Utorak, 08.10.2019.

14:39

Neće više biti "fali ti jedan papir" i "a gde je pečat"

Premijerka Ana Brnabić kaže da je cilj projekta "E-papir" da se smanje administrativni troškovi privrede za 15 do 20 odsto do 2021. godine.

Izvor: Tanjug

Neæe više biti "fali ti jedan papir" i "a gde je peèat" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

rebro

pre 4 godine

@Igor, ako ti i dalje u toj državi registruješ automobil svake godine onda ta tvoja država nije izašla iz 20. veka jer kod mene u Češkoj svaki automobil se može registrovati SAMO jednom. Ne možeš dva puta. Nema nikakve nalepnice. Kada prodaš auto kupac nema šta da registruje jer to nije moguće, samo promeni adresu.

Vlada

pre 4 godine

Od 2003 zivim u Austriji, nikada od tada nisam u javnoj ustanovi cekao duze od pola sata. Biro rada, policija, zavod za zdravstveno i ostale institucije. Unutra obicno 2-3 osobe rade na salterima i svi zavrsavaju svoj posao uglavnom za 5 minuta max. Odes kod bilo kog doktora ne secas sa sobom dva stosa papira sa istorijom bolesti. Kod nas mi dodje da poludim kad idem da registrujem auto, izvadim dokumenta ili bilo sta drugo. Iskreno sve da se digitalizuje nije neki monstruozni projekat po pitanju cene, doduse jeste da se unesu svi podatci sa papira na servere. Ali drzavu to ne interesuje, svakog dana se uzme bar 100000 raznoraznih potvrda i gluposti gde oni naplacuju "administrativne takse" alo 100-150 dinara da mi lupi pecat pa sa tim na drugo mesto po jos jedan pecat pa i tamo toliko, pa onda u postu da platim pa onda tu taksa e onda sve to nosis u sup pa u zavisnosti od toga sta je u pitanju mozda i za njihov pecat da platis. Samo nameti i porezi, busaju se u grudi nekim investicijama a gradjani nose na ledjima te "investicije" i izdrzavaju ih umesto obrnuto.

cinjenica

pre 4 godine

Sta ovo znaci, da ce Vam neko sutra na salteru kad iscrpi sve mogucnosti da Vas vraca sa saltera iskoristiti kviska. Nemas elektronski pecat. Moja je zena proletos iz Nisa isla za Pancevo da izvadi izvod rodjenih. Ako se dobro secam sa tim se uspehom premijerka najvise hvalila. Na bilo kom salteru mozete izvaditi izvod rodjenih, ne morate ici u mesto rodjenja-malo morgen. Ne sumnjam u njenu dobru volju, ali debelo sumnjam u izvestaje koje dobija sa terena. Za svaki posao koji zavisi od drzavne uprave potreban Vam je godisnji odmor.

DEX

pre 4 godine

To o ukidanju pecata je pricala i pre godinu dana a u posti do pre par meseci kazu idi kod Brnabicke pa se zali, ovde bez pecata nema preporucene posiljke za preduzece.
Elektronski dokumenti su posebna prica. Mora kopija licne karte pa to ti je.

Cile

pre 4 godine

A sad odes u SUP da registrujes kola ,poneses naloge ,a oni ti traze potvrdu da su ti nalozi izvrseni..pa se vracas u banku...to nije bilo ni pre 40 godina..strasno.

yuslaven

pre 4 godine

Vadio ja elektronski dokument. Brže, jeftinije, bez čekanja. Odštampam dokument i zaputim se u Službu. Kad tamo Službenik kaže - Gde je pečat?
Naivno, kao da prvi put imam posla sa Službom, pokušam da objasnim da mi za elektronski dokument ne treba pečat.
Službenik kaže - To bez pečata ne može!
Da skratim, morao sam da podnesem zahtev za prepis i platim ga skuplje nego što me koštao elektronski. Plus slanje poštom koje je trajalo pet dana.
I vrhunac događaja. Kad sam odneo dokument uredno pečatiran dva puta, Službenik mi kaže - Moglo je možda ovo i bez pečata ali je ovako sigurnije!

