Subota, 18.01.2020.

13:58

Žalbe na kineski projekat veka: Put svile zaobilazi evropske firme

Kineski projekat veka – oživljavanje trgovačkih ruta ka centralnoj Aziji i Evropi – pogoduje skoro isključivo kineskim firmama.

Izvor: Deutsche Welle

Žalbe na kineski projekat veka: Put svile zaobilazi evropske firme IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

dzoni london

pre 4 godine

Pitajte tog "strucnjaka" kako onda isti model izgradnje mosta postoji i unutar same EU? Peljeski most u Hrvatskoj (EU) gradi ista kineska firma pod istim uslovima. Moj most - ja finansiram a ne Brisel. Dosta vise ovakvih "eksperata" iz Srednjeg veka.

Garavi

pre 4 godine

Ah, sto bi rekli navijaci: "Pocelo je, pocelo!" Kad krenu da presusuju slavine, odmah se, kao onaj kadija u narodnoj prici, hvataju za "citap".
Nema vise "kadija ti privatizuje firmu, kadija ti je privatizacioni savetnik". Ne znam ni hoce li uspeti da ovog puta blokiraju gasovod preko Srbije; onaj Janez Kopac se ziv ukopa trazeci nacin da opljuje Srbiju; kaze: "gasovod se gradi TAJNO???!!!" Da nije zalosno, i da tu Evropu ne znamo jos iz 90-tih, bilo bi smesno...
Tri mosta u NS (Ok, jedan pontonski) su posle bombardovanja zavrsena u kratkom roku, pod Mrkonjicevim nadzorom, a onda su "nasi prijatelji" preuzeli stvar; morali smo da ih ucenjujemo za most Slobode, a tek prosle godine je zavrsen novi Zezeljev most. To je samo jedan primer.
Ko je ikad cuo za EPC Contracting, znao bi da je upravo to ono sto Kinezi rade. Sve donose sa sobom, dodju, izgrade i odu.
Jedan moj prijatelj, Alzirac, kaze da mu se bas to sto odu kad je sve gotovo jako svidja kod Kineza. Za razliku od njih, Francuzi i drugi Evropljani nikako da vec jednom sjasu s grbace nas "jadnih i nerazvijenih". Mozda se boje da bismmo se mogli razviti bez njihove pomoci?

Ivan ZG

pre 4 godine

Koji ste vi licemjeri.
Kada vam EU daje novce BESPOVRATNO dakle bez obaveze vraćanja onda vam odgovaraju, a kada traži EU transparentnost u dodjeli poslova od Kine onda ste protiv EU. Pa koliko vam je Kina poklonila para? Koliko? Ne čujem? Ah da, ništa. Kako kinezi grade most u EU financiran novcima te iste EU, a ne može obrnuto. Izgleda da Tramp ima pravo što im zavrće ruku jer inače ne igraju pošteno. izgleda da će EU morat primjenit isti princip.

Aca

pre 4 godine

Pa mislim da su Kinezi poceli da primenjuju zapadna pravila. Zapad na sve nacine sabotira jeftine Kineske proizvode uz izgovor dampinskih cena. Setimo se da su zapadne zemlje upozorile Srbjju za previse "kineskih ulaganja", zar to nije nelojalna konkurencija. Politickim uticajem sabotirati Kineska ulaganja kako bi zapadne zemlje to preuzele za sicu. E sad je problem sto Kina zeli da ulaze ali da izvodjaci budu kineske firme, sta je tu cudno? Ne secam se da su nekoga oruzjem primoravali. To je ako hoces hoces ako neces nemoj. Zapadne hijene su se setile stotine milijardi koliko ce to da kosta. Vrlo dobro znamo da su donacije u npr kompjutere koje su davale EU zemlje imale uslov da je proizvodjac iz EU. Pa zar to nije isto. EU ce propasti ali ne zbog drugih vec zbog svojih dvostrukih standarda

sjaši kurta da uzjaši murta

pre 4 godine

"Taj sistem – kineski novac ide samo kineskim firmama – sada upada u oči i Briselu. "


A da pitamo Brisel jel' im upada u oči da Srbija od zapada dobija kredite samo pod uslovom "privrednog restruktuiranja" (rasprodaje imovine i resursa) i subvencijom stranih "investitora"...oni nama pozajme pare (pod kamatu) mi te pare njima vratimo kroz "subvencije" a zauzvrat mi dobijemo posao i dugove dok oni besplatnu radnu snagu, sirovine, čist profit (jer ne plaćaju dažbine).

Darko

pre 4 godine

Pa u Srbiji su svi tenderi takvi. Šta se prave neuki. Pa ko još veruje u regularan tender? Pa oni svuda u svetu postoje da bi se nameštalo. Ko još veruje u pravo i pravdu? Ljudi, pa gde vi živite?

bukule

pre 4 godine

Ne navijam ni za jedne ni za druge ali kada Evropljani i usa valjaju robu zaradjuju nenormalno to je ok a kada je neko drugi kao Kina Rusija i slicno onda je problem. Uvek i uvek dvostruki arsini. Zamislite da huawei nema zabranu u usa koliko bi prodao telefona tamo a kada oni prodaju aple sve je ok.

