Subota, 24.07.2021.

10:25

Novi trend na srpskom tržištu nekretnina, ali samo za one sa dubljim džepom

Procvat tržišta nekretnina u Srbiji ispratila je pojava potpuno novih trendova.

Izvor: Blic

Novi trend na srpskom tržištu nekretnina, ali samo za one sa dubljim džepom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Pametnijem ...

pre 2 godine

zašto da kupim codominium od 200,000 evra kada mogu da ga rentam za eto 500/mjesečno, ili 6,000 godišnje, ili 60,000 za 10 godina, a niti plaćam mjesečnu članaricu, ako mi se nesviđa komšiluk, ja se samo preselim na drugo mjesto, pametnome dosta..
(Tik Tok, 24. jul 2021 20:47)
Zato što ćeš da ga izdaješ za 500 € mesečno (i da ti ostaje čisto bar 300 €) a za 10 godina će da vredi bar 250 000.

Zoki

pre 2 godine

(Monte Carlo, 24. jul 2021 23:33) Uh, to je malo komplikovano, za obični govor si verovatno u pravu. Appartment je ono što u Engleskoj zovu flat, a kod nas stan. Može da bude condo (condomimium), coop ili rental appartment. Condo može da bude i townhouse, duplex ili cela kuća u kondo kompleksu, npr. gated community.

Monte Carlo

pre 2 godine

Kondominijumom se u S. Americi smatra svaki stan u privatnom vlasnistvu. Nikakvi bazeni ili teretane i slicno po definiciji ne moraju biti ukljuceni iako u velikom broju slucajeva jesu. Po toj logici svaki stan u Srbiji je kondominijum. Za razliku od condominiuma, apartment-a koji je stan za izdavanje u zgradi gde su svi stanovi predvidjeni iskljucivo za izdavanje (apartment building) sto u Srbiji gotovo da ne postoji.

eh

pre 2 godine

Tako su se nekad zidale sve zgrade, imale su zajednicke prostorije, podrume, biciklane, igraliste, parkinge. E sad je to samo za bogate, siromasni se pakuju u fioke.
(nema, 24. jul 2021 15:17)


Sačuvaj me Bože zajedničkih prostorija i podruma u Srbiji! To znači da neko okupira iste i pravi brlog, jeza! Ovako bar samo ostavljaju svoje cipelice, kolica i bicikle ispred vrata, ponekad i đubre! Daleko smo mi od kulture stanovanja...

Tik Tok

pre 2 godine

zašto da kupim codominium od 200,000 evra kada mogu da ga rentam za eto 500/mjesečno, ili 6,000 godišnje, ili 60,000 za 10 godina, a niti plaćam mjesečnu članaricu, ako mi se nesviđa komšiluk, ja se samo preselim na drugo mjesto, pametnome dosta.

gde ja živim?

pre 2 godine

Luksuzni stanovi od 50 kvadrata.
Samo u Srbiji i sličnim mestima.
Da, postoje preskupi mali stanovi i u Parizu i u Njujorku, ali u zgradama iz prošlog ili pretprošlog veka.
Novogradnja, luksuz i 50 kvadrata ne može zajedno.

Zok1

pre 2 godine

Mislim da se u Srbiji ovaj termin koristi pogrešno, kondominijum je oblik vlasništa - a ne sadržaji koje zgrada nudi. U kondominijumu, svaki stan ima svog vlasnika, a svi vlasnici stanova imaju zajedničko vlasništvo nad zajedničkim prostorijama i zemljištem na kome se objekti nalaze. Većina zgrada u Srbiji su kondominijumi. Ideja kondominijuma je da vlasnici stanova tamo žive, zato je više pažnje polagano na kvalitet zgrade i sadržaje - u odnosu na zgrade koje se prave za izdavanje stanova, gde je profit na prvom mestu. Odatle je došlo do toga da su luksuzne zgrade često kodominijumi. Svi ti sadržaji imaju svoju cenu, i plaća se mesečna nadoknada, koja je obavezna. U luksuznim zgradama je cena te nadoknade ponekad veća nego što je cena iznajmljivanja stana u jeftinim zgradama.

objektivno

pre 2 godine

Pozdrav iz Amerike gde ima tih kondominijuma koliko god zelis. Negativne strane, pored navedenih: postoje brojna ogranicenja, na primer ne mozes da pravis zabave, rostiljanje, itd kad ti padne na pamet. Svi stanari se obicno prijave pa mogu da kupe stan samo oni koji budu prethodno odobreni. Kada je neka turbulencija na trazistu onda nastaje haos jer originalni stanari pocnu da izdaju stanove i onda se u kondominijumu vise ne zna ko pije a ko placa. Povremeno troskovi odrzavanja svega toga naravno padnu na sve stanare ako su u pitanju vece popravke to nije malo. Svega toga u privatnoj kuci nema.

Old School

pre 2 godine

Kondominijum za bukvalno duplu nizu cenu kvadrata (niti mora da se kupuje garazno mesto) vec postoji na Novom Beogradu, okruzen je zelenilom i Savom, napravljen je pre 35 godina i zove se blok 45 i 70 (niske zgrade, potkovice).
Mir, tisina, decija igralista, teniski tereni i ping-pong stolovi za dzabe (bukvalno), tereni za basket, teretane na otvorenom, skole, vrtici, jaslice, prodavnice, savski kej, plaza na Adi za 20 min. brodicem, 30-godisnje zelenilo, prakticno zivot u sumi :), bude vas ptice a ne GSB.
Ko je bio, zna o cemu pisem, ko nije, neka dodje i uveri se sam. (Ili neka samo pogleda google satelite mape, i na njima 30 hektara zelenila, terena, odsustva saobracaja...)
Razmisljajte svojom glavom ljudi, i otvorite oci, nemojte da vam spanska keramika i nemacke kvake na vratima, budu prece od drveca i vazduha :)

Harlem

pre 2 godine

Ima bašuređenih zgrada. Npr. u Zagrebu nove zgrade na boljim lokacijama, imaju uređena stepeništa i hodnike sve obloženo kamenom, ima kao crni mramor ili crno-plavkasti ili neki svijetli bež-zelenkasto sa zrnatim kafenim. Ograde luksuzne. Pola metra od poda plavkasta led svjetla koja svijetla, na plafonu pojačivači internet signala, portafoni u boji, ima i tzv. pametnih stanova i zgrada gdje možeš sapametnog telefona upalit ili ugasit grijanje, upalit svjetlo, dizat i spustit roletne i sl. Protipožarna zaštita u stanovima, u zgradi i u garazama, protupožarna vrata po segmentima, u zgradi na ulazu kad dođe gost nema klasićno zvono za svakistan nego samo par dugmadi sa kojima komuniciraš, ustvari odgovaraš na pitanja kuda ideš, na koji sprat, u koji stan i onda tek zvoni određenim stanaru koji te preko kamere vidi na ulazu i onda otvori vrata. Stapenište skroz do garaže u mramoru. Garaze luksuzne, ima garaza sa vratima na daljinski ima parkirno mjesto, sve ispod zgrade, sve luksuzno i zaštičeno. Balkoni, terase, sve sa kliznim griljama i bez kontakta sa komšijama. Niko nikog ne vidi i ne čuje. Ko ima para platiće za taj luksuz.

nema

pre 2 godine

Tako su se nekad zidale sve zgrade, imale su zajednicke prostorije, podrume, biciklane, igraliste, parkinge. E sad je to samo za bogate, siromasni se pakuju u fioke.

