Sreda, 23.12.2020.

14:40

Lista nemačkih plata: Koliko zarađuje pekar, koliko inženjer i šta se krije iza visokih iznosa?

Savezni zavod za zapošljavanje u Nemačkoj objavio je spisak plata u toj državi.

Izvor: vecernji.hr

Lista nemaèkih plata: Koliko zaraðuje pekar, koliko inženjer i šta se krije iza visokih iznosa? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

129 Komentari

Sortiraj po:

XYZ

pre 3 godine

@(Sulic igor, 23. decembar 2020 17:24): dragi Sulicu, 90% onih koje vidiš na ulici u USA je njihov izbor života. Ko hoće ovde da radi bilo šta, može da priušti neki minimum normalnih potreba. Sto se tiče operacija, moja je koštala $400,000, a ja sam platio $0.0, čak ni participaciju (sto bi rekli u Srbiji) nisam platio, a uslugu i doktora koga sam imao možete samo da sanjate. Zavisi gde radiš; ja plaćam osiguranje $150 za celu porodicu (4 clana). Ovde zavisi koliko si spreman da ulazes u sebe, a to ti se vrati višestruko.

XYZ

pre 3 godine

@(Falcinelli, 23. decembar 2020 16:52): ne mora da bude skuplja nominalno, ali ako uporedio sa standardom, onda je min. 2X skuplje u Srbiji. Ne možeš samo brojeve koji odražavaju cenu da gledaš.

Petar

pre 3 godine

Programer u Holandiji: Da bi došli ovde kao programer (kennismigraten - knowledgeworker viza) minimalna plata je 4500e bruto (za 2021 će biti min 4600) što neto izađe oko 3100 mesečno. Za samca je to više nego ok dok je za porodicu sa dvoje dece dovoljno ali ne i previše, sve zavisi u kom mestu živite itd.
Prvih 5 godina imate pravo na popust u oporezivanju (30% ruling) što povećava neto platu za oko 500-600e.
Stanovi su oko 1000-1500 i više.
(PatriJota za tastaturom, 23. decembar 2020 21:19)

Toliko zaradiš i u Srbiji ako si "knowledgeworker". Učite deco, tu su pare!

Igor

pre 3 godine

@ dijasporac

Eto to je bas to o čeku govorim. Tvoje preference su slične preferencama mnogih drugih (sa balkana). Ok misliš da je bolje nego u “vrevi” grada... ali nemački gradovi su puni zelenila, Minhen, Hamburg, Hannover ...a bogatiji žive na obodu gde imaju sve. I blizinu grada i mir ruralne sredine.

Petar

pre 3 godine

Drzavni institut, Svajcarska. Pocetna plata mi bila 7500 chf neto, posle 2 godine narasla na 8500. Posle 4g dobio posao za stalno, plata 10 000. Kada sam dosao odmah mi rekli da svi nezaposleni ukucani imaju pravo na po 1500 franaka. Ozenio se odmah i doveo devojku iz Srbije. Posle godinu dana ona je nasla posao za 6500, a sad vec ima preko 12000 jer je brzo napredovala. Imamo dvoje dece, za njih i dalje dobijam stimulus od po 1500 chf, sve do 18te godine. Mesecni troskovi su nam u pocetku bili 2500-3000, sada su duplo toliko ali vise i zaradjujemo. Siguran sam da ima zemalja gde zaradjujete vise nego u Svici ali nigde necete imati bolji zivot, za milionera pa tako i za sirotinju. U Srbiji sam kad god zatreba, cena povratnog leta od 30 do 300 franaka, a tu sam za 2h. Za to vreme ne mogu iz BG do NS da stignem.

Milun

pre 3 godine

@Igore:

živim u malom selu i moji klinci uživaju u detinjstvu. Tokom korone se selo pokazalo više nego odlično; bicikl, šuma i priroda. Deca kad krenu na fakultet, ko mi garantuje da će ići na univerzitet baš u gradu u kojem žive?
Kuću i komfor koji imam ne bih menjao za gradsku vrevu. Sve imam u blizini, autoput na nekoliko minuta, dovoljno prodavnica itd itd.
O ceni nekretnina se slažem, ali, ne živim u svojoj kući da bih joj dizao cenu već da bih uživao u njoj.
(Dijasp0rac, 23. decembar 2020 22:26)

Ja sve isto samo na Kosmaju. Bavim se programiranjem ceo život i ne žalim se na uslove u Srbiji, rekao bih da su neto, uporedivi sa uslovima preko. Stan u Beogradu nikada, u Beču možda nekada, zavisi šta klinci odluče, još uvek su mali. Pozdrav.

zzz

pre 3 godine

Dobar inzenjer masinstva koji na pro nivou vlada CAD/CAM/CAE tehnologijama, poznaje tehnologiju projektovanja, u vecem dijelu BiH zaradjuje 3000+ KM, sto je za troskove zivota ovdje vrhunska plata. Stoga, Njemacka nije ni potrebna. Losa vijest je da veoma mali broj inzenjera ulaze u znanje nakon fakulteta, te zapinje i nogama i rukama da se uvalja u javni sektor, gdje ti nije potrebno znanje vise. Takodje, inzenjeri starog kova, godista do cirka 1970., tesko ovladavaju novim alatima, vecina ne govori strani jezik, te je informaticki na facebook nivou. Moje kolege u Austriji i Njemackoj, uglavnom Grac/Stutgart studenti, su na nekih 5000-6000 bruto, za 40h/sedmicu. Moja satnica je 25KM/netto, prijava na puni iznos, njemacka firma. I ne, akademska titula nema veze s tim, da sam na ovom nivou znanja, a sa srednjom tehnickom skolom, bio bih placen ovoliko! Takav je sistem u kapitalistickom drustvu-vrijedis onoliko koliko zaradis kapitalisti. Ja diplomu nikad nisam prikazao u firmi!
(tamo neki dr masinstva, pre-Bolonjac, 23. decembar 2020 16:50)

To ti mislis da je diploma nebitna. Ukoliko je pri zaposljavanju u oglasu pisalo da je potrebna ta i ta diploma veruj mi da je bila neophodna. Mogao si da znas tri puta vise od svih u firmi zajedno, bez diplome te Nemac ne bi primio nikad!

Boris

pre 3 godine

U Amerci 20 godina, ne radim, prodajem nekretnine, zaradio prosle godine $250,000 (bruto), ove godine malo preko $300k... trebalo bi 2021 preci $350k. Nije lose, al moze i bolje.. Pozdrav zemljaci, samo napred!

mikin

pre 3 godine

"Početkom ove godine došlo je do povećanja minimalne plate po satu rada sa 9,19 na 9,35 evra po satu rada."
U Srbiji je minimalna cena rada 172 RSD ili 1,5€ po satu. To je dovoljno kao parametar za svaka dalja uporedjenja: 6,23 puta je veca u Nemackoj. Pomnozite vasu platu koju primate ovde sa 6,23 i dobice te minimalnu platu za vas rad u Nemackoj. Svaki komentar je izlisan.

Nemanja

pre 3 godine

Radim kao stručnjak za podzemnu železnicu u kontrolnom centru-Minhen. Neto plata od 3000 do 4000 evra, zavisi koliko imam noćnih sati, nedelja, praznika itd. Radim 4/2 nedeljno i tako u krug pa kako me uhvate slobodno dani. Žena zaradi nekih 1800 neto plus dva dečija dodatka 400 evra i odlično se živi. Troškovi stanovanja, garaže, struje,interneta,grejanja, vode, sve ukupno ne prelazi 1000 evra jer sam mnogo godina u ovom stanu. Mislim da je nebitno čovek gde živi ako je stručan za neki posao. Nekvalifikovana radna snaga je u celom svetu jako slabo plaćena. Što se tiče života u Srbiji sutra bih se vratio da imamo podzemnu železnicu, ali je nemamo :( Ako bude bilo sreće i da se nekad uradi metro u BG u odmah se vraćam kući, dovoljna plata i 1500 evra. Ovako da se sad vratim za Srbiju mogu samo da budem negde pomoćni radnik jer sam ceo svoj radni vek proveo u podzemnoj železnici. Pozdrav dragi narode i dobro razmislite pre nego što napustite svoju državu,mnogo naših ljudi ima koji bukvalno od prvog do prvog žive.

crow

pre 3 godine

Trenutno stanje u Australiji, Adelaide
Gradjevinski procenitelj
Sedmicna plata
Bruto: $1,730
Porez: $518
Na ruke: $1,212
Aus $ : 0.62 euros
Sedmicna renta za pristojan stan $400 (prosek)
Hleb: $2-$4 zavisi koji
Litar mleka $2-$3
Gorivo litar: $1-$1.50 zavisi koji dan, cene uglavnom nepredvidive
Pivo: u kaficu $8-$10 330ml, u prodavnici kutija od 24 oko $50-$60 uglavnom
Cigare nisam siguran ali mislim da kutija od 20 nije ispod $30-$35

Pozdrav

Los Angeles

pre 3 godine

@Don Giovanni: Novi BMW, ili letovanie na Karibima, ili hotel za šoping u Londonu kostaju isto i onoga sa 2500, i 4000, i 10000 Eura mesecno. Naravno da je daleko bolje ziveti u najskupljem gradu i zaradjivati najvece plate, jer tih 20% ili koliko sto ti ostane preko donosi daleko vise za uzivanje.

Deksa

pre 3 godine

Jedno prosecno iskustvo iz Beograda. Ja i supruga imamo oko 1900 eur neto zajednicka primanja. Ja sam u privatnoj firmi a ona u prosveti. Stambeni kredit od 200 eur. Roditelji smo dvoje dece i pokusavamo da ih malo drugacije vaspitamo. Da ipak mora neko i u Srbiji da ostane. Da uci kako se pece rakija, susi meso, prave cvarke, da odemo kod Kuma da pecemo prase na raznju, da pisemo cirilicom, da palimo badnjak, odemo u crkvu, slavimo slavu i da vidimo gde su nasi preci sahranjeni...
Ipak ne mozemo svi da odemo, neko mora i da ostane da sacuva nase obicaje od zaborava. Sloboda koja imamo ne moze se plati ni sa jednom od suma koja se pominje. Bez uvrede. I zivela Srbija.

Dijasp0rac

pre 3 godine

@Igore:

živim u malom selu i moji klinci uživaju u detinjstvu. Tokom korone se selo pokazalo više nego odlično; bicikl, šuma i priroda. Deca kad krenu na fakultet, ko mi garantuje da će ići na univerzitet baš u gradu u kojem žive?
Kuću i komfor koji imam ne bih menjao za gradsku vrevu. Sve imam u blizini, autoput na nekoliko minuta, dovoljno prodavnica itd itd.
O ceni nekretnina se slažem, ali, ne živim u svojoj kući da bih joj dizao cenu već da bih uživao u njoj.

kako da ne

pre 3 godine

@android robot
Dzabe ste ucili skole onda u Srbiji gospodine. U Švici kao šef ekipe bez ikakve diplome zaradim 5800 franaka, šef ekipe u pošti gde ljudima kažem šta će raditi i organizujem im posao, supruga sličan posao i plata. Ostane nam čisto mesečno 5000 franaka za život. Mislim da je Švica jedna fantastična zemlja ;) e da u zemlji u kojoj je vazduh čist, trotoari za pešake, a ne automobile i staze za bajs stvarno staze za bajs i da ne idem dalje. Odmor i ja i supruga po 6 nedelja godišnje uz praznike izadje 7 nedelja bez rada. To dodje još malo 2 meseca što i stigne jer radna nedelja je 42 sata, a godišnje skupiš višak 42 sata pa slobodno još jedna nedelja što je 8 nedelja. 2 meseca bez rada, a 13 plata i ja i supruga. Da, 13 plata. Pošto radimo za državnu kompaniju, daju nam kartice za besplatno korišćenje celog javnog prevoza u zemlji. I brodovi na jezerima i tramvaji i vozovi itd. Firma nam daje dozvolu da kupimo auto sa njihovom potvrdom tj mozemo kupiti auto uz flotnu cenu tj veeeeliki popust. Imamo obavezne pauze kao i svi u zemlji ujutru i u podne tj u 12 vam je cela zemlja na pauzi sat vremena, placen mi je rucak od strane firme. Da ne idem puno...

kako da ne

pre 3 godine

@Dejo Programer
Nije da se te tvoje kolege ne usudjuju, vec su stanovi u Švici barem 600-700.000 franaka. Depozit koji moras dati je barem 100.000 pa tek kredit posle. Verovatno nisu skupili depozit...Stanovi u Svici su skuplji jer su zgrade kvalitetnije nego u ostatku Evrope sa obaveznim skrovistima, posebnim temeljima itd od 1968 godine...Pritom i veci standard. Programer u Svici ima pocetnu platu oko 6500, ako zivi sam u jednom jednosobnom stanu od 1000 franaka i ostale dazbine jos 1200-1300, njemu ostaje da lepo zivi. Ako ima suprugu koja zaradi i 4500, njima ce ostajati za zivot barem 6000 mesecno, kada sve plate. Znam jer ja i supruga zaradimo zbirno netto 10500, 6 ostane za zivot i to imamo lep stan, auto i sve ostalo sto ide uz porodicu sa jednom detetom i drugim na putu :) Drzava daje 300 fr deciji dodatak, nebitno da li ste milioner ili ne. Neka oni potrose i 3 hiljade mesecno na zivot, 3 ce im ostati i matematika je prosta, ustedeće 36 hiljada za godinu dana ili za 2 ipo godine će platiti depozit za neki lep stan od 80-90 kvadrata pa i više, zavisi gde žive i gde hoće da žive. Pozz

objektivno

pre 3 godine

Na Zapadu trenutno već više od deset godina plate realno padaju. Razlog je što se poslodavci vade na deflaciju i nema više automatskog povećanja plata zbog inflacije (Teurungdausgleich) . Kad se radno mjesto oslobodi, novi zaposleni
dobija automatski 15% nižu platu. Plus otvaranje tržišta radne snage unutar EU a i prema Balkanu samo je pogoršalo situaciju jer Poljaci i Balkanci žele prvenstveno da odu pa se i ne pogađaju puno oko plate. Uz to cijene nekretnina su otišle u nebo, tako da je već sad ljudima koji nemaju svoju nekretninu život u penziji postao težak. Moj je savjet, otiđite i oprobajte se vani. Ako vam se ne svidi, bar ćete imati neko iskustvo i znanje jezika koje će vam koristiti ako se odlučite vratiti. A i možda ćete više cijeniti odakle ste došli. Niti je vani sve super niti je još kuće sve loše

Igor

pre 3 godine

@mosha

Prijatelju lepo je da si uspeo (po svojoj definiciji) i da si zadržao pozitivan stav...ali moram nešto da to kažem koji preko 30 godina u nemačkoj radi sa nekretninama.
Lepo je ako se tebi (subjektivno) svidjaju manja mesta. Objektivna je situacija da takve lokacije nisu “in” i. Neće dobijati na ceni, čak će opadati u vrednosti (to su takozvane B ili C Lage) i to iz mnogih razloga.
Tvoja merila, jeftina hrana i jeftini stanovi po rubovima centara nisu ono sto većina zeli. Mladi, single-ovi, žene, radnici i biznismeni žele urbane sredine. Provod, kulturu, univerzitetske centre itd. A kad ti deca odrastu u Nemačkoj molim te javi mi se, da mi kažeš dali je samo jedno tvoje dete posle adolescencije ostalo u malom gradu u Nemačkoj. Veliki Pozdrav i sve najbolje

Ghostbuster

pre 3 godine

Vozim kamion u Luksemburgu, od ponedeljka do petka. Prosečna neto plata je 3000, a ako ima prekovremenih sati koji se plaćaju 140 % onda bude i više. Na kraju godine dobijamo i trinaesti mesec. Dečiji dodatak za troje dece je 1100 eura...

PatriJota za tastaturom

pre 3 godine

Programer u Holandiji: Da bi došli ovde kao programer (kennismigraten - knowledgeworker viza) minimalna plata je 4500e bruto (za 2021 će biti min 4600) što neto izađe oko 3100 mesečno. Za samca je to više nego ok dok je za porodicu sa dvoje dece dovoljno ali ne i previše, sve zavisi u kom mestu živite itd.
Prvih 5 godina imate pravo na popust u oporezivanju (30% ruling) što povećava neto platu za oko 500-600e.
Stanovi su oko 1000-1500 i više.

Ivan Stankovic

pre 3 godine

Živim u Švedskoj. Došao sam dosta kasno(40g),moja supruga došla još kasnije(50g). Ja vozim gradski bus i plata mi je 2400eur neto. Supruga radi(15 dana mesečno)u kuhinji jednog restorana za platu od 1600eur. Plaćamo dvosoban stan sa strujom,vodom i internetom 1000eur. Na hranu potrošimo oko 500eur. Na gorivo i kartu za prevoz potrošimo oko 180eur. SIM ima dečiji dodatak 120eur.Imam 25 radnih dana odmor i mogu pet puta godišnje da budem po pet dana na bolovanju bez lekarske doznake,samo da se javim da sam bolestan.Dakle,ostane nam slobodnih 2000eur da štedimo ili trošimo!!!
Kao što možete da vidite,mnogo je bolje od bilo kog fakultetskog zaposlenja u Srbiji!!!

Pera

pre 3 godine

Zivim u Srbiji,inzenjer sam,radim u privatnoj firmi,plata neto 1000 e.
Supruga prosvetni radnik,450 e.
Imamo svoj stan,,dvosoban,grejanje 60 e,struja 40 e,telefoni,internet,auto,100e.
Hrana 250 e.Za zivot nam ostaje 1000e(nesto I ustedimo).
Mislim da je ovde je najlepse!
Srbija Leta Gospodnjeg 2020.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Denko, 23. decembar 2020 20:31)

Zena i ja radimo u marketu,primamo minimalac 30000,stan placamo 250e ostane nam 250e za sve ostalo,jos nam roditelji daju zimnicu,suvo meso itd...e to je srpska realnost...jel treba da budemo srecni sto oboje radimo,sta bi tek da samo jedan radi za 250e?!
Budimo realni ne letimo u oblacima,spustimo se na zemlju!

Seki

pre 3 godine

Neznam za nemacku ali moj kolega u austriji ne zeli da placa porez za crkvu oni ga iskljucili od vere sad ne placa a ide u crkvu i slavi praznike kaze kad umre negde moraju da ga ukopaju.

Darko

pre 3 godine

Zivim u Srbiji,inzenjer sam,radim u privatnoj firmi,plata neto 1000 e.
Supruga prosvetni radnik,450 e.
Imamo svoj stan,,dvosoban,grejanje 60 e,struja 40 e,telefoni,internet,auto,100e.
Hrana 250 e.Za zivot nam ostaje 1000e(nesto I ustedimo).
Mislim da je ovde je najlepse!
Srbija Leta Gospodnjeg 2020.
(Denko, 23. decembar 2020 20:31)


Slažem se da je naj lepse ziveti tamo gde si rodjen . Ja i zena zivimo sa decom od 15-5 godina i imamo oko 130 000 rsd . Ja ne mogu da ustedim banke jedne a radim i privatno vrlo često i godišnje to sa strane uzmem oko 2500-3000 EUR da nije toga nebi bilo mora niti produženog vikenda.Ja manje placa grejanje ali auto sam je mesecno 100eur a deca kostaju . Engleski cas odbojka cas obuca odeca vrtic sad krecu i izlasci

dejo programer

pre 3 godine

@ Programer

Poredjenja radi, ja zivim i radim u Stuttgart-u. Zena je programer a ja sw arhitekt, dvoje dece. Zena zaradjuje 3000e neto a ja 4200e neto. za svako dete dobijamo po 200e mesecno od drzave. Oboje smo 4 poreska kategorija i do sada smo uvek dobijali deo poreza nazad prosecno 5000e godisnje. Placamo kredit za stan od 100m2 2300e mesecno na 15 godina, vrtic 300e mesecno za dvoje dece. Sve u svemu, kad se sve sabere i oduzme imamo mesecna primanja oko 8000e a troskove oko 4000e. Poznajem nekoliko nasih programera koji zive i rade u Svici i samo je jedan uspeo da kupi stan od 50m2, ostali se ne usudjuju i zive privatno jer je preskupo. Inace, cuo sam da je odnos plate i troskova najbolji u Holandiji i da tamo posle odbijanja troskova najvise ostane. U svakom slucaju nije toliko ni vazno koliko se zaradjuje, koliko je vazan kvalitet zivota i radni uslovi. Inace, Nemacka je zemlja socijalne prvade i radni uslovi za perspektivna zanimanja su izvanredni.

mosha

pre 3 godine

Evo kratko: 3 i po godine sam u D. Kupio sam pre nedelju dana kucu, malo mesto, Bayern. Dobio sam kredu iako sam srbin i na vizi. Radim, obican radnik, 2.200 dobijam netto, zena skoro pocela u vrticu, 5 sati na dan, ima 1.000 eura. Dva decija 400, i za bebu do njegove trece leze 250 svaki mesec. Placali smo stan do skoro 500 eura warm( komforan, trosoban) , mali gradic, sve ima sto treba. Hrana jeftinija, usluge skuplje nego u Srbiji, odec i tehnika bolje da ne spominjem... Kupili smo kucu sa tri stana, dva izdata a mi u jednom zivimo( 120 m2 nas, ostala dva po 75m2). Samo zelim da dam do znanja ljudima da nije sve ni crno kao sto neko rece. Poenta je ne otici u MinKen i placati tabakeru 1000 eura i jesti parizer, i jedva se krpiti... Nego manja mesta, gde i ima da se radi i moze da se lepo zivi! Ja cu samo jedno reci, ovp nikad ali nikad ne bih u Srbiji uradio, nema sanse... Nazalost. Ljudi, samo napred!!!!!

Denko

pre 3 godine

Zivim u Srbiji,inzenjer sam,radim u privatnoj firmi,plata neto 1000 e.
Supruga prosvetni radnik,450 e.
Imamo svoj stan,,dvosoban,grejanje 60 e,struja 40 e,telefoni,internet,auto,100e.
Hrana 250 e.Za zivot nam ostaje 1000e(nesto I ustedimo).
Mislim da je ovde je najlepse!
Srbija Leta Gospodnjeg 2020.

Milan

pre 3 godine

Ovo su bruto plate, znaci neto je skoro duplo manja, znaci i nisu im neke plate uopšte. U Srbiji ako radiš u IT možeš puno lepše da živiš nego ako radiš većinu poslova u Nemackoj

Crni

pre 3 godine

Nemacka ima dobre plate ali ima i mnogo ljudi koji rade za neke minimalce pa moraju da ih dotiraju iz drzavne kase.
Zivim u Kopenhagenu, Danska i ovde su plate vece nego u Nemackoj, ali je i nesto skuplje tako da je standard priblizan recimo Bavarskoj.
Treba imati u vidu da hrana, odeca, hemija, tehnika itd. kosta manje vise isto svugde. Ako zivis u Srbiji za te stvari trosis 100% plate, a u Nemackoj 30% plate.
Kada plata ode na osnovne stvari, onda je manje vazno sto je ulaznica za pozoriste 3x skuplja u Nemackoj ili sto je restoran duplo skuplji.

Ako nastavi sa razvojem, Srbija ce biti solidna zemlja za zivot za 20-25 godina, nesto kao danas Poljska ili Litvanija. Porediti se sa najrazvijenijima na svetu je neozbiljno.

Nemački milioner

pre 3 godine

@ Programer

Za šta ti u Svajcarskoj ostane? Za cifre na računu i banci? Kuću teško sebi da možeš u Svajcarskoj da priuštis.
A ako nemaš kuću, uvek si socio-ekonomski gledano “niža klasa”

Programer

pre 3 godine

Radio sam kao programer i u Nemackoj i u Svajcarskoj i u Svajcarskoj je znatno bolje.
U Berlinu sam imao oko 3.500 EUR neto mesecno (jos sam bio povoljna poreska kategorija kao ozenjen sa 2 dece), a u Lozani oko 10.000 CHF (ovo cu cifre kad odbijem sve poreze/doprisose na mesecnom i godisnjem nivou a dodam godisnji bonus).
Naravno, Svajcarska je znantno skuplja zs zivot ali opet mnogo vise ostane.

Miki

pre 3 godine

adim kao vozac kamiona hladnjace u jednom velikom gradu u Francuskoj. Za 35 sati sedmicno naravno bez subote zaradjujem 1750€ neto, pocinjem rano sa radom tako da celo posle popodne dobijem slobodno. U struci plate idu i do 3000€ ko je spreman da crnci.
(mare, 23. decembar 2020 18:52)


E moj druže,za isti taj posao u americi sa svojim kamionom za mesec mozes da zaradiš i do 10× toliko.

