Petak, 30.04.2021.

13:00

Crveni kiosci, borosane, jugo: Čega se setite kad na 1. maj kažete "Jugoslavija"? VIDEO/FOTO

Izvor: B92

Crveni kiosci, borosane, jugo: Èega se setite kad na 1. maj kažete "Jugoslavija"? VIDEO/FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

124 Komentari

Sortiraj po:

49

pre 2 godine

Dovoljno sam star da odgovorno mogu da tvrdim da u Jugoslaviji niko nije branio veru. To je laž. Moja porodica je slavila sve praznike i išli smo u crkvu. O branjenju praktikovanja vere pričaju oni koji nisu bili ni rođeni u Titovo vreme. Istina je da je bilo oduzimanja imanja i kuća i slanja u zatvor ali to se dešavalo u godinama neposredno posle završetka rata. Kasnije život je bio neuporedivo sređeniji i bezbrižniji nego što je život u današnjoj Srbiji. Naravno da ne odobravam ono sto se dešavalo u periodu kasnih četrdesetih i ranih pedesetih godina, ali ovo što se danas događa je još mnigo, mnogo gore i kraj se ne vidi. Jugoslavija nije bila idealna ali napredna Srbija je više od katastrofe.

gradjaninX

pre 2 godine

Setim se mog pokojnog dede koji je robijao na golom otoku jer se usudio da ne poslusa naloge komunisticke partije i tako postao neprijatelj "naroda".
Posle se setim Ateist Repa i nekih njihovih numera i stihova iz doticnih, pogotovo onih "ORA je pravi nacin da, da da da, da da da, da"
Zatim se setim oduzimanja zemljista, pa vracanja zemljista i drugih velikih kradja od naroda.
Zvuci poznato?

Alex

pre 2 godine

Odrastao i školovao se u toj SFRJ. Krajem 80tih, posle fax-a, pružila mi se šansa da obidjem zapadnu evropu gde sam sticajem okolnosti i ostao. Upoznao posle nekoliko godina devojku strankinju sa kojom sam i danas u braku. I gomilu puta me je zanimao taj odnos zapad SFRJ tih 70tih / 80tih godina. Dosta sam puta razgovarao sa suprugom i njenim roditeljima kako su živeli tih godina. Kako smo oboje iz nekog sličnog okruženja (normalne porodice gde je jedan roditelj visa škola / fakultet, drugo srednja škola) bilo je vrlo jednostavno raditi poredjenje. Njeni su živeli u iznajmljenom stanu, moji u stanu dobijenom od firme ( kvadratura neznatno na strani zeninih), gde su moji imali vikendicu, njeni to nisu mogli priuštiti zbog velikih poreza na imovinu. Primanja na strani zeninih, ali - kada odbijete stanarinu, poreze, školovanje dece, razna osiguranja, ono sto im je ostajalo se svodilo na neto plate mojih roditelja. Ono sto je činilo razliku je mogućnost lakih dobijanja kredita za auto, odmor i šta god im je palo na pamet. Niti je imala šta više u tom periodu od mene , jedino joj je bilo lakše dostupno - mislim na tehniku, formiranu odeću, koncerte a istovremeno su joj druge stvari bile nedostupne za razliku od mene (recimo sendvič i sok od kuće za nju, ja svako jutro džeparac za pecivo i jogurt, dok smo išli u školu). Ali bazno, nije živela Bog zna šta bolje ili losije od mene.

Za sve ove koji kukaju o verskim slobodama, slavile su se i slave i uskrsi i sve u krugu porodice. Ko hod je hteo da ispoštuje crkvene običaje, mogao je i niko vas zbog toga nije popreko gledao.

Kada se priča o nekim stvarima potrebno je uvek sagledati sliku malo šire - videti kako se i svetu u to vreme živelo. E sad, da nismo imali pameti da tu državu transformisemo i pridruzimo EU, možemo samo da sa pogledamo u ogledalo i pitamo zašto je to tako. Sto danas losije zivimo - niko nam nije kriv. U zadnjih 35 godina konstantno pravimo pogrešne izbore i sadasnja situacija je rezultat toga.

slaviša šmigič

pre 2 godine

Nek se niko ne naljuti ali u Jugoslaviji postojala su samo 3 piva koja su bila iznad ostalih za klasu: Nikšićko, Pećko i Valjevsko.
(Biću Slobodan, 01. maj 2021 13:06)
Neljutimo se ali najbolje pivo je bilo u Sloveniji Union.

kokosova_štangica

pre 2 godine

Sjećam se Branka Kockice i Minje Subote, neke odjavne špice u kojoj je asistentica režije Vesna koja stalno lupa klapnom i nikad ne uštine prst. Sjećam se Jaffa keksi koji su bili milion puta bolji nego danas, Soko Štark štapića, Kinder lade i bajadera, serije "Opstanak" i stojadina koji smo vozili.
Sjećam se države u kojoj su nas učili da imamo dva pisma pa još i danas bez problema čitam oba, hrpe poklona koje je stari donio iz firme za Božić/Novu godinu, normalnog radnog vremena mojih roditelja (kako ću to svom sinu jednog dana objasniti nemam pojma), odlazaka u školu/fakultet/doktoru bez razmišljanja da je potrebno nešto platiti.
Sjećam se države a danas živim u nekoj iskrivljenoj stvarnosti kao otprilike Povratak u budućnost II.

slaviša šmigič

pre 2 godine

Odlazak u vojsku se slavio i to širom zemlje danas ima svako svoju vojsku i berdo dugova.Danas recimo u ljubljani iznajmljivanje stana je mnogo skuople nego što možeš primiti platu,bože kojeg kakvog stana garsonjeru nemožeš da priuštiš.Stanovi u Ljubljani su skuplji nego u Austriskom Dunaju.

Steva

pre 2 godine

Ja se Jugoslavije sećam po tome što sam radio na terenu i redovno smo izlazili na slave po sremačkim selima oko Sremske Mitrovice i kada na benzinskoj pumpi točim gorivo onaj me pita koliko a ja mu kažem PUN rezervoar i to mi je bila sitna stavka u mom budžetu.Istina bili je i par-nepar ali se i to lakše podnosilo ngo ove derikože koje su na zajašile već tri decenije.

Yugocinik

pre 2 godine

"Prestanite da Srbima podgrevate jugoslovenstvo s vremena na vreme. Mrtvo je i takvo treba da ostane.okrenimo se sadasnoj Srbiji i njenim problemima.ostala tzv.braca izgradjuju svoje drzave na antisrpskim osnovama a mi se podsecamo tog propalog projekta i dalje."
(Miloras, 2. maj 2021 08:08)

Ne prestaju da me fasciniraju komentari poput ovog! Te propali projekat, te komunisti, te nema verskih sloboda, te zavera protiv Srba..... a glavni krivci Tito i partija.

Pa nisu Milorase komunisti stvorili Jugoslaviju! Stvorila je srpska dinastija po meri srpskih interesa 1918-te. Komunisti su je jos i prosirili sa Zadrom i Istrom.

Jedino su u toj Jugoslaviji svi Srbi ziveli u jednoj dzavi i jedino je Juga bila garant da ce Kosovo trajno biti u sastavu Srbije.

A sta imamo sad? Srbi su nacionalne manjine po kojekakvim balkanskim drzavicama mesnim zajednicama-verskim torovima, a Kosovo vise nikad u sastavu Srbije.

Da je ta drzava bila losa, ne bi nam EZ jos tada nudila da prvi, preko reda budemo primljeni u uniju. Gde bi nam sada bio kraj da "neki" nisu zapoceli 10-togodisnji gradjanski rat koji je unistio detinjstvo mnogih, sad vec ljudi srednjih godina koji to pamte, i ovde, sa pravom pisu frustrirajuce komentare o toj drzavi kojoj se divio ceo svet.

Mislite da preterujem, e pa pogledajte koliko je premijera, predsednika i krunisanih glava bilo na sahrani Tita! To se vise nikad nece ponoviti ni za kog drzavnika.Pa nece biti da je ceo svet bio blesav u vezi SFRJ

1960.

pre 2 godine

Slusao se rok ,islo se u Trst po garderobu,letovalo se u Istri,nije se gledala vera i nacionalnost ,bar kod vecine.Nismo imali mnogo ali smo imali svi.Pitate kada ce biti bolje , pa bolje je vec bilo.

born 1974

pre 2 godine

Uvek se rado prisetim stripova ZS i LMS, Dilan Doga, Nik Rajdera, poni bicikli, petobrzinki, sokova zlatnih kapi, pekabeta sladoleda, partizana i nemaca, klikera, sličica i albuma, slikovnica, audio kaseta, ploča, video rikordera, letovanja svake godine na crnogorskom i hrvatskom primorju...

stranger

pre 2 godine

Danasnji nacionalisti, koji kazu da se u Jugi nije smelo ici u crkvu i slaviti Vaskrs, se loze na pesme Baje Malog Knindze, opet ima pesmu u kojoj kaze “secam se, kao da gledam, baka me u crkvu vodi, hajde se sine prekrsti i reci Hristos se rodi”. Pa ih ja pitam, u kojoj drzavi je Baja Mali Knindza ziveo kao mali?

Miloras

pre 2 godine

Prestanite da Srbima podgrevate jugoslovenstvo s vremena na vreme. Mrtvo je i takvo treba da ostane.okrenimo se sadasnoj Srbiji i njenim problemima.ostala tzv.braca izgradjuju svoje drzave na antisrpskim osnovama a mi se podsecamo tog propalog projekta i dalje.

Vladimir

pre 2 godine

Crveni pasos! Uzmes soshku, kupis Inter-rail kartu i ne brines za vize.
20 ti je godina, nije bilo AIDS-a...kako da te ne pukne nostalgija ?

Dragan

pre 2 godine

A sta je s' "Coctom" u staklenoj flasici na kojoj je bilo napisano onako u reljefu ime proizvoda. A kolaci nanizani na konac sa velikim "liciderskim" srcem u sredini, koji su se prodavali po vasarima. "Yuga" je bila Bogom dana zemlja koju su kriminalci rastocili, no nista ne moze da traje vecno... .

Lenka

pre 2 godine

Po nicemu lepom
Izvlacila ugalj sa 5 godina iz podruma,mama se nervirala sto komsija do nas ubacuje iz zezanja koske od pileta u nase kupatilo,dvojnik na telefonu,markice za prevoz,mog brata koji sa 19 god ide u rat,uciteljice koja se slihta svima koji imaju malo vise para,odlaska ficom na Dusanovac...Drrzava koja je bila velika a nama je sve najgore dato.u svakom slucaju nista lepo.

louiggi

pre 2 godine

prvi maj ili bilo koji drugi praznik je bio fenomenalan ako je padao u sredu.
7.15
fudbal liga beše dobra za praćenje.
kvalitetne svirke.
Gustav.
svaki vikend fuca ili sketba zmeđu blokova / zgrada.
lauda, pike, mensel, sena, prost

knjige braćo

pre 2 godine

krstio sam se 1976 i proputovao pola evrope i svake godine išao na more osamdesetih.. a u ovom milenijumu nit sam išao na more niti nešto putovao samo jednom do mađarske na 1 dan.
Eto toliko od mene o religijskim slobodama i putovanjima.

Ne vole me

pre 2 godine

Jeste da sam odrastao uz mnoge te stvari. Virsle sa senfom iz kioska, pre klizanja na Vracaru, Blejanje u izlog Komision radnje... i tako te stvari....ali .....sve nas je to skupo kostalo....smo kazem. Nema vremena za nostalgiju.

Juroslav

pre 2 godine

Da li su se praznici Nova godina, Prvi maj i 29. novembar svaki slavili po tri dana u Jugoslaviji? Za Novu godinu znam da jeste tri dana a da li je i za 1. i 29.?
Čega se sjećam?
Sjećam se eurokrem, bananko kraš, ribice i štapići mislim bobis, dvojni c, jetrene paštete, rižna ćokolada mikado zvečevo, žvake u kutiji kao cigarete, žvake ćunga-lunga, lizalice, tvrdi bombomi 505 s crtom, mačmalov, sladoled iz automate, šećerna vuna, razne plastićne i gumene igraćke, plastićne lopte kopije fudbala, bicikl pony rog, frižider obodin, končar, gorenje, plastićne školske torbe sa dzepovima i slikom Mirko i Slavko, čokolade Braco i Seka, punjene čokolade Volim te i Samo ti, Bajadere, Griote, karanfili, izleti...

Kalesu

pre 2 godine

Jugoslavija - zemlja u kojoj sam rođen, rastao, školovao se, s roditeljima i bratom nekoliko puta išao na more (iako su bili srednje plaćeni službenici jednog poznatog kombinata), odslužio vojni rok i započeo radni vek, zdrav, sit, pristojno obučen i obuven. Ni po čemu lošem ne pamtim sve ovo. Nije se rasipalo, nije se luksuziralo ali se imalo, moglo se normalno živeti. Ko nije tražio previše od života, bio je zadovoljan. Prosto, ne mogu da mrzim zemlju, koja mi je sve dala, i u kojoj nikog nije bilo briga što drugi ima više i živi u luksuzu, kad i sam može pristojno da živi. Danas svakodnevno gledamo bahaćenje i finansijsko iživljavanje hiperbogatih estradnih i internet zvezda i zvezdica, dok obični humani građani skupljaju sms porukama basnoslovne iznose, koji nekom detetu znače normalan i zdrav život. Ko ova vremena nije odživeo, ili ih ne poznaje dovoljno dobro, ne treba ni da ih osuđuje bez osnova.

Valdens

pre 2 godine

Nek se niko ne naljuti ali u Jugoslaviji postojala su samo 3 piva koja su bila iznad ostalih za klasu: Nikšićko, Pećko i Valjevsko.
(Biću Slobodan, 01. maj 2021 13:06)

Ne ljutim se, ali realno Jagodinsko je bilo prvo pivo. Neki Čeh je posle rata 45-te bio glavni tehnolog. Posle je taj isti bio glavni za Skopsko. Dobro je bilo i ono. Pećko i Nikšićko su došla kasnije. Tad je manje više svako pivo bilo tehnološki dobro odrađeno. Sad nam u svako guraju kukuruznu krupicu. Nijedno više nema onaj kvalitet. Ubili su mu pre svega miris.

samo vas posmatram

pre 2 godine

Bivsa Yuga je bila bolja za radnike i seljake , jer je bila socijalisticka.Sada zivimo u kapitalizmu i "snadji se druze " pardon "gospodine". Preveliku cenu smo mi Srbi platili za Yu. Samo smo mi verovali u tu zemlju. Sta je bilo, bilo je...idemo dalje.

Maki

pre 2 godine

Ja se sećam da se to sredstvo posle brijanja u braon bočici zvalo Pitralon, a ne Brion. Tata ga je koristio posle brijanja, a meni je služio za dezinfekciju oderanih kolena, laktova i svih ostalih dečijih povreda.

Blek - Chicago

pre 2 godine

“Čega se setite kad na 1. maj kažete "Jugoslavija"? “ Setim se države koja je bila bolja nego većina ljudi koja je živela u njoj.

apsolutni početnik

pre 2 godine

Auuu, to je vatromet za PRVI MAJ. Ispred opštine, tada, mislim u 8 uveče... Mnogo, mnogo naroda, pun trg, oko RK BEOGRAD pa sve do zgrade SUDA. Pravi vatromet, dugotrajan, a ne kao ovi sada, par minuta... NEZABORAVNO!

dblagoje

pre 2 godine

Cuveni traktor IMT,licenca od Engleskog Ferguson.Zastava pravila cuvena auta od Italijanske licence Fiata 125,128.EI NISsa 5,000 inzinjera pravila tv u boji,sa SIEMENS tranzistorima i glavnim delovima,jer nisu mogli sami da naprave.Ali je zato Cajna kobasica ,slanina bila perfektna.Seljaci proizvodili pa davali zadrugama zivinu.Cigare bile dobre,zdrave Zato je pola ljudi umrlo od srca i raka.A i Rakija bila donta,dok nisu poceli da prodaju secerusu Beogradjanima koji su smatrali nju boljem od prave sljivove.Divna vremena .

Delija

pre 2 godine

Lepa zemlj ,koju su budale rasturile da bi se obogatili.Unisteno mnogo porodica domova ,iseljeno raseljeno,a bila velikaaaa zemlja i sve imala.

Nikola

pre 2 godine

Ne, poenta je da deca nauče tatu kako se deca prave. Potpuno iskrivljeni sistemi vrednosti u svakoj sveri društva. Uspešan projekat svih onih koji su želeli raspad svega što je imalo smisao i vrednost. Totalno je nepotrebno govoriti o bilo čemu, jer svaka bu... la veruje da je pametna. Jednostavno, predaleko svo otišli od bilo kakve tačke povratka u normalan život.

burek

pre 2 godine

Sećam se jedne veštački stvorene države u kojoj je srbija smatrana okupatorom a imala najmanje koristi od takve neprirodne zajednice sa drugima.
Bilo nekad, ne ponovilo se!
Ispali smo magarci i budale i nadam se da smo izvukli pouku!
(Dejan, 01. maj 2021 13:44)

Sad uživaš?

sfrj

pre 2 godine

Bio je red,rad,disciplina! Nije bilo lopova i kriminala ko sada! Sve od politike oa nadalje je bilo usmereno razvoju,napretku i boljem zivotu a ne ko danas. SFRJ je bila tvorevina koja je ovdasnjim politicaeima naucna fantastika koju nikad nece dostici!

U lazi su kratke noge

pre 2 godine

"po cemu pamtim Jugoslaviju? po voznji par-nepar, nestasici svakodnevnih potrepstina..."

Ako moze bez tih nacionalisticko-građanskih mitova, bar javno.

Ako se izuzme posleratni period kojeg se sigurno ne secas, problemi te vrste trajali su ukupno mesec dana u vremenskom periodu od 40 godina!

