Nedelja, 20.10.2019.

14:27

Promašaj veka: Najskuplji svetski program naoružanja u problemima

Tehnologija za proizvodnju hipersoničnog oružja više nije vodeći problem u Sjedinjenim Državama.

Izvor: pravda.rs

Promašaj veka: Najskuplji svetski program naoružanja u problemima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Miloš

pre 4 godine

Avion jeste promasaj za Amere ali je smesno da Rusi o tome uopste pisu, pa Su-57 je jos daleko od konacne verzije, a ovo sto nazivaju serijska proizvodnja je serijska proizvodnja prototipova!?! Veca nebuloza od F-35 serijske proizvodnje, gde je krenula proizvodnja a problemi nisu reseni, ali barem je motor i paket senzora razvijen do kraja, kod Su-57 motor u najboljem slucaju ce biti spreman 2022 u najgorem kazu 2027 a o senzorima niko nista ne zna u kom su stanju. Indijski mediji kazu mnogo lose pogotovo AFAR tj AESA radar.

Ali Ameri imaju luksuz da mogu da plate F-35 i da ga vec sad imaju preko 300 pa ce bagove da srede a Rusi ce i u 2020tim da se puvaju sa Su-35 dok svi ostali prelaze na stelt vazduhoplovstvo. Kineski J-20 ce uskoro da dostigne broj ruskih Su-35!

Dakle ako cemo realno Su-35 a tek Su-57 su mnogo veci promasaji. Treba ce im decenije proizvodnje da zamene lovce koje im je SSSR ostavio u amanet kako sad stoje stvari.

Doduse kako rade ne bi me cudilo da drasticno smanje svoje vazduhoplovstvo, ko sto rade sa mornaricom, dva Kirova umesto da idu na remont i modernizaciju idu na secenje, a to su bili brodovi sa slicnim faktorom moci ili straha ko americki nosaci aviona pogotovo 1980tih, Sovjeti naprave krstarice velicine americkih modernizovanih Midway nosaca aviona! Kirova cak i mozemo smatrati nosacem aviona jer svaka od 20 Granit raketa je veca od MiG-21.

Dire

pre 4 godine

Bolje 1000 jeftinih bespilotnih letelica nego 10 skupih lovaca 5. generacije. Mašine će preuzeti sve, pitanje je samo kada. Utoliko su F35 i ostali konvencionalni avioni već prevaziđeni i pre nego su ušli u upotrebu.
(Mića, 20. oktobar 2019 23:28

To upravi Ameri i rade.
Imaju 6 hiljada F15 i jos ko zna koliko F16 i pretvaraju ih polako u bespilotne dronove.

Samo kažem

pre 4 godine

Koliko se ovde prepucavate to nije normalno. Za nas apsolutno nije bitno da li je bolji F35 ili SU57. Ni za jedan nemamo novac, ni za jednim nemamo potrebu, ni za jedan nemamo veličinu teritorije.

Vlada

pre 4 godine

@f35 je uspeh

Cudo kako F35 ispade najbolji avion na svetu a svi koji se razumeju u tematiku znaju da je on inferiornija verzija F22. Amerikanci namecu svim svojim saveznicima kupovinu njihovog oruzija, poznato je da je to cena njihovog prijateljstva.

koraci sazrevanja

pre 4 godine

Nedostatak jeftine radne snage iz Turske koja je trablo da se pridruži programu, koji se ne može kompenzovati tražnjom, a vreme ide, neko će pristići i sa novim letelicama, pa čak i sa novim konceptima za vazdušnu dominaciju (ludo brzi i nepredvidivi dronovi) i sa protivotrovom za tu generaciju stelta.Svaki objekat ima potpis na radaru, posebno interesatno za velike talasne dužine, sa rezonansom odziva signala i naravno dovoljno podataka o tome, jedna grafička kartica i natreniraće se AI za detekciju meta na hiljadu kilometara daleko, a oružje F-35 još nije novca donelo koliko treba. A projekat je koncepiran još 1992. Ko bi očekivao, igranje igrica je sabotiralo stelt. Nacrtan da bude nevidljiv, ali ga je grafička izrenderovala kao mutan objekat, ali više od toga i ne treba.

Dule

pre 4 godine

Ovo pricam kao najzesci rusofil, koji voli da se redovno pljuje sa natofilima ovde: Oladite ljudi, ovaj avion jeste skup ali je jedini pravi avion pete generacije koji je potpuno zavrsen. Ameri su prvi dosli na taj nivo, i svaka im cast za to.

Gledao sam dosta ruskih eksperata, i oni se slazu sa tim. Njih ces da cujes da je njima drago da su oni kao zemlja prosto dosli na taj nivo, da imaju letelicu pete generacije.

Ali njih nikad nisam cuo od samih ruskih eksperata nista osim da ga hvale.

ConteLeone

pre 4 godine

Ameri trose pare jer njihova egzistencija zavisi od toga.
Razvoj u njihovoj vojnoj industriji kosta 20 puta vise nego kod bilo koga drugog, tako da cifre tu nista narocito ne govore, niti o kvalitetu niti o sposobnostima. Nema sumnje da imaju napredniju elektroniku i software, ali ne zaboravite da cuda mogu da se naprave i sa zastarelom tehnologijom!
Oni jednostavno dominiraju jer imaju naj mocniju ofanzivnu masineriju. Nevidljivost?
Jest, ta jadna ptica sto je letela nije videla avion, naravno.
Ne veruje da ce mo uskoro saznati pravi odnos americko ruske avijacije, to se odavno nije desilo, bolje da tako i ostane!

UDBA

pre 4 godine

"Kad smo već kod spekulacija postoji i ova priča, 3 izraelska F35I su odleteli direktno do Teherana, napravili krug i vratili se nedetektovani, ajatolah Hamenei je pobesneo kad je saznao za ovo i posmenjivao na desetine ljudi."


- Smijenjen je glavno-komandujuci nacionalne garde ne zato sto avion nije bio detektovan, vec zato sto nije dao dozvolu da se na njega puca. Iz kojih razloga, to je vec misterija.
Od kad su smjene izvrsene, pojedinima je i sudjeno za izdaju i saradnju sa Mosad-om, a od tada Izrael vise ne leti iznad Iranskog neba. 9 ljudi je zvanicno osudjeno na smrt vjesanjem.

Mića

pre 4 godine

Šta se svađate oko F-35 i Su-50 kad su avioni sa ljudskom posadom prevaziđeni. Manevarske mogućnosti aviona su odavno prevazišle fizička ograničenja ljudskog tela koje ne može da podnese takva opterećenja. Bespilotne letelice su budućnost prvo jer ih ne ograničavaju (ne)mogućnosti pilota, manje su samim tim i stealth-ije od standardnih aviona, jeftinije i ne dovode u opasnost živote pilota.

Bolje 1000 jeftinih bespilotnih letelica nego 10 skupih lovaca 5. generacije. Mašine će preuzeti sve, pitanje je samo kada. Utoliko su F35 i ostali konvencionalni avioni već prevaziđeni i pre nego su ušli u upotrebu.

Gong

pre 4 godine

Ljudi, to što je razvoj koštao, košta i itekako će koštati u budućnosti je investicija u nove tehnologije, od kojih se većina ubrzo počne (dozirano) komercijalizovati u civilstvu i masno će se naplatiti suludom potrošačkom društvu.

Avion ko avion, ima svoju primarnu ulogu, uklopiće se u način ratovanja, odrađivaće posao i to je to. Avion se ne gleda kao usamljenik, nego kao deo sistema. To jedan na jedan je za video igrice i filmove. Ameri šta rade decenijama je da prave oružje, analiziraju kako koristiti efektive protiv svakoga na ovoj planeti i to uvežbavaju po cele dane.

Ameri će daviti svakog na kog se namerače: politički, ekonomski, ubačenim elementima..., a kad izmrcvare, tad će udariti. Što reče jedan pilot na F-22 - "Nas ne zanima viteštvo i ravnopravna borba. Nas zanima samo da pobedimo".

Dakle, ne brinite se za Amere i ne očekujte skoriji slom tog pokvarenog sistema.