žali se lopov na pljačku

pre 4 godine

A kako ono beše izgledaju ugovaračke procedure u G6 ili G7. Negde je to netransparetnost, a negde efikasnost. KO je lud da podiže troškove tenderima i da se glavi po sudovima i da onda mulja kroz administrativne sudove, to je za sirotinju, okupirane i slabe. Jaki to rade kao G6.

Milan

pre 4 godine

Uvek mogu da ponude još povoljnije kredite za koje mogu da konkurišu samo njihove firme.
Koliko znam i tenderi za poslove koji se finansiraju evropskim kreditima su tako namešteni da naše firme nisu mogle da učestvuju.

C i n i k

pre 4 godine

Most u hr kod Peljesca, za koji je pare dala EU, grade kinezi, zato ostaje nejasno, u cemu je problem kad nas most placamo mi, a ne gradjani EU?
Mu smo prosto zakasnili u svemy,nismo u Eu nismo u Nato,nas je razvoj limitiran jer ne dobijamo pare iz Eu kao okolne zemlje,u toj situaciji ja msm da je opravdano dati posao kinezima koji bi gradili ovde,jer ponavljam, u hr se parama EU gradjana gradi most a grade ga kinezi..prema tome,malo je nerealan Kovacevic.

Petar

pre 4 godine

A to je problem sad, a kad EU spreci juzni tok npr ili napravi koji god drugi projekat na svoju vodu onda nema ogrozavanja. Samo kad si sam ugrozen onda je nepravda, inace sve se moze

mile

pre 4 godine

Hehe a znaci ceo problem je sto ne zaradjuju evropske firme? Pa eno u Hrvatskoj za onaj bio regularan tender, eu finansira, i opet kinezi pobedili. Lici na kupovinu Smederevske zelezare, kada su kinezima nudjene iste u Engleskoj i Ceskoj ili Poljskoj. Nakon kupovine nase krecu pritisci i ultimatumi iz EU. Naravno da neko ko ponudi male kamate na kredit ima i uslov uz to. Nase firme u svakom slucaju nisu pobedile ni na jednom jedinom tenderu vec su eventualno podizvodjaci. A ako cemo vec da biramo izmedju stranih firmi onda cemo naravno izabrati onu sa povoljnojim uslovima. Zanimljivo je da se niko ne buni na gradnju autoputa u CG vec jedino i iskljucivo po Srbiji

superhik

pre 4 godine

nisam znao da je obavezno da firme iz EU profitiraju kad Kinezi ulažu novac. Još nismo na tom nivou razvoja da nam to bude jasno i normalno, zato valjda i nismo u toj EU.

dimandi

pre 4 godine

Баш чудно, неуобичајено и крајње непознато на западу! Кинези су само преписали (ископирали) западни систем кредитирања и давања послова својим фирмама..

Prodali kinezi EU njihov lek!

pre 4 godine

Kad je EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) namestala poslove Alpini i Strabagu u Srbiji (npr Most na Adi), gde domacim firmama nije dozvoljeno da 'nose' projekat jer nisu imale bankarske garancije, tada se Trgovacka komora EU nije bunila!! Nisu ni kinezi. Oni su pekli zanat, a Srbija uvozila puteve i mostove iz EU na kredit.
Sve se lukavo maskiralo cinjenicom da je EBRD prihvatala samo bankarske garancije su davale neke EU banke. Koja ce to EU banka srpskoj firmi dati garanciju za projekat?! Dace nemacka banka nemackoj firmi, francuska francuskoj itd itd..
E pa sad draga EU gutaj svoj lek!

goranh

pre 4 godine

"Dobar primer je kineski kredit za izgradnju mosta između Borče i Zemuna. Imamo obavezu da vratimo kamatu za koju nas nadležni uveravaju da nije velika, ali šta smo mi u stvari uradili kada Kinezi sami grade most? Mi smo praktično uvezli most iz Kine!"

Na prvi pogled izgleda mudra rečenica koja kaže da smo mi tu nešto zeznuti. Kao uvezli smo most iz Kine. Glupost: most ne može da se uveze, a i da može nismo imali para za to i morali bi opet da uzmemo kredit i to verovatno neki sa nepovoljnijim uslovima nego ovaj kineski, i šta bi sa mostom, postavio bi se sam ili bi to naši radnici (kojih nema) uradili za džabe. Kinezi to rade neuporedivo povoljnije nego drugi, normalno zaradiće, nisu ludi da rade za džabe. Al u bilo kojoj matematici oko izgradnje mosta za nas je ovo najpovoljnije, a valjda je to najvažnije. E sad što se neki evropljani sikiraju zbog kineske ekspanzije pa to je njihova briga, nek ponude jeftiniji kredit i povoljnije cene izgradnje mosta i nema problema praviće nam oni mostove.

