1. ako se nekome vise isplati da angazuje autobus da dolazi iz inostranstva da bi provozao turiste po beogradu, ja tu ne vidim nista sporno. to bi jedino moglo da nam ukaze da postoji neki problem zbog koga se ne angazuju nasi autobusi. kad se taj problem otkloni, niko nece angazovati autobuse iz drugih zemalja..
  (rx, 22. oktobar 2019 14:03)

  # Link komentara

 2. Bio sam nekoliko puta u Beču, Trstu i Veneciji. Nikad u našoj grupi nije bio truistički vodič iz Austrije ili Italije.
  (Tramp, 22. oktobar 2019 11:46)

  Lose si obavesten. Agencije koje vode organizovane ture moraju da imaju licence zemalja u kojima rade. Licence cesto moraju da imaju i sami vodici. Ovo ne pricam napamet. Pre 5 godina sam bio na velikoj turi po Italiji sa jednom nemackom agencijom. Kada smo stigli u Rim cekali smo da dodje njihov lokalni vodic. Tom prilikom nas vodic nam je objasnio da njegova licenca vazi samo za unutrasnjost Italije, ali ne i za Rim, za koji se izdaju posebne dozvole koje njegov gazda nije hteo da plati. Lakse mu je bilo da unajmljuje lokalce. Taj lokalni vodic je proveo s nama svega sat vremena, koliko je i bio placen. Ostatak smo mi obilazili grad sami, dok nam je veci deo price o rimskim znamenitostima ispricao ovaj nas vodic, ali dok smo stajali u Vatikanu, gde rimska policija ne sme da ga legitimise. Inace, jedan moj poznanik je imao prilicno neprijatno iskustvo u Ceskoj. Posto je godinama studirao u Pragu resio je da skupi svoju staru ekipu iz kraja (sedmoro ljudi), iznajmi kombi i provede svoje drugare po Pragu. U jednom momentu, dok je drugovima pricao o Tinskom hramu prisao mu je policajac i na ceskom ga je upitao za dozvolu. I naplatio kaznu. Po ceskom zakonu ako te policija uhvati da pokazujes njihove znamenitosti grupi od vise od 2 coveka to se tretira kao posao vodica i moras da imas dozvolu. Toliko o tome.
  (putnik namernik, 22. oktobar 2019 12:58)

  # Link komentara

 3. @Tramp

  To što agencija sa kojom si bio na tim destinacijama nije angažovala lokalnog vodiča ne znači da to tako može i treba, nego idu na rizik da ih ne uhvati kontrola. A ako ih kontrola nađe ozbiljne su sankcije za našeg vodiča koji vodi grupu bez tamošnje licence ili bez pratnje lokalnog vodiča. Agencije koje prodaju te jeftine ture do Beča, Trsta i Venecije, uglavnom izbegavaju da plate bilo koji trošak koji smatraju da je suvišan. A po njima je lokalni vodič bacanje para jer im je i klijentela takvog stava.
   (Ecentar, 22. oktobar 2019 12:18)

  # Link komentara

 4. Bio sam nekoliko puta u Beču, Trstu i Veneciji. Nikad u našoj grupi nije bio truistički vodič iz Austrije ili Italije. Tako da priča da u drugim zemljama vodič mora biti lokalni apsolutno nije tačna.
  (Tramp, 22. oktobar 2019 11:46)

  # Link komentara

 5. Zato jer im tako može biti ili su sa nekim u dobrom dilu. Samo probajte da tako radite u Hrvatskoj, lupili bi vam takvu kaznu da vam više ne bi palo na pamet da opet pokušate. Ali u Srbiji je sve moguće pa tako bez problema možete sresti i strane prevoznike ali i vodiče koji turistima koji govore o Srbiji. Samo zamislite šta onda hrvatski vodiči pričaju.
  (Markoni, 22. oktobar 2019 11:41)

  # Link komentara

 6. Ne razumem, kako kad naši turisti idu na bus ture u inostranstvo? Jel se onda putnici prebacuju u strane autobuse ili ostaju u našim sa kojima su i pošli?
  (dule, 22. oktobar 2019 11:39)

  # Link komentara

 7. Pa evo ja kao amater i neko ko nema pojma o ovome, prvo sto mi je palo napamet jer da pri ulasku u zemlju stranih praznih autobusa se belezi datum i pita za svrhu boravka u Srbiji.
  Ako kaze da ide na aerodrom i da ima let sa kojeg treba da pokupi putnike u 15h, izracuna se koliko mu treba do granice gde ce izaci i doda mu se plus 1h zbog neke ne predvidjene guzve i to mu je vreme da izadje iz zemlje.
  Ako kasne na izlasku, njihov problem i kazna.
  (da, 22. oktobar 2019 11:37)

  # Link komentara

 8. Postavlja se pitanje: “ Zasto je njima jeftinjije da vuku autobuse iz Austrije nego da koriste nase”?
  (Pera, 22. oktobar 2019 11:35)

  # Link komentara

 9. Pa, kad naši nisu u stanju da se organizuju i to sami urade.
  (Goran, 22. oktobar 2019 11:10)

  # Link komentara

 10. Sta u opšte u Srbiji funkcioniše? Tolike službe a opšti haos!
  (Feniks, 22. oktobar 2019 10:59)

  # Link komentara