Ako su ruze, procvetace...

pre 2 godine

to je u becu normalno.
mi na krovu zgrade imamo veliki bazen, sprat nize je sauna i teretana... Naravno vesernica sa velikim masinama za pranje i susenje vesa je obavezna u svakoj zgradi. Placa se samo utrosena struja za vesernicu i saunu. Od prilike 1euro za 8h sati pranja i susenja. Sauna od pola sata dodje 20-30centi.
A cena rentiranja stana nije drasticno skuplja. Cak za lokaciju i kvadraturu cena je ekstra. 900e za stan od 117kvm + 18kvm balkona.

Ti si ?

pre 2 godine

Tipično istočni fazon sa mešavinom zapada ,blok zgrada sa spoljašnjim parkingom ili podzemnim i unutar bloka butici ,kafići ,marketi ,parkovi. Ima jedan ruski film skoro sam gledao bukvalno ceo jedan Pirot iste kuće ista razdaljina između njih svi poseduju Smart sistem apsolutno full opremljeno naselje zapadni stil gradnje niske ali široke kuće do 3 sprata sa terasama ogromnim. Meni se iskreno sviđalo strašno izgleda uređeno i čisto ,mirno i prijatno

Redster

pre 2 godine

Ima ih nekoliko Wellport i West 65 prvi nude ovaj sistem kod nas. U nekom blazem obliku nide i BW, Belville i Zeptera. Setup je vrhunski jer odvaja grupu ljudi sa novcem sto je na Zapadu učinjeno bogatim kvartovima a u Beogradu je to nemoguće jer se obično stanovnistvo stanovima socijalno sto svuda infiltriralo osim na Dedinje.
Setup je zaista predobar.

Giorgios

pre 2 godine

Verovatno nećete ni objaviti ali hajde: u kondominijuma možeš da živiš od devetnaeste godine do momenta dok ti zena ne zatrudni. Dakle, ako je sve kako treba, negde oko 10-15 godina najviše.

Za sve ostalo je to totalno nehumano mučenje: vidjao sam decu, roditelji ih pošalju napolje da se igraju a obi sami, stoje u mestu, potrce 10 metara, stanu, gledaju… svuda beton a taj “park” koji pominjete je dečije igralište velicine oko 15x5m sa dve tri klackalice/ljuljaske i to je to. Pričam od jednom od najizvikanijih kondominijuma na Novom Beogradu.

I šta se onda dešava? Stanari tih kondominijuma vrše strašan pritisak na okolna naselja iz komunističkog perioda kada se zaista mislilo na decu i porodicu, kojibimaju prave parkove, pa je zato stalno gužva u parkovima i okruženi su automobilima.

Važno da su “investitori” nabili sto više kvadrata na sto manjem prostoru i udarili dobru reklamu, a mladi koji kupuju ne razmišljaju šta će im trebati za koju godinu.

Kondominijum je za samca ili za par bez dece. Tu se svaka priča završava.

Pa ko voli nek izvoli. Ja ne volim.

zoro

pre 2 godine

Kondo je napravljen da se na sto manjem placu izvuce sto vise para za investitora i kompanije za odrzavanje zgrade. U Beogradu nema bolje od socijalistickih blokova pored Save, velike sobe, mala gustina naseljenosti a zelenilo svuda okolo. A infostan 100 evra.

brane lala

pre 2 godine

Zasto odmah negativni komentari? Po meni su condominiums odlični za život nekome ko, sa jedne strane, ne želi ili ne ume da održava kuću, a sa druge strane želi koliko toliko privatno dvorište, bazen, teretanu a pre svega dobru lokaciju. Relativno su visoki mesečni troškovi baš znog toga što neko mora da održava te zajedničke prostorije. Neretko postoji i front desk gde zaposleni sedi 24/7 kao dodatna sigurnost da samo stanari i njihovi gosti mogu da udju. Ovo je preovladjujuci nivo stanivanja u metro areas u Severnoj Americi. Porodice sa sitnom decom u suburbs, svi ostali u condos.

Dexon

pre 2 godine

Troškovi održavanja u ovakvim zgradama su po pravilu previsoki čak i u odnosu na slične kondominijume u Londonu ili Amsterdamu na primer. Poseban problem je što ti troškovi u beogradskim naseljima ovog tipa uopšte nisu transparentni inovim poslom se u BG bavi i Kurta i Murta

dr Dragan

pre 2 godine

Naši kondominijumi imaju perspektivu "Biznis centra" na NB. Plocnici od kamena se raspadaju; gvozdeno profili na fasadama rdjaju; bazeni nakon curenja vode u stanove su suvi; pločice sa fasada otpadaju; plocice na podovima 60x60 cm, se kaskadno podizu i sve tako u besomučno propadanje bez odžavanja i obnavljanja.Dakle, zaključak je: prilagodite gradnju našim prilikama, a visinu zgrada / iako je već kasno/ ograničite na šest spratova!

pojma nemam

pre 2 godine

Sve ima svoju cenu. Pa zamislite samo odrzavanje malog bazencica u privatnoj kuci, koliko li to kosta. Te zgrade obicno imaju veci, stanari dobiju dosta sadrzaja i nikakvih briga. Odrzavati kucu takodje kosta i novca i vremena, plus sto su kuce u startu znatno skuplje od ovakvih stanova, tako da mnogima to i nije opcija

ko ima pare

pre 2 godine

To je idealno za kriminalce pod uslovom da se ulaz u kompleks čuva. U Hrvatskoj ima naselje u koji se ulazi kroz rampu a strazar je u kućici 24h/dnevno. Ima i zgrada sa stanovima u kojima je portir i ne možeš da uđeš bez legitimacije, samo stanari mogu da ulaze bez legitimisanja. Sve je pod videonadzorom, podzemne garaže su sređene bolje nego mnogi stanovi, na podu garaža je mramor ili ploćice u vidu mramora, zidovi okrečeni, rasvjeta koja se pali na pokret, rasvjeta i litf na agregat u slučaju nestanka struje, opremljena teretana za stanare, opremljene prostorije za proslave (rođendan, žurka isl.), uređene sanitarije, ventilacija, protupožarna zaštita itd. U stanovima prozori sa tri stakla, savršena izolacija od buke i od svega, izradeni predlozi za kuhinje i ko želi može da nadoplati za kuhinju, oni sve urede i useliš u luksuzan stan bez stresa. Svaka spavaća soba ima svoje sanitarije tuš, wc i umivaonik, glavno kupatilo ima tuš kabinu, ima kadu, ima dva umivaonika, bide, wc, i ta je uz glavnu spavaću sobu. Plus wc za goste koji je zaseban. Firma se brine i za održavanje zgrade naravno uz plačanje.

