Četvrtak, 06.12.2007.

08:31

Hajneken kupio MB pivaru

Multinacionalna kompanija Hajneken objavila je kupovinu srpske pivare Rodić MB u Novom Sadu, ali vrednost tog posla nije saopštena.

Izvor: Beta

Hajneken kupio MB pivaru IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 16 godina

Zaista ne želim da ovo sad preraste u nekakvo besmisleno prepucavanje ali, kao što rekoh, pre nego što se upustimo u razgovor o određenoj temi, bilo bi dobro da se informišemo o istoj. Stabilizaciji u svakoj pivari traje kratko. To je proces dodavanja adsorpcionih i redukcionih sredstava koji obezbeđuju kontinuiranu bistrinu piva. Fermentacija je proces koji traje. U pitanju je odležavanje piva uz odvođenje ugljen-dioksida u atmosferu i preporučljivo je da traje 21 dan. Pivare koje nemaju dovoljne proizvodne kapacitete, skraćuju proces fermentacije, da bi postigle veći obim proizvodnje u određenom vremenskom periodu. Pivara MB, za sada, ni blizu ne koristi maksimum svojih proizvodnih kapaciteta i apsolutno nema razloga da skracuje proces odležavanja piva.
Što se tiče proizvodnje limenki, istina je da se pivo iz Pivare MB cisternama transportuje u Hrvatsku, da se tamo pune limenke, i da se zatim vraća u Srbiju (drago mi je da imaš bar jednu tačnu informaciju). Ali, razlog tome je taj što je procenat tržišnog učešća limenki u ukupnoj prodaji piva na našem tržištu toliko nizak da se više isplati platiti transportne troškove i uslužno punjenje nego ulagati u liniju za punjenje limenki.
A što se tiče "najsavremenije fabrike za preradu vode u Evropi" koju, kažeš, ima Apatinska pivara - voleo bih da kažeš nešto više o tome, npr. naziv tehnološkog postupka koji se u toj fabrici primenjuje prilikom obrade vode, kratak opis samog postupka i slicno.
Što se tiče "ozbiljnosti igrača", grupacija Hajniken godisnje prodaje oko 132 miliona hektolitara, što je čini četvrtom najvećom pivarskom grupacijom na svetu. Vlasnik je više od 115 pivara u preko 65 zemalja, kao i portfolija jakih lokalnih i internacionalnih brendova. Sam Hajniken brend se prodaje u gotovo svakoj zemlji sveta. Hajniken zapošljava preko 57,500 ljudi. Uz poštovanje prema InBevu, Carlsbergu i Efesu, kao takođe cenjenim proizvođačima piva, daleko od toga da je Hajniken neko ko treba da sagne glavu pred njima.

putuj Evropo...

pre 16 godina

E pazite, zadnjih par godina pijemo Hajneken iz jedne Hrvatske pivare (može se videti na etiketi) i nije ni prići originalu, kao prosečno domaće pivo, plašim se da više na ovim prostorima nećemo piti pravi Hajneken...

Petar

pre 16 godina

@ Dragane
Posto vidim da se razumes i sistem preciscavanja vode, samo da ti odgovorim da Apatinska Pivara ima NAJSAVREMENIJU fabriku za preradu vode u Evropi u koju su ulozani milioni i milioni, tako da sto se tice kvaliteta vode ispred MB Pivare su! Ono sto jos treba da znas u vezi MB piva je da stabilizacija kod njih traje jako kratko, skoro da i ne postoji, sto znaci da se u pivu zadrzavaju razne materije koje bi se duzom stabilizacijom odstranile (citaj ukusi)! Ja odgovorno tvrdim da je medju nasim "core brendovima u zemlji", a to su Jelen, Lav, Weifert i MB, MB ubedljivo NAJGORI! Ako vec govorimo i toj cuvenoj Rodic pivari, onda treba napomenuti da su ti genijalci ulozili tolike pare u pivaru, a nisu nasli za shodno da kupe liniju za pavonje piva u limenke, vec pivo u cisternama salju u Hrvatsku, a posle pivo u limekama vracaju u Srbiju...damn briliant! Sa tako ozbiljnim igracima kao sto su InBev, Carlsberg i Efes, cak i jedan Heineken sa ovako losom startnom pozicijom ce jako tesko da uspe...zivi bili pa videli! Pozdrav svim pivopijama...

Mile

pre 16 godina

Heineken najbolje pivo!?Cccccccccccc...pa ti si se izgleda naprobao piva kada donosis tako pametne zakljucke...! To je klasicno pivo naduvano reklamom...pogledajte tradicionalna trzista piva (Belgija, Nemacka, Ceska) i pitajte tamo nekoga da li ikada pije Heineken i sve ce vam biti jasno! Pozzzz

Dragan

pre 16 godina

Pre nego što prokomentarišemo neku temu, kultura komunikacije nam nalaže da se o pomenutoj temi informišemo, barem onoliko koliko je to u našoj moći.
Kada pričamo o kvalitetu vode kao faktoru koji uslovljava kvalitet piva, moramo znati šta je to "reverzna osmoza" i koje pivare vladaju ovim tehnološkim procesom.
Obrnuta (reverzna) osmoza, takođe poznata i kao hiperfiltracija je skoro savršen proces filtriranja vode. Ovaj proces omogućuje odstranjivanje najsitnijih čestica iz vode. Obrnuta osmoza se koristi za prečišćavanje vode i odstranjivanje anorganskih minerala, soli i ostalih nečistoća u cilju poboljšanja izgleda, ukusa i ostalih svojstava vode. Tako se dobija kvalitet vode koji zadovoljava i najzahtevnije specifikacije.
Nakon poznatih načina prečišćavanja vode industrijskom filtracijom, prokuvavanjem i hloriranjem, došlo se do tehnički skoro savršenog načina filtracije vode, koji gotovo od svake vode može načiniti pitku. To je postupak obrnute osmoze. Osmotske membrane koje se koriste u ovom postupku imaju toliko sitne otvore da kroz njih mogu proći gotovo samo molekuli čiste vode, a sve nečistoće ostaju na membrani i izbacuju preko odvoda kao tehnička otpadna voda. Ovakvim načinom prečišćavanja dobija se pitka voda visokog kvaliteta koja se može koristiti i u medicinske svrhe.
Pivara MB vlada procesom reverzne osmoze. A Apatinska? A Celarevska? ...
Takodje, pre nego što prokomentarišemo ukus određenog piva, bilo bi dobro osloboditi se predrasuda. Najbolje bi bilo zamoliti prijatelja kome verujete da na istu temperaturu ohladi 3-4 piva različitih proizvođača, da vam sipa u jednake čaše i da ih degustirate i ocenite, ne znajući pri tome koje je pivo u kojoj čaši. Naravno, prijatelj zna, on ih je sipao. Bićete izneneđeni sopstvenim rezultatima.
MB pivo je, nizom pogrešnih koraka, uspelo da stvori veoma negativan imidž, koji je kod pojedinaca prouzrokovao negativan stav po pitanju kvaliteta proizvoda. Imidž MB piva je zaista na nezavidnom nivou, međutim, ne treba grešiti dušu, kad je reč o kvalitetu, nema mu premca u Srbiji.
Sto se tiče ukusa, moramo razlikovati pivo koje u svom sastavu ima određeni procenat kukuruzne krupice i pivo koje kukuruyne krupice nema. Master pivo Pivare MB ima u sebi kukuruzne krupice, koja je sama po sebi slađa od ječmenog slada pa i pivo bude slađe. Kukuruznu krupicu u svom sastavu imaju i druge pivare, a MB pils je jedino domaće pivo koje se proizvodi bez kukuruzne krupice. Apatinska i Čelarevska pivara kukuruznu krupicu kupuju od Vrbaške firme Mirotin, tačnije od Mirotinovog mlina u Savinom Selu.

