je potencijal Koridora 10 i kapiraju da je to isplativ posao.

anticrnogorski lobi

pre 14 godina

NECEMO LUKU BAR!
NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!
Jel' treba jos jednom?

Misko

pre 14 godina

Srbija je bankrot drzava koja nista ne proizvodi, nista ne izvozi, pa prema tome i ne treba joj luka Bar. Nejasno je i to sta se misli pod onim "politicki interes" i "izlazak na more" ? Ako drzavom Srbijom vlada banakrski kartel, onda je jasno da mi vise nemamo drzavu, a samim tim onda ne moze biti ni politickih interesa. Sto se tice "izlaska na more", to je jos neshvatljivije jer o kakvom to izlasku na more je rec? Drzava izlazi na more onda kada kontrolise odredjenu teritoriju koja je na moru, a ovde se ne radi ni o kakvoj kontroli teritorije vec o kupovini jedne propale luke. Nemam nista protiv da privatne firme kupe sta god pozele, ali imam protiv toga da drzava Srbija ucestvuje u tom poslu. Uostalom, ako FIAT planira da proizvede onih 300.000 hiljada automobila, onda bi najlogicnije bilo da luku Bar kupi FIAT. Naravno, u pitanju je samo shala jer FIAT Srbija nikada nece prozivoditi ni treci deo obecanog. Bojim se samo da ce Srbija od pozajmljenog novca renovirati luku Bar, da ce korist imati neko drugi, a da ce srpski poreski obveznici samo placati kamatu na pozajmljeni novac.

Proka

pre 14 godina

Pa nece Srbija izaci na more tako sto ce kupiti luku, osim ako luku ne proglase za teritoriju ambasade pa na taj nacin dobijemo teritoriju Srbije na moru...

Kejsi

pre 14 godina

Ljudi, Luka Bar je najbliza luka nashoj zemlji i bash zato shto trenutno ima najmanji promet od svih gore pomenutih treba ulagati u nju jer ima odlichan polozaj i moze da konkurishe ostalim lukama u regionu i mnogo je jeftinije izvoziti preko nashe luke nego placati tu uslugu stranim lukama. 2. sama rekonstrukcija pruga znachice mnogo za zapadnu Srbiju, kraj koji je mnogo zapostavljen a koji ogromno doprinosi srpskom izvozu ( malina, aluminijum, bakar...). Ulaganjem u infrastruktura olakshace se zivot za 2.5 miliona gradjana Srbiji, iz chijeg dzepa se btw finasiraju mostovi po bg-u, Vojvodini, koridori 10 itd,Podseticu da jedino Zapadna Srbija nema autoput iako uchestvuje u BDP znachajnije od mnogih regiona. 3. Kupovinom luke Srbija ce moci da kontrolishe promet roba i to ce biti znachajno sredstvo u pritisku na crnogorsku Vladu ( mocicemo da ih ucenjujemo i pregovarachka pozicija bice nam znachajno ojachana) 4. Povezivanje gradjana dve drzava unece neophodno smirivanje tenzija i vodice povratku dobrih odnosa izmedju nasha dva bratska naroda( iako su ih Crnogorci narushili, nekim svojim jednostranim potezima) oVaj projekat na dugi rok je vishe nego isplativ i mislim da su sve kritike Mrkonjica(u ovom sluchaju) kratkovide i neutemeljene na chinjenicama. Srdachan pozdrav

mario

pre 14 godina

"Kako je luka Bar jeftinija varijanta kad Rijeku i Split hrvati nude po ceni od 1 kune i plus sto su do Rijeke i Splita bolji putevi ka Evropi
(no, 30. januar 2010 14:10) "
Jedna ispravka nenude hrvati luke na prodaju za 1 kunu več brodogradilišta,ali možete i njih kupiti da gradite brodove.
jedno je izlaz na more,a drugo je zakup jednopg dijela luke.

radivoje

pre 14 godina

Možda imaju interes Miško,Kole i ostali tajkuni da im DRŽAVA DA MALO NAŠIH PARA DA KUPE ONO što NIKO NEĆE DA KUPI!A za jedno 2 godine,UPS TO JE BILA LOŠA POSLOVNA ODLUKA,ali SU NJIHOVI DŽEPOVI MALO PUNIJI, a državna KASA PRAZNA!Jedva čekam da vidim koji je to sledeći posao ZA BOLJITAK SRBIJE!PS:SADA SE VIDI KO JE BIO DAFININ I JEZDIN MENTOR!U NOVE RADNE POBEDE!!!

Voja

pre 14 godina

Ministre, Vi kao javna licnost vredjate gradjane koji Vas placaju. Ja ne spadam u nestrucne niti sam politicki orijentisan ali ZNAM u kakvom je stanju L.Bar i koliko radi. Takodje znam da sam uvek dobijao vece transportne troskove od dobavljaca nego preko Kopra ili Rijeke. Vi pricate nebuloze o potrebama cele nase privrede za L.Bar. Vasa strucnost je pod znakom pitanja. Gazela samo sto nije pala, Ibarska magistrala je uzas gde je rizik voziti se i svake nedelje nicu novi krajputasi a Vi zapeli za Lukom Bar kao pijan plota. Takodje to nije kupovina to je najam od 54% na 30 godina sa obavezom ulaganja jer je infrastruktura 90% propala. To je ekonomska igra koja jedino odgovara C.Gori i crnogorcima iz Vlade Srbije. Tvrdim Vam da ako 'pobedimo' na tenderu da SPS i DS ce biti dramaticno 'kaznjeni' od 'nestrucnih i politicki ostrascenih' glasaca kako ih Vi strucno nazivate. Samo napred u Vasu bezglavu avanturu.

Skretnicar

pre 14 godina

Ova tema o Luci Bar i transportu do iste mi dodje kao razgovor nedeljom popodne kada je stomak pun krvi a u glavi nema nista pa prica ko sta stigne.
Aman PREKINITE DA SPINUJETE OVU TEMU svakog vikenda ista prica od istih ljudi ( ili ludi ).
Da li o ovoj temi moze da progovori i neki strucnjak koji nije crnogorskog porekla?
Sto ne pitate i nas u Vojvodini sta mislimo o ovome pitanju. Trista godina sto izvozimo je na zapad Evrope a u tom pravcu nam ova luka i ne treba. Voleo bi da mi neko strucan kaze sta to mi ozvozimo preko Luke Bar i za koga, koliko ce se povecati nase potrebe za istim izvozom u narednih trideset godina ?
AKO NEKO MISLI DA ULOZI PARE U LUKU BAR I DA SVE OVO SREDI I JOS NESTO DA ZARADI ONDA MU JE MESTO U LAZI LAZAREVICU ILI CE DA TROSI TUDJE PARE I DAS GA BRIGA ZA SVE OSTALO.

zoran

pre 14 godina

Sbija nema potrebe za lukom Bar,kad ima reku Dunav i luke na Dunavu.Sve firme koje su zainteresovane za luku Bar a dolaze iz Srbije,njihovi vlasnici su crnogorskog porekla koji naravno vuku svojim korenima.Poseduju ogromne povrsine pod zitaricama u Vojvodini,i sve vise zemlje ce posedovati,tako da ce Srbija i u narednom periodu placati skupu hranu.Da li sam u pravu?Gde je hrana skuplja a naseg je porekla u Srbiji ili u Crnoj Gori?Najveci veleposednici a crnogorci!Zamislite se malo vise?

autonomas

pre 14 godina

Srbija ima interes da otvori sto je vise mogucih saobracajnih kanala. Nazalost, u Srbiji danas vlada toloko retrogradne svesti kako medju politicarima tako i medj narodom koji je u svojoj 30-godisnjoj izolaciji potpuno izgubio osecaj za realnost.
Citam ovde komentare gadjenja prema otvaranju aerodroma u Nisu, popravljanju pruge prema luci Bar, pokusaju da nam ostane pristup luci u Jadranu, popravci puteva u Srbiji...
Uvek se nadje neko ko vidi neku zaveru ili neku stetu u tome da Srbija ima pristup nekoj kakvoj takvoj saobracajnoj infrastrukturi.
Mi danas ne trebamo vize za put u EU, ali nemamo kako ni cime da odemo do te iste EU. A geografski smo prakticno u srcu Evrope.
Mali potsetnik: nije Crna Gora kriva niti odgovorna za separaciju Kosova, kriva je Srbija i srpski politicari u zadnjih 30 i vise godina. Trebalo je biti umetnik pa izgubiti Kosovo. Ja sam zadivljen sa kojom lakocom ovi danasnji politicari tipa Jeremica, Tadica, i Kostunice uspevaju da naprave Djukanovica maltene krivcem za separaciju Kosova. Tuzno.
Crna Gora i makedonija su pod velikim pritiskom priznali nezavisnost Kosova i u to u vreme kada je to uradilo x drugih zemalja. U isto vreme Crna Gora i Makedonija su u UN pomogle Srbiji da uopste dobije prodju da problem posalje na medjunarodni sud. Nazalost Jeremic i Tadic to nisu uspeli da "primete". Na istom ovom sudu na kom sada Srbija diplomatski (uzasno kasno) pokusava nesto da uradi Srbije ne bi ni bilo da Crna Gora i Makedonija nisu pomogle. Mislim da prvo treba da pocistimo u nasoj basti i kuci, a onda da upiremo prostom u komsije.
Elem, da li je luka Bar ekonomski isplativa ili ne to je pitanje za neke prave ekonomiste a takvih je nazalost malo u nasoj vladi. Ono sto jeste cinjenica je da politicki i strateski Srbiji treba svaki moguci saobracajni kanal za potencijalni eknomski oporavak ili cemo samo produbljivati rupetinu u koju smo se ukopali. Mi smo se vec izbrukali sa (ne)izgradnjom puteva i verovatno smo na dnu regiona po tome. Aerodrome i avio sabroacaj ignorisemo isto tako. Pruge i luke isto. Pa najbolje da svako zapati po kozu i kravu... rasporedimo se ravnomerno po teritoriji Srbije, i niko ni sa kim ni da prica, trguje, i komunicira. Ne treba nama ni svet ni ekonomija. Lozim vatricu, sirim domaci sir, zivim u proseku 35 godina i bog da me vidi.

Pera

pre 14 godina

E ministre, pitam se samo da li ste uopste polozili zakletvu i ako jeste kome!?


Posle toliko slucajeva i posle svega ovoga sto smo doziveli od pojedinih nasi "bistri" umovi opet iznose pare iz zemlje nenamenski da bi drugima pomagali, vas ministre treba pitati koliko vam je kojekakav lobi platio da lobirate za njih i da lazete nas gradjane jer ste javno rekli kako drzava nece u tome ucestvovati!

Aleksandar

pre 14 godina

Eto zasto je on bio Milosevicev najbolji ucenik! Ostao je da dokusuri ovu zemlju posto ucitelj nije imao vremena...i sve to uz svesrdnu podrsku predsednika Tadica i njegovog DS-a!
Mrkonjicu ciju sliku imas u kabinetu?

mertur

pre 14 godina

Za izvoz zitarica iz Srbije mozda je luka Bar vazna ali za kosovska rudna bogastva nikako. Mrkonjicu gde vi zivite zar niste jos culi za albansku luku Shen Gjin koju su albanske vlasti dali nama kosovarima na iskoriscenje i sa autoputevima koji se u albanije grade i sa onim koji je na planu da se na kosovu gradi svaka roba sa Kosova pa ako hocete i samog juga Srbije za par sati stize do Draca ili Shen Gjina. Uostalom nemojte pokusavati da obrlatite izmuceni narod sa rudnim bogastvima Kosova jer o tome se neko drugi pita.

Beogradjanin

pre 14 godina

Politicki interes Srbije je da vidimo sta su sve radili Crnogorski kadrovi zadnjih 65 godina po Srpskim drzavnim i javnim preduzecima.
Svi nacelnici direktori, sefovi savetnici su bili oni.
I sada jos da im damo 2 milijarde evra da bi dobili jos novih kadrova da direktorisu po Beogradu i Novom Sadu?
Alo

realan

pre 14 godina

Bog te mazo, Mrka postao i geostrateg, razmislja o izlasku na toplo more!! Nismo u stanju da popravimo most u centru Beograda sopstvenim snagama, a kupujemo luku na Jadranu. Tipicna srpska budalastina i bacanje para!

Lemi

pre 14 godina

Kao prvo mozak graditeljski bi morao da zna da nam je dunavska flota najgora od svih zemalja iz dunavskog sliva,Drugo ako jedna Austrija nema interesa da izadje na more i pri tom maksimalno koristi Dunav koji smo mi to ekonomski madjionicari da ce nama da se isplati grdnja pruge,vracanje dugova luke bar iznajmljivanje iste za silne novce + ulaganje u tu istu luku ,i zadnje kome otvarati radna mesta ,svojim gradjanim ili crnogorcima -sramota, postoje jeftinije i politicki sigurno razumnija resenja ,a to su recnom flotom do Konstance, auto putem i prugom do Soluna ,a pruga o kojoj prica ministar posluzila bi mi samo za jedno,
a to je da njega i direktore postavljene po crnogorskoj liniji po celoj Srbiji ,natovarim u taj voz za dole sa kartom u jednom pravcu

Tipolir

pre 14 godina

Srbija mora da ima more i ne da ga kupi nego da ga ima! Srbiaj kao slednica SFRJ ima pravo na svoj dio mora i to treba da se reši kao što Slovenci traže svoj deo mora od Hrvatske jer kažu da im to sleduje iz SFRJ. Oćemo onda i mi komad mora preko Crne Gore! Naše srpsko more!
(Oću more, 30. januar 2010 14:52)

Čuj ovoga. Ja također nešto želim, komad mjeseca. Hoču mjesec i fertik. Svašta ljudi žele, a Srbi ponajviše more. Imate ga, uz dosta novaca, pravac na more u Hrvatsku. Dobro kupanje i sunčanje, uz dobru papicu i kapljicu, osječat če te se ko carevi. Jasno to košta, jer nemate vlastitog mora. Uostalom, zašto bi ga i imali. Usput mali komentar jednog Srbina:

"Petar Luković: Ja bih voleo da je Jadran srpski, genijalno bi bilo, ali nije. Ne može da bude, tačka, gotovo, završena priča. Zaboravimo te priče šta bismo mi voleli. Super, pa još tamo do Moskve, pa rudnici, pa Nemci, pa sve robovi naši, super, odlično. Ceo svet je naš."

lud@zbunjen

pre 14 godina

Kako su to dobro osmislili da covek ne poveruje? samo nam treba da sada opet izgradimo C.Goru (pruge, puteve) a za 10 godina ce Albanci biti vecina u Baru pa da im i to prepustimo kao elektrane i rudnike na Kosovu. Mrka i ekipa su opet smislili novi posao decenije, veka , milenijuma da zamlacuju dokone i da maznu po neku milijardicu , da se nadje za usput.Nisam strucan ali mi se ovo cini kao nebuloza veka!

marsupilami

pre 14 godina

Samoubistvo u najavi. Tako bar kaže moj ćale, koji je skoro 40 godina radio sa brodovima. A usput se nacionalno deklariše kao - skoro pa Crnogorac!

Sava Drugi

pre 14 godina

Kakva je to politički interes imati glavnu luku u blizini zmlje koja je podržavši separtatizam pokušala da odvoji deo Sbije?

Kakav je to politički interese imati luku u zemlji koja je odlučila da secesijom izdvoji iz državne zajednice sa tvojom zemljom?

To ne može biti nikakvog interesa, tu može biti samo štete.

Drugo i pruga i luka su gradjeni parama gradjana Srbije. Taj deobni bilans još uvek nismo videli.

Treće, Zajam za obnovu Crne Gore je bio kao što mu ime kaže ZAJAM, kredit, Crna Gora se obnovila i sada je vreme i red i da se kredit vraća.


Dok se to ne uredi, tvoja dužnost i obaveza kao ministra je da aktiviraš hipoteku na prodaju bilo koje imovine Crne Gore. Da aktiviraš sve resurse tog ministarstva koje vodiš i da se ta deoba uradi što pre i što bolje na obostranu korist.

A po pitanju luke, ja verujm ministre da kao saobracajni strucnjak znate da je pravac Vardar, Morava već hiljadama godina lakši i jednostavniji način za transport robe i putika. Ta luka Bar ima značja ako i samo ako ne funkcioniše luka u Solunu i Rijeci.

I u najbolja vremena Srpske firme se nije išlo preko Bara a sa ovakvom prugom nema šanse da će to ikada i biti.

To što bi neki naši biznismeni voleli da imaju luku u kojoj ih niko neće pitati šta to provezoe, nije razlog da se cela Srbija zaduži i to plaća iz svog džepa.