kolektivna amnezija

pre 2 godine

U celom svetu to postoji vec 20 godina . Ko može da infinansira I kupovinu I održavanje , a ne želi kuću , to je savršeno . I drugo , komšije su dubljeg dzepa, a ne da gledam slepce oko sebe .

fc

pre 2 godine

U Kanadi ovo ne spada u nešto što je luksuzno nego podrazumevano. U početku je bilo luksuzno, ali onda su sve nove zgrade izgrađene kao kondominijumi, a one ranije izgrađene su to postale dodavanjem sadržaja. Tako malte ne svaka zgrada ima teretanu, obezbeđuje, prostor za žurke, gostinske stanove, veliki broj bazen, saune, teren za skvoš, bilijar, prodavnicu u zgradi itd. Praktično, stan ne možete da kupite, a da nije kondominijum i cena mesečnog održavanja se obavezno navodi uz cenu stana u svim oglasima.
Ono što je izuzetno bitno je da stanari ne odlučuju ovde jer stanari su vlasnici samo svojih stanova. Sve ostalo poseduje uglavnom firma koja je vlasnik zgrade, ona upravlja zgradom i njoj plaćate održavanje. Tako je cena održavanja viša nego što bi to bilo da vlasnici upravljaju i angažuju nekog za održavanje. Zbog toga je ovo postao praktično jedini model stanovanja jer investitori praktično postaju vlasnici zgrada (ne samo stanova) i na taj način ostvaruju stalni profit.
Ovo se uglavnom odnosi na kupovinu stanova mada, naravno možete i iznajmiti stan koji je u kondominijumu, ali ako iznajmljujete, onda je mesečna cena uglavnom viša, ali uz to ne plaćate ništa dodatno, uglavnom je sve uključeno.
Ali stanovi se uglavnom izdaju u drugoj vrsti zgrada koje se zovu apartman zgrade i to je dominantan način iznajmljivanja. Svi stanovi u zgradi se izdaju, a zgradom upravlja firma kojoj plaćate stanarinu.

Posmatrac

pre 2 godine

Za preporuku.
Napomenimo da su kafici i prodavnice sa vanjske strane kompleksa, a unutar kompleksa je ostalo nabrojano, zato sto se moze uci samo ako te pusti neko od stanara. Deca se igraju, ostavljaju bicikle i trotinete ispred ulaza ili na igralistu, niko nece odneti. Po ugovoru ne smes menjati izgled stana, znaci nema zastakljivanja, dogradnje, tendi i slicno. U hodnicima nista ne sme da bude jer je to pozarni put - znaci nema da komsija izbaci ormar da trpa u njega. U kaficima nema glasne muzike, obezbedjenje reaguje.

Ako izbije neki problem, zoves obezbedjenje, ono kontaktira firmu za odrzavanje.

Dodatni trosak - 8.000 dinara mesecnbo.

Srki

pre 2 godine

Živeo sam u Španiji u ovakvom kompleksu, imao je bazen i park. Mogu da nabrojim na prste koliko ljudi je koristilo taj bazen i taj park u celoj letnjoj sezoni. Ljudi koji imaju novac za ovakve stanove, nisu ljudi koji se kupaju na zajedničkom bazenu. Ovo ima smisla možda samo kao investicija za izdavanje turistima.

Filip

pre 2 godine

Fantasticna stvar za povecanje drustvene nejednakosti i dodatnu segregaciju. Jos samo fali obezbedjenje sa dugim cevima ispred i polako postajemo Meksiko.

blicko

pre 2 godine

Posedujem 4 nekretnine od kojih su dve u ovakvom tipu zgrada. Da, troskovi jesu veci ali se svakako isplati. Neuporedivo je sa obicnim stambenim zgradama. Mnogo je humanije. Po mom misljenju svi bi trebali ovako da zive.

Giorgios

pre 2 godine

Verovatno nećete ni objaviti ali hajde: u kondominijuma možeš da živiš od devetnaeste godine do momenta dok ti zena ne zatrudni. Dakle, ako je sve kako treba, negde oko 10-15 godina najviše.

Za sve ostalo je to totalno nehumano mučenje: vidjao sam decu, roditelji ih pošalju napolje da se igraju a obi sami, stoje u mestu, potrce 10 metara, stanu, gledaju… svuda beton a taj “park” koji pominjete je dečije igralište velicine oko 15x5m sa dve tri klackalice/ljuljaske i to je to. Pričam od jednom od najizvikanijih kondominijuma na Novom Beogradu.

I šta se onda dešava? Stanari tih kondominijuma vrše strašan pritisak na okolna naselja iz komunističkog perioda kada se zaista mislilo na decu i porodicu, kojibimaju prave parkove, pa je zato stalno gužva u parkovima i okruženi su automobilima.

Važno da su “investitori” nabili sto više kvadrata na sto manjem prostoru i udarili dobru reklamu, a mladi koji kupuju ne razmišljaju šta će im trebati za koju godinu.

Kondominijum je za samca ili za par bez dece. Tu se svaka priča završava.

Pa ko voli nek izvoli. Ja ne volim.

nema

pre 2 godine

Tako su se nekad zidale sve zgrade, imale su zajednicke prostorije, podrume, biciklane, igraliste, parkinge. E sad je to samo za bogate, siromasni se pakuju u fioke.

