Subota, 22.01.2022.

16:15

Umesto prekovremenog - produženi rad

O prekovremenom radu postoje različita mišljenja, često suprotstavljena, u zavisnosti od toga da li se posmatra iz ugla poslodavca ili radnika.

Izvor: Biznis.rs

Umesto prekovremenog - produženi rad IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

konfucije

pre 2 godine

Dajte uvedite vise 24h radno vreme, da radimo i zaradimo milionerima milijarde. Nek budu srecni i dugovecni, nek zive komforno, bez briga kako bi mogli da se posvete spasavanju planete, borbi protiv virusa, letom u svemir kao neki. Jer mnogi ljudi ne mogu da razumeju ono sto je Marks objasnio pre vise od 100god, da svi oni koji imaju milione bogate na muci i radu drugih. Kako neki Bil Gejts sada moze da bude altruista i brine o narodu, kada se na grbaci tog naroda i obogatio, jer ga isti nije ni interesovao? Ne znam kuda vise vodi ova civilizacija sa ovakvim svakodnevnim nenormalnim vestima u medijima,ponasanjem politicara, drustva, ovo je pakao i svi smo u njegovom zacaranom krugu.
Samo novac, moc, novac, ja stvarno ne razumem za sta nama kao civilizaciji treba novac?
Uopste nam ne treba, treba nam prijateljstvo, dobrota, povezanost kroz isti humani cilj, delovanje kroz nauku, empatija, vaspitanje, ucenje da izrazimo ono najbolje sto imamo u sebi. To bi bilo nesto normalno, a ovosto radimo je bolesno.

True

pre 2 godine

Zloupotreba je ozakonjena. Svi imaju manjak radne snage i hronicno "iznenada" veci obim posla. Radnici gube prava za koja su se krvavo izborili nasi preci sirom sveta tokom tridesetih i pedesetih godina proslog veka.

Stevan

pre 2 godine

Kako vi mladi kukate... Ja sam u samoupravljanju radio uvek više od radnog vremena, a ne posle kod privatnika. Čak me je gazda poslednjih godina više podsticao da ne radim toliko. Rad je stvorio čoveka, zapamtite.

EU

pre 2 godine

Slobodno vrijeme nema cijenu, mogao bi da radim i 40-50 h prekovremeni ali ne zelim jer drzava uze sve sebi ako predjes 20-25 prekovremeni. Poslodavac ima obavezu da do cetvrtka u podne me pita za radnu subotu 4-5 sati ako zeli da dodjem. I da, nema kesa na ruke, u uredjenim zemljama to se zove korupcija.

Dexter

pre 2 godine

U Norveskoj, poslodavca koji ne postuje placanje prekovremenog ili drzi radnike na crno smatraju kriminalcem koji pokusavaju da se bave biznisom. Da ne govorim da mogu da idu i u zatvor zbog toga.

A narod napušta Srbiju

pre 2 godine

"U platnim listama, ako je postojao prekovremeni rad on mora biti evidentiran, u suprotnom poslodavac rizikuje da plati kaznu u iznosu do 300.000 dinara", ističe Vještica.

Pa ovo nije ozbiljna pretnja ni za čoveka koji ima malo veći zasad malina. Usput koliko je kazni napisano prošle godine? Dok bi mislite kako uspešno prodajete maglu narod napušta Srbiju.

Nenad

pre 2 godine

Radim u zdravstu u sluzbi za hitnu medicinsku pomoc.Imam skraceko radno vreme 35 h nedeljno.Imam pripravnos koja iznosi oko 230 h mesecno(pasivna),dajem prekovremeni rad i do 12 h preko redovnog rada.Na mesecnom nivo i do 60 h.Da li je to po zakonu?

topa pn

pre 2 godine

Radio sam kao automehanicar kod autobuskog prevoznika. Radio sam svaki radni dan minimum 10-12 sati a sigurno jednput mesecno 24 sata. Prekovremeno nikad nije placeno za godisnji odmor to bolje nemoj ni da pitas. Posto smo radili redovne linije za 2 Evropske destnacije imali smo i radionice u tim gradovima to nam se placalo 20e po radnom danu od 12-20 sati rada. Platu minimalac ide preko banke ostatak na ruke i naravno prijava za penzino i socijano se odbije od tog dela sto prmas na ruke.Ako hoces mozes da radis neprijavljen da bi primio celu platu. Tako se to radi i dan danas u Evropsko-Srpskoj firmi.

