Sreda, 19.03.2008.

16:47

Slovenci neće bežati iz Srbije

Izvor: Olivera Bojiæ

Slovenci neæe bežati iz Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Viljem

pre 16 godina

POzdrav svima ... nemam pojma, zasto su postane pogrešne brojke ali eto vjerovatno sam pogresio pa sada to ispravljam, da nebi bilo zabune.

Izvoz Slovenije:

EU - 68,4%
Ex Yu - 16,3%
EFTA - 1,2%
ostale drzave - 14,00%

A sta se tice toga, da slo otvara samo trgovacke centre a ne proizvodnje nabrojat cu samo nekoliko proizvodnih investicija slovenije u srbiju, Livnica Kikinda, Sevojno, 2 fabrike Gorenja, Helios Zvezda, Cimos ... necu vise jer je lista poprilicno dugacka ...

Imam savjet ... ostavimo politiku i kernimo prema poslovnoj, kulturnoj i kulturološkoj saradnji i nama i vama ce biti bolje.
Niko ne govori, da slovenija ulaze u srbijansko gospodarstvo poradi breatske ljubavi, ali da postoje simpatije izmedju slovenije i srbije postoje.

Andres

pre 16 godina

Odgovor na hronoloðki komentar broj 24.

Ne znam koju kvalitetu šalje Gorenje u Austrije, ali skoro je to sigurno B, ili si ti dezinformator.
Živim na Islandu koji važi kao testno tržište za svu, naročito novu, još ne isprobanu robu.
Gorenje na Islandu kupuje više samo bogatiji ljudi, jer i cena je puno viša od ostalih mašina i ostale bele tehnike. Jednako sam čuo, da to rade u Francuskoj. Ali istina je da se kod nekih nezastupnih prodavača dobijajo Gorenje mašine, koje nisu ni zadni modeli, ni ista klasa.

Тиха већина

pre 16 godina

Највећи део приватизација од стране словеначких фирми и словеначких инвестиција у Србији резултат је политичког фаворизовања од стране извршилаца актуелне српске економске политике у последњих 7-8 година. Исто важи и за уступање (углавном најатрактивнијих) локација и дозвола за градњу. Све се то мора темељно прочешљати и домаћи инвеститори се морају изједначити са страним, а северни и западни са источним и јужним, што до сада није био случај. Нема правне сигурности за улагаче ако су једни (страни, а посебно словеначки ) једнакији од других (посебно домаћих, српских). За такву ситуацију одговорни су пре свега домаћи носиоци ужурбане приватизације али ће штету имати корисници политичког фаворизовања. Инвеститор мора да зна да не сме да пристане на било какву привилегију коју може да оствари код једне политичке гарнитуре јер лако може претрпи штету код доласка друге. Свака политички фаворизована и привилегована инвестиција је мачка у џаку а у Србији је скоро цео процес приватизације, нарочито после 2000-те, пре свега политички фаворизован, мотивисан и пожуриван. Такође, уговарач не сме да потписује уговор ако види да друга страна тим уговором прави штету себи или ентитету који заступа, без обзира на разлог. У таквом случају нема правио на обештећење ако дође до раскида уговора.

lovac04

pre 16 godina

Uopšte ne treba da bježe, treba ih pustiti da im lagano propadnu investicije. Jednostavno ne treba kupovati njihovu robu, koja ako malo bolje razmislimo i nije nekog zapaženog kavaliteta, a nije ni jeftinija od bilo koje druge strane robe. Potpuno isto treba uraditi i sa Hrvatima.

lathill

pre 16 godina

Pa ovaj Polovina,.. u pravo vreme je privatizovan Slovenački poslovni klub, u pravo vreme je prije zatvaranja kancelarije Slovenačke privredne komore je „pobegao“ u NLB (slovenačku banku), sada se pravi da je zastupnik slovenačkih interesa u Srbiji, ali njemu je bitan njegov lični interes i da se slika, .. za svaku sliku ili intervju u novinama uradio bi skoro sve… pa ni Slovenci mu više ne vjeruju...

glava porodice

pre 16 godina

Mesecima slusam o tome kako Slovenci grade po Srbiji i kako to nije u redu. Ja sam majka dvoje male dece Srpkinja sam svesna svoje uloge u drustvu. Da radim i odnegujem dvoje zdrave dece pa zelim da tim dusebriznicima porucim da ako ce da grade super centre u koje mogu da dodjem da kupujem i uzivam sa svojom porodicom koja to zasluzuje moze da ih gradi ko hoce jer samo ovako treba da izgreda objekat gradjen u 21. veku.

bugy

pre 16 godina

imam 33 godine i nemam ni jedan razlog da po lepom pamtim sloveniju i slovence.secam se par skijasa,jurija zdovca, buldozera i lajbaha.ostalo je samo grozna realnost na njihove postupke prema nama.citam da je merkator u srbiji osvario profit u 2007 od 344 mil. eura. zamislite toliko je nasih novaca otislo njima pa oni sada od toga grade bolje puteve , imaju opremljenije bolnice i skole, brze vozove itd.prema slovencima trba postupati isto kao sto oni postupaju prema nama ,znaci arogantano i sa visine.nisu oni nista bolji i pametniji od nas samo su lukaviji. BOJKOT MORA POKAZATI REZULTATE

Nislija

pre 16 godina

Konacno se nesto gradilo dugo i od temelje a da nije limena kutija od dva meseca gradnje a posle nam pricaju kako je to Evropa.
Centar je vrhunski. Konacno i mi Nislije da dobijemo nesto po evropskom standardu

Dugo pamcenje

pre 16 godina

Tuzna je zemlje u kojoj je glavna tema ko gradi a ne sta.
Mercator u Nisu je sjajan, ponuda je fantasticna i na policama sam video puno nase robe.
Bio sam skeptican prateci medije a sada sam zadovoljan sto je moj grad dobio nesto cime moze da se podiči.

Dragan

pre 16 godina

Ja Vam savetujem da bezite iz Srbije, ovde vise niko nece da ulaze, a to sto imate ovde, rasprodajte pa da bar nesto izvucete iz ove drzave..

gole

pre 16 godina

Smatram da nije trebalo da slovenačko-austrijski koncern dobije ugovor za izgradnju mosta. Kruna slovenačke neprijateljske politike prema Srbima i Srbiji (koja je počela još u Cankarjevom domu) je priznanje Kosova i sve licemerne izjave njihovih političara koje su samo provocirale Srbe.
Politički gest je da se takvima pokaže šta ova zemlja misli o tome. Na duže staze, sa tom zemljom, kao i ostalima, treba razvijati odnose po pravilima slobodnog tržišta - potpuno je jasno da je Srbija svoje tržište otvorila za ovu zemlju, a da nema ni najave od uzvraćanja. Samo da sve ostane u civilizovanim okvirima, na interesnim osnovama i bez nepotrebnih izliva "ljubavi" sa Alpa.

Miloš

pre 16 godina

Ne moraju ni da beže...ja ne kupujem ništa slovenačko još od 1991.
Svoju decu vaspitavam da prvenstveno biraju kvalitetne stvari domaće proizvodnje, a tek onda ako mora nešto strano onda da to bude vrh kvaliteta kad ga već skupo plaćaš da ti makar traje...njihovi (slovenački) proizvodi su u sredini po kvalitetu i onda mi nisu zanimljivi...takođe ne kupujem ni hrvatsku robu, ali tu naviku treba preneti i na decu i svoju okolinu što ja uvek radim.

BGD-Slo

pre 16 godina

E... radikalskoj retorici nikad kraja. Evo, koga interesuje, nek pogleda podatke britanske vlade o Sloveniji (mrzelo me da trazim podatke drugih agencija): http://www.fco.gov.uk/servlet/Front?pagename=OpenMarket/Xcelerate/ShowPage&c=Page&cid=1007029394365&a=KCountryProfile&aid=1019745009122

A koga mrzi, evo samo kratko:
Key trading partners are: Germany, Italy, Austria, France and Croatia.

Siroti Slovenci, propali bi bez Srbije :)

Da, pre dve godine sam pravila novu kuhinju i kupila ISKLJUČIVO Gorenje belu tehniku - i ne kajem se - radi k'o sat! Moja koleginica ima neku "italijansku", sve nacifrano, al crkava svako malo!
I da - s velikom radoscu cekam da mi ovih dana, iako sam rodjena Beogradjanka, ali poreklom pola Slovenka, konacno uruce Slovenacki pasos! Yesssss!!!!!
Nema bolje kombinacije - EU u BGD :))

neon

pre 16 godina

Ja nemam ništa protiv Slovenija, šta više njen uspeh je primeran. Ali smatram da je Slovenija neprijatelj moje zemlje i ja ću se, kad mogu, na civilizovan način određivati prema tome. Lično bih voleo da im svi proizvodi u Srbiji prođu kao Fructal, ali za tako nešto Srbija mora da postane ozbiljna konkurentna zemlja.
Naravno da Slovenija neće propasti bez Srbije - naprotiv.

