1. Zato što nije posao grada da vodi kongresni centar već da nam napravi kanalizaciju, asfaltira ulice, napravi vrtiće...

  A sto grad ne napravi dobar biznis plan i ulozi novac i pocne da pravi prihode od Sava Centra? Jel to znaci da im fali strucnjaka?
  (cocoloco, 02. avgust 2020 10:55)
   (asd, 3. avgust 2020 08:42)

  # Link komentara

 2. А зашто га продаје Београд - чији је Центар Сава?
   (зналац фром кв, 3. avgust 2020 07:54)

  # Link komentara

 3. Haha! Dakle Sava Centar samo pravi gubitke a novi vlasnik ne sme nista da promeni, nego samo da ulozi u obovu! Ha! Dakle ‘Dajte nam 27,4 miliona da popunimo budzet, a ti se novi vlasnice posle slikaj”!
  (Tina, 3. avgust 2020 07:13)

  # Link komentara

 4. Petre, već sama zamena fasade, kako je nazvaste, je prevelik trošak za naše "bizmismene" da bi ulagali u ovakav objekat. Nisu spremni ni svoje ljude pošteno da plate, a ne investiranje u već skupo plaćen objekat od stakla, sa unapred propisanim ograničenjima u građevinskim zahvatima. Ako nema brze zarade (čitaj: bogaćenja), uz minimum ulaganja, njima ovo nije interesantno za kupovinu. Usput, ne treba biti nikakav stručnjak, kako se vi ovde nama rugate, da biste znali da na staklo od pre četrdesetak godine nema postavljanja bilo kakve ozbiljne izolacije. Za kraj, nije u ovoj zemlji preostalo ni dovoljno nas zanatlija da bi investitor pronašao adekvatnog izvođača za sve potrebne radove na ovako velikom, a zapuštenom objektu ovakve konstrukcije. I jednom gradu Beogradu, sa njegovim buđžetom, nije bilo isplativo da se sa tim bakće.
  (S2, 2. avgust 2020 22:34)

  # Link komentara

 5. За те паре и те услове продаће га отприлике никад, као и београђанку. А друго нашли су кад ће да продају, мрцваре све са тим СЦ годинама већ, те ће овако те онако
   (Познавалац прилика, 2. avgust 2020 20:04)

  # Link komentara

 6. Sto volim ove strucnjake sto pricaju o energetskoj efikasnoati SC. Zamenom fasade i koriscenjem toplotnih pumpi (stalan nivo podzemnih voda na Novom Beogradu je vec na 8 metara dubine sa stalnom temperaturom od 16stepeni) zgrada postaje potpuno energetski efikasna.
  Lokacija je odlicna. Konstrukcija idealna za kongresne centre. Ova zgrada je dobijala najprestiznije svetske nagrade a arhitekta je jedan od najcenjenijih u svetu.

  E sad idu problemi. Kongresni turizam za dugo nema nikakvu perspektivu. Za kongresni turizam ova zgrada ima vrednost nula. Nije vreme za prodaju. Verovatno nece biti zainteresovanih kupaca.
  (Petar, 2. avgust 2020 15:11)

  # Link komentara

 7. Da sam ja MM, kao što nisam, poslao bih ponudu 1 eur za SC u trenutnim uslovima. Nema koncerata, nema turista, nema sporta, nema ničega znači 0 eur * 1 000 000 je i dalje 0 eur.
  I lepo 70 mil eur uloži u Skopje na vodi, Varnu na moru, Banja luku na Vrbasu ili na nekom drugom mestu gde su gospoda investitori dobrodošli.
  (Mile sa Čubure, 2. avgust 2020 15:06)

  # Link komentara

 8. Zlatara i rudnik zlata - neisplativo - prodaj
  Zelezara - neisplativa - prodaj
  PKB - neisplativ - prodaj
  Njive po Vojvodini - neisplative - prodaj

  I da ne nabrajam vise, shvatili ste poentu. Kako sadasnji kupac radi i njemu su te firme isplative???? Lako je prodati to i moja baba ume, neka ova vlast ulozi u te firme i nadje im posao.
  (Mile, 2. avgust 2020 14:58)

