Petak, 22.11.2019.

08:30

Nema ko da sedne za volan: Srbiji nedostaje 8.000 šofera

Srpskim preduzećima nedostaje najmanje 2.000 vozača autobusa i još oko 6.000 kamiondžija, procenjuju udruženja prevoznika.

Izvor: Veèernje novosti

Nema ko da sedne za volan: Srbiji nedostaje 8.000 šofera IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Deki

pre 4 godine

Niko ne spominje da vam bar sav puta na dan neko psuje mater dovoljno glasno da svi znaju da ste ga čuli. A vasa majka neće da čuje to je udarac na vas ponos. Psiholog na obuci savetuje da se pravimo da nismo čuli. Mučno je to.

Rile

pre 4 godine

Vozim po celoj Evropi za kompaniju iz Slovenije. Minum zarada mesečno 1800 evra. Ko je lud da vozi za neku siću u Srbiji neka vozi...

nemanja

pre 4 godine

@bhhnh

Samo zamisli kakve su tek gazde u Srbiji ako su takvi u USA. Kao nema ovde vozača. Zapravo ima ih ko blata. Ali nece niko da stavlja glavu u torbu, da te ponizava i to sve za crkavicu koja kasni. Za djavola se slazem - barem je posteniji

Nekad LASTA BEOGRAD DANAS KAMION NEMACKA

pre 4 godine

Pripremaju inicijativu da se, pod određenim uslovima, snizi granica za dobijanje vozačke dozvole za "D" kategoriju, a to će biti jedna od tema izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja, pišu "Večernje novosti".

Izguraće to lobi plus političari. Sa ovakvim autobusima se bore i vozači sa 20 godina iskustva. Radi se po 10-12h pauze ne postoje. Ni jedan zakon se ne poštuje ali daj mlade i neiskusne ali željne da rade, neka ginu sa sve putnicima. Deco da znate, ništa što str učili u školi i što je zakon se ne poštuje. Minimalno propisane pauze su najveći problem. Nema odmora da jedes kao čovek ili odeš do wc. A koliko nedostatak minimalno propisanog odmora utiče na vozača pitajte one koji pišu zakone.

Bhhbh

pre 4 godine

Bokje da radite za crnog djavola nego za naseg coveka,pricam iz iskustva,ovde u USA,nas vladnik kompanije naprqvio mi je pakao od zivota,zavrsio sam novcano i psihicku unisten,ako dolazite u usa,da vozite kamion,nemojte slucajno sa nasim da se petljate,nrmojte da prodjete kao ja.Pozdrav

miloš

pre 4 godine

Nije problem dobijanje dozvole i sto treba sniziti granicu za istu već novac. Ako treba da se stavlja glava u torbu svakog dana onda verujem da bi većina to uradila za veći novac i po boljim putevima u inostranstvu nego ovde.

tempus fugit

pre 4 godine

radio sam sam kao vozac kod nas i u inostranstvu. kod nas samo stres, stres i stres na putu, ali kada predjete madjarsku granicu onda je milina. a kad sam vozio po beogradu ja sam osedeo sa 25 godina! a vozio sam samo godinu dana!!! danas da mi daju 5000e ja ne bih vozio po srbiji!

doktor-beznadja

pre 4 godine

Naravno da fali. I tek ce da fali. I shofera, i zavarivaca i doktora i umetnika... Ostace samo stranacki poslushnici, botovi i penzioneri. Kasno ste se setili drugovi, kako ste sejali tako sada zhanjete.

Tek onako usput...

pre 4 godine

Ima ko da sedne za volan ali za dobru platu naravno. Samo sto u ovoj drzavi treba izdržavati punooo parazita pa zato nema novca za onr koji zaista rade poslove. Pamrtnom dovoljno.

to je zato sto...

pre 4 godine

Kada mlada osoba u drustvu kaze da hoce da vozi kamion autobus da se time bavi u zivotu ili ne bitno neki drugi zanat stolar,bravar.. itd... ispadnes budaletina ne edukovana jer ne ides na fax na visu i neradis te lepe poslove i blejis jos par godina na racun roditelja e onda nisi IN, ne uklapas se u zdrav razum prosecne mlade osobe. Pe eto vam brate mili sad 100000 ne zaposlenih sa visom faxom sve menadzer do menadzera a da ga pitas tsblicu mnozenja ne bi znali neki pa eto sad lepo idite peske kad nema sofera..

Dzo

pre 4 godine

Fali 6000 robova koji će da rade na % umesto xa imaju dnevnice i platu kao ljudi,nego ovako daju vam 10,12% i pošalju vas na put i nije briga niti poslodavca,niti dispicira da li će da cekate na granicama i carinama 4-5 dana svake ture.Bice 20000 manje ako drzava ne vrati vozacima dostojanstvo koje zasluzuju svojim krvavim radom

Mladen

pre 4 godine

Dignite plate, uvedite toalete na okretnicama.

Vozači imaju bedne plate, a dobijaju samo demotivacije:
Kada kasne (pa voze nebezbedno)
Kada imaju veću potrošnju (jer žure ili voze pod klimom)
Kada im uhvate švercera (van Beograda je kontrola na vozaču)

Autobusi su stari, neispravni i često pretovareni.

Tri papucice, dvosmerni volan a i cak pet brzina !

pre 4 godine

Citava ova zalopojka o nedostatku sofera, bivsih kocijasa, uklapa se u teoriju o Nemcima, jeftinoj radnoj snazi u Srbiji, i ugovorima o prijemu migranata.