Dijasp0rac

pre 3 godine

Pre svega, prava radnika su puuuno veća nego na Balkanu. U velikim firmama, sindikati se zalažu za radnika, nisu tu da dele piliće, zimnicu i svinjske polovice ;-) .

Plate su takve kakve su. Naravno, neko ko je završio fakultet, čije je zanimanje priznato ovde ima sasvim drugačiji start od radnika na građevini. Jezik, šta god ko govorio, je izuzetno bitan. Radnik koji govori nemački je manje zavisan od "našeg" gazde.
Treba reći da su ovo plate bez dodataka na noćni rad, vikend, praznik (koji često iznose 50 posto čiste neto satnice).

Najbitnije je po meni na početku preseći pupčanu vrpcu sa rodnim zavičajem u vidu ulaganja u kuće, imanja. Bitan je kvalitetni život ovde; onaj ko može i usudi se dobije kredit za nekretnine sa oko 1 procenat kamate. I polako, otplati se.

Bračni par sa dve plate, ma kolike god da su, dovoljne su za jedan normalan život. Uz dečiji dodatak, napredak na radnom mestu, može sasvim ugodno da se živi.

denverac

pre 3 godine

Zapravo, iz mog iskustva - Srbija, SAD, Nemacka, finansijski se jedino Srbija moze porediti za programere. Ako imat pedigre, i upadnete na nesto tipa TopTal, pa zaradjujete $70-100k godisnje iz Srbije, to je u stvari malo visi standard, nego prosecan senior u SAD.

Cak i korporativno, u pojedinim stranim firmama u BG-u, za najozbiljnije seniore plate idu i do preko 6 hiljada evra mesecno (pouzdan izvor). Iste te firme bi u Nemackoj platile mozda do 2k vise, sto se uopste ne isplati.

C i n i k

pre 3 godine

Sasvim je moguće da čovek negde s platom od, recimo, 2500 EUR ima veću kupovnu moća i zato bolje živi od nekoga čija plata je 3500 EUR jer njegovih 2500 EUR više VREDE i pružaju mu više od nečijih 3500 EUR!
(Don Giovanni, 23. decembar 2020 17:34)

U pravu si, to se zove zivotni standard, kolko roba i usluga mozes da kupis za svoju platu, dakle nemci odlaze u CH i jos po nke zemlje ali CH je bukvalno omiljena jer je vrlo blizu, jezik je isti ( ok CH nemacki ima bas prepoznatljiv dijalket) a primanja su i do 5 x veca..Nko ko je iz Minhena a radi u Cirihu je bukvalno swbi ugodio zivot..

Dani

pre 3 godine

Austrija. Elektrotehničar, vodja grupe za proizvodnju mašina, testiranje,podešavanje itd. Plata 14x4000 bruto ili 14x2530€ neto u godini. Moguća i koja premija od 3-4.000€ bruto.

Prazne priče

pre 3 godine

White trash: Uf, sad si ovde prosuo veliku mudrost. Amerika je za ambiciozne, a Nemačka za prosečne, a Srbija, naravno, ne valja ništa? A šta će oni ljudi koji nemaju nikoga tamo, koji nisu lekari, IT inženjeri, programeri, šta oni da traže u Nemačkoj ili SAD? Pišete ovde svakojake gluposti. Mi rezervnu državu nemamo. Da bi bilo bolje moramo se boriti, baš kao i tamo. Niko nam više nigde i ništa ne garantuje gde god otišli.

White trash

pre 3 godine

Кад пишете о супер условима у САД напишите у којој сзе недођији...

Мајами је прескуп у сваком сегменту - пиво у кафићу 8-10$, дезодоранс 8$, 1/2 литра флаширане воде у радњи 2$ и тако даље... О рентирању и другим услугама да и не причамо.
(Нокан, 23. decembar 2020 17:42)
Izvini, a sto da rentiram kad mi je vec jeftinije odplacivati. Za 120 do 150k jednosobnih i dvosobnih stanova koliko hoces istocno od Biskejn bulevara. O cemu ti pricas, dobri krajevi u Majamiju su tek malo skuplji od Novog Beograda. Za kafice ne znam jer ne posecujem, a ovo ostalo je u Volmartu mnogo jeftinije nego sto navodis. Moze sad neko prosuti cene iz Delte ili Usca, pa reci kako je Beograd skup. Za tih $10 koliko je po tebi pivo, ja pojedem odlican rucak, pa i pivo popijem kod Kubanaca na pumpi. Cifre su ti totalno proizvoljne, Majami nije skup, a nema drzavnog poreza na prihod, zato smo se zadnjih godina i svi dovukli ovde

seljadin

pre 3 godine

@Dusan, a koliku ce penziju imati frizer is Kosovske Mitrovice a koliku u Nemackoj ? Dobija li taj frizer po detetu 200 evra dok dete ne zavrsi fakultet ?

Kvrckvrc

pre 3 godine

To nije porez za Crkvu. Recimo ovako: drzava naplati porez i njime punopravno zakonski raspolaze, ali se uvek ostavi jedna mala mogucnost da jednim, makar i najmanjim delom , direktno raspolazu gradjani. U Italiji se to npr zove otto per mille (osam hiljaditih) i to znaci da ako si kao gradjanin spremio za porez 1.000 eura, da imas pravo da direktno odredis kome ide tih 8 eura. Tamo ljudi veoma cesto biraju da taj novac ode Crkvi, ali nije uvek tako. Moze da se donira gladnima, nevladinim organizacijama, zelenima, itd, itd. Preostala 992 eura idu u drzavnu kasu, a onda se o preraspodeli tog novca odlucuje na vec utvrdjeni, demokratski, nacin...

Srbocrnogorac

pre 3 godine

2015 sam boravio u jednom velikom nemačkom gradu,Univerzitetska Klinika, gde sam dobio stipendiju kao mladi specijalist medicine. 2 profesora su me pitala da li želim da ostanem. Moj odgovor je bio ne, jer te pare zaradim i u Srbiji kao lekar. Radim državno, u slobodno vreme i privatno. Nemački mladi specijalisti nemaju velike plate oko 3000eur. Moj odgovor ih je iznenadio. Bolje se ovde živi sa tim parama, a tamo preživljava

mare

pre 3 godine

Bio šljaker u Srbiji vs Nemačka isto ti je nećeš da živiš nešto dobro, ko ima dobar faks Srbija je dobra još ako ima nasledjen stan ili kuću. Ko se kako snadje. Ali znam da u Nemačkoj običan radnik ako nema cimere ne može da živi pristojno i jedna plata nije dovoljno za porodicu.
Sad zavisi šta je dobar život kakvu hranu jedeš, posećujeº restorane, putuješ, garderoba...
Srbija tj. Beograd je najbolji grad na svetu jer sa malo love možeš da jedeš za manje od 1400 dinara u solidnom restoranu gde to ima.

nike

pre 3 godine

Bio video probao i nikad u nemacku.plata vozaca u Stutgardu vozaca u gsp je za 156 sati rada je 1530 eura,sad neki i zarade preko 2000 hiljade ako rade na slobodne dane,a one price kako je u nemackoj sve jeftinije pa nije nista jeftinije ,dobro to znate vi koji ovde pisete,Ljudi shvatite da nemacka ima lose plate merkelova to sve ulaze u razvoj industrije

zivot je ringispil i kola na sudaranje...

pre 3 godine

Nemacka radim u stampariji, doduse znam da radim na svim masinama u stampariji za razliku od ostalih radnika koji su specijalizovani samo za 1-2 masine oni imaju neto 2000-2200, moja plata je neto 2700€, supruga je medicinska sestra ima neto 1800€...

Nesha

pre 3 godine

"Vi koji živite u Nemačkoj...dali su zanimanja ala molekularni biolog, mikrobiolog i biohemičar tražena (odnosno deficitarna ala programeri) u Nemačkoj i kolika je mesečna (bruto ili neto) plata?

Hvala unapred za odgovore.

Pozdrav!"

Lemus, ako nisi u stanju ovo sam da nadje na internetu i apliciranjem za poslove, mozda je bolje da ostanes u Srbiji. Ovo ti iskreno savetujem, jer bez licne inicijative i volje, ne isplati se izlaziti iz Srbije. Ovo ti govorim kao neko ko zivi poprilicno dobro i zaradjuje troduplu nemacku prosecnu platu u slicnim poslovima koje tri trazis. Uglavnom, niko te nigde ne ceka i definitivno ne ceka niko da ti ponudi posao.

mare

pre 3 godine

Radim kao vozac kamiona hladnjace u jednom velikom gradu u Francuskoj. Za 35 sati sedmicno naravno bez subote zaradjujem 1750€ neto, pocinjem rano sa radom tako da celo posle popodne dobijem slobodno. U struci plate idu i do 3000€ ko je spreman da crnci.

Nizozemljak

pre 3 godine

U americi je prosjecna plata za senior programere oko $3000 neto, dvosedmicni cek, i to kad se odbiju i zdravstveno osiguranje od firme, procenat koji svako odvaja za dodatni privatni penzinski fond.. To je recimo oko 5500 evra mjesecno neto.
(jo, 23. decembar 2020 16:20)

Pa toliko mozes i ovde u Amsterdamu da zaradis ako si iole dobar strucnjak, u Frankfurtu isto npr. U Svajcarskoj i Norveskoj mozes i vise (ako mozes da prezivis dosadu).
Ako ti zaradjujes tako malo u USA nesto opasno gresis, bar po onome sto ja znam ljude tamo. Vecina ih zaradjuje oko 160 hiljada godisnje plus neki equity i bonusi.

Dusan

pre 3 godine

Muski frizer kod koga se ja sisam u Kosovskoj Mitrovivi zaradjuje 200.000 din. Mesecno (nije greska) tako da neznam ko bi radio za 1500€ platu u Nemackoj.Jeste to plata radnika (frizera) racunam da nije njegov salon kao ovde ali je to smesno jos u Nemackoj koga taj sisa uopste?

Nikola München

pre 3 godine

Ja sam danas, pola dana bio u kafani! A vi, u Nemackoj? Briga me koliko zaradjujete!
(gagi, 23. decembar 2020 17:18)

Uh, blago tebi, ti zaista znas zasta zivis, imas zaista ispunjen zivot.

s4

pre 3 godine

Manji poreski nanosi nego kod nas gde je 40%
(I. Cvorovic, 23. decembar 2020 16:15)

taman tako u nemackoj je u 4 grupi tj ako si samac 30% penziono zdrastveno i porezi

a cene odece obuce jeftinije nego kod nas el uredjaju i po 20-30% jeftiniji

hrana je ista cena osim hleba gaziranih pica i cigara a voce i povrce je malo skuplje mozda 3-5%

pa ti vidi gde si
sve nek 1000evra platis stan 1000 evra ti ostaje

Tik Tok

pre 3 godine

ŽIvim u Americi (Kalifornia)46 godina, elektronski inžinjer po struci.Pravim $140,000 godišnje, donosim mjesečno neto $6500, posle takse, i ostalih odbitaka. Mjesečni kućni troškovi su sve $4500.
Živim sam i život je super.

Dusan

pre 3 godine

Evo sve poslove nam preuzese Nemci nama majstorima jer beze iz Nemacke zbog mslih zarada. U Nemackoj je plata vozaca preko 2000€ neto, moj zet radi kao vozac a elektricari i vodoinstalateri Nemci takodje imaju neto preko 3000€. Jadnici iz Srbije idu pa rade kod podizvodjaca za 1500€, more neki i ta manje ali to su oni koji neznaju nista drugo nego da stemuju i razvlace kablove ili postavljaju cevi za vodu, znaci najprostije i osnovno.I slazem se da je mit da je sve super u Nemackoj i da su odlicne plate, u Holandiji je daleko bolje.Imao samponude za Nemacku i sve odbio jer neradim za male pare i necu da lomim kicmu ni za velike pare.

CLS

pre 3 godine

Eto, svuda postoje paraziti koji se šlepaju preko države - čuj, porez crkvi!? Kome to ide ako sam ateista? Jel postoji i ateistička crkva?? To su ovde npr članarine privrednoj komori (za preduzeća).
(Krstivoje Šalajić, 23. decembar 2020 16:16)

Crkveni porez placaju vecinom ako i ne samo Katolici...i nije obvezan...ako ne zelis ne moras,ali onda nemas pravo na Crkvene usluge (krstenje,vjencanje ,sahrana itd) stim da je taj porez jako mali,i vecina dobije kroz povrat poreza dosta toga nazad...to je stavka koja ne utjece na skoro nista....ne zamarajte se stim...

Denny Crane

pre 3 godine

Prosečna visoko obrazovana osoba koja radi za stranu kompaniju u Srbiji može fino da živi medjutim loš sistem loša infrastruktura i milion sitnica te teraju ali postoji mnogo veći problem što se prosečnom radniku tipa negovatelj, pekar trgovac, čistač i sl. više isplati raditi tamo na zapadu i to višestruko s obzirom na njihov broj tačnije udeo u ukupnoj zaposlenosti to će nam biti problem u budućnosti jer ako budemo te radnike uvozili s obzirom na naš mentalitet mi smo ga ugasili od Srba će ostati samo ime.

khm

pre 3 godine

za sve vas koji pisete USA versus Nemačka... ljudi da li ste vi normalni?! pa u americi su sa krizom milioni ostali bez posla, bez obzira na firmu ili poziciju, u Nemačkoj ja ne znam nikog da je ostao bez posla jer svima koji ili ne rade ili rade skraceno drzava dotira (trenutno cak i 90% posto plate i to tako do kraja 2021). Hej?! moja se zena dvaput poradjala u Nemačkoj, ukupno smo platili 400 evra za oba porodjaja i to zato sto smo hteli posebnu sobu za mamu i bebu. Posle oba porodjaja je zena dobijala 1800€ za porodiljsko godinu dana od rodjenja deteta, a kako ono bese u USA? mesec dana pa na posao a bebu u jaslice? ne moze da se poredi zivot tamo i ovde, jednostavno ovde drzava vodi racuni o tebi kao pojedincu, neces biti sam ili ostavljen na cedilu. U svakom slucaju nebo i zemlja.

yosemite sam

pre 3 godine

Sve je to lepo ali na konacnu cifru ipak najvise uticu troskovi zivota. Znaci nije isto Minhen i Asafenzburg. Pa onda na to dolazi i stil zivota, a prohtevi neumitno pocinju da rastu, ma koliko covek bio prizeman i skroman. Jer kada pocne da ulazi mnogo vise nego sto je dovoljno za zadovoljenje osnovnih potreba - sta se tada radi? E onda rastu apetiti. Svi misle kad odu ma daj samo da dodjem do neke love i umecu ja sa parama, ali nije tako - to ti je ono kad vidis da neko od nasih dodje dole i pocne da se bahati. Kako pronaci sebe tada, to je vec posebna prica, a svakoga ceka, nekoga u petoj, nekoga u dvadesetoj godini gastarbajterskog staza

s4

pre 3 godine

Manje plate nego u Kanadi a pogotovo nego u USA, zato ima dosta Nemaca koji zive i rade ovde, jednostavno veci je standard vece plate a manji troskovi. U kancelariji imam jednog Bavarca iz MinKena kaze da on i porodica bolje zive ovde nego u zavicaju plus bonus, zive u daleko lepsoj prirodi.

Jedine Evropljane sa automobilima koje vidjam na pacifickoj obali su Svajcarci, natovare dzipa ili RV na brod negde u Evropi, iskrcaju ga u Montrealu ili Bostonu pa zapucaju preko celog kontinenta. To je dokaz da oni imaju najvisi standard od Evropljana, jersu im porezi najveci ali su im i plate ubedljivo najvece.
(Pacificka_obala_daleka, 23. decembar 2020 16:21)

jes da je manja plata ali narodu koji je navikao da zivi mesec dana sa 250evra to mu je premija.

Nikola

pre 3 godine

Kako god da se računa i plata i troskovi (koji su verovatno samo za stan veci nego kod nas, sve ostalo je u rangu sa nama manje-više) opet ostane sa strane bar 600-700 evra. A ovde radis za 400, ako nemaš svoj stan kirije prenaduvane i platis stan 200 i ostane ti 200 za ostale potrebe i na sve to ukupno za štednju ti ostane nista. I to gledano sa finansijske strane, a da ne pričamo o ekologiji, uredjenijem zivotu na svim poljima, manjem stresu...

Нокан

pre 3 godine

Кад пишете о супер условима у САД напишите у којој сзе недођији...

Мајами је прескуп у сваком сегменту - пиво у кафићу 8-10$, дезодоранс 8$, 1/2 литра флаширане воде у радњи 2$ и тако даље... О рентирању и другим услугама да и не причамо.

CLS

pre 3 godine

Dajte statistiku netto plata...zbunjujete ljude koji ne zive u nemackoj....3000 brutto i 1800...u stvarnosti znaci mozda 450-550 razlike na racanu...3000 brutto je oko 2000 neto....1800 brutto je oko 1450 netto...
(Kornjaca Rade, 23. decembar 2020 15:08)

evo moje stanje
3920€ brutto plaća...
2805€ netto plaća

porezna klasa 3 (ozenjen sa dvoje djece)
broj mjesecnih radnih sati 174
vikend se ne radi
petak je do 12h
vrsta rada: Skladiste-Logistika
pokrajina:Bavarska

Don Giovanni

pre 3 godine

Meni ovde u Srbiji ništa ne znači da li inženjer u Nemačkoj ima 3 ili 5.000 EUR, ako mi uporedo ne kažete šta on može sve da kupi za tu svoju platu.

Važnije od apsolutnog iznosa nečije plate je njegova (ili njena) kupovna moć. Jer šta mi vredi velika plata, ako je zarađujem tamo gde je život užasno skup i skoro cela plata mi odlazi na stan, hranu, školovanje dece i ostale osnovne tekuće potrebe i skoro ništa mi ne ostane za štednju i dugoročnije investicije?

Sasvim je moguće da čovek negde s platom od, recimo, 2500 EUR ima veću kupovnu moća i zato bolje živi od nekoga čija plata je 3500 EUR jer njegovih 2500 EUR više VREDE i pružaju mu više od nečijih 3500 EUR!

s4

pre 3 godine

Eto, svuda postoje paraziti koji se šlepaju preko države - čuj, porez crkvi!? Kome to ide ako sam ateista? Jel postoji i ateistička crkva?? To su ovde npr članarine privrednoj komori (za preduzeća).
(Krstivoje Šalajić, 23. decembar 2020 16:16)

to nije porez to dajes i onda tvoja deca dobijaju dzabe vrtic obruke dzabe knjige itd a ako nisi vernik mozes da odbijes da placas.

Alex

pre 3 godine

U americi je prosjecna plata za senior programere oko $3000 neto, dvosedmicni cek, i to kad se odbiju i zdravstveno osiguranje od firme, procenat koji svako odvaja za dodatni privatni penzinski fond.. To je recimo oko 5500 evra mjesecno neto.
(jo, 23. decembar 2020 16:20)

Moja plata u EU kao ing. el. tehn. je oko 4 - 4.5 k€ neto (zavisno od mesečnih dodatnih primanja). Ono sto svi zaboravljate je - zdravstveno osiguranje u EU - moj lični deo koji plaćam mesečno je 120€ - nema dodatnih plaćanja ma šta god da ti se desi i ne moram da čitam mala slova u ugovoru. Škola, osnovno i srednje obrazovanje je besplatno, studije se plaćaju sa 1000 -2000 € po godini, sto zavisi od vrste studija (imam dva deteta koja studiraju i tačno sam upućen koliko šta košta - na kraju godine dobiješ jedan deo od ovog iznosa nazad kroz porez). Penziono osiguranje - dva dela, jedan zagarantovan od države bez obzira da li si milioner ili nisi ni dan radio i drugi deo koji uplacujes u penzioni fond kao dodatni deo na osnovnu penziju. Ostaneš bez posla, ne svojom greškom, dobijaš pomoć u iznosu od 75% zadnje plate prve godine. Dužina socijalne pomoći zavisi od godina radnog staza i procenat se smanjuje svake godine. Ah da - i 38 slobodnih dana godišnje koje MORAŠ da iskoristis - da se ne bi došlo do situacije da te poslodavac ucenjuje korišćenjem slobodnih dana.

Prema tome, gledajući samo primarnu stranu, iznos € ili $ na kraju meseca, slažem se, USA je bolja. Ako uzmem opšti kvalitet života - EU.

Laki

pre 3 godine

u Srbiji obrazovana osoba ima isto takve plate. E sada, nama je generalno los sistem, infrastruktura, i gomila parazita, koji se slepaju... Nadam se da ce drzava prrpoznati da to mora da se resi. tada ce poceti svest ljudi da se menja, sto je sustina razvijenog sveta. Nerad i parazitstvo ne smeju biti vrednovani!

Pozdrav iz Bavarske

pre 3 godine

Stan u dobrom kvartu i režije 1700€, zdravstveno preko 1000€ za nas troje, vrtić 300€ (gde ima taj za džabe?), još oko 500€ na auto, telefon, internet, itd. Ostane dovoljno za život samo što mi nismo sposobni da uštedimo i živimo ovde kao i u Srbiji od prvog do prvog ali mnogo, mnogo opuštenije i ne pada nam na pamet da se vraćamo.

s4

pre 3 godine

Наш геометар тамо око 3.000е. Немац преко 4.000е. Причамо о градилиштима.
(!, 23. decembar 2020 16:16)

nema to veze nas i njihov nego nas geometar je tek poceo a njihov ima radnog staza od 10 i vise godina
tamo sa svakih 2+3+6...godina povecava se plata plus ako uradis neki ausbildung dobijas jos300evra

tako nemoj pricati da se odvajaju nemci

Sulic igor

pre 3 godine

Pacificka obala..
Mislis li da danas, u vrijeme interneta, mozes valjati gliposti. Nijemaca imas svugdje-od tajlanda, usa, laosa, australije itd. Nijemci ne sele u usa radi novca-bliza im je Svicarska, nego radi promjene u zivotu ili neke rijetke prilike. Lani je u njemacku doselilo 11 000 amerikanaca, radi istih razloga. Znas ti vrlo dobro nacin obracuna placa, koliko te kosta operacija, imas li placen godisnji, i jos mnogo stvari u usa. Odkud toliko beskucnika, koliko vas ima zdravstveno osiguranje itd. Zasto su radnici u usa odisevljeni poslom u BMW I Mercedesovim tvornicama?Mislis da smo munjeni pa ne znamo sto je usa?

khm

pre 3 godine

i zaboravih da kazem da kad je zena zatrudnela oba puta je istog casa dobila zabranu rada, jer radi kao lekar internista tako da joj se radno mesto vodi kao visoko rizicno za trudnocu. Dobijala je 100% platu u visini proseka zadnje 3 plate, i tako sve do dva meseca nakon porodjaja pa posle toga jos 10 meseci po 1800€... toliko o tome.

Mikelandjelo

pre 3 godine

@Krstivoje Šalajić

Ne moras ti da placas porez crkvi. Niko te ne tera na to. Svako zasto ima svoje zato. Ako placas porez crkvi, u ovom slucaju katolickoj, za to imas pogodnosti kasnije. Kad sklapas ugovor sa poslodavcem kazes da ne zelis da placas porez crkvi i gotovo.

@Lemus

Jednoj od najrazvijenijih zemalja sveta uvek trebaju kvalifikovani radnici iz svih oblasti. Kad izadjes na ulicu i vidis koliko ima polupismenog sveta shvatis odmah koliko je sati. Veliki je broj ljudi koji traze posao a nemaju kvalifikacije. Znaci, za tebe bi bilo posla i bice sve dok znas nemacki jezik. Ne engleski nego nemacki. I ako hoces da radis.

Lemus

pre 3 godine

Vi koji živite u Nemačkoj...dali su zanimanja ala molekularni biolog, mikrobiolog i biohemičar tražena (odnosno deficitarna ala programeri) u Nemačkoj i kolika je mesečna (bruto ili neto) plata?

Hvala unapred za odgovore.

Pozdrav!

Falcinelli

pre 3 godine

Plus je sve jeftinije nego u Srbiji,gde nas gulikože deru i sad kukaju kako će preživeti koronu.Kad im je,na primer,pivo i klopa u centru NS skuplja nego u centru Praga onda je sve u redu,deri buraniju...
(1914, 23. decembar 2020 16:05)
Opet ove fantazije kako je u Srbiji skuplja hrana nego u nemačkoj. Nije skuplja hrana. U Srbiji je skuplja bela tehnika i markirana garderoba. Rođen sam u Nemačkoj i dolazim svakog leta kući u Srbiju i mogu da vam kažem iz prve ruke kako jeste. Članak je dobar. Plate su osim za medicinske sestre tacne. Tu mi se čini da su u nemačkoj manje nego sto piše u članku.

