1. zašto da kupim codominium od 200,000 evra kada mogu da ga rentam za eto 500/mjesečno, ili 6,000 godišnje, ili 60,000 za 10 godina, a niti plaćam mjesečnu članaricu, ako mi se nesviđa komšiluk, ja se samo preselim na drugo mjesto, pametnome dosta..
  (Tik Tok, 24. jul 2021 20:47)
  Zato što ćeš da ga izdaješ za 500 € mesečno (i da ti ostaje čisto bar 300 €) a za 10 godina će da vredi bar 250 000.
  (Pametnijem ..., 25. jul 2021 08:26)

  # Link komentara

 2. (Monte Carlo, 24. jul 2021 23:33) Uh, to je malo komplikovano, za obični govor si verovatno u pravu. Appartment je ono što u Engleskoj zovu flat, a kod nas stan. Može da bude condo (condomimium), coop ili rental appartment. Condo može da bude i townhouse, duplex ili cela kuća u kondo kompleksu, npr. gated community.
  (Zoki, 25. jul 2021 00:20)

  # Link komentara

 3. Kondominijumom se u S. Americi smatra svaki stan u privatnom vlasnistvu. Nikakvi bazeni ili teretane i slicno po definiciji ne moraju biti ukljuceni iako u velikom broju slucajeva jesu. Po toj logici svaki stan u Srbiji je kondominijum. Za razliku od condominiuma, apartment-a koji je stan za izdavanje u zgradi gde su svi stanovi predvidjeni iskljucivo za izdavanje (apartment building) sto u Srbiji gotovo da ne postoji.
  (Monte Carlo, 24. jul 2021 23:33)

  # Link komentara

 4. Tako su se nekad zidale sve zgrade, imale su zajednicke prostorije, podrume, biciklane, igraliste, parkinge. E sad je to samo za bogate, siromasni se pakuju u fioke.
  (nema, 24. jul 2021 15:17)


  Sačuvaj me Bože zajedničkih prostorija i podruma u Srbiji! To znači da neko okupira iste i pravi brlog, jeza! Ovako bar samo ostavljaju svoje cipelice, kolica i bicikle ispred vrata, ponekad i đubre! Daleko smo mi od kulture stanovanja...
  (eh, 24. jul 2021 21:17)

  # Link komentara

 5. zašto da kupim codominium od 200,000 evra kada mogu da ga rentam za eto 500/mjesečno, ili 6,000 godišnje, ili 60,000 za 10 godina, a niti plaćam mjesečnu članaricu, ako mi se nesviđa komšiluk, ja se samo preselim na drugo mjesto, pametnome dosta.
  (Tik Tok, 24. jul 2021 20:47)

  # Link komentara

 6. Ovako je moj novobeogradski blok sazidan 1978. godine.
  (Uros, 24. jul 2021 20:24)

  # Link komentara

 7. Luksuzni stanovi od 50 kvadrata.
  Samo u Srbiji i sličnim mestima.
  Da, postoje preskupi mali stanovi i u Parizu i u Njujorku, ali u zgradama iz prošlog ili pretprošlog veka.
  Novogradnja, luksuz i 50 kvadrata ne može zajedno.
  (gde ja živim?, 24. jul 2021 19:53)

  # Link komentara

 8. Mislim da se u Srbiji ovaj termin koristi pogrešno, kondominijum je oblik vlasništa - a ne sadržaji koje zgrada nudi. U kondominijumu, svaki stan ima svog vlasnika, a svi vlasnici stanova imaju zajedničko vlasništvo nad zajedničkim prostorijama i zemljištem na kome se objekti nalaze. Većina zgrada u Srbiji su kondominijumi. Ideja kondominijuma je da vlasnici stanova tamo žive, zato je više pažnje polagano na kvalitet zgrade i sadržaje - u odnosu na zgrade koje se prave za izdavanje stanova, gde je profit na prvom mestu. Odatle je došlo do toga da su luksuzne zgrade često kodominijumi. Svi ti sadržaji imaju svoju cenu, i plaća se mesečna nadoknada, koja je obavezna. U luksuznim zgradama je cena te nadoknade ponekad veća nego što je cena iznajmljivanja stana u jeftinim zgradama.
  (Zok1, 24. jul 2021 18:07)

