Ponedeljak, 08.03.2021.

21:40

Susedi analiziraju: Sledeći cilj Hrvatske - dostići Rumuniju

Bez reformi nema dodatnog novca ni za jedan sektor.

Izvor: Index

Susedi analiziraju: Sledeæi cilj Hrvatske - dostiæi Rumuniju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Edgar

pre 3 godine

Kada čitam komentare zapitam se da li sam išao u školu u Srbiji i da li smo učili istu istoriju.
Spominjete, Rumuniju, Mađarsku, i Bugarsku od pre 30 godina kao siromašne zemlje i kukate kako ih nikada nećemo stići.
Koliko ja znam Bugarska je bila carstvo kad Srbije nije ni bilo, drugo Mađari, njima je knez Lazar bio vazal i zato je morao da ratuje s Turcima jer nije birao između neba i zemlje već kome će biti vazal.
Govorimo o Budimpešti koja ima metro 100 godina a mi ga ni danas nemamo.
Jeste li svesni da se sve okreće kod nas, kod njih i u celom svetu?
Srbijo među šljivama!
Samo kukajte i nemojte ništa raditi za vas će i Albanija biti Švajcarska.

Mikloš Salamander

pre 3 godine

Ne mogu se uporedjivati Hrvati sa Rumunijom jer su oni 5 puta veci a i imaju 5 puta vise stanovnik.Rumunija je ekonomski mnogo napredovala zadnjih desetak godina,medjutim problem je taj sto je u tom periodu izgubila oko 2-3 miliona stanovnika!.

mare

pre 3 godine

Razlika u platama između Hrvatske i Rumunije je u javnoj potrošnji i većem javnom dugu. Na primer, Hrvatska se zaduži i onda četi činovnicima podeli plate oko 1000€ i razne privilegije i tako veštački podižu zaradu.

Dragan

pre 3 godine

Koji smo mi jadnici, kad kazem mi mislim i na nas i na hrvate. Oni se porede sa rumunijom a mi sa bugarskom a to su zemlje koje su bile nevidjena beda 1990 pa cak i 2000 za nas. A gledajte ih sad? Necemo ih nikad stici vec su oni nas prestigli. Isao sam sa firmom 2002 u rumuniju, znaci posle ratova, sankcija, bombardovanja i nisam mogao da verujem kako jadno oni zive i za koliko rade. A danas 20g kasnije mozemo samo da sanjamo njihov standard. A bugari, rumuni i madjari su dolazili kod nas u jugoslaviju da nadnice, za njih smo bili nemacka tad. Hocu samo da kazem da mi kolektivno nazadujemo zahvaljujuci korumpiranoj crvenoj bandi koja jos uvek jase. Sto se tice poredjenja mi treba sa cesima da se poredimo jer smo 91 imali isti bdp i slicnu populaciju a za hrvate ne znam, oni mozda sa kiprom ili irskom.

GameStop

pre 3 godine

Ovaj tekst zapravo odslikava ružičasto stanje. U realnosti, Rumuniju je napustila gomila ljudi, pa taj deo "per capita" Ne postoji. Takodje, Rumunija je imala mizerne plate i mnogo je veća zemlja pa se u nju ulagalo iz tog razloga. Potom, ona je blizu Ruske interesne zone pa se u nju ulagalo na silu. Dalje, taj IT ekonomski tigar je pre svega dovukao Outsourcing centre što I nije creme de la creme IT tehnologije, već se takvi centri otvaraju tamo gde je jeftina radna snaga. U Rumuniji vlada beskrajna korupcija: čak puteve nemaju zato što neće da ih grade iz sredstava EU jer kada se uzmu sredstva EU, tada EU kontroliše stvari i nema mogućnosti da se krade. Zato Rumunija praktično ima puteve još iz vremena komunizma, od Bukurešt do Temisvara putuju 9 sati što je poražavajuće.

Imaju određeni broj beskrajno bogatih ljudi, vlasnike zgrada, čitavih kvartova, dok sa druge strane ogroman broj njih grca.

Industrijalizacija je bila bazirana na jeftino radnoj snazi i želji EU i zapadnih centara moći da se Rumunija što pre pokaza kako je dobro što su izvučeni od ruskog uticaja ali ista sada mora da uspori: u Rumuniji više nema radne snage. Nezaposlenost u Temisvaru i Bukurešt je oko 0% pa fabrike jedne drugima otimaju radnike i dižu plate. Neke zapadne firme su već počele da zatvaraju svoje fabrike i svi radnici su se istog dana zaposlili u drugim fabrikama.

