Nedelja, 25.04.2021.

09:35

Vojvodinom 200 na sat u vozu: Pogledajte novoizgrađeni tunel i vijadukt visok kao osmospratnica

Pojedini radovi završeni su čak više od pola godine pre planiranih rokova.

Izvor: B92

Vojvodinom 200 na sat u vozu: Pogledajte novoizgraðeni tunel i vijadukt visok kao osmospratnica IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Stefan

pre 2 godine

Iskreno se nadam da ce kada se zavrsi pruga od severa do juga srbije inati dovoljno teretnih vozova stranih koji ce olacati ovo jer da se ne lazemo 1000 dinara je preskupo za srbiju i za ovako kratku deonicu a opet oremalo za odrzavanje.

Mislim da je ideja da teretni ovo placaju i nadam se da sam u oravu.

mozaks

pre 2 godine

na liniji budapest keleti -hamburg altona medjunarodni brzi ide i 300 km.licno uslikao
voz pun do poslednjeg mesta,vecina sedista rezervisana,sve cisto,ljubazno osoblje,nigde otpadaka od hrane,ono sto mi putnici ostavimo kao smece na za to predvidjeno mesto,na svakih 30 min tj prolaskom vecih stanica cistaci prolaze kroz voz i ciste.
putnika.sa svih meridijana,ali svi govore istim jezikom..kulturno pedantno svako na.vreme ustaje radi.izlazka iz.voza u stanici gde mu je odrediste,osoblje obavestava na 3 strana jezika o vremenu ocekivanog dolaska i molbi da se postuje red i disciplina i sve nejasnoce da pitaju osoblje.
jednom recju..cisto,disciplina,kultura i pedantnost svih ..uzivanje za one koji putuju na duze relacije..
za zeljeznicare neke stvari za pouku i nauku a za putnike da cene i postuju tudji rad red i disciplinu

Chiko

pre 2 godine

Zar pruga ne treba ide do Budimpešte ? Kolika je tu razdaljina ? Da li će pruga moći da dozvoli te brzine jednog dana? Kolika je razlika izmedju održavanja vozova koji idu 300 i 200? Hoće li postojati prva i druga klasa? Zar mislite da će 2000 dinara omoguciti održavanje brzih vozova i pruge?

Svemirko

pre 2 godine

U Nemacko se skoro nigde ne vozi tih famoznih 300 kmh, prvo manji deo novih deonica je dozvoljen za te brzine, potpuno nova pruga Berlin München nudi vreme od 4 sata za 60 evra, ako se karta kupi nedelju dana u napred. Za mene licno razocaravajuce, jer ne nudi prednost u odnosu na avion ako se putuje poslovno u istom danu (doduse u vozu moze da se radi). Razlog za nize brzine je i naseljenost teritorije. U Nemackoj se takodje smatra da 300 kmh nije ekonomski isplativo, te se voz samo kada mora da se nadoknadi vreme i na deonicama gde je moguce. Na liniji Berlin Hamburg ICE ne ide nigde 300 Kmh, mislim cak ni 260, ja se ne secam da sam video brze od 220 kmh. Ovo napominjem samo da se zna sta da se realno ocekuje. Moje skromno msljenje je da bi Srbija silno profitirala od stabilne, ucestale i dobro organizovane zeleznicke veze od Subotice do Nisa pa i sa umerenijih 160 kmh (to vam je nesto kao u Portugalu izmedju Porto-a i Lisabona)! Inace, najlepsa voznja vozom koju sam ja ikada imao je od Madrida do Kordobe, 240 kmh maks brzina (ali je prosek ja mislim oko 200), karta je kostala 70 Evra pre 5 godina.

Tomas train

pre 2 godine

Ja cu se koristiti ovom prugom par puta godisnje i yo ovom verzijom direktno Bg-Ns. Znam da je mnogima skupo ali Srbiji treba brza veza izmedju vecih gradova. Brza pruga bi bila preskupa.
Poredjrnje sa Svedskom i Francudkom ne stoji. To su vodece zemlje u svijetu pored Japana. Svedska je jako velika zemlja i tri velika grada su jako udaljena(Malme, Stokholm,Geteborg) Oni moraju imati jako brzu prugu.
Pruga ima prednost nad avionom i autom i zbog zagadjivanha ce ta prednost rasti ali za prevoz prugom najvazniji je momenat da se dodatni prevoz (aerodrom-centar) brise , a i problem parkiranja nestaje.
Ako je stanica van grada, poslovni segment ai oni koji zbog svakodnevnog putovanja na posao nece koristiti prugu.
To je iskustvo svih evtopskih zemalja k takve linije du osudjene na propast.
Ako se stanica zove Centar a nalazi daleko od centra...zaboravi...

pustite vise komentar

pre 2 godine

ja ne mogu da shvatim ljude da mogu pljuvati po ovako nećemu!? porediti ICE vozove koje finansira market od 500 miliona ljudi(čitaj plaća taksu) sa Srbijom i marketom od 7!?!? koja to zemlja od 7 miliona ima vozove koji idu 300 na sat!?!? Evo u Kanadi i Americi ne postoji voz koji ide preko 110 na sat pa šta? Market od 400 miliona pa opet nema brzih vozova, jeli to znači da treba zbog toga da se pljuje!? wow. sram da vas bude. Šta god da se napravi vi pljujete ali bukvalno svaka stvar, od pruge, autoputa do spomenika, ništa živo ne valja...

how yes no

pre 2 godine

@soll
Prave nama. Ali Srbinu nikada ugoditi. Prvo nije valjalo kada nije bilo pruge, sa punim pravom. Sada kada je pri kraju opet nevalja.
Hajde, recite šta fali ovde. Pruga će se nastaviti ka Subotici, a kada se taj deo završi sređuje se pravac ka Nišu.

vaskez

pre 2 godine

Pitanje svega ovoga je naplata karata. Posto znamo svi kako kod nas sve fukcionise. Imao sam priliku da putujem vozom po celoj Evropi . Najbolju naplatu i organizaciju imaju Holandjani. Oni su napravili sistem da ti mozes da udjes unutra na stanicu i da odes na peron i udjes u voz niko te ne dira . Ali kad dodjes na destinaciju ti ne mozes da izadjes sa stanice bez karte . To je tako jednostavno ..

