Utorak, 06.08.2019.

14:20

Komšije se opasno naoružavaju: Kupuju 150 oklopnih vozila

Bugarska je uputila zahtev u četiri evropske zemlje da pošalju ponude za prodaju 150 oklopnih vozila, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Izvor: Tanjug

Komšije se opasno naoružavaju: Kupuju 150 oklopnih vozila IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Mirko Pantic

pre 4 godine

Ako naših 10 vozila, prema rečima nekog iz NATO alijanse, "narušava bezbednost u regionu", pitam se šta predstavlja nabavka 150 (stotinu i još pedeset!) vozila... prema standardima dvostrukih aršina iliti NATO licemerja, verovatno - "garant mira".
(Aksentije, 6. avgust 2019 17:33)
Daj ,nemoj da si smesan !
Oklopna vozila su sastavni deo svake vojske,ali ona ne dobijaju rat,niti su ikada to cinila...
Za ozbiljnu vojnu silu je potrebno puno ozbiljnijeg i modernijeg naoruzanja,pre svega aviona,helikoptera,razlicitih namena,tenkova nove generacije i sl.
Svi u regionu imamo slican nivo naoruzanja i to se nece menjati,posto znaju da smo svi ratoborna stoka,a i da nemamo love za ozbiljno naoruzanje.

ja

pre 4 godine

@ (pop, 6. avgust 2019 22:34)

Nisam ništa rekao o tome koje je vozilo bolje, već sam samo komentarisao gluposti koje je napisao čovek koji ne samo da se ne razume u ono što piše, već iznosi notorne budalaštine, kao što je to da kalibar koji koristi jurišna puška probija zaštitu oklopnog vozila.

Lazar ima potpuno isti oklop kao Patrija, ali Patrija ima bolji motor i, verovatno, veću brzinu i autonomiju, s obzirom na to da je mnogo manje masivna. Njen modularni dizajn je velika prednost, jer se bukvalno sve na njoj može prilagoditi misiji - npr, u pojedinim konfiguracijama, Patrija može da bude teška svega 16 tona, što je duplo manje od Lazara.

Što se tiče naoružanja, tu ćeš da dobiješ različite odgovore, jer se glavno naoružanje ova dva vozila drastično razlikuje, ali je, po meni, rešenje sa 30 mm automatskim topom daleko bolje, efektivnije i modernije nego što nudi Patrija (što se vidi iz njihovih poslednjih poteza, jer će najnovija iteracija Patrije imati upravo 30 mm top u ponudi). Lazarov veliki plus je kupola kojom se upravlja daljinski, što pruža još veću zaštitu posadi - Patrijinom kupolom se upravlja ručno.

Dakle, i jedno i drugo imaju svojih prednosti i mana, pa će na kraju kupci odlučiti. Ono što je najveća prednost Patrije je što mogu da ih proizvedu mnogo više i brže nego mi Lazara - ali, Lazarova velika prednost je cena...

pop

pre 4 godine

@ja
Ti tako i pricas jer ti je Gugl izvor informacija. Ovde lupetas i tvrdis da je Lazar bolji od Patrie!? Patria spada u sam vrh, medju najboljim je vozilima, dok za Lazar niko ni cuo nije. Nemoj da se blamiras nego pitaj nekog ko zna. Ta ti je prica na nivou one kako je MiG-29 medju najboljim avionima sveta.

Djordje

pre 4 godine

Lazar ponese ruski 30 mm automatski top, tako da je naoružanje Lazara sada daleko superiornije u odnosu na Patriju, jer ona nudi mitraljez od 105 mm ili par 120 mm minobacača.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ja, 6. avgust 2019 19:25)
Naravno da je superiornije cim ima mitraljez od 105mm. Ko jos u svetu ima mitraljez u tom kalibru?

ja

pre 4 godine

@ (Ante, 06. avgust 2019 15:51)

O čemu ti, prijatelju, pričaš? Znači, po tvojoj matematici, OKLOPNO vozilo Lazar, s boka, možeš kalašnjikovim da izbušiš kao švajcarski sir? Ajde, udalji se i sa strane posmatraj šta si napisao - a kad ukapiraš koliko si ispao glup, proguglaj malo i videćeš da i Patria i Lazar imaju identičan nivo oklopne zaštite, jer oklop i jednog i drugog vozila ispunjava NATO standard STANAG lvl. 5 spreda i STANAG lvl. 4 s boka...

Ono što je, kod Lazara, (bilo) inferiorno u odnosu na Patriju je naoružanje. Naime, inicijalni plan Jugoimport SDPR-a bio je da Lazar ima samo teški mitraljez od 12.7 mm. Međutim, kada su se potencijalni kupci na to nasmejali, ovi su ukapirali koliku su glupost napravili, pa su napravili modifikacije na kupoli, koje su omogućile da se Lazar ponese ruski 30 mm automatski top, tako da je naoružanje Lazara sada daleko superiornije u odnosu na Patriju, jer ona nudi mitraljez od 105 mm ili par 120 mm minobacača.