PD

pre 4 godine

@mila
Nisam ni lenj ni glup niti imam averziju od tehnike. Ali kada u bankomatu ukucam isplatu 10.000, i on mi izbaci 2x5.000, sa kojima gde god da se pojavim samo što me ne opsuju ... pa radije ću sačekati na šalteru i reći "u novčanicama po 500 dinara molim"

Igor

pre 4 godine

Odavno zivim u drzavi gde registrujem auto online (godisnja nakepnica), gde zamena vozacke/zdravstvene se odradi na jednom salteru za par minuta. Ali cestitam na ulasku u 20 vek!

mila

pre 4 godine

Mozda ima nesto i u ljudima koji, da tako kazem, vole da cekaju u redu, skupljaju papire, itd. Silom prilika sam bila u banci u redu, kaze radnica da koliko god zvucalo neverovatno - vecina ljudi koji tu cekaju dosli su da podignu novac na salteru i pored 2 bankomata u krugu od 2 metra. Da li smo lenj ili nepismen narod, ili oba mozda?

Mediterano Blanco

pre 4 godine

šta će onda raditi Čvarkov, Torbica i Boškić?
(Mrgud, 8. oktobar 2019 17:22

Hahahaha,ništa,onda ce ih verovatno premestiti u poreskom,ili u naplati potraživanja,mislim da bi im u naplati potraživaja leglo ko kec na deset.

Гиле

pre 4 godine

На једном месту укуну на другом траже више, ето превоз, и рефундација боловања, АПР да региструјете мејл адресу фирме мора у папиру.

Mile

pre 4 godine

Prazne priče. Kad se na zvanican mejl obratis upravi sa zalbom na mup koji ne da trazi pecate nego insistira i na delovodnim pecatima prilikom registracije oni ti odgovore "njima ne mozemo ništa, oni traze sta oni hoce" i tu je kraj!

Ekonomista

pre 4 godine

Nije istina...citavi elaborati se podnose za: refundaciju bolovanja,subvencije za zaposljavanje,razne podneske Poreskoj upravi(npr.za preknjizavanje sa racuna na racun),kod poreza na imovinu,kod poreza na prenos apsolutnih prava...i tamo u nedogled.Prica je jedno,stvarnost je drugo.

dare 011

pre 4 godine

Ma da li živimo u istoj državi? Ne želim ni da započnem da pišem na ovu temu! Primera imam 10 u sekundi a ako se napregnem biće bar duplo

dare 011

pre 4 godine

Proverite samo šta sve treba za kupca prvog stana prilikom povraćaja PDV-a??!! Zar ne može to da se traži službenim putem? Na primer, kupio sam stan isplatio u celosti i podnesem zahtev za povraćaj pdv-a. Poreska uprava sama sebi pribavi neophodna dokumenta za povraćaj a ne ja. Evo gde sve treba da odem: banka, katastar, notar, policijske uprave po kretanju prebivališta, poreske uprave po kkretamju prebivališta. Dakle, čak moram poreskoj upravi u mestu kupovine stana da donosim uverenje iz poreske uprave iz mesta prebivališta da ne plaćam porez po osnovu poreza na imovinu. Eeeeeej u doba interneta?! Pa oni su u stvari arhivari dokumentacije koju im ja donesem. I onda me na tv- u ubeđuju da nisam kurir! Ma ne da sam kurir, nego sam k...

darko

pre 4 godine

Da ne bude kao 2001 goine kada su svi urlali da se omogući lakše otvaranje firmi pa je Djelić odlučio da ti za firmu treba 500 evra . Tako smo dobili gradjevinske firme koje zidaju zgrade sa 30 stanova vrednosti od 1,5 Miliona evra a na računu 500 evra . zatim je usledila prevara sa poreprodajom 5000 stanova i niko nije mogao da obešteti prevarene ljude jer su firme koje su varale na računu imale 500 evra .

evega

pre 4 godine

Ako bude super, a mislim da nece -nema veze navikli smo.
Pretresajte zdravstvo, ubrzajte procedure, sto manje vremena da provodimo na salteru, a salabajzerke koje na istim rade da rade nesto korisnije, nesto za sta su se skolovale, bice lepse i njima i svima.

Sve je laz

pre 4 godine

Draga premijerko,

Digitalizacija je u vasoj izvedbi samo jos jedan nacin da se drzavni sluzbenici kriju iza grupnih imejl adresa.

Tesko je i stupiti u kontakt sa institucijama, a i kad uspete, odgovori koje dostavljaju su apsolutno liseni smisla! Jaz izmedju gradjana i ove drzave se svakom vasom aktivnoscu samo produbljuje.

Ovo je iskustvo iznutra, iz rada u jednoj velikoj i vaznoj ustanovi. Nagurali ste stotine partijskih aktivista koji ne znaju da se sluze digitalnom tehnologijom u sistem zavisan od digitalizacije!

Promovisete u sefove ljude koji ne poznaju pravopis, ne znaju strane jezike pa beze od imejla ko djavo od krsta. O nekim komplikovanijim znanjima da ne govorim.

