Ponedeljak, 07.06.2021.

14:54

Turski dron uspešno neutralisao ruski PVO VIDEO

Ruski mediji objavili su snimak na kom se vidi kako turski dron Bajraktar TB2 uspešno neutrališe dve rakete PVO sistema Osa.

Izvor: Dnevni avaz

Turski dron uspešno neutralisao ruski PVO VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Bogi

pre 2 godine

Ništa dok naši ljudi, inžinjeri ne sednu i ne naprave našeg srpskog dvoglavog orla.
Sve dosadašnje informacije o dronovima pokupiti i na posao.

Zok1

pre 2 godine

Ono što ja vidim na snimku je da je raketa eksplodirala blizu drona, a da je dron 5-10 sekundi nakon toga počeo nekontrolisano da pada. Da li je dron aktivirao raketu, ili su raketu aktivirali blizinski upaljači koji su na nju ugrađeni - ne znam. Samo znam da način na koji je dron padao ne deluje kao kontolisan manevar, nego kao slobodan pad.

ništa kao motka u glavu

pre 2 godine

Selcuk Bajraktar je jako pametan dečko, nije on samo studirao na MIT nego je i Erdoganov zet. A dron kao sredstvo elektronskog ratovanja sa sposobnošću da ometa elektroniku jeftinih projektila je sjajna ideja. Sada treba sve ove modifikovati.

Milanche

pre 2 godine

Bajraktar TB2 je odličan dron za naše potrebe. Nisam siguran da ima sofisticirano elektronsko ometanje kao što neki tvrde, ali ga definitivno ima. Navodno ne mogu ni da se preotmu jer imaju jaku kripciju, aj da im verujemo.
Ukrajinci su platili 2018. godine 12 dronova i 3 kontrolne stanice ukupno 69 miliona dolara. Ne znam šta smo mi dogovorili. Kineski CH-92A smo 6 komada platili 20 miliona dolara, ali oni nisu imali vatreno krštenje u ratovima iako su na papiru manje više ok.
Postoje naravno daleko bolji dronovi na tržištu ali su enormno skuplji i pitanje je da li bi nam ih prodali.

Adnan

pre 2 godine

Ovaj dron se pokazao jako uspešnim u ratovanju u Siriji, Iraku, Libiji i Azerbejdžanu... Turska mnogo nade polaže u domaće naoružanje. Već imaju jedan od najboljih dronova, proizveli su i domaće ratne brodove, oklopna vozila, rakete... Sve više se oslanjaju na sopstveno oružije a manje kupuju na zapad

Džoni

pre 2 godine

Ovde se definitivno vidi da ni dron nije "preživeo", ko je koga neutralisao ne znam, ali se vidi da je dron posle prve rakete počeo da pada, sad da li su ga uništile rakete(deluje da nije pogođen) ili se samouništio spaljivanjem te elektronike za upravljanje ne znam, ali je činjenica da je pao.

Đole

pre 2 godine

Rakete se na cilj navode na tri načina: optički, radarski (sa vozila) i samonavođene rakete sa radarkom glavom (najsavremenije). Postoje razne vrste ometača i optički navođenih i radarski navođenih raketa, samo je pitanje kolika je njihova snaga ometanja.
Ovo je smešan pokušaj reklamiranja Barjaktara kada su zbog sankcija kanadske vlade ostali bez dva najbitnija dela! Zato su pre dva meseca ušli u kooperaciju sa Ukrajincima!
Kanađani su prestali da im prodaju najsavršeniji optički sistem na svetu i motore Rotax (višestuki pobednik relija Pariz-Dakar). Zato Turci sada nude nekoliko motora za ugradnju ali SVI imaju DUPLO veću masu i za oko 40% slabiju snagu! Osim dva američka, jednog izraelskog, jednog kineskog i jednog ruskog niko nije do danas napravio dronove koji krstare na oko 10 km visine što otežava njihovo obaranje. Barjaktar je plafon leta malo više od 6.000 metara i može da se obori sa više savremenih raketnih sistema, vatrom iz helikoptera ili aviona i najnovijim ruskim topom 57mm sa municijom koja se u Srbiji popularno naziva "čelična kiša". Cela fama oko dronova bilo koje kategorije je operativna upotreba tehnikom ZASIĆENJA - posle izviđanja se sazna broj i vrsta protivničkog PVO u određenom reonu i na taj PVO se pošalje npr. dva puta više dronova nego što sistem ima ukupno raketu u prvom borbenom kompletu. Kada bilo koji PVO ispali sve rakete, onda je "glineni golub" jer nema potrebni 10 do 15 minuta za dopunu lansirnih cevi!

