1. 1. kredit,
  2. kamatna stopa unekoliko povoljna, na prvu loptu,
  3. u tehnickoj dokumentaciji se nazidaju cene jer se Ugovorom utanaci cena pre izrade projekata pa TD bude, sa te strane, opravdavanje dogovoreno,
  4. cene se visestruko uvecavaju za stvari koje ce da izvode direktno partneri iz Kine/Rusije/Turske/USA (mostovi, tuneli,....) a umanjuju na stavkama za koje su planirani podizvodjaci - domace kompanije,
  5. pri formiranju TD zahtevi da se primenjuju jeftinija resenja (ne i kvalitetnija) kako bi se dodatno uvecala razlika izmedju realnog i dogovorenog,
  6. pri izvodjenju, partneri iz Kine/Rusije/Turske/USA izvode radove na skupljim stvarima a nasim podizvodjacima zahtevaju jos manje cene za radove koje njima poveravaju.

  Model koji se primenjuje u Srbiji. Nezavisno ko nam daje kredit.

  Na kraju, nesto sto realno kosta 100 dinara, placamo 150. I kamata koja je na prvi pogled mala je ustvari velika.

  Pravo pitanje je: zar je moguce da ne mozemo da uzmemo kredit od neke banke, organizujemo tender, sa tehnickom dokumentacijom koja je realna pa da placamo realne stvari?
  (zar je bitno (pokusaj br.7), 15. avgust 2019 15:29)

  # Link komentara

 2. Ahahaha, pa moji vi, to vam je jos Stjepan Radic govorio 1923. Otada evo skoro 100 godina. Ahahahahahahaha. Ovo emisija lud zbunjenog? I mi bi trebali kao nekog da (pred)vodimo? Ahaahahaha...
  (mitrofan, 14. avgust 2019 14:15)

  # Link komentara

 3. svi putevi vode ka malom,stara rimska izreka
   (djidjigovedina, 14. avgust 2019 12:51)

  # Link komentara

 4. Krivo gledaš na stvari. Hrvatska možda je na gubitku šta se tiče puteva, ako gledamo da ne otplaćuju kredit i sve troškove naplatom putarina, ali privreda se je dignula, usporedi plaće u Hr i Srb, turizam sa izuzetkom ove godine svake godine raste... Slažem se da je tu velika mogućnost korupcije, ali zato gledati zapadne modele natječaja gdi se te stvari stvarno svedu na minimum.
  (leptirica, 14. avgust 2019 10:54)

  Ne gleda krivo, naprotiv sve je tacno sto je rekao. Vi ste duzni 5 milijardi evra ( podatak od prosle godine) za autoputeve, to vam opterecuje javni dug. Cak razmisljate da date u koncesiju sve autoputeve. Pa i kod nas raste plata, u MUP-u je oko 600 evra prosecna plata. Poenta je da ce nama autoputevi stvarno doneti nesto dobro, sto ce moci 12 meseci u godini da bude od koristi. A vi ste samo zbog turista gradili autoputeve. Dzaba vam i tolika plata kad vam svi idu van iz kontinetalnog dela HR. Nije ni kod nas bolja situacija po tom pitanju.
   (...., 14. avgust 2019 12:44)

  # Link komentara

 5. Eh Hrvatska. Na kraju balade te ceste ce jednog dana da i otplate. Na sto bi im licio danas turizam da se do Splita pa i juznije ide starom cestom ? Tko je god prosao tom cestom u bivsoj drzavi zna o cemu pisem, a sada zamislite danasnji broj turista da mili tom cestom. Opsti kolaps.
  (hm, 14. avgust 2019 12:43)

  # Link komentara

 6. Evo sad će kiše. Pa mogu da se dese i poplave. Pa ćemo da se iznenadimo i opet akcija džakova s peskom, da nam ne potopi kuće. A DA SE NAPRAVE OBALOUTVRDE, I KANALIŠU VODOTOKOVI... NEMA PARA. Treba napraviti 8
  (stadiona!, 14. avgust 2019 12:31)

