Ponedeljak, 23.11.2020.

10:53

Da li je kineski PVO sistem FK-3 pravo rešenje za Srbiju?

U poslednjih nekoliko meseci, intenzivno se piše i priča u javnosti oko nabavke sistema PVO srednjeg i/ili velikog dometa.

Izvor: tangosix.rs, Zoran Vukosavljeviæ

Da li je kineski PVO sistem FK-3 pravo rešenje za Srbiju? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

čoki

pre 3 godine

Govorite-"navijate"za kineski"sistem upoređujete sa s-300 a SRBIJA HOĆE I VEŽBALI SU NA S-400 !U slučaju"nekog sukoba",kada"potrošite zalihe"KINA JE DALEKO!

Preda

pre 3 godine

Dizajniranje oružane moći vojske pre svega zavisi od procene konkretnih bezbednosnih okolnosti i procene razvoja bezbednosnih rizika u nekom narednom periodu. Ukoliko procenjujemo da je NATO opasnost po Srbiju, jedini odgovor je ulazak Srbije u ODKB, a ne nabavka ovog, ili onog sistema naoružanja. Koncept vojne neutralnosti u takvoj situaciji postaje besmislen. Teorija snage odvraćanja tu ima smisla samo do određenog nivoa potencijalnog konflikta. Masovna upotreba dronova je svakako novi parametar u ratnoj jednačini, pri čemu su dinamike tehnoloških unapređenja ovih i sličnih "niskobudžetnih" borbenih sredstava i proširenja spektra njihove upotrebe za sada teško predvidive. U ovom trenutku bi se sa sigurnošću moglo zaključiti da ovakva sredstva značajno podižu nivoe rizika kada su u pitanju terorizam, ekstremizam i organizovani kriminal.

Bokan

pre 3 godine

Ne razumem se u vojnu tehniku dovoljno, ali se razumem u strategiju. Kupovina ovakvih sistema je strateška odluka i svrstavanje na određenu stranu. Mi smo skoro u potpunosti okruženi NATO. Kupovina sistema PVO koji je "sa druge strane" samo daje priliku ovom savezu da testira takav PVO u kontrolisanim uslovima, tj. na nama, što svakako ne želimo. Kupovina ovakvog sistema od vodeće NATO članice je određen reket i garancija mirne budućnosti, bar prema tom savezu. Skoro siguran da takav sistem ne može da se eventualno upotrebi protiv NATO (tj. da postoji daljinski sistem da se u takvom slučaju onesposobi). Što se mene tiče, opcija je ili da se integrišemo manje ili više u NATO (manje je kao npr Švedska, koja je formalno neutralna), ili da razvijamo svoje PVO i dronove (za šta nisam siguran da imamo kapaciteta).

Dejan

pre 3 godine

Pored dobrog PVO koji nam nesumjnivo treba, sve ostale novce za vojsku ulagati u dronove, dronove i dronove! Pokazalo se na Bliskom istoku i Kavkazu, da su dronovi majka mara savremenog ratovanja. Eskadrila dronova moze da razbuca bataljon tenkova. Nema vise neke bitnosti u ljudstvu, nema vise ratova na juris.. Sada je ljudstvo bitno da upravlja savremenom tehnikom!

lopov

pre 3 godine

Bane, grešiš. Jak PVO 99 godine bi samo napravio dugu strategiu kod NATO. Danas bi nas desetkovali sa dronovima i ko zna cime još tako da za njih gubitci i dalje ostaju nikakvi.

Bojan

pre 3 godine

Glavno pitanje je koliko ovaj sistem kosta?
Prosecan dobar zapadni avion kosta oko 100 miliona €. Ako imate ovaj sistem i oborite deset necijih aviona, napravili ste stetu od milijardu € i napravili ste ozbiljan problem u javnosti zemalja koje gube avione i ljude. Lako im je bilo napadati 1999. kada su znali da nece imati velike gubitke. Kako se bude izgradjivao i jacao sistem PVO Srbije, tako ce se jos brze smanjivati sanse da neka zemlja napadne i napravi problem. Nemamo planove da ratujemo sa NATO, ali ako odluce da ponove 1999. moraju da budu spremni da zrtvuju 10-20-50 aviona. U tom slucaju cemo imati solidno odvracanje da nas ne maltretiraju kako im se prohte.

Sava

pre 3 godine

(Bane, 23. novembar 2020 22:32)
Ne znam, nisam stručan, ali zar u tom slučaju ne bi bilo bolje da postanemo članica NATO? Onda ne bi imao ko danas napadne jer bismo bili okruženi državama koje su takođe članice NATO. Svaki pokušaj da nam neko priđe i napadne nas značio bi da mora da pređe preko teritorije članice NATO. Bili bismo potpu o zaštićeni. Onda bismo, umesto stalnih ogromnih ulaganja u RV i PVO, mogli pare da potrošimo na puteve, ekologiju, zdravstvo, obrazovanje... Ne kažem da ne treba imati 2-3 dobra aviona i desetak helikoptera i održati sadašnji PVO na funkcionalnom nivou, ali sve preko toga je bacanje para.
Šta kao, ne bi nas NATO napao 1999.da smo imali bolji PVO sistem?! SAD, Engleska, Nemačka, Italija, Kanada, Francuska... bi se uplašile Srbije?! Mislim stvarno...

Dule

pre 3 godine

Već sa deset oborenih aviona, bila bi druga pesma. Zato PVO i samo PVO.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bane, 23. novembar 2020 22:32)

Sa 10 oborenih aviona, sacekali bi par dana, i onda poslali tenkove, pesadiju, mornaricu, marince i spemovali bi nas raketama dok nama ne ponestane zemlje koja nije preorana.

Ameri sami imaju vise krstarecih raketa nego sto cemo mi ikad da imamo protiv-vazdusnih.

Da dobijemo 20 baterija S400, da primimo beta-test verzije S-500, moze samo da sluzi za neki nivo Azerbejdzan protiv Jermenije, nikako protiv zemlje koja ima 7000 aviona, 20 nosaca aviona, i profesionalnih vojnika k'o pola stannovnika nase drzave.