Old School

pre 2 godine

Kondominijum za bukvalno duplu nizu cenu kvadrata (niti mora da se kupuje garazno mesto) vec postoji na Novom Beogradu, okruzen je zelenilom i Savom, napravljen je pre 35 godina i zove se blok 45 i 70 (niske zgrade, potkovice).
Mir, tisina, decija igralista, teniski tereni i ping-pong stolovi za dzabe (bukvalno), tereni za basket, teretane na otvorenom, skole, vrtici, jaslice, prodavnice, savski kej, plaza na Adi za 20 min. brodicem, 30-godisnje zelenilo, prakticno zivot u sumi :), bude vas ptice a ne GSB.
Ko je bio, zna o cemu pisem, ko nije, neka dodje i uveri se sam. (Ili neka samo pogleda google satelite mape, i na njima 30 hektara zelenila, terena, odsustva saobracaja...)
Razmisljajte svojom glavom ljudi, i otvorite oci, nemojte da vam spanska keramika i nemacke kvake na vratima, budu prece od drveca i vazduha :)

zoro

pre 2 godine

Kondo je napravljen da se na sto manjem placu izvuce sto vise para za investitora i kompanije za odrzavanje zgrade. U Beogradu nema bolje od socijalistickih blokova pored Save, velike sobe, mala gustina naseljenosti a zelenilo svuda okolo. A infostan 100 evra.

Filip

pre 2 godine

Fantasticna stvar za povecanje drustvene nejednakosti i dodatnu segregaciju. Jos samo fali obezbedjenje sa dugim cevima ispred i polako postajemo Meksiko.

dr Dragan

pre 2 godine

Naši kondominijumi imaju perspektivu "Biznis centra" na NB. Plocnici od kamena se raspadaju; gvozdeno profili na fasadama rdjaju; bazeni nakon curenja vode u stanove su suvi; pločice sa fasada otpadaju; plocice na podovima 60x60 cm, se kaskadno podizu i sve tako u besomučno propadanje bez odžavanja i obnavljanja.Dakle, zaključak je: prilagodite gradnju našim prilikama, a visinu zgrada / iako je već kasno/ ograničite na šest spratova!

Ako su ruze, procvetace...

pre 2 godine

to je u becu normalno.
mi na krovu zgrade imamo veliki bazen, sprat nize je sauna i teretana... Naravno vesernica sa velikim masinama za pranje i susenje vesa je obavezna u svakoj zgradi. Placa se samo utrosena struja za vesernicu i saunu. Od prilike 1euro za 8h sati pranja i susenja. Sauna od pola sata dodje 20-30centi.
A cena rentiranja stana nije drasticno skuplja. Cak za lokaciju i kvadraturu cena je ekstra. 900e za stan od 117kvm + 18kvm balkona.

Srki

pre 2 godine

Živeo sam u Španiji u ovakvom kompleksu, imao je bazen i park. Mogu da nabrojim na prste koliko ljudi je koristilo taj bazen i taj park u celoj letnjoj sezoni. Ljudi koji imaju novac za ovakve stanove, nisu ljudi koji se kupaju na zajedničkom bazenu. Ovo ima smisla možda samo kao investicija za izdavanje turistima.

gde ja živim?

pre 2 godine

Luksuzni stanovi od 50 kvadrata.
Samo u Srbiji i sličnim mestima.
Da, postoje preskupi mali stanovi i u Parizu i u Njujorku, ali u zgradama iz prošlog ili pretprošlog veka.
Novogradnja, luksuz i 50 kvadrata ne može zajedno.

Zok1

pre 2 godine

Mislim da se u Srbiji ovaj termin koristi pogrešno, kondominijum je oblik vlasništa - a ne sadržaji koje zgrada nudi. U kondominijumu, svaki stan ima svog vlasnika, a svi vlasnici stanova imaju zajedničko vlasništvo nad zajedničkim prostorijama i zemljištem na kome se objekti nalaze. Većina zgrada u Srbiji su kondominijumi. Ideja kondominijuma je da vlasnici stanova tamo žive, zato je više pažnje polagano na kvalitet zgrade i sadržaje - u odnosu na zgrade koje se prave za izdavanje stanova, gde je profit na prvom mestu. Odatle je došlo do toga da su luksuzne zgrade često kodominijumi. Svi ti sadržaji imaju svoju cenu, i plaća se mesečna nadoknada, koja je obavezna. U luksuznim zgradama je cena te nadoknade ponekad veća nego što je cena iznajmljivanja stana u jeftinim zgradama.

Posmatrac

pre 2 godine

Za preporuku.
Napomenimo da su kafici i prodavnice sa vanjske strane kompleksa, a unutar kompleksa je ostalo nabrojano, zato sto se moze uci samo ako te pusti neko od stanara. Deca se igraju, ostavljaju bicikle i trotinete ispred ulaza ili na igralistu, niko nece odneti. Po ugovoru ne smes menjati izgled stana, znaci nema zastakljivanja, dogradnje, tendi i slicno. U hodnicima nista ne sme da bude jer je to pozarni put - znaci nema da komsija izbaci ormar da trpa u njega. U kaficima nema glasne muzike, obezbedjenje reaguje.

Ako izbije neki problem, zoves obezbedjenje, ono kontaktira firmu za odrzavanje.

Dodatni trosak - 8.000 dinara mesecnbo.

Dexon

pre 2 godine

Troškovi održavanja u ovakvim zgradama su po pravilu previsoki čak i u odnosu na slične kondominijume u Londonu ili Amsterdamu na primer. Poseban problem je što ti troškovi u beogradskim naseljima ovog tipa uopšte nisu transparentni inovim poslom se u BG bavi i Kurta i Murta

objektivno

pre 2 godine

Pozdrav iz Amerike gde ima tih kondominijuma koliko god zelis. Negativne strane, pored navedenih: postoje brojna ogranicenja, na primer ne mozes da pravis zabave, rostiljanje, itd kad ti padne na pamet. Svi stanari se obicno prijave pa mogu da kupe stan samo oni koji budu prethodno odobreni. Kada je neka turbulencija na trazistu onda nastaje haos jer originalni stanari pocnu da izdaju stanove i onda se u kondominijumu vise ne zna ko pije a ko placa. Povremeno troskovi odrzavanja svega toga naravno padnu na sve stanare ako su u pitanju vece popravke to nije malo. Svega toga u privatnoj kuci nema.

ko ima pare

pre 2 godine

To je idealno za kriminalce pod uslovom da se ulaz u kompleks čuva. U Hrvatskoj ima naselje u koji se ulazi kroz rampu a strazar je u kućici 24h/dnevno. Ima i zgrada sa stanovima u kojima je portir i ne možeš da uđeš bez legitimacije, samo stanari mogu da ulaze bez legitimisanja. Sve je pod videonadzorom, podzemne garaže su sređene bolje nego mnogi stanovi, na podu garaža je mramor ili ploćice u vidu mramora, zidovi okrečeni, rasvjeta koja se pali na pokret, rasvjeta i litf na agregat u slučaju nestanka struje, opremljena teretana za stanare, opremljene prostorije za proslave (rođendan, žurka isl.), uređene sanitarije, ventilacija, protupožarna zaštita itd. U stanovima prozori sa tri stakla, savršena izolacija od buke i od svega, izradeni predlozi za kuhinje i ko želi može da nadoplati za kuhinju, oni sve urede i useliš u luksuzan stan bez stresa. Svaka spavaća soba ima svoje sanitarije tuš, wc i umivaonik, glavno kupatilo ima tuš kabinu, ima kadu, ima dva umivaonika, bide, wc, i ta je uz glavnu spavaću sobu. Plus wc za goste koji je zaseban. Firma se brine i za održavanje zgrade naravno uz plačanje.