Tina

pre 14 godina

Cela drzava nam je u fazi raspada. Pogledajte samo na sta nam lice putevi, mostovi, zeleznica, kompletna infrastruktura. Kakve su nam bolnice, skole, obdanista itd.Mogli bi tako da nabrajamo do sutra. Kuca nam se urusava a gospodin ministar bi dao pare u komsiluk. A taj isti komsija samo ceka priliku kako ce da iskoristi i da zavrne.

pile

pre 14 godina

Mrkonjicu, napravi "business plan": crno na belo koliko ce to da kosta, kako ce se isplatiti, za koliko vremena, itd. Inace, sve ove izjave su prazne price bez smisla.

Aci

pre 14 godina

Svasta,ko se imalo razume u transportne prilike na Balkanu zna da je mnogo bolje i jeftinije povezivanje sa Rijekom ili cak Grckim lukama.Luka Bar je "niko i nista" u evropskim razmerama a kamoli svetskim.Ali opet ce da urade nesto zbog politickog interesa a ne ekonomskog.

Andreas Romanov

pre 14 godina

Ko god ucestvuje u tom tenderu u potpunosti je svestan da buducnost cargo dela luke Bar zavisi od aktuelne pruge.

Samim tim bi bilo (ne)promisljeno od Srbije da ne ucestvuje u tom poslu.

Naime, i da novoosnovani koncern ponudi simbolican evro uz minimalnu obavezu u buduca ulaganja u taj deo like Bar, ipak se ne isplati nekom drugom spekulantu da ponudi vise od toga...

trubadur

pre 14 godina

Mrkonjiću 'veliki graditelju' dok ti pricas ove nebuloze Gazela ti se rusi, sto govori dovoljno o tvojim sposobnostima.
Ali nema veze idi ti lepo u Gucu na prasence i rakijicu kod brata Velje zivot je lep.

Oću more

pre 14 godina

Srbija mora da ima more i ne da ga kupi nego da ga ima! Srbiaj kao slednica SFRJ ima pravo na svoj dio mora i to treba da se reši kao što Slovenci traže svoj deo mora od Hrvatske jer kažu da im to sleduje iz SFRJ. Oćemo onda i mi komad mora preko Crne Gore! Naše srpsko more!

Terazijski Dukljani

pre 14 godina

Ako,ako,ako,ako,ako ,ako.Ekonomski je isplativo za Mrkonjica i njegove, jer bi to bilo daleko od Beograda i bilo kakve kontrole, sve bi to gradjani Srbije finansirali, rupa bez dna. Politicki interes??? Pa ne kupuje se teritorija i ceo grad Bar. Ma smesne su vise ove Mrkonjiceve nebuloze.Niko na celoj zemaljskoj kugli nije zainteresovan za luku Bar,jer da su bili kinezi,arapi,i ko sve ne jos po crnogorskim pricama u igri,sigurno ne bi odlozili i pomerilili za dva meseca. A Srbija je odustala zbog otvaranja crnogorske ambasade u Pristini,i bio bi stravican pritisak javnosti pre svega na DS,ali Mrkonjic i njegovi racunaju, mozda se slegne prasina za dva meseca.

Anduril

pre 14 godina

Mžda Mrka ima lični interes da izađe na more. Srbija je 1912.- 1913. vodila dva rata da bi izašla na koridor 10 i dobila pravo na korišćenje druge najveće luke na balkanu- Soluna. Posle toga su ljudi počeli glupavo da se bave nekim gudurastim krajevima, a Mrkin besmrtni šef je izgubio svaku šansu da vlada tim gudurama. Energija je potrošena, gle čuda Srbija se udaljila od Grčke u svakom smislu. Moj čukundeda je izgleda džabe popio kuršum u nogu na Bregalnici, ali je rođen pod srećnom zvezdom jer se mnogi nisu vratili.
Mislim da je lakše, pametnij i isplativije dogovoriti se sa Makedonijom i Grčkom oko obnove potpune rekonstrukcije prirodnog i već napravljenog izlaza Srbije na more (da ne kažem i krvlju plaćenog). Ako Crnoj Gori treba izlaz u kontinentalnu Evropu neka raspiše koncesiju, ovako mi sve ovo smrdi na tešku korupciju, novi Skadar na Bojani, i možda nove izbore...

no

pre 14 godina

Opet se izgleda sprema neki lopovluk.
Kako je luka Bar jeftinija varijanta kad Rijeku i Split hrvati nude po ceni od 1 kune i plus sto su do Rijeke i Splita bolji putevi ka Evropi

Sava Drugi

pre 14 godina

Kakva je to politički interes imati glavnu luku u blizini zmlje koja je podržavši separtatizam pokušala da odvoji deo Sbije?

Kakav je to politički interese imati luku u zemlji koja je odlučila da secesijom izdvoji iz državne zajednice sa tvojom zemljom?

To ne može biti nikakvog interesa, tu može biti samo štete.

Drugo i pruga i luka su gradjeni parama gradjana Srbije. Taj deobni bilans još uvek nismo videli.

Treće, Zajam za obnovu Crne Gore je bio kao što mu ime kaže ZAJAM, kredit, Crna Gora se obnovila i sada je vreme i red i da se kredit vraća.


Dok se to ne uredi, tvoja dužnost i obaveza kao ministra je da aktiviraš hipoteku na prodaju bilo koje imovine Crne Gore. Da aktiviraš sve resurse tog ministarstva koje vodiš i da se ta deoba uradi što pre i što bolje na obostranu korist.

A po pitanju luke, ja verujm ministre da kao saobracajni strucnjak znate da je pravac Vardar, Morava već hiljadama godina lakši i jednostavniji način za transport robe i putika. Ta luka Bar ima značja ako i samo ako ne funkcioniše luka u Solunu i Rijeci.

I u najbolja vremena Srpske firme se nije išlo preko Bara a sa ovakvom prugom nema šanse da će to ikada i biti.

To što bi neki naši biznismeni voleli da imaju luku u kojoj ih niko neće pitati šta to provezoe, nije razlog da se cela Srbija zaduži i to plaća iz svog džepa.

anticrnogorski lobi

pre 14 godina

NECEMO LUKU BAR!
NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!
Jel' treba jos jednom?

pile

pre 14 godina

Mrkonjicu, napravi "business plan": crno na belo koliko ce to da kosta, kako ce se isplatiti, za koliko vremena, itd. Inace, sve ove izjave su prazne price bez smisla.

trubadur

pre 14 godina

Mrkonjiću 'veliki graditelju' dok ti pricas ove nebuloze Gazela ti se rusi, sto govori dovoljno o tvojim sposobnostima.
Ali nema veze idi ti lepo u Gucu na prasence i rakijicu kod brata Velje zivot je lep.

no

pre 14 godina

Opet se izgleda sprema neki lopovluk.
Kako je luka Bar jeftinija varijanta kad Rijeku i Split hrvati nude po ceni od 1 kune i plus sto su do Rijeke i Splita bolji putevi ka Evropi

Anduril

pre 14 godina

Mžda Mrka ima lični interes da izađe na more. Srbija je 1912.- 1913. vodila dva rata da bi izašla na koridor 10 i dobila pravo na korišćenje druge najveće luke na balkanu- Soluna. Posle toga su ljudi počeli glupavo da se bave nekim gudurastim krajevima, a Mrkin besmrtni šef je izgubio svaku šansu da vlada tim gudurama. Energija je potrošena, gle čuda Srbija se udaljila od Grčke u svakom smislu. Moj čukundeda je izgleda džabe popio kuršum u nogu na Bregalnici, ali je rođen pod srećnom zvezdom jer se mnogi nisu vratili.
Mislim da je lakše, pametnij i isplativije dogovoriti se sa Makedonijom i Grčkom oko obnove potpune rekonstrukcije prirodnog i već napravljenog izlaza Srbije na more (da ne kažem i krvlju plaćenog). Ako Crnoj Gori treba izlaz u kontinentalnu Evropu neka raspiše koncesiju, ovako mi sve ovo smrdi na tešku korupciju, novi Skadar na Bojani, i možda nove izbore...

Voja

pre 14 godina

Ministre, Vi kao javna licnost vredjate gradjane koji Vas placaju. Ja ne spadam u nestrucne niti sam politicki orijentisan ali ZNAM u kakvom je stanju L.Bar i koliko radi. Takodje znam da sam uvek dobijao vece transportne troskove od dobavljaca nego preko Kopra ili Rijeke. Vi pricate nebuloze o potrebama cele nase privrede za L.Bar. Vasa strucnost je pod znakom pitanja. Gazela samo sto nije pala, Ibarska magistrala je uzas gde je rizik voziti se i svake nedelje nicu novi krajputasi a Vi zapeli za Lukom Bar kao pijan plota. Takodje to nije kupovina to je najam od 54% na 30 godina sa obavezom ulaganja jer je infrastruktura 90% propala. To je ekonomska igra koja jedino odgovara C.Gori i crnogorcima iz Vlade Srbije. Tvrdim Vam da ako 'pobedimo' na tenderu da SPS i DS ce biti dramaticno 'kaznjeni' od 'nestrucnih i politicki ostrascenih' glasaca kako ih Vi strucno nazivate. Samo napred u Vasu bezglavu avanturu.

marsupilami

pre 14 godina

Samoubistvo u najavi. Tako bar kaže moj ćale, koji je skoro 40 godina radio sa brodovima. A usput se nacionalno deklariše kao - skoro pa Crnogorac!

Aci

pre 14 godina

Svasta,ko se imalo razume u transportne prilike na Balkanu zna da je mnogo bolje i jeftinije povezivanje sa Rijekom ili cak Grckim lukama.Luka Bar je "niko i nista" u evropskim razmerama a kamoli svetskim.Ali opet ce da urade nesto zbog politickog interesa a ne ekonomskog.

realan

pre 14 godina

Bog te mazo, Mrka postao i geostrateg, razmislja o izlasku na toplo more!! Nismo u stanju da popravimo most u centru Beograda sopstvenim snagama, a kupujemo luku na Jadranu. Tipicna srpska budalastina i bacanje para!

Terazijski Dukljani

pre 14 godina

Ako,ako,ako,ako,ako ,ako.Ekonomski je isplativo za Mrkonjica i njegove, jer bi to bilo daleko od Beograda i bilo kakve kontrole, sve bi to gradjani Srbije finansirali, rupa bez dna. Politicki interes??? Pa ne kupuje se teritorija i ceo grad Bar. Ma smesne su vise ove Mrkonjiceve nebuloze.Niko na celoj zemaljskoj kugli nije zainteresovan za luku Bar,jer da su bili kinezi,arapi,i ko sve ne jos po crnogorskim pricama u igri,sigurno ne bi odlozili i pomerilili za dva meseca. A Srbija je odustala zbog otvaranja crnogorske ambasade u Pristini,i bio bi stravican pritisak javnosti pre svega na DS,ali Mrkonjic i njegovi racunaju, mozda se slegne prasina za dva meseca.

Pedja

pre 14 godina

Ovako :
- Trenutno se 8.5% Srpskog prometa obavlja preko LukeBar
- Luka Bar se nalazi u stranoj drzavi
- U opstini Bar (kazem opstini) trenutno je 53% albanskog stanovnistva
- Luka bar je u dosta losem stanju
- Luka Bar je jedna od najplicih luka na sredozemlju i u strucnim krugovima je zovu "gliser luka"
- Luka Bar nema prilaznu infrastrukturu (pruga i put). Zahteva ogromna ulaganja. (10-15 milijardi evra)
- Zbog geografskog polozaja niko nije zainteresovan za LukuBar a odredjeni lobi namerava da Srbiju uvuce u ovo...

Ovo su cinjenice Mrkonjicu, a po vama bi Srbija trebala da :
kupi LukuBar, da ulozi ogromna sredstva u rekonstrukciju, da izgradi put i prugu, da se pozajmi u svetu, da zapostavi izgradnju Srbije (pogledajte jug srbije) sve zbog ogromnog zalaganja lobija iz te drzave !!!
Ulozena sredstva ne bi mogla da vrati u narednih nekoliko desetina godina ...
Inace i Velja Ilic je imao slicne ideje, setite se kako je zavrsio na izborima...

Pogledajte ovaj link :
http://starisajt.nspm.rs/ekonomskapolitika/2007_acimovic1.htm

Aca_USA

pre 14 godina

Za ono sto Srbija izvozi dovoljne su luke na Dubavu koje nas povezuje sa EU i Rusijom. Za ono sto uvozimo dovoljne su luke u Solunu, Kopru, Rjeci i Kostanci.
Luka Bar Srbiji ne treba.

Sergio

pre 14 godina

O kakvom vi izlazu na more pricate. Srbija nema izlaz na more!!! Mogu Miskovic i Kostic da pokupuju sve luke svijeta, Srbija NEMA izlaz na more!!! Ma moze drzava Srbija da ih pokupuje, opet Srbija NEMA izlaz na more!!! A i ako kojim slucajem Misko & co dodju do vecinskog udjela u nekoj luci, to ce vam biti isto ko i Delta i Maxi, cepanje po usima.

zoran

pre 14 godina

Sbija nema potrebe za lukom Bar,kad ima reku Dunav i luke na Dunavu.Sve firme koje su zainteresovane za luku Bar a dolaze iz Srbije,njihovi vlasnici su crnogorskog porekla koji naravno vuku svojim korenima.Poseduju ogromne povrsine pod zitaricama u Vojvodini,i sve vise zemlje ce posedovati,tako da ce Srbija i u narednom periodu placati skupu hranu.Da li sam u pravu?Gde je hrana skuplja a naseg je porekla u Srbiji ili u Crnoj Gori?Najveci veleposednici a crnogorci!Zamislite se malo vise?

Beogradjanin

pre 14 godina

Politicki interes Srbije je da vidimo sta su sve radili Crnogorski kadrovi zadnjih 65 godina po Srpskim drzavnim i javnim preduzecima.
Svi nacelnici direktori, sefovi savetnici su bili oni.
I sada jos da im damo 2 milijarde evra da bi dobili jos novih kadrova da direktorisu po Beogradu i Novom Sadu?
Alo

Veljko

pre 14 godina

Pa ja stvarno zivim u ludnici. Srbija nije u stanju da proizvede jednu lopatu, asov, motiku. Kamoli frizider, televizor. Sram Vas bilo. Sad treba luka, zasta? da uvozite jos??? Treba nama jedan leteci tanjir da odletimo svi osim politicara odavde.

S.Jovanović

pre 14 godina

Ovaj prostački demagog i dalje ne odustaje od toga da prodaje Srbiji ... za bubrege !
Da Mrkonjiću ,izlazak na more bi bio koristan, kada bi Srbija imala svoju obalu . Koliko je meni poznato, Bar je u drugoj državi, i sasvim je logično da onda ta država ima interes da razvija svoj izlaz na more ,a ne da mi to radimo za drugu državu.
Prestani više da iritiraš sa takvim izjavama, ovaj napaćeni srpski narod , jer toliko baš glupi nismo, a siguran sam da se te ideje o kojima govoriš, da ne ulazim u to gde su i zašto nastale, nikada neće sprovesti u delo jer tako nešto ovaj narod neće dopustiti!
Ako si toliko zaljubljen u luku Bar ,preseli se u Crnu Goru, pa im ako imaju para za to, izgradi ne jednu, nego tri luke !
Jadna je i žalosna ova Srpska vlada, koja ima takve ministre kao što si ti.

radda

pre 14 godina

MrKonjiću, MrKonjiću kupi je sopstvenim novcem - imaš dovoljno, bar za jednu luku... pa sačekaj da je Milo nacionalizuje... da li bi ti se isplatilo ? Verovatno DA jer kad si sa Milom u dilu sve ima korist....ali ličnu.
Ima toliko luka na Jadranu, ne mora baš Bar da bude ta luka.... a mnogo je zgodnijih prilaza, npr parče Solunske Luke bi ti bilo pametnije...
a može i parče Koparske... šta si zapeo za Bar ?
Nigde puta nigde staze.....svud go stone noge gaze

Pera

pre 14 godina

Mi gradjani Srbije bi trebali ili pre morali da stavimo do znanja svima koji rade za nas a iz naseg ministarstva da mi imamo pameti, da znamo da se pobunimo i izborimo za svoje i da vise ne zelimo da trpimo Crnogorski lobi koji nas je doveo do propasti u toliko preduzeca, doveo do toga da je na vecini fakulteta preko 50% profesora i asistenata iz Crne Gore i iz istih tih porodica, doveo do toga da Crnogorski studenti studiraju na budzetu i polazu ispite preko veze i posle nama uzimaju posao i jos mnogo primera.