Branko

pre 2 godine

Cist primer. Stalna praksa. Nadlezne inspekcije zmure. Najveca kompanina u Vojvodini. Postoje primeri da se radi subotom, radi se nedeljom, koleginice su prosle nedelje radile do 4 ujuteu a u 8 u ponedeljak opet na poslu. Neki sakupe za mesec i preko 80 sati prekovremenih. 8 h redovnog rada je misaona imenica. Zakon o radu.. Ali takvo vreme doslo.

Stanislav St.

pre 2 godine

Lepo zvuči, ali prava radnika u Srbiji niko ne poštuje, a još manje kontroliše ili kažnjava.
Država je okrenula glavu od ovog problema i poslodavci rade štogod im je volja, ucenjujući radnike otkazom.

Dusan

pre 2 godine

U koliko radnik radi prekovremeno, a nije adekvatno plaćen za to, deo kazne koju poslodavac plaća, treba dati radniku. Ispada da samo država treba da ima korist od naplaćene kazne.

Jovan

pre 2 godine

ovo za prekovremeno mi plate ne bas 125% ali daju 100% to je "miki maus" šta se sve ne poštuje ..
- prijava na full iznos zarade
- zaštitna oprema od toga nema ništa
- slabo grejanje
- troskovi putovanja do posla(20km dnevno)
- radim na 3 radna mesta i opet sam "nesposoban" po njihovom rečima..
jel može da mi kaže neko savet kako iskoreniti to iz naše države , mora da se poštuje to što se potpiše u ugovoru i da se znaju tu neka prava i obaveze.

okultis

pre 2 godine

Radim u poljoprivredi. Trenutno nemamo posla zbog vremenskih uslova i takva je faza da nema šta i da se radi u polju. Od marta do decembra se radi većinom po 12h, sem kada pljušti kiša. Znači, takav je posao da moramo raditi po 12h veći deo godine.

Ciklicna desavanja….

pre 2 godine

A u stvari sve je vise prisutno da jedan radnik radi posao koji bi trebalo da rade dva radnika i sl i kada se pobuni onda nije preoterecen nego neefikasan…Odnosi se na oba pola, da ne bude zabune…

mj

pre 2 godine

Treba ta kazna od 600,000 ili vise dinara da ide 80% ostecenom radniku, 10% inspektoru i 10% drzavi. Onda ce 90% ovih sto trpe da prijave svoje poslodavce, a i inspektor ce imati motivaciju da pise kazne (a ne da parazitira ili uzima mito kao do sad)

MM

pre 2 godine

Zasto bi radnik bio obavezan ostati duze na poslu ako poslodavac to zahtjeva od njega. Sta ja imam sa njegovim planovima proizvodnje/prodaje/ usluga, trebao je organizovati profesionalnije posao.
Valjda je meni vazniji moj socijalni zivot, moja porodica, od bilo cije firme..
Normalno bi bilo da me sef pita hocu li ja da ostanem duze, ako hocu da zaradim ostanem, ako necu odem kuci nakon moje smjene.
Tako je u zemlji u kojoj ja zivim/radim, u Srb je drugacije , znam.

Huan Pablo Don Fernando

pre 2 godine

cuj ti to, "prema zakonu na zahtev poslodavca, zaposleni je duzan da radi duze od radnog vremena, u slucaju vise sile"!! mozda je tako u moldaviji, centralnoafrickoj republici, srbiji...u normalnim zemljama svakako nije! evo radim u veroni u ozbiljnoj firmi koja izmedju ostalog saradjuje i sa pumom, sa applom, sa mnostvom bolnica sirom italije, radimo dosta sa baltickim zemljama...posla zadnjih godina ima preko glave, malo je u jeku korone pre godinu dana stalo sve na par meseci, ali sada radimo punom parom...radno vreme mi pocinje u 8 zavrsavam u pola 5 imam dve pauze po 15 min za dorucak i popodne za uzinu i pauzu od 45 min za rucak, radim od ponedeljka do petka i jednu subotu u mesecu, kada radim tu subotu, ostajem kuci jedan dan preko nedelje, u dogovoru sa sefom! sve preko ovoga navedenog je prekovremeni rad, na koji bez obzira na obim posla, niko od radnika nije obavezan, vec dolazi iskljucivo svojom voljom i po svojoj zelji i potrebi...ja primera radi cesto pocinjem u 7, znaci sat prekovremeno dnevno i taj sat mi je placen 35% vise, imam oko 11e satnicu, plus tih 35%, toliko si placen prva 4 sata u radnoj nedelji, koja napravis prekovremeno, svaki sledeci sat je 45% vise...ako odem koju subotu, ili taj jedan dan u nedelji kada mi zbog radne subote sleduje odmor placen sam 55% vise po satu, po nekada gazda tu subotu plati na "crno", ako ostanem 8 sati, znaci citav radni dan prekivremeno, dobijem 140e cisto i u obracunu od plate mi stoji kao bonus, tako gazda i firma izadju u susret pojedinim radnicima, nagrade ih u nekom smislu...ako odem nedeljom ili praznicima, sto se desava retko, placen sam 100% vise...takodje moja firma nudi i mogucnost, da prekovremene sata prebacite u godisnji odmor, svakih 8 sati prekovremenog rada, jedan dan odmora, koji naravno mozete iskoristiti kada god vi zelite, mozete cak tako zaraditi i citavu nedelju odmora, pa kada je kolektivno zatvaranje na leto ili za bozic, vi mozete to da iskoristite i da budete na odmoru citavu sedmicu duze od kolega!!!