mozaks

pre 2 godine

ne valja sto nema oruge,sad sto je sagradjena,nece valjati sto ne ide 200 vec samo 190..itd..narodu ne mozes ugoditi,druze vodjo,kako god da se postavis,ali nije ni to problem,vec nekultura i bahatost naseg naroda,koji kad krene vozom..istu tu svoju putnu torbu koju je vukao po zemlji i betonu ce smireno da spusti na sediste i jos ce se buniti i gledati zbunjeno zasto ga vozno osoblje opominje da to ne cini,jer je njegova putne torba cista i blista.dok sedi,naravno potrebno je i opruziti noge,a ko ce sad da jos izuva obucu ka dje cista,pogotovo leti..
naravno,onaj koji duze putuje taj ce svoju hranu pice da spusti na sediste ako je korpa puna,a limenke pice da zabije izmedju sedista,umesto sve to u kesu,pa na odredjeno mesto da ostavi d ane smeta nikome.o sitnim grickalicama,..to sto je malo se prosulo po sedistu..sta kome treba da smeta..a jos ako se pobunite sto je neko pripit se istresao po sedistu ili prolio.pice..pa boze moj..okrivit cemo zeleznicu recenicom..ah ta zeleznica prljava,uopste ne brinu o njoj.a mi je isprljali na ovaj ili onaj nacin.umesto da malo pripazimo,nacemo izgovore za svako ne postovanje kucnog pravila,koje zahtevamo u nasoj kuci kad nam neko dodje u goste.
srecno nam putovanje u movim cistim i brzim vozovima

odmor

pre 2 godine

Ovakvim stvarima na zapadu se nitko i ne oglasi,sasvim normalna stvar a ovde se dize jedan vijadukt i pruga kao nesto nemoguce! Zaostali smo milion godina za svetom

Bulidza ONE

pre 2 godine

A koje su cene putovanja brzim vozovima koje ste putovali, i njihovo poredenje sa avionim? I da li ima uticaja koliko ranije kupite kartu? Da li moze da se promeni datum ili odustane? Koliko prtljaga mozete da imate? Dajte malo vise informacija. I na primer kako doci do Pariza, Milana, Berlina najbrze vozom iz Srbije? Hvala unapred na trudu!

Shkot

pre 2 godine

Danska, koja ima i tehničku i ekonomsku moć da kupi koji god sistem, upravo u aprilu kupila "najmanje" 100 (sto) setova vozova, uključujući servis i održavanje, za 20 milijardi kruna (oko 2,7 milijardi €). Njihova maksimalna brzina je upravo tih 200 km/č., jer, prema izjavi ministra, Danska je mala da bi imala brže vozove.

Otheym

pre 2 godine

Za sve vas koji kukate zašto nije 300km na sat.
Udaljenost između Beograda i Novog Sada vazdušnom linijom je oko 70km. Putnom linijom manje od 100km, da kažemo šinskom linijom 100km radi lakšeg računa (iako je sigurno manje). Dakle vozom koji ide 200 na sat se stiže za pola sata, vozom koji ide 300 na sat za 20 minuta (plus u oba slučaja vreme za ubrzavanje, usporavanje, ukrcavanje...), odnosno ušteda vremena bi bila 10 minuta!
Sa druge strane, pruga od 300km na sat je značajno skuplja.
1) Vozovi su značajno skuplji, takođe i rezervni delovi itd.
2) Infrastruktura je značajno kompleksnija i skuplja za održavanje
3) Troši se značajno više struje za samo kretanje vozova

U prevodu, da bi to bilo isplativo, karta bi morala da bude osetno skuplja. Da li bi se radije vozili deset minuta duže za 1000 dinara, ili deset minuta kraće za 2000 dinara?

Pruge od preko 300 km na sat se grade na udaljenim relacijama gde ta brzina može da dođe do izražaja i u bogatim zemljama kojima nije problem da finansiraju tako skupe projekte. Bolje da za taj novac ovu prugu produžimo i do Niša, nego da se bahatimo sa brzinama od kojih realno nemamo vajde.

zozonpb

pre 2 godine

Deonicu pruge Beograd - Bar, od Priboja do Užica, dužine 55 km, voz prelazi za nešto manje od dva sata?! Osamdesetih godina poslovni voz tu deonicu prelazio za 50 minuta.

aco

pre 2 godine

nebitno koliko brzo ide voz...bitno je da je sve novo i da ima nov moderan voz...i tako da bude po celoj srbiji...pa makar isao samo 100 na sat...samo da se povezu gradovi u srbiji,juzno,severno,istocno i zapadno...kao u nemackoj ili austriji. naprimer ni u austriji nisu tako brzi vozovi ali je cela drzava povezana i moze se vozom gde god hoces...bitna je infrastruktura. tako da nemam nikaku zamerku za nestonovo sto se radi a potrebno je.

+MAKSIM

pre 2 godine

Ne znam svrhu ovog iživljanja?
Kad bi u Srbiji doveli prosek na 70-80 km/h, ljudi bi se vratili u vozove. Ovako, spucaš na prugu i vozove koji mogu da idu potpuno nepotrebnim brzinama na toj kratkoj relaciji...
Gde je logika? Razumem da je to pruga Skoplje - Ljubljama. Ali ovo! Mislim...

IgorSU

pre 2 godine

Da 200 po ravnici....smesno! frankfurt pariz vozom 3,5 sata a vi nadjite kolika je to razdaljina voz ide 330 tamo .prijatno
(DjoleNS, 25. april 2021 10:56)
Koliko je rastojanje Između Frankfurta i Pariza? Na koliko još stanica staje usput?
BG-NS je 100 km. Biće dobro ako voz uspe da razvija i tih 200km/h jer njemu treba mnogo više da se zaleti i isto tako da uspori. Nisam pročitao da li će biti još neka stanica između. Ako bude, neće smeti da razvije ni tih 200km/h ili ako bude biće samo jedan kratak period. Tako da priča o 300km/h je smešna za naše uslove zato što u stvari mi i nemamo uslove za to. Ali bitno je pljucnuti.

