Biz - B92.net

Mutan Plavi potok

Zašto je od javnosti sakrivena činjenica da je Srbija veliki posao oko snabdevanja gasom i dalje gasifikaciju zemlje predala u ruke ruskog Gasproma; da li iza neuobičajenih ekonomskih koncesija Srbije stoje političke koncesije Rusije.

Dejan Stojadinović, Ekonomist magazin
Pošaljite komentar
 1. Ma užas jedan. Domaćim tajkunima se izmaklo.
  (јоца, 14. januar 2009 08:30)

  # Link komentara

 2. Iz Đelićevog intervjua u Ekonomistu - 15/01/07


  "Što se drugih projekata u energetici tiče, Srbija je, uz Belorusiju, jedina olako prepustila većinsko vlasništvo nad budućim gasovodom i to bez ikakvih posebnih povlastica. To je, na žalost, zatečeno stanje i moramo da nađemo zajednički jezik sa Rusijom."
  (Dragan, 17. januar 2007 22:58)

  # Link komentara

 3. Analiza je vrlo tendeciozna, prakticno lobirajuca.
  Ako je Francuska dozvolila da je Gazprom snadbeva gasom, ne vidim zasto Srbija ne bi. Naravno da bih vise voleo da Srbija ima vecu kontrolu u ovom poslu, ali oni imaju gas a mi nemamo.
  (Lala, 12. januar 2007 12:45)

  # Link komentara

 4. Većina onoga što je gore navedeno stoji. Hteo bih da dodam i sledeće, veoma važno:
  LJUDI, DA LI STE VI SVESNI DA MI, GRAĐANI VOJVODINE, PLAĆAMO VIŠE OD 10 GODINA GAS PO NEVEROVATNO VISOKIM CENAMA?! TRENUTNO, 1000 m3 GASA KOŠTA NEVEROVATNIH 25.700 DINARA, ILI OKO 320 EVRA!!!
  Ako uzmemo da prosečno domaćinstvo potroši oko 700m3 u zimskim mesecima, pa vi sad računajte! Najtragičnije od svega je što taj gas pretežno dolazi iz vojvođanskih ležišta (nije uvozni, ruski) i što oko 20% cene računa čine GUBICI U MREŽI, koje korisnici moraju da plaćaju, a nisu nastali njihovom krivicom. Da li će se ikada iko od nadležnih pozabaviti ovom problematikom, pitam se samo...
  Pozdrav svima
  (Miloš, 10. januar 2007 15:11)

  # Link komentara

 5. Hvala svima na prethodnim komentarima.Nemam nista da dodam, osim da konstatujem da ono sto je ovde MUTNO i to vec dugo vreme to je B 92..
  (Nenad Jovanovic, 10. januar 2007 03:08)

  # Link komentara

 6. Neverovatna količina gluposti u tekstu koji bi morao biti baziran na struci i činjenicama. Autor prosto plače nad okolnošću da Srbija kupije gas iz prve ruke a ne posredtvom neke američke ekspoziture koja bi nam "darivala" deo gasa i imala razumevanja za našu "efikasnost" u izmirivanju obaveza. Svako dobronameran bi se složio sa ocenom pomenutog učešća ruskog energetskog giganta da su njemu ustupljena srpska nalazišta gasa. Za ovakvu vrtu pakosti bi bilo mesta, ili će ubrzo biti, kada stranim kompanijama prodamo svoje elektrane i hidro potencijale.
  (Ratko, 10. januar 2007 00:28)

  # Link komentara

 7. Katastrofa od teksta! Od kako su im svi sposobni novinari otisli u druge magazine, u Ekonomistu je ocigledno ostala shoder-lista da pise bezvezarije...
  (Jerolim, 9. januar 2007 22:28)

  # Link komentara

 8. Covek govori o tranzitnoj taksi. Onaj ko je vlasnik gasovoda (znaci ponavljam gasovoda a ne gasa) ubira marzu za tranzit gasa. Znaci, mogli smo da zaradjujemo na TRANSPORTU gasa, a ne na prodaju gasa. Ovako necemo ni na transportu. Znaci tranzit moze svako da obavlja, firma iz Srbije, firma iz Venecuele, bilo ko a mi smo dozvolili da to ne bude nasa firma. Druga je stvar sto bi taj prihod ionako isao za namirivanje partija ako bi ta firma ostala drzavna i sto je "obicnom gradjaninu" sigurno svejedno da li puni dzep nekog ruskog tajkuna ili nekog partijca u upravnom odboru.
  (Goran, 9. januar 2007 22:28)