Milan Slovenac

pre 16 godina

Jasno, da neće. I to ne zbog toga, jer nekoga previše volimo i još manje zbog toga, što bi nekoga bolesnićki mrzili. Prosto ne verujemo, da će se ponoviti devedesete godine srpske tame, pa makar sa radikalima i, da je Srbija tada dotakla svoje dno, da ide
sada polako na gore, od politićke opcije ovisi samo, kakvom brzinom.
Kamoli kad sredi svoje redove tolko, da sama rešava i reši najteža pitanja sa partnerima, da se svet više ne bavi sa Srbijom kao problemom, pa da posle odlućuje o njenoj sudbini, umesto, da to uradi Srbija sama.
Zbog toga ostaje Srbija potencijal, zbog toga će doći još više para, kad se uklone sve ove politićke "smetnje". Posle toga samo na vama ostaje, kako ćete taj kapital(koji je došao, da zaradi), izkoristiti i uraditi nešto dobro za narod i za budućnost Srbije.
Ne postoji neka bitna razlika između srpskog, slovenačkog ili nekog drugog investitora.
Sretno!

Pukli smo nachisto!

pre 16 godina

Neverovatno koliko emocija u komentarima. Bas to i jeste najveci problem Srba i Srbije - previse emocija tamo gde im nije mesto (u politici a pogotovo u ekonomiji). Ko brani nasim preduzecima da prave kvalitetniju robu od slovenacke i da je izvoze? Umesto da se patriotizam usmeri na nesto kreativno, kako da se nesto napravi bolje, samo se cuju gluposti koje nemaju blage veze sa ekonomijom. A nesposobnima upravo to i treba jer i ne znaju nista drugo.

Ova zemlja jos zivi u feudalizmu. Cist feudalizam - sto dalje od EU i vladavine prava, jer feudalizam se samo tako i moze odrzavati u zivotu. To smo vidjali 90-tih, u mnogim domacim preduzecima vidimo i danas i jos nam nije dosta! To je programirano i svesno samounistenje zarad jeftinih i sebicnih ciljeva - da bilo ko sa strane zeli da nas unisti tesko da bi smislio tako fantastican scenario.

Ulixes

pre 16 godina

Vi, "pametni" i "ekonomski obrazovani", objasnite koju je to proizvodnju otvorila Slovenija u Srbiji i upozlila radnike? Odgovor - nikakvu! Otvorili su markete robe siroke potrosnje da uzmu jos ovo malo para narodu, zaposlili par stotina VK prodavacica i sada se hvale kako su oni, toboze, spasioci srpske ekonomije. Osvrnuo bih se posebno na komentar izvesnog @Viljema koji kaze doslovno: "U države EU se izvozi 68,4% cjelokupnog izvoza, u države Ex Yu se izvozi 46,3% u države EFTE 1,2%" Pa Ssovenija izvozi 115,9% necega? E, alal ti vera, covece, za matematiku! Dok god takvi "strucnjaci" navijaju za Sloveniju meni je jasno da ovde nesto debelo smrdi.

Dr Jackyll

pre 16 godina

Zasto kupovati u Idei ili Merkatoru, nek mi neko objasni? Ako je Delta drska i ima ogromne marze, kako to da u ovim lancima roba nije jeftinija od Tempa, npr? Kako to da Merkator nije drzak jer takodje ima iste/slicne cene? Samo smo mi budale, a Delte nema ni u Sloveniji ni u Hrvatskoj? Ako nama treba konkurencije, a treba, zasto mora biti iz zemalja koje ne dozvoljavaju reciprocitet?

Djuro P.

pre 16 godina

Ja u mom domacinstvu imam svu slovenacku tehniku:usisivac,frizider,zamrzivac,sporet,ves masinu i bojler.Vec sest godina nista mi se nije pokvarilo.Vojni rok sluzio sam sa slovencima,u nekad nama zajednickoj domovini,kad se radilo o poslu i privatnom zivotu u vojsci nikad nisam imao problema sa slovencima,a sto juznije sve je bilo tuznije,cast izuzecima.Moje iskustvo je pozitivno sa slovencima,ali ja sam 1970 godiste,obiso sam sveta malo.A sta ce ove nove generacije koje nisu makle iz svog sela,nego da pisu sovinisticke komentare,za njih slovenac ili marsovac isto je,jel se to maze na lebac?

nebstar

pre 16 godina

Da se ne foliramo, niko ne ulaže u Srbiju ili bilo gdje na svijetu , zato što nas voli, već da zaradi. Što se tiče srpskih firmi u Sloveniji njih tamo jednostavno nema(znam, živio sam tamo nekoliko zadnjih godina) jer slovenačka politika ne dozvoljava da tamo rade, jer ne žele da im dođu "južnjaci" i kvare idilu.Bez obzira na sve mislim da mnogo toga možemo naučiti od njih. Moramo malo više da vodimo računa o sebi i svojim interesima a ne da padamo u trans kada nam neko udari u "tanku žicu" kao mi smo najbliži prijatelji, "braća" itd.

objektivno

pre 16 godina

Nemam ništa protiv međunarodne privredne saradnje, ali činjenica je da je slovenačka privreda i te kako prisutna na srpskom tržištu, za razliku od srpske privrede kojoj su vrata slovenačkog tržišta više nego zatvorena. A, sad bi mi trebali da smo presrećni što je toliki slovenački kapital kod nas!? Ne zavaravajmo se...mi smo Sloveniji potrebniji u privrednom smislu mnogo više nego što je ona nama. Da nema srpskog tržišta, Slovenija bi bila verovatno pri dnu lestvice zemalja izvoznika u EU. Bojkot..ovo..ono... nisam za to. U svim tim preduzećima rade naši ljudi i primaju zaradu. Naša privreda treba da se izbori za prodor na slovenačko tržište. Isto tako ne mislim da bi privrednim reprekusijama na slovenačku privredu kod nas država išta postigla (kao odgovor na slovenačko priznanje Kosova. Uostalom, ako težimo ka EU, jedno od osnovnih načela u istoj je ''sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala...''. Sad što se sva ta merila primenjuju za jedne, a ne važe za druge (kao na primer za nas) nije za ovu temu...
Pozdrav svima!

@Viljam

pre 16 godina

Ako su podaci tacni de mi onda ovo objasni :

" U države EU se izvozi 68,4% cjelokupnog izvoza, u države Ex Yu se izvozi 46,3% u države EFTE 1,2%..."

To je kako ja vidim kada se sabere dosta vise od 100%, cak i bez izvoza u druge zemlje (Rusija, SAD, Kanada...).

Viljem

pre 16 godina

Moj odgovor na post broj 30

Podatci koje sam naveo su tocni podatci .. zato sam ispod stavio link slo statistickog ureda ... ali mislim da vas problem nije u tome, da bi bili podatci falsificirani, vec u tome, da su istiniti a Vi ste do sada imali iluziju da je srbija najveci i najvazniji gospodarski partner srbije ili obrnuto ... daleko od toga, da srbija nije vazan partner slovenije, ali da ce slovenija bankrotirat ako se srbija odrekne bilo kakvoj suradnji sulude su i to se pokazalo pocetkom devedesetih, kad se to dogodilo a slovenija prezivjela :)
pozdrav svima

majka

pre 16 godina

Oni nece da begaju, jer oni bez Srbije bi postali prosjaci, ali mi srbi nikako da to naucimo. Mi treba njih da proteramo ekonomski iz Srbije.

Viljem

pre 16 godina

POzdrav svima ... citam, kako slovenija ne moze izvozit u zapadnu evropu jer je roba katastrofa i kako slovenija zivi od srbije, Hrvatske, Bosne itd its ...
Posto se to ne moze drugacije demnatira nego brojkama saljem vam te informacije.
Izvoz Sloveniuje u godini 2007 (procenat cjelokupnog izvoza)
Srbija - 3,0%
Hrvatska - 8,7%
Bih - 2,9%

U države EU se izvozi 68,4% cjelokupnog izvoza, u države Ex Yu se izvozi 46,3% u države EFTE 1,2%

Mislim da je ovo najbolji pokazatelj, da slovenija ne može svoje robe pordavati drugdje nego u Ex Yu ...
Informacije nisu izmišljene i nalaze se na stranici slo statističkog ureda na ovom linku http://www.stat.si/pub_slovenija.asp

realista

pre 16 godina

Eh... šta bi Srbi bez Slovenije... ko bi bio prikladan izgovor za sve probleme koji se vam dešavaju? I ako uzmemo u obzir i malo jala jer su za razliko od vas postali moderna uspješna država i ako bi još svi vi, koji niste vidjeli sveta izvan srbije zadnjih 25 godina znali, da predstavlja izvoz SLO v Srbiju jedva 4 % njihovog izvoza.. i da SLO izvozi na mjesec toliko kao Srbija u godini dana... vas potpuno razumijem što vas u biti nervira... Kako je moguće, da uprkos svemu.. što smo im radili... nisu crknuli i jeli obečanu travu?