  # Link komentara

 9. @Old School a nocu u tim blokovima ne moze da se spava od muzike sa splavova.
  (Perica, 24. jul 2021 18:02)

  # Link komentara

 10. Kondominijum za bukvalno duplu nizu cenu kvadrata (niti mora da se kupuje garazno mesto) vec postoji na Novom Beogradu, okruzen je zelenilom i Savom, napravljen je pre 35 godina i zove se blok 45 i 70 (niske zgrade, potkovice).
  Mir, tisina, decija igralista, teniski tereni i ping-pong stolovi za dzabe (bukvalno), tereni za basket, teretane na otvorenom, skole, vrtici, jaslice, prodavnice, savski kej, plaza na Adi za 20 min. brodicem, 30-godisnje zelenilo, prakticno zivot u sumi :), bude vas ptice a ne GSB.
  Ko je bio, zna o cemu pisem, ko nije, neka dodje i uveri se sam. (Ili neka samo pogleda google satelite mape, i na njima 30 hektara zelenila, terena, odsustva saobracaja...)
  Razmisljajte svojom glavom ljudi, i otvorite oci, nemojte da vam spanska keramika i nemacke kvake na vratima, budu prece od drveca i vazduha :)
  (Old School, 24. jul 2021 17:38)

  # Link komentara

 11. Pozdrav iz Amerike gde ima tih kondominijuma koliko god zelis. Negativne strane, pored navedenih: postoje brojna ogranicenja, na primer ne mozes da pravis zabave, rostiljanje, itd kad ti padne na pamet. Svi stanari se obicno prijave pa mogu da kupe stan samo oni koji budu prethodno odobreni. Kada je neka turbulencija na trazistu onda nastaje haos jer originalni stanari pocnu da izdaju stanove i onda se u kondominijumu vise ne zna ko pije a ko placa. Povremeno troskovi odrzavanja svega toga naravno padnu na sve stanare ako su u pitanju vece popravke to nije malo. Svega toga u privatnoj kuci nema.
  (objektivno, 24. jul 2021 17:35)

  # Link komentara

 12. nek je sretno i samo da nije karton gradnja
  (danijel, 24. jul 2021 16:38)

  # Link komentara

 13. Ima bašuređenih zgrada. Npr. u Zagrebu nove zgrade na boljim lokacijama, imaju uređena stepeništa i hodnike sve obloženo kamenom, ima kao crni mramor ili crno-plavkasti ili neki svijetli bež-zelenkasto sa zrnatim kafenim. Ograde luksuzne. Pola metra od poda plavkasta led svjetla koja svijetla, na plafonu pojačivači internet signala, portafoni u boji, ima i tzv. pametnih stanova i zgrada gdje možeš sapametnog telefona upalit ili ugasit grijanje, upalit svjetlo, dizat i spustit roletne i sl. Protipožarna zaštita u stanovima, u zgradi i u garazama, protupožarna vrata po segmentima, u zgradi na ulazu kad dođe gost nema klasićno zvono za svakistan nego samo par dugmadi sa kojima komuniciraš, ustvari odgovaraš na pitanja kuda ideš, na koji sprat, u koji stan i onda tek zvoni određenim stanaru koji te preko kamere vidi na ulazu i onda otvori vrata. Stapenište skroz do garaže u mramoru. Garaze luksuzne, ima garaza sa vratima na daljinski ima parkirno mjesto, sve ispod zgrade, sve luksuzno i zaštičeno. Balkoni, terase, sve sa kliznim griljama i bez kontakta sa komšijama. Niko nikog ne vidi i ne čuje. Ko ima para platiće za taj luksuz.
  (Harlem, 24. jul 2021 16:19)

  # Link komentara

 14. Sto puta je bolja varijanta kupiti privatnu luksuznu kucu nego to.
  (Nebojisa, 24. jul 2021 15:30)

  # Link komentara

 15. Kultura zivota. Da mogu sigurno bih sebi priustio tako nesto.
  (Perica, 24. jul 2021 15:30)

  # Link komentara

 16. Tako su se nekad zidale sve zgrade, imale su zajednicke prostorije, podrume, biciklane, igraliste, parkinge. E sad je to samo za bogate, siromasni se pakuju u fioke.
  (nema, 24. jul 2021 15:17)