Vladimir

pre 2 godine

Bezbrižno vreme. Roditelji rade, kredit za kuću, auto, letovanaja zimovanaja. Samo od svojih plata. Majka medicinska sestra, otac ekonomista. Ništa nam nije falilo, mada zahtevi su bili mali jer je i ponuda mila skromna. Danas, danas je drugo vreme. Mi smo 1985 kupili tv u boji, mob sam prvi dobio sa 23 godine, 1999..tako da ipak je bilo drugo vreme, tehnološki. A svest je bila šira nego danas. Garantovano.

dundjer

pre 2 godine

prestanite sa hvalospevima i patetikom. drpalo se kako je ko stizao. delili se stanovi, navikavalo se na korupciju. i to debelu. za to vreme alija sirotanovic gine i postavlja rekorde u iskopavanju uglja a ni stan ne dobije. a deca burzuja zive u totalnoj dekadenciji...

neko moskvic a neko mecku. neko ni garsonjeru a neko dva stana za ljubavnice plus po vikendicu u svakoj republici koja je izlazila na more.

jelo se jeftino. dzigerica,crevca, zeludac,mozak. sve je to bilo u mesarama. bili bonovi,par nepar voznje itd.. par godina dobrog zivota i mnogo duze teskog prezivljavanja.

problem sada je sto bi ljudi voleli da ne budu odgovorni za svoj zivot i da mogu da se opet oslone na autoritet. kpj ckskj

TangoBravo

pre 2 godine

Moja domovina SFRJ bila je mnogo više od crvenih kioska, borosana, prvomajskih uranaka i sličnih slika koje bi trebale izazvati nostalgiju. Moja domovina SFRJ bila je zemlja ravnopravnih naroda i narodnosti, besplatnog kvalitetnog školovanja, besplatnog zdravstva, sindikalnih odmarališta pa i crvenih kioska, borosana ... Bila je to zemlja u kojoj nestašice nekih životnih namjernika nisu bile rijetke pojave. Ali bila je to zemlja u kojoj si mogao spokojno prenoćiti u parku jer si zaboravio ključeve od studentskog stana. Bila je to zemlja u kojoj su domaći izdajnici bili iza rešetaka. Nažalost ta zemlja je imala veliku manu jer je vjerovala "drugovima". Ti mangupi iz vlastitih redova su oživjeli aveti prošlosti i uništili moji domovinu. Danas živimo u 6 država i nečemu što pored imena ima *. Više nismo ponosni sinovi nego robovi raznoraznih gospodara. Danas sam prvi maj proveo sa sinom koji me je pitao zašto na radiju kažu prvi maj a ne prvi svibanj jer je sutra drugi svibnja. Nisam imao odgovor na to pitanje.

Nick

pre 2 godine

Jugoslavija nikada nije bila socijalisticka zemlja. Drzavni kapitalizam je bilo uredjenje zemlje. Da li su sredstva proizvodnje bila u rukama radnika? Nisu. Ergo nije socijalizam.

Socijalizam je proban u Spaniji za vreme civilnog rata, kada su ga anarhisti i libertarijanci uveli. To je bila tolika pretnja za ostale nacije i etaticki svetski poredak da su se kapitalisti, komunisti i fasisti (komunizam = drzavni kapitalizam, fasizam = ekstremni kapitalizam) udruzili sve dok taj pokret nisu nasilno ugusili. Nakon sto su to uradili, nastavili su sa svojim sukobom, koji ce biti poligon za Drugi svetski rat. (Tako su se kasnije komunisti i fasisti ponovo udruzili da rasparcaju Poljsku izmedju sebe, a Istok da podele u "sfere uticaja".)

Propaganda je cudo. Prva stvar koju je Lenjin uradio kada je dobio apsolutnu moc je raspustanje saveta radnika u fabrikama.

Skandi bandi

pre 2 godine

po cemu pamtim Jugoslaviju? po voznji par-nepar, nestasici svakodnevnih potrepstina, Zastavi i ostalim istocnoevropskim krsevima, obaveza da budes clan partije ako hoces neki iole ozbiljan posao, dodvoravanju, uvlakanju, favorizovanju, otimanju i davanju tudje imovine, klasi nedodirivih, svercovanju, ispiranje mozga od najmladjeg doba, forsiranja bratstva i jedinstva, golog otoka i mnogo toliko jos divnih stvari za koje jos neke naivcine misle da je bila utopija u kojoj su ziveli.
(Vlada, 1. maj 2021 15:20)

Po cemu pamtim Srbiju? Po razvaljenim putevima, bahatim vozacima, ocajnim raspalim uvezenim otpadnim autima koje u Nemackoj nikad nisu mogli da se registruju pa su ih izvezli u Srbiju. Po smecu svuda. Po klasi nedodirljivih koji voze ekstremno skupa kola nedostupna najvecem broju dobrostojecim na zapadu. Po otimanju imovine i zivota radnicima prisiljenih da na crno rade za robovsku platu dok im se mozak ispire pricom da je ta fabrika bozji dar stranog ulaganja. Po svercovanju laznog "domaceg" voca u Rusiju. forsiranja netrpeljivosti prema ostalim nacijama.. i jos mnogo stvari..
Usput, treba da znas da je par- nepar voznja postojala u to vreme i u Skandinaviji jer je vladala nestasica nafte i redovi na pumpama su bili ogromni.
Sad se opet priprema par- nepar voznja da bi se smanjilo zagadjenje koje poredjeno sa Srbijom, prakticno i ne postoji.

kele®

pre 2 godine

Ovi što nisu slavili Božić i Vaskrs ne kažu da su im roditelji ili deda i baba bili partijski poltroni. Ko nije bio član Partije, nije imao problema sa tim. Logično. Partija =religija. Ne možeš biti Katolik i slaviti Bajram. Ne ide.

Oto

pre 2 godine

Ako u istom kontekstu ima ex Yu, niceg lepog se ne secam i ne zelim, kad me pitaju za te godine obicno odgovaram kao da i ziveo nisam..... A za ovo danas necu ni da komentarisem to cu drugom prilikom ako se postavi pitanje kao sad cega se secate.....

Drndo Maroje

pre 2 godine

Raj za lenčuge i poltrone, pakao za ambiciozne i pametne.
(Mandov123, 1. maj 2021 14:48)

U toj zemlji raju na lencuge i paklu za ambiciozne- ambiciozna grupa naucnika je potpuno vlastitom pamecu i sredstvima pronasla Azitromicin- najkoristeniji antibiotik i sada u svetu.

Sad ljudi kupuju diplome i doktorate kao jabuke na pijaci ... ili oni zaista ambicozni kupuju jabuke iz EU pa im lepe nalepnice da su kao iz Srbije pa izvoze u Rusiju.
To ti je domet ambicioznih u Srbiji..izuzimajuci vrhunsko ambiciozne i obrazovane gangstere i ucesnike reality povracotina, naravno.

Hiljaditi skijaš na Kopaoniku

pre 2 godine

Bilo je par dobro dizajniranih proizvoda iz Slovenije, ostatak zesci soc-balkanski trash. Danas je Srbija degradirana na kulturni nivo otomanske provincije iz 19. veka!

markus1975

pre 2 godine

Сетим се да је данас Велика субота, а сутра Васкрс који не бисмо смели да прослављамо да је и даље на снази СФРЈ
(Порцелан, 1. maj 2021 13:12)

Ama kako vas više nije sramota da lažete ???
Istaknuti članovi partije nisu smeli, to je tačno, ali običan narod je mogao. Crkva nije bila ovako popularna, popovi nisu vodili glavnu reč, nisu dolazili u škole da "svete kolač" i nije bilo Veronauke, ali u crkvu je išao, Slavu, Božić i Vaskrs slavio ko god je želeo.
Rođen sam 1975 od kad znam za sebe sećam se i proslave Svetog Jovana i uskršnjih farbanih jaja ... i to sve kod babe i dede, odlikovanih partizana i diverzanata "Mitraljetine grupe"!

Pavle

pre 2 godine

Kao osoba rođena u SFRJ moram da posvedočim onima koji nisu...
Realni "indeks slobode" i subjektivni osećaj sreće bili su izuzetno visoki. Što se tiče nekih razvejanih iluzija posle raspada, sasvim je tačno: bilo je laži i nije opstala država. Videli smo kako izgledaju ogoljeni ostaci. Međutim, raspad "ovoga" sada pokazaće na kom Titaniku je bilo bolje/gore. Za prosečnog srbina - uvek bih preporučio SFRJ.

boki

pre 2 godine

Ova danasnja omladina pomocu youtuba i ostalih drustvenih aplikacija pokusavaju ocrniti nekadasnju sfrj a ko nije u njoj zoveo moze verovati i da se budjav hleb jeo sto ce na kraju i biti kad pomremo svi mi stariji od 1970..Sada dodje neki balavac od 20god i prica kako je bilo za vreme juge,on kao zna isto kao sto ja znam kako je bilo za vreme drugog svetskog rata i ako sam rodjen 30god kasnije..

Sveta

pre 2 godine

Сетим се да је данас Велика субота, а сутра Васкрс који не бисмо смели да прослављамо да је и даље на снази СФРЈ
(Порцелан, 1. maj 2021 13:12)

Laž, laž, laž i još jednom - laž. Imam 68 godina, pa imam pravo a i obavezu da kažem kad je nešto laž. Slavili smo i Uskrs i Božić, niko nas nije dirao niti popreko pogledao. Jedino što nisi mogao je da sediš na dve stolice, što je i normalno. A kad već spominješ Veliku subotu, pogledaj samo danas slike po Srbiji. Jel se tako provodi Velika subota, uz ražanj, muziku, igru i pesmu? Pevati uz muziku i okretati ražanj i peći roštilj na Veliku subotu a sutra dizati 3 prsta, slikati jaja i pisati Hristos voskrese, i to ako pogode kako se pravilno piše i izgovara. Tako je, toga u SFRJ nije bilo, pre svega nije bilo lažnih i pomodarskih vernika, ali je bilo lažnih komunista, što je zapravo isti mentalitet, samo drugačije ruho.

Šta god

pre 2 godine

Evo ih kukači. Nisu smeli u crkvu, a većina krštena kao bebe, nisu smeli da slave Božić i Uskrs, a što kažu ovde neki - javno se slavio i jedan i drugi, i slave i sve. Vožnja par-nepar je trajala par meseci, posle su bili bonovi, a ova kukanja "šta ako mi se žena porađa na pogrešan dan" su bila za glupe ljude jer znate, ipak su se nekako žene porodile a ti ljudi ipak nisu nekim čudom završili na golom otoku.

Nego popularno je pljuvati sad po tome, kad je otišao jedan sistem, a došao drugi, hajmo svi da se šlihtamo i izmišljamo kako prethodni ne valja. Ali takvi ste, zato ste i tu gde jeste.

Jare u mleku

pre 2 godine

Porcelan
Nisi u pravu. Slavio se i uskrs i deca se krstila. A o tome koliko se danas vodi računa o svemu, samo jednu sitnicu da iznesem. Danas vernici poste, i to na vodi. Vidi se ispoštovano od strane većine. Ko im sad brani da poštuju svoje običaje.

baki

pre 2 godine

Secam se zemlje koja se raspala u krvi, uz najvece ratne zlocine u Evropi od 2. Svetskog Rata. Od tekovina nam je ostala mrznja prema drugim narodima i nista drugo.

A vi slobodno lupajte minuse i secajte se Euro krema, cokoladnih bananica i nekakve pristojne zemlje, koja je postojala samo u vasoj masti.

Cici

pre 2 godine

Komentari nam govore da nam više odgovara ovakav život, gdje nemamo za hleb sjutradan, gdje se djeca liječe na SMS i gdje je omladina otišla vani jer smo im mi uništili budućnost.Ispada da smo i dalje ostali isti.Bez mozga i bez budućnosti.Ćao zdravo pameti..

južnjak s mora

pre 2 godine

sjecam se SFRJ.kao djete..idealno za ljencuge..za partijaše i one koji ne žele mnogo u životu..inflacija, događaj kad kupiš 3 litra soka i čokoladu od riže..nasi roditelji radili,mučili se a nikad nisu moi na odmor nor. u Pariz, Madrid..eto kakav je standard bio..ljudi bili sretni kad dobiju zimnicu..gajbe jabuka i krompira

humanista

pre 2 godine

Setim se krvavih borbi za koga za propalu drzavu i ona mi sad ,,velikodusno,, zahvaljuje kroz invalidninu.
Bolje da nikad nije ni postojala.
E moj Petre...

e

pre 2 godine

"proveo 8 meseci na karauli , 700 km od kuće. Kuću video jednom za godinu dana. A imao 19 godina ....
(Rio, 1. maj 2021 15:57)

Ti si brate bar ziv dosao

Krf

pre 2 godine

To pitajte one koji zu zagovarali da se Jugoslavija raspadne.

A ja se samo secam placa, straha, bede, eksplozija, pucnjave u daljini, i ocajnickoh izraza na licima mojih najblizih.

Krf

pre 2 godine

"proveo 8 meseci na karauli , 700 km od kuće. Kuću video jednom za godinu dana. A imao 19 godina ....
(Rio, 1. maj 2021 15:57)

Odmah da ti se bista digne na sred Terazija!

Aksiom

pre 2 godine

Sva sela po Vojvodini su slavila uskrs, lukova ljuska za crvenu boju. Za decu su bila vestwckim bojama koja su se normalno kupovala u prodavnicama drzavnim. Prekinite lagati i lupetati da je bilo zabranjeno. U skolama smo imali lektiru Pop Cira i pop Spira.
Pamtim je po nekom bezbriznom osecaju koji sam imao, nekoj sigurnosti i nekakvom ponosu sto sam Jugosloven. Pamtim je i po tako kolacu, kinder ladi i tiger sladoledu.

Todos

pre 2 godine

Bolje što je nema, ne treba je ni pominjati. Jedino ta privreda sedamdesetih koja je krenula uzlaznom putanjom sasečena je inflacijom i bezobraznom nestašicom pojedinih proizvoda poput kafe.Neko je već napisao da mi je uvek delovala nekako tuđa. Uvek se neko drugi pitao, a ne mi sami u svojoj kući u svom dvorištu, mislim na Srbiju. Pamtim je po kvalitetnim proizvodima, to jeste, to stoji. Samo tako je i u celom svetu, naročito ovom razvijenom. Svugde je fušeraj.

Фактор мира и стабилности

pre 2 godine

Најлепши дизајн и далеко најпрактичније паковање је било Фрукталових сокова од 0,7 литара. Укус, непревазиђен! Сорте воћа другачије од данашњих, а шећер (фруктоза) се није додавала на киле. Могао си да га попијеш без опасности по здравље.

dzo

pre 2 godine

Carnex virsle npr.. Imali su neki specifican prelep miris I ukus koga se I sad secam.. .. Sad su mi sve virsle odvratne.. Probao Sam sve redno ukljucujuci I danasnji carnex I nema veze nikakve sa onim od pre.
.

Kondor

pre 2 godine

U Jugoslaviji si ucio da se domovina brani znanjem i lepim vaspitanjem. U Srbiji ucis da se domovina brani kad mrzis Hrvata da Siptar nema brata i kad se preko glavnih vesti u medijima podsetis na sve godisnjice kad nam je ko neko zlo uradio. Zar je potrebno reci da je Srbija jedina zemlja u evropi koja forsira godisnjice kao glavne vesti?

Amila_

pre 2 godine

Сетим се да је данас Велика субота, а сутра Васкрс који не бисмо смели да прослављамо да је и даље на снази СФРЈ
(Порцелан, 1. maj 2021 13:12)

Kakva strasna izmisljotina!
Polako, covjece! Ima nas jos puno koji smo zivjeli u toj drzavi koju pokusavate oblatiti!
Svako je smio praktikovati svoju vjeru i obicaje!
Nije se moglo sjediti na dvije stolice, to je ono sto je boljelo dvolicne spodobe!

Kruna

pre 2 godine

Znam samo da su moji napustili sfrj 60 tih i nikada se nisu vracali.Mene licno ta crvena Jugoslavija ne interesuje 1 %.Prva Jugoslavija je imala srpski duh i svoj identitet pa mi dodje interesantnija kao srbinu.

Hektor

pre 2 godine

Rođen sam 1971 u Požarevcu, gradska sredina. Majka i otac državni posao, oboje intelektualci, poslovi blisko vezani za državno uređenje. Kršten u crkvi kao mali, pop dolazio u kuću da sveti vodicu za slavu, Vaskrs i Božić. NIKAD PROBLEM NISMO IMALI. Kad sam se ja zaposlio novoverci počeli da slave slavu, kažu onda nisu smeli. Na pitanje da li im je neko pretio, da li su imali neprijatnosti ako su slavili, odgovarali negativno govoreći da se to podrazumevalo, jer je,pobogu, bio komunizam. Ej, niko im nije pravio pitanje. Ali, to je odlika podaničkog mentaliteta i dodvoravanju svakoj vlasti. To je jedan od najvećih razloga sunovrata svakog prosperiteta u Srbiji.

mile pile

pre 2 godine

kakvu narod sluša muziku, takav je!
za vreme sfrj slušao se kvalitet
jer se pazilo na tekst...

a sada turbo folk
a kič je surova stvar!

milan

pre 2 godine

Secam se da mi u životu nisu kupili ove sokove jer su bili skupi, isto je sa tom kinder ladom I ljesnjak cokolino mozda par puta su nam kupili.
Sad je to nista svi imamo za našu decu da kupimo bar to. Skromno se živelo u yugi i nismo znali za bolje Al smo zato svi bili mršavi nismo se prejedali.

