Utorak, 01.12.2009.

10:14

Jat zatvoriti, ako ne može da radi

Sledeće godine Jat će novac od prodaje imovine i kredita uložiti u obnovu flote. Ako ipak ne stane "na noge", treba ga zatvoriti, kaže Srđan Radovanović.

Izvor: Novosti

Jat zatvoriti, ako ne može da radi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

dusan vukovic

pre 14 godina

Mom prijatelju iz Chicaga sam morao da objasnjavam kako to da Srbija ima avio kompaniju sa nazivom nepostojece drzave.JAT asocira na let u Jugoslaviju.Nekako je blizu pameti da je to i nepostojeca kompanija.Znate onu latinsku:"nomen omen est".Dakle ime je znamenje!

Ime i komentar

pre 14 godina

@brend&marketing:
Naravno da se brend (skoro) nikada ne menja, ali ne bas u svakom slucaju, a JAT je JAT i potice od naziva Jugoslovenski AeroTransport. Jugoslavije odavno vise nema, a sam JAT je sinonim za nesto aljkavo, lose, arogantno.
JAT= Jugoslovenski Aerotransport, bilo nekada.
Jat Airways, sada. Isto kao CSA = ČeskoSlovenské Aerolinie, nekada. CSA Czech Airlines, sada. I nikome od Ceha na pamet ne pada da mlati praznu slamu oko imena.
Mozda je Jat sinonim za jednu od najstarijih aviokompanija u Evropi, sa slotom broj 2 u Londonu, i sa izuzetnim safety record??
Dosadni ste vise oko imena, kao da je to glavni problem.

Grand Kafa

pre 14 godina

"Moj prvi zadatak je bio da procenim da li kompanija može da opstane, pod kojim uslovima, a da ništa ne traži iz budžeta. Ukoliko nacionalni avio prevoznik ne može da opstane, treba ga zatvoriti i tu nema emocija", kaže Radovanović.
Kao partijski kadrovik, advokat Srdjan zna da Jat MORA da bude na budzetu, a prica sasvim drugu pricu.
Jat je ove sezone leteo sa punim avionima (ko je isao na more, to zna vrlo dobro), znaci prihod postoji. Ko je citao novine, takodje zna da Jat ne placa Tehnici, Ketringu, duguje kontroli letenja, ne ulaze u rezervne delove - cerupa avione, duguje za kerozin....Znaci rashoda nema.
Gde su pare? Razgrabile stranke uz pomoc svojih ljudi u U.O. i na rukovodecim funkcijama. Pogledajte samo ko je po partijskoj direktivi sponzorisao koncert Hoze Karerasa, ili sta stoji na panoima svakog veceg sportskog ili muzickog dogadjaja (probajte to da trazite od low cost prevoznika - ne, trazice oni od vas!) . Tako osiromasen Jat ide na budzet, javnost se spinuje preko medija da je gubitas, a zivi novci odlaze strankama.

brend & marketing

pre 14 godina

Naravno da se brend (skoro) nikada ne menja, ali ne bas u svakom slucaju, a JAT je JAT i potice od naziva Jugoslovenski AeroTransport. Jugoslavije odavno vise nema, a sam JAT je sinonim za nesto aljkavo, lose, arogantno.
Resenje odavno postoji i ono je - Aeroput.
Kakav taxi prevoz, kakvo osiguranje?! Zatvorite tog dinosaurusa od JAT-a, otvorite Aerpout koji ce biti regionalni prevoznik uz par dugih linija za USA & Canada, Australiju i Novi Zeland.
Zamislite samo starisnki preradjen znak Aerputa, uradjen u stilu u kome je redizajniran Air France, pa novo letacko osoblje koje se ponasa kao da su zaista domacini aviona, ketering kao u bliskoistocnim i azijskim kompanijama i eto resenja.

Bab, baj JAT

pre 14 godina

Da smo 1990. krenuli napred a ne nazad, sad ove price ne bi ni bilo. Ovako treba da se pokrijemo usima, da budemo manji od makovog zrna i da molimo da nas pride i ne biju. Ali tu ni kukanje ni nknadna pamet ne pomazu! A JAT, kao i mnoge socrealisticke tvorevine - da je valjao, ne bi propao.

DejanV

pre 14 godina

Posto ovde ima jako puno "strucnjaka", a svi poticu iz doba komunizma, jel moze drzava da dovede nekoga ko zna sta radi, kako radi, zasto radi, i da bude ili ili. Neka ga plate i 5 miliona dolara godisnje, opet je manje od 20 miliona dolara JAT-ovog gubitka, ali cemo bar znati na cemu smo.

Marko

pre 14 godina

Muka mi je vise zbog komentara tipa "ovaj covek je glup"... covek nije normalan a to je nesto posve drugo. Je l' on leteo uopste ikada avionom? Na celu je jedne od najstarijih evropskih kompanija, koja je imala jedan od najboljih imidza sedamdesetih i osamdesetih na svetu, a danas nisu u stanju ni normalan kalendar da naprave, uniforme su im najgore u istoriji jata, ne razumeju se u marketing, ne razumeju se u potrebe i logiku putnika. Pa nije to problem Jata kao Jata, vec je problem skandalnoznog kadrovskog resenja za generalnog direktora i upravni odbor. Stidite se besraminici.

joe

pre 14 godina

Zasto se plasiti konkurencije Britisha i ostalih?British je oko 200 funti do BGDA a Swiss 150funti.Zasto JAT nebi imao cenu nizu od Engleza?Pa ja bih prvi doleteo sa JATOM,kojeg bih nazvao SAT(Srpski Aero Transport)bas je smekersko ime.Razmislite,,,,,,,,,,,

milica

pre 14 godina

Sa ovim direktorom i njegovim kadrovskim izborom i nizom drugih malverzacija, za ovaj nacionalni simbol zaista nema spasa. Zar to niko u drzavi ne vidi?

Gonzo

pre 14 godina

@inzenjer,
"Sramota je da dojucerasnja voditeljka dnevnika gospodja Andric Milosavljevic sada bude u direktoratu JAT-a...", apsolutno ste u pravu za doticnu, samo sto DIREKTORAT JAT-a ne postoji.
@Miroslav blok 24, sta mislite zasto CSA (Czech Airlines) nosi u imenu skracenicu kompanije iz vremena stare drzave? Mora da postoji neki razlog. Hajde vise prestanite da kukate oko imena ako se ne razumete.
@gradjanin, kompanija se vec dugi niz godina ne zove JAT. Obratite paznju na naziv u tekstu redakcije, a ako vam nije jasno - potrazite u Wikipediji.

uros

pre 14 godina

@zmaj
ceo svoj zivot se vozim avionom, a podrzavanje kompanije nema veze sa tim, samo ti kazem da ako ne znas nesto ne pricas, i necu da se spustam na tvoj nivo i da ti govorim cime da putujes... putuj cime hoces ali ne pricaj o taksama posto ne znas:P

Martin,Pirot

pre 14 godina

Znaci i iz Skoplja ce da lete samo nece iz nisa,i treba da ga zatvorite kad nemate osecaj za menadzment,evo vec tri dana je Skopski aerodrom zatvoren zbog magle a na Sofijskom je otezano sletanje,jedini Nis moze da primi avione ali su neki stranacka prepucavanja izgleda u pitanju!A Dinkica pozivam da vise ne mlati praznu slamu o razvoju juga Srbije pre nego sto JAT prestane da bojkotuje Niski aerodrom.Sto se JAT-a tice treba da prodaju SVE zgrade i da VRATE pare u budzet Srbije pa ako im ostanu samo avioni-onda ok ako ne prodati i njih i VRATITI pare u budzet Srbije!!!