Ti si ?

pre 2 godine

Tipično istočni fazon sa mešavinom zapada ,blok zgrada sa spoljašnjim parkingom ili podzemnim i unutar bloka butici ,kafići ,marketi ,parkovi. Ima jedan ruski film skoro sam gledao bukvalno ceo jedan Pirot iste kuće ista razdaljina između njih svi poseduju Smart sistem apsolutno full opremljeno naselje zapadni stil gradnje niske ali široke kuće do 3 sprata sa terasama ogromnim. Meni se iskreno sviđalo strašno izgleda uređeno i čisto ,mirno i prijatno

fc

pre 2 godine

U Kanadi ovo ne spada u nešto što je luksuzno nego podrazumevano. U početku je bilo luksuzno, ali onda su sve nove zgrade izgrađene kao kondominijumi, a one ranije izgrađene su to postale dodavanjem sadržaja. Tako malte ne svaka zgrada ima teretanu, obezbeđuje, prostor za žurke, gostinske stanove, veliki broj bazen, saune, teren za skvoš, bilijar, prodavnicu u zgradi itd. Praktično, stan ne možete da kupite, a da nije kondominijum i cena mesečnog održavanja se obavezno navodi uz cenu stana u svim oglasima.
Ono što je izuzetno bitno je da stanari ne odlučuju ovde jer stanari su vlasnici samo svojih stanova. Sve ostalo poseduje uglavnom firma koja je vlasnik zgrade, ona upravlja zgradom i njoj plaćate održavanje. Tako je cena održavanja viša nego što bi to bilo da vlasnici upravljaju i angažuju nekog za održavanje. Zbog toga je ovo postao praktično jedini model stanovanja jer investitori praktično postaju vlasnici zgrada (ne samo stanova) i na taj način ostvaruju stalni profit.
Ovo se uglavnom odnosi na kupovinu stanova mada, naravno možete i iznajmiti stan koji je u kondominijumu, ali ako iznajmljujete, onda je mesečna cena uglavnom viša, ali uz to ne plaćate ništa dodatno, uglavnom je sve uključeno.
Ali stanovi se uglavnom izdaju u drugoj vrsti zgrada koje se zovu apartman zgrade i to je dominantan način iznajmljivanja. Svi stanovi u zgradi se izdaju, a zgradom upravlja firma kojoj plaćate stanarinu.

eh

pre 2 godine

Tako su se nekad zidale sve zgrade, imale su zajednicke prostorije, podrume, biciklane, igraliste, parkinge. E sad je to samo za bogate, siromasni se pakuju u fioke.
(nema, 24. jul 2021 15:17)


Sačuvaj me Bože zajedničkih prostorija i podruma u Srbiji! To znači da neko okupira iste i pravi brlog, jeza! Ovako bar samo ostavljaju svoje cipelice, kolica i bicikle ispred vrata, ponekad i đubre! Daleko smo mi od kulture stanovanja...

Harlem

pre 2 godine

Ima bašuređenih zgrada. Npr. u Zagrebu nove zgrade na boljim lokacijama, imaju uređena stepeništa i hodnike sve obloženo kamenom, ima kao crni mramor ili crno-plavkasti ili neki svijetli bež-zelenkasto sa zrnatim kafenim. Ograde luksuzne. Pola metra od poda plavkasta led svjetla koja svijetla, na plafonu pojačivači internet signala, portafoni u boji, ima i tzv. pametnih stanova i zgrada gdje možeš sapametnog telefona upalit ili ugasit grijanje, upalit svjetlo, dizat i spustit roletne i sl. Protipožarna zaštita u stanovima, u zgradi i u garazama, protupožarna vrata po segmentima, u zgradi na ulazu kad dođe gost nema klasićno zvono za svakistan nego samo par dugmadi sa kojima komuniciraš, ustvari odgovaraš na pitanja kuda ideš, na koji sprat, u koji stan i onda tek zvoni određenim stanaru koji te preko kamere vidi na ulazu i onda otvori vrata. Stapenište skroz do garaže u mramoru. Garaze luksuzne, ima garaza sa vratima na daljinski ima parkirno mjesto, sve ispod zgrade, sve luksuzno i zaštičeno. Balkoni, terase, sve sa kliznim griljama i bez kontakta sa komšijama. Niko nikog ne vidi i ne čuje. Ko ima para platiće za taj luksuz.

kolektivna amnezija

pre 2 godine

U celom svetu to postoji vec 20 godina . Ko može da infinansira I kupovinu I održavanje , a ne želi kuću , to je savršeno . I drugo , komšije su dubljeg dzepa, a ne da gledam slepce oko sebe .

brane lala

pre 2 godine

Zasto odmah negativni komentari? Po meni su condominiums odlični za život nekome ko, sa jedne strane, ne želi ili ne ume da održava kuću, a sa druge strane želi koliko toliko privatno dvorište, bazen, teretanu a pre svega dobru lokaciju. Relativno su visoki mesečni troškovi baš znog toga što neko mora da održava te zajedničke prostorije. Neretko postoji i front desk gde zaposleni sedi 24/7 kao dodatna sigurnost da samo stanari i njihovi gosti mogu da udju. Ovo je preovladjujuci nivo stanivanja u metro areas u Severnoj Americi. Porodice sa sitnom decom u suburbs, svi ostali u condos.

blicko

pre 2 godine

Posedujem 4 nekretnine od kojih su dve u ovakvom tipu zgrada. Da, troskovi jesu veci ali se svakako isplati. Neuporedivo je sa obicnim stambenim zgradama. Mnogo je humanije. Po mom misljenju svi bi trebali ovako da zive.