Boki

pre 4 godine

Vozaca nedostaje i resavate sve a nikako da povecate ljudima plate, iz Gsp.a masovno odose u Nemacku, koliko cujem kao povecali im plate ali rade neki drugi koeficijent, obracun i slicne stvari pa plata jos manja nego pre.
Isto i sa privatnim firmama, pre par godina kod moje kuce se radio veci objekat i staje betonjerka ogromna, novi kamion, sav sija, skup. Pricao malo sa vozacem kaze rade mnogo bas mnogo a plata tad cini mi se da rece 400€, kamion koji je vozio 300 000€, sad recite sad jeli to normalno. Pa on njemu cuva i vozi 300 000€ za bedne pare, jedna guma kao 5 njegovih plata???
Zato neka idu ljudi, neka se spasavaju ko moze od ovoga, nepravde, drzavnih uhleba, botova, derikoza. Srecno

Zdenko Silic

pre 4 godine

Znam da je sve napredno sada u Srbiji, mada ima nas koji nismo zadojeni idolopoklonizmom i poltronizmom, ali kakve vi predloge dajete za rešavanje problema, pa to je za neverovati. Kakvo skidanje granice za vožnju autobusa i kakvi bakrači. Rešenje je toliko jednostavno da ispadaju oči. Ali što bi vlast dozvolila da srpski radnik bude zadovoljan kad, je vlast postavljena po meri zapadnih sila. Zadatak je dobila i izvršava ga sa takvim apetitom, da bi i gladan čopor vukova pozavideo. Paraziti iz Skupštine koji nikada nisu radili častan posao, da nateraju poslodavce da plaćaju radnike pošteno a ne da ovi budu robovi. Primer: šofer autobusa u kikindskom Autoprevozu, ima celih 30 hiljada dinara platu. Da je duplo od toga malo je. Hoćete vozače, platite ih, imaćete ih.

reciklaza i motanje kablova

pre 4 godine

Ucenici koji zavrse tri godine saobracajne skole za smer vozac teretnog vozila,dobijaju PROBNU VOZACKU DOZVOLU "B" kategorije! Posle godinu dana dobijaju "c"! apsurd ali je tako. Ovde vidim da je predlog da pocetnik vozi autobus BEZ putnika,uz prisustvo iskusnijeg vozaca! gde ide autobus bez putnika?? Ide po krugu firme, ide u servis,ide na mesto prikupljanja putnika,na bazdarenje tahografa,na tehnicki pregled....koja je svrha da ide jos jedan vozac??? Da li taj vozac mozda ima duple komande u autobusu pa ce da reaguje?? nema! Moze samo savetodavno da bude od koristi.
Evo vam predlog: ( da se u startu razumemo---nisu svi koji zavrse srednju skolu za vozaca--sposobni i zaintetesovani da to i budu!!) skolovanje za vozaca napravite da bude cetvorogodisnje! ubttrcoj godini neka polazu za "B" kategoriju. i pocinje da im traje probna vozacka. u cetvrtoj da polazu za "C" i "CE". tada vec imaju 18 godina a neki i 19.
polaganje za "D" kategoriju omoguciti onom koji je napunio 21 godinu,imao minimum dve godine upravljnja vozil "C"-- "CE",i nije napravio prekrsaje u tom periodu.....siroka je tema mogao bih pisati celu knjigu..

boki

pre 4 godine

Mora da se ima iskustvo da bi neko vozio autobus, nekada je to bilo 5 godina pa smanjeno na 2. Ovaj predlog da neko godinu dana vozi prazan autobus u pratnji starijeg vozaca je nevidjena glupost. Ko ce da snosi troskove vozikanja autobusa tamo vamo i 2 plate.
Resenje je povecajte plate vozaca na bar 1000e i nema problema. Sad neko treba da menja zakon da bi vi i dalje imali istu zaradu. Sa 1000e mnogi nece ici nigde, toliko ima ostane i preko.

Dejan

pre 4 godine

Ma da, smanjiti sa 24 godina za vozace autobusa... Onda ce neki balavac da vozi pun autobus putnika a onda se cudimo kada se ne pogleda preko pruznog prelaza i voz prepolovi autobus, ili se sleti sa puta...

Vladimir

pre 4 godine

Ima,ima vozaca.... Povecajte plate malo....Mada ja mislim da nije toliko plata problem,koliko odnos vlasnika,direktora tih firmi prema ljudima.

Građanin X

pre 4 godine

Težak posao sa mnogo odricanja i rizika na putu a u Srbiji i dalje loše plaćen. Provedeš u kabini 2×1.5 m2 25 dana za oko 1000 eura, na putu potrošiš pola.

billy_the_cat

pre 4 godine

U Frankfurtu je upravo u jeku štrajk vozača autobusa, gužva je svaki dan. Uslovi su sa 13.50€ satnica da se digne na 16.75€, da se poveća godišnji ne znam koliko tačno, da se plati više pauza. Šta Srbistan može od ovoga da ponudi ljudima da ne idu vani?

Јабучило

pre 4 godine

Није без разлога уведена та граница. Осим искуства за воланом подразумева и извесну зрелост. Ипак је возач аутобуса одговоран за 50 људи, у градском превозу и за преко 100. Боље би би било да им повећају плате. Или "шта ћеш, то је тржиште" важи само по леђима радника?

Prota

pre 4 godine

Srbiji fale vozači, lekari, sestre, inzinjeri... Odlaze i odlazice dokle god se ne uspostavi sistem protiv korupcije koji dolazi od vrha ove države. Krupcija, mito, provizije će nestati kada bude postojala volja celog drustva da živi u skladu sa pravilima, zakonima, itd..
Medjutim čini mi se da je volja većine da se kreće u mutnom, da sami podmitite kada treba neka usluga, izbegne kazna...
Sve dok je tako neće biti napretka ovde.