Bane

pre 3 godine

Za ove što pišu da nam ne treba, treba da shvate da je dobar PVO danas značajan koliko zidine i tvrđave u starom i srednjem veku. Ne morate da imate nikakvu ofanzivnu vojsku, ali u defanzivnu morate da ulažete sve. A šta je danas glavna defanziva, pa PVO razume se. Za takmičenje sa NATO, nije cilj imati jaču vojsku od njih, jer su nekih sitnih 2000 puta jači. Ali treba imati toliku silu da im se ne isplate gubici. Nedopustivo je da se desi ono što se dešavalo 1999. kada su se šetkali nad našim nebom 90 dana, radili šta su hteli, naš PVO tada nije bio dostojan ni Štuki iz 2. svetskog raza, oborili smo dva aviona od nekih 20 000 preleta. Već sa deset oborenih aviona, bila bi druga pesma. Zato PVO i samo PVO.

Biće bolje

pre 3 godine

Ovo je malo bespotrebno, nama trebaju mobilni sistemi kratkog i srednjeg dometa, najnovija verzija Pancira je idealan protiv dronova i avijacije koje poseduje komšiluk. Za stratešku PVO nema potrebe jer smo suviše mali, kao teritorija. Treba nam još Pancira i naravno poneki Buk. Sistemi u rangu S300 su glomazni i statični, za dronove laka meta.

ukratkoibeznajave

pre 3 godine

Sposobnost praćenja sporih meta ukazuje na još jednu prednost, a koja je presudna kod radarskih sistema koji prate više objekata. Daleko ga je teže preći egzekutoavnjem nekh deceptivnih strategija, tipa podražavanje leta jednostavnog drona da bi se prikrila stvarna pretnja koju meta predstvalja. Ukratko sistem je bolji po pitanju praćenja i apdejtovanja traga meta,a to je posebno značajno u uslovima ometanja gde je teže predvideti gde bi ova mogla da bude i znati šta je ta meta. A zbog upotrebe dronova, hiperbrzih projektila, mogućnosti integrisanog masovnog napada ono što je vrednost sistema kao S-400 u odbrani se topi i nije vredan tog novca više. Možda za protivbalističku zaštitu (razlog iz koga je uzela Turska) i svakako mu je potrebna integrisana PVO, a to imaju samo Rusija i Kina. Za nas je uvodjenje sistema tipa S-400 prerano. A ako FK-3 ima mogućnost sprezanja sa nevom, njegovom nabavkom je izvršena i modernizacija i ovih sredstava. Ključ PVO nije više u tačkastoj odbrani (mana patriot sistema, koji je kao što je rečeno još na toj filozofiji, gde se uništenjem radara ili lansirnog mesta ili komandog centra eliminiše cela jedinica i sanitizuje pokrivano područje) već u razmeni informacija (ne glasovno, već direktno, tako da gubitak jednog elementa ne znači i izbacivanje svih funkcija van stroja) i sve veća upotreba pasivnih sistema za otkrivanje i praćenje meta. A dronove će verovatno juriti drugi dronovi i to kao AI ubice.

Vladimir

pre 3 godine

Kao laiku ti azimuti i daljine mi neznače puno,alis-300 videsmo na delu u Karabahu,oborio 0 f-16 aviona,a raskantao ga dron kao konzervu,pametnom dovoljno.

Soko sivi

pre 3 godine

Jedini raketni sistem koji nama treba je onaj za protivgradnu odbranu, da naš seljak ne ostane bez useva jer je nemamo dve ispravne rakete da ispalimo kad krene arlaudža.

Saša

pre 3 godine

Da bi upotrebili bilo koju PVO raketu, treba prvo neprijateljski avion da preleti NATO teritoriju. Mislite li da je to moguće? A kad bi nas NATO napao ni S400000 nam ne bi bio od pomoći. Znači, odgovor je kratko i jasno NE! Trebaju nam pametni ljudi, škole, i univerziteti svetske klase a ne naoružanje.

konzervativac

pre 3 godine

Ljudi moraju da shvate 1 stvar.Ovo nije 99a i pvo ne kupujemo za odbranu od celog Nato pakta jer da je tako ne bi nam pomoglo ni 10 diviziona s 400 a kamo li fk3.Jednostavno imaju toliko arsenala da mogu da uniste svaki nas pvo uvek.Mi ovo kupujemo kao i svaka zemlja.Da nas odbrani od potencijalne pretnje iz susedstva.Pritom mislim na madjarske gripene,bugarske f16 i ono sto Hrvatska namerava da kupi sledece godine naprimer.Za te potrebe ovaj pvo je sasvim solidan.Treba jos dokupiti sistema malog dometa tipa pancir ili nesto slicno i posebno razviti trupnu pvo koja ce moci da se obracunava sa dronovima.To je nas domet i cilj.Znaci zastititi vazdusni prostor u slucaju napada iz susedstva ili ratnog stanja u susedstvu.Ako mislite da bilo koji postojeci pvo koji mi mozemo da dobijemo ili priustimo ili kupimo ili koji uopste postoji moze da vas odbrani od naleta jedno 4 eskadrile f22 grdno ste se prevarili.To ne moze ni Rusija.Za takve situacije sluze nuklearne bojeve glave i balisticke rakete.To su jedini garanti da vas niko nece napasti,kao Severna Koreja.Tako da u skladu sa nasim mogucnostima i realnim potrebama ovaj sistem jeste dobar,samo kupiti jos,uvezati sa sistemima kratkog dometa i novim radarima i to ce biti pristojna pvo zastita.

