1. Ono što ja vidim na snimku je da je raketa eksplodirala blizu drona, a da je dron 5-10 sekundi nakon toga počeo nekontrolisano da pada. Da li je dron aktivirao raketu, ili su raketu aktivirali blizinski upaljači koji su na nju ugrađeni - ne znam. Samo znam da način na koji je dron padao ne deluje kao kontolisan manevar, nego kao slobodan pad.
  (Zok1, 8. jun 2021 21:06)

  # Link komentara

 2. Selcuk Bajraktar je jako pametan dečko, nije on samo studirao na MIT nego je i Erdoganov zet. A dron kao sredstvo elektronskog ratovanja sa sposobnošću da ometa elektroniku jeftinih projektila je sjajna ideja. Sada treba sve ove modifikovati.
  (ništa kao motka u glavu, 8. jun 2021 15:11)

  # Link komentara

 3. Bajraktar TB2 je odličan dron za naše potrebe. Nisam siguran da ima sofisticirano elektronsko ometanje kao što neki tvrde, ali ga definitivno ima. Navodno ne mogu ni da se preotmu jer imaju jaku kripciju, aj da im verujemo.
  Ukrajinci su platili 2018. godine 12 dronova i 3 kontrolne stanice ukupno 69 miliona dolara. Ne znam šta smo mi dogovorili. Kineski CH-92A smo 6 komada platili 20 miliona dolara, ali oni nisu imali vatreno krštenje u ratovima iako su na papiru manje više ok.
  Postoje naravno daleko bolji dronovi na tržištu ali su enormno skuplji i pitanje je da li bi nam ih prodali.
  (Milanche, 8. jun 2021 13:38)

  # Link komentara

 4. Ovde se definitivno vidi da ni dron nije "preživeo", ko je koga neutralisao ne znam, ali se vidi da je dron posle prve rakete počeo da pada, sad da li su ga uništile rakete(deluje da nije pogođen) ili se samouništio spaljivanjem te elektronike za upravljanje ne znam, ali je činjenica da je pao.
  (Džoni, 8. jun 2021 12:47)

  # Link komentara

 5. Vise je nego ocigledno da ga je 40+ godina stara raketa prizemljila,srapneli su ga razneli a druga je otisla u prazno pokusavajuci da pogodi padajuci objekat..ovde je pitanje koliko je dobar taj hvaljeni dron ako ne moze da izbegne zastarele rakete.Odavno u ruskoj i zapadnoj vojsci postoje mnogo savrseniji sistemi specijalizovani za borbu protiv dronova.
  (neko, 8. jun 2021 12:30)

  # Link komentara

 6. E sve ćemo li izmisliti samo da ne priznamo da Turci imaju nešto bolje...
  (Karadjordje, 8. jun 2021 12:29)

  # Link komentara

 7. Rakete se na cilj navode na tri načina: optički, radarski (sa vozila) i samonavođene rakete sa radarkom glavom (najsavremenije). Postoje razne vrste ometača i optički navođenih i radarski navođenih raketa, samo je pitanje kolika je njihova snaga ometanja.
  Ovo je smešan pokušaj reklamiranja Barjaktara kada su zbog sankcija kanadske vlade ostali bez dva najbitnija dela! Zato su pre dva meseca ušli u kooperaciju sa Ukrajincima!
  Kanađani su prestali da im prodaju najsavršeniji optički sistem na svetu i motore Rotax (višestuki pobednik relija Pariz-Dakar). Zato Turci sada nude nekoliko motora za ugradnju ali SVI imaju DUPLO veću masu i za oko 40% slabiju snagu! Osim dva američka, jednog izraelskog, jednog kineskog i jednog ruskog niko nije do danas napravio dronove koji krstare na oko 10 km visine što otežava njihovo obaranje. Barjaktar je plafon leta malo više od 6.000 metara i može da se obori sa više savremenih raketnih sistema, vatrom iz helikoptera ili aviona i najnovijim ruskim topom 57mm sa municijom koja se u Srbiji popularno naziva "čelična kiša". Cela fama oko dronova bilo koje kategorije je operativna upotreba tehnikom ZASIĆENJA - posle izviđanja se sazna broj i vrsta protivničkog PVO u određenom reonu i na taj PVO se pošalje npr. dva puta više dronova nego što sistem ima ukupno raketu u prvom borbenom kompletu. Kada bilo koji PVO ispali sve rakete, onda je "glineni golub" jer nema potrebni 10 do 15 minuta za dopunu lansirnih cevi!
  (Đole, 8. jun 2021 12:20)