Dejan

pre 2 godine

Ko će da se odluči za voz kad kolima po toj ceni može sam da ode i da se vrati?! Ukoliko idu dvoje ili čak četvoro onda je kolima isplativije i do 8 puta!?
Stvarno ne razumem računicu?!!

Panonian

pre 2 godine

Lako je kroz Vojvodinu kad je ravna!
(Poznavalac ©®, 25. april 2021 09:32)

U tome i jeste caka, što je lako (ili barem lakše), a opet ne prave. Putevi katastrofa, pruge zarasle u šipražje, infrastrukura katastrofa! Pa tu se barem mogu napraviti široki, ravni, pravi, lepi putevi. A opet, ne prave se...

janko

pre 2 godine

200 na sat strašno je to tolike pare dati a da pruga nije za brzine do 300km nekada su vozovi išli 160 km a danas idu 320 km a kod nas će pruga biti za 200km/h ali će kompozicija ta tj voz ići 120 do 140 km/h tako da žali bože para kada je brzina iz 80 tih

Bljuzgo Drpović

pre 2 godine

Ovde je navika da se vozimo vozovima skroz izgubljena.Ne moze se porediti vreme Jusgoslavije,karte bile jeftine a svaka deseta kuća imala jedan automobil.Sad svaka kuca ima minimum jedan automobil.Taj voz ce da ide sa gubitkom.

johny

pre 2 godine

Vozom do Novog Sada sa 200 km/h. A od NS do granice i dalje do Budimpešte po starom. Gradnja još ni započeta. Od Makedinske grance i od Bara takodje po starom. Železnica se pravi i zbog teretnog saobraćaja. Koliko je isplativo ići vozom do NS

Pera

pre 2 godine

Upravo došao iz Švedske, gde sam bio više puta zadnjih 20 godina. Uvek se vozio njihovim vozovima koji liče na šinobuse. Ladno idu 180km/h, i tako zadnjih 20 godina. Mnogo mi napredujemo, idemo tamo gde je Evropa već 20 godina. U Nemačkoj sam se vozio pre 25 godina ICE vozovima 300km/h. Ali smo mi zato zemlja sa najvećim rastom u Evropi

Dusan

pre 2 godine

Bio sam skeptik ali svaka cast za ovo, samo da nastavite ka dole i imacemo najbolju zeleznicu u ovom delu Evrope, u ex Yu svakako, a to jeste zila razvoja za buducnost. Svako dobro.

Rust

pre 2 godine

"Stručnjaci" prestanite da pljujete nešto što je nesporno dobro. Površinski i populaciono male zemlje kao što je Srbija nemaju potrebu za prugama bržim od 200km/h jer to jednostavno nije isplativo. Ovom prugom dobijamo ubedljivo najmoderniju železnicu na Balkanu i ne znam stvarno šta je problem...

Čuki

pre 2 godine

Na zapadu je bolje ići vozom nego avionom. Putovao sam Amsterdam Pariz TGV. Dva sata i deset munuta. Do centra Pariza. Udobno, štampa, posluženje, internet veza

Privatni detektiv Đido Mova

pre 2 godine

Nikad neću prežaliti naše stare vozove, imao si vagon restoran, odvališ se od rubinštajna i nije ti ni bitno koliko se klackaš.

Chiko

pre 2 godine

Svugde kad se prave nove pruge vozovi prelaze 300km/h (TGV, ICE...). Kod nas nisu u stanju da kroz ravnicu naprave tako nešto. Pariz Marsej 900km za cirka 3 sata iz centra grada u centar grada. Brze se stigne nego avionom kad se uporedi sav prevoz do aerodroma/železničke. Uvek neko kaskanje za nečim, Al šta je samo 100km/h, ima I gorih stvari

Loznica, Gučevo, Cer...

pre 2 godine

Ovo su najsavremeniji evropski vozovi, odličnih performansi, predivnog dizajna, udobni, a ukupan kapacitet sedišta je 316, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću. WI-FI internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta, mini-bar...samo su neke od pogodnosti koje će biti na raspolaganju putnicima", naveo je Momirović.


I 5 puta kupiš kartu i ode minimalac. Hahah

Loznica, Gučevo, Cer...

pre 2 godine

Ovo su najsavremeniji evropski vozovi, odličnih performansi, predivnog dizajna, udobni, a ukupan kapacitet sedišta je 316, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću. WI-FI internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta, mini-bar...samo su neke od pogodnosti koje će biti na raspolaganju putnicima", naveo je Momirović.


I 5 puta kupiš kartu i ode minimalac. Hahah

Pera

pre 2 godine

Upravo došao iz Švedske, gde sam bio više puta zadnjih 20 godina. Uvek se vozio njihovim vozovima koji liče na šinobuse. Ladno idu 180km/h, i tako zadnjih 20 godina. Mnogo mi napredujemo, idemo tamo gde je Evropa već 20 godina. U Nemačkoj sam se vozio pre 25 godina ICE vozovima 300km/h. Ali smo mi zato zemlja sa najvećim rastom u Evropi

Privatni detektiv Đido Mova

pre 2 godine

Nikad neću prežaliti naše stare vozove, imao si vagon restoran, odvališ se od rubinštajna i nije ti ni bitno koliko se klackaš.

Rust

pre 2 godine

"Stručnjaci" prestanite da pljujete nešto što je nesporno dobro. Površinski i populaciono male zemlje kao što je Srbija nemaju potrebu za prugama bržim od 200km/h jer to jednostavno nije isplativo. Ovom prugom dobijamo ubedljivo najmoderniju železnicu na Balkanu i ne znam stvarno šta je problem...