Jovan

pre 4 godine

Samo da pojasnim pojedincima koji ne vide sustinu. Pre pocetka rata u Vijetnamu americki proizvodjac helikoptera je bio prosecno uspesan deo vojne industrije. Nakon rata profit im je uvecan za sto puta. Sami su to priznali i ima u filmu JFK sa Kevinom Kostnerom. Sto se tice visine plata u Bugarskoj, Rumuniji, Grckoj, one jesu nesto vece uz skuplje troskove zivota ali im je zaduzenost enormno veca od nase. Nabavka oruzja nece poboljsati zivot obicnih ljudi ali ce vojnoj industriji upasti kasika u med.

edgeman

pre 4 godine

Ovo spremaju kad Ameri krenu na Tursku da imaju čime da prevezu kuvare. Na nas ako krenu možemo samo da ih pitamo za koje će piće kafu ili sok. Da im ponudimo neki ćevap ili pljeskavicu. Samo što dalje s ratom od Srbije.

Гопн1

pre 4 godine

Не ради се о неком фамозном наоружавању,већ у свом арсеналу имају превише застарелих возила попут БМП-1 и БРДМ-2 (старе верзије).Бугарска овим жели да реши ту компоненту за околности 21. века.

saško dete teško

pre 4 godine

sve svetske glavesine sire govor mira i ljubavi...a svi do jednog otimaju od naroda za naoruzanje...ko bi napao bugarsku i zbog cega? pa oni gori od nas...ako vec placaju sv.policajca mislim da im dodatni trosak nije potreban

joca

pre 4 godine

cak i da stvarno kupe 150 vozila sta mi ima da se cimamo, mi dobismo 60 tenkova i vozila od rusije, proizvodimo lazare i vracamo na ovaj ili onaj nacin t55-ice u vojni sastav, kupujemo bespilotne letelice, lasta i mig 29 mogu da gadjaju vazduh zemlja, finisiramo bumbara itd... na kraju krajeva bugarska ima granicu sa najvecom vojnom silom na balkanu koja je prilicnoa agresivna...

Stevan

pre 4 godine

Slazem se sa Jovanom, kupuju po direktivi i niko ih ne pita. Proizvodjači oružja su moćni i moraju nekome da prodaju svoje proizvode. Bugari teško da planiraju treći upad u Srbiju.

mr.wolf

pre 4 godine

Ne kupuje Bugarska oruzje zato sto to zeli vec po direktivi NATO. Zato su i primljeni u NATO da bi trosili novac za koji se zaduzuju i samim tim postaju kolinija zapadnih mocnika. Od koga NATO stiti bilo koju zemlju. Pa oni neprijatelje sami izmisljaju upravo zbog svog interesa. Nazalost obican narod to nista ne vidi vec slusa svoje vrhuske koji su na polozajima po direktivi zapada.
(Jovan, 06. avgust 2019 15:48)

Evo, Jovane, mi smo jedna slobodna zemlja u kojoj svako ima pravo glasa, nismo kolonija i od nikog ne zavisimo. Sudstvo vrh, korupcija nista. I da, mi smo Srbi i mi smo toliko posebni i pravdoljubivi da obozavamo da komsiji crkne krava. Jeste, volimo da ugostimo stranca, da jede i pije, a kad ode mrzimo zemlju iz koje je dosao. Eto, Bugari su glupi sto su upali u NATO. I Grci, Rumuni, Nemci, Turci.... ma svi su glupi, i svi su klonije i svi grcaju za 300e platu. Za sve je kriv zapad.

NS

pre 4 godine

Ma da, sad kad nam dodju takvi oklopljeni necemo znati sta da radimo.
(4k4.Dex, 6. avgust 2019 16:00)

Kako da ne, isteracemo pred njih one nase 'nove' kante iz 1968. pa kad se uplase...

Aksentije

pre 4 godine

Ako naših 10 vozila, prema rečima nekog iz NATO alijanse, "narušava bezbednost u regionu", pitam se šta predstavlja nabavka 150 (stotinu i još pedeset!) vozila... prema standardima dvostrukih aršina iliti NATO licemerja, verovatno - "garant mira".

Boris

pre 4 godine

Od ovoga posla neće biti ništa lao i sa avionima. Raspišu tender, dobiju ponudu, onda naprasno shvate da nemaju pare i počnu da jure polovno za 10x manji iznos.

Zbunjen

pre 4 godine

@Ante
Lazar ima više političku nego vojnu notu u srbiji. Tako da, komšije, nema razloga da poredite Patriu i Lazara, jer je lazar daleko jeftiniji i ići ce vise za policiju nego vojsku.
Srbiji je važno da može da se odbrani, a kao kontraudar rakete koje Srbija razvija i proizvodi završiće posao.
Btw Lazar je još uvek u fazi eksperimentisanja, jer se pravi u tako malo primeraka da je to jednostavno zanemarljivo.

Novi Sad

pre 4 godine

Zašto objavljujete ovakve članke? Ima toliko divnih i bezazlenih tema koje opuštaju. Moja generacija i mnoge generacije sa naših prostora site su maskirnih...

Drmežni Filjotah

pre 4 godine

@Slobodan, a da je obrnuto, to jest da mi kupujemo 150 komada, sigurno bi tvoj komentar glasio, bravo, samo tako, kupujmo još!?! Ili bi pak rekao da smo sirotinja i da bacamo novac!!??

A?

Enigma

pre 4 godine

Ja nezam kako mi nemamo para za lazar 3 sa ruskom kupolom sa topom 30mm i ugradeni mitraljez 7,62mm i bacac granata.
Jeste skup kosta skoro milion dolara ali Patria kosta 1,2miliona dolara standardna verzija i onda jos ako je top 30mm .
Lazar 3 kosta skoro 3 puta manje i onda samo kupola je skupa ali ipak je jeftinije od Patria.
Ja mislim da je prioritet bio avioni, PVO i druge modernizacije i sad se nadam da ce kupiti bar 150 lazara 3 sa kpolom sa topom 30mm.
I mogu da kupe protivoklopne vodene rakete iz belorusije senchen za neka vozila i ralas ili spider za druga. Da ugrade run flat uloske u tockove , sifriran radio, aircondition sa CBR filterom i digitalne mape.