Si

pre 4 godine

Osnovni problem razvoja oruzja u Americi je sto je kao i sve ostalo i taj osetljivi deo istarivanja podredjen trzistu. Ne postoji cvrsta ruka (drzava) koja bi vodila ta istrazivanja. Zbog toga tamo malo sta bude uradjeno na vreme i neophodnom kvalitetu. I sami amerikanci za svoje F 22 i F 35 kazu da su to najskuplji vojni promasaji americke vojske. Previse je senzora, automatizacije i kompjutetizacije u njima a to ih cini nedovoljno pouzdanim i skupim za odrzavanje. Uz svu mogucu tehnologiju komletna izrada je veoma skupa pa je i prizvod pecenjen u odnosu na kvalitet koji se nije dokazao i cini se veoma je ranjivim.

f35 je uspeh

pre 4 godine

@artiljerac
To što si rekao da je izraelski F35I oboren od strane S300 je obična spekulacija, i to njena najekstremnija verzija. Nešto realnija priča je da je oštećen pri jednom napadu i da ga je zahvatio radar S400 koji je onda podelio tu informaciju sirijskoj PVO (Izraelci kažu da je oštećen usled sudara sa pticom).

Kad smo već kod spekulacija postoji i ova priča, 3 izraelska F35I su odleteli direktno do Teherana, napravili krug i vratili se nedetektovani, ajatolah Hamenei je pobesneo kad je saznao za ovo i posmenjivao na desetine ljudi.

Al' da se držimo ipak proverenih vesti, ko prati zna da se u zadnjih par meseci u Siriji i Iraku dešavaju "misteriozne" eksplozije skladišta municije od raznoraznih šiitskih milicija. Ne zna se ko gađa, ali glavni osumnjičeni je upravo ovaj avion.

Tako da ja, strastveni srpski patriota, na osnovu svih dostupnih informacija neostrašćeno zaključujem da je f35 zaista dobar proizvod. Svojom pojavom obesmislio je gotovo sve PVO sisteme, učinio ih zastarelim, izuzev možda S400.

aha

pre 4 godine

@Boske
Nisu njih napravili da bi im se “isplatili” nego da bi odrzali dominaciju u vazduhu koju imaju.
Oni ne mogu da obore 10 Su-50, jer ne postoji 10 Su-50, a tesko i 20 Su-35, jer te avione skoro niko ne zeli da kupi. Jedino oni kojima Amerikanci ne zele da prodaju svoje avione.
Shvati, Su-35 uopste nije konkurencija za F-22 ili F-35. On je donekle konkurencija za nove F-15 i F-16, mada je inferioran u odnosu na njih.
To je avion 4+ generacije, ima ih jedva oko 100, od kojih 40 leti.
Ovih Su-50 i nema u upotrebi, nisu 5 generacija i u sustini su propao projekat.
Amerikanci imaju novac i trose ga na kvalitet. Mora da se ulozi novac da bi dobio kvalitet. Rusi nemaju ni novac ni kvalitet. 99% avijacije im cine sovjetski avioni koji su bili prevazidjeni vec osamdesetih godina.

aha

pre 4 godine

@artiljerac
F-35 je trenutno najbolji avion na svetu, uz F-22 naravno.
To su ujedno i JEDINA dva aviona 5 generacije u upotrebi.
S-300 NIJE VIDEO nikakav F-35, a kamoli ga pogodio, to je izmisljotina. S-300 i S-400 u Siriji ne mogu da izadju na kraj sa F-16 i F-15, nijednog nisu pogodili iako ovi preorase Siriju, kako bi se onda nosili sa F-35. To sto ti izmisljotine sa rusofilskih portala nazivas “informacijama” je tvoj problem.
F-35 je skup jer kvalitet kosta! I to je tako! Skup bio razvoj, skup avion danas, moze im se, imaju pare za skupe projekte. Rusi nemaju, pa kmece, ljubomorni :)
Vec je oko 500 aviona F-35 u operativnoj upotrebi, proizvodnja nesmetano tece, narudzbe samo pristizu.
Amerikanci vec imaju oko 400 F-35 u upotrebi, uz jos 187 F-22, to je ozbiljan broj aviona 5 generacije.
Dok Rusi nemaju NIJEDAN avion 5 generacije! Su-50 nije nikakav protivnik jer on NE POSTOJI!
Jednostavno je tako! To NIJE AVION 5 generacije i nije u serijskoj proizvodnji. Rusija je planirala da poizvede 200-250 tih aviona za sebe UKUPNO, izgleda da nece imati nijedan. Nema para za bacanje na neuspesne projekte. Imaju stotinak Su-35, od kojih leti tek 40, ostalo sve prastare sovjetske kante.
To je ta ruska “moc”.
3 000 aviona i helikoptera naspram 14 000 americkih!
Ne postoje americki strucnjaci koji bi rekli da bi F-35 trebao pomoc protiv starih sovjetskih migova i suhoja. Jednostavno, oborio bi ih i pre nego sto bi ovi saznali da je F-35 “u blizini”.
Mada, za sve ruske avione zaista i jesu dovoljni F-16 i F-15.
Jednostavno, ne razumes se u avijaciju, ti jos zivis u vremenu SSSR-a i Varsavskog pakta, svet se promenio, a ti to ne shvatas. Nema vise SSSR-a, Rusija je siromasna drzava, a SAD jedina supersila. To su cinjenice!

Boske

pre 4 godine

F 22 Raptor i F 35 su tehnološki dva najnaprednija aviona današnjice, sve
ostalo je pristrasnost i politika!
(Arch Enemy, 20. oktobar 2019 18:28)

Samo jedno je sigurno: to su dva daleko najskuplja aviona u istoriji vojne tehnologije. Njihovu upotrebljivost i rentabilnost pokazaće vrijeme, dosad nisu baš briljirali.

Za usporedbu: jedan F35 bi morao da obori bar 10 Su-57 ili 20 i više Su-35 da bi njegovo postojanje bilo koliko-toliko opravdano. Samo, koliko je to uopšte realno?

Amerikanac

pre 4 godine

(артиљерац, 20. oktobar 2019 20:22)

Ajde! Samo sto mi ne znamo, a eto ti znas, onako iz pouzdanih izvora. Nigde niko nije objavio to famozno obaranje, pa cak ni sami Rusi, ali eto ti imas informacije. Znas samo sta mi nije jasno, kako to da su Izraelci godinama unazad kidali Arape koji su imali te mocne ruske avione.

aha

pre 4 godine

@Smeh
Decko, informisi se i ti malo.
Kakve bre performanse, kakva bliska borba!? Nije ovo 1960 godina, nego 2019!
Bliske borbe odavno ne postoje, avioni se bore na velikim daljinama.
F-35 nije pravljen da bi pravio akrobacije na mitinzima, nego da bi pobedjivao u borbama.
On ce oboriti svaki ruski avion na velikoj daljini, pre nego ovaj sazna da je F-35 “u blizini”. I to je to.
Bolji radar, bolje oruzje, “nevidljivost”. To je ono stose danas trazi. Ne “performanse” i manevarske sposobnosti za blisku borbu koja postoji jos samo u filmovima i glavama rusofila.
Da li znas da F-16 i F-15 imaju na stotine pobeda protiv ruskih aviona, bas zbog toga sto imaju bolje radare i oruzje pa ih obaraju sa velikih daljina. Iako MiG-29, MiG-23 pa cak i MiG-21 imaju bolje manevarske sposobnosti. Dok se mig okrece i pravi akrobacije, ovaj ga mirno nacilja i obori iz daljine.

артиљерац

pre 4 godine

Да не одговарам свакоме понаособ,готово СВИ коментари су исти:Живео F-35,
Живеле САД,УА Русија.F-35 је УЖАСНО скуп.1500 милијарди$ кошта САМО развој.
Цена од 90 милиона$+нека сића за наоружање и обуку је ПОСЕБНО.ПЛАНИРА се
производња 3000 ком,није их толико ни случајно наручено.Што ће рећи развој је
коштао 500 милиона$ по ком(ако их направе 3000)С-300 је видео и ОБОРИО израелски F-35 у Сирији.То што ВИ то не знате,је нешто друго.Су-50 је за F-35
озбиљан и добро пројектован и направљен авион.И да вас не терам даље у мишје рупе,F-35 је,како је написао Flight international,највећа ПЉАЧКА у историји
ваздухопловства а и наоружања уопште.Сами Американци кажу,у судару са руским авионима F-35 може само да зове F-15 и F-16 у помоћ,ако и они могу да га спасу

Pas koji laje ne ujeda

pre 4 godine

@aha
Covek je sve rekao. Cak su se i Indijci povukli iz Su-50 projekta i kupili Francuske Rafale. Zbog povlacenja Indije Su-50 leti sa motorima koji imaju mnogo manje snage nego sto je planirano za takav avion. Putin se i dalje sepuri kao curan. Pas koji laje ne ujeda.
Al' sta sta to vredi Srbima kada svi vozee Lade.