Otheym

pre 2 godine

Za sve vas koji kukate zašto nije 300km na sat.
Udaljenost između Beograda i Novog Sada vazdušnom linijom je oko 70km. Putnom linijom manje od 100km, da kažemo šinskom linijom 100km radi lakšeg računa (iako je sigurno manje). Dakle vozom koji ide 200 na sat se stiže za pola sata, vozom koji ide 300 na sat za 20 minuta (plus u oba slučaja vreme za ubrzavanje, usporavanje, ukrcavanje...), odnosno ušteda vremena bi bila 10 minuta!
Sa druge strane, pruga od 300km na sat je značajno skuplja.
1) Vozovi su značajno skuplji, takođe i rezervni delovi itd.
2) Infrastruktura je značajno kompleksnija i skuplja za održavanje
3) Troši se značajno više struje za samo kretanje vozova

U prevodu, da bi to bilo isplativo, karta bi morala da bude osetno skuplja. Da li bi se radije vozili deset minuta duže za 1000 dinara, ili deset minuta kraće za 2000 dinara?

Pruge od preko 300 km na sat se grade na udaljenim relacijama gde ta brzina može da dođe do izražaja i u bogatim zemljama kojima nije problem da finansiraju tako skupe projekte. Bolje da za taj novac ovu prugu produžimo i do Niša, nego da se bahatimo sa brzinama od kojih realno nemamo vajde.

Chiko

pre 2 godine

Svugde kad se prave nove pruge vozovi prelaze 300km/h (TGV, ICE...). Kod nas nisu u stanju da kroz ravnicu naprave tako nešto. Pariz Marsej 900km za cirka 3 sata iz centra grada u centar grada. Brze se stigne nego avionom kad se uporedi sav prevoz do aerodroma/železničke. Uvek neko kaskanje za nečim, Al šta je samo 100km/h, ima I gorih stvari

Čuki

pre 2 godine

Na zapadu je bolje ići vozom nego avionom. Putovao sam Amsterdam Pariz TGV. Dva sata i deset munuta. Do centra Pariza. Udobno, štampa, posluženje, internet veza

Panonian

pre 2 godine

Lako je kroz Vojvodinu kad je ravna!
(Poznavalac ©®, 25. april 2021 09:32)

U tome i jeste caka, što je lako (ili barem lakše), a opet ne prave. Putevi katastrofa, pruge zarasle u šipražje, infrastrukura katastrofa! Pa tu se barem mogu napraviti široki, ravni, pravi, lepi putevi. A opet, ne prave se...

aco

pre 2 godine

nebitno koliko brzo ide voz...bitno je da je sve novo i da ima nov moderan voz...i tako da bude po celoj srbiji...pa makar isao samo 100 na sat...samo da se povezu gradovi u srbiji,juzno,severno,istocno i zapadno...kao u nemackoj ili austriji. naprimer ni u austriji nisu tako brzi vozovi ali je cela drzava povezana i moze se vozom gde god hoces...bitna je infrastruktura. tako da nemam nikaku zamerku za nestonovo sto se radi a potrebno je.

janko

pre 2 godine

200 na sat strašno je to tolike pare dati a da pruga nije za brzine do 300km nekada su vozovi išli 160 km a danas idu 320 km a kod nas će pruga biti za 200km/h ali će kompozicija ta tj voz ići 120 do 140 km/h tako da žali bože para kada je brzina iz 80 tih

IgorSU

pre 2 godine

Da 200 po ravnici....smesno! frankfurt pariz vozom 3,5 sata a vi nadjite kolika je to razdaljina voz ide 330 tamo .prijatno
(DjoleNS, 25. april 2021 10:56)
Koliko je rastojanje Između Frankfurta i Pariza? Na koliko još stanica staje usput?
BG-NS je 100 km. Biće dobro ako voz uspe da razvija i tih 200km/h jer njemu treba mnogo više da se zaleti i isto tako da uspori. Nisam pročitao da li će biti još neka stanica između. Ako bude, neće smeti da razvije ni tih 200km/h ili ako bude biće samo jedan kratak period. Tako da priča o 300km/h je smešna za naše uslove zato što u stvari mi i nemamo uslove za to. Ali bitno je pljucnuti.

pustite vise komentar

pre 2 godine

ja ne mogu da shvatim ljude da mogu pljuvati po ovako nećemu!? porediti ICE vozove koje finansira market od 500 miliona ljudi(čitaj plaća taksu) sa Srbijom i marketom od 7!?!? koja to zemlja od 7 miliona ima vozove koji idu 300 na sat!?!? Evo u Kanadi i Americi ne postoji voz koji ide preko 110 na sat pa šta? Market od 400 miliona pa opet nema brzih vozova, jeli to znači da treba zbog toga da se pljuje!? wow. sram da vas bude. Šta god da se napravi vi pljujete ali bukvalno svaka stvar, od pruge, autoputa do spomenika, ništa živo ne valja...

Shkot

pre 2 godine

Danska, koja ima i tehničku i ekonomsku moć da kupi koji god sistem, upravo u aprilu kupila "najmanje" 100 (sto) setova vozova, uključujući servis i održavanje, za 20 milijardi kruna (oko 2,7 milijardi €). Njihova maksimalna brzina je upravo tih 200 km/č., jer, prema izjavi ministra, Danska je mala da bi imala brže vozove.

Dusan

pre 2 godine

Bio sam skeptik ali svaka cast za ovo, samo da nastavite ka dole i imacemo najbolju zeleznicu u ovom delu Evrope, u ex Yu svakako, a to jeste zila razvoja za buducnost. Svako dobro.

zozonpb

pre 2 godine

Deonicu pruge Beograd - Bar, od Priboja do Užica, dužine 55 km, voz prelazi za nešto manje od dva sata?! Osamdesetih godina poslovni voz tu deonicu prelazio za 50 minuta.

odmor

pre 2 godine

Ovakvim stvarima na zapadu se nitko i ne oglasi,sasvim normalna stvar a ovde se dize jedan vijadukt i pruga kao nesto nemoguce! Zaostali smo milion godina za svetom

how yes no

pre 2 godine

@soll
Prave nama. Ali Srbinu nikada ugoditi. Prvo nije valjalo kada nije bilo pruge, sa punim pravom. Sada kada je pri kraju opet nevalja.
Hajde, recite šta fali ovde. Pruga će se nastaviti ka Subotici, a kada se taj deo završi sređuje se pravac ka Nišu.