Klikili

pre 2 godine

Vidite ovako, raketa kad se ispali, ona sigurno neće preživeti. Druga stvar, dron kad se pusti, on bi trebao da preživi, što po ovom snimku izgleda da nije slučaj. Biće da je kompletan članak pisan za neki drugi video zapis, jer u ovom se vidi uspešno obaranje drona...

neko

pre 2 godine

Vise je nego ocigledno da ga je 40+ godina stara raketa prizemljila,srapneli su ga razneli a druga je otisla u prazno pokusavajuci da pogodi padajuci objekat..ovde je pitanje koliko je dobar taj hvaljeni dron ako ne moze da izbegne zastarele rakete.Odavno u ruskoj i zapadnoj vojsci postoje mnogo savrseniji sistemi specijalizovani za borbu protiv dronova.

Miran

pre 2 godine

Kad će stručnjaci da saznaju, da je taj dron kopija starog Američkog drona, sastavlen iz Rotax, Bombardir i Wescam delova? Dronovi su u vojnoj upotrebi već više od pola stoljeća.

Luka

pre 2 godine

Osa (9K33) nije zastareo sistem. To je PVO sistem montiran na oklopnom vozilu, opremljen radarom i veoma mobilan. Služi uhlavnom za neposrednu PVO tenkovskih jedinica. Današnja ruska vojska u svom naoružanju ima čak 400 Osa mobilnih sistema. Ako Rusi ne misle da je zastareo…

Дејан

pre 2 godine

Свака држава има људе који могу да направе тако нешто, без обзира где су се школовали. Овде се заправо ради о милијардама долара уложених у развој и истраживање, а не о причо о успеху из ћалетове гараже. То не умањује његово знање и споспобности, али без тих милијарди, све би се завршило на 3D рендеру и макети од стиродура.

neko

pre 2 godine

Seldžuk Bajraktar (Bayraktar) je zet Taipa Erdoana (njegova ćerka udata za istog).Turska je napravila ozbiljan napredak kako u vojnoj industriji tako i u medicini i industriji.Sve značajniji igrač u ovom djelu svijeta uključujući i severnu Afriku , bliski istok .

Boa II

pre 2 godine

Kada dron sam sebi spali uredjaj on postaje beskoristan i pada. Jeste da ga rakete vise ne vide ali je on realno unisten. Ne vidim svrhu ...

!

pre 2 godine

За ове који немају појма, систем "Оса" је настао 1960-те. Последња реч турске технологије против система који је старији од пола века. Не умањујем тиме квалитет турског дрона, већ овима што исмејавају руску технику, да поручим да немају појма.

Kikilišur

pre 2 godine

Snimak je apsolutno nerealan,i sa profesionalnog aspekta neodrživ jer prikazuje sukob dva različita borbena sistema,vremenske razlike nekoliko decenija.

Pre svega, moderni dronovi se ne uništavaju ovakvim raketnim sistemima.
Snimak je čista propaganda za neupućene ljude,i zaista ne znam svrhu ovih snimka.
Dronovi se neutrališu modernim sistemima,posebno konstruisanim baš za tu svrhu (Ruski napredni sistem "Krasukha") na primer.
Srbija je završila pregovore o nabavci ovog sistema.
Niko ne spori da je Bajraktar odličan dron,ali samo ukoliko protivnik nema adekvatnu odbranu ( rat u Jermeniji).
Pogledajte na internetu šta se desilo baš sa nekoliko ovih dronova koji su nadgledali Rusku vojsku koja se razmestila da nadgleda primirje u Nagorno Karabakhu. Mislim da su Rusi odmah,onako sportski,oborili 3 ili 4 komada,jer su ignorisali upozorenja da se manu ćorava posla,imate na netu pa pogledajte i slike.
U modernom ratovanju nije sve crno belo.
Nisam rusofil,da ne bude zabune,ali im je sistem "Krasukha" bukvalno "jezivo moćan" i oduševio sam se kada sam čuo da ga kupujemo.
Ko je zainteresovan neka se informiše na netu, oduševiće se koliko je sistem moćan i opasan,za dronove i slične letelice.

Petar

pre 2 godine

Prva raketa je eksplodirala i njeni delovi su pogodili dron. Na kraju snimks se vidi kako pada na zemlju, a druga raketa pokušava da ga pogodi dok pada. Tako da vam je tekst netačan. Ruska raketa starija od 40 godina je oborila dron iz 2021.

Marko

pre 2 godine

Jel cita neko tekst....Lepo pise da je Barjaktar izbegao rakete tako sto je iskljucio plocu kako ne bi rakete mogle da ga prate i nakon toga je pao na zemlju u suštini isto im je bilo i da su pustili da ga obore. Ali neosporno je trenutno najbolji dron za ratovanje!

!

pre 2 godine

rusi su sve smešniji
(., 08. jun 2021 09:13)

Смешан си ти и твој коментар. Знаш из које године је систем "Оса"???

