Utorak, 31.07.2007.

13:08

Srbija na pragu najveće investicije

Indija je zainteresovana da jedan od svojih modernih tehnoloških parkova premesti u Srbiju, piše novosadski Dnevnik.

Izvor: Dnevnik

Srbija na pragu najveæe investicije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Bojan

pre 16 godina

Pa zar je problem da sednes u kola i da stignes tomo u Indjiju odradis posao i vratis se u BGD,nece valjda benzin da bude problem?!

neon

pre 16 godina

@dragan - Indija nema potrebe da se otcepljuje, nezavisna je nekih 60 godina.
Elem, Indija je, zbog svoje veoma lose elektromreze, svoju tehnologiju usmerila ka razvoju "niske struje", konkretno razvoju softvera. U tome su vodeci u svetu. Da li je njihova plata 200 EUR, ne znam, prosto ne zvuci realno, a da li ce srpski programeri traziti 500 EUR, to je u ovoj fazi nebitno. Neko ko radi studiju izvodljivosti, valjda zna o cemu pise/prica. Beogradski ETF i uopste regionalni fakulteti nisu fokusirani na racunarsku tehniku ni vise ni manje nego na ostale grane elektrotehnike - energetiku, telekomunikacije, mikroelektroniku i sl. Srecom, danas svaka grana trazi racunarsku aplikaciju, pa treba videti sta je to sto srpski i regionalni inzenjeri imaju da ponude. Koliko znam, imamo sjajne programere, ali ih za jedan klasicni tehnoloski centar poput onih u Indiji verovatno nema dovoljno i inace, a da se ne govori o onima voljnim da zive u Indjiji. U svakom slucaju, ideja je odlicna, pa da vidimo.

MB

pre 16 godina

Ja sam.net programer moja plata u beogradu na belo je 1200e. Ortak je exta Javas njega placaju oko 1500e sve na belo. Ako Indijci ponude duplo ato nas u Indjiji

Igor

pre 16 godina

Priliku treba iskoristiti,nadam se da neće propasti zbog lopova koji traže svoj deo.Sjajno je što se radi o naprednim tehnologijama i što nije u Beogradu,mada se ovakve stvari i ne prave po velikim gradovima.
I ne treba svemu gledati u zube i potcenjivački takav način razmišljanja nas i vodi u 19.vek.
Pa šta ako su iz Indije ako hoće da ulažu dobro došli nema veze ni koliko napreduje njihova privreda,a ni ti što 30% stanovništva nema pristup ispravnoj vodi za piće.
Bitno je samo da li će se ulaganje ostvariti ili će bizi kao priča o strateškom partneru za Zastavu.

Kowalski

pre 16 godina

Ovde mnogi lupetaju, pojma nemaju ni o cemu pricaju, vazno je "da se nesto kaze".
Procitajte prvo:
http://www.amazon.co.uk/Job-Went-India-Pragmatic-Programmers/dp/0976694018

Nasi programeri su slabo placeni, ako bas nekog to i interesuje, nisam programer vec dizajner, ali poznajem nekoliko programera koji npr. Javu (Java=Dzava) "drze u malom prstu" i koji su online dosli do poslova, rade uglavnom za americke klijente i da, ovde su u Srbiji. Kada se uporedi obim,zahtevnost i placanje, dodje se do zakljucka da si skoro troduplo placen za manje posla od Amera nego od naseg gazde. (A sto se tice dizajna, mog posla, ja sam od jednog Britanca za kojeg sam radio 5-6 meseci bio placen 750evra po sajtu, a ovde sam radio za mesecnu platu od 350 evra radeci i 3-4 sajta mesecno!!!)
Mnogi su stekli pogresnu sliku o kvalitetu nasih programera zato sto ima na stotine likova koji se predstavljaju tako, maltene ovladavsi osnovnim pojmovima php-a.
Neko je spomenuo i da bi malo ljudi imalo volje da se preseli u Indjiju iz NS-a ili BG-a. Jos jedna glupost iz ugla da se ovakvi centri nikada ne prave u velikim urbanim sredinama, treba pogledati na kakvim su livadama izgradjeni neki centri od Microsoft-a ili Google-a.
Ako bude postojala i najmanja sansa za ovaj projekat, drzava bi trebala sirom da otvori vrata jer se otvaraju nova radna mesta ne samo za programere vec i za, da tako kazem: obicne poslove....

djoka

pre 16 godina

Srbija ima veliki broj programera, a izvoz softvera moze da bude vrlo unosan posao, i to bez stranih investicija, Indijaca i slicno. Tako da sav profit ostane u Srbiji i Srbima. Ali ne mozes postaviti softver na prodaju preko interneta, jer iz strane zemlje kupac ne moze platiti na ziro racun u Srbiji. Srbija spada u grupu od 10-tak zemalja sveta koja nema regulisano online placanje sa inostranstvom(irak, libija, i slicne zemlje su istoj grupi). Nasi ekonomski magovi Dinkic i Djelic bi mogli malo da porade na ovome.

edukujmo novinare

pre 16 godina

...U njima su smeštene najpropulzivnije svetske kompanije, kao što su IBM, Lenovo itd.