  # Link komentara

 17. Tipično istočni fazon sa mešavinom zapada ,blok zgrada sa spoljašnjim parkingom ili podzemnim i unutar bloka butici ,kafići ,marketi ,parkovi. Ima jedan ruski film skoro sam gledao bukvalno ceo jedan Pirot iste kuće ista razdaljina između njih svi poseduju Smart sistem apsolutno full opremljeno naselje zapadni stil gradnje niske ali široke kuće do 3 sprata sa terasama ogromnim. Meni se iskreno sviđalo strašno izgleda uređeno i čisto ,mirno i prijatno
  (Ti si ?, 24. jul 2021 15:14)

  # Link komentara

 18. to je u becu normalno.
  mi na krovu zgrade imamo veliki bazen, sprat nize je sauna i teretana... Naravno vesernica sa velikim masinama za pranje i susenje vesa je obavezna u svakoj zgradi. Placa se samo utrosena struja za vesernicu i saunu. Od prilike 1euro za 8h sati pranja i susenja. Sauna od pola sata dodje 20-30centi.
  A cena rentiranja stana nije drasticno skuplja. Cak za lokaciju i kvadraturu cena je ekstra. 900e za stan od 117kvm + 18kvm balkona.
  (Ako su ruze, procvetace..., 24. jul 2021 15:06)

  # Link komentara

 19. Ima ih nekoliko Wellport i West 65 prvi nude ovaj sistem kod nas. U nekom blazem obliku nide i BW, Belville i Zeptera. Setup je vrhunski jer odvaja grupu ljudi sa novcem sto je na Zapadu učinjeno bogatim kvartovima a u Beogradu je to nemoguće jer se obično stanovnistvo stanovima socijalno sto svuda infiltriralo osim na Dedinje.
  Setup je zaista predobar.
  (Redster, 24. jul 2021 15:03)

  # Link komentara

 20. Verovatno nećete ni objaviti ali hajde: u kondominijuma možeš da živiš od devetnaeste godine do momenta dok ti zena ne zatrudni. Dakle, ako je sve kako treba, negde oko 10-15 godina najviše.

  Za sve ostalo je to totalno nehumano mučenje: vidjao sam decu, roditelji ih pošalju napolje da se igraju a obi sami, stoje u mestu, potrce 10 metara, stanu, gledaju… svuda beton a taj “park” koji pominjete je dečije igralište velicine oko 15x5m sa dve tri klackalice/ljuljaske i to je to. Pričam od jednom od najizvikanijih kondominijuma na Novom Beogradu.

  I šta se onda dešava? Stanari tih kondominijuma vrše strašan pritisak na okolna naselja iz komunističkog perioda kada se zaista mislilo na decu i porodicu, kojibimaju prave parkove, pa je zato stalno gužva u parkovima i okruženi su automobilima.

  Važno da su “investitori” nabili sto više kvadrata na sto manjem prostoru i udarili dobru reklamu, a mladi koji kupuju ne razmišljaju šta će im trebati za koju godinu.

  Kondominijum je za samca ili za par bez dece. Tu se svaka priča završava.

  Pa ko voli nek izvoli. Ja ne volim.
  (Giorgios, 24. jul 2021 15:01)

  # Link komentara

 21. Kad pukne ovaj balon u Beogradu se nece supa zidati sledecih 50 godina
  (Lola, 24. jul 2021 15:00)

  # Link komentara

 22. Kondo je napravljen da se na sto manjem placu izvuce sto vise para za investitora i kompanije za odrzavanje zgrade. U Beogradu nema bolje od socijalistickih blokova pored Save, velike sobe, mala gustina naseljenosti a zelenilo svuda okolo. A infostan 100 evra.
  (zoro, 24. jul 2021 14:58)

  # Link komentara

 23. I kad izadješ iz zgrade opet si u Beogradu koji nema metro i sve što mora da se obavi izvan zgrade postaje nepodnošljivo.
  (Bibop i Rokstedi, 24. jul 2021 14:55)

