1. Džaba vam svi ti napisi i hvalospevi. Svratite malo do Ceraka. Tamo samo mazohista može da živi. Sav onaj divan prostor, zelenilo, livade, prostor za decu, za igru, za uživanje, SVE su to stoke pregazile automobilima koji moraju da im budu odmah pod prozorom. Što je posebno za neverovati, to najviše rade oni koji su na tom istom prostoru odrasli. Dakle, oni su uživali kao mali u tom prostoru i toj prirodi, ali sada to isto uskraćuju ne samo drugima nego i sopstvenoj deci!
  (Betmen, 11. septembar 2019 00:07)

  # Link komentara

 2. E sad.....Gde baš nađoše pored tolike "lepote$ beogradske komunističke arhitektura, ova dva "bisera"?
   (Smuleco, 10. septembar 2019 19:32)

  # Link komentara

 3. Кад упоредимо шта се и како се зидало и градило пре 40 година и данас у Србији, дођемо до закључка да су пре 40 година градичи ванземаљци овде. Упоредите те блокове или Газелу и остало са данашњим грађевинским "подухватима" у Србији, као пирамиде из Египта за ово данас.
   (Ђенерал, 10. septembar 2019 19:29)

  # Link komentara

 4. Gledajuci Cerak Vinogradi kao lokaciju za zivot porodica i ja smo je na kraju ipak zaobisli. Sve sto je navedeno u tekstu je tacno sa akademskog stanovista. U realnosti mnogo je to neprakticnije. Daleko autobus (nocne linije nema), parkinzi daleko osim ako na divlje ne parkiras na ulaz u zgradu, zapusteno, komaraca, topla voda koja je vise kazna, skupa komunalija, skupa cena kvadrata za stanove u raspadu...
   (marko, 10. septembar 2019 19:24)

  # Link komentara

 5. Pa dajte koju sliku ili bar link da se vidi o cemu pisete
   (lul, 10. septembar 2019 19:24)

  # Link komentara

 6. A šta je sa naseljem Višnjička Banja? To je veoma slično naselje kao Cerak vinogradi i veoma je prijatno za život...
  (Slobodan slobodan, 10. septembar 2019 15:46)

  # Link komentara

 7. Pa dobro sad, mala kuhinja... Moze to super da se renovira i prilagodi, izolacija za unutrasnje zidove, kuhinje mogu odlicno da se preurede jer ovi stanovi imaju otvoren povezan prostor kuhinja - trpezarija - dnevna soba, i da se dobije bas komforna kuhinja cak i u najmanjim stanovima. I parkinga nije da nema nego mnogi nece da idu peske od kola duze od 10 metara, sto je vise do nas samih negp do naselja. I stvarno grozno izgledaju parkirana vozila u sred parka izmedju zgrada... I to bi moglo da se doradi, da se lepo osmisli dodatni parking. Ali generalno je jako lepo naselje, lepo osmisljeno sa puno zelenila (koje bi moglo jos bolje da se odrzava :) a bez mogucnosti divlje gradnje na dva metra od vaseg prozora... takodje stanovi u trospratnicama na primer, veliki, koji su na vise strana orjentisani i skroz u zelenilu a nema buke jer u naselju nema saobracaja... kao da zivite u kuci. Ima tu dosta lepih stvari i super je za decu, ali treba odrzavati i poboljsavati a tu smo prilicno mlaki, cast izuzecima.
  (Bg, 10. septembar 2019 15:39)

  # Link komentara

 8. (always look at the bright side of life, 10. septembar 2019 14:07)
  Provedoh mnogo vremena na tom gradilistu. Da, kuhinja je mala, ali uz kuhinju je svaki stan imao i trpezariju. Bilo je malo pregradnih zidova, ali nisu bili od siporeksa. Sto se tice samog naselja, ono je jsko dobro isprojektovano i izgradjeno. E sad, malo o stanovnicima koji su dobili stanove u tom naselju, to su uglavnom bila vojna lica i zaposlemi u drzavnoj upravi. Gospodja Marusic je izgubila silno vreme pokusavajuci da nauci stanare da ne zastakljuju terase, da se ne parkiraju na travnjacima, svega je tu bilo. Na kraju, naselji i dan danas izgleda pristojno, ali nema pomoci da bi stanari shvatili kako da se ponasaju i zive.
  (interesantno, 10. septembar 2019 15:38)

  # Link komentara

 9. Blok 23 se uništava ne samo tim balonom u sred škole koji ima i kafanče, pa lepo sednete u školu na pivo, nego i sa kafićima preko puta u zgradi Navigator od kojih se ne može spavati.
  Voze se kola kroz pešačku zonu bloka i niko ne reaguje. I dalje je bolji nego vecina drugih, ali fali uvođenje reda.... Kad bi ga doveli na stanje iz muzeja bio bi najbolji blok za život. Ali to znači: ništa teniski tereni, ništa boćanje, ništa stakleni monstrum od zgrade uz auto put, ništa balon za fudbal, a unesto toga parkovi i zelenilo. I to je onda blok za ljude i decu iz bloka. Ovako je za sve sem za nas unutra.
   (komsija iz bloka 23, 10. septembar 2019 15:28)

  # Link komentara

 10. Blok 23 sa zgradama mravinjacima.
   (Realista, 10. septembar 2019 15:24)

  # Link komentara

 11. Sada će stručnjaci da između postojećih zgrada da naprave nove da ne propada prazan prostor.
  (Srbistan, 10. septembar 2019 14:06)