Sa time u buducnost? U svet? Tesko.

Darko

pre 4 godine

Objedinjena procedura i prosleđivanje dokumenata po službenoj dužnosti elektronski u praksi uopšte ne funkcioniše. Pošaljem mail APR-u, nema odgovora, odem u katastar nema odgovora, kontatiram ih mail-om nema odgovora. Od uknjižbe ni u, a svi papiri tu. Podnešen zahtev pre godinu dana. Ukucam broj predmeta na sajtu katastra i izbaci mi "u radu" a ja se kao građanin osećam izrađen.

gedžo

pre 4 godine

Ajde nemojte da ne kažem šta. Ovde će čitavu večnost biti "fali ti papir" i "gde je pečat", kao što premijerka vrlo elokventno reče.

marko_sthlm

pre 4 godine

To isto je Brnabić rekla pre jedno 5 ili 6 godina.

Šta je u međuvremenu urađeno i zašto to odavno nije sprovedeno su pitanja koja iole ozbiljni novinari trebalo da joj postave.

Cvrle

pre 4 godine

Један мој ортак пре 10 година отишао да обави неки посао, тражили су му неку потврду да је платио рачун ... пита њега радник на шалтеру где му је печат на тој потврди. Он спази неки печат на столу тог лика, провуче руку кроз шалтер, узе тај печат, лупи, врати папир и печат и рече: ево га ... Нажалост, то га је коштало 2 дана у притвору и условне казне затвора касније, извадио неку ћагу од психијатра да је ћакнут (с коректним печатом) ... Краљ!
(Милош

Ja kad sam pravio kucu 85. i prvo sto je bilo dao sam jednom urbanisti
500 maraka da mi zavrsi sve oko dozvole za gradnju. On kao trazio da mu
posudim a ja sam znao sta to znaci, cak je poslije nekog vremena nudio
da mi vrati a ja nisam htio i rekao sam mu da je to njegovo ako mi
pomogne. Covjek se maksimalno potrudio i zasluzio je svaki fening.
Svi su se cudili kako brzo sam dobio dozvolu. Sekiracija, izgubljeno
vrijeme, materijal koji je poskupio vrijede vise nego 500 maraka.
Austrougarska je rijesila korupciju tako sto ju je ozvanicila. U Kanadi
ako vam se zuri za pasos placate extra i pasos dobijete za 5 radnih dana.
Niste dali pare salterskom sluzbeniku nego drzavi.

Pozdrav i hvala!

pre 4 godine

Danas. Dobio resenje od APR o promeni podataka. Pouzdano znam da promena online kao info ide u poresku upravu. Ali ne, Boze! U Kragujevcu morate sa tim resenjem na salter ili kancelariju kod poreznika da predate pored resenja i zahtev u dva primerka!? Eto, resite ovo!

Милош

pre 4 godine

Један мој ортак пре 10 година отишао да обави неки посао, тражили су му неку потврду да је платио рачун ... пита њега радник на шалтеру где му је печат на тој потврди. Он спази неки печат на столу тог лика, провуче руку кроз шалтер, узе тај печат, лупи, врати папир и печат и рече: ево га ... Нажалост, то га је коштало 2 дана у притвору и условне казне затвора касније, извадио неку ћагу од психијатра да је ћакнут (с коректним печатом) ... Краљ!

marko_sthlm

pre 4 godine

To isto je Brnabić rekla pre jedno 5 ili 6 godina.

Šta je u međuvremenu urađeno i zašto to odavno nije sprovedeno su pitanja koja iole ozbiljni novinari trebalo da joj postave.

Милош

pre 4 godine

Један мој ортак пре 10 година отишао да обави неки посао, тражили су му неку потврду да је платио рачун ... пита њега радник на шалтеру где му је печат на тој потврди. Он спази неки печат на столу тог лика, провуче руку кроз шалтер, узе тај печат, лупи, врати папир и печат и рече: ево га ... Нажалост, то га је коштало 2 дана у притвору и условне казне затвора касније, извадио неку ћагу од психијатра да је ћакнут (с коректним печатом) ... Краљ!

Darko

pre 4 godine

Objedinjena procedura i prosleđivanje dokumenata po službenoj dužnosti elektronski u praksi uopšte ne funkcioniše. Pošaljem mail APR-u, nema odgovora, odem u katastar nema odgovora, kontatiram ih mail-om nema odgovora. Od uknjižbe ni u, a svi papiri tu. Podnešen zahtev pre godinu dana. Ukucam broj predmeta na sajtu katastra i izbaci mi "u radu" a ja se kao građanin osećam izrađen.

