Da li su nam zgrade sigurne u slučaju potresa i zašto ne?

Potresi koji su zadesili Hrvatsku ponovo su aktuelizovali pitanje kvaliteta gradnje objekata na ovim prostorima.

Opšti zaključak koji se nametnuo u hrvatskoj javnosti jeste da su stariji objekti imali male šanse protiv sile koju je priroda na tom području jasno demonstrirala, dok je novogradnja po pravilu beležila vidno manja oštećenja.

Izvor: B92/Ana Ristović
Pošaljite komentar
 1. ono sto je građeno po Jusu do 90-ih godina mislim da jeste, ono posle bože pomozi..
  (građanin opasnih namera, 20. januar 2021 08:07)

  Imam kuću na altini u zemunu. Građevinski sam inženjer. Ono što sam video zadnjih 15 godina od kad sam ovde, kako se zida, to je kao da deca prave od peska i kažu vidi stoji. Počev od temelja, šipova, do nosećih stubova i armature svuda se samo štedi, kao da je jedini cilj da stoji. I 5 rihtera bi ovde napravilo tragediju nesagledivij razmera. Srećan sam da je najbliža zgrada na 50 metara od moje kuće.
  (Ing. Jović, 20. januar 2021 22:25)

  # Link komentara

 2. Ove nove zgrade po Beogradu bi se srušile kao kartonske kutije na malo jači zemljotres. A vi novinari baš volite da prizivate nesreću.
  (Prodavac magle, 20. januar 2021 20:18)

  # Link komentara

 3. Sigurne su one koje su gradjene za vreme Tita,te zgrade su pravljene tako da svim stanarima garantuju zivot ali to ne znaci da nece biti oštecene :(
  (cobo, 20. januar 2021 13:54)

  # Link komentara

 4. Zidao za sebe 160+160 (sa velikim terasama sa stubovima) pre 3 godine. Arhitekta dole duplu armaturu i svuda po 2mm deblja nego što su naši "majstori" navikli. Sve majstore sam odbio koji su mi predlagali jeftinija rešenja i kako oni bolje znaju od statičara, građ. inženjera.
  Angažovao stručnu ekipu kad mi je glavni rekao: Ako bude zemljotresa, dolazim kod tebe da spavam.
  Bolje par kvadrata manje ali uraditi kako treba nego fušeraj za metar viši od komšijine kuće.
  Isti sistem kao kod auta..Kupi SUV a vozi sa izlizanim gumama i bez održavanja.
  Ipak On odozgo sve odlučuje a ja sam uradio što je do mene.
  (Hollandjanin, 20. januar 2021 12:16)

  # Link komentara

 5. @Marko - veliki broj starih zgrada iz doba kraljevine su kvalitetno građene, ali po ondašnjim standardima, a tada nije bilo propisa o aseizmičkoj gradnji. Ti propisi su u Jugoslaviji doneti posle skopskog zemljotresa 1963. godine.
  (aseizmička izgradnja, 20. januar 2021 11:12)

  # Link komentara

 6. objekti montaznog sistema gradnje su prilicno sigurni
  (zzzbokizzz, 20. januar 2021 10:15)

  # Link komentara

 7. Ne zaboraviti i prebudzivanje stanova, ima idiota koji seku i nosece zidove.
  Najviše poverenja mi u smislu zemljotresa ulivaju zgrade iz 70tih i 80tih, tada je SFRJ bila ozbiljna zemlja, propisi su izmenjeni pte toga a i svi su bili uplaseni posle zemljotresa u Podgorici i Skoplju, pa nisu fuserili u tom segmentu.
  BTW 9 Rihtera bi unistilo Istanbul.
  (drvobradi, 20. januar 2021 09:58)

  # Link komentara

 8. Novi objekti se armiraju bez milosti. Ogromne kolicine armature se stavljaju, da li iz neznanja ili sta, ali to se radi kako treba.

  Ono sto je problem su probijanja visina. U Atini postoji par visokih objekata, sve ostalo max 6 spratova, zbog zemljotresa. Srbija je u 7, 8 i 9 seizmickoj zoni (Vojvodina je manje vise cela u sedmoj). A tolerisu se nelegalne nadogradnje koje se prave i u toku izgradnje objekta. To treba da se rusi, a urbanisticki planovi da prestanu da budu crtani od strane investitora.
  Drugi veci problem je stiropor na fasadama... nema veze sa zemljotresima vec mnogo cescim pozarima. ne znam ko treba da pogine da se tu nesto uradi
  (samo kazem, 20. januar 2021 09:33)