Haha

pre 2 godine

turci su sila, pregazili bi nas kao plitak potok da hoce,opet. mi smo smejurija realno i etiopija je ozbiljnija od nas ...
(Liberty, 8. jun 2021 09:27)

Ne nas samo, većinu zemalja u regionu. Možda bi Grci imali neke šanse i to zato što imaju leđa, mislim na Francusku i zapadne zemlje.

Karakondžula

pre 2 godine

... a mi se još ložimo na moćne MiG29, opasne još samo za džambo džetove... dronovi, bespolotne letelice, pametne rakete, pametna oružja su sadašnjost i budućnost... nema tu filozofije .. ratovanje na terenu, pešadijom i oklopnim oružjima je deplasirano...

Stef

pre 2 godine

Nema sta, Turci su se sa dronovima uzdigli medju najjacim drzavama sto se tice tog naoruzanja.
Prvo su demonstrirali silu u libiji kada su pomogli Tripoli da ostane na vlasti iako su drugu stranu podrzavali i Francuzi i Rusi.
Posle su u Siriji unistili gomilu ruskih tenkova i pancira
A tek u Jermeniji smo videli kako su bulvalno pocistili Jermensku vojsku. Bukvalno su panciri i tenkovi sluzili kao glineni golubovi za vezbu gadjanja

GlasBrisela

pre 2 godine

Za Srbiju najbolje da opet postane dio Turske....bolje nego biti nevazna ruska gubernija! Od EU nema ionako nista ni za Tursku ni za Srbiju!

Nepoznati junak

pre 2 godine

Trebamo i mi da kupimo nekoliko Bayaktara jer Kineski dronovi su jeftini ali oni ne nude pomoć sa održavanjem oni samo prodaju po ćao.
Turski su malo skuplji ali onda pomažu sa održavanjem i nisu skupi kao Izraelski i Američki, Bayaktar košta 2-3 miliona dolara valjda i 3 takva nije loše imati i dobre rakete imaju isto.

veljko

pre 2 godine

Joj koliko stručnjaka ahahaha. Pa gađali su ga zastarelom osom... Tor sistem bi ga skinuo ko baba šumsku jagodu! Ovo je testiranje Ruje su opasne!

SimeonProtocivi

pre 2 godine

I eto, samo toliko je trebalo da Turska ponovo postane velika sila, respektabilna za sve osim možda najvećih. Malo inovacije, snaga u brojevima, moderni kapitalizam koji urušava društva u kojima je nastao putem dislokacije proizvodnje i intenzivnom migracijom radne snage...i ponovo smo tamo gdje smo bili prije 200 godina

Berkut

pre 2 godine

turci su sila, pregazili bi nas kao plitak potok da hoce,opet. mi smo smejurija realno i etiopija je ozbiljnija od nas ...
(Liberty, 08. jun 2021 09:27)

Pregazili bi nas ???

Pa ne porede se oni sa nama oni su 4-5 vojna sila na svetu koja se ne libi da se konfrontira sa Amerikom koja se ne libi da Rusiji obori avio...jednom rečju ne j.bu živu silu.

blek stena

pre 2 godine

Poslednja rečenica objašnjava celu misteriju, kako jedna Turska da napravi visoko sofisticirani uređaj. Idejni tvorac drona - bivši student MIT-a.

Lane

pre 2 godine

Za razvoj turske letelice uglavnom je zaslužan Selcuk Bajraktar (Bayraktar), bivši student američkog Univerziteta Masačusets institut za tehnologiju.

Kada turski student iz Amerike napravi ovako nesto, onda mozete misliti sta imaju oni koji su ga ucili u drzavi gde je studirao.

Lane

pre 2 godine

Za razvoj turske letelice uglavnom je zaslužan Selcuk Bajraktar (Bayraktar), bivši student američkog Univerziteta Masačusets institut za tehnologiju.

Kada turski student iz Amerike napravi ovako nesto, onda mozete misliti sta imaju oni koji su ga ucili u drzavi gde je studirao.

blek stena

pre 2 godine

Poslednja rečenica objašnjava celu misteriju, kako jedna Turska da napravi visoko sofisticirani uređaj. Idejni tvorac drona - bivši student MIT-a.

Petar

pre 2 godine

Prva raketa je eksplodirala i njeni delovi su pogodili dron. Na kraju snimks se vidi kako pada na zemlju, a druga raketa pokušava da ga pogodi dok pada. Tako da vam je tekst netačan. Ruska raketa starija od 40 godina je oborila dron iz 2021.

SimeonProtocivi

pre 2 godine

I eto, samo toliko je trebalo da Turska ponovo postane velika sila, respektabilna za sve osim možda najvećih. Malo inovacije, snaga u brojevima, moderni kapitalizam koji urušava društva u kojima je nastao putem dislokacije proizvodnje i intenzivnom migracijom radne snage...i ponovo smo tamo gdje smo bili prije 200 godina

Haha

pre 2 godine

turci su sila, pregazili bi nas kao plitak potok da hoce,opet. mi smo smejurija realno i etiopija je ozbiljnija od nas ...
(Liberty, 8. jun 2021 09:27)

Ne nas samo, većinu zemalja u regionu. Možda bi Grci imali neke šanse i to zato što imaju leđa, mislim na Francusku i zapadne zemlje.

