Češka gradi dva nova nuklearna reaktora

Prag -- Češki regulator za nuklearnu energiju odobrio je danas izgradnju dva nova nuklearna reaktora u elektrani u blizini sela Dukovani u centralnom delu zemlje.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Na Čehe se treba ugledati. Ko je bio tamo, zna koliko oni vode računa o okolini i to potvrđuje ovaj izbor. Nuklearna energija je najčistija i daje mnogo manje otpada od ostalih. Da, otpad je opasniji i od samog goriva, ali zar nije lakše kontrolisati 100 kubika radioaktivnog otpada nego hiljade kubika gasova iz TE koji se raznose svukuda? Iskreno, neke zemlje oko nas imaju atomne centrale i ako se kod njih nešto desi, nas neće spasiti što kod nas centrale nema. Podjednako smo u opasnosti imali centralu ili ne. Zato mislim da bi i mi trebalo da razmislimo o gradnji slične, kroz nekih 15-20 godina. Usput, danas se grade elektrane 4 ili 4+ generacije, što je izuzetno sigurna tehnologija, koja preodoleva najjače zemljotrese, eksplozije, pad aviona i tome slično. Imaju čak i zaštitne rashladne sisteme koji štite zemljište i podzemne vode u slučaju da se reaktor otopi (što se do sada praktično nikada nije ni desilo). Tako da da, razmišljajmo o dizajniranju centrale negde na severu zemlje i obučimo kadrove za upravljanje istom. Sa druge strane, ako se tamo budemo zapošljavali preko veze i rodbinski, e onda ne treba da bude ni nas ni Srbije 😄 Lep pozdrav svima
  (Miško, 9. mart 2021 14:33)

  # Link komentara

 2. Srbi i nuklearka = does not compute!
  (katastrofa u najavi, 9. mart 2021 12:55)

  # Link komentara

 3. Problem sa nuklearnim reaktorima je cena. Samo termicki deo postrojenja, dakle ne reaktor, nego onaj deo koji pravi struju od pare, koji je isti i u termo elektrani, kosta vise nego postrojenja za vetar i sunce. Na to tek treba dodati preskupi reaktor. Jedino resenje je koristiti postojece reaktore dokle god je to sigurno, ali praviti nove prosto nije ekonomski isplativo. Gasne elektrane su jeftinije jer imaju gasnu turbinu, one ne rade na isti nacin kao klasicne termoelektrane ili nuklearne elektrane.
  (T, 9. mart 2021 12:41)

  # Link komentara

 4. Ovi su 300 godina ispred nas.

  a nekada je Vojvodina bila najrazvijeniji deo Austrougarskog carstva.
  (3210, 9. mart 2021 10:09)

  # Link komentara

 5. Nuklearna energija jeste najcistija, do sada.
  Problem je sa otpadom koji niko ne zeli da ima u svojoj drzavi.
  A mnogo veci problem je sto je do sada sve bilo manje vise kako treba, ako izuzmemo Fukusimu.
  E sad, zamislite veci zemljotres, poplave koje su sve cesce ili nesto sto nismo ni mogli da zamislimo. I onda jedna elektrana moze celu evropu bukvalno da unisti. Da zagadi reke, zemljiste, vazduh i cao.
  Turbina, hidro elektrana, solar ne mogu da naprave katastrofu sirih razmera.
  (kiza, 9. mart 2021 09:55)

  # Link komentara

 6. U medjuvremenu, Nemacka ce svoje nuklearne elektre ugasiti do kraja 2022. godine
  (Alek, 9. mart 2021 09:53)

  # Link komentara

 7. Toliko o zaštiti životne sredine u narednom društvu EU!!!
  Putuj Evropo!!!
  (Darius, 9. mart 2021 08:15)

  Pa upravo nuklearna energija je apsolutno najcistija.

  Ne mesaj se u stvari o kojima ne znas nista, strah koji imas je od neznanja.
  (Igor, 9. mart 2021 09:40)

  # Link komentara

 8. Nuklearna energija je jedna od najcistinih izvora energije. Za tako malo goriva se moze proizvesti tako puno energije. To je cini i dosta jeftinom na duge staze. Takodje nuklearna energija je jedna od najbezbednijih. To zvuci paradoksalno ali kad se pogledaju brojevi, sigurnija je nego sto je avio saobracaj sigurniji od drumskog. Drugo, neki obnovljivi izvori energije kao solarni i vetar, osim sto su izuzetno neefikasni i skupi zapravo su uzasno prljavi za proizvodnju. Vise stete ima od postavljanja solarne elektrane po okolinu. Da se razumemo, postavljanke solarnih panela u privatnoj reziji, na postojece izgeadjene povrsine ima smisla ako imaju smisla za tog privatnika. Naravno, proizvodnja struje iz sunca i vetra ne moze da se obavlja konstantno vec su neophodne ogromne baterije koje su izuzetno skupe i lose po okolinu.

  Ovi ekoloski aktivisti koji pricaju godinama o klimatskim promenama a protive se jeftinom i sigurnom resenju, bacaju ljagu na sopstvenu pricu.
  (Zz, 9. mart 2021 08:23)

  # Link komentara

 9. Ova civilizacija se nece smiriti dok ne unisti i sebe i sve oko sebe!
  (Mici, 9. mart 2021 08:23)

  # Link komentara

 10. Ekološki aktivisti su mi najjači. Samo bi njima dao da naprave struju koju oni rado vole takođe da troše. Koji je to način za njih najprihvatljiviji. Vrv perpetum mobile
  (Ale, 9. mart 2021 08:21)

  # Link komentara

 11. Toliko o zaštiti životne sredine u narednom društvu EU!!!
  Putuj Evropo!!!
  (Darius, 9. mart 2021 08:15)

  # Link komentara

 12. Bravo za Cehe!
  Ne dajte se ovim green peace budalama.

  Nuklearna energija je najcistija energija koju imamo.
  Tehnologija danas je 4 generacije ispred Cernobil varijante.
  Sta, mislite da su nuklearne elektrane iste kao pre 40 godina? Samo solarni paneli i baterije napreduju jel?

  Inace, i Poljska je dogovorila sa Amerikom kupovinu tehnologije i izgradnju nuklearnih elektrana.
  (Zeljko, 9. mart 2021 08:14)

  # Link komentara