Subota, 20.07.2019.

12:31

Kako uopšte posluju? Iznenadićete se koliko fabrike zarade od podatog automobila

Kompanija B&D Forecast nedavno je izračunala koliko koja firma zaradi od jednog automobila.

Izvor: Poslovni dnevnik

Kako uopšte posluju? Iznenadiæete se koliko fabrike zarade od podatog automobila IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

sklek

pre 4 godine

Jedno je sigurno, da proizvodjac zaradi manje od krajnjeg prodavca ali po jedinice mere. Jedna prodavnica smoki marzira recimo 20% na nabavnu cenu proizvoda dok na taj proizvod fabrika ima 8% ka prodavnici ili distributeru. Napominjem, po jedinici mere prodavnica ima vecu zaradu ali zato fabrika stanca milione kesica koje izvoze sirom sveta gde ulazimo u velike brojke...dok kedna prodavnica ili salon automobila proda jedan malibbroj vozila naspram fabrike koja plasira proizvod sirom sveta....

dodatna oprema

pre 4 godine

Ovo su verovatno cifre koje se odnose na osnovnu verziju automobila. Ali zato proizvodjaci uzimaju velike pare na dodatnoj opremi, koja nekad podigne cenu i do 30-40%. Tu je znaci zarada, posebno kod proizvodjaca poput VW koji je poznat po tome da u osnovnoj verziji daje samo volan i sedista ( naravno ne kozna, ona se dodatno naplacuju :) ).

ufuf

pre 4 godine

Nešto tu ne štima u računici. Vw isplatio 3 milijarde dividendi za 2018u godinu (informacina na njihovom sajtu) a zaradio 300€ po autu. Pa koliko su prodali? 10 Miliona automobila?

je-bote

pre 4 godine

Nije dobro objasnjeno i stvari su zamagljene.
Da probam prostim jezikom.
Ovo prikazano nije zarada, nego ono sto pretekne, ostatak, kad svaki proizvodjac na svoj nacin odbije sve troskove po jednom vozilu, koji su naravno tajna.
Tu se podrazumeva:
- dogovorena zarada po vozilu
- premije pojedincima
- ulaganje u razvoj
- amortizacija
- rezanje troskova
- plate obicnih zaposlenih
- troskovi pa sve pod razno...

Obratite paznju na par veoma bitnih detalja.
1. Pojedini direktori iliti CEO ovaj ili onaj dobijaju premije po nekoliko miliona necega na godisnjem nivou za uspesno ili skarabudzeno poslovanje (utaja poreza)
* od 300 EUR zarade po komadu nece da moze
2. Nekada je razvoj jednog modela trajao od 5 do 8 godina dok nije postao serijski model. Danas svake 3 godine nov model, a modernizacija ili mazanje ociju svake godine. Opet razni nacini za utaju poreza.
Takodje izlaze razni modeli, potrebni i nepotrebni, pogledajte oznake, prekobrojni, od kojih neki ne potraju ni 5 godina i onda se ugase.
Ogromna sredstva odredjenog proizvodjaca kruze kao visak van "regularnih tokova" koja se kasnije upumpavaju u ubrzan razvoj zeljenog modela.
Glavne floskule su - optimizacija, stednja, rezanje troskova...
Uglavnom kako kazu "dobro nauljena masina koja odlicno funkionise".
Nasli su nacin da izvlace ogromna sredstva od pojedinca racunajuci tu i na njegovu lakovernost, sarenis i praznu pricu. I tako u nedogled...
Kupac se przi na prazne reklame i karakteristike i zadovoljava svoj hedonisticki duh, karta na koju proizvodjaci najvise igraju...
Sve i svemu, dobro uigran domaci knjigovodja je takodje dobro upucen u sve mahinacije i mastu poreskog obveznika, u ovom slucaju - proizvodjac motornih vozila.

UDBA

pre 4 godine

Ja ne mogu da vjerujem da ljudi vjeruju da cifre nisu namjestene iliti korigovane! Pa velike kompanije na polju smartfona za rade od 500+ eura na svojim premium modelima, a prodaju 100x vise telefona nego ijedna kompanija automobila za godinu! Odje nije navedeno kako recimo Mercedes zaradi 500 eura po automobilu. Sigurno ne zaradi isto na A klasi i na C ili ML... Ali vjerovati da je cista zarada (tamo pise i 300) nakon svega nekoj firmi je van pameti.