ko voli nek izvoli, više slobodnog vremena za mene

pre 2 godine

"drugi u prekovremenom radu vide mogućnost postizanja boljeg učinka, ali i veće zarade."


Pa i od boljeg učinka postoji bolji učinak. I od veće zarade postoji još veća zarada. I čemu sve to onda? Dokle, dok ne crkneš u tuđoj firmi?

stefan beograd

pre 2 godine

i kod privatnika i sada u drzavnoj firmi, radio sam prekovremeno. Razlika je sto me je privatnik (banka) placala ohoho za to prekovremeno ali je bilo cesto, dok u drzavnoj firmi je redje ali to kao +25% na satnicu ne moxe da nadomesti izgubljeno vreme i postoji granica te sam dobio slobodne dane da koristim kad oni pozele a ne kad ja zelim...

Sreten Zujkic

pre 2 godine

"Prekovremenim radom se smatra samo onaj koji je nastao pod faktorom iznenađenja, a ne da je unapred organizovan od strane poslodavca", napominje advokat Branislav Vještica.

U bivšoj ino firmi radih više meseci za redom prekovremeno jer su hteli što pre da pokrenu novi pogon. Bio je to izrazito fizički rad u teškim uslovima (zima, hala bez grejanja i sl.) minimum 20 sati na nedeljnom nivou a čak su hteli u tom periodu da nam ukinu vikend kao takav te da nam dozvole samo 1 (jedan) slobodan dan mesečno. Uredno su plaćali sve prekovremene sate koje je doduše zbog prekoracenja granice od max 32 sata delimično pojeo porez i dobio si isplatu kao običan sat. I tako, obrni-okreni radnici uvek nastradaju.

Nikiton

pre 2 godine

izvinjavam se ali ako usled previse dece u kuci skoli ili vrticu i obaveza posle posla koje imamo supruga i ja,nismo u mogucnosti da ostanemo sat ili dva duze?? Kako to onda ide,da sami damo otkaz ili da cekamo da ga dobijemo?? Ili da trpimo sto smo pravili toliko dece kada dadilju ne mozemo da platimo? Kada se svi u evropi trude da smanje radno vreme i uvedu neradan petak,mi idemo klizno u trecu smenu.Sramota.

Dusan

pre 2 godine

U koliko radnik radi prekovremeno, a nije adekvatno plaćen za to, deo kazne koju poslodavac plaća, treba dati radniku. Ispada da samo država treba da ima korist od naplaćene kazne.

Ciklicna desavanja….

pre 2 godine

A u stvari sve je vise prisutno da jedan radnik radi posao koji bi trebalo da rade dva radnika i sl i kada se pobuni onda nije preoterecen nego neefikasan…Odnosi se na oba pola, da ne bude zabune…

Nikiton

pre 2 godine

izvinjavam se ali ako usled previse dece u kuci skoli ili vrticu i obaveza posle posla koje imamo supruga i ja,nismo u mogucnosti da ostanemo sat ili dva duze?? Kako to onda ide,da sami damo otkaz ili da cekamo da ga dobijemo?? Ili da trpimo sto smo pravili toliko dece kada dadilju ne mozemo da platimo? Kada se svi u evropi trude da smanje radno vreme i uvedu neradan petak,mi idemo klizno u trecu smenu.Sramota.