Drmr

pre 4 godine

Imam ideju:

-povecajte postojecim vozacima radno vreme i to zakonski, naravno

-spustite im cenu rada da moraju vise da rade

-spustite starosnu granicu za profesionalne vozace na 17 da moraju da voze ovde a ne mogu nigde drugde

Nema na cemu, javite mi kada mi urucujete nagradu za ekonomiju.

strelac69

pre 4 godine

Da, "nedostaje", a hoce drzava da ih ponizava sa 30-35.000 dinara, dok invalid Dana ima 8.000 EVRA za jedno ili nijedno prisustvo u tzv "nadzornom odboru NISa", ili priucena bankarka - guvernerka, dezerter ministar...
Nedostaje - dokaz da nam dobro, nikad bolje u zadnjih 800 godima...
Mediji, vratite se moralu: drzava je u nikad gorem stanju.

super slavko

pre 4 godine

Evo ne znam koji put se ponavljam na istu temu (nebitno na profesiju). Sve mere koje se preuzimaju su zakasnele. Mi kao društvo kasnimo i kaskamo a svet je u galopu. Pre 2-3 godine kada su vozači imali plate 40-tak hiljada, tada im je trebalo podići plate na 100 hiljada, sada je kasno, jer sada mogu da biraju između 70 hiljada koje im nude javna preduzeća ili da odu u EU i da dobije 2000 eura i više. KASNITE gospodo, nisu više dovoljne priče o patriotizmu i obećanje garsonjere da mladi ostanu. Mora nešto da se učini drasticno i to odmah, .....ukidanje svih drzavnih preduzeća, smanjenje nameta na plate ali 50% i više, smanjenje poreza na nekretnine i svih držanih taksi i nameta za 50%, smanjenje PDV na 15%. Potpuno ukidanje poreza na sve dečije potrepštine (pelene, kolica, hranu) itd.... smanjenje drzavnog aparata za 50% ( ali ne službenika nižeg ranga) već raznih referenata i savetnika i pomoćnika. Smanjenje odbornika po opštinama i poslanika po pokrajinama i republici. TO MORA SVE DA SE URADI U ROKU GODINU DANA ILI JE KASNO GOSPODO...................

Nikola

pre 4 godine

Ne fale vozaci nego fale plate. Radio sam u drzavnoj firmi kao vozac, napustio sam i otisao preko da radim, nakon par meseci sam se vratio u Srbiju iz privatnih razloga. Sada radim totalno drugi posao, jer nece niko da plati vozaca kako treba. Neka voze sami.

zeka

pre 4 godine

Pocnite da placate vise i nece ljudi odlaziti u inostranstvo... Moj kolega ima teoremu da bez 6000 danas ne seda za volan i nema problema da nadje posao...

Slobodan

pre 4 godine

Suprugu lekara odbili u mestu zivljenja za premestaj nego radi u selu 110km udaljenom. Uglavnom polozila B2, krece u Nemacku pa svratila iz fore kod direktora Doma zdravlja opet, a on joj kaze da bude uporna i strpljiva i bice sigurno za godinu dana a ceka premestaj vec dve godine. Pisem ovo da bi shvatili da ce nam faliti svega, fali ce nam komsiju da vidimo a kamoli nekih zanimanja.

objektivno

pre 4 godine

Ni jedne jedine reci o PRAVOM PROBLEMU ! Umesto sto svi rizikujemo sa vozacima bez iskustva kojima se snižava starosna granica uzimanja dozvole , nadležni bi trebalo da se pozabave platama vozača i začas bi se našli kandidati koji bi popunili svako radno mesto u tom sektoru ! Šta rade sindikati ??? Pitanje je dostojanstvenih - kažem - DOSTOJANSTVENIH plata za stresan i odgovoran posao . Pocnimo da nazivamo stvari njihovim pravim imenom !

strelac69

pre 4 godine

Da, "nedostaje", a hoce drzava da ih ponizava sa 30-35.000 dinara, dok invalid Dana ima 8.000 EVRA za jedno ili nijedno prisustvo u tzv "nadzornom odboru NISa", ili priucena bankarka - guvernerka, dezerter ministar...
Nedostaje - dokaz da nam dobro, nikad bolje u zadnjih 800 godima...
Mediji, vratite se moralu: drzava je u nikad gorem stanju.

Slobodan

pre 4 godine

Suprugu lekara odbili u mestu zivljenja za premestaj nego radi u selu 110km udaljenom. Uglavnom polozila B2, krece u Nemacku pa svratila iz fore kod direktora Doma zdravlja opet, a on joj kaze da bude uporna i strpljiva i bice sigurno za godinu dana a ceka premestaj vec dve godine. Pisem ovo da bi shvatili da ce nam faliti svega, fali ce nam komsiju da vidimo a kamoli nekih zanimanja.

billy_the_cat

pre 4 godine

U Frankfurtu je upravo u jeku štrajk vozača autobusa, gužva je svaki dan. Uslovi su sa 13.50€ satnica da se digne na 16.75€, da se poveća godišnji ne znam koliko tačno, da se plati više pauza. Šta Srbistan može od ovoga da ponudi ljudima da ne idu vani?