Nije nama potrebno da nam iko govori da smo mi u ovakvoj ili onakvoj vezi sa Crnom Gorom, znamo mi na cemu smo. Jeste, u Crnoj Gori ima dosta Srba ali ti Srbi nisu na vlasti niti nam Crnogorska vlast misli ista dobro nego nas iz dana u dan vredja, kao da su oni u poziciji da tako nesto rade, njihovi lobiji prljavim parama kupuju sve po Srbiji i unistavaju, izvlace nam pare evo vekovima i to sve vise i vise i mi VISE TO NECEMO DA DOZVOLIMO !!!

Pascete gospodo, bolje da trpimo torturu nasih lopova nego da se pare poklanjaju opet u Crnu Goru, nismo mi krava muzara pa da nas ceo zivot muzu jedni te isti.

Mrkonjica pred komisiju i ...

Proka

pre 14 godina

Pa nece Srbija izaci na more tako sto ce kupiti luku, osim ako luku ne proglase za teritoriju ambasade pa na taj nacin dobijemo teritoriju Srbije na moru...

kum

pre 14 godina

Matori se vec odavno ugradio i obezbedio za ceo zivot. Sad iz obesti i dosade zamajava sirotinju. Da ima obraza i cojstva odavno bi ustupio svoje mesto mladjem i sposobnijem.

nikola

pre 14 godina

O čemu ovaj čovek priča: Prokop - ništa, Koridor 10 - ništa, obilaznica oko Beograda - ništa, Gazela - ništa i sada Luka Bar i autoput ka Crnoj Gori. Gospodine stvarno ste preterali. Završite samo nekoliko kilometara obilaznice oko Beograda pa ćemo biti zadovoljni.

friday

pre 14 godina

Eto zasto je on bio Milosevicev najbolji ucenik! Ostao je da dokusuri ovu zemlju posto ucitelj nije imao vremena...i sve to uz svesrdnu podrsku predsednika Tadica i njegovog DS-a!
Mrkonjicu ciju sliku imas u kabinetu?
(Aleksandar, 30. januar 2010 17:08)
Potpisujem milion puta!!!

Tipolir

pre 14 godina

Srbija mora da ima more i ne da ga kupi nego da ga ima! Srbiaj kao slednica SFRJ ima pravo na svoj dio mora i to treba da se reši kao što Slovenci traže svoj deo mora od Hrvatske jer kažu da im to sleduje iz SFRJ. Oćemo onda i mi komad mora preko Crne Gore! Naše srpsko more!
(Oću more, 30. januar 2010 14:52)

Čuj ovoga. Ja također nešto želim, komad mjeseca. Hoču mjesec i fertik. Svašta ljudi žele, a Srbi ponajviše more. Imate ga, uz dosta novaca, pravac na more u Hrvatsku. Dobro kupanje i sunčanje, uz dobru papicu i kapljicu, osječat če te se ko carevi. Jasno to košta, jer nemate vlastitog mora. Uostalom, zašto bi ga i imali. Usput mali komentar jednog Srbina:

"Petar Luković: Ja bih voleo da je Jadran srpski, genijalno bi bilo, ali nije. Ne može da bude, tačka, gotovo, završena priča. Zaboravimo te priče šta bismo mi voleli. Super, pa još tamo do Moskve, pa rudnici, pa Nemci, pa sve robovi naši, super, odlično. Ceo svet je naš."

Neutralni

pre 14 godina

Ne treba biti veliki strucnjak pa zakljuciti da je kupovina luke Bar narodski receno corav posao. Pruga Beograd-Bar je u prilicno losem stanju. Kao sto je vec receno, potrebno je rekonstruisati celu prugu, ali ne zaboravite da je deo te iste pruge u Crnoj Gori i tu su uglavnom one najteze deonice, sa sve mostovima, tunelima itd. Super, opravice Srbija svoje pruge i napraviti autoput ka Crnoj Gori, a sta onda? Ko nama moze da garantuje da ce Crna Gora da rekonstruise deo pruge koji ide preko njene teritorije? Niko. Da li Crna Gora ima kapacitete i mogucnosti da zatrazi kredit za obnovu pruge? Verovatno, ali garancije koje moze da predstavi nekoj banci bi bile cista spekulacija, jer niko ne moze da precizno kaze koliki ce biti saobracaj tom prugom. Zato sto realno govoreci, niko ne moze da natera firme da uvoze ili izvoze robu preko Bara. Kako sam procitao pre neki dan, Grci su prilicno zagrejani za zavrsetak Koridora 10 i dace obecanu pomoc od 150 miliona Evra. Grci koji su u dugovima do guse daju pare, zato sto znaju koji je potencijal Koridora 10 i kapiraju da je to isplativ posao.

miki

pre 14 godina

Da li je Mrka u pravu? Jeste. A da li znate zasto? E, pa zato sto misli , kao i sva njegova komunisticka bratija, da ovaj narod nema mozga. A zna se koliko to kosta. Ako za obnovu pruge BG - Presevo i eliktrifikaciju Nis - Dimitrovgrad treba oko 1,5 milijardi evra sta mislite koliko treba za BG - Bar? Ja cu da Vam kazem DUPLO VISE. Remont 1km pruge za brzinu 1oo trba dati oko 1 miliona evra. Do bara je to skoro 5oo miliona. E, na to dodajte OBAVEZNU rekonstrujciju 234 mosta i oko 25o tunela. A to je ko zna tacno koliko. Naravno treba uzeti u obzir i konfiguraciju terena, da li ce uopste moci da idu kontejnerski vozovi. Koliko ja poznajem prugu skoro da je nemoguce. Ali kod Mrke sve MOZE i to PRE ROKA. Kakav bre Mrkonjicu politicki interes? Najveci srpski politicki interes u odnosu sa Crnom gorom je da budu sto DALJE od Srbije. To je Mrko srpski interes. Od komunistickih interesa mi se povraca. Idi Mrko u penziju. Imas dovoljno godina zivota da prestanes da lupetas o srpskim polickim i drugim interesima jer si hteo ili ne odavno IZGUBIO kompas sa realnoscu. Medjutim, kojoj si partiji pripadao i ne cudi sto si i dalje najobicniji sarlatan. Naravno na stetu srpskog naroda.

Mitar

pre 14 godina

E moj predsednice Tadicu ...

Da li planirate da ovo sprecite ...???

Strasno ste me razocarali (do sada se niste oglasili povodom ove sulude ideje o luci Bar) ...

Misko

pre 14 godina

Srbija je bankrot drzava koja nista ne proizvodi, nista ne izvozi, pa prema tome i ne treba joj luka Bar. Nejasno je i to sta se misli pod onim "politicki interes" i "izlazak na more" ? Ako drzavom Srbijom vlada banakrski kartel, onda je jasno da mi vise nemamo drzavu, a samim tim onda ne moze biti ni politickih interesa. Sto se tice "izlaska na more", to je jos neshvatljivije jer o kakvom to izlasku na more je rec? Drzava izlazi na more onda kada kontrolise odredjenu teritoriju koja je na moru, a ovde se ne radi ni o kakvoj kontroli teritorije vec o kupovini jedne propale luke. Nemam nista protiv da privatne firme kupe sta god pozele, ali imam protiv toga da drzava Srbija ucestvuje u tom poslu. Uostalom, ako FIAT planira da proizvede onih 300.000 hiljada automobila, onda bi najlogicnije bilo da luku Bar kupi FIAT. Naravno, u pitanju je samo shala jer FIAT Srbija nikada nece prozivoditi ni treci deo obecanog. Bojim se samo da ce Srbija od pozajmljenog novca renovirati luku Bar, da ce korist imati neko drugi, a da ce srpski poreski obveznici samo placati kamatu na pozajmljeni novac.

Dejan

pre 14 godina

Narod u Srbiji, koji ne zeli da investira u svoju propast je glup i nestrucan, ali su zato tu Mrkonjiz i crnogorski lobi da nam objasne kao je za nas dobro da investiramo nekoliko milijardi u CrnuGoru.

Ko ce da vraca kredite ? Kursumlija , Leskovac ....?

Aleksandar

pre 14 godina

Eto zasto je on bio Milosevicev najbolji ucenik! Ostao je da dokusuri ovu zemlju posto ucitelj nije imao vremena...i sve to uz svesrdnu podrsku predsednika Tadica i njegovog DS-a!
Mrkonjicu ciju sliku imas u kabinetu?

DJORDJEVIC

pre 14 godina

Da izadjemo na more pa da organizujemo Mediteranske Igre ima Bog da nas vidi. Srbija jedino izlazi na Panonsko More i neka tako i ostane.

A jel politicki interes Crne Gore?

pre 14 godina

Za razliku od Dunava za koji nam DO CRNOG MORA trebaju samo brodovi, do Bara trebaju pruge i putevi, a to ovom liku od ministra nesto ne ide od ruke, zar ne?

Skretnicar

pre 14 godina

Ova tema o Luci Bar i transportu do iste mi dodje kao razgovor nedeljom popodne kada je stomak pun krvi a u glavi nema nista pa prica ko sta stigne.
Aman PREKINITE DA SPINUJETE OVU TEMU svakog vikenda ista prica od istih ljudi ( ili ludi ).
Da li o ovoj temi moze da progovori i neki strucnjak koji nije crnogorskog porekla?
Sto ne pitate i nas u Vojvodini sta mislimo o ovome pitanju. Trista godina sto izvozimo je na zapad Evrope a u tom pravcu nam ova luka i ne treba. Voleo bi da mi neko strucan kaze sta to mi ozvozimo preko Luke Bar i za koga, koliko ce se povecati nase potrebe za istim izvozom u narednih trideset godina ?
AKO NEKO MISLI DA ULOZI PARE U LUKU BAR I DA SVE OVO SREDI I JOS NESTO DA ZARADI ONDA MU JE MESTO U LAZI LAZAREVICU ILI CE DA TROSI TUDJE PARE I DAS GA BRIGA ZA SVE OSTALO.

Neutron

pre 14 godina

Politicki interes? Ja molim gospodina Mrkonjica da tacno pojasni taj pojam, tj., da je izlazak na more politicki interes. Ja mislim da se politicki i ekonomski interesi razlikuju. Pricati o ekonomskim interesima po ovom pitanju je lakse shvatiti, samo, u cijem ekonomskom interesu? Graditi tudju infrastrukturu?
Opet, insistiram da "drug" Mrkonjic, pre nego sto pocne da razbacuje ono malo para koje imamo, vrlo precizno pojasno ovaj pretencijozni izraz "politicki interes". Sta tacno on pod tim podrazumeva i ako ova mistifikacija stvarno moze da se materijalizuje. U nasu korist, razume se. Molim cifre. Nemojte cackati vise mecku jer ce vas ovo skupo kostati.

Lemi

pre 14 godina

Kao prvo mozak graditeljski bi morao da zna da nam je dunavska flota najgora od svih zemalja iz dunavskog sliva,Drugo ako jedna Austrija nema interesa da izadje na more i pri tom maksimalno koristi Dunav koji smo mi to ekonomski madjionicari da ce nama da se isplati grdnja pruge,vracanje dugova luke bar iznajmljivanje iste za silne novce + ulaganje u tu istu luku ,i zadnje kome otvarati radna mesta ,svojim gradjanim ili crnogorcima -sramota, postoje jeftinije i politicki sigurno razumnija resenja ,a to su recnom flotom do Konstance, auto putem i prugom do Soluna ,a pruga o kojoj prica ministar posluzila bi mi samo za jedno,
a to je da njega i direktore postavljene po crnogorskoj liniji po celoj Srbiji ,natovarim u taj voz za dole sa kartom u jednom pravcu

Pera

pre 14 godina

Gospodin Mrkonjic je izjavio u vise navrata da obecava zavrsetak koridora do 1. maja 2012-te godine, znate li Mrkonjicu da vas mozemo tuziti ako ne ispunite obecanje? Nema vise starog rezima, sada se ide pred medjunarodni sud pravde i nadoknadjuju troskovi!

Pera

pre 14 godina

E ministre, pitam se samo da li ste uopste polozili zakletvu i ako jeste kome!?


Posle toliko slucajeva i posle svega ovoga sto smo doziveli od pojedinih nasi "bistri" umovi opet iznose pare iz zemlje nenamenski da bi drugima pomagali, vas ministre treba pitati koliko vam je kojekakav lobi platio da lobirate za njih i da lazete nas gradjane jer ste javno rekli kako drzava nece u tome ucestvovati!

Oću more

pre 14 godina

Srbija mora da ima more i ne da ga kupi nego da ga ima! Srbiaj kao slednica SFRJ ima pravo na svoj dio mora i to treba da se reši kao što Slovenci traže svoj deo mora od Hrvatske jer kažu da im to sleduje iz SFRJ. Oćemo onda i mi komad mora preko Crne Gore! Naše srpsko more!

Tina

pre 14 godina

Cela drzava nam je u fazi raspada. Pogledajte samo na sta nam lice putevi, mostovi, zeleznica, kompletna infrastruktura. Kakve su nam bolnice, skole, obdanista itd.Mogli bi tako da nabrajamo do sutra. Kuca nam se urusava a gospodin ministar bi dao pare u komsiluk. A taj isti komsija samo ceka priliku kako ce da iskoristi i da zavrne.

nikola

pre 14 godina

O čemu ovaj čovek priča: Prokop - ništa, Koridor 10 - ništa, obilaznica oko Beograda - ništa, Gazela - ništa i sada Luka Bar i autoput ka Crnoj Gori. Gospodine stvarno ste preterali. Završite samo nekoliko kilometara obilaznice oko Beograda pa ćemo biti zadovoljni.

lud@zbunjen

pre 14 godina

Kako su to dobro osmislili da covek ne poveruje? samo nam treba da sada opet izgradimo C.Goru (pruge, puteve) a za 10 godina ce Albanci biti vecina u Baru pa da im i to prepustimo kao elektrane i rudnike na Kosovu. Mrka i ekipa su opet smislili novi posao decenije, veka , milenijuma da zamlacuju dokone i da maznu po neku milijardicu , da se nadje za usput.Nisam strucan ali mi se ovo cini kao nebuloza veka!

Dusan Silni

pre 14 godina

Madjari i cesi,slovaci,austrijanci nemaju more gospodine pa su u evropskom vrhu sa drzavnim tvorevina,daleko su ispred srbije.Osposobljavaj zeleznicki koridor 10/dimitrovgrad,sofija-presevo,solun za brzine od 200km/h,time cemo imati bar oporavak pokradene i unazadjene zeleznice,zaradjivacemo na tom transportu kontejnera i ljudi debelu lovu.
Niste sposobni tranzitni saobracaj da uredite izgradnjom 10km asfaltnog puta,gazela vam se urusava u sred beograda,a znate da kupujete luku koja apsolutno ne opravdava trosak od 2 milijarde eura.Crna gora neka se razvija sa kosovom i tiranom,vi spasavajte ovu propast srbije i prestanite sa provokacijama naroda.Strucnjaci iz oblasti ekonomije su rekli svoje,narod takodje,sad radite sto god hocete nista me u ovoj zemlji ne iznenadjuje.Stize vreme za podnosenje racuna za utrosene 34milijarde eura pa videcemo sta sa svima vama da radimo.

mario

pre 14 godina

"Kako je luka Bar jeftinija varijanta kad Rijeku i Split hrvati nude po ceni od 1 kune i plus sto su do Rijeke i Splita bolji putevi ka Evropi
(no, 30. januar 2010 14:10) "
Jedna ispravka nenude hrvati luke na prodaju za 1 kunu več brodogradilišta,ali možete i njih kupiti da gradite brodove.
jedno je izlaz na more,a drugo je zakup jednopg dijela luke.

evita

pre 14 godina

Ciji bre politicki interes? Kosticev i Miskovicev? A u talu su osim nasih i neki crnogorski mocnici, jer Milo bi radje zapalio luku samo da napakosti Srbiji i njenim pravim politickim interesima. Na nesrecu, Zakon o medijima je mnoge postene novinare uplasio pa se o ovom planu o jos jednoj pljacki srpskih poreskih obveznika malo pise.

Mirko

pre 14 godina

Pre neki dan metro, sad opet luka Bar. Evo resenja, izgraditi metro liniju od Vukovog spomenika do Luke Bar, 2 muve jednim udarcem. Srbija povezana sa Jadranom, cirka 3 sata metroom! Mrko reaguj!!

radivoje

pre 14 godina

Možda imaju interes Miško,Kole i ostali tajkuni da im DRŽAVA DA MALO NAŠIH PARA DA KUPE ONO što NIKO NEĆE DA KUPI!A za jedno 2 godine,UPS TO JE BILA LOŠA POSLOVNA ODLUKA,ali SU NJIHOVI DŽEPOVI MALO PUNIJI, a državna KASA PRAZNA!Jedva čekam da vidim koji je to sledeći posao ZA BOLJITAK SRBIJE!PS:SADA SE VIDI KO JE BIO DAFININ I JEZDIN MENTOR!U NOVE RADNE POBEDE!!!