Kikilišur

pre 2 godine

Snimak je apsolutno nerealan,i sa profesionalnog aspekta neodrživ jer prikazuje sukob dva različita borbena sistema,vremenske razlike nekoliko decenija.

Pre svega, moderni dronovi se ne uništavaju ovakvim raketnim sistemima.
Snimak je čista propaganda za neupućene ljude,i zaista ne znam svrhu ovih snimka.
Dronovi se neutrališu modernim sistemima,posebno konstruisanim baš za tu svrhu (Ruski napredni sistem "Krasukha") na primer.
Srbija je završila pregovore o nabavci ovog sistema.
Niko ne spori da je Bajraktar odličan dron,ali samo ukoliko protivnik nema adekvatnu odbranu ( rat u Jermeniji).
Pogledajte na internetu šta se desilo baš sa nekoliko ovih dronova koji su nadgledali Rusku vojsku koja se razmestila da nadgleda primirje u Nagorno Karabakhu. Mislim da su Rusi odmah,onako sportski,oborili 3 ili 4 komada,jer su ignorisali upozorenja da se manu ćorava posla,imate na netu pa pogledajte i slike.
U modernom ratovanju nije sve crno belo.
Nisam rusofil,da ne bude zabune,ali im je sistem "Krasukha" bukvalno "jezivo moćan" i oduševio sam se kada sam čuo da ga kupujemo.
Ko je zainteresovan neka se informiše na netu, oduševiće se koliko je sistem moćan i opasan,za dronove i slične letelice.

!

pre 2 godine

За ове који немају појма, систем "Оса" је настао 1960-те. Последња реч турске технологије против система који је старији од пола века. Не умањујем тиме квалитет турског дрона, већ овима што исмејавају руску технику, да поручим да немају појма.

Berkut

pre 2 godine

turci su sila, pregazili bi nas kao plitak potok da hoce,opet. mi smo smejurija realno i etiopija je ozbiljnija od nas ...
(Liberty, 08. jun 2021 09:27)

Pregazili bi nas ???

Pa ne porede se oni sa nama oni su 4-5 vojna sila na svetu koja se ne libi da se konfrontira sa Amerikom koja se ne libi da Rusiji obori avio...jednom rečju ne j.bu živu silu.

Дејан

pre 2 godine

Свака држава има људе који могу да направе тако нешто, без обзира где су се школовали. Овде се заправо ради о милијардама долара уложених у развој и истраживање, а не о причо о успеху из ћалетове гараже. То не умањује његово знање и споспобности, али без тих милијарди, све би се завршило на 3D рендеру и макети од стиродура.

neko

pre 2 godine

Vise je nego ocigledno da ga je 40+ godina stara raketa prizemljila,srapneli su ga razneli a druga je otisla u prazno pokusavajuci da pogodi padajuci objekat..ovde je pitanje koliko je dobar taj hvaljeni dron ako ne moze da izbegne zastarele rakete.Odavno u ruskoj i zapadnoj vojsci postoje mnogo savrseniji sistemi specijalizovani za borbu protiv dronova.

Đole

pre 2 godine

Rakete se na cilj navode na tri načina: optički, radarski (sa vozila) i samonavođene rakete sa radarkom glavom (najsavremenije). Postoje razne vrste ometača i optički navođenih i radarski navođenih raketa, samo je pitanje kolika je njihova snaga ometanja.
Ovo je smešan pokušaj reklamiranja Barjaktara kada su zbog sankcija kanadske vlade ostali bez dva najbitnija dela! Zato su pre dva meseca ušli u kooperaciju sa Ukrajincima!
Kanađani su prestali da im prodaju najsavršeniji optički sistem na svetu i motore Rotax (višestuki pobednik relija Pariz-Dakar). Zato Turci sada nude nekoliko motora za ugradnju ali SVI imaju DUPLO veću masu i za oko 40% slabiju snagu! Osim dva američka, jednog izraelskog, jednog kineskog i jednog ruskog niko nije do danas napravio dronove koji krstare na oko 10 km visine što otežava njihovo obaranje. Barjaktar je plafon leta malo više od 6.000 metara i može da se obori sa više savremenih raketnih sistema, vatrom iz helikoptera ili aviona i najnovijim ruskim topom 57mm sa municijom koja se u Srbiji popularno naziva "čelična kiša". Cela fama oko dronova bilo koje kategorije je operativna upotreba tehnikom ZASIĆENJA - posle izviđanja se sazna broj i vrsta protivničkog PVO u određenom reonu i na taj PVO se pošalje npr. dva puta više dronova nego što sistem ima ukupno raketu u prvom borbenom kompletu. Kada bilo koji PVO ispali sve rakete, onda je "glineni golub" jer nema potrebni 10 do 15 minuta za dopunu lansirnih cevi!

veljko

pre 2 godine

Joj koliko stručnjaka ahahaha. Pa gađali su ga zastarelom osom... Tor sistem bi ga skinuo ko baba šumsku jagodu! Ovo je testiranje Ruje su opasne!