Legende

pre 2 godine

Odeš gde hoćeš, kada hoćeš i sa kim hoćeš. Niko te ne pita što si došao i odakle si. Jedan milicajac održava red u centru Beograda. Niko ne sme da te pipne. Nije bila sramota nemati nove patike. Niko te nije omalovažavao što ih nemaš nego razredna skupi kintu od svih i kupe ti solidne nove patike. Ili ti drugar da svoje stare. Nije važno ali imali smo patike... 80 % mladih je osamdesetih slušala rokenrol. 20 % narodnjake a tada su to bile kvalitetne pesme Tome, Kvake, Šabana. Sada rokenrol sluša 10% mladih, narodnu 5% ostalo je Djubre od muzike. Da je valjalo ostala bi i danas ta država ali za ovo danas to je bio RAJ.

Mnogo lažete

pre 2 godine

Ne lažite da je bilo zabranjeno slaviti uskrs. Po prodavnicama su legalno bile farbe i sličice za jaja, imali ste uskršnje ukrase na sve strane, čak smo nosili jaja u školu i tucali ih.

zoran ns

pre 2 godine

Setim se prava radnika kojeg vise nema a ponosno smo nosili ime radnicka klasa ili srednja klasa ziveli pili kupali se i stanove dobijali gradili kuce a sad treba mi 10to godisnja plata da bih kupio mali stancic gde mogu dvoje eeeeee kako mi treba bolji zivot ja mislim nikad vise

Čeki opinionista del cazzo

pre 2 godine

Ah taj "Brion"...
Ne postoji takav špiritus ili benzin koji bolje spaljuje čarape na usnulom vojniku nad kojim se izvodi perverznija varijanta "Biciklica".
Miris paljevine, smrad neopranih nogu i krici "bicikliste " su bili prisutni danima posle toga u spavaonici.
Da ne spominjem polivalentnost samog proizvoda,od mirisa, dezinfekcije, brisnja masnih fleka, skidanja flomastera...

P.S. Da se Armani toga setio , gde bi mu bio kraj...

Геџа Домаћи

pre 2 godine

Сећам се да неје то била моја Држава, него увек некако њиова. Од неки други, за кое ич не марим. Фала Богу па се обрне све како треба. Југословени назад у Југославију, а у Србију само са пасошем, што се мене тиче. Ич не марим за вас у моје авлије. Такој.

Vlada

pre 2 godine

po cemu pamtim Jugoslaviju? po voznji par-nepar, nestasici svakodnevnih potrepstina, Zastavi i ostalim istocnoevropskim krsevima, obaveza da budes clan partije ako hoces neki iole ozbiljan posao, dodvoravanju, uvlakanju, favorizovanju, otimanju i davanju tudje imovine, klasi nedodirivih, svercovanju, ispiranje mozga od najmladjeg doba, forsiranja bratstva i jedinstva, golog otoka i mnogo toliko jos divnih stvari za koje jos neke naivcine misle da je bila utopija u kojoj su ziveli.

Komša

pre 2 godine

Jedino to što bahati, bezobzirni i neuki nisu mogli da dođu do izražaja.
(Vakcinisan, 1. maj 2021

Jok.
Pa takvi su proterali i pobili vecinu normalnih,učenih i obzirnih - a ostale podčinili sebi.

Dovukli se ovde na sovjetskim tenkovima i oslobodili gradjane Srbije prava na slobodno mišljenje,politicko organozovanje ,oslobodili narod sopstvene imovine a neke i života.

Bolton

pre 2 godine

Setim se jednog humanijeg, ozbiljnijeg, ali i skromnijeg društva, sa izgrađenim sistemom vrednosti, bez nacionalizma i egoizma...
(Vladimir Mišković, 01. maj 2021 13:07)

Bez naciobalizma si napisao ?
Svi znamo da ga je bilo pogotovo od kraja 70-ih pa do rata. Mozda ga nije bilo samo na pocetku SFRJ ,tad se nije ni smelo

Marko (Dorcol)

pre 2 godine

1 Maj ne smatram praznikom, a SFRJ se ne zelim secati. Cega, gladi u detinjstvu, rata u mladosti, ma prokleti i Aleksandar i Broz. Danas zivi mnogo bolje onaj koji radom i usavrsavanjem to zasluzi. Ovi sto bi se slepovali kroz socijalizam nisu zadovoljni i zale za tom zemljom, nazalost su u vecini koja je ostala, jer za napustiti treba i malo hrabrosti i umeca, mada ko to ima, taj solidno i u Srbiji zivi
(Splavar, 1. maj 2021 13:27)

Prijatelju, ko se slepovao kroz socijalizam, sad mu se deca i unuci slepuju kroz ovo prikriveno robovlasnistvo. U ovoj zemlji lepo zive samo dve grupe ljudi: kriminalci i oni na drzavnom budzetu ili oko njega. U nekadasnoj zemlji su postojala decija i radnicka odmaralista na planinama i moru, istu sansu za uspeh su imala i deca rudara i sudija (zavisno od talenta), a sport je bio dostupan svakom detetu, pa su uspevali najtalentovaniji i najuporniji. Danas zivimo u jednom sistemu koji pre svega karakterise socijalna nepravda, jer je drustveni talog isplivao na povrsinu i zauzeo glavne poluge moci.

MILOJKO

pre 2 godine

Za tom kvazi državom žale samo oni i njihovi potomci kojima je ta "država" bila majka dajući im pravo da otimaju tudje po Beogradu i Srbiji, da se usele i zadrže to oteto na Dedinju,Senjaku,Vračaru,po Srbiji.....Tu državu po dobro ne pamte starosedeoci Srbije kojima je otimano i koji su bili u sopstvenoj zemlji dovedeni nanovo gradjana drugog reda.....

Ђубретаркиња

pre 2 godine

И тада и сада, једина асоцијација на масовна окупљања је тоне ђубрета, које бахати, алави идиоти оставе после прославе. Сваки град и свако село у Србији је препуно дивљих депонија.

DC

pre 2 godine

@porcelan, Gost: ne znam u kojoj ste to SFRJ živeli i u kojem dobu. Kod nas i moje rodbine, a pričamo o centralnoj Srbiji, slavili su se i Božić i Vaskrs a za slave se skupljalo po preko 30 zvanica. Otvoreno i bez ikakvog straha. Pop dolazio da okadi kuću i sveti vodicu. Slavski kolač se nosio u crkvu da se preseče. Za Svetog Savu smo mi deca recitovali pesmice u crkvi, babe su nas mesecima spremale za to. Tako da smo očigledno živeli u nekoj različitoj SFRJ. Ili je nekom trebao izgovor da se eto ne sme.

Cocana

pre 2 godine

Сећам се печенице за Божић. Деда је био официр у пензији. Печеница се доносила се под окриљем мрака да неко не види.

мајстор

pre 2 godine

Ја се Југославије сећам по свом безбрижном детињству, када су ме учили да сам Југословен, да је Југославија моја држава, да је Тито највећи син наших народа и народности. После су ме преваспитали и поново ме учили да сам Србин, али да је моја земља некаква нова Југославија из које су сви побегли, а само смо остали ми и Црногорци. Касније су ме опет преваспитали да је моја земља заправо одувек била Србија. Сада покушавају да ме науче да је то Србија без Косова, уствари са Косовом али без оног такозваног Косова* ... Вероватно ће ме за пар година исто тако поново учити како је Република Београд моја отаџбина а ја заправо Београђанин. А ја никако да укапирам то што покушавају да ме науче ...

Auuu!?!

pre 2 godine

Setim se jedne normalne zemlje, sa svim problemima koji su gurani pod tepih umesto da su bili rešavani... Setim se jedne normslne zemlje koju je trebalo "popravljati", a ne "rušiti" i na kraju srušiti. Sećam se jedne normalne zemlje u kojoj ti nisu brojali krvna zrnca, a da su "brojači" uglavnom bili na nekom drugom mestu. Sećam se druženja sa raznim "krvnim zrncima", sa istim onima sa kijima se i dan danas družim i koji žive po drugim "krvno zrnastim" zemljama. Sećam se da današnji najveći "pljuvači" te i takve normalne zemlje, u to vreme nisu bili ni u petogodišnjem planu... Svega toga se sećam, a da nikada nisam bio "član", da nisam bio deo "crvene dece", da su mojima mnogo svega i svačega oduzeli, da... još mnogo toga što današnji "pljuvači" takve normalne zemlje, ne mogu da shvate, potežu u svakom razgovoru po pitanju te normalne zemlje...

O da, o da, o da, o daaa

pre 2 godine

Secam se da je postojala kakva takva svest o tome sta je prvi maj. O pravima radnika tada i sada, izlisno je pricati. Pozdrav svim ljudima dobre volje.

Hr

pre 2 godine

Jugoslavija je odgovarala slabije razvijenima i zaostalima.
Sloveniji i Hrvatskoj ne.
Al dobro nam je dosla kad smo izgubili ratove. Uvijek politicki pametniji od drugih.
Tocka

Рајко

pre 2 godine

Југославија је била Пети октобар за Србију а Пети октобар је био Први април.

Dejan

pre 2 godine

Sećam se jedne veštački stvorene države u kojoj je srbija smatrana okupatorom a imala najmanje koristi od takve neprirodne zajednice sa drugima.
Bilo nekad, ne ponovilo se!
Ispali smo magarci i budale i nadam se da smo izvukli pouku!

Vladimir Mišković

pre 2 godine

Setim se jednog humanijeg, ozbiljnijeg, ali i skromnijeg društva, sa izgrađenim sistemom vrednosti, bez nacionalizma i egoizma...

Порцелан

pre 2 godine

Сетим се да је данас Велика субота, а сутра Васкрс који не бисмо смели да прослављамо да је и даље на снази СФРЈ

Biću Slobodan

pre 2 godine

Nek se niko ne naljuti ali u Jugoslaviji postojala su samo 3 piva koja su bila iznad ostalih za klasu: Nikšićko, Pećko i Valjevsko.

rože mila

pre 2 godine

Sećam se koliko sam mrzeo prvi maj jer mi u 5 ujutru ispod prozora prođu duvači iz vatrogasnog društva koji bude na uranak, tata diže iz kreveta, u 8 smo na hipodromu, jedem žilavog pečenog vola koga mrzim i dođem uveče razvaljen od alergije koja se tada nije ni lečila.

radica

pre 2 godine

Za Prvi maj smo kao deca išli na Prvomajske parade, sećam se da su na Bulevaru od ranog jutra bili postrojeni tenkovi sa vojnicima JNA na njima.I sa nostalgijom se sećam bezbroj stvari i bezbroj ljudi kojih, na žalost, više nema.

Gost

pre 2 godine

Сетим се да је данас Велика субота, а сутра Васкрс који не бисмо смели да прослављамо да је и даље на снази СФРЈ
(Порцелан, 01. maj 2021 13:12)

Što, pa slavili smo... Samo što se to onda zvalo "kod babe na ručak". A zašto samo jednom godišnje imaš šarena jaja na ručku kod babe, e to je bilo "zato što je običaj".

///

pre 2 godine

Сетим се да је данас Велика субота, а сутра Васкрс који не бисмо смели да прослављамо да је и даље на снази СФРЈ
(Порцелан, 1. maj 2021 13:12) Moja porodica je slavii Božić i Uskrs u sred Sarajeva. I krsnu slavu.

izhlapjeli starac

pre 2 godine

Setim se pre svega da sam bio mlad.
Deco, mladost protutnji kao supersonični avion sa uključenim forsažom.
Lepote mladosti postaneš svestan tek kada shvatiš, nikad više.
Što se tiče zemlje u kojoj živim, voleo sam Jugoslaviju mada sam tačno znao koliko je mržnje unutra. Srbiju sam uvek doživljavao kao svoje bunjište. Srbija nije predsednik ni ministri. Bez obzira na sve okolnosti i nepravde, volim Srbiju, volim Beograd. Neka nemam, nikada ne bih živeo u Nemačkoj. Nikada. Volim ovo mesto. Što reče Bora Čorba, ja sam božjom rukom vođen, da umirem gde sam rođen.

Splavar

pre 2 godine

1 Maj ne smatram praznikom, a SFRJ se ne zelim secati. Cega, gladi u detinjstvu, rata u mladosti, ma prokleti i Aleksandar i Broz. Danas zivi mnogo bolje onaj koji radom i usavrsavanjem to zasluzi. Ovi sto bi se slepovali kroz socijalizam nisu zadovoljni i zale za tom zemljom, nazalost su u vecini koja je ostala, jer za napustiti treba i malo hrabrosti i umeca, mada ko to ima, taj solidno i u Srbiji zivi

Marko (Dorcol)

pre 2 godine

1 Maj ne smatram praznikom, a SFRJ se ne zelim secati. Cega, gladi u detinjstvu, rata u mladosti, ma prokleti i Aleksandar i Broz. Danas zivi mnogo bolje onaj koji radom i usavrsavanjem to zasluzi. Ovi sto bi se slepovali kroz socijalizam nisu zadovoljni i zale za tom zemljom, nazalost su u vecini koja je ostala, jer za napustiti treba i malo hrabrosti i umeca, mada ko to ima, taj solidno i u Srbiji zivi
(Splavar, 1. maj 2021 13:27)

Prijatelju, ko se slepovao kroz socijalizam, sad mu se deca i unuci slepuju kroz ovo prikriveno robovlasnistvo. U ovoj zemlji lepo zive samo dve grupe ljudi: kriminalci i oni na drzavnom budzetu ili oko njega. U nekadasnoj zemlji su postojala decija i radnicka odmaralista na planinama i moru, istu sansu za uspeh su imala i deca rudara i sudija (zavisno od talenta), a sport je bio dostupan svakom detetu, pa su uspevali najtalentovaniji i najuporniji. Danas zivimo u jednom sistemu koji pre svega karakterise socijalna nepravda, jer je drustveni talog isplivao na povrsinu i zauzeo glavne poluge moci.

Vladimir Mišković

pre 2 godine

Setim se jednog humanijeg, ozbiljnijeg, ali i skromnijeg društva, sa izgrađenim sistemom vrednosti, bez nacionalizma i egoizma...

мајстор

pre 2 godine

Ја се Југославије сећам по свом безбрижном детињству, када су ме учили да сам Југословен, да је Југославија моја држава, да је Тито највећи син наших народа и народности. После су ме преваспитали и поново ме учили да сам Србин, али да је моја земља некаква нова Југославија из које су сви побегли, а само смо остали ми и Црногорци. Касније су ме опет преваспитали да је моја земља заправо одувек била Србија. Сада покушавају да ме науче да је то Србија без Косова, уствари са Косовом али без оног такозваног Косова* ... Вероватно ће ме за пар година исто тако поново учити како је Република Београд моја отаџбина а ја заправо Београђанин. А ја никако да укапирам то што покушавају да ме науче ...

Hektor

pre 2 godine

Rođen sam 1971 u Požarevcu, gradska sredina. Majka i otac državni posao, oboje intelektualci, poslovi blisko vezani za državno uređenje. Kršten u crkvi kao mali, pop dolazio u kuću da sveti vodicu za slavu, Vaskrs i Božić. NIKAD PROBLEM NISMO IMALI. Kad sam se ja zaposlio novoverci počeli da slave slavu, kažu onda nisu smeli. Na pitanje da li im je neko pretio, da li su imali neprijatnosti ako su slavili, odgovarali negativno govoreći da se to podrazumevalo, jer je,pobogu, bio komunizam. Ej, niko im nije pravio pitanje. Ali, to je odlika podaničkog mentaliteta i dodvoravanju svakoj vlasti. To je jedan od najvećih razloga sunovrata svakog prosperiteta u Srbiji.

Gost

pre 2 godine

Сетим се да је данас Велика субота, а сутра Васкрс који не бисмо смели да прослављамо да је и даље на снази СФРЈ
(Порцелан, 01. maj 2021 13:12)

Što, pa slavili smo... Samo što se to onda zvalo "kod babe na ručak". A zašto samo jednom godišnje imaš šarena jaja na ručku kod babe, e to je bilo "zato što je običaj".

DC

pre 2 godine

@porcelan, Gost: ne znam u kojoj ste to SFRJ živeli i u kojem dobu. Kod nas i moje rodbine, a pričamo o centralnoj Srbiji, slavili su se i Božić i Vaskrs a za slave se skupljalo po preko 30 zvanica. Otvoreno i bez ikakvog straha. Pop dolazio da okadi kuću i sveti vodicu. Slavski kolač se nosio u crkvu da se preseče. Za Svetog Savu smo mi deca recitovali pesmice u crkvi, babe su nas mesecima spremale za to. Tako da smo očigledno živeli u nekoj različitoj SFRJ. Ili je nekom trebao izgovor da se eto ne sme.

///

pre 2 godine

Сетим се да је данас Велика субота, а сутра Васкрс који не бисмо смели да прослављамо да је и даље на снази СФРЈ
(Порцелан, 1. maj 2021 13:12) Moja porodica je slavii Božić i Uskrs u sred Sarajeva. I krsnu slavu.

Mnogo lažete

pre 2 godine

Ne lažite da je bilo zabranjeno slaviti uskrs. Po prodavnicama su legalno bile farbe i sličice za jaja, imali ste uskršnje ukrase na sve strane, čak smo nosili jaja u školu i tucali ih.

Legende

pre 2 godine

Odeš gde hoćeš, kada hoćeš i sa kim hoćeš. Niko te ne pita što si došao i odakle si. Jedan milicajac održava red u centru Beograda. Niko ne sme da te pipne. Nije bila sramota nemati nove patike. Niko te nije omalovažavao što ih nemaš nego razredna skupi kintu od svih i kupe ti solidne nove patike. Ili ti drugar da svoje stare. Nije važno ali imali smo patike... 80 % mladih je osamdesetih slušala rokenrol. 20 % narodnjake a tada su to bile kvalitetne pesme Tome, Kvake, Šabana. Sada rokenrol sluša 10% mladih, narodnu 5% ostalo je Djubre od muzike. Da je valjalo ostala bi i danas ta država ali za ovo danas to je bio RAJ.

Dejan

pre 2 godine

Sećam se jedne veštački stvorene države u kojoj je srbija smatrana okupatorom a imala najmanje koristi od takve neprirodne zajednice sa drugima.
Bilo nekad, ne ponovilo se!
Ispali smo magarci i budale i nadam se da smo izvukli pouku!