Urbaniak

pre 16 godina

Svaka cast i Nemcima i Cesima i Englezima itd, ali nema piva bez Belgijskog piva:
Hoegaarden, Leffe, Chimay, Duvel itd.
Taj Heineken i ostala konfekcijska piva, a o nasima da i ne pricam, pa to je kao da neko ide na rucak u McDonalds i prica kako je extra klopa. Smesno.

student FONa

pre 16 godina

@ sima strahota

e vala ako si im rekao!

ja ne pijem pivo ali mi je dosta ovih sto samo kukaju kako sve ne valja, pa su sada nasli da se zale i na prodaju pivare, kvalite piva.

pa zasucite rukave i bar vama napravite bolji svet ako ne mozete da to uradite za sve nas, samim tim cete naciniti ovaj svet boljim

jos kada bi to uradili sa osmehom na licu ova zemlja bi mozda stekla drugaciji imidz od ovog koji danas ima :))

vodite ljubav a ne rat :D

Victor

pre 16 godina

Moram da se umesam po pitanju vode za pivo. Svojevremeno sam bio u Laskoj pivari gde su mi ko zna koliko hvalili njihovu podalpsku vodu kao osnovu kvaliteta Laskog piva.

A onda su se zeznuli i rekli kako imaju pivaru u Splitu i kako im je i tamo odlicno pivo. Na pitanje kako to kada Split nema dobru vodu, odgovorili su lakonski da imaju savrsenu tehnologiju koja super preradi vodu, pa je ona kao prava planinska. I da uostalom, sve bolje pivare tretiraju vode da bi ih doradile za pivo. Ouuch!

Od tada ne pijem Lasko, a sumnjam i u Niksicko koje se proizvodilo mimo Crne Gore, i na kraju kao apsurdni zakljucak: Uz Heineken i voda oko Novog Sada ce postati izvorska - planinska.

Cestitam Rodicima, napokon su prodali njihov najskuplji poslovni promasaj, kao sto je Delta prodala Sunce, kao sto ce i mnogii drugi tajkuni prodati poslove koje jednostavno ne znaju da vode.

Za neke biznise trebaju i ljudi i znanje a ne samo DB veze i politicka podrska. Da su Rodici napravili pivaru u Titovo doba, prosli bi garant na trzistu, po direktivi i tome sto bi samo njihovo pivo bilo uz Bip na polici, a sada konkurencija razbija i potrosac bira. Napokon i da mi nesto posteno izaberemo, makar to bilo i pivo.

Dusan

pre 16 godina

Odlicno prepoznavanje odlicne investicije,savrsena mobilnost i transformacija u delo,Svetskog lidera-Heeineken-a!
MB pivo pils,trenutno najkvalitetnije pivo u Srbiji!
Najsavremenija pivara u Evropi-Pivara MB!
MB Pivara kapacitet 5 miliona hekolitara godisnje proizvodnje-Najveca Pivara u regionu!
Heeineken Najkvalitetnije pivo na Svetu!
MB pivo-The World Class Beer!

Drabab

pre 16 godina

Treci VELIKI igrac u pivarstvu dolazi u Vojvodinu,zanimljivo.Vojvodjani ce imati izbor izmedju 3 svetska igraca da odaberu koje ce pivo piti.Carlzberg-naduvano pivo REKLAMOM TO KUME,Inbev-kvalitetno tradicionalno pivo i HEINEKEN-odlicna fabrika,katastrofalna voda,lose pivo

baki

pre 16 godina

Heineken Nemacko pivo? Ja bih rekao Holandsko ili ti Amsterdamsko. Ne brinite za heineken, svuda gde udje nadje najbolju vodu i bude najbolje...

CHE

pre 16 godina

A dobit 6,5 miliona dinara, malo manje od 1 promila u odnosu na vrednost kompanije. Da su ih Ceca i Laza vodili bolje bi poslovali. A tek ovaj pivopija iz Kragujevca što se razume u Jelen pivo.

sima strahota

pre 16 godina

..au bre hejteri, pa dokle bre vise..

..covek napravio pivaru, prodaje je stranicima za lepe parice, od tih parica ce da napravi nesto drugo, jedan svetski brend ulazi u zemlju, par sto miliona jura pride, nova radna mesta, nova poslovna filozofija, holandjani po meni najbolji poslodavci na svetu, ne znam sta je problem..

..btw, pivo ti realno prija koliko si zedan, percipirani kvalitet zavisi od ukusa i teksture, ja nekako najvise gotivim niksicko jer gorci onako malo, ali posle treceg vise ne razaznajem sta god da mi sipaju..

..ajd ziveli, i sa srecom, dobro nam dosli..

Nenad KG

pre 16 godina

Ja bih voleo da na kraju ove price dobijemo jos jedno dobro pivo!
I samo da znate, Celarevo je zakon! Tuborg trenutno najbolje "domace" pivo, a "Lav" definitivno kvalitetniji od isforsiranog i izreklamiranog "Jelena".

Dusan

pre 16 godina

Ovo uporedjivanje sa mobtelom nije moguce i zao mi je da je uopste takvo ...uopste odobreno da bude prikazano kao komentar. Naime MB je obavezan da sve sirovine (do etiketa i cepova) kupuje iz Nemacke i tehnoloski je potpuno zavistan.

