Ponedeljak, 11.10.2021.

20:20

Dolaru preti katastrofa: Amerika više neće moći da otplaćuje dugove?

Kina ima američkih obveznica u vrednosti većoj od bilion dolara.

Izvor: Veèernji list

Dolaru preti katastrofa: Amerika više neæe moæi da otplaæuje dugove? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Sima

pre 2 godine

Odkad znam za sebe,Nemačka(iako porušena)se brzo vratila,Austrija Švajcarska I naravno Amerika,posle par godina krize će se opet podići,a mi balkanci u večnom blatu nekad manjem nekad većem, ali večito neka muka...

Onako samo usput

pre 2 godine

"Ako propadne Amerika, propašće i ostatak sveta". Po kojoj to logici se tvrdi? Da vidimo istoriju malo. Propala Stara Grčka, nastao Rim. Propalo Rimsko carstvo,ostala Vizantija. Propala Vizantija, nastalo Zapadno Rimsko Carstvo. Propalo Zapadno Rimsko Carstvo, nastalo Osmanlijsko. Propalo Osmanlijsko,Rusko,Britansko,Austrougarsko...četiri carstva propala, pa svet ostao.Nikle nove sile SAD-e i Rusija. Samo se više tešite ako propadne SAD-e da će povući sa sobom i ostatak sveta. Jedino čega se treba bojati i to je ono što plaši Kinu, jeste da ako propadne SAD-e ili Rusija, mogu potegnuti nuklearke. I to je jedini strah. A svet će i dalje preživeti pad jedne ili više svetskih sila. Umesto njih će se pojaviti neke nove sile.

Peter Vujin

pre 2 godine

Ok poslednje: ja Sam iz Sjedinjenih Drzava, radio u pizerije, klubu, restoran, postao advokat, izbegao u RS. Od 1989 je val krenuo na dole, USA ostala bankrotirana (#1. Veci dug od vlasnishtva, #2. NE mogu da plate racune na vreme, onda dizu debt limit). Bice u najskorijoj buducnosti ISTO kao USSR, a Kina, Rusija, Iran I Srbija ne moraju da brinu. Svet se uvek okrece, od 1989te su plate u USA *manje* danas u realnoj vrednost, drugi Amerikanci kazu: Americki San je sada da odes is USA. Hvala.

Peter Vujin

pre 2 godine

Hvala Bogu. Moja penzijica za Koji Sam radio 25+ godina, uplatio 280$k u sistem, sad sa njom zivim ne luxuzno, nego samo be moram da radim u RS (kola stara 8 godina, itd.) Vredece 1500 dinara, ne dollara...:))))))) :(

Paja

pre 2 godine

U principu svaka drzava koja stampa svoj novac moze da odstampa nekoliko milijardi,ode u susednu drzavu i kupi resurse koji su joj neophodni.Naravno da je to nemoguce. Mi balkanci znamo da je to nemoguce,dopisivali smo one nule na novcanice,to mu dodje isto.

WotS

pre 2 godine

Nije baš nikakva tajna da su SAD izabrale visokorizičnu "kockarsku" taktiku onog momenta kada su se odrekle zlatne podloge za dolar i krenule se obilatim štampanjem para kao načinom da pokriju sve budžetske rupe, sve obaveze, troškove i ulaganja. I nije nikakva tajna da takav "lasvegaski" ekonomski koncept, u sadružju sa suštinski kladioničarskim principom poslovanja berze, predstavlja recept za siguran pad u ambis. Međutim, problem je u činjenici da takav (kad-tad neumitan) rasplet ne odgovora baš nikome u svetu, jer su sve ostale države ekonomski "taoci" onoga što se dešava u SAD. Ako bi se dopustilo da prirodna ekonomska logika učini svoje, nastao bi nezamisliv haos i globalna kriza za koju bi ona iz 1930-ih bila priča iz obdaništa. Tako se i došlo u sadašnju pat poziciju u kojoj čak i američki suparnici tolerišu taj prenaduvani balon koji stoji u temelju američke ekonomije i de fakto joj daju veštačko disanje. Cela priča bi mogla još decenijama da potraje, a "odloženi slom" zavisi prevashodno od poverilačkih država koje očigledno nemaju koncept za "dan posle", niti će ga još dugo imati. Naravno, sve vreme postoji konstantna mogućnost berzanskog sloma kakav se desio 2008, ali teško da bi neko izvan SAD to iskoristio da "povuće nogu" i time rizikuje da i on sam bude povučen u ambis.

