Internet Srbiji donosi radna mesta

Beograd -- Pružanje usluga i korišćenje interneta u Srbiji moglo bi da do 2020. poveća javne prihode za 54 milijarde dinara i da se u toj oblasti zaposli 94 hiljade ljudi.

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
 1. Dodjite u Bukovac,prigradsko naselje Novog Sada/7 km od centra/i probajte nas dial up od 33,6 na tel.centrali izgubljenoj u prostoru i vremenu.Ako vam se to ne svidja uzmite modem neke mobilne telefonije i neka vam je sa srecom uz njihov kapacitet od 200-3oo brojeva,i to ne 3G nego samo G.Kada podivljate i s time ,uzmite neki polulegalni bezicni internet i prvo platite 100 eu za antenu i jos po najmanje 500 dinara mesecno za polovinu protoka koji vam je obecan.Eto,statistike govore jedno,a stvarnost je drugo.Ovo naselje sa 3000 stanovnika nije zasluzilo od PTT-a bolju centralu sa ADSL/dakle samo stepen vise od dial up-a/,ni tel.identifikaciju,a kako vidim po spisku dostupnosti kod mnogih provajdera ,ove pogodnosti imaju i neke pustare.Peticije stanovnika Bukovca nisu pomogle,ni gradjanska inicijativa,pa se postavlja pitanje:kome ovakva situacija odgovara?
  (sonja, 7. oktobar 2009 20:07)

  # Link komentara

 2. @Nikola: Sistem prenosa podataka putem strujnih vodova (PLC) nije nikakva novost i postoji već godinama. Ipak, nigde nije zaživeo u velikoj meri jer tehnologija ima ozbiljne nedostatke, a kad se ovome doda i katastrofalno stanje strujnih instalacija u mnogim objektima, eto ti dodatnih problema. EPS i ovako beleži gubitke, samo mu još trebaju i problemi sa Internetom.
  Čak i da zaživi, taj Internet ne bi bio jeftiniji od ovog što je danas. Spoljni vod odnekle mora da dođe, pa će ti ili stranci lupiti po ušima (jer kupuješ za njih zanemarivi protok) ili ćeš se obratiti Telekomu ili Veratu kao i većina podprovajdera.
  (Bojan, 1. oktobar 2009 16:37)

  # Link komentara

 3. jedan prijatelj mi je još prošle godine pričao kako neki likovi stalno ĆopsedajuĆ EPS tražeći neki način da se "ubace" i da pružaju internet-provajderske usluge putem električne mreže. Priča je vrlo jednostavna i ide ovako: u običan šteker postavi se uređaj koji ima usb ili neki drugi izlaz i ubode se u računar i to je sve. Na taj način ne bi bilo potreba za izgradnjom posebne mreže ADSL niti bežične i jednim potezom bi bila pokrivena cela Srbija, jer praktično svako ko ima struju u kući imao bi internet. Što je najbolje takav internet bi mogao biti daleko brži i jeftiniji od ADSL-a i bežičnog koji imamo danas....pitanje glasi: kome nije u interesu da sve ovo zaživi? Pretpostavljam da se ponovo nameće odgovor tipa Telekom Srbija , pa dalje vodi do monopola, vrlo slično kao što se radi sa JAT-om, sa Zastavom itd itd...još samo posle fali da nam se na TV-u pojavi Velja Ilić i da kaže "kako da dovedemo konkurenciju za NIS, pa mi smo prodali MONOPOL Rusima, to ne bi bilo u redu..."
  Izvinjavam se što sam malo skrenuo sa teme ali nadam se da je svima jasno šta sam hteo da kažem
  (nikola, 1. oktobar 2009 14:45)

  # Link komentara

 4. Porez na mobilne telefone je sasvim logican jer se kod nas mobilni telefon smatra jednom vrstom luksuza.U razvijenim zemljama bi bilo logicnije da se uvede porez i na starije automobile ali imajuci u vidu da u Srbiji veliki deo stanovnistva ima stare automobile koji su im potrebni za kakvu takvu zaradu pa i kretanje lakse je staviti porez na mobilne telefone.Druga stvar oko internet poslovanja.Ta oblast kod nas ce zaziveti za 3,4 godine u zavisnosti od poteza drzave u toj oblasti jer Srbija ima veliku buducnost tu em zbog za sad neiskoriscavanja Interneta em zbog toga sto poseduje jeftinu a veoma dobro obucenu radnu snagu.
  (Eniak, 1. oktobar 2009 13:33)

  # Link komentara

 5. Ja preko interneta zaradjujem novac jos od 2002. godine, ali osim samog razvoja interneta, puno bi znacilo da se donese i odgovarajuca zakonska regulativa kako bi se ta vrsta honorara nekako popularno oporezovala, kako se novac ne bi unosio u zemlju na finte, vec na jednostavan nacin.
  (Mirda, 1. oktobar 2009 13:28)

  # Link komentara

 6. em ce biti mobilno em obilno em porezno... ala ce ovi na vlasti da trljaju ruke
  (kao crni humor)

  potvrda da je ova drzava i drustvo kontradiktorno, gradjani na zemlji, vlast na marsu...

  tuzno!
  (sumadinac, 1. oktobar 2009 13:06)

  # Link komentara

 7. @Boris :

  morate nešto uraditi sami a ne čekati na konkurs i poznanstva. Ako ste završili fakultet i smatrate da imate znanja freelance je odgovor. Ako nemate znanja...e onda...
  (Ivan, 1. oktobar 2009 12:51)

  # Link komentara

 8. Ja sam zavrsio Visu Elektrotehnicku u Beogradu, Racunarski smer,volim internet i znam dosta, pa evo pitam gde konkretno mogu da ocekujem konkurse iz ove oblasti jer nemam vezu za zaposlenje ?
  (Boris, 1. oktobar 2009 11:48)

  # Link komentara

 9. Na fakultetima se uči o istraživanjima da što je brži razvoj mobilne telefonije i interneta to je brži razvoj zemlje, manje nezaposlenih i stabilnija zemlja. A kod nas koji je to mozak smislio dodatni porez na mobilne telefone. Dodatni porez bi mogao biti na zastarele automobile koji puno troše i koji zagađuju okolinu. Ali nažalost sve dublje tonemo.
  (MILAN, 1. oktobar 2009 11:43)

  # Link komentara

 10. Porez na upotrebu mobilnih telefona 10%..A znaju na sva usta da k. o Shesheljevim taxama za izlazak iz zemlje i drugim nebuloznim propisima...
  MNOGO STE ISTI
  (Zvonar, 1. oktobar 2009 10:59)

  # Link komentara