  # Link komentara

 9. Sto se tice zemljotresa, kao neko ko je branio master rad na gradjevinskom fakultetu vezan bas za aseizmicko projektovanje i izvodjenje, najbitnija je stvar armatura (ukratko). Da sad ne zamaram laike. Zadatak projektanta je da isprojektuje zgradu na taj nacin da on sam odredi “slaba mesta”, mesta gde ce doci do disipacije seizmicke energije. Medjutim u praksi to znaci da se armatura mora postaviti po propisu na prava mesta. U izvodjenju se stedi... Tesko je objasniti investitoru da potrosi vise armature kada zgrada moze da stoji i sa mnogo manje. Kada se desi stogodisnji ili hiljadugodisnji zemljotres, tu nema pomoci sto se tice ostecenja, ali je bitno obezbediti da se zgrada ne urusi, a da recimo ostecenja budu takva da se ruka moze proturiti kroz zid. Tu su i plasticni zglobovi... Opsirna tema. Sustina je da se prilikom izvodjenja prati projekat.
  (Straight Outta München, 20. januar 2021 09:29)

  # Link komentara

 10. Ima zgrada u Oblakovskoj uluci koja treba da izdrži potrese do 12 Merkalijeve skale.
  (Draxi, 20. januar 2021 09:26)

  # Link komentara

 11. Medakovic prema Zvezdari, Veliki Molri Lug, da vdiite ljudi sta rade investitori i kakve zgrade, temelji kao za montaznu kuci i gore 6 spratova, jedna na drugoj zgrada maltene, taj bofl i nekvalitet nisam skoro video. Svakodnevno tu prolazim i pratim gradnju tih zgrada, razumem se dosta u građevinu, sve silne nedostatke zakamufliraju stiroporom i fasadom, noseci stubovi smesni. Inace šipove koji drze temelje i temeljnu plocu nigde nisam video da je neko uradio od tih investitora, obzirom da je gore podvodno dosta oni urade neke plivajuce ploce a to ti je ukopan temelj 1 m i onda preko 1m krupnog kamenja iberlaufa i onda ploca a preko 6 spratova, nigde ni jedan šip. To ako bude neka katastorfa sve ce da se skliza ili urusi kao domine. Nema te sile da bih ja to potpisao i dao papire i upotrenbu dozvolu za to, mislim da ih i nemaju. Tuzna je činjenica da narod tu kupuje stanove od tih sitnih kriminalaca koji su postali građevinci preko noći, svoje živote ti stanari su dali tim bitangama u ruke. Pomozi Bože da ne bide kao pvo u Hr ili ono u Albaniji prosle godine. Nas samo Bog može sačuvati niko drugi.
  (Boris, 20. januar 2021 09:09)

  # Link komentara

 12. Ono što je rađeno po propisima je sigurno. Može da se ošteti, može da se ispuca ali pasti sigurno neće.
  (dipl.inž.građevinarstva, 20. januar 2021 09:05)

  # Link komentara

 13. Kao građevinski inženjer koji je video sve i svašta poslednjih 10 godina, mogu da kažem samo jedno. Neka nam je Bog u pomoći ako nas zadesi ozbiljniji zemljotres.
  (Peovac, 20. januar 2021 09:00)

  # Link komentara

 14. hahahhahahahah bas sam se lepo nasmejao na naslov
  (kradem kupus, 20. januar 2021 08:59)

  # Link komentara

 15. Zapamtio sam zemljotrese u Rumuniji,zidovi su se uvijali ali su izdrzali. Kako je rekao Djoko Vjestica,studio B,kada se sve urusi onda ce i Beogradjanka...Nova gradnja je na testu.
  (Vladimir BG, 20. januar 2021 08:51)

  # Link komentara

 16. Sta je sa starim zgradama iz diba kraljevine, one su kvalitetno radjene?
  (marko, 20. januar 2021 08:49)

  # Link komentara

 17. Kod nas svaki investitor gleda da ustedi, koja tona manje armature njemu je par stotina u dzepu a nama glava u torbi.
  (Nemanja, 20. januar 2021 08:48)

  # Link komentara

 18. ako bi tamo tresnulo 9 stepeni po balkana bi bilo u rusevinama definitivno
  (deda, 20. januar 2021 08:19)

  # Link komentara

 19. Ovi naši ne znaju ni da okreče a kamoli nešto ozbiljnije da urade.
  (Frodo, 20. januar 2021 08:14)

  # Link komentara

 20. Nelegalne građevine su posebno osetljive na zemljotres, legalnima ne može ni cunami ništa, to je otprilike čovek hteo da kaže.
  (izhlapjeli starac, 20. januar 2021 08:11)

  # Link komentara

 21. ono sto je građeno po Jusu do 90-ih godina mislim da jeste, ono posle bože pomozi..
  (građanin opasnih namera, 20. januar 2021 08:07)

  # Link komentara

 22. pa gde da budu dobre, stare 50 godina nadograđivane a nove od kartona..
  (mutivoda, 20. januar 2021 08:06)

  # Link komentara