K.G.

pre 3 godine

FK 3 sistem je loš i nadam se da nećemo bacati pare na njega.
Prvo, sistem nema mogućnost lansiranja raketa od 360 stepeni. Kinezi postavljaju celu bateriju od 6 lansera u krug od 100m da bi pokrili 360 stepeni .
Druga slaba tačka je radar za navođenje raketa koji može da prati samo ciljeve koji lete do 750m u sekundi. sistem je napravljen za obaranje aviona helikoptera i dronova, ne i za obaranje raznih raketa.
Treće radar ako navodi rakete na cilj može da navodi samo na jedan cilj 2 rakete i verovatnoća pogotka cilja sa 2 rakete ako je verovati kinezima je 95%. Npr BUK M3 SA jednom raketom ima verovatnoću pogotka cilja od 95% a sa dve skoro 100% i može istodobno da gađa 6 ciljeva..
FK3 je neuspelo kopiranje i ukrštanje S300 i američkog Patriot sistema.
FK3 nije u značajnijem broju uveden ni u kinesku vojsku i ima više različitih sistema koje stalno pokušavaju da unaprede a u praksi nigde nije potvrdio tehničke karakteristike koje navode kinezi.
Kupovina FK3 bi bila kao kad kupite nešto na Ali expressu, prvo se odusevite cenom a onda se razočarate kad stigne roba.

Los Angeles

pre 3 godine

Naravno da nije. Zašto? Zato što Srbija onda postaje idealan poligon za vežbanje NATO-a protiv kineskih vojnih sistema. Isto važi i za ruske pancire i slične gluposti. Mala država ograničene snage, super im za vežbu. Pa vi sad gledajte. Nije sve u tehničkim mogućnostima prema ceni, ili u ostalim vašim bajkama. Treba imati strategiju, taktički pristup. Sa druge strane, i Kina i Rusija bi bile na dobitku da se takva jedna državica uvede u rat sa NATO i zapadom, jer i njima odgovara poligon na kome će da vide kako njihovi sistemi rade u praksi. A srbi će da ginu i ginu. Baš pametno.

Doktor direktor

pre 3 godine

Što se više branimo više će da nas bombarduju... ako taj sistem može da obori 100 raketa oni ća da ispale na NJEGA 200.. a teško da ćemo da pobedimo u trci u naoružanju.. zato pamet u glavu bolje sprečiti nego lečiti, tj bolje biti pametan i ne ratovati.. narod nam ionako umire i beži još nam samo rat fali..

ivke ivke

pre 3 godine

Veoma strucan tekst i lepo opisan. Kao laik, amater u neko svoje slobodno vreme volim da izucavam raketnu tehnologiju, manje vise radarsku, mada su usko povezane kod ovakvih sistema. tako da su mi termini korsiceni ovde, vrlo jasni. Hteo bih da dodam kao potvrdu teksta, da se sistem Patriot, Pak 2, propisno obrukao pre skoro godinu dana u Saudiskoj arabiji. Naime roj dronova lansiranih od Huta iz Jemena ( iranska proizvodnja) ,je bez ikakvih problema nasao put do glavne i najvece rafinerije nafte saudiske kraljvske porodice i napravio znacajnu stetu. Patriot cak nije ni detektovao dolazak dronova.
Bilo je raznih objasnjenja, ali mislim da su nestrucnost osoblja, lose pozicioniranje doveli do toga da Patriot prakticno spava dok se cilj koji brani unistava.
Voleo bih ako pisac teksta moze da napise strategiju odbrane Srbije sistemima PVO.
Jer zastita BG i okoline novim FK3 sistemom i Pancirom je normalna stavka ali sta cemo sa ostatkom zemlje. Koliko diviziona/ baterija je dovoljno da se pokrije nebo Srbije. Da vidimo na 100 ili vise km od granice dali i koji nam neprijateljski sistem dolazi? Unapred Zahvalan

Bob

pre 3 godine

Ukratko FK3 je dobar sistem za nas. Domet po visini odlican, po daljini dosta dobar, pokrivenost radara i raketa 360 stepeni, odlicna, domet radara dobar, otkrivanje i unistenje Bespilotnih letilica odlicna, cena odlicna. Nadam se da smo stvarno uzeli 9 lansera, tri radara, uz prateca vozila, kako se i govori.

mr

pre 3 godine

Sjajan i previše stručan tekst za opštu upotrebu. Za običan narod, koji je zainteresovan, treba reći da kad fk3 stigne u Sebiju, a nadamo se da hoće, to će biti korak od sedam milja za pvo i veliki iskorak u odvraćanju potencijalnog neprijatelja.

mr

pre 3 godine

Sjajan i previše stručan tekst za opštu upotrebu. Za običan narod, koji je zainteresovan, treba reći da kad fk3 stigne u Sebiju, a nadamo se da hoće, to će biti korak od sedam milja za pvo i veliki iskorak u odvraćanju potencijalnog neprijatelja.

ivke ivke

pre 3 godine

Veoma strucan tekst i lepo opisan. Kao laik, amater u neko svoje slobodno vreme volim da izucavam raketnu tehnologiju, manje vise radarsku, mada su usko povezane kod ovakvih sistema. tako da su mi termini korsiceni ovde, vrlo jasni. Hteo bih da dodam kao potvrdu teksta, da se sistem Patriot, Pak 2, propisno obrukao pre skoro godinu dana u Saudiskoj arabiji. Naime roj dronova lansiranih od Huta iz Jemena ( iranska proizvodnja) ,je bez ikakvih problema nasao put do glavne i najvece rafinerije nafte saudiske kraljvske porodice i napravio znacajnu stetu. Patriot cak nije ni detektovao dolazak dronova.
Bilo je raznih objasnjenja, ali mislim da su nestrucnost osoblja, lose pozicioniranje doveli do toga da Patriot prakticno spava dok se cilj koji brani unistava.
Voleo bih ako pisac teksta moze da napise strategiju odbrane Srbije sistemima PVO.
Jer zastita BG i okoline novim FK3 sistemom i Pancirom je normalna stavka ali sta cemo sa ostatkom zemlje. Koliko diviziona/ baterija je dovoljno da se pokrije nebo Srbije. Da vidimo na 100 ili vise km od granice dali i koji nam neprijateljski sistem dolazi? Unapred Zahvalan

Doktor direktor

pre 3 godine

Što se više branimo više će da nas bombarduju... ako taj sistem može da obori 100 raketa oni ća da ispale na NJEGA 200.. a teško da ćemo da pobedimo u trci u naoružanju.. zato pamet u glavu bolje sprečiti nego lečiti, tj bolje biti pametan i ne ratovati.. narod nam ionako umire i beži još nam samo rat fali..