Vlada

pre 2 godine

po cemu pamtim Jugoslaviju? po voznji par-nepar, nestasici svakodnevnih potrepstina, Zastavi i ostalim istocnoevropskim krsevima, obaveza da budes clan partije ako hoces neki iole ozbiljan posao, dodvoravanju, uvlakanju, favorizovanju, otimanju i davanju tudje imovine, klasi nedodirivih, svercovanju, ispiranje mozga od najmladjeg doba, forsiranja bratstva i jedinstva, golog otoka i mnogo toliko jos divnih stvari za koje jos neke naivcine misle da je bila utopija u kojoj su ziveli.

rože mila

pre 2 godine

Sećam se koliko sam mrzeo prvi maj jer mi u 5 ujutru ispod prozora prođu duvači iz vatrogasnog društva koji bude na uranak, tata diže iz kreveta, u 8 smo na hipodromu, jedem žilavog pečenog vola koga mrzim i dođem uveče razvaljen od alergije koja se tada nije ni lečila.

Kondor

pre 2 godine

U Jugoslaviji si ucio da se domovina brani znanjem i lepim vaspitanjem. U Srbiji ucis da se domovina brani kad mrzis Hrvata da Siptar nema brata i kad se preko glavnih vesti u medijima podsetis na sve godisnjice kad nam je ko neko zlo uradio. Zar je potrebno reci da je Srbija jedina zemlja u evropi koja forsira godisnjice kao glavne vesti?

Amila_

pre 2 godine

Сетим се да је данас Велика субота, а сутра Васкрс који не бисмо смели да прослављамо да је и даље на снази СФРЈ
(Порцелан, 1. maj 2021 13:12)

Kakva strasna izmisljotina!
Polako, covjece! Ima nas jos puno koji smo zivjeli u toj drzavi koju pokusavate oblatiti!
Svako je smio praktikovati svoju vjeru i obicaje!
Nije se moglo sjediti na dvije stolice, to je ono sto je boljelo dvolicne spodobe!

Cici

pre 2 godine

Komentari nam govore da nam više odgovara ovakav život, gdje nemamo za hleb sjutradan, gdje se djeca liječe na SMS i gdje je omladina otišla vani jer smo im mi uništili budućnost.Ispada da smo i dalje ostali isti.Bez mozga i bez budućnosti.Ćao zdravo pameti..

Фактор мира и стабилности

pre 2 godine

Најлепши дизајн и далеко најпрактичније паковање је било Фрукталових сокова од 0,7 литара. Укус, непревазиђен! Сорте воћа другачије од данашњих, а шећер (фруктоза) се није додавала на киле. Могао си да га попијеш без опасности по здравље.

izhlapjeli starac

pre 2 godine

Setim se pre svega da sam bio mlad.
Deco, mladost protutnji kao supersonični avion sa uključenim forsažom.
Lepote mladosti postaneš svestan tek kada shvatiš, nikad više.
Što se tiče zemlje u kojoj živim, voleo sam Jugoslaviju mada sam tačno znao koliko je mržnje unutra. Srbiju sam uvek doživljavao kao svoje bunjište. Srbija nije predsednik ni ministri. Bez obzira na sve okolnosti i nepravde, volim Srbiju, volim Beograd. Neka nemam, nikada ne bih živeo u Nemačkoj. Nikada. Volim ovo mesto. Što reče Bora Čorba, ja sam božjom rukom vođen, da umirem gde sam rođen.

Komša

pre 2 godine

Jedino to što bahati, bezobzirni i neuki nisu mogli da dođu do izražaja.
(Vakcinisan, 1. maj 2021

Jok.
Pa takvi su proterali i pobili vecinu normalnih,učenih i obzirnih - a ostale podčinili sebi.

Dovukli se ovde na sovjetskim tenkovima i oslobodili gradjane Srbije prava na slobodno mišljenje,politicko organozovanje ,oslobodili narod sopstvene imovine a neke i života.

e

pre 2 godine

"proveo 8 meseci na karauli , 700 km od kuće. Kuću video jednom za godinu dana. A imao 19 godina ....
(Rio, 1. maj 2021 15:57)

Ti si brate bar ziv dosao

mile pile

pre 2 godine

kakvu narod sluša muziku, takav je!
za vreme sfrj slušao se kvalitet
jer se pazilo na tekst...

a sada turbo folk
a kič je surova stvar!

dzo

pre 2 godine

Carnex virsle npr.. Imali su neki specifican prelep miris I ukus koga se I sad secam.. .. Sad su mi sve virsle odvratne.. Probao Sam sve redno ukljucujuci I danasnji carnex I nema veze nikakve sa onim od pre.
.

Biću Slobodan

pre 2 godine

Nek se niko ne naljuti ali u Jugoslaviji postojala su samo 3 piva koja su bila iznad ostalih za klasu: Nikšićko, Pećko i Valjevsko.

MILOJKO

pre 2 godine

Za tom kvazi državom žale samo oni i njihovi potomci kojima je ta "država" bila majka dajući im pravo da otimaju tudje po Beogradu i Srbiji, da se usele i zadrže to oteto na Dedinju,Senjaku,Vračaru,po Srbiji.....Tu državu po dobro ne pamte starosedeoci Srbije kojima je otimano i koji su bili u sopstvenoj zemlji dovedeni nanovo gradjana drugog reda.....

Blek - Chicago

pre 2 godine

“Čega se setite kad na 1. maj kažete "Jugoslavija"? “ Setim se države koja je bila bolja nego većina ljudi koja je živela u njoj.

Auuu!?!

pre 2 godine

Setim se jedne normalne zemlje, sa svim problemima koji su gurani pod tepih umesto da su bili rešavani... Setim se jedne normslne zemlje koju je trebalo "popravljati", a ne "rušiti" i na kraju srušiti. Sećam se jedne normalne zemlje u kojoj ti nisu brojali krvna zrnca, a da su "brojači" uglavnom bili na nekom drugom mestu. Sećam se druženja sa raznim "krvnim zrncima", sa istim onima sa kijima se i dan danas družim i koji žive po drugim "krvno zrnastim" zemljama. Sećam se da današnji najveći "pljuvači" te i takve normalne zemlje, u to vreme nisu bili ni u petogodišnjem planu... Svega toga se sećam, a da nikada nisam bio "član", da nisam bio deo "crvene dece", da su mojima mnogo svega i svačega oduzeli, da... još mnogo toga što današnji "pljuvači" takve normalne zemlje, ne mogu da shvate, potežu u svakom razgovoru po pitanju te normalne zemlje...

Ђубретаркиња

pre 2 godine

И тада и сада, једина асоцијација на масовна окупљања је тоне ђубрета, које бахати, алави идиоти оставе после прославе. Сваки град и свако село у Србији је препуно дивљих депонија.

O da, o da, o da, o daaa

pre 2 godine

Secam se da je postojala kakva takva svest o tome sta je prvi maj. O pravima radnika tada i sada, izlisno je pricati. Pozdrav svim ljudima dobre volje.

radica

pre 2 godine

Za Prvi maj smo kao deca išli na Prvomajske parade, sećam se da su na Bulevaru od ranog jutra bili postrojeni tenkovi sa vojnicima JNA na njima.I sa nostalgijom se sećam bezbroj stvari i bezbroj ljudi kojih, na žalost, više nema.

zoran ns

pre 2 godine

Setim se prava radnika kojeg vise nema a ponosno smo nosili ime radnicka klasa ili srednja klasa ziveli pili kupali se i stanove dobijali gradili kuce a sad treba mi 10to godisnja plata da bih kupio mali stancic gde mogu dvoje eeeeee kako mi treba bolji zivot ja mislim nikad vise

Bolton

pre 2 godine

Setim se jednog humanijeg, ozbiljnijeg, ali i skromnijeg društva, sa izgrađenim sistemom vrednosti, bez nacionalizma i egoizma...
(Vladimir Mišković, 01. maj 2021 13:07)

Bez naciobalizma si napisao ?
Svi znamo da ga je bilo pogotovo od kraja 70-ih pa do rata. Mozda ga nije bilo samo na pocetku SFRJ ,tad se nije ni smelo

milan

pre 2 godine

Secam se da mi u životu nisu kupili ove sokove jer su bili skupi, isto je sa tom kinder ladom I ljesnjak cokolino mozda par puta su nam kupili.
Sad je to nista svi imamo za našu decu da kupimo bar to. Skromno se živelo u yugi i nismo znali za bolje Al smo zato svi bili mršavi nismo se prejedali.

TangoBravo

pre 2 godine

Moja domovina SFRJ bila je mnogo više od crvenih kioska, borosana, prvomajskih uranaka i sličnih slika koje bi trebale izazvati nostalgiju. Moja domovina SFRJ bila je zemlja ravnopravnih naroda i narodnosti, besplatnog kvalitetnog školovanja, besplatnog zdravstva, sindikalnih odmarališta pa i crvenih kioska, borosana ... Bila je to zemlja u kojoj nestašice nekih životnih namjernika nisu bile rijetke pojave. Ali bila je to zemlja u kojoj si mogao spokojno prenoćiti u parku jer si zaboravio ključeve od studentskog stana. Bila je to zemlja u kojoj su domaći izdajnici bili iza rešetaka. Nažalost ta zemlja je imala veliku manu jer je vjerovala "drugovima". Ti mangupi iz vlastitih redova su oživjeli aveti prošlosti i uništili moji domovinu. Danas živimo u 6 država i nečemu što pored imena ima *. Više nismo ponosni sinovi nego robovi raznoraznih gospodara. Danas sam prvi maj proveo sa sinom koji me je pitao zašto na radiju kažu prvi maj a ne prvi svibanj jer je sutra drugi svibnja. Nisam imao odgovor na to pitanje.

Порцелан

pre 2 godine

Сетим се да је данас Велика субота, а сутра Васкрс који не бисмо смели да прослављамо да је и даље на снази СФРЈ

Splavar

pre 2 godine

1 Maj ne smatram praznikom, a SFRJ se ne zelim secati. Cega, gladi u detinjstvu, rata u mladosti, ma prokleti i Aleksandar i Broz. Danas zivi mnogo bolje onaj koji radom i usavrsavanjem to zasluzi. Ovi sto bi se slepovali kroz socijalizam nisu zadovoljni i zale za tom zemljom, nazalost su u vecini koja je ostala, jer za napustiti treba i malo hrabrosti i umeca, mada ko to ima, taj solidno i u Srbiji zivi

burek

pre 2 godine

Sećam se jedne veštački stvorene države u kojoj je srbija smatrana okupatorom a imala najmanje koristi od takve neprirodne zajednice sa drugima.
Bilo nekad, ne ponovilo se!
Ispali smo magarci i budale i nadam se da smo izvukli pouku!
(Dejan, 01. maj 2021 13:44)

Sad uživaš?

Геџа Домаћи

pre 2 godine

Сећам се да неје то била моја Држава, него увек некако њиова. Од неки други, за кое ич не марим. Фала Богу па се обрне све како треба. Југословени назад у Југославију, а у Србију само са пасошем, што се мене тиче. Ич не марим за вас у моје авлије. Такој.

Рајко

pre 2 godine

Југославија је била Пети октобар за Србију а Пети октобар је био Први април.

sfrj

pre 2 godine

Bio je red,rad,disciplina! Nije bilo lopova i kriminala ko sada! Sve od politike oa nadalje je bilo usmereno razvoju,napretku i boljem zivotu a ne ko danas. SFRJ je bila tvorevina koja je ovdasnjim politicaeima naucna fantastika koju nikad nece dostici!

Skandi bandi

pre 2 godine

po cemu pamtim Jugoslaviju? po voznji par-nepar, nestasici svakodnevnih potrepstina, Zastavi i ostalim istocnoevropskim krsevima, obaveza da budes clan partije ako hoces neki iole ozbiljan posao, dodvoravanju, uvlakanju, favorizovanju, otimanju i davanju tudje imovine, klasi nedodirivih, svercovanju, ispiranje mozga od najmladjeg doba, forsiranja bratstva i jedinstva, golog otoka i mnogo toliko jos divnih stvari za koje jos neke naivcine misle da je bila utopija u kojoj su ziveli.
(Vlada, 1. maj 2021 15:20)

Po cemu pamtim Srbiju? Po razvaljenim putevima, bahatim vozacima, ocajnim raspalim uvezenim otpadnim autima koje u Nemackoj nikad nisu mogli da se registruju pa su ih izvezli u Srbiju. Po smecu svuda. Po klasi nedodirljivih koji voze ekstremno skupa kola nedostupna najvecem broju dobrostojecim na zapadu. Po otimanju imovine i zivota radnicima prisiljenih da na crno rade za robovsku platu dok im se mozak ispire pricom da je ta fabrika bozji dar stranog ulaganja. Po svercovanju laznog "domaceg" voca u Rusiju. forsiranja netrpeljivosti prema ostalim nacijama.. i jos mnogo stvari..
Usput, treba da znas da je par- nepar voznja postojala u to vreme i u Skandinaviji jer je vladala nestasica nafte i redovi na pumpama su bili ogromni.
Sad se opet priprema par- nepar voznja da bi se smanjilo zagadjenje koje poredjeno sa Srbijom, prakticno i ne postoji.

Delija

pre 2 godine

Lepa zemlj ,koju su budale rasturile da bi se obogatili.Unisteno mnogo porodica domova ,iseljeno raseljeno,a bila velikaaaa zemlja i sve imala.

Sveta

pre 2 godine

Сетим се да је данас Велика субота, а сутра Васкрс који не бисмо смели да прослављамо да је и даље на снази СФРЈ
(Порцелан, 1. maj 2021 13:12)

Laž, laž, laž i još jednom - laž. Imam 68 godina, pa imam pravo a i obavezu da kažem kad je nešto laž. Slavili smo i Uskrs i Božić, niko nas nije dirao niti popreko pogledao. Jedino što nisi mogao je da sediš na dve stolice, što je i normalno. A kad već spominješ Veliku subotu, pogledaj samo danas slike po Srbiji. Jel se tako provodi Velika subota, uz ražanj, muziku, igru i pesmu? Pevati uz muziku i okretati ražanj i peći roštilj na Veliku subotu a sutra dizati 3 prsta, slikati jaja i pisati Hristos voskrese, i to ako pogode kako se pravilno piše i izgovara. Tako je, toga u SFRJ nije bilo, pre svega nije bilo lažnih i pomodarskih vernika, ali je bilo lažnih komunista, što je zapravo isti mentalitet, samo drugačije ruho.

Hr

pre 2 godine

Jugoslavija je odgovarala slabije razvijenima i zaostalima.
Sloveniji i Hrvatskoj ne.
Al dobro nam je dosla kad smo izgubili ratove. Uvijek politicki pametniji od drugih.
Tocka

Čeki opinionista del cazzo

pre 2 godine

Ah taj "Brion"...
Ne postoji takav špiritus ili benzin koji bolje spaljuje čarape na usnulom vojniku nad kojim se izvodi perverznija varijanta "Biciklica".
Miris paljevine, smrad neopranih nogu i krici "bicikliste " su bili prisutni danima posle toga u spavaonici.
Da ne spominjem polivalentnost samog proizvoda,od mirisa, dezinfekcije, brisnja masnih fleka, skidanja flomastera...

P.S. Da se Armani toga setio , gde bi mu bio kraj...

Todos

pre 2 godine

Bolje što je nema, ne treba je ni pominjati. Jedino ta privreda sedamdesetih koja je krenula uzlaznom putanjom sasečena je inflacijom i bezobraznom nestašicom pojedinih proizvoda poput kafe.Neko je već napisao da mi je uvek delovala nekako tuđa. Uvek se neko drugi pitao, a ne mi sami u svojoj kući u svom dvorištu, mislim na Srbiju. Pamtim je po kvalitetnim proizvodima, to jeste, to stoji. Samo tako je i u celom svetu, naročito ovom razvijenom. Svugde je fušeraj.

markus1975

pre 2 godine

Сетим се да је данас Велика субота, а сутра Васкрс који не бисмо смели да прослављамо да је и даље на снази СФРЈ
(Порцелан, 1. maj 2021 13:12)

Ama kako vas više nije sramota da lažete ???
Istaknuti članovi partije nisu smeli, to je tačno, ali običan narod je mogao. Crkva nije bila ovako popularna, popovi nisu vodili glavnu reč, nisu dolazili u škole da "svete kolač" i nije bilo Veronauke, ali u crkvu je išao, Slavu, Božić i Vaskrs slavio ko god je želeo.
Rođen sam 1975 od kad znam za sebe sećam se i proslave Svetog Jovana i uskršnjih farbanih jaja ... i to sve kod babe i dede, odlikovanih partizana i diverzanata "Mitraljetine grupe"!

Drndo Maroje

pre 2 godine

Raj za lenčuge i poltrone, pakao za ambiciozne i pametne.
(Mandov123, 1. maj 2021 14:48)

U toj zemlji raju na lencuge i paklu za ambiciozne- ambiciozna grupa naucnika je potpuno vlastitom pamecu i sredstvima pronasla Azitromicin- najkoristeniji antibiotik i sada u svetu.

Sad ljudi kupuju diplome i doktorate kao jabuke na pijaci ... ili oni zaista ambicozni kupuju jabuke iz EU pa im lepe nalepnice da su kao iz Srbije pa izvoze u Rusiju.
To ti je domet ambicioznih u Srbiji..izuzimajuci vrhunsko ambiciozne i obrazovane gangstere i ucesnike reality povracotina, naravno.

dundjer

pre 2 godine

prestanite sa hvalospevima i patetikom. drpalo se kako je ko stizao. delili se stanovi, navikavalo se na korupciju. i to debelu. za to vreme alija sirotanovic gine i postavlja rekorde u iskopavanju uglja a ni stan ne dobije. a deca burzuja zive u totalnoj dekadenciji...

neko moskvic a neko mecku. neko ni garsonjeru a neko dva stana za ljubavnice plus po vikendicu u svakoj republici koja je izlazila na more.

jelo se jeftino. dzigerica,crevca, zeludac,mozak. sve je to bilo u mesarama. bili bonovi,par nepar voznje itd.. par godina dobrog zivota i mnogo duze teskog prezivljavanja.

problem sada je sto bi ljudi voleli da ne budu odgovorni za svoj zivot i da mogu da se opet oslone na autoritet. kpj ckskj

Kruna

pre 2 godine

Znam samo da su moji napustili sfrj 60 tih i nikada se nisu vracali.Mene licno ta crvena Jugoslavija ne interesuje 1 %.Prva Jugoslavija je imala srpski duh i svoj identitet pa mi dodje interesantnija kao srbinu.