Tik Tok

pre 2 godine

zašto da kupim codominium od 200,000 evra kada mogu da ga rentam za eto 500/mjesečno, ili 6,000 godišnje, ili 60,000 za 10 godina, a niti plaćam mjesečnu članaricu, ako mi se nesviđa komšiluk, ja se samo preselim na drugo mjesto, pametnome dosta.

pojma nemam

pre 2 godine

Sve ima svoju cenu. Pa zamislite samo odrzavanje malog bazencica u privatnoj kuci, koliko li to kosta. Te zgrade obicno imaju veci, stanari dobiju dosta sadrzaja i nikakvih briga. Odrzavati kucu takodje kosta i novca i vremena, plus sto su kuce u startu znatno skuplje od ovakvih stanova, tako da mnogima to i nije opcija

Redster

pre 2 godine

Ima ih nekoliko Wellport i West 65 prvi nude ovaj sistem kod nas. U nekom blazem obliku nide i BW, Belville i Zeptera. Setup je vrhunski jer odvaja grupu ljudi sa novcem sto je na Zapadu učinjeno bogatim kvartovima a u Beogradu je to nemoguće jer se obično stanovnistvo stanovima socijalno sto svuda infiltriralo osim na Dedinje.
Setup je zaista predobar.

Monte Carlo

pre 2 godine

Kondominijumom se u S. Americi smatra svaki stan u privatnom vlasnistvu. Nikakvi bazeni ili teretane i slicno po definiciji ne moraju biti ukljuceni iako u velikom broju slucajeva jesu. Po toj logici svaki stan u Srbiji je kondominijum. Za razliku od condominiuma, apartment-a koji je stan za izdavanje u zgradi gde su svi stanovi predvidjeni iskljucivo za izdavanje (apartment building) sto u Srbiji gotovo da ne postoji.

Pametnijem ...

pre 2 godine

zašto da kupim codominium od 200,000 evra kada mogu da ga rentam za eto 500/mjesečno, ili 6,000 godišnje, ili 60,000 za 10 godina, a niti plaćam mjesečnu članaricu, ako mi se nesviđa komšiluk, ja se samo preselim na drugo mjesto, pametnome dosta..
(Tik Tok, 24. jul 2021 20:47)
Zato što ćeš da ga izdaješ za 500 € mesečno (i da ti ostaje čisto bar 300 €) a za 10 godina će da vredi bar 250 000.

Zoki

pre 2 godine

(Monte Carlo, 24. jul 2021 23:33) Uh, to je malo komplikovano, za obični govor si verovatno u pravu. Appartment je ono što u Engleskoj zovu flat, a kod nas stan. Može da bude condo (condomimium), coop ili rental appartment. Condo može da bude i townhouse, duplex ili cela kuća u kondo kompleksu, npr. gated community.

Redster

pre 2 godine

Ima ih nekoliko Wellport i West 65 prvi nude ovaj sistem kod nas. U nekom blazem obliku nide i BW, Belville i Zeptera. Setup je vrhunski jer odvaja grupu ljudi sa novcem sto je na Zapadu učinjeno bogatim kvartovima a u Beogradu je to nemoguće jer se obično stanovnistvo stanovima socijalno sto svuda infiltriralo osim na Dedinje.
Setup je zaista predobar.

kolektivna amnezija

pre 2 godine

U celom svetu to postoji vec 20 godina . Ko može da infinansira I kupovinu I održavanje , a ne želi kuću , to je savršeno . I drugo , komšije su dubljeg dzepa, a ne da gledam slepce oko sebe .

blicko

pre 2 godine

Posedujem 4 nekretnine od kojih su dve u ovakvom tipu zgrada. Da, troskovi jesu veci ali se svakako isplati. Neuporedivo je sa obicnim stambenim zgradama. Mnogo je humanije. Po mom misljenju svi bi trebali ovako da zive.

Tik Tok

pre 2 godine

zašto da kupim codominium od 200,000 evra kada mogu da ga rentam za eto 500/mjesečno, ili 6,000 godišnje, ili 60,000 za 10 godina, a niti plaćam mjesečnu članaricu, ako mi se nesviđa komšiluk, ja se samo preselim na drugo mjesto, pametnome dosta.

brane lala

pre 2 godine

Zasto odmah negativni komentari? Po meni su condominiums odlični za život nekome ko, sa jedne strane, ne želi ili ne ume da održava kuću, a sa druge strane želi koliko toliko privatno dvorište, bazen, teretanu a pre svega dobru lokaciju. Relativno su visoki mesečni troškovi baš znog toga što neko mora da održava te zajedničke prostorije. Neretko postoji i front desk gde zaposleni sedi 24/7 kao dodatna sigurnost da samo stanari i njihovi gosti mogu da udju. Ovo je preovladjujuci nivo stanivanja u metro areas u Severnoj Americi. Porodice sa sitnom decom u suburbs, svi ostali u condos.

pojma nemam

pre 2 godine

Sve ima svoju cenu. Pa zamislite samo odrzavanje malog bazencica u privatnoj kuci, koliko li to kosta. Te zgrade obicno imaju veci, stanari dobiju dosta sadrzaja i nikakvih briga. Odrzavati kucu takodje kosta i novca i vremena, plus sto su kuce u startu znatno skuplje od ovakvih stanova, tako da mnogima to i nije opcija

Giorgios

pre 2 godine

Verovatno nećete ni objaviti ali hajde: u kondominijuma možeš da živiš od devetnaeste godine do momenta dok ti zena ne zatrudni. Dakle, ako je sve kako treba, negde oko 10-15 godina najviše.

Za sve ostalo je to totalno nehumano mučenje: vidjao sam decu, roditelji ih pošalju napolje da se igraju a obi sami, stoje u mestu, potrce 10 metara, stanu, gledaju… svuda beton a taj “park” koji pominjete je dečije igralište velicine oko 15x5m sa dve tri klackalice/ljuljaske i to je to. Pričam od jednom od najizvikanijih kondominijuma na Novom Beogradu.

I šta se onda dešava? Stanari tih kondominijuma vrše strašan pritisak na okolna naselja iz komunističkog perioda kada se zaista mislilo na decu i porodicu, kojibimaju prave parkove, pa je zato stalno gužva u parkovima i okruženi su automobilima.

Važno da su “investitori” nabili sto više kvadrata na sto manjem prostoru i udarili dobru reklamu, a mladi koji kupuju ne razmišljaju šta će im trebati za koju godinu.

Kondominijum je za samca ili za par bez dece. Tu se svaka priča završava.

Pa ko voli nek izvoli. Ja ne volim.

Filip

pre 2 godine

Fantasticna stvar za povecanje drustvene nejednakosti i dodatnu segregaciju. Jos samo fali obezbedjenje sa dugim cevima ispred i polako postajemo Meksiko.