Gomila zapadnih firmi je tamo otvorila svoja predstavnistva iako Rumunija zapravo ima očajan geostrsteski položaj što se opet može objasniti samo željom da se Rumunija odvoji od Rusije što pre.

Sa gomilom toga se Cro ne može takmičiti jer je ona dušom i telom uz Vatikan i Zapad pa i nema razloga u nju ulagati jer ona svoj kurs promeniti neće, dok bi se Rumuni brzo okrenuli na drugu stranu da im nije dobro. Rumunija ima i svoju naftu i neuporedivo je veća od CRO i biće zanimljivo videti dokle su "gospodari sveta" spremni da guraju Rumunski životni standard koji i nije poseban za običnog čoveka već samo za gomilu stranaca koji tamo žive i određuje i sloj domaćih koji rade u stranim firmama ili domaćim firmama koje drže stranci koji žive u Rumuniji.

Yosemite sam

pre 3 godine

Rumunija je bogata zemlja, i to ne samo prirodnim resursima - a imaju i naftu - nego pre svega ljudskim. Vecina stanovnistva je u radno sposobnom dobu, pri tome znacajan deo super obrazovanih koji govori jezike. To se desilo pre svega zahvaljujuci populacionoj (i obrazovnoj) politici Causeskog 70ih i 80ih godina proslog veka. Sa druge strane, to ima i svoju tamnu stranu medalje:
1) oko 3 miliona tog stanovnistva je moralo da napusti zemlju, prosto nema dovoljno posla za toliki broj radno sposobnih; i
2) mnogo ozbiljnijiji je problem penzionog i zdravstvenog osiguranja kada ta generacija dospe u trece doba, tj ne budu vise u radno sposobnim godinama. Poznajem dosta Rumuna koji borave u Nemackoj 5 godina ne bi li stekli pravo na nemacku penziju pa se onda vracaju u Rumuniju, a to su oni malobrojni. Ogromna vecina ce prenapregnuti ekonomiju, i to ce se desiti vec za 20ak god

seljadin

pre 3 godine

sam ulazak zemlje u EU podize plate za najmanje 50%, zato sto 50% radne snage odlazi, ostaju oni koji su bolje placeni ili gazde moraju vise platiti, prost racun, oni koji ne mogu platiti radnike, i sami put pod noge !

neo

pre 3 godine

nominalni bruto domaci proizvod po glavi stanovnika u hr za 2020.godinu po MMF-u je 14000$, to znaci da toliko u proseku posle odbijanja poreza i doprinosa zaradi covek u Hrvatskoj za godinu dana dok je u Rumuniji taj broj 12000$. Medjutim, po bdp po paritetu kupovne moci je kod Rumunije 30000$ a kod Hrvatske 27000$, sto znaci da Rumunija ima malo jacu kupovnu moc.

ono sto bi nas vise trebalo da interesuje od uporedjivanja Hrvatske i Rumunije jeste gde smo mi u svemu tome. Naime, nominalni bdp Srbije koji je prognoziran po MMFu za 2020 godinu je svega 8500$ te nas takav rezultat stavlja daleko ispod na listi, ispod Bugarske s kojom se uporedujemo koja ima nominal bdp 9800$, ali i iza Palaua (14000), Naurua, Antigve i Barbude i tako dalje. Ono sto je za pohvalu jeste da smo prestigli Crnu Goru, ali nazalost, ne toliko nasim napretkom koliko njihovim padom za citavih 1000$, zbog situacije ekonomije u vezi za pandemijom koronavirusa.

opet, treba sto vise ovakvih statistickih clanaka, ali da se pokusa ukljuciti i Srbija u komparaciju kako bismo bili svesni stanja u nasoj drzavi. pozdrav

Miksx

pre 3 godine

Uf nema sanse Rumuni imaju nevidjen razvoj ekonomije. Njihov problem je taj sto su izgubili gotovo 3 miliona stanovnika od ulazka u EU pa su im neki delovi zemlje postali pustos.