Ovo se ocekivalo vec dugo vremena jer nacin na koji MB posluje je zalostan.

Oni su imali plan da prosire kapacitete na 4,5 mil hektolitara pre dve godine i sa time bi zadovljavali preko 80% trzista sto je nerealno. Marketing im nikada nije bio dobar, uvek su bili u reorganizacijama i nikada nisu imali dobru marketing kampanju, izuzev inicijalne. Kao resenje se uvek spominjalo dovodjenje nekog stranca na celo marketinga.
Daljom analizom poslovanja bi se videlo da MB nikada nije pustao da pivo 'odlezi' koliko treba, vec ga je zbog prodavao ranije. Time je sebi omogucavao veci profit, ali je omanuo, spustio kvalitet proizvoda, da bi ono kroz los marketing spalo na 4 ili 5 poziciju u trzisnom ucescu.

Ono sto je posebno interesantno je sta se desilo sa utrostrucavanjem kapaciteta i pod kojim je uslovima otkazan taj aranzman (ne znam da li se neko seca najava o ovome i dovodjenjem tankova u NS).


Sve u svemu ovo je samo dokaz ko su bile 'gazde' 90tih i pokazuje da nacin na koji su poslovali vise ne prolazi na trzistu, sto je lepa vest.

Srba

pre 16 godina

samo me zanima koji ste vi stručnjaci kad vi menadžmentu svetskog brenda kao što je Hajniken govorite da donosi pogrešne odluke?!'Hajniken nemačko pivo'ovo je najbolja izjava,a hajniken koji piješ kod nas se toči u Rumuniji.Bio sam u Hajniken pivari to je ubedljivo najbolje pivo,to i naše nisu isto piće...

Mile

pre 16 godina

Mislim da nisu svesni u sta su se upustili! Kupili su ocajan brand, malu pivaru (samo stari deo, dok ce novo sagradjeni deo da ostane u vlasnistvu Rodica) i nemogusnost da prodaju svoj premium brand koji je preskup idalje za ovo trziste! Mislim da pored InBev-a i Carslberg-a nemaju sta da traze ovde u ste ce se vrlo brzo uveriti!

GOJE

pre 16 godina

Pre će biti da je razlog za loše poslovanje kapacitet od 1.5 miliona hektolitara a proizvodnja 0.5 miliona. Čovek sagradi megalomansku fabriku i koristi je 33%. U konkurenciji sa 100 puta većim pivarama, teško da može dobro da posluje na taj način!

Veliko je pitanje i da li ć eHeineken da iskoristi taj kapacitet, ili će jednostavno da zatvori pivaru, kako se može čuti.

Danilo

pre 16 godina

Good Luck with that...Apatiska Pivara (InBev) ce ih razvaliti kao sto to cini na svim drugim trzistima...jos jedna OCAJNA investicija Heinekena!!!

voja

pre 16 godina

kad pogledate samo iznete cifre o poslovanju u 2006 ispada da je prifit Hajnekena bio 7.5% sto je znak uspesnog biznisa.
Kod MB-a je 0.4% sto je znak da tu:
1. nesto ne ide kako treba (sto sa pivom tekso da biva)
2. poslovanje tj. prihod nije prikazan na pravi nacin (tj. da je vestacki smanjen verovatno tako sto se repromaterijal kupuje od svojih firmi (brata, burazera i sl.) po vecim cenam, tj. profit se sliva u druge firme odnosno negde gubi. Ali to je vec pitanje za drzavu.

Ovo sve vrlo lici i na Mobtel i MTS, dok je Karic bio tu i jedni i drugi su poslovali sa gubicima. Kako su stigli Norvezani sada i jedni i drugi imaju profit, sto je i normalno u mobilnoj telefoniji.

DEUCH-SRB

pre 16 godina

Moram da kazem jednu stvar a to je kada iz Nemacke dolazim u Srbiju obavezno kupujem nasa piva jer ne zaostaju ni malo za ovim nemackim, e sad sto je drugima sladje tudje...jel.. od vlastite torte je drugi par opanaka

milos

pre 16 godina

Loša vest!
Sada će se umesto pravog Hajnekena u našim radnjama prodavati prepakovani MB u zelenim konzervama. Naravno po višoj ceni.
Ovo se već desilo sa Beksom. Jedno verme je mogao da se istovremeno nađe original i apatinski Beks. Nebo i zemlja. D**e i oko.

Kosta

pre 16 godina

Perice pametnice, ovo nije privatizacija vec kupoprodaja. Privatna firma se prodaje privatnoj firmi.

Vajde, doduse ima - za vlasnike.

sima strahota

pre 16 godina

..au bre hejteri, pa dokle bre vise..

..covek napravio pivaru, prodaje je stranicima za lepe parice, od tih parica ce da napravi nesto drugo, jedan svetski brend ulazi u zemlju, par sto miliona jura pride, nova radna mesta, nova poslovna filozofija, holandjani po meni najbolji poslodavci na svetu, ne znam sta je problem..

..btw, pivo ti realno prija koliko si zedan, percipirani kvalitet zavisi od ukusa i teksture, ja nekako najvise gotivim niksicko jer gorci onako malo, ali posle treceg vise ne razaznajem sta god da mi sipaju..

..ajd ziveli, i sa srecom, dobro nam dosli..

Kosta

pre 16 godina

Perice pametnice, ovo nije privatizacija vec kupoprodaja. Privatna firma se prodaje privatnoj firmi.

Vajde, doduse ima - za vlasnike.

DEUCH-SRB

pre 16 godina

Moram da kazem jednu stvar a to je kada iz Nemacke dolazim u Srbiju obavezno kupujem nasa piva jer ne zaostaju ni malo za ovim nemackim, e sad sto je drugima sladje tudje...jel.. od vlastite torte je drugi par opanaka

milos

pre 16 godina

Loša vest!
Sada će se umesto pravog Hajnekena u našim radnjama prodavati prepakovani MB u zelenim konzervama. Naravno po višoj ceni.
Ovo se već desilo sa Beksom. Jedno verme je mogao da se istovremeno nađe original i apatinski Beks. Nebo i zemlja. D**e i oko.

Dusan

pre 16 godina

Ovo uporedjivanje sa mobtelom nije moguce i zao mi je da je uopste takvo ...uopste odobreno da bude prikazano kao komentar. Naime MB je obavezan da sve sirovine (do etiketa i cepova) kupuje iz Nemacke i tehnoloski je potpuno zavistan.

Ovo se ocekivalo vec dugo vremena jer nacin na koji MB posluje je zalostan.