Drmr

pre 4 godine

Imam ideju:

-povecajte postojecim vozacima radno vreme i to zakonski, naravno

-spustite im cenu rada da moraju vise da rade

-spustite starosnu granicu za profesionalne vozace na 17 da moraju da voze ovde a ne mogu nigde drugde

Nema na cemu, javite mi kada mi urucujete nagradu za ekonomiju.

doktor-beznadja

pre 4 godine

Naravno da fali. I tek ce da fali. I shofera, i zavarivaca i doktora i umetnika... Ostace samo stranacki poslushnici, botovi i penzioneri. Kasno ste se setili drugovi, kako ste sejali tako sada zhanjete.

Јабучило

pre 4 godine

Није без разлога уведена та граница. Осим искуства за воланом подразумева и извесну зрелост. Ипак је возач аутобуса одговоран за 50 људи, у градском превозу и за преко 100. Боље би би било да им повећају плате. Или "шта ћеш, то је тржиште" важи само по леђима радника?

Bhhbh

pre 4 godine

Bokje da radite za crnog djavola nego za naseg coveka,pricam iz iskustva,ovde u USA,nas vladnik kompanije naprqvio mi je pakao od zivota,zavrsio sam novcano i psihicku unisten,ako dolazite u usa,da vozite kamion,nemojte slucajno sa nasim da se petljate,nrmojte da prodjete kao ja.Pozdrav

Boki

pre 4 godine

Vozaca nedostaje i resavate sve a nikako da povecate ljudima plate, iz Gsp.a masovno odose u Nemacku, koliko cujem kao povecali im plate ali rade neki drugi koeficijent, obracun i slicne stvari pa plata jos manja nego pre.
Isto i sa privatnim firmama, pre par godina kod moje kuce se radio veci objekat i staje betonjerka ogromna, novi kamion, sav sija, skup. Pricao malo sa vozacem kaze rade mnogo bas mnogo a plata tad cini mi se da rece 400€, kamion koji je vozio 300 000€, sad recite sad jeli to normalno. Pa on njemu cuva i vozi 300 000€ za bedne pare, jedna guma kao 5 njegovih plata???
Zato neka idu ljudi, neka se spasavaju ko moze od ovoga, nepravde, drzavnih uhleba, botova, derikoza. Srecno

to je zato sto...

pre 4 godine

Kada mlada osoba u drustvu kaze da hoce da vozi kamion autobus da se time bavi u zivotu ili ne bitno neki drugi zanat stolar,bravar.. itd... ispadnes budaletina ne edukovana jer ne ides na fax na visu i neradis te lepe poslove i blejis jos par godina na racun roditelja e onda nisi IN, ne uklapas se u zdrav razum prosecne mlade osobe. Pe eto vam brate mili sad 100000 ne zaposlenih sa visom faxom sve menadzer do menadzera a da ga pitas tsblicu mnozenja ne bi znali neki pa eto sad lepo idite peske kad nema sofera..

tempus fugit

pre 4 godine

radio sam sam kao vozac kod nas i u inostranstvu. kod nas samo stres, stres i stres na putu, ali kada predjete madjarsku granicu onda je milina. a kad sam vozio po beogradu ja sam osedeo sa 25 godina! a vozio sam samo godinu dana!!! danas da mi daju 5000e ja ne bih vozio po srbiji!

boki

pre 4 godine

Mora da se ima iskustvo da bi neko vozio autobus, nekada je to bilo 5 godina pa smanjeno na 2. Ovaj predlog da neko godinu dana vozi prazan autobus u pratnji starijeg vozaca je nevidjena glupost. Ko ce da snosi troskove vozikanja autobusa tamo vamo i 2 plate.
Resenje je povecajte plate vozaca na bar 1000e i nema problema. Sad neko treba da menja zakon da bi vi i dalje imali istu zaradu. Sa 1000e mnogi nece ici nigde, toliko ima ostane i preko.

miloš

pre 4 godine

Nije problem dobijanje dozvole i sto treba sniziti granicu za istu već novac. Ako treba da se stavlja glava u torbu svakog dana onda verujem da bi većina to uradila za veći novac i po boljim putevima u inostranstvu nego ovde.

super slavko

pre 4 godine

Evo ne znam koji put se ponavljam na istu temu (nebitno na profesiju). Sve mere koje se preuzimaju su zakasnele. Mi kao društvo kasnimo i kaskamo a svet je u galopu. Pre 2-3 godine kada su vozači imali plate 40-tak hiljada, tada im je trebalo podići plate na 100 hiljada, sada je kasno, jer sada mogu da biraju između 70 hiljada koje im nude javna preduzeća ili da odu u EU i da dobije 2000 eura i više. KASNITE gospodo, nisu više dovoljne priče o patriotizmu i obećanje garsonjere da mladi ostanu. Mora nešto da se učini drasticno i to odmah, .....ukidanje svih drzavnih preduzeća, smanjenje nameta na plate ali 50% i više, smanjenje poreza na nekretnine i svih držanih taksi i nameta za 50%, smanjenje PDV na 15%. Potpuno ukidanje poreza na sve dečije potrepštine (pelene, kolica, hranu) itd.... smanjenje drzavnog aparata za 50% ( ali ne službenika nižeg ranga) već raznih referenata i savetnika i pomoćnika. Smanjenje odbornika po opštinama i poslanika po pokrajinama i republici. TO MORA SVE DA SE URADI U ROKU GODINU DANA ILI JE KASNO GOSPODO...................

Građanin X

pre 4 godine

Težak posao sa mnogo odricanja i rizika na putu a u Srbiji i dalje loše plaćen. Provedeš u kabini 2×1.5 m2 25 dana za oko 1000 eura, na putu potrošiš pola.