MM

pre 2 godine

Zasto bi radnik bio obavezan ostati duze na poslu ako poslodavac to zahtjeva od njega. Sta ja imam sa njegovim planovima proizvodnje/prodaje/ usluga, trebao je organizovati profesionalnije posao.
Valjda je meni vazniji moj socijalni zivot, moja porodica, od bilo cije firme..
Normalno bi bilo da me sef pita hocu li ja da ostanem duze, ako hocu da zaradim ostanem, ako necu odem kuci nakon moje smjene.
Tako je u zemlji u kojoj ja zivim/radim, u Srb je drugacije , znam.

Sreten Zujkic

pre 2 godine

"Prekovremenim radom se smatra samo onaj koji je nastao pod faktorom iznenađenja, a ne da je unapred organizovan od strane poslodavca", napominje advokat Branislav Vještica.

U bivšoj ino firmi radih više meseci za redom prekovremeno jer su hteli što pre da pokrenu novi pogon. Bio je to izrazito fizički rad u teškim uslovima (zima, hala bez grejanja i sl.) minimum 20 sati na nedeljnom nivou a čak su hteli u tom periodu da nam ukinu vikend kao takav te da nam dozvole samo 1 (jedan) slobodan dan mesečno. Uredno su plaćali sve prekovremene sate koje je doduše zbog prekoracenja granice od max 32 sata delimično pojeo porez i dobio si isplatu kao običan sat. I tako, obrni-okreni radnici uvek nastradaju.

mj

pre 2 godine

Treba ta kazna od 600,000 ili vise dinara da ide 80% ostecenom radniku, 10% inspektoru i 10% drzavi. Onda ce 90% ovih sto trpe da prijave svoje poslodavce, a i inspektor ce imati motivaciju da pise kazne (a ne da parazitira ili uzima mito kao do sad)

Stanislav St.

pre 2 godine

Lepo zvuči, ali prava radnika u Srbiji niko ne poštuje, a još manje kontroliše ili kažnjava.
Država je okrenula glavu od ovog problema i poslodavci rade štogod im je volja, ucenjujući radnike otkazom.

topa pn

pre 2 godine

Radio sam kao automehanicar kod autobuskog prevoznika. Radio sam svaki radni dan minimum 10-12 sati a sigurno jednput mesecno 24 sata. Prekovremeno nikad nije placeno za godisnji odmor to bolje nemoj ni da pitas. Posto smo radili redovne linije za 2 Evropske destnacije imali smo i radionice u tim gradovima to nam se placalo 20e po radnom danu od 12-20 sati rada. Platu minimalac ide preko banke ostatak na ruke i naravno prijava za penzino i socijano se odbije od tog dela sto prmas na ruke.Ako hoces mozes da radis neprijavljen da bi primio celu platu. Tako se to radi i dan danas u Evropsko-Srpskoj firmi.

Huan Pablo Don Fernando

pre 2 godine

cuj ti to, "prema zakonu na zahtev poslodavca, zaposleni je duzan da radi duze od radnog vremena, u slucaju vise sile"!! mozda je tako u moldaviji, centralnoafrickoj republici, srbiji...u normalnim zemljama svakako nije! evo radim u veroni u ozbiljnoj firmi koja izmedju ostalog saradjuje i sa pumom, sa applom, sa mnostvom bolnica sirom italije, radimo dosta sa baltickim zemljama...posla zadnjih godina ima preko glave, malo je u jeku korone pre godinu dana stalo sve na par meseci, ali sada radimo punom parom...radno vreme mi pocinje u 8 zavrsavam u pola 5 imam dve pauze po 15 min za dorucak i popodne za uzinu i pauzu od 45 min za rucak, radim od ponedeljka do petka i jednu subotu u mesecu, kada radim tu subotu, ostajem kuci jedan dan preko nedelje, u dogovoru sa sefom! sve preko ovoga navedenog je prekovremeni rad, na koji bez obzira na obim posla, niko od radnika nije obavezan, vec dolazi iskljucivo svojom voljom i po svojoj zelji i potrebi...ja primera radi cesto pocinjem u 7, znaci sat prekovremeno dnevno i taj sat mi je placen 35% vise, imam oko 11e satnicu, plus tih 35%, toliko si placen prva 4 sata u radnoj nedelji, koja napravis prekovremeno, svaki sledeci sat je 45% vise...ako odem koju subotu, ili taj jedan dan u nedelji kada mi zbog radne subote sleduje odmor placen sam 55% vise po satu, po nekada gazda tu subotu plati na "crno", ako ostanem 8 sati, znaci citav radni dan prekivremeno, dobijem 140e cisto i u obracunu od plate mi stoji kao bonus, tako gazda i firma izadju u susret pojedinim radnicima, nagrade ih u nekom smislu...ako odem nedeljom ili praznicima, sto se desava retko, placen sam 100% vise...takodje moja firma nudi i mogucnost, da prekovremene sata prebacite u godisnji odmor, svakih 8 sati prekovremenog rada, jedan dan odmora, koji naravno mozete iskoristiti kada god vi zelite, mozete cak tako zaraditi i citavu nedelju odmora, pa kada je kolektivno zatvaranje na leto ili za bozic, vi mozete to da iskoristite i da budete na odmoru citavu sedmicu duze od kolega!!!

