Utorak, 28.06.2022.

08:16

Još dve države žele u grupu BRIKS

Iran je podneo zahtev za pridruživanje grupi BRIKS, prenosi Interfaks pozivajući se na agenciju Tasnim.

Izvor: Tanjug

Još dve države žele u grupu BRIKS IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

lule

pre 1 godinu

@Fe
jadni ste i ti i ovi što beže na Zapad.
Utrkivanje ko će bolje da podiđe novom gazdi i ko je bolje pobegao iz Srbije?
Kome je gospodar milostiviji?
Bio sam u Rusiji i većina što si napričao je polovično.
Naveo si dve industrije koje se koliko toliko drže. Pre svega nafta-gas, i građevina. I onda naveo gradove.
Gradovi u Rusiji ako nisu Moskva i SP i ako nisu naftno gasni gradovi zaista jesu kao iz zemalja trećeg sveta čim se malo pomeriš iz centra ili najnovijih naselja. Malo bolji.

Nema ništa bolje od ostanka u svojoj zemlji ko ikako može. A ne za malo bolji standard da prodaš sve!

flat earth

pre 1 godinu

Neko ko u komentarima koristi izraze kao što je “individualni genijalizam”, i iz neobaveštenosti ignoriše kineski rast kakav noje viđen u celokupnoj ljudskoj istoriji bi da određuje geopolitičke i geostrateške procese - svaka država i civilizacija po nekad dođe u priliku da popuje drugima i usmerava tokove u svoju korist, samo to ne znači da je baš bogomdana za sva vremena. Živi bili pa videli.

Nekad su se neki tako divili i Osmanlijama ;)

Kole

pre 1 godinu

Ono što BRICS nikada neće imati to su inovatori poput Stiva Džobsa ili Bila Gejtsa. Prosto, sistem na istoku je takav da ne trpi individualce. A individualni genijalizam je najjači adut zapada na kojem i počiva njegova civilizacija. Stoga, BRICS može samo da kopira zapad u pojedinim ekonomskim segmentima, ali ne i da bude lider. Za tako nešto nema individualni potencijal. U stvari, ima ga sasvim sigurno, ali ih njihov samodestruktivni društveni sistem gazi i briše.
(Sociokritičar, 28. jun 2022 18:00)

Stiv Džobs i Bil Gejts su inovatori koliko i Jeff Bezos, Džek Ma ili recimo Mark Zukenberg. Jedino se Mask može svrstati u tu kategoriju inovatora jer je čovek razvio sada već mnoštvo ideja koje su u upotrebi iako on ne kontroliše i dalje sve te kompanije. Ali, ni on nije čovek koji se može nazvati inovatorom, jer čovek plaća ogroman broj ljudi koji se bave razvojem i implementacijom tih ideja, što ga ne može svrstati u pronalazače ili inovatore, već nekog ko podstiče razvoj ideja svojim kapitalom, što je svakako vrlo pozitivna stvar.

Drugo, kapitalizam je nastao kao ideja u onim zemljama koje su bile moćnije od drugih u trenutku implementacije i konačan cilj ideje kapitalizma je ekonomska dominacija nad slabijim. Ta priča je vrlo uspešno realizovana, ali postoji problem, svet je previše veliki da bi ga par desetina zapadnih hedž fondova kontrolisalo, pogotovo u eri kada se kapital već uveliko preselio na tržište Azije. Stoga, kapitalizam kao polazna ideja dominacije zapadne Evrope i Amerike nad ostatkom sveta je dostigao svoj vrhunac i opstanak te ideje će možda biti upitna u decenijama koje su pred nama. Kako možemo videti da je ideja liberalnog kapitalizma u krizi? Pa tako što se zapadna tržišta zatvaraju jer se pojavljuju igrači iz drugih zemalja koji su tehnološki i kapitalom dovoljno moćni da izgrade i osvoje tržište koje je zapadna elita gradila prethodnih 200 godina sa ogromnim uspehom, a pritom, hedž fondovi koji imaju svog udela u zapadnim korporacijama, ne bi imali kontrolu nad recimo kineskim gigantima ili iz Rusije ili Indije. To je poenta. Kinesko, Indijsko i Brazilsko tržište zajedno imaju 3 milijardi ljudi. Uključi tu Južnu Afriku, Nigeriju, Rusiju, Tursku, Pakistan, Indoneziju, Saudijsku Arabiju, Egipat, i južnu i centralnu Ameriku, kada imaš igrače koji kontrolišu svetske energetske sirovine, a pritom imaju tehnologiju koja je brže rastuća i inovatovnija od zapadne, onda ti više nisi glavni svetski dirigent. Prvo puca liberalizam, a nastupa protekcionizam. Pa pošto živimo u vremenu kada je protekcionizam ušao na velika vrata u svetskoj ekonomiji, onda bi to trebalo da ti da odgovor šta zapad misli da li mogu biti lideri ili ne. Dok su tehnološki bili dominantniji u svetu smo imali liberalni kapitalizam, čim je moć opala, počeće da vlada protekcionizam. I taj proces će nastaviti da se širi.

Lola

pre 1 godinu

To kako svet trenutno funkcioniše nije merilo za večnost. Tako ne može i neće biti zauvek. Forsiranje individualnosti i osećaj samodovoljnosti upravo je najvažniji razlog za ovu dekadenciju zapada. Stvari se nezaustavljivo menjaju, možda ne dovoljno brzo ali vrlo pouzdano.

x

pre 1 godinu

Razumem bes prema Americi ali ovaj Bolsonaro iz Brazila je trojanski konj.
Indija smatra Kinu svojim suparnikom.

Nije to bas sve kako bi neki hteli
(N, 28. jun 2022 09:29)

A u NATO i EU se svi međusobno obožavaju?

pop

pre 1 godinu

sto imaju zemlje briksa imaju i druge zemlje samo je briks jeftiniji i u tome je cela caka. Ostali mogu da ukinu carine i da pocnu da kopaju gde su nekad stali jer im je bilo jeftinije da uzmu od Rusa. briks postaje vremenom kineska kolonija a valuta u toj organizaciji je posebna prica.

Mare

pre 1 godinu

@Sociokritičar

Jooooj, ta dvojica su bili sve samo ne inovatori. Pa šta su oni napravili što nije pre njih postojalo? Oni su samo bili uspešni osvajači tržišta. Inovatori su oni koji su izmislili na primer raketu, helikopter, kombajn, naizmeničnu struju,... To nisu bili nikakvi "slobodni" individualci zapadnjaci, ali se te stvari ne nise u džepu da se njima neko hvali u kafiću. I to što su svojom kolonijalnom politikom nakupili para, pa plaćali tuđe naučnike da kod njih izmišljaju nove stvari samo zapravo govori o nedostatku ideja.

Sociokritičar

pre 1 godinu

Ono što BRICS nikada neće imati to su inovatori poput Stiva Džobsa ili Bila Gejtsa. Prosto, sistem na istoku je takav da ne trpi individualce. A individualni genijalizam je najjači adut zapada na kojem i počiva njegova civilizacija. Stoga, BRICS može samo da kopira zapad u pojedinim ekonomskim segmentima, ali ne i da bude lider. Za tako nešto nema individualni potencijal. U stvari, ima ga sasvim sigurno, ali ih njihov samodestruktivni društveni sistem gazi i briše.