Jovan

pre 4 godine

Ne kupuje Bugarska oruzje zato sto to zeli vec po direktivi NATO. Zato su i primljeni u NATO da bi trosili novac za koji se zaduzuju i samim tim postaju kolinija zapadnih mocnika. Od koga NATO stiti bilo koju zemlju. Pa oni neprijatelje sami izmisljaju upravo zbog svog interesa. Nazalost obican narod to nista ne vidi vec slusa svoje vrhuske koji su na polozajima po direktivi zapada.

ProkopijeElGrande

pre 4 godine

Tako to ide...Kad se prodavci oruzja dogovore da zarade, dovoljno je da jednog u regionu ubede da se "pojaca", ostali ce morati da ga slede. Ne mozes ti sebi dozvoliti da se pitas da li "komsija" kupuje oruzje za ovo ili ono vec dresis kesu pa kupujes i ti...

драган

pre 4 godine

Ja nezam kako mi nemamo para za lazar 3 sa ruskom kupolom sa topom 30mm i ugradeni mitraljez 7,62mm i bacac granata.
Jeste skup kosta skoro milion dolara ali Patria kosta 1,2miliona dolara standardna verzija i onda jos ako je top 30mm .
Lazar 3 kosta skoro 3 puta manje i onda samo kupola je skupa ali ipak je jeftinije od Patria.
Ja mislim da je prioritet bio avioni, PVO i druge modernizacije i sad se nadam da ce kupiti bar 150 lazara 3 sa kpolom sa topom 30mm.
I mogu da kupe protivoklopne vodene rakete iz belorusije senchen za neka vozila i ralas ili spider za druga. Da ugrade run flat uloske u tockove , sifriran radio, aircondition sa CBR filterom i digitalne mape.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Enigma, 6. avgust 2019 15:08)

Фабрика у Великој Плани која их проиѕводи има капацитет ѕа један, максимално 2-3 комада месечно,и то ако се не прави ништа више,ни Норе ни Милоши,ништа. 150 комада би нам испоручили далеке 2014-2015. године

Ante

pre 4 godine

@Enigma

Lazar 3 jednostavno ima preslabu zaštitu, naprijed od 12.4, a bočno samo od 7,62 kalibra. Za primjer, Patrija, koja doduše, jeste u vrhu, ima zaštitu od kalibra 30 bočno, naravno, ako nije pancirno zrno.
Dakle, Lazar je jeftiniji 3x s razlogom. Nitko ne govori da je loš ili dobar, ovisi za što ti treba. Ako ideš u urbano područje smirivati nerede, odličan je. Ako ideš na BOV koji te naciljao topom 20 ili 30mm, sigurniji si van njega nego unutra.

Storno

pre 4 godine

I sta ce im to? Da napadnu Srbiju sa leđa ili da ratuju sa Turskom?.
Hvala Bogu pa mi imamo svoju proizvodnju i političko vojnu neutralnost pa ne moramo kao Bugari da se zadužujemo da bi kupovali oružje kod zapadnih gazda!

MaCola

pre 4 godine

A od toga imaju koristi samo bogate nato zemlje koje i proizvode to naoruzanje dok oni koji ga kupuju zive jos bednije. Sve ce to penzosi i sirotunja platiti, ma ko ih pita.

Kobaja Grande

pre 4 godine

Ma oni tu nabavku najavljuju poslednjih 5 godina. Vecina tih oklopnih vozila nece imati naoruzanje (veza, ambulanta, inzenjerija...). Obzirom na ekipu koja vodi Bugarsku, bice masnih provizija, kao i za F-16 i to je to. Ostaju samo dugovi.

Novi Sad

pre 4 godine

Zašto objavljujete ovakve članke? Ima toliko divnih i bezazlenih tema koje opuštaju. Moja generacija i mnoge generacije sa naših prostora site su maskirnih...

Ante

pre 4 godine

@Enigma

Lazar 3 jednostavno ima preslabu zaštitu, naprijed od 12.4, a bočno samo od 7,62 kalibra. Za primjer, Patrija, koja doduše, jeste u vrhu, ima zaštitu od kalibra 30 bočno, naravno, ako nije pancirno zrno.
Dakle, Lazar je jeftiniji 3x s razlogom. Nitko ne govori da je loš ili dobar, ovisi za što ti treba. Ako ideš u urbano područje smirivati nerede, odličan je. Ako ideš na BOV koji te naciljao topom 20 ili 30mm, sigurniji si van njega nego unutra.

MaCola

pre 4 godine

A od toga imaju koristi samo bogate nato zemlje koje i proizvode to naoruzanje dok oni koji ga kupuju zive jos bednije. Sve ce to penzosi i sirotunja platiti, ma ko ih pita.

mr.wolf

pre 4 godine

Ne kupuje Bugarska oruzje zato sto to zeli vec po direktivi NATO. Zato su i primljeni u NATO da bi trosili novac za koji se zaduzuju i samim tim postaju kolinija zapadnih mocnika. Od koga NATO stiti bilo koju zemlju. Pa oni neprijatelje sami izmisljaju upravo zbog svog interesa. Nazalost obican narod to nista ne vidi vec slusa svoje vrhuske koji su na polozajima po direktivi zapada.
(Jovan, 06. avgust 2019 15:48)

Evo, Jovane, mi smo jedna slobodna zemlja u kojoj svako ima pravo glasa, nismo kolonija i od nikog ne zavisimo. Sudstvo vrh, korupcija nista. I da, mi smo Srbi i mi smo toliko posebni i pravdoljubivi da obozavamo da komsiji crkne krava. Jeste, volimo da ugostimo stranca, da jede i pije, a kad ode mrzimo zemlju iz koje je dosao. Eto, Bugari su glupi sto su upali u NATO. I Grci, Rumuni, Nemci, Turci.... ma svi su glupi, i svi su klonije i svi grcaju za 300e platu. Za sve je kriv zapad.