dugu

pre 3 godine

Rumuni još uvek imaju manje plate od hrvata za 200 eura. A po nominalnom bdp-u po stanovniku stići će hrvate za 2 godine(po projekcijama rasta) , dakle još uvek nisu. Hrvatska nažalost pored reforme pravosudja mora proći krug reformi u sferi ekonomije, zamrzavanje potrošnje i posledično godine anemicnog ekonomskog rasta, da bi se smanjio javni dug i time otvorila vrata za smanjenje poreskog opterećenja koji je pravi motor rasta privrede.

srebroljub

pre 3 godine

Ja kad sam išao u osnovnu školu osamdesetih rumuni su bili teška sirotinja a vidi ih sad od kako su uveli demokratiju i smaknuli Čaušeskua

Predrag

pre 3 godine

Smešno je porediti Hrvatsku i Ruminiju. Rumunija je nekoliko puta veća zemlja od Hrvatske i po površini i po broju stanovnika. Ruminija ima 20 mil. stanovnika, Hr, 4 mil. Rumuniji je turziam samo jedna od grana njene privrede, u Hr je oslonac. Kako bude vreme prolazila Rumunija će biti sve dalje od Hr, planovi Hr da dosegnu Rumune su iluzorni.
(dragan, 8. mart 2021 22:27)



Rumunija ukupni bdp 585 milijardi dolara hrvatska 112 milijardi.
Per capita iliti po glavi stanovnika Rumunija 30,141 hrvatska 27,681

dragan

pre 3 godine

Smešno je porediti Hrvatsku i Ruminiju. Rumunija je nekoliko puta veća zemlja od Hrvatske i po površini i po broju stanovnika. Ruminija ima 20 mil. stanovnika, Hr, 4 mil. Rumuniji je turziam samo jedna od grana njene privrede, u Hr je oslonac. Kako bude vreme prolazila Rumunija će biti sve dalje od Hr, planovi Hr da dosegnu Rumune su iluzorni.

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

1988 godine kod mene ćale otišao u Rumuniju i od mesečne plate u Viskozi sredio prizemlje i sprat na novoj kući sve u fulu. Znači stolarija, prozori, pločice, kupatilo, kreveti, stolovi... Sa velikim kamionom otiš’o. Sad kada bi ja sa najvećim BDP i najvećim minimalcem na svetu otiš’o u Rumuniju mog’o bi da kupim luster i to ako je na sniženju. Hahahahahhaha

Milan Z.

pre 3 godine

Rumuni se na vreme oslobodili komunista i polako, ali sigurno idu napred. Naravno da je i njih korona zaustavila, ali ne sumnjam u njih. A mi? Mi se jos nikoga nismo oslobodili i tapkamo u mestu. Jedino u nasim medijima smo ekonomski tigar. Da, jos i u vakcinama.

mild

pre 3 godine

Izvoz i industrija su kljucne reci.Najbolji nacin za razvoj i napredak na ovom prostoru kojim su posle sve ozbiljne zemlje centralne Evrope.Hrvati naravno nisu nego su mislili imamo 10 milijardi od turizma godisnje,od toga cemo ziveti narednih 200 godina.Pa ne ide to tako rodjaci vise.

Milan Z.

pre 3 godine

Rumuni se na vreme oslobodili komunista i polako, ali sigurno idu napred. Naravno da je i njih korona zaustavila, ali ne sumnjam u njih. A mi? Mi se jos nikoga nismo oslobodili i tapkamo u mestu. Jedino u nasim medijima smo ekonomski tigar. Da, jos i u vakcinama.

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

1988 godine kod mene ćale otišao u Rumuniju i od mesečne plate u Viskozi sredio prizemlje i sprat na novoj kući sve u fulu. Znači stolarija, prozori, pločice, kupatilo, kreveti, stolovi... Sa velikim kamionom otiš’o. Sad kada bi ja sa najvećim BDP i najvećim minimalcem na svetu otiš’o u Rumuniju mog’o bi da kupim luster i to ako je na sniženju. Hahahahahhaha

neo

pre 3 godine

nominalni bruto domaci proizvod po glavi stanovnika u hr za 2020.godinu po MMF-u je 14000$, to znaci da toliko u proseku posle odbijanja poreza i doprinosa zaradi covek u Hrvatskoj za godinu dana dok je u Rumuniji taj broj 12000$. Medjutim, po bdp po paritetu kupovne moci je kod Rumunije 30000$ a kod Hrvatske 27000$, sto znaci da Rumunija ima malo jacu kupovnu moc.