Jole

pre 3 godine

Članak je 100% tačan.

Poznajem ljude iz skoro svi navedenih zanimanja i naše sa Balkana i Nemce navedene plate su apsolutno tačne u
100 - 200 eura gore dole.

samo molim neverne Tome da ne komentarišu ako nisu pročitali tekst do kraja ili ne poznaju razliku između Bruto i Neto plata.

My name is Bot,James Bot

pre 3 godine

Sistem....svi imaju priblizno i svi cenjeni isto i pekari i doktori.....nema razlike....to u Srbiji nikad nece biti.Nemamo kulturu osnovnu.

Milan

pre 3 godine

@Mirko
Naravno da je tacno ovo sto su napisali. Jeste za hiljadu eura manje, ali to je kad se odbiju davanja, pa Netto plata izadje 2500€, cisto na ruke.
Plus jos toliko za Bozic. Ima bolnica gde je plata jos par storina eura veca, ali ovo je neki prosek, sa poreskom klasom 4.
Verovatno ste mislili na negovatelje. To je nesta drugo.

1914

pre 3 godine

Plus je sve jeftinije nego u Srbiji,gde nas gulikože deru i sad kukaju kako će preživeti koronu.Kad im je,na primer,pivo i klopa u centru NS skuplja nego u centru Praga onda je sve u redu,deri buraniju...

Pacificka_obala_daleka

pre 3 godine

Manje plate nego u Kanadi a pogotovo nego u USA, zato ima dosta Nemaca koji zive i rade ovde, jednostavno veci je standard vece plate a manji troskovi. U kancelariji imam jednog Bavarca iz MinKena kaze da on i porodica bolje zive ovde nego u zavicaju plus bonus, zive u daleko lepsoj prirodi.

Jedine Evropljane sa automobilima koje vidjam na pacifickoj obali su Svajcarci, natovare dzipa ili RV na brod negde u Evropi, iskrcaju ga u Montrealu ili Bostonu pa zapucaju preko celog kontinenta. To je dokaz da oni imaju najvisi standard od Evropljana, jersu im porezi najveci ali su im i plate ubedljivo najvece.

GajaG

pre 3 godine

Jos jedna napomena. Ne uzima drzava sve pare sebi kroz poreze. Nego jednostavno placate socijalno, zdravstveno i penziono osiguranje kao i svugdje. Razlika je sto u Njemackoj kad ti trebaju zdravstvene usluge to ti placa to osiguranje, i kad ides u penziju, penziono ti isplacuje penziju proporcionalno onome koliko si uplacivao. Znaci pogresno je misliti drzava mi uzme pola platte.

Pop Cira

pre 3 godine

uz platu treba uven pogledati i cene kuca/stanova. House-to-income ratio je dobar pokazatelj. Na primer, Minhen je skoro dva puta skuplji od Bremena

Mirko

pre 3 godine

Za medicinske sestre nema sanse da je ovolika bruto plata. Usudio bih se reci i da je hiljadu evra manja. Inace bi i Nemci radili te poslove u mnogo vecem broju.

Mihailo

pre 3 godine

Kolega kao i ja dugo drzao auto servis ovde i pre par godina zatvori i ode u Nemačku da radi. Posle pola godine ga pitam za utiske i on mi kaže, zarada malo veća nego kući ali a to mu verujem manje radi i manje se nervira tamo. Neke stvari nemaju cenu..

Astra

pre 3 godine

(Leo Novak iz Rogatice, 23. decembar 2020 15:13)

ne verujem da se isplati. Za strance mozes raditi i odavde za malo manje sume ali za nase uslove to je efektivno kao da si u Nemakcoj zaradio 10 hiljada evra mesecno. Posebno sad nakon kovida kad ce mnoge firme nastaviti da forsiraju remote.

Deki

pre 3 godine

Velika razlika je sto za bruto razliku dobijete uslugu, tj. penziju, zdravstvo, sredjene ulice, prevoz koji funkcionise, zastitu potrosaca, pravnu drzavu itd.
Ovde niko ne gleda bruto zato sto ne dobije nista, tj. ne zna ni da li ce imati penziju, prijavljen na minimalac, ides kod privatnog doktora, nemas nikakva prava, javni prevoz je uzas, putevi uzas, ne postoji pravna drzava itd.

Straight Outta München

pre 3 godine

Zavisi puno i od iskustva... Ja sam pre dolaska u Nemacku radio na velikim projektima u inostranstvu i sada kao gradjevinski inzenjer zaradjujem preko 4500e neto. Plus recimo dnevno 12e za hranu...
Ali postoji i povrat poreza svake godine kao i bozicnica i takodje se uplacuje za odmor. Po detetu do druge godine dobijam oko 600e.

Nemojte spominjati crkveni porez, jer u Srbiji vlada misljenje da Crkva treba da placa porez. Genijalci.

Krstivoje Šalajić

pre 3 godine

Eto, svuda postoje paraziti koji se šlepaju preko države - čuj, porez crkvi!? Kome to ide ako sam ateista? Jel postoji i ateistička crkva?? To su ovde npr članarine privrednoj komori (za preduzeća).

ha

pre 3 godine

@Strelac
Zarade su manje ali je drzava u socijalnom smislu bolja. Ako ostanes bez posla ili se tesko razbolis neces umreti na ulici. Nema tako velike socijalne razlike medju stanovnistvom kao u USA. Troskovi su verovatno manji, zabaviste je npr. besplatno. Vazna stavka je i 30 dana godisnjeg + ~ 10 dana praznika za sve. Moja drugarica je otisla na postdiplomske (sa PhD diplomom) u USA i 2 godine nece imati godisnji. Takodje striktno se pazi da se ne radi duze od 10 sati dnevno,... Kad se sve sabere i oduzme pitanje je gde je bolje. Nije sve novac, naricito ako imate porodicu.

Frosty

pre 3 godine

Pola toga ide na rentu ili kredit na stan (osim ako ne odlucite da zivite u problematicnoj i zabacenoj eriji gde vam decu u osmom razredu uce kako da sabiraju), a druga polovina za vodoinstalera ako dodjete u problem sa curenjem cevi. Nedao Bog da vas zaboli zub - bolje da na kuhinjskim vratima sami izvadite)...

kraja

pre 3 godine

...sad jos dajte podatak kolika cena rentanja stana, 1, 2, 3-sobnog, pa da se potpuno razbije ta fama o "mlacenju" novca u nemackoj...
...pre par meseci je neko od nasih napisao u komentaru da u svici ima oko 6K sch platu, ali da ne treba misliti da je on neki milioner, jer kad poplaca sve dazbine, ne ostaje bas previse za stednju i uzivanje...
...zamislite samo kakvi su bili komentari...

A

pre 3 godine

“Na neto platu u Nemačkoj tako utiče više faktora, od poreske klase do broja dece, crkvenog poreza i osiguranja.”—crkveni porez nije obavezan. Treba im naglasiti da ne želite da plaćate.

DaniloBLuka

pre 3 godine

@@@Zarade su manje ali je drzava u socijalnom smislu bolja. Ako ostanes bez posla ili se tesko razbolis neces umreti na ulici. Nema tako velike socijalne razlike medju stanovnistvom kao u USA. Troskovi su verovatno manji, zabaviste je npr. besplatno. Vazna stavka je i 30 dana godisnjeg + ~ 10 dana praznika za sve. Moja drugarica je otisla na postdiplomske (sa PhD diplomom) u USA i 2 godine nece imati godisnji. Takodje striktno se pazi da se ne radi duze od 10 sati dnevno,... Kad se sve sabere i oduzme pitanje je gde je bolje. Nije sve novac, naricito ako imate porodicu.
(ha, 23. decembar 2020 16:11)

Neces ni u USA umreti na ulici ako si stedio, samo ljudi forsiraju taj zivot od plate do plate.(Ko ne zna plata se u Americi isplacuje svake 12 sedmice)
Moraju da kupe i imaju sve i to odmah!!
Niko ih ne tjera na to i kad ostanu bez posla onda je panika. Realno za troskove bracnog para bez djece $1500 Stan, $500 hrana $100 Telefoni (2×50),$70 Internet, 30 Netflix,Hulu,Prime 50 struja, $250 zdravstveno osiguranje(preko poslodavca) 100 Auto osiguranje I sve dodje na $2500 mjesecno. Dvoje da radi (bez fakulteta) zaradice 5000 mjesecno.
Doktori bez specijalizacije zarade oko 16000 mjesecno..

Nemanja

pre 3 godine

Tačan članak za plate ...... Moj teča koji je šef gradilišta tj majstora koji se bave gipsanim radovima zaradi neto oko 1800 eur , tetka koja je predradnik u štampariji neto 1700 eur.... Teča kad radi ful na crno može da zaradi extra do 3000 eur i to za 70 - 80 sati i to je dan bez odmora u mesecu .... Stanarina i računi za trosoban stan i malom gradu su 900 eur... Deca su im već odrasla .... Seša ima 3000 eur bruto ali pošto je samica dodje na nekih 1500 neto i na to plaća stan i račune 700 eur i nemože ništa da uštedi.... Kolega iz moje firme (nemačka firma) na istoj poziciji nemac pred penziju u Nemačkoj ima neto 6000 eur platu ... Ja živim u Srbiji i radim sa Srbima i kad sam video njegov izveštaj za platu plakao sam i proklinjao sebe što nisam Švaba.... Inače troškovi stana, provoda i usluga su značajno viši , ali troškovi hrane značajno niži nego u Srbiji... Prodje korona godina nijednom nisam otišao za GER bezveze....

nikola

pre 3 godine

Uvek pisete plate a so nekada ne objavite i cene njihove? Recimo cene namirnica, tehnike,, garderobe, obuce, nesto sto se svakodnevno kupuje.

neko po prati fudbal 30god

pre 3 godine

frizeru nemoguce da je plata 1500
m. sestri nemoguce da je 3500
m.sestre toliko mogu jedino da prime sa 3 smenama dodacima za vikend 100evra je dodatak ako radi u sve tri smene ali to nemaju sve m.sestre.

isto ne samo od poreske grupe zavisi iz koje si pokraine a porez za crkvu ne mora da se placa.

e sad jedna velika izmena nije ista plata radniku koji radi prvu godinu i nekoga ko ima 10-12 godina staza.
nakon 2g. dobijas dodatno oko 200-250 € bruto onda nakon jos 3g jos toliko ili cak vise pa onda nakon jos 6 jos toliko.

jo

pre 3 godine

U americi je prosjecna plata za senior programere oko $3000 neto, dvosedmicni cek, i to kad se odbiju i zdravstveno osiguranje od firme, procenat koji svako odvaja za dodatni privatni penzinski fond.. To je recimo oko 5500 evra mjesecno neto.

tamo neki dr masinstva, pre-Bolonjac

pre 3 godine

Dobar inzenjer masinstva koji na pro nivou vlada CAD/CAM/CAE tehnologijama, poznaje tehnologiju projektovanja, u vecem dijelu BiH zaradjuje 3000+ KM, sto je za troskove zivota ovdje vrhunska plata. Stoga, Njemacka nije ni potrebna. Losa vijest je da veoma mali broj inzenjera ulaze u znanje nakon fakulteta, te zapinje i nogama i rukama da se uvalja u javni sektor, gdje ti nije potrebno znanje vise. Takodje, inzenjeri starog kova, godista do cirka 1970., tesko ovladavaju novim alatima, vecina ne govori strani jezik, te je informaticki na facebook nivou. Moje kolege u Austriji i Njemackoj, uglavnom Grac/Stutgart studenti, su na nekih 5000-6000 bruto, za 40h/sedmicu. Moja satnica je 25KM/netto, prijava na puni iznos, njemacka firma. I ne, akademska titula nema veze s tim, da sam na ovom nivou znanja, a sa srednjom tehnickom skolom, bio bih placen ovoliko! Takav je sistem u kapitalistickom drustvu-vrijedis onoliko koliko zaradis kapitalisti. Ja diplomu nikad nisam prikazao u firmi!

Ajme

pre 3 godine

Koliko dev zaradi u Srbiji za mesec dana neto toliko mu ostane posle svih troskova (hrana, extra namesten stan u centru, garderoba, izlasci) u Nemackoj u steku ako zivi sam, ako ima zenu onda to dodje jos 50% vise cime god da se ona bavi.

!

pre 3 godine

Ako neko zna plate geometra-geodetskih inzenjera u Nemackoj neka napise.
Hvala.
(markone, 23. decembar 2020 15:51)

Наш геометар тамо око 3.000е. Немац преко 4.000е. Причамо о градилиштима.

Leo Novak iz Rogatice

pre 3 godine

Cijenio bih ako bi neko od kolega developera(web, backend) ostavio komentar sa svojim utiscima na temu tog posla u Njemackoj.

Kornjaca Rade

pre 3 godine

Dajte statistiku netto plata...zbunjujete ljude koji ne zive u nemackoj....3000 brutto i 1800...u stvarnosti znaci mozda 450-550 razlike na racanu...3000 brutto je oko 2000 neto....1800 brutto je oko 1450 netto...

DrMr

pre 3 godine

Sve su ovo Bruto iznosi, kada se sve odbije na kraju ostane oko 900 evra manje i to je Neto iznos tj cista zarada. Sve zavisi u kojoj si poreskoj grupi, da li ste ozenjeni, imate li decu i td,da li vam supruznik radi, tj bice vam manje skinuto ukoliko ste u braku i imate decu. Naravno na taj nacin se podstice natalitet.

klase

pre 3 godine

"Class I: Single/widowed/civil partnership/divorced. Married persons not in tax classes II, III or IV
Class II: Single but entitled to single parent allowance
Class III: Married but spouse does not earn wages/is classified under tax category V/recently deceased
Class IV: Married (not separated); both earning and residing in Germany
Class V: Married but one spouse is classified under tax class III
Class VI: Individuals on multiple wages from more than one employer"

Ako moze trange frange

pre 3 godine

Pročitah komentare i zanimljivo da niko nije pitao za iste podatke iz Srbije. Pre par godina me je menadžer uslovljavao da predajem u preduzetnike i da uplaćujem sebi minimalac. Isto znam i kolege koje rade isti IT posao u istoj firmi a plata razlika 500e jer se jedan pogodio bolje. Platne razrede ni u ludilu da čuju... Itd.

Bole

pre 3 godine

Sada će Srbadiji voda na usta, jer većina neće ni čitati drugi deo teksta u kom se objašnjava da je reč o bruto platama.

Ukratko, većina(medicinske sestre, vozači autobusa, tehničari...) radi za 1600-2000 neto.
Programeri i mašinski inženjeri 2500-3300,
lekari početnici 2100-2500,
lekari specijalisti 5000+

Naravno, ima i firmi gde su primanja veća, ali ovo je neki prosek.
Ako radi samo jedno u porodici, ima se za normalan živo, ništa spektakularno.
Ako radi dvoje, ostaje nešto i sa strane.

Stef

pre 3 godine

Ima tu još faktora, ali nije bitno. Šta god da radite u Nemačkoj, moći
ćete da živite makar pristojno, neće vam biti dato na ruke ono preko minimalca, nećete biti pop stresom kada treba da se plate računi, nećete biti uslovljeni članstvom u stranci itd.

Ukratko, evro gore ili dole, manje je važno, jer će vam kvalitet života u Nemačkoj svakako biti daleko bolji nego u Srbiji. A na vama je da se uvek borite za više, to je sasvim normalno.

ja

pre 3 godine

Evo mala pomoć da se snađete vi koji ne živite u Nemačkoj. Dok sam bio sam bez porodice i bio sam u poreskoj klasi 1, to je bilo 2018 te, dobio sam nešto malo više od 3000 bruto a na ruke sam dobio nešto malo manje od 2000. Sad sam sa porodicom, sam radim, poreska klasa 3, i kad dobijem oko 2700 bruto to mi je neto oko 2150. Plus dečiji dodatak. Za stan i stalne troškove ode oko 950 eura. Ostalo po volji. Običan radnik u maloj privatnoj firmi. Manje mesto u pitanju okolina Ulma.

White trash

pre 3 godine

@Много мало у поређењу са САД. Вероватно су и трошкови живота много мањи.
(Стрелац, 23. decembar 2020 15:14)
Nesto manji jesu, ali ne mnogo. Jedina znacajna razlika je u medicinskim troskovima i troskovima osiguranja uopsteno, ali to je problem za koji jos niko u SAD nije ponudio dobro resenje. SAD su bolje za ambiciozne i sposobne jer ne postoji plafon zarade bez obzira na zvanicne diplome. Nemacka je ok za ljude kojima ne smeta da zive solidno u nekom proseku, a za uzvrat dobijaju vecu socijalnu sigurnost. Ne moze se i jedno i drugo, lepo bi bilo. Kako god, obe alternative su bolje nego cekati neko bolje sutra kod kuce, jer Srbija stagnira vec 7 decenija

Stef

pre 3 godine

Ima tu još faktora, ali nije bitno. Šta god da radite u Nemačkoj, moći
ćete da živite makar pristojno, neće vam biti dato na ruke ono preko minimalca, nećete biti pop stresom kada treba da se plate računi, nećete biti uslovljeni članstvom u stranci itd.

Ukratko, evro gore ili dole, manje je važno, jer će vam kvalitet života u Nemačkoj svakako biti daleko bolji nego u Srbiji. A na vama je da se uvek borite za više, to je sasvim normalno.

Bole

pre 3 godine

Sada će Srbadiji voda na usta, jer većina neće ni čitati drugi deo teksta u kom se objašnjava da je reč o bruto platama.

Ukratko, većina(medicinske sestre, vozači autobusa, tehničari...) radi za 1600-2000 neto.
Programeri i mašinski inženjeri 2500-3300,
lekari početnici 2100-2500,
lekari specijalisti 5000+

Naravno, ima i firmi gde su primanja veća, ali ovo je neki prosek.
Ako radi samo jedno u porodici, ima se za normalan živo, ništa spektakularno.
Ako radi dvoje, ostaje nešto i sa strane.

ja

pre 3 godine

Evo mala pomoć da se snađete vi koji ne živite u Nemačkoj. Dok sam bio sam bez porodice i bio sam u poreskoj klasi 1, to je bilo 2018 te, dobio sam nešto malo više od 3000 bruto a na ruke sam dobio nešto malo manje od 2000. Sad sam sa porodicom, sam radim, poreska klasa 3, i kad dobijem oko 2700 bruto to mi je neto oko 2150. Plus dečiji dodatak. Za stan i stalne troškove ode oko 950 eura. Ostalo po volji. Običan radnik u maloj privatnoj firmi. Manje mesto u pitanju okolina Ulma.

White trash

pre 3 godine

@Много мало у поређењу са САД. Вероватно су и трошкови живота много мањи.
(Стрелац, 23. decembar 2020 15:14)
Nesto manji jesu, ali ne mnogo. Jedina znacajna razlika je u medicinskim troskovima i troskovima osiguranja uopsteno, ali to je problem za koji jos niko u SAD nije ponudio dobro resenje. SAD su bolje za ambiciozne i sposobne jer ne postoji plafon zarade bez obzira na zvanicne diplome. Nemacka je ok za ljude kojima ne smeta da zive solidno u nekom proseku, a za uzvrat dobijaju vecu socijalnu sigurnost. Ne moze se i jedno i drugo, lepo bi bilo. Kako god, obe alternative su bolje nego cekati neko bolje sutra kod kuce, jer Srbija stagnira vec 7 decenija

Nikola München

pre 3 godine

Ja sam danas, pola dana bio u kafani! A vi, u Nemackoj? Briga me koliko zaradjujete!
(gagi, 23. decembar 2020 17:18)

Uh, blago tebi, ti zaista znas zasta zivis, imas zaista ispunjen zivot.

Deksa

pre 3 godine

Jedno prosecno iskustvo iz Beograda. Ja i supruga imamo oko 1900 eur neto zajednicka primanja. Ja sam u privatnoj firmi a ona u prosveti. Stambeni kredit od 200 eur. Roditelji smo dvoje dece i pokusavamo da ih malo drugacije vaspitamo. Da ipak mora neko i u Srbiji da ostane. Da uci kako se pece rakija, susi meso, prave cvarke, da odemo kod Kuma da pecemo prase na raznju, da pisemo cirilicom, da palimo badnjak, odemo u crkvu, slavimo slavu i da vidimo gde su nasi preci sahranjeni...
Ipak ne mozemo svi da odemo, neko mora i da ostane da sacuva nase obicaje od zaborava. Sloboda koja imamo ne moze se plati ni sa jednom od suma koja se pominje. Bez uvrede. I zivela Srbija.

Deki

pre 3 godine

Velika razlika je sto za bruto razliku dobijete uslugu, tj. penziju, zdravstvo, sredjene ulice, prevoz koji funkcionise, zastitu potrosaca, pravnu drzavu itd.
Ovde niko ne gleda bruto zato sto ne dobije nista, tj. ne zna ni da li ce imati penziju, prijavljen na minimalac, ides kod privatnog doktora, nemas nikakva prava, javni prevoz je uzas, putevi uzas, ne postoji pravna drzava itd.

khm

pre 3 godine

za sve vas koji pisete USA versus Nemačka... ljudi da li ste vi normalni?! pa u americi su sa krizom milioni ostali bez posla, bez obzira na firmu ili poziciju, u Nemačkoj ja ne znam nikog da je ostao bez posla jer svima koji ili ne rade ili rade skraceno drzava dotira (trenutno cak i 90% posto plate i to tako do kraja 2021). Hej?! moja se zena dvaput poradjala u Nemačkoj, ukupno smo platili 400 evra za oba porodjaja i to zato sto smo hteli posebnu sobu za mamu i bebu. Posle oba porodjaja je zena dobijala 1800€ za porodiljsko godinu dana od rodjenja deteta, a kako ono bese u USA? mesec dana pa na posao a bebu u jaslice? ne moze da se poredi zivot tamo i ovde, jednostavno ovde drzava vodi racuni o tebi kao pojedincu, neces biti sam ili ostavljen na cedilu. U svakom slucaju nebo i zemlja.

DrMr

pre 3 godine

Sve su ovo Bruto iznosi, kada se sve odbije na kraju ostane oko 900 evra manje i to je Neto iznos tj cista zarada. Sve zavisi u kojoj si poreskoj grupi, da li ste ozenjeni, imate li decu i td,da li vam supruznik radi, tj bice vam manje skinuto ukoliko ste u braku i imate decu. Naravno na taj nacin se podstice natalitet.

Alex

pre 3 godine

U americi je prosjecna plata za senior programere oko $3000 neto, dvosedmicni cek, i to kad se odbiju i zdravstveno osiguranje od firme, procenat koji svako odvaja za dodatni privatni penzinski fond.. To je recimo oko 5500 evra mjesecno neto.
(jo, 23. decembar 2020 16:20)

Moja plata u EU kao ing. el. tehn. je oko 4 - 4.5 k€ neto (zavisno od mesečnih dodatnih primanja). Ono sto svi zaboravljate je - zdravstveno osiguranje u EU - moj lični deo koji plaćam mesečno je 120€ - nema dodatnih plaćanja ma šta god da ti se desi i ne moram da čitam mala slova u ugovoru. Škola, osnovno i srednje obrazovanje je besplatno, studije se plaćaju sa 1000 -2000 € po godini, sto zavisi od vrste studija (imam dva deteta koja studiraju i tačno sam upućen koliko šta košta - na kraju godine dobiješ jedan deo od ovog iznosa nazad kroz porez). Penziono osiguranje - dva dela, jedan zagarantovan od države bez obzira da li si milioner ili nisi ni dan radio i drugi deo koji uplacujes u penzioni fond kao dodatni deo na osnovnu penziju. Ostaneš bez posla, ne svojom greškom, dobijaš pomoć u iznosu od 75% zadnje plate prve godine. Dužina socijalne pomoći zavisi od godina radnog staza i procenat se smanjuje svake godine. Ah da - i 38 slobodnih dana godišnje koje MORAŠ da iskoristis - da se ne bi došlo do situacije da te poslodavac ucenjuje korišćenjem slobodnih dana.

Prema tome, gledajući samo primarnu stranu, iznos € ili $ na kraju meseca, slažem se, USA je bolja. Ako uzmem opšti kvalitet života - EU.

Crni

pre 3 godine

Nemacka ima dobre plate ali ima i mnogo ljudi koji rade za neke minimalce pa moraju da ih dotiraju iz drzavne kase.
Zivim u Kopenhagenu, Danska i ovde su plate vece nego u Nemackoj, ali je i nesto skuplje tako da je standard priblizan recimo Bavarskoj.
Treba imati u vidu da hrana, odeca, hemija, tehnika itd. kosta manje vise isto svugde. Ako zivis u Srbiji za te stvari trosis 100% plate, a u Nemackoj 30% plate.
Kada plata ode na osnovne stvari, onda je manje vazno sto je ulaznica za pozoriste 3x skuplja u Nemackoj ili sto je restoran duplo skuplji.

