Četvrtak, 11.03.2021.

14:47

Nikad lakše prijaviti nekog za utaju poreza u Srbiji: Ufotkate telefonom i pošaljete anonimno

Preko besplatne aplikacije za pametne telefone "Poreski alarm" građani mogu da uočenu poresku nepravilnost brzo i lako prijave.

Izvor: Tanjug

Nikad lakše prijaviti nekog za utaju poreza u Srbiji: Ufotkate telefonom i pošaljete anonimno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

sitno

pre 3 godine

Нема потребе за оваквим мерама. Само пошаљете вашег инспектора на другу општину, купи човек нешто на меру и кад види да није добио рачун - ступи у акцију. Да сам ја инспектор, данас бих сигурно обишао 50 радњица. Не знам у чему је проблем, за радно време од 8 сати па целу општину може да обиђе. Не видим разлога за овакву апликацију, осим ако држава на тај начин хоће да нам каже - "није то наш посао, ми не можемо да постигнемо, него је то посао свих грађана". Мало морген. Држава свој посао који нормално фунционише у другим развијеним земљама хоће да "карикира" илити "мистификује". Код мог фризера, радње на меру и неке друге нико не издаје рачуне. У мом крају видим да то траје временски доста дуго, што значи да се "одомаћило", али исто тако значи да инспектор ту није прошао бар годину дана. Тако да ми грађани знамо да ли је испектор ту био скоро или није.

vampirbg

pre 3 godine

Tu ima vise problema. Prvo je da ta slika nije dokaz i jedino moze da se koristi kao naznaka da mozda ima krsenja zakona, ali poreski inspektori moraju da provere. Samim tim moguce su zloupotrebe (recimo mogu da da u PS napravim racun za sta god hocu i od bilo koje firme, odstampam to i onda saljem; jedan razlog je osveta a drugi moze biti da se poreska zatrpa laznim prijavama i samim tim sabotiraju i one prave).

Drugi problem je u anonimnosti. NIjedna poruka nije anonimna. U najmanju ruku ona sadrzi koji je uredjaj u pitanju, koji OS (to je sve u HTTP headeru), zna se kad je poslata i sa koje IP adrese sto znaci da se zna i lokacija korisnika u tom trenutku, a verovatno i identitet u slucaju da je koristio svoj telefon. Na stranu sto je moguce da app salje jos podataka. Kod iOS bar mora da te pita za IDFA pa ces znati da nesto tu ne valja dok kod Androida mzoe sta hoce :)

Kvrckvrc

pre 3 godine

Moze ali ako mi platite, ja da radim za dzabe vas posao, ne pada mi napamet!!!
(Oslobodioci Bgd, 11. mart 2021 18:54) # Link komentara

Nisi bas najbolje razumeo. Oni koji ne placaju porez rade direktno protiv tebe. Bice manje bolnica, skola, puteva. Tacno je da nisi nista zaradio, ali mozes puno da izgubis.

Džoni

pre 3 godine

Ako bude neka direktna finansijska nadoknada tipa dobiješ neke pare ako cinkariš za državu? Čisto da ne cinkarim za džabe, princip je u pitanju??

bezbol

pre 3 godine

Da li ima neka nagrada za anonimne?
Jer kontrola je posao zaposlenih u poreznoj, a oni bi da građani odrade posao za njih besplatno a njima plata. I još građanin moze da ima problem kad gazda sazna ko ga je prijavio. Još ovi iz porezne mogu da reketiraju prijavljenog npr. prijavljen neki kafić i porznik dođe u taj kafić i pozove gazdu i pokaže mu prijavu i pita da li da brisem ili da prijavu pišem? Prijavljeni ga pocasti sa kafom i konjakom i još nesto u dzep. A prijavljivač nije postigao ništa i još se izložio riziku.