mozaks

pre 2 godine

na liniji budapest keleti -hamburg altona medjunarodni brzi ide i 300 km.licno uslikao
voz pun do poslednjeg mesta,vecina sedista rezervisana,sve cisto,ljubazno osoblje,nigde otpadaka od hrane,ono sto mi putnici ostavimo kao smece na za to predvidjeno mesto,na svakih 30 min tj prolaskom vecih stanica cistaci prolaze kroz voz i ciste.
putnika.sa svih meridijana,ali svi govore istim jezikom..kulturno pedantno svako na.vreme ustaje radi.izlazka iz.voza u stanici gde mu je odrediste,osoblje obavestava na 3 strana jezika o vremenu ocekivanog dolaska i molbi da se postuje red i disciplina i sve nejasnoce da pitaju osoblje.
jednom recju..cisto,disciplina,kultura i pedantnost svih ..uzivanje za one koji putuju na duze relacije..
za zeljeznicare neke stvari za pouku i nauku a za putnike da cene i postuju tudji rad red i disciplinu

Dejan

pre 2 godine

Ko će da se odluči za voz kad kolima po toj ceni može sam da ode i da se vrati?! Ukoliko idu dvoje ili čak četvoro onda je kolima isplativije i do 8 puta!?
Stvarno ne razumem računicu?!!

vaskez

pre 2 godine

Pitanje svega ovoga je naplata karata. Posto znamo svi kako kod nas sve fukcionise. Imao sam priliku da putujem vozom po celoj Evropi . Najbolju naplatu i organizaciju imaju Holandjani. Oni su napravili sistem da ti mozes da udjes unutra na stanicu i da odes na peron i udjes u voz niko te ne dira . Ali kad dodjes na destinaciju ti ne mozes da izadjes sa stanice bez karte . To je tako jednostavno ..

johny

pre 2 godine

Vozom do Novog Sada sa 200 km/h. A od NS do granice i dalje do Budimpešte po starom. Gradnja još ni započeta. Od Makedinske grance i od Bara takodje po starom. Železnica se pravi i zbog teretnog saobraćaja. Koliko je isplativo ići vozom do NS

Svemirko

pre 2 godine

U Nemacko se skoro nigde ne vozi tih famoznih 300 kmh, prvo manji deo novih deonica je dozvoljen za te brzine, potpuno nova pruga Berlin München nudi vreme od 4 sata za 60 evra, ako se karta kupi nedelju dana u napred. Za mene licno razocaravajuce, jer ne nudi prednost u odnosu na avion ako se putuje poslovno u istom danu (doduse u vozu moze da se radi). Razlog za nize brzine je i naseljenost teritorije. U Nemackoj se takodje smatra da 300 kmh nije ekonomski isplativo, te se voz samo kada mora da se nadoknadi vreme i na deonicama gde je moguce. Na liniji Berlin Hamburg ICE ne ide nigde 300 Kmh, mislim cak ni 260, ja se ne secam da sam video brze od 220 kmh. Ovo napominjem samo da se zna sta da se realno ocekuje. Moje skromno msljenje je da bi Srbija silno profitirala od stabilne, ucestale i dobro organizovane zeleznicke veze od Subotice do Nisa pa i sa umerenijih 160 kmh (to vam je nesto kao u Portugalu izmedju Porto-a i Lisabona)! Inace, najlepsa voznja vozom koju sam ja ikada imao je od Madrida do Kordobe, 240 kmh maks brzina (ali je prosek ja mislim oko 200), karta je kostala 70 Evra pre 5 godina.

mozaks

pre 2 godine

ne valja sto nema oruge,sad sto je sagradjena,nece valjati sto ne ide 200 vec samo 190..itd..narodu ne mozes ugoditi,druze vodjo,kako god da se postavis,ali nije ni to problem,vec nekultura i bahatost naseg naroda,koji kad krene vozom..istu tu svoju putnu torbu koju je vukao po zemlji i betonu ce smireno da spusti na sediste i jos ce se buniti i gledati zbunjeno zasto ga vozno osoblje opominje da to ne cini,jer je njegova putne torba cista i blista.dok sedi,naravno potrebno je i opruziti noge,a ko ce sad da jos izuva obucu ka dje cista,pogotovo leti..
naravno,onaj koji duze putuje taj ce svoju hranu pice da spusti na sediste ako je korpa puna,a limenke pice da zabije izmedju sedista,umesto sve to u kesu,pa na odredjeno mesto da ostavi d ane smeta nikome.o sitnim grickalicama,..to sto je malo se prosulo po sedistu..sta kome treba da smeta..a jos ako se pobunite sto je neko pripit se istresao po sedistu ili prolio.pice..pa boze moj..okrivit cemo zeleznicu recenicom..ah ta zeleznica prljava,uopste ne brinu o njoj.a mi je isprljali na ovaj ili onaj nacin.umesto da malo pripazimo,nacemo izgovore za svako ne postovanje kucnog pravila,koje zahtevamo u nasoj kuci kad nam neko dodje u goste.
srecno nam putovanje u movim cistim i brzim vozovima

Bljuzgo Drpović

pre 2 godine

Ovde je navika da se vozimo vozovima skroz izgubljena.Ne moze se porediti vreme Jusgoslavije,karte bile jeftine a svaka deseta kuća imala jedan automobil.Sad svaka kuca ima minimum jedan automobil.Taj voz ce da ide sa gubitkom.

Bulidza ONE

pre 2 godine

A koje su cene putovanja brzim vozovima koje ste putovali, i njihovo poredenje sa avionim? I da li ima uticaja koliko ranije kupite kartu? Da li moze da se promeni datum ili odustane? Koliko prtljaga mozete da imate? Dajte malo vise informacija. I na primer kako doci do Pariza, Milana, Berlina najbrze vozom iz Srbije? Hvala unapred na trudu!