Sve je laz

pre 4 godine

Draga premijerko,

Digitalizacija je u vasoj izvedbi samo jos jedan nacin da se drzavni sluzbenici kriju iza grupnih imejl adresa.

Tesko je i stupiti u kontakt sa institucijama, a i kad uspete, odgovori koje dostavljaju su apsolutno liseni smisla! Jaz izmedju gradjana i ove drzave se svakom vasom aktivnoscu samo produbljuje.

Ovo je iskustvo iznutra, iz rada u jednoj velikoj i vaznoj ustanovi. Nagurali ste stotine partijskih aktivista koji ne znaju da se sluze digitalnom tehnologijom u sistem zavisan od digitalizacije!

Promovisete u sefove ljude koji ne poznaju pravopis, ne znaju strane jezike pa beze od imejla ko djavo od krsta. O nekim komplikovanijim znanjima da ne govorim.

Sa time u buducnost? U svet? Tesko.

dare 011

pre 4 godine

Proverite samo šta sve treba za kupca prvog stana prilikom povraćaja PDV-a??!! Zar ne može to da se traži službenim putem? Na primer, kupio sam stan isplatio u celosti i podnesem zahtev za povraćaj pdv-a. Poreska uprava sama sebi pribavi neophodna dokumenta za povraćaj a ne ja. Evo gde sve treba da odem: banka, katastar, notar, policijske uprave po kretanju prebivališta, poreske uprave po kkretamju prebivališta. Dakle, čak moram poreskoj upravi u mestu kupovine stana da donosim uverenje iz poreske uprave iz mesta prebivališta da ne plaćam porez po osnovu poreza na imovinu. Eeeeeej u doba interneta?! Pa oni su u stvari arhivari dokumentacije koju im ja donesem. I onda me na tv- u ubeđuju da nisam kurir! Ma ne da sam kurir, nego sam k...

yuslaven

pre 4 godine

Vadio ja elektronski dokument. Brže, jeftinije, bez čekanja. Odštampam dokument i zaputim se u Službu. Kad tamo Službenik kaže - Gde je pečat?
Naivno, kao da prvi put imam posla sa Službom, pokušam da objasnim da mi za elektronski dokument ne treba pečat.
Službenik kaže - To bez pečata ne može!
Da skratim, morao sam da podnesem zahtev za prepis i platim ga skuplje nego što me koštao elektronski. Plus slanje poštom koje je trajalo pet dana.
I vrhunac događaja. Kad sam odneo dokument uredno pečatiran dva puta, Službenik mi kaže - Moglo je možda ovo i bez pečata ali je ovako sigurnije!

Pozdrav i hvala!

pre 4 godine

Danas. Dobio resenje od APR o promeni podataka. Pouzdano znam da promena online kao info ide u poresku upravu. Ali ne, Boze! U Kragujevcu morate sa tim resenjem na salter ili kancelariju kod poreznika da predate pored resenja i zahtev u dva primerka!? Eto, resite ovo!

gedžo

pre 4 godine

Ajde nemojte da ne kažem šta. Ovde će čitavu večnost biti "fali ti papir" i "gde je pečat", kao što premijerka vrlo elokventno reče.

Mile

pre 4 godine

Prazne priče. Kad se na zvanican mejl obratis upravi sa zalbom na mup koji ne da trazi pecate nego insistira i na delovodnim pecatima prilikom registracije oni ti odgovore "njima ne mozemo ništa, oni traze sta oni hoce" i tu je kraj!

Cvrle

pre 4 godine

Један мој ортак пре 10 година отишао да обави неки посао, тражили су му неку потврду да је платио рачун ... пита њега радник на шалтеру где му је печат на тој потврди. Он спази неки печат на столу тог лика, провуче руку кроз шалтер, узе тај печат, лупи, врати папир и печат и рече: ево га ... Нажалост, то га је коштало 2 дана у притвору и условне казне затвора касније, извадио неку ћагу од психијатра да је ћакнут (с коректним печатом) ... Краљ!
(Милош

Ja kad sam pravio kucu 85. i prvo sto je bilo dao sam jednom urbanisti
500 maraka da mi zavrsi sve oko dozvole za gradnju. On kao trazio da mu
posudim a ja sam znao sta to znaci, cak je poslije nekog vremena nudio
da mi vrati a ja nisam htio i rekao sam mu da je to njegovo ako mi
pomogne. Covjek se maksimalno potrudio i zasluzio je svaki fening.
Svi su se cudili kako brzo sam dobio dozvolu. Sekiracija, izgubljeno
vrijeme, materijal koji je poskupio vrijede vise nego 500 maraka.
Austrougarska je rijesila korupciju tako sto ju je ozvanicila. U Kanadi
ako vam se zuri za pasos placate extra i pasos dobijete za 5 radnih dana.
Niste dali pare salterskom sluzbeniku nego drzavi.