Moler

pre 3 godine

Moze neka aplikacija za prijavljivanje nerada u javnom preduzecima i drzavnoj upravi. Evo gledam dana su Zelezniku dvojica rade troje lezi jedno 6 ih gleda.....
To su korisnici budzeta, mi ih placamo

Лујан

pre 3 godine

Ајмо цинкароши. Сликајте баке што продају цвеће. Радите посао пореске уместо њих.

Radijator

pre 3 godine

ja sam indiferentan prema ovoj vlasti, ali me uvek oduševi njihov stepen tehnološke nepismenosti. anonimno da bude ne može, jedino ako neko baš zna šta radi i uzme namenski telefon za tako nešto. pa i to je upitno. drugo, ne znam po kom to zakonu neko može da reaguje na osnovu slike ili snimka.
(ankh13, 11. mart 2021 17:44)

Za anonimnost si u pravu.
A za sliku ne vidim problem. Npr..narodni pevac za kog svi znamo da ne placa porez, uslika ga neko u skupom vozilu. Poreska proveri na koga se vodi i eto osnova za istragu. Ili mu slika kucu. Svejedno...lako je naci osnov.

ankh13

pre 3 godine

ja sam indiferentan prema ovoj vlasti, ali me uvek oduševi njihov stepen tehnološke nepismenosti. anonimno da bude ne može, jedino ako neko baš zna šta radi i uzme namenski telefon za tako nešto. pa i to je upitno. drugo, ne znam po kom to zakonu neko može da reaguje na osnovu slike ili snimka.

ptičica

pre 3 godine

Samo ako možete ovo da mi pojasnite: ako imam video nadzor u zgradi, to mora da bude jasno naznačeno, kao i u firmi. Komišiju naravno ne mogu da snimam, kao ni on mene.

Kako onda ovo fukncioniše? Da li sam u obavezi da prekršioca obavestim da ga snimam, pa tek onda mogu da okinem?

Zaista mi nije jasno, jer pomišljam da zbog ovoga mogu samo da imaju neprijatnosti oni koji snimaju i da će još za to i odgovarati. Ako može neko stručan, ne "stručan", da nam ovo pojasni.

Hvala unapred! Ptičica!

Hm

pre 3 godine

Anonimno al za malo. S telefona sa svojom IMEI, sim brojem, lokacijom baziranom bar na lbs, ako je čak i isključen gps, bazom kod operatera koje je vaš telefon sve kartice izmenjao i obrnuto. Plus još koješta što je aplikacija preuzela od vaših podataka kad ste kliknuli i agree.

Jovan

pre 3 godine

imao sam susret mene su cinkarili iz čiste pakosti i ljubomore, nism dugo čekao kad im se vratilo mnogo bolelo ali samo od sebe sa dušmanima nisam hteo da imam posla ali viša sila i ih opalila ja sam proša sve oporavio se nastavio dalje radim postojim oni i dalje nemaju ništa osim zlobe koja ih jede iznutra.

Rob Sinji

pre 3 godine

Evo ja hoću da prijavim parking servis što ne izdaje račune na moj izričit zahtev i poresku upravu što je odbila da reaguje kada sam joj isti taj parking servis lično prijavio za neizdavanje računa .

Bocko

pre 3 godine

Srbija, raj na zemlji za dousnike i cinkarose i ljude sumnjivog morala.
Da ste izmislili aplikaciju za prijavu politicara koji lazu ili koji nisu ispunili obecanja posle izbora bih i mogao da shvatim...

Aca

pre 3 godine

Ne razumem ljude koji to zovu cinkarenje, tužibaba i sl. Ti ljudi krše zakon. Da li njih treba štiti? Ja bih rekao da ne, treba proganjati sve one koji krše zakon.