Fe

pre 1 godinu

Zanima me,koliko ce se Srba u potrazi za boljim zivotom sami ili sa porodicama,iseliti u drzave clanice ove organizacije?


(aha, 28. jun 2022 15:17)

Nas 4 druga došla u Rus na svetsko prvenstvo, skontali se sa našim ljudima ovde, trojica ostali. Sva četvorica smo sa građevinskog. Onaj cetvrti nije ostao zato što ima porodicu i posao u nemačkoj. Sad kad uporedim naš i njegov standard, plate, troškove itd, ja se sa ovim sto je u nemačkoj ne bih menjao, naročito što je on tamo auslander, a ja ovde svoj medju svojima. Njegova plata je veća, moji troškovi daleko manji, na olovku se to svede na nekih manje od 10% razlike u njegovu korist. A ovi naši koji su se pouvaljivali po naftnim kompanijama su posebna priča, svi redom prolaze bolje nego ja kao inženjer, a ja više nego zadovoljan. Vaš problem u Srbiji je što nemate osnovne informacije i mislite da je Rusija sssr. Ovde se u poslednjih 20 godina sutacija puno promenila i jedini poslovi koji su ozbiljnije plaćeni u EU nego ovde su oni najprostiji, ali opet kad se uzme u obzir da je gorivo oko pola eur, komunalije (struja, topla voda, smeće, grejanje), taksi, javni prevoz, hrana, internet, mobilni daleko jeftinije ovde kvalitet života nije daleko. Moj kolega građevinski tehničar prima ovde platu 1400 eur i nema nameru da se vraća, a ja sam za njega sa platom ozbiljna zverka. A, pogledajte malo na netu kako izgledaju ruski gradovi, bilo koji ne samo Moskva i Peter. I to poredim samo sa nemačkom, ostale eu zemlje ne mogu ni da prsmrde da bih eventualno promenio mesto rada i boravka u odnosu na Rusiju. Ono što sam primetio je da velika većina onih koji rade na zapadu želi posle određenog vremena da se vrati u Srbiju, mi koji smo ovde većinom ni ne razmišljamo o tome osim onih koji su u hladnim delovima Rus. Veliki pozdrav iz Moskve dragim zemljacima.

Cekamo nastavak

pre 1 godinu

(Matrix, 28. jun 2022 13:07)

I da i ne.
Da bi radio kao IT, ne moras da ides na zapad.
Za poljoprivredu isto tako. Ono sto se desava vec par decenija je osvajanje
trzista sirovina i energije. Kina polako i sigurno osvaja to trziste, a zapad zbog toga trpi. Ko bude kontrolisao sirovine, energiju i hranu, vuci ce sve konce. Trenutni primer odnosa Rusije koju satiru sankcijama i zapada kome treba sve vise energije da napune sve vrste baterija, a cije trziste raste, najbolji je primer za to.

bla

pre 1 godinu

Zao mi je sto ti kvarim mastu ali svet uopste ne funkcionise tako. Zapadne kompanije su u stanju da plate 100-200K dolara godisnje, pa cak i vise za developere, inzinjere, doktore i naucnike. Interes pokrece svet a interes vecine je da ide da zaradi ozbiljan novac na zapadu. Drugo je pitanje jezika i postojecih kompanija. U principu ako hoces stabilnost i ozbiljan kes ides na zapad. Kad i ako Rusija bude mogla da ponudi prosecnom svetskom inzenjeru platu od 100-200 hiljada eura onda mozemo reci da ce da gaze zapad.
(Matrix, 28. jun 2022 13:07)

zapravo vec godinama nemacki inzenjeri i naucnici idu u kinu i zbog para i zbog posla. recimu u shenzhen-u u kini imaju najveci potencijal za bilo kakve projekte sto se tice it-a. to su armije vrhunskih inzinjera koji nisu na zapadu. kineska srednja klasa je vrlo bogata cak i u poredjenju za nemcima i ta srednja klasa je nastala i zadnjih 20-30 godina.
Ruski inzenjeri koji rade za rosnjeft ili gasprom njeft dobijaju pare koje su uporedive sa onim sto bi dobijali u eu i tu nema problema. cak je trenutno i u nauci (akademija) moguce dobiti slicne pare kao u francuskoj. cak i vise ali to zavisi od projekata za koje mora da se aplicira.

Matrix

pre 1 godinu

Zemlje BRIKS mogu da budu itekako jaci od zapada. Najvaznije je da imaju hranu. Imaju gas, naftu i sva rudna bogatstva. U naoruzanju imaju prednost. Ako budu uspeli da imaju i svoju valutu zapad postaje nizerazredni igrac. Jer zapad je zasnivan na robovlasnickom modelu. Amerika je vlasnik a ostali robovi.
(POPE, 28. jun 2022 10:16) # Link komentara

Zao mi je sto ti kvarim mastu ali svet uopste ne funkcionise tako. Zapadne kompanije su u stanju da plate 100-200K dolara godisnje, pa cak i vise za developere, inzinjere, doktore i naucnike. Interes pokrece svet a interes vecine je da ide da zaradi ozbiljan novac na zapadu. Drugo je pitanje jezika i postojecih kompanija. U principu ako hoces stabilnost i ozbiljan kes ides na zapad. Kad i ako Rusija bude mogla da ponudi prosecnom svetskom inzenjeru platu od 100-200 hiljada eura onda mozemo reci da ce da gaze zapad.

observer

pre 1 godinu

ako uđu Meksiko Indonezija i Turska onda je to ozbiljan problem za Zapad
Takav BRICKS bi omogućio potpunu nezavisnost od investicija u USD i EUR

Realmadrid

pre 1 godinu

Zemlje BRIKS mogu da budu itekako jaci od zapada. Najvaznije je da imaju hranu. Imaju gas, naftu i sva rudna bogatstva. U naoruzanju imaju prednost. Ako budu uspeli da imaju i svoju valutu zapad postaje nizerazredni igrac. Jer zapad je zasnivan na robovlasnickom modelu. Amerika je vlasnik a ostali robovi.
(POPE, 28. jun 2022 10:16) # Link komentara

Sa tvojim komentarom ću se sloziti uz vaznu digresiju. Sistemi svih drzava BRICS-a su takodje robovlasnicki. To su mahom zemlje u kojima je manjina bogata a većina siromašna, i to ne siromašna kao što kod nas biva, nego bukvalno nema se za hleb i vodu, dok tamo neki likovi privatnim avionima idu u Švajcarsku na šampanjac čak i dok traje rat.
Drugo, da, Amerika širi svoje carstvo nakon WW2 ali tu istu stvar radi sad i Kina, sve ekonomski slabije zemlje oko Kine (Mjanmar,Nepal,Laos, Kambodza) su postale tlo za najprjavije kineske poslove i iskorišćavanje radne snage.
Sve zemlje BRICS-a odlikuje ogromna socijalna nejednakost, i ako je recimo Holandija rob Amerike, tebi kao običnom čoveku bi bilo isplativije ipak da se tamo rodiš jer je to zemlja u kojoj nekim svojim radom i trudom mozes nesto da postignes, ma odakle god da si krenuo, jer je socijalni sistem bar donekle pravedan. U Kini ili Juznoj Africi mozes da budes i Ajnstajn ali ako si rodjen u nizoj klasi, tu i ostajes.