VLAdaR

pre 14 godina

E, super, CG se odcepila (fala Bogu), pa cemo sad "mudrom" politikom da investiramo u region, kao da smo mi neka regionalna sila. BRAVO MRKO!
Imam ja jedan predlog. Ja sam iz Negotina, i mi ovde u istocnoj Srbiji imamo rudnike i dve ogromne hidroelektrane. Ajde mi sada da se odcepimo, pa ce mozda Mrka & Co da pocnu malo da ulazu i kod nas!!!
Druze Mrko, mani se vise te tvoje price iz 1999, kako si ti veliki obnovitelj, OBNOVI PRIJATELJU PUTEVE I ZELEZNICE U SRBIJI, a CG ostavi njima, imaju oni ko ce da brine o njima. Pitaj koji se jezik najvise prica u Ulcinju, Baru i okolini.

No pasaran!

pre 14 godina

Referendum! Ljudi pod hitno nam treba 100 hiljada potpisa. Ne dozvolimo da budemo robovi crnogorskog lobija u sopstvenoj zemlji. Ova pljacka ne sme proci!!!

dejan

pre 14 godina

Bojim se da je otpor ovoj ideji suvishe slab i da ce proci... a otplacivacemo je svi mi .. kroz vece poreze, kroz akcize i sl.

Na zalost.

Dimitrije

pre 14 godina

Prvo luka Bar nije nas drzavni interes .Mozda neko ima partijski interes da nam prica price kao da smo osvojili deo teritorije a ne kupili deo propale luke .Drugo kako drzava planira da se zahvali privatnim firmama koje ce svojim parama da stite nas "drzavni interes" ?Cini mi se da znam odgovor .Trece zar nije jasno da ako ikada investiramo pare u Luku , sagradimo autoput i modernizujemo zeleznicu da cemo biti taoci CG .Posle toga ce oni nama diktirati uslove pod kojima cemo moci da ostanemo u Baru a mi necemo imati izbora posto smo vec bacili masu para u taj projekat.Luka Bar nije drzavni interes ,moze da bude jos jedan primer korupcije ogromnih razmera i donosi korist CG odma a nama mozda jednog dana.U uslovima u kojima Srbija kuburi sa parama definitivno ovaj projekat ne moze da bude prioritet .

mladen

pre 14 godina

ovo je opasna laz! srbiji netreba bar. pos vom kapacititu i gazu bar nije luka koja moze da se uporedi sa koprom ili sl, i uopste se nezna da li srbiji to treba! nema studije, nema analize, nema racunice, nema odgovornosti...vec samo pukog i ispraznog politikanstva jednog potrosenog milosevicevog galamdzije koje je tu gde je zahvaljujuci tadicevim trulim kompromisama i neodgovornosti pro-eu biraca u srbiji. eto vam...na!!!

mertur

pre 14 godina

Za izvoz zitarica iz Srbije mozda je luka Bar vazna ali za kosovska rudna bogastva nikako. Mrkonjicu gde vi zivite zar niste jos culi za albansku luku Shen Gjin koju su albanske vlasti dali nama kosovarima na iskoriscenje i sa autoputevima koji se u albanije grade i sa onim koji je na planu da se na kosovu gradi svaka roba sa Kosova pa ako hocete i samog juga Srbije za par sati stize do Draca ili Shen Gjina. Uostalom nemojte pokusavati da obrlatite izmuceni narod sa rudnim bogastvima Kosova jer o tome se neko drugi pita.

Petar

pre 14 godina

Ja stvarno molim redakciju B92 da ove komentare i one od ranije na ovu temu odnese Tadicu, Dinkicu i drugima da ucine nesto da zaustave ove neznalice. Napravte SIGURNU KUCU za sve nas, onemogucite ovu katastrofu!

Artani-NY

pre 14 godina

"prevoz ruda sa Kosova"
Ha Ha Ha Ha Ha, (smesan si)
Ruda sa Kosova ce se prevoziti ka Luci Shen Gjin.(Albanija poklonila ovu luku Kosovi, prije 2 god)
Kosovo ima izlazak na more, a srbija nece nikad.

Nebojsa

pre 14 godina

Zar vi zaista mislite da u Crnoj Gori ima još neko toliko naivan da srbima proda Luku Bar?
I to još nakon ovako javno proklamovanog stava da je u pitanju politički interes?!
Ako se na sve nadoveže izjava vašeg novog patrijarha kojom je uvrijedio Crnogorce, jasno je da ideje Ilije Garašanina još žive u vašim glavama.
E, ovoga puta neće moći. Crna Gora se dozvala pameti...dosta je bilo okupacije i asimilacije!

Pozdrav iz crnogorskog Bara

milan

pre 14 godina

15 godina smo za ...a davali pare da se obnove od zemljotresa..kad smo im izgradili državu oni nam dobro naplatiše svako letovanje..sad pruge i luke da im gradimoo.pa stvarno ste odleipili načistoo.

Milan

pre 14 godina

1. Da nesto vredi tu bi luku do sada kupili neki sposobniji i preduzimljiviji od nas jer takvih ima mnogo.

2. Da nesto vredi, Crnogorci je sigurno ne bi nama prodavali, sve i da damo najbolju ponudu.

3. Umesto da otvaramo radana mesta za nase gradjane, mi otvaramo radna mesta u gradu naseljenom pretezno Albancima koji ce ionako verovatno biti u sastavu Velike Albanije kroz koju deceniju.

4. Posto pricamo o ekonomskom interesu, kako i kroz koliko godina g-din ministar misli da isplati ovu investiciju? Kad ce u ovoj drzavi politicari da podnesu racun poreskim obveznicima?

Muka mi je od jugonostalgicara, nekompetentnosti nasih politicara i komunisticke ekonomske skole.

Deki

pre 14 godina

Dansanji biznismeni tj. kriminalci iz Slobinog doba oce da neometano uvoze drogu i distribuiraju je po Evropi za 5-6 godina kad budemo clanica.

Enver

pre 14 godina

Nisam ekonomista ali se pitam kojoj budali moze pasti na pamet da pored postojece pruge jos i auto put gradi kroz one gudure. Politicki interes? Halo pa proslo je vrijeme komunizma, u Kapitalizmu se sve vrti oko ekonomije a politika joj sluzi. Ovi su pomjesali jabuke i kruske!

mita sajba

pre 14 godina

SOLUN!
"Mrkonjic je ... ocenio da će transport preko crnogorske luke biti mnogo efikasniji i jeftiniji od postojećeg preko luka u Konstanci, Kopru i Rijeci." A solunska luka, ministre?
Meni je jasno da SPS-ovcima istorija pocinje `41. godine, ali, ministar bi trebalo da zna, da je jos Kraljevina Jugoslavija imala interes u solunskoj luci (da ne secam, da se deo sramnog pakta sa silama Osovine, od 25. marta 1941.g. ticao i Soluna, upravo zbog "političkog interes da izađe na more" i luke ..)!
Verovatno, koreni iz Crne Gore, vuku zavicaju (sto mu je oprostivo), te, ministrar, zato zagovara toliko barsku luku, ali ... PRESKUPO je! Sem, plitke "montazne" barske luke i pruge BB, stare i nerekonstruisane 35 godina, za funkcionalnu upotrebu te luke, od strane srpske privdere, potrebne su desetine milijardi dolara. Zasto se sada zuri? Zasto ne sacekamo ulazak u EU, pa zajedno napravimo procenu, eventualni projekat, da li jos neko, mozda Madjarska, Slovacka ili Ceska, imaju slican "politički interes da izađe na more"??
Ne treba zaboraviti ni to, da Albanija, samo prugom Bar-Skadar, izlazi prugom u Evropu. Za koga mi to planiramo da pravimo auto put i rekonstruisemo prugu Bar-Beograd? Evropa forsira koridor 10 (put i pruga), sto je i nama u interesu (i zbog solunske luke), ali dzaba ...
Mislim, da je vreme, za nove izbore!

kapetan

pre 14 godina

ponovo jos jedana podvala,

prvo "zakup" luke neznaci "izlazak na more",

drugo, da li ste gledali Intervju sa Jugoslavom Cosicem, u kome je gostovao doticni ministar, u par navrata je pravdao ovakav potez vlade nekakvim novim potrebama Sicilijanskih "biznismena" prema Rumuniji i Bugarskoj.........hm, da li vam to nesto govori o ozbiljnosti ovog projekta,
Bari, Bar,i.........?,
a ako Srbija ima vece ambicije od sadasnjih granica, neka se dokaze na svom terenu, t.j. u svojoj drzavi, pa neka napravi ono sto joj je od sadasnjeg znacaja i to vitalnog,
takvi sumnjivi tipovi poput "ministra" ili su placeni ili duguju nekome nesta,
horor od omalovazavanja minimuma inteligencije i dostojanstva sopstvenih gradjana !

Mandrak

pre 14 godina

Voleo bih kad bi neko upuceniji mogao da objasni, stace nama sve ovo?

Ne razumem se najbolje u politku :) Niti u investicije, imam malo zdravog razuma, pa to povlaci ovo pitanje.

Zbog cega Srbija, Crnoj gori da razvija zeleznicu, i da gradi autoput?

Ja kako god da pogledam na svu ovu pricu, ne vidim ni trunke koristi za Srbiju. A gomilu koristi za crnu goru. Kao i za "tajkune" koji ce da uloze u luku bar, ali ne i u infrastrukturu pruge, autoput... Sto ne sredi crna gora svoju infrastrukturu, pa onda ponudi luku bar na prodaju?

U ostalom, zar nam se ne isplati vise da sredimo prugu u srbiji, i koristimo usluge neke druge luke? U hrvatskoj, sloveniji, pa i Italiji, francuskoj, Nemackoj... bilo gde.

Bez zezanja, ako neko ima neko normalno objasnjenje, zbog cega je ovo dobro za Srbiju, voleo bih da mi objasni.

Dragan

pre 14 godina

Ako stvarno MK grupa, Sartid, Viktorija grupa, pa i Delta i niz drugih, kako tvrdi Mrkonjic imaju interesa da izvoze i uvoze robu preko Luke Bar, onda neka oni kupe ovu luku i neka investiraju u nju i u kompletnu zeleznicku prugu. Zasto bi to za njihov racun radila drzava, odnosno njeni poreski obveznici? Za cije babe zdravlje? Inace, Sartid vise od godinu dana uglavnom ne radi. Radio je mesec dana zbog kvara u zelezari u Kosicama, dok isti nije otklonjen. Njemu vise ne treba ni Luka Bar, ni bilo koja druga luka. Za ono sto proizvode dovoljan je splav na Topciderskoj reci. Miki Kostic odnosno MK grupa rasprodali su za milione eura sve secerane koje su kupili za pet nemackih maraka. Ako im Luka u Baru za nesto treba, to moze biti eventualno smestaj Kosticeve jahte. Delta je pred bankrotstvom. Dobavljaci im sve manje isporucuju robu zbog dugova i uglavnom svi investicioni projekti (Interkontinental, Crown Plaza, Autokomanda, Dorcol, itd.) im godinama postoje samo na papiru jer ni jedna banka nije blesava da im odobri bilo kakav kredit. I njima Luka Bar treba isto onoliko koliko Agrokomercu iz Velike Kladuse i Jugoskandik Banci iz Beograda danas treba luka u Sidneju.

autonomas

pre 14 godina

Srbija ima interes da otvori sto je vise mogucih saobracajnih kanala. Nazalost, u Srbiji danas vlada toloko retrogradne svesti kako medju politicarima tako i medj narodom koji je u svojoj 30-godisnjoj izolaciji potpuno izgubio osecaj za realnost.
Citam ovde komentare gadjenja prema otvaranju aerodroma u Nisu, popravljanju pruge prema luci Bar, pokusaju da nam ostane pristup luci u Jadranu, popravci puteva u Srbiji...
Uvek se nadje neko ko vidi neku zaveru ili neku stetu u tome da Srbija ima pristup nekoj kakvoj takvoj saobracajnoj infrastrukturi.
Mi danas ne trebamo vize za put u EU, ali nemamo kako ni cime da odemo do te iste EU. A geografski smo prakticno u srcu Evrope.
Mali potsetnik: nije Crna Gora kriva niti odgovorna za separaciju Kosova, kriva je Srbija i srpski politicari u zadnjih 30 i vise godina. Trebalo je biti umetnik pa izgubiti Kosovo. Ja sam zadivljen sa kojom lakocom ovi danasnji politicari tipa Jeremica, Tadica, i Kostunice uspevaju da naprave Djukanovica maltene krivcem za separaciju Kosova. Tuzno.
Crna Gora i makedonija su pod velikim pritiskom priznali nezavisnost Kosova i u to u vreme kada je to uradilo x drugih zemalja. U isto vreme Crna Gora i Makedonija su u UN pomogle Srbiji da uopste dobije prodju da problem posalje na medjunarodni sud. Nazalost Jeremic i Tadic to nisu uspeli da "primete". Na istom ovom sudu na kom sada Srbija diplomatski (uzasno kasno) pokusava nesto da uradi Srbije ne bi ni bilo da Crna Gora i Makedonija nisu pomogle. Mislim da prvo treba da pocistimo u nasoj basti i kuci, a onda da upiremo prostom u komsije.
Elem, da li je luka Bar ekonomski isplativa ili ne to je pitanje za neke prave ekonomiste a takvih je nazalost malo u nasoj vladi. Ono sto jeste cinjenica je da politicki i strateski Srbiji treba svaki moguci saobracajni kanal za potencijalni eknomski oporavak ili cemo samo produbljivati rupetinu u koju smo se ukopali. Mi smo se vec izbrukali sa (ne)izgradnjom puteva i verovatno smo na dnu regiona po tome. Aerodrome i avio sabroacaj ignorisemo isto tako. Pruge i luke isto. Pa najbolje da svako zapati po kozu i kravu... rasporedimo se ravnomerno po teritoriji Srbije, i niko ni sa kim ni da prica, trguje, i komunicira. Ne treba nama ni svet ni ekonomija. Lozim vatricu, sirim domaci sir, zivim u proseku 35 godina i bog da me vidi.

Momčilo Vasić

pre 14 godina

Mora se jasno i glasno reći svim zagovornicima ove sumanute ideje: biće višegodišnjih robija svima koji uvuku Srbiju, olinjalu i onemnoćalu, i u ovu idiotiju!
Nikada nije bila rentabilna ni pruga ni Luka - Srbija je i tako izgradila i jedno i drugo, a, čak i da je daje Đukanović besplatno - treba okrenuti glavu i bez hvala!
Svako hvalisanje o "ugovorenim kreditima" se mora kad-tad smatrati krivičnim delom, jer je uvuklo Srbiju u dužničko ropstvo, a "ugrađivanje" u cenu svih "krajputaša" - mora biti žestoko sankcionisano, uz oduzimanje sveukupne imovine, čak i najdaljim ženinim srodnicima.
Ovde je sve jasno - dok nije jasno, da li će, koja i kolika Srbija, finansirati prijateljstvo Đukanovića i Tačija. I ako nesmotreno, ali iskreno - "transport rude Kosova preko Luke Bar..."
Ima li pilota u avionu?!

Иван Смедерево

pre 14 godina

Е мој Мркоњићу ала ти касно капираш ! Па сам је Туђман 1991. говорио Слоби да је срамота што Србија нема излазак на море и нудио му да поделе Босну, а Србији припадне део обале Хрватске од Неума до Црне Горе. А ви ? Хоћете велику Југославију, ј*бала вас Југославија. Каква црна Лука Бар, какав црни излаз на море ? Због ваше нове и демократске политике остаће Србија и без Палићког и Власотиначког језера...

Andreas Romanov

pre 14 godina

Ko god ucestvuje u tom tenderu u potpunosti je svestan da buducnost cargo dela luke Bar zavisi od aktuelne pruge.

Samim tim bi bilo (ne)promisljeno od Srbije da ne ucestvuje u tom poslu.

Naime, i da novoosnovani koncern ponudi simbolican evro uz minimalnu obavezu u buduca ulaganja u taj deo like Bar, ipak se ne isplati nekom drugom spekulantu da ponudi vise od toga...

