Nove varnice na relaciji Vlada-NBS

Ako je za utehu, niko ne spori da je postojeći zakon loš i da bi ga trebalo promeniti. Ono što je za sada izvesno jeste namera izvršne vlasti da smanji “diskreciona prava” guvernera i ojača poziciju Saveta NBS, koji će ubuduće imati više uticaja na monetarnu politiku.

Milan Ćulibrk Izvor: Bankar magazin
Pošaljite komentar
 1. da li ovo politicko mesanje u posao NBS ne potseca na 1993 godinu, da li nam je to potrebno?
  (djordje, 6. septembar 2007 15:20)

  # Link komentara

 2. Sramota.Kontrolišu firme preko upravnih odbora.Uzimaju milione na ime putnih troškova.Sada bi da kontrolišu i Narodnu banku i smene jedinog čoveka,koji je nešto dobro uradio za Srbiju. Pitam se po čemu se oni razlikuju od Tita,Slobe i Šešelja?!Koliko je još vremena potrebno da se Srbi otrezne???
  (Jelena, 7. septembar 2007 14:34)

  # Link komentara

 3. Ovo je donekle bilo ocekivano. Jedna od poslednjih odluka NBS bila je da se ogranici odobravanje kratkorocnih cash kredita na rok otplate do dve godine, kredita koji su uz visoke kamatne stope bankama najvise isplatljivi. Kao rezultat, gotovo sve strane banke su stopirale sirenje mreze svojih filijala i za sledecu godinu svojim centralama najavile da ce profit zbog najnovije odluke NBS za sledecu godinu biti daleko ispod ocekivanog (pouzdano znam, posto i sam radim u jednoj takvoj banci). Tako glomazni sistemi, iz njihovog ugla posmatrano, radili bi na granici rentabilnosti. Ukoliko ogranice ovlascenja funkcije guvernera, mozemo da ocekujemo da ce se donositi odluke koje ce opet dovesti u pitanje, ako ne ocekivanu stopu inflacije za ovu, onda svakako za narednu godinu.
  Na kraju, nadam se da ce nekakav razum (makar bio podstaknut i politickim pritiskom iz inostranstva) prevladati i da do izglasavanja novog zakona sa zamisljenim odredbama nece doci.
  (Bankiva, 7. septembar 2007 21:47)

  # Link komentara

 4. Podrzavam Jelasica i NBS. Potrosnja i koriscenje potrosackih kredita se moraju svesti u razumne mere, primerene nasem ekonomskom momentu.
  (Bane, 14. septembar 2007 21:49)

  # Link komentara

 5. D O K L E V I Š E!!!
  Samo čekam jednog dana da se probudim i da mi saopšte kako je Vlada zaključila da doktori koji rade u Narodnog Fronta imaju prevelika diskreciona prava te da će zbog toga moju suprugu porađati neki političar, a doktori će stajati u pozadini govoriti kako to treba da se radi.
  E to je novi Savet u NBS.

  Političari, ne trpajte se tamo gde vam mesto nije!!!
  (užas, 20. septembar 2007 20:11)

  # Link komentara