Los Angeles

pre 3 godine

Naravno da nije. Zašto? Zato što Srbija onda postaje idealan poligon za vežbanje NATO-a protiv kineskih vojnih sistema. Isto važi i za ruske pancire i slične gluposti. Mala država ograničene snage, super im za vežbu. Pa vi sad gledajte. Nije sve u tehničkim mogućnostima prema ceni, ili u ostalim vašim bajkama. Treba imati strategiju, taktički pristup. Sa druge strane, i Kina i Rusija bi bile na dobitku da se takva jedna državica uvede u rat sa NATO i zapadom, jer i njima odgovara poligon na kome će da vide kako njihovi sistemi rade u praksi. A srbi će da ginu i ginu. Baš pametno.

Soko sivi

pre 3 godine

Jedini raketni sistem koji nama treba je onaj za protivgradnu odbranu, da naš seljak ne ostane bez useva jer je nemamo dve ispravne rakete da ispalimo kad krene arlaudža.

K.G.

pre 3 godine

FK 3 sistem je loš i nadam se da nećemo bacati pare na njega.
Prvo, sistem nema mogućnost lansiranja raketa od 360 stepeni. Kinezi postavljaju celu bateriju od 6 lansera u krug od 100m da bi pokrili 360 stepeni .
Druga slaba tačka je radar za navođenje raketa koji može da prati samo ciljeve koji lete do 750m u sekundi. sistem je napravljen za obaranje aviona helikoptera i dronova, ne i za obaranje raznih raketa.
Treće radar ako navodi rakete na cilj može da navodi samo na jedan cilj 2 rakete i verovatnoća pogotka cilja sa 2 rakete ako je verovati kinezima je 95%. Npr BUK M3 SA jednom raketom ima verovatnoću pogotka cilja od 95% a sa dve skoro 100% i može istodobno da gađa 6 ciljeva..
FK3 je neuspelo kopiranje i ukrštanje S300 i američkog Patriot sistema.
FK3 nije u značajnijem broju uveden ni u kinesku vojsku i ima više različitih sistema koje stalno pokušavaju da unaprede a u praksi nigde nije potvrdio tehničke karakteristike koje navode kinezi.
Kupovina FK3 bi bila kao kad kupite nešto na Ali expressu, prvo se odusevite cenom a onda se razočarate kad stigne roba.

Bane

pre 3 godine

Za ove što pišu da nam ne treba, treba da shvate da je dobar PVO danas značajan koliko zidine i tvrđave u starom i srednjem veku. Ne morate da imate nikakvu ofanzivnu vojsku, ali u defanzivnu morate da ulažete sve. A šta je danas glavna defanziva, pa PVO razume se. Za takmičenje sa NATO, nije cilj imati jaču vojsku od njih, jer su nekih sitnih 2000 puta jači. Ali treba imati toliku silu da im se ne isplate gubici. Nedopustivo je da se desi ono što se dešavalo 1999. kada su se šetkali nad našim nebom 90 dana, radili šta su hteli, naš PVO tada nije bio dostojan ni Štuki iz 2. svetskog raza, oborili smo dva aviona od nekih 20 000 preleta. Već sa deset oborenih aviona, bila bi druga pesma. Zato PVO i samo PVO.

Saša

pre 3 godine

Da bi upotrebili bilo koju PVO raketu, treba prvo neprijateljski avion da preleti NATO teritoriju. Mislite li da je to moguće? A kad bi nas NATO napao ni S400000 nam ne bi bio od pomoći. Znači, odgovor je kratko i jasno NE! Trebaju nam pametni ljudi, škole, i univerziteti svetske klase a ne naoružanje.

Bojan

pre 3 godine

Glavno pitanje je koliko ovaj sistem kosta?
Prosecan dobar zapadni avion kosta oko 100 miliona €. Ako imate ovaj sistem i oborite deset necijih aviona, napravili ste stetu od milijardu € i napravili ste ozbiljan problem u javnosti zemalja koje gube avione i ljude. Lako im je bilo napadati 1999. kada su znali da nece imati velike gubitke. Kako se bude izgradjivao i jacao sistem PVO Srbije, tako ce se jos brze smanjivati sanse da neka zemlja napadne i napravi problem. Nemamo planove da ratujemo sa NATO, ali ako odluce da ponove 1999. moraju da budu spremni da zrtvuju 10-20-50 aviona. U tom slucaju cemo imati solidno odvracanje da nas ne maltretiraju kako im se prohte.

Dejan

pre 3 godine

Pored dobrog PVO koji nam nesumjnivo treba, sve ostale novce za vojsku ulagati u dronove, dronove i dronove! Pokazalo se na Bliskom istoku i Kavkazu, da su dronovi majka mara savremenog ratovanja. Eskadrila dronova moze da razbuca bataljon tenkova. Nema vise neke bitnosti u ljudstvu, nema vise ratova na juris.. Sada je ljudstvo bitno da upravlja savremenom tehnikom!