  Жива истина, браво за коментар. А крајем 70-тих је Београд био најзеленија престоница Европе (верујем да је у то доба само Кијев био зеленији, али Украјина тада није била независна). Не знам да ли су у музеју изложене и слике како заправо оба насеља изгледају данас и колико је џабе што је нешто сјајно осмишљено
   (Baya con Dios, 10. septembar 2019 15:22)

  # Link komentara

 12. Blok 23,koliko god izgledao kao teški geto okružen betonskim zgradama i išaran grafitima bio je savršeno mesto za odrastanje. Koliko samo lepih uspomena iz mog bloka.
   (električar bamderaš, 10. septembar 2019 15:21)

  # Link komentara

 13. A tek što ima lepih devojaka...
   (uh, 10. septembar 2019 14:23)

  # Link komentara

 14. Blok 23 je dobro zamišljen a onda divljaci uvalili fudbalski balon u školsko dvorište i staklenu zgradurinu.
  STRAŠNO
   (Žikica-prva puška Srbije, 10. septembar 2019 14:07)

  # Link komentara

 15. Evo analize života u Cerak vinogradima...
  Naselje je osmišljeno i projektovano u zlatnim godinama, kad se očekivao samo napredak. Živim u tom naselju od kad je izgrađeno, roditelji su imali 30+ kad smo dobili stan. Njihove (viša srednja klasa) projekcije budućnosti su bile: još jedan automobil (parking je veliki), kuhinja je mala, ali kako deca rastu sve manje ćemo kuvati, ionako često večeramo u restoranima...
  U realnosti, kuhinja je tolika da dvoje ljudi mora da paze kako se mimoilaze ako se nađu zajedno u njoj. Pregradni zidovi između soba su od siporeksa i zvučna izolacija NE POSTOJI, što je potpuno parent unfriendly. Sve travnjake oko zgrada zauzeli su automobili, trava je uništena, pa se leti diže prašina, a zimi razvlači blato. A to naselje još čeka standard i način života za koji je zamišljen.
   (always look at the bright side of life, 10. septembar 2019 14:07)

  # Link komentara

 16. Sada će stručnjaci da između postojećih zgrada da naprave nove da ne propada prazan prostor.
   (Srbistan, 10. septembar 2019 14:06)

  # Link komentara

 17. Kako sad to? Ispada da smo pod onim odvratnim, srbocidnim Titom, njegovom domaćinski-istrebljivačkom crvenom kamarilom i brojem ništavnim, ali po zlodelu značajnim, klasnim tematima zadojenim, po ćirilcu kobnim odsrbima, elem - ispada da smo bili u sveckim okvirima poznati i značajni?! Jok, vala, neće da može da prođe ta laž! Pozivam tabloide, naci-frekvencije i arhitektonsku sekciju SPC i sve kojima na srcu leži najnovija srbska istorija da promptno reaguju i združenim delovanjem raskrinkaju ovu podlost koju nam (uz pederluk, demokratiju i kokokokoklu) podmeću iz tija amerika. Jeste!
  (Srboljub, 10. septembar 2019 13:57)

  # Link komentara

 18. Naš narod je na žalost arhitektonski nepismen tako da mu ovo neznači ništa.Veoma nizak nivo kulture kad je upitanju arhitektura.
  (Marko, 10. septembar 2019 13:30)

  # Link komentara

 19. Zato mi imamo Zelenu Aveniju koja, nit' je zelena, nit' je avenija, prave se i pametne zgrade koje prokišnjavaju, dešavaju se krađe a video nadzor nije ništa snimio a gomila dece svih uzrasta se igra na 100 m2 dvorišta punih oštrih, neobrađenih ivica... Tuga
  (..., 10. septembar 2019 13:27)

  # Link komentara

 20. Колико сте смешни.
  (Александар, 10. septembar 2019 13:16)

  # Link komentara

 21. Niko nema sto srbin imade
   (sasa, 10. septembar 2019 13:12)

  # Link komentara

 22. Kada smo upisali fakultet, prva lekcija je bila da je arhitektura trojstvo – umetnosti, nauke i tehnike."

  Od nauke ste davno odustali,tehniku nikad niste ni znali,a tehnologija vam je tek misaona imenica. Ostala Vam je samo umetnost,a i tu vam fali prefiks kvazi.

  Jadan je život onoga koji se osuđen da radi sa Srpskim arhiteTkama.
  (Dejan, 10. septembar 2019 13:04)

  # Link komentara

 23. Srpska arhitektura , ali nekad. Ovo danas - atak na prirodu , ljude. Potpuno ludilo . Jedni drugima visimo nad glavama , znamo ko sta sprema za rucak , sex mislena imenica i dva sprata nize sve se cuje.
  (ljilja, 10. septembar 2019 12:59)

  # Link komentara

 24. Tada su ta naselja radjena po projektima koji du stanovnicima davali prostor.
  Sada privatni investitor na 5 ari placa zida zgradu od 800 kvadrata sa 15 stanova i bez obezbedjenih parking mesta
  Pored njega drugi radi isto to i eto haosa
  Prodjite kroz Kneževačku stanka Rodića u Rakovici, komšije mogu da se rukuju kroz prozor
  (mile, 10. septembar 2019 12:42)

  # Link komentara

 25. Razumem Cerak, ali Blok 23 ne. Pre bih stavio 45 i 70 kao deo te postavke.
  Sa druge strane, treba videti sta je bila originalna zamisao arhitekte a ne ono sto su divljaci nabudzili tu u poslednjih 30g.
  (drvobradi, 10. septembar 2019 12:36)

  # Link komentara

 26. Eh da su nam sva predgradja Beograda kao Cerak vinogradi.
   (kont, 10. septembar 2019 12:28)

  # Link komentara