Miloras

pre 2 godine

Prestanite da Srbima podgrevate jugoslovenstvo s vremena na vreme. Mrtvo je i takvo treba da ostane.okrenimo se sadasnoj Srbiji i njenim problemima.ostala tzv.braca izgradjuju svoje drzave na antisrpskim osnovama a mi se podsecamo tog propalog projekta i dalje.

Kalesu

pre 2 godine

Jugoslavija - zemlja u kojoj sam rođen, rastao, školovao se, s roditeljima i bratom nekoliko puta išao na more (iako su bili srednje plaćeni službenici jednog poznatog kombinata), odslužio vojni rok i započeo radni vek, zdrav, sit, pristojno obučen i obuven. Ni po čemu lošem ne pamtim sve ovo. Nije se rasipalo, nije se luksuziralo ali se imalo, moglo se normalno živeti. Ko nije tražio previše od života, bio je zadovoljan. Prosto, ne mogu da mrzim zemlju, koja mi je sve dala, i u kojoj nikog nije bilo briga što drugi ima više i živi u luksuzu, kad i sam može pristojno da živi. Danas svakodnevno gledamo bahaćenje i finansijsko iživljavanje hiperbogatih estradnih i internet zvezda i zvezdica, dok obični humani građani skupljaju sms porukama basnoslovne iznose, koji nekom detetu znače normalan i zdrav život. Ko ova vremena nije odživeo, ili ih ne poznaje dovoljno dobro, ne treba ni da ih osuđuje bez osnova.

U lazi su kratke noge

pre 2 godine

"po cemu pamtim Jugoslaviju? po voznji par-nepar, nestasici svakodnevnih potrepstina..."

Ako moze bez tih nacionalisticko-građanskih mitova, bar javno.

Ako se izuzme posleratni period kojeg se sigurno ne secas, problemi te vrste trajali su ukupno mesec dana u vremenskom periodu od 40 godina!

knjige braćo

pre 2 godine

krstio sam se 1976 i proputovao pola evrope i svake godine išao na more osamdesetih.. a u ovom milenijumu nit sam išao na more niti nešto putovao samo jednom do mađarske na 1 dan.
Eto toliko od mene o religijskim slobodama i putovanjima.

stranger

pre 2 godine

Danasnji nacionalisti, koji kazu da se u Jugi nije smelo ici u crkvu i slaviti Vaskrs, se loze na pesme Baje Malog Knindze, opet ima pesmu u kojoj kaze “secam se, kao da gledam, baka me u crkvu vodi, hajde se sine prekrsti i reci Hristos se rodi”. Pa ih ja pitam, u kojoj drzavi je Baja Mali Knindza ziveo kao mali?

Cocana

pre 2 godine

Сећам се печенице за Божић. Деда је био официр у пензији. Печеница се доносила се под окриљем мрака да неко не види.

Vladimir

pre 2 godine

Bezbrižno vreme. Roditelji rade, kredit za kuću, auto, letovanaja zimovanaja. Samo od svojih plata. Majka medicinska sestra, otac ekonomista. Ništa nam nije falilo, mada zahtevi su bili mali jer je i ponuda mila skromna. Danas, danas je drugo vreme. Mi smo 1985 kupili tv u boji, mob sam prvi dobio sa 23 godine, 1999..tako da ipak je bilo drugo vreme, tehnološki. A svest je bila šira nego danas. Garantovano.

Pavle

pre 2 godine

Kao osoba rođena u SFRJ moram da posvedočim onima koji nisu...
Realni "indeks slobode" i subjektivni osećaj sreće bili su izuzetno visoki. Što se tiče nekih razvejanih iluzija posle raspada, sasvim je tačno: bilo je laži i nije opstala država. Videli smo kako izgledaju ogoljeni ostaci. Međutim, raspad "ovoga" sada pokazaće na kom Titaniku je bilo bolje/gore. Za prosečnog srbina - uvek bih preporučio SFRJ.

Alex

pre 2 godine

Odrastao i školovao se u toj SFRJ. Krajem 80tih, posle fax-a, pružila mi se šansa da obidjem zapadnu evropu gde sam sticajem okolnosti i ostao. Upoznao posle nekoliko godina devojku strankinju sa kojom sam i danas u braku. I gomilu puta me je zanimao taj odnos zapad SFRJ tih 70tih / 80tih godina. Dosta sam puta razgovarao sa suprugom i njenim roditeljima kako su živeli tih godina. Kako smo oboje iz nekog sličnog okruženja (normalne porodice gde je jedan roditelj visa škola / fakultet, drugo srednja škola) bilo je vrlo jednostavno raditi poredjenje. Njeni su živeli u iznajmljenom stanu, moji u stanu dobijenom od firme ( kvadratura neznatno na strani zeninih), gde su moji imali vikendicu, njeni to nisu mogli priuštiti zbog velikih poreza na imovinu. Primanja na strani zeninih, ali - kada odbijete stanarinu, poreze, školovanje dece, razna osiguranja, ono sto im je ostajalo se svodilo na neto plate mojih roditelja. Ono sto je činilo razliku je mogućnost lakih dobijanja kredita za auto, odmor i šta god im je palo na pamet. Niti je imala šta više u tom periodu od mene , jedino joj je bilo lakše dostupno - mislim na tehniku, formiranu odeću, koncerte a istovremeno su joj druge stvari bile nedostupne za razliku od mene (recimo sendvič i sok od kuće za nju, ja svako jutro džeparac za pecivo i jogurt, dok smo išli u školu). Ali bazno, nije živela Bog zna šta bolje ili losije od mene.

Za sve ove koji kukaju o verskim slobodama, slavile su se i slave i uskrsi i sve u krugu porodice. Ko hod je hteo da ispoštuje crkvene običaje, mogao je i niko vas zbog toga nije popreko gledao.

Kada se priča o nekim stvarima potrebno je uvek sagledati sliku malo šire - videti kako se i svetu u to vreme živelo. E sad, da nismo imali pameti da tu državu transformisemo i pridruzimo EU, možemo samo da sa pogledamo u ogledalo i pitamo zašto je to tako. Sto danas losije zivimo - niko nam nije kriv. U zadnjih 35 godina konstantno pravimo pogrešne izbore i sadasnja situacija je rezultat toga.

Hiljaditi skijaš na Kopaoniku

pre 2 godine

Bilo je par dobro dizajniranih proizvoda iz Slovenije, ostatak zesci soc-balkanski trash. Danas je Srbija degradirana na kulturni nivo otomanske provincije iz 19. veka!

kele®

pre 2 godine

Ovi što nisu slavili Božić i Vaskrs ne kažu da su im roditelji ili deda i baba bili partijski poltroni. Ko nije bio član Partije, nije imao problema sa tim. Logično. Partija =religija. Ne možeš biti Katolik i slaviti Bajram. Ne ide.

kokosova_štangica

pre 2 godine

Sjećam se Branka Kockice i Minje Subote, neke odjavne špice u kojoj je asistentica režije Vesna koja stalno lupa klapnom i nikad ne uštine prst. Sjećam se Jaffa keksi koji su bili milion puta bolji nego danas, Soko Štark štapića, Kinder lade i bajadera, serije "Opstanak" i stojadina koji smo vozili.
Sjećam se države u kojoj su nas učili da imamo dva pisma pa još i danas bez problema čitam oba, hrpe poklona koje je stari donio iz firme za Božić/Novu godinu, normalnog radnog vremena mojih roditelja (kako ću to svom sinu jednog dana objasniti nemam pojma), odlazaka u školu/fakultet/doktoru bez razmišljanja da je potrebno nešto platiti.
Sjećam se države a danas živim u nekoj iskrivljenoj stvarnosti kao otprilike Povratak u budućnost II.

Šta god

pre 2 godine

Evo ih kukači. Nisu smeli u crkvu, a većina krštena kao bebe, nisu smeli da slave Božić i Uskrs, a što kažu ovde neki - javno se slavio i jedan i drugi, i slave i sve. Vožnja par-nepar je trajala par meseci, posle su bili bonovi, a ova kukanja "šta ako mi se žena porađa na pogrešan dan" su bila za glupe ljude jer znate, ipak su se nekako žene porodile a ti ljudi ipak nisu nekim čudom završili na golom otoku.

Nego popularno je pljuvati sad po tome, kad je otišao jedan sistem, a došao drugi, hajmo svi da se šlihtamo i izmišljamo kako prethodni ne valja. Ali takvi ste, zato ste i tu gde jeste.

Vladimir

pre 2 godine

Crveni pasos! Uzmes soshku, kupis Inter-rail kartu i ne brines za vize.
20 ti je godina, nije bilo AIDS-a...kako da te ne pukne nostalgija ?

1960.

pre 2 godine

Slusao se rok ,islo se u Trst po garderobu,letovalo se u Istri,nije se gledala vera i nacionalnost ,bar kod vecine.Nismo imali mnogo ali smo imali svi.Pitate kada ce biti bolje , pa bolje je vec bilo.

Aksiom

pre 2 godine

Sva sela po Vojvodini su slavila uskrs, lukova ljuska za crvenu boju. Za decu su bila vestwckim bojama koja su se normalno kupovala u prodavnicama drzavnim. Prekinite lagati i lupetati da je bilo zabranjeno. U skolama smo imali lektiru Pop Cira i pop Spira.
Pamtim je po nekom bezbriznom osecaju koji sam imao, nekoj sigurnosti i nekakvom ponosu sto sam Jugosloven. Pamtim je i po tako kolacu, kinder ladi i tiger sladoledu.

dblagoje

pre 2 godine

Cuveni traktor IMT,licenca od Engleskog Ferguson.Zastava pravila cuvena auta od Italijanske licence Fiata 125,128.EI NISsa 5,000 inzinjera pravila tv u boji,sa SIEMENS tranzistorima i glavnim delovima,jer nisu mogli sami da naprave.Ali je zato Cajna kobasica ,slanina bila perfektna.Seljaci proizvodili pa davali zadrugama zivinu.Cigare bile dobre,zdrave Zato je pola ljudi umrlo od srca i raka.A i Rakija bila donta,dok nisu poceli da prodaju secerusu Beogradjanima koji su smatrali nju boljem od prave sljivove.Divna vremena .

Dragan

pre 2 godine

A sta je s' "Coctom" u staklenoj flasici na kojoj je bilo napisano onako u reljefu ime proizvoda. A kolaci nanizani na konac sa velikim "liciderskim" srcem u sredini, koji su se prodavali po vasarima. "Yuga" je bila Bogom dana zemlja koju su kriminalci rastocili, no nista ne moze da traje vecno... .

boki

pre 2 godine

Ova danasnja omladina pomocu youtuba i ostalih drustvenih aplikacija pokusavaju ocrniti nekadasnju sfrj a ko nije u njoj zoveo moze verovati i da se budjav hleb jeo sto ce na kraju i biti kad pomremo svi mi stariji od 1970..Sada dodje neki balavac od 20god i prica kako je bilo za vreme juge,on kao zna isto kao sto ja znam kako je bilo za vreme drugog svetskog rata i ako sam rodjen 30god kasnije..

Yugocinik

pre 2 godine

"Prestanite da Srbima podgrevate jugoslovenstvo s vremena na vreme. Mrtvo je i takvo treba da ostane.okrenimo se sadasnoj Srbiji i njenim problemima.ostala tzv.braca izgradjuju svoje drzave na antisrpskim osnovama a mi se podsecamo tog propalog projekta i dalje."
(Miloras, 2. maj 2021 08:08)

Ne prestaju da me fasciniraju komentari poput ovog! Te propali projekat, te komunisti, te nema verskih sloboda, te zavera protiv Srba..... a glavni krivci Tito i partija.

Pa nisu Milorase komunisti stvorili Jugoslaviju! Stvorila je srpska dinastija po meri srpskih interesa 1918-te. Komunisti su je jos i prosirili sa Zadrom i Istrom.

Jedino su u toj Jugoslaviji svi Srbi ziveli u jednoj dzavi i jedino je Juga bila garant da ce Kosovo trajno biti u sastavu Srbije.

A sta imamo sad? Srbi su nacionalne manjine po kojekakvim balkanskim drzavicama mesnim zajednicama-verskim torovima, a Kosovo vise nikad u sastavu Srbije.

Da je ta drzava bila losa, ne bi nam EZ jos tada nudila da prvi, preko reda budemo primljeni u uniju. Gde bi nam sada bio kraj da "neki" nisu zapoceli 10-togodisnji gradjanski rat koji je unistio detinjstvo mnogih, sad vec ljudi srednjih godina koji to pamte, i ovde, sa pravom pisu frustrirajuce komentare o toj drzavi kojoj se divio ceo svet.

Mislite da preterujem, e pa pogledajte koliko je premijera, predsednika i krunisanih glava bilo na sahrani Tita! To se vise nikad nece ponoviti ni za kog drzavnika.Pa nece biti da je ceo svet bio blesav u vezi SFRJ

apsolutni početnik

pre 2 godine

Auuu, to je vatromet za PRVI MAJ. Ispred opštine, tada, mislim u 8 uveče... Mnogo, mnogo naroda, pun trg, oko RK BEOGRAD pa sve do zgrade SUDA. Pravi vatromet, dugotrajan, a ne kao ovi sada, par minuta... NEZABORAVNO!

Juroslav

pre 2 godine

Da li su se praznici Nova godina, Prvi maj i 29. novembar svaki slavili po tri dana u Jugoslaviji? Za Novu godinu znam da jeste tri dana a da li je i za 1. i 29.?
Čega se sjećam?
Sjećam se eurokrem, bananko kraš, ribice i štapići mislim bobis, dvojni c, jetrene paštete, rižna ćokolada mikado zvečevo, žvake u kutiji kao cigarete, žvake ćunga-lunga, lizalice, tvrdi bombomi 505 s crtom, mačmalov, sladoled iz automate, šećerna vuna, razne plastićne i gumene igraćke, plastićne lopte kopije fudbala, bicikl pony rog, frižider obodin, končar, gorenje, plastićne školske torbe sa dzepovima i slikom Mirko i Slavko, čokolade Braco i Seka, punjene čokolade Volim te i Samo ti, Bajadere, Griote, karanfili, izleti...

samo vas posmatram

pre 2 godine

Bivsa Yuga je bila bolja za radnike i seljake , jer je bila socijalisticka.Sada zivimo u kapitalizmu i "snadji se druze " pardon "gospodine". Preveliku cenu smo mi Srbi platili za Yu. Samo smo mi verovali u tu zemlju. Sta je bilo, bilo je...idemo dalje.

Nikola

pre 2 godine

Ne, poenta je da deca nauče tatu kako se deca prave. Potpuno iskrivljeni sistemi vrednosti u svakoj sveri društva. Uspešan projekat svih onih koji su želeli raspad svega što je imalo smisao i vrednost. Totalno je nepotrebno govoriti o bilo čemu, jer svaka bu... la veruje da je pametna. Jednostavno, predaleko svo otišli od bilo kakve tačke povratka u normalan život.

Krf

pre 2 godine

"proveo 8 meseci na karauli , 700 km od kuće. Kuću video jednom za godinu dana. A imao 19 godina ....
(Rio, 1. maj 2021 15:57)

Odmah da ti se bista digne na sred Terazija!

Steva

pre 2 godine

Ja se Jugoslavije sećam po tome što sam radio na terenu i redovno smo izlazili na slave po sremačkim selima oko Sremske Mitrovice i kada na benzinskoj pumpi točim gorivo onaj me pita koliko a ja mu kažem PUN rezervoar i to mi je bila sitna stavka u mom budžetu.Istina bili je i par-nepar ali se i to lakše podnosilo ngo ove derikože koje su na zajašile već tri decenije.

baki

pre 2 godine

Secam se zemlje koja se raspala u krvi, uz najvece ratne zlocine u Evropi od 2. Svetskog Rata. Od tekovina nam je ostala mrznja prema drugim narodima i nista drugo.

A vi slobodno lupajte minuse i secajte se Euro krema, cokoladnih bananica i nekakve pristojne zemlje, koja je postojala samo u vasoj masti.

louiggi

pre 2 godine

prvi maj ili bilo koji drugi praznik je bio fenomenalan ako je padao u sredu.
7.15
fudbal liga beše dobra za praćenje.
kvalitetne svirke.
Gustav.
svaki vikend fuca ili sketba zmeđu blokova / zgrada.
lauda, pike, mensel, sena, prost

born 1974

pre 2 godine

Uvek se rado prisetim stripova ZS i LMS, Dilan Doga, Nik Rajdera, poni bicikli, petobrzinki, sokova zlatnih kapi, pekabeta sladoleda, partizana i nemaca, klikera, sličica i albuma, slikovnica, audio kaseta, ploča, video rikordera, letovanja svake godine na crnogorskom i hrvatskom primorju...

Jare u mleku

pre 2 godine

Porcelan
Nisi u pravu. Slavio se i uskrs i deca se krstila. A o tome koliko se danas vodi računa o svemu, samo jednu sitnicu da iznesem. Danas vernici poste, i to na vodi. Vidi se ispoštovano od strane većine. Ko im sad brani da poštuju svoje običaje.