Vladimir

pre 4 godine

Ima,ima vozaca.... Povecajte plate malo....Mada ja mislim da nije toliko plata problem,koliko odnos vlasnika,direktora tih firmi prema ljudima.

objektivno

pre 4 godine

Ni jedne jedine reci o PRAVOM PROBLEMU ! Umesto sto svi rizikujemo sa vozacima bez iskustva kojima se snižava starosna granica uzimanja dozvole , nadležni bi trebalo da se pozabave platama vozača i začas bi se našli kandidati koji bi popunili svako radno mesto u tom sektoru ! Šta rade sindikati ??? Pitanje je dostojanstvenih - kažem - DOSTOJANSTVENIH plata za stresan i odgovoran posao . Pocnimo da nazivamo stvari njihovim pravim imenom !

Nikola

pre 4 godine

Ne fale vozaci nego fale plate. Radio sam u drzavnoj firmi kao vozac, napustio sam i otisao preko da radim, nakon par meseci sam se vratio u Srbiju iz privatnih razloga. Sada radim totalno drugi posao, jer nece niko da plati vozaca kako treba. Neka voze sami.

zeka

pre 4 godine

Pocnite da placate vise i nece ljudi odlaziti u inostranstvo... Moj kolega ima teoremu da bez 6000 danas ne seda za volan i nema problema da nadje posao...

Zdenko Silic

pre 4 godine

Znam da je sve napredno sada u Srbiji, mada ima nas koji nismo zadojeni idolopoklonizmom i poltronizmom, ali kakve vi predloge dajete za rešavanje problema, pa to je za neverovati. Kakvo skidanje granice za vožnju autobusa i kakvi bakrači. Rešenje je toliko jednostavno da ispadaju oči. Ali što bi vlast dozvolila da srpski radnik bude zadovoljan kad, je vlast postavljena po meri zapadnih sila. Zadatak je dobila i izvršava ga sa takvim apetitom, da bi i gladan čopor vukova pozavideo. Paraziti iz Skupštine koji nikada nisu radili častan posao, da nateraju poslodavce da plaćaju radnike pošteno a ne da ovi budu robovi. Primer: šofer autobusa u kikindskom Autoprevozu, ima celih 30 hiljada dinara platu. Da je duplo od toga malo je. Hoćete vozače, platite ih, imaćete ih.

Dejan

pre 4 godine

Ma da, smanjiti sa 24 godina za vozace autobusa... Onda ce neki balavac da vozi pun autobus putnika a onda se cudimo kada se ne pogleda preko pruznog prelaza i voz prepolovi autobus, ili se sleti sa puta...

Tri papucice, dvosmerni volan a i cak pet brzina !

pre 4 godine

Citava ova zalopojka o nedostatku sofera, bivsih kocijasa, uklapa se u teoriju o Nemcima, jeftinoj radnoj snazi u Srbiji, i ugovorima o prijemu migranata.

Dzo

pre 4 godine

Fali 6000 robova koji će da rade na % umesto xa imaju dnevnice i platu kao ljudi,nego ovako daju vam 10,12% i pošalju vas na put i nije briga niti poslodavca,niti dispicira da li će da cekate na granicama i carinama 4-5 dana svake ture.Bice 20000 manje ako drzava ne vrati vozacima dostojanstvo koje zasluzuju svojim krvavim radom

Prota

pre 4 godine

Srbiji fale vozači, lekari, sestre, inzinjeri... Odlaze i odlazice dokle god se ne uspostavi sistem protiv korupcije koji dolazi od vrha ove države. Krupcija, mito, provizije će nestati kada bude postojala volja celog drustva da živi u skladu sa pravilima, zakonima, itd..
Medjutim čini mi se da je volja većine da se kreće u mutnom, da sami podmitite kada treba neka usluga, izbegne kazna...
Sve dok je tako neće biti napretka ovde.

Mladen

pre 4 godine

Dignite plate, uvedite toalete na okretnicama.

Vozači imaju bedne plate, a dobijaju samo demotivacije:
Kada kasne (pa voze nebezbedno)
Kada imaju veću potrošnju (jer žure ili voze pod klimom)
Kada im uhvate švercera (van Beograda je kontrola na vozaču)

Autobusi su stari, neispravni i često pretovareni.

reciklaza i motanje kablova

pre 4 godine

Ucenici koji zavrse tri godine saobracajne skole za smer vozac teretnog vozila,dobijaju PROBNU VOZACKU DOZVOLU "B" kategorije! Posle godinu dana dobijaju "c"! apsurd ali je tako. Ovde vidim da je predlog da pocetnik vozi autobus BEZ putnika,uz prisustvo iskusnijeg vozaca! gde ide autobus bez putnika?? Ide po krugu firme, ide u servis,ide na mesto prikupljanja putnika,na bazdarenje tahografa,na tehnicki pregled....koja je svrha da ide jos jedan vozac??? Da li taj vozac mozda ima duple komande u autobusu pa ce da reaguje?? nema! Moze samo savetodavno da bude od koristi.
Evo vam predlog: ( da se u startu razumemo---nisu svi koji zavrse srednju skolu za vozaca--sposobni i zaintetesovani da to i budu!!) skolovanje za vozaca napravite da bude cetvorogodisnje! ubttrcoj godini neka polazu za "B" kategoriju. i pocinje da im traje probna vozacka. u cetvrtoj da polazu za "C" i "CE". tada vec imaju 18 godina a neki i 19.
polaganje za "D" kategoriju omoguciti onom koji je napunio 21 godinu,imao minimum dve godine upravljnja vozil "C"-- "CE",i nije napravio prekrsaje u tom periodu.....siroka je tema mogao bih pisati celu knjigu..