Bottom line je, mi navijamo za te zemlje jer ne volimo zapad i jer su nam daleko, da smo im blizi zeleli bi im propast.

Komedijaši

pre 1 godinu

Mogu da se udružuju gde hoće i koliko god hoće.
Dok je tehnologija, inovacije, a pre svega obrazovanje koje pravi nove naučnike na Zapadu, dokle će Zapad diktirati mnogo šta.
Razumem da je zadatak medija da nam tu prednost Zapada minimalizuju, ali šta je tu je. Zna se odakle inovaciju kreću i ko ih najbolje naplati.
Ima pametnih genija svuda po svetu, ali se oni mogu iskazati samo na Zapadu.

Dachazvezda

pre 1 godinu

Није ми јасан овај савез, како у исти кош стадоше Индија и Кина?
(Милош, 28. jun 2022 10:38)

PROSTO...Zato što pare u džepu ne gledaju koje si nacionalnosti.
Kao što Amerika može da pošalje SVAKU firmu u Kinu, jer su jeftiniji za proizvodnju.
Posao i pare ne znaju za granice.
Ako je ko ratovao, to su Francuzi i Nemci kroz istoriju, pa ni oni nemaju nikakav problem da rade u EU.
KAD to sve shvatimo, mozda i razumemo KAPITALizam!
Zato snaga i saradnja Kine i Indije, može toga da izmeni u široj slici...

POPE

pre 1 godinu

Zemlje BRIKS mogu da budu itekako jaci od zapada. Najvaznije je da imaju hranu. Imaju gas, naftu i sva rudna bogatstva. U naoruzanju imaju prednost. Ako budu uspeli da imaju i svoju valutu zapad postaje nizerazredni igrac. Jer zapad je zasnivan na robovlasnickom modelu. Amerika je vlasnik a ostali robovi.

bla

pre 1 godinu

Stvara se lagano pandan zapadnim savezima
(trtmrt, 28. jun 2022 08:54)

Razumem bes prema Americi ali ovaj Bolsonaro iz Brazila je trojanski konj.
Indija smatra Kinu svojim suparnikom.

Nije to bas sve kako bi neki hteli
(N, 28. jun 2022 09:29)

problema ima ali ih i resavaju dijalogom i otvoreni su po tom pitanju. bolsonaro jeste bio trampov saveznik ali je skoro potpuno ignorisao zahteve bajdena i bio na sastanku briks-a. on moze da bude svakakav ali nece ici protiv industrije i eknomije brazila i ljudi koji upravljalju istim. oni pokazuju da kroz saradnju svi mogu da profitiraju a ne kao sa zapadom da postoji samo jedna strana koja dobija a svi ostali su gubitnici. mislim da zapad nema sanse protiv briks-a i sangajske organizacije za saradnju.

kordil

pre 1 godinu

Član briksa bi trebalo da bude Indonezija čiji bdp je prelazi 1,3 biliona dolara ove godine, a broj stanovnika 250 miliona. Biće ekonomija veličine ruske kroz 3 godine. Sa indonezijom grupa briks dobija na težini. Prijem južne afrike sa 60 miliona stanovnika, koja je u procesu deindustrijalizacije i ekonomske stagnacije već 35 godina nije donelo ništa grupi nego obaranje proseka. Južna Afrika je pre 35 godina bila preko 50% bdp-a afričkog kontinenta, a sad je ispod 20%, i manja od ekonomije Nigerije.

Bokius

pre 1 godinu

BRIKS ima sansu da postane globalno ekonomsko udruzenje sa svojom finansijskom strukturom i rezervnim valutama. Vec sada i po broju stanovnika i po povrsini njihovih zemalja zauzimaju vecinu planete, drze veliki deo energetskih resursa i proizvodnih kapaciteta, a ni ekonomski nisu zanemarivi, uz ogroman potencijal rasta i razvoja. Da sam vlast, pitao bih da li postoji neki nacin da se prišlepamo, bar kao zemlja posmatrac ili tako nesto. Koliko mi se cini sa svim trenutnim i potencijalnim clanicama smo u veoma dobrim odnosima.

N

pre 1 godinu

Stvara se lagano pandan zapadnim savezima
(trtmrt, 28. jun 2022 08:54)

Razumem bes prema Americi ali ovaj Bolsonaro iz Brazila je trojanski konj.
Indija smatra Kinu svojim suparnikom.

Nije to bas sve kako bi neki hteli

NikolaBg

pre 1 godinu

Marija Zaharova saopštila je da je i Argentina podnela zahtev za članstvo u BRIKS.

Rojters navodi da argentinski zvaničnici nisu bili dostupni za komentar povodom te informacije.

Mojaa Slaaavicee...

POPE

pre 1 godinu

Zemlje BRIKS mogu da budu itekako jaci od zapada. Najvaznije je da imaju hranu. Imaju gas, naftu i sva rudna bogatstva. U naoruzanju imaju prednost. Ako budu uspeli da imaju i svoju valutu zapad postaje nizerazredni igrac. Jer zapad je zasnivan na robovlasnickom modelu. Amerika je vlasnik a ostali robovi.

Bokius

pre 1 godinu

BRIKS ima sansu da postane globalno ekonomsko udruzenje sa svojom finansijskom strukturom i rezervnim valutama. Vec sada i po broju stanovnika i po povrsini njihovih zemalja zauzimaju vecinu planete, drze veliki deo energetskih resursa i proizvodnih kapaciteta, a ni ekonomski nisu zanemarivi, uz ogroman potencijal rasta i razvoja. Da sam vlast, pitao bih da li postoji neki nacin da se prišlepamo, bar kao zemlja posmatrac ili tako nesto. Koliko mi se cini sa svim trenutnim i potencijalnim clanicama smo u veoma dobrim odnosima.

Fe

pre 1 godinu

Zanima me,koliko ce se Srba u potrazi za boljim zivotom sami ili sa porodicama,iseliti u drzave clanice ove organizacije?