Cile

pre 4 godine

A sad odes u SUP da registrujes kola ,poneses naloge ,a oni ti traze potvrdu da su ti nalozi izvrseni..pa se vracas u banku...to nije bilo ni pre 40 godina..strasno.

Ekonomista

pre 4 godine

Nije istina...citavi elaborati se podnose za: refundaciju bolovanja,subvencije za zaposljavanje,razne podneske Poreskoj upravi(npr.za preknjizavanje sa racuna na racun),kod poreza na imovinu,kod poreza na prenos apsolutnih prava...i tamo u nedogled.Prica je jedno,stvarnost je drugo.

dare 011

pre 4 godine

Ma da li živimo u istoj državi? Ne želim ni da započnem da pišem na ovu temu! Primera imam 10 u sekundi a ako se napregnem biće bar duplo

Igor

pre 4 godine

Odavno zivim u drzavi gde registrujem auto online (godisnja nakepnica), gde zamena vozacke/zdravstvene se odradi na jednom salteru za par minuta. Ali cestitam na ulasku u 20 vek!

Гиле

pre 4 godine

На једном месту укуну на другом траже више, ето превоз, и рефундација боловања, АПР да региструјете мејл адресу фирме мора у папиру.

mila

pre 4 godine

Mozda ima nesto i u ljudima koji, da tako kazem, vole da cekaju u redu, skupljaju papire, itd. Silom prilika sam bila u banci u redu, kaze radnica da koliko god zvucalo neverovatno - vecina ljudi koji tu cekaju dosli su da podignu novac na salteru i pored 2 bankomata u krugu od 2 metra. Da li smo lenj ili nepismen narod, ili oba mozda?

darko

pre 4 godine

Da ne bude kao 2001 goine kada su svi urlali da se omogući lakše otvaranje firmi pa je Djelić odlučio da ti za firmu treba 500 evra . Tako smo dobili gradjevinske firme koje zidaju zgrade sa 30 stanova vrednosti od 1,5 Miliona evra a na računu 500 evra . zatim je usledila prevara sa poreprodajom 5000 stanova i niko nije mogao da obešteti prevarene ljude jer su firme koje su varale na računu imale 500 evra .

Vlada

pre 4 godine

Od 2003 zivim u Austriji, nikada od tada nisam u javnoj ustanovi cekao duze od pola sata. Biro rada, policija, zavod za zdravstveno i ostale institucije. Unutra obicno 2-3 osobe rade na salterima i svi zavrsavaju svoj posao uglavnom za 5 minuta max. Odes kod bilo kog doktora ne secas sa sobom dva stosa papira sa istorijom bolesti. Kod nas mi dodje da poludim kad idem da registrujem auto, izvadim dokumenta ili bilo sta drugo. Iskreno sve da se digitalizuje nije neki monstruozni projekat po pitanju cene, doduse jeste da se unesu svi podatci sa papira na servere. Ali drzavu to ne interesuje, svakog dana se uzme bar 100000 raznoraznih potvrda i gluposti gde oni naplacuju "administrativne takse" alo 100-150 dinara da mi lupi pecat pa sa tim na drugo mesto po jos jedan pecat pa i tamo toliko, pa onda u postu da platim pa onda tu taksa e onda sve to nosis u sup pa u zavisnosti od toga sta je u pitanju mozda i za njihov pecat da platis. Samo nameti i porezi, busaju se u grudi nekim investicijama a gradjani nose na ledjima te "investicije" i izdrzavaju ih umesto obrnuto.

DEX

pre 4 godine

To o ukidanju pecata je pricala i pre godinu dana a u posti do pre par meseci kazu idi kod Brnabicke pa se zali, ovde bez pecata nema preporucene posiljke za preduzece.
Elektronski dokumenti su posebna prica. Mora kopija licne karte pa to ti je.

cinjenica

pre 4 godine

Sta ovo znaci, da ce Vam neko sutra na salteru kad iscrpi sve mogucnosti da Vas vraca sa saltera iskoristiti kviska. Nemas elektronski pecat. Moja je zena proletos iz Nisa isla za Pancevo da izvadi izvod rodjenih. Ako se dobro secam sa tim se uspehom premijerka najvise hvalila. Na bilo kom salteru mozete izvaditi izvod rodjenih, ne morate ici u mesto rodjenja-malo morgen. Ne sumnjam u njenu dobru volju, ali debelo sumnjam u izvestaje koje dobija sa terena. Za svaki posao koji zavisi od drzavne uprave potreban Vam je godisnji odmor.