Oni su imali plan da prosire kapacitete na 4,5 mil hektolitara pre dve godine i sa time bi zadovljavali preko 80% trzista sto je nerealno. Marketing im nikada nije bio dobar, uvek su bili u reorganizacijama i nikada nisu imali dobru marketing kampanju, izuzev inicijalne. Kao resenje se uvek spominjalo dovodjenje nekog stranca na celo marketinga.
Daljom analizom poslovanja bi se videlo da MB nikada nije pustao da pivo 'odlezi' koliko treba, vec ga je zbog prodavao ranije. Time je sebi omogucavao veci profit, ali je omanuo, spustio kvalitet proizvoda, da bi ono kroz los marketing spalo na 4 ili 5 poziciju u trzisnom ucescu.

Ono sto je posebno interesantno je sta se desilo sa utrostrucavanjem kapaciteta i pod kojim je uslovima otkazan taj aranzman (ne znam da li se neko seca najava o ovome i dovodjenjem tankova u NS).


Sve u svemu ovo je samo dokaz ko su bile 'gazde' 90tih i pokazuje da nacin na koji su poslovali vise ne prolazi na trzistu, sto je lepa vest.

Victor

pre 16 godina

Moram da se umesam po pitanju vode za pivo. Svojevremeno sam bio u Laskoj pivari gde su mi ko zna koliko hvalili njihovu podalpsku vodu kao osnovu kvaliteta Laskog piva.

A onda su se zeznuli i rekli kako imaju pivaru u Splitu i kako im je i tamo odlicno pivo. Na pitanje kako to kada Split nema dobru vodu, odgovorili su lakonski da imaju savrsenu tehnologiju koja super preradi vodu, pa je ona kao prava planinska. I da uostalom, sve bolje pivare tretiraju vode da bi ih doradile za pivo. Ouuch!

Od tada ne pijem Lasko, a sumnjam i u Niksicko koje se proizvodilo mimo Crne Gore, i na kraju kao apsurdni zakljucak: Uz Heineken i voda oko Novog Sada ce postati izvorska - planinska.

Cestitam Rodicima, napokon su prodali njihov najskuplji poslovni promasaj, kao sto je Delta prodala Sunce, kao sto ce i mnogii drugi tajkuni prodati poslove koje jednostavno ne znaju da vode.

Za neke biznise trebaju i ljudi i znanje a ne samo DB veze i politicka podrska. Da su Rodici napravili pivaru u Titovo doba, prosli bi garant na trzistu, po direktivi i tome sto bi samo njihovo pivo bilo uz Bip na polici, a sada konkurencija razbija i potrosac bira. Napokon i da mi nesto posteno izaberemo, makar to bilo i pivo.

Srba

pre 16 godina

samo me zanima koji ste vi stručnjaci kad vi menadžmentu svetskog brenda kao što je Hajniken govorite da donosi pogrešne odluke?!'Hajniken nemačko pivo'ovo je najbolja izjava,a hajniken koji piješ kod nas se toči u Rumuniji.Bio sam u Hajniken pivari to je ubedljivo najbolje pivo,to i naše nisu isto piće...

voja

pre 16 godina

kad pogledate samo iznete cifre o poslovanju u 2006 ispada da je prifit Hajnekena bio 7.5% sto je znak uspesnog biznisa.
Kod MB-a je 0.4% sto je znak da tu:
1. nesto ne ide kako treba (sto sa pivom tekso da biva)
2. poslovanje tj. prihod nije prikazan na pravi nacin (tj. da je vestacki smanjen verovatno tako sto se repromaterijal kupuje od svojih firmi (brata, burazera i sl.) po vecim cenam, tj. profit se sliva u druge firme odnosno negde gubi. Ali to je vec pitanje za drzavu.

Ovo sve vrlo lici i na Mobtel i MTS, dok je Karic bio tu i jedni i drugi su poslovali sa gubicima. Kako su stigli Norvezani sada i jedni i drugi imaju profit, sto je i normalno u mobilnoj telefoniji.

Urbaniak

pre 16 godina

Svaka cast i Nemcima i Cesima i Englezima itd, ali nema piva bez Belgijskog piva:
Hoegaarden, Leffe, Chimay, Duvel itd.
Taj Heineken i ostala konfekcijska piva, a o nasima da i ne pricam, pa to je kao da neko ide na rucak u McDonalds i prica kako je extra klopa. Smesno.

Nenad KG

pre 16 godina

Ja bih voleo da na kraju ove price dobijemo jos jedno dobro pivo!
I samo da znate, Celarevo je zakon! Tuborg trenutno najbolje "domace" pivo, a "Lav" definitivno kvalitetniji od isforsiranog i izreklamiranog "Jelena".

GOJE

pre 16 godina

Pre će biti da je razlog za loše poslovanje kapacitet od 1.5 miliona hektolitara a proizvodnja 0.5 miliona. Čovek sagradi megalomansku fabriku i koristi je 33%. U konkurenciji sa 100 puta većim pivarama, teško da može dobro da posluje na taj način!

Veliko je pitanje i da li ć eHeineken da iskoristi taj kapacitet, ili će jednostavno da zatvori pivaru, kako se može čuti.