(aha, 28. jun 2022 15:17)

Nas 4 druga došla u Rus na svetsko prvenstvo, skontali se sa našim ljudima ovde, trojica ostali. Sva četvorica smo sa građevinskog. Onaj cetvrti nije ostao zato što ima porodicu i posao u nemačkoj. Sad kad uporedim naš i njegov standard, plate, troškove itd, ja se sa ovim sto je u nemačkoj ne bih menjao, naročito što je on tamo auslander, a ja ovde svoj medju svojima. Njegova plata je veća, moji troškovi daleko manji, na olovku se to svede na nekih manje od 10% razlike u njegovu korist. A ovi naši koji su se pouvaljivali po naftnim kompanijama su posebna priča, svi redom prolaze bolje nego ja kao inženjer, a ja više nego zadovoljan. Vaš problem u Srbiji je što nemate osnovne informacije i mislite da je Rusija sssr. Ovde se u poslednjih 20 godina sutacija puno promenila i jedini poslovi koji su ozbiljnije plaćeni u EU nego ovde su oni najprostiji, ali opet kad se uzme u obzir da je gorivo oko pola eur, komunalije (struja, topla voda, smeće, grejanje), taksi, javni prevoz, hrana, internet, mobilni daleko jeftinije ovde kvalitet života nije daleko. Moj kolega građevinski tehničar prima ovde platu 1400 eur i nema nameru da se vraća, a ja sam za njega sa platom ozbiljna zverka. A, pogledajte malo na netu kako izgledaju ruski gradovi, bilo koji ne samo Moskva i Peter. I to poredim samo sa nemačkom, ostale eu zemlje ne mogu ni da prsmrde da bih eventualno promenio mesto rada i boravka u odnosu na Rusiju. Ono što sam primetio je da velika većina onih koji rade na zapadu želi posle određenog vremena da se vrati u Srbiju, mi koji smo ovde većinom ni ne razmišljamo o tome osim onih koji su u hladnim delovima Rus. Veliki pozdrav iz Moskve dragim zemljacima.

Realmadrid

pre 1 godinu

Zemlje BRIKS mogu da budu itekako jaci od zapada. Najvaznije je da imaju hranu. Imaju gas, naftu i sva rudna bogatstva. U naoruzanju imaju prednost. Ako budu uspeli da imaju i svoju valutu zapad postaje nizerazredni igrac. Jer zapad je zasnivan na robovlasnickom modelu. Amerika je vlasnik a ostali robovi.
(POPE, 28. jun 2022 10:16) # Link komentara

Sa tvojim komentarom ću se sloziti uz vaznu digresiju. Sistemi svih drzava BRICS-a su takodje robovlasnicki. To su mahom zemlje u kojima je manjina bogata a većina siromašna, i to ne siromašna kao što kod nas biva, nego bukvalno nema se za hleb i vodu, dok tamo neki likovi privatnim avionima idu u Švajcarsku na šampanjac čak i dok traje rat.
Drugo, da, Amerika širi svoje carstvo nakon WW2 ali tu istu stvar radi sad i Kina, sve ekonomski slabije zemlje oko Kine (Mjanmar,Nepal,Laos, Kambodza) su postale tlo za najprjavije kineske poslove i iskorišćavanje radne snage.
Sve zemlje BRICS-a odlikuje ogromna socijalna nejednakost, i ako je recimo Holandija rob Amerike, tebi kao običnom čoveku bi bilo isplativije ipak da se tamo rodiš jer je to zemlja u kojoj nekim svojim radom i trudom mozes nesto da postignes, ma odakle god da si krenuo, jer je socijalni sistem bar donekle pravedan. U Kini ili Juznoj Africi mozes da budes i Ajnstajn ali ako si rodjen u nizoj klasi, tu i ostajes.

Bottom line je, mi navijamo za te zemlje jer ne volimo zapad i jer su nam daleko, da smo im blizi zeleli bi im propast.

kordil

pre 1 godinu

Član briksa bi trebalo da bude Indonezija čiji bdp je prelazi 1,3 biliona dolara ove godine, a broj stanovnika 250 miliona. Biće ekonomija veličine ruske kroz 3 godine. Sa indonezijom grupa briks dobija na težini. Prijem južne afrike sa 60 miliona stanovnika, koja je u procesu deindustrijalizacije i ekonomske stagnacije već 35 godina nije donelo ništa grupi nego obaranje proseka. Južna Afrika je pre 35 godina bila preko 50% bdp-a afričkog kontinenta, a sad je ispod 20%, i manja od ekonomije Nigerije.

observer

pre 1 godinu

ako uđu Meksiko Indonezija i Turska onda je to ozbiljan problem za Zapad
Takav BRICKS bi omogućio potpunu nezavisnost od investicija u USD i EUR

N

pre 1 godinu

Stvara se lagano pandan zapadnim savezima
(trtmrt, 28. jun 2022 08:54)

Razumem bes prema Americi ali ovaj Bolsonaro iz Brazila je trojanski konj.
Indija smatra Kinu svojim suparnikom.

Nije to bas sve kako bi neki hteli

Dachazvezda

pre 1 godinu

Није ми јасан овај савез, како у исти кош стадоше Индија и Кина?
(Милош, 28. jun 2022 10:38)

PROSTO...Zato što pare u džepu ne gledaju koje si nacionalnosti.
Kao što Amerika može da pošalje SVAKU firmu u Kinu, jer su jeftiniji za proizvodnju.
Posao i pare ne znaju za granice.
Ako je ko ratovao, to su Francuzi i Nemci kroz istoriju, pa ni oni nemaju nikakav problem da rade u EU.
KAD to sve shvatimo, mozda i razumemo KAPITALizam!
Zato snaga i saradnja Kine i Indije, može toga da izmeni u široj slici...

bla

pre 1 godinu

Zao mi je sto ti kvarim mastu ali svet uopste ne funkcionise tako. Zapadne kompanije su u stanju da plate 100-200K dolara godisnje, pa cak i vise za developere, inzinjere, doktore i naucnike. Interes pokrece svet a interes vecine je da ide da zaradi ozbiljan novac na zapadu. Drugo je pitanje jezika i postojecih kompanija. U principu ako hoces stabilnost i ozbiljan kes ides na zapad. Kad i ako Rusija bude mogla da ponudi prosecnom svetskom inzenjeru platu od 100-200 hiljada eura onda mozemo reci da ce da gaze zapad.
(Matrix, 28. jun 2022 13:07)

zapravo vec godinama nemacki inzenjeri i naucnici idu u kinu i zbog para i zbog posla. recimu u shenzhen-u u kini imaju najveci potencijal za bilo kakve projekte sto se tice it-a. to su armije vrhunskih inzinjera koji nisu na zapadu. kineska srednja klasa je vrlo bogata cak i u poredjenju za nemcima i ta srednja klasa je nastala i zadnjih 20-30 godina.
Ruski inzenjeri koji rade za rosnjeft ili gasprom njeft dobijaju pare koje su uporedive sa onim sto bi dobijali u eu i tu nema problema. cak je trenutno i u nauci (akademija) moguce dobiti slicne pare kao u francuskoj. cak i vise ali to zavisi od projekata za koje mora da se aplicira.

Kole

pre 1 godinu

Ono što BRICS nikada neće imati to su inovatori poput Stiva Džobsa ili Bila Gejtsa. Prosto, sistem na istoku je takav da ne trpi individualce. A individualni genijalizam je najjači adut zapada na kojem i počiva njegova civilizacija. Stoga, BRICS može samo da kopira zapad u pojedinim ekonomskim segmentima, ali ne i da bude lider. Za tako nešto nema individualni potencijal. U stvari, ima ga sasvim sigurno, ali ih njihov samodestruktivni društveni sistem gazi i briše.
(Sociokritičar, 28. jun 2022 18:00)

Stiv Džobs i Bil Gejts su inovatori koliko i Jeff Bezos, Džek Ma ili recimo Mark Zukenberg. Jedino se Mask može svrstati u tu kategoriju inovatora jer je čovek razvio sada već mnoštvo ideja koje su u upotrebi iako on ne kontroliše i dalje sve te kompanije. Ali, ni on nije čovek koji se može nazvati inovatorom, jer čovek plaća ogroman broj ljudi koji se bave razvojem i implementacijom tih ideja, što ga ne može svrstati u pronalazače ili inovatore, već nekog ko podstiče razvoj ideja svojim kapitalom, što je svakako vrlo pozitivna stvar.