konzervativac

pre 3 godine

Ljudi moraju da shvate 1 stvar.Ovo nije 99a i pvo ne kupujemo za odbranu od celog Nato pakta jer da je tako ne bi nam pomoglo ni 10 diviziona s 400 a kamo li fk3.Jednostavno imaju toliko arsenala da mogu da uniste svaki nas pvo uvek.Mi ovo kupujemo kao i svaka zemlja.Da nas odbrani od potencijalne pretnje iz susedstva.Pritom mislim na madjarske gripene,bugarske f16 i ono sto Hrvatska namerava da kupi sledece godine naprimer.Za te potrebe ovaj pvo je sasvim solidan.Treba jos dokupiti sistema malog dometa tipa pancir ili nesto slicno i posebno razviti trupnu pvo koja ce moci da se obracunava sa dronovima.To je nas domet i cilj.Znaci zastititi vazdusni prostor u slucaju napada iz susedstva ili ratnog stanja u susedstvu.Ako mislite da bilo koji postojeci pvo koji mi mozemo da dobijemo ili priustimo ili kupimo ili koji uopste postoji moze da vas odbrani od naleta jedno 4 eskadrile f22 grdno ste se prevarili.To ne moze ni Rusija.Za takve situacije sluze nuklearne bojeve glave i balisticke rakete.To su jedini garanti da vas niko nece napasti,kao Severna Koreja.Tako da u skladu sa nasim mogucnostima i realnim potrebama ovaj sistem jeste dobar,samo kupiti jos,uvezati sa sistemima kratkog dometa i novim radarima i to ce biti pristojna pvo zastita.

lopov

pre 3 godine

Bane, grešiš. Jak PVO 99 godine bi samo napravio dugu strategiu kod NATO. Danas bi nas desetkovali sa dronovima i ko zna cime još tako da za njih gubitci i dalje ostaju nikakvi.

Dule

pre 3 godine

Već sa deset oborenih aviona, bila bi druga pesma. Zato PVO i samo PVO.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bane, 23. novembar 2020 22:32)

Sa 10 oborenih aviona, sacekali bi par dana, i onda poslali tenkove, pesadiju, mornaricu, marince i spemovali bi nas raketama dok nama ne ponestane zemlje koja nije preorana.

Ameri sami imaju vise krstarecih raketa nego sto cemo mi ikad da imamo protiv-vazdusnih.

Da dobijemo 20 baterija S400, da primimo beta-test verzije S-500, moze samo da sluzi za neki nivo Azerbejdzan protiv Jermenije, nikako protiv zemlje koja ima 7000 aviona, 20 nosaca aviona, i profesionalnih vojnika k'o pola stannovnika nase drzave.

Sava

pre 3 godine

(Bane, 23. novembar 2020 22:32)
Ne znam, nisam stručan, ali zar u tom slučaju ne bi bilo bolje da postanemo članica NATO? Onda ne bi imao ko danas napadne jer bismo bili okruženi državama koje su takođe članice NATO. Svaki pokušaj da nam neko priđe i napadne nas značio bi da mora da pređe preko teritorije članice NATO. Bili bismo potpu o zaštićeni. Onda bismo, umesto stalnih ogromnih ulaganja u RV i PVO, mogli pare da potrošimo na puteve, ekologiju, zdravstvo, obrazovanje... Ne kažem da ne treba imati 2-3 dobra aviona i desetak helikoptera i održati sadašnji PVO na funkcionalnom nivou, ali sve preko toga je bacanje para.
Šta kao, ne bi nas NATO napao 1999.da smo imali bolji PVO sistem?! SAD, Engleska, Nemačka, Italija, Kanada, Francuska... bi se uplašile Srbije?! Mislim stvarno...

Bob

pre 3 godine

Ukratko FK3 je dobar sistem za nas. Domet po visini odlican, po daljini dosta dobar, pokrivenost radara i raketa 360 stepeni, odlicna, domet radara dobar, otkrivanje i unistenje Bespilotnih letilica odlicna, cena odlicna. Nadam se da smo stvarno uzeli 9 lansera, tri radara, uz prateca vozila, kako se i govori.

Vladimir

pre 3 godine

Kao laiku ti azimuti i daljine mi neznače puno,alis-300 videsmo na delu u Karabahu,oborio 0 f-16 aviona,a raskantao ga dron kao konzervu,pametnom dovoljno.

ukratkoibeznajave

pre 3 godine

Sposobnost praćenja sporih meta ukazuje na još jednu prednost, a koja je presudna kod radarskih sistema koji prate više objekata. Daleko ga je teže preći egzekutoavnjem nekh deceptivnih strategija, tipa podražavanje leta jednostavnog drona da bi se prikrila stvarna pretnja koju meta predstvalja. Ukratko sistem je bolji po pitanju praćenja i apdejtovanja traga meta,a to je posebno značajno u uslovima ometanja gde je teže predvideti gde bi ova mogla da bude i znati šta je ta meta. A zbog upotrebe dronova, hiperbrzih projektila, mogućnosti integrisanog masovnog napada ono što je vrednost sistema kao S-400 u odbrani se topi i nije vredan tog novca više. Možda za protivbalističku zaštitu (razlog iz koga je uzela Turska) i svakako mu je potrebna integrisana PVO, a to imaju samo Rusija i Kina. Za nas je uvodjenje sistema tipa S-400 prerano. A ako FK-3 ima mogućnost sprezanja sa nevom, njegovom nabavkom je izvršena i modernizacija i ovih sredstava. Ključ PVO nije više u tačkastoj odbrani (mana patriot sistema, koji je kao što je rečeno još na toj filozofiji, gde se uništenjem radara ili lansirnog mesta ili komandog centra eliminiše cela jedinica i sanitizuje pokrivano područje) već u razmeni informacija (ne glasovno, već direktno, tako da gubitak jednog elementa ne znači i izbacivanje svih funkcija van stroja) i sve veća upotreba pasivnih sistema za otkrivanje i praćenje meta. A dronove će verovatno juriti drugi dronovi i to kao AI ubice.

Biće bolje

pre 3 godine

Ovo je malo bespotrebno, nama trebaju mobilni sistemi kratkog i srednjeg dometa, najnovija verzija Pancira je idealan protiv dronova i avijacije koje poseduje komšiluk. Za stratešku PVO nema potrebe jer smo suviše mali, kao teritorija. Treba nam još Pancira i naravno poneki Buk. Sistemi u rangu S300 su glomazni i statični, za dronove laka meta.