Mediterano Blanco

pre 4 godine

šta će onda raditi Čvarkov, Torbica i Boškić?
(Mrgud, 8. oktobar 2019 17:22

Hahahaha,ništa,onda ce ih verovatno premestiti u poreskom,ili u naplati potraživanja,mislim da bi im u naplati potraživaja leglo ko kec na deset.

evega

pre 4 godine

Ako bude super, a mislim da nece -nema veze navikli smo.
Pretresajte zdravstvo, ubrzajte procedure, sto manje vremena da provodimo na salteru, a salabajzerke koje na istim rade da rade nesto korisnije, nesto za sta su se skolovale, bice lepse i njima i svima.

rebro

pre 4 godine

@Igor, ako ti i dalje u toj državi registruješ automobil svake godine onda ta tvoja država nije izašla iz 20. veka jer kod mene u Češkoj svaki automobil se može registrovati SAMO jednom. Ne možeš dva puta. Nema nikakve nalepnice. Kada prodaš auto kupac nema šta da registruje jer to nije moguće, samo promeni adresu.

PD

pre 4 godine

@mila
Nisam ni lenj ni glup niti imam averziju od tehnike. Ali kada u bankomatu ukucam isplatu 10.000, i on mi izbaci 2x5.000, sa kojima gde god da se pojavim samo što me ne opsuju ... pa radije ću sačekati na šalteru i reći "u novčanicama po 500 dinara molim"

PD

pre 4 godine

@mila
Nisam ni lenj ni glup niti imam averziju od tehnike. Ali kada u bankomatu ukucam isplatu 10.000, i on mi izbaci 2x5.000, sa kojima gde god da se pojavim samo što me ne opsuju ... pa radije ću sačekati na šalteru i reći "u novčanicama po 500 dinara molim"

mila

pre 4 godine

Mozda ima nesto i u ljudima koji, da tako kazem, vole da cekaju u redu, skupljaju papire, itd. Silom prilika sam bila u banci u redu, kaze radnica da koliko god zvucalo neverovatno - vecina ljudi koji tu cekaju dosli su da podignu novac na salteru i pored 2 bankomata u krugu od 2 metra. Da li smo lenj ili nepismen narod, ili oba mozda?

Cvrle

pre 4 godine

Један мој ортак пре 10 година отишао да обави неки посао, тражили су му неку потврду да је платио рачун ... пита њега радник на шалтеру где му је печат на тој потврди. Он спази неки печат на столу тог лика, провуче руку кроз шалтер, узе тај печат, лупи, врати папир и печат и рече: ево га ... Нажалост, то га је коштало 2 дана у притвору и условне казне затвора касније, извадио неку ћагу од психијатра да је ћакнут (с коректним печатом) ... Краљ!
(Милош

Ja kad sam pravio kucu 85. i prvo sto je bilo dao sam jednom urbanisti
500 maraka da mi zavrsi sve oko dozvole za gradnju. On kao trazio da mu
posudim a ja sam znao sta to znaci, cak je poslije nekog vremena nudio
da mi vrati a ja nisam htio i rekao sam mu da je to njegovo ako mi
pomogne. Covjek se maksimalno potrudio i zasluzio je svaki fening.
Svi su se cudili kako brzo sam dobio dozvolu. Sekiracija, izgubljeno
vrijeme, materijal koji je poskupio vrijede vise nego 500 maraka.
Austrougarska je rijesila korupciju tako sto ju je ozvanicila. U Kanadi
ako vam se zuri za pasos placate extra i pasos dobijete za 5 radnih dana.
Niste dali pare salterskom sluzbeniku nego drzavi.

Милош

pre 4 godine

Један мој ортак пре 10 година отишао да обави неки посао, тражили су му неку потврду да је платио рачун ... пита њега радник на шалтеру где му је печат на тој потврди. Он спази неки печат на столу тог лика, провуче руку кроз шалтер, узе тај печат, лупи, врати папир и печат и рече: ево га ... Нажалост, то га је коштало 2 дана у притвору и условне казне затвора касније, извадио неку ћагу од психијатра да је ћакнут (с коректним печатом) ... Краљ!

Igor

pre 4 godine

Odavno zivim u drzavi gde registrujem auto online (godisnja nakepnica), gde zamena vozacke/zdravstvene se odradi na jednom salteru za par minuta. Ali cestitam na ulasku u 20 vek!

marko_sthlm

pre 4 godine

To isto je Brnabić rekla pre jedno 5 ili 6 godina.