  # Link komentara

 24. Inace su nekretnine okej i za one i sa normalnim dzepom.
  (Ron Vizli, 24. jul 2021 14:40)

  # Link komentara

 25. Naši kondominijumi imaju perspektivu "Biznis centra" na NB. Plocnici od kamena se raspadaju; gvozdeno profili na fasadama rdjaju; bazeni nakon curenja vode u stanove su suvi; pločice sa fasada otpadaju; plocice na podovima 60x60 cm, se kaskadno podizu i sve tako u besomučno propadanje bez odžavanja i obnavljanja.Dakle, zaključak je: prilagodite gradnju našim prilikama, a visinu zgrada / iako je već kasno/ ograničite na šest spratova!
  (dr Dragan, 24. jul 2021 14:14)

  # Link komentara

 26. Sve ima svoju cenu. Pa zamislite samo odrzavanje malog bazencica u privatnoj kuci, koliko li to kosta. Te zgrade obicno imaju veci, stanari dobiju dosta sadrzaja i nikakvih briga. Odrzavati kucu takodje kosta i novca i vremena, plus sto su kuce u startu znatno skuplje od ovakvih stanova, tako da mnogima to i nije opcija
  (pojma nemam, 24. jul 2021 14:14)

  # Link komentara

 27. To je idealno za kriminalce pod uslovom da se ulaz u kompleks čuva. U Hrvatskoj ima naselje u koji se ulazi kroz rampu a strazar je u kućici 24h/dnevno. Ima i zgrada sa stanovima u kojima je portir i ne možeš da uđeš bez legitimacije, samo stanari mogu da ulaze bez legitimisanja. Sve je pod videonadzorom, podzemne garaže su sređene bolje nego mnogi stanovi, na podu garaža je mramor ili ploćice u vidu mramora, zidovi okrečeni, rasvjeta koja se pali na pokret, rasvjeta i litf na agregat u slučaju nestanka struje, opremljena teretana za stanare, opremljene prostorije za proslave (rođendan, žurka isl.), uređene sanitarije, ventilacija, protupožarna zaštita itd. U stanovima prozori sa tri stakla, savršena izolacija od buke i od svega, izradeni predlozi za kuhinje i ko želi može da nadoplati za kuhinju, oni sve urede i useliš u luksuzan stan bez stresa. Svaka spavaća soba ima svoje sanitarije tuš, wc i umivaonik, glavno kupatilo ima tuš kabinu, ima kadu, ima dva umivaonika, bide, wc, i ta je uz glavnu spavaću sobu. Plus wc za goste koji je zaseban. Firma se brine i za održavanje zgrade naravno uz plačanje.
  (ko ima pare, 24. jul 2021 14:13)

  # Link komentara

 28. Zasto odmah negativni komentari? Po meni su condominiums odlični za život nekome ko, sa jedne strane, ne želi ili ne ume da održava kuću, a sa druge strane želi koliko toliko privatno dvorište, bazen, teretanu a pre svega dobru lokaciju. Relativno su visoki mesečni troškovi baš znog toga što neko mora da održava te zajedničke prostorije. Neretko postoji i front desk gde zaposleni sedi 24/7 kao dodatna sigurnost da samo stanari i njihovi gosti mogu da udju. Ovo je preovladjujuci nivo stanivanja u metro areas u Severnoj Americi. Porodice sa sitnom decom u suburbs, svi ostali u condos.
  (brane lala, 24. jul 2021 14:09)

  # Link komentara

 29. Troškovi održavanja u ovakvim zgradama su po pravilu previsoki čak i u odnosu na slične kondominijume u Londonu ili Amsterdamu na primer. Poseban problem je što ti troškovi u beogradskim naseljima ovog tipa uopšte nisu transparentni inovim poslom se u BG bavi i Kurta i Murta
  (Dexon, 24. jul 2021 14:05)

  # Link komentara

 30. Fantasticna stvar za povecanje drustvene nejednakosti i dodatnu segregaciju. Jos samo fali obezbedjenje sa dugim cevima ispred i polako postajemo Meksiko.
  (Filip, 24. jul 2021 13:55)