+MAKSIM

pre 2 godine

Ne znam svrhu ovog iživljanja?
Kad bi u Srbiji doveli prosek na 70-80 km/h, ljudi bi se vratili u vozove. Ovako, spucaš na prugu i vozove koji mogu da idu potpuno nepotrebnim brzinama na toj kratkoj relaciji...
Gde je logika? Razumem da je to pruga Skoplje - Ljubljama. Ali ovo! Mislim...

Tomas train

pre 2 godine

Ja cu se koristiti ovom prugom par puta godisnje i yo ovom verzijom direktno Bg-Ns. Znam da je mnogima skupo ali Srbiji treba brza veza izmedju vecih gradova. Brza pruga bi bila preskupa.
Poredjrnje sa Svedskom i Francudkom ne stoji. To su vodece zemlje u svijetu pored Japana. Svedska je jako velika zemlja i tri velika grada su jako udaljena(Malme, Stokholm,Geteborg) Oni moraju imati jako brzu prugu.
Pruga ima prednost nad avionom i autom i zbog zagadjivanha ce ta prednost rasti ali za prevoz prugom najvazniji je momenat da se dodatni prevoz (aerodrom-centar) brise , a i problem parkiranja nestaje.
Ako je stanica van grada, poslovni segment ai oni koji zbog svakodnevnog putovanja na posao nece koristiti prugu.
To je iskustvo svih evtopskih zemalja k takve linije du osudjene na propast.
Ako se stanica zove Centar a nalazi daleko od centra...zaboravi...

Chiko

pre 2 godine

Zar pruga ne treba ide do Budimpešte ? Kolika je tu razdaljina ? Da li će pruga moći da dozvoli te brzine jednog dana? Kolika je razlika izmedju održavanja vozova koji idu 300 i 200? Hoće li postojati prva i druga klasa? Zar mislite da će 2000 dinara omoguciti održavanje brzih vozova i pruge?

Stefan

pre 2 godine

Iskreno se nadam da ce kada se zavrsi pruga od severa do juga srbije inati dovoljno teretnih vozova stranih koji ce olacati ovo jer da se ne lazemo 1000 dinara je preskupo za srbiju i za ovako kratku deonicu a opet oremalo za odrzavanje.

Mislim da je ideja da teretni ovo placaju i nadam se da sam u oravu.

Chiko

pre 2 godine

Svugde kad se prave nove pruge vozovi prelaze 300km/h (TGV, ICE...). Kod nas nisu u stanju da kroz ravnicu naprave tako nešto. Pariz Marsej 900km za cirka 3 sata iz centra grada u centar grada. Brze se stigne nego avionom kad se uporedi sav prevoz do aerodroma/železničke. Uvek neko kaskanje za nečim, Al šta je samo 100km/h, ima I gorih stvari

Pera

pre 2 godine

Upravo došao iz Švedske, gde sam bio više puta zadnjih 20 godina. Uvek se vozio njihovim vozovima koji liče na šinobuse. Ladno idu 180km/h, i tako zadnjih 20 godina. Mnogo mi napredujemo, idemo tamo gde je Evropa već 20 godina. U Nemačkoj sam se vozio pre 25 godina ICE vozovima 300km/h. Ali smo mi zato zemlja sa najvećim rastom u Evropi

janko

pre 2 godine

200 na sat strašno je to tolike pare dati a da pruga nije za brzine do 300km nekada su vozovi išli 160 km a danas idu 320 km a kod nas će pruga biti za 200km/h ali će kompozicija ta tj voz ići 120 do 140 km/h tako da žali bože para kada je brzina iz 80 tih

Loznica, Gučevo, Cer...

pre 2 godine

Ovo su najsavremeniji evropski vozovi, odličnih performansi, predivnog dizajna, udobni, a ukupan kapacitet sedišta je 316, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću. WI-FI internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta, mini-bar...samo su neke od pogodnosti koje će biti na raspolaganju putnicima", naveo je Momirović.


I 5 puta kupiš kartu i ode minimalac. Hahah

+MAKSIM

pre 2 godine

Ne znam svrhu ovog iživljanja?
Kad bi u Srbiji doveli prosek na 70-80 km/h, ljudi bi se vratili u vozove. Ovako, spucaš na prugu i vozove koji mogu da idu potpuno nepotrebnim brzinama na toj kratkoj relaciji...
Gde je logika? Razumem da je to pruga Skoplje - Ljubljama. Ali ovo! Mislim...

Bljuzgo Drpović

pre 2 godine

Ovde je navika da se vozimo vozovima skroz izgubljena.Ne moze se porediti vreme Jusgoslavije,karte bile jeftine a svaka deseta kuća imala jedan automobil.Sad svaka kuca ima minimum jedan automobil.Taj voz ce da ide sa gubitkom.

johny

pre 2 godine

Vozom do Novog Sada sa 200 km/h. A od NS do granice i dalje do Budimpešte po starom. Gradnja još ni započeta. Od Makedinske grance i od Bara takodje po starom. Železnica se pravi i zbog teretnog saobraćaja. Koliko je isplativo ići vozom do NS

odmor

pre 2 godine

Ovakvim stvarima na zapadu se nitko i ne oglasi,sasvim normalna stvar a ovde se dize jedan vijadukt i pruga kao nesto nemoguce! Zaostali smo milion godina za svetom

Dusan

pre 2 godine

Bio sam skeptik ali svaka cast za ovo, samo da nastavite ka dole i imacemo najbolju zeleznicu u ovom delu Evrope, u ex Yu svakako, a to jeste zila razvoja za buducnost. Svako dobro.

Panonian

pre 2 godine

Lako je kroz Vojvodinu kad je ravna!
(Poznavalac ©®, 25. april 2021 09:32)

U tome i jeste caka, što je lako (ili barem lakše), a opet ne prave. Putevi katastrofa, pruge zarasle u šipražje, infrastrukura katastrofa! Pa tu se barem mogu napraviti široki, ravni, pravi, lepi putevi. A opet, ne prave se...

Rust

pre 2 godine

"Stručnjaci" prestanite da pljujete nešto što je nesporno dobro. Površinski i populaciono male zemlje kao što je Srbija nemaju potrebu za prugama bržim od 200km/h jer to jednostavno nije isplativo. Ovom prugom dobijamo ubedljivo najmoderniju železnicu na Balkanu i ne znam stvarno šta je problem...