Bokan

pre 3 godine

Ne razumem se u vojnu tehniku dovoljno, ali se razumem u strategiju. Kupovina ovakvih sistema je strateška odluka i svrstavanje na određenu stranu. Mi smo skoro u potpunosti okruženi NATO. Kupovina sistema PVO koji je "sa druge strane" samo daje priliku ovom savezu da testira takav PVO u kontrolisanim uslovima, tj. na nama, što svakako ne želimo. Kupovina ovakvog sistema od vodeće NATO članice je određen reket i garancija mirne budućnosti, bar prema tom savezu. Skoro siguran da takav sistem ne može da se eventualno upotrebi protiv NATO (tj. da postoji daljinski sistem da se u takvom slučaju onesposobi). Što se mene tiče, opcija je ili da se integrišemo manje ili više u NATO (manje je kao npr Švedska, koja je formalno neutralna), ili da razvijamo svoje PVO i dronove (za šta nisam siguran da imamo kapaciteta).

Preda

pre 3 godine

Dizajniranje oružane moći vojske pre svega zavisi od procene konkretnih bezbednosnih okolnosti i procene razvoja bezbednosnih rizika u nekom narednom periodu. Ukoliko procenjujemo da je NATO opasnost po Srbiju, jedini odgovor je ulazak Srbije u ODKB, a ne nabavka ovog, ili onog sistema naoružanja. Koncept vojne neutralnosti u takvoj situaciji postaje besmislen. Teorija snage odvraćanja tu ima smisla samo do određenog nivoa potencijalnog konflikta. Masovna upotreba dronova je svakako novi parametar u ratnoj jednačini, pri čemu su dinamike tehnoloških unapređenja ovih i sličnih "niskobudžetnih" borbenih sredstava i proširenja spektra njihove upotrebe za sada teško predvidive. U ovom trenutku bi se sa sigurnošću moglo zaključiti da ovakva sredstva značajno podižu nivoe rizika kada su u pitanju terorizam, ekstremizam i organizovani kriminal.

čoki

pre 3 godine

Govorite-"navijate"za kineski"sistem upoređujete sa s-300 a SRBIJA HOĆE I VEŽBALI SU NA S-400 !U slučaju"nekog sukoba",kada"potrošite zalihe"KINA JE DALEKO!

Sava

pre 3 godine

(Bane, 23. novembar 2020 22:32)
Ne znam, nisam stručan, ali zar u tom slučaju ne bi bilo bolje da postanemo članica NATO? Onda ne bi imao ko danas napadne jer bismo bili okruženi državama koje su takođe članice NATO. Svaki pokušaj da nam neko priđe i napadne nas značio bi da mora da pređe preko teritorije članice NATO. Bili bismo potpu o zaštićeni. Onda bismo, umesto stalnih ogromnih ulaganja u RV i PVO, mogli pare da potrošimo na puteve, ekologiju, zdravstvo, obrazovanje... Ne kažem da ne treba imati 2-3 dobra aviona i desetak helikoptera i održati sadašnji PVO na funkcionalnom nivou, ali sve preko toga je bacanje para.
Šta kao, ne bi nas NATO napao 1999.da smo imali bolji PVO sistem?! SAD, Engleska, Nemačka, Italija, Kanada, Francuska... bi se uplašile Srbije?! Mislim stvarno...

Los Angeles

pre 3 godine

Naravno da nije. Zašto? Zato što Srbija onda postaje idealan poligon za vežbanje NATO-a protiv kineskih vojnih sistema. Isto važi i za ruske pancire i slične gluposti. Mala država ograničene snage, super im za vežbu. Pa vi sad gledajte. Nije sve u tehničkim mogućnostima prema ceni, ili u ostalim vašim bajkama. Treba imati strategiju, taktički pristup. Sa druge strane, i Kina i Rusija bi bile na dobitku da se takva jedna državica uvede u rat sa NATO i zapadom, jer i njima odgovara poligon na kome će da vide kako njihovi sistemi rade u praksi. A srbi će da ginu i ginu. Baš pametno.

Saša

pre 3 godine

Da bi upotrebili bilo koju PVO raketu, treba prvo neprijateljski avion da preleti NATO teritoriju. Mislite li da je to moguće? A kad bi nas NATO napao ni S400000 nam ne bi bio od pomoći. Znači, odgovor je kratko i jasno NE! Trebaju nam pametni ljudi, škole, i univerziteti svetske klase a ne naoružanje.

Vladimir

pre 3 godine

Kao laiku ti azimuti i daljine mi neznače puno,alis-300 videsmo na delu u Karabahu,oborio 0 f-16 aviona,a raskantao ga dron kao konzervu,pametnom dovoljno.

Doktor direktor

pre 3 godine

Što se više branimo više će da nas bombarduju... ako taj sistem može da obori 100 raketa oni ća da ispale na NJEGA 200.. a teško da ćemo da pobedimo u trci u naoružanju.. zato pamet u glavu bolje sprečiti nego lečiti, tj bolje biti pametan i ne ratovati.. narod nam ionako umire i beži još nam samo rat fali..

mr

pre 3 godine

Sjajan i previše stručan tekst za opštu upotrebu. Za običan narod, koji je zainteresovan, treba reći da kad fk3 stigne u Sebiju, a nadamo se da hoće, to će biti korak od sedam milja za pvo i veliki iskorak u odvraćanju potencijalnog neprijatelja.

Soko sivi

pre 3 godine

Jedini raketni sistem koji nama treba je onaj za protivgradnu odbranu, da naš seljak ne ostane bez useva jer je nemamo dve ispravne rakete da ispalimo kad krene arlaudža.

Bojan

pre 3 godine

Glavno pitanje je koliko ovaj sistem kosta?
Prosecan dobar zapadni avion kosta oko 100 miliona €. Ako imate ovaj sistem i oborite deset necijih aviona, napravili ste stetu od milijardu € i napravili ste ozbiljan problem u javnosti zemalja koje gube avione i ljude. Lako im je bilo napadati 1999. kada su znali da nece imati velike gubitke. Kako se bude izgradjivao i jacao sistem PVO Srbije, tako ce se jos brze smanjivati sanse da neka zemlja napadne i napravi problem. Nemamo planove da ratujemo sa NATO, ali ako odluce da ponove 1999. moraju da budu spremni da zrtvuju 10-20-50 aviona. U tom slucaju cemo imati solidno odvracanje da nas ne maltretiraju kako im se prohte.