R.P.

pre 16 godina

Nesto o komentaru : "Gorenje masina je dobra".
Gorenje masina je NEKAD BILA dobra, od kvaliteta je ostala samo DOBRA cena-u ovom slucaju-NISKA cena.
Ovde, u Austriji, Gorenje-masine su konkurentne samo zato sto su NAJJEFTINIJE-kostaju 200 eura! (u Srbiji kostaju vise, zar ne!?!)
I kvare se u garantnom roku(i to non-stop), a da bi je zamenili potrebno Vam je dobrih tri meseca (uz prepucavanje sa drskim Gorenje-sluzbenicima).
A nesto o mesanju politike sa biznisom-jos od 2003. u garantnom lisicu Gorenje-proizvoda u Austriji stoji pored mnogih jezika i "Kosovo"-i tekst je na albanskom. Znaci GOSPODO DIREKTORI IZ GORENJA, Vasem licemerju nema kraja!

BolivarS

pre 16 godina

Pa ljudi, kakva je to razmišljanje velike večine tu.Očigledno o ekonomiji baš nemate pojma!Normalno je , da se ulaže, da se nešto zaradi.Pa ne radi se o socialnim udrugama.Ali činjenica je, da poduzeča bar deset godina cjeli profit koji ustaruju dalje ulagaju, ako se žele širiti po novem tržištu.A bez toga nema obstanka.Ili rasteš ili češ nestat.
Naša vlada daje strancima subvencije za greenfield investicije investicijama! Srbski poduzetnici dobro došli!!!
P.s. Ja kupujem par Srbskih proizvoda , zato što su dobri..(Bakina tajna je najbolji pekmez..)
LP iz LJ

zorran

pre 16 godina

slovenacka roba ima prolaz samo ovde kod naivnih gradjana srbije,koji su jos uvek bolecivi prema bivsoj drzavi.evropa je dosta velika i da slovenacka roba ima tako priznat kvalitet mogla bi da se izvozi i u druge zemlje,ali tamo nema takvih ovaca za sisanje kao ovde.slovenci su se davno opredelili da ce uvek stati na stanu suprotnoj nasim interesima i zaista nema potrebe za neko dublje ekonomsko povezivanje sa njima.drzave koje su u u punom ekonomskom razvoju poput rusije,ceske, slovacke kao i manje razvijene zemlje iz regiona mogu mnogo vise da nam ponude,kao i mi njima,tako da bi tu trbalo traziti nasu sansu za ekonomski i privredni oporavak.

Saša T.

pre 16 godina

Jes, jes pa je tako Delta već uveliko razgranala mrežu svojih maloprodajnih objekata po Sloveniji! Molim da se ovo ne shvati pogrešno, ali zamislite jednu ozbiljnu državu kakva je SAD da dozvoljava recimo Iranu ili Venecueli da kupuje nesmetano po SAD! Kako da ne...

Toxic

pre 16 godina

Srbi i Slovenci vekovni su prijatelji, Srbiju i Sloveniju vezuje vekovno prijateljstvo koje je nasilno prekinuo Milošević pre 20 godina i za koje Slovenija nije kriva. Slovenačke investicije treba apsolutno podržati, Slovenci su vrlo korektni investitori i poslovni saradnici i raduje me njihovo sve veće prisustvo na našim prostorima.

A oni koji hoće da istresaju svoje nacionalističke frustracije neka idu sajtove namenjene za takve slučajeve.

pera lozac

pre 16 godina

Ma vole oni nas samo su pravili 90-ih.
Evo recimo Merkator bi mogao da otvori na desetine poslovnica u Austriji i Svajcarskoj ali ljubav je to pa donose pare u Srbiju i niti jedan evro nisu izneli.

osceola

pre 16 godina

baš da mi je potrebno nešto slovenačko-ne..15 godina nisam kupio ništa i , neverovatna stvar, uopšte nisam oštećen.U merkatoru nisam nikad bio , u stvari od 1987...Iako sam od tada vodio mnogo gradilišta kao inženjer ništa mi slovenačko nije trebalo i nadam se da i neće, a pogotovo se treba paziti uvoza npr.makedonskog vina ili sličnog sa slovenačkom etiketom, ništa u tim navikama verovatno nisu promenili

Tanja

pre 16 godina

Koliko zaposlenih radnika?Super, a kolika im je plata?
A koliko je nasih proizvoda zastupljeno na njihovom trzistu?Aha...
Nemojte glorifikovati sve, dajte da i mi imamo ambasadore nasih proizvoda u tim zemljama, pa da se uverimo u partnerstvo

ognjen

pre 16 godina

Pa ovo je smesno. Kao da Slovenci su tolko konkurentni pa mogu da biraju gde ce da rade biznis. Nego nasli su da dolaze kod indijanca posto ne mogu da konkurisu tamo gde se momci poznaju po sposobnosti: U Americi, Japanu, UK, Francuskoj, ...

slepi posmatrač

pre 16 godina

Kada će Slovenačko tržište biti otvoreno za srpske kompanije ? ? ?
Sloveniji je jasno da im nema života bez rada u Srbiji, ali im je itekako jasno i to da ne smeju dozvoliti naš prodor u svoje dvorište.
od čega bi onda slovenci živeli?

Sube

pre 16 godina

Dalja ekonomska saradnja sa firmama iz Slovenije u direktnoj je vezi sa pitanjem: Koliko je, nakon svega, ostalo pameti u srpskoj glavi?!

Boris Tadic

pre 16 godina

Pa mozda je vama odjednom Srbija vazna ali sudeci po vasim politicarima Kosovo im je vaznije. So be it. Cim vam neko dirne u pare odmah kuknjava.

Boris Tadic

pre 16 godina

Pa mozda je vama odjednom Srbija vazna ali sudeci po vasim politicarima Kosovo im je vaznije. So be it. Cim vam neko dirne u pare odmah kuknjava.

Toxic

pre 16 godina

Srbi i Slovenci vekovni su prijatelji, Srbiju i Sloveniju vezuje vekovno prijateljstvo koje je nasilno prekinuo Milošević pre 20 godina i za koje Slovenija nije kriva. Slovenačke investicije treba apsolutno podržati, Slovenci su vrlo korektni investitori i poslovni saradnici i raduje me njihovo sve veće prisustvo na našim prostorima.

A oni koji hoće da istresaju svoje nacionalističke frustracije neka idu sajtove namenjene za takve slučajeve.

pera lozac

pre 16 godina

Ma vole oni nas samo su pravili 90-ih.
Evo recimo Merkator bi mogao da otvori na desetine poslovnica u Austriji i Svajcarskoj ali ljubav je to pa donose pare u Srbiju i niti jedan evro nisu izneli.

slepi posmatrač

pre 16 godina

Kada će Slovenačko tržište biti otvoreno za srpske kompanije ? ? ?
Sloveniji je jasno da im nema života bez rada u Srbiji, ali im je itekako jasno i to da ne smeju dozvoliti naš prodor u svoje dvorište.
od čega bi onda slovenci živeli?

R.P.

pre 16 godina

Nesto o komentaru : "Gorenje masina je dobra".
Gorenje masina je NEKAD BILA dobra, od kvaliteta je ostala samo DOBRA cena-u ovom slucaju-NISKA cena.
Ovde, u Austriji, Gorenje-masine su konkurentne samo zato sto su NAJJEFTINIJE-kostaju 200 eura! (u Srbiji kostaju vise, zar ne!?!)
I kvare se u garantnom roku(i to non-stop), a da bi je zamenili potrebno Vam je dobrih tri meseca (uz prepucavanje sa drskim Gorenje-sluzbenicima).
A nesto o mesanju politike sa biznisom-jos od 2003. u garantnom lisicu Gorenje-proizvoda u Austriji stoji pored mnogih jezika i "Kosovo"-i tekst je na albanskom. Znaci GOSPODO DIREKTORI IZ GORENJA, Vasem licemerju nema kraja!