  # Link komentara

 31. U Kanadi ovo ne spada u nešto što je luksuzno nego podrazumevano. U početku je bilo luksuzno, ali onda su sve nove zgrade izgrađene kao kondominijumi, a one ranije izgrađene su to postale dodavanjem sadržaja. Tako malte ne svaka zgrada ima teretanu, obezbeđuje, prostor za žurke, gostinske stanove, veliki broj bazen, saune, teren za skvoš, bilijar, prodavnicu u zgradi itd. Praktično, stan ne možete da kupite, a da nije kondominijum i cena mesečnog održavanja se obavezno navodi uz cenu stana u svim oglasima.
  Ono što je izuzetno bitno je da stanari ne odlučuju ovde jer stanari su vlasnici samo svojih stanova. Sve ostalo poseduje uglavnom firma koja je vlasnik zgrade, ona upravlja zgradom i njoj plaćate održavanje. Tako je cena održavanja viša nego što bi to bilo da vlasnici upravljaju i angažuju nekog za održavanje. Zbog toga je ovo postao praktično jedini model stanovanja jer investitori praktično postaju vlasnici zgrada (ne samo stanova) i na taj način ostvaruju stalni profit.
  Ovo se uglavnom odnosi na kupovinu stanova mada, naravno možete i iznajmiti stan koji je u kondominijumu, ali ako iznajmljujete, onda je mesečna cena uglavnom viša, ali uz to ne plaćate ništa dodatno, uglavnom je sve uključeno.
  Ali stanovi se uglavnom izdaju u drugoj vrsti zgrada koje se zovu apartman zgrade i to je dominantan način iznajmljivanja. Svi stanovi u zgradi se izdaju, a zgradom upravlja firma kojoj plaćate stanarinu.
  (fc, 24. jul 2021 13:50)

  # Link komentara

 32. Živeo sam u Španiji u ovakvom kompleksu, imao je bazen i park. Mogu da nabrojim na prste koliko ljudi je koristilo taj bazen i taj park u celoj letnjoj sezoni. Ljudi koji imaju novac za ovakve stanove, nisu ljudi koji se kupaju na zajedničkom bazenu. Ovo ima smisla možda samo kao investicija za izdavanje turistima.
  (Srki, 24. jul 2021 13:46)

  # Link komentara

 33. Za preporuku.
  Napomenimo da su kafici i prodavnice sa vanjske strane kompleksa, a unutar kompleksa je ostalo nabrojano, zato sto se moze uci samo ako te pusti neko od stanara. Deca se igraju, ostavljaju bicikle i trotinete ispred ulaza ili na igralistu, niko nece odneti. Po ugovoru ne smes menjati izgled stana, znaci nema zastakljivanja, dogradnje, tendi i slicno. U hodnicima nista ne sme da bude jer je to pozarni put - znaci nema da komsija izbaci ormar da trpa u njega. U kaficima nema glasne muzike, obezbedjenje reaguje.

  Ako izbije neki problem, zoves obezbedjenje, ono kontaktira firmu za odrzavanje.

  Dodatni trosak - 8.000 dinara mesecnbo.
  (Posmatrac, 24. jul 2021 13:42)

  # Link komentara

 34. U celom svetu to postoji vec 20 godina . Ko može da infinansira I kupovinu I održavanje , a ne želi kuću , to je savršeno . I drugo , komšije su dubljeg dzepa, a ne da gledam slepce oko sebe .
  (kolektivna amnezija, 24. jul 2021 13:33)

  # Link komentara

 35. Sjajno za snobove i ljude kojj misle da su bolji od drugih.
  (blacky, 24. jul 2021 13:22)

  # Link komentara

 36. Održavanje je - pet EUR. po kvadratu.
  (mikan, 24. jul 2021 13:07)

  # Link komentara

 37. Posedujem 4 nekretnine od kojih su dve u ovakvom tipu zgrada. Da, troskovi jesu veci ali se svakako isplati. Neuporedivo je sa obicnim stambenim zgradama. Mnogo je humanije. Po mom misljenju svi bi trebali ovako da zive.
  (blicko, 24. jul 2021 12:53)

  # Link komentara

 38. Ćisto bacanje novca. Kad se sve uzme u računicu, ako zaista želite privatnost, kuća nema alternativu.
  (Vakcinisan, 24. jul 2021 12:51)

  # Link komentara

 39. Значи имаш зграду и затворено двориште? Луксузни затвор.
  (Мирковић, 24. jul 2021 12:50)

  # Link komentara