Goran

pre 14 godina

Koliko je jak njihov lobi, kad se ni B92 neusudi pokrenut neku vrstu ankete, ili dokumetarca! A djaba se mi deremo po internetu kad sve novine strahuju!

ILIR

pre 14 godina

Srbija ima sansu da koristi autoput od Merdare (granice izmedu Kosove i Serbije) pa preko Prizrena do Albanske More. Od Beograda do Luckok Draka moze da stignes za manje od osam sata. A od Nisa na primer za skoro pet sata. Uskoro krenuce radovi autoputa prema Srbije od kosovske vlade, mislim da to moze da bude vise u korist Srbije nego Kosove zbog srpskog monopola u "eksport" robe. Prema crne gore to je vise od iluzije, i u praktickom a narocitom u ekonomskom smislu.

evita

pre 14 godina

Zaboravih da konstatujem da je gospodin Mrkonjic uradio dobar posao 99, ali samo zato sto mu je Sloba bio za vratom, a sad se izgleda uhvatio u drugo kolo!

Kejsi

pre 14 godina

Ljudi, Luka Bar je najbliza luka nashoj zemlji i bash zato shto trenutno ima najmanji promet od svih gore pomenutih treba ulagati u nju jer ima odlichan polozaj i moze da konkurishe ostalim lukama u regionu i mnogo je jeftinije izvoziti preko nashe luke nego placati tu uslugu stranim lukama. 2. sama rekonstrukcija pruga znachice mnogo za zapadnu Srbiju, kraj koji je mnogo zapostavljen a koji ogromno doprinosi srpskom izvozu ( malina, aluminijum, bakar...). Ulaganjem u infrastruktura olakshace se zivot za 2.5 miliona gradjana Srbiji, iz chijeg dzepa se btw finasiraju mostovi po bg-u, Vojvodini, koridori 10 itd,Podseticu da jedino Zapadna Srbija nema autoput iako uchestvuje u BDP znachajnije od mnogih regiona. 3. Kupovinom luke Srbija ce moci da kontrolishe promet roba i to ce biti znachajno sredstvo u pritisku na crnogorsku Vladu ( mocicemo da ih ucenjujemo i pregovarachka pozicija bice nam znachajno ojachana) 4. Povezivanje gradjana dve drzava unece neophodno smirivanje tenzija i vodice povratku dobrih odnosa izmedju nasha dva bratska naroda( iako su ih Crnogorci narushili, nekim svojim jednostranim potezima) oVaj projekat na dugi rok je vishe nego isplativ i mislim da su sve kritike Mrkonjica(u ovom sluchaju) kratkovide i neutemeljene na chinjenicama. Srdachan pozdrav

posmatrac

pre 14 godina

A da mi napravimo jedan zid prema toj Crnoj Gori, poput onog kineskog i da svakom ministru i politicaru koji pokusa da lobira za interese te republike kupimo kartu u jednom pravcu Beograd - Bar.

tomislav krizan

pre 14 godina

Postaviti izlaz na more kao politicki cilj zapravo znaci postati pomorska zemlja, odnosno imati granicu na moru. Drugim rijecima, odrzavati kontinuitet iste politike iz
90-tih, u ovom slucaju prema Crnoj Gori. Imati izlaz na more kao ekonomski cilj nepotrebno je uopce naglasavati. Taj cilj imaju sve normalne zemlje svijeta, a postize se pristupom najblizoj vecoj luci. Usput, centralna i juzna Europa vec su povezane, ali ne preko Bara vec preko Ploca, Rijeke, Kopra i Trsta. Ovaj Mrkonjic je cini se neki nobelovac?

B.Mikic

pre 14 godina

hocu li ja doziveti da u srbiji funkcije dobijaju najstrucniji entuzijasti sa odgovarajucom dozom nacionalne svesti, ili cu do kraja zivota gledati kako nestrucnost se uvlaci u partijske krugove da bi, neradeci nista, sticao licnu korist. gotovo u svakom resornom ministarstvu moze se primetiti po neka malverzacija. bio to milosavljevic prvi sa lekovima, milosavljevic drugi sa sluzbovanjem u delti, dinkic sa tajkunima. evo i mrkonjic. covek se ne drzi prioriteta i sta je od znacaja za narod i drzavu, nego emocij.

Tipolir

pre 14 godina

Srbi, pa da niste slepi i gluvi? Srbija treba da ima izlaz na more! Pa ima i da ga kupi ako nema drugog rešenja! Mnogo je važnije da imamo more nego neki tamo drum bez preterane potrebe da se reši sada ako može da čeka. Srbiji je more strateški interes! Srbija bez mora je kao riba na suhom!
(Srbin do koske, 31. januar 2010 09:03)



Evo još jednog koji želi more. Prvo, od koga bi kupio malo mora? Drugo, tko bi ti želio prodati? Treče, što bi uopće radio s morem? No, kad si več toliko zagrijan, ja prodajem more. Imam bačvu od 150 litara, punu mora. Čisto plavo Jadransko more, iz akvatorija otoka Jabuke. Nađimo se, i dogovorimo primopredaju, neče biti skupo. Jedino moraš znati, to ti je slana, vrlo slana voda. Uz to more, dat ču pride kašetu riba i malo maslina. Ako si dobar kupac, možemo nastaviti i s maslinovim ulje. U slučaju, da ne želiš trgovati, preporučam ti Portugal. Probaj kod njih, imaju dosta, i što bi im falilo, da ti ustupe po želji.

Cacanin

pre 14 godina

Ovo je pametna ideja i nadam se da ce biti realizovana. Sama pomiso na zajednicko ulaganje velikih srpskih kompanija je odlicna. Ako smo se politicki odaljili od Crne Gore, ne moramo i ekonomski. Rekonstrukcija pruge je preko potrebna. A da ne pominjem auto put. Nije u pitanju samo povezivanje sa Crnom Goraom. Vec da auto put prodje i kroz centralnu Srbiju, Ljig, Gornji Milanovac, Cacak, Uzice, Novi Pazar... Ne moze se neki kraj Srbije razvijati, a da nema dobru putnu infrastrukturu. A kada je u pitanju isplativost, sigurno je mnogo povoljnije proizvode plasirati preko Bara nego preko Soluna ili Konstance. Naravno Beogradjani su se sad setili Gazele, pa ko vam je kriv sto su vam mostovi u takvom stanju. Ajde samo da gradimo Beograd, a ostala Srbija nek ceka.

Cacanin

pre 14 godina

Ovo je pametna ideja i nadam se da ce biti realizovana. Sama pomiso na zajednicko ulaganje velikih srpskih kompanija je odlicna. Ako smo se politicki odaljili od Crne Gore, ne moramo i ekonomski. Rekonstrukcija pruge je preko potrebna. A da ne pominjem auto put. Nije u pitanju samo povezivanje sa Crnom Goraom. Vec da auto put prodje i kroz centralnu Srbiju, Ljig, Gornji Milanovac, Cacak, Uzice, Novi Pazar... Ne moze se neki kraj Srbije razvijati, a da nema dobru putnu infrastrukturu. A kada je u pitanju isplativost, sigurno je mnogo povoljnije proizvode plasirati preko Bara nego preko Soluna ili Konstance. Naravno Beogradjani su se sad setili Gazele, pa ko vam je kriv sto su vam mostovi u takvom stanju. Ajde samo da gradimo Beograd, a ostala Srbija nek ceka.

Dragan

pre 14 godina

Izađite gospodine na more a nas oslobodite tog jarma.Jer nam treba nova "rupa bez dna" a to je luka Bar.Tutnje nam vozovi sramota me da pogledam lokomotiva i jedan do dva vagona putnička.Tuga.A nama treba luka Bar.Dajte bivšoj braći ambasadu besplatno, studente da studiraju kao da su u svojoj zemlji.Zbog njih i drugih naša deca ne mogu da ostvare pravo na dom.Svi žive od vazduha i svi ostvare pravo na dom.Nađite mi jednog studenta iz Crne Gore da stanuje privatno.Jesu li oni za nas stranci - jesu tako i treba da se ova država odredi prema njima. Uvedite opet namet da 10.godina uplaćujemo za njihovu obnovu i razvoj kao što je to bilo za zemljotres koji ih je pogodione tamo nekih sedmadesetih godina..Kada i i koliko je Crna Gora pomogla Srbiji po pitanju zemljotresa a imala je nažalost šasnu.Pustite te prazne priče i lečite te mostove što su vam uradili ovi pre vas koje pljujete i nemojte više prodavati maglu ovom narodu.Ne možete da održavate ono što ste nasledili a da uradite nešto novo to je mislena imenica - toliko smo prosperirrali samo nam još nedostaje da ulažemo u luku Bar.

Tigric

pre 14 godina

Vidljivo je da ovakve i slicne neodgovorne izjave kojekakvih ministara koji jos uvek zive u nekom prohujalom vremenu izazivaju bujicu protesta koje bi Mrkonjic u svakom slucaju morao da primi na znanje i da vise prestane da nas uznemirava bulaznjenjem. Halo.. pa nismo mi gradjani duzni da slusamo ovako nesuvisle izjave neodgovornih manjiskih politicara koji to uopste nisu. Molicu doticnog Mrkonjica da se vise urazumi i pogleda u kalendar. Godina je 2010 a ne 1994.. Dosta vise te indoktrinacije. Penzija je ovde izgleda optimalno resenje i to sto pre.

Gradjanin

pre 14 godina

Mrkonjic je jedan od najiskusnijih politicara kod nas pa je i logicno da prednjaci u poplavi nerada i demagogije. Zna covek da treba samo pricati i sledstveno tome samo otvara price o projektima.
Posten i sposoban covek bi izneo prihode (putarina, registracija, benzin, moguca i realna zaduzivanja itd) i troskove odrzavanja i pojedinih projekata i sastavio strucnu ekipu da odredi prioritete i onda pristupio realizaciji.
Ovako smo u situaciji da pravimo 15-20 km autoputa godisnje, a pricamo price o 15 megaprojekata.
Vredan, sposoban i pre svega posten covek bi nesto napravio korak po korak, mi dobijamo samo demagogiju

jerema

pre 14 godina

luka bar je toliko plitka da je neprohodna za velike brodove."prekookeanci" je zaobilaze u sirokom luku.strateski cilj Srbije je razvoj drumskog i zeleznickog saobracaja.

Srbin do koske

pre 14 godina

Srbi, pa da niste slepi i gluvi? Srbija treba da ima izlaz na more! Pa ima i da ga kupi ako nema drugog rešenja! Mnogo je važnije da imamo more nego neki tamo drum bez preterane potrebe da se reši sada ako može da čeka. Srbiji je more strateški interes! Srbija bez mora je kao riba na suhom!

Oću more

pre 14 godina

Srbija mora da ima more i ne da ga kupi nego da ga ima! Srbiaj kao slednica SFRJ ima pravo na svoj dio mora i to treba da se reši kao što Slovenci traže svoj deo mora od Hrvatske jer kažu da im to sleduje iz SFRJ. Oćemo onda i mi komad mora preko Crne Gore! Naše srpsko more!

Kejsi

pre 14 godina

Ljudi, Luka Bar je najbliza luka nashoj zemlji i bash zato shto trenutno ima najmanji promet od svih gore pomenutih treba ulagati u nju jer ima odlichan polozaj i moze da konkurishe ostalim lukama u regionu i mnogo je jeftinije izvoziti preko nashe luke nego placati tu uslugu stranim lukama. 2. sama rekonstrukcija pruga znachice mnogo za zapadnu Srbiju, kraj koji je mnogo zapostavljen a koji ogromno doprinosi srpskom izvozu ( malina, aluminijum, bakar...). Ulaganjem u infrastruktura olakshace se zivot za 2.5 miliona gradjana Srbiji, iz chijeg dzepa se btw finasiraju mostovi po bg-u, Vojvodini, koridori 10 itd,Podseticu da jedino Zapadna Srbija nema autoput iako uchestvuje u BDP znachajnije od mnogih regiona. 3. Kupovinom luke Srbija ce moci da kontrolishe promet roba i to ce biti znachajno sredstvo u pritisku na crnogorsku Vladu ( mocicemo da ih ucenjujemo i pregovarachka pozicija bice nam znachajno ojachana) 4. Povezivanje gradjana dve drzava unece neophodno smirivanje tenzija i vodice povratku dobrih odnosa izmedju nasha dva bratska naroda( iako su ih Crnogorci narushili, nekim svojim jednostranim potezima) oVaj projekat na dugi rok je vishe nego isplativ i mislim da su sve kritike Mrkonjica(u ovom sluchaju) kratkovide i neutemeljene na chinjenicama. Srdachan pozdrav

autonomas

pre 14 godina

Srbija ima interes da otvori sto je vise mogucih saobracajnih kanala. Nazalost, u Srbiji danas vlada toloko retrogradne svesti kako medju politicarima tako i medj narodom koji je u svojoj 30-godisnjoj izolaciji potpuno izgubio osecaj za realnost.
Citam ovde komentare gadjenja prema otvaranju aerodroma u Nisu, popravljanju pruge prema luci Bar, pokusaju da nam ostane pristup luci u Jadranu, popravci puteva u Srbiji...
Uvek se nadje neko ko vidi neku zaveru ili neku stetu u tome da Srbija ima pristup nekoj kakvoj takvoj saobracajnoj infrastrukturi.
Mi danas ne trebamo vize za put u EU, ali nemamo kako ni cime da odemo do te iste EU. A geografski smo prakticno u srcu Evrope.
Mali potsetnik: nije Crna Gora kriva niti odgovorna za separaciju Kosova, kriva je Srbija i srpski politicari u zadnjih 30 i vise godina. Trebalo je biti umetnik pa izgubiti Kosovo. Ja sam zadivljen sa kojom lakocom ovi danasnji politicari tipa Jeremica, Tadica, i Kostunice uspevaju da naprave Djukanovica maltene krivcem za separaciju Kosova. Tuzno.
Crna Gora i makedonija su pod velikim pritiskom priznali nezavisnost Kosova i u to u vreme kada je to uradilo x drugih zemalja. U isto vreme Crna Gora i Makedonija su u UN pomogle Srbiji da uopste dobije prodju da problem posalje na medjunarodni sud. Nazalost Jeremic i Tadic to nisu uspeli da "primete". Na istom ovom sudu na kom sada Srbija diplomatski (uzasno kasno) pokusava nesto da uradi Srbije ne bi ni bilo da Crna Gora i Makedonija nisu pomogle. Mislim da prvo treba da pocistimo u nasoj basti i kuci, a onda da upiremo prostom u komsije.
Elem, da li je luka Bar ekonomski isplativa ili ne to je pitanje za neke prave ekonomiste a takvih je nazalost malo u nasoj vladi. Ono sto jeste cinjenica je da politicki i strateski Srbiji treba svaki moguci saobracajni kanal za potencijalni eknomski oporavak ili cemo samo produbljivati rupetinu u koju smo se ukopali. Mi smo se vec izbrukali sa (ne)izgradnjom puteva i verovatno smo na dnu regiona po tome. Aerodrome i avio sabroacaj ignorisemo isto tako. Pruge i luke isto. Pa najbolje da svako zapati po kozu i kravu... rasporedimo se ravnomerno po teritoriji Srbije, i niko ni sa kim ni da prica, trguje, i komunicira. Ne treba nama ni svet ni ekonomija. Lozim vatricu, sirim domaci sir, zivim u proseku 35 godina i bog da me vidi.

Nebojsa

pre 14 godina

Zar vi zaista mislite da u Crnoj Gori ima još neko toliko naivan da srbima proda Luku Bar?
I to još nakon ovako javno proklamovanog stava da je u pitanju politički interes?!
Ako se na sve nadoveže izjava vašeg novog patrijarha kojom je uvrijedio Crnogorce, jasno je da ideje Ilije Garašanina još žive u vašim glavama.
E, ovoga puta neće moći. Crna Gora se dozvala pameti...dosta je bilo okupacije i asimilacije!

Pozdrav iz crnogorskog Bara

Cacanin

pre 14 godina

Ovo je pametna ideja i nadam se da ce biti realizovana. Sama pomiso na zajednicko ulaganje velikih srpskih kompanija je odlicna. Ako smo se politicki odaljili od Crne Gore, ne moramo i ekonomski. Rekonstrukcija pruge je preko potrebna. A da ne pominjem auto put. Nije u pitanju samo povezivanje sa Crnom Goraom. Vec da auto put prodje i kroz centralnu Srbiju, Ljig, Gornji Milanovac, Cacak, Uzice, Novi Pazar... Ne moze se neki kraj Srbije razvijati, a da nema dobru putnu infrastrukturu. A kada je u pitanju isplativost, sigurno je mnogo povoljnije proizvode plasirati preko Bara nego preko Soluna ili Konstance. Naravno Beogradjani su se sad setili Gazele, pa ko vam je kriv sto su vam mostovi u takvom stanju. Ajde samo da gradimo Beograd, a ostala Srbija nek ceka.