Me,Myself and I

pre 4 godine

S obzirom da nisam apsolutni fan ali ni laik na ovu temu, na osnovu komentara, kako malo ozbiljnijih tako i onih navijačkih, reklo bi se da se F35 prodaje i da ro nije sporno, ali da li je to garant kvaliteta ili "obaveza" saveznika, potencijalnih kupaca i perača para, e to je već drugo pitanje.

Marko

pre 4 godine

Harač amerikanaca nad takozvanim saveznicima i pljačka poreskih obveznika.Ovo je toliko skupo da zbog tolike cene gotovo teško da je efilasan .

simonida

pre 4 godine

Sto se muce i uzalud bacaju silne pare na tu skalameriju, nek kupe od Rusa S-400 i nema koga da se boje.
Umesto upumpavanja svojih i Arapskih para u taj propali program bolje da naprave dobre puteve i obnove skole i bolnice koje izgledaju kao da su u Africi.

Mare

pre 4 godine

Rusi mogu samo da kontriraju propagandom, pošto takav avion niti imaju, niti su sposobni da ga naprave i još dosta dugo neće biti. Da je skup, skup je, ali s obzirom na dosadašnje i najavljene narudžbine, isplatiće se i te kako.
(EU Citizen, 20. oktobar 2019 16:16)

Ne treba im, ne napadaju drzave na drugom kraju planete, ne treba im njihova nafta, gas, zlato, teritorija. Brinu samo o svom komsiluku gde bi i oni mogli biti ugrozeni. Dosta im je S-400 i S-500 koji jos mao i ulazi u upotrebu da se suprotstave ovom avionu i pretvore ga u delice.

XXX

pre 4 godine

Zanimljivo je da svi pričaju o F-35, dok je avion koji je za 50% bolji od njega u senci, a to je F-22. Čini mi se da Anerikanci to namerno rade. Avion kvaliteta F-22 još dugo niko neće da napravi, a kada se to desi USA će da napravi avione 6-te, a mozda i sedme generacije. Zaboravih da spomenem SU-57, jedan zaista “uspesan” projekat, ako pitate “Sputnjik” i “Pravdu”.

Marko

pre 4 godine

Ne plašite se za amere. Vodeći stručnjaci o njihovoj moći kažu sledeće... u osvajačkom ratu ne bi uspeli savladati Kinu ili Rusiju jer je takva vrsta rata ipak pojam više.
S druge strane, procene su da kad bi se rat vodio na neutralnoj teritoriji da bi se ameri mogli tući sa ostatkom sveta punih 6 godina. Toliko su jaki.
Jaka Rusija i Kina su garancija da neće doći do nekog globalnog rata jer u tom slučaju svi gube.
Brinimo se mi za sebe

aha

pre 4 godine

Ma jasno! F-35 je u problemima, kasni, pa ih je zato proizvedeno vec nekoliko stotina, u SAD-u ih ima oko 400 u upotrebi, naruceno ukupno preko 3 000, ali eto, on kasni.
S druge strane, ruski Su-50 je propao projekat, nije cak ni avion 5 generacije, ni jedan jedini nije u upotrebi, nijedno RV nije narucilo te avione, proizvodnja je obustavljena... ali s njim nema nikakvih problema, nema kasnjenja, sve je kako treba!

razum

pre 4 godine

Avion je odlican jedina mana mu je cena. Zanimljivo je da jedna od tehnologija koje poseduje je iz Rusije. 90ih godina proslog veka je Lokhed Martin kupio “blueprints” od ruske kompanije Yak. Pogledajte avion Yak-141. Pozdrav!

f35 je uspeh

pre 4 godine

Ne zaključujte prebrzo, jeste F35 program bio na ivici ambisa, probivši rokove i budžet za nekoliko desetina milijardi dolara. Ali, kao i uvek zahvaljujući američkoj reket-diplomatiji saveznici sada stoje u redu da pokriju sve te troškove i pride im naprave profit. Proizvodnja ide punom parom, trenutno je u upotrebi oko 500 ovih aviona, a sam avion uopšte nije loš, S-300 ga detektuje tek na opasno maloj razdaljini, a države sa PVO poput našeg praktično ne mogu da ga vide.

Smeh

pre 4 godine

@ EU Citizen
Dečko informiši se malo o tome ko šta ima a šta nema pre nego ostaviš komentar. Izgleda da ovde laži prolaze jako dobro. A vezano za F-35, jesu ga Ameri unapredili dosta i nije to više ona kanta koju sa lakoćom praši F-16 u bliskoj borbi. Ali je i dalje iza najboljih aviona četvrte generacije po performansama. Što je za avion takve cene poražavajuće.

f3754862

pre 4 godine

Nikada u novijoj istoriji borbeni avion nove generacije nije isporučen u isto vreme i USAF i savezničkim i podaničkim zemljama.
Nikada u istoriji u popularnoj kulturi nije bio takav "hype" za jednim avionom u predproizvodnji (išli su dokumentarci i bukvalno je reality show pratio nadmetanje LM i Boeinga), ali ni žešća kritika nije bila (obično je loš avion proglašen za promašaj i nastavljeno je dalje).
Nikada nije stigla nedvosmislena i nezavisna pohvala aviona, već sve što smo čuli lepo o njemu je stiglo iz LM i Pentagona, više kao pravdanje pred nekom većom kritikom, a manje kao hvalospev navodno najboljeg borbenog aviona ikada.
F22 je "THE 5-Gen"! F35 je komercijalni projekat za isisavanje love iz savezničkih/podaničkih zemalja.

EU Citizen

pre 4 godine

Rusi mogu samo da kontriraju propagandom, pošto takav avion niti imaju, niti su sposobni da ga naprave i još dosta dugo neće biti. Da je skup, skup je, ali s obzirom na dosadašnje i najavljene narudžbine, isplatiće se i te kako.

Adriano_Galliani

pre 4 godine

Skup ali i najbolji. Sve greške napravljene sada, isplatice se za 100 godina. Avion nema kompromisa, fantastičan je potez što nisu odustali.

f3754862

pre 4 godine

Nikada u novijoj istoriji borbeni avion nove generacije nije isporučen u isto vreme i USAF i savezničkim i podaničkim zemljama.
Nikada u istoriji u popularnoj kulturi nije bio takav "hype" za jednim avionom u predproizvodnji (išli su dokumentarci i bukvalno je reality show pratio nadmetanje LM i Boeinga), ali ni žešća kritika nije bila (obično je loš avion proglašen za promašaj i nastavljeno je dalje).
Nikada nije stigla nedvosmislena i nezavisna pohvala aviona, već sve što smo čuli lepo o njemu je stiglo iz LM i Pentagona, više kao pravdanje pred nekom većom kritikom, a manje kao hvalospev navodno najboljeg borbenog aviona ikada.
F22 je "THE 5-Gen"! F35 je komercijalni projekat za isisavanje love iz savezničkih/podaničkih zemalja.

aha

pre 4 godine

Ma jasno! F-35 je u problemima, kasni, pa ih je zato proizvedeno vec nekoliko stotina, u SAD-u ih ima oko 400 u upotrebi, naruceno ukupno preko 3 000, ali eto, on kasni.
S druge strane, ruski Su-50 je propao projekat, nije cak ni avion 5 generacije, ni jedan jedini nije u upotrebi, nijedno RV nije narucilo te avione, proizvodnja je obustavljena... ali s njim nema nikakvih problema, nema kasnjenja, sve je kako treba!

Adriano_Galliani

pre 4 godine

Skup ali i najbolji. Sve greške napravljene sada, isplatice se za 100 godina. Avion nema kompromisa, fantastičan je potez što nisu odustali.

f35 je uspeh

pre 4 godine

Ne zaključujte prebrzo, jeste F35 program bio na ivici ambisa, probivši rokove i budžet za nekoliko desetina milijardi dolara. Ali, kao i uvek zahvaljujući američkoj reket-diplomatiji saveznici sada stoje u redu da pokriju sve te troškove i pride im naprave profit. Proizvodnja ide punom parom, trenutno je u upotrebi oko 500 ovih aviona, a sam avion uopšte nije loš, S-300 ga detektuje tek na opasno maloj razdaljini, a države sa PVO poput našeg praktično ne mogu da ga vide.