veverica

pre 14 godina

kaze gospodin da ga treba zatvoriti bez emocija ako ne moze da pravi profit, ali ce prethodno da sve rasproda i uzme proviziju, a emocije naravno nema jer ima tri meseca u Jatu... Sramota

Pavle Karajovic

pre 14 godina

Jat-u je bilo potrebno 17godina da isplati zivotno osiguranje za clanove svoje posade koji su izgubii zivot u avinskoj nesreci na Kipru 1988 godine.Avion je bio iznajmljen za tursku avio kompaniju.Posle dugogodisnjeg sudjenja udovice pilota i mehanicara uspele su da dobiju 1.200 000 dinara,isplacenih na 6 rata.Ako su takav tretmam imali piloti i mehanicar koji su poginuli u pomenutom udesu,sta mogu da ocekuju JAT-ovi putnici u slucaju smrtnosti ili trajnog invaliditeta?
O cemu govori ovaj gospodin?:“Ukidanjem viza građani treba da znaju da im u EU ne važe naše zdravstvene knjižice. I upravo to besplatno osiguranje je naša velika prednost u odnosu na konkurenciju. Sa „Jatom“ putnici su osigurani i u hitnim slučajevima biće im ukazana lekarska“

Ljuba

pre 14 godina

Lako je uništiti ono što su generacije stvarale.Nesposobni direktori i dalje haraju Srbijom i uništavaju sve što je stvarano decenijama. Sramota.

LJUBA JATOVAC

pre 14 godina

Jat nije kutija da se otvara a po nalogu nesposobnih direktora zatvara.Uništiti kompaniju sa ovakvom tradicijom je,blago rečeno,kriminal.Menjajte nesposobne direktore pod hitno.

inzenjer

pre 14 godina

Ha...pa kako da ne propadne kada JAT ima tako "dobro" kvalifikovane strucne i obrazovane direktore sa dosta iskustva u tom poslu ?! JAT je ovo zasluzio, kad se samo setimo ko je sve bio direktor nije ni cudo sto su dosli do propasti ! Sramota je da dojucerasnja voditeljka dnevnika gospodja Andric Milosavljevic sada bude u direktoratu JAT-a... pitamo kako je ona zasluzila tu poziciju ...Naravno ne strucnoscu vec lepo jer zena ministra !!! Ovo je sudbina cele nase zemlje ,a to je PROPAST !!! A gospodin Djilas treba da se stidi,postavljanjem Sapica na mesto pomocnika gradonacelniku uz obrazlozenje da je on pokazao visoke oranizacione sposobnosti dok je bio kapiten vaterpolo reprezentacije!!! I tako ce Sapic da pomaze kao urbanista, a nase arhitekte ce da osvajaju prestizne nagrade svuda po svetu i naravno bice bez posla !!! I sta je resenje, da ostanemo u ovakvoj zemlji koja nema ni srama ni stida i jos javno provocira narod ovakvim izjavama?!! SRAMOTA !!!!

Patolog

pre 14 godina

Ovo "J" u imenu kompanije je davno sahranjeno a trenutak smrti ovog preduzeca je otprilike bilo takodje u to vreme.
Sahranite pokojnika,poceo je da se oseca!!

Insajder

pre 14 godina

Prvo vas "vrhunske, strucne" stranacke menadzere treba zatvoriti pa onda i preduzeca koja ne mogu da opstanu na trzistu. Nastajenje neke nove, domace, ozbiljnije kompanije na ovim prostorima kada potpuno predate trziste je skoro potpuno nemoguce, profit buduce stvoren ne ostaje u Srbiji i povecevace bdp nekih drugih zemalja. Mada ste vi i strucni ali samo za stecaj...bar vam to stoji u cv. Prethodni direktor je vec u privrednoj komori Srbije, onaj pre njega u Direktoratu, onaj pre njega negde u casi viskija, a onaj pre njega je opet neki savetnik u ministarstvu. Tuzna prica za srpsko civilno vazduhoplovstvo mada ga mozda nismo ni zasluzili.

jatovac

pre 14 godina

Ovaj gospodin je stvarno tragikomican. Prvo objavi na zvanicnom sajtu(umesto na jatovom intranetu) da do daljnjeg ukida popust na putovanja svojim zaposlenima(koji svaka aviokompanija ima)jer, boze moj, na TOME ce ustedeti, a zatim daje izjave poput nekog osnovca o tortama, taksiju etc. A ne vidi (ili ne zeli da vidi) gde se novac zapravo trosi-pre svega na delegirane ljude po celom svetu (cak i tamo gde Jat ne leti), na njihove plate, skole, stanove i ostale privilegije. Danas svaka aviokompanija ima svoje handling agente na aerodromima gde slece/polece, koji naplacuju svoje usluge na sat. Zaista sam razocarana sto svi posmatraju kako nasa aviokopmanija propada, sto ljudi iz Srbije jedva cekaju da Jat nestane-najvise ih brine promena imena u Sat, kao da je to bitno!
Razocaran Jatovac

Branko

pre 14 godina

Dovedite Singapurca za direktora, mi nemamo ljude koji znaju kako se vodi moderna vazduhoplovna kompanija.Platitee coveka dobro da konsoliduje JAT, ako budete zaposljavali stranacke ljude i bez prave kvalifikacije, dzaba ste krecili.Nama u Srbiji fali znanje najvise na svim poljima, mogu razni strucnjaci da se busaju u prsa koliko hoce ali to su cinjenice.

neny

pre 14 godina

Ne mogu vise da slusam gluposti tog direktora. Sta ce putnicima besplatan taksi i osiguranje? Bolje da snize cene, pa ce putnici sami odluciti sta ce s tom ustedom da urade. A ovo osiguranje i taksi prevoz ce izazvati jednu megalomansku birokratiju u JAT-u o kojoj cemo slusati i posle njegovog bankrota...zivi bili pa videli. Tim poslovima se na bavi ni jedna aviokompanija. Eventualno samo kao posrednik na svojoj web-stranici ali nikako ovako.

Sava Drugi

pre 14 godina

Jos godinu dana da se razvuče što može, i zaduđizimo gde budemo mogli... a posle, šta nas briga za posle.

Da su položili kauciju od pola miliona evra svojih para, to bi moglo tako, ali pošto nisu, onda nisu krivi oni, nego oni koji su ih postavili.

Dragoljub

pre 14 godina

Likvidnost znaci da kompanija nema kesa za tekuce poslovanje. Ukoliko ne moze da dodje do kesa, bilo skupim kratkorocnim zaduzivanjem ili prodajom imovine ispod cene, onda takva firma ide u stecaj.
Rentabilnost znaci da su rashodi veci od prihoda. Firma koja je nerentabilna duze vremena treba da bude likvidirana, tj. da se zatvori, jer "gubitke" pravi na racun opadanja ulozenog kapitala. Likvidnost i rentabilnost su dve razlicite stvari. Jat svakako rentabilan nije, a da li je likvidan znaju najbolje oni kojima Jat duguje kes i koji moraju da strajkuju da bi izdejstvovali naplatu.
Jat je kompanija koja je kompletan atavizam bivse Jugoslavije, od imena, preko neprimereno prenaduvane infrastrukture i rezije. Srbiji treba mala ali efikasna aviokompanija koja je u stanju da servisira region i evropske zemlje i koja je sposobna da leti do US, Kanade i gde god bi to bilo rentabilno. Takva kompanija Jat nije. Kao sto su zatvorene monstrumi-banke poput "Beobanke", "Jugobanke" i slicnih, tako treba zatvoriti i JAT. Voznom osoblju zelimo srecan put u druge kompanije (ako su kako za sebe tvrde vrhunski osposobljeni nece im biti problem da nadju posao) a putnici ce leteti najdajmo se jeftinijom konkurencijom.