Ako nastavi sa razvojem, Srbija ce biti solidna zemlja za zivot za 20-25 godina, nesto kao danas Poljska ili Litvanija. Porediti se sa najrazvijenijima na svetu je neozbiljno.

Pera

pre 3 godine

Zivim u Srbiji,inzenjer sam,radim u privatnoj firmi,plata neto 1000 e.
Supruga prosvetni radnik,450 e.
Imamo svoj stan,,dvosoban,grejanje 60 e,struja 40 e,telefoni,internet,auto,100e.
Hrana 250 e.Za zivot nam ostaje 1000e(nesto I ustedimo).
Mislim da je ovde je najlepse!
Srbija Leta Gospodnjeg 2020.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Denko, 23. decembar 2020 20:31)

Zena i ja radimo u marketu,primamo minimalac 30000,stan placamo 250e ostane nam 250e za sve ostalo,jos nam roditelji daju zimnicu,suvo meso itd...e to je srpska realnost...jel treba da budemo srecni sto oboje radimo,sta bi tek da samo jedan radi za 250e?!
Budimo realni ne letimo u oblacima,spustimo se na zemlju!

dejo programer

pre 3 godine

@ Programer

Poredjenja radi, ja zivim i radim u Stuttgart-u. Zena je programer a ja sw arhitekt, dvoje dece. Zena zaradjuje 3000e neto a ja 4200e neto. za svako dete dobijamo po 200e mesecno od drzave. Oboje smo 4 poreska kategorija i do sada smo uvek dobijali deo poreza nazad prosecno 5000e godisnje. Placamo kredit za stan od 100m2 2300e mesecno na 15 godina, vrtic 300e mesecno za dvoje dece. Sve u svemu, kad se sve sabere i oduzme imamo mesecna primanja oko 8000e a troskove oko 4000e. Poznajem nekoliko nasih programera koji zive i rade u Svici i samo je jedan uspeo da kupi stan od 50m2, ostali se ne usudjuju i zive privatno jer je preskupo. Inace, cuo sam da je odnos plate i troskova najbolji u Holandiji i da tamo posle odbijanja troskova najvise ostane. U svakom slucaju nije toliko ni vazno koliko se zaradjuje, koliko je vazan kvalitet zivota i radni uslovi. Inace, Nemacka je zemlja socijalne prvade i radni uslovi za perspektivna zanimanja su izvanredni.

ha

pre 3 godine

@Strelac
Zarade su manje ali je drzava u socijalnom smislu bolja. Ako ostanes bez posla ili se tesko razbolis neces umreti na ulici. Nema tako velike socijalne razlike medju stanovnistvom kao u USA. Troskovi su verovatno manji, zabaviste je npr. besplatno. Vazna stavka je i 30 dana godisnjeg + ~ 10 dana praznika za sve. Moja drugarica je otisla na postdiplomske (sa PhD diplomom) u USA i 2 godine nece imati godisnji. Takodje striktno se pazi da se ne radi duze od 10 sati dnevno,... Kad se sve sabere i oduzme pitanje je gde je bolje. Nije sve novac, naricito ako imate porodicu.

Jole

pre 3 godine

Članak je 100% tačan.

Poznajem ljude iz skoro svi navedenih zanimanja i naše sa Balkana i Nemce navedene plate su apsolutno tačne u
100 - 200 eura gore dole.

samo molim neverne Tome da ne komentarišu ako nisu pročitali tekst do kraja ili ne poznaju razliku između Bruto i Neto plata.

objektivno

pre 3 godine

Na Zapadu trenutno već više od deset godina plate realno padaju. Razlog je što se poslodavci vade na deflaciju i nema više automatskog povećanja plata zbog inflacije (Teurungdausgleich) . Kad se radno mjesto oslobodi, novi zaposleni
dobija automatski 15% nižu platu. Plus otvaranje tržišta radne snage unutar EU a i prema Balkanu samo je pogoršalo situaciju jer Poljaci i Balkanci žele prvenstveno da odu pa se i ne pogađaju puno oko plate. Uz to cijene nekretnina su otišle u nebo, tako da je već sad ljudima koji nemaju svoju nekretninu život u penziji postao težak. Moj je savjet, otiđite i oprobajte se vani. Ako vam se ne svidi, bar ćete imati neko iskustvo i znanje jezika koje će vam koristiti ako se odlučite vratiti. A i možda ćete više cijeniti odakle ste došli. Niti je vani sve super niti je još kuće sve loše

Petar

pre 3 godine

Drzavni institut, Svajcarska. Pocetna plata mi bila 7500 chf neto, posle 2 godine narasla na 8500. Posle 4g dobio posao za stalno, plata 10 000. Kada sam dosao odmah mi rekli da svi nezaposleni ukucani imaju pravo na po 1500 franaka. Ozenio se odmah i doveo devojku iz Srbije. Posle godinu dana ona je nasla posao za 6500, a sad vec ima preko 12000 jer je brzo napredovala. Imamo dvoje dece, za njih i dalje dobijam stimulus od po 1500 chf, sve do 18te godine. Mesecni troskovi su nam u pocetku bili 2500-3000, sada su duplo toliko ali vise i zaradjujemo. Siguran sam da ima zemalja gde zaradjujete vise nego u Svici ali nigde necete imati bolji zivot, za milionera pa tako i za sirotinju. U Srbiji sam kad god zatreba, cena povratnog leta od 30 do 300 franaka, a tu sam za 2h. Za to vreme ne mogu iz BG do NS da stignem.

mosha

pre 3 godine

Evo kratko: 3 i po godine sam u D. Kupio sam pre nedelju dana kucu, malo mesto, Bayern. Dobio sam kredu iako sam srbin i na vizi. Radim, obican radnik, 2.200 dobijam netto, zena skoro pocela u vrticu, 5 sati na dan, ima 1.000 eura. Dva decija 400, i za bebu do njegove trece leze 250 svaki mesec. Placali smo stan do skoro 500 eura warm( komforan, trosoban) , mali gradic, sve ima sto treba. Hrana jeftinija, usluge skuplje nego u Srbiji, odec i tehnika bolje da ne spominjem... Kupili smo kucu sa tri stana, dva izdata a mi u jednom zivimo( 120 m2 nas, ostala dva po 75m2). Samo zelim da dam do znanja ljudima da nije sve ni crno kao sto neko rece. Poenta je ne otici u MinKen i placati tabakeru 1000 eura i jesti parizer, i jedva se krpiti... Nego manja mesta, gde i ima da se radi i moze da se lepo zivi! Ja cu samo jedno reci, ovp nikad ali nikad ne bih u Srbiji uradio, nema sanse... Nazalost. Ljudi, samo napred!!!!!

Ivan Stankovic

pre 3 godine

Živim u Švedskoj. Došao sam dosta kasno(40g),moja supruga došla još kasnije(50g). Ja vozim gradski bus i plata mi je 2400eur neto. Supruga radi(15 dana mesečno)u kuhinji jednog restorana za platu od 1600eur. Plaćamo dvosoban stan sa strujom,vodom i internetom 1000eur. Na hranu potrošimo oko 500eur. Na gorivo i kartu za prevoz potrošimo oko 180eur. SIM ima dečiji dodatak 120eur.Imam 25 radnih dana odmor i mogu pet puta godišnje da budem po pet dana na bolovanju bez lekarske doznake,samo da se javim da sam bolestan.Dakle,ostane nam slobodnih 2000eur da štedimo ili trošimo!!!
Kao što možete da vidite,mnogo je bolje od bilo kog fakultetskog zaposlenja u Srbiji!!!

CLS

pre 3 godine

Dajte statistiku netto plata...zbunjujete ljude koji ne zive u nemackoj....3000 brutto i 1800...u stvarnosti znaci mozda 450-550 razlike na racanu...3000 brutto je oko 2000 neto....1800 brutto je oko 1450 netto...
(Kornjaca Rade, 23. decembar 2020 15:08)

evo moje stanje
3920€ brutto plaća...
2805€ netto plaća

porezna klasa 3 (ozenjen sa dvoje djece)
broj mjesecnih radnih sati 174
vikend se ne radi
petak je do 12h
vrsta rada: Skladiste-Logistika
pokrajina:Bavarska

GajaG

pre 3 godine

Jos jedna napomena. Ne uzima drzava sve pare sebi kroz poreze. Nego jednostavno placate socijalno, zdravstveno i penziono osiguranje kao i svugdje. Razlika je sto u Njemackoj kad ti trebaju zdravstvene usluge to ti placa to osiguranje, i kad ides u penziju, penziono ti isplacuje penziju proporcionalno onome koliko si uplacivao. Znaci pogresno je misliti drzava mi uzme pola platte.

kako da ne

pre 3 godine

@android robot
Dzabe ste ucili skole onda u Srbiji gospodine. U Švici kao šef ekipe bez ikakve diplome zaradim 5800 franaka, šef ekipe u pošti gde ljudima kažem šta će raditi i organizujem im posao, supruga sličan posao i plata. Ostane nam čisto mesečno 5000 franaka za život. Mislim da je Švica jedna fantastična zemlja ;) e da u zemlji u kojoj je vazduh čist, trotoari za pešake, a ne automobile i staze za bajs stvarno staze za bajs i da ne idem dalje. Odmor i ja i supruga po 6 nedelja godišnje uz praznike izadje 7 nedelja bez rada. To dodje još malo 2 meseca što i stigne jer radna nedelja je 42 sata, a godišnje skupiš višak 42 sata pa slobodno još jedna nedelja što je 8 nedelja. 2 meseca bez rada, a 13 plata i ja i supruga. Da, 13 plata. Pošto radimo za državnu kompaniju, daju nam kartice za besplatno korišćenje celog javnog prevoza u zemlji. I brodovi na jezerima i tramvaji i vozovi itd. Firma nam daje dozvolu da kupimo auto sa njihovom potvrdom tj mozemo kupiti auto uz flotnu cenu tj veeeeliki popust. Imamo obavezne pauze kao i svi u zemlji ujutru i u podne tj u 12 vam je cela zemlja na pauzi sat vremena, placen mi je rucak od strane firme. Da ne idem puno...

Kornjaca Rade

pre 3 godine

Dajte statistiku netto plata...zbunjujete ljude koji ne zive u nemackoj....3000 brutto i 1800...u stvarnosti znaci mozda 450-550 razlike na racanu...3000 brutto je oko 2000 neto....1800 brutto je oko 1450 netto...

Don Giovanni

pre 3 godine

Meni ovde u Srbiji ništa ne znači da li inženjer u Nemačkoj ima 3 ili 5.000 EUR, ako mi uporedo ne kažete šta on može sve da kupi za tu svoju platu.

Važnije od apsolutnog iznosa nečije plate je njegova (ili njena) kupovna moć. Jer šta mi vredi velika plata, ako je zarađujem tamo gde je život užasno skup i skoro cela plata mi odlazi na stan, hranu, školovanje dece i ostale osnovne tekuće potrebe i skoro ništa mi ne ostane za štednju i dugoročnije investicije?

Sasvim je moguće da čovek negde s platom od, recimo, 2500 EUR ima veću kupovnu moća i zato bolje živi od nekoga čija plata je 3500 EUR jer njegovih 2500 EUR više VREDE i pružaju mu više od nečijih 3500 EUR!

Leo Novak iz Rogatice

pre 3 godine

Cijenio bih ako bi neko od kolega developera(web, backend) ostavio komentar sa svojim utiscima na temu tog posla u Njemackoj.

yosemite sam

pre 3 godine

Sve je to lepo ali na konacnu cifru ipak najvise uticu troskovi zivota. Znaci nije isto Minhen i Asafenzburg. Pa onda na to dolazi i stil zivota, a prohtevi neumitno pocinju da rastu, ma koliko covek bio prizeman i skroman. Jer kada pocne da ulazi mnogo vise nego sto je dovoljno za zadovoljenje osnovnih potreba - sta se tada radi? E onda rastu apetiti. Svi misle kad odu ma daj samo da dodjem do neke love i umecu ja sa parama, ali nije tako - to ti je ono kad vidis da neko od nasih dodje dole i pocne da se bahati. Kako pronaci sebe tada, to je vec posebna prica, a svakoga ceka, nekoga u petoj, nekoga u dvadesetoj godini gastarbajterskog staza

Pozdrav iz Bavarske

pre 3 godine

Stan u dobrom kvartu i režije 1700€, zdravstveno preko 1000€ za nas troje, vrtić 300€ (gde ima taj za džabe?), još oko 500€ na auto, telefon, internet, itd. Ostane dovoljno za život samo što mi nismo sposobni da uštedimo i živimo ovde kao i u Srbiji od prvog do prvog ali mnogo, mnogo opuštenije i ne pada nam na pamet da se vraćamo.

Prazne priče

pre 3 godine

White trash: Uf, sad si ovde prosuo veliku mudrost. Amerika je za ambiciozne, a Nemačka za prosečne, a Srbija, naravno, ne valja ništa? A šta će oni ljudi koji nemaju nikoga tamo, koji nisu lekari, IT inženjeri, programeri, šta oni da traže u Nemačkoj ili SAD? Pišete ovde svakojake gluposti. Mi rezervnu državu nemamo. Da bi bilo bolje moramo se boriti, baš kao i tamo. Niko nam više nigde i ništa ne garantuje gde god otišli.

Tik Tok

pre 3 godine

ŽIvim u Americi (Kalifornia)46 godina, elektronski inžinjer po struci.Pravim $140,000 godišnje, donosim mjesečno neto $6500, posle takse, i ostalih odbitaka. Mjesečni kućni troškovi su sve $4500.
Živim sam i život je super.

Nesha

pre 3 godine

"Vi koji živite u Nemačkoj...dali su zanimanja ala molekularni biolog, mikrobiolog i biohemičar tražena (odnosno deficitarna ala programeri) u Nemačkoj i kolika je mesečna (bruto ili neto) plata?

Hvala unapred za odgovore.

Pozdrav!"

Lemus, ako nisi u stanju ovo sam da nadje na internetu i apliciranjem za poslove, mozda je bolje da ostanes u Srbiji. Ovo ti iskreno savetujem, jer bez licne inicijative i volje, ne isplati se izlaziti iz Srbije. Ovo ti govorim kao neko ko zivi poprilicno dobro i zaradjuje troduplu nemacku prosecnu platu u slicnim poslovima koje tri trazis. Uglavnom, niko te nigde ne ceka i definitivno ne ceka niko da ti ponudi posao.

Dijasp0rac

pre 3 godine

Pre svega, prava radnika su puuuno veća nego na Balkanu. U velikim firmama, sindikati se zalažu za radnika, nisu tu da dele piliće, zimnicu i svinjske polovice ;-) .

Plate su takve kakve su. Naravno, neko ko je završio fakultet, čije je zanimanje priznato ovde ima sasvim drugačiji start od radnika na građevini. Jezik, šta god ko govorio, je izuzetno bitan. Radnik koji govori nemački je manje zavisan od "našeg" gazde.
Treba reći da su ovo plate bez dodataka na noćni rad, vikend, praznik (koji često iznose 50 posto čiste neto satnice).

Najbitnije je po meni na početku preseći pupčanu vrpcu sa rodnim zavičajem u vidu ulaganja u kuće, imanja. Bitan je kvalitetni život ovde; onaj ko može i usudi se dobije kredit za nekretnine sa oko 1 procenat kamate. I polako, otplati se.

Bračni par sa dve plate, ma kolike god da su, dovoljne su za jedan normalan život. Uz dečiji dodatak, napredak na radnom mestu, može sasvim ugodno da se živi.

khm

pre 3 godine

i zaboravih da kazem da kad je zena zatrudnela oba puta je istog casa dobila zabranu rada, jer radi kao lekar internista tako da joj se radno mesto vodi kao visoko rizicno za trudnocu. Dobijala je 100% platu u visini proseka zadnje 3 plate, i tako sve do dva meseca nakon porodjaja pa posle toga jos 10 meseci po 1800€... toliko o tome.

Mihailo

pre 3 godine

Kolega kao i ja dugo drzao auto servis ovde i pre par godina zatvori i ode u Nemačku da radi. Posle pola godine ga pitam za utiske i on mi kaže, zarada malo veća nego kući ali a to mu verujem manje radi i manje se nervira tamo. Neke stvari nemaju cenu..

Programer

pre 3 godine

Radio sam kao programer i u Nemackoj i u Svajcarskoj i u Svajcarskoj je znatno bolje.
U Berlinu sam imao oko 3.500 EUR neto mesecno (jos sam bio povoljna poreska kategorija kao ozenjen sa 2 dece), a u Lozani oko 10.000 CHF (ovo cu cifre kad odbijem sve poreze/doprisose na mesecnom i godisnjem nivou a dodam godisnji bonus).
Naravno, Svajcarska je znantno skuplja zs zivot ali opet mnogo vise ostane.

s4

pre 3 godine

Наш геометар тамо око 3.000е. Немац преко 4.000е. Причамо о градилиштима.
(!, 23. decembar 2020 16:16)

nema to veze nas i njihov nego nas geometar je tek poceo a njihov ima radnog staza od 10 i vise godina
tamo sa svakih 2+3+6...godina povecava se plata plus ako uradis neki ausbildung dobijas jos300evra

tako nemoj pricati da se odvajaju nemci

Ako moze trange frange

pre 3 godine

Pročitah komentare i zanimljivo da niko nije pitao za iste podatke iz Srbije. Pre par godina me je menadžer uslovljavao da predajem u preduzetnike i da uplaćujem sebi minimalac. Isto znam i kolege koje rade isti IT posao u istoj firmi a plata razlika 500e jer se jedan pogodio bolje. Platne razrede ni u ludilu da čuju... Itd.

Pacificka_obala_daleka

pre 3 godine

Manje plate nego u Kanadi a pogotovo nego u USA, zato ima dosta Nemaca koji zive i rade ovde, jednostavno veci je standard vece plate a manji troskovi. U kancelariji imam jednog Bavarca iz MinKena kaze da on i porodica bolje zive ovde nego u zavicaju plus bonus, zive u daleko lepsoj prirodi.

Jedine Evropljane sa automobilima koje vidjam na pacifickoj obali su Svajcarci, natovare dzipa ili RV na brod negde u Evropi, iskrcaju ga u Montrealu ili Bostonu pa zapucaju preko celog kontinenta. To je dokaz da oni imaju najvisi standard od Evropljana, jersu im porezi najveci ali su im i plate ubedljivo najvece.

Falcinelli

pre 3 godine

Plus je sve jeftinije nego u Srbiji,gde nas gulikože deru i sad kukaju kako će preživeti koronu.Kad im je,na primer,pivo i klopa u centru NS skuplja nego u centru Praga onda je sve u redu,deri buraniju...
(1914, 23. decembar 2020 16:05)
Opet ove fantazije kako je u Srbiji skuplja hrana nego u nemačkoj. Nije skuplja hrana. U Srbiji je skuplja bela tehnika i markirana garderoba. Rođen sam u Nemačkoj i dolazim svakog leta kući u Srbiju i mogu da vam kažem iz prve ruke kako jeste. Članak je dobar. Plate su osim za medicinske sestre tacne. Tu mi se čini da su u nemačkoj manje nego sto piše u članku.

tamo neki dr masinstva, pre-Bolonjac

pre 3 godine

Dobar inzenjer masinstva koji na pro nivou vlada CAD/CAM/CAE tehnologijama, poznaje tehnologiju projektovanja, u vecem dijelu BiH zaradjuje 3000+ KM, sto je za troskove zivota ovdje vrhunska plata. Stoga, Njemacka nije ni potrebna. Losa vijest je da veoma mali broj inzenjera ulaze u znanje nakon fakulteta, te zapinje i nogama i rukama da se uvalja u javni sektor, gdje ti nije potrebno znanje vise. Takodje, inzenjeri starog kova, godista do cirka 1970., tesko ovladavaju novim alatima, vecina ne govori strani jezik, te je informaticki na facebook nivou. Moje kolege u Austriji i Njemackoj, uglavnom Grac/Stutgart studenti, su na nekih 5000-6000 bruto, za 40h/sedmicu. Moja satnica je 25KM/netto, prijava na puni iznos, njemacka firma. I ne, akademska titula nema veze s tim, da sam na ovom nivou znanja, a sa srednjom tehnickom skolom, bio bih placen ovoliko! Takav je sistem u kapitalistickom drustvu-vrijedis onoliko koliko zaradis kapitalisti. Ja diplomu nikad nisam prikazao u firmi!

CLS

pre 3 godine

Eto, svuda postoje paraziti koji se šlepaju preko države - čuj, porez crkvi!? Kome to ide ako sam ateista? Jel postoji i ateistička crkva?? To su ovde npr članarine privrednoj komori (za preduzeća).
(Krstivoje Šalajić, 23. decembar 2020 16:16)

Crkveni porez placaju vecinom ako i ne samo Katolici...i nije obvezan...ako ne zelis ne moras,ali onda nemas pravo na Crkvene usluge (krstenje,vjencanje ,sahrana itd) stim da je taj porez jako mali,i vecina dobije kroz povrat poreza dosta toga nazad...to je stavka koja ne utjece na skoro nista....ne zamarajte se stim...

klase

pre 3 godine

"Class I: Single/widowed/civil partnership/divorced. Married persons not in tax classes II, III or IV
Class II: Single but entitled to single parent allowance
Class III: Married but spouse does not earn wages/is classified under tax category V/recently deceased
Class IV: Married (not separated); both earning and residing in Germany
Class V: Married but one spouse is classified under tax class III
Class VI: Individuals on multiple wages from more than one employer"

kako da ne

pre 3 godine

@Dejo Programer
Nije da se te tvoje kolege ne usudjuju, vec su stanovi u Švici barem 600-700.000 franaka. Depozit koji moras dati je barem 100.000 pa tek kredit posle. Verovatno nisu skupili depozit...Stanovi u Svici su skuplji jer su zgrade kvalitetnije nego u ostatku Evrope sa obaveznim skrovistima, posebnim temeljima itd od 1968 godine...Pritom i veci standard. Programer u Svici ima pocetnu platu oko 6500, ako zivi sam u jednom jednosobnom stanu od 1000 franaka i ostale dazbine jos 1200-1300, njemu ostaje da lepo zivi. Ako ima suprugu koja zaradi i 4500, njima ce ostajati za zivot barem 6000 mesecno, kada sve plate. Znam jer ja i supruga zaradimo zbirno netto 10500, 6 ostane za zivot i to imamo lep stan, auto i sve ostalo sto ide uz porodicu sa jednom detetom i drugim na putu :) Drzava daje 300 fr deciji dodatak, nebitno da li ste milioner ili ne. Neka oni potrose i 3 hiljade mesecno na zivot, 3 ce im ostati i matematika je prosta, ustedeće 36 hiljada za godinu dana ili za 2 ipo godine će platiti depozit za neki lep stan od 80-90 kvadrata pa i više, zavisi gde žive i gde hoće da žive. Pozz

A

pre 3 godine

“Na neto platu u Nemačkoj tako utiče više faktora, od poreske klase do broja dece, crkvenog poreza i osiguranja.”—crkveni porez nije obavezan. Treba im naglasiti da ne želite da plaćate.

!

pre 3 godine

Ako neko zna plate geometra-geodetskih inzenjera u Nemackoj neka napise.
Hvala.
(markone, 23. decembar 2020 15:51)

Наш геометар тамо око 3.000е. Немац преко 4.000е. Причамо о градилиштима.

Sulic igor

pre 3 godine

Pacificka obala..
Mislis li da danas, u vrijeme interneta, mozes valjati gliposti. Nijemaca imas svugdje-od tajlanda, usa, laosa, australije itd. Nijemci ne sele u usa radi novca-bliza im je Svicarska, nego radi promjene u zivotu ili neke rijetke prilike. Lani je u njemacku doselilo 11 000 amerikanaca, radi istih razloga. Znas ti vrlo dobro nacin obracuna placa, koliko te kosta operacija, imas li placen godisnji, i jos mnogo stvari u usa. Odkud toliko beskucnika, koliko vas ima zdravstveno osiguranje itd. Zasto su radnici u usa odisevljeni poslom u BMW I Mercedesovim tvornicama?Mislis da smo munjeni pa ne znamo sto je usa?

Petar

pre 3 godine

Programer u Holandiji: Da bi došli ovde kao programer (kennismigraten - knowledgeworker viza) minimalna plata je 4500e bruto (za 2021 će biti min 4600) što neto izađe oko 3100 mesečno. Za samca je to više nego ok dok je za porodicu sa dvoje dece dovoljno ali ne i previše, sve zavisi u kom mestu živite itd.
Prvih 5 godina imate pravo na popust u oporezivanju (30% ruling) što povećava neto platu za oko 500-600e.
Stanovi su oko 1000-1500 i više.
(PatriJota za tastaturom, 23. decembar 2020 21:19)

Toliko zaradiš i u Srbiji ako si "knowledgeworker". Učite deco, tu su pare!