Kontras

pre 2 godine

Amerika nece propasti tako brzo. Ali, moc Amerike kako finansijska, tako i vojna i politicka, vrlo polako, ali sigurno slabi.

Kina vec polako prelazi u najvecu ekonomsku silu sveta, uskoro i u prvu politicku silu sveta, a na titulu najmocnije vojne sile sveta ce jos pricekati.

Svako ko smatra da ove dve stavke nisu tacne je amerofil ili vrlo naivan.

Милоје

pre 2 godine

И на крају, ко коме, колико и шта дугује? Ко је тај, та, то, шта год да је, власник свега?

Realno

pre 2 godine

Kina je vlasnik 8% americkog duga, da budemo tacni u procentima. U slucaju da odluci da ga se rijesi samo bi drugi subjekat kupio te obeznice, jer su najsigurnije na svijetu. Bio to neki investicioni fond ili hedz fond ili neka suverena drzava je manje bitno, na trzistu kapitala su svi jednaki. Kako god dolar bi ostao nepromijenjen, samo bi trziste obveznica osciliralo i to je to.

Mile

pre 2 godine

Mislim da imam pravo da se izjasnim na ovu temu jer radim kao ekonomista u Skandinaviji, tacnije u jednoj banci, kao savetnik firmi i mogu vam reci da je ovo jedno veliko ”trla baba dlan” i nista vise. Jednostavan razlog je to sto Amerika nikome nije duzna nikakav novac, Amerika nije privatna osoba ili bilo koja drzava pa da se zaduzuje na ovaj ili onaj nacin, da prosi, oni jednostavno odstampaju koliko him treba ili ”podignu gornju granicu duga”. Sav ”dug” koji imaju mogu preko noci da ga vrate ali je problem onda bi nastala hiperinflacija i jos gore rizik da ostatak sveta izgubi poverenje u dolar kao svetu valutu. Njihov ”dug” je hajde recimo vise od 100% BDP-a a Japanski 230% pa zive, kako? Jer i oni kao Amerikanci imaju pravo da stampaju koliko zatreba i ima jos jedna drzava u Evropi koja to moze, pogodite koja? Zamislite da Americka privreda stane, pa svi bi kompjuteri stali, internet, telefon, veliki deo auto industrije, telefoni (imaju ogroman broj patenata), proizvodnja hrane (Nestle…..)…. itd. Znaci da se vise ne zamajavamo ovim glupostima.

Loznica, Gučevo, Cer...

pre 2 godine

Hajde ne ložite više narod. Razumem da živite od ovakvih naslova, ali i laiku je jasno da kad bi Kina to uradila tako naglo: 1)Njena ekonomija bi doživela kolaps, 2)USA i saveznici ne bi imali izbor sem da je napadnu i vrate u kameno doba iz koga su izašli tek pre 5-6 decenija, jer je vojska ogroman trošak, pare bi bile odsečene, a političari bi imali idealan povod da ves zbog siromaštva kanališu ka Kini.

Kada dođe taj dan i USA propadne, biće katastrofa za ceo svet. Možda se za 3-4 generacije razvije lepši i pravedniji svet, ali niko od nas i naših potomaka ne bi to dočekao.

rosko

pre 2 godine

Kina da se reši bilion dolara obveznica u zamenu za šta tačno? Kina kupovala obveznice decenijama da sačuva vrednost zaradjenog novca, i da hoće da ih se reši u jednom danu mora dati popust od bar 50%(više sigurno). Rado bi to sve pokupovali američki i britanski parazitski hedz fondovi i zaradili duplo ili trostruko. Naravno Kina bi tražila zlato, a ovim bi im dali zlatne obveznici kojih ima 8 puta više nego samog zlata. Dolar ne može srušiti nijedna pojedinačna država, uključujući ameriku i njenu federalnu vladu koja ni ne upravlja tom valutom. Od 15tog veka do skoro kraja 19tog veka jedina nezvanično svetska valuta bio je španski dolar. Do 1820ih španska imperija se srušila a španski dolar nastavio biti jedina svetska valuta još decenijama.

Ljuba

pre 2 godine

Ma da, samo nek monetizuju dug, pa nek prave fake izveštaje da je inflacija 2%, pa kad sutra gorivo i hrana skoči duplo, onda će objašnjavati narodu da je to slučajno. Ovo što se trenutno radi je inflacioni porez, kriminal! Svakoj vlasti se isplati da potceni inflaciju, jer joj se realni dugovi smanjuju, kao i plate i transfere koje treba da plati.