!

pre 2 godine

rusi su sve smešniji
(., 08. jun 2021 09:13)

Смешан си ти и твој коментар. Знаш из које године је систем "Оса"???

neko

pre 2 godine

Seldžuk Bajraktar (Bayraktar) je zet Taipa Erdoana (njegova ćerka udata za istog).Turska je napravila ozbiljan napredak kako u vojnoj industriji tako i u medicini i industriji.Sve značajniji igrač u ovom djelu svijeta uključujući i severnu Afriku , bliski istok .

Klikili

pre 2 godine

Vidite ovako, raketa kad se ispali, ona sigurno neće preživeti. Druga stvar, dron kad se pusti, on bi trebao da preživi, što po ovom snimku izgleda da nije slučaj. Biće da je kompletan članak pisan za neki drugi video zapis, jer u ovom se vidi uspešno obaranje drona...

Luka

pre 2 godine

Osa (9K33) nije zastareo sistem. To je PVO sistem montiran na oklopnom vozilu, opremljen radarom i veoma mobilan. Služi uhlavnom za neposrednu PVO tenkovskih jedinica. Današnja ruska vojska u svom naoružanju ima čak 400 Osa mobilnih sistema. Ako Rusi ne misle da je zastareo…

Stef

pre 2 godine

Nema sta, Turci su se sa dronovima uzdigli medju najjacim drzavama sto se tice tog naoruzanja.
Prvo su demonstrirali silu u libiji kada su pomogli Tripoli da ostane na vlasti iako su drugu stranu podrzavali i Francuzi i Rusi.
Posle su u Siriji unistili gomilu ruskih tenkova i pancira
A tek u Jermeniji smo videli kako su bulvalno pocistili Jermensku vojsku. Bukvalno su panciri i tenkovi sluzili kao glineni golubovi za vezbu gadjanja

GlasBrisela

pre 2 godine

Za Srbiju najbolje da opet postane dio Turske....bolje nego biti nevazna ruska gubernija! Od EU nema ionako nista ni za Tursku ni za Srbiju!

Džoni

pre 2 godine

Ovde se definitivno vidi da ni dron nije "preživeo", ko je koga neutralisao ne znam, ali se vidi da je dron posle prve rakete počeo da pada, sad da li su ga uništile rakete(deluje da nije pogođen) ili se samouništio spaljivanjem te elektronike za upravljanje ne znam, ali je činjenica da je pao.

Miran

pre 2 godine

Kad će stručnjaci da saznaju, da je taj dron kopija starog Američkog drona, sastavlen iz Rotax, Bombardir i Wescam delova? Dronovi su u vojnoj upotrebi već više od pola stoljeća.

Boa II

pre 2 godine

Kada dron sam sebi spali uredjaj on postaje beskoristan i pada. Jeste da ga rakete vise ne vide ali je on realno unisten. Ne vidim svrhu ...

Marko

pre 2 godine

Jel cita neko tekst....Lepo pise da je Barjaktar izbegao rakete tako sto je iskljucio plocu kako ne bi rakete mogle da ga prate i nakon toga je pao na zemlju u suštini isto im je bilo i da su pustili da ga obore. Ali neosporno je trenutno najbolji dron za ratovanje!

Karakondžula

pre 2 godine

... a mi se još ložimo na moćne MiG29, opasne još samo za džambo džetove... dronovi, bespolotne letelice, pametne rakete, pametna oružja su sadašnjost i budućnost... nema tu filozofije .. ratovanje na terenu, pešadijom i oklopnim oružjima je deplasirano...

Adnan

pre 2 godine

Ovaj dron se pokazao jako uspešnim u ratovanju u Siriji, Iraku, Libiji i Azerbejdžanu... Turska mnogo nade polaže u domaće naoružanje. Već imaju jedan od najboljih dronova, proizveli su i domaće ratne brodove, oklopna vozila, rakete... Sve više se oslanjaju na sopstveno oružije a manje kupuju na zapad

Zok1

pre 2 godine

Ono što ja vidim na snimku je da je raketa eksplodirala blizu drona, a da je dron 5-10 sekundi nakon toga počeo nekontrolisano da pada. Da li je dron aktivirao raketu, ili su raketu aktivirali blizinski upaljači koji su na nju ugrađeni - ne znam. Samo znam da način na koji je dron padao ne deluje kao kontolisan manevar, nego kao slobodan pad.

ništa kao motka u glavu

pre 2 godine

Selcuk Bajraktar je jako pametan dečko, nije on samo studirao na MIT nego je i Erdoganov zet. A dron kao sredstvo elektronskog ratovanja sa sposobnošću da ometa elektroniku jeftinih projektila je sjajna ideja. Sada treba sve ove modifikovati.