Til Ojlenšpigel

pre 4 godine

Evo ovako.Malo sam se kasno uključio, nadam se da će te da mi objavite komentar. Moj pokojni otac je bio direktor ratvojnog dela firme BASF - "Badische Anilin & Soda-Fabrik" zadužen za proizvodnju boje . Znači od prve ugradnje za auto industriju do prodaje komponenti koje drugi samo mixaju. Davno je to bilo kad su ih odveli u Mercedes kad se pojavio mecedes S klase 600SEL . Tadašnji direktor Mercedesa poveo ih je u pogon i kaže. -Ova kola imaju cenu od 120000 DM , od toga na razvoj je utrošeno 5000 DM, materijal i radnici 5000 DM , sve ostalo je zarada. Znači plaćate ime . Ovo što je napisano je priča za malu decu.

Gojko

pre 4 godine

Niste vi to dobro prepisali.Toliko zarade,mozda dileri.Ako su to stvarno prikazani profiti fabrika,onda se tu debelo fingiraju troskovi I Peru pare.

bože

pre 4 godine

Na količine koji oni proizvedu to je ogromna cifra. Skoro svaki minut im po jedan auto silazi sa trake. Al ove cifre su za osnovne modele. Najveća zarada je u dodatnoj opremi, rezervnim delovima..

spaki

pre 4 godine

Razvijanje,proizvodnja,reklame,propaganda jednog modela fabriku kosta par stotina miliona evrica npr. phaton ili velsatis su kostali fabriku 1700e po prodatom modelu kad se sve sracuna,podeli i oduzme a npr.jedan golf ili megan donesu fabrici po 3000e po modelu e sad neki vise neki manje i na kraju se dodje na tu racunicu..ako reno zaradjuje 250e po modelu ne znaci da oni ne deru ili da ugradjuju ne kvalitetne delove vec da se slabo prodaje ili naprotiv ne znaci da audi dere posto zaradjuje 1600e po modelu vec je premasio planiranu proizvodnju..

auto industrija radi na kolicinu planiraju da prodaju 5miliona pezoa 508 a prodaju 3miliona i odma su u minusu ili prodaju 10miliona pa zarade trostruko..

fabrika za proizvodnju srafova ostvaruje milionske prihode i to cisto a kako to kad jedan sraf gotov kosta 0.4e/centi a njegova proizvodnja kosta 0.37e/centi (47para a troskovi 43pare)

fabrika na dnevnom nivou proda milijardu srafova pa ti vidi..

Radovan

pre 4 godine

Proizvodna cena fabrike za 1 auto iznosi sve proizvodne troškove (delovi,sirovine,izrada delova u svom pogonu,energija,radna snaga,troškovi rada postrojenja) koji učestvuju u izradi auta u postrojenju.
Prodajna cena se formira tako što se proizvodna cena pomnoži sa 6.
Iz te prodajne cene, plaćaju se neproizvodni troškovi fabrike (čistačica,ekonomisti,razvoj,naučnici,portiri,itd) dok je trajala proizvodnja.
Proizvodna cena auta u C segmentu je od 2000÷3000 €.
Kasnije dolazi zarada od proizvodnje rezervnih delova i pružanju usluga u redovnom i vanrednom održavanju vozila u garantnom i vangarantnom roku, sve do krajnjeg prestanka proizvodnje rezervnih delova.
Fabrici nije u interesu da ima svoje servise već angažuje one koji to žele da rade, tako da tu nemaju troškove. Servisima i trgovcima postavljaju uslov za dalji rad kroz ostvarenje određenog godišnjeg novčanog prometa ili prometa broja vozila.
Prestanak proizvodnje rezervnih delova za neki auto predstavlja njegov kraj, bez obzira što se auto više ne proizvodi.

someone in the business

pre 4 godine

Auh... sokiran nepoznavanjem cinjenica a istovremeno jakom zeljom da se komentarise.
Morate malo (ne puno, zabolece vas glava) procitati o marzi, Bruto Profitu, neto profit, OPEX (hm, ni CAPEX nije lose za razumeti).
Cifre iznte u clanku vrlo realne, i odnose se na najcistiji neto profit.
Evo mali intro:
Prodajna cena = ka dilerima, ne ka krajnjem kupcu, mercedes nikad ne prodaje krajnjem kupcu
Marza= prodajna cena - cena kostanja materijala i prozivodnje, izrazeno u procentima
Bruto profit= prodajna cena - cena materijala u eurima
OPEX = svi indirektni troskovi koj nisu direktno vezani za prozivodnju auta (marketing,plate, razvoj, inzinjeri, kamate, osiguranje..)
Neto profit = bruto profit - OPEX
na neto profit se placa poreze na dobit na kraju godine
I eto, realno je da ostane svega 1000 eur ento profita, pa puta hiljade primeraka...
Naravno, u ovo nisu uracunati serivs i sve naknadne zarade koje nisu direktno vezane za prodaju jednog auta