čist račun

pre 2 godine

verujem da Kini odgovara ovakva situacija, jer oni zvanično "najveću svetsku silu" drže u šahu. Šta bi bilo ako bi Amerika bankrotirala? Kini trenutno više odgovara da su oni "druga" ekonomska sila u svetu, ali da mogu da rade šta hoće.

meerty

pre 2 godine

celom svetu preti katastrofa
cine sve da ne udju u spiralu recesije
nastampali novcanica i novcanica...
prave vestacku nestasicu svega, gradjevinskog materijala, kompjutetskih cipova, sada energenata
sami kako bi vestacki poskupeli i izazvali inflaciju...
al kad udju u spiralu inflacije....
a verujem da je samo pitanje kada ce se ceo svet naci u hiper inflaciji...
USA pada i izgleda da su izabrali da povuku ceo svet sa sobom...

Marko

pre 2 godine

Amerika je gotova do 2030 max,jednostavno sistem im je skroz pukao.Jednostavno drzave kao sto su Kina,Rusija,Indija i Brazil rastu neverovatnom brzinom,a Americi odgovara samo kada je ceo svet sirotinja onda oni rastu.

Mikii

pre 2 godine

Onog momenta kad srpski narod shvati da kraj Amerike znaci i kraj sveta, postacemo dovoljno osvesceni da krenemo napred. Dok god nam ovakve vesti budu izmamljivale osmeh na lice, bicemo septicka jama Evrope.

Los Angeles

pre 2 godine

Evo nekretnine po svetu već počele da se izražavaju u juanima. Trče ljudi da imaju crvene novčanice ko što je vama srbaljima lepo i rekla baba Vanga i Tarabići.

Pera

pre 2 godine

Kad bi propala USA , propala bi i Kina. Ameri najvise duguju Kini a kad ti gekne duznik a nije vratio novce mozes i ti sa njim. Ali ne bi samo Kina propala i Evropa i mi sa njom, svi. Svi smo u istom cupu sa amerima.

Juho

pre 2 godine

Republikanci i Demokrate ne mogu, kao, da se dogovore. Preti im, kao, opasnost, da bi se ipak na kraju, iz petnih žila, uspeli dogovoriti. Teatar za debile...

Milan Indjija

pre 2 godine

Ovi koji veruju u ovu vest, pa sve i da bude tako, neka znaju da ce Amerika sa dolarom povuci ceo svet ( i vasu Kinu i vasu Rusiju) u propast nesagledivih posledica. Rat i to svetski, nevidjenih razmera bi se desio, a tada bi i narod ekonomskog tigra propao da ne bi znali sta nas je snaslo.

Acs

pre 2 godine

Ajde,ko je ovo pisao zna da većina ne želi ni u snu da trguje Huanom ili jednom.Ako bi proglasili bankrot Hao bi bio baš u svakoj zemlji i naravno u Rusiji.

Vlada

pre 2 godine

Nikom pa ni Kini nije u interesu da slupaju USD, setite se svetske ekonomske krize. A opet USD vredi manje od papira nakome je stampan, potpuno fiktivna valuta sa neogranicenim stampanjem, bez potpore.

Milan Indjija

pre 2 godine

Ovi koji veruju u ovu vest, pa sve i da bude tako, neka znaju da ce Amerika sa dolarom povuci ceo svet ( i vasu Kinu i vasu Rusiju) u propast nesagledivih posledica. Rat i to svetski, nevidjenih razmera bi se desio, a tada bi i narod ekonomskog tigra propao da ne bi znali sta nas je snaslo.

Mikii

pre 2 godine

Onog momenta kad srpski narod shvati da kraj Amerike znaci i kraj sveta, postacemo dovoljno osvesceni da krenemo napred. Dok god nam ovakve vesti budu izmamljivale osmeh na lice, bicemo septicka jama Evrope.