Svašta

pre 4 godine

Što se žali EU? Pa oni rade to isto! Za projekte koje sprovodi EU uslov je da ih izvode firme iz EU. Sad im odjednom takva pravila ne odgovaraju...

kraja

pre 4 godine

"Ali, evropskim firmama je jako teško da u njemu učestvuju."

...kako mi ih je zao...
...ali mi nismo zaboravili da od 2000-te gledamo samo alpinu-por, pa alpinu samo, pa strabag u srbiji, dok su nase firme propadale jedna za drugom...
...nije mi u secanju da se evropa bunila tada...

mozaks

pre 4 godine

mozda i jeste tako,onda bi firme EU i banke.koje se bave tim polsovima,trebalo da daju povoljnije uslove za rad i kamatu na kredite kao konkurencija

pera kojot

pre 4 godine

jel ovde stvarno neko misli da smo svi kolektivno izvrsili lobotomiju???
Kredite daje KINA, a ne Svetska Banka, Evropska banka ili tako neko...ako KINA daje pare Kina i odredjuje kome i pod kojim uslovima...kome se ne svidja moze slobodno da da odbije, i uzme te neke druge pare pod sigurno "povoljnijim" uslovima...mislim da je Rumunija jos bolji primer i od nas sta se desava kad dodju pare koje moze da dobije onaj ko da "najbolju ponudu"...njihovi famozni projekti sa potpuno povucenim sredstvima za izgradnju auto-puta bez izgradjenog metra tog istog auto-puta...izvrtite malo film unazad - ko je dobijao poslove za obnovu energetskog sektora kod nas posle promena 2000tih...kineske firme?...ruske firme?...sta Rusi nisu znali da obnove nase +30 godina stare blokove u Obrenovac A termoelektrani???...NE, te njemacke pare je dobila njemacka firma, a onda je za podizvodjaca uzela Poljake, i za neke najgore poslove neke nase domace firmice - bilo je slovima i brojkom do 5 nemaca koji su bili nadzor na top nivou - znam pouzdano (ucestvovao u poslu) za kompletnu obnovu bloka 5 u Tent A, u 2002 godini.
Dakle, kajmak NJEMACKIH para je pokupila NJEMACKA firma koja uopste nije izvodila posao.
ajde manite se vise ovog ispiranja mozga

Ipos

pre 4 godine

Da malo obrnemo ugao, koliko kineskih firmi je radilo na projektima koje finansira EU? Dobro, da, jedna, onaj most u Hrvatskoj. Koja zbog toga trpi sad zestoke kritike iz te iste EU.

Rob Sinji

pre 4 godine

A jel mogu Kinezi da učestvuju na tenderima za autoban u Nemačkoj ? I zašto u Americi na državnim tenderima mogu da učestvuju samo domaći proizvodjači ?

@Laki

pre 4 godine

Pa šta bi gospoda htela, da Kinezi daju pare, oni da grade, a mi da vraćamo kredit. Koja je tu korist za nas?
Naše firme da grade, to je korist, ali ko njima da veruje za kvalitet i rokove.

Neko iz mase

pre 4 godine

Evropa je počela da se malo gubi. Odakle im ideja da bi kineska vlada trebalo da plati evropskim kompanijama da grade u Srbiji recimo. Uvek mogu oni da pošalju svoje firme da grade neki od infrastrukturnih projekata sa normalnom kamatom. To je valjda to tržište koga su im puna usta.

sjaši kurta da uzjaši murta

pre 4 godine

"Taj sistem – kineski novac ide samo kineskim firmama – sada upada u oči i Briselu. "


A da pitamo Brisel jel' im upada u oči da Srbija od zapada dobija kredite samo pod uslovom "privrednog restruktuiranja" (rasprodaje imovine i resursa) i subvencijom stranih "investitora"...oni nama pozajme pare (pod kamatu) mi te pare njima vratimo kroz "subvencije" a zauzvrat mi dobijemo posao i dugove dok oni besplatnu radnu snagu, sirovine, čist profit (jer ne plaćaju dažbine).

bukule

pre 4 godine

Ne navijam ni za jedne ni za druge ali kada Evropljani i usa valjaju robu zaradjuju nenormalno to je ok a kada je neko drugi kao Kina Rusija i slicno onda je problem. Uvek i uvek dvostruki arsini. Zamislite da huawei nema zabranu u usa koliko bi prodao telefona tamo a kada oni prodaju aple sve je ok.