Sube

pre 16 godina

Dalja ekonomska saradnja sa firmama iz Slovenije u direktnoj je vezi sa pitanjem: Koliko je, nakon svega, ostalo pameti u srpskoj glavi?!

osceola

pre 16 godina

baš da mi je potrebno nešto slovenačko-ne..15 godina nisam kupio ništa i , neverovatna stvar, uopšte nisam oštećen.U merkatoru nisam nikad bio , u stvari od 1987...Iako sam od tada vodio mnogo gradilišta kao inženjer ništa mi slovenačko nije trebalo i nadam se da i neće, a pogotovo se treba paziti uvoza npr.makedonskog vina ili sličnog sa slovenačkom etiketom, ništa u tim navikama verovatno nisu promenili

realista

pre 16 godina

Eh... šta bi Srbi bez Slovenije... ko bi bio prikladan izgovor za sve probleme koji se vam dešavaju? I ako uzmemo u obzir i malo jala jer su za razliko od vas postali moderna uspješna država i ako bi još svi vi, koji niste vidjeli sveta izvan srbije zadnjih 25 godina znali, da predstavlja izvoz SLO v Srbiju jedva 4 % njihovog izvoza.. i da SLO izvozi na mjesec toliko kao Srbija u godini dana... vas potpuno razumijem što vas u biti nervira... Kako je moguće, da uprkos svemu.. što smo im radili... nisu crknuli i jeli obečanu travu?

ognjen

pre 16 godina

Pa ovo je smesno. Kao da Slovenci su tolko konkurentni pa mogu da biraju gde ce da rade biznis. Nego nasli su da dolaze kod indijanca posto ne mogu da konkurisu tamo gde se momci poznaju po sposobnosti: U Americi, Japanu, UK, Francuskoj, ...

Saša T.

pre 16 godina

Jes, jes pa je tako Delta već uveliko razgranala mrežu svojih maloprodajnih objekata po Sloveniji! Molim da se ovo ne shvati pogrešno, ali zamislite jednu ozbiljnu državu kakva je SAD da dozvoljava recimo Iranu ili Venecueli da kupuje nesmetano po SAD! Kako da ne...

Tanja

pre 16 godina

Koliko zaposlenih radnika?Super, a kolika im je plata?
A koliko je nasih proizvoda zastupljeno na njihovom trzistu?Aha...
Nemojte glorifikovati sve, dajte da i mi imamo ambasadore nasih proizvoda u tim zemljama, pa da se uverimo u partnerstvo

zorran

pre 16 godina

slovenacka roba ima prolaz samo ovde kod naivnih gradjana srbije,koji su jos uvek bolecivi prema bivsoj drzavi.evropa je dosta velika i da slovenacka roba ima tako priznat kvalitet mogla bi da se izvozi i u druge zemlje,ali tamo nema takvih ovaca za sisanje kao ovde.slovenci su se davno opredelili da ce uvek stati na stanu suprotnoj nasim interesima i zaista nema potrebe za neko dublje ekonomsko povezivanje sa njima.drzave koje su u u punom ekonomskom razvoju poput rusije,ceske, slovacke kao i manje razvijene zemlje iz regiona mogu mnogo vise da nam ponude,kao i mi njima,tako da bi tu trbalo traziti nasu sansu za ekonomski i privredni oporavak.

Djuro P.

pre 16 godina

Ja u mom domacinstvu imam svu slovenacku tehniku:usisivac,frizider,zamrzivac,sporet,ves masinu i bojler.Vec sest godina nista mi se nije pokvarilo.Vojni rok sluzio sam sa slovencima,u nekad nama zajednickoj domovini,kad se radilo o poslu i privatnom zivotu u vojsci nikad nisam imao problema sa slovencima,a sto juznije sve je bilo tuznije,cast izuzecima.Moje iskustvo je pozitivno sa slovencima,ali ja sam 1970 godiste,obiso sam sveta malo.A sta ce ove nove generacije koje nisu makle iz svog sela,nego da pisu sovinisticke komentare,za njih slovenac ili marsovac isto je,jel se to maze na lebac?

Ulixes

pre 16 godina

Vi, "pametni" i "ekonomski obrazovani", objasnite koju je to proizvodnju otvorila Slovenija u Srbiji i upozlila radnike? Odgovor - nikakvu! Otvorili su markete robe siroke potrosnje da uzmu jos ovo malo para narodu, zaposlili par stotina VK prodavacica i sada se hvale kako su oni, toboze, spasioci srpske ekonomije. Osvrnuo bih se posebno na komentar izvesnog @Viljema koji kaze doslovno: "U države EU se izvozi 68,4% cjelokupnog izvoza, u države Ex Yu se izvozi 46,3% u države EFTE 1,2%" Pa Ssovenija izvozi 115,9% necega? E, alal ti vera, covece, za matematiku! Dok god takvi "strucnjaci" navijaju za Sloveniju meni je jasno da ovde nesto debelo smrdi.

Viljem

pre 16 godina

POzdrav svima ... citam, kako slovenija ne moze izvozit u zapadnu evropu jer je roba katastrofa i kako slovenija zivi od srbije, Hrvatske, Bosne itd its ...
Posto se to ne moze drugacije demnatira nego brojkama saljem vam te informacije.
Izvoz Sloveniuje u godini 2007 (procenat cjelokupnog izvoza)
Srbija - 3,0%
Hrvatska - 8,7%
Bih - 2,9%

U države EU se izvozi 68,4% cjelokupnog izvoza, u države Ex Yu se izvozi 46,3% u države EFTE 1,2%

Mislim da je ovo najbolji pokazatelj, da slovenija ne može svoje robe pordavati drugdje nego u Ex Yu ...
Informacije nisu izmišljene i nalaze se na stranici slo statističkog ureda na ovom linku http://www.stat.si/pub_slovenija.asp

Viljem

pre 16 godina

Moj odgovor na post broj 30

Podatci koje sam naveo su tocni podatci .. zato sam ispod stavio link slo statistickog ureda ... ali mislim da vas problem nije u tome, da bi bili podatci falsificirani, vec u tome, da su istiniti a Vi ste do sada imali iluziju da je srbija najveci i najvazniji gospodarski partner srbije ili obrnuto ... daleko od toga, da srbija nije vazan partner slovenije, ali da ce slovenija bankrotirat ako se srbija odrekne bilo kakvoj suradnji sulude su i to se pokazalo pocetkom devedesetih, kad se to dogodilo a slovenija prezivjela :)
pozdrav svima

neon

pre 16 godina

Ja nemam ništa protiv Slovenija, šta više njen uspeh je primeran. Ali smatram da je Slovenija neprijatelj moje zemlje i ja ću se, kad mogu, na civilizovan način određivati prema tome. Lično bih voleo da im svi proizvodi u Srbiji prođu kao Fructal, ali za tako nešto Srbija mora da postane ozbiljna konkurentna zemlja.
Naravno da Slovenija neće propasti bez Srbije - naprotiv.

BolivarS

pre 16 godina

Pa ljudi, kakva je to razmišljanje velike večine tu.Očigledno o ekonomiji baš nemate pojma!Normalno je , da se ulaže, da se nešto zaradi.Pa ne radi se o socialnim udrugama.Ali činjenica je, da poduzeča bar deset godina cjeli profit koji ustaruju dalje ulagaju, ako se žele širiti po novem tržištu.A bez toga nema obstanka.Ili rasteš ili češ nestat.
Naša vlada daje strancima subvencije za greenfield investicije investicijama! Srbski poduzetnici dobro došli!!!
P.s. Ja kupujem par Srbskih proizvoda , zato što su dobri..(Bakina tajna je najbolji pekmez..)
LP iz LJ

bugy

pre 16 godina

imam 33 godine i nemam ni jedan razlog da po lepom pamtim sloveniju i slovence.secam se par skijasa,jurija zdovca, buldozera i lajbaha.ostalo je samo grozna realnost na njihove postupke prema nama.citam da je merkator u srbiji osvario profit u 2007 od 344 mil. eura. zamislite toliko je nasih novaca otislo njima pa oni sada od toga grade bolje puteve , imaju opremljenije bolnice i skole, brze vozove itd.prema slovencima trba postupati isto kao sto oni postupaju prema nama ,znaci arogantano i sa visine.nisu oni nista bolji i pametniji od nas samo su lukaviji. BOJKOT MORA POKAZATI REZULTATE

@Viljam

pre 16 godina

Ako su podaci tacni de mi onda ovo objasni :

" U države EU se izvozi 68,4% cjelokupnog izvoza, u države Ex Yu se izvozi 46,3% u države EFTE 1,2%..."

To je kako ja vidim kada se sabere dosta vise od 100%, cak i bez izvoza u druge zemlje (Rusija, SAD, Kanada...).

glava porodice

pre 16 godina

Mesecima slusam o tome kako Slovenci grade po Srbiji i kako to nije u redu. Ja sam majka dvoje male dece Srpkinja sam svesna svoje uloge u drustvu. Da radim i odnegujem dvoje zdrave dece pa zelim da tim dusebriznicima porucim da ako ce da grade super centre u koje mogu da dodjem da kupujem i uzivam sa svojom porodicom koja to zasluzuje moze da ih gradi ko hoce jer samo ovako treba da izgreda objekat gradjen u 21. veku.

majka

pre 16 godina

Oni nece da begaju, jer oni bez Srbije bi postali prosjaci, ali mi srbi nikako da to naucimo. Mi treba njih da proteramo ekonomski iz Srbije.