ko voli nek izvoli, više slobodnog vremena za mene

pre 2 godine

"drugi u prekovremenom radu vide mogućnost postizanja boljeg učinka, ali i veće zarade."


Pa i od boljeg učinka postoji bolji učinak. I od veće zarade postoji još veća zarada. I čemu sve to onda? Dokle, dok ne crkneš u tuđoj firmi?

Jovan

pre 2 godine

ovo za prekovremeno mi plate ne bas 125% ali daju 100% to je "miki maus" šta se sve ne poštuje ..
- prijava na full iznos zarade
- zaštitna oprema od toga nema ništa
- slabo grejanje
- troskovi putovanja do posla(20km dnevno)
- radim na 3 radna mesta i opet sam "nesposoban" po njihovom rečima..
jel može da mi kaže neko savet kako iskoreniti to iz naše države , mora da se poštuje to što se potpiše u ugovoru i da se znaju tu neka prava i obaveze.

A narod napušta Srbiju

pre 2 godine

"U platnim listama, ako je postojao prekovremeni rad on mora biti evidentiran, u suprotnom poslodavac rizikuje da plati kaznu u iznosu do 300.000 dinara", ističe Vještica.

Pa ovo nije ozbiljna pretnja ni za čoveka koji ima malo veći zasad malina. Usput koliko je kazni napisano prošle godine? Dok bi mislite kako uspešno prodajete maglu narod napušta Srbiju.

Branko

pre 2 godine

Cist primer. Stalna praksa. Nadlezne inspekcije zmure. Najveca kompanina u Vojvodini. Postoje primeri da se radi subotom, radi se nedeljom, koleginice su prosle nedelje radile do 4 ujuteu a u 8 u ponedeljak opet na poslu. Neki sakupe za mesec i preko 80 sati prekovremenih. 8 h redovnog rada je misaona imenica. Zakon o radu.. Ali takvo vreme doslo.

Dexter

pre 2 godine

U Norveskoj, poslodavca koji ne postuje placanje prekovremenog ili drzi radnike na crno smatraju kriminalcem koji pokusavaju da se bave biznisom. Da ne govorim da mogu da idu i u zatvor zbog toga.

stefan beograd

pre 2 godine

i kod privatnika i sada u drzavnoj firmi, radio sam prekovremeno. Razlika je sto me je privatnik (banka) placala ohoho za to prekovremeno ali je bilo cesto, dok u drzavnoj firmi je redje ali to kao +25% na satnicu ne moxe da nadomesti izgubljeno vreme i postoji granica te sam dobio slobodne dane da koristim kad oni pozele a ne kad ja zelim...

Nenad

pre 2 godine

Radim u zdravstu u sluzbi za hitnu medicinsku pomoc.Imam skraceko radno vreme 35 h nedeljno.Imam pripravnos koja iznosi oko 230 h mesecno(pasivna),dajem prekovremeni rad i do 12 h preko redovnog rada.Na mesecnom nivo i do 60 h.Da li je to po zakonu?

konfucije

pre 2 godine

Dajte uvedite vise 24h radno vreme, da radimo i zaradimo milionerima milijarde. Nek budu srecni i dugovecni, nek zive komforno, bez briga kako bi mogli da se posvete spasavanju planete, borbi protiv virusa, letom u svemir kao neki. Jer mnogi ljudi ne mogu da razumeju ono sto je Marks objasnio pre vise od 100god, da svi oni koji imaju milione bogate na muci i radu drugih. Kako neki Bil Gejts sada moze da bude altruista i brine o narodu, kada se na grbaci tog naroda i obogatio, jer ga isti nije ni interesovao? Ne znam kuda vise vodi ova civilizacija sa ovakvim svakodnevnim nenormalnim vestima u medijima,ponasanjem politicara, drustva, ovo je pakao i svi smo u njegovom zacaranom krugu.
Samo novac, moc, novac, ja stvarno ne razumem za sta nama kao civilizaciji treba novac?
Uopste nam ne treba, treba nam prijateljstvo, dobrota, povezanost kroz isti humani cilj, delovanje kroz nauku, empatija, vaspitanje, ucenje da izrazimo ono najbolje sto imamo u sebi. To bi bilo nesto normalno, a ovosto radimo je bolesno.