Sumadinac Bre

pre 3 godine

Ispravno !
Bez poreza i pirekla imovine , kontrole stroge ... nema drzave ne srece da se izgradimo ko drustvo.
Do sad smo mafiji bili perfektna rupa za pranje para , niko nista ne pita

srba

pre 3 godine

Ako dobijamo potvrdu onda je naš identitet obrađen i negde sigurno upisan. Ako je tako, onda je i dostupan prekrsiocu. Taj softver treba da pregleda treća strana i da sertifikat da se podaci uzbunjivaca nigde ne čuvaju.

Inspektor Radiša

pre 3 godine

Ma ništa za džabe. Da se plaća, osnovica + doprinosi, pa još i nekako. Znači mi trebamo da radimo posao inspektora za džabe?

voodoo

pre 3 godine

Dzaba, to je trosenje para samo za taj sistem. Poreski radnici vec primaju platu i treba da su na terenu to da rade, ne mi da radimo njihov posao, vec ih placamo za to od tih istih poreza. Ja cu da prijavim nekog gazdu kluba u nekoj maloj sredini, a taj lik posluje 30+ godina sa neprijavljenim radnicima, bez fiskalnog, mutnim radnjama u lokalu, dilovanje droge, tuce stalno, buka u naseljenom mestu (odrzava svirke u otvorenoj basti oko koje su kuce) do 3-4 ujutru ... i niko ga ne dira 3 decenije, pored milion prijava. Sad kao takvog lokalni poreznik nece da upozori "e dobio sam preko aplikacije da mora da dodjem u kontrolu, aj skloni te neprijavljene radnike tad i tad i izdaj racune ..." A takve slicne treba da hvataju, takvi najvise muljaju i krse zakone, posle ovih velikih biznismena i politicara naravno. A ne kao onda kad su zatvorili coveku porodicnu radnjicu u kojoj kopira papire i prodaje neke magnete, jer nije izdao fiskalni za 30 dinara uslugu. Mislim realno treba i to da se uvede u red da bi bili kompletno uredjena drzava, ali koliko prevara i koje kolicine novce pojedini nekaznjeno otmu, ovo sto se radi, glumljenje drzave i sile na malom coveku koji zaradi 30 hiljada mesecno je poslednji potez u tom uredjenju kada se sve ostalo uredi i podigne standard onda zaista i taj sitni vlasnik porodicne zanatske radnje nema nikakvu potrebu da se mangupira i moze da bude legalan. Dotle juriti i kaznjavati ljude koji jedva sastavljaju kraj sa krajem dok veliki uzimaju milione je smesno.

Boba NS

pre 3 godine

S onzirom da onaj koji salje nema nikakvu odgovornost, svako ko ga nervira lepo mu namesti inspekciju. Ima da se u roku od odmah svori 300000 prijava pa nak inspektori razvrstavju sta je parvo a sta nije.
Samo s imanom i prezimnom, drugacije ce se pretvoriti u segu

bogy

pre 3 godine

vecu glupost nisu mogli da smisle. Ovo je opravdanje za korumpirane sluzbe koji ne rade svoj posao i "vezane" su im ruke, a dodatno podstice najgoru ljudsku osobinu.

strasno.

Moler

pre 3 godine

Moze neka aplikacija za prijavljivanje nerada u javnom preduzecima i drzavnoj upravi. Evo gledam dana su Zelezniku dvojica rade troje lezi jedno 6 ih gleda.....
To su korisnici budzeta, mi ih placamo