pera kojot

pre 4 godine

jel ovde stvarno neko misli da smo svi kolektivno izvrsili lobotomiju???
Kredite daje KINA, a ne Svetska Banka, Evropska banka ili tako neko...ako KINA daje pare Kina i odredjuje kome i pod kojim uslovima...kome se ne svidja moze slobodno da da odbije, i uzme te neke druge pare pod sigurno "povoljnijim" uslovima...mislim da je Rumunija jos bolji primer i od nas sta se desava kad dodju pare koje moze da dobije onaj ko da "najbolju ponudu"...njihovi famozni projekti sa potpuno povucenim sredstvima za izgradnju auto-puta bez izgradjenog metra tog istog auto-puta...izvrtite malo film unazad - ko je dobijao poslove za obnovu energetskog sektora kod nas posle promena 2000tih...kineske firme?...ruske firme?...sta Rusi nisu znali da obnove nase +30 godina stare blokove u Obrenovac A termoelektrani???...NE, te njemacke pare je dobila njemacka firma, a onda je za podizvodjaca uzela Poljake, i za neke najgore poslove neke nase domace firmice - bilo je slovima i brojkom do 5 nemaca koji su bili nadzor na top nivou - znam pouzdano (ucestvovao u poslu) za kompletnu obnovu bloka 5 u Tent A, u 2002 godini.
Dakle, kajmak NJEMACKIH para je pokupila NJEMACKA firma koja uopste nije izvodila posao.
ajde manite se vise ovog ispiranja mozga

Prodali kinezi EU njihov lek!

pre 4 godine

Kad je EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) namestala poslove Alpini i Strabagu u Srbiji (npr Most na Adi), gde domacim firmama nije dozvoljeno da 'nose' projekat jer nisu imale bankarske garancije, tada se Trgovacka komora EU nije bunila!! Nisu ni kinezi. Oni su pekli zanat, a Srbija uvozila puteve i mostove iz EU na kredit.
Sve se lukavo maskiralo cinjenicom da je EBRD prihvatala samo bankarske garancije su davale neke EU banke. Koja ce to EU banka srpskoj firmi dati garanciju za projekat?! Dace nemacka banka nemackoj firmi, francuska francuskoj itd itd..
E pa sad draga EU gutaj svoj lek!

kraja

pre 4 godine

"Ali, evropskim firmama je jako teško da u njemu učestvuju."

...kako mi ih je zao...
...ali mi nismo zaboravili da od 2000-te gledamo samo alpinu-por, pa alpinu samo, pa strabag u srbiji, dok su nase firme propadale jedna za drugom...
...nije mi u secanju da se evropa bunila tada...

Darko

pre 4 godine

Pa u Srbiji su svi tenderi takvi. Šta se prave neuki. Pa ko još veruje u regularan tender? Pa oni svuda u svetu postoje da bi se nameštalo. Ko još veruje u pravo i pravdu? Ljudi, pa gde vi živite?

Petar

pre 4 godine

A to je problem sad, a kad EU spreci juzni tok npr ili napravi koji god drugi projekat na svoju vodu onda nema ogrozavanja. Samo kad si sam ugrozen onda je nepravda, inace sve se moze

superhik

pre 4 godine

nisam znao da je obavezno da firme iz EU profitiraju kad Kinezi ulažu novac. Još nismo na tom nivou razvoja da nam to bude jasno i normalno, zato valjda i nismo u toj EU.

mile

pre 4 godine

Hehe a znaci ceo problem je sto ne zaradjuju evropske firme? Pa eno u Hrvatskoj za onaj bio regularan tender, eu finansira, i opet kinezi pobedili. Lici na kupovinu Smederevske zelezare, kada su kinezima nudjene iste u Engleskoj i Ceskoj ili Poljskoj. Nakon kupovine nase krecu pritisci i ultimatumi iz EU. Naravno da neko ko ponudi male kamate na kredit ima i uslov uz to. Nase firme u svakom slucaju nisu pobedile ni na jednom jedinom tenderu vec su eventualno podizvodjaci. A ako cemo vec da biramo izmedju stranih firmi onda cemo naravno izabrati onu sa povoljnojim uslovima. Zanimljivo je da se niko ne buni na gradnju autoputa u CG vec jedino i iskljucivo po Srbiji

goranh

pre 4 godine

"Dobar primer je kineski kredit za izgradnju mosta između Borče i Zemuna. Imamo obavezu da vratimo kamatu za koju nas nadležni uveravaju da nije velika, ali šta smo mi u stvari uradili kada Kinezi sami grade most? Mi smo praktično uvezli most iz Kine!"

Na prvi pogled izgleda mudra rečenica koja kaže da smo mi tu nešto zeznuti. Kao uvezli smo most iz Kine. Glupost: most ne može da se uveze, a i da može nismo imali para za to i morali bi opet da uzmemo kredit i to verovatno neki sa nepovoljnijim uslovima nego ovaj kineski, i šta bi sa mostom, postavio bi se sam ili bi to naši radnici (kojih nema) uradili za džabe. Kinezi to rade neuporedivo povoljnije nego drugi, normalno zaradiće, nisu ludi da rade za džabe. Al u bilo kojoj matematici oko izgradnje mosta za nas je ovo najpovoljnije, a valjda je to najvažnije. E sad što se neki evropljani sikiraju zbog kineske ekspanzije pa to je njihova briga, nek ponude jeftiniji kredit i povoljnije cene izgradnje mosta i nema problema praviće nam oni mostove.