Posmatrac

pre 2 godine

Za preporuku.
Napomenimo da su kafici i prodavnice sa vanjske strane kompleksa, a unutar kompleksa je ostalo nabrojano, zato sto se moze uci samo ako te pusti neko od stanara. Deca se igraju, ostavljaju bicikle i trotinete ispred ulaza ili na igralistu, niko nece odneti. Po ugovoru ne smes menjati izgled stana, znaci nema zastakljivanja, dogradnje, tendi i slicno. U hodnicima nista ne sme da bude jer je to pozarni put - znaci nema da komsija izbaci ormar da trpa u njega. U kaficima nema glasne muzike, obezbedjenje reaguje.

Ako izbije neki problem, zoves obezbedjenje, ono kontaktira firmu za odrzavanje.

Dodatni trosak - 8.000 dinara mesecnbo.

Harlem

pre 2 godine

Ima bašuređenih zgrada. Npr. u Zagrebu nove zgrade na boljim lokacijama, imaju uređena stepeništa i hodnike sve obloženo kamenom, ima kao crni mramor ili crno-plavkasti ili neki svijetli bež-zelenkasto sa zrnatim kafenim. Ograde luksuzne. Pola metra od poda plavkasta led svjetla koja svijetla, na plafonu pojačivači internet signala, portafoni u boji, ima i tzv. pametnih stanova i zgrada gdje možeš sapametnog telefona upalit ili ugasit grijanje, upalit svjetlo, dizat i spustit roletne i sl. Protipožarna zaštita u stanovima, u zgradi i u garazama, protupožarna vrata po segmentima, u zgradi na ulazu kad dođe gost nema klasićno zvono za svakistan nego samo par dugmadi sa kojima komuniciraš, ustvari odgovaraš na pitanja kuda ideš, na koji sprat, u koji stan i onda tek zvoni određenim stanaru koji te preko kamere vidi na ulazu i onda otvori vrata. Stapenište skroz do garaže u mramoru. Garaze luksuzne, ima garaza sa vratima na daljinski ima parkirno mjesto, sve ispod zgrade, sve luksuzno i zaštičeno. Balkoni, terase, sve sa kliznim griljama i bez kontakta sa komšijama. Niko nikog ne vidi i ne čuje. Ko ima para platiće za taj luksuz.

Ako su ruze, procvetace...

pre 2 godine

to je u becu normalno.
mi na krovu zgrade imamo veliki bazen, sprat nize je sauna i teretana... Naravno vesernica sa velikim masinama za pranje i susenje vesa je obavezna u svakoj zgradi. Placa se samo utrosena struja za vesernicu i saunu. Od prilike 1euro za 8h sati pranja i susenja. Sauna od pola sata dodje 20-30centi.
A cena rentiranja stana nije drasticno skuplja. Cak za lokaciju i kvadraturu cena je ekstra. 900e za stan od 117kvm + 18kvm balkona.

gde ja živim?

pre 2 godine

Luksuzni stanovi od 50 kvadrata.
Samo u Srbiji i sličnim mestima.
Da, postoje preskupi mali stanovi i u Parizu i u Njujorku, ali u zgradama iz prošlog ili pretprošlog veka.
Novogradnja, luksuz i 50 kvadrata ne može zajedno.

zoro

pre 2 godine

Kondo je napravljen da se na sto manjem placu izvuce sto vise para za investitora i kompanije za odrzavanje zgrade. U Beogradu nema bolje od socijalistickih blokova pored Save, velike sobe, mala gustina naseljenosti a zelenilo svuda okolo. A infostan 100 evra.

nema

pre 2 godine

Tako su se nekad zidale sve zgrade, imale su zajednicke prostorije, podrume, biciklane, igraliste, parkinge. E sad je to samo za bogate, siromasni se pakuju u fioke.

Old School

pre 2 godine

Kondominijum za bukvalno duplu nizu cenu kvadrata (niti mora da se kupuje garazno mesto) vec postoji na Novom Beogradu, okruzen je zelenilom i Savom, napravljen je pre 35 godina i zove se blok 45 i 70 (niske zgrade, potkovice).
Mir, tisina, decija igralista, teniski tereni i ping-pong stolovi za dzabe (bukvalno), tereni za basket, teretane na otvorenom, skole, vrtici, jaslice, prodavnice, savski kej, plaza na Adi za 20 min. brodicem, 30-godisnje zelenilo, prakticno zivot u sumi :), bude vas ptice a ne GSB.
Ko je bio, zna o cemu pisem, ko nije, neka dodje i uveri se sam. (Ili neka samo pogleda google satelite mape, i na njima 30 hektara zelenila, terena, odsustva saobracaja...)
Razmisljajte svojom glavom ljudi, i otvorite oci, nemojte da vam spanska keramika i nemacke kvake na vratima, budu prece od drveca i vazduha :)

ko ima pare

pre 2 godine

To je idealno za kriminalce pod uslovom da se ulaz u kompleks čuva. U Hrvatskoj ima naselje u koji se ulazi kroz rampu a strazar je u kućici 24h/dnevno. Ima i zgrada sa stanovima u kojima je portir i ne možeš da uđeš bez legitimacije, samo stanari mogu da ulaze bez legitimisanja. Sve je pod videonadzorom, podzemne garaže su sređene bolje nego mnogi stanovi, na podu garaža je mramor ili ploćice u vidu mramora, zidovi okrečeni, rasvjeta koja se pali na pokret, rasvjeta i litf na agregat u slučaju nestanka struje, opremljena teretana za stanare, opremljene prostorije za proslave (rođendan, žurka isl.), uređene sanitarije, ventilacija, protupožarna zaštita itd. U stanovima prozori sa tri stakla, savršena izolacija od buke i od svega, izradeni predlozi za kuhinje i ko želi može da nadoplati za kuhinju, oni sve urede i useliš u luksuzan stan bez stresa. Svaka spavaća soba ima svoje sanitarije tuš, wc i umivaonik, glavno kupatilo ima tuš kabinu, ima kadu, ima dva umivaonika, bide, wc, i ta je uz glavnu spavaću sobu. Plus wc za goste koji je zaseban. Firma se brine i za održavanje zgrade naravno uz plačanje.

dr Dragan

pre 2 godine

Naši kondominijumi imaju perspektivu "Biznis centra" na NB. Plocnici od kamena se raspadaju; gvozdeno profili na fasadama rdjaju; bazeni nakon curenja vode u stanove su suvi; pločice sa fasada otpadaju; plocice na podovima 60x60 cm, se kaskadno podizu i sve tako u besomučno propadanje bez odžavanja i obnavljanja.Dakle, zaključak je: prilagodite gradnju našim prilikama, a visinu zgrada / iako je već kasno/ ograničite na šest spratova!

eh

pre 2 godine

Tako su se nekad zidale sve zgrade, imale su zajednicke prostorije, podrume, biciklane, igraliste, parkinge. E sad je to samo za bogate, siromasni se pakuju u fioke.
(nema, 24. jul 2021 15:17)


Sačuvaj me Bože zajedničkih prostorija i podruma u Srbiji! To znači da neko okupira iste i pravi brlog, jeza! Ovako bar samo ostavljaju svoje cipelice, kolica i bicikle ispred vrata, ponekad i đubre! Daleko smo mi od kulture stanovanja...