Drugo, kapitalizam je nastao kao ideja u onim zemljama koje su bile moćnije od drugih u trenutku implementacije i konačan cilj ideje kapitalizma je ekonomska dominacija nad slabijim. Ta priča je vrlo uspešno realizovana, ali postoji problem, svet je previše veliki da bi ga par desetina zapadnih hedž fondova kontrolisalo, pogotovo u eri kada se kapital već uveliko preselio na tržište Azije. Stoga, kapitalizam kao polazna ideja dominacije zapadne Evrope i Amerike nad ostatkom sveta je dostigao svoj vrhunac i opstanak te ideje će možda biti upitna u decenijama koje su pred nama. Kako možemo videti da je ideja liberalnog kapitalizma u krizi? Pa tako što se zapadna tržišta zatvaraju jer se pojavljuju igrači iz drugih zemalja koji su tehnološki i kapitalom dovoljno moćni da izgrade i osvoje tržište koje je zapadna elita gradila prethodnih 200 godina sa ogromnim uspehom, a pritom, hedž fondovi koji imaju svog udela u zapadnim korporacijama, ne bi imali kontrolu nad recimo kineskim gigantima ili iz Rusije ili Indije. To je poenta. Kinesko, Indijsko i Brazilsko tržište zajedno imaju 3 milijardi ljudi. Uključi tu Južnu Afriku, Nigeriju, Rusiju, Tursku, Pakistan, Indoneziju, Saudijsku Arabiju, Egipat, i južnu i centralnu Ameriku, kada imaš igrače koji kontrolišu svetske energetske sirovine, a pritom imaju tehnologiju koja je brže rastuća i inovatovnija od zapadne, onda ti više nisi glavni svetski dirigent. Prvo puca liberalizam, a nastupa protekcionizam. Pa pošto živimo u vremenu kada je protekcionizam ušao na velika vrata u svetskoj ekonomiji, onda bi to trebalo da ti da odgovor šta zapad misli da li mogu biti lideri ili ne. Dok su tehnološki bili dominantniji u svetu smo imali liberalni kapitalizam, čim je moć opala, počeće da vlada protekcionizam. I taj proces će nastaviti da se širi.

bla

pre 1 godinu

Stvara se lagano pandan zapadnim savezima
(trtmrt, 28. jun 2022 08:54)

Razumem bes prema Americi ali ovaj Bolsonaro iz Brazila je trojanski konj.
Indija smatra Kinu svojim suparnikom.

Nije to bas sve kako bi neki hteli
(N, 28. jun 2022 09:29)

problema ima ali ih i resavaju dijalogom i otvoreni su po tom pitanju. bolsonaro jeste bio trampov saveznik ali je skoro potpuno ignorisao zahteve bajdena i bio na sastanku briks-a. on moze da bude svakakav ali nece ici protiv industrije i eknomije brazila i ljudi koji upravljalju istim. oni pokazuju da kroz saradnju svi mogu da profitiraju a ne kao sa zapadom da postoji samo jedna strana koja dobija a svi ostali su gubitnici. mislim da zapad nema sanse protiv briks-a i sangajske organizacije za saradnju.

x

pre 1 godinu

Razumem bes prema Americi ali ovaj Bolsonaro iz Brazila je trojanski konj.
Indija smatra Kinu svojim suparnikom.

Nije to bas sve kako bi neki hteli
(N, 28. jun 2022 09:29)

A u NATO i EU se svi međusobno obožavaju?

Komedijaši

pre 1 godinu

Mogu da se udružuju gde hoće i koliko god hoće.
Dok je tehnologija, inovacije, a pre svega obrazovanje koje pravi nove naučnike na Zapadu, dokle će Zapad diktirati mnogo šta.
Razumem da je zadatak medija da nam tu prednost Zapada minimalizuju, ali šta je tu je. Zna se odakle inovaciju kreću i ko ih najbolje naplati.
Ima pametnih genija svuda po svetu, ali se oni mogu iskazati samo na Zapadu.

NikolaBg

pre 1 godinu

Marija Zaharova saopštila je da je i Argentina podnela zahtev za članstvo u BRIKS.

Rojters navodi da argentinski zvaničnici nisu bili dostupni za komentar povodom te informacije.

Mojaa Slaaavicee...

Cekamo nastavak

pre 1 godinu

(Matrix, 28. jun 2022 13:07)

I da i ne.
Da bi radio kao IT, ne moras da ides na zapad.
Za poljoprivredu isto tako. Ono sto se desava vec par decenija je osvajanje
trzista sirovina i energije. Kina polako i sigurno osvaja to trziste, a zapad zbog toga trpi. Ko bude kontrolisao sirovine, energiju i hranu, vuci ce sve konce. Trenutni primer odnosa Rusije koju satiru sankcijama i zapada kome treba sve vise energije da napune sve vrste baterija, a cije trziste raste, najbolji je primer za to.

Mare

pre 1 godinu

@Sociokritičar

Jooooj, ta dvojica su bili sve samo ne inovatori. Pa šta su oni napravili što nije pre njih postojalo? Oni su samo bili uspešni osvajači tržišta. Inovatori su oni koji su izmislili na primer raketu, helikopter, kombajn, naizmeničnu struju,... To nisu bili nikakvi "slobodni" individualci zapadnjaci, ali se te stvari ne nise u džepu da se njima neko hvali u kafiću. I to što su svojom kolonijalnom politikom nakupili para, pa plaćali tuđe naučnike da kod njih izmišljaju nove stvari samo zapravo govori o nedostatku ideja.

Matrix

pre 1 godinu

Zemlje BRIKS mogu da budu itekako jaci od zapada. Najvaznije je da imaju hranu. Imaju gas, naftu i sva rudna bogatstva. U naoruzanju imaju prednost. Ako budu uspeli da imaju i svoju valutu zapad postaje nizerazredni igrac. Jer zapad je zasnivan na robovlasnickom modelu. Amerika je vlasnik a ostali robovi.
(POPE, 28. jun 2022 10:16) # Link komentara

Zao mi je sto ti kvarim mastu ali svet uopste ne funkcionise tako. Zapadne kompanije su u stanju da plate 100-200K dolara godisnje, pa cak i vise za developere, inzinjere, doktore i naucnike. Interes pokrece svet a interes vecine je da ide da zaradi ozbiljan novac na zapadu. Drugo je pitanje jezika i postojecih kompanija. U principu ako hoces stabilnost i ozbiljan kes ides na zapad. Kad i ako Rusija bude mogla da ponudi prosecnom svetskom inzenjeru platu od 100-200 hiljada eura onda mozemo reci da ce da gaze zapad.