ono sto bi nas vise trebalo da interesuje od uporedjivanja Hrvatske i Rumunije jeste gde smo mi u svemu tome. Naime, nominalni bdp Srbije koji je prognoziran po MMFu za 2020 godinu je svega 8500$ te nas takav rezultat stavlja daleko ispod na listi, ispod Bugarske s kojom se uporedujemo koja ima nominal bdp 9800$, ali i iza Palaua (14000), Naurua, Antigve i Barbude i tako dalje. Ono sto je za pohvalu jeste da smo prestigli Crnu Goru, ali nazalost, ne toliko nasim napretkom koliko njihovim padom za citavih 1000$, zbog situacije ekonomije u vezi za pandemijom koronavirusa.

opet, treba sto vise ovakvih statistickih clanaka, ali da se pokusa ukljuciti i Srbija u komparaciju kako bismo bili svesni stanja u nasoj drzavi. pozdrav

srebroljub

pre 3 godine

Ja kad sam išao u osnovnu školu osamdesetih rumuni su bili teška sirotinja a vidi ih sad od kako su uveli demokratiju i smaknuli Čaušeskua

mild

pre 3 godine

Izvoz i industrija su kljucne reci.Najbolji nacin za razvoj i napredak na ovom prostoru kojim su posle sve ozbiljne zemlje centralne Evrope.Hrvati naravno nisu nego su mislili imamo 10 milijardi od turizma godisnje,od toga cemo ziveti narednih 200 godina.Pa ne ide to tako rodjaci vise.

seljadin

pre 3 godine

sam ulazak zemlje u EU podize plate za najmanje 50%, zato sto 50% radne snage odlazi, ostaju oni koji su bolje placeni ili gazde moraju vise platiti, prost racun, oni koji ne mogu platiti radnike, i sami put pod noge !

dragan

pre 3 godine

Smešno je porediti Hrvatsku i Ruminiju. Rumunija je nekoliko puta veća zemlja od Hrvatske i po površini i po broju stanovnika. Ruminija ima 20 mil. stanovnika, Hr, 4 mil. Rumuniji je turziam samo jedna od grana njene privrede, u Hr je oslonac. Kako bude vreme prolazila Rumunija će biti sve dalje od Hr, planovi Hr da dosegnu Rumune su iluzorni.

Miksx

pre 3 godine

Uf nema sanse Rumuni imaju nevidjen razvoj ekonomije. Njihov problem je taj sto su izgubili gotovo 3 miliona stanovnika od ulazka u EU pa su im neki delovi zemlje postali pustos.

Predrag

pre 3 godine

Smešno je porediti Hrvatsku i Ruminiju. Rumunija je nekoliko puta veća zemlja od Hrvatske i po površini i po broju stanovnika. Ruminija ima 20 mil. stanovnika, Hr, 4 mil. Rumuniji je turziam samo jedna od grana njene privrede, u Hr je oslonac. Kako bude vreme prolazila Rumunija će biti sve dalje od Hr, planovi Hr da dosegnu Rumune su iluzorni.
(dragan, 8. mart 2021 22:27)



Rumunija ukupni bdp 585 milijardi dolara hrvatska 112 milijardi.
Per capita iliti po glavi stanovnika Rumunija 30,141 hrvatska 27,681

dugu

pre 3 godine

Rumuni još uvek imaju manje plate od hrvata za 200 eura. A po nominalnom bdp-u po stanovniku stići će hrvate za 2 godine(po projekcijama rasta) , dakle još uvek nisu. Hrvatska nažalost pored reforme pravosudja mora proći krug reformi u sferi ekonomije, zamrzavanje potrošnje i posledično godine anemicnog ekonomskog rasta, da bi se smanjio javni dug i time otvorila vrata za smanjenje poreskog opterećenja koji je pravi motor rasta privrede.