voodoo

pre 3 godine

Dzaba, to je trosenje para samo za taj sistem. Poreski radnici vec primaju platu i treba da su na terenu to da rade, ne mi da radimo njihov posao, vec ih placamo za to od tih istih poreza. Ja cu da prijavim nekog gazdu kluba u nekoj maloj sredini, a taj lik posluje 30+ godina sa neprijavljenim radnicima, bez fiskalnog, mutnim radnjama u lokalu, dilovanje droge, tuce stalno, buka u naseljenom mestu (odrzava svirke u otvorenoj basti oko koje su kuce) do 3-4 ujutru ... i niko ga ne dira 3 decenije, pored milion prijava. Sad kao takvog lokalni poreznik nece da upozori "e dobio sam preko aplikacije da mora da dodjem u kontrolu, aj skloni te neprijavljene radnike tad i tad i izdaj racune ..." A takve slicne treba da hvataju, takvi najvise muljaju i krse zakone, posle ovih velikih biznismena i politicara naravno. A ne kao onda kad su zatvorili coveku porodicnu radnjicu u kojoj kopira papire i prodaje neke magnete, jer nije izdao fiskalni za 30 dinara uslugu. Mislim realno treba i to da se uvede u red da bi bili kompletno uredjena drzava, ali koliko prevara i koje kolicine novce pojedini nekaznjeno otmu, ovo sto se radi, glumljenje drzave i sile na malom coveku koji zaradi 30 hiljada mesecno je poslednji potez u tom uredjenju kada se sve ostalo uredi i podigne standard onda zaista i taj sitni vlasnik porodicne zanatske radnje nema nikakvu potrebu da se mangupira i moze da bude legalan. Dotle juriti i kaznjavati ljude koji jedva sastavljaju kraj sa krajem dok veliki uzimaju milione je smesno.

Rob Sinji

pre 3 godine

Evo ja hoću da prijavim parking servis što ne izdaje račune na moj izričit zahtev i poresku upravu što je odbila da reaguje kada sam joj isti taj parking servis lično prijavio za neizdavanje računa .

Bocko

pre 3 godine

Srbija, raj na zemlji za dousnike i cinkarose i ljude sumnjivog morala.
Da ste izmislili aplikaciju za prijavu politicara koji lazu ili koji nisu ispunili obecanja posle izbora bih i mogao da shvatim...

Лујан

pre 3 godine

Ајмо цинкароши. Сликајте баке што продају цвеће. Радите посао пореске уместо њих.

bogy

pre 3 godine

vecu glupost nisu mogli da smisle. Ovo je opravdanje za korumpirane sluzbe koji ne rade svoj posao i "vezane" su im ruke, a dodatno podstice najgoru ljudsku osobinu.

strasno.

Hm

pre 3 godine

Anonimno al za malo. S telefona sa svojom IMEI, sim brojem, lokacijom baziranom bar na lbs, ako je čak i isključen gps, bazom kod operatera koje je vaš telefon sve kartice izmenjao i obrnuto. Plus još koješta što je aplikacija preuzela od vaših podataka kad ste kliknuli i agree.

bezbol

pre 3 godine

Da li ima neka nagrada za anonimne?
Jer kontrola je posao zaposlenih u poreznoj, a oni bi da građani odrade posao za njih besplatno a njima plata. I još građanin moze da ima problem kad gazda sazna ko ga je prijavio. Još ovi iz porezne mogu da reketiraju prijavljenog npr. prijavljen neki kafić i porznik dođe u taj kafić i pozove gazdu i pokaže mu prijavu i pita da li da brisem ili da prijavu pišem? Prijavljeni ga pocasti sa kafom i konjakom i još nesto u dzep. A prijavljivač nije postigao ništa i još se izložio riziku.

Inspektor Radiša

pre 3 godine

Ma ništa za džabe. Da se plaća, osnovica + doprinosi, pa još i nekako. Znači mi trebamo da radimo posao inspektora za džabe?

srba

pre 3 godine

Ako dobijamo potvrdu onda je naš identitet obrađen i negde sigurno upisan. Ako je tako, onda je i dostupan prekrsiocu. Taj softver treba da pregleda treća strana i da sertifikat da se podaci uzbunjivaca nigde ne čuvaju.

ptičica

pre 3 godine

Samo ako možete ovo da mi pojasnite: ako imam video nadzor u zgradi, to mora da bude jasno naznačeno, kao i u firmi. Komišiju naravno ne mogu da snimam, kao ni on mene.

Kako onda ovo fukncioniše? Da li sam u obavezi da prekršioca obavestim da ga snimam, pa tek onda mogu da okinem?