Marko

pre 4 godine

Ne plašite se za amere. Vodeći stručnjaci o njihovoj moći kažu sledeće... u osvajačkom ratu ne bi uspeli savladati Kinu ili Rusiju jer je takva vrsta rata ipak pojam više.
S druge strane, procene su da kad bi se rat vodio na neutralnoj teritoriji da bi se ameri mogli tući sa ostatkom sveta punih 6 godina. Toliko su jaki.
Jaka Rusija i Kina su garancija da neće doći do nekog globalnog rata jer u tom slučaju svi gube.
Brinimo se mi za sebe

Smeh

pre 4 godine

@ EU Citizen
Dečko informiši se malo o tome ko šta ima a šta nema pre nego ostaviš komentar. Izgleda da ovde laži prolaze jako dobro. A vezano za F-35, jesu ga Ameri unapredili dosta i nije to više ona kanta koju sa lakoćom praši F-16 u bliskoj borbi. Ali je i dalje iza najboljih aviona četvrte generacije po performansama. Što je za avion takve cene poražavajuće.

EU Citizen

pre 4 godine

Rusi mogu samo da kontriraju propagandom, pošto takav avion niti imaju, niti su sposobni da ga naprave i još dosta dugo neće biti. Da je skup, skup je, ali s obzirom na dosadašnje i najavljene narudžbine, isplatiće se i te kako.

XXX

pre 4 godine

Zanimljivo je da svi pričaju o F-35, dok je avion koji je za 50% bolji od njega u senci, a to je F-22. Čini mi se da Anerikanci to namerno rade. Avion kvaliteta F-22 još dugo niko neće da napravi, a kada se to desi USA će da napravi avione 6-te, a mozda i sedme generacije. Zaboravih da spomenem SU-57, jedan zaista “uspesan” projekat, ako pitate “Sputnjik” i “Pravdu”.

Pas koji laje ne ujeda

pre 4 godine

@aha
Covek je sve rekao. Cak su se i Indijci povukli iz Su-50 projekta i kupili Francuske Rafale. Zbog povlacenja Indije Su-50 leti sa motorima koji imaju mnogo manje snage nego sto je planirano za takav avion. Putin se i dalje sepuri kao curan. Pas koji laje ne ujeda.
Al' sta sta to vredi Srbima kada svi vozee Lade.

Mare

pre 4 godine

Rusi mogu samo da kontriraju propagandom, pošto takav avion niti imaju, niti su sposobni da ga naprave i još dosta dugo neće biti. Da je skup, skup je, ali s obzirom na dosadašnje i najavljene narudžbine, isplatiće se i te kako.
(EU Citizen, 20. oktobar 2019 16:16)

Ne treba im, ne napadaju drzave na drugom kraju planete, ne treba im njihova nafta, gas, zlato, teritorija. Brinu samo o svom komsiluku gde bi i oni mogli biti ugrozeni. Dosta im je S-400 i S-500 koji jos mao i ulazi u upotrebu da se suprotstave ovom avionu i pretvore ga u delice.

Mića

pre 4 godine

Šta se svađate oko F-35 i Su-50 kad su avioni sa ljudskom posadom prevaziđeni. Manevarske mogućnosti aviona su odavno prevazišle fizička ograničenja ljudskog tela koje ne može da podnese takva opterećenja. Bespilotne letelice su budućnost prvo jer ih ne ograničavaju (ne)mogućnosti pilota, manje su samim tim i stealth-ije od standardnih aviona, jeftinije i ne dovode u opasnost živote pilota.

Bolje 1000 jeftinih bespilotnih letelica nego 10 skupih lovaca 5. generacije. Mašine će preuzeti sve, pitanje je samo kada. Utoliko su F35 i ostali konvencionalni avioni već prevaziđeni i pre nego su ušli u upotrebu.

артиљерац

pre 4 godine

Да не одговарам свакоме понаособ,готово СВИ коментари су исти:Живео F-35,
Живеле САД,УА Русија.F-35 је УЖАСНО скуп.1500 милијарди$ кошта САМО развој.
Цена од 90 милиона$+нека сића за наоружање и обуку је ПОСЕБНО.ПЛАНИРА се
производња 3000 ком,није их толико ни случајно наручено.Што ће рећи развој је
коштао 500 милиона$ по ком(ако их направе 3000)С-300 је видео и ОБОРИО израелски F-35 у Сирији.То што ВИ то не знате,је нешто друго.Су-50 је за F-35
озбиљан и добро пројектован и направљен авион.И да вас не терам даље у мишје рупе,F-35 је,како је написао Flight international,највећа ПЉАЧКА у историји
ваздухопловства а и наоружања уопште.Сами Американци кажу,у судару са руским авионима F-35 може само да зове F-15 и F-16 у помоћ,ако и они могу да га спасу

Amerikanac

pre 4 godine

(артиљерац, 20. oktobar 2019 20:22)

Ajde! Samo sto mi ne znamo, a eto ti znas, onako iz pouzdanih izvora. Nigde niko nije objavio to famozno obaranje, pa cak ni sami Rusi, ali eto ti imas informacije. Znas samo sta mi nije jasno, kako to da su Izraelci godinama unazad kidali Arape koji su imali te mocne ruske avione.

Boske

pre 4 godine

F 22 Raptor i F 35 su tehnološki dva najnaprednija aviona današnjice, sve
ostalo je pristrasnost i politika!
(Arch Enemy, 20. oktobar 2019 18:28)

Samo jedno je sigurno: to su dva daleko najskuplja aviona u istoriji vojne tehnologije. Njihovu upotrebljivost i rentabilnost pokazaće vrijeme, dosad nisu baš briljirali.

Za usporedbu: jedan F35 bi morao da obori bar 10 Su-57 ili 20 i više Su-35 da bi njegovo postojanje bilo koliko-toliko opravdano. Samo, koliko je to uopšte realno?

Gong

pre 4 godine

Ljudi, to što je razvoj koštao, košta i itekako će koštati u budućnosti je investicija u nove tehnologije, od kojih se većina ubrzo počne (dozirano) komercijalizovati u civilstvu i masno će se naplatiti suludom potrošačkom društvu.

Avion ko avion, ima svoju primarnu ulogu, uklopiće se u način ratovanja, odrađivaće posao i to je to. Avion se ne gleda kao usamljenik, nego kao deo sistema. To jedan na jedan je za video igrice i filmove. Ameri šta rade decenijama je da prave oružje, analiziraju kako koristiti efektive protiv svakoga na ovoj planeti i to uvežbavaju po cele dane.

Ameri će daviti svakog na kog se namerače: politički, ekonomski, ubačenim elementima..., a kad izmrcvare, tad će udariti. Što reče jedan pilot na F-22 - "Nas ne zanima viteštvo i ravnopravna borba. Nas zanima samo da pobedimo".

Dakle, ne brinite se za Amere i ne očekujte skoriji slom tog pokvarenog sistema.

aha

pre 4 godine

@artiljerac
F-35 je trenutno najbolji avion na svetu, uz F-22 naravno.
To su ujedno i JEDINA dva aviona 5 generacije u upotrebi.
S-300 NIJE VIDEO nikakav F-35, a kamoli ga pogodio, to je izmisljotina. S-300 i S-400 u Siriji ne mogu da izadju na kraj sa F-16 i F-15, nijednog nisu pogodili iako ovi preorase Siriju, kako bi se onda nosili sa F-35. To sto ti izmisljotine sa rusofilskih portala nazivas “informacijama” je tvoj problem.
F-35 je skup jer kvalitet kosta! I to je tako! Skup bio razvoj, skup avion danas, moze im se, imaju pare za skupe projekte. Rusi nemaju, pa kmece, ljubomorni :)
Vec je oko 500 aviona F-35 u operativnoj upotrebi, proizvodnja nesmetano tece, narudzbe samo pristizu.
Amerikanci vec imaju oko 400 F-35 u upotrebi, uz jos 187 F-22, to je ozbiljan broj aviona 5 generacije.
Dok Rusi nemaju NIJEDAN avion 5 generacije! Su-50 nije nikakav protivnik jer on NE POSTOJI!
Jednostavno je tako! To NIJE AVION 5 generacije i nije u serijskoj proizvodnji. Rusija je planirala da poizvede 200-250 tih aviona za sebe UKUPNO, izgleda da nece imati nijedan. Nema para za bacanje na neuspesne projekte. Imaju stotinak Su-35, od kojih leti tek 40, ostalo sve prastare sovjetske kante.
To je ta ruska “moc”.
3 000 aviona i helikoptera naspram 14 000 americkih!
Ne postoje americki strucnjaci koji bi rekli da bi F-35 trebao pomoc protiv starih sovjetskih migova i suhoja. Jednostavno, oborio bi ih i pre nego sto bi ovi saznali da je F-35 “u blizini”.
Mada, za sve ruske avione zaista i jesu dovoljni F-16 i F-15.
Jednostavno, ne razumes se u avijaciju, ti jos zivis u vremenu SSSR-a i Varsavskog pakta, svet se promenio, a ti to ne shvatas. Nema vise SSSR-a, Rusija je siromasna drzava, a SAD jedina supersila. To su cinjenice!

f35 je uspeh

pre 4 godine

@artiljerac
To što si rekao da je izraelski F35I oboren od strane S300 je obična spekulacija, i to njena najekstremnija verzija. Nešto realnija priča je da je oštećen pri jednom napadu i da ga je zahvatio radar S400 koji je onda podelio tu informaciju sirijskoj PVO (Izraelci kažu da je oštećen usled sudara sa pticom).