Darko

pre 3 godine

Zivim u Srbiji,inzenjer sam,radim u privatnoj firmi,plata neto 1000 e.
Supruga prosvetni radnik,450 e.
Imamo svoj stan,,dvosoban,grejanje 60 e,struja 40 e,telefoni,internet,auto,100e.
Hrana 250 e.Za zivot nam ostaje 1000e(nesto I ustedimo).
Mislim da je ovde je najlepse!
Srbija Leta Gospodnjeg 2020.
(Denko, 23. decembar 2020 20:31)


Slažem se da je naj lepse ziveti tamo gde si rodjen . Ja i zena zivimo sa decom od 15-5 godina i imamo oko 130 000 rsd . Ja ne mogu da ustedim banke jedne a radim i privatno vrlo često i godišnje to sa strane uzmem oko 2500-3000 EUR da nije toga nebi bilo mora niti produženog vikenda.Ja manje placa grejanje ali auto sam je mesecno 100eur a deca kostaju . Engleski cas odbojka cas obuca odeca vrtic sad krecu i izlasci

Denko

pre 3 godine

Zivim u Srbiji,inzenjer sam,radim u privatnoj firmi,plata neto 1000 e.
Supruga prosvetni radnik,450 e.
Imamo svoj stan,,dvosoban,grejanje 60 e,struja 40 e,telefoni,internet,auto,100e.
Hrana 250 e.Za zivot nam ostaje 1000e(nesto I ustedimo).
Mislim da je ovde je najlepse!
Srbija Leta Gospodnjeg 2020.

kraja

pre 3 godine

...sad jos dajte podatak kolika cena rentanja stana, 1, 2, 3-sobnog, pa da se potpuno razbije ta fama o "mlacenju" novca u nemackoj...
...pre par meseci je neko od nasih napisao u komentaru da u svici ima oko 6K sch platu, ali da ne treba misliti da je on neki milioner, jer kad poplaca sve dazbine, ne ostaje bas previse za stednju i uzivanje...
...zamislite samo kakvi su bili komentari...

zivot je ringispil i kola na sudaranje...

pre 3 godine

Nemacka radim u stampariji, doduse znam da radim na svim masinama u stampariji za razliku od ostalih radnika koji su specijalizovani samo za 1-2 masine oni imaju neto 2000-2200, moja plata je neto 2700€, supruga je medicinska sestra ima neto 1800€...

Srbocrnogorac

pre 3 godine

2015 sam boravio u jednom velikom nemačkom gradu,Univerzitetska Klinika, gde sam dobio stipendiju kao mladi specijalist medicine. 2 profesora su me pitala da li želim da ostanem. Moj odgovor je bio ne, jer te pare zaradim i u Srbiji kao lekar. Radim državno, u slobodno vreme i privatno. Nemački mladi specijalisti nemaju velike plate oko 3000eur. Moj odgovor ih je iznenadio. Bolje se ovde živi sa tim parama, a tamo preživljava

Ghostbuster

pre 3 godine

Vozim kamion u Luksemburgu, od ponedeljka do petka. Prosečna neto plata je 3000, a ako ima prekovremenih sati koji se plaćaju 140 % onda bude i više. Na kraju godine dobijamo i trinaesti mesec. Dečiji dodatak za troje dece je 1100 eura...

1914

pre 3 godine

Plus je sve jeftinije nego u Srbiji,gde nas gulikože deru i sad kukaju kako će preživeti koronu.Kad im je,na primer,pivo i klopa u centru NS skuplja nego u centru Praga onda je sve u redu,deri buraniju...

Nemanja

pre 3 godine

Radim kao stručnjak za podzemnu železnicu u kontrolnom centru-Minhen. Neto plata od 3000 do 4000 evra, zavisi koliko imam noćnih sati, nedelja, praznika itd. Radim 4/2 nedeljno i tako u krug pa kako me uhvate slobodno dani. Žena zaradi nekih 1800 neto plus dva dečija dodatka 400 evra i odlično se živi. Troškovi stanovanja, garaže, struje,interneta,grejanja, vode, sve ukupno ne prelazi 1000 evra jer sam mnogo godina u ovom stanu. Mislim da je nebitno čovek gde živi ako je stručan za neki posao. Nekvalifikovana radna snaga je u celom svetu jako slabo plaćena. Što se tiče života u Srbiji sutra bih se vratio da imamo podzemnu železnicu, ali je nemamo :( Ako bude bilo sreće i da se nekad uradi metro u BG u odmah se vraćam kući, dovoljna plata i 1500 evra. Ovako da se sad vratim za Srbiju mogu samo da budem negde pomoćni radnik jer sam ceo svoj radni vek proveo u podzemnoj železnici. Pozdrav dragi narode i dobro razmislite pre nego što napustite svoju državu,mnogo naših ljudi ima koji bukvalno od prvog do prvog žive.

Boris

pre 3 godine

U Amerci 20 godina, ne radim, prodajem nekretnine, zaradio prosle godine $250,000 (bruto), ove godine malo preko $300k... trebalo bi 2021 preci $350k. Nije lose, al moze i bolje.. Pozdrav zemljaci, samo napred!

White trash

pre 3 godine

Кад пишете о супер условима у САД напишите у којој сзе недођији...

Мајами је прескуп у сваком сегменту - пиво у кафићу 8-10$, дезодоранс 8$, 1/2 литра флаширане воде у радњи 2$ и тако даље... О рентирању и другим услугама да и не причамо.
(Нокан, 23. decembar 2020 17:42)
Izvini, a sto da rentiram kad mi je vec jeftinije odplacivati. Za 120 do 150k jednosobnih i dvosobnih stanova koliko hoces istocno od Biskejn bulevara. O cemu ti pricas, dobri krajevi u Majamiju su tek malo skuplji od Novog Beograda. Za kafice ne znam jer ne posecujem, a ovo ostalo je u Volmartu mnogo jeftinije nego sto navodis. Moze sad neko prosuti cene iz Delte ili Usca, pa reci kako je Beograd skup. Za tih $10 koliko je po tebi pivo, ja pojedem odlican rucak, pa i pivo popijem kod Kubanaca na pumpi. Cifre su ti totalno proizvoljne, Majami nije skup, a nema drzavnog poreza na prihod, zato smo se zadnjih godina i svi dovukli ovde

Denny Crane

pre 3 godine

Prosečna visoko obrazovana osoba koja radi za stranu kompaniju u Srbiji može fino da živi medjutim loš sistem loša infrastruktura i milion sitnica te teraju ali postoji mnogo veći problem što se prosečnom radniku tipa negovatelj, pekar trgovac, čistač i sl. više isplati raditi tamo na zapadu i to višestruko s obzirom na njihov broj tačnije udeo u ukupnoj zaposlenosti to će nam biti problem u budućnosti jer ako budemo te radnike uvozili s obzirom na naš mentalitet mi smo ga ugasili od Srba će ostati samo ime.

s4

pre 3 godine

Eto, svuda postoje paraziti koji se šlepaju preko države - čuj, porez crkvi!? Kome to ide ako sam ateista? Jel postoji i ateistička crkva?? To su ovde npr članarine privrednoj komori (za preduzeća).
(Krstivoje Šalajić, 23. decembar 2020 16:16)

to nije porez to dajes i onda tvoja deca dobijaju dzabe vrtic obruke dzabe knjige itd a ako nisi vernik mozes da odbijes da placas.

mikin

pre 3 godine

"Početkom ove godine došlo je do povećanja minimalne plate po satu rada sa 9,19 na 9,35 evra po satu rada."
U Srbiji je minimalna cena rada 172 RSD ili 1,5€ po satu. To je dovoljno kao parametar za svaka dalja uporedjenja: 6,23 puta je veca u Nemackoj. Pomnozite vasu platu koju primate ovde sa 6,23 i dobice te minimalnu platu za vas rad u Nemackoj. Svaki komentar je izlisan.

Mirko

pre 3 godine

Za medicinske sestre nema sanse da je ovolika bruto plata. Usudio bih se reci i da je hiljadu evra manja. Inace bi i Nemci radili te poslove u mnogo vecem broju.

denverac

pre 3 godine

Zapravo, iz mog iskustva - Srbija, SAD, Nemacka, finansijski se jedino Srbija moze porediti za programere. Ako imat pedigre, i upadnete na nesto tipa TopTal, pa zaradjujete $70-100k godisnje iz Srbije, to je u stvari malo visi standard, nego prosecan senior u SAD.

Cak i korporativno, u pojedinim stranim firmama u BG-u, za najozbiljnije seniore plate idu i do preko 6 hiljada evra mesecno (pouzdan izvor). Iste te firme bi u Nemackoj platile mozda do 2k vise, sto se uopste ne isplati.

Nemački milioner

pre 3 godine

@ Programer

Za šta ti u Svajcarskoj ostane? Za cifre na računu i banci? Kuću teško sebi da možeš u Svajcarskoj da priuštis.
A ako nemaš kuću, uvek si socio-ekonomski gledano “niža klasa”

My name is Bot,James Bot

pre 3 godine

Sistem....svi imaju priblizno i svi cenjeni isto i pekari i doktori.....nema razlike....to u Srbiji nikad nece biti.Nemamo kulturu osnovnu.

Nikola

pre 3 godine

Kako god da se računa i plata i troskovi (koji su verovatno samo za stan veci nego kod nas, sve ostalo je u rangu sa nama manje-više) opet ostane sa strane bar 600-700 evra. A ovde radis za 400, ako nemaš svoj stan kirije prenaduvane i platis stan 200 i ostane ti 200 za ostale potrebe i na sve to ukupno za štednju ti ostane nista. I to gledano sa finansijske strane, a da ne pričamo o ekologiji, uredjenijem zivotu na svim poljima, manjem stresu...

Laki

pre 3 godine

u Srbiji obrazovana osoba ima isto takve plate. E sada, nama je generalno los sistem, infrastruktura, i gomila parazita, koji se slepaju... Nadam se da ce drzava prrpoznati da to mora da se resi. tada ce poceti svest ljudi da se menja, sto je sustina razvijenog sveta. Nerad i parazitstvo ne smeju biti vrednovani!

s4

pre 3 godine

Manje plate nego u Kanadi a pogotovo nego u USA, zato ima dosta Nemaca koji zive i rade ovde, jednostavno veci je standard vece plate a manji troskovi. U kancelariji imam jednog Bavarca iz MinKena kaze da on i porodica bolje zive ovde nego u zavicaju plus bonus, zive u daleko lepsoj prirodi.

Jedine Evropljane sa automobilima koje vidjam na pacifickoj obali su Svajcarci, natovare dzipa ili RV na brod negde u Evropi, iskrcaju ga u Montrealu ili Bostonu pa zapucaju preko celog kontinenta. To je dokaz da oni imaju najvisi standard od Evropljana, jersu im porezi najveci ali su im i plate ubedljivo najvece.
(Pacificka_obala_daleka, 23. decembar 2020 16:21)

jes da je manja plata ali narodu koji je navikao da zivi mesec dana sa 250evra to mu je premija.

Milan

pre 3 godine

Ovo su bruto plate, znaci neto je skoro duplo manja, znaci i nisu im neke plate uopšte. U Srbiji ako radiš u IT možeš puno lepše da živiš nego ako radiš većinu poslova u Nemackoj

Pop Cira

pre 3 godine

uz platu treba uven pogledati i cene kuca/stanova. House-to-income ratio je dobar pokazatelj. Na primer, Minhen je skoro dva puta skuplji od Bremena

Straight Outta München

pre 3 godine

Zavisi puno i od iskustva... Ja sam pre dolaska u Nemacku radio na velikim projektima u inostranstvu i sada kao gradjevinski inzenjer zaradjujem preko 4500e neto. Plus recimo dnevno 12e za hranu...
Ali postoji i povrat poreza svake godine kao i bozicnica i takodje se uplacuje za odmor. Po detetu do druge godine dobijam oko 600e.

Nemojte spominjati crkveni porez, jer u Srbiji vlada misljenje da Crkva treba da placa porez. Genijalci.

Dijasp0rac

pre 3 godine

@Igore:

živim u malom selu i moji klinci uživaju u detinjstvu. Tokom korone se selo pokazalo više nego odlično; bicikl, šuma i priroda. Deca kad krenu na fakultet, ko mi garantuje da će ići na univerzitet baš u gradu u kojem žive?
Kuću i komfor koji imam ne bih menjao za gradsku vrevu. Sve imam u blizini, autoput na nekoliko minuta, dovoljno prodavnica itd itd.
O ceni nekretnina se slažem, ali, ne živim u svojoj kući da bih joj dizao cenu već da bih uživao u njoj.

zzz

pre 3 godine

Dobar inzenjer masinstva koji na pro nivou vlada CAD/CAM/CAE tehnologijama, poznaje tehnologiju projektovanja, u vecem dijelu BiH zaradjuje 3000+ KM, sto je za troskove zivota ovdje vrhunska plata. Stoga, Njemacka nije ni potrebna. Losa vijest je da veoma mali broj inzenjera ulaze u znanje nakon fakulteta, te zapinje i nogama i rukama da se uvalja u javni sektor, gdje ti nije potrebno znanje vise. Takodje, inzenjeri starog kova, godista do cirka 1970., tesko ovladavaju novim alatima, vecina ne govori strani jezik, te je informaticki na facebook nivou. Moje kolege u Austriji i Njemackoj, uglavnom Grac/Stutgart studenti, su na nekih 5000-6000 bruto, za 40h/sedmicu. Moja satnica je 25KM/netto, prijava na puni iznos, njemacka firma. I ne, akademska titula nema veze s tim, da sam na ovom nivou znanja, a sa srednjom tehnickom skolom, bio bih placen ovoliko! Takav je sistem u kapitalistickom drustvu-vrijedis onoliko koliko zaradis kapitalisti. Ja diplomu nikad nisam prikazao u firmi!
(tamo neki dr masinstva, pre-Bolonjac, 23. decembar 2020 16:50)

To ti mislis da je diploma nebitna. Ukoliko je pri zaposljavanju u oglasu pisalo da je potrebna ta i ta diploma veruj mi da je bila neophodna. Mogao si da znas tri puta vise od svih u firmi zajedno, bez diplome te Nemac ne bi primio nikad!

s4

pre 3 godine

Manji poreski nanosi nego kod nas gde je 40%
(I. Cvorovic, 23. decembar 2020 16:15)

taman tako u nemackoj je u 4 grupi tj ako si samac 30% penziono zdrastveno i porezi

a cene odece obuce jeftinije nego kod nas el uredjaju i po 20-30% jeftiniji

hrana je ista cena osim hleba gaziranih pica i cigara a voce i povrce je malo skuplje mozda 3-5%

pa ti vidi gde si
sve nek 1000evra platis stan 1000 evra ti ostaje

nike

pre 3 godine

Bio video probao i nikad u nemacku.plata vozaca u Stutgardu vozaca u gsp je za 156 sati rada je 1530 eura,sad neki i zarade preko 2000 hiljade ako rade na slobodne dane,a one price kako je u nemackoj sve jeftinije pa nije nista jeftinije ,dobro to znate vi koji ovde pisete,Ljudi shvatite da nemacka ima lose plate merkelova to sve ulaze u razvoj industrije

Igor

pre 3 godine

@mosha

Prijatelju lepo je da si uspeo (po svojoj definiciji) i da si zadržao pozitivan stav...ali moram nešto da to kažem koji preko 30 godina u nemačkoj radi sa nekretninama.
Lepo je ako se tebi (subjektivno) svidjaju manja mesta. Objektivna je situacija da takve lokacije nisu “in” i. Neće dobijati na ceni, čak će opadati u vrednosti (to su takozvane B ili C Lage) i to iz mnogih razloga.
Tvoja merila, jeftina hrana i jeftini stanovi po rubovima centara nisu ono sto većina zeli. Mladi, single-ovi, žene, radnici i biznismeni žele urbane sredine. Provod, kulturu, univerzitetske centre itd. A kad ti deca odrastu u Nemačkoj molim te javi mi se, da mi kažeš dali je samo jedno tvoje dete posle adolescencije ostalo u malom gradu u Nemačkoj. Veliki Pozdrav i sve najbolje

mare

pre 3 godine

Bio šljaker u Srbiji vs Nemačka isto ti je nećeš da živiš nešto dobro, ko ima dobar faks Srbija je dobra još ako ima nasledjen stan ili kuću. Ko se kako snadje. Ali znam da u Nemačkoj običan radnik ako nema cimere ne može da živi pristojno i jedna plata nije dovoljno za porodicu.
Sad zavisi šta je dobar život kakvu hranu jedeš, posećujeº restorane, putuješ, garderoba...
Srbija tj. Beograd je najbolji grad na svetu jer sa malo love možeš da jedeš za manje od 1400 dinara u solidnom restoranu gde to ima.

Nemanja

pre 3 godine

Tačan članak za plate ...... Moj teča koji je šef gradilišta tj majstora koji se bave gipsanim radovima zaradi neto oko 1800 eur , tetka koja je predradnik u štampariji neto 1700 eur.... Teča kad radi ful na crno može da zaradi extra do 3000 eur i to za 70 - 80 sati i to je dan bez odmora u mesecu .... Stanarina i računi za trosoban stan i malom gradu su 900 eur... Deca su im već odrasla .... Seša ima 3000 eur bruto ali pošto je samica dodje na nekih 1500 neto i na to plaća stan i račune 700 eur i nemože ništa da uštedi.... Kolega iz moje firme (nemačka firma) na istoj poziciji nemac pred penziju u Nemačkoj ima neto 6000 eur platu ... Ja živim u Srbiji i radim sa Srbima i kad sam video njegov izveštaj za platu plakao sam i proklinjao sebe što nisam Švaba.... Inače troškovi stana, provoda i usluga su značajno viši , ali troškovi hrane značajno niži nego u Srbiji... Prodje korona godina nijednom nisam otišao za GER bezveze....

crow

pre 3 godine

Trenutno stanje u Australiji, Adelaide
Gradjevinski procenitelj
Sedmicna plata
Bruto: $1,730
Porez: $518
Na ruke: $1,212
Aus $ : 0.62 euros
Sedmicna renta za pristojan stan $400 (prosek)
Hleb: $2-$4 zavisi koji
Litar mleka $2-$3
Gorivo litar: $1-$1.50 zavisi koji dan, cene uglavnom nepredvidive
Pivo: u kaficu $8-$10 330ml, u prodavnici kutija od 24 oko $50-$60 uglavnom
Cigare nisam siguran ali mislim da kutija od 20 nije ispod $30-$35

Pozdrav

Dani

pre 3 godine

Austrija. Elektrotehničar, vodja grupe za proizvodnju mašina, testiranje,podešavanje itd. Plata 14x4000 bruto ili 14x2530€ neto u godini. Moguća i koja premija od 3-4.000€ bruto.

Miki

pre 3 godine

adim kao vozac kamiona hladnjace u jednom velikom gradu u Francuskoj. Za 35 sati sedmicno naravno bez subote zaradjujem 1750€ neto, pocinjem rano sa radom tako da celo posle popodne dobijem slobodno. U struci plate idu i do 3000€ ko je spreman da crnci.
(mare, 23. decembar 2020 18:52)


E moj druže,za isti taj posao u americi sa svojim kamionom za mesec mozes da zaradiš i do 10× toliko.

Nizozemljak

pre 3 godine

U americi je prosjecna plata za senior programere oko $3000 neto, dvosedmicni cek, i to kad se odbiju i zdravstveno osiguranje od firme, procenat koji svako odvaja za dodatni privatni penzinski fond.. To je recimo oko 5500 evra mjesecno neto.
(jo, 23. decembar 2020 16:20)

Pa toliko mozes i ovde u Amsterdamu da zaradis ako si iole dobar strucnjak, u Frankfurtu isto npr. U Svajcarskoj i Norveskoj mozes i vise (ako mozes da prezivis dosadu).
Ako ti zaradjujes tako malo u USA nesto opasno gresis, bar po onome sto ja znam ljude tamo. Vecina ih zaradjuje oko 160 hiljada godisnje plus neki equity i bonusi.

Seki

pre 3 godine

Neznam za nemacku ali moj kolega u austriji ne zeli da placa porez za crkvu oni ga iskljucili od vere sad ne placa a ide u crkvu i slavi praznike kaze kad umre negde moraju da ga ukopaju.

Milun

pre 3 godine

@Igore:

živim u malom selu i moji klinci uživaju u detinjstvu. Tokom korone se selo pokazalo više nego odlično; bicikl, šuma i priroda. Deca kad krenu na fakultet, ko mi garantuje da će ići na univerzitet baš u gradu u kojem žive?
Kuću i komfor koji imam ne bih menjao za gradsku vrevu. Sve imam u blizini, autoput na nekoliko minuta, dovoljno prodavnica itd itd.
O ceni nekretnina se slažem, ali, ne živim u svojoj kući da bih joj dizao cenu već da bih uživao u njoj.
(Dijasp0rac, 23. decembar 2020 22:26)

Ja sve isto samo na Kosmaju. Bavim se programiranjem ceo život i ne žalim se na uslove u Srbiji, rekao bih da su neto, uporedivi sa uslovima preko. Stan u Beogradu nikada, u Beču možda nekada, zavisi šta klinci odluče, još uvek su mali. Pozdrav.

Kvrckvrc

pre 3 godine

To nije porez za Crkvu. Recimo ovako: drzava naplati porez i njime punopravno zakonski raspolaze, ali se uvek ostavi jedna mala mogucnost da jednim, makar i najmanjim delom , direktno raspolazu gradjani. U Italiji se to npr zove otto per mille (osam hiljaditih) i to znaci da ako si kao gradjanin spremio za porez 1.000 eura, da imas pravo da direktno odredis kome ide tih 8 eura. Tamo ljudi veoma cesto biraju da taj novac ode Crkvi, ali nije uvek tako. Moze da se donira gladnima, nevladinim organizacijama, zelenima, itd, itd. Preostala 992 eura idu u drzavnu kasu, a onda se o preraspodeli tog novca odlucuje na vec utvrdjeni, demokratski, nacin...

C i n i k

pre 3 godine

Sasvim je moguće da čovek negde s platom od, recimo, 2500 EUR ima veću kupovnu moća i zato bolje živi od nekoga čija plata je 3500 EUR jer njegovih 2500 EUR više VREDE i pružaju mu više od nečijih 3500 EUR!
(Don Giovanni, 23. decembar 2020 17:34)

U pravu si, to se zove zivotni standard, kolko roba i usluga mozes da kupis za svoju platu, dakle nemci odlaze u CH i jos po nke zemlje ali CH je bukvalno omiljena jer je vrlo blizu, jezik je isti ( ok CH nemacki ima bas prepoznatljiv dijalket) a primanja su i do 5 x veca..Nko ko je iz Minhena a radi u Cirihu je bukvalno swbi ugodio zivot..

XYZ

pre 3 godine

@(Sulic igor, 23. decembar 2020 17:24): dragi Sulicu, 90% onih koje vidiš na ulici u USA je njihov izbor života. Ko hoće ovde da radi bilo šta, može da priušti neki minimum normalnih potreba. Sto se tiče operacija, moja je koštala $400,000, a ja sam platio $0.0, čak ni participaciju (sto bi rekli u Srbiji) nisam platio, a uslugu i doktora koga sam imao možete samo da sanjate. Zavisi gde radiš; ja plaćam osiguranje $150 za celu porodicu (4 clana). Ovde zavisi koliko si spreman da ulazes u sebe, a to ti se vrati višestruko.

Mikelandjelo

pre 3 godine

@Krstivoje Šalajić

Ne moras ti da placas porez crkvi. Niko te ne tera na to. Svako zasto ima svoje zato. Ako placas porez crkvi, u ovom slucaju katolickoj, za to imas pogodnosti kasnije. Kad sklapas ugovor sa poslodavcem kazes da ne zelis da placas porez crkvi i gotovo.

@Lemus

Jednoj od najrazvijenijih zemalja sveta uvek trebaju kvalifikovani radnici iz svih oblasti. Kad izadjes na ulicu i vidis koliko ima polupismenog sveta shvatis odmah koliko je sati. Veliki je broj ljudi koji traze posao a nemaju kvalifikacije. Znaci, za tebe bi bilo posla i bice sve dok znas nemacki jezik. Ne engleski nego nemacki. I ako hoces da radis.

seljadin

pre 3 godine

@Dusan, a koliku ce penziju imati frizer is Kosovske Mitrovice a koliku u Nemackoj ? Dobija li taj frizer po detetu 200 evra dok dete ne zavrsi fakultet ?