Lenovo je ime IBM lap topa, pa je zato recenica besmislena.

docent

pre 16 godina

Nemojte, ljudi, Inđija je OK. Dobili su neke nagrade, čujem. Pljuvali su i Kg pa ipak se krenulo prvo sa Puntom a sada i sa Opelom. Mozda je bolje da su ostali da tavore? Daj Bože da bude nešto i od ovog posla. Postali smo preterano nepoverljivi i paranoicni (doduse s razlogom, posle svega) ali hajde da se borimo protiv toga! Osim toga mislim da je koncert bio dobro organizovan i nemojte da se vracamo na tu temu. Ko nije hteo da rizikuje kisu i guzvu nije ni trebao da ide.

Dejan Subotica

pre 16 godina

Da li je ova država možda odlučila da sve grinfild investicije smesti u Srem? Ako je tako neka kažu pa da se odmah preselimo tamo. Nema nikakvog razloga da ovaj projekat bude realizovan baš u Sremu a ne u nekom drugom području naše zemlje. Ova zemlja ne treba da se svede na Novi Sad, Beograd i područje između ta dva grada.

Dex

pre 16 godina

Uvek sam smatrao da su visoke tehnologije sansa nase zemlje a ne poljoprivreda. Zemlja koja je nekada bila jedna od 10-ak zemalja u svetu koje su mogle da naprave svoj vojni avion (doduse, bilo je to u vreme SFRJ) sigurno je imala dobre strucnake (avio industrija je spoj velikog broja raznih naprednih tehnologija, pa sama cinjenica da mozete da napravite avion govori kakve tehnologije i strucnjake imate).
Da bih bio jasniji, navescu vam primer triju malih zemalja.
1. Svajcarska - da li jos uvek neko misli da Svajcarska zivi od novca koji se nalazi u njenim bankama? Ako niste znali, Svajcarska ima najbolju industriju preciznih alata i masina na svetu. A zatim i elektronsku industriju.
2. Izrael - osim peska i pomorandzi, sta jos ima Izrael? Pa, jednu od najboljih elektronskih industrija na svetu, orijentisanu uglavnom na vojne svrhe.
3. Island - grad Nis ima vise stanovnika od Islanda, ima ih oko 300 000 a Islandjana ima oko 250 000. Godine 1999. Island je prodao u svetu softver u vrednosti od 20 miliona dolara. Ako Island ima 250 000 stanovnika, sasvim je sigurno da nema 100 000 programera. Koliko je softvera prodala Srbija/SR Jugoslavija/SCG 1999. godine?
U nasoj zemlji svima su puna usta poljoprivrede, kao 'to je nasa sansa' i ostale gluposti. Hrana je jeftina i da biste zaradili, morate mnogo da prodate. Ako nemamo visoku tehnologiju, uvek mozemo da je privucemo i da zaposlimo ljude koji ce ako nemaju posla da odu odavde. A poljoprivreda bi trebalo da zadovolji nase potrebe pa neka i bude za izvoz, ali da nam to bude glavna privredna grana?

Markoni

pre 16 godina

Ja mislim da bi zbog investitora trebalo i promeniti ime opstine Indjija u adekvatno, neko zbog kojeg bi se osecali kao kod kuce. Ne znam sta znaci taj tehnoloski park, ali sumnjam da to moze biti najveca investicija u Srbiju ikad. Najvece investicije u svetu su ipak energetika i metalurgija.

sima strahota

pre 16 godina

..ma klasican politicki marketing namenjen neukima, mozda je cak i neko bio da pita sta bi bilo kad bi bilo, ovaj ga odma naduvao kao da je sve vec reseno i uveliko radi..
Pre bih rekao da ovo hvalisanje golubom na grani zapravo demotivise bilo koje investitore da ulazu u srbiju, iz prostog razloga sto niko ne voli da im se planovi ofiraju dok se svi elementi ugovora ne utanace..
Nije iskljuceno da ce sada i okolne zemlje da krecu da okrecu telefone i nude svoje investicione lokacije parkovima iz indije, verujem da ih nema tamo bas puno i da nisu imuni na balkanske sargarepe..

beli

pre 16 godina

samo jedno malo pitanje:
a ko ce da pravi i kroji sve te silne softwere i palikacije?
arheolozi iz lepenskog vira i lica romske nacionalnosti nastanjena ispod bg mostova mozda?
sve sto IOLE zna da nesto programira i dzara po tastaturi vec je zazdilo preko grane i nema namjeru da se vraca sem na par sedmica godisnje kad se pozeli mamine sarmice i snenoklica.

dovlab

pre 16 godina

Ovo bi bilo vrhunski...kao ETF-ovac mogu samo da konstatujem da bi ovakav projekat definitivno usporio, ako ne i preokrenuo proces odliva mozgova iz Srbije. Ne postoji neka zvanicna statistika, ali na osnovu svog licnog iskustva, znam da preko 70% najkvalitetnijih, tek zavrsenih inzenjera odlazi godisnje u EU ili SAD...videcemo.

Илија Чворовић

pre 16 godina

Ово би могла бити заиста јако добра вест, да не кажем балканска силиконска долина (без сарказма). Индијце понеки потцењују, понеки кују у звезде, али чињенице су неумољиве.

- Ја мислим да је скоро 100% иоле битнијих компанија присутно у Индији. При овом не мислим на продају, већ дизајн а последњих година све више и истраживање и развој. Поготово софтвер а у релативно мањој мери и хардвер.