  # Link komentara

 8. Vidite ovako, raketa kad se ispali, ona sigurno neće preživeti. Druga stvar, dron kad se pusti, on bi trebao da preživi, što po ovom snimku izgleda da nije slučaj. Biće da je kompletan članak pisan za neki drugi video zapis, jer u ovom se vidi uspešno obaranje drona...
  (Klikili, 8. jun 2021 12:14)

  # Link komentara

 9. Ovaj dron se pokazao jako uspešnim u ratovanju u Siriji, Iraku, Libiji i Azerbejdžanu... Turska mnogo nade polaže u domaće naoružanje. Već imaju jedan od najboljih dronova, proizveli su i domaće ratne brodove, oklopna vozila, rakete... Sve više se oslanjaju na sopstveno oružije a manje kupuju na zapad
  (Adnan, 8. jun 2021 12:01)

  # Link komentara

 10. Osa (9K33) nije zastareo sistem. To je PVO sistem montiran na oklopnom vozilu, opremljen radarom i veoma mobilan. Služi uhlavnom za neposrednu PVO tenkovskih jedinica. Današnja ruska vojska u svom naoružanju ima čak 400 Osa mobilnih sistema. Ako Rusi ne misle da je zastareo…
  (Luka, 8. jun 2021 11:50)

  # Link komentara

 11. Kad će stručnjaci da saznaju, da je taj dron kopija starog Američkog drona, sastavlen iz Rotax, Bombardir i Wescam delova? Dronovi su u vojnoj upotrebi već više od pola stoljeća.
  (Miran, 8. jun 2021 11:40)

  # Link komentara

 12. Najveći je problem sto bi u slučaju rata verovatno bio oboren satelit bez koga je sve bezvredno
  (Dejan, 8. jun 2021 11:33)

  # Link komentara

 13. hahahahahaha..... komentari ovde su na nivou filma : Tri karte za holivud. Smejurija.
  (RCZ, 8. jun 2021 10:50)

  # Link komentara

 14. Taj dron i taj ruski bolje receno sovjetski sistem nisu iz iste ere . Kao da poredite luk i strelu sa automatskom puskom.
  (RCZ, 8. jun 2021 10:48)

  # Link komentara

 15. Свака држава има људе који могу да направе тако нешто, без обзира где су се школовали. Овде се заправо ради о милијардама долара уложених у развој и истраживање, а не о причо о успеху из ћалетове гараже. То не умањује његово знање и споспобности, али без тих милијарди, све би се завршило на 3D рендеру и макети од стиродура.
  (Дејан, 8. jun 2021 10:47)

  # Link komentara

 16. Kada dron sam sebi spali uredjaj on postaje beskoristan i pada. Jeste da ga rakete vise ne vide ali je on realno unisten. Ne vidim svrhu ...
  (Boa II, 8. jun 2021 10:35)

  # Link komentara

 17. Ruska tehnika i tehnologija sve vise postaje predmet podsmeha..
  (maki9, 8. jun 2021 10:30)

  # Link komentara

 18. Ruska doktrina ratovanja je jednostavna.

  Nema neprijatelj toliko dronova koliko mi imamo raketa.

  I to vazi za svaki rod vojske.
  (svasta, 8. jun 2021 10:29)

  # Link komentara

 19. Pa taj sistem je poslednji put modernizovan pre 33 godine :D
  (Stefan, 8. jun 2021 10:20)

  # Link komentara

 20. Seldžuk Bajraktar (Bayraktar) je zet Taipa Erdoana (njegova ćerka udata za istog).Turska je napravila ozbiljan napredak kako u vojnoj industriji tako i u medicini i industriji.Sve značajniji igrač u ovom djelu svijeta uključujući i severnu Afriku , bliski istok .
  (neko, 8. jun 2021 10:18)

  # Link komentara

 21. turci su sila, pregazili bi nas kao plitak potok da hoce,opet. mi smo smejurija realno i etiopija je ozbiljnija od nas ...
  (Liberty, 8. jun 2021 09:27)

  Ne nas samo, većinu zemalja u regionu. Možda bi Grci imali neke šanse i to zato što imaju leđa, mislim na Francusku i zapadne zemlje.
  (Haha, 8. jun 2021 09:59)

  # Link komentara

 22. Rusi ili u prevodu
  ,, kanta za šutanje " !
  (Arch Enemy, 8. jun 2021 09:58)

  # Link komentara

 23. Joj koliko stručnjaka ahahaha. Pa gađali su ga zastarelom osom... Tor sistem bi ga skinuo ko baba šumsku jagodu! Ovo je testiranje Ruje su opasne!
  (veljko, 8. jun 2021 09:58)