Gradjanin

pre 14 godina

Sta ce nama uopste avio kompanija kada nemamo ni jedan domaci let. Strane kompanije su jeftinije i modernije avione imaju.Ako Svedska , danska i Norveska imaju jednu kompaniju SAS (Scandinavian Air System). sta ce onda nama sa jednim glavnim aerodromom i jednim alternativnim uopste avio kompanija i pogotovu sto se posle toliko godina i dalje zove JAT

uros

pre 14 godina

@zmaj
kakve taksa ima veze sa Jatom, ja ne podrzavam jat niti bilo koju drugu kompaniju, ali jednom da se rascisti zauvek kompanije nemaju veze sa taksama, takse placate aerodromima, i da su kompanije pametne pa da vrate nekada stari sistem da prodaju samo svoje karte, a putnici da sami placaju taksae na licu mesta, pa ce da shvate kome sta placaju

Dexterijus

pre 14 godina

Ako se kupi 2 aviona, koliko oni kostaju, koliko ce se "prosiriti" trziste, i za koliko ce se povecati prihod zbog ta dva aviona!!!!
Koliko kosta generalka za 14 motora, da li je isplativa, ili za te pare kupiti npr. 3. avion????!!!!!
Sve na papir,on trpi sve, pa onda da pricamo o taxiju,ili ketringu ili o....
Neznam za plate u JAT-u, ali ako je kompanija u minusu nemoze direktor da ima vishe od 50-60.000 din, piloti treba da imaju priblizno onima u konkurentskim avio-kompanijama i kraj.
Pa nemoze se arcenjem u obnovu!!!

Igor Sikorsky

pre 14 godina

"I ako je u svim kompanijama normalno da putnici prve klase imaju mleko za kafu, a putnici u opste - toplu vodu za caj, mi to nemamo. Zbog toga cemo svim putnicima platiti taksi, sto ne radi ni jedna kompanija u svetu. Na taj nacin pored ovih 20mil gubitka, uvalicu Jat u jos 10mil" - izjavio je Radovanovic. Direktor nacionalnog avioprevozioca podsetio je i da je sa rukovodecih mesta skinuo stari kadar i postavio strucnjake iz Surcinske Grand kafe kao vrsne i iskusne menadzere iz struke. "U koliko Jat ne stane na noge, to nece biti moja krivica kao celnika kompanije. Ja cu naci uhlebljenje kao stecajni upravnik druge firme, u cemu imam veliko iskustvo, a nebo iznad Srbije prepusticu Zeljku Mitrovicu koji vec ceka sa kes parama za nove avione", dodao je Radovanovic.

zeljko

pre 14 godina

Jat treba da se integrise sa ostalim kompanijama iz bivse Jugoslavije i samo tako sve one imaju sansu. Ako tom ekonomskom principu smetaju politicki onda nista od nasih integracija.

VV

pre 14 godina

"Moj prvi zadatak je bio da procenim da li kompanija može da opstane, pod kojim uslovima, a da ništa ne traži iz budžeta. Ukoliko nacionalni avio prevoznik ne može da opstane, treba ga zatvoriti i tu nema emocija", kaže Radovanović.

Konacno neko ko normalno razmislja. Samo napred, izbacite unutrasnju politiku iz ekonomije.

Pfff

pre 14 godina

"...ali ćemo putnicima da omogućimo kao jedina kompanija u svetu besplatan taksi prevoz."

O da, zasto koristiti (pozitivna) iskustva i resenja autoprevoznika, mnogo je jednostavnije ismisljati toplu vodu.

tupalj na kub

pre 14 godina

Bolje te pare umesto u taxi da ulozite u ketering. Sa takvom vizijom nije ni cudo sta cete ga brzo zatvoriti. Strucnjaci ispred politike :)

Mrgud

pre 14 godina

Samo ovim pokazujes koliki si "pacer" za ovaj posao, kao i onaj onaj tvoj prethodnik koji je sada u Direktoratu. Posao Direktorata nikada nije bio da zove ikoga, vec da obezbedi da oni nebezbedni ne dodju. Opet ona prica, ne mesam se u svoj posao. Gospodine Radovanovicu dosli ste da resite situaciju a sada vec pravite odstupnicu pricom da se gasi kompanija....nije ni cudo kada ste sekretarici dali platu preko 100k, a finansijskom direktoru (ortaku) iz Grand-a sa srednjom skolom preko 200k, i vi hocete onda da oporavite kompaniju. Mogli ste da obratite paznju da licencirani ljudi odlaze a vi ih na trzistu nemozete naci...i normalno je da se to treba ugasiti dok god je takvih menadzera.

VV

pre 14 godina

"Moj prvi zadatak je bio da procenim da li kompanija može da opstane, pod kojim uslovima, a da ništa ne traži iz budžeta. Ukoliko nacionalni avio prevoznik ne može da opstane, treba ga zatvoriti i tu nema emocija", kaže Radovanović.

Konacno neko ko normalno razmislja. Samo napred, izbacite unutrasnju politiku iz ekonomije.

Mrgud

pre 14 godina

Samo ovim pokazujes koliki si "pacer" za ovaj posao, kao i onaj onaj tvoj prethodnik koji je sada u Direktoratu. Posao Direktorata nikada nije bio da zove ikoga, vec da obezbedi da oni nebezbedni ne dodju. Opet ona prica, ne mesam se u svoj posao. Gospodine Radovanovicu dosli ste da resite situaciju a sada vec pravite odstupnicu pricom da se gasi kompanija....nije ni cudo kada ste sekretarici dali platu preko 100k, a finansijskom direktoru (ortaku) iz Grand-a sa srednjom skolom preko 200k, i vi hocete onda da oporavite kompaniju. Mogli ste da obratite paznju da licencirani ljudi odlaze a vi ih na trzistu nemozete naci...i normalno je da se to treba ugasiti dok god je takvih menadzera.

Pfff

pre 14 godina

"...ali ćemo putnicima da omogućimo kao jedina kompanija u svetu besplatan taksi prevoz."

O da, zasto koristiti (pozitivna) iskustva i resenja autoprevoznika, mnogo je jednostavnije ismisljati toplu vodu.

tupalj na kub

pre 14 godina

Bolje te pare umesto u taxi da ulozite u ketering. Sa takvom vizijom nije ni cudo sta cete ga brzo zatvoriti. Strucnjaci ispred politike :)

Igor Sikorsky

pre 14 godina

"I ako je u svim kompanijama normalno da putnici prve klase imaju mleko za kafu, a putnici u opste - toplu vodu za caj, mi to nemamo. Zbog toga cemo svim putnicima platiti taksi, sto ne radi ni jedna kompanija u svetu. Na taj nacin pored ovih 20mil gubitka, uvalicu Jat u jos 10mil" - izjavio je Radovanovic. Direktor nacionalnog avioprevozioca podsetio je i da je sa rukovodecih mesta skinuo stari kadar i postavio strucnjake iz Surcinske Grand kafe kao vrsne i iskusne menadzere iz struke. "U koliko Jat ne stane na noge, to nece biti moja krivica kao celnika kompanije. Ja cu naci uhlebljenje kao stecajni upravnik druge firme, u cemu imam veliko iskustvo, a nebo iznad Srbije prepusticu Zeljku Mitrovicu koji vec ceka sa kes parama za nove avione", dodao je Radovanovic.