Dragan

pre 16 godina

Pre nego što prokomentarišemo neku temu, kultura komunikacije nam nalaže da se o pomenutoj temi informišemo, barem onoliko koliko je to u našoj moći.
Kada pričamo o kvalitetu vode kao faktoru koji uslovljava kvalitet piva, moramo znati šta je to "reverzna osmoza" i koje pivare vladaju ovim tehnološkim procesom.
Obrnuta (reverzna) osmoza, takođe poznata i kao hiperfiltracija je skoro savršen proces filtriranja vode. Ovaj proces omogućuje odstranjivanje najsitnijih čestica iz vode. Obrnuta osmoza se koristi za prečišćavanje vode i odstranjivanje anorganskih minerala, soli i ostalih nečistoća u cilju poboljšanja izgleda, ukusa i ostalih svojstava vode. Tako se dobija kvalitet vode koji zadovoljava i najzahtevnije specifikacije.
Nakon poznatih načina prečišćavanja vode industrijskom filtracijom, prokuvavanjem i hloriranjem, došlo se do tehnički skoro savršenog načina filtracije vode, koji gotovo od svake vode može načiniti pitku. To je postupak obrnute osmoze. Osmotske membrane koje se koriste u ovom postupku imaju toliko sitne otvore da kroz njih mogu proći gotovo samo molekuli čiste vode, a sve nečistoće ostaju na membrani i izbacuju preko odvoda kao tehnička otpadna voda. Ovakvim načinom prečišćavanja dobija se pitka voda visokog kvaliteta koja se može koristiti i u medicinske svrhe.
Pivara MB vlada procesom reverzne osmoze. A Apatinska? A Celarevska? ...
Takodje, pre nego što prokomentarišemo ukus određenog piva, bilo bi dobro osloboditi se predrasuda. Najbolje bi bilo zamoliti prijatelja kome verujete da na istu temperaturu ohladi 3-4 piva različitih proizvođača, da vam sipa u jednake čaše i da ih degustirate i ocenite, ne znajući pri tome koje je pivo u kojoj čaši. Naravno, prijatelj zna, on ih je sipao. Bićete izneneđeni sopstvenim rezultatima.
MB pivo je, nizom pogrešnih koraka, uspelo da stvori veoma negativan imidž, koji je kod pojedinaca prouzrokovao negativan stav po pitanju kvaliteta proizvoda. Imidž MB piva je zaista na nezavidnom nivou, međutim, ne treba grešiti dušu, kad je reč o kvalitetu, nema mu premca u Srbiji.
Sto se tiče ukusa, moramo razlikovati pivo koje u svom sastavu ima određeni procenat kukuruzne krupice i pivo koje kukuruyne krupice nema. Master pivo Pivare MB ima u sebi kukuruzne krupice, koja je sama po sebi slađa od ječmenog slada pa i pivo bude slađe. Kukuruznu krupicu u svom sastavu imaju i druge pivare, a MB pils je jedino domaće pivo koje se proizvodi bez kukuruzne krupice. Apatinska i Čelarevska pivara kukuruznu krupicu kupuju od Vrbaške firme Mirotin, tačnije od Mirotinovog mlina u Savinom Selu.

Danilo

pre 16 godina

Good Luck with that...Apatiska Pivara (InBev) ce ih razvaliti kao sto to cini na svim drugim trzistima...jos jedna OCAJNA investicija Heinekena!!!

Drabab

pre 16 godina

Treci VELIKI igrac u pivarstvu dolazi u Vojvodinu,zanimljivo.Vojvodjani ce imati izbor izmedju 3 svetska igraca da odaberu koje ce pivo piti.Carlzberg-naduvano pivo REKLAMOM TO KUME,Inbev-kvalitetno tradicionalno pivo i HEINEKEN-odlicna fabrika,katastrofalna voda,lose pivo

baki

pre 16 godina

Heineken Nemacko pivo? Ja bih rekao Holandsko ili ti Amsterdamsko. Ne brinite za heineken, svuda gde udje nadje najbolju vodu i bude najbolje...

Dragan

pre 16 godina

Zaista ne želim da ovo sad preraste u nekakvo besmisleno prepucavanje ali, kao što rekoh, pre nego što se upustimo u razgovor o određenoj temi, bilo bi dobro da se informišemo o istoj. Stabilizaciji u svakoj pivari traje kratko. To je proces dodavanja adsorpcionih i redukcionih sredstava koji obezbeđuju kontinuiranu bistrinu piva. Fermentacija je proces koji traje. U pitanju je odležavanje piva uz odvođenje ugljen-dioksida u atmosferu i preporučljivo je da traje 21 dan. Pivare koje nemaju dovoljne proizvodne kapacitete, skraćuju proces fermentacije, da bi postigle veći obim proizvodnje u određenom vremenskom periodu. Pivara MB, za sada, ni blizu ne koristi maksimum svojih proizvodnih kapaciteta i apsolutno nema razloga da skracuje proces odležavanja piva.
Što se tiče proizvodnje limenki, istina je da se pivo iz Pivare MB cisternama transportuje u Hrvatsku, da se tamo pune limenke, i da se zatim vraća u Srbiju (drago mi je da imaš bar jednu tačnu informaciju). Ali, razlog tome je taj što je procenat tržišnog učešća limenki u ukupnoj prodaji piva na našem tržištu toliko nizak da se više isplati platiti transportne troškove i uslužno punjenje nego ulagati u liniju za punjenje limenki.
A što se tiče "najsavremenije fabrike za preradu vode u Evropi" koju, kažeš, ima Apatinska pivara - voleo bih da kažeš nešto više o tome, npr. naziv tehnološkog postupka koji se u toj fabrici primenjuje prilikom obrade vode, kratak opis samog postupka i slicno.
Što se tiče "ozbiljnosti igrača", grupacija Hajniken godisnje prodaje oko 132 miliona hektolitara, što je čini četvrtom najvećom pivarskom grupacijom na svetu. Vlasnik je više od 115 pivara u preko 65 zemalja, kao i portfolija jakih lokalnih i internacionalnih brendova. Sam Hajniken brend se prodaje u gotovo svakoj zemlji sveta. Hajniken zapošljava preko 57,500 ljudi. Uz poštovanje prema InBevu, Carlsbergu i Efesu, kao takođe cenjenim proizvođačima piva, daleko od toga da je Hajniken neko ko treba da sagne glavu pred njima.

Mile

pre 16 godina

Mislim da nisu svesni u sta su se upustili! Kupili su ocajan brand, malu pivaru (samo stari deo, dok ce novo sagradjeni deo da ostane u vlasnistvu Rodica) i nemogusnost da prodaju svoj premium brand koji je preskup idalje za ovo trziste! Mislim da pored InBev-a i Carslberg-a nemaju sta da traze ovde u ste ce se vrlo brzo uveriti!

Dusan

pre 16 godina

Odlicno prepoznavanje odlicne investicije,savrsena mobilnost i transformacija u delo,Svetskog lidera-Heeineken-a!
MB pivo pils,trenutno najkvalitetnije pivo u Srbiji!
Najsavremenija pivara u Evropi-Pivara MB!
MB Pivara kapacitet 5 miliona hekolitara godisnje proizvodnje-Najveca Pivara u regionu!
Heeineken Najkvalitetnije pivo na Svetu!
MB pivo-The World Class Beer!

student FONa

pre 16 godina

@ sima strahota

e vala ako si im rekao!

ja ne pijem pivo ali mi je dosta ovih sto samo kukaju kako sve ne valja, pa su sada nasli da se zale i na prodaju pivare, kvalite piva.

pa zasucite rukave i bar vama napravite bolji svet ako ne mozete da to uradite za sve nas, samim tim cete naciniti ovaj svet boljim

jos kada bi to uradili sa osmehom na licu ova zemlja bi mozda stekla drugaciji imidz od ovog koji danas ima :))

vodite ljubav a ne rat :D

Mile

pre 16 godina

Heineken najbolje pivo!?Cccccccccccc...pa ti si se izgleda naprobao piva kada donosis tako pametne zakljucke...! To je klasicno pivo naduvano reklamom...pogledajte tradicionalna trzista piva (Belgija, Nemacka, Ceska) i pitajte tamo nekoga da li ikada pije Heineken i sve ce vam biti jasno! Pozzzz

CHE

pre 16 godina

A dobit 6,5 miliona dinara, malo manje od 1 promila u odnosu na vrednost kompanije. Da su ih Ceca i Laza vodili bolje bi poslovali. A tek ovaj pivopija iz Kragujevca što se razume u Jelen pivo.

putuj Evropo...

pre 16 godina

E pazite, zadnjih par godina pijemo Hajneken iz jedne Hrvatske pivare (može se videti na etiketi) i nije ni prići originalu, kao prosečno domaće pivo, plašim se da više na ovim prostorima nećemo piti pravi Hajneken...