Zaista mi nije jasno, jer pomišljam da zbog ovoga mogu samo da imaju neprijatnosti oni koji snimaju i da će još za to i odgovarati. Ako može neko stručan, ne "stručan", da nam ovo pojasni.

Hvala unapred! Ptičica!

Džoni

pre 3 godine

Ako bude neka direktna finansijska nadoknada tipa dobiješ neke pare ako cinkariš za državu? Čisto da ne cinkarim za džabe, princip je u pitanju??

ankh13

pre 3 godine

ja sam indiferentan prema ovoj vlasti, ali me uvek oduševi njihov stepen tehnološke nepismenosti. anonimno da bude ne može, jedino ako neko baš zna šta radi i uzme namenski telefon za tako nešto. pa i to je upitno. drugo, ne znam po kom to zakonu neko može da reaguje na osnovu slike ili snimka.

Jovan

pre 3 godine

imao sam susret mene su cinkarili iz čiste pakosti i ljubomore, nism dugo čekao kad im se vratilo mnogo bolelo ali samo od sebe sa dušmanima nisam hteo da imam posla ali viša sila i ih opalila ja sam proša sve oporavio se nastavio dalje radim postojim oni i dalje nemaju ništa osim zlobe koja ih jede iznutra.

Boba NS

pre 3 godine

S onzirom da onaj koji salje nema nikakvu odgovornost, svako ko ga nervira lepo mu namesti inspekciju. Ima da se u roku od odmah svori 300000 prijava pa nak inspektori razvrstavju sta je parvo a sta nije.
Samo s imanom i prezimnom, drugacije ce se pretvoriti u segu

Radijator

pre 3 godine

ja sam indiferentan prema ovoj vlasti, ali me uvek oduševi njihov stepen tehnološke nepismenosti. anonimno da bude ne može, jedino ako neko baš zna šta radi i uzme namenski telefon za tako nešto. pa i to je upitno. drugo, ne znam po kom to zakonu neko može da reaguje na osnovu slike ili snimka.
(ankh13, 11. mart 2021 17:44)

Za anonimnost si u pravu.
A za sliku ne vidim problem. Npr..narodni pevac za kog svi znamo da ne placa porez, uslika ga neko u skupom vozilu. Poreska proveri na koga se vodi i eto osnova za istragu. Ili mu slika kucu. Svejedno...lako je naci osnov.

Aca

pre 3 godine

Ne razumem ljude koji to zovu cinkarenje, tužibaba i sl. Ti ljudi krše zakon. Da li njih treba štiti? Ja bih rekao da ne, treba proganjati sve one koji krše zakon.

Sumadinac Bre

pre 3 godine

Ispravno !
Bez poreza i pirekla imovine , kontrole stroge ... nema drzave ne srece da se izgradimo ko drustvo.
Do sad smo mafiji bili perfektna rupa za pranje para , niko nista ne pita

sitno

pre 3 godine

Нема потребе за оваквим мерама. Само пошаљете вашег инспектора на другу општину, купи човек нешто на меру и кад види да није добио рачун - ступи у акцију. Да сам ја инспектор, данас бих сигурно обишао 50 радњица. Не знам у чему је проблем, за радно време од 8 сати па целу општину може да обиђе. Не видим разлога за овакву апликацију, осим ако држава на тај начин хоће да нам каже - "није то наш посао, ми не можемо да постигнемо, него је то посао свих грађана". Мало морген. Држава свој посао који нормално фунционише у другим развијеним земљама хоће да "карикира" илити "мистификује". Код мог фризера, радње на меру и неке друге нико не издаје рачуне. У мом крају видим да то траје временски доста дуго, што значи да се "одомаћило", али исто тако значи да инспектор ту није прошао бар годину дана. Тако да ми грађани знамо да ли је испектор ту био скоро или није.

vampirbg

pre 3 godine

Tu ima vise problema. Prvo je da ta slika nije dokaz i jedino moze da se koristi kao naznaka da mozda ima krsenja zakona, ali poreski inspektori moraju da provere. Samim tim moguce su zloupotrebe (recimo mogu da da u PS napravim racun za sta god hocu i od bilo koje firme, odstampam to i onda saljem; jedan razlog je osveta a drugi moze biti da se poreska zatrpa laznim prijavama i samim tim sabotiraju i one prave).