Mile

pre 2 godine

Mislim da imam pravo da se izjasnim na ovu temu jer radim kao ekonomista u Skandinaviji, tacnije u jednoj banci, kao savetnik firmi i mogu vam reci da je ovo jedno veliko ”trla baba dlan” i nista vise. Jednostavan razlog je to sto Amerika nikome nije duzna nikakav novac, Amerika nije privatna osoba ili bilo koja drzava pa da se zaduzuje na ovaj ili onaj nacin, da prosi, oni jednostavno odstampaju koliko him treba ili ”podignu gornju granicu duga”. Sav ”dug” koji imaju mogu preko noci da ga vrate ali je problem onda bi nastala hiperinflacija i jos gore rizik da ostatak sveta izgubi poverenje u dolar kao svetu valutu. Njihov ”dug” je hajde recimo vise od 100% BDP-a a Japanski 230% pa zive, kako? Jer i oni kao Amerikanci imaju pravo da stampaju koliko zatreba i ima jos jedna drzava u Evropi koja to moze, pogodite koja? Zamislite da Americka privreda stane, pa svi bi kompjuteri stali, internet, telefon, veliki deo auto industrije, telefoni (imaju ogroman broj patenata), proizvodnja hrane (Nestle…..)…. itd. Znaci da se vise ne zamajavamo ovim glupostima.

Loznica, Gučevo, Cer...

pre 2 godine

Hajde ne ložite više narod. Razumem da živite od ovakvih naslova, ali i laiku je jasno da kad bi Kina to uradila tako naglo: 1)Njena ekonomija bi doživela kolaps, 2)USA i saveznici ne bi imali izbor sem da je napadnu i vrate u kameno doba iz koga su izašli tek pre 5-6 decenija, jer je vojska ogroman trošak, pare bi bile odsečene, a političari bi imali idealan povod da ves zbog siromaštva kanališu ka Kini.

Kada dođe taj dan i USA propadne, biće katastrofa za ceo svet. Možda se za 3-4 generacije razvije lepši i pravedniji svet, ali niko od nas i naših potomaka ne bi to dočekao.

Los Angeles

pre 2 godine

Evo nekretnine po svetu već počele da se izražavaju u juanima. Trče ljudi da imaju crvene novčanice ko što je vama srbaljima lepo i rekla baba Vanga i Tarabići.

Pera

pre 2 godine

Kad bi propala USA , propala bi i Kina. Ameri najvise duguju Kini a kad ti gekne duznik a nije vratio novce mozes i ti sa njim. Ali ne bi samo Kina propala i Evropa i mi sa njom, svi. Svi smo u istom cupu sa amerima.

meerty

pre 2 godine

celom svetu preti katastrofa
cine sve da ne udju u spiralu recesije
nastampali novcanica i novcanica...
prave vestacku nestasicu svega, gradjevinskog materijala, kompjutetskih cipova, sada energenata
sami kako bi vestacki poskupeli i izazvali inflaciju...
al kad udju u spiralu inflacije....
a verujem da je samo pitanje kada ce se ceo svet naci u hiper inflaciji...
USA pada i izgleda da su izabrali da povuku ceo svet sa sobom...

Juho

pre 2 godine

Republikanci i Demokrate ne mogu, kao, da se dogovore. Preti im, kao, opasnost, da bi se ipak na kraju, iz petnih žila, uspeli dogovoriti. Teatar za debile...

rosko

pre 2 godine

Kina da se reši bilion dolara obveznica u zamenu za šta tačno? Kina kupovala obveznice decenijama da sačuva vrednost zaradjenog novca, i da hoće da ih se reši u jednom danu mora dati popust od bar 50%(više sigurno). Rado bi to sve pokupovali američki i britanski parazitski hedz fondovi i zaradili duplo ili trostruko. Naravno Kina bi tražila zlato, a ovim bi im dali zlatne obveznici kojih ima 8 puta više nego samog zlata. Dolar ne može srušiti nijedna pojedinačna država, uključujući ameriku i njenu federalnu vladu koja ni ne upravlja tom valutom. Od 15tog veka do skoro kraja 19tog veka jedina nezvanično svetska valuta bio je španski dolar. Do 1820ih španska imperija se srušila a španski dolar nastavio biti jedina svetska valuta još decenijama.

Vlada

pre 2 godine

Nikom pa ni Kini nije u interesu da slupaju USD, setite se svetske ekonomske krize. A opet USD vredi manje od papira nakome je stampan, potpuno fiktivna valuta sa neogranicenim stampanjem, bez potpore.

čist račun

pre 2 godine

verujem da Kini odgovara ovakva situacija, jer oni zvanično "najveću svetsku silu" drže u šahu. Šta bi bilo ako bi Amerika bankrotirala? Kini trenutno više odgovara da su oni "druga" ekonomska sila u svetu, ali da mogu da rade šta hoće.