Dejan

pre 2 godine

Ko će da se odluči za voz kad kolima po toj ceni može sam da ode i da se vrati?! Ukoliko idu dvoje ili čak četvoro onda je kolima isplativije i do 8 puta!?
Stvarno ne razumem računicu?!!

Privatni detektiv Đido Mova

pre 2 godine

Nikad neću prežaliti naše stare vozove, imao si vagon restoran, odvališ se od rubinštajna i nije ti ni bitno koliko se klackaš.

pustite vise komentar

pre 2 godine

ja ne mogu da shvatim ljude da mogu pljuvati po ovako nećemu!? porediti ICE vozove koje finansira market od 500 miliona ljudi(čitaj plaća taksu) sa Srbijom i marketom od 7!?!? koja to zemlja od 7 miliona ima vozove koji idu 300 na sat!?!? Evo u Kanadi i Americi ne postoji voz koji ide preko 110 na sat pa šta? Market od 400 miliona pa opet nema brzih vozova, jeli to znači da treba zbog toga da se pljuje!? wow. sram da vas bude. Šta god da se napravi vi pljujete ali bukvalno svaka stvar, od pruge, autoputa do spomenika, ništa živo ne valja...

how yes no

pre 2 godine

@soll
Prave nama. Ali Srbinu nikada ugoditi. Prvo nije valjalo kada nije bilo pruge, sa punim pravom. Sada kada je pri kraju opet nevalja.
Hajde, recite šta fali ovde. Pruga će se nastaviti ka Subotici, a kada se taj deo završi sređuje se pravac ka Nišu.

zozonpb

pre 2 godine

Deonicu pruge Beograd - Bar, od Priboja do Užica, dužine 55 km, voz prelazi za nešto manje od dva sata?! Osamdesetih godina poslovni voz tu deonicu prelazio za 50 minuta.

IgorSU

pre 2 godine

Da 200 po ravnici....smesno! frankfurt pariz vozom 3,5 sata a vi nadjite kolika je to razdaljina voz ide 330 tamo .prijatno
(DjoleNS, 25. april 2021 10:56)
Koliko je rastojanje Između Frankfurta i Pariza? Na koliko još stanica staje usput?
BG-NS je 100 km. Biće dobro ako voz uspe da razvija i tih 200km/h jer njemu treba mnogo više da se zaleti i isto tako da uspori. Nisam pročitao da li će biti još neka stanica između. Ako bude, neće smeti da razvije ni tih 200km/h ili ako bude biće samo jedan kratak period. Tako da priča o 300km/h je smešna za naše uslove zato što u stvari mi i nemamo uslove za to. Ali bitno je pljucnuti.

mozaks

pre 2 godine

ne valja sto nema oruge,sad sto je sagradjena,nece valjati sto ne ide 200 vec samo 190..itd..narodu ne mozes ugoditi,druze vodjo,kako god da se postavis,ali nije ni to problem,vec nekultura i bahatost naseg naroda,koji kad krene vozom..istu tu svoju putnu torbu koju je vukao po zemlji i betonu ce smireno da spusti na sediste i jos ce se buniti i gledati zbunjeno zasto ga vozno osoblje opominje da to ne cini,jer je njegova putne torba cista i blista.dok sedi,naravno potrebno je i opruziti noge,a ko ce sad da jos izuva obucu ka dje cista,pogotovo leti..
naravno,onaj koji duze putuje taj ce svoju hranu pice da spusti na sediste ako je korpa puna,a limenke pice da zabije izmedju sedista,umesto sve to u kesu,pa na odredjeno mesto da ostavi d ane smeta nikome.o sitnim grickalicama,..to sto je malo se prosulo po sedistu..sta kome treba da smeta..a jos ako se pobunite sto je neko pripit se istresao po sedistu ili prolio.pice..pa boze moj..okrivit cemo zeleznicu recenicom..ah ta zeleznica prljava,uopste ne brinu o njoj.a mi je isprljali na ovaj ili onaj nacin.umesto da malo pripazimo,nacemo izgovore za svako ne postovanje kucnog pravila,koje zahtevamo u nasoj kuci kad nam neko dodje u goste.
srecno nam putovanje u movim cistim i brzim vozovima

mozaks

pre 2 godine

na liniji budapest keleti -hamburg altona medjunarodni brzi ide i 300 km.licno uslikao
voz pun do poslednjeg mesta,vecina sedista rezervisana,sve cisto,ljubazno osoblje,nigde otpadaka od hrane,ono sto mi putnici ostavimo kao smece na za to predvidjeno mesto,na svakih 30 min tj prolaskom vecih stanica cistaci prolaze kroz voz i ciste.
putnika.sa svih meridijana,ali svi govore istim jezikom..kulturno pedantno svako na.vreme ustaje radi.izlazka iz.voza u stanici gde mu je odrediste,osoblje obavestava na 3 strana jezika o vremenu ocekivanog dolaska i molbi da se postuje red i disciplina i sve nejasnoce da pitaju osoblje.
jednom recju..cisto,disciplina,kultura i pedantnost svih ..uzivanje za one koji putuju na duze relacije..
za zeljeznicare neke stvari za pouku i nauku a za putnike da cene i postuju tudji rad red i disciplinu

Chiko

pre 2 godine

Zar pruga ne treba ide do Budimpešte ? Kolika je tu razdaljina ? Da li će pruga moći da dozvoli te brzine jednog dana? Kolika je razlika izmedju održavanja vozova koji idu 300 i 200? Hoće li postojati prva i druga klasa? Zar mislite da će 2000 dinara omoguciti održavanje brzih vozova i pruge?

Bulidza ONE

pre 2 godine

A koje su cene putovanja brzim vozovima koje ste putovali, i njihovo poredenje sa avionim? I da li ima uticaja koliko ranije kupite kartu? Da li moze da se promeni datum ili odustane? Koliko prtljaga mozete da imate? Dajte malo vise informacija. I na primer kako doci do Pariza, Milana, Berlina najbrze vozom iz Srbije? Hvala unapred na trudu!