  # Link komentara

 24. Rudofili u panici.
  (ovde, 8. jun 2021 09:58)

  # Link komentara

 25. Mogu da likuju dok im neko ne trukne satelit.
  (Gorki, 8. jun 2021 09:57)

  # Link komentara

 26. Prva raketa je eksplodirala i njeni delovi su pogodili dron. Na kraju snimks se vidi kako pada na zemlju, a druga raketa pokušava da ga pogodi dok pada. Tako da vam je tekst netačan. Ruska raketa starija od 40 godina je oborila dron iz 2021.
  (Petar, 8. jun 2021 09:57)

  # Link komentara

 27. Za Srbiju najbolje da opet postane dio Turske....bolje nego biti nevazna ruska gubernija! Od EU nema ionako nista ni za Tursku ni za Srbiju!
  (GlasBrisela, 8. jun 2021 09:57)

  # Link komentara

 28. Snimak je apsolutno nerealan,i sa profesionalnog aspekta neodrživ jer prikazuje sukob dva različita borbena sistema,vremenske razlike nekoliko decenija.

  Pre svega, moderni dronovi se ne uništavaju ovakvim raketnim sistemima.
  Snimak je čista propaganda za neupućene ljude,i zaista ne znam svrhu ovih snimka.
  Dronovi se neutrališu modernim sistemima,posebno konstruisanim baš za tu svrhu (Ruski napredni sistem "Krasukha") na primer.
  Srbija je završila pregovore o nabavci ovog sistema.
  Niko ne spori da je Bajraktar odličan dron,ali samo ukoliko protivnik nema adekvatnu odbranu ( rat u Jermeniji).
  Pogledajte na internetu šta se desilo baš sa nekoliko ovih dronova koji su nadgledali Rusku vojsku koja se razmestila da nadgleda primirje u Nagorno Karabakhu. Mislim da su Rusi odmah,onako sportski,oborili 3 ili 4 komada,jer su ignorisali upozorenja da se manu ćorava posla,imate na netu pa pogledajte i slike.
  U modernom ratovanju nije sve crno belo.
  Nisam rusofil,da ne bude zabune,ali im je sistem "Krasukha" bukvalno "jezivo moćan" i oduševio sam se kada sam čuo da ga kupujemo.
  Ko je zainteresovan neka se informiše na netu, oduševiće se koliko je sistem moćan i opasan,za dronove i slične letelice.
  (Kikilišur, 8. jun 2021 09:56)

  # Link komentara

 29. Jel cita neko tekst....Lepo pise da je Barjaktar izbegao rakete tako sto je iskljucio plocu kako ne bi rakete mogle da ga prate i nakon toga je pao na zemlju u suštini isto im je bilo i da su pustili da ga obore. Ali neosporno je trenutno najbolji dron za ratovanje!
  (Marko, 8. jun 2021 09:55)

  # Link komentara

 30. Student MIT ili ne, ovo ne bi napravio tj barem ne bi prodao drzavi...
  Da nije Erdoganov zet :)
  (Zeljko, 8. jun 2021 09:54)

  # Link komentara

 31. Clanak je fantazija s obzirom da rakete sistema Osa NEMAJU toplotni senzor i navodjenje je preko komande sa zemlje...
  (Igor, 8. jun 2021 09:53)

  # Link komentara

 32. @(ssi, 08. jun 2021 08:45): zamisli tek šta poseduje F-22, kada je onaj pomenuti u tvom komentaru “kanta” u poređenju sa 20 dvojkom.
  (XXX, 8. jun 2021 09:53)

  # Link komentara

 33. @(ssi, 08. jun 2021 08:45): zamisli tek šta poseduje F-22, kada je onaj pomenuti u tvom komentaru “kanta” u poređenju sa 20 dvojkom.
  (XXX, 8. jun 2021 09:53)

  # Link komentara

 34. @(ssi, 08. jun 2021 08:45): zamisli tek šta poseduje F-22, kada je onaj pomenuti u tvom komentaru “kanta” u poređenju sa 20 dvojkom.
  (XXX, 8. jun 2021 09:53)

  # Link komentara

 35. turci su sila, pregazili bi nas kao plitak potok da hoce,opet. mi smo smejurija realno i etiopija je ozbiljnija od nas ...
  (Liberty, 08. jun 2021 09:27)

  Pregazili bi nas ???