Hmmm

pre 4 godine

Fabrika na automobilu zaraduje jednu trecinu prodajne cene modela, a najvise zaradjuju prodavajuci dodatnu opremu. Tako parking senzori kostaju 370, rezervni tocak 500, navigacija 900 evra... Price da proizvodjac zaradjuje od prodaje rezervnih delova su najvece gluposti, jer proizvodjaci proizvode automobile (sklapaju) od delova koje su druge fabrike proizvele.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Aca, 20. jul 2019 17:06)

Sve što ste rekli je netačno. Kad bi zarada bila veća, bilo bi više igrača. 500e na 5 miliona automobila je odlična zarada. To je čist profit, kad se oduzmu svi troškovi.

zoran

pre 4 godine

Pa toje cist profit, posle poreza, plata, troskova itd. VW je u 2018 prodao skoro 11 miliona automobila sto je cist profit od 3,7 milijardi dolara. To uopste nije mala zarada.

Aca

pre 4 godine

Fabrika na automobilu zaraduje jednu trecinu prodajne cene modela, a najvise zaradjuju prodavajuci dodatnu opremu. Tako parking senzori kostaju 370, rezervni tocak 500, navigacija 900 evra... Price da proizvodjac zaradjuje od prodaje rezervnih delova su najvece gluposti, jer proizvodjaci proizvode automobile (sklapaju) od delova koje su druge fabrike proizvele.

Hipohonder

pre 4 godine

Kakva glupost!!!!!!!!!!!!Evro na evro je minimum zarade. MINIMUM!!!! Pa auto industrija drzi celu Nemacku aman. Jeste li nekad kupovali nov auto? Alu felne 1500e, bluetooth 300e, led svetla 800-1000e.....na ove tri stavke se samo zaradi 2000e cisto!!!!
(Nislija, 20. jul 2019 15:45)
Imaj u vidu da su to delovi koji se samo preprodaju.Gomila te opreme je od drugih proizvodjaca.

Pera

pre 4 godine

Tako sto se automobili kvare, a kada bi kupili rezervne delove u maloprodaji i sklopili sami automobil on bi kostao nekoliko puta vise nego kada ste ga kupili novog. Eto kako...

Dejan

pre 4 godine

Gluposti. Jedan prosecan auto se napravi za 2500 evra, na razvoj i administraciju da dodas jos toliko pa je zarada ogromna, ako znamo da prosecan auto kosta 14000 evra.

CooLeR

pre 4 godine

Видим ја да многи овде бркају појмове марже и нето добити (претпостављам да су исказали нето добит по аутомобилу, али у тексту није експлицитно наведено). Зависно од трошкова и обрта, маржа може бити и 300% а да добит буде реалистичних 10%. Разлика између продајне цене аутомобила и суме набавних цена компоненти треба да покрије трошкове развоја, тестирања, рекламе (ТВ, сајмови, спонзорства,...), банкарских услуга, повлачења аутомобила због грешки, поправки у гарантном року и шта још све не.

dd

pre 4 godine

Igra velikih brojki. BMW proda 20.000 vozila u Nemačkoj. Od svakog prodatog vozila zaradi 2574€. Kada to pomnožite dobijete da je čista zarada 51.480.000€. To je samo ako prodaju 20.000 vozila. Rezervni delovi, obavezni servisi i ostale stvari u vezi održavaja nisu uračunati.

Čika Boki

pre 4 godine

Fiat Tipo se kod nas prodaje za 13500 €. Sa tim istim kompletom opreme, cena po Evropi varira. Našao sam na sajtu Fiata u Italiji cenu od, verovali ili ne, 7550 €.
Verovatno su zaradu računali na takvim cenama.
Inače, po takvim cenama kupuju menadžeri, političari i slični, koji imaju uticaj na prohodnost na tržištu i poslovanje firme.

ret

pre 4 godine

Jadni, vidim ne grade nove pogone od milijardu i vise evra. To sve zaradjene pare od svojih prethodnih generacija (vlasnika) trose filantropski, da bi nama bilo bolje.