Šta je u međuvremenu urađeno i zašto to odavno nije sprovedeno su pitanja koja iole ozbiljni novinari trebalo da joj postave.

darko

pre 4 godine

Da ne bude kao 2001 goine kada su svi urlali da se omogući lakše otvaranje firmi pa je Djelić odlučio da ti za firmu treba 500 evra . Tako smo dobili gradjevinske firme koje zidaju zgrade sa 30 stanova vrednosti od 1,5 Miliona evra a na računu 500 evra . zatim je usledila prevara sa poreprodajom 5000 stanova i niko nije mogao da obešteti prevarene ljude jer su firme koje su varale na računu imale 500 evra .

Mediterano Blanco

pre 4 godine

šta će onda raditi Čvarkov, Torbica i Boškić?
(Mrgud, 8. oktobar 2019 17:22

Hahahaha,ništa,onda ce ih verovatno premestiti u poreskom,ili u naplati potraživanja,mislim da bi im u naplati potraživaja leglo ko kec na deset.

Cile

pre 4 godine

A sad odes u SUP da registrujes kola ,poneses naloge ,a oni ti traze potvrdu da su ti nalozi izvrseni..pa se vracas u banku...to nije bilo ni pre 40 godina..strasno.

Pozdrav i hvala!

pre 4 godine

Danas. Dobio resenje od APR o promeni podataka. Pouzdano znam da promena online kao info ide u poresku upravu. Ali ne, Boze! U Kragujevcu morate sa tim resenjem na salter ili kancelariju kod poreznika da predate pored resenja i zahtev u dva primerka!? Eto, resite ovo!

evega

pre 4 godine

Ako bude super, a mislim da nece -nema veze navikli smo.
Pretresajte zdravstvo, ubrzajte procedure, sto manje vremena da provodimo na salteru, a salabajzerke koje na istim rade da rade nesto korisnije, nesto za sta su se skolovale, bice lepse i njima i svima.

Ekonomista

pre 4 godine

Nije istina...citavi elaborati se podnose za: refundaciju bolovanja,subvencije za zaposljavanje,razne podneske Poreskoj upravi(npr.za preknjizavanje sa racuna na racun),kod poreza na imovinu,kod poreza na prenos apsolutnih prava...i tamo u nedogled.Prica je jedno,stvarnost je drugo.

dare 011

pre 4 godine

Proverite samo šta sve treba za kupca prvog stana prilikom povraćaja PDV-a??!! Zar ne može to da se traži službenim putem? Na primer, kupio sam stan isplatio u celosti i podnesem zahtev za povraćaj pdv-a. Poreska uprava sama sebi pribavi neophodna dokumenta za povraćaj a ne ja. Evo gde sve treba da odem: banka, katastar, notar, policijske uprave po kretanju prebivališta, poreske uprave po kkretamju prebivališta. Dakle, čak moram poreskoj upravi u mestu kupovine stana da donosim uverenje iz poreske uprave iz mesta prebivališta da ne plaćam porez po osnovu poreza na imovinu. Eeeeeej u doba interneta?! Pa oni su u stvari arhivari dokumentacije koju im ja donesem. I onda me na tv- u ubeđuju da nisam kurir! Ma ne da sam kurir, nego sam k...

Sve je laz

pre 4 godine

Draga premijerko,

Digitalizacija je u vasoj izvedbi samo jos jedan nacin da se drzavni sluzbenici kriju iza grupnih imejl adresa.

Tesko je i stupiti u kontakt sa institucijama, a i kad uspete, odgovori koje dostavljaju su apsolutno liseni smisla! Jaz izmedju gradjana i ove drzave se svakom vasom aktivnoscu samo produbljuje.

Ovo je iskustvo iznutra, iz rada u jednoj velikoj i vaznoj ustanovi. Nagurali ste stotine partijskih aktivista koji ne znaju da se sluze digitalnom tehnologijom u sistem zavisan od digitalizacije!

Promovisete u sefove ljude koji ne poznaju pravopis, ne znaju strane jezike pa beze od imejla ko djavo od krsta. O nekim komplikovanijim znanjima da ne govorim.