PatriJota za tastaturom

pre 3 godine

Programer u Holandiji: Da bi došli ovde kao programer (kennismigraten - knowledgeworker viza) minimalna plata je 4500e bruto (za 2021 će biti min 4600) što neto izađe oko 3100 mesečno. Za samca je to više nego ok dok je za porodicu sa dvoje dece dovoljno ali ne i previše, sve zavisi u kom mestu živite itd.
Prvih 5 godina imate pravo na popust u oporezivanju (30% ruling) što povećava neto platu za oko 500-600e.
Stanovi su oko 1000-1500 i više.

Igor

pre 3 godine

@ dijasporac

Eto to je bas to o čeku govorim. Tvoje preference su slične preferencama mnogih drugih (sa balkana). Ok misliš da je bolje nego u “vrevi” grada... ali nemački gradovi su puni zelenila, Minhen, Hamburg, Hannover ...a bogatiji žive na obodu gde imaju sve. I blizinu grada i mir ruralne sredine.

nikola

pre 3 godine

Uvek pisete plate a so nekada ne objavite i cene njihove? Recimo cene namirnica, tehnike,, garderobe, obuce, nesto sto se svakodnevno kupuje.

Нокан

pre 3 godine

Кад пишете о супер условима у САД напишите у којој сзе недођији...

Мајами је прескуп у сваком сегменту - пиво у кафићу 8-10$, дезодоранс 8$, 1/2 литра флаширане воде у радњи 2$ и тако даље... О рентирању и другим услугама да и не причамо.

Frosty

pre 3 godine

Pola toga ide na rentu ili kredit na stan (osim ako ne odlucite da zivite u problematicnoj i zabacenoj eriji gde vam decu u osmom razredu uce kako da sabiraju), a druga polovina za vodoinstalera ako dodjete u problem sa curenjem cevi. Nedao Bog da vas zaboli zub - bolje da na kuhinjskim vratima sami izvadite)...

Dusan

pre 3 godine

Muski frizer kod koga se ja sisam u Kosovskoj Mitrovivi zaradjuje 200.000 din. Mesecno (nije greska) tako da neznam ko bi radio za 1500€ platu u Nemackoj.Jeste to plata radnika (frizera) racunam da nije njegov salon kao ovde ali je to smesno jos u Nemackoj koga taj sisa uopste?

DaniloBLuka

pre 3 godine

@@@Zarade su manje ali je drzava u socijalnom smislu bolja. Ako ostanes bez posla ili se tesko razbolis neces umreti na ulici. Nema tako velike socijalne razlike medju stanovnistvom kao u USA. Troskovi su verovatno manji, zabaviste je npr. besplatno. Vazna stavka je i 30 dana godisnjeg + ~ 10 dana praznika za sve. Moja drugarica je otisla na postdiplomske (sa PhD diplomom) u USA i 2 godine nece imati godisnji. Takodje striktno se pazi da se ne radi duze od 10 sati dnevno,... Kad se sve sabere i oduzme pitanje je gde je bolje. Nije sve novac, naricito ako imate porodicu.
(ha, 23. decembar 2020 16:11)

Neces ni u USA umreti na ulici ako si stedio, samo ljudi forsiraju taj zivot od plate do plate.(Ko ne zna plata se u Americi isplacuje svake 12 sedmice)
Moraju da kupe i imaju sve i to odmah!!
Niko ih ne tjera na to i kad ostanu bez posla onda je panika. Realno za troskove bracnog para bez djece $1500 Stan, $500 hrana $100 Telefoni (2×50),$70 Internet, 30 Netflix,Hulu,Prime 50 struja, $250 zdravstveno osiguranje(preko poslodavca) 100 Auto osiguranje I sve dodje na $2500 mjesecno. Dvoje da radi (bez fakulteta) zaradice 5000 mjesecno.
Doktori bez specijalizacije zarade oko 16000 mjesecno..

Los Angeles

pre 3 godine

@Don Giovanni: Novi BMW, ili letovanie na Karibima, ili hotel za šoping u Londonu kostaju isto i onoga sa 2500, i 4000, i 10000 Eura mesecno. Naravno da je daleko bolje ziveti u najskupljem gradu i zaradjivati najvece plate, jer tih 20% ili koliko sto ti ostane preko donosi daleko vise za uzivanje.

Milan

pre 3 godine

@Mirko
Naravno da je tacno ovo sto su napisali. Jeste za hiljadu eura manje, ali to je kad se odbiju davanja, pa Netto plata izadje 2500€, cisto na ruke.
Plus jos toliko za Bozic. Ima bolnica gde je plata jos par storina eura veca, ali ovo je neki prosek, sa poreskom klasom 4.
Verovatno ste mislili na negovatelje. To je nesta drugo.

Astra

pre 3 godine

(Leo Novak iz Rogatice, 23. decembar 2020 15:13)

ne verujem da se isplati. Za strance mozes raditi i odavde za malo manje sume ali za nase uslove to je efektivno kao da si u Nemakcoj zaradio 10 hiljada evra mesecno. Posebno sad nakon kovida kad ce mnoge firme nastaviti da forsiraju remote.

neko po prati fudbal 30god

pre 3 godine

frizeru nemoguce da je plata 1500
m. sestri nemoguce da je 3500
m.sestre toliko mogu jedino da prime sa 3 smenama dodacima za vikend 100evra je dodatak ako radi u sve tri smene ali to nemaju sve m.sestre.

isto ne samo od poreske grupe zavisi iz koje si pokraine a porez za crkvu ne mora da se placa.

e sad jedna velika izmena nije ista plata radniku koji radi prvu godinu i nekoga ko ima 10-12 godina staza.
nakon 2g. dobijas dodatno oko 200-250 € bruto onda nakon jos 3g jos toliko ili cak vise pa onda nakon jos 6 jos toliko.

mare

pre 3 godine

Radim kao vozac kamiona hladnjace u jednom velikom gradu u Francuskoj. Za 35 sati sedmicno naravno bez subote zaradjujem 1750€ neto, pocinjem rano sa radom tako da celo posle popodne dobijem slobodno. U struci plate idu i do 3000€ ko je spreman da crnci.

Krstivoje Šalajić

pre 3 godine

Eto, svuda postoje paraziti koji se šlepaju preko države - čuj, porez crkvi!? Kome to ide ako sam ateista? Jel postoji i ateistička crkva?? To su ovde npr članarine privrednoj komori (za preduzeća).

jo

pre 3 godine

U americi je prosjecna plata za senior programere oko $3000 neto, dvosedmicni cek, i to kad se odbiju i zdravstveno osiguranje od firme, procenat koji svako odvaja za dodatni privatni penzinski fond.. To je recimo oko 5500 evra mjesecno neto.

Ajme

pre 3 godine

Koliko dev zaradi u Srbiji za mesec dana neto toliko mu ostane posle svih troskova (hrana, extra namesten stan u centru, garderoba, izlasci) u Nemackoj u steku ako zivi sam, ako ima zenu onda to dodje jos 50% vise cime god da se ona bavi.

Dusan

pre 3 godine

Evo sve poslove nam preuzese Nemci nama majstorima jer beze iz Nemacke zbog mslih zarada. U Nemackoj je plata vozaca preko 2000€ neto, moj zet radi kao vozac a elektricari i vodoinstalateri Nemci takodje imaju neto preko 3000€. Jadnici iz Srbije idu pa rade kod podizvodjaca za 1500€, more neki i ta manje ali to su oni koji neznaju nista drugo nego da stemuju i razvlace kablove ili postavljaju cevi za vodu, znaci najprostije i osnovno.I slazem se da je mit da je sve super u Nemackoj i da su odlicne plate, u Holandiji je daleko bolje.Imao samponude za Nemacku i sve odbio jer neradim za male pare i necu da lomim kicmu ni za velike pare.

Lemus

pre 3 godine

Vi koji živite u Nemačkoj...dali su zanimanja ala molekularni biolog, mikrobiolog i biohemičar tražena (odnosno deficitarna ala programeri) u Nemačkoj i kolika je mesečna (bruto ili neto) plata?

Hvala unapred za odgovore.

Pozdrav!

XYZ

pre 3 godine

@(Falcinelli, 23. decembar 2020 16:52): ne mora da bude skuplja nominalno, ali ako uporedio sa standardom, onda je min. 2X skuplje u Srbiji. Ne možeš samo brojeve koji odražavaju cenu da gledaš.

Deksa

pre 3 godine

Jedno prosecno iskustvo iz Beograda. Ja i supruga imamo oko 1900 eur neto zajednicka primanja. Ja sam u privatnoj firmi a ona u prosveti. Stambeni kredit od 200 eur. Roditelji smo dvoje dece i pokusavamo da ih malo drugacije vaspitamo. Da ipak mora neko i u Srbiji da ostane. Da uci kako se pece rakija, susi meso, prave cvarke, da odemo kod Kuma da pecemo prase na raznju, da pisemo cirilicom, da palimo badnjak, odemo u crkvu, slavimo slavu i da vidimo gde su nasi preci sahranjeni...
Ipak ne mozemo svi da odemo, neko mora i da ostane da sacuva nase obicaje od zaborava. Sloboda koja imamo ne moze se plati ni sa jednom od suma koja se pominje. Bez uvrede. I zivela Srbija.

Denko

pre 3 godine

Zivim u Srbiji,inzenjer sam,radim u privatnoj firmi,plata neto 1000 e.
Supruga prosvetni radnik,450 e.
Imamo svoj stan,,dvosoban,grejanje 60 e,struja 40 e,telefoni,internet,auto,100e.
Hrana 250 e.Za zivot nam ostaje 1000e(nesto I ustedimo).
Mislim da je ovde je najlepse!
Srbija Leta Gospodnjeg 2020.

Srbocrnogorac

pre 3 godine

2015 sam boravio u jednom velikom nemačkom gradu,Univerzitetska Klinika, gde sam dobio stipendiju kao mladi specijalist medicine. 2 profesora su me pitala da li želim da ostanem. Moj odgovor je bio ne, jer te pare zaradim i u Srbiji kao lekar. Radim državno, u slobodno vreme i privatno. Nemački mladi specijalisti nemaju velike plate oko 3000eur. Moj odgovor ih je iznenadio. Bolje se ovde živi sa tim parama, a tamo preživljava

Kornjaca Rade

pre 3 godine

Dajte statistiku netto plata...zbunjujete ljude koji ne zive u nemackoj....3000 brutto i 1800...u stvarnosti znaci mozda 450-550 razlike na racanu...3000 brutto je oko 2000 neto....1800 brutto je oko 1450 netto...

mare

pre 3 godine

Bio šljaker u Srbiji vs Nemačka isto ti je nećeš da živiš nešto dobro, ko ima dobar faks Srbija je dobra još ako ima nasledjen stan ili kuću. Ko se kako snadje. Ali znam da u Nemačkoj običan radnik ako nema cimere ne može da živi pristojno i jedna plata nije dovoljno za porodicu.
Sad zavisi šta je dobar život kakvu hranu jedeš, posećujeº restorane, putuješ, garderoba...
Srbija tj. Beograd je najbolji grad na svetu jer sa malo love možeš da jedeš za manje od 1400 dinara u solidnom restoranu gde to ima.

Milan

pre 3 godine

Ovo su bruto plate, znaci neto je skoro duplo manja, znaci i nisu im neke plate uopšte. U Srbiji ako radiš u IT možeš puno lepše da živiš nego ako radiš većinu poslova u Nemackoj

Krstivoje Šalajić

pre 3 godine

Eto, svuda postoje paraziti koji se šlepaju preko države - čuj, porez crkvi!? Kome to ide ako sam ateista? Jel postoji i ateistička crkva?? To su ovde npr članarine privrednoj komori (za preduzeća).

Miki

pre 3 godine

adim kao vozac kamiona hladnjace u jednom velikom gradu u Francuskoj. Za 35 sati sedmicno naravno bez subote zaradjujem 1750€ neto, pocinjem rano sa radom tako da celo posle popodne dobijem slobodno. U struci plate idu i do 3000€ ko je spreman da crnci.
(mare, 23. decembar 2020 18:52)


E moj druže,za isti taj posao u americi sa svojim kamionom za mesec mozes da zaradiš i do 10× toliko.

Stef

pre 3 godine

Ima tu još faktora, ali nije bitno. Šta god da radite u Nemačkoj, moći
ćete da živite makar pristojno, neće vam biti dato na ruke ono preko minimalca, nećete biti pop stresom kada treba da se plate računi, nećete biti uslovljeni članstvom u stranci itd.

Ukratko, evro gore ili dole, manje je važno, jer će vam kvalitet života u Nemačkoj svakako biti daleko bolji nego u Srbiji. A na vama je da se uvek borite za više, to je sasvim normalno.

nike

pre 3 godine

Bio video probao i nikad u nemacku.plata vozaca u Stutgardu vozaca u gsp je za 156 sati rada je 1530 eura,sad neki i zarade preko 2000 hiljade ako rade na slobodne dane,a one price kako je u nemackoj sve jeftinije pa nije nista jeftinije ,dobro to znate vi koji ovde pisete,Ljudi shvatite da nemacka ima lose plate merkelova to sve ulaze u razvoj industrije

Straight Outta München

pre 3 godine

Zavisi puno i od iskustva... Ja sam pre dolaska u Nemacku radio na velikim projektima u inostranstvu i sada kao gradjevinski inzenjer zaradjujem preko 4500e neto. Plus recimo dnevno 12e za hranu...
Ali postoji i povrat poreza svake godine kao i bozicnica i takodje se uplacuje za odmor. Po detetu do druge godine dobijam oko 600e.

Nemojte spominjati crkveni porez, jer u Srbiji vlada misljenje da Crkva treba da placa porez. Genijalci.

Ivan Stankovic

pre 3 godine

Živim u Švedskoj. Došao sam dosta kasno(40g),moja supruga došla još kasnije(50g). Ja vozim gradski bus i plata mi je 2400eur neto. Supruga radi(15 dana mesečno)u kuhinji jednog restorana za platu od 1600eur. Plaćamo dvosoban stan sa strujom,vodom i internetom 1000eur. Na hranu potrošimo oko 500eur. Na gorivo i kartu za prevoz potrošimo oko 180eur. SIM ima dečiji dodatak 120eur.Imam 25 radnih dana odmor i mogu pet puta godišnje da budem po pet dana na bolovanju bez lekarske doznake,samo da se javim da sam bolestan.Dakle,ostane nam slobodnih 2000eur da štedimo ili trošimo!!!
Kao što možete da vidite,mnogo je bolje od bilo kog fakultetskog zaposlenja u Srbiji!!!

Mirko

pre 3 godine

Za medicinske sestre nema sanse da je ovolika bruto plata. Usudio bih se reci i da je hiljadu evra manja. Inace bi i Nemci radili te poslove u mnogo vecem broju.

Tik Tok

pre 3 godine

ŽIvim u Americi (Kalifornia)46 godina, elektronski inžinjer po struci.Pravim $140,000 godišnje, donosim mjesečno neto $6500, posle takse, i ostalih odbitaka. Mjesečni kućni troškovi su sve $4500.
Živim sam i život je super.

Laki

pre 3 godine

u Srbiji obrazovana osoba ima isto takve plate. E sada, nama je generalno los sistem, infrastruktura, i gomila parazita, koji se slepaju... Nadam se da ce drzava prrpoznati da to mora da se resi. tada ce poceti svest ljudi da se menja, sto je sustina razvijenog sveta. Nerad i parazitstvo ne smeju biti vrednovani!

Bole

pre 3 godine

Sada će Srbadiji voda na usta, jer većina neće ni čitati drugi deo teksta u kom se objašnjava da je reč o bruto platama.

Ukratko, većina(medicinske sestre, vozači autobusa, tehničari...) radi za 1600-2000 neto.
Programeri i mašinski inženjeri 2500-3300,
lekari početnici 2100-2500,
lekari specijalisti 5000+

Naravno, ima i firmi gde su primanja veća, ali ovo je neki prosek.
Ako radi samo jedno u porodici, ima se za normalan živo, ništa spektakularno.
Ako radi dvoje, ostaje nešto i sa strane.

Boris

pre 3 godine

U Amerci 20 godina, ne radim, prodajem nekretnine, zaradio prosle godine $250,000 (bruto), ove godine malo preko $300k... trebalo bi 2021 preci $350k. Nije lose, al moze i bolje.. Pozdrav zemljaci, samo napred!

kraja

pre 3 godine

...sad jos dajte podatak kolika cena rentanja stana, 1, 2, 3-sobnog, pa da se potpuno razbije ta fama o "mlacenju" novca u nemackoj...
...pre par meseci je neko od nasih napisao u komentaru da u svici ima oko 6K sch platu, ali da ne treba misliti da je on neki milioner, jer kad poplaca sve dazbine, ne ostaje bas previse za stednju i uzivanje...
...zamislite samo kakvi su bili komentari...

My name is Bot,James Bot

pre 3 godine

Sistem....svi imaju priblizno i svi cenjeni isto i pekari i doktori.....nema razlike....to u Srbiji nikad nece biti.Nemamo kulturu osnovnu.

Frosty

pre 3 godine

Pola toga ide na rentu ili kredit na stan (osim ako ne odlucite da zivite u problematicnoj i zabacenoj eriji gde vam decu u osmom razredu uce kako da sabiraju), a druga polovina za vodoinstalera ako dodjete u problem sa curenjem cevi. Nedao Bog da vas zaboli zub - bolje da na kuhinjskim vratima sami izvadite)...

1914

pre 3 godine

Plus je sve jeftinije nego u Srbiji,gde nas gulikože deru i sad kukaju kako će preživeti koronu.Kad im je,na primer,pivo i klopa u centru NS skuplja nego u centru Praga onda je sve u redu,deri buraniju...

Pera

pre 3 godine

Zivim u Srbiji,inzenjer sam,radim u privatnoj firmi,plata neto 1000 e.
Supruga prosvetni radnik,450 e.
Imamo svoj stan,,dvosoban,grejanje 60 e,struja 40 e,telefoni,internet,auto,100e.
Hrana 250 e.Za zivot nam ostaje 1000e(nesto I ustedimo).
Mislim da je ovde je najlepse!
Srbija Leta Gospodnjeg 2020.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Denko, 23. decembar 2020 20:31)

Zena i ja radimo u marketu,primamo minimalac 30000,stan placamo 250e ostane nam 250e za sve ostalo,jos nam roditelji daju zimnicu,suvo meso itd...e to je srpska realnost...jel treba da budemo srecni sto oboje radimo,sta bi tek da samo jedan radi za 250e?!
Budimo realni ne letimo u oblacima,spustimo se na zemlju!

Petar

pre 3 godine

Drzavni institut, Svajcarska. Pocetna plata mi bila 7500 chf neto, posle 2 godine narasla na 8500. Posle 4g dobio posao za stalno, plata 10 000. Kada sam dosao odmah mi rekli da svi nezaposleni ukucani imaju pravo na po 1500 franaka. Ozenio se odmah i doveo devojku iz Srbije. Posle godinu dana ona je nasla posao za 6500, a sad vec ima preko 12000 jer je brzo napredovala. Imamo dvoje dece, za njih i dalje dobijam stimulus od po 1500 chf, sve do 18te godine. Mesecni troskovi su nam u pocetku bili 2500-3000, sada su duplo toliko ali vise i zaradjujemo. Siguran sam da ima zemalja gde zaradjujete vise nego u Svici ali nigde necete imati bolji zivot, za milionera pa tako i za sirotinju. U Srbiji sam kad god zatreba, cena povratnog leta od 30 do 300 franaka, a tu sam za 2h. Za to vreme ne mogu iz BG do NS da stignem.

DrMr

pre 3 godine

Sve su ovo Bruto iznosi, kada se sve odbije na kraju ostane oko 900 evra manje i to je Neto iznos tj cista zarada. Sve zavisi u kojoj si poreskoj grupi, da li ste ozenjeni, imate li decu i td,da li vam supruznik radi, tj bice vam manje skinuto ukoliko ste u braku i imate decu. Naravno na taj nacin se podstice natalitet.

Dusan

pre 3 godine

Evo sve poslove nam preuzese Nemci nama majstorima jer beze iz Nemacke zbog mslih zarada. U Nemackoj je plata vozaca preko 2000€ neto, moj zet radi kao vozac a elektricari i vodoinstalateri Nemci takodje imaju neto preko 3000€. Jadnici iz Srbije idu pa rade kod podizvodjaca za 1500€, more neki i ta manje ali to su oni koji neznaju nista drugo nego da stemuju i razvlace kablove ili postavljaju cevi za vodu, znaci najprostije i osnovno.I slazem se da je mit da je sve super u Nemackoj i da su odlicne plate, u Holandiji je daleko bolje.Imao samponude za Nemacku i sve odbio jer neradim za male pare i necu da lomim kicmu ni za velike pare.

kako da ne

pre 3 godine

@android robot
Dzabe ste ucili skole onda u Srbiji gospodine. U Švici kao šef ekipe bez ikakve diplome zaradim 5800 franaka, šef ekipe u pošti gde ljudima kažem šta će raditi i organizujem im posao, supruga sličan posao i plata. Ostane nam čisto mesečno 5000 franaka za život. Mislim da je Švica jedna fantastična zemlja ;) e da u zemlji u kojoj je vazduh čist, trotoari za pešake, a ne automobile i staze za bajs stvarno staze za bajs i da ne idem dalje. Odmor i ja i supruga po 6 nedelja godišnje uz praznike izadje 7 nedelja bez rada. To dodje još malo 2 meseca što i stigne jer radna nedelja je 42 sata, a godišnje skupiš višak 42 sata pa slobodno još jedna nedelja što je 8 nedelja. 2 meseca bez rada, a 13 plata i ja i supruga. Da, 13 plata. Pošto radimo za državnu kompaniju, daju nam kartice za besplatno korišćenje celog javnog prevoza u zemlji. I brodovi na jezerima i tramvaji i vozovi itd. Firma nam daje dozvolu da kupimo auto sa njihovom potvrdom tj mozemo kupiti auto uz flotnu cenu tj veeeeliki popust. Imamo obavezne pauze kao i svi u zemlji ujutru i u podne tj u 12 vam je cela zemlja na pauzi sat vremena, placen mi je rucak od strane firme. Da ne idem puno...

Nikola München

pre 3 godine

Ja sam danas, pola dana bio u kafani! A vi, u Nemackoj? Briga me koliko zaradjujete!
(gagi, 23. decembar 2020 17:18)

Uh, blago tebi, ti zaista znas zasta zivis, imas zaista ispunjen zivot.

Nemanja

pre 3 godine

Tačan članak za plate ...... Moj teča koji je šef gradilišta tj majstora koji se bave gipsanim radovima zaradi neto oko 1800 eur , tetka koja je predradnik u štampariji neto 1700 eur.... Teča kad radi ful na crno može da zaradi extra do 3000 eur i to za 70 - 80 sati i to je dan bez odmora u mesecu .... Stanarina i računi za trosoban stan i malom gradu su 900 eur... Deca su im već odrasla .... Seša ima 3000 eur bruto ali pošto je samica dodje na nekih 1500 neto i na to plaća stan i račune 700 eur i nemože ništa da uštedi.... Kolega iz moje firme (nemačka firma) na istoj poziciji nemac pred penziju u Nemačkoj ima neto 6000 eur platu ... Ja živim u Srbiji i radim sa Srbima i kad sam video njegov izveštaj za platu plakao sam i proklinjao sebe što nisam Švaba.... Inače troškovi stana, provoda i usluga su značajno viši , ali troškovi hrane značajno niži nego u Srbiji... Prodje korona godina nijednom nisam otišao za GER bezveze....

Prazne priče

pre 3 godine

White trash: Uf, sad si ovde prosuo veliku mudrost. Amerika je za ambiciozne, a Nemačka za prosečne, a Srbija, naravno, ne valja ništa? A šta će oni ljudi koji nemaju nikoga tamo, koji nisu lekari, IT inženjeri, programeri, šta oni da traže u Nemačkoj ili SAD? Pišete ovde svakojake gluposti. Mi rezervnu državu nemamo. Da bi bilo bolje moramo se boriti, baš kao i tamo. Niko nam više nigde i ništa ne garantuje gde god otišli.