Ipos

pre 4 godine

Da malo obrnemo ugao, koliko kineskih firmi je radilo na projektima koje finansira EU? Dobro, da, jedna, onaj most u Hrvatskoj. Koja zbog toga trpi sad zestoke kritike iz te iste EU.

Rob Sinji

pre 4 godine

A jel mogu Kinezi da učestvuju na tenderima za autoban u Nemačkoj ? I zašto u Americi na državnim tenderima mogu da učestvuju samo domaći proizvodjači ?

dimandi

pre 4 godine

Баш чудно, неуобичајено и крајње непознато на западу! Кинези су само преписали (ископирали) западни систем кредитирања и давања послова својим фирмама..

Svašta

pre 4 godine

Što se žali EU? Pa oni rade to isto! Za projekte koje sprovodi EU uslov je da ih izvode firme iz EU. Sad im odjednom takva pravila ne odgovaraju...

žali se lopov na pljačku

pre 4 godine

A kako ono beše izgledaju ugovaračke procedure u G6 ili G7. Negde je to netransparetnost, a negde efikasnost. KO je lud da podiže troškove tenderima i da se glavi po sudovima i da onda mulja kroz administrativne sudove, to je za sirotinju, okupirane i slabe. Jaki to rade kao G6.

Milan

pre 4 godine

Uvek mogu da ponude još povoljnije kredite za koje mogu da konkurišu samo njihove firme.
Koliko znam i tenderi za poslove koji se finansiraju evropskim kreditima su tako namešteni da naše firme nisu mogle da učestvuju.

Neko iz mase

pre 4 godine

Evropa je počela da se malo gubi. Odakle im ideja da bi kineska vlada trebalo da plati evropskim kompanijama da grade u Srbiji recimo. Uvek mogu oni da pošalju svoje firme da grade neki od infrastrukturnih projekata sa normalnom kamatom. To je valjda to tržište koga su im puna usta.

C i n i k

pre 4 godine

Most u hr kod Peljesca, za koji je pare dala EU, grade kinezi, zato ostaje nejasno, u cemu je problem kad nas most placamo mi, a ne gradjani EU?
Mu smo prosto zakasnili u svemy,nismo u Eu nismo u Nato,nas je razvoj limitiran jer ne dobijamo pare iz Eu kao okolne zemlje,u toj situaciji ja msm da je opravdano dati posao kinezima koji bi gradili ovde,jer ponavljam, u hr se parama EU gradjana gradi most a grade ga kinezi..prema tome,malo je nerealan Kovacevic.

Ivan ZG

pre 4 godine

Koji ste vi licemjeri.
Kada vam EU daje novce BESPOVRATNO dakle bez obaveze vraćanja onda vam odgovaraju, a kada traži EU transparentnost u dodjeli poslova od Kine onda ste protiv EU. Pa koliko vam je Kina poklonila para? Koliko? Ne čujem? Ah da, ništa. Kako kinezi grade most u EU financiran novcima te iste EU, a ne može obrnuto. Izgleda da Tramp ima pravo što im zavrće ruku jer inače ne igraju pošteno. izgleda da će EU morat primjenit isti princip.

@Laki

pre 4 godine

Pa šta bi gospoda htela, da Kinezi daju pare, oni da grade, a mi da vraćamo kredit. Koja je tu korist za nas?
Naše firme da grade, to je korist, ali ko njima da veruje za kvalitet i rokove.

Aca

pre 4 godine

Pa mislim da su Kinezi poceli da primenjuju zapadna pravila. Zapad na sve nacine sabotira jeftine Kineske proizvode uz izgovor dampinskih cena. Setimo se da su zapadne zemlje upozorile Srbjju za previse "kineskih ulaganja", zar to nije nelojalna konkurencija. Politickim uticajem sabotirati Kineska ulaganja kako bi zapadne zemlje to preuzele za sicu. E sad je problem sto Kina zeli da ulaze ali da izvodjaci budu kineske firme, sta je tu cudno? Ne secam se da su nekoga oruzjem primoravali. To je ako hoces hoces ako neces nemoj. Zapadne hijene su se setile stotine milijardi koliko ce to da kosta. Vrlo dobro znamo da su donacije u npr kompjutere koje su davale EU zemlje imale uslov da je proizvodjac iz EU. Pa zar to nije isto. EU ce propasti ali ne zbog drugih vec zbog svojih dvostrukih standarda

mozaks

pre 4 godine

mozda i jeste tako,onda bi firme EU i banke.koje se bave tim polsovima,trebalo da daju povoljnije uslove za rad i kamatu na kredite kao konkurencija