Sa time u buducnost? U svet? Tesko.

yuslaven

pre 4 godine

Vadio ja elektronski dokument. Brže, jeftinije, bez čekanja. Odštampam dokument i zaputim se u Službu. Kad tamo Službenik kaže - Gde je pečat?
Naivno, kao da prvi put imam posla sa Službom, pokušam da objasnim da mi za elektronski dokument ne treba pečat.
Službenik kaže - To bez pečata ne može!
Da skratim, morao sam da podnesem zahtev za prepis i platim ga skuplje nego što me koštao elektronski. Plus slanje poštom koje je trajalo pet dana.
I vrhunac događaja. Kad sam odneo dokument uredno pečatiran dva puta, Službenik mi kaže - Moglo je možda ovo i bez pečata ali je ovako sigurnije!

cinjenica

pre 4 godine

Sta ovo znaci, da ce Vam neko sutra na salteru kad iscrpi sve mogucnosti da Vas vraca sa saltera iskoristiti kviska. Nemas elektronski pecat. Moja je zena proletos iz Nisa isla za Pancevo da izvadi izvod rodjenih. Ako se dobro secam sa tim se uspehom premijerka najvise hvalila. Na bilo kom salteru mozete izvaditi izvod rodjenih, ne morate ici u mesto rodjenja-malo morgen. Ne sumnjam u njenu dobru volju, ali debelo sumnjam u izvestaje koje dobija sa terena. Za svaki posao koji zavisi od drzavne uprave potreban Vam je godisnji odmor.

Vlada

pre 4 godine

Od 2003 zivim u Austriji, nikada od tada nisam u javnoj ustanovi cekao duze od pola sata. Biro rada, policija, zavod za zdravstveno i ostale institucije. Unutra obicno 2-3 osobe rade na salterima i svi zavrsavaju svoj posao uglavnom za 5 minuta max. Odes kod bilo kog doktora ne secas sa sobom dva stosa papira sa istorijom bolesti. Kod nas mi dodje da poludim kad idem da registrujem auto, izvadim dokumenta ili bilo sta drugo. Iskreno sve da se digitalizuje nije neki monstruozni projekat po pitanju cene, doduse jeste da se unesu svi podatci sa papira na servere. Ali drzavu to ne interesuje, svakog dana se uzme bar 100000 raznoraznih potvrda i gluposti gde oni naplacuju "administrativne takse" alo 100-150 dinara da mi lupi pecat pa sa tim na drugo mesto po jos jedan pecat pa i tamo toliko, pa onda u postu da platim pa onda tu taksa e onda sve to nosis u sup pa u zavisnosti od toga sta je u pitanju mozda i za njihov pecat da platis. Samo nameti i porezi, busaju se u grudi nekim investicijama a gradjani nose na ledjima te "investicije" i izdrzavaju ih umesto obrnuto.

Mile

pre 4 godine

Prazne priče. Kad se na zvanican mejl obratis upravi sa zalbom na mup koji ne da trazi pecate nego insistira i na delovodnim pecatima prilikom registracije oni ti odgovore "njima ne mozemo ništa, oni traze sta oni hoce" i tu je kraj!

dare 011

pre 4 godine

Ma da li živimo u istoj državi? Ne želim ni da započnem da pišem na ovu temu! Primera imam 10 u sekundi a ako se napregnem biće bar duplo

DEX

pre 4 godine

To o ukidanju pecata je pricala i pre godinu dana a u posti do pre par meseci kazu idi kod Brnabicke pa se zali, ovde bez pecata nema preporucene posiljke za preduzece.
Elektronski dokumenti su posebna prica. Mora kopija licne karte pa to ti je.

Darko

pre 4 godine

Objedinjena procedura i prosleđivanje dokumenata po službenoj dužnosti elektronski u praksi uopšte ne funkcioniše. Pošaljem mail APR-u, nema odgovora, odem u katastar nema odgovora, kontatiram ih mail-om nema odgovora. Od uknjižbe ni u, a svi papiri tu. Podnešen zahtev pre godinu dana. Ukucam broj predmeta na sajtu katastra i izbaci mi "u radu" a ja se kao građanin osećam izrađen.

gedžo

pre 4 godine

Ajde nemojte da ne kažem šta. Ovde će čitavu večnost biti "fali ti papir" i "gde je pečat", kao što premijerka vrlo elokventno reče.

Гиле

pre 4 godine

На једном месту укуну на другом траже више, ето превоз, и рефундација боловања, АПР да региструјете мејл адресу фирме мора у папиру.

rebro

pre 4 godine

@Igor, ako ti i dalje u toj državi registruješ automobil svake godine onda ta tvoja država nije izašla iz 20. veka jer kod mene u Češkoj svaki automobil se može registrovati SAMO jednom. Ne možeš dva puta. Nema nikakve nalepnice. Kada prodaš auto kupac nema šta da registruje jer to nije moguće, samo promeni adresu.