True

pre 2 godine

Zloupotreba je ozakonjena. Svi imaju manjak radne snage i hronicno "iznenada" veci obim posla. Radnici gube prava za koja su se krvavo izborili nasi preci sirom sveta tokom tridesetih i pedesetih godina proslog veka.

okultis

pre 2 godine

Radim u poljoprivredi. Trenutno nemamo posla zbog vremenskih uslova i takva je faza da nema šta i da se radi u polju. Od marta do decembra se radi većinom po 12h, sem kada pljušti kiša. Znači, takav je posao da moramo raditi po 12h veći deo godine.

EU

pre 2 godine

Slobodno vrijeme nema cijenu, mogao bi da radim i 40-50 h prekovremeni ali ne zelim jer drzava uze sve sebi ako predjes 20-25 prekovremeni. Poslodavac ima obavezu da do cetvrtka u podne me pita za radnu subotu 4-5 sati ako zeli da dodjem. I da, nema kesa na ruke, u uredjenim zemljama to se zove korupcija.

Stevan

pre 2 godine

Kako vi mladi kukate... Ja sam u samoupravljanju radio uvek više od radnog vremena, a ne posle kod privatnika. Čak me je gazda poslednjih godina više podsticao da ne radim toliko. Rad je stvorio čoveka, zapamtite.

Stevan

pre 2 godine

Kako vi mladi kukate... Ja sam u samoupravljanju radio uvek više od radnog vremena, a ne posle kod privatnika. Čak me je gazda poslednjih godina više podsticao da ne radim toliko. Rad je stvorio čoveka, zapamtite.

Nikiton

pre 2 godine

izvinjavam se ali ako usled previse dece u kuci skoli ili vrticu i obaveza posle posla koje imamo supruga i ja,nismo u mogucnosti da ostanemo sat ili dva duze?? Kako to onda ide,da sami damo otkaz ili da cekamo da ga dobijemo?? Ili da trpimo sto smo pravili toliko dece kada dadilju ne mozemo da platimo? Kada se svi u evropi trude da smanje radno vreme i uvedu neradan petak,mi idemo klizno u trecu smenu.Sramota.

Huan Pablo Don Fernando

pre 2 godine

cuj ti to, "prema zakonu na zahtev poslodavca, zaposleni je duzan da radi duze od radnog vremena, u slucaju vise sile"!! mozda je tako u moldaviji, centralnoafrickoj republici, srbiji...u normalnim zemljama svakako nije! evo radim u veroni u ozbiljnoj firmi koja izmedju ostalog saradjuje i sa pumom, sa applom, sa mnostvom bolnica sirom italije, radimo dosta sa baltickim zemljama...posla zadnjih godina ima preko glave, malo je u jeku korone pre godinu dana stalo sve na par meseci, ali sada radimo punom parom...radno vreme mi pocinje u 8 zavrsavam u pola 5 imam dve pauze po 15 min za dorucak i popodne za uzinu i pauzu od 45 min za rucak, radim od ponedeljka do petka i jednu subotu u mesecu, kada radim tu subotu, ostajem kuci jedan dan preko nedelje, u dogovoru sa sefom! sve preko ovoga navedenog je prekovremeni rad, na koji bez obzira na obim posla, niko od radnika nije obavezan, vec dolazi iskljucivo svojom voljom i po svojoj zelji i potrebi...ja primera radi cesto pocinjem u 7, znaci sat prekovremeno dnevno i taj sat mi je placen 35% vise, imam oko 11e satnicu, plus tih 35%, toliko si placen prva 4 sata u radnoj nedelji, koja napravis prekovremeno, svaki sledeci sat je 45% vise...ako odem koju subotu, ili taj jedan dan u nedelji kada mi zbog radne subote sleduje odmor placen sam 55% vise po satu, po nekada gazda tu subotu plati na "crno", ako ostanem 8 sati, znaci citav radni dan prekivremeno, dobijem 140e cisto i u obracunu od plate mi stoji kao bonus, tako gazda i firma izadju u susret pojedinim radnicima, nagrade ih u nekom smislu...ako odem nedeljom ili praznicima, sto se desava retko, placen sam 100% vise...takodje moja firma nudi i mogucnost, da prekovremene sata prebacite u godisnji odmor, svakih 8 sati prekovremenog rada, jedan dan odmora, koji naravno mozete iskoristiti kada god vi zelite, mozete cak tako zaraditi i citavu nedelju odmora, pa kada je kolektivno zatvaranje na leto ili za bozic, vi mozete to da iskoristite i da budete na odmoru citavu sedmicu duze od kolega!!!