Garavi

pre 4 godine

Ah, sto bi rekli navijaci: "Pocelo je, pocelo!" Kad krenu da presusuju slavine, odmah se, kao onaj kadija u narodnoj prici, hvataju za "citap".
Nema vise "kadija ti privatizuje firmu, kadija ti je privatizacioni savetnik". Ne znam ni hoce li uspeti da ovog puta blokiraju gasovod preko Srbije; onaj Janez Kopac se ziv ukopa trazeci nacin da opljuje Srbiju; kaze: "gasovod se gradi TAJNO???!!!" Da nije zalosno, i da tu Evropu ne znamo jos iz 90-tih, bilo bi smesno...
Tri mosta u NS (Ok, jedan pontonski) su posle bombardovanja zavrsena u kratkom roku, pod Mrkonjicevim nadzorom, a onda su "nasi prijatelji" preuzeli stvar; morali smo da ih ucenjujemo za most Slobode, a tek prosle godine je zavrsen novi Zezeljev most. To je samo jedan primer.
Ko je ikad cuo za EPC Contracting, znao bi da je upravo to ono sto Kinezi rade. Sve donose sa sobom, dodju, izgrade i odu.
Jedan moj prijatelj, Alzirac, kaze da mu se bas to sto odu kad je sve gotovo jako svidja kod Kineza. Za razliku od njih, Francuzi i drugi Evropljani nikako da vec jednom sjasu s grbace nas "jadnih i nerazvijenih". Mozda se boje da bismmo se mogli razviti bez njihove pomoci?

dzoni london

pre 4 godine

Pitajte tog "strucnjaka" kako onda isti model izgradnje mosta postoji i unutar same EU? Peljeski most u Hrvatskoj (EU) gradi ista kineska firma pod istim uslovima. Moj most - ja finansiram a ne Brisel. Dosta vise ovakvih "eksperata" iz Srednjeg veka.

Ivan ZG

pre 4 godine

Koji ste vi licemjeri.
Kada vam EU daje novce BESPOVRATNO dakle bez obaveze vraćanja onda vam odgovaraju, a kada traži EU transparentnost u dodjeli poslova od Kine onda ste protiv EU. Pa koliko vam je Kina poklonila para? Koliko? Ne čujem? Ah da, ništa. Kako kinezi grade most u EU financiran novcima te iste EU, a ne može obrnuto. Izgleda da Tramp ima pravo što im zavrće ruku jer inače ne igraju pošteno. izgleda da će EU morat primjenit isti princip.

sjaši kurta da uzjaši murta

pre 4 godine

"Taj sistem – kineski novac ide samo kineskim firmama – sada upada u oči i Briselu. "


A da pitamo Brisel jel' im upada u oči da Srbija od zapada dobija kredite samo pod uslovom "privrednog restruktuiranja" (rasprodaje imovine i resursa) i subvencijom stranih "investitora"...oni nama pozajme pare (pod kamatu) mi te pare njima vratimo kroz "subvencije" a zauzvrat mi dobijemo posao i dugove dok oni besplatnu radnu snagu, sirovine, čist profit (jer ne plaćaju dažbine).

C i n i k

pre 4 godine

Most u hr kod Peljesca, za koji je pare dala EU, grade kinezi, zato ostaje nejasno, u cemu je problem kad nas most placamo mi, a ne gradjani EU?
Mu smo prosto zakasnili u svemy,nismo u Eu nismo u Nato,nas je razvoj limitiran jer ne dobijamo pare iz Eu kao okolne zemlje,u toj situaciji ja msm da je opravdano dati posao kinezima koji bi gradili ovde,jer ponavljam, u hr se parama EU gradjana gradi most a grade ga kinezi..prema tome,malo je nerealan Kovacevic.

bukule

pre 4 godine

Ne navijam ni za jedne ni za druge ali kada Evropljani i usa valjaju robu zaradjuju nenormalno to je ok a kada je neko drugi kao Kina Rusija i slicno onda je problem. Uvek i uvek dvostruki arsini. Zamislite da huawei nema zabranu u usa koliko bi prodao telefona tamo a kada oni prodaju aple sve je ok.

Aca

pre 4 godine

Pa mislim da su Kinezi poceli da primenjuju zapadna pravila. Zapad na sve nacine sabotira jeftine Kineske proizvode uz izgovor dampinskih cena. Setimo se da su zapadne zemlje upozorile Srbjju za previse "kineskih ulaganja", zar to nije nelojalna konkurencija. Politickim uticajem sabotirati Kineska ulaganja kako bi zapadne zemlje to preuzele za sicu. E sad je problem sto Kina zeli da ulaze ali da izvodjaci budu kineske firme, sta je tu cudno? Ne secam se da su nekoga oruzjem primoravali. To je ako hoces hoces ako neces nemoj. Zapadne hijene su se setile stotine milijardi koliko ce to da kosta. Vrlo dobro znamo da su donacije u npr kompjutere koje su davale EU zemlje imale uslov da je proizvodjac iz EU. Pa zar to nije isto. EU ce propasti ali ne zbog drugih vec zbog svojih dvostrukih standarda

Darko

pre 4 godine

Pa u Srbiji su svi tenderi takvi. Šta se prave neuki. Pa ko još veruje u regularan tender? Pa oni svuda u svetu postoje da bi se nameštalo. Ko još veruje u pravo i pravdu? Ljudi, pa gde vi živite?

goranh

pre 4 godine

"Dobar primer je kineski kredit za izgradnju mosta između Borče i Zemuna. Imamo obavezu da vratimo kamatu za koju nas nadležni uveravaju da nije velika, ali šta smo mi u stvari uradili kada Kinezi sami grade most? Mi smo praktično uvezli most iz Kine!"