BGD-Slo

pre 16 godina

E... radikalskoj retorici nikad kraja. Evo, koga interesuje, nek pogleda podatke britanske vlade o Sloveniji (mrzelo me da trazim podatke drugih agencija): http://www.fco.gov.uk/servlet/Front?pagename=OpenMarket/Xcelerate/ShowPage&c=Page&cid=1007029394365&a=KCountryProfile&aid=1019745009122

A koga mrzi, evo samo kratko:
Key trading partners are: Germany, Italy, Austria, France and Croatia.

Siroti Slovenci, propali bi bez Srbije :)

Da, pre dve godine sam pravila novu kuhinju i kupila ISKLJUČIVO Gorenje belu tehniku - i ne kajem se - radi k'o sat! Moja koleginica ima neku "italijansku", sve nacifrano, al crkava svako malo!
I da - s velikom radoscu cekam da mi ovih dana, iako sam rodjena Beogradjanka, ali poreklom pola Slovenka, konacno uruce Slovenacki pasos! Yesssss!!!!!
Nema bolje kombinacije - EU u BGD :))

Dr Jackyll

pre 16 godina

Zasto kupovati u Idei ili Merkatoru, nek mi neko objasni? Ako je Delta drska i ima ogromne marze, kako to da u ovim lancima roba nije jeftinija od Tempa, npr? Kako to da Merkator nije drzak jer takodje ima iste/slicne cene? Samo smo mi budale, a Delte nema ni u Sloveniji ni u Hrvatskoj? Ako nama treba konkurencije, a treba, zasto mora biti iz zemalja koje ne dozvoljavaju reciprocitet?

objektivno

pre 16 godina

Nemam ništa protiv međunarodne privredne saradnje, ali činjenica je da je slovenačka privreda i te kako prisutna na srpskom tržištu, za razliku od srpske privrede kojoj su vrata slovenačkog tržišta više nego zatvorena. A, sad bi mi trebali da smo presrećni što je toliki slovenački kapital kod nas!? Ne zavaravajmo se...mi smo Sloveniji potrebniji u privrednom smislu mnogo više nego što je ona nama. Da nema srpskog tržišta, Slovenija bi bila verovatno pri dnu lestvice zemalja izvoznika u EU. Bojkot..ovo..ono... nisam za to. U svim tim preduzećima rade naši ljudi i primaju zaradu. Naša privreda treba da se izbori za prodor na slovenačko tržište. Isto tako ne mislim da bi privrednim reprekusijama na slovenačku privredu kod nas država išta postigla (kao odgovor na slovenačko priznanje Kosova. Uostalom, ako težimo ka EU, jedno od osnovnih načela u istoj je ''sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala...''. Sad što se sva ta merila primenjuju za jedne, a ne važe za druge (kao na primer za nas) nije za ovu temu...
Pozdrav svima!

gole

pre 16 godina

Smatram da nije trebalo da slovenačko-austrijski koncern dobije ugovor za izgradnju mosta. Kruna slovenačke neprijateljske politike prema Srbima i Srbiji (koja je počela još u Cankarjevom domu) je priznanje Kosova i sve licemerne izjave njihovih političara koje su samo provocirale Srbe.
Politički gest je da se takvima pokaže šta ova zemlja misli o tome. Na duže staze, sa tom zemljom, kao i ostalima, treba razvijati odnose po pravilima slobodnog tržišta - potpuno je jasno da je Srbija svoje tržište otvorila za ovu zemlju, a da nema ni najave od uzvraćanja. Samo da sve ostane u civilizovanim okvirima, na interesnim osnovama i bez nepotrebnih izliva "ljubavi" sa Alpa.

Dugo pamcenje

pre 16 godina

Tuzna je zemlje u kojoj je glavna tema ko gradi a ne sta.
Mercator u Nisu je sjajan, ponuda je fantasticna i na policama sam video puno nase robe.
Bio sam skeptican prateci medije a sada sam zadovoljan sto je moj grad dobio nesto cime moze da se podiči.

Viljem

pre 16 godina

POzdrav svima ... nemam pojma, zasto su postane pogrešne brojke ali eto vjerovatno sam pogresio pa sada to ispravljam, da nebi bilo zabune.

Izvoz Slovenije:

EU - 68,4%
Ex Yu - 16,3%
EFTA - 1,2%
ostale drzave - 14,00%

A sta se tice toga, da slo otvara samo trgovacke centre a ne proizvodnje nabrojat cu samo nekoliko proizvodnih investicija slovenije u srbiju, Livnica Kikinda, Sevojno, 2 fabrike Gorenja, Helios Zvezda, Cimos ... necu vise jer je lista poprilicno dugacka ...

Imam savjet ... ostavimo politiku i kernimo prema poslovnoj, kulturnoj i kulturološkoj saradnji i nama i vama ce biti bolje.
Niko ne govori, da slovenija ulaze u srbijansko gospodarstvo poradi breatske ljubavi, ali da postoje simpatije izmedju slovenije i srbije postoje.

Milan Slovenac

pre 16 godina

Jasno, da neće. I to ne zbog toga, jer nekoga previše volimo i još manje zbog toga, što bi nekoga bolesnićki mrzili. Prosto ne verujemo, da će se ponoviti devedesete godine srpske tame, pa makar sa radikalima i, da je Srbija tada dotakla svoje dno, da ide
sada polako na gore, od politićke opcije ovisi samo, kakvom brzinom.
Kamoli kad sredi svoje redove tolko, da sama rešava i reši najteža pitanja sa partnerima, da se svet više ne bavi sa Srbijom kao problemom, pa da posle odlućuje o njenoj sudbini, umesto, da to uradi Srbija sama.
Zbog toga ostaje Srbija potencijal, zbog toga će doći još više para, kad se uklone sve ove politićke "smetnje". Posle toga samo na vama ostaje, kako ćete taj kapital(koji je došao, da zaradi), izkoristiti i uraditi nešto dobro za narod i za budućnost Srbije.
Ne postoji neka bitna razlika između srpskog, slovenačkog ili nekog drugog investitora.
Sretno!

Miloš

pre 16 godina

Ne moraju ni da beže...ja ne kupujem ništa slovenačko još od 1991.
Svoju decu vaspitavam da prvenstveno biraju kvalitetne stvari domaće proizvodnje, a tek onda ako mora nešto strano onda da to bude vrh kvaliteta kad ga već skupo plaćaš da ti makar traje...njihovi (slovenački) proizvodi su u sredini po kvalitetu i onda mi nisu zanimljivi...takođe ne kupujem ni hrvatsku robu, ali tu naviku treba preneti i na decu i svoju okolinu što ja uvek radim.

Pukli smo nachisto!

pre 16 godina

Neverovatno koliko emocija u komentarima. Bas to i jeste najveci problem Srba i Srbije - previse emocija tamo gde im nije mesto (u politici a pogotovo u ekonomiji). Ko brani nasim preduzecima da prave kvalitetniju robu od slovenacke i da je izvoze? Umesto da se patriotizam usmeri na nesto kreativno, kako da se nesto napravi bolje, samo se cuju gluposti koje nemaju blage veze sa ekonomijom. A nesposobnima upravo to i treba jer i ne znaju nista drugo.

Ova zemlja jos zivi u feudalizmu. Cist feudalizam - sto dalje od EU i vladavine prava, jer feudalizam se samo tako i moze odrzavati u zivotu. To smo vidjali 90-tih, u mnogim domacim preduzecima vidimo i danas i jos nam nije dosta! To je programirano i svesno samounistenje zarad jeftinih i sebicnih ciljeva - da bilo ko sa strane zeli da nas unisti tesko da bi smislio tako fantastican scenario.

nebstar

pre 16 godina

Da se ne foliramo, niko ne ulaže u Srbiju ili bilo gdje na svijetu , zato što nas voli, već da zaradi. Što se tiče srpskih firmi u Sloveniji njih tamo jednostavno nema(znam, živio sam tamo nekoliko zadnjih godina) jer slovenačka politika ne dozvoljava da tamo rade, jer ne žele da im dođu "južnjaci" i kvare idilu.Bez obzira na sve mislim da mnogo toga možemo naučiti od njih. Moramo malo više da vodimo računa o sebi i svojim interesima a ne da padamo u trans kada nam neko udari u "tanku žicu" kao mi smo najbliži prijatelji, "braća" itd.

lovac04

pre 16 godina

Uopšte ne treba da bježe, treba ih pustiti da im lagano propadnu investicije. Jednostavno ne treba kupovati njihovu robu, koja ako malo bolje razmislimo i nije nekog zapaženog kavaliteta, a nije ni jeftinija od bilo koje druge strane robe. Potpuno isto treba uraditi i sa Hrvatima.