Kad smo već kod spekulacija postoji i ova priča, 3 izraelska F35I su odleteli direktno do Teherana, napravili krug i vratili se nedetektovani, ajatolah Hamenei je pobesneo kad je saznao za ovo i posmenjivao na desetine ljudi.

Al' da se držimo ipak proverenih vesti, ko prati zna da se u zadnjih par meseci u Siriji i Iraku dešavaju "misteriozne" eksplozije skladišta municije od raznoraznih šiitskih milicija. Ne zna se ko gađa, ali glavni osumnjičeni je upravo ovaj avion.

Tako da ja, strastveni srpski patriota, na osnovu svih dostupnih informacija neostrašćeno zaključujem da je f35 zaista dobar proizvod. Svojom pojavom obesmislio je gotovo sve PVO sisteme, učinio ih zastarelim, izuzev možda S400.

Me,Myself and I

pre 4 godine

S obzirom da nisam apsolutni fan ali ni laik na ovu temu, na osnovu komentara, kako malo ozbiljnijih tako i onih navijačkih, reklo bi se da se F35 prodaje i da ro nije sporno, ali da li je to garant kvaliteta ili "obaveza" saveznika, potencijalnih kupaca i perača para, e to je već drugo pitanje.

simonida

pre 4 godine

Sto se muce i uzalud bacaju silne pare na tu skalameriju, nek kupe od Rusa S-400 i nema koga da se boje.
Umesto upumpavanja svojih i Arapskih para u taj propali program bolje da naprave dobre puteve i obnove skole i bolnice koje izgledaju kao da su u Africi.

aha

pre 4 godine

@Smeh
Decko, informisi se i ti malo.
Kakve bre performanse, kakva bliska borba!? Nije ovo 1960 godina, nego 2019!
Bliske borbe odavno ne postoje, avioni se bore na velikim daljinama.
F-35 nije pravljen da bi pravio akrobacije na mitinzima, nego da bi pobedjivao u borbama.
On ce oboriti svaki ruski avion na velikoj daljini, pre nego ovaj sazna da je F-35 “u blizini”. I to je to.
Bolji radar, bolje oruzje, “nevidljivost”. To je ono stose danas trazi. Ne “performanse” i manevarske sposobnosti za blisku borbu koja postoji jos samo u filmovima i glavama rusofila.
Da li znas da F-16 i F-15 imaju na stotine pobeda protiv ruskih aviona, bas zbog toga sto imaju bolje radare i oruzje pa ih obaraju sa velikih daljina. Iako MiG-29, MiG-23 pa cak i MiG-21 imaju bolje manevarske sposobnosti. Dok se mig okrece i pravi akrobacije, ovaj ga mirno nacilja i obori iz daljine.

razum

pre 4 godine

Avion je odlican jedina mana mu je cena. Zanimljivo je da jedna od tehnologija koje poseduje je iz Rusije. 90ih godina proslog veka je Lokhed Martin kupio “blueprints” od ruske kompanije Yak. Pogledajte avion Yak-141. Pozdrav!

Marko

pre 4 godine

Harač amerikanaca nad takozvanim saveznicima i pljačka poreskih obveznika.Ovo je toliko skupo da zbog tolike cene gotovo teško da je efilasan .

aha

pre 4 godine

@Boske
Nisu njih napravili da bi im se “isplatili” nego da bi odrzali dominaciju u vazduhu koju imaju.
Oni ne mogu da obore 10 Su-50, jer ne postoji 10 Su-50, a tesko i 20 Su-35, jer te avione skoro niko ne zeli da kupi. Jedino oni kojima Amerikanci ne zele da prodaju svoje avione.
Shvati, Su-35 uopste nije konkurencija za F-22 ili F-35. On je donekle konkurencija za nove F-15 i F-16, mada je inferioran u odnosu na njih.
To je avion 4+ generacije, ima ih jedva oko 100, od kojih 40 leti.
Ovih Su-50 i nema u upotrebi, nisu 5 generacija i u sustini su propao projekat.
Amerikanci imaju novac i trose ga na kvalitet. Mora da se ulozi novac da bi dobio kvalitet. Rusi nemaju ni novac ni kvalitet. 99% avijacije im cine sovjetski avioni koji su bili prevazidjeni vec osamdesetih godina.

Si

pre 4 godine

Osnovni problem razvoja oruzja u Americi je sto je kao i sve ostalo i taj osetljivi deo istarivanja podredjen trzistu. Ne postoji cvrsta ruka (drzava) koja bi vodila ta istrazivanja. Zbog toga tamo malo sta bude uradjeno na vreme i neophodnom kvalitetu. I sami amerikanci za svoje F 22 i F 35 kazu da su to najskuplji vojni promasaji americke vojske. Previse je senzora, automatizacije i kompjutetizacije u njima a to ih cini nedovoljno pouzdanim i skupim za odrzavanje. Uz svu mogucu tehnologiju komletna izrada je veoma skupa pa je i prizvod pecenjen u odnosu na kvalitet koji se nije dokazao i cini se veoma je ranjivim.

Samo kažem

pre 4 godine

Koliko se ovde prepucavate to nije normalno. Za nas apsolutno nije bitno da li je bolji F35 ili SU57. Ni za jedan nemamo novac, ni za jednim nemamo potrebu, ni za jedan nemamo veličinu teritorije.

Dule

pre 4 godine

Ovo pricam kao najzesci rusofil, koji voli da se redovno pljuje sa natofilima ovde: Oladite ljudi, ovaj avion jeste skup ali je jedini pravi avion pete generacije koji je potpuno zavrsen. Ameri su prvi dosli na taj nivo, i svaka im cast za to.

Gledao sam dosta ruskih eksperata, i oni se slazu sa tim. Njih ces da cujes da je njima drago da su oni kao zemlja prosto dosli na taj nivo, da imaju letelicu pete generacije.

Ali njih nikad nisam cuo od samih ruskih eksperata nista osim da ga hvale.

UDBA

pre 4 godine

"Kad smo već kod spekulacija postoji i ova priča, 3 izraelska F35I su odleteli direktno do Teherana, napravili krug i vratili se nedetektovani, ajatolah Hamenei je pobesneo kad je saznao za ovo i posmenjivao na desetine ljudi."


- Smijenjen je glavno-komandujuci nacionalne garde ne zato sto avion nije bio detektovan, vec zato sto nije dao dozvolu da se na njega puca. Iz kojih razloga, to je vec misterija.
Od kad su smjene izvrsene, pojedinima je i sudjeno za izdaju i saradnju sa Mosad-om, a od tada Izrael vise ne leti iznad Iranskog neba. 9 ljudi je zvanicno osudjeno na smrt vjesanjem.

koraci sazrevanja

pre 4 godine

Nedostatak jeftine radne snage iz Turske koja je trablo da se pridruži programu, koji se ne može kompenzovati tražnjom, a vreme ide, neko će pristići i sa novim letelicama, pa čak i sa novim konceptima za vazdušnu dominaciju (ludo brzi i nepredvidivi dronovi) i sa protivotrovom za tu generaciju stelta.Svaki objekat ima potpis na radaru, posebno interesatno za velike talasne dužine, sa rezonansom odziva signala i naravno dovoljno podataka o tome, jedna grafička kartica i natreniraće se AI za detekciju meta na hiljadu kilometara daleko, a oružje F-35 još nije novca donelo koliko treba. A projekat je koncepiran još 1992. Ko bi očekivao, igranje igrica je sabotiralo stelt. Nacrtan da bude nevidljiv, ali ga je grafička izrenderovala kao mutan objekat, ali više od toga i ne treba.

Vlada

pre 4 godine

@f35 je uspeh

Cudo kako F35 ispade najbolji avion na svetu a svi koji se razumeju u tematiku znaju da je on inferiornija verzija F22. Amerikanci namecu svim svojim saveznicima kupovinu njihovog oruzija, poznato je da je to cena njihovog prijateljstva.