Petar

pre 16 godina

@ Dragane
Posto vidim da se razumes i sistem preciscavanja vode, samo da ti odgovorim da Apatinska Pivara ima NAJSAVREMENIJU fabriku za preradu vode u Evropi u koju su ulozani milioni i milioni, tako da sto se tice kvaliteta vode ispred MB Pivare su! Ono sto jos treba da znas u vezi MB piva je da stabilizacija kod njih traje jako kratko, skoro da i ne postoji, sto znaci da se u pivu zadrzavaju razne materije koje bi se duzom stabilizacijom odstranile (citaj ukusi)! Ja odgovorno tvrdim da je medju nasim "core brendovima u zemlji", a to su Jelen, Lav, Weifert i MB, MB ubedljivo NAJGORI! Ako vec govorimo i toj cuvenoj Rodic pivari, onda treba napomenuti da su ti genijalci ulozili tolike pare u pivaru, a nisu nasli za shodno da kupe liniju za pavonje piva u limenke, vec pivo u cisternama salju u Hrvatsku, a posle pivo u limekama vracaju u Srbiju...damn briliant! Sa tako ozbiljnim igracima kao sto su InBev, Carlsberg i Efes, cak i jedan Heineken sa ovako losom startnom pozicijom ce jako tesko da uspe...zivi bili pa videli! Pozdrav svim pivopijama...

Danilo

pre 16 godina

Good Luck with that...Apatiska Pivara (InBev) ce ih razvaliti kao sto to cini na svim drugim trzistima...jos jedna OCAJNA investicija Heinekena!!!

Petar

pre 16 godina

@ Dragane
Posto vidim da se razumes i sistem preciscavanja vode, samo da ti odgovorim da Apatinska Pivara ima NAJSAVREMENIJU fabriku za preradu vode u Evropi u koju su ulozani milioni i milioni, tako da sto se tice kvaliteta vode ispred MB Pivare su! Ono sto jos treba da znas u vezi MB piva je da stabilizacija kod njih traje jako kratko, skoro da i ne postoji, sto znaci da se u pivu zadrzavaju razne materije koje bi se duzom stabilizacijom odstranile (citaj ukusi)! Ja odgovorno tvrdim da je medju nasim "core brendovima u zemlji", a to su Jelen, Lav, Weifert i MB, MB ubedljivo NAJGORI! Ako vec govorimo i toj cuvenoj Rodic pivari, onda treba napomenuti da su ti genijalci ulozili tolike pare u pivaru, a nisu nasli za shodno da kupe liniju za pavonje piva u limenke, vec pivo u cisternama salju u Hrvatsku, a posle pivo u limekama vracaju u Srbiju...damn briliant! Sa tako ozbiljnim igracima kao sto su InBev, Carlsberg i Efes, cak i jedan Heineken sa ovako losom startnom pozicijom ce jako tesko da uspe...zivi bili pa videli! Pozdrav svim pivopijama...

milos

pre 16 godina

Loša vest!
Sada će se umesto pravog Hajnekena u našim radnjama prodavati prepakovani MB u zelenim konzervama. Naravno po višoj ceni.
Ovo se već desilo sa Beksom. Jedno verme je mogao da se istovremeno nađe original i apatinski Beks. Nebo i zemlja. D**e i oko.

Nenad KG

pre 16 godina

Ja bih voleo da na kraju ove price dobijemo jos jedno dobro pivo!
I samo da znate, Celarevo je zakon! Tuborg trenutno najbolje "domace" pivo, a "Lav" definitivno kvalitetniji od isforsiranog i izreklamiranog "Jelena".

GOJE

pre 16 godina

Pre će biti da je razlog za loše poslovanje kapacitet od 1.5 miliona hektolitara a proizvodnja 0.5 miliona. Čovek sagradi megalomansku fabriku i koristi je 33%. U konkurenciji sa 100 puta većim pivarama, teško da može dobro da posluje na taj način!

Veliko je pitanje i da li ć eHeineken da iskoristi taj kapacitet, ili će jednostavno da zatvori pivaru, kako se može čuti.

Mile

pre 16 godina

Mislim da nisu svesni u sta su se upustili! Kupili su ocajan brand, malu pivaru (samo stari deo, dok ce novo sagradjeni deo da ostane u vlasnistvu Rodica) i nemogusnost da prodaju svoj premium brand koji je preskup idalje za ovo trziste! Mislim da pored InBev-a i Carslberg-a nemaju sta da traze ovde u ste ce se vrlo brzo uveriti!

Drabab

pre 16 godina

Treci VELIKI igrac u pivarstvu dolazi u Vojvodinu,zanimljivo.Vojvodjani ce imati izbor izmedju 3 svetska igraca da odaberu koje ce pivo piti.Carlzberg-naduvano pivo REKLAMOM TO KUME,Inbev-kvalitetno tradicionalno pivo i HEINEKEN-odlicna fabrika,katastrofalna voda,lose pivo

Dusan

pre 16 godina

Odlicno prepoznavanje odlicne investicije,savrsena mobilnost i transformacija u delo,Svetskog lidera-Heeineken-a!
MB pivo pils,trenutno najkvalitetnije pivo u Srbiji!
Najsavremenija pivara u Evropi-Pivara MB!
MB Pivara kapacitet 5 miliona hekolitara godisnje proizvodnje-Najveca Pivara u regionu!
Heeineken Najkvalitetnije pivo na Svetu!
MB pivo-The World Class Beer!

Kosta

pre 16 godina

Perice pametnice, ovo nije privatizacija vec kupoprodaja. Privatna firma se prodaje privatnoj firmi.

Vajde, doduse ima - za vlasnike.