Тиха већина

pre 16 godina

Највећи део приватизација од стране словеначких фирми и словеначких инвестиција у Србији резултат је политичког фаворизовања од стране извршилаца актуелне српске економске политике у последњих 7-8 година. Исто важи и за уступање (углавном најатрактивнијих) локација и дозвола за градњу. Све се то мора темељно прочешљати и домаћи инвеститори се морају изједначити са страним, а северни и западни са источним и јужним, што до сада није био случај. Нема правне сигурности за улагаче ако су једни (страни, а посебно словеначки ) једнакији од других (посебно домаћих, српских). За такву ситуацију одговорни су пре свега домаћи носиоци ужурбане приватизације али ће штету имати корисници политичког фаворизовања. Инвеститор мора да зна да не сме да пристане на било какву привилегију коју може да оствари код једне политичке гарнитуре јер лако може претрпи штету код доласка друге. Свака политички фаворизована и привилегована инвестиција је мачка у џаку а у Србији је скоро цео процес приватизације, нарочито после 2000-те, пре свега политички фаворизован, мотивисан и пожуриван. Такође, уговарач не сме да потписује уговор ако види да друга страна тим уговором прави штету себи или ентитету који заступа, без обзира на разлог. У таквом случају нема правио на обештећење ако дође до раскида уговора.

Dragan

pre 16 godina

Ja Vam savetujem da bezite iz Srbije, ovde vise niko nece da ulaze, a to sto imate ovde, rasprodajte pa da bar nesto izvucete iz ove drzave..

Nislija

pre 16 godina

Konacno se nesto gradilo dugo i od temelje a da nije limena kutija od dva meseca gradnje a posle nam pricaju kako je to Evropa.
Centar je vrhunski. Konacno i mi Nislije da dobijemo nesto po evropskom standardu

Andres

pre 16 godina

Odgovor na hronoloðki komentar broj 24.

Ne znam koju kvalitetu šalje Gorenje u Austrije, ali skoro je to sigurno B, ili si ti dezinformator.
Živim na Islandu koji važi kao testno tržište za svu, naročito novu, još ne isprobanu robu.
Gorenje na Islandu kupuje više samo bogatiji ljudi, jer i cena je puno viša od ostalih mašina i ostale bele tehnike. Jednako sam čuo, da to rade u Francuskoj. Ali istina je da se kod nekih nezastupnih prodavača dobijajo Gorenje mašine, koje nisu ni zadni modeli, ni ista klasa.

lathill

pre 16 godina

Pa ovaj Polovina,.. u pravo vreme je privatizovan Slovenački poslovni klub, u pravo vreme je prije zatvaranja kancelarije Slovenačke privredne komore je „pobegao“ u NLB (slovenačku banku), sada se pravi da je zastupnik slovenačkih interesa u Srbiji, ali njemu je bitan njegov lični interes i da se slika, .. za svaku sliku ili intervju u novinama uradio bi skoro sve… pa ni Slovenci mu više ne vjeruju...

Toxic

pre 16 godina

Srbi i Slovenci vekovni su prijatelji, Srbiju i Sloveniju vezuje vekovno prijateljstvo koje je nasilno prekinuo Milošević pre 20 godina i za koje Slovenija nije kriva. Slovenačke investicije treba apsolutno podržati, Slovenci su vrlo korektni investitori i poslovni saradnici i raduje me njihovo sve veće prisustvo na našim prostorima.

A oni koji hoće da istresaju svoje nacionalističke frustracije neka idu sajtove namenjene za takve slučajeve.

Viljem

pre 16 godina

Moj odgovor na post broj 30

Podatci koje sam naveo su tocni podatci .. zato sam ispod stavio link slo statistickog ureda ... ali mislim da vas problem nije u tome, da bi bili podatci falsificirani, vec u tome, da su istiniti a Vi ste do sada imali iluziju da je srbija najveci i najvazniji gospodarski partner srbije ili obrnuto ... daleko od toga, da srbija nije vazan partner slovenije, ali da ce slovenija bankrotirat ako se srbija odrekne bilo kakvoj suradnji sulude su i to se pokazalo pocetkom devedesetih, kad se to dogodilo a slovenija prezivjela :)
pozdrav svima

realista

pre 16 godina

Eh... šta bi Srbi bez Slovenije... ko bi bio prikladan izgovor za sve probleme koji se vam dešavaju? I ako uzmemo u obzir i malo jala jer su za razliko od vas postali moderna uspješna država i ako bi još svi vi, koji niste vidjeli sveta izvan srbije zadnjih 25 godina znali, da predstavlja izvoz SLO v Srbiju jedva 4 % njihovog izvoza.. i da SLO izvozi na mjesec toliko kao Srbija u godini dana... vas potpuno razumijem što vas u biti nervira... Kako je moguće, da uprkos svemu.. što smo im radili... nisu crknuli i jeli obečanu travu?

Viljem

pre 16 godina

POzdrav svima ... citam, kako slovenija ne moze izvozit u zapadnu evropu jer je roba katastrofa i kako slovenija zivi od srbije, Hrvatske, Bosne itd its ...
Posto se to ne moze drugacije demnatira nego brojkama saljem vam te informacije.
Izvoz Sloveniuje u godini 2007 (procenat cjelokupnog izvoza)
Srbija - 3,0%
Hrvatska - 8,7%
Bih - 2,9%

U države EU se izvozi 68,4% cjelokupnog izvoza, u države Ex Yu se izvozi 46,3% u države EFTE 1,2%

Mislim da je ovo najbolji pokazatelj, da slovenija ne može svoje robe pordavati drugdje nego u Ex Yu ...
Informacije nisu izmišljene i nalaze se na stranici slo statističkog ureda na ovom linku http://www.stat.si/pub_slovenija.asp

Boris Tadic

pre 16 godina

Pa mozda je vama odjednom Srbija vazna ali sudeci po vasim politicarima Kosovo im je vaznije. So be it. Cim vam neko dirne u pare odmah kuknjava.

BolivarS

pre 16 godina

Pa ljudi, kakva je to razmišljanje velike večine tu.Očigledno o ekonomiji baš nemate pojma!Normalno je , da se ulaže, da se nešto zaradi.Pa ne radi se o socialnim udrugama.Ali činjenica je, da poduzeča bar deset godina cjeli profit koji ustaruju dalje ulagaju, ako se žele širiti po novem tržištu.A bez toga nema obstanka.Ili rasteš ili češ nestat.
Naša vlada daje strancima subvencije za greenfield investicije investicijama! Srbski poduzetnici dobro došli!!!
P.s. Ja kupujem par Srbskih proizvoda , zato što su dobri..(Bakina tajna je najbolji pekmez..)
LP iz LJ

BGD-Slo

pre 16 godina

E... radikalskoj retorici nikad kraja. Evo, koga interesuje, nek pogleda podatke britanske vlade o Sloveniji (mrzelo me da trazim podatke drugih agencija): http://www.fco.gov.uk/servlet/Front?pagename=OpenMarket/Xcelerate/ShowPage&c=Page&cid=1007029394365&a=KCountryProfile&aid=1019745009122

A koga mrzi, evo samo kratko:
Key trading partners are: Germany, Italy, Austria, France and Croatia.

Siroti Slovenci, propali bi bez Srbije :)

Da, pre dve godine sam pravila novu kuhinju i kupila ISKLJUČIVO Gorenje belu tehniku - i ne kajem se - radi k'o sat! Moja koleginica ima neku "italijansku", sve nacifrano, al crkava svako malo!
I da - s velikom radoscu cekam da mi ovih dana, iako sam rodjena Beogradjanka, ali poreklom pola Slovenka, konacno uruce Slovenacki pasos! Yesssss!!!!!
Nema bolje kombinacije - EU u BGD :))

zorran

pre 16 godina

slovenacka roba ima prolaz samo ovde kod naivnih gradjana srbije,koji su jos uvek bolecivi prema bivsoj drzavi.evropa je dosta velika i da slovenacka roba ima tako priznat kvalitet mogla bi da se izvozi i u druge zemlje,ali tamo nema takvih ovaca za sisanje kao ovde.slovenci su se davno opredelili da ce uvek stati na stanu suprotnoj nasim interesima i zaista nema potrebe za neko dublje ekonomsko povezivanje sa njima.drzave koje su u u punom ekonomskom razvoju poput rusije,ceske, slovacke kao i manje razvijene zemlje iz regiona mogu mnogo vise da nam ponude,kao i mi njima,tako da bi tu trbalo traziti nasu sansu za ekonomski i privredni oporavak.

majka

pre 16 godina

Oni nece da begaju, jer oni bez Srbije bi postali prosjaci, ali mi srbi nikako da to naucimo. Mi treba njih da proteramo ekonomski iz Srbije.

ognjen

pre 16 godina

Pa ovo je smesno. Kao da Slovenci su tolko konkurentni pa mogu da biraju gde ce da rade biznis. Nego nasli su da dolaze kod indijanca posto ne mogu da konkurisu tamo gde se momci poznaju po sposobnosti: U Americi, Japanu, UK, Francuskoj, ...