Dire

pre 4 godine

Bolje 1000 jeftinih bespilotnih letelica nego 10 skupih lovaca 5. generacije. Mašine će preuzeti sve, pitanje je samo kada. Utoliko su F35 i ostali konvencionalni avioni već prevaziđeni i pre nego su ušli u upotrebu.
(Mića, 20. oktobar 2019 23:28

To upravi Ameri i rade.
Imaju 6 hiljada F15 i jos ko zna koliko F16 i pretvaraju ih polako u bespilotne dronove.

ConteLeone

pre 4 godine

Ameri trose pare jer njihova egzistencija zavisi od toga.
Razvoj u njihovoj vojnoj industriji kosta 20 puta vise nego kod bilo koga drugog, tako da cifre tu nista narocito ne govore, niti o kvalitetu niti o sposobnostima. Nema sumnje da imaju napredniju elektroniku i software, ali ne zaboravite da cuda mogu da se naprave i sa zastarelom tehnologijom!
Oni jednostavno dominiraju jer imaju naj mocniju ofanzivnu masineriju. Nevidljivost?
Jest, ta jadna ptica sto je letela nije videla avion, naravno.
Ne veruje da ce mo uskoro saznati pravi odnos americko ruske avijacije, to se odavno nije desilo, bolje da tako i ostane!

Miloš

pre 4 godine

Avion jeste promasaj za Amere ali je smesno da Rusi o tome uopste pisu, pa Su-57 je jos daleko od konacne verzije, a ovo sto nazivaju serijska proizvodnja je serijska proizvodnja prototipova!?! Veca nebuloza od F-35 serijske proizvodnje, gde je krenula proizvodnja a problemi nisu reseni, ali barem je motor i paket senzora razvijen do kraja, kod Su-57 motor u najboljem slucaju ce biti spreman 2022 u najgorem kazu 2027 a o senzorima niko nista ne zna u kom su stanju. Indijski mediji kazu mnogo lose pogotovo AFAR tj AESA radar.

Ali Ameri imaju luksuz da mogu da plate F-35 i da ga vec sad imaju preko 300 pa ce bagove da srede a Rusi ce i u 2020tim da se puvaju sa Su-35 dok svi ostali prelaze na stelt vazduhoplovstvo. Kineski J-20 ce uskoro da dostigne broj ruskih Su-35!

Dakle ako cemo realno Su-35 a tek Su-57 su mnogo veci promasaji. Treba ce im decenije proizvodnje da zamene lovce koje im je SSSR ostavio u amanet kako sad stoje stvari.

Doduse kako rade ne bi me cudilo da drasticno smanje svoje vazduhoplovstvo, ko sto rade sa mornaricom, dva Kirova umesto da idu na remont i modernizaciju idu na secenje, a to su bili brodovi sa slicnim faktorom moci ili straha ko americki nosaci aviona pogotovo 1980tih, Sovjeti naprave krstarice velicine americkih modernizovanih Midway nosaca aviona! Kirova cak i mozemo smatrati nosacem aviona jer svaka od 20 Granit raketa je veca od MiG-21.

Adriano_Galliani

pre 4 godine

Skup ali i najbolji. Sve greške napravljene sada, isplatice se za 100 godina. Avion nema kompromisa, fantastičan je potez što nisu odustali.

EU Citizen

pre 4 godine

Rusi mogu samo da kontriraju propagandom, pošto takav avion niti imaju, niti su sposobni da ga naprave i još dosta dugo neće biti. Da je skup, skup je, ali s obzirom na dosadašnje i najavljene narudžbine, isplatiće se i te kako.

aha

pre 4 godine

Ma jasno! F-35 je u problemima, kasni, pa ih je zato proizvedeno vec nekoliko stotina, u SAD-u ih ima oko 400 u upotrebi, naruceno ukupno preko 3 000, ali eto, on kasni.
S druge strane, ruski Su-50 je propao projekat, nije cak ni avion 5 generacije, ni jedan jedini nije u upotrebi, nijedno RV nije narucilo te avione, proizvodnja je obustavljena... ali s njim nema nikakvih problema, nema kasnjenja, sve je kako treba!

Pas koji laje ne ujeda

pre 4 godine

@aha
Covek je sve rekao. Cak su se i Indijci povukli iz Su-50 projekta i kupili Francuske Rafale. Zbog povlacenja Indije Su-50 leti sa motorima koji imaju mnogo manje snage nego sto je planirano za takav avion. Putin se i dalje sepuri kao curan. Pas koji laje ne ujeda.
Al' sta sta to vredi Srbima kada svi vozee Lade.

f35 je uspeh

pre 4 godine

Ne zaključujte prebrzo, jeste F35 program bio na ivici ambisa, probivši rokove i budžet za nekoliko desetina milijardi dolara. Ali, kao i uvek zahvaljujući američkoj reket-diplomatiji saveznici sada stoje u redu da pokriju sve te troškove i pride im naprave profit. Proizvodnja ide punom parom, trenutno je u upotrebi oko 500 ovih aviona, a sam avion uopšte nije loš, S-300 ga detektuje tek na opasno maloj razdaljini, a države sa PVO poput našeg praktično ne mogu da ga vide.

Smeh

pre 4 godine

@ EU Citizen
Dečko informiši se malo o tome ko šta ima a šta nema pre nego ostaviš komentar. Izgleda da ovde laži prolaze jako dobro. A vezano za F-35, jesu ga Ameri unapredili dosta i nije to više ona kanta koju sa lakoćom praši F-16 u bliskoj borbi. Ali je i dalje iza najboljih aviona četvrte generacije po performansama. Što je za avion takve cene poražavajuće.

артиљерац

pre 4 godine

Да не одговарам свакоме понаособ,готово СВИ коментари су исти:Живео F-35,
Живеле САД,УА Русија.F-35 је УЖАСНО скуп.1500 милијарди$ кошта САМО развој.
Цена од 90 милиона$+нека сића за наоружање и обуку је ПОСЕБНО.ПЛАНИРА се
производња 3000 ком,није их толико ни случајно наручено.Што ће рећи развој је
коштао 500 милиона$ по ком(ако их направе 3000)С-300 је видео и ОБОРИО израелски F-35 у Сирији.То што ВИ то не знате,је нешто друго.Су-50 је за F-35
озбиљан и добро пројектован и направљен авион.И да вас не терам даље у мишје рупе,F-35 је,како је написао Flight international,највећа ПЉАЧКА у историји
ваздухопловства а и наоружања уопште.Сами Американци кажу,у судару са руским авионима F-35 може само да зове F-15 и F-16 у помоћ,ако и они могу да га спасу

aha

pre 4 godine

@artiljerac
F-35 je trenutno najbolji avion na svetu, uz F-22 naravno.
To su ujedno i JEDINA dva aviona 5 generacije u upotrebi.
S-300 NIJE VIDEO nikakav F-35, a kamoli ga pogodio, to je izmisljotina. S-300 i S-400 u Siriji ne mogu da izadju na kraj sa F-16 i F-15, nijednog nisu pogodili iako ovi preorase Siriju, kako bi se onda nosili sa F-35. To sto ti izmisljotine sa rusofilskih portala nazivas “informacijama” je tvoj problem.
F-35 je skup jer kvalitet kosta! I to je tako! Skup bio razvoj, skup avion danas, moze im se, imaju pare za skupe projekte. Rusi nemaju, pa kmece, ljubomorni :)
Vec je oko 500 aviona F-35 u operativnoj upotrebi, proizvodnja nesmetano tece, narudzbe samo pristizu.
Amerikanci vec imaju oko 400 F-35 u upotrebi, uz jos 187 F-22, to je ozbiljan broj aviona 5 generacije.
Dok Rusi nemaju NIJEDAN avion 5 generacije! Su-50 nije nikakav protivnik jer on NE POSTOJI!
Jednostavno je tako! To NIJE AVION 5 generacije i nije u serijskoj proizvodnji. Rusija je planirala da poizvede 200-250 tih aviona za sebe UKUPNO, izgleda da nece imati nijedan. Nema para za bacanje na neuspesne projekte. Imaju stotinak Su-35, od kojih leti tek 40, ostalo sve prastare sovjetske kante.
To je ta ruska “moc”.
3 000 aviona i helikoptera naspram 14 000 americkih!
Ne postoje americki strucnjaci koji bi rekli da bi F-35 trebao pomoc protiv starih sovjetskih migova i suhoja. Jednostavno, oborio bi ih i pre nego sto bi ovi saznali da je F-35 “u blizini”.
Mada, za sve ruske avione zaista i jesu dovoljni F-16 i F-15.
Jednostavno, ne razumes se u avijaciju, ti jos zivis u vremenu SSSR-a i Varsavskog pakta, svet se promenio, a ti to ne shvatas. Nema vise SSSR-a, Rusija je siromasna drzava, a SAD jedina supersila. To su cinjenice!

simonida

pre 4 godine

Sto se muce i uzalud bacaju silne pare na tu skalameriju, nek kupe od Rusa S-400 i nema koga da se boje.
Umesto upumpavanja svojih i Arapskih para u taj propali program bolje da naprave dobre puteve i obnove skole i bolnice koje izgledaju kao da su u Africi.