LJUBA JATOVAC

pre 14 godina

Jat nije kutija da se otvara a po nalogu nesposobnih direktora zatvara.Uništiti kompaniju sa ovakvom tradicijom je,blago rečeno,kriminal.Menjajte nesposobne direktore pod hitno.

neny

pre 14 godina

Ne mogu vise da slusam gluposti tog direktora. Sta ce putnicima besplatan taksi i osiguranje? Bolje da snize cene, pa ce putnici sami odluciti sta ce s tom ustedom da urade. A ovo osiguranje i taksi prevoz ce izazvati jednu megalomansku birokratiju u JAT-u o kojoj cemo slusati i posle njegovog bankrota...zivi bili pa videli. Tim poslovima se na bavi ni jedna aviokompanija. Eventualno samo kao posrednik na svojoj web-stranici ali nikako ovako.

jatovac

pre 14 godina

Ovaj gospodin je stvarno tragikomican. Prvo objavi na zvanicnom sajtu(umesto na jatovom intranetu) da do daljnjeg ukida popust na putovanja svojim zaposlenima(koji svaka aviokompanija ima)jer, boze moj, na TOME ce ustedeti, a zatim daje izjave poput nekog osnovca o tortama, taksiju etc. A ne vidi (ili ne zeli da vidi) gde se novac zapravo trosi-pre svega na delegirane ljude po celom svetu (cak i tamo gde Jat ne leti), na njihove plate, skole, stanove i ostale privilegije. Danas svaka aviokompanija ima svoje handling agente na aerodromima gde slece/polece, koji naplacuju svoje usluge na sat. Zaista sam razocarana sto svi posmatraju kako nasa aviokopmanija propada, sto ljudi iz Srbije jedva cekaju da Jat nestane-najvise ih brine promena imena u Sat, kao da je to bitno!
Razocaran Jatovac

Gradjanin

pre 14 godina

Sta ce nama uopste avio kompanija kada nemamo ni jedan domaci let. Strane kompanije su jeftinije i modernije avione imaju.Ako Svedska , danska i Norveska imaju jednu kompaniju SAS (Scandinavian Air System). sta ce onda nama sa jednim glavnim aerodromom i jednim alternativnim uopste avio kompanija i pogotovu sto se posle toliko godina i dalje zove JAT

Branko

pre 14 godina

Dovedite Singapurca za direktora, mi nemamo ljude koji znaju kako se vodi moderna vazduhoplovna kompanija.Platitee coveka dobro da konsoliduje JAT, ako budete zaposljavali stranacke ljude i bez prave kvalifikacije, dzaba ste krecili.Nama u Srbiji fali znanje najvise na svim poljima, mogu razni strucnjaci da se busaju u prsa koliko hoce ali to su cinjenice.

inzenjer

pre 14 godina

Ha...pa kako da ne propadne kada JAT ima tako "dobro" kvalifikovane strucne i obrazovane direktore sa dosta iskustva u tom poslu ?! JAT je ovo zasluzio, kad se samo setimo ko je sve bio direktor nije ni cudo sto su dosli do propasti ! Sramota je da dojucerasnja voditeljka dnevnika gospodja Andric Milosavljevic sada bude u direktoratu JAT-a... pitamo kako je ona zasluzila tu poziciju ...Naravno ne strucnoscu vec lepo jer zena ministra !!! Ovo je sudbina cele nase zemlje ,a to je PROPAST !!! A gospodin Djilas treba da se stidi,postavljanjem Sapica na mesto pomocnika gradonacelniku uz obrazlozenje da je on pokazao visoke oranizacione sposobnosti dok je bio kapiten vaterpolo reprezentacije!!! I tako ce Sapic da pomaze kao urbanista, a nase arhitekte ce da osvajaju prestizne nagrade svuda po svetu i naravno bice bez posla !!! I sta je resenje, da ostanemo u ovakvoj zemlji koja nema ni srama ni stida i jos javno provocira narod ovakvim izjavama?!! SRAMOTA !!!!

Dexterijus

pre 14 godina

Ako se kupi 2 aviona, koliko oni kostaju, koliko ce se "prosiriti" trziste, i za koliko ce se povecati prihod zbog ta dva aviona!!!!
Koliko kosta generalka za 14 motora, da li je isplativa, ili za te pare kupiti npr. 3. avion????!!!!!
Sve na papir,on trpi sve, pa onda da pricamo o taxiju,ili ketringu ili o....
Neznam za plate u JAT-u, ali ako je kompanija u minusu nemoze direktor da ima vishe od 50-60.000 din, piloti treba da imaju priblizno onima u konkurentskim avio-kompanijama i kraj.
Pa nemoze se arcenjem u obnovu!!!

Ljuba

pre 14 godina

Lako je uništiti ono što su generacije stvarale.Nesposobni direktori i dalje haraju Srbijom i uništavaju sve što je stvarano decenijama. Sramota.

Insajder

pre 14 godina

Prvo vas "vrhunske, strucne" stranacke menadzere treba zatvoriti pa onda i preduzeca koja ne mogu da opstanu na trzistu. Nastajenje neke nove, domace, ozbiljnije kompanije na ovim prostorima kada potpuno predate trziste je skoro potpuno nemoguce, profit buduce stvoren ne ostaje u Srbiji i povecevace bdp nekih drugih zemalja. Mada ste vi i strucni ali samo za stecaj...bar vam to stoji u cv. Prethodni direktor je vec u privrednoj komori Srbije, onaj pre njega u Direktoratu, onaj pre njega negde u casi viskija, a onaj pre njega je opet neki savetnik u ministarstvu. Tuzna prica za srpsko civilno vazduhoplovstvo mada ga mozda nismo ni zasluzili.

Marko

pre 14 godina

Muka mi je vise zbog komentara tipa "ovaj covek je glup"... covek nije normalan a to je nesto posve drugo. Je l' on leteo uopste ikada avionom? Na celu je jedne od najstarijih evropskih kompanija, koja je imala jedan od najboljih imidza sedamdesetih i osamdesetih na svetu, a danas nisu u stanju ni normalan kalendar da naprave, uniforme su im najgore u istoriji jata, ne razumeju se u marketing, ne razumeju se u potrebe i logiku putnika. Pa nije to problem Jata kao Jata, vec je problem skandalnoznog kadrovskog resenja za generalnog direktora i upravni odbor. Stidite se besraminici.

uros

pre 14 godina

@zmaj
kakve taksa ima veze sa Jatom, ja ne podrzavam jat niti bilo koju drugu kompaniju, ali jednom da se rascisti zauvek kompanije nemaju veze sa taksama, takse placate aerodromima, i da su kompanije pametne pa da vrate nekada stari sistem da prodaju samo svoje karte, a putnici da sami placaju taksae na licu mesta, pa ce da shvate kome sta placaju

Patolog

pre 14 godina

Ovo "J" u imenu kompanije je davno sahranjeno a trenutak smrti ovog preduzeca je otprilike bilo takodje u to vreme.
Sahranite pokojnika,poceo je da se oseca!!

veverica

pre 14 godina

kaze gospodin da ga treba zatvoriti bez emocija ako ne moze da pravi profit, ali ce prethodno da sve rasproda i uzme proviziju, a emocije naravno nema jer ima tri meseca u Jatu... Sramota

Sava Drugi

pre 14 godina

Jos godinu dana da se razvuče što može, i zaduđizimo gde budemo mogli... a posle, šta nas briga za posle.