Ljuba

pre 2 godine

Ma da, samo nek monetizuju dug, pa nek prave fake izveštaje da je inflacija 2%, pa kad sutra gorivo i hrana skoči duplo, onda će objašnjavati narodu da je to slučajno. Ovo što se trenutno radi je inflacioni porez, kriminal! Svakoj vlasti se isplati da potceni inflaciju, jer joj se realni dugovi smanjuju, kao i plate i transfere koje treba da plati.

Marko

pre 2 godine

Amerika je gotova do 2030 max,jednostavno sistem im je skroz pukao.Jednostavno drzave kao sto su Kina,Rusija,Indija i Brazil rastu neverovatnom brzinom,a Americi odgovara samo kada je ceo svet sirotinja onda oni rastu.

WotS

pre 2 godine

Nije baš nikakva tajna da su SAD izabrale visokorizičnu "kockarsku" taktiku onog momenta kada su se odrekle zlatne podloge za dolar i krenule se obilatim štampanjem para kao načinom da pokriju sve budžetske rupe, sve obaveze, troškove i ulaganja. I nije nikakva tajna da takav "lasvegaski" ekonomski koncept, u sadružju sa suštinski kladioničarskim principom poslovanja berze, predstavlja recept za siguran pad u ambis. Međutim, problem je u činjenici da takav (kad-tad neumitan) rasplet ne odgovora baš nikome u svetu, jer su sve ostale države ekonomski "taoci" onoga što se dešava u SAD. Ako bi se dopustilo da prirodna ekonomska logika učini svoje, nastao bi nezamisliv haos i globalna kriza za koju bi ona iz 1930-ih bila priča iz obdaništa. Tako se i došlo u sadašnju pat poziciju u kojoj čak i američki suparnici tolerišu taj prenaduvani balon koji stoji u temelju američke ekonomije i de fakto joj daju veštačko disanje. Cela priča bi mogla još decenijama da potraje, a "odloženi slom" zavisi prevashodno od poverilačkih država koje očigledno nemaju koncept za "dan posle", niti će ga još dugo imati. Naravno, sve vreme postoji konstantna mogućnost berzanskog sloma kakav se desio 2008, ali teško da bi neko izvan SAD to iskoristio da "povuće nogu" i time rizikuje da i on sam bude povučen u ambis.

Kontras

pre 2 godine

Amerika nece propasti tako brzo. Ali, moc Amerike kako finansijska, tako i vojna i politicka, vrlo polako, ali sigurno slabi.

Kina vec polako prelazi u najvecu ekonomsku silu sveta, uskoro i u prvu politicku silu sveta, a na titulu najmocnije vojne sile sveta ce jos pricekati.

Svako ko smatra da ove dve stavke nisu tacne je amerofil ili vrlo naivan.

Realno

pre 2 godine

Kina je vlasnik 8% americkog duga, da budemo tacni u procentima. U slucaju da odluci da ga se rijesi samo bi drugi subjekat kupio te obeznice, jer su najsigurnije na svijetu. Bio to neki investicioni fond ili hedz fond ili neka suverena drzava je manje bitno, na trzistu kapitala su svi jednaki. Kako god dolar bi ostao nepromijenjen, samo bi trziste obveznica osciliralo i to je to.

Paja

pre 2 godine

U principu svaka drzava koja stampa svoj novac moze da odstampa nekoliko milijardi,ode u susednu drzavu i kupi resurse koji su joj neophodni.Naravno da je to nemoguce. Mi balkanci znamo da je to nemoguce,dopisivali smo one nule na novcanice,to mu dodje isto.

Acs

pre 2 godine

Ajde,ko je ovo pisao zna da većina ne želi ni u snu da trguje Huanom ili jednom.Ako bi proglasili bankrot Hao bi bio baš u svakoj zemlji i naravno u Rusiji.

Onako samo usput

pre 2 godine

"Ako propadne Amerika, propašće i ostatak sveta". Po kojoj to logici se tvrdi? Da vidimo istoriju malo. Propala Stara Grčka, nastao Rim. Propalo Rimsko carstvo,ostala Vizantija. Propala Vizantija, nastalo Zapadno Rimsko Carstvo. Propalo Zapadno Rimsko Carstvo, nastalo Osmanlijsko. Propalo Osmanlijsko,Rusko,Britansko,Austrougarsko...četiri carstva propala, pa svet ostao.Nikle nove sile SAD-e i Rusija. Samo se više tešite ako propadne SAD-e da će povući sa sobom i ostatak sveta. Jedino čega se treba bojati i to je ono što plaši Kinu, jeste da ako propadne SAD-e ili Rusija, mogu potegnuti nuklearke. I to je jedini strah. A svet će i dalje preživeti pad jedne ili više svetskih sila. Umesto njih će se pojaviti neke nove sile.