- Прављењем таквог центра у Србији се аутоматски повезујемо са дотичним компанијама. У почетку на посредан начин. После, ... па после је на нама да ухватимо воз, зар не?

- Образовани на енглеском језику, и енглески можемо да унапредимо на бази овога


Надам се да ће дежурни крититизери мало поразмислити пре него што крену у напад...

Ово би могло да израсте у повећи регионални центар, чак упоредив са неким озбиљнијим европским центрима.
Људи ће видети нешто ново, хиљаде инжењера, менаџера, итд. могу наћи сјајан интернационални посао.
Иначе, Индија је прелепа земља, склоп хиљадугодишње традиције, културе, али и високо-модерне науке и технологије.

Ово је прилика коју не смемо да пропустимо. Помислите само да се овако нешто реализује у неким од комшијских земаља, па пукли би од муке а успут ишли тамо да тражимо посао, зар не?

T.

pre 16 godina

Ovo bi moglo da bude dobra vest, ali po meni, ovo nema nikakvnog smisla. Nasi programeri su bar duplo skuplji od indijskih. Kod nas postoji prakticno nestasica kvalifikovane radne snage. Malo ljudi je voljno da se seli u mesta kao sto je Indjija iz Beograda ili Novog Sada.

beli

pre 16 godina

Jako zanimljiv tekst i jos dobra vijest prije svega samo ja kao obicni covjek nemamm jos blage veze STA ce to Indijci da grade kod Indjije,koja tehnologija, sta? kako? kome?...
Koliko sam upoznat sve velike firme imaju poslovnice u Indiji jer je visokoobrazovan snaga petostruko jeftinija a doticnih ima preko milijardu i ne kontam ko se to pametan dosjetio da sve to seli u Srbiju?

Branko

pre 16 godina

Prosla su ta vremena kada su programeri u Indiji kostali 200 dolara. Danas su i u indiji programerske plate oko 1000 dolara.

Verovatno to ne bi bila tako velika investicija kako prica Jesic, jer je on poznat po preuvelicavanju, nego vise jedna baza odakle bi se izvozio softver za Evropu.

mbar

pre 16 godina

ako je ova vesti ozbilna i posao se oradi onda to veome punu znaci za srbiju ... inace mislim da vlada i lokalne opstine trebaju puno vise da rade da privlace ovakve investicije koje ce stvoriti napredak standarda i privrede

Dragan

pre 16 godina

"Indija je jedna od vodećih zemalja u svetu po brzini ekonomskog razvoja..."

Da i oni neće možda da se ocepe?

A ako im ova organizacija bude kao i organizacija onog festivala gde su i Pepersi učestvovali, bolje da ne započinju ovaj projekat.

Pedja

pre 16 godina

Zanimljivo zanimljivo...

Government of India has declared software as one of the extreme focus area for growth of exports. Therefore, Govt. of India announced a special scheme to promote software exports called "The Software Technology Park (STP) Scheme".

STP Scheme is implemented through Software Technology Parks of India (STPI) which is an autonomous society of Ministry of Information Technology, Govt. of India.

Salient Features of STP Scheme

Approvals are given under Single Window Clearance Mechanism

100% Foreign Equity is permitted

All the imports in the STP units are completely duty free

Import of Goods on loan, free of cost & lease basis is permitted

Re-export of Capital Goods brought on loan/lease/free of cost is permitted

Domestic purchases are completely excise duty free

Domestic purchases are eligible for the benefit of deemed exports to the suppliers

The sales in Domestic Tariff Area (DTA) are permissible upto 50% of the value of Exports

STP units are exempted from corporate income tax upto Year 2010.

The Export Obligation on the STP units is as follows

dovlab

pre 16 godina

Ovo bi bilo vrhunski...kao ETF-ovac mogu samo da konstatujem da bi ovakav projekat definitivno usporio, ako ne i preokrenuo proces odliva mozgova iz Srbije. Ne postoji neka zvanicna statistika, ali na osnovu svog licnog iskustva, znam da preko 70% najkvalitetnijih, tek zavrsenih inzenjera odlazi godisnje u EU ili SAD...videcemo.

Dex

pre 16 godina

Uvek sam smatrao da su visoke tehnologije sansa nase zemlje a ne poljoprivreda. Zemlja koja je nekada bila jedna od 10-ak zemalja u svetu koje su mogle da naprave svoj vojni avion (doduse, bilo je to u vreme SFRJ) sigurno je imala dobre strucnake (avio industrija je spoj velikog broja raznih naprednih tehnologija, pa sama cinjenica da mozete da napravite avion govori kakve tehnologije i strucnjake imate).
Da bih bio jasniji, navescu vam primer triju malih zemalja.
1. Svajcarska - da li jos uvek neko misli da Svajcarska zivi od novca koji se nalazi u njenim bankama? Ako niste znali, Svajcarska ima najbolju industriju preciznih alata i masina na svetu. A zatim i elektronsku industriju.
2. Izrael - osim peska i pomorandzi, sta jos ima Izrael? Pa, jednu od najboljih elektronskih industrija na svetu, orijentisanu uglavnom na vojne svrhe.
3. Island - grad Nis ima vise stanovnika od Islanda, ima ih oko 300 000 a Islandjana ima oko 250 000. Godine 1999. Island je prodao u svetu softver u vrednosti od 20 miliona dolara. Ako Island ima 250 000 stanovnika, sasvim je sigurno da nema 100 000 programera. Koliko je softvera prodala Srbija/SR Jugoslavija/SCG 1999. godine?
U nasoj zemlji svima su puna usta poljoprivrede, kao 'to je nasa sansa' i ostale gluposti. Hrana je jeftina i da biste zaradili, morate mnogo da prodate. Ako nemamo visoku tehnologiju, uvek mozemo da je privucemo i da zaposlimo ljude koji ce ako nemaju posla da odu odavde. A poljoprivreda bi trebalo da zadovolji nase potrebe pa neka i bude za izvoz, ali da nam to bude glavna privredna grana?

