1. Molim da mi neko odgovori na sledeca pitanja:ko ce otkuljivati stare fiskalne kase i po kojoj ceni,ko ce uvesti i placati koriscenje interneta i kako cu ja znati i kada da su pare na mom racunu "prilikom placanja telefonom" i kako cu se naplatiti ako transakcija bude neuspesna?
  (preduzetnik, 21. jun 2021 18:01)
  pa valjda isto kao sto znas kad su ti pare na racunu kad ti neko plati karticom,i na dr pitanje isti odgovor
  (123123, 21. jun 2021 19:07)

  # Link komentara

 2. Molim da mi neko odgovori na sledeca pitanja:ko ce otkuljivati stare fiskalne kase i po kojoj ceni,ko ce uvesti i placati koriscenje interneta i kako cu ja znati i kada da su pare na mom racunu "prilikom placanja telefonom" i kako cu se naplatiti ako transakcija bude neuspesna?
  (preduzetnik, 21. jun 2021 18:01)

  # Link komentara

 3. (Felixv, 21. jun 2021 15:26)

  Placanje QR kodom kod nas treba da zazivi prvenstveno da ne bi domaci platni promet isao preko SAD.. em sto se placaju takse em.. zbog sigurnosti, zasto bi oni imali evidenciju o nasim placanjima?!.

  Takodje nema svaki telefon NFC niti svako prodajmo mesto ima terminal za kartice, QR kod i bilo koji telefon s kamerom radi posao, moze da se koristi i na pijaci na tezgi.
  (Igor, 21. jun 2021 17:07)

  # Link komentara

 4. Voleo bih da uvedu mogućnost bakšiša na aparate, često plaćam karticom i dešava mi se da nemam gotovine kod sebe, a želim da ostavim nešto posle pica/obroka za konobara.
  (krol, 21. jun 2021 16:32)

  # Link komentara

 5. Iskrena odlična stvar s obzirom da svaki račun ima QR kod tako da će biti omugućeno plaćanje IPS tehnologijom .Sve pohvale, ovo je Kini promenilo način trgovine i ubrzalo kompletnu trgovinu.Na primer ovakav sistem nije još zaživeo na zapadu mi smo prepisali od kineza što se može reći da je ovo jako veliki napredak za našu ekonomiju.
  (Gordan, 21. jun 2021 12:38)

  Taj sistem je u Kini napravio revoluciju u bezgotovinskim plaćanjima, ali samo zato što tamo platne kartice nisu bile u opštoj upotrebi kada je sistem uveden. Na zapadu i kod nas platne kartice prima skoro svaka prodavnica (vidim i sve više trafika koje ih prihvataju), a ima ih skoro svako. Od pre par godina se iste mogu usnimiti i u mobilni telefon / sat te nema potrebe više nositi karticu sa sobom, dovoljan je telefon / sat.

  Zbog ovoga u Evropi npr. nema preterane potrebe za plaćanjem QR kodovima u maloprodaji, i zato taj sistem još uvek nije ni široko prisutan u našim prodavnicama. Prosto kod nas nije potreban jer već imamo druga rešenja koja funkcionišu. Naravno, ne škodi da bude dostupan - što više načina da se plati, to bolje. Samo nije neophodan, te ne bih baš rekao da je "veliki napredak" u pitanju, više bih ga nazvao "finom dodatnom mogućnošću".
  (Felixv, 21. jun 2021 15:26)

  # Link komentara

 6. Kada se napise "platice drzava", nadam se da je svima jasno da to znaci "platicete svi" ili "vec ste platili svi". Jer drzava ne zaradjuje novac, vec ga uzima od nekog (privrede, gradjana...) da bi ga rasporedila/platila kome nadje za shodno i potrebno. U ovom slucaju, drzava nema nameru da prelije trosak izmena na privredu. To znaci - platice gradjani.