Bob

pre 3 godine

Ukratko FK3 je dobar sistem za nas. Domet po visini odlican, po daljini dosta dobar, pokrivenost radara i raketa 360 stepeni, odlicna, domet radara dobar, otkrivanje i unistenje Bespilotnih letilica odlicna, cena odlicna. Nadam se da smo stvarno uzeli 9 lansera, tri radara, uz prateca vozila, kako se i govori.

K.G.

pre 3 godine

FK 3 sistem je loš i nadam se da nećemo bacati pare na njega.
Prvo, sistem nema mogućnost lansiranja raketa od 360 stepeni. Kinezi postavljaju celu bateriju od 6 lansera u krug od 100m da bi pokrili 360 stepeni .
Druga slaba tačka je radar za navođenje raketa koji može da prati samo ciljeve koji lete do 750m u sekundi. sistem je napravljen za obaranje aviona helikoptera i dronova, ne i za obaranje raznih raketa.
Treće radar ako navodi rakete na cilj može da navodi samo na jedan cilj 2 rakete i verovatnoća pogotka cilja sa 2 rakete ako je verovati kinezima je 95%. Npr BUK M3 SA jednom raketom ima verovatnoću pogotka cilja od 95% a sa dve skoro 100% i može istodobno da gađa 6 ciljeva..
FK3 je neuspelo kopiranje i ukrštanje S300 i američkog Patriot sistema.
FK3 nije u značajnijem broju uveden ni u kinesku vojsku i ima više različitih sistema koje stalno pokušavaju da unaprede a u praksi nigde nije potvrdio tehničke karakteristike koje navode kinezi.
Kupovina FK3 bi bila kao kad kupite nešto na Ali expressu, prvo se odusevite cenom a onda se razočarate kad stigne roba.

Dule

pre 3 godine

Već sa deset oborenih aviona, bila bi druga pesma. Zato PVO i samo PVO.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bane, 23. novembar 2020 22:32)

Sa 10 oborenih aviona, sacekali bi par dana, i onda poslali tenkove, pesadiju, mornaricu, marince i spemovali bi nas raketama dok nama ne ponestane zemlje koja nije preorana.

Ameri sami imaju vise krstarecih raketa nego sto cemo mi ikad da imamo protiv-vazdusnih.

Da dobijemo 20 baterija S400, da primimo beta-test verzije S-500, moze samo da sluzi za neki nivo Azerbejdzan protiv Jermenije, nikako protiv zemlje koja ima 7000 aviona, 20 nosaca aviona, i profesionalnih vojnika k'o pola stannovnika nase drzave.

Bane

pre 3 godine

Za ove što pišu da nam ne treba, treba da shvate da je dobar PVO danas značajan koliko zidine i tvrđave u starom i srednjem veku. Ne morate da imate nikakvu ofanzivnu vojsku, ali u defanzivnu morate da ulažete sve. A šta je danas glavna defanziva, pa PVO razume se. Za takmičenje sa NATO, nije cilj imati jaču vojsku od njih, jer su nekih sitnih 2000 puta jači. Ali treba imati toliku silu da im se ne isplate gubici. Nedopustivo je da se desi ono što se dešavalo 1999. kada su se šetkali nad našim nebom 90 dana, radili šta su hteli, naš PVO tada nije bio dostojan ni Štuki iz 2. svetskog raza, oborili smo dva aviona od nekih 20 000 preleta. Već sa deset oborenih aviona, bila bi druga pesma. Zato PVO i samo PVO.

lopov

pre 3 godine

Bane, grešiš. Jak PVO 99 godine bi samo napravio dugu strategiu kod NATO. Danas bi nas desetkovali sa dronovima i ko zna cime još tako da za njih gubitci i dalje ostaju nikakvi.

ivke ivke

pre 3 godine

Veoma strucan tekst i lepo opisan. Kao laik, amater u neko svoje slobodno vreme volim da izucavam raketnu tehnologiju, manje vise radarsku, mada su usko povezane kod ovakvih sistema. tako da su mi termini korsiceni ovde, vrlo jasni. Hteo bih da dodam kao potvrdu teksta, da se sistem Patriot, Pak 2, propisno obrukao pre skoro godinu dana u Saudiskoj arabiji. Naime roj dronova lansiranih od Huta iz Jemena ( iranska proizvodnja) ,je bez ikakvih problema nasao put do glavne i najvece rafinerije nafte saudiske kraljvske porodice i napravio znacajnu stetu. Patriot cak nije ni detektovao dolazak dronova.
Bilo je raznih objasnjenja, ali mislim da su nestrucnost osoblja, lose pozicioniranje doveli do toga da Patriot prakticno spava dok se cilj koji brani unistava.
Voleo bih ako pisac teksta moze da napise strategiju odbrane Srbije sistemima PVO.
Jer zastita BG i okoline novim FK3 sistemom i Pancirom je normalna stavka ali sta cemo sa ostatkom zemlje. Koliko diviziona/ baterija je dovoljno da se pokrije nebo Srbije. Da vidimo na 100 ili vise km od granice dali i koji nam neprijateljski sistem dolazi? Unapred Zahvalan