  # Link komentara

 9. Zasto ga grad prodaje kada je izgradjen od sredstava uzetih iz penzionog fonda
   (dovla, 2. avgust 2020 14:10)

  # Link komentara

 10. Ako je Sava Centar neisplativ, kako to da se prodaje za tolike pare.
  (Goran, 2. avgust 2020 14:03)

  # Link komentara

 11. dok traje ova pandemija, vrednost Centra Sava i ostalih objekata iste ili slicne namene je 0 (nula) dinara.
  Zbog cega bi neko ulozio u toliki objekat silne pare koje ko zna kada ce moci da se vrate.
  Trenutni prihodi u ovoj oblasti su negativni, odnosno postoje samo troskovi.
   (sremac, 2. avgust 2020 14:03)

  # Link komentara

 12. Centar Sava i novosadski Spens imaju zajednički problem, preskup za rešavanje. U vreme kad su sagrađeni niko nije ni čuo za pojam energetske efikasnosti. Danas ih je naprosto nemoguće dovesti na potreban nivo za dobijanje tzv. energetskog pasoša, jer su velikim delom od stakla. Morao bi se uložiti ogroman novac, a veće prepravke se ne dozvoljavaju. Budući vlasnik tako upada u začarani krug, bez izgleda da mu se kupovina uopšte isplati. Danas bogati kupuju ovakve stvari zbog lokacije, prvo sve sruše, pa grade svoje zamisli. Zato se ovaj, i drugi slični objekti ovako NIKADA neće prodati.
  (S2, 2. avgust 2020 13:22)

  # Link komentara

 13. Сава Центар ће нажалост остати без купца и биће препуштен зубу времена, баш попут оних старих, легендарних београдских биоскопа који скупљају промају и пацове. Просто, прегазило га је време. Конференције се данас одржавају по великим хотелима, којих по Београду има чак и превише, а сваки има велике конференцијске сале. Није рентабилан ни као пословни простор за фирме. Знам 2-3 фирме које су тамо биле подстанари 90-их и које су још пре 10 година побегле оданде у много боље зграде. Пословних зграда по Новом Београду има много бољих, новијих, енергетски ефикаснијих ... а с обзиром на тренд рада од куће и оне ће постати све јефтније и све мање рентабилне. Једино остаје плава свечана сала, коју су акустичари једва "наштеловали" да буде каква-таква концертна дворана. Једино да се остави фасада, а да се све остало изнутра сруши и да се ту подигне нова национална опера коју сви чекамо већ 50 година. Ако може национални стадион, зашто не може и национална опера? Не видим му другу сврху.
  (Лаза, 2. avgust 2020 13:10)

  # Link komentara

 14. Ili nemate ili je laz da imate strucnjake koji mogu odlicno da rade posao koji im se poveri.
  Prvo PKB, nije isplativ, pa da ga prodamo nekom kome ce, zamislite, biti isplativ. Dakle nasi kadrovi ne umeju da ga vode.

  Drugo, Beogradjanka, ista prica!

  Sada Sava centar, zar nije ista prica.

  Prodati, prodati i samo prodati rekao je, jel bese Lenjin ili Aca?
  (Boki, 2. avgust 2020 13:07)

  # Link komentara

 15. Da li je realno da se ljudi 30god nakon sloma socijalizma i dalje loze nad drzavnim/gradskim upravljanjem biznisa? Kako mozete da ocekujete da ce partijski kadar da se rukovidi profitabilnoscu kada su svesni da ce svaki gubitak biti iz budzeta naplacen? Jos je vise porazavajuce sto u 2020. god neki i dalje cekaju bolje ljude, bolji kadar, bolja partija koji ce magicno sada da se ipak vode javnim interesom iznad licnog. Pogledajte listu najvecih gubitasa i duznika u drzavi, preko 99% su drzavna preduzeca koje vi placate. Zato je ovde kapitalizam lek, da svako svoje gubitke ISKLJUCIVO on placa a ne poreski obveznici!
   (miki, 2. avgust 2020 12:56)

  # Link komentara

 16. Za poslednje 2 godine gubici 500 miliona dinara. 500 miliona dinara podeljeno sa 730 dana, ispada da SC pravi dnevni gubitak od 685 hiljada dinara. I to da nema jedan dinar prihoda, a i te kako ima. Ima firmi koje su u stalnom dugogodišnjem zakupu kancelarijskog prostora, zakupci lokala, koncerti, seminari itd. Objasnite mi onda kako uspevaju da nakucaju dnevni gubitak od 685 hiljada dinara. Tito je mogao da sagradi, mi ne možemo da ga održavamo u životu.
  (Predrag, 2. avgust 2020 12:56)

  # Link komentara

 17. Koje zamlacivanje...
   (de ga je Micko?, 2. avgust 2020 12:46)

  # Link komentara

 18. Pa, kad je tender u stilu - samo vi dajte pare, mi ćemo sve ostalo po starom. Ko će dati tolike pare i imati imovinu s kojom ne može ništa?
  (Dark, 2. avgust 2020 12:42)