DEUCH-SRB

pre 16 godina

Moram da kazem jednu stvar a to je kada iz Nemacke dolazim u Srbiju obavezno kupujem nasa piva jer ne zaostaju ni malo za ovim nemackim, e sad sto je drugima sladje tudje...jel.. od vlastite torte je drugi par opanaka

voja

pre 16 godina

kad pogledate samo iznete cifre o poslovanju u 2006 ispada da je prifit Hajnekena bio 7.5% sto je znak uspesnog biznisa.
Kod MB-a je 0.4% sto je znak da tu:
1. nesto ne ide kako treba (sto sa pivom tekso da biva)
2. poslovanje tj. prihod nije prikazan na pravi nacin (tj. da je vestacki smanjen verovatno tako sto se repromaterijal kupuje od svojih firmi (brata, burazera i sl.) po vecim cenam, tj. profit se sliva u druge firme odnosno negde gubi. Ali to je vec pitanje za drzavu.

Ovo sve vrlo lici i na Mobtel i MTS, dok je Karic bio tu i jedni i drugi su poslovali sa gubicima. Kako su stigli Norvezani sada i jedni i drugi imaju profit, sto je i normalno u mobilnoj telefoniji.

Srba

pre 16 godina

samo me zanima koji ste vi stručnjaci kad vi menadžmentu svetskog brenda kao što je Hajniken govorite da donosi pogrešne odluke?!'Hajniken nemačko pivo'ovo je najbolja izjava,a hajniken koji piješ kod nas se toči u Rumuniji.Bio sam u Hajniken pivari to je ubedljivo najbolje pivo,to i naše nisu isto piće...

Dusan

pre 16 godina

Ovo uporedjivanje sa mobtelom nije moguce i zao mi je da je uopste takvo ...uopste odobreno da bude prikazano kao komentar. Naime MB je obavezan da sve sirovine (do etiketa i cepova) kupuje iz Nemacke i tehnoloski je potpuno zavistan.

Ovo se ocekivalo vec dugo vremena jer nacin na koji MB posluje je zalostan.

Oni su imali plan da prosire kapacitete na 4,5 mil hektolitara pre dve godine i sa time bi zadovljavali preko 80% trzista sto je nerealno. Marketing im nikada nije bio dobar, uvek su bili u reorganizacijama i nikada nisu imali dobru marketing kampanju, izuzev inicijalne. Kao resenje se uvek spominjalo dovodjenje nekog stranca na celo marketinga.
Daljom analizom poslovanja bi se videlo da MB nikada nije pustao da pivo 'odlezi' koliko treba, vec ga je zbog prodavao ranije. Time je sebi omogucavao veci profit, ali je omanuo, spustio kvalitet proizvoda, da bi ono kroz los marketing spalo na 4 ili 5 poziciju u trzisnom ucescu.

Ono sto je posebno interesantno je sta se desilo sa utrostrucavanjem kapaciteta i pod kojim je uslovima otkazan taj aranzman (ne znam da li se neko seca najava o ovome i dovodjenjem tankova u NS).


Sve u svemu ovo je samo dokaz ko su bile 'gazde' 90tih i pokazuje da nacin na koji su poslovali vise ne prolazi na trzistu, sto je lepa vest.

CHE

pre 16 godina

A dobit 6,5 miliona dinara, malo manje od 1 promila u odnosu na vrednost kompanije. Da su ih Ceca i Laza vodili bolje bi poslovali. A tek ovaj pivopija iz Kragujevca što se razume u Jelen pivo.

Victor

pre 16 godina

Moram da se umesam po pitanju vode za pivo. Svojevremeno sam bio u Laskoj pivari gde su mi ko zna koliko hvalili njihovu podalpsku vodu kao osnovu kvaliteta Laskog piva.

A onda su se zeznuli i rekli kako imaju pivaru u Splitu i kako im je i tamo odlicno pivo. Na pitanje kako to kada Split nema dobru vodu, odgovorili su lakonski da imaju savrsenu tehnologiju koja super preradi vodu, pa je ona kao prava planinska. I da uostalom, sve bolje pivare tretiraju vode da bi ih doradile za pivo. Ouuch!

Od tada ne pijem Lasko, a sumnjam i u Niksicko koje se proizvodilo mimo Crne Gore, i na kraju kao apsurdni zakljucak: Uz Heineken i voda oko Novog Sada ce postati izvorska - planinska.

Cestitam Rodicima, napokon su prodali njihov najskuplji poslovni promasaj, kao sto je Delta prodala Sunce, kao sto ce i mnogii drugi tajkuni prodati poslove koje jednostavno ne znaju da vode.

Za neke biznise trebaju i ljudi i znanje a ne samo DB veze i politicka podrska. Da su Rodici napravili pivaru u Titovo doba, prosli bi garant na trzistu, po direktivi i tome sto bi samo njihovo pivo bilo uz Bip na polici, a sada konkurencija razbija i potrosac bira. Napokon i da mi nesto posteno izaberemo, makar to bilo i pivo.

sima strahota

pre 16 godina

..au bre hejteri, pa dokle bre vise..

..covek napravio pivaru, prodaje je stranicima za lepe parice, od tih parica ce da napravi nesto drugo, jedan svetski brend ulazi u zemlju, par sto miliona jura pride, nova radna mesta, nova poslovna filozofija, holandjani po meni najbolji poslodavci na svetu, ne znam sta je problem..

..btw, pivo ti realno prija koliko si zedan, percipirani kvalitet zavisi od ukusa i teksture, ja nekako najvise gotivim niksicko jer gorci onako malo, ali posle treceg vise ne razaznajem sta god da mi sipaju..

..ajd ziveli, i sa srecom, dobro nam dosli..

baki

pre 16 godina

Heineken Nemacko pivo? Ja bih rekao Holandsko ili ti Amsterdamsko. Ne brinite za heineken, svuda gde udje nadje najbolju vodu i bude najbolje...

student FONa

pre 16 godina

@ sima strahota

e vala ako si im rekao!

ja ne pijem pivo ali mi je dosta ovih sto samo kukaju kako sve ne valja, pa su sada nasli da se zale i na prodaju pivare, kvalite piva.

pa zasucite rukave i bar vama napravite bolji svet ako ne mozete da to uradite za sve nas, samim tim cete naciniti ovaj svet boljim

jos kada bi to uradili sa osmehom na licu ova zemlja bi mozda stekla drugaciji imidz od ovog koji danas ima :))

vodite ljubav a ne rat :D

Urbaniak

pre 16 godina

Svaka cast i Nemcima i Cesima i Englezima itd, ali nema piva bez Belgijskog piva:
Hoegaarden, Leffe, Chimay, Duvel itd.
Taj Heineken i ostala konfekcijska piva, a o nasima da i ne pricam, pa to je kao da neko ide na rucak u McDonalds i prica kako je extra klopa. Smesno.