Kobaja Grande

pre 4 godine

Ma oni tu nabavku najavljuju poslednjih 5 godina. Vecina tih oklopnih vozila nece imati naoruzanje (veza, ambulanta, inzenjerija...). Obzirom na ekipu koja vodi Bugarsku, bice masnih provizija, kao i za F-16 i to je to. Ostaju samo dugovi.

edgeman

pre 4 godine

Ovo spremaju kad Ameri krenu na Tursku da imaju čime da prevezu kuvare. Na nas ako krenu možemo samo da ih pitamo za koje će piće kafu ili sok. Da im ponudimo neki ćevap ili pljeskavicu. Samo što dalje s ratom od Srbije.

Aksentije

pre 4 godine

Ako naših 10 vozila, prema rečima nekog iz NATO alijanse, "narušava bezbednost u regionu", pitam se šta predstavlja nabavka 150 (stotinu i još pedeset!) vozila... prema standardima dvostrukih aršina iliti NATO licemerja, verovatno - "garant mira".

ProkopijeElGrande

pre 4 godine

Tako to ide...Kad se prodavci oruzja dogovore da zarade, dovoljno je da jednog u regionu ubede da se "pojaca", ostali ce morati da ga slede. Ne mozes ti sebi dozvoliti da se pitas da li "komsija" kupuje oruzje za ovo ili ono vec dresis kesu pa kupujes i ti...

Jovan

pre 4 godine

Ne kupuje Bugarska oruzje zato sto to zeli vec po direktivi NATO. Zato su i primljeni u NATO da bi trosili novac za koji se zaduzuju i samim tim postaju kolinija zapadnih mocnika. Od koga NATO stiti bilo koju zemlju. Pa oni neprijatelje sami izmisljaju upravo zbog svog interesa. Nazalost obican narod to nista ne vidi vec slusa svoje vrhuske koji su na polozajima po direktivi zapada.

Zbunjen

pre 4 godine

@Ante
Lazar ima više političku nego vojnu notu u srbiji. Tako da, komšije, nema razloga da poredite Patriu i Lazara, jer je lazar daleko jeftiniji i ići ce vise za policiju nego vojsku.
Srbiji je važno da može da se odbrani, a kao kontraudar rakete koje Srbija razvija i proizvodi završiće posao.
Btw Lazar je još uvek u fazi eksperimentisanja, jer se pravi u tako malo primeraka da je to jednostavno zanemarljivo.

Drmežni Filjotah

pre 4 godine

@Slobodan, a da je obrnuto, to jest da mi kupujemo 150 komada, sigurno bi tvoj komentar glasio, bravo, samo tako, kupujmo još!?! Ili bi pak rekao da smo sirotinja i da bacamo novac!!??

A?

Jovan

pre 4 godine

Samo da pojasnim pojedincima koji ne vide sustinu. Pre pocetka rata u Vijetnamu americki proizvodjac helikoptera je bio prosecno uspesan deo vojne industrije. Nakon rata profit im je uvecan za sto puta. Sami su to priznali i ima u filmu JFK sa Kevinom Kostnerom. Sto se tice visine plata u Bugarskoj, Rumuniji, Grckoj, one jesu nesto vece uz skuplje troskove zivota ali im je zaduzenost enormno veca od nase. Nabavka oruzja nece poboljsati zivot obicnih ljudi ali ce vojnoj industriji upasti kasika u med.

Storno

pre 4 godine

I sta ce im to? Da napadnu Srbiju sa leđa ili da ratuju sa Turskom?.
Hvala Bogu pa mi imamo svoju proizvodnju i političko vojnu neutralnost pa ne moramo kao Bugari da se zadužujemo da bi kupovali oružje kod zapadnih gazda!

joca

pre 4 godine

cak i da stvarno kupe 150 vozila sta mi ima da se cimamo, mi dobismo 60 tenkova i vozila od rusije, proizvodimo lazare i vracamo na ovaj ili onaj nacin t55-ice u vojni sastav, kupujemo bespilotne letelice, lasta i mig 29 mogu da gadjaju vazduh zemlja, finisiramo bumbara itd... na kraju krajeva bugarska ima granicu sa najvecom vojnom silom na balkanu koja je prilicnoa agresivna...

pop

pre 4 godine

@ja
Ti tako i pricas jer ti je Gugl izvor informacija. Ovde lupetas i tvrdis da je Lazar bolji od Patrie!? Patria spada u sam vrh, medju najboljim je vozilima, dok za Lazar niko ni cuo nije. Nemoj da se blamiras nego pitaj nekog ko zna. Ta ti je prica na nivou one kako je MiG-29 medju najboljim avionima sveta.