Milanche

pre 2 godine

Bajraktar TB2 je odličan dron za naše potrebe. Nisam siguran da ima sofisticirano elektronsko ometanje kao što neki tvrde, ali ga definitivno ima. Navodno ne mogu ni da se preotmu jer imaju jaku kripciju, aj da im verujemo.
Ukrajinci su platili 2018. godine 12 dronova i 3 kontrolne stanice ukupno 69 miliona dolara. Ne znam šta smo mi dogovorili. Kineski CH-92A smo 6 komada platili 20 miliona dolara, ali oni nisu imali vatreno krštenje u ratovima iako su na papiru manje više ok.
Postoje naravno daleko bolji dronovi na tržištu ali su enormno skuplji i pitanje je da li bi nam ih prodali.

Nepoznati junak

pre 2 godine

Trebamo i mi da kupimo nekoliko Bayaktara jer Kineski dronovi su jeftini ali oni ne nude pomoć sa održavanjem oni samo prodaju po ćao.
Turski su malo skuplji ali onda pomažu sa održavanjem i nisu skupi kao Izraelski i Američki, Bayaktar košta 2-3 miliona dolara valjda i 3 takva nije loše imati i dobre rakete imaju isto.

Bogi

pre 2 godine

Ništa dok naši ljudi, inžinjeri ne sednu i ne naprave našeg srpskog dvoglavog orla.
Sve dosadašnje informacije o dronovima pokupiti i na posao.

GlasBrisela

pre 2 godine

Za Srbiju najbolje da opet postane dio Turske....bolje nego biti nevazna ruska gubernija! Od EU nema ionako nista ni za Tursku ni za Srbiju!

Boa II

pre 2 godine

Kada dron sam sebi spali uredjaj on postaje beskoristan i pada. Jeste da ga rakete vise ne vide ali je on realno unisten. Ne vidim svrhu ...

Lane

pre 2 godine

Za razvoj turske letelice uglavnom je zaslužan Selcuk Bajraktar (Bayraktar), bivši student američkog Univerziteta Masačusets institut za tehnologiju.

Kada turski student iz Amerike napravi ovako nesto, onda mozete misliti sta imaju oni koji su ga ucili u drzavi gde je studirao.

Karakondžula

pre 2 godine

... a mi se još ložimo na moćne MiG29, opasne još samo za džambo džetove... dronovi, bespolotne letelice, pametne rakete, pametna oružja su sadašnjost i budućnost... nema tu filozofije .. ratovanje na terenu, pešadijom i oklopnim oružjima je deplasirano...

SimeonProtocivi

pre 2 godine

I eto, samo toliko je trebalo da Turska ponovo postane velika sila, respektabilna za sve osim možda najvećih. Malo inovacije, snaga u brojevima, moderni kapitalizam koji urušava društva u kojima je nastao putem dislokacije proizvodnje i intenzivnom migracijom radne snage...i ponovo smo tamo gdje smo bili prije 200 godina

Stef

pre 2 godine

Nema sta, Turci su se sa dronovima uzdigli medju najjacim drzavama sto se tice tog naoruzanja.
Prvo su demonstrirali silu u libiji kada su pomogli Tripoli da ostane na vlasti iako su drugu stranu podrzavali i Francuzi i Rusi.
Posle su u Siriji unistili gomilu ruskih tenkova i pancira
A tek u Jermeniji smo videli kako su bulvalno pocistili Jermensku vojsku. Bukvalno su panciri i tenkovi sluzili kao glineni golubovi za vezbu gadjanja

Petar

pre 2 godine

Prva raketa je eksplodirala i njeni delovi su pogodili dron. Na kraju snimks se vidi kako pada na zemlju, a druga raketa pokušava da ga pogodi dok pada. Tako da vam je tekst netačan. Ruska raketa starija od 40 godina je oborila dron iz 2021.