Svemirko

pre 2 godine

U Nemacko se skoro nigde ne vozi tih famoznih 300 kmh, prvo manji deo novih deonica je dozvoljen za te brzine, potpuno nova pruga Berlin München nudi vreme od 4 sata za 60 evra, ako se karta kupi nedelju dana u napred. Za mene licno razocaravajuce, jer ne nudi prednost u odnosu na avion ako se putuje poslovno u istom danu (doduse u vozu moze da se radi). Razlog za nize brzine je i naseljenost teritorije. U Nemackoj se takodje smatra da 300 kmh nije ekonomski isplativo, te se voz samo kada mora da se nadoknadi vreme i na deonicama gde je moguce. Na liniji Berlin Hamburg ICE ne ide nigde 300 Kmh, mislim cak ni 260, ja se ne secam da sam video brze od 220 kmh. Ovo napominjem samo da se zna sta da se realno ocekuje. Moje skromno msljenje je da bi Srbija silno profitirala od stabilne, ucestale i dobro organizovane zeleznicke veze od Subotice do Nisa pa i sa umerenijih 160 kmh (to vam je nesto kao u Portugalu izmedju Porto-a i Lisabona)! Inace, najlepsa voznja vozom koju sam ja ikada imao je od Madrida do Kordobe, 240 kmh maks brzina (ali je prosek ja mislim oko 200), karta je kostala 70 Evra pre 5 godina.

aco

pre 2 godine

nebitno koliko brzo ide voz...bitno je da je sve novo i da ima nov moderan voz...i tako da bude po celoj srbiji...pa makar isao samo 100 na sat...samo da se povezu gradovi u srbiji,juzno,severno,istocno i zapadno...kao u nemackoj ili austriji. naprimer ni u austriji nisu tako brzi vozovi ali je cela drzava povezana i moze se vozom gde god hoces...bitna je infrastruktura. tako da nemam nikaku zamerku za nestonovo sto se radi a potrebno je.

Čuki

pre 2 godine

Na zapadu je bolje ići vozom nego avionom. Putovao sam Amsterdam Pariz TGV. Dva sata i deset munuta. Do centra Pariza. Udobno, štampa, posluženje, internet veza

Otheym

pre 2 godine

Za sve vas koji kukate zašto nije 300km na sat.
Udaljenost između Beograda i Novog Sada vazdušnom linijom je oko 70km. Putnom linijom manje od 100km, da kažemo šinskom linijom 100km radi lakšeg računa (iako je sigurno manje). Dakle vozom koji ide 200 na sat se stiže za pola sata, vozom koji ide 300 na sat za 20 minuta (plus u oba slučaja vreme za ubrzavanje, usporavanje, ukrcavanje...), odnosno ušteda vremena bi bila 10 minuta!
Sa druge strane, pruga od 300km na sat je značajno skuplja.
1) Vozovi su značajno skuplji, takođe i rezervni delovi itd.
2) Infrastruktura je značajno kompleksnija i skuplja za održavanje
3) Troši se značajno više struje za samo kretanje vozova

U prevodu, da bi to bilo isplativo, karta bi morala da bude osetno skuplja. Da li bi se radije vozili deset minuta duže za 1000 dinara, ili deset minuta kraće za 2000 dinara?

Pruge od preko 300 km na sat se grade na udaljenim relacijama gde ta brzina može da dođe do izražaja i u bogatim zemljama kojima nije problem da finansiraju tako skupe projekte. Bolje da za taj novac ovu prugu produžimo i do Niša, nego da se bahatimo sa brzinama od kojih realno nemamo vajde.

Shkot

pre 2 godine

Danska, koja ima i tehničku i ekonomsku moć da kupi koji god sistem, upravo u aprilu kupila "najmanje" 100 (sto) setova vozova, uključujući servis i održavanje, za 20 milijardi kruna (oko 2,7 milijardi €). Njihova maksimalna brzina je upravo tih 200 km/č., jer, prema izjavi ministra, Danska je mala da bi imala brže vozove.

Tomas train

pre 2 godine

Ja cu se koristiti ovom prugom par puta godisnje i yo ovom verzijom direktno Bg-Ns. Znam da je mnogima skupo ali Srbiji treba brza veza izmedju vecih gradova. Brza pruga bi bila preskupa.
Poredjrnje sa Svedskom i Francudkom ne stoji. To su vodece zemlje u svijetu pored Japana. Svedska je jako velika zemlja i tri velika grada su jako udaljena(Malme, Stokholm,Geteborg) Oni moraju imati jako brzu prugu.
Pruga ima prednost nad avionom i autom i zbog zagadjivanha ce ta prednost rasti ali za prevoz prugom najvazniji je momenat da se dodatni prevoz (aerodrom-centar) brise , a i problem parkiranja nestaje.
Ako je stanica van grada, poslovni segment ai oni koji zbog svakodnevnog putovanja na posao nece koristiti prugu.
To je iskustvo svih evtopskih zemalja k takve linije du osudjene na propast.
Ako se stanica zove Centar a nalazi daleko od centra...zaboravi...

vaskez

pre 2 godine

Pitanje svega ovoga je naplata karata. Posto znamo svi kako kod nas sve fukcionise. Imao sam priliku da putujem vozom po celoj Evropi . Najbolju naplatu i organizaciju imaju Holandjani. Oni su napravili sistem da ti mozes da udjes unutra na stanicu i da odes na peron i udjes u voz niko te ne dira . Ali kad dodjes na destinaciju ti ne mozes da izadjes sa stanice bez karte . To je tako jednostavno ..

Stefan

pre 2 godine

Iskreno se nadam da ce kada se zavrsi pruga od severa do juga srbije inati dovoljno teretnih vozova stranih koji ce olacati ovo jer da se ne lazemo 1000 dinara je preskupo za srbiju i za ovako kratku deonicu a opet oremalo za odrzavanje.

Mislim da je ideja da teretni ovo placaju i nadam se da sam u oravu.