Djordje

pre 4 godine

Lazar ponese ruski 30 mm automatski top, tako da je naoružanje Lazara sada daleko superiornije u odnosu na Patriju, jer ona nudi mitraljez od 105 mm ili par 120 mm minobacača.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ja, 6. avgust 2019 19:25)
Naravno da je superiornije cim ima mitraljez od 105mm. Ko jos u svetu ima mitraljez u tom kalibru?

Boris

pre 4 godine

Od ovoga posla neće biti ništa lao i sa avionima. Raspišu tender, dobiju ponudu, onda naprasno shvate da nemaju pare i počnu da jure polovno za 10x manji iznos.

Гопн1

pre 4 godine

Не ради се о неком фамозном наоружавању,већ у свом арсеналу имају превише застарелих возила попут БМП-1 и БРДМ-2 (старе верзије).Бугарска овим жели да реши ту компоненту за околности 21. века.

Stevan

pre 4 godine

Slazem se sa Jovanom, kupuju po direktivi i niko ih ne pita. Proizvodjači oružja su moćni i moraju nekome da prodaju svoje proizvode. Bugari teško da planiraju treći upad u Srbiju.

NS

pre 4 godine

Ma da, sad kad nam dodju takvi oklopljeni necemo znati sta da radimo.
(4k4.Dex, 6. avgust 2019 16:00)

Kako da ne, isteracemo pred njih one nase 'nove' kante iz 1968. pa kad se uplase...

драган

pre 4 godine

Ja nezam kako mi nemamo para za lazar 3 sa ruskom kupolom sa topom 30mm i ugradeni mitraljez 7,62mm i bacac granata.
Jeste skup kosta skoro milion dolara ali Patria kosta 1,2miliona dolara standardna verzija i onda jos ako je top 30mm .
Lazar 3 kosta skoro 3 puta manje i onda samo kupola je skupa ali ipak je jeftinije od Patria.
Ja mislim da je prioritet bio avioni, PVO i druge modernizacije i sad se nadam da ce kupiti bar 150 lazara 3 sa kpolom sa topom 30mm.
I mogu da kupe protivoklopne vodene rakete iz belorusije senchen za neka vozila i ralas ili spider za druga. Da ugrade run flat uloske u tockove , sifriran radio, aircondition sa CBR filterom i digitalne mape.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Enigma, 6. avgust 2019 15:08)

Фабрика у Великој Плани која их проиѕводи има капацитет ѕа један, максимално 2-3 комада месечно,и то ако се не прави ништа више,ни Норе ни Милоши,ништа. 150 комада би нам испоручили далеке 2014-2015. године

Enigma

pre 4 godine

Ja nezam kako mi nemamo para za lazar 3 sa ruskom kupolom sa topom 30mm i ugradeni mitraljez 7,62mm i bacac granata.
Jeste skup kosta skoro milion dolara ali Patria kosta 1,2miliona dolara standardna verzija i onda jos ako je top 30mm .
Lazar 3 kosta skoro 3 puta manje i onda samo kupola je skupa ali ipak je jeftinije od Patria.
Ja mislim da je prioritet bio avioni, PVO i druge modernizacije i sad se nadam da ce kupiti bar 150 lazara 3 sa kpolom sa topom 30mm.
I mogu da kupe protivoklopne vodene rakete iz belorusije senchen za neka vozila i ralas ili spider za druga. Da ugrade run flat uloske u tockove , sifriran radio, aircondition sa CBR filterom i digitalne mape.

ja

pre 4 godine

@ (Ante, 06. avgust 2019 15:51)

O čemu ti, prijatelju, pričaš? Znači, po tvojoj matematici, OKLOPNO vozilo Lazar, s boka, možeš kalašnjikovim da izbušiš kao švajcarski sir? Ajde, udalji se i sa strane posmatraj šta si napisao - a kad ukapiraš koliko si ispao glup, proguglaj malo i videćeš da i Patria i Lazar imaju identičan nivo oklopne zaštite, jer oklop i jednog i drugog vozila ispunjava NATO standard STANAG lvl. 5 spreda i STANAG lvl. 4 s boka...

Ono što je, kod Lazara, (bilo) inferiorno u odnosu na Patriju je naoružanje. Naime, inicijalni plan Jugoimport SDPR-a bio je da Lazar ima samo teški mitraljez od 12.7 mm. Međutim, kada su se potencijalni kupci na to nasmejali, ovi su ukapirali koliku su glupost napravili, pa su napravili modifikacije na kupoli, koje su omogućile da se Lazar ponese ruski 30 mm automatski top, tako da je naoružanje Lazara sada daleko superiornije u odnosu na Patriju, jer ona nudi mitraljez od 105 mm ili par 120 mm minobacača.

saško dete teško

pre 4 godine

sve svetske glavesine sire govor mira i ljubavi...a svi do jednog otimaju od naroda za naoruzanje...ko bi napao bugarsku i zbog cega? pa oni gori od nas...ako vec placaju sv.policajca mislim da im dodatni trosak nije potreban

ja

pre 4 godine

@ (pop, 6. avgust 2019 22:34)

Nisam ništa rekao o tome koje je vozilo bolje, već sam samo komentarisao gluposti koje je napisao čovek koji ne samo da se ne razume u ono što piše, već iznosi notorne budalaštine, kao što je to da kalibar koji koristi jurišna puška probija zaštitu oklopnog vozila.

Lazar ima potpuno isti oklop kao Patrija, ali Patrija ima bolji motor i, verovatno, veću brzinu i autonomiju, s obzirom na to da je mnogo manje masivna. Njen modularni dizajn je velika prednost, jer se bukvalno sve na njoj može prilagoditi misiji - npr, u pojedinim konfiguracijama, Patrija može da bude teška svega 16 tona, što je duplo manje od Lazara.