Drugi problem je u anonimnosti. NIjedna poruka nije anonimna. U najmanju ruku ona sadrzi koji je uredjaj u pitanju, koji OS (to je sve u HTTP headeru), zna se kad je poslata i sa koje IP adrese sto znaci da se zna i lokacija korisnika u tom trenutku, a verovatno i identitet u slucaju da je koristio svoj telefon. Na stranu sto je moguce da app salje jos podataka. Kod iOS bar mora da te pita za IDFA pa ces znati da nesto tu ne valja dok kod Androida mzoe sta hoce :)

Kvrckvrc

pre 3 godine

Moze ali ako mi platite, ja da radim za dzabe vas posao, ne pada mi napamet!!!
(Oslobodioci Bgd, 11. mart 2021 18:54) # Link komentara

Nisi bas najbolje razumeo. Oni koji ne placaju porez rade direktno protiv tebe. Bice manje bolnica, skola, puteva. Tacno je da nisi nista zaradio, ali mozes puno da izgubis.

Aca

pre 3 godine

Ne razumem ljude koji to zovu cinkarenje, tužibaba i sl. Ti ljudi krše zakon. Da li njih treba štiti? Ja bih rekao da ne, treba proganjati sve one koji krše zakon.

Sumadinac Bre

pre 3 godine

Ispravno !
Bez poreza i pirekla imovine , kontrole stroge ... nema drzave ne srece da se izgradimo ko drustvo.
Do sad smo mafiji bili perfektna rupa za pranje para , niko nista ne pita

Kvrckvrc

pre 3 godine

Moze ali ako mi platite, ja da radim za dzabe vas posao, ne pada mi napamet!!!
(Oslobodioci Bgd, 11. mart 2021 18:54) # Link komentara

Nisi bas najbolje razumeo. Oni koji ne placaju porez rade direktno protiv tebe. Bice manje bolnica, skola, puteva. Tacno je da nisi nista zaradio, ali mozes puno da izgubis.

Radijator

pre 3 godine

ja sam indiferentan prema ovoj vlasti, ali me uvek oduševi njihov stepen tehnološke nepismenosti. anonimno da bude ne može, jedino ako neko baš zna šta radi i uzme namenski telefon za tako nešto. pa i to je upitno. drugo, ne znam po kom to zakonu neko može da reaguje na osnovu slike ili snimka.
(ankh13, 11. mart 2021 17:44)

Za anonimnost si u pravu.
A za sliku ne vidim problem. Npr..narodni pevac za kog svi znamo da ne placa porez, uslika ga neko u skupom vozilu. Poreska proveri na koga se vodi i eto osnova za istragu. Ili mu slika kucu. Svejedno...lako je naci osnov.

Jovan

pre 3 godine

imao sam susret mene su cinkarili iz čiste pakosti i ljubomore, nism dugo čekao kad im se vratilo mnogo bolelo ali samo od sebe sa dušmanima nisam hteo da imam posla ali viša sila i ih opalila ja sam proša sve oporavio se nastavio dalje radim postojim oni i dalje nemaju ništa osim zlobe koja ih jede iznutra.

Лујан

pre 3 godine

Ајмо цинкароши. Сликајте баке што продају цвеће. Радите посао пореске уместо њих.

bogy

pre 3 godine

vecu glupost nisu mogli da smisle. Ovo je opravdanje za korumpirane sluzbe koji ne rade svoj posao i "vezane" su im ruke, a dodatno podstice najgoru ljudsku osobinu.

strasno.