Sima

pre 2 godine

Odkad znam za sebe,Nemačka(iako porušena)se brzo vratila,Austrija Švajcarska I naravno Amerika,posle par godina krize će se opet podići,a mi balkanci u večnom blatu nekad manjem nekad većem, ali večito neka muka...

Милоје

pre 2 godine

И на крају, ко коме, колико и шта дугује? Ко је тај, та, то, шта год да је, власник свега?

Peter Vujin

pre 2 godine

Ok poslednje: ja Sam iz Sjedinjenih Drzava, radio u pizerije, klubu, restoran, postao advokat, izbegao u RS. Od 1989 je val krenuo na dole, USA ostala bankrotirana (#1. Veci dug od vlasnishtva, #2. NE mogu da plate racune na vreme, onda dizu debt limit). Bice u najskorijoj buducnosti ISTO kao USSR, a Kina, Rusija, Iran I Srbija ne moraju da brinu. Svet se uvek okrece, od 1989te su plate u USA *manje* danas u realnoj vrednost, drugi Amerikanci kazu: Americki San je sada da odes is USA. Hvala.

Peter Vujin

pre 2 godine

Hvala Bogu. Moja penzijica za Koji Sam radio 25+ godina, uplatio 280$k u sistem, sad sa njom zivim ne luxuzno, nego samo be moram da radim u RS (kola stara 8 godina, itd.) Vredece 1500 dinara, ne dollara...:))))))) :(

Marko

pre 2 godine

Amerika je gotova do 2030 max,jednostavno sistem im je skroz pukao.Jednostavno drzave kao sto su Kina,Rusija,Indija i Brazil rastu neverovatnom brzinom,a Americi odgovara samo kada je ceo svet sirotinja onda oni rastu.

Mile

pre 2 godine

Mislim da imam pravo da se izjasnim na ovu temu jer radim kao ekonomista u Skandinaviji, tacnije u jednoj banci, kao savetnik firmi i mogu vam reci da je ovo jedno veliko ”trla baba dlan” i nista vise. Jednostavan razlog je to sto Amerika nikome nije duzna nikakav novac, Amerika nije privatna osoba ili bilo koja drzava pa da se zaduzuje na ovaj ili onaj nacin, da prosi, oni jednostavno odstampaju koliko him treba ili ”podignu gornju granicu duga”. Sav ”dug” koji imaju mogu preko noci da ga vrate ali je problem onda bi nastala hiperinflacija i jos gore rizik da ostatak sveta izgubi poverenje u dolar kao svetu valutu. Njihov ”dug” je hajde recimo vise od 100% BDP-a a Japanski 230% pa zive, kako? Jer i oni kao Amerikanci imaju pravo da stampaju koliko zatreba i ima jos jedna drzava u Evropi koja to moze, pogodite koja? Zamislite da Americka privreda stane, pa svi bi kompjuteri stali, internet, telefon, veliki deo auto industrije, telefoni (imaju ogroman broj patenata), proizvodnja hrane (Nestle…..)…. itd. Znaci da se vise ne zamajavamo ovim glupostima.

Mikii

pre 2 godine

Onog momenta kad srpski narod shvati da kraj Amerike znaci i kraj sveta, postacemo dovoljno osvesceni da krenemo napred. Dok god nam ovakve vesti budu izmamljivale osmeh na lice, bicemo septicka jama Evrope.

meerty

pre 2 godine

celom svetu preti katastrofa
cine sve da ne udju u spiralu recesije
nastampali novcanica i novcanica...
prave vestacku nestasicu svega, gradjevinskog materijala, kompjutetskih cipova, sada energenata
sami kako bi vestacki poskupeli i izazvali inflaciju...
al kad udju u spiralu inflacije....
a verujem da je samo pitanje kada ce se ceo svet naci u hiper inflaciji...
USA pada i izgleda da su izabrali da povuku ceo svet sa sobom...

Loznica, Gučevo, Cer...

pre 2 godine

Hajde ne ložite više narod. Razumem da živite od ovakvih naslova, ali i laiku je jasno da kad bi Kina to uradila tako naglo: 1)Njena ekonomija bi doživela kolaps, 2)USA i saveznici ne bi imali izbor sem da je napadnu i vrate u kameno doba iz koga su izašli tek pre 5-6 decenija, jer je vojska ogroman trošak, pare bi bile odsečene, a političari bi imali idealan povod da ves zbog siromaštva kanališu ka Kini.

