1. (Miljan, 24. januar 2020 13:19)

  Nisu izgubili fiskalnu nego monetarnu nezavisnost. Upravo je i problem što postoji jedan monetarni sistem a svako vodi svoju fiskalnu politiku.
   (Milan, 24. januar 2020 23:57)

  # Link komentara

 2. Dve: dolar i evro.
   (Smuleco, 24. januar 2020 21:24)

  # Link komentara

 3. Takva kriptovaluta već postoji - XRP. To je kriptovaluta koja se ne rudari i ima maksimalnu količinu od 100 milijardi jedinica, koja se prilikom transakcija polagano smanjuje, što znaći da je ta kriptovaluta deflatorna. Transkacije u XRP su znatno brže (3-4 sekunde), jeftinije (skoro besplatne) i efikasnije (u vreme zasićenosti blokčejna) od onih u Bitcoinu, koja temelji na zastereloj tehnologiji i koja je energetsko potratna (na nivou godišnje konzumacije energije u Austriji, Švajcarskoj ili Češkoj).

  A što se tiče razvoja kripto projekata u svetu, stvari su malo drugačije nego što ih ti prikazuješ. Istina je da su mnogi blokčejn projekti nastali na tlu SAD ali je istina i to da je kripto sfera u SAD još uvek zakonski neregulisana. Azijske zemlje su u tom pogledu daleko ispred SAD (Singapur, Koreja, Japan, Tajland). Isto to možemo reći i za Kanadu, Australiju, Zalivske zemlje (UAE, Katar, S. Arabija), a pogotovo za Švajcarsku, Lihtenštajn ili Estoniju.

  Što se tiče Kine i Rusije, one su u proteklom periodu bile poprilično uzdržane do kriptovaluta ali se čini da će upravo one biti među prvima u svetu koje će lansirati svoje digitalne nacionalne valute i zakonski regulisati tržište kriptovaluta. Kina to već uveliko testira u pojedinim provincijama, bankama i kompanijama, a predviđeno je lansiranje iste do aprila 2020. A upravo digitalizacija ekonomija (i uvođenje nacionalnih kriptovaluta) je jedna od tema vrućih terma ovih dana na Svetskom forumu u Davosu.
  (lili, 24. januar 2020 21:21)

  # Link komentara

 4. Kako god, jedna od njih ce biti u Nemackoj! Obozavam ovu zemlju!
   (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 24. januar 2020 20:58)

  # Link komentara

 5. Koja budalaština, svet će imati onoliko valuta koliko odvojenih fiskalnih sistema postoji.
   (Milan, 24. januar 2020 19:05)

  # Link komentara

 6. Da su države mogle da se "politički ili ekonomski usklade", one bi to odavno uradile. A evo, imamo najnoviji slučaj da nekada "politički i ekonomski usklađena" država izlazi iz zajednice: Brexit.

  Ne, meni više liči na to da će se svet beskrajno i dalje cepkati jer će sve više biti populista koji će galamiti "X radi, Y se gradi" i biće sve više frustriranih glupaka koji će nasedati na takve fore. I to će, uz mnogo lomova i štete, trajati sve dok neko opet (i silom) ne pokrene nov ciklus ujedinjavanja malih država u veće. Ništa novo, odavno već viđeno u ljudskoj istoriji...
  (Don Giovanni, 24. januar 2020 18:14)

  # Link komentara

 7. Da samo što će svih 5 biti kripto
  (Alcale, 24. januar 2020 17:46)

  # Link komentara

 8. To je logično, ali se neće skoro desiti
   (realno, 24. januar 2020 13:32)

  # Link komentara

 9. Opstaće nekoliko najjacih kriptovaluta, od kojih verovatno još nijedna ne postaoji, jer, po meni, nisu rešeni neki od glavnih problema, na prvom mestu kontrola inflacije koja bi bila manje besmislena od sadašnjih modela majninga i mnogo zaštićenija anonimnost, a eto se tiče kvazivaluta državnih reketaša, koji služe za državni organizovani kriminal, one će sve trajati samo na onim mestima gde kritična masa ljudi ne shvati čemu jedino služe i dok to ne shvati. U SAD je taj proces napredovao najdalje, i ja tamo očekujem dominaciju slobodnih i anonimnih kriptovaluta za deset do. petnaest godina. Za njima će krenuti liberalnije i slobodnije azijske zemlje, a klasične posttotalitarne diktature poput Kine i Rusije i neokomunističko-ekofaeističke duktature poput većine EU, biće, kao i uvek na repu progresa i slobode.
   (EU Citizen, 24. januar 2020 13:24)

  # Link komentara

 10. Moneta nije samo ekonomska kategorija, ona je i politicka, dok je nacionalnih drzava bice i nacionalnih valuta pod njihovom kontrolom. Euro nije pravilo, on je izuzetak. A cak ni tu prica ne ide bas podmazano, mnoge clanice Euro zone se bune zbog gubitka fiskalne nezavisnosti.
  (Miljan, 24. januar 2020 13:19)

  # Link komentara

 11. Samo Bitcoin, ostale ne moraju.
  (fiju, 24. januar 2020 13:10)

  # Link komentara

 12. Koliko bi svet bio jednostavniji da svi koristimo istu valutu i pričamo istim jezikom.
   (Randy Marsh, 24. januar 2020 13:05)

  # Link komentara

 13. Naš dinar ostaje. Tako smo jaka ekonomija ima da ga korsiti cela Evropa.
  (dada, 24. januar 2020 13:04)

  # Link komentara