1. Sve neki specialisti za vino. Terano, Teran, Istarski teran. Sve je to isto, jel tako? hahaha
  Istarski teran ne postoji jer ne znaju ni koja je to sorta grožđa.
  (Janez, 10. novembar 2019 09:16)

  # Link komentara

 2. Zao mi je za Slovence, ali govorim kao podrumar iz Francuske. Ta sorta grozdja se gaji u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj ( kada je u pitanju ta regija ) ne moze se prisvojiti sorta grozdja? Gamay, Pinot noir , Chardonnay Merlot itd. se gaje svuda u svetu, niko nije registrovao te sorte kao svoje. Moguce je jedino dodato uz pokrajinsku oznaku.
  (petar, 9. novembar 2019 18:32)

  Ako ste vi podrumar onda sam ja Paja patak. Teran nije sorta grožđa nego vina iz sorte grožđa Merlot. I zbog zemlje na slovenskom Krasu nastaje vino Teran. Isto kao u slovenskoj istri Refošk. Takođe iz sorte Merlot.
  Teran sorta grožđa ne postoji. No možda su je hrvati izmislili.
  (Miha, 10. novembar 2019 09:12)

  # Link komentara

 3. U Hrvatskoj Istri i u Sloveniji na granici s Istrom se proizvodi vino teran od istoimene sorte grožđa po istoj tehnologiji. Slovenci ušli u EU prije Hrvatske i zaštitili ime TERAN iako ga u odnosu na Istru proizvode 10 puta manje i tvrde da je to isključivo slovensko vinoi da Istrani nemaju pravo da svoje vino zovu TERAN iako ga tako zovu stoljećima.
  (Harwy, 9. novembar 2019 20:37)

  # Link komentara

 4. Amo se ne varam, Slovenci su patentirali i ajvar, tradicionalno blago sa padina Pohorja i Koruskih Alpi.....
  (Tuzlak, 9. novembar 2019 19:54)

  # Link komentara

 5. Zao mi je za Slovence, ali govorim kao podrumar iz Francuske. Ta sorta grozdja se gaji u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj ( kada je u pitanju ta regija ) ne moze se prisvojiti sorta grozdja? Gamay, Pinot noir , Chardonnay Merlot itd. se gaje svuda u svetu, niko nije registrovao te sorte kao svoje. Moguce je jedino dodato uz pokrajinsku oznaku.
  (petar, 9. novembar 2019 18:32)

  # Link komentara

 6. Predlažem pomirenje uz degustaciju ! Neka svako donese svoj Teran i neka pozovu Italijane da donesu svoj Terano takođe pa da se bar neko složi oko neke zajedničke stvari ! Ako to upali onda da nastavimo sa kranjskom kobasicom, kulenom, sudžukom, burekom,gulašem i sl .
   (Superhik, 9. novembar 2019 17:21)

  # Link komentara

 7. Slovenci žele pravo na naziv Teran koji se proizvodi u Italiji, Hrvatskoj i najmanje u Sloveniji. Smeta im da Hrvatska koristi naziv Istra, a oni bi ga koristili. Tražili su da proizvoda u Slo i prodaju Varaždinsko zelje, Slavonski kulen... prodaju Leskovacke ćevape, banjalučke pljeskavice itd..
   (leptirica, 9. novembar 2019 16:34)

  # Link komentara