Lola

pre 1 godinu

To kako svet trenutno funkcioniše nije merilo za večnost. Tako ne može i neće biti zauvek. Forsiranje individualnosti i osećaj samodovoljnosti upravo je najvažniji razlog za ovu dekadenciju zapada. Stvari se nezaustavljivo menjaju, možda ne dovoljno brzo ali vrlo pouzdano.

Sociokritičar

pre 1 godinu

Ono što BRICS nikada neće imati to su inovatori poput Stiva Džobsa ili Bila Gejtsa. Prosto, sistem na istoku je takav da ne trpi individualce. A individualni genijalizam je najjači adut zapada na kojem i počiva njegova civilizacija. Stoga, BRICS može samo da kopira zapad u pojedinim ekonomskim segmentima, ali ne i da bude lider. Za tako nešto nema individualni potencijal. U stvari, ima ga sasvim sigurno, ali ih njihov samodestruktivni društveni sistem gazi i briše.

pop

pre 1 godinu

sto imaju zemlje briksa imaju i druge zemlje samo je briks jeftiniji i u tome je cela caka. Ostali mogu da ukinu carine i da pocnu da kopaju gde su nekad stali jer im je bilo jeftinije da uzmu od Rusa. briks postaje vremenom kineska kolonija a valuta u toj organizaciji je posebna prica.

flat earth

pre 1 godinu

Neko ko u komentarima koristi izraze kao što je “individualni genijalizam”, i iz neobaveštenosti ignoriše kineski rast kakav noje viđen u celokupnoj ljudskoj istoriji bi da određuje geopolitičke i geostrateške procese - svaka država i civilizacija po nekad dođe u priliku da popuje drugima i usmerava tokove u svoju korist, samo to ne znači da je baš bogomdana za sva vremena. Živi bili pa videli.

Nekad su se neki tako divili i Osmanlijama ;)

lule

pre 1 godinu

@Fe
jadni ste i ti i ovi što beže na Zapad.
Utrkivanje ko će bolje da podiđe novom gazdi i ko je bolje pobegao iz Srbije?
Kome je gospodar milostiviji?
Bio sam u Rusiji i većina što si napričao je polovično.
Naveo si dve industrije koje se koliko toliko drže. Pre svega nafta-gas, i građevina. I onda naveo gradove.
Gradovi u Rusiji ako nisu Moskva i SP i ako nisu naftno gasni gradovi zaista jesu kao iz zemalja trećeg sveta čim se malo pomeriš iz centra ili najnovijih naselja. Malo bolji.

Nema ništa bolje od ostanka u svojoj zemlji ko ikako može. A ne za malo bolji standard da prodaš sve!

Matrix

pre 1 godinu

Zemlje BRIKS mogu da budu itekako jaci od zapada. Najvaznije je da imaju hranu. Imaju gas, naftu i sva rudna bogatstva. U naoruzanju imaju prednost. Ako budu uspeli da imaju i svoju valutu zapad postaje nizerazredni igrac. Jer zapad je zasnivan na robovlasnickom modelu. Amerika je vlasnik a ostali robovi.
(POPE, 28. jun 2022 10:16) # Link komentara

Zao mi je sto ti kvarim mastu ali svet uopste ne funkcionise tako. Zapadne kompanije su u stanju da plate 100-200K dolara godisnje, pa cak i vise za developere, inzinjere, doktore i naucnike. Interes pokrece svet a interes vecine je da ide da zaradi ozbiljan novac na zapadu. Drugo je pitanje jezika i postojecih kompanija. U principu ako hoces stabilnost i ozbiljan kes ides na zapad. Kad i ako Rusija bude mogla da ponudi prosecnom svetskom inzenjeru platu od 100-200 hiljada eura onda mozemo reci da ce da gaze zapad.

Komedijaši

pre 1 godinu

Mogu da se udružuju gde hoće i koliko god hoće.
Dok je tehnologija, inovacije, a pre svega obrazovanje koje pravi nove naučnike na Zapadu, dokle će Zapad diktirati mnogo šta.
Razumem da je zadatak medija da nam tu prednost Zapada minimalizuju, ali šta je tu je. Zna se odakle inovaciju kreću i ko ih najbolje naplati.
Ima pametnih genija svuda po svetu, ali se oni mogu iskazati samo na Zapadu.

Sociokritičar

pre 1 godinu

Ono što BRICS nikada neće imati to su inovatori poput Stiva Džobsa ili Bila Gejtsa. Prosto, sistem na istoku je takav da ne trpi individualce. A individualni genijalizam je najjači adut zapada na kojem i počiva njegova civilizacija. Stoga, BRICS može samo da kopira zapad u pojedinim ekonomskim segmentima, ali ne i da bude lider. Za tako nešto nema individualni potencijal. U stvari, ima ga sasvim sigurno, ali ih njihov samodestruktivni društveni sistem gazi i briše.

POPE

pre 1 godinu

Zemlje BRIKS mogu da budu itekako jaci od zapada. Najvaznije je da imaju hranu. Imaju gas, naftu i sva rudna bogatstva. U naoruzanju imaju prednost. Ako budu uspeli da imaju i svoju valutu zapad postaje nizerazredni igrac. Jer zapad je zasnivan na robovlasnickom modelu. Amerika je vlasnik a ostali robovi.

Fe

pre 1 godinu

Zanima me,koliko ce se Srba u potrazi za boljim zivotom sami ili sa porodicama,iseliti u drzave clanice ove organizacije?


(aha, 28. jun 2022 15:17)

Nas 4 druga došla u Rus na svetsko prvenstvo, skontali se sa našim ljudima ovde, trojica ostali. Sva četvorica smo sa građevinskog. Onaj cetvrti nije ostao zato što ima porodicu i posao u nemačkoj. Sad kad uporedim naš i njegov standard, plate, troškove itd, ja se sa ovim sto je u nemačkoj ne bih menjao, naročito što je on tamo auslander, a ja ovde svoj medju svojima. Njegova plata je veća, moji troškovi daleko manji, na olovku se to svede na nekih manje od 10% razlike u njegovu korist. A ovi naši koji su se pouvaljivali po naftnim kompanijama su posebna priča, svi redom prolaze bolje nego ja kao inženjer, a ja više nego zadovoljan. Vaš problem u Srbiji je što nemate osnovne informacije i mislite da je Rusija sssr. Ovde se u poslednjih 20 godina sutacija puno promenila i jedini poslovi koji su ozbiljnije plaćeni u EU nego ovde su oni najprostiji, ali opet kad se uzme u obzir da je gorivo oko pola eur, komunalije (struja, topla voda, smeće, grejanje), taksi, javni prevoz, hrana, internet, mobilni daleko jeftinije ovde kvalitet života nije daleko. Moj kolega građevinski tehničar prima ovde platu 1400 eur i nema nameru da se vraća, a ja sam za njega sa platom ozbiljna zverka. A, pogledajte malo na netu kako izgledaju ruski gradovi, bilo koji ne samo Moskva i Peter. I to poredim samo sa nemačkom, ostale eu zemlje ne mogu ni da prsmrde da bih eventualno promenio mesto rada i boravka u odnosu na Rusiju. Ono što sam primetio je da velika većina onih koji rade na zapadu želi posle određenog vremena da se vrati u Srbiju, mi koji smo ovde većinom ni ne razmišljamo o tome osim onih koji su u hladnim delovima Rus. Veliki pozdrav iz Moskve dragim zemljacima.