Dusan

pre 3 godine

Muski frizer kod koga se ja sisam u Kosovskoj Mitrovivi zaradjuje 200.000 din. Mesecno (nije greska) tako da neznam ko bi radio za 1500€ platu u Nemackoj.Jeste to plata radnika (frizera) racunam da nije njegov salon kao ovde ali je to smesno jos u Nemackoj koga taj sisa uopste?

mosha

pre 3 godine

Evo kratko: 3 i po godine sam u D. Kupio sam pre nedelju dana kucu, malo mesto, Bayern. Dobio sam kredu iako sam srbin i na vizi. Radim, obican radnik, 2.200 dobijam netto, zena skoro pocela u vrticu, 5 sati na dan, ima 1.000 eura. Dva decija 400, i za bebu do njegove trece leze 250 svaki mesec. Placali smo stan do skoro 500 eura warm( komforan, trosoban) , mali gradic, sve ima sto treba. Hrana jeftinija, usluge skuplje nego u Srbiji, odec i tehnika bolje da ne spominjem... Kupili smo kucu sa tri stana, dva izdata a mi u jednom zivimo( 120 m2 nas, ostala dva po 75m2). Samo zelim da dam do znanja ljudima da nije sve ni crno kao sto neko rece. Poenta je ne otici u MinKen i placati tabakeru 1000 eura i jesti parizer, i jedva se krpiti... Nego manja mesta, gde i ima da se radi i moze da se lepo zivi! Ja cu samo jedno reci, ovp nikad ali nikad ne bih u Srbiji uradio, nema sanse... Nazalost. Ljudi, samo napred!!!!!

Igor

pre 3 godine

@mosha

Prijatelju lepo je da si uspeo (po svojoj definiciji) i da si zadržao pozitivan stav...ali moram nešto da to kažem koji preko 30 godina u nemačkoj radi sa nekretninama.
Lepo je ako se tebi (subjektivno) svidjaju manja mesta. Objektivna je situacija da takve lokacije nisu “in” i. Neće dobijati na ceni, čak će opadati u vrednosti (to su takozvane B ili C Lage) i to iz mnogih razloga.
Tvoja merila, jeftina hrana i jeftini stanovi po rubovima centara nisu ono sto većina zeli. Mladi, single-ovi, žene, radnici i biznismeni žele urbane sredine. Provod, kulturu, univerzitetske centre itd. A kad ti deca odrastu u Nemačkoj molim te javi mi se, da mi kažeš dali je samo jedno tvoje dete posle adolescencije ostalo u malom gradu u Nemačkoj. Veliki Pozdrav i sve najbolje

khm

pre 3 godine

za sve vas koji pisete USA versus Nemačka... ljudi da li ste vi normalni?! pa u americi su sa krizom milioni ostali bez posla, bez obzira na firmu ili poziciju, u Nemačkoj ja ne znam nikog da je ostao bez posla jer svima koji ili ne rade ili rade skraceno drzava dotira (trenutno cak i 90% posto plate i to tako do kraja 2021). Hej?! moja se zena dvaput poradjala u Nemačkoj, ukupno smo platili 400 evra za oba porodjaja i to zato sto smo hteli posebnu sobu za mamu i bebu. Posle oba porodjaja je zena dobijala 1800€ za porodiljsko godinu dana od rodjenja deteta, a kako ono bese u USA? mesec dana pa na posao a bebu u jaslice? ne moze da se poredi zivot tamo i ovde, jednostavno ovde drzava vodi racuni o tebi kao pojedincu, neces biti sam ili ostavljen na cedilu. U svakom slucaju nebo i zemlja.

Nemački milioner

pre 3 godine

@ Programer

Za šta ti u Svajcarskoj ostane? Za cifre na računu i banci? Kuću teško sebi da možeš u Svajcarskoj da priuštis.
A ako nemaš kuću, uvek si socio-ekonomski gledano “niža klasa”

Нокан

pre 3 godine

Кад пишете о супер условима у САД напишите у којој сзе недођији...

Мајами је прескуп у сваком сегменту - пиво у кафићу 8-10$, дезодоранс 8$, 1/2 литра флаширане воде у радњи 2$ и тако даље... О рентирању и другим услугама да и не причамо.

Nemanja

pre 3 godine

Radim kao stručnjak za podzemnu železnicu u kontrolnom centru-Minhen. Neto plata od 3000 do 4000 evra, zavisi koliko imam noćnih sati, nedelja, praznika itd. Radim 4/2 nedeljno i tako u krug pa kako me uhvate slobodno dani. Žena zaradi nekih 1800 neto plus dva dečija dodatka 400 evra i odlično se živi. Troškovi stanovanja, garaže, struje,interneta,grejanja, vode, sve ukupno ne prelazi 1000 evra jer sam mnogo godina u ovom stanu. Mislim da je nebitno čovek gde živi ako je stručan za neki posao. Nekvalifikovana radna snaga je u celom svetu jako slabo plaćena. Što se tiče života u Srbiji sutra bih se vratio da imamo podzemnu železnicu, ali je nemamo :( Ako bude bilo sreće i da se nekad uradi metro u BG u odmah se vraćam kući, dovoljna plata i 1500 evra. Ovako da se sad vratim za Srbiju mogu samo da budem negde pomoćni radnik jer sam ceo svoj radni vek proveo u podzemnoj železnici. Pozdrav dragi narode i dobro razmislite pre nego što napustite svoju državu,mnogo naših ljudi ima koji bukvalno od prvog do prvog žive.

DaniloBLuka

pre 3 godine

@@@Zarade su manje ali je drzava u socijalnom smislu bolja. Ako ostanes bez posla ili se tesko razbolis neces umreti na ulici. Nema tako velike socijalne razlike medju stanovnistvom kao u USA. Troskovi su verovatno manji, zabaviste je npr. besplatno. Vazna stavka je i 30 dana godisnjeg + ~ 10 dana praznika za sve. Moja drugarica je otisla na postdiplomske (sa PhD diplomom) u USA i 2 godine nece imati godisnji. Takodje striktno se pazi da se ne radi duze od 10 sati dnevno,... Kad se sve sabere i oduzme pitanje je gde je bolje. Nije sve novac, naricito ako imate porodicu.
(ha, 23. decembar 2020 16:11)

Neces ni u USA umreti na ulici ako si stedio, samo ljudi forsiraju taj zivot od plate do plate.(Ko ne zna plata se u Americi isplacuje svake 12 sedmice)
Moraju da kupe i imaju sve i to odmah!!
Niko ih ne tjera na to i kad ostanu bez posla onda je panika. Realno za troskove bracnog para bez djece $1500 Stan, $500 hrana $100 Telefoni (2×50),$70 Internet, 30 Netflix,Hulu,Prime 50 struja, $250 zdravstveno osiguranje(preko poslodavca) 100 Auto osiguranje I sve dodje na $2500 mjesecno. Dvoje da radi (bez fakulteta) zaradice 5000 mjesecno.
Doktori bez specijalizacije zarade oko 16000 mjesecno..

White trash

pre 3 godine

Кад пишете о супер условима у САД напишите у којој сзе недођији...

Мајами је прескуп у сваком сегменту - пиво у кафићу 8-10$, дезодоранс 8$, 1/2 литра флаширане воде у радњи 2$ и тако даље... О рентирању и другим услугама да и не причамо.
(Нокан, 23. decembar 2020 17:42)
Izvini, a sto da rentiram kad mi je vec jeftinije odplacivati. Za 120 do 150k jednosobnih i dvosobnih stanova koliko hoces istocno od Biskejn bulevara. O cemu ti pricas, dobri krajevi u Majamiju su tek malo skuplji od Novog Beograda. Za kafice ne znam jer ne posecujem, a ovo ostalo je u Volmartu mnogo jeftinije nego sto navodis. Moze sad neko prosuti cene iz Delte ili Usca, pa reci kako je Beograd skup. Za tih $10 koliko je po tebi pivo, ja pojedem odlican rucak, pa i pivo popijem kod Kubanaca na pumpi. Cifre su ti totalno proizvoljne, Majami nije skup, a nema drzavnog poreza na prihod, zato smo se zadnjih godina i svi dovukli ovde

Lemus

pre 3 godine

Vi koji živite u Nemačkoj...dali su zanimanja ala molekularni biolog, mikrobiolog i biohemičar tražena (odnosno deficitarna ala programeri) u Nemačkoj i kolika je mesečna (bruto ili neto) plata?

Hvala unapred za odgovore.

Pozdrav!

mikin

pre 3 godine

"Početkom ove godine došlo je do povećanja minimalne plate po satu rada sa 9,19 na 9,35 evra po satu rada."
U Srbiji je minimalna cena rada 172 RSD ili 1,5€ po satu. To je dovoljno kao parametar za svaka dalja uporedjenja: 6,23 puta je veca u Nemackoj. Pomnozite vasu platu koju primate ovde sa 6,23 i dobice te minimalnu platu za vas rad u Nemackoj. Svaki komentar je izlisan.

denverac

pre 3 godine

Zapravo, iz mog iskustva - Srbija, SAD, Nemacka, finansijski se jedino Srbija moze porediti za programere. Ako imat pedigre, i upadnete na nesto tipa TopTal, pa zaradjujete $70-100k godisnje iz Srbije, to je u stvari malo visi standard, nego prosecan senior u SAD.

Cak i korporativno, u pojedinim stranim firmama u BG-u, za najozbiljnije seniore plate idu i do preko 6 hiljada evra mesecno (pouzdan izvor). Iste te firme bi u Nemackoj platile mozda do 2k vise, sto se uopste ne isplati.

XYZ

pre 3 godine

@(Sulic igor, 23. decembar 2020 17:24): dragi Sulicu, 90% onih koje vidiš na ulici u USA je njihov izbor života. Ko hoće ovde da radi bilo šta, može da priušti neki minimum normalnih potreba. Sto se tiče operacija, moja je koštala $400,000, a ja sam platio $0.0, čak ni participaciju (sto bi rekli u Srbiji) nisam platio, a uslugu i doktora koga sam imao možete samo da sanjate. Zavisi gde radiš; ja plaćam osiguranje $150 za celu porodicu (4 clana). Ovde zavisi koliko si spreman da ulazes u sebe, a to ti se vrati višestruko.

jo

pre 3 godine

U americi je prosjecna plata za senior programere oko $3000 neto, dvosedmicni cek, i to kad se odbiju i zdravstveno osiguranje od firme, procenat koji svako odvaja za dodatni privatni penzinski fond.. To je recimo oko 5500 evra mjesecno neto.

Nesha

pre 3 godine

"Vi koji živite u Nemačkoj...dali su zanimanja ala molekularni biolog, mikrobiolog i biohemičar tražena (odnosno deficitarna ala programeri) u Nemačkoj i kolika je mesečna (bruto ili neto) plata?

Hvala unapred za odgovore.

Pozdrav!"

Lemus, ako nisi u stanju ovo sam da nadje na internetu i apliciranjem za poslove, mozda je bolje da ostanes u Srbiji. Ovo ti iskreno savetujem, jer bez licne inicijative i volje, ne isplati se izlaziti iz Srbije. Ovo ti govorim kao neko ko zivi poprilicno dobro i zaradjuje troduplu nemacku prosecnu platu u slicnim poslovima koje tri trazis. Uglavnom, niko te nigde ne ceka i definitivno ne ceka niko da ti ponudi posao.

White trash

pre 3 godine

@Много мало у поређењу са САД. Вероватно су и трошкови живота много мањи.
(Стрелац, 23. decembar 2020 15:14)
Nesto manji jesu, ali ne mnogo. Jedina znacajna razlika je u medicinskim troskovima i troskovima osiguranja uopsteno, ali to je problem za koji jos niko u SAD nije ponudio dobro resenje. SAD su bolje za ambiciozne i sposobne jer ne postoji plafon zarade bez obzira na zvanicne diplome. Nemacka je ok za ljude kojima ne smeta da zive solidno u nekom proseku, a za uzvrat dobijaju vecu socijalnu sigurnost. Ne moze se i jedno i drugo, lepo bi bilo. Kako god, obe alternative su bolje nego cekati neko bolje sutra kod kuce, jer Srbija stagnira vec 7 decenija

Pacificka_obala_daleka

pre 3 godine

Manje plate nego u Kanadi a pogotovo nego u USA, zato ima dosta Nemaca koji zive i rade ovde, jednostavno veci je standard vece plate a manji troskovi. U kancelariji imam jednog Bavarca iz MinKena kaze da on i porodica bolje zive ovde nego u zavicaju plus bonus, zive u daleko lepsoj prirodi.

Jedine Evropljane sa automobilima koje vidjam na pacifickoj obali su Svajcarci, natovare dzipa ili RV na brod negde u Evropi, iskrcaju ga u Montrealu ili Bostonu pa zapucaju preko celog kontinenta. To je dokaz da oni imaju najvisi standard od Evropljana, jersu im porezi najveci ali su im i plate ubedljivo najvece.

Falcinelli

pre 3 godine

Plus je sve jeftinije nego u Srbiji,gde nas gulikože deru i sad kukaju kako će preživeti koronu.Kad im je,na primer,pivo i klopa u centru NS skuplja nego u centru Praga onda je sve u redu,deri buraniju...
(1914, 23. decembar 2020 16:05)
Opet ove fantazije kako je u Srbiji skuplja hrana nego u nemačkoj. Nije skuplja hrana. U Srbiji je skuplja bela tehnika i markirana garderoba. Rođen sam u Nemačkoj i dolazim svakog leta kući u Srbiju i mogu da vam kažem iz prve ruke kako jeste. Članak je dobar. Plate su osim za medicinske sestre tacne. Tu mi se čini da su u nemačkoj manje nego sto piše u članku.

Deki

pre 3 godine

Velika razlika je sto za bruto razliku dobijete uslugu, tj. penziju, zdravstvo, sredjene ulice, prevoz koji funkcionise, zastitu potrosaca, pravnu drzavu itd.
Ovde niko ne gleda bruto zato sto ne dobije nista, tj. ne zna ni da li ce imati penziju, prijavljen na minimalac, ides kod privatnog doktora, nemas nikakva prava, javni prevoz je uzas, putevi uzas, ne postoji pravna drzava itd.

nikola

pre 3 godine

Uvek pisete plate a so nekada ne objavite i cene njihove? Recimo cene namirnica, tehnike,, garderobe, obuce, nesto sto se svakodnevno kupuje.

Crni

pre 3 godine

Nemacka ima dobre plate ali ima i mnogo ljudi koji rade za neke minimalce pa moraju da ih dotiraju iz drzavne kase.
Zivim u Kopenhagenu, Danska i ovde su plate vece nego u Nemackoj, ali je i nesto skuplje tako da je standard priblizan recimo Bavarskoj.
Treba imati u vidu da hrana, odeca, hemija, tehnika itd. kosta manje vise isto svugde. Ako zivis u Srbiji za te stvari trosis 100% plate, a u Nemackoj 30% plate.
Kada plata ode na osnovne stvari, onda je manje vazno sto je ulaznica za pozoriste 3x skuplja u Nemackoj ili sto je restoran duplo skuplji.

Ako nastavi sa razvojem, Srbija ce biti solidna zemlja za zivot za 20-25 godina, nesto kao danas Poljska ili Litvanija. Porediti se sa najrazvijenijima na svetu je neozbiljno.

s4

pre 3 godine

Manji poreski nanosi nego kod nas gde je 40%
(I. Cvorovic, 23. decembar 2020 16:15)

taman tako u nemackoj je u 4 grupi tj ako si samac 30% penziono zdrastveno i porezi

a cene odece obuce jeftinije nego kod nas el uredjaju i po 20-30% jeftiniji

hrana je ista cena osim hleba gaziranih pica i cigara a voce i povrce je malo skuplje mozda 3-5%

pa ti vidi gde si
sve nek 1000evra platis stan 1000 evra ti ostaje

Sulic igor

pre 3 godine

Pacificka obala..
Mislis li da danas, u vrijeme interneta, mozes valjati gliposti. Nijemaca imas svugdje-od tajlanda, usa, laosa, australije itd. Nijemci ne sele u usa radi novca-bliza im je Svicarska, nego radi promjene u zivotu ili neke rijetke prilike. Lani je u njemacku doselilo 11 000 amerikanaca, radi istih razloga. Znas ti vrlo dobro nacin obracuna placa, koliko te kosta operacija, imas li placen godisnji, i jos mnogo stvari u usa. Odkud toliko beskucnika, koliko vas ima zdravstveno osiguranje itd. Zasto su radnici u usa odisevljeni poslom u BMW I Mercedesovim tvornicama?Mislis da smo munjeni pa ne znamo sto je usa?

Pozdrav iz Bavarske

pre 3 godine

Stan u dobrom kvartu i režije 1700€, zdravstveno preko 1000€ za nas troje, vrtić 300€ (gde ima taj za džabe?), još oko 500€ na auto, telefon, internet, itd. Ostane dovoljno za život samo što mi nismo sposobni da uštedimo i živimo ovde kao i u Srbiji od prvog do prvog ali mnogo, mnogo opuštenije i ne pada nam na pamet da se vraćamo.

Petar

pre 3 godine

Programer u Holandiji: Da bi došli ovde kao programer (kennismigraten - knowledgeworker viza) minimalna plata je 4500e bruto (za 2021 će biti min 4600) što neto izađe oko 3100 mesečno. Za samca je to više nego ok dok je za porodicu sa dvoje dece dovoljno ali ne i previše, sve zavisi u kom mestu živite itd.
Prvih 5 godina imate pravo na popust u oporezivanju (30% ruling) što povećava neto platu za oko 500-600e.
Stanovi su oko 1000-1500 i više.
(PatriJota za tastaturom, 23. decembar 2020 21:19)

Toliko zaradiš i u Srbiji ako si "knowledgeworker". Učite deco, tu su pare!

Astra

pre 3 godine

(Leo Novak iz Rogatice, 23. decembar 2020 15:13)

ne verujem da se isplati. Za strance mozes raditi i odavde za malo manje sume ali za nase uslove to je efektivno kao da si u Nemakcoj zaradio 10 hiljada evra mesecno. Posebno sad nakon kovida kad ce mnoge firme nastaviti da forsiraju remote.

zzz

pre 3 godine

Dobar inzenjer masinstva koji na pro nivou vlada CAD/CAM/CAE tehnologijama, poznaje tehnologiju projektovanja, u vecem dijelu BiH zaradjuje 3000+ KM, sto je za troskove zivota ovdje vrhunska plata. Stoga, Njemacka nije ni potrebna. Losa vijest je da veoma mali broj inzenjera ulaze u znanje nakon fakulteta, te zapinje i nogama i rukama da se uvalja u javni sektor, gdje ti nije potrebno znanje vise. Takodje, inzenjeri starog kova, godista do cirka 1970., tesko ovladavaju novim alatima, vecina ne govori strani jezik, te je informaticki na facebook nivou. Moje kolege u Austriji i Njemackoj, uglavnom Grac/Stutgart studenti, su na nekih 5000-6000 bruto, za 40h/sedmicu. Moja satnica je 25KM/netto, prijava na puni iznos, njemacka firma. I ne, akademska titula nema veze s tim, da sam na ovom nivou znanja, a sa srednjom tehnickom skolom, bio bih placen ovoliko! Takav je sistem u kapitalistickom drustvu-vrijedis onoliko koliko zaradis kapitalisti. Ja diplomu nikad nisam prikazao u firmi!
(tamo neki dr masinstva, pre-Bolonjac, 23. decembar 2020 16:50)

To ti mislis da je diploma nebitna. Ukoliko je pri zaposljavanju u oglasu pisalo da je potrebna ta i ta diploma veruj mi da je bila neophodna. Mogao si da znas tri puta vise od svih u firmi zajedno, bez diplome te Nemac ne bi primio nikad!

Leo Novak iz Rogatice

pre 3 godine

Cijenio bih ako bi neko od kolega developera(web, backend) ostavio komentar sa svojim utiscima na temu tog posla u Njemackoj.

kako da ne

pre 3 godine

@Dejo Programer
Nije da se te tvoje kolege ne usudjuju, vec su stanovi u Švici barem 600-700.000 franaka. Depozit koji moras dati je barem 100.000 pa tek kredit posle. Verovatno nisu skupili depozit...Stanovi u Svici su skuplji jer su zgrade kvalitetnije nego u ostatku Evrope sa obaveznim skrovistima, posebnim temeljima itd od 1968 godine...Pritom i veci standard. Programer u Svici ima pocetnu platu oko 6500, ako zivi sam u jednom jednosobnom stanu od 1000 franaka i ostale dazbine jos 1200-1300, njemu ostaje da lepo zivi. Ako ima suprugu koja zaradi i 4500, njima ce ostajati za zivot barem 6000 mesecno, kada sve plate. Znam jer ja i supruga zaradimo zbirno netto 10500, 6 ostane za zivot i to imamo lep stan, auto i sve ostalo sto ide uz porodicu sa jednom detetom i drugim na putu :) Drzava daje 300 fr deciji dodatak, nebitno da li ste milioner ili ne. Neka oni potrose i 3 hiljade mesecno na zivot, 3 ce im ostati i matematika je prosta, ustedeće 36 hiljada za godinu dana ili za 2 ipo godine će platiti depozit za neki lep stan od 80-90 kvadrata pa i više, zavisi gde žive i gde hoće da žive. Pozz

Ako moze trange frange

pre 3 godine

Pročitah komentare i zanimljivo da niko nije pitao za iste podatke iz Srbije. Pre par godina me je menadžer uslovljavao da predajem u preduzetnike i da uplaćujem sebi minimalac. Isto znam i kolege koje rade isti IT posao u istoj firmi a plata razlika 500e jer se jedan pogodio bolje. Platne razrede ni u ludilu da čuju... Itd.

seljadin

pre 3 godine

@Dusan, a koliku ce penziju imati frizer is Kosovske Mitrovice a koliku u Nemackoj ? Dobija li taj frizer po detetu 200 evra dok dete ne zavrsi fakultet ?

objektivno

pre 3 godine

Na Zapadu trenutno već više od deset godina plate realno padaju. Razlog je što se poslodavci vade na deflaciju i nema više automatskog povećanja plata zbog inflacije (Teurungdausgleich) . Kad se radno mjesto oslobodi, novi zaposleni
dobija automatski 15% nižu platu. Plus otvaranje tržišta radne snage unutar EU a i prema Balkanu samo je pogoršalo situaciju jer Poljaci i Balkanci žele prvenstveno da odu pa se i ne pogađaju puno oko plate. Uz to cijene nekretnina su otišle u nebo, tako da je već sad ljudima koji nemaju svoju nekretninu život u penziji postao težak. Moj je savjet, otiđite i oprobajte se vani. Ako vam se ne svidi, bar ćete imati neko iskustvo i znanje jezika koje će vam koristiti ako se odlučite vratiti. A i možda ćete više cijeniti odakle ste došli. Niti je vani sve super niti je još kuće sve loše

Don Giovanni

pre 3 godine

Meni ovde u Srbiji ništa ne znači da li inženjer u Nemačkoj ima 3 ili 5.000 EUR, ako mi uporedo ne kažete šta on može sve da kupi za tu svoju platu.

Važnije od apsolutnog iznosa nečije plate je njegova (ili njena) kupovna moć. Jer šta mi vredi velika plata, ako je zarađujem tamo gde je život užasno skup i skoro cela plata mi odlazi na stan, hranu, školovanje dece i ostale osnovne tekuće potrebe i skoro ništa mi ne ostane za štednju i dugoročnije investicije?

Sasvim je moguće da čovek negde s platom od, recimo, 2500 EUR ima veću kupovnu moća i zato bolje živi od nekoga čija plata je 3500 EUR jer njegovih 2500 EUR više VREDE i pružaju mu više od nečijih 3500 EUR!

Nizozemljak

pre 3 godine

U americi je prosjecna plata za senior programere oko $3000 neto, dvosedmicni cek, i to kad se odbiju i zdravstveno osiguranje od firme, procenat koji svako odvaja za dodatni privatni penzinski fond.. To je recimo oko 5500 evra mjesecno neto.
(jo, 23. decembar 2020 16:20)

Pa toliko mozes i ovde u Amsterdamu da zaradis ako si iole dobar strucnjak, u Frankfurtu isto npr. U Svajcarskoj i Norveskoj mozes i vise (ako mozes da prezivis dosadu).
Ako ti zaradjujes tako malo u USA nesto opasno gresis, bar po onome sto ja znam ljude tamo. Vecina ih zaradjuje oko 160 hiljada godisnje plus neki equity i bonusi.