Miloš

pre 16 godina

Ne moraju ni da beže...ja ne kupujem ništa slovenačko još od 1991.
Svoju decu vaspitavam da prvenstveno biraju kvalitetne stvari domaće proizvodnje, a tek onda ako mora nešto strano onda da to bude vrh kvaliteta kad ga već skupo plaćaš da ti makar traje...njihovi (slovenački) proizvodi su u sredini po kvalitetu i onda mi nisu zanimljivi...takođe ne kupujem ni hrvatsku robu, ali tu naviku treba preneti i na decu i svoju okolinu što ja uvek radim.

osceola

pre 16 godina

baš da mi je potrebno nešto slovenačko-ne..15 godina nisam kupio ništa i , neverovatna stvar, uopšte nisam oštećen.U merkatoru nisam nikad bio , u stvari od 1987...Iako sam od tada vodio mnogo gradilišta kao inženjer ništa mi slovenačko nije trebalo i nadam se da i neće, a pogotovo se treba paziti uvoza npr.makedonskog vina ili sličnog sa slovenačkom etiketom, ništa u tim navikama verovatno nisu promenili

bugy

pre 16 godina

imam 33 godine i nemam ni jedan razlog da po lepom pamtim sloveniju i slovence.secam se par skijasa,jurija zdovca, buldozera i lajbaha.ostalo je samo grozna realnost na njihove postupke prema nama.citam da je merkator u srbiji osvario profit u 2007 od 344 mil. eura. zamislite toliko je nasih novaca otislo njima pa oni sada od toga grade bolje puteve , imaju opremljenije bolnice i skole, brze vozove itd.prema slovencima trba postupati isto kao sto oni postupaju prema nama ,znaci arogantano i sa visine.nisu oni nista bolji i pametniji od nas samo su lukaviji. BOJKOT MORA POKAZATI REZULTATE

Sube

pre 16 godina

Dalja ekonomska saradnja sa firmama iz Slovenije u direktnoj je vezi sa pitanjem: Koliko je, nakon svega, ostalo pameti u srpskoj glavi?!

lovac04

pre 16 godina

Uopšte ne treba da bježe, treba ih pustiti da im lagano propadnu investicije. Jednostavno ne treba kupovati njihovu robu, koja ako malo bolje razmislimo i nije nekog zapaženog kavaliteta, a nije ni jeftinija od bilo koje druge strane robe. Potpuno isto treba uraditi i sa Hrvatima.

pera lozac

pre 16 godina

Ma vole oni nas samo su pravili 90-ih.
Evo recimo Merkator bi mogao da otvori na desetine poslovnica u Austriji i Svajcarskoj ali ljubav je to pa donose pare u Srbiju i niti jedan evro nisu izneli.

R.P.

pre 16 godina

Nesto o komentaru : "Gorenje masina je dobra".
Gorenje masina je NEKAD BILA dobra, od kvaliteta je ostala samo DOBRA cena-u ovom slucaju-NISKA cena.
Ovde, u Austriji, Gorenje-masine su konkurentne samo zato sto su NAJJEFTINIJE-kostaju 200 eura! (u Srbiji kostaju vise, zar ne!?!)
I kvare se u garantnom roku(i to non-stop), a da bi je zamenili potrebno Vam je dobrih tri meseca (uz prepucavanje sa drskim Gorenje-sluzbenicima).
A nesto o mesanju politike sa biznisom-jos od 2003. u garantnom lisicu Gorenje-proizvoda u Austriji stoji pored mnogih jezika i "Kosovo"-i tekst je na albanskom. Znaci GOSPODO DIREKTORI IZ GORENJA, Vasem licemerju nema kraja!

slepi posmatrač

pre 16 godina

Kada će Slovenačko tržište biti otvoreno za srpske kompanije ? ? ?
Sloveniji je jasno da im nema života bez rada u Srbiji, ali im je itekako jasno i to da ne smeju dozvoliti naš prodor u svoje dvorište.
od čega bi onda slovenci živeli?

Tanja

pre 16 godina

Koliko zaposlenih radnika?Super, a kolika im je plata?
A koliko je nasih proizvoda zastupljeno na njihovom trzistu?Aha...
Nemojte glorifikovati sve, dajte da i mi imamo ambasadore nasih proizvoda u tim zemljama, pa da se uverimo u partnerstvo

Djuro P.

pre 16 godina

Ja u mom domacinstvu imam svu slovenacku tehniku:usisivac,frizider,zamrzivac,sporet,ves masinu i bojler.Vec sest godina nista mi se nije pokvarilo.Vojni rok sluzio sam sa slovencima,u nekad nama zajednickoj domovini,kad se radilo o poslu i privatnom zivotu u vojsci nikad nisam imao problema sa slovencima,a sto juznije sve je bilo tuznije,cast izuzecima.Moje iskustvo je pozitivno sa slovencima,ali ja sam 1970 godiste,obiso sam sveta malo.A sta ce ove nove generacije koje nisu makle iz svog sela,nego da pisu sovinisticke komentare,za njih slovenac ili marsovac isto je,jel se to maze na lebac?

Dr Jackyll

pre 16 godina

Zasto kupovati u Idei ili Merkatoru, nek mi neko objasni? Ako je Delta drska i ima ogromne marze, kako to da u ovim lancima roba nije jeftinija od Tempa, npr? Kako to da Merkator nije drzak jer takodje ima iste/slicne cene? Samo smo mi budale, a Delte nema ni u Sloveniji ni u Hrvatskoj? Ako nama treba konkurencije, a treba, zasto mora biti iz zemalja koje ne dozvoljavaju reciprocitet?

Dragan

pre 16 godina

Ja Vam savetujem da bezite iz Srbije, ovde vise niko nece da ulaze, a to sto imate ovde, rasprodajte pa da bar nesto izvucete iz ove drzave..

Тиха већина

pre 16 godina

Највећи део приватизација од стране словеначких фирми и словеначких инвестиција у Србији резултат је политичког фаворизовања од стране извршилаца актуелне српске економске политике у последњих 7-8 година. Исто важи и за уступање (углавном најатрактивнијих) локација и дозвола за градњу. Све се то мора темељно прочешљати и домаћи инвеститори се морају изједначити са страним, а северни и западни са источним и јужним, што до сада није био случај. Нема правне сигурности за улагаче ако су једни (страни, а посебно словеначки ) једнакији од других (посебно домаћих, српских). За такву ситуацију одговорни су пре свега домаћи носиоци ужурбане приватизације али ће штету имати корисници политичког фаворизовања. Инвеститор мора да зна да не сме да пристане на било какву привилегију коју може да оствари код једне политичке гарнитуре јер лако може претрпи штету код доласка друге. Свака политички фаворизована и привилегована инвестиција је мачка у џаку а у Србији је скоро цео процес приватизације, нарочито после 2000-те, пре свега политички фаворизован, мотивисан и пожуриван. Такође, уговарач не сме да потписује уговор ако види да друга страна тим уговором прави штету себи или ентитету који заступа, без обзира на разлог. У таквом случају нема правио на обештећење ако дође до раскида уговора.

Viljem

pre 16 godina

POzdrav svima ... nemam pojma, zasto su postane pogrešne brojke ali eto vjerovatno sam pogresio pa sada to ispravljam, da nebi bilo zabune.

Izvoz Slovenije:

EU - 68,4%
Ex Yu - 16,3%
EFTA - 1,2%
ostale drzave - 14,00%

A sta se tice toga, da slo otvara samo trgovacke centre a ne proizvodnje nabrojat cu samo nekoliko proizvodnih investicija slovenije u srbiju, Livnica Kikinda, Sevojno, 2 fabrike Gorenja, Helios Zvezda, Cimos ... necu vise jer je lista poprilicno dugacka ...

Imam savjet ... ostavimo politiku i kernimo prema poslovnoj, kulturnoj i kulturološkoj saradnji i nama i vama ce biti bolje.
Niko ne govori, da slovenija ulaze u srbijansko gospodarstvo poradi breatske ljubavi, ali da postoje simpatije izmedju slovenije i srbije postoje.

Saša T.

pre 16 godina

Jes, jes pa je tako Delta već uveliko razgranala mrežu svojih maloprodajnih objekata po Sloveniji! Molim da se ovo ne shvati pogrešno, ali zamislite jednu ozbiljnu državu kakva je SAD da dozvoljava recimo Iranu ili Venecueli da kupuje nesmetano po SAD! Kako da ne...