Cacanin

pre 14 godina

Ovo je pametna ideja i nadam se da ce biti realizovana. Sama pomiso na zajednicko ulaganje velikih srpskih kompanija je odlicna. Ako smo se politicki odaljili od Crne Gore, ne moramo i ekonomski. Rekonstrukcija pruge je preko potrebna. A da ne pominjem auto put. Nije u pitanju samo povezivanje sa Crnom Goraom. Vec da auto put prodje i kroz centralnu Srbiju, Ljig, Gornji Milanovac, Cacak, Uzice, Novi Pazar... Ne moze se neki kraj Srbije razvijati, a da nema dobru putnu infrastrukturu. A kada je u pitanju isplativost, sigurno je mnogo povoljnije proizvode plasirati preko Bara nego preko Soluna ili Konstance. Naravno Beogradjani su se sad setili Gazele, pa ko vam je kriv sto su vam mostovi u takvom stanju. Ajde samo da gradimo Beograd, a ostala Srbija nek ceka.

Srbin do koske

pre 14 godina

Srbi, pa da niste slepi i gluvi? Srbija treba da ima izlaz na more! Pa ima i da ga kupi ako nema drugog rešenja! Mnogo je važnije da imamo more nego neki tamo drum bez preterane potrebe da se reši sada ako može da čeka. Srbiji je more strateški interes! Srbija bez mora je kao riba na suhom!

anticrnogorski lobi

pre 14 godina

NECEMO LUKU BAR!
NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!NECEMO LUKU BAR!
Jel' treba jos jednom?

no

pre 14 godina

Opet se izgleda sprema neki lopovluk.
Kako je luka Bar jeftinija varijanta kad Rijeku i Split hrvati nude po ceni od 1 kune i plus sto su do Rijeke i Splita bolji putevi ka Evropi

Artani-NY

pre 14 godina

"prevoz ruda sa Kosova"
Ha Ha Ha Ha Ha, (smesan si)
Ruda sa Kosova ce se prevoziti ka Luci Shen Gjin.(Albanija poklonila ovu luku Kosovi, prije 2 god)
Kosovo ima izlazak na more, a srbija nece nikad.

Andreas Romanov

pre 14 godina

Ko god ucestvuje u tom tenderu u potpunosti je svestan da buducnost cargo dela luke Bar zavisi od aktuelne pruge.

Samim tim bi bilo (ne)promisljeno od Srbije da ne ucestvuje u tom poslu.

Naime, i da novoosnovani koncern ponudi simbolican evro uz minimalnu obavezu u buduca ulaganja u taj deo like Bar, ipak se ne isplati nekom drugom spekulantu da ponudi vise od toga...

mertur

pre 14 godina

Za izvoz zitarica iz Srbije mozda je luka Bar vazna ali za kosovska rudna bogastva nikako. Mrkonjicu gde vi zivite zar niste jos culi za albansku luku Shen Gjin koju su albanske vlasti dali nama kosovarima na iskoriscenje i sa autoputevima koji se u albanije grade i sa onim koji je na planu da se na kosovu gradi svaka roba sa Kosova pa ako hocete i samog juga Srbije za par sati stize do Draca ili Shen Gjina. Uostalom nemojte pokusavati da obrlatite izmuceni narod sa rudnim bogastvima Kosova jer o tome se neko drugi pita.

Sava Drugi

pre 14 godina

Kakva je to politički interes imati glavnu luku u blizini zmlje koja je podržavši separtatizam pokušala da odvoji deo Sbije?

Kakav je to politički interese imati luku u zemlji koja je odlučila da secesijom izdvoji iz državne zajednice sa tvojom zemljom?

To ne može biti nikakvog interesa, tu može biti samo štete.

Drugo i pruga i luka su gradjeni parama gradjana Srbije. Taj deobni bilans još uvek nismo videli.

Treće, Zajam za obnovu Crne Gore je bio kao što mu ime kaže ZAJAM, kredit, Crna Gora se obnovila i sada je vreme i red i da se kredit vraća.


Dok se to ne uredi, tvoja dužnost i obaveza kao ministra je da aktiviraš hipoteku na prodaju bilo koje imovine Crne Gore. Da aktiviraš sve resurse tog ministarstva koje vodiš i da se ta deoba uradi što pre i što bolje na obostranu korist.

A po pitanju luke, ja verujm ministre da kao saobracajni strucnjak znate da je pravac Vardar, Morava već hiljadama godina lakši i jednostavniji način za transport robe i putika. Ta luka Bar ima značja ako i samo ako ne funkcioniše luka u Solunu i Rijeci.

I u najbolja vremena Srpske firme se nije išlo preko Bara a sa ovakvom prugom nema šanse da će to ikada i biti.

To što bi neki naši biznismeni voleli da imaju luku u kojoj ih niko neće pitati šta to provezoe, nije razlog da se cela Srbija zaduži i to plaća iz svog džepa.

Aci

pre 14 godina

Svasta,ko se imalo razume u transportne prilike na Balkanu zna da je mnogo bolje i jeftinije povezivanje sa Rijekom ili cak Grckim lukama.Luka Bar je "niko i nista" u evropskim razmerama a kamoli svetskim.Ali opet ce da urade nesto zbog politickog interesa a ne ekonomskog.

Sergio

pre 14 godina

O kakvom vi izlazu na more pricate. Srbija nema izlaz na more!!! Mogu Miskovic i Kostic da pokupuju sve luke svijeta, Srbija NEMA izlaz na more!!! Ma moze drzava Srbija da ih pokupuje, opet Srbija NEMA izlaz na more!!! A i ako kojim slucajem Misko & co dodju do vecinskog udjela u nekoj luci, to ce vam biti isto ko i Delta i Maxi, cepanje po usima.

Tipolir

pre 14 godina

Srbija mora da ima more i ne da ga kupi nego da ga ima! Srbiaj kao slednica SFRJ ima pravo na svoj dio mora i to treba da se reši kao što Slovenci traže svoj deo mora od Hrvatske jer kažu da im to sleduje iz SFRJ. Oćemo onda i mi komad mora preko Crne Gore! Naše srpsko more!
(Oću more, 30. januar 2010 14:52)

Čuj ovoga. Ja također nešto želim, komad mjeseca. Hoču mjesec i fertik. Svašta ljudi žele, a Srbi ponajviše more. Imate ga, uz dosta novaca, pravac na more u Hrvatsku. Dobro kupanje i sunčanje, uz dobru papicu i kapljicu, osječat če te se ko carevi. Jasno to košta, jer nemate vlastitog mora. Uostalom, zašto bi ga i imali. Usput mali komentar jednog Srbina:

"Petar Luković: Ja bih voleo da je Jadran srpski, genijalno bi bilo, ali nije. Ne može da bude, tačka, gotovo, završena priča. Zaboravimo te priče šta bismo mi voleli. Super, pa još tamo do Moskve, pa rudnici, pa Nemci, pa sve robovi naši, super, odlično. Ceo svet je naš."

Skretnicar

pre 14 godina

Ova tema o Luci Bar i transportu do iste mi dodje kao razgovor nedeljom popodne kada je stomak pun krvi a u glavi nema nista pa prica ko sta stigne.
Aman PREKINITE DA SPINUJETE OVU TEMU svakog vikenda ista prica od istih ljudi ( ili ludi ).
Da li o ovoj temi moze da progovori i neki strucnjak koji nije crnogorskog porekla?
Sto ne pitate i nas u Vojvodini sta mislimo o ovome pitanju. Trista godina sto izvozimo je na zapad Evrope a u tom pravcu nam ova luka i ne treba. Voleo bi da mi neko strucan kaze sta to mi ozvozimo preko Luke Bar i za koga, koliko ce se povecati nase potrebe za istim izvozom u narednih trideset godina ?
AKO NEKO MISLI DA ULOZI PARE U LUKU BAR I DA SVE OVO SREDI I JOS NESTO DA ZARADI ONDA MU JE MESTO U LAZI LAZAREVICU ILI CE DA TROSI TUDJE PARE I DAS GA BRIGA ZA SVE OSTALO.

Voja

pre 14 godina

Ministre, Vi kao javna licnost vredjate gradjane koji Vas placaju. Ja ne spadam u nestrucne niti sam politicki orijentisan ali ZNAM u kakvom je stanju L.Bar i koliko radi. Takodje znam da sam uvek dobijao vece transportne troskove od dobavljaca nego preko Kopra ili Rijeke. Vi pricate nebuloze o potrebama cele nase privrede za L.Bar. Vasa strucnost je pod znakom pitanja. Gazela samo sto nije pala, Ibarska magistrala je uzas gde je rizik voziti se i svake nedelje nicu novi krajputasi a Vi zapeli za Lukom Bar kao pijan plota. Takodje to nije kupovina to je najam od 54% na 30 godina sa obavezom ulaganja jer je infrastruktura 90% propala. To je ekonomska igra koja jedino odgovara C.Gori i crnogorcima iz Vlade Srbije. Tvrdim Vam da ako 'pobedimo' na tenderu da SPS i DS ce biti dramaticno 'kaznjeni' od 'nestrucnih i politicki ostrascenih' glasaca kako ih Vi strucno nazivate. Samo napred u Vasu bezglavu avanturu.

trubadur

pre 14 godina

Mrkonjiću 'veliki graditelju' dok ti pricas ove nebuloze Gazela ti se rusi, sto govori dovoljno o tvojim sposobnostima.
Ali nema veze idi ti lepo u Gucu na prasence i rakijicu kod brata Velje zivot je lep.

Beogradjanin

pre 14 godina

Politicki interes Srbije je da vidimo sta su sve radili Crnogorski kadrovi zadnjih 65 godina po Srpskim drzavnim i javnim preduzecima.
Svi nacelnici direktori, sefovi savetnici su bili oni.
I sada jos da im damo 2 milijarde evra da bi dobili jos novih kadrova da direktorisu po Beogradu i Novom Sadu?
Alo

Aca_USA

pre 14 godina

Za ono sto Srbija izvozi dovoljne su luke na Dubavu koje nas povezuje sa EU i Rusijom. Za ono sto uvozimo dovoljne su luke u Solunu, Kopru, Rjeci i Kostanci.
Luka Bar Srbiji ne treba.

evita

pre 14 godina

Zaboravih da konstatujem da je gospodin Mrkonjic uradio dobar posao 99, ali samo zato sto mu je Sloba bio za vratom, a sad se izgleda uhvatio u drugo kolo!

radda

pre 14 godina

MrKonjiću, MrKonjiću kupi je sopstvenim novcem - imaš dovoljno, bar za jednu luku... pa sačekaj da je Milo nacionalizuje... da li bi ti se isplatilo ? Verovatno DA jer kad si sa Milom u dilu sve ima korist....ali ličnu.
Ima toliko luka na Jadranu, ne mora baš Bar da bude ta luka.... a mnogo je zgodnijih prilaza, npr parče Solunske Luke bi ti bilo pametnije...
a može i parče Koparske... šta si zapeo za Bar ?
Nigde puta nigde staze.....svud go stone noge gaze

pile

pre 14 godina

Mrkonjicu, napravi "business plan": crno na belo koliko ce to da kosta, kako ce se isplatiti, za koliko vremena, itd. Inace, sve ove izjave su prazne price bez smisla.

VLAdaR

pre 14 godina

E, super, CG se odcepila (fala Bogu), pa cemo sad "mudrom" politikom da investiramo u region, kao da smo mi neka regionalna sila. BRAVO MRKO!
Imam ja jedan predlog. Ja sam iz Negotina, i mi ovde u istocnoj Srbiji imamo rudnike i dve ogromne hidroelektrane. Ajde mi sada da se odcepimo, pa ce mozda Mrka & Co da pocnu malo da ulazu i kod nas!!!
Druze Mrko, mani se vise te tvoje price iz 1999, kako si ti veliki obnovitelj, OBNOVI PRIJATELJU PUTEVE I ZELEZNICE U SRBIJI, a CG ostavi njima, imaju oni ko ce da brine o njima. Pitaj koji se jezik najvise prica u Ulcinju, Baru i okolini.

Pedja

pre 14 godina

Ovako :
- Trenutno se 8.5% Srpskog prometa obavlja preko LukeBar
- Luka Bar se nalazi u stranoj drzavi
- U opstini Bar (kazem opstini) trenutno je 53% albanskog stanovnistva
- Luka bar je u dosta losem stanju
- Luka Bar je jedna od najplicih luka na sredozemlju i u strucnim krugovima je zovu "gliser luka"
- Luka Bar nema prilaznu infrastrukturu (pruga i put). Zahteva ogromna ulaganja. (10-15 milijardi evra)
- Zbog geografskog polozaja niko nije zainteresovan za LukuBar a odredjeni lobi namerava da Srbiju uvuce u ovo...

Ovo su cinjenice Mrkonjicu, a po vama bi Srbija trebala da :
kupi LukuBar, da ulozi ogromna sredstva u rekonstrukciju, da izgradi put i prugu, da se pozajmi u svetu, da zapostavi izgradnju Srbije (pogledajte jug srbije) sve zbog ogromnog zalaganja lobija iz te drzave !!!
Ulozena sredstva ne bi mogla da vrati u narednih nekoliko desetina godina ...
Inace i Velja Ilic je imao slicne ideje, setite se kako je zavrsio na izborima...

Pogledajte ovaj link :
http://starisajt.nspm.rs/ekonomskapolitika/2007_acimovic1.htm

Anduril

pre 14 godina

Mžda Mrka ima lični interes da izađe na more. Srbija je 1912.- 1913. vodila dva rata da bi izašla na koridor 10 i dobila pravo na korišćenje druge najveće luke na balkanu- Soluna. Posle toga su ljudi počeli glupavo da se bave nekim gudurastim krajevima, a Mrkin besmrtni šef je izgubio svaku šansu da vlada tim gudurama. Energija je potrošena, gle čuda Srbija se udaljila od Grčke u svakom smislu. Moj čukundeda je izgleda džabe popio kuršum u nogu na Bregalnici, ali je rođen pod srećnom zvezdom jer se mnogi nisu vratili.
Mislim da je lakše, pametnij i isplativije dogovoriti se sa Makedonijom i Grčkom oko obnove potpune rekonstrukcije prirodnog i već napravljenog izlaza Srbije na more (da ne kažem i krvlju plaćenog). Ako Crnoj Gori treba izlaz u kontinentalnu Evropu neka raspiše koncesiju, ovako mi sve ovo smrdi na tešku korupciju, novi Skadar na Bojani, i možda nove izbore...

mladen

pre 14 godina

ovo je opasna laz! srbiji netreba bar. pos vom kapacititu i gazu bar nije luka koja moze da se uporedi sa koprom ili sl, i uopste se nezna da li srbiji to treba! nema studije, nema analize, nema racunice, nema odgovornosti...vec samo pukog i ispraznog politikanstva jednog potrosenog milosevicevog galamdzije koje je tu gde je zahvaljujuci tadicevim trulim kompromisama i neodgovornosti pro-eu biraca u srbiji. eto vam...na!!!

Aleksandar

pre 14 godina

Eto zasto je on bio Milosevicev najbolji ucenik! Ostao je da dokusuri ovu zemlju posto ucitelj nije imao vremena...i sve to uz svesrdnu podrsku predsednika Tadica i njegovog DS-a!
Mrkonjicu ciju sliku imas u kabinetu?

zoran

pre 14 godina

Sbija nema potrebe za lukom Bar,kad ima reku Dunav i luke na Dunavu.Sve firme koje su zainteresovane za luku Bar a dolaze iz Srbije,njihovi vlasnici su crnogorskog porekla koji naravno vuku svojim korenima.Poseduju ogromne povrsine pod zitaricama u Vojvodini,i sve vise zemlje ce posedovati,tako da ce Srbija i u narednom periodu placati skupu hranu.Da li sam u pravu?Gde je hrana skuplja a naseg je porekla u Srbiji ili u Crnoj Gori?Najveci veleposednici a crnogorci!Zamislite se malo vise?