Dexon

pre 2 godine

Troškovi održavanja u ovakvim zgradama su po pravilu previsoki čak i u odnosu na slične kondominijume u Londonu ili Amsterdamu na primer. Poseban problem je što ti troškovi u beogradskim naseljima ovog tipa uopšte nisu transparentni inovim poslom se u BG bavi i Kurta i Murta

Srki

pre 2 godine

Živeo sam u Španiji u ovakvom kompleksu, imao je bazen i park. Mogu da nabrojim na prste koliko ljudi je koristilo taj bazen i taj park u celoj letnjoj sezoni. Ljudi koji imaju novac za ovakve stanove, nisu ljudi koji se kupaju na zajedničkom bazenu. Ovo ima smisla možda samo kao investicija za izdavanje turistima.

Monte Carlo

pre 2 godine

Kondominijumom se u S. Americi smatra svaki stan u privatnom vlasnistvu. Nikakvi bazeni ili teretane i slicno po definiciji ne moraju biti ukljuceni iako u velikom broju slucajeva jesu. Po toj logici svaki stan u Srbiji je kondominijum. Za razliku od condominiuma, apartment-a koji je stan za izdavanje u zgradi gde su svi stanovi predvidjeni iskljucivo za izdavanje (apartment building) sto u Srbiji gotovo da ne postoji.

fc

pre 2 godine

U Kanadi ovo ne spada u nešto što je luksuzno nego podrazumevano. U početku je bilo luksuzno, ali onda su sve nove zgrade izgrađene kao kondominijumi, a one ranije izgrađene su to postale dodavanjem sadržaja. Tako malte ne svaka zgrada ima teretanu, obezbeđuje, prostor za žurke, gostinske stanove, veliki broj bazen, saune, teren za skvoš, bilijar, prodavnicu u zgradi itd. Praktično, stan ne možete da kupite, a da nije kondominijum i cena mesečnog održavanja se obavezno navodi uz cenu stana u svim oglasima.
Ono što je izuzetno bitno je da stanari ne odlučuju ovde jer stanari su vlasnici samo svojih stanova. Sve ostalo poseduje uglavnom firma koja je vlasnik zgrade, ona upravlja zgradom i njoj plaćate održavanje. Tako je cena održavanja viša nego što bi to bilo da vlasnici upravljaju i angažuju nekog za održavanje. Zbog toga je ovo postao praktično jedini model stanovanja jer investitori praktično postaju vlasnici zgrada (ne samo stanova) i na taj način ostvaruju stalni profit.
Ovo se uglavnom odnosi na kupovinu stanova mada, naravno možete i iznajmiti stan koji je u kondominijumu, ali ako iznajmljujete, onda je mesečna cena uglavnom viša, ali uz to ne plaćate ništa dodatno, uglavnom je sve uključeno.
Ali stanovi se uglavnom izdaju u drugoj vrsti zgrada koje se zovu apartman zgrade i to je dominantan način iznajmljivanja. Svi stanovi u zgradi se izdaju, a zgradom upravlja firma kojoj plaćate stanarinu.

Ti si ?

pre 2 godine

Tipično istočni fazon sa mešavinom zapada ,blok zgrada sa spoljašnjim parkingom ili podzemnim i unutar bloka butici ,kafići ,marketi ,parkovi. Ima jedan ruski film skoro sam gledao bukvalno ceo jedan Pirot iste kuće ista razdaljina između njih svi poseduju Smart sistem apsolutno full opremljeno naselje zapadni stil gradnje niske ali široke kuće do 3 sprata sa terasama ogromnim. Meni se iskreno sviđalo strašno izgleda uređeno i čisto ,mirno i prijatno

Zok1

pre 2 godine

Mislim da se u Srbiji ovaj termin koristi pogrešno, kondominijum je oblik vlasništa - a ne sadržaji koje zgrada nudi. U kondominijumu, svaki stan ima svog vlasnika, a svi vlasnici stanova imaju zajedničko vlasništvo nad zajedničkim prostorijama i zemljištem na kome se objekti nalaze. Većina zgrada u Srbiji su kondominijumi. Ideja kondominijuma je da vlasnici stanova tamo žive, zato je više pažnje polagano na kvalitet zgrade i sadržaje - u odnosu na zgrade koje se prave za izdavanje stanova, gde je profit na prvom mestu. Odatle je došlo do toga da su luksuzne zgrade često kodominijumi. Svi ti sadržaji imaju svoju cenu, i plaća se mesečna nadoknada, koja je obavezna. U luksuznim zgradama je cena te nadoknade ponekad veća nego što je cena iznajmljivanja stana u jeftinim zgradama.

Pametnijem ...

pre 2 godine

zašto da kupim codominium od 200,000 evra kada mogu da ga rentam za eto 500/mjesečno, ili 6,000 godišnje, ili 60,000 za 10 godina, a niti plaćam mjesečnu članaricu, ako mi se nesviđa komšiluk, ja se samo preselim na drugo mjesto, pametnome dosta..
(Tik Tok, 24. jul 2021 20:47)
Zato što ćeš da ga izdaješ za 500 € mesečno (i da ti ostaje čisto bar 300 €) a za 10 godina će da vredi bar 250 000.

objektivno

pre 2 godine

Pozdrav iz Amerike gde ima tih kondominijuma koliko god zelis. Negativne strane, pored navedenih: postoje brojna ogranicenja, na primer ne mozes da pravis zabave, rostiljanje, itd kad ti padne na pamet. Svi stanari se obicno prijave pa mogu da kupe stan samo oni koji budu prethodno odobreni. Kada je neka turbulencija na trazistu onda nastaje haos jer originalni stanari pocnu da izdaju stanove i onda se u kondominijumu vise ne zna ko pije a ko placa. Povremeno troskovi odrzavanja svega toga naravno padnu na sve stanare ako su u pitanju vece popravke to nije malo. Svega toga u privatnoj kuci nema.

Zoki

pre 2 godine

(Monte Carlo, 24. jul 2021 23:33) Uh, to je malo komplikovano, za obični govor si verovatno u pravu. Appartment je ono što u Engleskoj zovu flat, a kod nas stan. Može da bude condo (condomimium), coop ili rental appartment. Condo može da bude i townhouse, duplex ili cela kuća u kondo kompleksu, npr. gated community.