Nekad LASTA BEOGRAD DANAS KAMION NEMACKA

pre 4 godine

Pripremaju inicijativu da se, pod određenim uslovima, snizi granica za dobijanje vozačke dozvole za "D" kategoriju, a to će biti jedna od tema izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja, pišu "Večernje novosti".

Izguraće to lobi plus političari. Sa ovakvim autobusima se bore i vozači sa 20 godina iskustva. Radi se po 10-12h pauze ne postoje. Ni jedan zakon se ne poštuje ali daj mlade i neiskusne ali željne da rade, neka ginu sa sve putnicima. Deco da znate, ništa što str učili u školi i što je zakon se ne poštuje. Minimalno propisane pauze su najveći problem. Nema odmora da jedes kao čovek ili odeš do wc. A koliko nedostatak minimalno propisanog odmora utiče na vozača pitajte one koji pišu zakone.

nemanja

pre 4 godine

@bhhnh

Samo zamisli kakve su tek gazde u Srbiji ako su takvi u USA. Kao nema ovde vozača. Zapravo ima ih ko blata. Ali nece niko da stavlja glavu u torbu, da te ponizava i to sve za crkavicu koja kasni. Za djavola se slazem - barem je posteniji

Tek onako usput...

pre 4 godine

Ima ko da sedne za volan ali za dobru platu naravno. Samo sto u ovoj drzavi treba izdržavati punooo parazita pa zato nema novca za onr koji zaista rade poslove. Pamrtnom dovoljno.

Rile

pre 4 godine

Vozim po celoj Evropi za kompaniju iz Slovenije. Minum zarada mesečno 1800 evra. Ko je lud da vozi za neku siću u Srbiji neka vozi...

Deki

pre 4 godine

Niko ne spominje da vam bar sav puta na dan neko psuje mater dovoljno glasno da svi znaju da ste ga čuli. A vasa majka neće da čuje to je udarac na vas ponos. Psiholog na obuci savetuje da se pravimo da nismo čuli. Mučno je to.

to je zato sto...

pre 4 godine

Kada mlada osoba u drustvu kaze da hoce da vozi kamion autobus da se time bavi u zivotu ili ne bitno neki drugi zanat stolar,bravar.. itd... ispadnes budaletina ne edukovana jer ne ides na fax na visu i neradis te lepe poslove i blejis jos par godina na racun roditelja e onda nisi IN, ne uklapas se u zdrav razum prosecne mlade osobe. Pe eto vam brate mili sad 100000 ne zaposlenih sa visom faxom sve menadzer do menadzera a da ga pitas tsblicu mnozenja ne bi znali neki pa eto sad lepo idite peske kad nema sofera..

Drmr

pre 4 godine

Imam ideju:

-povecajte postojecim vozacima radno vreme i to zakonski, naravno

-spustite im cenu rada da moraju vise da rade

-spustite starosnu granicu za profesionalne vozace na 17 da moraju da voze ovde a ne mogu nigde drugde

Nema na cemu, javite mi kada mi urucujete nagradu za ekonomiju.

billy_the_cat

pre 4 godine

U Frankfurtu je upravo u jeku štrajk vozača autobusa, gužva je svaki dan. Uslovi su sa 13.50€ satnica da se digne na 16.75€, da se poveća godišnji ne znam koliko tačno, da se plati više pauza. Šta Srbistan može od ovoga da ponudi ljudima da ne idu vani?

Bhhbh

pre 4 godine

Bokje da radite za crnog djavola nego za naseg coveka,pricam iz iskustva,ovde u USA,nas vladnik kompanije naprqvio mi je pakao od zivota,zavrsio sam novcano i psihicku unisten,ako dolazite u usa,da vozite kamion,nemojte slucajno sa nasim da se petljate,nrmojte da prodjete kao ja.Pozdrav

strelac69

pre 4 godine

Da, "nedostaje", a hoce drzava da ih ponizava sa 30-35.000 dinara, dok invalid Dana ima 8.000 EVRA za jedno ili nijedno prisustvo u tzv "nadzornom odboru NISa", ili priucena bankarka - guvernerka, dezerter ministar...
Nedostaje - dokaz da nam dobro, nikad bolje u zadnjih 800 godima...
Mediji, vratite se moralu: drzava je u nikad gorem stanju.

super slavko

pre 4 godine

Evo ne znam koji put se ponavljam na istu temu (nebitno na profesiju). Sve mere koje se preuzimaju su zakasnele. Mi kao društvo kasnimo i kaskamo a svet je u galopu. Pre 2-3 godine kada su vozači imali plate 40-tak hiljada, tada im je trebalo podići plate na 100 hiljada, sada je kasno, jer sada mogu da biraju između 70 hiljada koje im nude javna preduzeća ili da odu u EU i da dobije 2000 eura i više. KASNITE gospodo, nisu više dovoljne priče o patriotizmu i obećanje garsonjere da mladi ostanu. Mora nešto da se učini drasticno i to odmah, .....ukidanje svih drzavnih preduzeća, smanjenje nameta na plate ali 50% i više, smanjenje poreza na nekretnine i svih držanih taksi i nameta za 50%, smanjenje PDV na 15%. Potpuno ukidanje poreza na sve dečije potrepštine (pelene, kolica, hranu) itd.... smanjenje drzavnog aparata za 50% ( ali ne službenika nižeg ranga) već raznih referenata i savetnika i pomoćnika. Smanjenje odbornika po opštinama i poslanika po pokrajinama i republici. TO MORA SVE DA SE URADI U ROKU GODINU DANA ILI JE KASNO GOSPODO...................

tempus fugit

pre 4 godine

radio sam sam kao vozac kod nas i u inostranstvu. kod nas samo stres, stres i stres na putu, ali kada predjete madjarsku granicu onda je milina. a kad sam vozio po beogradu ja sam osedeo sa 25 godina! a vozio sam samo godinu dana!!! danas da mi daju 5000e ja ne bih vozio po srbiji!