N

pre 1 godinu

Stvara se lagano pandan zapadnim savezima
(trtmrt, 28. jun 2022 08:54)

Razumem bes prema Americi ali ovaj Bolsonaro iz Brazila je trojanski konj.
Indija smatra Kinu svojim suparnikom.

Nije to bas sve kako bi neki hteli

pop

pre 1 godinu

sto imaju zemlje briksa imaju i druge zemlje samo je briks jeftiniji i u tome je cela caka. Ostali mogu da ukinu carine i da pocnu da kopaju gde su nekad stali jer im je bilo jeftinije da uzmu od Rusa. briks postaje vremenom kineska kolonija a valuta u toj organizaciji je posebna prica.

Bokius

pre 1 godinu

BRIKS ima sansu da postane globalno ekonomsko udruzenje sa svojom finansijskom strukturom i rezervnim valutama. Vec sada i po broju stanovnika i po povrsini njihovih zemalja zauzimaju vecinu planete, drze veliki deo energetskih resursa i proizvodnih kapaciteta, a ni ekonomski nisu zanemarivi, uz ogroman potencijal rasta i razvoja. Da sam vlast, pitao bih da li postoji neki nacin da se prišlepamo, bar kao zemlja posmatrac ili tako nesto. Koliko mi se cini sa svim trenutnim i potencijalnim clanicama smo u veoma dobrim odnosima.

bla

pre 1 godinu

Zao mi je sto ti kvarim mastu ali svet uopste ne funkcionise tako. Zapadne kompanije su u stanju da plate 100-200K dolara godisnje, pa cak i vise za developere, inzinjere, doktore i naucnike. Interes pokrece svet a interes vecine je da ide da zaradi ozbiljan novac na zapadu. Drugo je pitanje jezika i postojecih kompanija. U principu ako hoces stabilnost i ozbiljan kes ides na zapad. Kad i ako Rusija bude mogla da ponudi prosecnom svetskom inzenjeru platu od 100-200 hiljada eura onda mozemo reci da ce da gaze zapad.
(Matrix, 28. jun 2022 13:07)

zapravo vec godinama nemacki inzenjeri i naucnici idu u kinu i zbog para i zbog posla. recimu u shenzhen-u u kini imaju najveci potencijal za bilo kakve projekte sto se tice it-a. to su armije vrhunskih inzinjera koji nisu na zapadu. kineska srednja klasa je vrlo bogata cak i u poredjenju za nemcima i ta srednja klasa je nastala i zadnjih 20-30 godina.
Ruski inzenjeri koji rade za rosnjeft ili gasprom njeft dobijaju pare koje su uporedive sa onim sto bi dobijali u eu i tu nema problema. cak je trenutno i u nauci (akademija) moguce dobiti slicne pare kao u francuskoj. cak i vise ali to zavisi od projekata za koje mora da se aplicira.

bla

pre 1 godinu

Stvara se lagano pandan zapadnim savezima
(trtmrt, 28. jun 2022 08:54)

Razumem bes prema Americi ali ovaj Bolsonaro iz Brazila je trojanski konj.
Indija smatra Kinu svojim suparnikom.

Nije to bas sve kako bi neki hteli
(N, 28. jun 2022 09:29)

problema ima ali ih i resavaju dijalogom i otvoreni su po tom pitanju. bolsonaro jeste bio trampov saveznik ali je skoro potpuno ignorisao zahteve bajdena i bio na sastanku briks-a. on moze da bude svakakav ali nece ici protiv industrije i eknomije brazila i ljudi koji upravljalju istim. oni pokazuju da kroz saradnju svi mogu da profitiraju a ne kao sa zapadom da postoji samo jedna strana koja dobija a svi ostali su gubitnici. mislim da zapad nema sanse protiv briks-a i sangajske organizacije za saradnju.

observer

pre 1 godinu

ako uđu Meksiko Indonezija i Turska onda je to ozbiljan problem za Zapad
Takav BRICKS bi omogućio potpunu nezavisnost od investicija u USD i EUR

NikolaBg

pre 1 godinu

Marija Zaharova saopštila je da je i Argentina podnela zahtev za članstvo u BRIKS.

Rojters navodi da argentinski zvaničnici nisu bili dostupni za komentar povodom te informacije.

Mojaa Slaaavicee...

kordil

pre 1 godinu

Član briksa bi trebalo da bude Indonezija čiji bdp je prelazi 1,3 biliona dolara ove godine, a broj stanovnika 250 miliona. Biće ekonomija veličine ruske kroz 3 godine. Sa indonezijom grupa briks dobija na težini. Prijem južne afrike sa 60 miliona stanovnika, koja je u procesu deindustrijalizacije i ekonomske stagnacije već 35 godina nije donelo ništa grupi nego obaranje proseka. Južna Afrika je pre 35 godina bila preko 50% bdp-a afričkog kontinenta, a sad je ispod 20%, i manja od ekonomije Nigerije.

Cekamo nastavak

pre 1 godinu

(Matrix, 28. jun 2022 13:07)

I da i ne.
Da bi radio kao IT, ne moras da ides na zapad.
Za poljoprivredu isto tako. Ono sto se desava vec par decenija je osvajanje
trzista sirovina i energije. Kina polako i sigurno osvaja to trziste, a zapad zbog toga trpi. Ko bude kontrolisao sirovine, energiju i hranu, vuci ce sve konce. Trenutni primer odnosa Rusije koju satiru sankcijama i zapada kome treba sve vise energije da napune sve vrste baterija, a cije trziste raste, najbolji je primer za to.

Kole

pre 1 godinu

Ono što BRICS nikada neće imati to su inovatori poput Stiva Džobsa ili Bila Gejtsa. Prosto, sistem na istoku je takav da ne trpi individualce. A individualni genijalizam je najjači adut zapada na kojem i počiva njegova civilizacija. Stoga, BRICS može samo da kopira zapad u pojedinim ekonomskim segmentima, ali ne i da bude lider. Za tako nešto nema individualni potencijal. U stvari, ima ga sasvim sigurno, ali ih njihov samodestruktivni društveni sistem gazi i briše.
(Sociokritičar, 28. jun 2022 18:00)

Stiv Džobs i Bil Gejts su inovatori koliko i Jeff Bezos, Džek Ma ili recimo Mark Zukenberg. Jedino se Mask može svrstati u tu kategoriju inovatora jer je čovek razvio sada već mnoštvo ideja koje su u upotrebi iako on ne kontroliše i dalje sve te kompanije. Ali, ni on nije čovek koji se može nazvati inovatorom, jer čovek plaća ogroman broj ljudi koji se bave razvojem i implementacijom tih ideja, što ga ne može svrstati u pronalazače ili inovatore, već nekog ko podstiče razvoj ideja svojim kapitalom, što je svakako vrlo pozitivna stvar.