Edgar

pre 3 godine

Kada čitam komentare zapitam se da li sam išao u školu u Srbiji i da li smo učili istu istoriju.
Spominjete, Rumuniju, Mađarsku, i Bugarsku od pre 30 godina kao siromašne zemlje i kukate kako ih nikada nećemo stići.
Koliko ja znam Bugarska je bila carstvo kad Srbije nije ni bilo, drugo Mađari, njima je knez Lazar bio vazal i zato je morao da ratuje s Turcima jer nije birao između neba i zemlje već kome će biti vazal.
Govorimo o Budimpešti koja ima metro 100 godina a mi ga ni danas nemamo.
Jeste li svesni da se sve okreće kod nas, kod njih i u celom svetu?
Srbijo među šljivama!
Samo kukajte i nemojte ništa raditi za vas će i Albanija biti Švajcarska.

GameStop

pre 3 godine

Ovaj tekst zapravo odslikava ružičasto stanje. U realnosti, Rumuniju je napustila gomila ljudi, pa taj deo "per capita" Ne postoji. Takodje, Rumunija je imala mizerne plate i mnogo je veća zemlja pa se u nju ulagalo iz tog razloga. Potom, ona je blizu Ruske interesne zone pa se u nju ulagalo na silu. Dalje, taj IT ekonomski tigar je pre svega dovukao Outsourcing centre što I nije creme de la creme IT tehnologije, već se takvi centri otvaraju tamo gde je jeftina radna snaga. U Rumuniji vlada beskrajna korupcija: čak puteve nemaju zato što neće da ih grade iz sredstava EU jer kada se uzmu sredstva EU, tada EU kontroliše stvari i nema mogućnosti da se krade. Zato Rumunija praktično ima puteve još iz vremena komunizma, od Bukurešt do Temisvara putuju 9 sati što je poražavajuće.

Imaju određeni broj beskrajno bogatih ljudi, vlasnike zgrada, čitavih kvartova, dok sa druge strane ogroman broj njih grca.

Industrijalizacija je bila bazirana na jeftino radnoj snazi i želji EU i zapadnih centara moći da se Rumunija što pre pokaza kako je dobro što su izvučeni od ruskog uticaja ali ista sada mora da uspori: u Rumuniji više nema radne snage. Nezaposlenost u Temisvaru i Bukurešt je oko 0% pa fabrike jedne drugima otimaju radnike i dižu plate. Neke zapadne firme su već počele da zatvaraju svoje fabrike i svi radnici su se istog dana zaposlili u drugim fabrikama.

Gomila zapadnih firmi je tamo otvorila svoja predstavnistva iako Rumunija zapravo ima očajan geostrsteski položaj što se opet može objasniti samo željom da se Rumunija odvoji od Rusije što pre.

Sa gomilom toga se Cro ne može takmičiti jer je ona dušom i telom uz Vatikan i Zapad pa i nema razloga u nju ulagati jer ona svoj kurs promeniti neće, dok bi se Rumuni brzo okrenuli na drugu stranu da im nije dobro. Rumunija ima i svoju naftu i neuporedivo je veća od CRO i biće zanimljivo videti dokle su "gospodari sveta" spremni da guraju Rumunski životni standard koji i nije poseban za običnog čoveka već samo za gomilu stranaca koji tamo žive i određuje i sloj domaćih koji rade u stranim firmama ili domaćim firmama koje drže stranci koji žive u Rumuniji.

Dragan

pre 3 godine

Koji smo mi jadnici, kad kazem mi mislim i na nas i na hrvate. Oni se porede sa rumunijom a mi sa bugarskom a to su zemlje koje su bile nevidjena beda 1990 pa cak i 2000 za nas. A gledajte ih sad? Necemo ih nikad stici vec su oni nas prestigli. Isao sam sa firmom 2002 u rumuniju, znaci posle ratova, sankcija, bombardovanja i nisam mogao da verujem kako jadno oni zive i za koliko rade. A danas 20g kasnije mozemo samo da sanjamo njihov standard. A bugari, rumuni i madjari su dolazili kod nas u jugoslaviju da nadnice, za njih smo bili nemacka tad. Hocu samo da kazem da mi kolektivno nazadujemo zahvaljujuci korumpiranoj crvenoj bandi koja jos uvek jase. Sto se tice poredjenja mi treba sa cesima da se poredimo jer smo 91 imali isti bdp i slicnu populaciju a za hrvate ne znam, oni mozda sa kiprom ili irskom.