  Pa ne porede se oni sa nama oni su 4-5 vojna sila na svetu koja se ne libi da se konfrontira sa Amerikom koja se ne libi da Rusiji obori avio...jednom rečju ne j.bu živu silu.
  (Berkut, 8. jun 2021 09:49)

  # Link komentara

 36. За ове који немају појма, систем "Оса" је настао 1960-те. Последња реч турске технологије против система који је старији од пола века. Не умањујем тиме квалитет турског дрона, већ овима што исмејавају руску технику, да поручим да немају појма.
  (!, 8. jun 2021 09:46)

  # Link komentara

 37. ... a mi se još ložimo na moćne MiG29, opasne još samo za džambo džetove... dronovi, bespolotne letelice, pametne rakete, pametna oružja su sadašnjost i budućnost... nema tu filozofije .. ratovanje na terenu, pešadijom i oklopnim oružjima je deplasirano...
  (Karakondžula, 8. jun 2021 09:44)

  # Link komentara

 38. Nema sta, Turci su se sa dronovima uzdigli medju najjacim drzavama sto se tice tog naoruzanja.
  Prvo su demonstrirali silu u libiji kada su pomogli Tripoli da ostane na vlasti iako su drugu stranu podrzavali i Francuzi i Rusi.
  Posle su u Siriji unistili gomilu ruskih tenkova i pancira
  A tek u Jermeniji smo videli kako su bulvalno pocistili Jermensku vojsku. Bukvalno su panciri i tenkovi sluzili kao glineni golubovi za vezbu gadjanja
  (Stef, 8. jun 2021 09:44)

  # Link komentara

 39. Svaka cast.Ali me zanima kako bi se pokazao protiv novijeg sistema.Tipa Buk.Ipak je ovo stara tehnologija.Za pokaznu vezbu ok.
  (Mikici1984, 8. jun 2021 09:44)

  # Link komentara

 40. rusi su sve smešniji
  (., 08. jun 2021 09:13)

  Смешан си ти и твој коментар. Знаш из које године је систем "Оса"???
  (!, 8. jun 2021 09:43)

  # Link komentara

 41. Trebamo i mi da kupimo nekoliko Bayaktara jer Kineski dronovi su jeftini ali oni ne nude pomoć sa održavanjem oni samo prodaju po ćao.
  Turski su malo skuplji ali onda pomažu sa održavanjem i nisu skupi kao Izraelski i Američki, Bayaktar košta 2-3 miliona dolara valjda i 3 takva nije loše imati i dobre rakete imaju isto.
  (Nepoznati junak, 8. jun 2021 09:38)

  # Link komentara

 42. Prva raketa je pogodila cilj. Ova vijest je cista propaganda. I sistem je ruske proizvodnje (Sovjetski savez), a ne ruski.
  (Propaganda, 8. jun 2021 09:36)

  # Link komentara

 43. turci su sila, pregazili bi nas kao plitak potok da hoce,opet. mi smo smejurija realno i etiopija je ozbiljnija od nas ...
  (Liberty, 8. jun 2021 09:27)

  # Link komentara

 44. I eto, samo toliko je trebalo da Turska ponovo postane velika sila, respektabilna za sve osim možda najvećih. Malo inovacije, snaga u brojevima, moderni kapitalizam koji urušava društva u kojima je nastao putem dislokacije proizvodnje i intenzivnom migracijom radne snage...i ponovo smo tamo gdje smo bili prije 200 godina
  (SimeonProtocivi, 8. jun 2021 09:26)

  # Link komentara

 45. Ovaj ruski sistem je razvijan pre sezdeset godina. A Turci koriste zapadnu tehnologiju, koju trenutna ruska nauka ostavlja daleko iza sebe...
  (haha, 8. jun 2021 09:16)

  # Link komentara

 46. rusi su sve smešniji
  (., 8. jun 2021 09:13)

  # Link komentara

 47. barjaktar na čelo svadbe
  (baba vidosava, 8. jun 2021 09:12)

  # Link komentara

 48. Koliko ja vidim na ovom snimku dron u poslednjim momentima pada bez kontrole
  (Marko Kraljević - Musina noćna mora, 8. jun 2021 08:52)

  # Link komentara

 49. A zamislite tek sta poseduje F- 35.
  (ssi, 8. jun 2021 08:45)

  # Link komentara

 50. Za razvoj turske letelice uglavnom je zaslužan Selcuk Bajraktar (Bayraktar), bivši student američkog Univerziteta Masačusets institut za tehnologiju.

  Kada turski student iz Amerike napravi ovako nesto, onda mozete misliti sta imaju oni koji su ga ucili u drzavi gde je studirao.
  (Lane, 8. jun 2021 08:43)

  # Link komentara

 51. Neutralisala raketu sistema koji je prestao da se pravi pre 33 godine... Impresivno, turci mora da su ponosni na sebe...
  (ZYX, 8. jun 2021 08:40)

  # Link komentara

 52. svaka cast turcima, proizvod je dokazano dobar (rat Azerbejdzana i Jermenije).
  (Znalac, 8. jun 2021 08:31)

  # Link komentara

 53. Poslednja rečenica objašnjava celu misteriju, kako jedna Turska da napravi visoko sofisticirani uređaj. Idejni tvorac drona - bivši student MIT-a.
  (blek stena, 8. jun 2021 08:26)

  # Link komentara