Mare

pre 4 godine

Rusi mogu samo da kontriraju propagandom, pošto takav avion niti imaju, niti su sposobni da ga naprave i još dosta dugo neće biti. Da je skup, skup je, ali s obzirom na dosadašnje i najavljene narudžbine, isplatiće se i te kako.
(EU Citizen, 20. oktobar 2019 16:16)

Ne treba im, ne napadaju drzave na drugom kraju planete, ne treba im njihova nafta, gas, zlato, teritorija. Brinu samo o svom komsiluku gde bi i oni mogli biti ugrozeni. Dosta im je S-400 i S-500 koji jos mao i ulazi u upotrebu da se suprotstave ovom avionu i pretvore ga u delice.

XXX

pre 4 godine

Zanimljivo je da svi pričaju o F-35, dok je avion koji je za 50% bolji od njega u senci, a to je F-22. Čini mi se da Anerikanci to namerno rade. Avion kvaliteta F-22 još dugo niko neće da napravi, a kada se to desi USA će da napravi avione 6-te, a mozda i sedme generacije. Zaboravih da spomenem SU-57, jedan zaista “uspesan” projekat, ako pitate “Sputnjik” i “Pravdu”.

f3754862

pre 4 godine

Nikada u novijoj istoriji borbeni avion nove generacije nije isporučen u isto vreme i USAF i savezničkim i podaničkim zemljama.
Nikada u istoriji u popularnoj kulturi nije bio takav "hype" za jednim avionom u predproizvodnji (išli su dokumentarci i bukvalno je reality show pratio nadmetanje LM i Boeinga), ali ni žešća kritika nije bila (obično je loš avion proglašen za promašaj i nastavljeno je dalje).
Nikada nije stigla nedvosmislena i nezavisna pohvala aviona, već sve što smo čuli lepo o njemu je stiglo iz LM i Pentagona, više kao pravdanje pred nekom većom kritikom, a manje kao hvalospev navodno najboljeg borbenog aviona ikada.
F22 je "THE 5-Gen"! F35 je komercijalni projekat za isisavanje love iz savezničkih/podaničkih zemalja.

aha

pre 4 godine

@Boske
Nisu njih napravili da bi im se “isplatili” nego da bi odrzali dominaciju u vazduhu koju imaju.
Oni ne mogu da obore 10 Su-50, jer ne postoji 10 Su-50, a tesko i 20 Su-35, jer te avione skoro niko ne zeli da kupi. Jedino oni kojima Amerikanci ne zele da prodaju svoje avione.
Shvati, Su-35 uopste nije konkurencija za F-22 ili F-35. On je donekle konkurencija za nove F-15 i F-16, mada je inferioran u odnosu na njih.
To je avion 4+ generacije, ima ih jedva oko 100, od kojih 40 leti.
Ovih Su-50 i nema u upotrebi, nisu 5 generacija i u sustini su propao projekat.
Amerikanci imaju novac i trose ga na kvalitet. Mora da se ulozi novac da bi dobio kvalitet. Rusi nemaju ni novac ni kvalitet. 99% avijacije im cine sovjetski avioni koji su bili prevazidjeni vec osamdesetih godina.

Boske

pre 4 godine

F 22 Raptor i F 35 su tehnološki dva najnaprednija aviona današnjice, sve
ostalo je pristrasnost i politika!
(Arch Enemy, 20. oktobar 2019 18:28)

Samo jedno je sigurno: to su dva daleko najskuplja aviona u istoriji vojne tehnologije. Njihovu upotrebljivost i rentabilnost pokazaće vrijeme, dosad nisu baš briljirali.

Za usporedbu: jedan F35 bi morao da obori bar 10 Su-57 ili 20 i više Su-35 da bi njegovo postojanje bilo koliko-toliko opravdano. Samo, koliko je to uopšte realno?

Amerikanac

pre 4 godine

(артиљерац, 20. oktobar 2019 20:22)

Ajde! Samo sto mi ne znamo, a eto ti znas, onako iz pouzdanih izvora. Nigde niko nije objavio to famozno obaranje, pa cak ni sami Rusi, ali eto ti imas informacije. Znas samo sta mi nije jasno, kako to da su Izraelci godinama unazad kidali Arape koji su imali te mocne ruske avione.

aha

pre 4 godine

@Smeh
Decko, informisi se i ti malo.
Kakve bre performanse, kakva bliska borba!? Nije ovo 1960 godina, nego 2019!
Bliske borbe odavno ne postoje, avioni se bore na velikim daljinama.
F-35 nije pravljen da bi pravio akrobacije na mitinzima, nego da bi pobedjivao u borbama.
On ce oboriti svaki ruski avion na velikoj daljini, pre nego ovaj sazna da je F-35 “u blizini”. I to je to.
Bolji radar, bolje oruzje, “nevidljivost”. To je ono stose danas trazi. Ne “performanse” i manevarske sposobnosti za blisku borbu koja postoji jos samo u filmovima i glavama rusofila.
Da li znas da F-16 i F-15 imaju na stotine pobeda protiv ruskih aviona, bas zbog toga sto imaju bolje radare i oruzje pa ih obaraju sa velikih daljina. Iako MiG-29, MiG-23 pa cak i MiG-21 imaju bolje manevarske sposobnosti. Dok se mig okrece i pravi akrobacije, ovaj ga mirno nacilja i obori iz daljine.

Si

pre 4 godine

Osnovni problem razvoja oruzja u Americi je sto je kao i sve ostalo i taj osetljivi deo istarivanja podredjen trzistu. Ne postoji cvrsta ruka (drzava) koja bi vodila ta istrazivanja. Zbog toga tamo malo sta bude uradjeno na vreme i neophodnom kvalitetu. I sami amerikanci za svoje F 22 i F 35 kazu da su to najskuplji vojni promasaji americke vojske. Previse je senzora, automatizacije i kompjutetizacije u njima a to ih cini nedovoljno pouzdanim i skupim za odrzavanje. Uz svu mogucu tehnologiju komletna izrada je veoma skupa pa je i prizvod pecenjen u odnosu na kvalitet koji se nije dokazao i cini se veoma je ranjivim.

f35 je uspeh

pre 4 godine

@artiljerac
To što si rekao da je izraelski F35I oboren od strane S300 je obična spekulacija, i to njena najekstremnija verzija. Nešto realnija priča je da je oštećen pri jednom napadu i da ga je zahvatio radar S400 koji je onda podelio tu informaciju sirijskoj PVO (Izraelci kažu da je oštećen usled sudara sa pticom).

Kad smo već kod spekulacija postoji i ova priča, 3 izraelska F35I su odleteli direktno do Teherana, napravili krug i vratili se nedetektovani, ajatolah Hamenei je pobesneo kad je saznao za ovo i posmenjivao na desetine ljudi.

Al' da se držimo ipak proverenih vesti, ko prati zna da se u zadnjih par meseci u Siriji i Iraku dešavaju "misteriozne" eksplozije skladišta municije od raznoraznih šiitskih milicija. Ne zna se ko gađa, ali glavni osumnjičeni je upravo ovaj avion.

Tako da ja, strastveni srpski patriota, na osnovu svih dostupnih informacija neostrašćeno zaključujem da je f35 zaista dobar proizvod. Svojom pojavom obesmislio je gotovo sve PVO sisteme, učinio ih zastarelim, izuzev možda S400.

Marko

pre 4 godine

Harač amerikanaca nad takozvanim saveznicima i pljačka poreskih obveznika.Ovo je toliko skupo da zbog tolike cene gotovo teško da je efilasan .

Mića

pre 4 godine

Šta se svađate oko F-35 i Su-50 kad su avioni sa ljudskom posadom prevaziđeni. Manevarske mogućnosti aviona su odavno prevazišle fizička ograničenja ljudskog tela koje ne može da podnese takva opterećenja. Bespilotne letelice su budućnost prvo jer ih ne ograničavaju (ne)mogućnosti pilota, manje su samim tim i stealth-ije od standardnih aviona, jeftinije i ne dovode u opasnost živote pilota.