Da su položili kauciju od pola miliona evra svojih para, to bi moglo tako, ali pošto nisu, onda nisu krivi oni, nego oni koji su ih postavili.

Dragoljub

pre 14 godina

Likvidnost znaci da kompanija nema kesa za tekuce poslovanje. Ukoliko ne moze da dodje do kesa, bilo skupim kratkorocnim zaduzivanjem ili prodajom imovine ispod cene, onda takva firma ide u stecaj.
Rentabilnost znaci da su rashodi veci od prihoda. Firma koja je nerentabilna duze vremena treba da bude likvidirana, tj. da se zatvori, jer "gubitke" pravi na racun opadanja ulozenog kapitala. Likvidnost i rentabilnost su dve razlicite stvari. Jat svakako rentabilan nije, a da li je likvidan znaju najbolje oni kojima Jat duguje kes i koji moraju da strajkuju da bi izdejstvovali naplatu.
Jat je kompanija koja je kompletan atavizam bivse Jugoslavije, od imena, preko neprimereno prenaduvane infrastrukture i rezije. Srbiji treba mala ali efikasna aviokompanija koja je u stanju da servisira region i evropske zemlje i koja je sposobna da leti do US, Kanade i gde god bi to bilo rentabilno. Takva kompanija Jat nije. Kao sto su zatvorene monstrumi-banke poput "Beobanke", "Jugobanke" i slicnih, tako treba zatvoriti i JAT. Voznom osoblju zelimo srecan put u druge kompanije (ako su kako za sebe tvrde vrhunski osposobljeni nece im biti problem da nadju posao) a putnici ce leteti najdajmo se jeftinijom konkurencijom.

brend & marketing

pre 14 godina

Naravno da se brend (skoro) nikada ne menja, ali ne bas u svakom slucaju, a JAT je JAT i potice od naziva Jugoslovenski AeroTransport. Jugoslavije odavno vise nema, a sam JAT je sinonim za nesto aljkavo, lose, arogantno.
Resenje odavno postoji i ono je - Aeroput.
Kakav taxi prevoz, kakvo osiguranje?! Zatvorite tog dinosaurusa od JAT-a, otvorite Aerpout koji ce biti regionalni prevoznik uz par dugih linija za USA & Canada, Australiju i Novi Zeland.
Zamislite samo starisnki preradjen znak Aerputa, uradjen u stilu u kome je redizajniran Air France, pa novo letacko osoblje koje se ponasa kao da su zaista domacini aviona, ketering kao u bliskoistocnim i azijskim kompanijama i eto resenja.

Pavle Karajovic

pre 14 godina

Jat-u je bilo potrebno 17godina da isplati zivotno osiguranje za clanove svoje posade koji su izgubii zivot u avinskoj nesreci na Kipru 1988 godine.Avion je bio iznajmljen za tursku avio kompaniju.Posle dugogodisnjeg sudjenja udovice pilota i mehanicara uspele su da dobiju 1.200 000 dinara,isplacenih na 6 rata.Ako su takav tretmam imali piloti i mehanicar koji su poginuli u pomenutom udesu,sta mogu da ocekuju JAT-ovi putnici u slucaju smrtnosti ili trajnog invaliditeta?
O cemu govori ovaj gospodin?:“Ukidanjem viza građani treba da znaju da im u EU ne važe naše zdravstvene knjižice. I upravo to besplatno osiguranje je naša velika prednost u odnosu na konkurenciju. Sa „Jatom“ putnici su osigurani i u hitnim slučajevima biće im ukazana lekarska“

zeljko

pre 14 godina

Jat treba da se integrise sa ostalim kompanijama iz bivse Jugoslavije i samo tako sve one imaju sansu. Ako tom ekonomskom principu smetaju politicki onda nista od nasih integracija.

Ime i komentar

pre 14 godina

@brend&marketing:
Naravno da se brend (skoro) nikada ne menja, ali ne bas u svakom slucaju, a JAT je JAT i potice od naziva Jugoslovenski AeroTransport. Jugoslavije odavno vise nema, a sam JAT je sinonim za nesto aljkavo, lose, arogantno.
JAT= Jugoslovenski Aerotransport, bilo nekada.
Jat Airways, sada. Isto kao CSA = ČeskoSlovenské Aerolinie, nekada. CSA Czech Airlines, sada. I nikome od Ceha na pamet ne pada da mlati praznu slamu oko imena.
Mozda je Jat sinonim za jednu od najstarijih aviokompanija u Evropi, sa slotom broj 2 u Londonu, i sa izuzetnim safety record??
Dosadni ste vise oko imena, kao da je to glavni problem.

DejanV

pre 14 godina

Posto ovde ima jako puno "strucnjaka", a svi poticu iz doba komunizma, jel moze drzava da dovede nekoga ko zna sta radi, kako radi, zasto radi, i da bude ili ili. Neka ga plate i 5 miliona dolara godisnje, opet je manje od 20 miliona dolara JAT-ovog gubitka, ali cemo bar znati na cemu smo.

Martin,Pirot

pre 14 godina

Znaci i iz Skoplja ce da lete samo nece iz nisa,i treba da ga zatvorite kad nemate osecaj za menadzment,evo vec tri dana je Skopski aerodrom zatvoren zbog magle a na Sofijskom je otezano sletanje,jedini Nis moze da primi avione ali su neki stranacka prepucavanja izgleda u pitanju!A Dinkica pozivam da vise ne mlati praznu slamu o razvoju juga Srbije pre nego sto JAT prestane da bojkotuje Niski aerodrom.Sto se JAT-a tice treba da prodaju SVE zgrade i da VRATE pare u budzet Srbije pa ako im ostanu samo avioni-onda ok ako ne prodati i njih i VRATITI pare u budzet Srbije!!!

milica

pre 14 godina

Sa ovim direktorom i njegovim kadrovskim izborom i nizom drugih malverzacija, za ovaj nacionalni simbol zaista nema spasa. Zar to niko u drzavi ne vidi?

Gonzo

pre 14 godina

@inzenjer,
"Sramota je da dojucerasnja voditeljka dnevnika gospodja Andric Milosavljevic sada bude u direktoratu JAT-a...", apsolutno ste u pravu za doticnu, samo sto DIREKTORAT JAT-a ne postoji.
@Miroslav blok 24, sta mislite zasto CSA (Czech Airlines) nosi u imenu skracenicu kompanije iz vremena stare drzave? Mora da postoji neki razlog. Hajde vise prestanite da kukate oko imena ako se ne razumete.
@gradjanin, kompanija se vec dugi niz godina ne zove JAT. Obratite paznju na naziv u tekstu redakcije, a ako vam nije jasno - potrazite u Wikipediji.