  # Link komentara

 9. vce gluposti vezane za energetiku od ovog clanka nisam procitao. Pa cela Evropa kupuje gas od Rusje. I da budemo zahvalni sto ce gasovod proci kroz Srbiju a ne iz Bugarske u makedoniju i Albaniju.
  Izaberite saradnike koji imaju vise pameti da znaju dobro temu o kojoj pisu. Mi smo u 2006 godini ostali duzni Rsiji za energente 1,5 milijardu dolara!!!
  (Sinisa, 9. januar 2007 17:40)

  # Link komentara

 10. E ako ovakvi "srucnjaci" pisu za Ekonomist nema zime za Srbiju.
  Mislim zar se ovo moze nazvati analizom? Sustina zamjerki je vec navedena u prijasnjim komentarima i tu nema puno sta da se doda.
  (pisi propalo, 9. januar 2007 17:10)

  # Link komentara

 11. Baš tendeciozan tekst. Posebno me čudi:
  " ... a i Srbijagas će biti primoran da gas kupuje od Jugorosgasa ... ". Jok, nego će iz Venecuele ?!

  Naravno, jasno je da su ovo političke, a ne ekonomske odluke. Takođe je jasno da Srbiji očajno treba Veliki Brat. Ako očekujemo da Veliki Brat ponekad zapreti vetom u Savetu Bezbednosti, u našu korist, onda je red, da i Srbija na svojoj teritoriji da posao pre Rusu nego Mađaru. To je meni logično. Jasno je su, na primer, Hrvati, na sasvim sličan način dobili podršku Nemaca.
  (Peđa, 9. januar 2007 15:56)

  # Link komentara

 12. Clanak potpuno baziran na poluinformacijama i nedovoljnom poznavanju materije. Cena gasa na svetskoj berzi je oko 230 USD na 1000 m3 -prema tome ovu cenu ce SVI placati i korekcija koju Gazprom pravi prema bivsim republikama SSSR je upravo zbog ovoga. Po pravilima STO (WTO) zabranjeno je subvencionisanim cenama energenata ici sa bilo kojim proizvodom na svetsko trziste. Izgleda da samo zbog cinjenice da gas (ili nafta) dolaze iz Rusije treba da se placa manja cena (?!) nego osatlim korporacijama sa zapada iz sektora energetike.
  (Petar, 9. januar 2007 13:58)

  # Link komentara

 13. Ne razumem zasto bi MOL ili ENEL bio bolje od Gazproma? Otkud njima gas? Pa iz Rusije! Znaci od njih bilo bi jos skuplje. To je vama trzisna ekonomja, sta da kazem. Krajem godine je gasprom najavio poskupljanje gasa i u risiji. Ulazimo uskoro u WTO, tako moramo da povecamo cene i za svoje gradjane do trzisnog nivoa. Znaci li ovo da je nas Gasprom isto "okupirao"? :) mozda i tako... Pozdrav iz Moskve
  (Jelena-Ruskinja, 9. januar 2007 13:55)

  # Link komentara

 14. Pa ne vidim razliku u ceni za krajnjeg korisnika da je snadbevanje gasom u rukama Srbijagasa. Opet bi Rusi taj gas jednako naplacivali Srbijagasu.
  (kojelja, 9. januar 2007 13:16)

  # Link komentara

 15. Ono sto je Milosevic zapoceo (ne zaboravimo da je ta persona bila direktor Tehnogasa), zapecatice ljubitelj tajkuna, kako srpskih, tako i ruskih - Kostunica Vojislav i njegova vlada u kojoj se crkvenim pojanjem zabusuruju neke mnogo isplatljivije radnje!
  (nsv, 9. januar 2007 12:11)

  # Link komentara

 16. ... mislim sta reci...
  (Gastarbajter, 9. januar 2007 11:22)

  # Link komentara