MM

pre 2 godine

Zasto bi radnik bio obavezan ostati duze na poslu ako poslodavac to zahtjeva od njega. Sta ja imam sa njegovim planovima proizvodnje/prodaje/ usluga, trebao je organizovati profesionalnije posao.
Valjda je meni vazniji moj socijalni zivot, moja porodica, od bilo cije firme..
Normalno bi bilo da me sef pita hocu li ja da ostanem duze, ako hocu da zaradim ostanem, ako necu odem kuci nakon moje smjene.
Tako je u zemlji u kojoj ja zivim/radim, u Srb je drugacije , znam.

ko voli nek izvoli, više slobodnog vremena za mene

pre 2 godine

"drugi u prekovremenom radu vide mogućnost postizanja boljeg učinka, ali i veće zarade."


Pa i od boljeg učinka postoji bolji učinak. I od veće zarade postoji još veća zarada. I čemu sve to onda? Dokle, dok ne crkneš u tuđoj firmi?

okultis

pre 2 godine

Radim u poljoprivredi. Trenutno nemamo posla zbog vremenskih uslova i takva je faza da nema šta i da se radi u polju. Od marta do decembra se radi većinom po 12h, sem kada pljušti kiša. Znači, takav je posao da moramo raditi po 12h veći deo godine.

konfucije

pre 2 godine

Dajte uvedite vise 24h radno vreme, da radimo i zaradimo milionerima milijarde. Nek budu srecni i dugovecni, nek zive komforno, bez briga kako bi mogli da se posvete spasavanju planete, borbi protiv virusa, letom u svemir kao neki. Jer mnogi ljudi ne mogu da razumeju ono sto je Marks objasnio pre vise od 100god, da svi oni koji imaju milione bogate na muci i radu drugih. Kako neki Bil Gejts sada moze da bude altruista i brine o narodu, kada se na grbaci tog naroda i obogatio, jer ga isti nije ni interesovao? Ne znam kuda vise vodi ova civilizacija sa ovakvim svakodnevnim nenormalnim vestima u medijima,ponasanjem politicara, drustva, ovo je pakao i svi smo u njegovom zacaranom krugu.
Samo novac, moc, novac, ja stvarno ne razumem za sta nama kao civilizaciji treba novac?
Uopste nam ne treba, treba nam prijateljstvo, dobrota, povezanost kroz isti humani cilj, delovanje kroz nauku, empatija, vaspitanje, ucenje da izrazimo ono najbolje sto imamo u sebi. To bi bilo nesto normalno, a ovosto radimo je bolesno.

Dusan

pre 2 godine

U koliko radnik radi prekovremeno, a nije adekvatno plaćen za to, deo kazne koju poslodavac plaća, treba dati radniku. Ispada da samo država treba da ima korist od naplaćene kazne.

Sreten Zujkic

pre 2 godine

"Prekovremenim radom se smatra samo onaj koji je nastao pod faktorom iznenađenja, a ne da je unapred organizovan od strane poslodavca", napominje advokat Branislav Vještica.

U bivšoj ino firmi radih više meseci za redom prekovremeno jer su hteli što pre da pokrenu novi pogon. Bio je to izrazito fizički rad u teškim uslovima (zima, hala bez grejanja i sl.) minimum 20 sati na nedeljnom nivou a čak su hteli u tom periodu da nam ukinu vikend kao takav te da nam dozvole samo 1 (jedan) slobodan dan mesečno. Uredno su plaćali sve prekovremene sate koje je doduše zbog prekoracenja granice od max 32 sata delimično pojeo porez i dobio si isplatu kao običan sat. I tako, obrni-okreni radnici uvek nastradaju.

mj

pre 2 godine

Treba ta kazna od 600,000 ili vise dinara da ide 80% ostecenom radniku, 10% inspektoru i 10% drzavi. Onda ce 90% ovih sto trpe da prijave svoje poslodavce, a i inspektor ce imati motivaciju da pise kazne (a ne da parazitira ili uzima mito kao do sad)