  Drago mi je da neki komentatori podrzavaju ovu promenu fiskalizacije, samo se nadam da im je jasno da ce je sami platiti kroz vece cene, veca davanja...ili su je vec platili pa je 3 milijarde viska ostalo.
  (csc, 21. jun 2021 15:14)

  # Link komentara

 7. Prekomplikovano i za prodavce preskupo. Pošto većina ljudi ne shvata da im malo pojasnim:
  - svi prodavci moraju kupiti nove kase, tj. makar nove POS printere (ako su dosad radili preko POS softvera) pošto stari ne mogu printati QR kod. Ovo se moglo izbjeći uvođenjem prelaznog roka od 10 godina za QR kod kao u Hrvatskoj.
  - sve POS aplikacije moraju na odobrenje u Poresku upravu (a ne kao dosad samo fiskalni drajveri)
  - ne možete više sami napraviti aplikaciju za svoje potrebe i koristiti je. Morate kupiti onu "ovlaštenu"
  - svi prodavci moraju imati internet, a ako nemaju onda ide prilično komplikovan posao prenošenja podataka u Poresku.

  Previše komplikovano, previše skupo i bit će velikog haosa u primjeni čitavog sistema. Hrvatska koristi sličan sistem već 10 godina, ali puno jednostavniji i za obveznike je bio puno jeftiniji. Sretno kolegama informatičarima, čeka ih haos.
  (Dragan, 21. jun 2021 14:52)

  # Link komentara

 8. Zrenjaninac,
  drago mi je kada neko pohvali stvari ako one jesu dobre i ako zaslužuju pohvalu. To je usloiv napretka,koliko god to suludo izgledalo.
  Da smo kolektivno takvi, gde bi nam bio kraj.
  P.S. Želim da konačno dobijete svežu pijaću vodu!
  (bravo, 21. jun 2021 14:42)

  # Link komentara

 9. U CG od 1.juna su u upotrebi e- kase i svi su morali da plate od mekoliko stotina do par hiljada eura,zavisno od djelatnosti i obima prometa.
  (Africa twin, 21. jun 2021 13:38)

  # Link komentara

 10. Žao mi je što račun više nema onaj simbol sa 4 S.
  (M.., 21. jun 2021 13:22)

  # Link komentara

 11. Ali kako će prodavac meni izdati račun kada sistem pukne ili njemu pukne veza ka internetu?
  (Sve je ovo uredu, 21. jun 2021 13:15)

  # Link komentara

 12. U ovoj drzavi je i pečat prestao da važi 2019te ,pa vam i dalje svi traze pečat jer je drzava nesposobna da implementira zakon koji sama donese!
  (Dr Pilot, 21. jun 2021 12:56)

  # Link komentara

 13. Iskrena odlična stvar s obzirom da svaki račun ima QR kod tako da će biti omugućeno plaćanje IPS tehnologijom .Sve pohvale, ovo je Kini promenilo način trgovine i ubrzalo kompletnu trgovinu.Na primer ovakav sistem nije još zaživeo na zapadu mi smo prepisali od kineza što se može reći da je ovo jako veliki napredak za našu ekonomiju.
  (Gordan, 21. jun 2021 12:38)

  # Link komentara

 14. PIB kupca?!? Može li neko ovo da objasni? Da li će to fizička lica morati da ostavljaju JMBG umesto PIB-a prilikom svake kupovine?
  (Domaćin, 21. jun 2021 12:33)

  # Link komentara

 15. Sve je to zbog nabavke novih aparata, treba uzeti ozbiljnu proviziju. I sad, da se hoce, moze biti nulta tolerancija na placanje poreza
  (gorki, 21. jun 2021 12:13)

  # Link komentara

 16. Никада у историји у Србији није било боље, тако нам и треба
  (Дрндоје, 21. jun 2021 12:09)

  # Link komentara

 17. A QR lorem ipsum, vrlo maštovito...
  (Radovan Pankov, 21. jun 2021 12:07)

  # Link komentara

 18. Kao cest kriticar vlasti, a pogotovo ovog uzasa koji nam prave u ZR a bez da iko napravi bilo kakav realan plan kada cemo dobiti vodu, ima par stvari koje ova vlast radi a koje se daju iskreno pohvaliti.

  Sve stvari su u sustini vezane za IT, a to su sistem za zakazivanje vakcinacije, za pracenje i izdavanje potvrda o vakcinaciji i PCR testovima, zatim eFakture, platni real-time sistem NBS i ovaj sad sistem za real-time fiskalizaciju.

  U sve ovo je svoje prste umesala grupa iz sektora za IT i eUpravu, i tamo ocigledno postoji tim koji jako dobro radi, bez obzira na politicki deo vlade.

  Svaka cast!
  (Zrenjaninac, 21. jun 2021 12:01)

  # Link komentara