konzervativac

pre 3 godine

Ljudi moraju da shvate 1 stvar.Ovo nije 99a i pvo ne kupujemo za odbranu od celog Nato pakta jer da je tako ne bi nam pomoglo ni 10 diviziona s 400 a kamo li fk3.Jednostavno imaju toliko arsenala da mogu da uniste svaki nas pvo uvek.Mi ovo kupujemo kao i svaka zemlja.Da nas odbrani od potencijalne pretnje iz susedstva.Pritom mislim na madjarske gripene,bugarske f16 i ono sto Hrvatska namerava da kupi sledece godine naprimer.Za te potrebe ovaj pvo je sasvim solidan.Treba jos dokupiti sistema malog dometa tipa pancir ili nesto slicno i posebno razviti trupnu pvo koja ce moci da se obracunava sa dronovima.To je nas domet i cilj.Znaci zastititi vazdusni prostor u slucaju napada iz susedstva ili ratnog stanja u susedstvu.Ako mislite da bilo koji postojeci pvo koji mi mozemo da dobijemo ili priustimo ili kupimo ili koji uopste postoji moze da vas odbrani od naleta jedno 4 eskadrile f22 grdno ste se prevarili.To ne moze ni Rusija.Za takve situacije sluze nuklearne bojeve glave i balisticke rakete.To su jedini garanti da vas niko nece napasti,kao Severna Koreja.Tako da u skladu sa nasim mogucnostima i realnim potrebama ovaj sistem jeste dobar,samo kupiti jos,uvezati sa sistemima kratkog dometa i novim radarima i to ce biti pristojna pvo zastita.

Biće bolje

pre 3 godine

Ovo je malo bespotrebno, nama trebaju mobilni sistemi kratkog i srednjeg dometa, najnovija verzija Pancira je idealan protiv dronova i avijacije koje poseduje komšiluk. Za stratešku PVO nema potrebe jer smo suviše mali, kao teritorija. Treba nam još Pancira i naravno poneki Buk. Sistemi u rangu S300 su glomazni i statični, za dronove laka meta.

Dejan

pre 3 godine

Pored dobrog PVO koji nam nesumjnivo treba, sve ostale novce za vojsku ulagati u dronove, dronove i dronove! Pokazalo se na Bliskom istoku i Kavkazu, da su dronovi majka mara savremenog ratovanja. Eskadrila dronova moze da razbuca bataljon tenkova. Nema vise neke bitnosti u ljudstvu, nema vise ratova na juris.. Sada je ljudstvo bitno da upravlja savremenom tehnikom!

Bokan

pre 3 godine

Ne razumem se u vojnu tehniku dovoljno, ali se razumem u strategiju. Kupovina ovakvih sistema je strateška odluka i svrstavanje na određenu stranu. Mi smo skoro u potpunosti okruženi NATO. Kupovina sistema PVO koji je "sa druge strane" samo daje priliku ovom savezu da testira takav PVO u kontrolisanim uslovima, tj. na nama, što svakako ne želimo. Kupovina ovakvog sistema od vodeće NATO članice je određen reket i garancija mirne budućnosti, bar prema tom savezu. Skoro siguran da takav sistem ne može da se eventualno upotrebi protiv NATO (tj. da postoji daljinski sistem da se u takvom slučaju onesposobi). Što se mene tiče, opcija je ili da se integrišemo manje ili više u NATO (manje je kao npr Švedska, koja je formalno neutralna), ili da razvijamo svoje PVO i dronove (za šta nisam siguran da imamo kapaciteta).

ukratkoibeznajave

pre 3 godine

Sposobnost praćenja sporih meta ukazuje na još jednu prednost, a koja je presudna kod radarskih sistema koji prate više objekata. Daleko ga je teže preći egzekutoavnjem nekh deceptivnih strategija, tipa podražavanje leta jednostavnog drona da bi se prikrila stvarna pretnja koju meta predstvalja. Ukratko sistem je bolji po pitanju praćenja i apdejtovanja traga meta,a to je posebno značajno u uslovima ometanja gde je teže predvideti gde bi ova mogla da bude i znati šta je ta meta. A zbog upotrebe dronova, hiperbrzih projektila, mogućnosti integrisanog masovnog napada ono što je vrednost sistema kao S-400 u odbrani se topi i nije vredan tog novca više. Možda za protivbalističku zaštitu (razlog iz koga je uzela Turska) i svakako mu je potrebna integrisana PVO, a to imaju samo Rusija i Kina. Za nas je uvodjenje sistema tipa S-400 prerano. A ako FK-3 ima mogućnost sprezanja sa nevom, njegovom nabavkom je izvršena i modernizacija i ovih sredstava. Ključ PVO nije više u tačkastoj odbrani (mana patriot sistema, koji je kao što je rečeno još na toj filozofiji, gde se uništenjem radara ili lansirnog mesta ili komandog centra eliminiše cela jedinica i sanitizuje pokrivano područje) već u razmeni informacija (ne glasovno, već direktno, tako da gubitak jednog elementa ne znači i izbacivanje svih funkcija van stroja) i sve veća upotreba pasivnih sistema za otkrivanje i praćenje meta. A dronove će verovatno juriti drugi dronovi i to kao AI ubice.

Preda

pre 3 godine

Dizajniranje oružane moći vojske pre svega zavisi od procene konkretnih bezbednosnih okolnosti i procene razvoja bezbednosnih rizika u nekom narednom periodu. Ukoliko procenjujemo da je NATO opasnost po Srbiju, jedini odgovor je ulazak Srbije u ODKB, a ne nabavka ovog, ili onog sistema naoružanja. Koncept vojne neutralnosti u takvoj situaciji postaje besmislen. Teorija snage odvraćanja tu ima smisla samo do određenog nivoa potencijalnog konflikta. Masovna upotreba dronova je svakako novi parametar u ratnoj jednačini, pri čemu su dinamike tehnoloških unapređenja ovih i sličnih "niskobudžetnih" borbenih sredstava i proširenja spektra njihove upotrebe za sada teško predvidive. U ovom trenutku bi se sa sigurnošću moglo zaključiti da ovakva sredstva značajno podižu nivoe rizika kada su u pitanju terorizam, ekstremizam i organizovani kriminal.

čoki

pre 3 godine

Govorite-"navijate"za kineski"sistem upoređujete sa s-300 a SRBIJA HOĆE I VEŽBALI SU NA S-400 !U slučaju"nekog sukoba",kada"potrošite zalihe"KINA JE DALEKO!