beli

pre 16 godina

samo jedno malo pitanje:
a ko ce da pravi i kroji sve te silne softwere i palikacije?
arheolozi iz lepenskog vira i lica romske nacionalnosti nastanjena ispod bg mostova mozda?
sve sto IOLE zna da nesto programira i dzara po tastaturi vec je zazdilo preko grane i nema namjeru da se vraca sem na par sedmica godisnje kad se pozeli mamine sarmice i snenoklica.

Branko

pre 16 godina

Prosla su ta vremena kada su programeri u Indiji kostali 200 dolara. Danas su i u indiji programerske plate oko 1000 dolara.

Verovatno to ne bi bila tako velika investicija kako prica Jesic, jer je on poznat po preuvelicavanju, nego vise jedna baza odakle bi se izvozio softver za Evropu.

Илија Чворовић

pre 16 godina

Ово би могла бити заиста јако добра вест, да не кажем балканска силиконска долина (без сарказма). Индијце понеки потцењују, понеки кују у звезде, али чињенице су неумољиве.

- Ја мислим да је скоро 100% иоле битнијих компанија присутно у Индији. При овом не мислим на продају, већ дизајн а последњих година све више и истраживање и развој. Поготово софтвер а у релативно мањој мери и хардвер.

- Прављењем таквог центра у Србији се аутоматски повезујемо са дотичним компанијама. У почетку на посредан начин. После, ... па после је на нама да ухватимо воз, зар не?

- Образовани на енглеском језику, и енглески можемо да унапредимо на бази овога


Надам се да ће дежурни крититизери мало поразмислити пре него што крену у напад...

Ово би могло да израсте у повећи регионални центар, чак упоредив са неким озбиљнијим европским центрима.
Људи ће видети нешто ново, хиљаде инжењера, менаџера, итд. могу наћи сјајан интернационални посао.
Иначе, Индија је прелепа земља, склоп хиљадугодишње традиције, културе, али и високо-модерне науке и технологије.

Ово је прилика коју не смемо да пропустимо. Помислите само да се овако нешто реализује у неким од комшијских земаља, па пукли би од муке а успут ишли тамо да тражимо посао, зар не?

mbar

pre 16 godina

ako je ova vesti ozbilna i posao se oradi onda to veome punu znaci za srbiju ... inace mislim da vlada i lokalne opstine trebaju puno vise da rade da privlace ovakve investicije koje ce stvoriti napredak standarda i privrede

docent

pre 16 godina

Nemojte, ljudi, Inđija je OK. Dobili su neke nagrade, čujem. Pljuvali su i Kg pa ipak se krenulo prvo sa Puntom a sada i sa Opelom. Mozda je bolje da su ostali da tavore? Daj Bože da bude nešto i od ovog posla. Postali smo preterano nepoverljivi i paranoicni (doduse s razlogom, posle svega) ali hajde da se borimo protiv toga! Osim toga mislim da je koncert bio dobro organizovan i nemojte da se vracamo na tu temu. Ko nije hteo da rizikuje kisu i guzvu nije ni trebao da ide.

beli

pre 16 godina

Jako zanimljiv tekst i jos dobra vijest prije svega samo ja kao obicni covjek nemamm jos blage veze STA ce to Indijci da grade kod Indjije,koja tehnologija, sta? kako? kome?...
Koliko sam upoznat sve velike firme imaju poslovnice u Indiji jer je visokoobrazovan snaga petostruko jeftinija a doticnih ima preko milijardu i ne kontam ko se to pametan dosjetio da sve to seli u Srbiju?

T.

pre 16 godina

Ovo bi moglo da bude dobra vest, ali po meni, ovo nema nikakvnog smisla. Nasi programeri su bar duplo skuplji od indijskih. Kod nas postoji prakticno nestasica kvalifikovane radne snage. Malo ljudi je voljno da se seli u mesta kao sto je Indjija iz Beograda ili Novog Sada.

sima strahota

pre 16 godina

..ma klasican politicki marketing namenjen neukima, mozda je cak i neko bio da pita sta bi bilo kad bi bilo, ovaj ga odma naduvao kao da je sve vec reseno i uveliko radi..
Pre bih rekao da ovo hvalisanje golubom na grani zapravo demotivise bilo koje investitore da ulazu u srbiju, iz prostog razloga sto niko ne voli da im se planovi ofiraju dok se svi elementi ugovora ne utanace..
Nije iskljuceno da ce sada i okolne zemlje da krecu da okrecu telefone i nude svoje investicione lokacije parkovima iz indije, verujem da ih nema tamo bas puno i da nisu imuni na balkanske sargarepe..