Džoni

pre 2 godine

Ovde se definitivno vidi da ni dron nije "preživeo", ko je koga neutralisao ne znam, ali se vidi da je dron posle prve rakete počeo da pada, sad da li su ga uništile rakete(deluje da nije pogođen) ili se samouništio spaljivanjem te elektronike za upravljanje ne znam, ali je činjenica da je pao.

veljko

pre 2 godine

Joj koliko stručnjaka ahahaha. Pa gađali su ga zastarelom osom... Tor sistem bi ga skinuo ko baba šumsku jagodu! Ovo je testiranje Ruje su opasne!

neko

pre 2 godine

Seldžuk Bajraktar (Bayraktar) je zet Taipa Erdoana (njegova ćerka udata za istog).Turska je napravila ozbiljan napredak kako u vojnoj industriji tako i u medicini i industriji.Sve značajniji igrač u ovom djelu svijeta uključujući i severnu Afriku , bliski istok .

neko

pre 2 godine

Vise je nego ocigledno da ga je 40+ godina stara raketa prizemljila,srapneli su ga razneli a druga je otisla u prazno pokusavajuci da pogodi padajuci objekat..ovde je pitanje koliko je dobar taj hvaljeni dron ako ne moze da izbegne zastarele rakete.Odavno u ruskoj i zapadnoj vojsci postoje mnogo savrseniji sistemi specijalizovani za borbu protiv dronova.

blek stena

pre 2 godine

Poslednja rečenica objašnjava celu misteriju, kako jedna Turska da napravi visoko sofisticirani uređaj. Idejni tvorac drona - bivši student MIT-a.

Adnan

pre 2 godine

Ovaj dron se pokazao jako uspešnim u ratovanju u Siriji, Iraku, Libiji i Azerbejdžanu... Turska mnogo nade polaže u domaće naoružanje. Već imaju jedan od najboljih dronova, proizveli su i domaće ratne brodove, oklopna vozila, rakete... Sve više se oslanjaju na sopstveno oružije a manje kupuju na zapad

Kikilišur

pre 2 godine

Snimak je apsolutno nerealan,i sa profesionalnog aspekta neodrživ jer prikazuje sukob dva različita borbena sistema,vremenske razlike nekoliko decenija.

Pre svega, moderni dronovi se ne uništavaju ovakvim raketnim sistemima.
Snimak je čista propaganda za neupućene ljude,i zaista ne znam svrhu ovih snimka.
Dronovi se neutrališu modernim sistemima,posebno konstruisanim baš za tu svrhu (Ruski napredni sistem "Krasukha") na primer.
Srbija je završila pregovore o nabavci ovog sistema.
Niko ne spori da je Bajraktar odličan dron,ali samo ukoliko protivnik nema adekvatnu odbranu ( rat u Jermeniji).
Pogledajte na internetu šta se desilo baš sa nekoliko ovih dronova koji su nadgledali Rusku vojsku koja se razmestila da nadgleda primirje u Nagorno Karabakhu. Mislim da su Rusi odmah,onako sportski,oborili 3 ili 4 komada,jer su ignorisali upozorenja da se manu ćorava posla,imate na netu pa pogledajte i slike.
U modernom ratovanju nije sve crno belo.
Nisam rusofil,da ne bude zabune,ali im je sistem "Krasukha" bukvalno "jezivo moćan" i oduševio sam se kada sam čuo da ga kupujemo.
Ko je zainteresovan neka se informiše na netu, oduševiće se koliko je sistem moćan i opasan,za dronove i slične letelice.

Miran

pre 2 godine

Kad će stručnjaci da saznaju, da je taj dron kopija starog Američkog drona, sastavlen iz Rotax, Bombardir i Wescam delova? Dronovi su u vojnoj upotrebi već više od pola stoljeća.

Nepoznati junak

pre 2 godine

Trebamo i mi da kupimo nekoliko Bayaktara jer Kineski dronovi su jeftini ali oni ne nude pomoć sa održavanjem oni samo prodaju po ćao.
Turski su malo skuplji ali onda pomažu sa održavanjem i nisu skupi kao Izraelski i Američki, Bayaktar košta 2-3 miliona dolara valjda i 3 takva nije loše imati i dobre rakete imaju isto.

!

pre 2 godine

rusi su sve smešniji
(., 08. jun 2021 09:13)

Смешан си ти и твој коментар. Знаш из које године је систем "Оса"???

Marko

pre 2 godine

Jel cita neko tekst....Lepo pise da je Barjaktar izbegao rakete tako sto je iskljucio plocu kako ne bi rakete mogle da ga prate i nakon toga je pao na zemlju u suštini isto im je bilo i da su pustili da ga obore. Ali neosporno je trenutno najbolji dron za ratovanje!

Haha

pre 2 godine

turci su sila, pregazili bi nas kao plitak potok da hoce,opet. mi smo smejurija realno i etiopija je ozbiljnija od nas ...
(Liberty, 8. jun 2021 09:27)

Ne nas samo, većinu zemalja u regionu. Možda bi Grci imali neke šanse i to zato što imaju leđa, mislim na Francusku i zapadne zemlje.

Berkut

pre 2 godine

turci su sila, pregazili bi nas kao plitak potok da hoce,opet. mi smo smejurija realno i etiopija je ozbiljnija od nas ...
(Liberty, 08. jun 2021 09:27)

Pregazili bi nas ???

Pa ne porede se oni sa nama oni su 4-5 vojna sila na svetu koja se ne libi da se konfrontira sa Amerikom koja se ne libi da Rusiji obori avio...jednom rečju ne j.bu živu silu.