Bolje 1000 jeftinih bespilotnih letelica nego 10 skupih lovaca 5. generacije. Mašine će preuzeti sve, pitanje je samo kada. Utoliko su F35 i ostali konvencionalni avioni već prevaziđeni i pre nego su ušli u upotrebu.

razum

pre 4 godine

Avion je odlican jedina mana mu je cena. Zanimljivo je da jedna od tehnologija koje poseduje je iz Rusije. 90ih godina proslog veka je Lokhed Martin kupio “blueprints” od ruske kompanije Yak. Pogledajte avion Yak-141. Pozdrav!

Me,Myself and I

pre 4 godine

S obzirom da nisam apsolutni fan ali ni laik na ovu temu, na osnovu komentara, kako malo ozbiljnijih tako i onih navijačkih, reklo bi se da se F35 prodaje i da ro nije sporno, ali da li je to garant kvaliteta ili "obaveza" saveznika, potencijalnih kupaca i perača para, e to je već drugo pitanje.

Marko

pre 4 godine

Ne plašite se za amere. Vodeći stručnjaci o njihovoj moći kažu sledeće... u osvajačkom ratu ne bi uspeli savladati Kinu ili Rusiju jer je takva vrsta rata ipak pojam više.
S druge strane, procene su da kad bi se rat vodio na neutralnoj teritoriji da bi se ameri mogli tući sa ostatkom sveta punih 6 godina. Toliko su jaki.
Jaka Rusija i Kina su garancija da neće doći do nekog globalnog rata jer u tom slučaju svi gube.
Brinimo se mi za sebe

Gong

pre 4 godine

Ljudi, to što je razvoj koštao, košta i itekako će koštati u budućnosti je investicija u nove tehnologije, od kojih se većina ubrzo počne (dozirano) komercijalizovati u civilstvu i masno će se naplatiti suludom potrošačkom društvu.

Avion ko avion, ima svoju primarnu ulogu, uklopiće se u način ratovanja, odrađivaće posao i to je to. Avion se ne gleda kao usamljenik, nego kao deo sistema. To jedan na jedan je za video igrice i filmove. Ameri šta rade decenijama je da prave oružje, analiziraju kako koristiti efektive protiv svakoga na ovoj planeti i to uvežbavaju po cele dane.

Ameri će daviti svakog na kog se namerače: politički, ekonomski, ubačenim elementima..., a kad izmrcvare, tad će udariti. Što reče jedan pilot na F-22 - "Nas ne zanima viteštvo i ravnopravna borba. Nas zanima samo da pobedimo".

Dakle, ne brinite se za Amere i ne očekujte skoriji slom tog pokvarenog sistema.

koraci sazrevanja

pre 4 godine

Nedostatak jeftine radne snage iz Turske koja je trablo da se pridruži programu, koji se ne može kompenzovati tražnjom, a vreme ide, neko će pristići i sa novim letelicama, pa čak i sa novim konceptima za vazdušnu dominaciju (ludo brzi i nepredvidivi dronovi) i sa protivotrovom za tu generaciju stelta.Svaki objekat ima potpis na radaru, posebno interesatno za velike talasne dužine, sa rezonansom odziva signala i naravno dovoljno podataka o tome, jedna grafička kartica i natreniraće se AI za detekciju meta na hiljadu kilometara daleko, a oružje F-35 još nije novca donelo koliko treba. A projekat je koncepiran još 1992. Ko bi očekivao, igranje igrica je sabotiralo stelt. Nacrtan da bude nevidljiv, ali ga je grafička izrenderovala kao mutan objekat, ali više od toga i ne treba.

UDBA

pre 4 godine

"Kad smo već kod spekulacija postoji i ova priča, 3 izraelska F35I su odleteli direktno do Teherana, napravili krug i vratili se nedetektovani, ajatolah Hamenei je pobesneo kad je saznao za ovo i posmenjivao na desetine ljudi."


- Smijenjen je glavno-komandujuci nacionalne garde ne zato sto avion nije bio detektovan, vec zato sto nije dao dozvolu da se na njega puca. Iz kojih razloga, to je vec misterija.
Od kad su smjene izvrsene, pojedinima je i sudjeno za izdaju i saradnju sa Mosad-om, a od tada Izrael vise ne leti iznad Iranskog neba. 9 ljudi je zvanicno osudjeno na smrt vjesanjem.

Vlada

pre 4 godine

@f35 je uspeh

Cudo kako F35 ispade najbolji avion na svetu a svi koji se razumeju u tematiku znaju da je on inferiornija verzija F22. Amerikanci namecu svim svojim saveznicima kupovinu njihovog oruzija, poznato je da je to cena njihovog prijateljstva.

Dule

pre 4 godine

Ovo pricam kao najzesci rusofil, koji voli da se redovno pljuje sa natofilima ovde: Oladite ljudi, ovaj avion jeste skup ali je jedini pravi avion pete generacije koji je potpuno zavrsen. Ameri su prvi dosli na taj nivo, i svaka im cast za to.

Gledao sam dosta ruskih eksperata, i oni se slazu sa tim. Njih ces da cujes da je njima drago da su oni kao zemlja prosto dosli na taj nivo, da imaju letelicu pete generacije.

Ali njih nikad nisam cuo od samih ruskih eksperata nista osim da ga hvale.

Dire

pre 4 godine

Bolje 1000 jeftinih bespilotnih letelica nego 10 skupih lovaca 5. generacije. Mašine će preuzeti sve, pitanje je samo kada. Utoliko su F35 i ostali konvencionalni avioni već prevaziđeni i pre nego su ušli u upotrebu.
(Mića, 20. oktobar 2019 23:28

To upravi Ameri i rade.
Imaju 6 hiljada F15 i jos ko zna koliko F16 i pretvaraju ih polako u bespilotne dronove.

ConteLeone

pre 4 godine

Ameri trose pare jer njihova egzistencija zavisi od toga.
Razvoj u njihovoj vojnoj industriji kosta 20 puta vise nego kod bilo koga drugog, tako da cifre tu nista narocito ne govore, niti o kvalitetu niti o sposobnostima. Nema sumnje da imaju napredniju elektroniku i software, ali ne zaboravite da cuda mogu da se naprave i sa zastarelom tehnologijom!
Oni jednostavno dominiraju jer imaju naj mocniju ofanzivnu masineriju. Nevidljivost?
Jest, ta jadna ptica sto je letela nije videla avion, naravno.
Ne veruje da ce mo uskoro saznati pravi odnos americko ruske avijacije, to se odavno nije desilo, bolje da tako i ostane!

Samo kažem

pre 4 godine

Koliko se ovde prepucavate to nije normalno. Za nas apsolutno nije bitno da li je bolji F35 ili SU57. Ni za jedan nemamo novac, ni za jednim nemamo potrebu, ni za jedan nemamo veličinu teritorije.

Miloš

pre 4 godine

Avion jeste promasaj za Amere ali je smesno da Rusi o tome uopste pisu, pa Su-57 je jos daleko od konacne verzije, a ovo sto nazivaju serijska proizvodnja je serijska proizvodnja prototipova!?! Veca nebuloza od F-35 serijske proizvodnje, gde je krenula proizvodnja a problemi nisu reseni, ali barem je motor i paket senzora razvijen do kraja, kod Su-57 motor u najboljem slucaju ce biti spreman 2022 u najgorem kazu 2027 a o senzorima niko nista ne zna u kom su stanju. Indijski mediji kazu mnogo lose pogotovo AFAR tj AESA radar.

Ali Ameri imaju luksuz da mogu da plate F-35 i da ga vec sad imaju preko 300 pa ce bagove da srede a Rusi ce i u 2020tim da se puvaju sa Su-35 dok svi ostali prelaze na stelt vazduhoplovstvo. Kineski J-20 ce uskoro da dostigne broj ruskih Su-35!

Dakle ako cemo realno Su-35 a tek Su-57 su mnogo veci promasaji. Treba ce im decenije proizvodnje da zamene lovce koje im je SSSR ostavio u amanet kako sad stoje stvari.

Doduse kako rade ne bi me cudilo da drasticno smanje svoje vazduhoplovstvo, ko sto rade sa mornaricom, dva Kirova umesto da idu na remont i modernizaciju idu na secenje, a to su bili brodovi sa slicnim faktorom moci ili straha ko americki nosaci aviona pogotovo 1980tih, Sovjeti naprave krstarice velicine americkih modernizovanih Midway nosaca aviona! Kirova cak i mozemo smatrati nosacem aviona jer svaka od 20 Granit raketa je veca od MiG-21.