Kowalski

pre 16 godina

Ovde mnogi lupetaju, pojma nemaju ni o cemu pricaju, vazno je "da se nesto kaze".
Procitajte prvo:
http://www.amazon.co.uk/Job-Went-India-Pragmatic-Programmers/dp/0976694018

Nasi programeri su slabo placeni, ako bas nekog to i interesuje, nisam programer vec dizajner, ali poznajem nekoliko programera koji npr. Javu (Java=Dzava) "drze u malom prstu" i koji su online dosli do poslova, rade uglavnom za americke klijente i da, ovde su u Srbiji. Kada se uporedi obim,zahtevnost i placanje, dodje se do zakljucka da si skoro troduplo placen za manje posla od Amera nego od naseg gazde. (A sto se tice dizajna, mog posla, ja sam od jednog Britanca za kojeg sam radio 5-6 meseci bio placen 750evra po sajtu, a ovde sam radio za mesecnu platu od 350 evra radeci i 3-4 sajta mesecno!!!)
Mnogi su stekli pogresnu sliku o kvalitetu nasih programera zato sto ima na stotine likova koji se predstavljaju tako, maltene ovladavsi osnovnim pojmovima php-a.
Neko je spomenuo i da bi malo ljudi imalo volje da se preseli u Indjiju iz NS-a ili BG-a. Jos jedna glupost iz ugla da se ovakvi centri nikada ne prave u velikim urbanim sredinama, treba pogledati na kakvim su livadama izgradjeni neki centri od Microsoft-a ili Google-a.
Ako bude postojala i najmanja sansa za ovaj projekat, drzava bi trebala sirom da otvori vrata jer se otvaraju nova radna mesta ne samo za programere vec i za, da tako kazem: obicne poslove....

Dragan

pre 16 godina

"Indija je jedna od vodećih zemalja u svetu po brzini ekonomskog razvoja..."

Da i oni neće možda da se ocepe?

A ako im ova organizacija bude kao i organizacija onog festivala gde su i Pepersi učestvovali, bolje da ne započinju ovaj projekat.

Markoni

pre 16 godina

Ja mislim da bi zbog investitora trebalo i promeniti ime opstine Indjija u adekvatno, neko zbog kojeg bi se osecali kao kod kuce. Ne znam sta znaci taj tehnoloski park, ali sumnjam da to moze biti najveca investicija u Srbiju ikad. Najvece investicije u svetu su ipak energetika i metalurgija.

Dejan Subotica

pre 16 godina

Da li je ova država možda odlučila da sve grinfild investicije smesti u Srem? Ako je tako neka kažu pa da se odmah preselimo tamo. Nema nikakvog razloga da ovaj projekat bude realizovan baš u Sremu a ne u nekom drugom području naše zemlje. Ova zemlja ne treba da se svede na Novi Sad, Beograd i područje između ta dva grada.

djoka

pre 16 godina

Srbija ima veliki broj programera, a izvoz softvera moze da bude vrlo unosan posao, i to bez stranih investicija, Indijaca i slicno. Tako da sav profit ostane u Srbiji i Srbima. Ali ne mozes postaviti softver na prodaju preko interneta, jer iz strane zemlje kupac ne moze platiti na ziro racun u Srbiji. Srbija spada u grupu od 10-tak zemalja sveta koja nema regulisano online placanje sa inostranstvom(irak, libija, i slicne zemlje su istoj grupi). Nasi ekonomski magovi Dinkic i Djelic bi mogli malo da porade na ovome.

Igor

pre 16 godina

Priliku treba iskoristiti,nadam se da neće propasti zbog lopova koji traže svoj deo.Sjajno je što se radi o naprednim tehnologijama i što nije u Beogradu,mada se ovakve stvari i ne prave po velikim gradovima.
I ne treba svemu gledati u zube i potcenjivački takav način razmišljanja nas i vodi u 19.vek.
Pa šta ako su iz Indije ako hoće da ulažu dobro došli nema veze ni koliko napreduje njihova privreda,a ni ti što 30% stanovništva nema pristup ispravnoj vodi za piće.
Bitno je samo da li će se ulaganje ostvariti ili će bizi kao priča o strateškom partneru za Zastavu.

Pedja

pre 16 godina

Zanimljivo zanimljivo...

Government of India has declared software as one of the extreme focus area for growth of exports. Therefore, Govt. of India announced a special scheme to promote software exports called "The Software Technology Park (STP) Scheme".

STP Scheme is implemented through Software Technology Parks of India (STPI) which is an autonomous society of Ministry of Information Technology, Govt. of India.

Salient Features of STP Scheme

Approvals are given under Single Window Clearance Mechanism

100% Foreign Equity is permitted

All the imports in the STP units are completely duty free

Import of Goods on loan, free of cost & lease basis is permitted

Re-export of Capital Goods brought on loan/lease/free of cost is permitted

Domestic purchases are completely excise duty free

Domestic purchases are eligible for the benefit of deemed exports to the suppliers

The sales in Domestic Tariff Area (DTA) are permissible upto 50% of the value of Exports

STP units are exempted from corporate income tax upto Year 2010.