Bab, baj JAT

pre 14 godina

Da smo 1990. krenuli napred a ne nazad, sad ove price ne bi ni bilo. Ovako treba da se pokrijemo usima, da budemo manji od makovog zrna i da molimo da nas pride i ne biju. Ali tu ni kukanje ni nknadna pamet ne pomazu! A JAT, kao i mnoge socrealisticke tvorevine - da je valjao, ne bi propao.

uros

pre 14 godina

@zmaj
ceo svoj zivot se vozim avionom, a podrzavanje kompanije nema veze sa tim, samo ti kazem da ako ne znas nesto ne pricas, i necu da se spustam na tvoj nivo i da ti govorim cime da putujes... putuj cime hoces ali ne pricaj o taksama posto ne znas:P

joe

pre 14 godina

Zasto se plasiti konkurencije Britisha i ostalih?British je oko 200 funti do BGDA a Swiss 150funti.Zasto JAT nebi imao cenu nizu od Engleza?Pa ja bih prvi doleteo sa JATOM,kojeg bih nazvao SAT(Srpski Aero Transport)bas je smekersko ime.Razmislite,,,,,,,,,,,

Grand Kafa

pre 14 godina

"Moj prvi zadatak je bio da procenim da li kompanija može da opstane, pod kojim uslovima, a da ništa ne traži iz budžeta. Ukoliko nacionalni avio prevoznik ne može da opstane, treba ga zatvoriti i tu nema emocija", kaže Radovanović.
Kao partijski kadrovik, advokat Srdjan zna da Jat MORA da bude na budzetu, a prica sasvim drugu pricu.
Jat je ove sezone leteo sa punim avionima (ko je isao na more, to zna vrlo dobro), znaci prihod postoji. Ko je citao novine, takodje zna da Jat ne placa Tehnici, Ketringu, duguje kontroli letenja, ne ulaze u rezervne delove - cerupa avione, duguje za kerozin....Znaci rashoda nema.
Gde su pare? Razgrabile stranke uz pomoc svojih ljudi u U.O. i na rukovodecim funkcijama. Pogledajte samo ko je po partijskoj direktivi sponzorisao koncert Hoze Karerasa, ili sta stoji na panoima svakog veceg sportskog ili muzickog dogadjaja (probajte to da trazite od low cost prevoznika - ne, trazice oni od vas!) . Tako osiromasen Jat ide na budzet, javnost se spinuje preko medija da je gubitas, a zivi novci odlaze strankama.

dusan vukovic

pre 14 godina

Mom prijatelju iz Chicaga sam morao da objasnjavam kako to da Srbija ima avio kompaniju sa nazivom nepostojece drzave.JAT asocira na let u Jugoslaviju.Nekako je blizu pameti da je to i nepostojeca kompanija.Znate onu latinsku:"nomen omen est".Dakle ime je znamenje!

zeljko

pre 14 godina

Jat treba da se integrise sa ostalim kompanijama iz bivse Jugoslavije i samo tako sve one imaju sansu. Ako tom ekonomskom principu smetaju politicki onda nista od nasih integracija.

Gradjanin

pre 14 godina

Sta ce nama uopste avio kompanija kada nemamo ni jedan domaci let. Strane kompanije su jeftinije i modernije avione imaju.Ako Svedska , danska i Norveska imaju jednu kompaniju SAS (Scandinavian Air System). sta ce onda nama sa jednim glavnim aerodromom i jednim alternativnim uopste avio kompanija i pogotovu sto se posle toliko godina i dalje zove JAT

Dragoljub

pre 14 godina

Likvidnost znaci da kompanija nema kesa za tekuce poslovanje. Ukoliko ne moze da dodje do kesa, bilo skupim kratkorocnim zaduzivanjem ili prodajom imovine ispod cene, onda takva firma ide u stecaj.
Rentabilnost znaci da su rashodi veci od prihoda. Firma koja je nerentabilna duze vremena treba da bude likvidirana, tj. da se zatvori, jer "gubitke" pravi na racun opadanja ulozenog kapitala. Likvidnost i rentabilnost su dve razlicite stvari. Jat svakako rentabilan nije, a da li je likvidan znaju najbolje oni kojima Jat duguje kes i koji moraju da strajkuju da bi izdejstvovali naplatu.
Jat je kompanija koja je kompletan atavizam bivse Jugoslavije, od imena, preko neprimereno prenaduvane infrastrukture i rezije. Srbiji treba mala ali efikasna aviokompanija koja je u stanju da servisira region i evropske zemlje i koja je sposobna da leti do US, Kanade i gde god bi to bilo rentabilno. Takva kompanija Jat nije. Kao sto su zatvorene monstrumi-banke poput "Beobanke", "Jugobanke" i slicnih, tako treba zatvoriti i JAT. Voznom osoblju zelimo srecan put u druge kompanije (ako su kako za sebe tvrde vrhunski osposobljeni nece im biti problem da nadju posao) a putnici ce leteti najdajmo se jeftinijom konkurencijom.

VV

pre 14 godina

"Moj prvi zadatak je bio da procenim da li kompanija može da opstane, pod kojim uslovima, a da ništa ne traži iz budžeta. Ukoliko nacionalni avio prevoznik ne može da opstane, treba ga zatvoriti i tu nema emocija", kaže Radovanović.

Konacno neko ko normalno razmislja. Samo napred, izbacite unutrasnju politiku iz ekonomije.

Patolog

pre 14 godina

Ovo "J" u imenu kompanije je davno sahranjeno a trenutak smrti ovog preduzeca je otprilike bilo takodje u to vreme.
Sahranite pokojnika,poceo je da se oseca!!

Martin,Pirot

pre 14 godina

Znaci i iz Skoplja ce da lete samo nece iz nisa,i treba da ga zatvorite kad nemate osecaj za menadzment,evo vec tri dana je Skopski aerodrom zatvoren zbog magle a na Sofijskom je otezano sletanje,jedini Nis moze da primi avione ali su neki stranacka prepucavanja izgleda u pitanju!A Dinkica pozivam da vise ne mlati praznu slamu o razvoju juga Srbije pre nego sto JAT prestane da bojkotuje Niski aerodrom.Sto se JAT-a tice treba da prodaju SVE zgrade i da VRATE pare u budzet Srbije pa ako im ostanu samo avioni-onda ok ako ne prodati i njih i VRATITI pare u budzet Srbije!!!

Bab, baj JAT

pre 14 godina

Da smo 1990. krenuli napred a ne nazad, sad ove price ne bi ni bilo. Ovako treba da se pokrijemo usima, da budemo manji od makovog zrna i da molimo da nas pride i ne biju. Ali tu ni kukanje ni nknadna pamet ne pomazu! A JAT, kao i mnoge socrealisticke tvorevine - da je valjao, ne bi propao.

LJUBA JATOVAC

pre 14 godina

Jat nije kutija da se otvara a po nalogu nesposobnih direktora zatvara.Uništiti kompaniju sa ovakvom tradicijom je,blago rečeno,kriminal.Menjajte nesposobne direktore pod hitno.

Ime i komentar

pre 14 godina

@brend&marketing:
Naravno da se brend (skoro) nikada ne menja, ali ne bas u svakom slucaju, a JAT je JAT i potice od naziva Jugoslovenski AeroTransport. Jugoslavije odavno vise nema, a sam JAT je sinonim za nesto aljkavo, lose, arogantno.
JAT= Jugoslovenski Aerotransport, bilo nekada.
Jat Airways, sada. Isto kao CSA = ČeskoSlovenské Aerolinie, nekada. CSA Czech Airlines, sada. I nikome od Ceha na pamet ne pada da mlati praznu slamu oko imena.
Mozda je Jat sinonim za jednu od najstarijih aviokompanija u Evropi, sa slotom broj 2 u Londonu, i sa izuzetnim safety record??
Dosadni ste vise oko imena, kao da je to glavni problem.