Kada dođe taj dan i USA propadne, biće katastrofa za ceo svet. Možda se za 3-4 generacije razvije lepši i pravedniji svet, ali niko od nas i naših potomaka ne bi to dočekao.

Los Angeles

pre 2 godine

Evo nekretnine po svetu već počele da se izražavaju u juanima. Trče ljudi da imaju crvene novčanice ko što je vama srbaljima lepo i rekla baba Vanga i Tarabići.

Milan Indjija

pre 2 godine

Ovi koji veruju u ovu vest, pa sve i da bude tako, neka znaju da ce Amerika sa dolarom povuci ceo svet ( i vasu Kinu i vasu Rusiju) u propast nesagledivih posledica. Rat i to svetski, nevidjenih razmera bi se desio, a tada bi i narod ekonomskog tigra propao da ne bi znali sta nas je snaslo.

čist račun

pre 2 godine

verujem da Kini odgovara ovakva situacija, jer oni zvanično "najveću svetsku silu" drže u šahu. Šta bi bilo ako bi Amerika bankrotirala? Kini trenutno više odgovara da su oni "druga" ekonomska sila u svetu, ali da mogu da rade šta hoće.

Acs

pre 2 godine

Ajde,ko je ovo pisao zna da većina ne želi ni u snu da trguje Huanom ili jednom.Ako bi proglasili bankrot Hao bi bio baš u svakoj zemlji i naravno u Rusiji.

rosko

pre 2 godine

Kina da se reši bilion dolara obveznica u zamenu za šta tačno? Kina kupovala obveznice decenijama da sačuva vrednost zaradjenog novca, i da hoće da ih se reši u jednom danu mora dati popust od bar 50%(više sigurno). Rado bi to sve pokupovali američki i britanski parazitski hedz fondovi i zaradili duplo ili trostruko. Naravno Kina bi tražila zlato, a ovim bi im dali zlatne obveznici kojih ima 8 puta više nego samog zlata. Dolar ne može srušiti nijedna pojedinačna država, uključujući ameriku i njenu federalnu vladu koja ni ne upravlja tom valutom. Od 15tog veka do skoro kraja 19tog veka jedina nezvanično svetska valuta bio je španski dolar. Do 1820ih španska imperija se srušila a španski dolar nastavio biti jedina svetska valuta još decenijama.

Pera

pre 2 godine

Kad bi propala USA , propala bi i Kina. Ameri najvise duguju Kini a kad ti gekne duznik a nije vratio novce mozes i ti sa njim. Ali ne bi samo Kina propala i Evropa i mi sa njom, svi. Svi smo u istom cupu sa amerima.

Vlada

pre 2 godine

Nikom pa ni Kini nije u interesu da slupaju USD, setite se svetske ekonomske krize. A opet USD vredi manje od papira nakome je stampan, potpuno fiktivna valuta sa neogranicenim stampanjem, bez potpore.

Kontras

pre 2 godine

Amerika nece propasti tako brzo. Ali, moc Amerike kako finansijska, tako i vojna i politicka, vrlo polako, ali sigurno slabi.

Kina vec polako prelazi u najvecu ekonomsku silu sveta, uskoro i u prvu politicku silu sveta, a na titulu najmocnije vojne sile sveta ce jos pricekati.

Svako ko smatra da ove dve stavke nisu tacne je amerofil ili vrlo naivan.

Peter Vujin

pre 2 godine

Ok poslednje: ja Sam iz Sjedinjenih Drzava, radio u pizerije, klubu, restoran, postao advokat, izbegao u RS. Od 1989 je val krenuo na dole, USA ostala bankrotirana (#1. Veci dug od vlasnishtva, #2. NE mogu da plate racune na vreme, onda dizu debt limit). Bice u najskorijoj buducnosti ISTO kao USSR, a Kina, Rusija, Iran I Srbija ne moraju da brinu. Svet se uvek okrece, od 1989te su plate u USA *manje* danas u realnoj vrednost, drugi Amerikanci kazu: Americki San je sada da odes is USA. Hvala.

Realno

pre 2 godine

Kina je vlasnik 8% americkog duga, da budemo tacni u procentima. U slucaju da odluci da ga se rijesi samo bi drugi subjekat kupio te obeznice, jer su najsigurnije na svijetu. Bio to neki investicioni fond ili hedz fond ili neka suverena drzava je manje bitno, na trzistu kapitala su svi jednaki. Kako god dolar bi ostao nepromijenjen, samo bi trziste obveznica osciliralo i to je to.