The Export Obligation on the STP units is as follows

edukujmo novinare

pre 16 godina

...U njima su smeštene najpropulzivnije svetske kompanije, kao što su IBM, Lenovo itd.

Lenovo je ime IBM lap topa, pa je zato recenica besmislena.

MB

pre 16 godina

Ja sam.net programer moja plata u beogradu na belo je 1200e. Ortak je exta Javas njega placaju oko 1500e sve na belo. Ako Indijci ponude duplo ato nas u Indjiji

neon

pre 16 godina

@dragan - Indija nema potrebe da se otcepljuje, nezavisna je nekih 60 godina.
Elem, Indija je, zbog svoje veoma lose elektromreze, svoju tehnologiju usmerila ka razvoju "niske struje", konkretno razvoju softvera. U tome su vodeci u svetu. Da li je njihova plata 200 EUR, ne znam, prosto ne zvuci realno, a da li ce srpski programeri traziti 500 EUR, to je u ovoj fazi nebitno. Neko ko radi studiju izvodljivosti, valjda zna o cemu pise/prica. Beogradski ETF i uopste regionalni fakulteti nisu fokusirani na racunarsku tehniku ni vise ni manje nego na ostale grane elektrotehnike - energetiku, telekomunikacije, mikroelektroniku i sl. Srecom, danas svaka grana trazi racunarsku aplikaciju, pa treba videti sta je to sto srpski i regionalni inzenjeri imaju da ponude. Koliko znam, imamo sjajne programere, ali ih za jedan klasicni tehnoloski centar poput onih u Indiji verovatno nema dovoljno i inace, a da se ne govori o onima voljnim da zive u Indjiji. U svakom slucaju, ideja je odlicna, pa da vidimo.

Bojan

pre 16 godina

Pa zar je problem da sednes u kola i da stignes tomo u Indjiju odradis posao i vratis se u BGD,nece valjda benzin da bude problem?!

Dragan

pre 16 godina

"Indija je jedna od vodećih zemalja u svetu po brzini ekonomskog razvoja..."

Da i oni neće možda da se ocepe?

A ako im ova organizacija bude kao i organizacija onog festivala gde su i Pepersi učestvovali, bolje da ne započinju ovaj projekat.

Pedja

pre 16 godina

Zanimljivo zanimljivo...

Government of India has declared software as one of the extreme focus area for growth of exports. Therefore, Govt. of India announced a special scheme to promote software exports called "The Software Technology Park (STP) Scheme".

STP Scheme is implemented through Software Technology Parks of India (STPI) which is an autonomous society of Ministry of Information Technology, Govt. of India.

Salient Features of STP Scheme

Approvals are given under Single Window Clearance Mechanism

100% Foreign Equity is permitted

All the imports in the STP units are completely duty free

Import of Goods on loan, free of cost & lease basis is permitted

Re-export of Capital Goods brought on loan/lease/free of cost is permitted

Domestic purchases are completely excise duty free

Domestic purchases are eligible for the benefit of deemed exports to the suppliers

The sales in Domestic Tariff Area (DTA) are permissible upto 50% of the value of Exports

STP units are exempted from corporate income tax upto Year 2010.

The Export Obligation on the STP units is as follows

dovlab

pre 16 godina

Ovo bi bilo vrhunski...kao ETF-ovac mogu samo da konstatujem da bi ovakav projekat definitivno usporio, ako ne i preokrenuo proces odliva mozgova iz Srbije. Ne postoji neka zvanicna statistika, ali na osnovu svog licnog iskustva, znam da preko 70% najkvalitetnijih, tek zavrsenih inzenjera odlazi godisnje u EU ili SAD...videcemo.

T.

pre 16 godina

Ovo bi moglo da bude dobra vest, ali po meni, ovo nema nikakvnog smisla. Nasi programeri su bar duplo skuplji od indijskih. Kod nas postoji prakticno nestasica kvalifikovane radne snage. Malo ljudi je voljno da se seli u mesta kao sto je Indjija iz Beograda ili Novog Sada.

beli

pre 16 godina

samo jedno malo pitanje:
a ko ce da pravi i kroji sve te silne softwere i palikacije?
arheolozi iz lepenskog vira i lica romske nacionalnosti nastanjena ispod bg mostova mozda?
sve sto IOLE zna da nesto programira i dzara po tastaturi vec je zazdilo preko grane i nema namjeru da se vraca sem na par sedmica godisnje kad se pozeli mamine sarmice i snenoklica.

mbar

pre 16 godina

ako je ova vesti ozbilna i posao se oradi onda to veome punu znaci za srbiju ... inace mislim da vlada i lokalne opstine trebaju puno vise da rade da privlace ovakve investicije koje ce stvoriti napredak standarda i privrede

beli

pre 16 godina

Jako zanimljiv tekst i jos dobra vijest prije svega samo ja kao obicni covjek nemamm jos blage veze STA ce to Indijci da grade kod Indjije,koja tehnologija, sta? kako? kome?...
Koliko sam upoznat sve velike firme imaju poslovnice u Indiji jer je visokoobrazovan snaga petostruko jeftinija a doticnih ima preko milijardu i ne kontam ko se to pametan dosjetio da sve to seli u Srbiju?