Tri papucice, dvosmerni volan a i cak pet brzina !

pre 4 godine

Citava ova zalopojka o nedostatku sofera, bivsih kocijasa, uklapa se u teoriju o Nemcima, jeftinoj radnoj snazi u Srbiji, i ugovorima o prijemu migranata.

zeka

pre 4 godine

Pocnite da placate vise i nece ljudi odlaziti u inostranstvo... Moj kolega ima teoremu da bez 6000 danas ne seda za volan i nema problema da nadje posao...

Zdenko Silic

pre 4 godine

Znam da je sve napredno sada u Srbiji, mada ima nas koji nismo zadojeni idolopoklonizmom i poltronizmom, ali kakve vi predloge dajete za rešavanje problema, pa to je za neverovati. Kakvo skidanje granice za vožnju autobusa i kakvi bakrači. Rešenje je toliko jednostavno da ispadaju oči. Ali što bi vlast dozvolila da srpski radnik bude zadovoljan kad, je vlast postavljena po meri zapadnih sila. Zadatak je dobila i izvršava ga sa takvim apetitom, da bi i gladan čopor vukova pozavideo. Paraziti iz Skupštine koji nikada nisu radili častan posao, da nateraju poslodavce da plaćaju radnike pošteno a ne da ovi budu robovi. Primer: šofer autobusa u kikindskom Autoprevozu, ima celih 30 hiljada dinara platu. Da je duplo od toga malo je. Hoćete vozače, platite ih, imaćete ih.

Dejan

pre 4 godine

Ma da, smanjiti sa 24 godina za vozace autobusa... Onda ce neki balavac da vozi pun autobus putnika a onda se cudimo kada se ne pogleda preko pruznog prelaza i voz prepolovi autobus, ili se sleti sa puta...

Prota

pre 4 godine

Srbiji fale vozači, lekari, sestre, inzinjeri... Odlaze i odlazice dokle god se ne uspostavi sistem protiv korupcije koji dolazi od vrha ove države. Krupcija, mito, provizije će nestati kada bude postojala volja celog drustva da živi u skladu sa pravilima, zakonima, itd..
Medjutim čini mi se da je volja većine da se kreće u mutnom, da sami podmitite kada treba neka usluga, izbegne kazna...
Sve dok je tako neće biti napretka ovde.

boki

pre 4 godine

Mora da se ima iskustvo da bi neko vozio autobus, nekada je to bilo 5 godina pa smanjeno na 2. Ovaj predlog da neko godinu dana vozi prazan autobus u pratnji starijeg vozaca je nevidjena glupost. Ko ce da snosi troskove vozikanja autobusa tamo vamo i 2 plate.
Resenje je povecajte plate vozaca na bar 1000e i nema problema. Sad neko treba da menja zakon da bi vi i dalje imali istu zaradu. Sa 1000e mnogi nece ici nigde, toliko ima ostane i preko.

Građanin X

pre 4 godine

Težak posao sa mnogo odricanja i rizika na putu a u Srbiji i dalje loše plaćen. Provedeš u kabini 2×1.5 m2 25 dana za oko 1000 eura, na putu potrošiš pola.

Slobodan

pre 4 godine

Suprugu lekara odbili u mestu zivljenja za premestaj nego radi u selu 110km udaljenom. Uglavnom polozila B2, krece u Nemacku pa svratila iz fore kod direktora Doma zdravlja opet, a on joj kaze da bude uporna i strpljiva i bice sigurno za godinu dana a ceka premestaj vec dve godine. Pisem ovo da bi shvatili da ce nam faliti svega, fali ce nam komsiju da vidimo a kamoli nekih zanimanja.

doktor-beznadja

pre 4 godine

Naravno da fali. I tek ce da fali. I shofera, i zavarivaca i doktora i umetnika... Ostace samo stranacki poslushnici, botovi i penzioneri. Kasno ste se setili drugovi, kako ste sejali tako sada zhanjete.

miloš

pre 4 godine

Nije problem dobijanje dozvole i sto treba sniziti granicu za istu već novac. Ako treba da se stavlja glava u torbu svakog dana onda verujem da bi većina to uradila za veći novac i po boljim putevima u inostranstvu nego ovde.

reciklaza i motanje kablova

pre 4 godine

Ucenici koji zavrse tri godine saobracajne skole za smer vozac teretnog vozila,dobijaju PROBNU VOZACKU DOZVOLU "B" kategorije! Posle godinu dana dobijaju "c"! apsurd ali je tako. Ovde vidim da je predlog da pocetnik vozi autobus BEZ putnika,uz prisustvo iskusnijeg vozaca! gde ide autobus bez putnika?? Ide po krugu firme, ide u servis,ide na mesto prikupljanja putnika,na bazdarenje tahografa,na tehnicki pregled....koja je svrha da ide jos jedan vozac??? Da li taj vozac mozda ima duple komande u autobusu pa ce da reaguje?? nema! Moze samo savetodavno da bude od koristi.
Evo vam predlog: ( da se u startu razumemo---nisu svi koji zavrse srednju skolu za vozaca--sposobni i zaintetesovani da to i budu!!) skolovanje za vozaca napravite da bude cetvorogodisnje! ubttrcoj godini neka polazu za "B" kategoriju. i pocinje da im traje probna vozacka. u cetvrtoj da polazu za "C" i "CE". tada vec imaju 18 godina a neki i 19.
polaganje za "D" kategoriju omoguciti onom koji je napunio 21 godinu,imao minimum dve godine upravljnja vozil "C"-- "CE",i nije napravio prekrsaje u tom periodu.....siroka je tema mogao bih pisati celu knjigu..