Bocko

pre 3 godine

Srbija, raj na zemlji za dousnike i cinkarose i ljude sumnjivog morala.
Da ste izmislili aplikaciju za prijavu politicara koji lazu ili koji nisu ispunili obecanja posle izbora bih i mogao da shvatim...

Džoni

pre 3 godine

Ako bude neka direktna finansijska nadoknada tipa dobiješ neke pare ako cinkariš za državu? Čisto da ne cinkarim za džabe, princip je u pitanju??

Boba NS

pre 3 godine

S onzirom da onaj koji salje nema nikakvu odgovornost, svako ko ga nervira lepo mu namesti inspekciju. Ima da se u roku od odmah svori 300000 prijava pa nak inspektori razvrstavju sta je parvo a sta nije.
Samo s imanom i prezimnom, drugacije ce se pretvoriti u segu

Hm

pre 3 godine

Anonimno al za malo. S telefona sa svojom IMEI, sim brojem, lokacijom baziranom bar na lbs, ako je čak i isključen gps, bazom kod operatera koje je vaš telefon sve kartice izmenjao i obrnuto. Plus još koješta što je aplikacija preuzela od vaših podataka kad ste kliknuli i agree.

voodoo

pre 3 godine

Dzaba, to je trosenje para samo za taj sistem. Poreski radnici vec primaju platu i treba da su na terenu to da rade, ne mi da radimo njihov posao, vec ih placamo za to od tih istih poreza. Ja cu da prijavim nekog gazdu kluba u nekoj maloj sredini, a taj lik posluje 30+ godina sa neprijavljenim radnicima, bez fiskalnog, mutnim radnjama u lokalu, dilovanje droge, tuce stalno, buka u naseljenom mestu (odrzava svirke u otvorenoj basti oko koje su kuce) do 3-4 ujutru ... i niko ga ne dira 3 decenije, pored milion prijava. Sad kao takvog lokalni poreznik nece da upozori "e dobio sam preko aplikacije da mora da dodjem u kontrolu, aj skloni te neprijavljene radnike tad i tad i izdaj racune ..." A takve slicne treba da hvataju, takvi najvise muljaju i krse zakone, posle ovih velikih biznismena i politicara naravno. A ne kao onda kad su zatvorili coveku porodicnu radnjicu u kojoj kopira papire i prodaje neke magnete, jer nije izdao fiskalni za 30 dinara uslugu. Mislim realno treba i to da se uvede u red da bi bili kompletno uredjena drzava, ali koliko prevara i koje kolicine novce pojedini nekaznjeno otmu, ovo sto se radi, glumljenje drzave i sile na malom coveku koji zaradi 30 hiljada mesecno je poslednji potez u tom uredjenju kada se sve ostalo uredi i podigne standard onda zaista i taj sitni vlasnik porodicne zanatske radnje nema nikakvu potrebu da se mangupira i moze da bude legalan. Dotle juriti i kaznjavati ljude koji jedva sastavljaju kraj sa krajem dok veliki uzimaju milione je smesno.

bezbol

pre 3 godine

Da li ima neka nagrada za anonimne?
Jer kontrola je posao zaposlenih u poreznoj, a oni bi da građani odrade posao za njih besplatno a njima plata. I još građanin moze da ima problem kad gazda sazna ko ga je prijavio. Još ovi iz porezne mogu da reketiraju prijavljenog npr. prijavljen neki kafić i porznik dođe u taj kafić i pozove gazdu i pokaže mu prijavu i pita da li da brisem ili da prijavu pišem? Prijavljeni ga pocasti sa kafom i konjakom i još nesto u dzep. A prijavljivač nije postigao ništa i još se izložio riziku.

ptičica

pre 3 godine

Samo ako možete ovo da mi pojasnite: ako imam video nadzor u zgradi, to mora da bude jasno naznačeno, kao i u firmi. Komišiju naravno ne mogu da snimam, kao ni on mene.