Илија Чворовић

pre 16 godina

Ово би могла бити заиста јако добра вест, да не кажем балканска силиконска долина (без сарказма). Индијце понеки потцењују, понеки кују у звезде, али чињенице су неумољиве.

- Ја мислим да је скоро 100% иоле битнијих компанија присутно у Индији. При овом не мислим на продају, већ дизајн а последњих година све више и истраживање и развој. Поготово софтвер а у релативно мањој мери и хардвер.

- Прављењем таквог центра у Србији се аутоматски повезујемо са дотичним компанијама. У почетку на посредан начин. После, ... па после је на нама да ухватимо воз, зар не?

- Образовани на енглеском језику, и енглески можемо да унапредимо на бази овога


Надам се да ће дежурни крититизери мало поразмислити пре него што крену у напад...

Ово би могло да израсте у повећи регионални центар, чак упоредив са неким озбиљнијим европским центрима.
Људи ће видети нешто ново, хиљаде инжењера, менаџера, итд. могу наћи сјајан интернационални посао.
Иначе, Индија је прелепа земља, склоп хиљадугодишње традиције, културе, али и високо-модерне науке и технологије.

Ово је прилика коју не смемо да пропустимо. Помислите само да се овако нешто реализује у неким од комшијских земаља, па пукли би од муке а успут ишли тамо да тражимо посао, зар не?

Branko

pre 16 godina

Prosla su ta vremena kada su programeri u Indiji kostali 200 dolara. Danas su i u indiji programerske plate oko 1000 dolara.

Verovatno to ne bi bila tako velika investicija kako prica Jesic, jer je on poznat po preuvelicavanju, nego vise jedna baza odakle bi se izvozio softver za Evropu.

sima strahota

pre 16 godina

..ma klasican politicki marketing namenjen neukima, mozda je cak i neko bio da pita sta bi bilo kad bi bilo, ovaj ga odma naduvao kao da je sve vec reseno i uveliko radi..
Pre bih rekao da ovo hvalisanje golubom na grani zapravo demotivise bilo koje investitore da ulazu u srbiju, iz prostog razloga sto niko ne voli da im se planovi ofiraju dok se svi elementi ugovora ne utanace..
Nije iskljuceno da ce sada i okolne zemlje da krecu da okrecu telefone i nude svoje investicione lokacije parkovima iz indije, verujem da ih nema tamo bas puno i da nisu imuni na balkanske sargarepe..

Dex

pre 16 godina

Uvek sam smatrao da su visoke tehnologije sansa nase zemlje a ne poljoprivreda. Zemlja koja je nekada bila jedna od 10-ak zemalja u svetu koje su mogle da naprave svoj vojni avion (doduse, bilo je to u vreme SFRJ) sigurno je imala dobre strucnake (avio industrija je spoj velikog broja raznih naprednih tehnologija, pa sama cinjenica da mozete da napravite avion govori kakve tehnologije i strucnjake imate).
Da bih bio jasniji, navescu vam primer triju malih zemalja.
1. Svajcarska - da li jos uvek neko misli da Svajcarska zivi od novca koji se nalazi u njenim bankama? Ako niste znali, Svajcarska ima najbolju industriju preciznih alata i masina na svetu. A zatim i elektronsku industriju.
2. Izrael - osim peska i pomorandzi, sta jos ima Izrael? Pa, jednu od najboljih elektronskih industrija na svetu, orijentisanu uglavnom na vojne svrhe.
3. Island - grad Nis ima vise stanovnika od Islanda, ima ih oko 300 000 a Islandjana ima oko 250 000. Godine 1999. Island je prodao u svetu softver u vrednosti od 20 miliona dolara. Ako Island ima 250 000 stanovnika, sasvim je sigurno da nema 100 000 programera. Koliko je softvera prodala Srbija/SR Jugoslavija/SCG 1999. godine?
U nasoj zemlji svima su puna usta poljoprivrede, kao 'to je nasa sansa' i ostale gluposti. Hrana je jeftina i da biste zaradili, morate mnogo da prodate. Ako nemamo visoku tehnologiju, uvek mozemo da je privucemo i da zaposlimo ljude koji ce ako nemaju posla da odu odavde. A poljoprivreda bi trebalo da zadovolji nase potrebe pa neka i bude za izvoz, ali da nam to bude glavna privredna grana?

Markoni

pre 16 godina

Ja mislim da bi zbog investitora trebalo i promeniti ime opstine Indjija u adekvatno, neko zbog kojeg bi se osecali kao kod kuce. Ne znam sta znaci taj tehnoloski park, ali sumnjam da to moze biti najveca investicija u Srbiju ikad. Najvece investicije u svetu su ipak energetika i metalurgija.

Dejan Subotica

pre 16 godina

Da li je ova država možda odlučila da sve grinfild investicije smesti u Srem? Ako je tako neka kažu pa da se odmah preselimo tamo. Nema nikakvog razloga da ovaj projekat bude realizovan baš u Sremu a ne u nekom drugom području naše zemlje. Ova zemlja ne treba da se svede na Novi Sad, Beograd i područje između ta dva grada.

docent

pre 16 godina

Nemojte, ljudi, Inđija je OK. Dobili su neke nagrade, čujem. Pljuvali su i Kg pa ipak se krenulo prvo sa Puntom a sada i sa Opelom. Mozda je bolje da su ostali da tavore? Daj Bože da bude nešto i od ovog posla. Postali smo preterano nepoverljivi i paranoicni (doduse s razlogom, posle svega) ali hajde da se borimo protiv toga! Osim toga mislim da je koncert bio dobro organizovan i nemojte da se vracamo na tu temu. Ko nije hteo da rizikuje kisu i guzvu nije ni trebao da ide.

edukujmo novinare

pre 16 godina

...U njima su smeštene najpropulzivnije svetske kompanije, kao što su IBM, Lenovo itd.