Lenka

pre 2 godine

Po nicemu lepom
Izvlacila ugalj sa 5 godina iz podruma,mama se nervirala sto komsija do nas ubacuje iz zezanja koske od pileta u nase kupatilo,dvojnik na telefonu,markice za prevoz,mog brata koji sa 19 god ide u rat,uciteljice koja se slihta svima koji imaju malo vise para,odlaska ficom na Dusanovac...Drrzava koja je bila velika a nama je sve najgore dato.u svakom slucaju nista lepo.

Ne vole me

pre 2 godine

Jeste da sam odrastao uz mnoge te stvari. Virsle sa senfom iz kioska, pre klizanja na Vracaru, Blejanje u izlog Komision radnje... i tako te stvari....ali .....sve nas je to skupo kostalo....smo kazem. Nema vremena za nostalgiju.

Valdens

pre 2 godine

Nek se niko ne naljuti ali u Jugoslaviji postojala su samo 3 piva koja su bila iznad ostalih za klasu: Nikšićko, Pećko i Valjevsko.
(Biću Slobodan, 01. maj 2021 13:06)

Ne ljutim se, ali realno Jagodinsko je bilo prvo pivo. Neki Čeh je posle rata 45-te bio glavni tehnolog. Posle je taj isti bio glavni za Skopsko. Dobro je bilo i ono. Pećko i Nikšićko su došla kasnije. Tad je manje više svako pivo bilo tehnološki dobro odrađeno. Sad nam u svako guraju kukuruznu krupicu. Nijedno više nema onaj kvalitet. Ubili su mu pre svega miris.

južnjak s mora

pre 2 godine

sjecam se SFRJ.kao djete..idealno za ljencuge..za partijaše i one koji ne žele mnogo u životu..inflacija, događaj kad kupiš 3 litra soka i čokoladu od riže..nasi roditelji radili,mučili se a nikad nisu moi na odmor nor. u Pariz, Madrid..eto kakav je standard bio..ljudi bili sretni kad dobiju zimnicu..gajbe jabuka i krompira

Nick

pre 2 godine

Jugoslavija nikada nije bila socijalisticka zemlja. Drzavni kapitalizam je bilo uredjenje zemlje. Da li su sredstva proizvodnje bila u rukama radnika? Nisu. Ergo nije socijalizam.

Socijalizam je proban u Spaniji za vreme civilnog rata, kada su ga anarhisti i libertarijanci uveli. To je bila tolika pretnja za ostale nacije i etaticki svetski poredak da su se kapitalisti, komunisti i fasisti (komunizam = drzavni kapitalizam, fasizam = ekstremni kapitalizam) udruzili sve dok taj pokret nisu nasilno ugusili. Nakon sto su to uradili, nastavili su sa svojim sukobom, koji ce biti poligon za Drugi svetski rat. (Tako su se kasnije komunisti i fasisti ponovo udruzili da rasparcaju Poljsku izmedju sebe, a Istok da podele u "sfere uticaja".)

Propaganda je cudo. Prva stvar koju je Lenjin uradio kada je dobio apsolutnu moc je raspustanje saveta radnika u fabrikama.

Maki

pre 2 godine

Ja se sećam da se to sredstvo posle brijanja u braon bočici zvalo Pitralon, a ne Brion. Tata ga je koristio posle brijanja, a meni je služio za dezinfekciju oderanih kolena, laktova i svih ostalih dečijih povreda.

Krf

pre 2 godine

To pitajte one koji zu zagovarali da se Jugoslavija raspadne.

A ja se samo secam placa, straha, bede, eksplozija, pucnjave u daljini, i ocajnickoh izraza na licima mojih najblizih.

slaviša šmigič

pre 2 godine

Odlazak u vojsku se slavio i to širom zemlje danas ima svako svoju vojsku i berdo dugova.Danas recimo u ljubljani iznajmljivanje stana je mnogo skuople nego što možeš primiti platu,bože kojeg kakvog stana garsonjeru nemožeš da priuštiš.Stanovi u Ljubljani su skuplji nego u Austriskom Dunaju.

gradjaninX

pre 2 godine

Setim se mog pokojnog dede koji je robijao na golom otoku jer se usudio da ne poslusa naloge komunisticke partije i tako postao neprijatelj "naroda".
Posle se setim Ateist Repa i nekih njihovih numera i stihova iz doticnih, pogotovo onih "ORA je pravi nacin da, da da da, da da da, da"
Zatim se setim oduzimanja zemljista, pa vracanja zemljista i drugih velikih kradja od naroda.
Zvuci poznato?

49

pre 2 godine

Dovoljno sam star da odgovorno mogu da tvrdim da u Jugoslaviji niko nije branio veru. To je laž. Moja porodica je slavila sve praznike i išli smo u crkvu. O branjenju praktikovanja vere pričaju oni koji nisu bili ni rođeni u Titovo vreme. Istina je da je bilo oduzimanja imanja i kuća i slanja u zatvor ali to se dešavalo u godinama neposredno posle završetka rata. Kasnije život je bio neuporedivo sređeniji i bezbrižniji nego što je život u današnjoj Srbiji. Naravno da ne odobravam ono sto se dešavalo u periodu kasnih četrdesetih i ranih pedesetih godina, ali ovo što se danas događa je još mnigo, mnogo gore i kraj se ne vidi. Jugoslavija nije bila idealna ali napredna Srbija je više od katastrofe.

humanista

pre 2 godine

Setim se krvavih borbi za koga za propalu drzavu i ona mi sad ,,velikodusno,, zahvaljuje kroz invalidninu.
Bolje da nikad nije ni postojala.
E moj Petre...

slaviša šmigič

pre 2 godine

Nek se niko ne naljuti ali u Jugoslaviji postojala su samo 3 piva koja su bila iznad ostalih za klasu: Nikšićko, Pećko i Valjevsko.
(Biću Slobodan, 01. maj 2021 13:06)
Neljutimo se ali najbolje pivo je bilo u Sloveniji Union.

Oto

pre 2 godine

Ako u istom kontekstu ima ex Yu, niceg lepog se ne secam i ne zelim, kad me pitaju za te godine obicno odgovaram kao da i ziveo nisam..... A za ovo danas necu ni da komentarisem to cu drugom prilikom ako se postavi pitanje kao sad cega se secate.....

Порцелан

pre 2 godine

Сетим се да је данас Велика субота, а сутра Васкрс који не бисмо смели да прослављамо да је и даље на снази СФРЈ

Splavar

pre 2 godine

1 Maj ne smatram praznikom, a SFRJ se ne zelim secati. Cega, gladi u detinjstvu, rata u mladosti, ma prokleti i Aleksandar i Broz. Danas zivi mnogo bolje onaj koji radom i usavrsavanjem to zasluzi. Ovi sto bi se slepovali kroz socijalizam nisu zadovoljni i zale za tom zemljom, nazalost su u vecini koja je ostala, jer za napustiti treba i malo hrabrosti i umeca, mada ko to ima, taj solidno i u Srbiji zivi

Геџа Домаћи

pre 2 godine

Сећам се да неје то била моја Држава, него увек некако њиова. Од неки други, за кое ич не марим. Фала Богу па се обрне све како треба. Југословени назад у Југославију, а у Србију само са пасошем, што се мене тиче. Ич не марим за вас у моје авлије. Такој.

Vlada

pre 2 godine

po cemu pamtim Jugoslaviju? po voznji par-nepar, nestasici svakodnevnih potrepstina, Zastavi i ostalim istocnoevropskim krsevima, obaveza da budes clan partije ako hoces neki iole ozbiljan posao, dodvoravanju, uvlakanju, favorizovanju, otimanju i davanju tudje imovine, klasi nedodirivih, svercovanju, ispiranje mozga od najmladjeg doba, forsiranja bratstva i jedinstva, golog otoka i mnogo toliko jos divnih stvari za koje jos neke naivcine misle da je bila utopija u kojoj su ziveli.

Dejan

pre 2 godine

Sećam se jedne veštački stvorene države u kojoj je srbija smatrana okupatorom a imala najmanje koristi od takve neprirodne zajednice sa drugima.
Bilo nekad, ne ponovilo se!
Ispali smo magarci i budale i nadam se da smo izvukli pouku!

Kruna

pre 2 godine

Znam samo da su moji napustili sfrj 60 tih i nikada se nisu vracali.Mene licno ta crvena Jugoslavija ne interesuje 1 %.Prva Jugoslavija je imala srpski duh i svoj identitet pa mi dodje interesantnija kao srbinu.

MILOJKO

pre 2 godine

Za tom kvazi državom žale samo oni i njihovi potomci kojima je ta "država" bila majka dajući im pravo da otimaju tudje po Beogradu i Srbiji, da se usele i zadrže to oteto na Dedinju,Senjaku,Vračaru,po Srbiji.....Tu državu po dobro ne pamte starosedeoci Srbije kojima je otimano i koji su bili u sopstvenoj zemlji dovedeni nanovo gradjana drugog reda.....

Vladimir Mišković

pre 2 godine

Setim se jednog humanijeg, ozbiljnijeg, ali i skromnijeg društva, sa izgrađenim sistemom vrednosti, bez nacionalizma i egoizma...

Hr

pre 2 godine

Jugoslavija je odgovarala slabije razvijenima i zaostalima.
Sloveniji i Hrvatskoj ne.
Al dobro nam je dosla kad smo izgubili ratove. Uvijek politicki pametniji od drugih.
Tocka

Cocana

pre 2 godine

Сећам се печенице за Божић. Деда је био официр у пензији. Печеница се доносила се под окриљем мрака да неко не види.

Kondor

pre 2 godine

U Jugoslaviji si ucio da se domovina brani znanjem i lepim vaspitanjem. U Srbiji ucis da se domovina brani kad mrzis Hrvata da Siptar nema brata i kad se preko glavnih vesti u medijima podsetis na sve godisnjice kad nam je ko neko zlo uradio. Zar je potrebno reci da je Srbija jedina zemlja u evropi koja forsira godisnjice kao glavne vesti?

Todos

pre 2 godine

Bolje što je nema, ne treba je ni pominjati. Jedino ta privreda sedamdesetih koja je krenula uzlaznom putanjom sasečena je inflacijom i bezobraznom nestašicom pojedinih proizvoda poput kafe.Neko je već napisao da mi je uvek delovala nekako tuđa. Uvek se neko drugi pitao, a ne mi sami u svojoj kući u svom dvorištu, mislim na Srbiju. Pamtim je po kvalitetnim proizvodima, to jeste, to stoji. Samo tako je i u celom svetu, naročito ovom razvijenom. Svugde je fušeraj.

Komša

pre 2 godine

Jedino to što bahati, bezobzirni i neuki nisu mogli da dođu do izražaja.
(Vakcinisan, 1. maj 2021

Jok.
Pa takvi su proterali i pobili vecinu normalnih,učenih i obzirnih - a ostale podčinili sebi.

Dovukli se ovde na sovjetskim tenkovima i oslobodili gradjane Srbije prava na slobodno mišljenje,politicko organozovanje ,oslobodili narod sopstvene imovine a neke i života.

Biću Slobodan

pre 2 godine

Nek se niko ne naljuti ali u Jugoslaviji postojala su samo 3 piva koja su bila iznad ostalih za klasu: Nikšićko, Pećko i Valjevsko.

///

pre 2 godine

Сетим се да је данас Велика субота, а сутра Васкрс који не бисмо смели да прослављамо да је и даље на снази СФРЈ
(Порцелан, 1. maj 2021 13:12) Moja porodica je slavii Božić i Uskrs u sred Sarajeva. I krsnu slavu.

Auuu!?!

pre 2 godine

Setim se jedne normalne zemlje, sa svim problemima koji su gurani pod tepih umesto da su bili rešavani... Setim se jedne normslne zemlje koju je trebalo "popravljati", a ne "rušiti" i na kraju srušiti. Sećam se jedne normalne zemlje u kojoj ti nisu brojali krvna zrnca, a da su "brojači" uglavnom bili na nekom drugom mestu. Sećam se druženja sa raznim "krvnim zrncima", sa istim onima sa kijima se i dan danas družim i koji žive po drugim "krvno zrnastim" zemljama. Sećam se da današnji najveći "pljuvači" te i takve normalne zemlje, u to vreme nisu bili ni u petogodišnjem planu... Svega toga se sećam, a da nikada nisam bio "član", da nisam bio deo "crvene dece", da su mojima mnogo svega i svačega oduzeli, da... još mnogo toga što današnji "pljuvači" takve normalne zemlje, ne mogu da shvate, potežu u svakom razgovoru po pitanju te normalne zemlje...

Marko (Dorcol)

pre 2 godine

1 Maj ne smatram praznikom, a SFRJ se ne zelim secati. Cega, gladi u detinjstvu, rata u mladosti, ma prokleti i Aleksandar i Broz. Danas zivi mnogo bolje onaj koji radom i usavrsavanjem to zasluzi. Ovi sto bi se slepovali kroz socijalizam nisu zadovoljni i zale za tom zemljom, nazalost su u vecini koja je ostala, jer za napustiti treba i malo hrabrosti i umeca, mada ko to ima, taj solidno i u Srbiji zivi
(Splavar, 1. maj 2021 13:27)

Prijatelju, ko se slepovao kroz socijalizam, sad mu se deca i unuci slepuju kroz ovo prikriveno robovlasnistvo. U ovoj zemlji lepo zive samo dve grupe ljudi: kriminalci i oni na drzavnom budzetu ili oko njega. U nekadasnoj zemlji su postojala decija i radnicka odmaralista na planinama i moru, istu sansu za uspeh su imala i deca rudara i sudija (zavisno od talenta), a sport je bio dostupan svakom detetu, pa su uspevali najtalentovaniji i najuporniji. Danas zivimo u jednom sistemu koji pre svega karakterise socijalna nepravda, jer je drustveni talog isplivao na povrsinu i zauzeo glavne poluge moci.

rože mila

pre 2 godine

Sećam se koliko sam mrzeo prvi maj jer mi u 5 ujutru ispod prozora prođu duvači iz vatrogasnog društva koji bude na uranak, tata diže iz kreveta, u 8 smo na hipodromu, jedem žilavog pečenog vola koga mrzim i dođem uveče razvaljen od alergije koja se tada nije ni lečila.

burek

pre 2 godine

Sećam se jedne veštački stvorene države u kojoj je srbija smatrana okupatorom a imala najmanje koristi od takve neprirodne zajednice sa drugima.
Bilo nekad, ne ponovilo se!
Ispali smo magarci i budale i nadam se da smo izvukli pouku!
(Dejan, 01. maj 2021 13:44)

Sad uživaš?

мајстор

pre 2 godine

Ја се Југославије сећам по свом безбрижном детињству, када су ме учили да сам Југословен, да је Југославија моја држава, да је Тито највећи син наших народа и народности. После су ме преваспитали и поново ме учили да сам Србин, али да је моја земља некаква нова Југославија из које су сви побегли, а само смо остали ми и Црногорци. Касније су ме опет преваспитали да је моја земља заправо одувек била Србија. Сада покушавају да ме науче да је то Србија без Косова, уствари са Косовом али без оног такозваног Косова* ... Вероватно ће ме за пар година исто тако поново учити како је Република Београд моја отаџбина а ја заправо Београђанин. А ја никако да укапирам то што покушавају да ме науче ...

Miloras

pre 2 godine

Prestanite da Srbima podgrevate jugoslovenstvo s vremena na vreme. Mrtvo je i takvo treba da ostane.okrenimo se sadasnoj Srbiji i njenim problemima.ostala tzv.braca izgradjuju svoje drzave na antisrpskim osnovama a mi se podsecamo tog propalog projekta i dalje.

izhlapjeli starac

pre 2 godine

Setim se pre svega da sam bio mlad.
Deco, mladost protutnji kao supersonični avion sa uključenim forsažom.
Lepote mladosti postaneš svestan tek kada shvatiš, nikad više.
Što se tiče zemlje u kojoj živim, voleo sam Jugoslaviju mada sam tačno znao koliko je mržnje unutra. Srbiju sam uvek doživljavao kao svoje bunjište. Srbija nije predsednik ni ministri. Bez obzira na sve okolnosti i nepravde, volim Srbiju, volim Beograd. Neka nemam, nikada ne bih živeo u Nemačkoj. Nikada. Volim ovo mesto. Što reče Bora Čorba, ja sam božjom rukom vođen, da umirem gde sam rođen.

Gost

pre 2 godine

Сетим се да је данас Велика субота, а сутра Васкрс који не бисмо смели да прослављамо да је и даље на снази СФРЈ
(Порцелан, 01. maj 2021 13:12)

Što, pa slavili smo... Samo što se to onda zvalo "kod babe na ručak". A zašto samo jednom godišnje imaš šarena jaja na ručku kod babe, e to je bilo "zato što je običaj".

Bolton

pre 2 godine

Setim se jednog humanijeg, ozbiljnijeg, ali i skromnijeg društva, sa izgrađenim sistemom vrednosti, bez nacionalizma i egoizma...
(Vladimir Mišković, 01. maj 2021 13:07)

Bez naciobalizma si napisao ?
Svi znamo da ga je bilo pogotovo od kraja 70-ih pa do rata. Mozda ga nije bilo samo na pocetku SFRJ ,tad se nije ni smelo

Lenka

pre 2 godine

Po nicemu lepom
Izvlacila ugalj sa 5 godina iz podruma,mama se nervirala sto komsija do nas ubacuje iz zezanja koske od pileta u nase kupatilo,dvojnik na telefonu,markice za prevoz,mog brata koji sa 19 god ide u rat,uciteljice koja se slihta svima koji imaju malo vise para,odlaska ficom na Dusanovac...Drrzava koja je bila velika a nama je sve najgore dato.u svakom slucaju nista lepo.

južnjak s mora

pre 2 godine

sjecam se SFRJ.kao djete..idealno za ljencuge..za partijaše i one koji ne žele mnogo u životu..inflacija, događaj kad kupiš 3 litra soka i čokoladu od riže..nasi roditelji radili,mučili se a nikad nisu moi na odmor nor. u Pariz, Madrid..eto kakav je standard bio..ljudi bili sretni kad dobiju zimnicu..gajbe jabuka i krompira

Maki

pre 2 godine

Ja se sećam da se to sredstvo posle brijanja u braon bočici zvalo Pitralon, a ne Brion. Tata ga je koristio posle brijanja, a meni je služio za dezinfekciju oderanih kolena, laktova i svih ostalih dečijih povreda.

