1. A ko je to otišao? Najbitniji poslovi su ostali u Londonu i Siti nastavlja da bude jedan od 2 najveća finansijska centra na svetu a London najveća i najbitnija metropola evropskog kontinenta. Financial Times je odradio detaljnu analizu koja to potvrđuje (12.12.2020 - Finance jobs stayed in London after Brexit vote)

  Preseljeno je par hiljada ljudi, većinom back office i middle office pozicije, dakle pozicije koje ne stvaraju pare i dodatnu vrednost. Bitno je za naglasiti - najbitniji poslovi, oni koji stvaraju pare i dodatnu vrednost, a to su FO pozicije su ostale u gradu i to redom FO u investicionim bankama (investment banking/corporate finance/m&a i coverage grupe, sales & trading..) i buyside/investitori (PE, HF, VC, AM itd).... niko se ne pomera iz Londona.
  Na evropskom kontinentu ne postoji ekvivalent britanskim zakonima, uređenosti finansijskog sistema i jednoj ispravnoj dozi kapitalizma.
  FO finansije = dovoljno novca za kvalitetan život, a kada se taj faktor ispuni, nijedan drugi grad u Evropi ne može parirati Londonu, sve je ispod.

  Kukanje vezano za London se dešava od strane ljudi koji ne zarađuju dovoljno pa im onda ništa ne valja. Mladi bračni par (28-31 god) sa 2 FO plate nakon 5 godina iskustva u američkim BB bankama = godišnji prihod 2x 250-300k GBP = 500/600k GBP prihod domaćinstva, ko to ima i ko se snašao on se ne seli i ne žali (a ovo je minimum, buyside plaća više)
  (25 Cabot Square, CW, London, UK, 18. april 2021 00:53)

  # Link komentara

 2. @majčin sin Niko iz Sitija nije glasao za Bregzit, a i ceo London je glasao velikom većinom za ostanak.
  (T, 18. april 2021 00:32)

  # Link komentara

 3. Ocekivano. Proslo je kolonijalno doba. London je izlaskom iz EU mnogo izgubio, a tek ce da gubi. Tko zna sto ce biti i sa Skotskom i S. Irskom. Ni ameri bez evrope ne bi vise mogli glumiti svetskog policajca. Sada je vreme nekih novih sila u nastajanju. Svet je na raskrnici. Stare sile ne zele priznati svoj poraz, a mlade sile zele svoj deo kolaca. Bojim se da u novom svetu vise nitko nece biti tako dominantan i vise nista nece biti kao sto je bilo. Nama to nece biti problem, ali kako ce to prihvatiti oni koji su naucili lepo ziveti na racun ostatka sveta, to cemo tek videti.
  (hm, 17. april 2021 22:58)

  # Link komentara

 4. Slazem se da je London nesto posebno, imate osecaj kao da ste u centru sveta, odatle strelice vode do Kanade, USA Australije, Juzne Afrike, Indije. Oseca se to jednostavno je u vazduhu, ta blizina okeana, spomenici bitkama na Krimu, ili Trafalgar itd. London je jedinstven, ali mislim da na duge staze gubi preimucstvo i to od strane Kineskih megalopolisa koji su vec sada centri svetske proizvodnje i razmene.
  (seljadin, 17. april 2021 22:43)

  # Link komentara

 5. . London je glavni grad zemaljske kugle, i to oseti svako ko je tamo kročio!
  (buhu, 17. april 2021 16:46)

  @ buhu
  I moje iskustvo i uverenje je isto. Ima fascinantnih i moćnih gradova ali London ima ono šta niko drugi nema. Ima kraljevsku poridicu, ima tradiciju, ima akumulisano političko iskustvo vladanja sa pola sveta, ima aristokraciju sa tradicijom, ima glamur, sjajne umetnike, ima famozan parlament (mislim na procedure i poslanike), famoznu arhitekturu, kombinacija starog i novog, ima sjajnu kulturu, muzeje, pabove, ima ekstra humor, ima razlićite ljude. Fascinantan u svakom smislu.
  (Dejo, 17. april 2021 20:51)

  # Link komentara

 6. (USA Forever, 17. april 2021 16:13

  Pola života evo živim u Londonu i rekao bih da je obrnuto. ne podcjenjujem New York Ali ipak je ovdje zanat ispečen još odavno.
  Veliki pozdrav
  (Alan Ford, 17. april 2021 20:03)

  # Link komentara

 7. Slazem se da je London centar upravljanja svega bitnog u danasnjem svetu!!!Njihov izlazak iz EU je sracunat i planski,bolje je izaci iz kuce kad spadne nekoliko crepova nego kad je celu srusi zemljotres jer onda za mnoge ukucane bude kasno...Ko razume shvati ce...
  (Profa, 17. april 2021 19:26)

  # Link komentara

 8. svi propadose, samo nama nikad bolje!
  (montoya, 17. april 2021 17:03)

  # Link komentara

 9. I dalje ne razumem ljude koji porede London i Njojork, Njujork je centar sveta u svakom smislu, dok je London obicna metropola sa losim vremenom
  (USA Forever, 17. april 2021 16:13)

  London je "globalniji" od NY koji je finansijski centar pre svega SAD pa ko sa strane dosao dobro dosao. Privreda VB je dosta manja od americke pa je jasno da je London kao finasijski centar slicanog obrta kao NY okretao dosta vise stranog kapitala, naravno ne samo iz EU vec i sa bliskog istoka, bivseg SSSR, Indije... Tako da Londonu je potrebnija globalizacija nego NY ili uskoro Sangaju a brexit nikako nije korak u tom smeru.
  (Baxuz, 17. april 2021 16:46)

  # Link komentara

 10. ma propadoše, samo se vi nadajte, Velika Britanija preko Amerike upravlja celim svetom, mnogo ste smešni, naročito poređenjem Njujorka i Londona. London je glavni grad zemaljske kugle, i to oseti svako ko je tamo kročio!
  (buhu, 17. april 2021 16:46)

  # Link komentara

 11. Suzu sam pustio
  (alex, 17. april 2021 16:28)

  # Link komentara

 12. Što je maca tražila, to je maca dobila ?
  (Majčin sin, 17. april 2021 16:20)

  # Link komentara

 13. I dalje ne razumem ljude koji porede London i Njojork, Njujork je centar sveta u svakom smislu, dok je London obicna metropola sa losim vremenom
  (USA Forever, 17. april 2021 16:13)

  # Link komentara