  # Link komentara

 19. Za Beograđanku se niko nije javio. Ajd sad da probate sa SC.
  (Jovan, 2. avgust 2020 12:37)

  # Link komentara

 20. Наравно да Центар Сава (како се правилно назива) треба продати. Проблем је што је тражена цена превисока. Због кризе биће и мања. Огромна улагања су потребна да се објекат доведе у ред. За оне што кукају како се све продаје имам питање. Да ли град треба да се бави менаџерисањем у конгресном туризму или да решава суштинске проблеме грађана - канализацију, водоснабдевање, градски превоз итд?
  (Куп је битан, 2. avgust 2020 12:32)

  # Link komentara

 21. Može, ali samo ako postoji još jedan uslov da se grad obavezuje da moj profit u narednih 5 godina ne sme biti manji od bar 5 puta od uložene vrednosti ili da isplati očekivanu vrednost po isteku perioda.
   (Oxym..., 2. avgust 2020 12:26)

  # Link komentara

 22. Sc je u raspadu, ko će ono da kupi, nisu oprali stakla od 1974-e...
  (Zoltan, 2. avgust 2020 11:52)

  # Link komentara

 23. U post-korona vremenu nece biti mesta za kongrese starog tipa. Ceo svet je vec presao na vurtuelne kongrese.
  I sad ti treba da potrosis 75 miliona EUR na zgradu koju ne mozes da koristis za neku drugu namenu.
   (Kobaja Grande, 2. avgust 2020 11:46)

  # Link komentara

 24. 27+50 za Sava Centar i jos ne smes da menjas nista a ceo Beograd na vodi prodali arapima za 200 miliona gde samo zidas i prodajes cak i pre nego sto pocnes da zidas!
   (surovo realan, 2. avgust 2020 11:46)

  # Link komentara

 25. Kad si zaposlen u javnom sektoru nije bas pozeljno da vodis bilo sta , nije tvoje , nisu tvoje pare a nisi ni za vodjenje bilo sta jer te politika stavila tamo gde jesi.
   (Prolaznik, 2. avgust 2020 11:41)

  # Link komentara

 26. znaci da kupi i ulozi jos 50mil. Koja budala bi toliko platio
   (Alamunja, 2. avgust 2020 11:19)

  # Link komentara

 27. Bitno je da se sacuvaju Zvezda i Partizan. Ostalo prodajte. 🙄
  (Uca, 2. avgust 2020 11:19)

  # Link komentara

 28. dakle i ovde imamo standardnu priču, godinama firma je neisplativa i donosi gubitke, onda sa proda za male pare, a onda počne da stvara prihode.
  kako to?
   (N\A, 2. avgust 2020 11:11)

  # Link komentara

 29. Je l ima nesto u ovoj drzavi da nije na prodaju? Kako bi bilo da grad bude investitor u Sava Centar, a ne neki privatnik? I da grad dobije novac od profita, a ne privatno lice?
  (Roda, 2. avgust 2020 11:07)

  # Link komentara

 30. Kada ste trebali da prodate Miskovicu namerno ste stopirali, za ove pare nikada Sava Centar necete prodati. Ko je lud da toliko sada plati u vreme krize koja se zahuktava.
   (Vlada, 2. avgust 2020 11:06)

  # Link komentara

 31. Nažalost, proći će kao i beograđanka
   (MARKEDJANI, 2. avgust 2020 11:06)

  # Link komentara

 32. Logično da ce biti u gubitku 500mil dinara jer nisu uložuli u održavanje,spolja propada objekat,enterijer je dobar.

  Bio sam nekoliko puta i stvarno je prelepo biti u Sava centar,kongresna sala kapaciteta oko 5000 mesta,veoma udobne stolice,prijatna temperatura,bina pristojno izgleda,ozvučenje isto dobro..
  mislim da je najbolja kongresna dvorana koju imamo u Srbiji.

  pozdrav
   (Vladimir, 2. avgust 2020 11:02)

  # Link komentara

 33. A sto grad ne napravi dobar biznis plan i ulozi novac i pocne da pravi prihode od Sava Centra? Jel to znaci da im fali strucnjaka?
  (cocoloco, 2. avgust 2020 10:55)

  # Link komentara

 34. Sve su prodali u ovoj zemlji sto su mogli
  (Y, 2. avgust 2020 10:53)

  # Link komentara