Amila_

pre 2 godine

Сетим се да је данас Велика субота, а сутра Васкрс који не бисмо смели да прослављамо да је и даље на снази СФРЈ
(Порцелан, 1. maj 2021 13:12)

Kakva strasna izmisljotina!
Polako, covjece! Ima nas jos puno koji smo zivjeli u toj drzavi koju pokusavate oblatiti!
Svako je smio praktikovati svoju vjeru i obicaje!
Nije se moglo sjediti na dvije stolice, to je ono sto je boljelo dvolicne spodobe!

DC

pre 2 godine

@porcelan, Gost: ne znam u kojoj ste to SFRJ živeli i u kojem dobu. Kod nas i moje rodbine, a pričamo o centralnoj Srbiji, slavili su se i Božić i Vaskrs a za slave se skupljalo po preko 30 zvanica. Otvoreno i bez ikakvog straha. Pop dolazio da okadi kuću i sveti vodicu. Slavski kolač se nosio u crkvu da se preseče. Za Svetog Savu smo mi deca recitovali pesmice u crkvi, babe su nas mesecima spremale za to. Tako da smo očigledno živeli u nekoj različitoj SFRJ. Ili je nekom trebao izgovor da se eto ne sme.

Cici

pre 2 godine

Komentari nam govore da nam više odgovara ovakav život, gdje nemamo za hleb sjutradan, gdje se djeca liječe na SMS i gdje je omladina otišla vani jer smo im mi uništili budućnost.Ispada da smo i dalje ostali isti.Bez mozga i bez budućnosti.Ćao zdravo pameti..

dundjer

pre 2 godine

prestanite sa hvalospevima i patetikom. drpalo se kako je ko stizao. delili se stanovi, navikavalo se na korupciju. i to debelu. za to vreme alija sirotanovic gine i postavlja rekorde u iskopavanju uglja a ni stan ne dobije. a deca burzuja zive u totalnoj dekadenciji...

neko moskvic a neko mecku. neko ni garsonjeru a neko dva stana za ljubavnice plus po vikendicu u svakoj republici koja je izlazila na more.

jelo se jeftino. dzigerica,crevca, zeludac,mozak. sve je to bilo u mesarama. bili bonovi,par nepar voznje itd.. par godina dobrog zivota i mnogo duze teskog prezivljavanja.

problem sada je sto bi ljudi voleli da ne budu odgovorni za svoj zivot i da mogu da se opet oslone na autoritet. kpj ckskj

radica

pre 2 godine

Za Prvi maj smo kao deca išli na Prvomajske parade, sećam se da su na Bulevaru od ranog jutra bili postrojeni tenkovi sa vojnicima JNA na njima.I sa nostalgijom se sećam bezbroj stvari i bezbroj ljudi kojih, na žalost, više nema.

milan

pre 2 godine

Secam se da mi u životu nisu kupili ove sokove jer su bili skupi, isto je sa tom kinder ladom I ljesnjak cokolino mozda par puta su nam kupili.
Sad je to nista svi imamo za našu decu da kupimo bar to. Skromno se živelo u yugi i nismo znali za bolje Al smo zato svi bili mršavi nismo se prejedali.

Legende

pre 2 godine

Odeš gde hoćeš, kada hoćeš i sa kim hoćeš. Niko te ne pita što si došao i odakle si. Jedan milicajac održava red u centru Beograda. Niko ne sme da te pipne. Nije bila sramota nemati nove patike. Niko te nije omalovažavao što ih nemaš nego razredna skupi kintu od svih i kupe ti solidne nove patike. Ili ti drugar da svoje stare. Nije važno ali imali smo patike... 80 % mladih je osamdesetih slušala rokenrol. 20 % narodnjake a tada su to bile kvalitetne pesme Tome, Kvake, Šabana. Sada rokenrol sluša 10% mladih, narodnu 5% ostalo je Djubre od muzike. Da je valjalo ostala bi i danas ta država ali za ovo danas to je bio RAJ.

Mnogo lažete

pre 2 godine

Ne lažite da je bilo zabranjeno slaviti uskrs. Po prodavnicama su legalno bile farbe i sličice za jaja, imali ste uskršnje ukrase na sve strane, čak smo nosili jaja u školu i tucali ih.

U lazi su kratke noge

pre 2 godine

"po cemu pamtim Jugoslaviju? po voznji par-nepar, nestasici svakodnevnih potrepstina..."

Ako moze bez tih nacionalisticko-građanskih mitova, bar javno.

Ako se izuzme posleratni period kojeg se sigurno ne secas, problemi te vrste trajali su ukupno mesec dana u vremenskom periodu od 40 godina!

sfrj

pre 2 godine

Bio je red,rad,disciplina! Nije bilo lopova i kriminala ko sada! Sve od politike oa nadalje je bilo usmereno razvoju,napretku i boljem zivotu a ne ko danas. SFRJ je bila tvorevina koja je ovdasnjim politicaeima naucna fantastika koju nikad nece dostici!

Yugocinik

pre 2 godine

"Prestanite da Srbima podgrevate jugoslovenstvo s vremena na vreme. Mrtvo je i takvo treba da ostane.okrenimo se sadasnoj Srbiji i njenim problemima.ostala tzv.braca izgradjuju svoje drzave na antisrpskim osnovama a mi se podsecamo tog propalog projekta i dalje."
(Miloras, 2. maj 2021 08:08)

Ne prestaju da me fasciniraju komentari poput ovog! Te propali projekat, te komunisti, te nema verskih sloboda, te zavera protiv Srba..... a glavni krivci Tito i partija.

Pa nisu Milorase komunisti stvorili Jugoslaviju! Stvorila je srpska dinastija po meri srpskih interesa 1918-te. Komunisti su je jos i prosirili sa Zadrom i Istrom.

Jedino su u toj Jugoslaviji svi Srbi ziveli u jednoj dzavi i jedino je Juga bila garant da ce Kosovo trajno biti u sastavu Srbije.

A sta imamo sad? Srbi su nacionalne manjine po kojekakvim balkanskim drzavicama mesnim zajednicama-verskim torovima, a Kosovo vise nikad u sastavu Srbije.

Da je ta drzava bila losa, ne bi nam EZ jos tada nudila da prvi, preko reda budemo primljeni u uniju. Gde bi nam sada bio kraj da "neki" nisu zapoceli 10-togodisnji gradjanski rat koji je unistio detinjstvo mnogih, sad vec ljudi srednjih godina koji to pamte, i ovde, sa pravom pisu frustrirajuce komentare o toj drzavi kojoj se divio ceo svet.

Mislite da preterujem, e pa pogledajte koliko je premijera, predsednika i krunisanih glava bilo na sahrani Tita! To se vise nikad nece ponoviti ni za kog drzavnika.Pa nece biti da je ceo svet bio blesav u vezi SFRJ

zoran ns

pre 2 godine

Setim se prava radnika kojeg vise nema a ponosno smo nosili ime radnicka klasa ili srednja klasa ziveli pili kupali se i stanove dobijali gradili kuce a sad treba mi 10to godisnja plata da bih kupio mali stancic gde mogu dvoje eeeeee kako mi treba bolji zivot ja mislim nikad vise

Oto

pre 2 godine

Ako u istom kontekstu ima ex Yu, niceg lepog se ne secam i ne zelim, kad me pitaju za te godine obicno odgovaram kao da i ziveo nisam..... A za ovo danas necu ni da komentarisem to cu drugom prilikom ako se postavi pitanje kao sad cega se secate.....

Hektor

pre 2 godine

Rođen sam 1971 u Požarevcu, gradska sredina. Majka i otac državni posao, oboje intelektualci, poslovi blisko vezani za državno uređenje. Kršten u crkvi kao mali, pop dolazio u kuću da sveti vodicu za slavu, Vaskrs i Božić. NIKAD PROBLEM NISMO IMALI. Kad sam se ja zaposlio novoverci počeli da slave slavu, kažu onda nisu smeli. Na pitanje da li im je neko pretio, da li su imali neprijatnosti ako su slavili, odgovarali negativno govoreći da se to podrazumevalo, jer je,pobogu, bio komunizam. Ej, niko im nije pravio pitanje. Ali, to je odlika podaničkog mentaliteta i dodvoravanju svakoj vlasti. To je jedan od najvećih razloga sunovrata svakog prosperiteta u Srbiji.

baki

pre 2 godine

Secam se zemlje koja se raspala u krvi, uz najvece ratne zlocine u Evropi od 2. Svetskog Rata. Od tekovina nam je ostala mrznja prema drugim narodima i nista drugo.

A vi slobodno lupajte minuse i secajte se Euro krema, cokoladnih bananica i nekakve pristojne zemlje, koja je postojala samo u vasoj masti.

O da, o da, o da, o daaa

pre 2 godine

Secam se da je postojala kakva takva svest o tome sta je prvi maj. O pravima radnika tada i sada, izlisno je pricati. Pozdrav svim ljudima dobre volje.

mile pile

pre 2 godine

kakvu narod sluša muziku, takav je!
za vreme sfrj slušao se kvalitet
jer se pazilo na tekst...

a sada turbo folk
a kič je surova stvar!

Blek - Chicago

pre 2 godine

“Čega se setite kad na 1. maj kažete "Jugoslavija"? “ Setim se države koja je bila bolja nego većina ljudi koja je živela u njoj.

TangoBravo

pre 2 godine

Moja domovina SFRJ bila je mnogo više od crvenih kioska, borosana, prvomajskih uranaka i sličnih slika koje bi trebale izazvati nostalgiju. Moja domovina SFRJ bila je zemlja ravnopravnih naroda i narodnosti, besplatnog kvalitetnog školovanja, besplatnog zdravstva, sindikalnih odmarališta pa i crvenih kioska, borosana ... Bila je to zemlja u kojoj nestašice nekih životnih namjernika nisu bile rijetke pojave. Ali bila je to zemlja u kojoj si mogao spokojno prenoćiti u parku jer si zaboravio ključeve od studentskog stana. Bila je to zemlja u kojoj su domaći izdajnici bili iza rešetaka. Nažalost ta zemlja je imala veliku manu jer je vjerovala "drugovima". Ti mangupi iz vlastitih redova su oživjeli aveti prošlosti i uništili moji domovinu. Danas živimo u 6 država i nečemu što pored imena ima *. Više nismo ponosni sinovi nego robovi raznoraznih gospodara. Danas sam prvi maj proveo sa sinom koji me je pitao zašto na radiju kažu prvi maj a ne prvi svibanj jer je sutra drugi svibnja. Nisam imao odgovor na to pitanje.

Фактор мира и стабилности

pre 2 godine

Најлепши дизајн и далеко најпрактичније паковање је било Фрукталових сокова од 0,7 литара. Укус, непревазиђен! Сорте воћа другачије од данашњих, а шећер (фруктоза) се није додавала на киле. Могао си да га попијеш без опасности по здравље.

Skandi bandi

pre 2 godine

po cemu pamtim Jugoslaviju? po voznji par-nepar, nestasici svakodnevnih potrepstina, Zastavi i ostalim istocnoevropskim krsevima, obaveza da budes clan partije ako hoces neki iole ozbiljan posao, dodvoravanju, uvlakanju, favorizovanju, otimanju i davanju tudje imovine, klasi nedodirivih, svercovanju, ispiranje mozga od najmladjeg doba, forsiranja bratstva i jedinstva, golog otoka i mnogo toliko jos divnih stvari za koje jos neke naivcine misle da je bila utopija u kojoj su ziveli.
(Vlada, 1. maj 2021 15:20)

Po cemu pamtim Srbiju? Po razvaljenim putevima, bahatim vozacima, ocajnim raspalim uvezenim otpadnim autima koje u Nemackoj nikad nisu mogli da se registruju pa su ih izvezli u Srbiju. Po smecu svuda. Po klasi nedodirljivih koji voze ekstremno skupa kola nedostupna najvecem broju dobrostojecim na zapadu. Po otimanju imovine i zivota radnicima prisiljenih da na crno rade za robovsku platu dok im se mozak ispire pricom da je ta fabrika bozji dar stranog ulaganja. Po svercovanju laznog "domaceg" voca u Rusiju. forsiranja netrpeljivosti prema ostalim nacijama.. i jos mnogo stvari..
Usput, treba da znas da je par- nepar voznja postojala u to vreme i u Skandinaviji jer je vladala nestasica nafte i redovi na pumpama su bili ogromni.
Sad se opet priprema par- nepar voznja da bi se smanjilo zagadjenje koje poredjeno sa Srbijom, prakticno i ne postoji.

Рајко

pre 2 godine

Југославија је била Пети октобар за Србију а Пети октобар је био Први април.

Čeki opinionista del cazzo

pre 2 godine

Ah taj "Brion"...
Ne postoji takav špiritus ili benzin koji bolje spaljuje čarape na usnulom vojniku nad kojim se izvodi perverznija varijanta "Biciklica".
Miris paljevine, smrad neopranih nogu i krici "bicikliste " su bili prisutni danima posle toga u spavaonici.
Da ne spominjem polivalentnost samog proizvoda,od mirisa, dezinfekcije, brisnja masnih fleka, skidanja flomastera...

P.S. Da se Armani toga setio , gde bi mu bio kraj...

Nick

pre 2 godine

Jugoslavija nikada nije bila socijalisticka zemlja. Drzavni kapitalizam je bilo uredjenje zemlje. Da li su sredstva proizvodnje bila u rukama radnika? Nisu. Ergo nije socijalizam.

Socijalizam je proban u Spaniji za vreme civilnog rata, kada su ga anarhisti i libertarijanci uveli. To je bila tolika pretnja za ostale nacije i etaticki svetski poredak da su se kapitalisti, komunisti i fasisti (komunizam = drzavni kapitalizam, fasizam = ekstremni kapitalizam) udruzili sve dok taj pokret nisu nasilno ugusili. Nakon sto su to uradili, nastavili su sa svojim sukobom, koji ce biti poligon za Drugi svetski rat. (Tako su se kasnije komunisti i fasisti ponovo udruzili da rasparcaju Poljsku izmedju sebe, a Istok da podele u "sfere uticaja".)

Propaganda je cudo. Prva stvar koju je Lenjin uradio kada je dobio apsolutnu moc je raspustanje saveta radnika u fabrikama.

Krf

pre 2 godine

"proveo 8 meseci na karauli , 700 km od kuće. Kuću video jednom za godinu dana. A imao 19 godina ....
(Rio, 1. maj 2021 15:57)

Odmah da ti se bista digne na sred Terazija!

Šta god

pre 2 godine

Evo ih kukači. Nisu smeli u crkvu, a većina krštena kao bebe, nisu smeli da slave Božić i Uskrs, a što kažu ovde neki - javno se slavio i jedan i drugi, i slave i sve. Vožnja par-nepar je trajala par meseci, posle su bili bonovi, a ova kukanja "šta ako mi se žena porađa na pogrešan dan" su bila za glupe ljude jer znate, ipak su se nekako žene porodile a ti ljudi ipak nisu nekim čudom završili na golom otoku.

Nego popularno je pljuvati sad po tome, kad je otišao jedan sistem, a došao drugi, hajmo svi da se šlihtamo i izmišljamo kako prethodni ne valja. Ali takvi ste, zato ste i tu gde jeste.

knjige braćo

pre 2 godine

krstio sam se 1976 i proputovao pola evrope i svake godine išao na more osamdesetih.. a u ovom milenijumu nit sam išao na more niti nešto putovao samo jednom do mađarske na 1 dan.
Eto toliko od mene o religijskim slobodama i putovanjima.

slaviša šmigič

pre 2 godine

Nek se niko ne naljuti ali u Jugoslaviji postojala su samo 3 piva koja su bila iznad ostalih za klasu: Nikšićko, Pećko i Valjevsko.
(Biću Slobodan, 01. maj 2021 13:06)
Neljutimo se ali najbolje pivo je bilo u Sloveniji Union.

gradjaninX

pre 2 godine

Setim se mog pokojnog dede koji je robijao na golom otoku jer se usudio da ne poslusa naloge komunisticke partije i tako postao neprijatelj "naroda".
Posle se setim Ateist Repa i nekih njihovih numera i stihova iz doticnih, pogotovo onih "ORA je pravi nacin da, da da da, da da da, da"
Zatim se setim oduzimanja zemljista, pa vracanja zemljista i drugih velikih kradja od naroda.
Zvuci poznato?

humanista

pre 2 godine

Setim se krvavih borbi za koga za propalu drzavu i ona mi sad ,,velikodusno,, zahvaljuje kroz invalidninu.
Bolje da nikad nije ni postojala.
E moj Petre...

markus1975

pre 2 godine

Сетим се да је данас Велика субота, а сутра Васкрс који не бисмо смели да прослављамо да је и даље на снази СФРЈ
(Порцелан, 1. maj 2021 13:12)

Ama kako vas više nije sramota da lažete ???
Istaknuti članovi partije nisu smeli, to je tačno, ali običan narod je mogao. Crkva nije bila ovako popularna, popovi nisu vodili glavnu reč, nisu dolazili u škole da "svete kolač" i nije bilo Veronauke, ali u crkvu je išao, Slavu, Božić i Vaskrs slavio ko god je želeo.
Rođen sam 1975 od kad znam za sebe sećam se i proslave Svetog Jovana i uskršnjih farbanih jaja ... i to sve kod babe i dede, odlikovanih partizana i diverzanata "Mitraljetine grupe"!

boki

pre 2 godine

Ova danasnja omladina pomocu youtuba i ostalih drustvenih aplikacija pokusavaju ocrniti nekadasnju sfrj a ko nije u njoj zoveo moze verovati i da se budjav hleb jeo sto ce na kraju i biti kad pomremo svi mi stariji od 1970..Sada dodje neki balavac od 20god i prica kako je bilo za vreme juge,on kao zna isto kao sto ja znam kako je bilo za vreme drugog svetskog rata i ako sam rodjen 30god kasnije..