Dexterijus

pre 14 godina

Ako se kupi 2 aviona, koliko oni kostaju, koliko ce se "prosiriti" trziste, i za koliko ce se povecati prihod zbog ta dva aviona!!!!
Koliko kosta generalka za 14 motora, da li je isplativa, ili za te pare kupiti npr. 3. avion????!!!!!
Sve na papir,on trpi sve, pa onda da pricamo o taxiju,ili ketringu ili o....
Neznam za plate u JAT-u, ali ako je kompanija u minusu nemoze direktor da ima vishe od 50-60.000 din, piloti treba da imaju priblizno onima u konkurentskim avio-kompanijama i kraj.
Pa nemoze se arcenjem u obnovu!!!

dusan vukovic

pre 14 godina

Mom prijatelju iz Chicaga sam morao da objasnjavam kako to da Srbija ima avio kompaniju sa nazivom nepostojece drzave.JAT asocira na let u Jugoslaviju.Nekako je blizu pameti da je to i nepostojeca kompanija.Znate onu latinsku:"nomen omen est".Dakle ime je znamenje!

uros

pre 14 godina

@zmaj
kakve taksa ima veze sa Jatom, ja ne podrzavam jat niti bilo koju drugu kompaniju, ali jednom da se rascisti zauvek kompanije nemaju veze sa taksama, takse placate aerodromima, i da su kompanije pametne pa da vrate nekada stari sistem da prodaju samo svoje karte, a putnici da sami placaju taksae na licu mesta, pa ce da shvate kome sta placaju

Insajder

pre 14 godina

Prvo vas "vrhunske, strucne" stranacke menadzere treba zatvoriti pa onda i preduzeca koja ne mogu da opstanu na trzistu. Nastajenje neke nove, domace, ozbiljnije kompanije na ovim prostorima kada potpuno predate trziste je skoro potpuno nemoguce, profit buduce stvoren ne ostaje u Srbiji i povecevace bdp nekih drugih zemalja. Mada ste vi i strucni ali samo za stecaj...bar vam to stoji u cv. Prethodni direktor je vec u privrednoj komori Srbije, onaj pre njega u Direktoratu, onaj pre njega negde u casi viskija, a onaj pre njega je opet neki savetnik u ministarstvu. Tuzna prica za srpsko civilno vazduhoplovstvo mada ga mozda nismo ni zasluzili.

Ljuba

pre 14 godina

Lako je uništiti ono što su generacije stvarale.Nesposobni direktori i dalje haraju Srbijom i uništavaju sve što je stvarano decenijama. Sramota.

inzenjer

pre 14 godina

Ha...pa kako da ne propadne kada JAT ima tako "dobro" kvalifikovane strucne i obrazovane direktore sa dosta iskustva u tom poslu ?! JAT je ovo zasluzio, kad se samo setimo ko je sve bio direktor nije ni cudo sto su dosli do propasti ! Sramota je da dojucerasnja voditeljka dnevnika gospodja Andric Milosavljevic sada bude u direktoratu JAT-a... pitamo kako je ona zasluzila tu poziciju ...Naravno ne strucnoscu vec lepo jer zena ministra !!! Ovo je sudbina cele nase zemlje ,a to je PROPAST !!! A gospodin Djilas treba da se stidi,postavljanjem Sapica na mesto pomocnika gradonacelniku uz obrazlozenje da je on pokazao visoke oranizacione sposobnosti dok je bio kapiten vaterpolo reprezentacije!!! I tako ce Sapic da pomaze kao urbanista, a nase arhitekte ce da osvajaju prestizne nagrade svuda po svetu i naravno bice bez posla !!! I sta je resenje, da ostanemo u ovakvoj zemlji koja nema ni srama ni stida i jos javno provocira narod ovakvim izjavama?!! SRAMOTA !!!!

Pavle Karajovic

pre 14 godina

Jat-u je bilo potrebno 17godina da isplati zivotno osiguranje za clanove svoje posade koji su izgubii zivot u avinskoj nesreci na Kipru 1988 godine.Avion je bio iznajmljen za tursku avio kompaniju.Posle dugogodisnjeg sudjenja udovice pilota i mehanicara uspele su da dobiju 1.200 000 dinara,isplacenih na 6 rata.Ako su takav tretmam imali piloti i mehanicar koji su poginuli u pomenutom udesu,sta mogu da ocekuju JAT-ovi putnici u slucaju smrtnosti ili trajnog invaliditeta?
O cemu govori ovaj gospodin?:“Ukidanjem viza građani treba da znaju da im u EU ne važe naše zdravstvene knjižice. I upravo to besplatno osiguranje je naša velika prednost u odnosu na konkurenciju. Sa „Jatom“ putnici su osigurani i u hitnim slučajevima biće im ukazana lekarska“

brend & marketing

pre 14 godina

Naravno da se brend (skoro) nikada ne menja, ali ne bas u svakom slucaju, a JAT je JAT i potice od naziva Jugoslovenski AeroTransport. Jugoslavije odavno vise nema, a sam JAT je sinonim za nesto aljkavo, lose, arogantno.
Resenje odavno postoji i ono je - Aeroput.
Kakav taxi prevoz, kakvo osiguranje?! Zatvorite tog dinosaurusa od JAT-a, otvorite Aerpout koji ce biti regionalni prevoznik uz par dugih linija za USA & Canada, Australiju i Novi Zeland.
Zamislite samo starisnki preradjen znak Aerputa, uradjen u stilu u kome je redizajniran Air France, pa novo letacko osoblje koje se ponasa kao da su zaista domacini aviona, ketering kao u bliskoistocnim i azijskim kompanijama i eto resenja.

Mrgud

pre 14 godina

Samo ovim pokazujes koliki si "pacer" za ovaj posao, kao i onaj onaj tvoj prethodnik koji je sada u Direktoratu. Posao Direktorata nikada nije bio da zove ikoga, vec da obezbedi da oni nebezbedni ne dodju. Opet ona prica, ne mesam se u svoj posao. Gospodine Radovanovicu dosli ste da resite situaciju a sada vec pravite odstupnicu pricom da se gasi kompanija....nije ni cudo kada ste sekretarici dali platu preko 100k, a finansijskom direktoru (ortaku) iz Grand-a sa srednjom skolom preko 200k, i vi hocete onda da oporavite kompaniju. Mogli ste da obratite paznju da licencirani ljudi odlaze a vi ih na trzistu nemozete naci...i normalno je da se to treba ugasiti dok god je takvih menadzera.