Lenovo je ime IBM lap topa, pa je zato recenica besmislena.

djoka

pre 16 godina

Srbija ima veliki broj programera, a izvoz softvera moze da bude vrlo unosan posao, i to bez stranih investicija, Indijaca i slicno. Tako da sav profit ostane u Srbiji i Srbima. Ali ne mozes postaviti softver na prodaju preko interneta, jer iz strane zemlje kupac ne moze platiti na ziro racun u Srbiji. Srbija spada u grupu od 10-tak zemalja sveta koja nema regulisano online placanje sa inostranstvom(irak, libija, i slicne zemlje su istoj grupi). Nasi ekonomski magovi Dinkic i Djelic bi mogli malo da porade na ovome.

Kowalski

pre 16 godina

Ovde mnogi lupetaju, pojma nemaju ni o cemu pricaju, vazno je "da se nesto kaze".
Procitajte prvo:
http://www.amazon.co.uk/Job-Went-India-Pragmatic-Programmers/dp/0976694018

Nasi programeri su slabo placeni, ako bas nekog to i interesuje, nisam programer vec dizajner, ali poznajem nekoliko programera koji npr. Javu (Java=Dzava) "drze u malom prstu" i koji su online dosli do poslova, rade uglavnom za americke klijente i da, ovde su u Srbiji. Kada se uporedi obim,zahtevnost i placanje, dodje se do zakljucka da si skoro troduplo placen za manje posla od Amera nego od naseg gazde. (A sto se tice dizajna, mog posla, ja sam od jednog Britanca za kojeg sam radio 5-6 meseci bio placen 750evra po sajtu, a ovde sam radio za mesecnu platu od 350 evra radeci i 3-4 sajta mesecno!!!)
Mnogi su stekli pogresnu sliku o kvalitetu nasih programera zato sto ima na stotine likova koji se predstavljaju tako, maltene ovladavsi osnovnim pojmovima php-a.
Neko je spomenuo i da bi malo ljudi imalo volje da se preseli u Indjiju iz NS-a ili BG-a. Jos jedna glupost iz ugla da se ovakvi centri nikada ne prave u velikim urbanim sredinama, treba pogledati na kakvim su livadama izgradjeni neki centri od Microsoft-a ili Google-a.
Ako bude postojala i najmanja sansa za ovaj projekat, drzava bi trebala sirom da otvori vrata jer se otvaraju nova radna mesta ne samo za programere vec i za, da tako kazem: obicne poslove....

Igor

pre 16 godina

Priliku treba iskoristiti,nadam se da neće propasti zbog lopova koji traže svoj deo.Sjajno je što se radi o naprednim tehnologijama i što nije u Beogradu,mada se ovakve stvari i ne prave po velikim gradovima.
I ne treba svemu gledati u zube i potcenjivački takav način razmišljanja nas i vodi u 19.vek.
Pa šta ako su iz Indije ako hoće da ulažu dobro došli nema veze ni koliko napreduje njihova privreda,a ni ti što 30% stanovništva nema pristup ispravnoj vodi za piće.
Bitno je samo da li će se ulaganje ostvariti ili će bizi kao priča o strateškom partneru za Zastavu.

MB

pre 16 godina

Ja sam.net programer moja plata u beogradu na belo je 1200e. Ortak je exta Javas njega placaju oko 1500e sve na belo. Ako Indijci ponude duplo ato nas u Indjiji

neon

pre 16 godina

@dragan - Indija nema potrebe da se otcepljuje, nezavisna je nekih 60 godina.
Elem, Indija je, zbog svoje veoma lose elektromreze, svoju tehnologiju usmerila ka razvoju "niske struje", konkretno razvoju softvera. U tome su vodeci u svetu. Da li je njihova plata 200 EUR, ne znam, prosto ne zvuci realno, a da li ce srpski programeri traziti 500 EUR, to je u ovoj fazi nebitno. Neko ko radi studiju izvodljivosti, valjda zna o cemu pise/prica. Beogradski ETF i uopste regionalni fakulteti nisu fokusirani na racunarsku tehniku ni vise ni manje nego na ostale grane elektrotehnike - energetiku, telekomunikacije, mikroelektroniku i sl. Srecom, danas svaka grana trazi racunarsku aplikaciju, pa treba videti sta je to sto srpski i regionalni inzenjeri imaju da ponude. Koliko znam, imamo sjajne programere, ali ih za jedan klasicni tehnoloski centar poput onih u Indiji verovatno nema dovoljno i inace, a da se ne govori o onima voljnim da zive u Indjiji. U svakom slucaju, ideja je odlicna, pa da vidimo.

Bojan

pre 16 godina

Pa zar je problem da sednes u kola i da stignes tomo u Indjiju odradis posao i vratis se u BGD,nece valjda benzin da bude problem?!