Mikloš Salamander

pre 3 godine

Ne mogu se uporedjivati Hrvati sa Rumunijom jer su oni 5 puta veci a i imaju 5 puta vise stanovnik.Rumunija je ekonomski mnogo napredovala zadnjih desetak godina,medjutim problem je taj sto je u tom periodu izgubila oko 2-3 miliona stanovnika!.

mare

pre 3 godine

Razlika u platama između Hrvatske i Rumunije je u javnoj potrošnji i većem javnom dugu. Na primer, Hrvatska se zaduži i onda četi činovnicima podeli plate oko 1000€ i razne privilegije i tako veštački podižu zaradu.

Yosemite sam

pre 3 godine

Rumunija je bogata zemlja, i to ne samo prirodnim resursima - a imaju i naftu - nego pre svega ljudskim. Vecina stanovnistva je u radno sposobnom dobu, pri tome znacajan deo super obrazovanih koji govori jezike. To se desilo pre svega zahvaljujuci populacionoj (i obrazovnoj) politici Causeskog 70ih i 80ih godina proslog veka. Sa druge strane, to ima i svoju tamnu stranu medalje:
1) oko 3 miliona tog stanovnistva je moralo da napusti zemlju, prosto nema dovoljno posla za toliki broj radno sposobnih; i
2) mnogo ozbiljnijiji je problem penzionog i zdravstvenog osiguranja kada ta generacija dospe u trece doba, tj ne budu vise u radno sposobnim godinama. Poznajem dosta Rumuna koji borave u Nemackoj 5 godina ne bi li stekli pravo na nemacku penziju pa se onda vracaju u Rumuniju, a to su oni malobrojni. Ogromna vecina ce prenapregnuti ekonomiju, i to ce se desiti vec za 20ak god

dragan

pre 3 godine

Smešno je porediti Hrvatsku i Ruminiju. Rumunija je nekoliko puta veća zemlja od Hrvatske i po površini i po broju stanovnika. Ruminija ima 20 mil. stanovnika, Hr, 4 mil. Rumuniji je turziam samo jedna od grana njene privrede, u Hr je oslonac. Kako bude vreme prolazila Rumunija će biti sve dalje od Hr, planovi Hr da dosegnu Rumune su iluzorni.

Milan Z.

pre 3 godine

Rumuni se na vreme oslobodili komunista i polako, ali sigurno idu napred. Naravno da je i njih korona zaustavila, ali ne sumnjam u njih. A mi? Mi se jos nikoga nismo oslobodili i tapkamo u mestu. Jedino u nasim medijima smo ekonomski tigar. Da, jos i u vakcinama.

mild

pre 3 godine

Izvoz i industrija su kljucne reci.Najbolji nacin za razvoj i napredak na ovom prostoru kojim su posle sve ozbiljne zemlje centralne Evrope.Hrvati naravno nisu nego su mislili imamo 10 milijardi od turizma godisnje,od toga cemo ziveti narednih 200 godina.Pa ne ide to tako rodjaci vise.

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

1988 godine kod mene ćale otišao u Rumuniju i od mesečne plate u Viskozi sredio prizemlje i sprat na novoj kući sve u fulu. Znači stolarija, prozori, pločice, kupatilo, kreveti, stolovi... Sa velikim kamionom otiš’o. Sad kada bi ja sa najvećim BDP i najvećim minimalcem na svetu otiš’o u Rumuniju mog’o bi da kupim luster i to ako je na sniženju. Hahahahahhaha

mare

pre 3 godine

Razlika u platama između Hrvatske i Rumunije je u javnoj potrošnji i većem javnom dugu. Na primer, Hrvatska se zaduži i onda četi činovnicima podeli plate oko 1000€ i razne privilegije i tako veštački podižu zaradu.

dugu

pre 3 godine

Rumuni još uvek imaju manje plate od hrvata za 200 eura. A po nominalnom bdp-u po stanovniku stići će hrvate za 2 godine(po projekcijama rasta) , dakle još uvek nisu. Hrvatska nažalost pored reforme pravosudja mora proći krug reformi u sferi ekonomije, zamrzavanje potrošnje i posledično godine anemicnog ekonomskog rasta, da bi se smanjio javni dug i time otvorila vrata za smanjenje poreskog opterećenja koji je pravi motor rasta privrede.