Igor Sikorsky

pre 14 godina

"I ako je u svim kompanijama normalno da putnici prve klase imaju mleko za kafu, a putnici u opste - toplu vodu za caj, mi to nemamo. Zbog toga cemo svim putnicima platiti taksi, sto ne radi ni jedna kompanija u svetu. Na taj nacin pored ovih 20mil gubitka, uvalicu Jat u jos 10mil" - izjavio je Radovanovic. Direktor nacionalnog avioprevozioca podsetio je i da je sa rukovodecih mesta skinuo stari kadar i postavio strucnjake iz Surcinske Grand kafe kao vrsne i iskusne menadzere iz struke. "U koliko Jat ne stane na noge, to nece biti moja krivica kao celnika kompanije. Ja cu naci uhlebljenje kao stecajni upravnik druge firme, u cemu imam veliko iskustvo, a nebo iznad Srbije prepusticu Zeljku Mitrovicu koji vec ceka sa kes parama za nove avione", dodao je Radovanovic.

jatovac

pre 14 godina

Ovaj gospodin je stvarno tragikomican. Prvo objavi na zvanicnom sajtu(umesto na jatovom intranetu) da do daljnjeg ukida popust na putovanja svojim zaposlenima(koji svaka aviokompanija ima)jer, boze moj, na TOME ce ustedeti, a zatim daje izjave poput nekog osnovca o tortama, taksiju etc. A ne vidi (ili ne zeli da vidi) gde se novac zapravo trosi-pre svega na delegirane ljude po celom svetu (cak i tamo gde Jat ne leti), na njihove plate, skole, stanove i ostale privilegije. Danas svaka aviokompanija ima svoje handling agente na aerodromima gde slece/polece, koji naplacuju svoje usluge na sat. Zaista sam razocarana sto svi posmatraju kako nasa aviokopmanija propada, sto ljudi iz Srbije jedva cekaju da Jat nestane-najvise ih brine promena imena u Sat, kao da je to bitno!
Razocaran Jatovac

joe

pre 14 godina

Zasto se plasiti konkurencije Britisha i ostalih?British je oko 200 funti do BGDA a Swiss 150funti.Zasto JAT nebi imao cenu nizu od Engleza?Pa ja bih prvi doleteo sa JATOM,kojeg bih nazvao SAT(Srpski Aero Transport)bas je smekersko ime.Razmislite,,,,,,,,,,,

Grand Kafa

pre 14 godina

"Moj prvi zadatak je bio da procenim da li kompanija može da opstane, pod kojim uslovima, a da ništa ne traži iz budžeta. Ukoliko nacionalni avio prevoznik ne može da opstane, treba ga zatvoriti i tu nema emocija", kaže Radovanović.
Kao partijski kadrovik, advokat Srdjan zna da Jat MORA da bude na budzetu, a prica sasvim drugu pricu.
Jat je ove sezone leteo sa punim avionima (ko je isao na more, to zna vrlo dobro), znaci prihod postoji. Ko je citao novine, takodje zna da Jat ne placa Tehnici, Ketringu, duguje kontroli letenja, ne ulaze u rezervne delove - cerupa avione, duguje za kerozin....Znaci rashoda nema.
Gde su pare? Razgrabile stranke uz pomoc svojih ljudi u U.O. i na rukovodecim funkcijama. Pogledajte samo ko je po partijskoj direktivi sponzorisao koncert Hoze Karerasa, ili sta stoji na panoima svakog veceg sportskog ili muzickog dogadjaja (probajte to da trazite od low cost prevoznika - ne, trazice oni od vas!) . Tako osiromasen Jat ide na budzet, javnost se spinuje preko medija da je gubitas, a zivi novci odlaze strankama.

Pfff

pre 14 godina

"...ali ćemo putnicima da omogućimo kao jedina kompanija u svetu besplatan taksi prevoz."

O da, zasto koristiti (pozitivna) iskustva i resenja autoprevoznika, mnogo je jednostavnije ismisljati toplu vodu.

veverica

pre 14 godina

kaze gospodin da ga treba zatvoriti bez emocija ako ne moze da pravi profit, ali ce prethodno da sve rasproda i uzme proviziju, a emocije naravno nema jer ima tri meseca u Jatu... Sramota

tupalj na kub

pre 14 godina

Bolje te pare umesto u taxi da ulozite u ketering. Sa takvom vizijom nije ni cudo sta cete ga brzo zatvoriti. Strucnjaci ispred politike :)

milica

pre 14 godina

Sa ovim direktorom i njegovim kadrovskim izborom i nizom drugih malverzacija, za ovaj nacionalni simbol zaista nema spasa. Zar to niko u drzavi ne vidi?

Gonzo

pre 14 godina

@inzenjer,
"Sramota je da dojucerasnja voditeljka dnevnika gospodja Andric Milosavljevic sada bude u direktoratu JAT-a...", apsolutno ste u pravu za doticnu, samo sto DIREKTORAT JAT-a ne postoji.
@Miroslav blok 24, sta mislite zasto CSA (Czech Airlines) nosi u imenu skracenicu kompanije iz vremena stare drzave? Mora da postoji neki razlog. Hajde vise prestanite da kukate oko imena ako se ne razumete.
@gradjanin, kompanija se vec dugi niz godina ne zove JAT. Obratite paznju na naziv u tekstu redakcije, a ako vam nije jasno - potrazite u Wikipediji.

neny

pre 14 godina

Ne mogu vise da slusam gluposti tog direktora. Sta ce putnicima besplatan taksi i osiguranje? Bolje da snize cene, pa ce putnici sami odluciti sta ce s tom ustedom da urade. A ovo osiguranje i taksi prevoz ce izazvati jednu megalomansku birokratiju u JAT-u o kojoj cemo slusati i posle njegovog bankrota...zivi bili pa videli. Tim poslovima se na bavi ni jedna aviokompanija. Eventualno samo kao posrednik na svojoj web-stranici ali nikako ovako.

Sava Drugi

pre 14 godina

Jos godinu dana da se razvuče što može, i zaduđizimo gde budemo mogli... a posle, šta nas briga za posle.

Da su položili kauciju od pola miliona evra svojih para, to bi moglo tako, ali pošto nisu, onda nisu krivi oni, nego oni koji su ih postavili.

Marko

pre 14 godina

Muka mi je vise zbog komentara tipa "ovaj covek je glup"... covek nije normalan a to je nesto posve drugo. Je l' on leteo uopste ikada avionom? Na celu je jedne od najstarijih evropskih kompanija, koja je imala jedan od najboljih imidza sedamdesetih i osamdesetih na svetu, a danas nisu u stanju ni normalan kalendar da naprave, uniforme su im najgore u istoriji jata, ne razumeju se u marketing, ne razumeju se u potrebe i logiku putnika. Pa nije to problem Jata kao Jata, vec je problem skandalnoznog kadrovskog resenja za generalnog direktora i upravni odbor. Stidite se besraminici.

Branko

pre 14 godina

Dovedite Singapurca za direktora, mi nemamo ljude koji znaju kako se vodi moderna vazduhoplovna kompanija.Platitee coveka dobro da konsoliduje JAT, ako budete zaposljavali stranacke ljude i bez prave kvalifikacije, dzaba ste krecili.Nama u Srbiji fali znanje najvise na svim poljima, mogu razni strucnjaci da se busaju u prsa koliko hoce ali to su cinjenice.

uros

pre 14 godina

@zmaj
ceo svoj zivot se vozim avionom, a podrzavanje kompanije nema veze sa tim, samo ti kazem da ako ne znas nesto ne pricas, i necu da se spustam na tvoj nivo i da ti govorim cime da putujes... putuj cime hoces ali ne pricaj o taksama posto ne znas:P

DejanV

pre 14 godina

Posto ovde ima jako puno "strucnjaka", a svi poticu iz doba komunizma, jel moze drzava da dovede nekoga ko zna sta radi, kako radi, zasto radi, i da bude ili ili. Neka ga plate i 5 miliona dolara godisnje, opet je manje od 20 miliona dolara JAT-ovog gubitka, ali cemo bar znati na cemu smo.