Luka

pre 2 godine

Osa (9K33) nije zastareo sistem. To je PVO sistem montiran na oklopnom vozilu, opremljen radarom i veoma mobilan. Služi uhlavnom za neposrednu PVO tenkovskih jedinica. Današnja ruska vojska u svom naoružanju ima čak 400 Osa mobilnih sistema. Ako Rusi ne misle da je zastareo…

Дејан

pre 2 godine

Свака држава има људе који могу да направе тако нешто, без обзира где су се школовали. Овде се заправо ради о милијардама долара уложених у развој и истраживање, а не о причо о успеху из ћалетове гараже. То не умањује његово знање и споспобности, али без тих милијарди, све би се завршило на 3D рендеру и макети од стиродура.

Đole

pre 2 godine

Rakete se na cilj navode na tri načina: optički, radarski (sa vozila) i samonavođene rakete sa radarkom glavom (najsavremenije). Postoje razne vrste ometača i optički navođenih i radarski navođenih raketa, samo je pitanje kolika je njihova snaga ometanja.
Ovo je smešan pokušaj reklamiranja Barjaktara kada su zbog sankcija kanadske vlade ostali bez dva najbitnija dela! Zato su pre dva meseca ušli u kooperaciju sa Ukrajincima!
Kanađani su prestali da im prodaju najsavršeniji optički sistem na svetu i motore Rotax (višestuki pobednik relija Pariz-Dakar). Zato Turci sada nude nekoliko motora za ugradnju ali SVI imaju DUPLO veću masu i za oko 40% slabiju snagu! Osim dva američka, jednog izraelskog, jednog kineskog i jednog ruskog niko nije do danas napravio dronove koji krstare na oko 10 km visine što otežava njihovo obaranje. Barjaktar je plafon leta malo više od 6.000 metara i može da se obori sa više savremenih raketnih sistema, vatrom iz helikoptera ili aviona i najnovijim ruskim topom 57mm sa municijom koja se u Srbiji popularno naziva "čelična kiša". Cela fama oko dronova bilo koje kategorije je operativna upotreba tehnikom ZASIĆENJA - posle izviđanja se sazna broj i vrsta protivničkog PVO u određenom reonu i na taj PVO se pošalje npr. dva puta više dronova nego što sistem ima ukupno raketu u prvom borbenom kompletu. Kada bilo koji PVO ispali sve rakete, onda je "glineni golub" jer nema potrebni 10 do 15 minuta za dopunu lansirnih cevi!

!

pre 2 godine

За ове који немају појма, систем "Оса" је настао 1960-те. Последња реч турске технологије против система који је старији од пола века. Не умањујем тиме квалитет турског дрона, већ овима што исмејавају руску технику, да поручим да немају појма.

Klikili

pre 2 godine

Vidite ovako, raketa kad se ispali, ona sigurno neće preživeti. Druga stvar, dron kad se pusti, on bi trebao da preživi, što po ovom snimku izgleda da nije slučaj. Biće da je kompletan članak pisan za neki drugi video zapis, jer u ovom se vidi uspešno obaranje drona...

Zok1

pre 2 godine

Ono što ja vidim na snimku je da je raketa eksplodirala blizu drona, a da je dron 5-10 sekundi nakon toga počeo nekontrolisano da pada. Da li je dron aktivirao raketu, ili su raketu aktivirali blizinski upaljači koji su na nju ugrađeni - ne znam. Samo znam da način na koji je dron padao ne deluje kao kontolisan manevar, nego kao slobodan pad.

ništa kao motka u glavu

pre 2 godine

Selcuk Bajraktar je jako pametan dečko, nije on samo studirao na MIT nego je i Erdoganov zet. A dron kao sredstvo elektronskog ratovanja sa sposobnošću da ometa elektroniku jeftinih projektila je sjajna ideja. Sada treba sve ove modifikovati.

Milanche

pre 2 godine

Bajraktar TB2 je odličan dron za naše potrebe. Nisam siguran da ima sofisticirano elektronsko ometanje kao što neki tvrde, ali ga definitivno ima. Navodno ne mogu ni da se preotmu jer imaju jaku kripciju, aj da im verujemo.
Ukrajinci su platili 2018. godine 12 dronova i 3 kontrolne stanice ukupno 69 miliona dolara. Ne znam šta smo mi dogovorili. Kineski CH-92A smo 6 komada platili 20 miliona dolara, ali oni nisu imali vatreno krštenje u ratovima iako su na papiru manje više ok.
Postoje naravno daleko bolji dronovi na tržištu ali su enormno skuplji i pitanje je da li bi nam ih prodali.

Bogi

pre 2 godine

Ništa dok naši ljudi, inžinjeri ne sednu i ne naprave našeg srpskog dvoglavog orla.
Sve dosadašnje informacije o dronovima pokupiti i na posao.