Predrag

pre 3 godine

Smešno je porediti Hrvatsku i Ruminiju. Rumunija je nekoliko puta veća zemlja od Hrvatske i po površini i po broju stanovnika. Ruminija ima 20 mil. stanovnika, Hr, 4 mil. Rumuniji je turziam samo jedna od grana njene privrede, u Hr je oslonac. Kako bude vreme prolazila Rumunija će biti sve dalje od Hr, planovi Hr da dosegnu Rumune su iluzorni.
(dragan, 8. mart 2021 22:27)



Rumunija ukupni bdp 585 milijardi dolara hrvatska 112 milijardi.
Per capita iliti po glavi stanovnika Rumunija 30,141 hrvatska 27,681

seljadin

pre 3 godine

sam ulazak zemlje u EU podize plate za najmanje 50%, zato sto 50% radne snage odlazi, ostaju oni koji su bolje placeni ili gazde moraju vise platiti, prost racun, oni koji ne mogu platiti radnike, i sami put pod noge !

srebroljub

pre 3 godine

Ja kad sam išao u osnovnu školu osamdesetih rumuni su bili teška sirotinja a vidi ih sad od kako su uveli demokratiju i smaknuli Čaušeskua

neo

pre 3 godine

nominalni bruto domaci proizvod po glavi stanovnika u hr za 2020.godinu po MMF-u je 14000$, to znaci da toliko u proseku posle odbijanja poreza i doprinosa zaradi covek u Hrvatskoj za godinu dana dok je u Rumuniji taj broj 12000$. Medjutim, po bdp po paritetu kupovne moci je kod Rumunije 30000$ a kod Hrvatske 27000$, sto znaci da Rumunija ima malo jacu kupovnu moc.

ono sto bi nas vise trebalo da interesuje od uporedjivanja Hrvatske i Rumunije jeste gde smo mi u svemu tome. Naime, nominalni bdp Srbije koji je prognoziran po MMFu za 2020 godinu je svega 8500$ te nas takav rezultat stavlja daleko ispod na listi, ispod Bugarske s kojom se uporedujemo koja ima nominal bdp 9800$, ali i iza Palaua (14000), Naurua, Antigve i Barbude i tako dalje. Ono sto je za pohvalu jeste da smo prestigli Crnu Goru, ali nazalost, ne toliko nasim napretkom koliko njihovim padom za citavih 1000$, zbog situacije ekonomije u vezi za pandemijom koronavirusa.

opet, treba sto vise ovakvih statistickih clanaka, ali da se pokusa ukljuciti i Srbija u komparaciju kako bismo bili svesni stanja u nasoj drzavi. pozdrav

Miksx

pre 3 godine

Uf nema sanse Rumuni imaju nevidjen razvoj ekonomije. Njihov problem je taj sto su izgubili gotovo 3 miliona stanovnika od ulazka u EU pa su im neki delovi zemlje postali pustos.

GameStop

pre 3 godine

Ovaj tekst zapravo odslikava ružičasto stanje. U realnosti, Rumuniju je napustila gomila ljudi, pa taj deo "per capita" Ne postoji. Takodje, Rumunija je imala mizerne plate i mnogo je veća zemlja pa se u nju ulagalo iz tog razloga. Potom, ona je blizu Ruske interesne zone pa se u nju ulagalo na silu. Dalje, taj IT ekonomski tigar je pre svega dovukao Outsourcing centre što I nije creme de la creme IT tehnologije, već se takvi centri otvaraju tamo gde je jeftina radna snaga. U Rumuniji vlada beskrajna korupcija: čak puteve nemaju zato što neće da ih grade iz sredstava EU jer kada se uzmu sredstva EU, tada EU kontroliše stvari i nema mogućnosti da se krade. Zato Rumunija praktično ima puteve još iz vremena komunizma, od Bukurešt do Temisvara putuju 9 sati što je poražavajuće.

Imaju određeni broj beskrajno bogatih ljudi, vlasnike zgrada, čitavih kvartova, dok sa druge strane ogroman broj njih grca.

Industrijalizacija je bila bazirana na jeftino radnoj snazi i želji EU i zapadnih centara moći da se Rumunija što pre pokaza kako je dobro što su izvučeni od ruskog uticaja ali ista sada mora da uspori: u Rumuniji više nema radne snage. Nezaposlenost u Temisvaru i Bukurešt je oko 0% pa fabrike jedne drugima otimaju radnike i dižu plate. Neke zapadne firme su već počele da zatvaraju svoje fabrike i svi radnici su se istog dana zaposlili u drugim fabrikama.