Što se tiče naoružanja, tu ćeš da dobiješ različite odgovore, jer se glavno naoružanje ova dva vozila drastično razlikuje, ali je, po meni, rešenje sa 30 mm automatskim topom daleko bolje, efektivnije i modernije nego što nudi Patrija (što se vidi iz njihovih poslednjih poteza, jer će najnovija iteracija Patrije imati upravo 30 mm top u ponudi). Lazarov veliki plus je kupola kojom se upravlja daljinski, što pruža još veću zaštitu posadi - Patrijinom kupolom se upravlja ručno.

Dakle, i jedno i drugo imaju svojih prednosti i mana, pa će na kraju kupci odlučiti. Ono što je najveća prednost Patrije je što mogu da ih proizvedu mnogo više i brže nego mi Lazara - ali, Lazarova velika prednost je cena...

Mirko Pantic

pre 4 godine

Ako naših 10 vozila, prema rečima nekog iz NATO alijanse, "narušava bezbednost u regionu", pitam se šta predstavlja nabavka 150 (stotinu i još pedeset!) vozila... prema standardima dvostrukih aršina iliti NATO licemerja, verovatno - "garant mira".
(Aksentije, 6. avgust 2019 17:33)
Daj ,nemoj da si smesan !
Oklopna vozila su sastavni deo svake vojske,ali ona ne dobijaju rat,niti su ikada to cinila...
Za ozbiljnu vojnu silu je potrebno puno ozbiljnijeg i modernijeg naoruzanja,pre svega aviona,helikoptera,razlicitih namena,tenkova nove generacije i sl.
Svi u regionu imamo slican nivo naoruzanja i to se nece menjati,posto znaju da smo svi ratoborna stoka,a i da nemamo love za ozbiljno naoruzanje.

Storno

pre 4 godine

I sta ce im to? Da napadnu Srbiju sa leđa ili da ratuju sa Turskom?.
Hvala Bogu pa mi imamo svoju proizvodnju i političko vojnu neutralnost pa ne moramo kao Bugari da se zadužujemo da bi kupovali oružje kod zapadnih gazda!

Enigma

pre 4 godine

Ja nezam kako mi nemamo para za lazar 3 sa ruskom kupolom sa topom 30mm i ugradeni mitraljez 7,62mm i bacac granata.
Jeste skup kosta skoro milion dolara ali Patria kosta 1,2miliona dolara standardna verzija i onda jos ako je top 30mm .
Lazar 3 kosta skoro 3 puta manje i onda samo kupola je skupa ali ipak je jeftinije od Patria.
Ja mislim da je prioritet bio avioni, PVO i druge modernizacije i sad se nadam da ce kupiti bar 150 lazara 3 sa kpolom sa topom 30mm.
I mogu da kupe protivoklopne vodene rakete iz belorusije senchen za neka vozila i ralas ili spider za druga. Da ugrade run flat uloske u tockove , sifriran radio, aircondition sa CBR filterom i digitalne mape.

mr.wolf

pre 4 godine

Ne kupuje Bugarska oruzje zato sto to zeli vec po direktivi NATO. Zato su i primljeni u NATO da bi trosili novac za koji se zaduzuju i samim tim postaju kolinija zapadnih mocnika. Od koga NATO stiti bilo koju zemlju. Pa oni neprijatelje sami izmisljaju upravo zbog svog interesa. Nazalost obican narod to nista ne vidi vec slusa svoje vrhuske koji su na polozajima po direktivi zapada.
(Jovan, 06. avgust 2019 15:48)

Evo, Jovane, mi smo jedna slobodna zemlja u kojoj svako ima pravo glasa, nismo kolonija i od nikog ne zavisimo. Sudstvo vrh, korupcija nista. I da, mi smo Srbi i mi smo toliko posebni i pravdoljubivi da obozavamo da komsiji crkne krava. Jeste, volimo da ugostimo stranca, da jede i pije, a kad ode mrzimo zemlju iz koje je dosao. Eto, Bugari su glupi sto su upali u NATO. I Grci, Rumuni, Nemci, Turci.... ma svi su glupi, i svi su klonije i svi grcaju za 300e platu. Za sve je kriv zapad.

Jovan

pre 4 godine

Ne kupuje Bugarska oruzje zato sto to zeli vec po direktivi NATO. Zato su i primljeni u NATO da bi trosili novac za koji se zaduzuju i samim tim postaju kolinija zapadnih mocnika. Od koga NATO stiti bilo koju zemlju. Pa oni neprijatelje sami izmisljaju upravo zbog svog interesa. Nazalost obican narod to nista ne vidi vec slusa svoje vrhuske koji su na polozajima po direktivi zapada.

Jovan

pre 4 godine

Samo da pojasnim pojedincima koji ne vide sustinu. Pre pocetka rata u Vijetnamu americki proizvodjac helikoptera je bio prosecno uspesan deo vojne industrije. Nakon rata profit im je uvecan za sto puta. Sami su to priznali i ima u filmu JFK sa Kevinom Kostnerom. Sto se tice visine plata u Bugarskoj, Rumuniji, Grckoj, one jesu nesto vece uz skuplje troskove zivota ali im je zaduzenost enormno veca od nase. Nabavka oruzja nece poboljsati zivot obicnih ljudi ali ce vojnoj industriji upasti kasika u med.

joca

pre 4 godine

cak i da stvarno kupe 150 vozila sta mi ima da se cimamo, mi dobismo 60 tenkova i vozila od rusije, proizvodimo lazare i vracamo na ovaj ili onaj nacin t55-ice u vojni sastav, kupujemo bespilotne letelice, lasta i mig 29 mogu da gadjaju vazduh zemlja, finisiramo bumbara itd... na kraju krajeva bugarska ima granicu sa najvecom vojnom silom na balkanu koja je prilicnoa agresivna...