S.Jovanović

pre 14 godina

Ovaj prostački demagog i dalje ne odustaje od toga da prodaje Srbiji ... za bubrege !
Da Mrkonjiću ,izlazak na more bi bio koristan, kada bi Srbija imala svoju obalu . Koliko je meni poznato, Bar je u drugoj državi, i sasvim je logično da onda ta država ima interes da razvija svoj izlaz na more ,a ne da mi to radimo za drugu državu.
Prestani više da iritiraš sa takvim izjavama, ovaj napaćeni srpski narod , jer toliko baš glupi nismo, a siguran sam da se te ideje o kojima govoriš, da ne ulazim u to gde su i zašto nastale, nikada neće sprovesti u delo jer tako nešto ovaj narod neće dopustiti!
Ako si toliko zaljubljen u luku Bar ,preseli se u Crnu Goru, pa im ako imaju para za to, izgradi ne jednu, nego tri luke !
Jadna je i žalosna ova Srpska vlada, koja ima takve ministre kao što si ti.

ILIR

pre 14 godina

Srbija ima sansu da koristi autoput od Merdare (granice izmedu Kosove i Serbije) pa preko Prizrena do Albanske More. Od Beograda do Luckok Draka moze da stignes za manje od osam sata. A od Nisa na primer za skoro pet sata. Uskoro krenuce radovi autoputa prema Srbije od kosovske vlade, mislim da to moze da bude vise u korist Srbije nego Kosove zbog srpskog monopola u "eksport" robe. Prema crne gore to je vise od iluzije, i u praktickom a narocitom u ekonomskom smislu.

No pasaran!

pre 14 godina

Referendum! Ljudi pod hitno nam treba 100 hiljada potpisa. Ne dozvolimo da budemo robovi crnogorskog lobija u sopstvenoj zemlji. Ova pljacka ne sme proci!!!

marsupilami

pre 14 godina

Samoubistvo u najavi. Tako bar kaže moj ćale, koji je skoro 40 godina radio sa brodovima. A usput se nacionalno deklariše kao - skoro pa Crnogorac!

Lemi

pre 14 godina

Kao prvo mozak graditeljski bi morao da zna da nam je dunavska flota najgora od svih zemalja iz dunavskog sliva,Drugo ako jedna Austrija nema interesa da izadje na more i pri tom maksimalno koristi Dunav koji smo mi to ekonomski madjionicari da ce nama da se isplati grdnja pruge,vracanje dugova luke bar iznajmljivanje iste za silne novce + ulaganje u tu istu luku ,i zadnje kome otvarati radna mesta ,svojim gradjanim ili crnogorcima -sramota, postoje jeftinije i politicki sigurno razumnija resenja ,a to su recnom flotom do Konstance, auto putem i prugom do Soluna ,a pruga o kojoj prica ministar posluzila bi mi samo za jedno,
a to je da njega i direktore postavljene po crnogorskoj liniji po celoj Srbiji ,natovarim u taj voz za dole sa kartom u jednom pravcu

radivoje

pre 14 godina

Možda imaju interes Miško,Kole i ostali tajkuni da im DRŽAVA DA MALO NAŠIH PARA DA KUPE ONO što NIKO NEĆE DA KUPI!A za jedno 2 godine,UPS TO JE BILA LOŠA POSLOVNA ODLUKA,ali SU NJIHOVI DŽEPOVI MALO PUNIJI, a državna KASA PRAZNA!Jedva čekam da vidim koji je to sledeći posao ZA BOLJITAK SRBIJE!PS:SADA SE VIDI KO JE BIO DAFININ I JEZDIN MENTOR!U NOVE RADNE POBEDE!!!

Neutralni

pre 14 godina

Ne treba biti veliki strucnjak pa zakljuciti da je kupovina luke Bar narodski receno corav posao. Pruga Beograd-Bar je u prilicno losem stanju. Kao sto je vec receno, potrebno je rekonstruisati celu prugu, ali ne zaboravite da je deo te iste pruge u Crnoj Gori i tu su uglavnom one najteze deonice, sa sve mostovima, tunelima itd. Super, opravice Srbija svoje pruge i napraviti autoput ka Crnoj Gori, a sta onda? Ko nama moze da garantuje da ce Crna Gora da rekonstruise deo pruge koji ide preko njene teritorije? Niko. Da li Crna Gora ima kapacitete i mogucnosti da zatrazi kredit za obnovu pruge? Verovatno, ali garancije koje moze da predstavi nekoj banci bi bile cista spekulacija, jer niko ne moze da precizno kaze koliki ce biti saobracaj tom prugom. Zato sto realno govoreci, niko ne moze da natera firme da uvoze ili izvoze robu preko Bara. Kako sam procitao pre neki dan, Grci su prilicno zagrejani za zavrsetak Koridora 10 i dace obecanu pomoc od 150 miliona Evra. Grci koji su u dugovima do guse daju pare, zato sto znaju koji je potencijal Koridora 10 i kapiraju da je to isplativ posao.

Pera

pre 14 godina

Gospodin Mrkonjic je izjavio u vise navrata da obecava zavrsetak koridora do 1. maja 2012-te godine, znate li Mrkonjicu da vas mozemo tuziti ako ne ispunite obecanje? Nema vise starog rezima, sada se ide pred medjunarodni sud pravde i nadoknadjuju troskovi!

kum

pre 14 godina

Matori se vec odavno ugradio i obezbedio za ceo zivot. Sad iz obesti i dosade zamajava sirotinju. Da ima obraza i cojstva odavno bi ustupio svoje mesto mladjem i sposobnijem.

dejan

pre 14 godina

Bojim se da je otpor ovoj ideji suvishe slab i da ce proci... a otplacivacemo je svi mi .. kroz vece poreze, kroz akcize i sl.

Na zalost.

miki

pre 14 godina

Da li je Mrka u pravu? Jeste. A da li znate zasto? E, pa zato sto misli , kao i sva njegova komunisticka bratija, da ovaj narod nema mozga. A zna se koliko to kosta. Ako za obnovu pruge BG - Presevo i eliktrifikaciju Nis - Dimitrovgrad treba oko 1,5 milijardi evra sta mislite koliko treba za BG - Bar? Ja cu da Vam kazem DUPLO VISE. Remont 1km pruge za brzinu 1oo trba dati oko 1 miliona evra. Do bara je to skoro 5oo miliona. E, na to dodajte OBAVEZNU rekonstrujciju 234 mosta i oko 25o tunela. A to je ko zna tacno koliko. Naravno treba uzeti u obzir i konfiguraciju terena, da li ce uopste moci da idu kontejnerski vozovi. Koliko ja poznajem prugu skoro da je nemoguce. Ali kod Mrke sve MOZE i to PRE ROKA. Kakav bre Mrkonjicu politicki interes? Najveci srpski politicki interes u odnosu sa Crnom gorom je da budu sto DALJE od Srbije. To je Mrko srpski interes. Od komunistickih interesa mi se povraca. Idi Mrko u penziju. Imas dovoljno godina zivota da prestanes da lupetas o srpskim polickim i drugim interesima jer si hteo ili ne odavno IZGUBIO kompas sa realnoscu. Medjutim, kojoj si partiji pripadao i ne cudi sto si i dalje najobicniji sarlatan. Naravno na stetu srpskog naroda.

Momčilo Vasić

pre 14 godina

Mora se jasno i glasno reći svim zagovornicima ove sumanute ideje: biće višegodišnjih robija svima koji uvuku Srbiju, olinjalu i onemnoćalu, i u ovu idiotiju!
Nikada nije bila rentabilna ni pruga ni Luka - Srbija je i tako izgradila i jedno i drugo, a, čak i da je daje Đukanović besplatno - treba okrenuti glavu i bez hvala!
Svako hvalisanje o "ugovorenim kreditima" se mora kad-tad smatrati krivičnim delom, jer je uvuklo Srbiju u dužničko ropstvo, a "ugrađivanje" u cenu svih "krajputaša" - mora biti žestoko sankcionisano, uz oduzimanje sveukupne imovine, čak i najdaljim ženinim srodnicima.
Ovde je sve jasno - dok nije jasno, da li će, koja i kolika Srbija, finansirati prijateljstvo Đukanovića i Tačija. I ako nesmotreno, ali iskreno - "transport rude Kosova preko Luke Bar..."
Ima li pilota u avionu?!

Enver

pre 14 godina

Nisam ekonomista ali se pitam kojoj budali moze pasti na pamet da pored postojece pruge jos i auto put gradi kroz one gudure. Politicki interes? Halo pa proslo je vrijeme komunizma, u Kapitalizmu se sve vrti oko ekonomije a politika joj sluzi. Ovi su pomjesali jabuke i kruske!

Иван Смедерево

pre 14 godina

Е мој Мркоњићу ала ти касно капираш ! Па сам је Туђман 1991. говорио Слоби да је срамота што Србија нема излазак на море и нудио му да поделе Босну, а Србији припадне део обале Хрватске од Неума до Црне Горе. А ви ? Хоћете велику Југославију, ј*бала вас Југославија. Каква црна Лука Бар, какав црни излаз на море ? Због ваше нове и демократске политике остаће Србија и без Палићког и Власотиначког језера...

mario

pre 14 godina

"Kako je luka Bar jeftinija varijanta kad Rijeku i Split hrvati nude po ceni od 1 kune i plus sto su do Rijeke i Splita bolji putevi ka Evropi
(no, 30. januar 2010 14:10) "
Jedna ispravka nenude hrvati luke na prodaju za 1 kunu več brodogradilišta,ali možete i njih kupiti da gradite brodove.
jedno je izlaz na more,a drugo je zakup jednopg dijela luke.

Pera

pre 14 godina

E ministre, pitam se samo da li ste uopste polozili zakletvu i ako jeste kome!?


Posle toliko slucajeva i posle svega ovoga sto smo doziveli od pojedinih nasi "bistri" umovi opet iznose pare iz zemlje nenamenski da bi drugima pomagali, vas ministre treba pitati koliko vam je kojekakav lobi platio da lobirate za njih i da lazete nas gradjane jer ste javno rekli kako drzava nece u tome ucestvovati!

Misko

pre 14 godina

Srbija je bankrot drzava koja nista ne proizvodi, nista ne izvozi, pa prema tome i ne treba joj luka Bar. Nejasno je i to sta se misli pod onim "politicki interes" i "izlazak na more" ? Ako drzavom Srbijom vlada banakrski kartel, onda je jasno da mi vise nemamo drzavu, a samim tim onda ne moze biti ni politickih interesa. Sto se tice "izlaska na more", to je jos neshvatljivije jer o kakvom to izlasku na more je rec? Drzava izlazi na more onda kada kontrolise odredjenu teritoriju koja je na moru, a ovde se ne radi ni o kakvoj kontroli teritorije vec o kupovini jedne propale luke. Nemam nista protiv da privatne firme kupe sta god pozele, ali imam protiv toga da drzava Srbija ucestvuje u tom poslu. Uostalom, ako FIAT planira da proizvede onih 300.000 hiljada automobila, onda bi najlogicnije bilo da luku Bar kupi FIAT. Naravno, u pitanju je samo shala jer FIAT Srbija nikada nece prozivoditi ni treci deo obecanog. Bojim se samo da ce Srbija od pozajmljenog novca renovirati luku Bar, da ce korist imati neko drugi, a da ce srpski poreski obveznici samo placati kamatu na pozajmljeni novac.

Pera

pre 14 godina

Mi gradjani Srbije bi trebali ili pre morali da stavimo do znanja svima koji rade za nas a iz naseg ministarstva da mi imamo pameti, da znamo da se pobunimo i izborimo za svoje i da vise ne zelimo da trpimo Crnogorski lobi koji nas je doveo do propasti u toliko preduzeca, doveo do toga da je na vecini fakulteta preko 50% profesora i asistenata iz Crne Gore i iz istih tih porodica, doveo do toga da Crnogorski studenti studiraju na budzetu i polazu ispite preko veze i posle nama uzimaju posao i jos mnogo primera.

Nije nama potrebno da nam iko govori da smo mi u ovakvoj ili onakvoj vezi sa Crnom Gorom, znamo mi na cemu smo. Jeste, u Crnoj Gori ima dosta Srba ali ti Srbi nisu na vlasti niti nam Crnogorska vlast misli ista dobro nego nas iz dana u dan vredja, kao da su oni u poziciji da tako nesto rade, njihovi lobiji prljavim parama kupuju sve po Srbiji i unistavaju, izvlace nam pare evo vekovima i to sve vise i vise i mi VISE TO NECEMO DA DOZVOLIMO !!!

Pascete gospodo, bolje da trpimo torturu nasih lopova nego da se pare poklanjaju opet u Crnu Goru, nismo mi krava muzara pa da nas ceo zivot muzu jedni te isti.

Mrkonjica pred komisiju i ...

Mirko

pre 14 godina

Pre neki dan metro, sad opet luka Bar. Evo resenja, izgraditi metro liniju od Vukovog spomenika do Luke Bar, 2 muve jednim udarcem. Srbija povezana sa Jadranom, cirka 3 sata metroom! Mrko reaguj!!

Mandrak

pre 14 godina

Voleo bih kad bi neko upuceniji mogao da objasni, stace nama sve ovo?

Ne razumem se najbolje u politku :) Niti u investicije, imam malo zdravog razuma, pa to povlaci ovo pitanje.

Zbog cega Srbija, Crnoj gori da razvija zeleznicu, i da gradi autoput?

Ja kako god da pogledam na svu ovu pricu, ne vidim ni trunke koristi za Srbiju. A gomilu koristi za crnu goru. Kao i za "tajkune" koji ce da uloze u luku bar, ali ne i u infrastrukturu pruge, autoput... Sto ne sredi crna gora svoju infrastrukturu, pa onda ponudi luku bar na prodaju?

U ostalom, zar nam se ne isplati vise da sredimo prugu u srbiji, i koristimo usluge neke druge luke? U hrvatskoj, sloveniji, pa i Italiji, francuskoj, Nemackoj... bilo gde.

Bez zezanja, ako neko ima neko normalno objasnjenje, zbog cega je ovo dobro za Srbiju, voleo bih da mi objasni.

Deki

pre 14 godina

Dansanji biznismeni tj. kriminalci iz Slobinog doba oce da neometano uvoze drogu i distribuiraju je po Evropi za 5-6 godina kad budemo clanica.

milan

pre 14 godina

15 godina smo za ...a davali pare da se obnove od zemljotresa..kad smo im izgradili državu oni nam dobro naplatiše svako letovanje..sad pruge i luke da im gradimoo.pa stvarno ste odleipili načistoo.

Milan

pre 14 godina

1. Da nesto vredi tu bi luku do sada kupili neki sposobniji i preduzimljiviji od nas jer takvih ima mnogo.

2. Da nesto vredi, Crnogorci je sigurno ne bi nama prodavali, sve i da damo najbolju ponudu.

3. Umesto da otvaramo radana mesta za nase gradjane, mi otvaramo radna mesta u gradu naseljenom pretezno Albancima koji ce ionako verovatno biti u sastavu Velike Albanije kroz koju deceniju.

4. Posto pricamo o ekonomskom interesu, kako i kroz koliko godina g-din ministar misli da isplati ovu investiciju? Kad ce u ovoj drzavi politicari da podnesu racun poreskim obveznicima?

Muka mi je od jugonostalgicara, nekompetentnosti nasih politicara i komunisticke ekonomske skole.

Terazijski Dukljani

pre 14 godina

Ako,ako,ako,ako,ako ,ako.Ekonomski je isplativo za Mrkonjica i njegove, jer bi to bilo daleko od Beograda i bilo kakve kontrole, sve bi to gradjani Srbije finansirali, rupa bez dna. Politicki interes??? Pa ne kupuje se teritorija i ceo grad Bar. Ma smesne su vise ove Mrkonjiceve nebuloze.Niko na celoj zemaljskoj kugli nije zainteresovan za luku Bar,jer da su bili kinezi,arapi,i ko sve ne jos po crnogorskim pricama u igri,sigurno ne bi odlozili i pomerilili za dva meseca. A Srbija je odustala zbog otvaranja crnogorske ambasade u Pristini,i bio bi stravican pritisak javnosti pre svega na DS,ali Mrkonjic i njegovi racunaju, mozda se slegne prasina za dva meseca.