Gomila zapadnih firmi je tamo otvorila svoja predstavnistva iako Rumunija zapravo ima očajan geostrsteski položaj što se opet može objasniti samo željom da se Rumunija odvoji od Rusije što pre.

Sa gomilom toga se Cro ne može takmičiti jer je ona dušom i telom uz Vatikan i Zapad pa i nema razloga u nju ulagati jer ona svoj kurs promeniti neće, dok bi se Rumuni brzo okrenuli na drugu stranu da im nije dobro. Rumunija ima i svoju naftu i neuporedivo je veća od CRO i biće zanimljivo videti dokle su "gospodari sveta" spremni da guraju Rumunski životni standard koji i nije poseban za običnog čoveka već samo za gomilu stranaca koji tamo žive i određuje i sloj domaćih koji rade u stranim firmama ili domaćim firmama koje drže stranci koji žive u Rumuniji.

Dragan

pre 3 godine

Koji smo mi jadnici, kad kazem mi mislim i na nas i na hrvate. Oni se porede sa rumunijom a mi sa bugarskom a to su zemlje koje su bile nevidjena beda 1990 pa cak i 2000 za nas. A gledajte ih sad? Necemo ih nikad stici vec su oni nas prestigli. Isao sam sa firmom 2002 u rumuniju, znaci posle ratova, sankcija, bombardovanja i nisam mogao da verujem kako jadno oni zive i za koliko rade. A danas 20g kasnije mozemo samo da sanjamo njihov standard. A bugari, rumuni i madjari su dolazili kod nas u jugoslaviju da nadnice, za njih smo bili nemacka tad. Hocu samo da kazem da mi kolektivno nazadujemo zahvaljujuci korumpiranoj crvenoj bandi koja jos uvek jase. Sto se tice poredjenja mi treba sa cesima da se poredimo jer smo 91 imali isti bdp i slicnu populaciju a za hrvate ne znam, oni mozda sa kiprom ili irskom.

Mikloš Salamander

pre 3 godine

Ne mogu se uporedjivati Hrvati sa Rumunijom jer su oni 5 puta veci a i imaju 5 puta vise stanovnik.Rumunija je ekonomski mnogo napredovala zadnjih desetak godina,medjutim problem je taj sto je u tom periodu izgubila oko 2-3 miliona stanovnika!.

Yosemite sam

pre 3 godine

Rumunija je bogata zemlja, i to ne samo prirodnim resursima - a imaju i naftu - nego pre svega ljudskim. Vecina stanovnistva je u radno sposobnom dobu, pri tome znacajan deo super obrazovanih koji govori jezike. To se desilo pre svega zahvaljujuci populacionoj (i obrazovnoj) politici Causeskog 70ih i 80ih godina proslog veka. Sa druge strane, to ima i svoju tamnu stranu medalje:
1) oko 3 miliona tog stanovnistva je moralo da napusti zemlju, prosto nema dovoljno posla za toliki broj radno sposobnih; i
2) mnogo ozbiljnijiji je problem penzionog i zdravstvenog osiguranja kada ta generacija dospe u trece doba, tj ne budu vise u radno sposobnim godinama. Poznajem dosta Rumuna koji borave u Nemackoj 5 godina ne bi li stekli pravo na nemacku penziju pa se onda vracaju u Rumuniju, a to su oni malobrojni. Ogromna vecina ce prenapregnuti ekonomiju, i to ce se desiti vec za 20ak god

Edgar

pre 3 godine

Kada čitam komentare zapitam se da li sam išao u školu u Srbiji i da li smo učili istu istoriju.
Spominjete, Rumuniju, Mađarsku, i Bugarsku od pre 30 godina kao siromašne zemlje i kukate kako ih nikada nećemo stići.
Koliko ja znam Bugarska je bila carstvo kad Srbije nije ni bilo, drugo Mađari, njima je knez Lazar bio vazal i zato je morao da ratuje s Turcima jer nije birao između neba i zemlje već kome će biti vazal.
Govorimo o Budimpešti koja ima metro 100 godina a mi ga ni danas nemamo.
Jeste li svesni da se sve okreće kod nas, kod njih i u celom svetu?
Srbijo među šljivama!
Samo kukajte i nemojte ništa raditi za vas će i Albanija biti Švajcarska.