Novi Sad

pre 4 godine

Zašto objavljujete ovakve članke? Ima toliko divnih i bezazlenih tema koje opuštaju. Moja generacija i mnoge generacije sa naših prostora site su maskirnih...

ja

pre 4 godine

@ (Ante, 06. avgust 2019 15:51)

O čemu ti, prijatelju, pričaš? Znači, po tvojoj matematici, OKLOPNO vozilo Lazar, s boka, možeš kalašnjikovim da izbušiš kao švajcarski sir? Ajde, udalji se i sa strane posmatraj šta si napisao - a kad ukapiraš koliko si ispao glup, proguglaj malo i videćeš da i Patria i Lazar imaju identičan nivo oklopne zaštite, jer oklop i jednog i drugog vozila ispunjava NATO standard STANAG lvl. 5 spreda i STANAG lvl. 4 s boka...

Ono što je, kod Lazara, (bilo) inferiorno u odnosu na Patriju je naoružanje. Naime, inicijalni plan Jugoimport SDPR-a bio je da Lazar ima samo teški mitraljez od 12.7 mm. Međutim, kada su se potencijalni kupci na to nasmejali, ovi su ukapirali koliku su glupost napravili, pa su napravili modifikacije na kupoli, koje su omogućile da se Lazar ponese ruski 30 mm automatski top, tako da je naoružanje Lazara sada daleko superiornije u odnosu na Patriju, jer ona nudi mitraljez od 105 mm ili par 120 mm minobacača.

Ante

pre 4 godine

@Enigma

Lazar 3 jednostavno ima preslabu zaštitu, naprijed od 12.4, a bočno samo od 7,62 kalibra. Za primjer, Patrija, koja doduše, jeste u vrhu, ima zaštitu od kalibra 30 bočno, naravno, ako nije pancirno zrno.
Dakle, Lazar je jeftiniji 3x s razlogom. Nitko ne govori da je loš ili dobar, ovisi za što ti treba. Ako ideš u urbano područje smirivati nerede, odličan je. Ako ideš na BOV koji te naciljao topom 20 ili 30mm, sigurniji si van njega nego unutra.

Aksentije

pre 4 godine

Ako naših 10 vozila, prema rečima nekog iz NATO alijanse, "narušava bezbednost u regionu", pitam se šta predstavlja nabavka 150 (stotinu i još pedeset!) vozila... prema standardima dvostrukih aršina iliti NATO licemerja, verovatno - "garant mira".

Kobaja Grande

pre 4 godine

Ma oni tu nabavku najavljuju poslednjih 5 godina. Vecina tih oklopnih vozila nece imati naoruzanje (veza, ambulanta, inzenjerija...). Obzirom na ekipu koja vodi Bugarsku, bice masnih provizija, kao i za F-16 i to je to. Ostaju samo dugovi.

NS

pre 4 godine

Ma da, sad kad nam dodju takvi oklopljeni necemo znati sta da radimo.
(4k4.Dex, 6. avgust 2019 16:00)

Kako da ne, isteracemo pred njih one nase 'nove' kante iz 1968. pa kad se uplase...

Stevan

pre 4 godine

Slazem se sa Jovanom, kupuju po direktivi i niko ih ne pita. Proizvodjači oružja su moćni i moraju nekome da prodaju svoje proizvode. Bugari teško da planiraju treći upad u Srbiju.

Boris

pre 4 godine

Od ovoga posla neće biti ništa lao i sa avionima. Raspišu tender, dobiju ponudu, onda naprasno shvate da nemaju pare i počnu da jure polovno za 10x manji iznos.

pop

pre 4 godine

@ja
Ti tako i pricas jer ti je Gugl izvor informacija. Ovde lupetas i tvrdis da je Lazar bolji od Patrie!? Patria spada u sam vrh, medju najboljim je vozilima, dok za Lazar niko ni cuo nije. Nemoj da se blamiras nego pitaj nekog ko zna. Ta ti je prica na nivou one kako je MiG-29 medju najboljim avionima sveta.

MaCola

pre 4 godine

A od toga imaju koristi samo bogate nato zemlje koje i proizvode to naoruzanje dok oni koji ga kupuju zive jos bednije. Sve ce to penzosi i sirotunja platiti, ma ko ih pita.

Zbunjen

pre 4 godine

@Ante
Lazar ima više političku nego vojnu notu u srbiji. Tako da, komšije, nema razloga da poredite Patriu i Lazara, jer je lazar daleko jeftiniji i ići ce vise za policiju nego vojsku.
Srbiji je važno da može da se odbrani, a kao kontraudar rakete koje Srbija razvija i proizvodi završiće posao.
Btw Lazar je još uvek u fazi eksperimentisanja, jer se pravi u tako malo primeraka da je to jednostavno zanemarljivo.