  # Link komentara

 7. Hrvatska je primjer da putna infrastruktura ne dize privredu. (SG, 14. avgust 2019 09:40)

  Ulaganje u autoceste,pristupne ceste i zračne luke Hrvatskoj je zasad donijelo preko 20mil.posjetitelja i 12mlrd.€ zarade godišnje
  (imaš pravo, ne isplati se, 14. avgust 2019 12:30)

  # Link komentara

 8. dali je moguce?
  srpska privreda i dalje je na cekanju a kako se radi i planira ostacemo na grani nerazvijenih(ima izuztno kvalitetnih firmi ali to je malo za srbiju)
  osnovni problemi 1. nepostojanje pravne drzave 2.iskrivljena(sipceva)svest
  3.rukovodjenje -puno sujete i nekompetentnosti
  (jovica beljan, 14. avgust 2019 12:19)

  # Link komentara

 9. Hrvatska je primjer da putna infrastruktura ne dize privredu. Oni su na gubitku sa svojim autoputevima i hoce da ih daju pod konvesiju. Tvornice, mala i srednja preduzeca i manji nameti dizu privredu i industriju i napajaju drzavu novcem. Putevi dolaze kasnije. Mada izgradnja puteva je najlaksa i najsladja lova za ugraditi se tokom izgradnje.
  (SG, 14. avgust 2019 09:40)

  Krivo gledaš na stvari. Hrvatska možda je na gubitku šta se tiče puteva, ako gledamo da ne otplaćuju kredit i sve troškove naplatom putarina, ali privreda se je dignula, usporedi plaće u Hr i Srb, turizam sa izuzetkom ove godine svake godine raste... Slažem se da je tu velika mogućnost korupcije, ali zato gledati zapadne modele natječaja gdi se te stvari stvarno svedu na minimum.
   (leptirica, 14. avgust 2019 10:54)

  # Link komentara

 10. Ovo do sada nisam znao... svaka čast gospodune ministre, ulaganje u puteve je budućnost!
   (Stari Rimljanin, 14. avgust 2019 09:45)

  # Link komentara

 11. Hrvatska je primjer da putna infrastruktura ne dize privredu. Oni su na gubitku sa svojim autoputevima i hoce da ih daju pod konvesiju. Tvornice, mala i srednja preduzeca i manji nameti dizu privredu i industriju i napajaju drzavu novcem. Putevi dolaze kasnije. Mada izgradnja puteva je najlaksa i najsladja lova za ugraditi se tokom izgradnje.
   (SG, 14. avgust 2019 09:40)

  # Link komentara

 12. 12 milijardi evra u narednih 5 godina je 2,4 milijarde prosecno. Pretpostavka je da ce prve godine biti oko 2 milijarde evra.

  Ako su javne investicije trenutno na oko 3% GDP-a, to znaci da cemo imati uvecane troskove za oko 2% GDP-a.

  To je generalno u redu, pod uslovom da obezbedi veci rast (a hoce, jer su investicije ono sto nam nedostaje). Medjutim, postavlja se i pitanje kvaliteta javnih radova. To je sada druga dimenzija. Ako su radovi losi, onda cemo za odrzavanje tih puteva za 5 godina davati ogroman novac.

  Ono sto svakako nedostaje Srbiji su privatne investicije. To je komponenta koja bi dugorocno donela prosperitet. Za tako nesto je potrebno da dodje do smanjenja opterecenja na zarade. Bilo je nekih najava, ali je pitanje koliko ce biti prostora ako se planira ovoliko izdvajanje za investicije.

  Generalno, podrska, mislim da je ovo dobar put da se podstakne visok rast privrede, ali se paralelno kao komponenta moraju razvijati domace privatne investicije, jer su one nosilac razvoja.

  E sad, pitanje je da li smanjenje opterecenja znaci ista ako nemate puteve i osnovnu infrastrukturu. Zato se mora ici paralelno na te dve stvari. Sto se tice plata u javnom sektoru, ne treba preterivati, vec treba ici ka liberalizaciji zdravstva, pa i prosvete. Sto se tice zdravstva, treba ici na izjednacavanje privatne prakse sa drzavnom. To bi znacajno podiglo kvalitet zivota u Srbiji, a ne bi opteretilo javne finansije. Takodje, uvecale bi se investicije u zdravstvo.
  (moje ime, 14. avgust 2019 09:32)

  # Link komentara