Onako samo usput

pre 2 godine

"Ako propadne Amerika, propašće i ostatak sveta". Po kojoj to logici se tvrdi? Da vidimo istoriju malo. Propala Stara Grčka, nastao Rim. Propalo Rimsko carstvo,ostala Vizantija. Propala Vizantija, nastalo Zapadno Rimsko Carstvo. Propalo Zapadno Rimsko Carstvo, nastalo Osmanlijsko. Propalo Osmanlijsko,Rusko,Britansko,Austrougarsko...četiri carstva propala, pa svet ostao.Nikle nove sile SAD-e i Rusija. Samo se više tešite ako propadne SAD-e da će povući sa sobom i ostatak sveta. Jedino čega se treba bojati i to je ono što plaši Kinu, jeste da ako propadne SAD-e ili Rusija, mogu potegnuti nuklearke. I to je jedini strah. A svet će i dalje preživeti pad jedne ili više svetskih sila. Umesto njih će se pojaviti neke nove sile.

Ljuba

pre 2 godine

Ma da, samo nek monetizuju dug, pa nek prave fake izveštaje da je inflacija 2%, pa kad sutra gorivo i hrana skoči duplo, onda će objašnjavati narodu da je to slučajno. Ovo što se trenutno radi je inflacioni porez, kriminal! Svakoj vlasti se isplati da potceni inflaciju, jer joj se realni dugovi smanjuju, kao i plate i transfere koje treba da plati.

Juho

pre 2 godine

Republikanci i Demokrate ne mogu, kao, da se dogovore. Preti im, kao, opasnost, da bi se ipak na kraju, iz petnih žila, uspeli dogovoriti. Teatar za debile...

Sima

pre 2 godine

Odkad znam za sebe,Nemačka(iako porušena)se brzo vratila,Austrija Švajcarska I naravno Amerika,posle par godina krize će se opet podići,a mi balkanci u večnom blatu nekad manjem nekad većem, ali večito neka muka...

WotS

pre 2 godine

Nije baš nikakva tajna da su SAD izabrale visokorizičnu "kockarsku" taktiku onog momenta kada su se odrekle zlatne podloge za dolar i krenule se obilatim štampanjem para kao načinom da pokriju sve budžetske rupe, sve obaveze, troškove i ulaganja. I nije nikakva tajna da takav "lasvegaski" ekonomski koncept, u sadružju sa suštinski kladioničarskim principom poslovanja berze, predstavlja recept za siguran pad u ambis. Međutim, problem je u činjenici da takav (kad-tad neumitan) rasplet ne odgovora baš nikome u svetu, jer su sve ostale države ekonomski "taoci" onoga što se dešava u SAD. Ako bi se dopustilo da prirodna ekonomska logika učini svoje, nastao bi nezamisliv haos i globalna kriza za koju bi ona iz 1930-ih bila priča iz obdaništa. Tako se i došlo u sadašnju pat poziciju u kojoj čak i američki suparnici tolerišu taj prenaduvani balon koji stoji u temelju američke ekonomije i de fakto joj daju veštačko disanje. Cela priča bi mogla još decenijama da potraje, a "odloženi slom" zavisi prevashodno od poverilačkih država koje očigledno nemaju koncept za "dan posle", niti će ga još dugo imati. Naravno, sve vreme postoji konstantna mogućnost berzanskog sloma kakav se desio 2008, ali teško da bi neko izvan SAD to iskoristio da "povuće nogu" i time rizikuje da i on sam bude povučen u ambis.

Peter Vujin

pre 2 godine

Hvala Bogu. Moja penzijica za Koji Sam radio 25+ godina, uplatio 280$k u sistem, sad sa njom zivim ne luxuzno, nego samo be moram da radim u RS (kola stara 8 godina, itd.) Vredece 1500 dinara, ne dollara...:))))))) :(

Милоје

pre 2 godine

И на крају, ко коме, колико и шта дугује? Ко је тај, та, то, шта год да је, власник свега?

Paja

pre 2 godine

U principu svaka drzava koja stampa svoj novac moze da odstampa nekoliko milijardi,ode u susednu drzavu i kupi resurse koji su joj neophodni.Naravno da je to nemoguce. Mi balkanci znamo da je to nemoguce,dopisivali smo one nule na novcanice,to mu dodje isto.