Seki

pre 3 godine

Neznam za nemacku ali moj kolega u austriji ne zeli da placa porez za crkvu oni ga iskljucili od vere sad ne placa a ide u crkvu i slavi praznike kaze kad umre negde moraju da ga ukopaju.

s4

pre 3 godine

Наш геометар тамо око 3.000е. Немац преко 4.000е. Причамо о градилиштима.
(!, 23. decembar 2020 16:16)

nema to veze nas i njihov nego nas geometar je tek poceo a njihov ima radnog staza od 10 i vise godina
tamo sa svakih 2+3+6...godina povecava se plata plus ako uradis neki ausbildung dobijas jos300evra

tako nemoj pricati da se odvajaju nemci

Darko

pre 3 godine

Zivim u Srbiji,inzenjer sam,radim u privatnoj firmi,plata neto 1000 e.
Supruga prosvetni radnik,450 e.
Imamo svoj stan,,dvosoban,grejanje 60 e,struja 40 e,telefoni,internet,auto,100e.
Hrana 250 e.Za zivot nam ostaje 1000e(nesto I ustedimo).
Mislim da je ovde je najlepse!
Srbija Leta Gospodnjeg 2020.
(Denko, 23. decembar 2020 20:31)


Slažem se da je naj lepse ziveti tamo gde si rodjen . Ja i zena zivimo sa decom od 15-5 godina i imamo oko 130 000 rsd . Ja ne mogu da ustedim banke jedne a radim i privatno vrlo često i godišnje to sa strane uzmem oko 2500-3000 EUR da nije toga nebi bilo mora niti produženog vikenda.Ja manje placa grejanje ali auto sam je mesecno 100eur a deca kostaju . Engleski cas odbojka cas obuca odeca vrtic sad krecu i izlasci

klase

pre 3 godine

"Class I: Single/widowed/civil partnership/divorced. Married persons not in tax classes II, III or IV
Class II: Single but entitled to single parent allowance
Class III: Married but spouse does not earn wages/is classified under tax category V/recently deceased
Class IV: Married (not separated); both earning and residing in Germany
Class V: Married but one spouse is classified under tax class III
Class VI: Individuals on multiple wages from more than one employer"

!

pre 3 godine

Ako neko zna plate geometra-geodetskih inzenjera u Nemackoj neka napise.
Hvala.
(markone, 23. decembar 2020 15:51)

Наш геометар тамо око 3.000е. Немац преко 4.000е. Причамо о градилиштима.

tamo neki dr masinstva, pre-Bolonjac

pre 3 godine

Dobar inzenjer masinstva koji na pro nivou vlada CAD/CAM/CAE tehnologijama, poznaje tehnologiju projektovanja, u vecem dijelu BiH zaradjuje 3000+ KM, sto je za troskove zivota ovdje vrhunska plata. Stoga, Njemacka nije ni potrebna. Losa vijest je da veoma mali broj inzenjera ulaze u znanje nakon fakulteta, te zapinje i nogama i rukama da se uvalja u javni sektor, gdje ti nije potrebno znanje vise. Takodje, inzenjeri starog kova, godista do cirka 1970., tesko ovladavaju novim alatima, vecina ne govori strani jezik, te je informaticki na facebook nivou. Moje kolege u Austriji i Njemackoj, uglavnom Grac/Stutgart studenti, su na nekih 5000-6000 bruto, za 40h/sedmicu. Moja satnica je 25KM/netto, prijava na puni iznos, njemacka firma. I ne, akademska titula nema veze s tim, da sam na ovom nivou znanja, a sa srednjom tehnickom skolom, bio bih placen ovoliko! Takav je sistem u kapitalistickom drustvu-vrijedis onoliko koliko zaradis kapitalisti. Ja diplomu nikad nisam prikazao u firmi!

s4

pre 3 godine

Manje plate nego u Kanadi a pogotovo nego u USA, zato ima dosta Nemaca koji zive i rade ovde, jednostavno veci je standard vece plate a manji troskovi. U kancelariji imam jednog Bavarca iz MinKena kaze da on i porodica bolje zive ovde nego u zavicaju plus bonus, zive u daleko lepsoj prirodi.

Jedine Evropljane sa automobilima koje vidjam na pacifickoj obali su Svajcarci, natovare dzipa ili RV na brod negde u Evropi, iskrcaju ga u Montrealu ili Bostonu pa zapucaju preko celog kontinenta. To je dokaz da oni imaju najvisi standard od Evropljana, jersu im porezi najveci ali su im i plate ubedljivo najvece.
(Pacificka_obala_daleka, 23. decembar 2020 16:21)

jes da je manja plata ali narodu koji je navikao da zivi mesec dana sa 250evra to mu je premija.

Alex

pre 3 godine

U americi je prosjecna plata za senior programere oko $3000 neto, dvosedmicni cek, i to kad se odbiju i zdravstveno osiguranje od firme, procenat koji svako odvaja za dodatni privatni penzinski fond.. To je recimo oko 5500 evra mjesecno neto.
(jo, 23. decembar 2020 16:20)

Moja plata u EU kao ing. el. tehn. je oko 4 - 4.5 k€ neto (zavisno od mesečnih dodatnih primanja). Ono sto svi zaboravljate je - zdravstveno osiguranje u EU - moj lični deo koji plaćam mesečno je 120€ - nema dodatnih plaćanja ma šta god da ti se desi i ne moram da čitam mala slova u ugovoru. Škola, osnovno i srednje obrazovanje je besplatno, studije se plaćaju sa 1000 -2000 € po godini, sto zavisi od vrste studija (imam dva deteta koja studiraju i tačno sam upućen koliko šta košta - na kraju godine dobiješ jedan deo od ovog iznosa nazad kroz porez). Penziono osiguranje - dva dela, jedan zagarantovan od države bez obzira da li si milioner ili nisi ni dan radio i drugi deo koji uplacujes u penzioni fond kao dodatni deo na osnovnu penziju. Ostaneš bez posla, ne svojom greškom, dobijaš pomoć u iznosu od 75% zadnje plate prve godine. Dužina socijalne pomoći zavisi od godina radnog staza i procenat se smanjuje svake godine. Ah da - i 38 slobodnih dana godišnje koje MORAŠ da iskoristis - da se ne bi došlo do situacije da te poslodavac ucenjuje korišćenjem slobodnih dana.

Prema tome, gledajući samo primarnu stranu, iznos € ili $ na kraju meseca, slažem se, USA je bolja. Ako uzmem opšti kvalitet života - EU.

Milun

pre 3 godine

@Igore:

živim u malom selu i moji klinci uživaju u detinjstvu. Tokom korone se selo pokazalo više nego odlično; bicikl, šuma i priroda. Deca kad krenu na fakultet, ko mi garantuje da će ići na univerzitet baš u gradu u kojem žive?
Kuću i komfor koji imam ne bih menjao za gradsku vrevu. Sve imam u blizini, autoput na nekoliko minuta, dovoljno prodavnica itd itd.
O ceni nekretnina se slažem, ali, ne živim u svojoj kući da bih joj dizao cenu već da bih uživao u njoj.
(Dijasp0rac, 23. decembar 2020 22:26)

Ja sve isto samo na Kosmaju. Bavim se programiranjem ceo život i ne žalim se na uslove u Srbiji, rekao bih da su neto, uporedivi sa uslovima preko. Stan u Beogradu nikada, u Beču možda nekada, zavisi šta klinci odluče, još uvek su mali. Pozdrav.

Ajme

pre 3 godine

Koliko dev zaradi u Srbiji za mesec dana neto toliko mu ostane posle svih troskova (hrana, extra namesten stan u centru, garderoba, izlasci) u Nemackoj u steku ako zivi sam, ako ima zenu onda to dodje jos 50% vise cime god da se ona bavi.

dejo programer

pre 3 godine

@ Programer

Poredjenja radi, ja zivim i radim u Stuttgart-u. Zena je programer a ja sw arhitekt, dvoje dece. Zena zaradjuje 3000e neto a ja 4200e neto. za svako dete dobijamo po 200e mesecno od drzave. Oboje smo 4 poreska kategorija i do sada smo uvek dobijali deo poreza nazad prosecno 5000e godisnje. Placamo kredit za stan od 100m2 2300e mesecno na 15 godina, vrtic 300e mesecno za dvoje dece. Sve u svemu, kad se sve sabere i oduzme imamo mesecna primanja oko 8000e a troskove oko 4000e. Poznajem nekoliko nasih programera koji zive i rade u Svici i samo je jedan uspeo da kupi stan od 50m2, ostali se ne usudjuju i zive privatno jer je preskupo. Inace, cuo sam da je odnos plate i troskova najbolji u Holandiji i da tamo posle odbijanja troskova najvise ostane. U svakom slucaju nije toliko ni vazno koliko se zaradjuje, koliko je vazan kvalitet zivota i radni uslovi. Inace, Nemacka je zemlja socijalne prvade i radni uslovi za perspektivna zanimanja su izvanredni.

Denny Crane

pre 3 godine

Prosečna visoko obrazovana osoba koja radi za stranu kompaniju u Srbiji može fino da živi medjutim loš sistem loša infrastruktura i milion sitnica te teraju ali postoji mnogo veći problem što se prosečnom radniku tipa negovatelj, pekar trgovac, čistač i sl. više isplati raditi tamo na zapadu i to višestruko s obzirom na njihov broj tačnije udeo u ukupnoj zaposlenosti to će nam biti problem u budućnosti jer ako budemo te radnike uvozili s obzirom na naš mentalitet mi smo ga ugasili od Srba će ostati samo ime.

Dijasp0rac

pre 3 godine

Pre svega, prava radnika su puuuno veća nego na Balkanu. U velikim firmama, sindikati se zalažu za radnika, nisu tu da dele piliće, zimnicu i svinjske polovice ;-) .

Plate su takve kakve su. Naravno, neko ko je završio fakultet, čije je zanimanje priznato ovde ima sasvim drugačiji start od radnika na građevini. Jezik, šta god ko govorio, je izuzetno bitan. Radnik koji govori nemački je manje zavisan od "našeg" gazde.
Treba reći da su ovo plate bez dodataka na noćni rad, vikend, praznik (koji često iznose 50 posto čiste neto satnice).

Najbitnije je po meni na početku preseći pupčanu vrpcu sa rodnim zavičajem u vidu ulaganja u kuće, imanja. Bitan je kvalitetni život ovde; onaj ko može i usudi se dobije kredit za nekretnine sa oko 1 procenat kamate. I polako, otplati se.

Bračni par sa dve plate, ma kolike god da su, dovoljne su za jedan normalan život. Uz dečiji dodatak, napredak na radnom mestu, može sasvim ugodno da se živi.

C i n i k

pre 3 godine

Sasvim je moguće da čovek negde s platom od, recimo, 2500 EUR ima veću kupovnu moća i zato bolje živi od nekoga čija plata je 3500 EUR jer njegovih 2500 EUR više VREDE i pružaju mu više od nečijih 3500 EUR!
(Don Giovanni, 23. decembar 2020 17:34)

U pravu si, to se zove zivotni standard, kolko roba i usluga mozes da kupis za svoju platu, dakle nemci odlaze u CH i jos po nke zemlje ali CH je bukvalno omiljena jer je vrlo blizu, jezik je isti ( ok CH nemacki ima bas prepoznatljiv dijalket) a primanja su i do 5 x veca..Nko ko je iz Minhena a radi u Cirihu je bukvalno swbi ugodio zivot..

Ghostbuster

pre 3 godine

Vozim kamion u Luksemburgu, od ponedeljka do petka. Prosečna neto plata je 3000, a ako ima prekovremenih sati koji se plaćaju 140 % onda bude i više. Na kraju godine dobijamo i trinaesti mesec. Dečiji dodatak za troje dece je 1100 eura...

GajaG

pre 3 godine

Jos jedna napomena. Ne uzima drzava sve pare sebi kroz poreze. Nego jednostavno placate socijalno, zdravstveno i penziono osiguranje kao i svugdje. Razlika je sto u Njemackoj kad ti trebaju zdravstvene usluge to ti placa to osiguranje, i kad ides u penziju, penziono ti isplacuje penziju proporcionalno onome koliko si uplacivao. Znaci pogresno je misliti drzava mi uzme pola platte.

khm

pre 3 godine

i zaboravih da kazem da kad je zena zatrudnela oba puta je istog casa dobila zabranu rada, jer radi kao lekar internista tako da joj se radno mesto vodi kao visoko rizicno za trudnocu. Dobijala je 100% platu u visini proseka zadnje 3 plate, i tako sve do dva meseca nakon porodjaja pa posle toga jos 10 meseci po 1800€... toliko o tome.

Kvrckvrc

pre 3 godine

To nije porez za Crkvu. Recimo ovako: drzava naplati porez i njime punopravno zakonski raspolaze, ali se uvek ostavi jedna mala mogucnost da jednim, makar i najmanjim delom , direktno raspolazu gradjani. U Italiji se to npr zove otto per mille (osam hiljaditih) i to znaci da ako si kao gradjanin spremio za porez 1.000 eura, da imas pravo da direktno odredis kome ide tih 8 eura. Tamo ljudi veoma cesto biraju da taj novac ode Crkvi, ali nije uvek tako. Moze da se donira gladnima, nevladinim organizacijama, zelenima, itd, itd. Preostala 992 eura idu u drzavnu kasu, a onda se o preraspodeli tog novca odlucuje na vec utvrdjeni, demokratski, nacin...

mare

pre 3 godine

Radim kao vozac kamiona hladnjace u jednom velikom gradu u Francuskoj. Za 35 sati sedmicno naravno bez subote zaradjujem 1750€ neto, pocinjem rano sa radom tako da celo posle popodne dobijem slobodno. U struci plate idu i do 3000€ ko je spreman da crnci.

neko po prati fudbal 30god

pre 3 godine

frizeru nemoguce da je plata 1500
m. sestri nemoguce da je 3500
m.sestre toliko mogu jedino da prime sa 3 smenama dodacima za vikend 100evra je dodatak ako radi u sve tri smene ali to nemaju sve m.sestre.

isto ne samo od poreske grupe zavisi iz koje si pokraine a porez za crkvu ne mora da se placa.

e sad jedna velika izmena nije ista plata radniku koji radi prvu godinu i nekoga ko ima 10-12 godina staza.
nakon 2g. dobijas dodatno oko 200-250 € bruto onda nakon jos 3g jos toliko ili cak vise pa onda nakon jos 6 jos toliko.

yosemite sam

pre 3 godine

Sve je to lepo ali na konacnu cifru ipak najvise uticu troskovi zivota. Znaci nije isto Minhen i Asafenzburg. Pa onda na to dolazi i stil zivota, a prohtevi neumitno pocinju da rastu, ma koliko covek bio prizeman i skroman. Jer kada pocne da ulazi mnogo vise nego sto je dovoljno za zadovoljenje osnovnih potreba - sta se tada radi? E onda rastu apetiti. Svi misle kad odu ma daj samo da dodjem do neke love i umecu ja sa parama, ali nije tako - to ti je ono kad vidis da neko od nasih dodje dole i pocne da se bahati. Kako pronaci sebe tada, to je vec posebna prica, a svakoga ceka, nekoga u petoj, nekoga u dvadesetoj godini gastarbajterskog staza

Dani

pre 3 godine

Austrija. Elektrotehničar, vodja grupe za proizvodnju mašina, testiranje,podešavanje itd. Plata 14x4000 bruto ili 14x2530€ neto u godini. Moguća i koja premija od 3-4.000€ bruto.

XYZ

pre 3 godine

@(Falcinelli, 23. decembar 2020 16:52): ne mora da bude skuplja nominalno, ali ako uporedio sa standardom, onda je min. 2X skuplje u Srbiji. Ne možeš samo brojeve koji odražavaju cenu da gledaš.

Jole

pre 3 godine

Članak je 100% tačan.

Poznajem ljude iz skoro svi navedenih zanimanja i naše sa Balkana i Nemce navedene plate su apsolutno tačne u
100 - 200 eura gore dole.

samo molim neverne Tome da ne komentarišu ako nisu pročitali tekst do kraja ili ne poznaju razliku između Bruto i Neto plata.

ja

pre 3 godine

Evo mala pomoć da se snađete vi koji ne živite u Nemačkoj. Dok sam bio sam bez porodice i bio sam u poreskoj klasi 1, to je bilo 2018 te, dobio sam nešto malo više od 3000 bruto a na ruke sam dobio nešto malo manje od 2000. Sad sam sa porodicom, sam radim, poreska klasa 3, i kad dobijem oko 2700 bruto to mi je neto oko 2150. Plus dečiji dodatak. Za stan i stalne troškove ode oko 950 eura. Ostalo po volji. Običan radnik u maloj privatnoj firmi. Manje mesto u pitanju okolina Ulma.

Milan

pre 3 godine

@Mirko
Naravno da je tacno ovo sto su napisali. Jeste za hiljadu eura manje, ali to je kad se odbiju davanja, pa Netto plata izadje 2500€, cisto na ruke.
Plus jos toliko za Bozic. Ima bolnica gde je plata jos par storina eura veca, ali ovo je neki prosek, sa poreskom klasom 4.
Verovatno ste mislili na negovatelje. To je nesta drugo.

Nikola

pre 3 godine

Kako god da se računa i plata i troskovi (koji su verovatno samo za stan veci nego kod nas, sve ostalo je u rangu sa nama manje-više) opet ostane sa strane bar 600-700 evra. A ovde radis za 400, ako nemaš svoj stan kirije prenaduvane i platis stan 200 i ostane ti 200 za ostale potrebe i na sve to ukupno za štednju ti ostane nista. I to gledano sa finansijske strane, a da ne pričamo o ekologiji, uredjenijem zivotu na svim poljima, manjem stresu...

ha

pre 3 godine

@Strelac
Zarade su manje ali je drzava u socijalnom smislu bolja. Ako ostanes bez posla ili se tesko razbolis neces umreti na ulici. Nema tako velike socijalne razlike medju stanovnistvom kao u USA. Troskovi su verovatno manji, zabaviste je npr. besplatno. Vazna stavka je i 30 dana godisnjeg + ~ 10 dana praznika za sve. Moja drugarica je otisla na postdiplomske (sa PhD diplomom) u USA i 2 godine nece imati godisnji. Takodje striktno se pazi da se ne radi duze od 10 sati dnevno,... Kad se sve sabere i oduzme pitanje je gde je bolje. Nije sve novac, naricito ako imate porodicu.

CLS

pre 3 godine

Eto, svuda postoje paraziti koji se šlepaju preko države - čuj, porez crkvi!? Kome to ide ako sam ateista? Jel postoji i ateistička crkva?? To su ovde npr članarine privrednoj komori (za preduzeća).
(Krstivoje Šalajić, 23. decembar 2020 16:16)

Crkveni porez placaju vecinom ako i ne samo Katolici...i nije obvezan...ako ne zelis ne moras,ali onda nemas pravo na Crkvene usluge (krstenje,vjencanje ,sahrana itd) stim da je taj porez jako mali,i vecina dobije kroz povrat poreza dosta toga nazad...to je stavka koja ne utjece na skoro nista....ne zamarajte se stim...

Dijasp0rac

pre 3 godine

@Igore:

živim u malom selu i moji klinci uživaju u detinjstvu. Tokom korone se selo pokazalo više nego odlično; bicikl, šuma i priroda. Deca kad krenu na fakultet, ko mi garantuje da će ići na univerzitet baš u gradu u kojem žive?
Kuću i komfor koji imam ne bih menjao za gradsku vrevu. Sve imam u blizini, autoput na nekoliko minuta, dovoljno prodavnica itd itd.
O ceni nekretnina se slažem, ali, ne živim u svojoj kući da bih joj dizao cenu već da bih uživao u njoj.

A

pre 3 godine

“Na neto platu u Nemačkoj tako utiče više faktora, od poreske klase do broja dece, crkvenog poreza i osiguranja.”—crkveni porez nije obavezan. Treba im naglasiti da ne želite da plaćate.

Mihailo

pre 3 godine

Kolega kao i ja dugo drzao auto servis ovde i pre par godina zatvori i ode u Nemačku da radi. Posle pola godine ga pitam za utiske i on mi kaže, zarada malo veća nego kući ali a to mu verujem manje radi i manje se nervira tamo. Neke stvari nemaju cenu..

Programer

pre 3 godine

Radio sam kao programer i u Nemackoj i u Svajcarskoj i u Svajcarskoj je znatno bolje.
U Berlinu sam imao oko 3.500 EUR neto mesecno (jos sam bio povoljna poreska kategorija kao ozenjen sa 2 dece), a u Lozani oko 10.000 CHF (ovo cu cifre kad odbijem sve poreze/doprisose na mesecnom i godisnjem nivou a dodam godisnji bonus).
Naravno, Svajcarska je znantno skuplja zs zivot ali opet mnogo vise ostane.

PatriJota za tastaturom

pre 3 godine

Programer u Holandiji: Da bi došli ovde kao programer (kennismigraten - knowledgeworker viza) minimalna plata je 4500e bruto (za 2021 će biti min 4600) što neto izađe oko 3100 mesečno. Za samca je to više nego ok dok je za porodicu sa dvoje dece dovoljno ali ne i previše, sve zavisi u kom mestu živite itd.
Prvih 5 godina imate pravo na popust u oporezivanju (30% ruling) što povećava neto platu za oko 500-600e.
Stanovi su oko 1000-1500 i više.

s4

pre 3 godine

Eto, svuda postoje paraziti koji se šlepaju preko države - čuj, porez crkvi!? Kome to ide ako sam ateista? Jel postoji i ateistička crkva?? To su ovde npr članarine privrednoj komori (za preduzeća).
(Krstivoje Šalajić, 23. decembar 2020 16:16)

to nije porez to dajes i onda tvoja deca dobijaju dzabe vrtic obruke dzabe knjige itd a ako nisi vernik mozes da odbijes da placas.

CLS

pre 3 godine

Dajte statistiku netto plata...zbunjujete ljude koji ne zive u nemackoj....3000 brutto i 1800...u stvarnosti znaci mozda 450-550 razlike na racanu...3000 brutto je oko 2000 neto....1800 brutto je oko 1450 netto...
(Kornjaca Rade, 23. decembar 2020 15:08)

evo moje stanje
3920€ brutto plaća...
2805€ netto plaća

porezna klasa 3 (ozenjen sa dvoje djece)
broj mjesecnih radnih sati 174
vikend se ne radi
petak je do 12h
vrsta rada: Skladiste-Logistika
pokrajina:Bavarska

crow

pre 3 godine

Trenutno stanje u Australiji, Adelaide
Gradjevinski procenitelj
Sedmicna plata
Bruto: $1,730
Porez: $518
Na ruke: $1,212
Aus $ : 0.62 euros
Sedmicna renta za pristojan stan $400 (prosek)
Hleb: $2-$4 zavisi koji
Litar mleka $2-$3
Gorivo litar: $1-$1.50 zavisi koji dan, cene uglavnom nepredvidive
Pivo: u kaficu $8-$10 330ml, u prodavnici kutija od 24 oko $50-$60 uglavnom
Cigare nisam siguran ali mislim da kutija od 20 nije ispod $30-$35

Pozdrav

Igor

pre 3 godine

@ dijasporac

Eto to je bas to o čeku govorim. Tvoje preference su slične preferencama mnogih drugih (sa balkana). Ok misliš da je bolje nego u “vrevi” grada... ali nemački gradovi su puni zelenila, Minhen, Hamburg, Hannover ...a bogatiji žive na obodu gde imaju sve. I blizinu grada i mir ruralne sredine.

zivot je ringispil i kola na sudaranje...

pre 3 godine

Nemacka radim u stampariji, doduse znam da radim na svim masinama u stampariji za razliku od ostalih radnika koji su specijalizovani samo za 1-2 masine oni imaju neto 2000-2200, moja plata je neto 2700€, supruga je medicinska sestra ima neto 1800€...

Mikelandjelo

pre 3 godine

@Krstivoje Šalajić

Ne moras ti da placas porez crkvi. Niko te ne tera na to. Svako zasto ima svoje zato. Ako placas porez crkvi, u ovom slucaju katolickoj, za to imas pogodnosti kasnije. Kad sklapas ugovor sa poslodavcem kazes da ne zelis da placas porez crkvi i gotovo.

@Lemus

Jednoj od najrazvijenijih zemalja sveta uvek trebaju kvalifikovani radnici iz svih oblasti. Kad izadjes na ulicu i vidis koliko ima polupismenog sveta shvatis odmah koliko je sati. Veliki je broj ljudi koji traze posao a nemaju kvalifikacije. Znaci, za tebe bi bilo posla i bice sve dok znas nemacki jezik. Ne engleski nego nemacki. I ako hoces da radis.

Los Angeles

pre 3 godine

@Don Giovanni: Novi BMW, ili letovanie na Karibima, ili hotel za šoping u Londonu kostaju isto i onoga sa 2500, i 4000, i 10000 Eura mesecno. Naravno da je daleko bolje ziveti u najskupljem gradu i zaradjivati najvece plate, jer tih 20% ili koliko sto ti ostane preko donosi daleko vise za uzivanje.

Pop Cira

pre 3 godine

uz platu treba uven pogledati i cene kuca/stanova. House-to-income ratio je dobar pokazatelj. Na primer, Minhen je skoro dva puta skuplji od Bremena