Branko

pre 2 godine

Cist primer. Stalna praksa. Nadlezne inspekcije zmure. Najveca kompanina u Vojvodini. Postoje primeri da se radi subotom, radi se nedeljom, koleginice su prosle nedelje radile do 4 ujuteu a u 8 u ponedeljak opet na poslu. Neki sakupe za mesec i preko 80 sati prekovremenih. 8 h redovnog rada je misaona imenica. Zakon o radu.. Ali takvo vreme doslo.

stefan beograd

pre 2 godine

i kod privatnika i sada u drzavnoj firmi, radio sam prekovremeno. Razlika je sto me je privatnik (banka) placala ohoho za to prekovremeno ali je bilo cesto, dok u drzavnoj firmi je redje ali to kao +25% na satnicu ne moxe da nadomesti izgubljeno vreme i postoji granica te sam dobio slobodne dane da koristim kad oni pozele a ne kad ja zelim...

EU

pre 2 godine

Slobodno vrijeme nema cijenu, mogao bi da radim i 40-50 h prekovremeni ali ne zelim jer drzava uze sve sebi ako predjes 20-25 prekovremeni. Poslodavac ima obavezu da do cetvrtka u podne me pita za radnu subotu 4-5 sati ako zeli da dodjem. I da, nema kesa na ruke, u uredjenim zemljama to se zove korupcija.

Stanislav St.

pre 2 godine

Lepo zvuči, ali prava radnika u Srbiji niko ne poštuje, a još manje kontroliše ili kažnjava.
Država je okrenula glavu od ovog problema i poslodavci rade štogod im je volja, ucenjujući radnike otkazom.

Jovan

pre 2 godine

ovo za prekovremeno mi plate ne bas 125% ali daju 100% to je "miki maus" šta se sve ne poštuje ..
- prijava na full iznos zarade
- zaštitna oprema od toga nema ništa
- slabo grejanje
- troskovi putovanja do posla(20km dnevno)
- radim na 3 radna mesta i opet sam "nesposoban" po njihovom rečima..
jel može da mi kaže neko savet kako iskoreniti to iz naše države , mora da se poštuje to što se potpiše u ugovoru i da se znaju tu neka prava i obaveze.

Nenad

pre 2 godine

Radim u zdravstu u sluzbi za hitnu medicinsku pomoc.Imam skraceko radno vreme 35 h nedeljno.Imam pripravnos koja iznosi oko 230 h mesecno(pasivna),dajem prekovremeni rad i do 12 h preko redovnog rada.Na mesecnom nivo i do 60 h.Da li je to po zakonu?

A narod napušta Srbiju

pre 2 godine

"U platnim listama, ako je postojao prekovremeni rad on mora biti evidentiran, u suprotnom poslodavac rizikuje da plati kaznu u iznosu do 300.000 dinara", ističe Vještica.

Pa ovo nije ozbiljna pretnja ni za čoveka koji ima malo veći zasad malina. Usput koliko je kazni napisano prošle godine? Dok bi mislite kako uspešno prodajete maglu narod napušta Srbiju.

True

pre 2 godine

Zloupotreba je ozakonjena. Svi imaju manjak radne snage i hronicno "iznenada" veci obim posla. Radnici gube prava za koja su se krvavo izborili nasi preci sirom sveta tokom tridesetih i pedesetih godina proslog veka.

topa pn

pre 2 godine

Radio sam kao automehanicar kod autobuskog prevoznika. Radio sam svaki radni dan minimum 10-12 sati a sigurno jednput mesecno 24 sata. Prekovremeno nikad nije placeno za godisnji odmor to bolje nemoj ni da pitas. Posto smo radili redovne linije za 2 Evropske destnacije imali smo i radionice u tim gradovima to nam se placalo 20e po radnom danu od 12-20 sati rada. Platu minimalac ide preko banke ostatak na ruke i naravno prijava za penzino i socijano se odbije od tog dela sto prmas na ruke.Ako hoces mozes da radis neprijavljen da bi primio celu platu. Tako se to radi i dan danas u Evropsko-Srpskoj firmi.

Ciklicna desavanja….

pre 2 godine

A u stvari sve je vise prisutno da jedan radnik radi posao koji bi trebalo da rade dva radnika i sl i kada se pobuni onda nije preoterecen nego neefikasan…Odnosi se na oba pola, da ne bude zabune…

Dexter

pre 2 godine

U Norveskoj, poslodavca koji ne postuje placanje prekovremenog ili drzi radnike na crno smatraju kriminalcem koji pokusavaju da se bave biznisom. Da ne govorim da mogu da idu i u zatvor zbog toga.