Dugovi rastu, kurs fluktuira

Beograd -- Dugovanja privrede bankama, zbog kursa, porasla čak 40 milijardi dinara. Prosečne rate za stambene kredite građanima veće za nekoliko stotina dinara

Izvor: Politika
Pošaljite komentar
 1. Rast kursa evra prati inflaciju, i to je normalno.
  Inflaciju prate i prevazilaze poskupljenja roba i usluga firmi na našem tržištu. Priča o gubitcima je dakle smešna.
  (Bojan, 11. decembar 2009 16:29)

  # Link komentara

 2. Zasto drzava ne reaguje??
  Zato sto najveci duznici poseduju i samu drzavu i njen aparat?
  Kada tim VELIKIM firmama neko duguje, za manje od sedam dana duznickih firmi IMA DA NEMA kako u zargonu velikani srpskog biznisa kazu.
  Neka skupstina formira komisiju, napravi se popis i naplate potrazivanja.
  Svi oni imaju novac u inostranstvu, ali SVI. Nego znaju da im se moze, pa sto da ne jasu konja kad dozvoljava.
  Ovo ko resi... donosi Srbiji:
  - resenu korupciju
  - poverenje stranih firmi
  - ugled
  - ubrzane evropske integracije
  - socijalni mir stabilnost
  - pravdu

  Dakle... Tadicu, Dacicu... Igramo li dalje ili taj kamen ne diramo??
  (boris, 11. decembar 2009 12:30)

  # Link komentara

 3. Ne mogu a da ne primetim licemerje nasih privrednika.
  1. Zasto se nisu zaduzili u dinarima? Sada bi zadovoljno trljali ruke! To sto nisu umeli da predvide kurs samo znaci da i nisu neki bisnismeni.  2. Oni od guvernera traze da prodaje NASE devize kako bi njima omogucio sto manji gubitak ili zaradu.... stvarno neverovatno... ajde onda da kazemo od sutra je 1eur=10din da onda izvracamo kredite bankama i cao... al bi ih za***ali... howyesnow...

  A posebno me iznervirao jedan od njih kada je rekao "ja znam da moji radnici ne kupuju devize da putuju u inostranstvo" naravno... kad taj isti placa svoje radnike oko 300eur... gde sa tim parama mozes da putujesh?

  Nasa privredna "elita" je nezrela i treba da propadne... verujete, nije steta ako propadne Delta... to je prirodna selekcija... slabi i nesposobni ispadaju iz igre dolazi novi, jaci igraci..

  Da mozda ne mislite ako Delta M propadne da niko drugi nece u Srbiji raditi maloporodaju? Budimo ozbiljni...
  (dejan, 11. decembar 2009 11:04)

  # Link komentara

 4. Ti si amater, reaguješ posle skoka umesto da ga preduprediš I da se ozbiljno baviš kursom.
  (MILAN, 11. decembar 2009 10:43)

  # Link komentara

 5. Guverneru, tačno je i da ostale zemlje imaju oscilacije kursa svojih valuta pa od toga ne prave dramu, ali ste zaboravili da kažete da se u istim tim zemljama nacionalna valuta koristi i kao sredstvo obračuna i kao sredstvo plaćanja. pošto ste pomenuli UK da se vežemo za njih. Englez izdaje fakturu u funtama, kupuje u funtama, zadužuje se kod banaka u funtama i zaista ga je manje briga koliki je danas odnos funte i evra ili funte ili dolara. u srbiji to nije slučaj, ovde je dinar sredstvo podkusurivanja, a valuta u kojoj se sve iskazuje i obračunava je evro, a njegov skok u odnosu na valutu za podkusurivanje, pardon dinar, je prava nočna mora za svakoga. prosečan gradjanin se budi u znoju jer skok kursa znači da će i njegove obaveze po kreditima biti veće, a plata mu je u dinarima.. .pardon valuti za podkusurivanje. još je gora stvar sa privredom, jer privredi su sva zaduženja u evrima, bilo da su ona prema dobavljačima ili prema bankama. tek je mizerni deo vezan za dinar i to su uglavnom tekući troškovi tipa struja telefon itd. Sa skokom obaveze prema dobavljačima biće veća i obaveza PDV-a.
  nezamisliva je situacija da englezu u ugovoru o kreditu stoji klauzula da mu se rata za otplatu vezuje za kurs evra ili dolara. u srbiji je to naravno normalna stvar, upravo zahvaljujući i vama kao guverneru jer ste takvom politikom doveli dinar u poziciju rezervne valute. Priču da se ostali narodi ne uzrujavaju puno kada dodje do oscilacija kursa njihovih nacionalnih valuta ne možete da prodate u srbiji jer svako od nas i te kako muku muči sa preživljavanjem i svaki skok kursa nam pored dodatnog novca donese i nervozu. Doduše ne i vama, jer vaša je plata vezana za evro.. kakav moralista!
  (o00o, 11. decembar 2009 10:39)

  # Link komentara