Kako onda ovo fukncioniše? Da li sam u obavezi da prekršioca obavestim da ga snimam, pa tek onda mogu da okinem?

Zaista mi nije jasno, jer pomišljam da zbog ovoga mogu samo da imaju neprijatnosti oni koji snimaju i da će još za to i odgovarati. Ako može neko stručan, ne "stručan", da nam ovo pojasni.

Hvala unapred! Ptičica!

ankh13

pre 3 godine

ja sam indiferentan prema ovoj vlasti, ali me uvek oduševi njihov stepen tehnološke nepismenosti. anonimno da bude ne može, jedino ako neko baš zna šta radi i uzme namenski telefon za tako nešto. pa i to je upitno. drugo, ne znam po kom to zakonu neko može da reaguje na osnovu slike ili snimka.

Moler

pre 3 godine

Moze neka aplikacija za prijavljivanje nerada u javnom preduzecima i drzavnoj upravi. Evo gledam dana su Zelezniku dvojica rade troje lezi jedno 6 ih gleda.....
To su korisnici budzeta, mi ih placamo

Inspektor Radiša

pre 3 godine

Ma ništa za džabe. Da se plaća, osnovica + doprinosi, pa još i nekako. Znači mi trebamo da radimo posao inspektora za džabe?

Rob Sinji

pre 3 godine

Evo ja hoću da prijavim parking servis što ne izdaje račune na moj izričit zahtev i poresku upravu što je odbila da reaguje kada sam joj isti taj parking servis lično prijavio za neizdavanje računa .

srba

pre 3 godine

Ako dobijamo potvrdu onda je naš identitet obrađen i negde sigurno upisan. Ako je tako, onda je i dostupan prekrsiocu. Taj softver treba da pregleda treća strana i da sertifikat da se podaci uzbunjivaca nigde ne čuvaju.

sitno

pre 3 godine

Нема потребе за оваквим мерама. Само пошаљете вашег инспектора на другу општину, купи човек нешто на меру и кад види да није добио рачун - ступи у акцију. Да сам ја инспектор, данас бих сигурно обишао 50 радњица. Не знам у чему је проблем, за радно време од 8 сати па целу општину може да обиђе. Не видим разлога за овакву апликацију, осим ако држава на тај начин хоће да нам каже - "није то наш посао, ми не можемо да постигнемо, него је то посао свих грађана". Мало морген. Држава свој посао који нормално фунционише у другим развијеним земљама хоће да "карикира" илити "мистификује". Код мог фризера, радње на меру и неке друге нико не издаје рачуне. У мом крају видим да то траје временски доста дуго, што значи да се "одомаћило", али исто тако значи да инспектор ту није прошао бар годину дана. Тако да ми грађани знамо да ли је испектор ту био скоро или није.

vampirbg

pre 3 godine

Tu ima vise problema. Prvo je da ta slika nije dokaz i jedino moze da se koristi kao naznaka da mozda ima krsenja zakona, ali poreski inspektori moraju da provere. Samim tim moguce su zloupotrebe (recimo mogu da da u PS napravim racun za sta god hocu i od bilo koje firme, odstampam to i onda saljem; jedan razlog je osveta a drugi moze biti da se poreska zatrpa laznim prijavama i samim tim sabotiraju i one prave).

Drugi problem je u anonimnosti. NIjedna poruka nije anonimna. U najmanju ruku ona sadrzi koji je uredjaj u pitanju, koji OS (to je sve u HTTP headeru), zna se kad je poslata i sa koje IP adrese sto znaci da se zna i lokacija korisnika u tom trenutku, a verovatno i identitet u slucaju da je koristio svoj telefon. Na stranu sto je moguce da app salje jos podataka. Kod iOS bar mora da te pita za IDFA pa ces znati da nesto tu ne valja dok kod Androida mzoe sta hoce :)