1. I dalje se ovde priča paušalno. NBS jeste ove godine kupila puno više evra nego što je prodala ali nam devizne rezerve nisu porasle za tih 2,5 milijardi evra. Dakle taj novac nije isključen iz prometa jer je sa njim Srbija vraćala razne kredite koji dospevaju na otplatu. U suprotnom bi država kupovala te evre. Kada je kurs duže vreme stabilan na površinu isplivavaju oni koji bolje rade, a kada jako osciluje isplivavaju oni koji bolje mešetare. Oni koji kradu su u svakoj varijanti tu ne brinite.
  (Vlada, 11. decembar 2019 09:25)

  # Link komentara

 2. @Miki Da banka nije intervenisala od pocetka godine dinar bi bio jaci sigurno, npr 110 din/eur. Jer banka kupuje evro (time smanjuje njegov opticaj u Srbiji i cini ga “redjom pojavom”) i prodaje tj plasira (bukvalno stampa) dinar (povecavajuci opticaj dinara na trzistu sto ga cini “masovnijom pojavom”). Kada nesto danas postoji vise nego juce znaci da je danas to manje vredno pa se tako dinar vestacki slabi (realna vrednost mu ne bi bila 150 dinara vec npr 110 da nije bilo intervencija). Rezultat mozemo laicki da protumacimo ovako: narodna banka je istampala dinare i naplatila tu stampu 2M+ evra ove godine. Naravno za sve to mora da postoji pokrice u privredi i ekonomiji zemlje (ili su oni presli igricu ako su prevarili pravila trzista i prikazuju neke lazne statisticke podatke). Ovo je generalno gledano dobra stvar za nacionalnu ekonomiju, ali da li mi obicni gradjani to vidimo - skroz drugo pitanje.
  P.S. Nisam ni ja strucnjak za ekonomiju, mozda sam neki termin pogresno upotrebio u komentaru.
  (Daj leba, 10. decembar 2019 01:20)

  # Link komentara

 3. (miki, 09. decembar 2019 20:51)

  1. Zato što mnogo više uvozimo, npr. po toj racunici gorivo bi trebalo da košta 200 dinara.
  2. Teli bi mi no evropa treba da nam da.
   (poso, 10. decembar 2019 00:54)

  # Link komentara

 4. Sa'ce gastarbajteri da dodju, pa će dinar da ojača, a od Nove godine, Jovo-nanovo
   (Gornje Međurovo, 9. decembar 2019 23:26)

  # Link komentara

 5. @Vlad Rad Ok, kapiram sad. Sad mi je malo jasnije zasto nam uvoze albanski luk, a mozgovi se odlivaju. Jeftinije je glasacu prodati jeftin lukac, nego se plasiti pametne konkurencije u buducnosti. A za minuse su mozda mislili da sam ironican, pa zato. A nisam, zaista, vec stvarno ne znam mnogo o ekonomiji.
  (miki, 9. decembar 2019 22:40)

  # Link komentara

 6. @miki
  u tekstu se kaze da je kupila 2.5 milijarde eura vise nego sto je prodala
  meni to govori da se vestacki odrzava slab dinar
  jer da je tih 2.5 milijarde eura vise u opticaju, euro bi vrede manje
  poslednjih 5 -6 godina drzava je kupila 10tak milijardi eura nego sto je prodala, da je sav taj euro u opticaju, dinar bi bio ispod 70-80....
  (aleksa, 9. decembar 2019 22:16)

  # Link komentara

 7. Miki, postavio si mozda i ključno pitanje. A odgovor je da se to radi zbog uvoznickog lobija koji nazalost drma Srbijom.
  Da je Evro npr 130 din, izvoznici bi mnogo bolje prolazili.
  Sa druge strane to bi smanjilo uvoz i umnogome pomoglo našoj privredi.

  Al pomenutom lobiju to ne odgovara iz lovnih interesa i zato je evro na nerealno niskom nivou, a privreda tone.

  A znanje ljudi o ekonomiji se pokazuje sto si dobio samo negativne glasove, nijedan pozitivan.
   (Vlad Rad, 9. decembar 2019 21:46)

  # Link komentara

 8. Ja sam duduk za ekonomiju, ali me zanimaju 2 stvari. Prva, zasto se vestacki odrzava jak dinar, kada bi izvoznicima bilo bolje da je dinar realan, tj oko 150 rsd za eur i drugo, zasto se ne uvede evro, umesto da se bakcemo kupovinom/prodajom deviza, kad se ionako sve placa u evrima?
  (miki, 9. decembar 2019 20:51)

  # Link komentara