Drugo, kapitalizam je nastao kao ideja u onim zemljama koje su bile moćnije od drugih u trenutku implementacije i konačan cilj ideje kapitalizma je ekonomska dominacija nad slabijim. Ta priča je vrlo uspešno realizovana, ali postoji problem, svet je previše veliki da bi ga par desetina zapadnih hedž fondova kontrolisalo, pogotovo u eri kada se kapital već uveliko preselio na tržište Azije. Stoga, kapitalizam kao polazna ideja dominacije zapadne Evrope i Amerike nad ostatkom sveta je dostigao svoj vrhunac i opstanak te ideje će možda biti upitna u decenijama koje su pred nama. Kako možemo videti da je ideja liberalnog kapitalizma u krizi? Pa tako što se zapadna tržišta zatvaraju jer se pojavljuju igrači iz drugih zemalja koji su tehnološki i kapitalom dovoljno moćni da izgrade i osvoje tržište koje je zapadna elita gradila prethodnih 200 godina sa ogromnim uspehom, a pritom, hedž fondovi koji imaju svog udela u zapadnim korporacijama, ne bi imali kontrolu nad recimo kineskim gigantima ili iz Rusije ili Indije. To je poenta. Kinesko, Indijsko i Brazilsko tržište zajedno imaju 3 milijardi ljudi. Uključi tu Južnu Afriku, Nigeriju, Rusiju, Tursku, Pakistan, Indoneziju, Saudijsku Arabiju, Egipat, i južnu i centralnu Ameriku, kada imaš igrače koji kontrolišu svetske energetske sirovine, a pritom imaju tehnologiju koja je brže rastuća i inovatovnija od zapadne, onda ti više nisi glavni svetski dirigent. Prvo puca liberalizam, a nastupa protekcionizam. Pa pošto živimo u vremenu kada je protekcionizam ušao na velika vrata u svetskoj ekonomiji, onda bi to trebalo da ti da odgovor šta zapad misli da li mogu biti lideri ili ne. Dok su tehnološki bili dominantniji u svetu smo imali liberalni kapitalizam, čim je moć opala, počeće da vlada protekcionizam. I taj proces će nastaviti da se širi.

Realmadrid

pre 1 godinu

Zemlje BRIKS mogu da budu itekako jaci od zapada. Najvaznije je da imaju hranu. Imaju gas, naftu i sva rudna bogatstva. U naoruzanju imaju prednost. Ako budu uspeli da imaju i svoju valutu zapad postaje nizerazredni igrac. Jer zapad je zasnivan na robovlasnickom modelu. Amerika je vlasnik a ostali robovi.
(POPE, 28. jun 2022 10:16) # Link komentara

Sa tvojim komentarom ću se sloziti uz vaznu digresiju. Sistemi svih drzava BRICS-a su takodje robovlasnicki. To su mahom zemlje u kojima je manjina bogata a većina siromašna, i to ne siromašna kao što kod nas biva, nego bukvalno nema se za hleb i vodu, dok tamo neki likovi privatnim avionima idu u Švajcarsku na šampanjac čak i dok traje rat.
Drugo, da, Amerika širi svoje carstvo nakon WW2 ali tu istu stvar radi sad i Kina, sve ekonomski slabije zemlje oko Kine (Mjanmar,Nepal,Laos, Kambodza) su postale tlo za najprjavije kineske poslove i iskorišćavanje radne snage.
Sve zemlje BRICS-a odlikuje ogromna socijalna nejednakost, i ako je recimo Holandija rob Amerike, tebi kao običnom čoveku bi bilo isplativije ipak da se tamo rodiš jer je to zemlja u kojoj nekim svojim radom i trudom mozes nesto da postignes, ma odakle god da si krenuo, jer je socijalni sistem bar donekle pravedan. U Kini ili Juznoj Africi mozes da budes i Ajnstajn ali ako si rodjen u nizoj klasi, tu i ostajes.

Bottom line je, mi navijamo za te zemlje jer ne volimo zapad i jer su nam daleko, da smo im blizi zeleli bi im propast.

Dachazvezda

pre 1 godinu

Није ми јасан овај савез, како у исти кош стадоше Индија и Кина?
(Милош, 28. jun 2022 10:38)

PROSTO...Zato što pare u džepu ne gledaju koje si nacionalnosti.
Kao što Amerika može da pošalje SVAKU firmu u Kinu, jer su jeftiniji za proizvodnju.
Posao i pare ne znaju za granice.
Ako je ko ratovao, to su Francuzi i Nemci kroz istoriju, pa ni oni nemaju nikakav problem da rade u EU.
KAD to sve shvatimo, mozda i razumemo KAPITALizam!
Zato snaga i saradnja Kine i Indije, može toga da izmeni u široj slici...

Mare

pre 1 godinu

@Sociokritičar

Jooooj, ta dvojica su bili sve samo ne inovatori. Pa šta su oni napravili što nije pre njih postojalo? Oni su samo bili uspešni osvajači tržišta. Inovatori su oni koji su izmislili na primer raketu, helikopter, kombajn, naizmeničnu struju,... To nisu bili nikakvi "slobodni" individualci zapadnjaci, ali se te stvari ne nise u džepu da se njima neko hvali u kafiću. I to što su svojom kolonijalnom politikom nakupili para, pa plaćali tuđe naučnike da kod njih izmišljaju nove stvari samo zapravo govori o nedostatku ideja.

Lola

pre 1 godinu

To kako svet trenutno funkcioniše nije merilo za večnost. Tako ne može i neće biti zauvek. Forsiranje individualnosti i osećaj samodovoljnosti upravo je najvažniji razlog za ovu dekadenciju zapada. Stvari se nezaustavljivo menjaju, možda ne dovoljno brzo ali vrlo pouzdano.

x

pre 1 godinu

Razumem bes prema Americi ali ovaj Bolsonaro iz Brazila je trojanski konj.
Indija smatra Kinu svojim suparnikom.

Nije to bas sve kako bi neki hteli
(N, 28. jun 2022 09:29)

A u NATO i EU se svi međusobno obožavaju?

lule

pre 1 godinu

@Fe
jadni ste i ti i ovi što beže na Zapad.
Utrkivanje ko će bolje da podiđe novom gazdi i ko je bolje pobegao iz Srbije?
Kome je gospodar milostiviji?
Bio sam u Rusiji i većina što si napričao je polovično.
Naveo si dve industrije koje se koliko toliko drže. Pre svega nafta-gas, i građevina. I onda naveo gradove.
Gradovi u Rusiji ako nisu Moskva i SP i ako nisu naftno gasni gradovi zaista jesu kao iz zemalja trećeg sveta čim se malo pomeriš iz centra ili najnovijih naselja. Malo bolji.

Nema ništa bolje od ostanka u svojoj zemlji ko ikako može. A ne za malo bolji standard da prodaš sve!

flat earth

pre 1 godinu

Neko ko u komentarima koristi izraze kao što je “individualni genijalizam”, i iz neobaveštenosti ignoriše kineski rast kakav noje viđen u celokupnoj ljudskoj istoriji bi da određuje geopolitičke i geostrateške procese - svaka država i civilizacija po nekad dođe u priliku da popuje drugima i usmerava tokove u svoju korist, samo to ne znači da je baš bogomdana za sva vremena. Živi bili pa videli.

Nekad su se neki tako divili i Osmanlijama ;)