@Viljam

pre 16 godina

Ako su podaci tacni de mi onda ovo objasni :

" U države EU se izvozi 68,4% cjelokupnog izvoza, u države Ex Yu se izvozi 46,3% u države EFTE 1,2%..."

To je kako ja vidim kada se sabere dosta vise od 100%, cak i bez izvoza u druge zemlje (Rusija, SAD, Kanada...).

objektivno

pre 16 godina

Nemam ništa protiv međunarodne privredne saradnje, ali činjenica je da je slovenačka privreda i te kako prisutna na srpskom tržištu, za razliku od srpske privrede kojoj su vrata slovenačkog tržišta više nego zatvorena. A, sad bi mi trebali da smo presrećni što je toliki slovenački kapital kod nas!? Ne zavaravajmo se...mi smo Sloveniji potrebniji u privrednom smislu mnogo više nego što je ona nama. Da nema srpskog tržišta, Slovenija bi bila verovatno pri dnu lestvice zemalja izvoznika u EU. Bojkot..ovo..ono... nisam za to. U svim tim preduzećima rade naši ljudi i primaju zaradu. Naša privreda treba da se izbori za prodor na slovenačko tržište. Isto tako ne mislim da bi privrednim reprekusijama na slovenačku privredu kod nas država išta postigla (kao odgovor na slovenačko priznanje Kosova. Uostalom, ako težimo ka EU, jedno od osnovnih načela u istoj je ''sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala...''. Sad što se sva ta merila primenjuju za jedne, a ne važe za druge (kao na primer za nas) nije za ovu temu...
Pozdrav svima!

nebstar

pre 16 godina

Da se ne foliramo, niko ne ulaže u Srbiju ili bilo gdje na svijetu , zato što nas voli, već da zaradi. Što se tiče srpskih firmi u Sloveniji njih tamo jednostavno nema(znam, živio sam tamo nekoliko zadnjih godina) jer slovenačka politika ne dozvoljava da tamo rade, jer ne žele da im dođu "južnjaci" i kvare idilu.Bez obzira na sve mislim da mnogo toga možemo naučiti od njih. Moramo malo više da vodimo računa o sebi i svojim interesima a ne da padamo u trans kada nam neko udari u "tanku žicu" kao mi smo najbliži prijatelji, "braća" itd.

Pukli smo nachisto!

pre 16 godina

Neverovatno koliko emocija u komentarima. Bas to i jeste najveci problem Srba i Srbije - previse emocija tamo gde im nije mesto (u politici a pogotovo u ekonomiji). Ko brani nasim preduzecima da prave kvalitetniju robu od slovenacke i da je izvoze? Umesto da se patriotizam usmeri na nesto kreativno, kako da se nesto napravi bolje, samo se cuju gluposti koje nemaju blage veze sa ekonomijom. A nesposobnima upravo to i treba jer i ne znaju nista drugo.

Ova zemlja jos zivi u feudalizmu. Cist feudalizam - sto dalje od EU i vladavine prava, jer feudalizam se samo tako i moze odrzavati u zivotu. To smo vidjali 90-tih, u mnogim domacim preduzecima vidimo i danas i jos nam nije dosta! To je programirano i svesno samounistenje zarad jeftinih i sebicnih ciljeva - da bilo ko sa strane zeli da nas unisti tesko da bi smislio tako fantastican scenario.

Ulixes

pre 16 godina

Vi, "pametni" i "ekonomski obrazovani", objasnite koju je to proizvodnju otvorila Slovenija u Srbiji i upozlila radnike? Odgovor - nikakvu! Otvorili su markete robe siroke potrosnje da uzmu jos ovo malo para narodu, zaposlili par stotina VK prodavacica i sada se hvale kako su oni, toboze, spasioci srpske ekonomije. Osvrnuo bih se posebno na komentar izvesnog @Viljema koji kaze doslovno: "U države EU se izvozi 68,4% cjelokupnog izvoza, u države Ex Yu se izvozi 46,3% u države EFTE 1,2%" Pa Ssovenija izvozi 115,9% necega? E, alal ti vera, covece, za matematiku! Dok god takvi "strucnjaci" navijaju za Sloveniju meni je jasno da ovde nesto debelo smrdi.

Milan Slovenac

pre 16 godina

Jasno, da neće. I to ne zbog toga, jer nekoga previše volimo i još manje zbog toga, što bi nekoga bolesnićki mrzili. Prosto ne verujemo, da će se ponoviti devedesete godine srpske tame, pa makar sa radikalima i, da je Srbija tada dotakla svoje dno, da ide
sada polako na gore, od politićke opcije ovisi samo, kakvom brzinom.
Kamoli kad sredi svoje redove tolko, da sama rešava i reši najteža pitanja sa partnerima, da se svet više ne bavi sa Srbijom kao problemom, pa da posle odlućuje o njenoj sudbini, umesto, da to uradi Srbija sama.
Zbog toga ostaje Srbija potencijal, zbog toga će doći još više para, kad se uklone sve ove politićke "smetnje". Posle toga samo na vama ostaje, kako ćete taj kapital(koji je došao, da zaradi), izkoristiti i uraditi nešto dobro za narod i za budućnost Srbije.
Ne postoji neka bitna razlika između srpskog, slovenačkog ili nekog drugog investitora.
Sretno!

neon

pre 16 godina

Ja nemam ništa protiv Slovenija, šta više njen uspeh je primeran. Ali smatram da je Slovenija neprijatelj moje zemlje i ja ću se, kad mogu, na civilizovan način određivati prema tome. Lično bih voleo da im svi proizvodi u Srbiji prođu kao Fructal, ali za tako nešto Srbija mora da postane ozbiljna konkurentna zemlja.
Naravno da Slovenija neće propasti bez Srbije - naprotiv.

Nislija

pre 16 godina

Konacno se nesto gradilo dugo i od temelje a da nije limena kutija od dva meseca gradnje a posle nam pricaju kako je to Evropa.
Centar je vrhunski. Konacno i mi Nislije da dobijemo nesto po evropskom standardu

gole

pre 16 godina

Smatram da nije trebalo da slovenačko-austrijski koncern dobije ugovor za izgradnju mosta. Kruna slovenačke neprijateljske politike prema Srbima i Srbiji (koja je počela još u Cankarjevom domu) je priznanje Kosova i sve licemerne izjave njihovih političara koje su samo provocirale Srbe.
Politički gest je da se takvima pokaže šta ova zemlja misli o tome. Na duže staze, sa tom zemljom, kao i ostalima, treba razvijati odnose po pravilima slobodnog tržišta - potpuno je jasno da je Srbija svoje tržište otvorila za ovu zemlju, a da nema ni najave od uzvraćanja. Samo da sve ostane u civilizovanim okvirima, na interesnim osnovama i bez nepotrebnih izliva "ljubavi" sa Alpa.

glava porodice

pre 16 godina

Mesecima slusam o tome kako Slovenci grade po Srbiji i kako to nije u redu. Ja sam majka dvoje male dece Srpkinja sam svesna svoje uloge u drustvu. Da radim i odnegujem dvoje zdrave dece pa zelim da tim dusebriznicima porucim da ako ce da grade super centre u koje mogu da dodjem da kupujem i uzivam sa svojom porodicom koja to zasluzuje moze da ih gradi ko hoce jer samo ovako treba da izgreda objekat gradjen u 21. veku.

Dugo pamcenje

pre 16 godina

Tuzna je zemlje u kojoj je glavna tema ko gradi a ne sta.
Mercator u Nisu je sjajan, ponuda je fantasticna i na policama sam video puno nase robe.
Bio sam skeptican prateci medije a sada sam zadovoljan sto je moj grad dobio nesto cime moze da se podiči.

lathill

pre 16 godina

Pa ovaj Polovina,.. u pravo vreme je privatizovan Slovenački poslovni klub, u pravo vreme je prije zatvaranja kancelarije Slovenačke privredne komore je „pobegao“ u NLB (slovenačku banku), sada se pravi da je zastupnik slovenačkih interesa u Srbiji, ali njemu je bitan njegov lični interes i da se slika, .. za svaku sliku ili intervju u novinama uradio bi skoro sve… pa ni Slovenci mu više ne vjeruju...

Andres

pre 16 godina

Odgovor na hronoloðki komentar broj 24.

Ne znam koju kvalitetu šalje Gorenje u Austrije, ali skoro je to sigurno B, ili si ti dezinformator.
Živim na Islandu koji važi kao testno tržište za svu, naročito novu, još ne isprobanu robu.
Gorenje na Islandu kupuje više samo bogatiji ljudi, jer i cena je puno viša od ostalih mašina i ostale bele tehnike. Jednako sam čuo, da to rade u Francuskoj. Ali istina je da se kod nekih nezastupnih prodavača dobijajo Gorenje mašine, koje nisu ni zadni modeli, ni ista klasa.