Јабучило

pre 4 godine

Није без разлога уведена та граница. Осим искуства за воланом подразумева и извесну зрелост. Ипак је возач аутобуса одговоран за 50 људи, у градском превозу и за преко 100. Боље би би било да им повећају плате. Или "шта ћеш, то је тржиште" важи само по леђима радника?

Nikola

pre 4 godine

Ne fale vozaci nego fale plate. Radio sam u drzavnoj firmi kao vozac, napustio sam i otisao preko da radim, nakon par meseci sam se vratio u Srbiju iz privatnih razloga. Sada radim totalno drugi posao, jer nece niko da plati vozaca kako treba. Neka voze sami.

Vladimir

pre 4 godine

Ima,ima vozaca.... Povecajte plate malo....Mada ja mislim da nije toliko plata problem,koliko odnos vlasnika,direktora tih firmi prema ljudima.

objektivno

pre 4 godine

Ni jedne jedine reci o PRAVOM PROBLEMU ! Umesto sto svi rizikujemo sa vozacima bez iskustva kojima se snižava starosna granica uzimanja dozvole , nadležni bi trebalo da se pozabave platama vozača i začas bi se našli kandidati koji bi popunili svako radno mesto u tom sektoru ! Šta rade sindikati ??? Pitanje je dostojanstvenih - kažem - DOSTOJANSTVENIH plata za stresan i odgovoran posao . Pocnimo da nazivamo stvari njihovim pravim imenom !

Boki

pre 4 godine

Vozaca nedostaje i resavate sve a nikako da povecate ljudima plate, iz Gsp.a masovno odose u Nemacku, koliko cujem kao povecali im plate ali rade neki drugi koeficijent, obracun i slicne stvari pa plata jos manja nego pre.
Isto i sa privatnim firmama, pre par godina kod moje kuce se radio veci objekat i staje betonjerka ogromna, novi kamion, sav sija, skup. Pricao malo sa vozacem kaze rade mnogo bas mnogo a plata tad cini mi se da rece 400€, kamion koji je vozio 300 000€, sad recite sad jeli to normalno. Pa on njemu cuva i vozi 300 000€ za bedne pare, jedna guma kao 5 njegovih plata???
Zato neka idu ljudi, neka se spasavaju ko moze od ovoga, nepravde, drzavnih uhleba, botova, derikoza. Srecno

Tek onako usput...

pre 4 godine

Ima ko da sedne za volan ali za dobru platu naravno. Samo sto u ovoj drzavi treba izdržavati punooo parazita pa zato nema novca za onr koji zaista rade poslove. Pamrtnom dovoljno.

nemanja

pre 4 godine

@bhhnh

Samo zamisli kakve su tek gazde u Srbiji ako su takvi u USA. Kao nema ovde vozača. Zapravo ima ih ko blata. Ali nece niko da stavlja glavu u torbu, da te ponizava i to sve za crkavicu koja kasni. Za djavola se slazem - barem je posteniji

Rile

pre 4 godine

Vozim po celoj Evropi za kompaniju iz Slovenije. Minum zarada mesečno 1800 evra. Ko je lud da vozi za neku siću u Srbiji neka vozi...

Dzo

pre 4 godine

Fali 6000 robova koji će da rade na % umesto xa imaju dnevnice i platu kao ljudi,nego ovako daju vam 10,12% i pošalju vas na put i nije briga niti poslodavca,niti dispicira da li će da cekate na granicama i carinama 4-5 dana svake ture.Bice 20000 manje ako drzava ne vrati vozacima dostojanstvo koje zasluzuju svojim krvavim radom

Mladen

pre 4 godine

Dignite plate, uvedite toalete na okretnicama.

Vozači imaju bedne plate, a dobijaju samo demotivacije:
Kada kasne (pa voze nebezbedno)
Kada imaju veću potrošnju (jer žure ili voze pod klimom)
Kada im uhvate švercera (van Beograda je kontrola na vozaču)

Autobusi su stari, neispravni i često pretovareni.

Nekad LASTA BEOGRAD DANAS KAMION NEMACKA

pre 4 godine

Pripremaju inicijativu da se, pod određenim uslovima, snizi granica za dobijanje vozačke dozvole za "D" kategoriju, a to će biti jedna od tema izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja, pišu "Večernje novosti".

Izguraće to lobi plus političari. Sa ovakvim autobusima se bore i vozači sa 20 godina iskustva. Radi se po 10-12h pauze ne postoje. Ni jedan zakon se ne poštuje ali daj mlade i neiskusne ali željne da rade, neka ginu sa sve putnicima. Deco da znate, ništa što str učili u školi i što je zakon se ne poštuje. Minimalno propisane pauze su najveći problem. Nema odmora da jedes kao čovek ili odeš do wc. A koliko nedostatak minimalno propisanog odmora utiče na vozača pitajte one koji pišu zakone.

Deki

pre 4 godine

Niko ne spominje da vam bar sav puta na dan neko psuje mater dovoljno glasno da svi znaju da ste ga čuli. A vasa majka neće da čuje to je udarac na vas ponos. Psiholog na obuci savetuje da se pravimo da nismo čuli. Mučno je to.