Na prvi pogled izgleda mudra rečenica koja kaže da smo mi tu nešto zeznuti. Kao uvezli smo most iz Kine. Glupost: most ne može da se uveze, a i da može nismo imali para za to i morali bi opet da uzmemo kredit i to verovatno neki sa nepovoljnijim uslovima nego ovaj kineski, i šta bi sa mostom, postavio bi se sam ili bi to naši radnici (kojih nema) uradili za džabe. Kinezi to rade neuporedivo povoljnije nego drugi, normalno zaradiće, nisu ludi da rade za džabe. Al u bilo kojoj matematici oko izgradnje mosta za nas je ovo najpovoljnije, a valjda je to najvažnije. E sad što se neki evropljani sikiraju zbog kineske ekspanzije pa to je njihova briga, nek ponude jeftiniji kredit i povoljnije cene izgradnje mosta i nema problema praviće nam oni mostove.

žali se lopov na pljačku

pre 4 godine

A kako ono beše izgledaju ugovaračke procedure u G6 ili G7. Negde je to netransparetnost, a negde efikasnost. KO je lud da podiže troškove tenderima i da se glavi po sudovima i da onda mulja kroz administrativne sudove, to je za sirotinju, okupirane i slabe. Jaki to rade kao G6.

mile

pre 4 godine

Hehe a znaci ceo problem je sto ne zaradjuju evropske firme? Pa eno u Hrvatskoj za onaj bio regularan tender, eu finansira, i opet kinezi pobedili. Lici na kupovinu Smederevske zelezare, kada su kinezima nudjene iste u Engleskoj i Ceskoj ili Poljskoj. Nakon kupovine nase krecu pritisci i ultimatumi iz EU. Naravno da neko ko ponudi male kamate na kredit ima i uslov uz to. Nase firme u svakom slucaju nisu pobedile ni na jednom jedinom tenderu vec su eventualno podizvodjaci. A ako cemo vec da biramo izmedju stranih firmi onda cemo naravno izabrati onu sa povoljnojim uslovima. Zanimljivo je da se niko ne buni na gradnju autoputa u CG vec jedino i iskljucivo po Srbiji

dzoni london

pre 4 godine

Pitajte tog "strucnjaka" kako onda isti model izgradnje mosta postoji i unutar same EU? Peljeski most u Hrvatskoj (EU) gradi ista kineska firma pod istim uslovima. Moj most - ja finansiram a ne Brisel. Dosta vise ovakvih "eksperata" iz Srednjeg veka.

@Laki

pre 4 godine

Pa šta bi gospoda htela, da Kinezi daju pare, oni da grade, a mi da vraćamo kredit. Koja je tu korist za nas?
Naše firme da grade, to je korist, ali ko njima da veruje za kvalitet i rokove.

Prodali kinezi EU njihov lek!

pre 4 godine

Kad je EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) namestala poslove Alpini i Strabagu u Srbiji (npr Most na Adi), gde domacim firmama nije dozvoljeno da 'nose' projekat jer nisu imale bankarske garancije, tada se Trgovacka komora EU nije bunila!! Nisu ni kinezi. Oni su pekli zanat, a Srbija uvozila puteve i mostove iz EU na kredit.
Sve se lukavo maskiralo cinjenicom da je EBRD prihvatala samo bankarske garancije su davale neke EU banke. Koja ce to EU banka srpskoj firmi dati garanciju za projekat?! Dace nemacka banka nemackoj firmi, francuska francuskoj itd itd..
E pa sad draga EU gutaj svoj lek!