Dragan

pre 16 godina

Pre nego što prokomentarišemo neku temu, kultura komunikacije nam nalaže da se o pomenutoj temi informišemo, barem onoliko koliko je to u našoj moći.
Kada pričamo o kvalitetu vode kao faktoru koji uslovljava kvalitet piva, moramo znati šta je to "reverzna osmoza" i koje pivare vladaju ovim tehnološkim procesom.
Obrnuta (reverzna) osmoza, takođe poznata i kao hiperfiltracija je skoro savršen proces filtriranja vode. Ovaj proces omogućuje odstranjivanje najsitnijih čestica iz vode. Obrnuta osmoza se koristi za prečišćavanje vode i odstranjivanje anorganskih minerala, soli i ostalih nečistoća u cilju poboljšanja izgleda, ukusa i ostalih svojstava vode. Tako se dobija kvalitet vode koji zadovoljava i najzahtevnije specifikacije.
Nakon poznatih načina prečišćavanja vode industrijskom filtracijom, prokuvavanjem i hloriranjem, došlo se do tehnički skoro savršenog načina filtracije vode, koji gotovo od svake vode može načiniti pitku. To je postupak obrnute osmoze. Osmotske membrane koje se koriste u ovom postupku imaju toliko sitne otvore da kroz njih mogu proći gotovo samo molekuli čiste vode, a sve nečistoće ostaju na membrani i izbacuju preko odvoda kao tehnička otpadna voda. Ovakvim načinom prečišćavanja dobija se pitka voda visokog kvaliteta koja se može koristiti i u medicinske svrhe.
Pivara MB vlada procesom reverzne osmoze. A Apatinska? A Celarevska? ...
Takodje, pre nego što prokomentarišemo ukus određenog piva, bilo bi dobro osloboditi se predrasuda. Najbolje bi bilo zamoliti prijatelja kome verujete da na istu temperaturu ohladi 3-4 piva različitih proizvođača, da vam sipa u jednake čaše i da ih degustirate i ocenite, ne znajući pri tome koje je pivo u kojoj čaši. Naravno, prijatelj zna, on ih je sipao. Bićete izneneđeni sopstvenim rezultatima.
MB pivo je, nizom pogrešnih koraka, uspelo da stvori veoma negativan imidž, koji je kod pojedinaca prouzrokovao negativan stav po pitanju kvaliteta proizvoda. Imidž MB piva je zaista na nezavidnom nivou, međutim, ne treba grešiti dušu, kad je reč o kvalitetu, nema mu premca u Srbiji.
Sto se tiče ukusa, moramo razlikovati pivo koje u svom sastavu ima određeni procenat kukuruzne krupice i pivo koje kukuruyne krupice nema. Master pivo Pivare MB ima u sebi kukuruzne krupice, koja je sama po sebi slađa od ječmenog slada pa i pivo bude slađe. Kukuruznu krupicu u svom sastavu imaju i druge pivare, a MB pils je jedino domaće pivo koje se proizvodi bez kukuruzne krupice. Apatinska i Čelarevska pivara kukuruznu krupicu kupuju od Vrbaške firme Mirotin, tačnije od Mirotinovog mlina u Savinom Selu.

Mile

pre 16 godina

Heineken najbolje pivo!?Cccccccccccc...pa ti si se izgleda naprobao piva kada donosis tako pametne zakljucke...! To je klasicno pivo naduvano reklamom...pogledajte tradicionalna trzista piva (Belgija, Nemacka, Ceska) i pitajte tamo nekoga da li ikada pije Heineken i sve ce vam biti jasno! Pozzzz

putuj Evropo...

pre 16 godina

E pazite, zadnjih par godina pijemo Hajneken iz jedne Hrvatske pivare (može se videti na etiketi) i nije ni prići originalu, kao prosečno domaće pivo, plašim se da više na ovim prostorima nećemo piti pravi Hajneken...

Dragan

pre 16 godina

Zaista ne želim da ovo sad preraste u nekakvo besmisleno prepucavanje ali, kao što rekoh, pre nego što se upustimo u razgovor o određenoj temi, bilo bi dobro da se informišemo o istoj. Stabilizaciji u svakoj pivari traje kratko. To je proces dodavanja adsorpcionih i redukcionih sredstava koji obezbeđuju kontinuiranu bistrinu piva. Fermentacija je proces koji traje. U pitanju je odležavanje piva uz odvođenje ugljen-dioksida u atmosferu i preporučljivo je da traje 21 dan. Pivare koje nemaju dovoljne proizvodne kapacitete, skraćuju proces fermentacije, da bi postigle veći obim proizvodnje u određenom vremenskom periodu. Pivara MB, za sada, ni blizu ne koristi maksimum svojih proizvodnih kapaciteta i apsolutno nema razloga da skracuje proces odležavanja piva.
Što se tiče proizvodnje limenki, istina je da se pivo iz Pivare MB cisternama transportuje u Hrvatsku, da se tamo pune limenke, i da se zatim vraća u Srbiju (drago mi je da imaš bar jednu tačnu informaciju). Ali, razlog tome je taj što je procenat tržišnog učešća limenki u ukupnoj prodaji piva na našem tržištu toliko nizak da se više isplati platiti transportne troškove i uslužno punjenje nego ulagati u liniju za punjenje limenki.
A što se tiče "najsavremenije fabrike za preradu vode u Evropi" koju, kažeš, ima Apatinska pivara - voleo bih da kažeš nešto više o tome, npr. naziv tehnološkog postupka koji se u toj fabrici primenjuje prilikom obrade vode, kratak opis samog postupka i slicno.
Što se tiče "ozbiljnosti igrača", grupacija Hajniken godisnje prodaje oko 132 miliona hektolitara, što je čini četvrtom najvećom pivarskom grupacijom na svetu. Vlasnik je više od 115 pivara u preko 65 zemalja, kao i portfolija jakih lokalnih i internacionalnih brendova. Sam Hajniken brend se prodaje u gotovo svakoj zemlji sveta. Hajniken zapošljava preko 57,500 ljudi. Uz poštovanje prema InBevu, Carlsbergu i Efesu, kao takođe cenjenim proizvođačima piva, daleko od toga da je Hajniken neko ko treba da sagne glavu pred njima.