Tina

pre 14 godina

Cela drzava nam je u fazi raspada. Pogledajte samo na sta nam lice putevi, mostovi, zeleznica, kompletna infrastruktura. Kakve su nam bolnice, skole, obdanista itd.Mogli bi tako da nabrajamo do sutra. Kuca nam se urusava a gospodin ministar bi dao pare u komsiluk. A taj isti komsija samo ceka priliku kako ce da iskoristi i da zavrne.

lud@zbunjen

pre 14 godina

Kako su to dobro osmislili da covek ne poveruje? samo nam treba da sada opet izgradimo C.Goru (pruge, puteve) a za 10 godina ce Albanci biti vecina u Baru pa da im i to prepustimo kao elektrane i rudnike na Kosovu. Mrka i ekipa su opet smislili novi posao decenije, veka , milenijuma da zamlacuju dokone i da maznu po neku milijardicu , da se nadje za usput.Nisam strucan ali mi se ovo cini kao nebuloza veka!

realan

pre 14 godina

Bog te mazo, Mrka postao i geostrateg, razmislja o izlasku na toplo more!! Nismo u stanju da popravimo most u centru Beograda sopstvenim snagama, a kupujemo luku na Jadranu. Tipicna srpska budalastina i bacanje para!

evita

pre 14 godina

Ciji bre politicki interes? Kosticev i Miskovicev? A u talu su osim nasih i neki crnogorski mocnici, jer Milo bi radje zapalio luku samo da napakosti Srbiji i njenim pravim politickim interesima. Na nesrecu, Zakon o medijima je mnoge postene novinare uplasio pa se o ovom planu o jos jednoj pljacki srpskih poreskih obveznika malo pise.

Dusan Silni

pre 14 godina

Madjari i cesi,slovaci,austrijanci nemaju more gospodine pa su u evropskom vrhu sa drzavnim tvorevina,daleko su ispred srbije.Osposobljavaj zeleznicki koridor 10/dimitrovgrad,sofija-presevo,solun za brzine od 200km/h,time cemo imati bar oporavak pokradene i unazadjene zeleznice,zaradjivacemo na tom transportu kontejnera i ljudi debelu lovu.
Niste sposobni tranzitni saobracaj da uredite izgradnjom 10km asfaltnog puta,gazela vam se urusava u sred beograda,a znate da kupujete luku koja apsolutno ne opravdava trosak od 2 milijarde eura.Crna gora neka se razvija sa kosovom i tiranom,vi spasavajte ovu propast srbije i prestanite sa provokacijama naroda.Strucnjaci iz oblasti ekonomije su rekli svoje,narod takodje,sad radite sto god hocete nista me u ovoj zemlji ne iznenadjuje.Stize vreme za podnosenje racuna za utrosene 34milijarde eura pa videcemo sta sa svima vama da radimo.

nikola

pre 14 godina

O čemu ovaj čovek priča: Prokop - ništa, Koridor 10 - ništa, obilaznica oko Beograda - ništa, Gazela - ništa i sada Luka Bar i autoput ka Crnoj Gori. Gospodine stvarno ste preterali. Završite samo nekoliko kilometara obilaznice oko Beograda pa ćemo biti zadovoljni.

nikola

pre 14 godina

O čemu ovaj čovek priča: Prokop - ništa, Koridor 10 - ništa, obilaznica oko Beograda - ništa, Gazela - ništa i sada Luka Bar i autoput ka Crnoj Gori. Gospodine stvarno ste preterali. Završite samo nekoliko kilometara obilaznice oko Beograda pa ćemo biti zadovoljni.

Dejan

pre 14 godina

Narod u Srbiji, koji ne zeli da investira u svoju propast je glup i nestrucan, ali su zato tu Mrkonjiz i crnogorski lobi da nam objasne kao je za nas dobro da investiramo nekoliko milijardi u CrnuGoru.

Ko ce da vraca kredite ? Kursumlija , Leskovac ....?

A jel politicki interes Crne Gore?

pre 14 godina

Za razliku od Dunava za koji nam DO CRNOG MORA trebaju samo brodovi, do Bara trebaju pruge i putevi, a to ovom liku od ministra nesto ne ide od ruke, zar ne?

Mitar

pre 14 godina

E moj predsednice Tadicu ...

Da li planirate da ovo sprecite ...???

Strasno ste me razocarali (do sada se niste oglasili povodom ove sulude ideje o luci Bar) ...

Neutron

pre 14 godina

Politicki interes? Ja molim gospodina Mrkonjica da tacno pojasni taj pojam, tj., da je izlazak na more politicki interes. Ja mislim da se politicki i ekonomski interesi razlikuju. Pricati o ekonomskim interesima po ovom pitanju je lakse shvatiti, samo, u cijem ekonomskom interesu? Graditi tudju infrastrukturu?
Opet, insistiram da "drug" Mrkonjic, pre nego sto pocne da razbacuje ono malo para koje imamo, vrlo precizno pojasno ovaj pretencijozni izraz "politicki interes". Sta tacno on pod tim podrazumeva i ako ova mistifikacija stvarno moze da se materijalizuje. U nasu korist, razume se. Molim cifre. Nemojte cackati vise mecku jer ce vas ovo skupo kostati.

Gradjanin

pre 14 godina

Mrkonjic je jedan od najiskusnijih politicara kod nas pa je i logicno da prednjaci u poplavi nerada i demagogije. Zna covek da treba samo pricati i sledstveno tome samo otvara price o projektima.
Posten i sposoban covek bi izneo prihode (putarina, registracija, benzin, moguca i realna zaduzivanja itd) i troskove odrzavanja i pojedinih projekata i sastavio strucnu ekipu da odredi prioritete i onda pristupio realizaciji.
Ovako smo u situaciji da pravimo 15-20 km autoputa godisnje, a pricamo price o 15 megaprojekata.
Vredan, sposoban i pre svega posten covek bi nesto napravio korak po korak, mi dobijamo samo demagogiju

Proka

pre 14 godina

Pa nece Srbija izaci na more tako sto ce kupiti luku, osim ako luku ne proglase za teritoriju ambasade pa na taj nacin dobijemo teritoriju Srbije na moru...

friday

pre 14 godina

Eto zasto je on bio Milosevicev najbolji ucenik! Ostao je da dokusuri ovu zemlju posto ucitelj nije imao vremena...i sve to uz svesrdnu podrsku predsednika Tadica i njegovog DS-a!
Mrkonjicu ciju sliku imas u kabinetu?
(Aleksandar, 30. januar 2010 17:08)
Potpisujem milion puta!!!

Veljko

pre 14 godina

Pa ja stvarno zivim u ludnici. Srbija nije u stanju da proizvede jednu lopatu, asov, motiku. Kamoli frizider, televizor. Sram Vas bilo. Sad treba luka, zasta? da uvozite jos??? Treba nama jedan leteci tanjir da odletimo svi osim politicara odavde.

DJORDJEVIC

pre 14 godina

Da izadjemo na more pa da organizujemo Mediteranske Igre ima Bog da nas vidi. Srbija jedino izlazi na Panonsko More i neka tako i ostane.

Goran

pre 14 godina

Koliko je jak njihov lobi, kad se ni B92 neusudi pokrenut neku vrstu ankete, ili dokumetarca! A djaba se mi deremo po internetu kad sve novine strahuju!

mita sajba

pre 14 godina

SOLUN!
"Mrkonjic je ... ocenio da će transport preko crnogorske luke biti mnogo efikasniji i jeftiniji od postojećeg preko luka u Konstanci, Kopru i Rijeci." A solunska luka, ministre?
Meni je jasno da SPS-ovcima istorija pocinje `41. godine, ali, ministar bi trebalo da zna, da je jos Kraljevina Jugoslavija imala interes u solunskoj luci (da ne secam, da se deo sramnog pakta sa silama Osovine, od 25. marta 1941.g. ticao i Soluna, upravo zbog "političkog interes da izađe na more" i luke ..)!
Verovatno, koreni iz Crne Gore, vuku zavicaju (sto mu je oprostivo), te, ministrar, zato zagovara toliko barsku luku, ali ... PRESKUPO je! Sem, plitke "montazne" barske luke i pruge BB, stare i nerekonstruisane 35 godina, za funkcionalnu upotrebu te luke, od strane srpske privdere, potrebne su desetine milijardi dolara. Zasto se sada zuri? Zasto ne sacekamo ulazak u EU, pa zajedno napravimo procenu, eventualni projekat, da li jos neko, mozda Madjarska, Slovacka ili Ceska, imaju slican "politički interes da izađe na more"??
Ne treba zaboraviti ni to, da Albanija, samo prugom Bar-Skadar, izlazi prugom u Evropu. Za koga mi to planiramo da pravimo auto put i rekonstruisemo prugu Bar-Beograd? Evropa forsira koridor 10 (put i pruga), sto je i nama u interesu (i zbog solunske luke), ali dzaba ...
Mislim, da je vreme, za nove izbore!

tomislav krizan

pre 14 godina

Postaviti izlaz na more kao politicki cilj zapravo znaci postati pomorska zemlja, odnosno imati granicu na moru. Drugim rijecima, odrzavati kontinuitet iste politike iz
90-tih, u ovom slucaju prema Crnoj Gori. Imati izlaz na more kao ekonomski cilj nepotrebno je uopce naglasavati. Taj cilj imaju sve normalne zemlje svijeta, a postize se pristupom najblizoj vecoj luci. Usput, centralna i juzna Europa vec su povezane, ali ne preko Bara vec preko Ploca, Rijeke, Kopra i Trsta. Ovaj Mrkonjic je cini se neki nobelovac?

Tipolir

pre 14 godina

Srbi, pa da niste slepi i gluvi? Srbija treba da ima izlaz na more! Pa ima i da ga kupi ako nema drugog rešenja! Mnogo je važnije da imamo more nego neki tamo drum bez preterane potrebe da se reši sada ako može da čeka. Srbiji je more strateški interes! Srbija bez mora je kao riba na suhom!
(Srbin do koske, 31. januar 2010 09:03)



Evo još jednog koji želi more. Prvo, od koga bi kupio malo mora? Drugo, tko bi ti želio prodati? Treče, što bi uopće radio s morem? No, kad si več toliko zagrijan, ja prodajem more. Imam bačvu od 150 litara, punu mora. Čisto plavo Jadransko more, iz akvatorija otoka Jabuke. Nađimo se, i dogovorimo primopredaju, neče biti skupo. Jedino moraš znati, to ti je slana, vrlo slana voda. Uz to more, dat ču pride kašetu riba i malo maslina. Ako si dobar kupac, možemo nastaviti i s maslinovim ulje. U slučaju, da ne želiš trgovati, preporučam ti Portugal. Probaj kod njih, imaju dosta, i što bi im falilo, da ti ustupe po želji.

Dragan

pre 14 godina

Izađite gospodine na more a nas oslobodite tog jarma.Jer nam treba nova "rupa bez dna" a to je luka Bar.Tutnje nam vozovi sramota me da pogledam lokomotiva i jedan do dva vagona putnička.Tuga.A nama treba luka Bar.Dajte bivšoj braći ambasadu besplatno, studente da studiraju kao da su u svojoj zemlji.Zbog njih i drugih naša deca ne mogu da ostvare pravo na dom.Svi žive od vazduha i svi ostvare pravo na dom.Nađite mi jednog studenta iz Crne Gore da stanuje privatno.Jesu li oni za nas stranci - jesu tako i treba da se ova država odredi prema njima. Uvedite opet namet da 10.godina uplaćujemo za njihovu obnovu i razvoj kao što je to bilo za zemljotres koji ih je pogodione tamo nekih sedmadesetih godina..Kada i i koliko je Crna Gora pomogla Srbiji po pitanju zemljotresa a imala je nažalost šasnu.Pustite te prazne priče i lečite te mostove što su vam uradili ovi pre vas koje pljujete i nemojte više prodavati maglu ovom narodu.Ne možete da održavate ono što ste nasledili a da uradite nešto novo to je mislena imenica - toliko smo prosperirrali samo nam još nedostaje da ulažemo u luku Bar.

Dragan

pre 14 godina

Ako stvarno MK grupa, Sartid, Viktorija grupa, pa i Delta i niz drugih, kako tvrdi Mrkonjic imaju interesa da izvoze i uvoze robu preko Luke Bar, onda neka oni kupe ovu luku i neka investiraju u nju i u kompletnu zeleznicku prugu. Zasto bi to za njihov racun radila drzava, odnosno njeni poreski obveznici? Za cije babe zdravlje? Inace, Sartid vise od godinu dana uglavnom ne radi. Radio je mesec dana zbog kvara u zelezari u Kosicama, dok isti nije otklonjen. Njemu vise ne treba ni Luka Bar, ni bilo koja druga luka. Za ono sto proizvode dovoljan je splav na Topciderskoj reci. Miki Kostic odnosno MK grupa rasprodali su za milione eura sve secerane koje su kupili za pet nemackih maraka. Ako im Luka u Baru za nesto treba, to moze biti eventualno smestaj Kosticeve jahte. Delta je pred bankrotstvom. Dobavljaci im sve manje isporucuju robu zbog dugova i uglavnom svi investicioni projekti (Interkontinental, Crown Plaza, Autokomanda, Dorcol, itd.) im godinama postoje samo na papiru jer ni jedna banka nije blesava da im odobri bilo kakav kredit. I njima Luka Bar treba isto onoliko koliko Agrokomercu iz Velike Kladuse i Jugoskandik Banci iz Beograda danas treba luka u Sidneju.

B.Mikic

pre 14 godina

hocu li ja doziveti da u srbiji funkcije dobijaju najstrucniji entuzijasti sa odgovarajucom dozom nacionalne svesti, ili cu do kraja zivota gledati kako nestrucnost se uvlaci u partijske krugove da bi, neradeci nista, sticao licnu korist. gotovo u svakom resornom ministarstvu moze se primetiti po neka malverzacija. bio to milosavljevic prvi sa lekovima, milosavljevic drugi sa sluzbovanjem u delti, dinkic sa tajkunima. evo i mrkonjic. covek se ne drzi prioriteta i sta je od znacaja za narod i drzavu, nego emocij.

Petar

pre 14 godina

Ja stvarno molim redakciju B92 da ove komentare i one od ranije na ovu temu odnese Tadicu, Dinkicu i drugima da ucine nesto da zaustave ove neznalice. Napravte SIGURNU KUCU za sve nas, onemogucite ovu katastrofu!

Dimitrije

pre 14 godina

Prvo luka Bar nije nas drzavni interes .Mozda neko ima partijski interes da nam prica price kao da smo osvojili deo teritorije a ne kupili deo propale luke .Drugo kako drzava planira da se zahvali privatnim firmama koje ce svojim parama da stite nas "drzavni interes" ?Cini mi se da znam odgovor .Trece zar nije jasno da ako ikada investiramo pare u Luku , sagradimo autoput i modernizujemo zeleznicu da cemo biti taoci CG .Posle toga ce oni nama diktirati uslove pod kojima cemo moci da ostanemo u Baru a mi necemo imati izbora posto smo vec bacili masu para u taj projekat.Luka Bar nije drzavni interes ,moze da bude jos jedan primer korupcije ogromnih razmera i donosi korist CG odma a nama mozda jednog dana.U uslovima u kojima Srbija kuburi sa parama definitivno ovaj projekat ne moze da bude prioritet .

kapetan

pre 14 godina

ponovo jos jedana podvala,

prvo "zakup" luke neznaci "izlazak na more",

drugo, da li ste gledali Intervju sa Jugoslavom Cosicem, u kome je gostovao doticni ministar, u par navrata je pravdao ovakav potez vlade nekakvim novim potrebama Sicilijanskih "biznismena" prema Rumuniji i Bugarskoj.........hm, da li vam to nesto govori o ozbiljnosti ovog projekta,
Bari, Bar,i.........?,
a ako Srbija ima vece ambicije od sadasnjih granica, neka se dokaze na svom terenu, t.j. u svojoj drzavi, pa neka napravi ono sto joj je od sadasnjeg znacaja i to vitalnog,
takvi sumnjivi tipovi poput "ministra" ili su placeni ili duguju nekome nesta,
horor od omalovazavanja minimuma inteligencije i dostojanstva sopstvenih gradjana !

Tigric

pre 14 godina

Vidljivo je da ovakve i slicne neodgovorne izjave kojekakvih ministara koji jos uvek zive u nekom prohujalom vremenu izazivaju bujicu protesta koje bi Mrkonjic u svakom slucaju morao da primi na znanje i da vise prestane da nas uznemirava bulaznjenjem. Halo.. pa nismo mi gradjani duzni da slusamo ovako nesuvisle izjave neodgovornih manjiskih politicara koji to uopste nisu. Molicu doticnog Mrkonjica da se vise urazumi i pogleda u kalendar. Godina je 2010 a ne 1994.. Dosta vise te indoktrinacije. Penzija je ovde izgleda optimalno resenje i to sto pre.

posmatrac

pre 14 godina

A da mi napravimo jedan zid prema toj Crnoj Gori, poput onog kineskog i da svakom ministru i politicaru koji pokusa da lobira za interese te republike kupimo kartu u jednom pravcu Beograd - Bar.

jerema

pre 14 godina

luka bar je toliko plitka da je neprohodna za velike brodove."prekookeanci" je zaobilaze u sirokom luku.strateski cilj Srbije je razvoj drumskog i zeleznickog saobracaja.