Petar

pre 4 godine

A to je problem sad, a kad EU spreci juzni tok npr ili napravi koji god drugi projekat na svoju vodu onda nema ogrozavanja. Samo kad si sam ugrozen onda je nepravda, inace sve se moze

Neko iz mase

pre 4 godine

Evropa je počela da se malo gubi. Odakle im ideja da bi kineska vlada trebalo da plati evropskim kompanijama da grade u Srbiji recimo. Uvek mogu oni da pošalju svoje firme da grade neki od infrastrukturnih projekata sa normalnom kamatom. To je valjda to tržište koga su im puna usta.

pera kojot

pre 4 godine

jel ovde stvarno neko misli da smo svi kolektivno izvrsili lobotomiju???
Kredite daje KINA, a ne Svetska Banka, Evropska banka ili tako neko...ako KINA daje pare Kina i odredjuje kome i pod kojim uslovima...kome se ne svidja moze slobodno da da odbije, i uzme te neke druge pare pod sigurno "povoljnijim" uslovima...mislim da je Rumunija jos bolji primer i od nas sta se desava kad dodju pare koje moze da dobije onaj ko da "najbolju ponudu"...njihovi famozni projekti sa potpuno povucenim sredstvima za izgradnju auto-puta bez izgradjenog metra tog istog auto-puta...izvrtite malo film unazad - ko je dobijao poslove za obnovu energetskog sektora kod nas posle promena 2000tih...kineske firme?...ruske firme?...sta Rusi nisu znali da obnove nase +30 godina stare blokove u Obrenovac A termoelektrani???...NE, te njemacke pare je dobila njemacka firma, a onda je za podizvodjaca uzela Poljake, i za neke najgore poslove neke nase domace firmice - bilo je slovima i brojkom do 5 nemaca koji su bili nadzor na top nivou - znam pouzdano (ucestvovao u poslu) za kompletnu obnovu bloka 5 u Tent A, u 2002 godini.
Dakle, kajmak NJEMACKIH para je pokupila NJEMACKA firma koja uopste nije izvodila posao.
ajde manite se vise ovog ispiranja mozga

kraja

pre 4 godine

"Ali, evropskim firmama je jako teško da u njemu učestvuju."

...kako mi ih je zao...
...ali mi nismo zaboravili da od 2000-te gledamo samo alpinu-por, pa alpinu samo, pa strabag u srbiji, dok su nase firme propadale jedna za drugom...
...nije mi u secanju da se evropa bunila tada...

Garavi

pre 4 godine

Ah, sto bi rekli navijaci: "Pocelo je, pocelo!" Kad krenu da presusuju slavine, odmah se, kao onaj kadija u narodnoj prici, hvataju za "citap".
Nema vise "kadija ti privatizuje firmu, kadija ti je privatizacioni savetnik". Ne znam ni hoce li uspeti da ovog puta blokiraju gasovod preko Srbije; onaj Janez Kopac se ziv ukopa trazeci nacin da opljuje Srbiju; kaze: "gasovod se gradi TAJNO???!!!" Da nije zalosno, i da tu Evropu ne znamo jos iz 90-tih, bilo bi smesno...
Tri mosta u NS (Ok, jedan pontonski) su posle bombardovanja zavrsena u kratkom roku, pod Mrkonjicevim nadzorom, a onda su "nasi prijatelji" preuzeli stvar; morali smo da ih ucenjujemo za most Slobode, a tek prosle godine je zavrsen novi Zezeljev most. To je samo jedan primer.
Ko je ikad cuo za EPC Contracting, znao bi da je upravo to ono sto Kinezi rade. Sve donose sa sobom, dodju, izgrade i odu.
Jedan moj prijatelj, Alzirac, kaze da mu se bas to sto odu kad je sve gotovo jako svidja kod Kineza. Za razliku od njih, Francuzi i drugi Evropljani nikako da vec jednom sjasu s grbace nas "jadnih i nerazvijenih". Mozda se boje da bismmo se mogli razviti bez njihove pomoci?

mozaks

pre 4 godine

mozda i jeste tako,onda bi firme EU i banke.koje se bave tim polsovima,trebalo da daju povoljnije uslove za rad i kamatu na kredite kao konkurencija

Rob Sinji

pre 4 godine

A jel mogu Kinezi da učestvuju na tenderima za autoban u Nemačkoj ? I zašto u Americi na državnim tenderima mogu da učestvuju samo domaći proizvodjači ?

superhik

pre 4 godine

nisam znao da je obavezno da firme iz EU profitiraju kad Kinezi ulažu novac. Još nismo na tom nivou razvoja da nam to bude jasno i normalno, zato valjda i nismo u toj EU.

Milan

pre 4 godine

Uvek mogu da ponude još povoljnije kredite za koje mogu da konkurišu samo njihove firme.
Koliko znam i tenderi za poslove koji se finansiraju evropskim kreditima su tako namešteni da naše firme nisu mogle da učestvuju.

Ipos

pre 4 godine

Da malo obrnemo ugao, koliko kineskih firmi je radilo na projektima koje finansira EU? Dobro, da, jedna, onaj most u Hrvatskoj. Koja zbog toga trpi sad zestoke kritike iz te iste EU.

dimandi

pre 4 godine

Баш чудно, неуобичајено и крајње непознато на западу! Кинези су само преписали (ископирали) западни систем кредитирања и давања послова својим фирмама..

Svašta

pre 4 godine

Što se žali EU? Pa oni rade to isto! Za projekte koje sprovodi EU uslov je da ih izvode firme iz EU. Sad im odjednom takva pravila ne odgovaraju...