Delija

pre 2 godine

Lepa zemlj ,koju su budale rasturile da bi se obogatili.Unisteno mnogo porodica domova ,iseljeno raseljeno,a bila velikaaaa zemlja i sve imala.

1960.

pre 2 godine

Slusao se rok ,islo se u Trst po garderobu,letovalo se u Istri,nije se gledala vera i nacionalnost ,bar kod vecine.Nismo imali mnogo ali smo imali svi.Pitate kada ce biti bolje , pa bolje je vec bilo.

Alex

pre 2 godine

Odrastao i školovao se u toj SFRJ. Krajem 80tih, posle fax-a, pružila mi se šansa da obidjem zapadnu evropu gde sam sticajem okolnosti i ostao. Upoznao posle nekoliko godina devojku strankinju sa kojom sam i danas u braku. I gomilu puta me je zanimao taj odnos zapad SFRJ tih 70tih / 80tih godina. Dosta sam puta razgovarao sa suprugom i njenim roditeljima kako su živeli tih godina. Kako smo oboje iz nekog sličnog okruženja (normalne porodice gde je jedan roditelj visa škola / fakultet, drugo srednja škola) bilo je vrlo jednostavno raditi poredjenje. Njeni su živeli u iznajmljenom stanu, moji u stanu dobijenom od firme ( kvadratura neznatno na strani zeninih), gde su moji imali vikendicu, njeni to nisu mogli priuštiti zbog velikih poreza na imovinu. Primanja na strani zeninih, ali - kada odbijete stanarinu, poreze, školovanje dece, razna osiguranja, ono sto im je ostajalo se svodilo na neto plate mojih roditelja. Ono sto je činilo razliku je mogućnost lakih dobijanja kredita za auto, odmor i šta god im je palo na pamet. Niti je imala šta više u tom periodu od mene , jedino joj je bilo lakše dostupno - mislim na tehniku, formiranu odeću, koncerte a istovremeno su joj druge stvari bile nedostupne za razliku od mene (recimo sendvič i sok od kuće za nju, ja svako jutro džeparac za pecivo i jogurt, dok smo išli u školu). Ali bazno, nije živela Bog zna šta bolje ili losije od mene.

Za sve ove koji kukaju o verskim slobodama, slavile su se i slave i uskrsi i sve u krugu porodice. Ko hod je hteo da ispoštuje crkvene običaje, mogao je i niko vas zbog toga nije popreko gledao.

Kada se priča o nekim stvarima potrebno je uvek sagledati sliku malo šire - videti kako se i svetu u to vreme živelo. E sad, da nismo imali pameti da tu državu transformisemo i pridruzimo EU, možemo samo da sa pogledamo u ogledalo i pitamo zašto je to tako. Sto danas losije zivimo - niko nam nije kriv. U zadnjih 35 godina konstantno pravimo pogrešne izbore i sadasnja situacija je rezultat toga.

Hiljaditi skijaš na Kopaoniku

pre 2 godine

Bilo je par dobro dizajniranih proizvoda iz Slovenije, ostatak zesci soc-balkanski trash. Danas je Srbija degradirana na kulturni nivo otomanske provincije iz 19. veka!

Ne vole me

pre 2 godine

Jeste da sam odrastao uz mnoge te stvari. Virsle sa senfom iz kioska, pre klizanja na Vracaru, Blejanje u izlog Komision radnje... i tako te stvari....ali .....sve nas je to skupo kostalo....smo kazem. Nema vremena za nostalgiju.

dzo

pre 2 godine

Carnex virsle npr.. Imali su neki specifican prelep miris I ukus koga se I sad secam.. .. Sad su mi sve virsle odvratne.. Probao Sam sve redno ukljucujuci I danasnji carnex I nema veze nikakve sa onim od pre.
.

Aksiom

pre 2 godine

Sva sela po Vojvodini su slavila uskrs, lukova ljuska za crvenu boju. Za decu su bila vestwckim bojama koja su se normalno kupovala u prodavnicama drzavnim. Prekinite lagati i lupetati da je bilo zabranjeno. U skolama smo imali lektiru Pop Cira i pop Spira.
Pamtim je po nekom bezbriznom osecaju koji sam imao, nekoj sigurnosti i nekakvom ponosu sto sam Jugosloven. Pamtim je i po tako kolacu, kinder ladi i tiger sladoledu.

dblagoje

pre 2 godine

Cuveni traktor IMT,licenca od Engleskog Ferguson.Zastava pravila cuvena auta od Italijanske licence Fiata 125,128.EI NISsa 5,000 inzinjera pravila tv u boji,sa SIEMENS tranzistorima i glavnim delovima,jer nisu mogli sami da naprave.Ali je zato Cajna kobasica ,slanina bila perfektna.Seljaci proizvodili pa davali zadrugama zivinu.Cigare bile dobre,zdrave Zato je pola ljudi umrlo od srca i raka.A i Rakija bila donta,dok nisu poceli da prodaju secerusu Beogradjanima koji su smatrali nju boljem od prave sljivove.Divna vremena .

samo vas posmatram

pre 2 godine

Bivsa Yuga je bila bolja za radnike i seljake , jer je bila socijalisticka.Sada zivimo u kapitalizmu i "snadji se druze " pardon "gospodine". Preveliku cenu smo mi Srbi platili za Yu. Samo smo mi verovali u tu zemlju. Sta je bilo, bilo je...idemo dalje.

Dragan

pre 2 godine

A sta je s' "Coctom" u staklenoj flasici na kojoj je bilo napisano onako u reljefu ime proizvoda. A kolaci nanizani na konac sa velikim "liciderskim" srcem u sredini, koji su se prodavali po vasarima. "Yuga" je bila Bogom dana zemlja koju su kriminalci rastocili, no nista ne moze da traje vecno... .

Ђубретаркиња

pre 2 godine

И тада и сада, једина асоцијација на масовна окупљања је тоне ђубрета, које бахати, алави идиоти оставе после прославе. Сваки град и свако село у Србији је препуно дивљих депонија.

Sveta

pre 2 godine

Сетим се да је данас Велика субота, а сутра Васкрс који не бисмо смели да прослављамо да је и даље на снази СФРЈ
(Порцелан, 1. maj 2021 13:12)

Laž, laž, laž i još jednom - laž. Imam 68 godina, pa imam pravo a i obavezu da kažem kad je nešto laž. Slavili smo i Uskrs i Božić, niko nas nije dirao niti popreko pogledao. Jedino što nisi mogao je da sediš na dve stolice, što je i normalno. A kad već spominješ Veliku subotu, pogledaj samo danas slike po Srbiji. Jel se tako provodi Velika subota, uz ražanj, muziku, igru i pesmu? Pevati uz muziku i okretati ražanj i peći roštilj na Veliku subotu a sutra dizati 3 prsta, slikati jaja i pisati Hristos voskrese, i to ako pogode kako se pravilno piše i izgovara. Tako je, toga u SFRJ nije bilo, pre svega nije bilo lažnih i pomodarskih vernika, ali je bilo lažnih komunista, što je zapravo isti mentalitet, samo drugačije ruho.

stranger

pre 2 godine

Danasnji nacionalisti, koji kazu da se u Jugi nije smelo ici u crkvu i slaviti Vaskrs, se loze na pesme Baje Malog Knindze, opet ima pesmu u kojoj kaze “secam se, kao da gledam, baka me u crkvu vodi, hajde se sine prekrsti i reci Hristos se rodi”. Pa ih ja pitam, u kojoj drzavi je Baja Mali Knindza ziveo kao mali?

apsolutni početnik

pre 2 godine

Auuu, to je vatromet za PRVI MAJ. Ispred opštine, tada, mislim u 8 uveče... Mnogo, mnogo naroda, pun trg, oko RK BEOGRAD pa sve do zgrade SUDA. Pravi vatromet, dugotrajan, a ne kao ovi sada, par minuta... NEZABORAVNO!

e

pre 2 godine

"proveo 8 meseci na karauli , 700 km od kuće. Kuću video jednom za godinu dana. A imao 19 godina ....
(Rio, 1. maj 2021 15:57)

Ti si brate bar ziv dosao

Jare u mleku

pre 2 godine

Porcelan
Nisi u pravu. Slavio se i uskrs i deca se krstila. A o tome koliko se danas vodi računa o svemu, samo jednu sitnicu da iznesem. Danas vernici poste, i to na vodi. Vidi se ispoštovano od strane većine. Ko im sad brani da poštuju svoje običaje.

Drndo Maroje

pre 2 godine

Raj za lenčuge i poltrone, pakao za ambiciozne i pametne.
(Mandov123, 1. maj 2021 14:48)

U toj zemlji raju na lencuge i paklu za ambiciozne- ambiciozna grupa naucnika je potpuno vlastitom pamecu i sredstvima pronasla Azitromicin- najkoristeniji antibiotik i sada u svetu.

Sad ljudi kupuju diplome i doktorate kao jabuke na pijaci ... ili oni zaista ambicozni kupuju jabuke iz EU pa im lepe nalepnice da su kao iz Srbije pa izvoze u Rusiju.
To ti je domet ambicioznih u Srbiji..izuzimajuci vrhunsko ambiciozne i obrazovane gangstere i ucesnike reality povracotina, naravno.

Vladimir

pre 2 godine

Crveni pasos! Uzmes soshku, kupis Inter-rail kartu i ne brines za vize.
20 ti je godina, nije bilo AIDS-a...kako da te ne pukne nostalgija ?

Pavle

pre 2 godine

Kao osoba rođena u SFRJ moram da posvedočim onima koji nisu...
Realni "indeks slobode" i subjektivni osećaj sreće bili su izuzetno visoki. Što se tiče nekih razvejanih iluzija posle raspada, sasvim je tačno: bilo je laži i nije opstala država. Videli smo kako izgledaju ogoljeni ostaci. Međutim, raspad "ovoga" sada pokazaće na kom Titaniku je bilo bolje/gore. Za prosečnog srbina - uvek bih preporučio SFRJ.

Vladimir

pre 2 godine

Bezbrižno vreme. Roditelji rade, kredit za kuću, auto, letovanaja zimovanaja. Samo od svojih plata. Majka medicinska sestra, otac ekonomista. Ništa nam nije falilo, mada zahtevi su bili mali jer je i ponuda mila skromna. Danas, danas je drugo vreme. Mi smo 1985 kupili tv u boji, mob sam prvi dobio sa 23 godine, 1999..tako da ipak je bilo drugo vreme, tehnološki. A svest je bila šira nego danas. Garantovano.

kele®

pre 2 godine

Ovi što nisu slavili Božić i Vaskrs ne kažu da su im roditelji ili deda i baba bili partijski poltroni. Ko nije bio član Partije, nije imao problema sa tim. Logično. Partija =religija. Ne možeš biti Katolik i slaviti Bajram. Ne ide.

Kalesu

pre 2 godine

Jugoslavija - zemlja u kojoj sam rođen, rastao, školovao se, s roditeljima i bratom nekoliko puta išao na more (iako su bili srednje plaćeni službenici jednog poznatog kombinata), odslužio vojni rok i započeo radni vek, zdrav, sit, pristojno obučen i obuven. Ni po čemu lošem ne pamtim sve ovo. Nije se rasipalo, nije se luksuziralo ali se imalo, moglo se normalno živeti. Ko nije tražio previše od života, bio je zadovoljan. Prosto, ne mogu da mrzim zemlju, koja mi je sve dala, i u kojoj nikog nije bilo briga što drugi ima više i živi u luksuzu, kad i sam može pristojno da živi. Danas svakodnevno gledamo bahaćenje i finansijsko iživljavanje hiperbogatih estradnih i internet zvezda i zvezdica, dok obični humani građani skupljaju sms porukama basnoslovne iznose, koji nekom detetu znače normalan i zdrav život. Ko ova vremena nije odživeo, ili ih ne poznaje dovoljno dobro, ne treba ni da ih osuđuje bez osnova.

Krf

pre 2 godine

To pitajte one koji zu zagovarali da se Jugoslavija raspadne.

A ja se samo secam placa, straha, bede, eksplozija, pucnjave u daljini, i ocajnickoh izraza na licima mojih najblizih.

Steva

pre 2 godine

Ja se Jugoslavije sećam po tome što sam radio na terenu i redovno smo izlazili na slave po sremačkim selima oko Sremske Mitrovice i kada na benzinskoj pumpi točim gorivo onaj me pita koliko a ja mu kažem PUN rezervoar i to mi je bila sitna stavka u mom budžetu.Istina bili je i par-nepar ali se i to lakše podnosilo ngo ove derikože koje su na zajašile već tri decenije.

born 1974

pre 2 godine

Uvek se rado prisetim stripova ZS i LMS, Dilan Doga, Nik Rajdera, poni bicikli, petobrzinki, sokova zlatnih kapi, pekabeta sladoleda, partizana i nemaca, klikera, sličica i albuma, slikovnica, audio kaseta, ploča, video rikordera, letovanja svake godine na crnogorskom i hrvatskom primorju...

slaviša šmigič

pre 2 godine

Odlazak u vojsku se slavio i to širom zemlje danas ima svako svoju vojsku i berdo dugova.Danas recimo u ljubljani iznajmljivanje stana je mnogo skuople nego što možeš primiti platu,bože kojeg kakvog stana garsonjeru nemožeš da priuštiš.Stanovi u Ljubljani su skuplji nego u Austriskom Dunaju.

kokosova_štangica

pre 2 godine

Sjećam se Branka Kockice i Minje Subote, neke odjavne špice u kojoj je asistentica režije Vesna koja stalno lupa klapnom i nikad ne uštine prst. Sjećam se Jaffa keksi koji su bili milion puta bolji nego danas, Soko Štark štapića, Kinder lade i bajadera, serije "Opstanak" i stojadina koji smo vozili.
Sjećam se države u kojoj su nas učili da imamo dva pisma pa još i danas bez problema čitam oba, hrpe poklona koje je stari donio iz firme za Božić/Novu godinu, normalnog radnog vremena mojih roditelja (kako ću to svom sinu jednog dana objasniti nemam pojma), odlazaka u školu/fakultet/doktoru bez razmišljanja da je potrebno nešto platiti.
Sjećam se države a danas živim u nekoj iskrivljenoj stvarnosti kao otprilike Povratak u budućnost II.

49

pre 2 godine

Dovoljno sam star da odgovorno mogu da tvrdim da u Jugoslaviji niko nije branio veru. To je laž. Moja porodica je slavila sve praznike i išli smo u crkvu. O branjenju praktikovanja vere pričaju oni koji nisu bili ni rođeni u Titovo vreme. Istina je da je bilo oduzimanja imanja i kuća i slanja u zatvor ali to se dešavalo u godinama neposredno posle završetka rata. Kasnije život je bio neuporedivo sređeniji i bezbrižniji nego što je život u današnjoj Srbiji. Naravno da ne odobravam ono sto se dešavalo u periodu kasnih četrdesetih i ranih pedesetih godina, ali ovo što se danas događa je još mnigo, mnogo gore i kraj se ne vidi. Jugoslavija nije bila idealna ali napredna Srbija je više od katastrofe.

Valdens

pre 2 godine

Nek se niko ne naljuti ali u Jugoslaviji postojala su samo 3 piva koja su bila iznad ostalih za klasu: Nikšićko, Pećko i Valjevsko.
(Biću Slobodan, 01. maj 2021 13:06)

Ne ljutim se, ali realno Jagodinsko je bilo prvo pivo. Neki Čeh je posle rata 45-te bio glavni tehnolog. Posle je taj isti bio glavni za Skopsko. Dobro je bilo i ono. Pećko i Nikšićko su došla kasnije. Tad je manje više svako pivo bilo tehnološki dobro odrađeno. Sad nam u svako guraju kukuruznu krupicu. Nijedno više nema onaj kvalitet. Ubili su mu pre svega miris.

louiggi

pre 2 godine

prvi maj ili bilo koji drugi praznik je bio fenomenalan ako je padao u sredu.
7.15
fudbal liga beše dobra za praćenje.
kvalitetne svirke.
Gustav.
svaki vikend fuca ili sketba zmeđu blokova / zgrada.
lauda, pike, mensel, sena, prost

Nikola

pre 2 godine

Ne, poenta je da deca nauče tatu kako se deca prave. Potpuno iskrivljeni sistemi vrednosti u svakoj sveri društva. Uspešan projekat svih onih koji su želeli raspad svega što je imalo smisao i vrednost. Totalno je nepotrebno govoriti o bilo čemu, jer svaka bu... la veruje da je pametna. Jednostavno, predaleko svo otišli od bilo kakve tačke povratka u normalan život.

Juroslav

pre 2 godine

Da li su se praznici Nova godina, Prvi maj i 29. novembar svaki slavili po tri dana u Jugoslaviji? Za Novu godinu znam da jeste tri dana a da li je i za 1. i 29.?
Čega se sjećam?
Sjećam se eurokrem, bananko kraš, ribice i štapići mislim bobis, dvojni c, jetrene paštete, rižna ćokolada mikado zvečevo, žvake u kutiji kao cigarete, žvake ćunga-lunga, lizalice, tvrdi bombomi 505 s crtom, mačmalov, sladoled iz automate, šećerna vuna, razne plastićne i gumene igraćke, plastićne lopte kopije fudbala, bicikl pony rog, frižider obodin, končar, gorenje, plastićne školske torbe sa dzepovima i slikom Mirko i Slavko, čokolade Braco i Seka, punjene čokolade Volim te i Samo ti, Bajadere, Griote, karanfili, izleti...