драган

pre 4 godine

Ja nezam kako mi nemamo para za lazar 3 sa ruskom kupolom sa topom 30mm i ugradeni mitraljez 7,62mm i bacac granata.
Jeste skup kosta skoro milion dolara ali Patria kosta 1,2miliona dolara standardna verzija i onda jos ako je top 30mm .
Lazar 3 kosta skoro 3 puta manje i onda samo kupola je skupa ali ipak je jeftinije od Patria.
Ja mislim da je prioritet bio avioni, PVO i druge modernizacije i sad se nadam da ce kupiti bar 150 lazara 3 sa kpolom sa topom 30mm.
I mogu da kupe protivoklopne vodene rakete iz belorusije senchen za neka vozila i ralas ili spider za druga. Da ugrade run flat uloske u tockove , sifriran radio, aircondition sa CBR filterom i digitalne mape.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Enigma, 6. avgust 2019 15:08)

Фабрика у Великој Плани која их проиѕводи има капацитет ѕа један, максимално 2-3 комада месечно,и то ако се не прави ништа више,ни Норе ни Милоши,ништа. 150 комада би нам испоручили далеке 2014-2015. године

Drmežni Filjotah

pre 4 godine

@Slobodan, a da je obrnuto, to jest da mi kupujemo 150 komada, sigurno bi tvoj komentar glasio, bravo, samo tako, kupujmo još!?! Ili bi pak rekao da smo sirotinja i da bacamo novac!!??

A?

edgeman

pre 4 godine

Ovo spremaju kad Ameri krenu na Tursku da imaju čime da prevezu kuvare. Na nas ako krenu možemo samo da ih pitamo za koje će piće kafu ili sok. Da im ponudimo neki ćevap ili pljeskavicu. Samo što dalje s ratom od Srbije.

saško dete teško

pre 4 godine

sve svetske glavesine sire govor mira i ljubavi...a svi do jednog otimaju od naroda za naoruzanje...ko bi napao bugarsku i zbog cega? pa oni gori od nas...ako vec placaju sv.policajca mislim da im dodatni trosak nije potreban

ProkopijeElGrande

pre 4 godine

Tako to ide...Kad se prodavci oruzja dogovore da zarade, dovoljno je da jednog u regionu ubede da se "pojaca", ostali ce morati da ga slede. Ne mozes ti sebi dozvoliti da se pitas da li "komsija" kupuje oruzje za ovo ili ono vec dresis kesu pa kupujes i ti...

ja

pre 4 godine

@ (pop, 6. avgust 2019 22:34)

Nisam ništa rekao o tome koje je vozilo bolje, već sam samo komentarisao gluposti koje je napisao čovek koji ne samo da se ne razume u ono što piše, već iznosi notorne budalaštine, kao što je to da kalibar koji koristi jurišna puška probija zaštitu oklopnog vozila.

Lazar ima potpuno isti oklop kao Patrija, ali Patrija ima bolji motor i, verovatno, veću brzinu i autonomiju, s obzirom na to da je mnogo manje masivna. Njen modularni dizajn je velika prednost, jer se bukvalno sve na njoj može prilagoditi misiji - npr, u pojedinim konfiguracijama, Patrija može da bude teška svega 16 tona, što je duplo manje od Lazara.

Što se tiče naoružanja, tu ćeš da dobiješ različite odgovore, jer se glavno naoružanje ova dva vozila drastično razlikuje, ali je, po meni, rešenje sa 30 mm automatskim topom daleko bolje, efektivnije i modernije nego što nudi Patrija (što se vidi iz njihovih poslednjih poteza, jer će najnovija iteracija Patrije imati upravo 30 mm top u ponudi). Lazarov veliki plus je kupola kojom se upravlja daljinski, što pruža još veću zaštitu posadi - Patrijinom kupolom se upravlja ručno.

Dakle, i jedno i drugo imaju svojih prednosti i mana, pa će na kraju kupci odlučiti. Ono što je najveća prednost Patrije je što mogu da ih proizvedu mnogo više i brže nego mi Lazara - ali, Lazarova velika prednost je cena...

Djordje

pre 4 godine

Lazar ponese ruski 30 mm automatski top, tako da je naoružanje Lazara sada daleko superiornije u odnosu na Patriju, jer ona nudi mitraljez od 105 mm ili par 120 mm minobacača.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ja, 6. avgust 2019 19:25)
Naravno da je superiornije cim ima mitraljez od 105mm. Ko jos u svetu ima mitraljez u tom kalibru?

Гопн1

pre 4 godine

Не ради се о неком фамозном наоружавању,већ у свом арсеналу имају превише застарелих возила попут БМП-1 и БРДМ-2 (старе верзије).Бугарска овим жели да реши ту компоненту за околности 21. века.

Mirko Pantic

pre 4 godine

Ako naših 10 vozila, prema rečima nekog iz NATO alijanse, "narušava bezbednost u regionu", pitam se šta predstavlja nabavka 150 (stotinu i još pedeset!) vozila... prema standardima dvostrukih aršina iliti NATO licemerja, verovatno - "garant mira".
(Aksentije, 6. avgust 2019 17:33)
Daj ,nemoj da si smesan !
Oklopna vozila su sastavni deo svake vojske,ali ona ne dobijaju rat,niti su ikada to cinila...
Za ozbiljnu vojnu silu je potrebno puno ozbiljnijeg i modernijeg naoruzanja,pre svega aviona,helikoptera,razlicitih namena,tenkova nove generacije i sl.
Svi u regionu imamo slican nivo naoruzanja i to se nece menjati,posto znaju da smo svi ratoborna stoka,a i da nemamo love za ozbiljno naoruzanje.