I da nekad je Merc C bio 30k DEM, a sad je 50k EUR. A ta gomila senzora na koje ce neko da se pozove vredi 0.1 eur po komadu (jer oni ne kupuju komadno i ne uzimaju senzore sa space shuttle-a). I da tac skrin displej postoji u tabletima vec 10 godina i novi tablet 10" mozes kupiti za 60 evra sa sve OSom i svim mogucim aplikacijama (mjuza, navigacija, ...), pa se nemojte hvatati ni za to.
A da li ce linija auta da ide na gore ili na dole, to se resava cnc masinama, kojima je sve jedno da li je x+/y+/z+ ili x-/y-/z- koordinata, tj. ne naplacuju vise izradu kalupa za najnoviji oblik karoserije, kojim se proizvodjaci najvise hvale (a najnebitnija je u celoj prici). Farovi su svi plasticni i posle 5 godina projektori ce da sagore, a plastika spolja ce da zuti (bio jugo ili merc s)...

Jadni ni za hleba nemaju. Jel' treba na neki broj mobilnog da uplatimo koji dinar da ne nestanu sa zemaljske kugle.

Bot

pre 4 godine

@Ispada da prodavac više zaradi od proizvođača

Oduvek bilo. Jevreji su se bogatili trgujuci. Ja kad bih birao izmedju toga da budem proizvodjac ili trgovac odabrao bih da budem trgovac. Kao trgovac samo uzmes gotov proizvod, opipas ga malo da vidis valja li, kupis i preprodas. A proizvodjaca 20 hiljada malera moze da pogodi. Ko ono bese najbogatija kompanija na svetu? Mercedes? Samsung? Apple? Ne, bice ipak da je Amazon. A postoji tek nekoliko godina u poredjenju sa ovim ostalima koji imaju dosta vise godina iza sebe...

xxoo

pre 4 godine

Prvo ni jedna kompanija ne pušta u javnost te informacije. Većina zaposlenih u tim firmama ne zna kolike su dobiti po autu. Vrlo malo zaposlenih ima pristup tim informacijama. Drugo, auto koji se pravi u Meksiku će da bude jeftiniji od auta koji se pravi u Nemačkoj. Zbog jeftinije radne snage. A koliko radna snaga doprinosi ceni proizvodnje po komadu, to opet na zna puno ljudi. Hajde pitajte kolika se dobit ostvaruje po komadu 500L? Da li to neko zna u RS? To je domaći auto...

Lela

pre 4 godine

kao ekonomista u školi smo učili o robi široke potrošnje koja se svakodnevno koristi i gde su marže male tj zarađuje se na količini svakodnevno i robi koja se ne prodaje tako često tj duže stoji ili je luksuzna roba i samim tim su marže i do 100% 200% 300% od same vrednosti. Tu spada sve od Namestaja, bele tehnike, automobila, nakita, satova.... ovo je čista laž da tako malo zarade imaju

Profesor Okultis

pre 4 godine

imam sve račune za nov auto koji sam kupio kod nas. Cena koju sam platio je gotovo dvostruko veća od fabričke, sa 13000 na 25000 evra.

Ingeneeir

pre 4 godine

Radio sam u jednoj Nemačkoj renomiranoj auto industiji.
Omiljenoj kod nas,Crnoj Gori i Bosni.
Tada je auto koštao 20.000 dojče maraka,a proizvodjača je koštalo tek nešto preko 5.000 Dm.

sibke

pre 4 godine

pa fabrika uvek najmanje zaradjuju,to nije nikakva tajna,prosle godine je skoda objavila profit iz koga se vidi da je cist profit po automobilu 1000€

Nislija

pre 4 godine

Kakva glupost!!!!!!!!!!!!Evro na evro je minimum zarade. MINIMUM!!!! Pa auto industrija drzi celu Nemacku aman. Jeste li nekad kupovali nov auto? Alu felne 1500e, bluetooth 300e, led svetla 800-1000e.....na ove tri stavke se samo zaradi 2000e cisto!!!!

Dex Dexter

pre 4 godine

Gluposti ... Zarada po autu kada plate radnike, materijal, proizvodnju i prodaju iznosi oko 9% . Tu nije uračunat porez i kreditne kamate... insajderski tip.. proizvodnja jednog cla u mađarskoj košta mercedes oko 10000 jevra.. u najjačoj varijanti

Lela

pre 4 godine

čista glupost! Znači da su uvek u minusu jer nikad ne prodaju sve automobile! Kako je svojevremeno Peugeut koji se prodavao od 9000e osnovna cena pa naviše, za našu policiju koštao svega 6000e po kom. Laž laž i čista laž

ja

pre 4 godine

@ (idiokratija, 20. jul 2019 13:19)

Ma da, 500 evra. Možda na vozilu koje prodaju za 1.000 evra. Mnogo su im veće marže. Ja sam za sebe uvezao polovni auto - sam našao i dogovorio, a našao sam prevoznika da mi preveze auto u Srbiju i da završi svu administraciju oko uvoza. Sve ukupno me je koštalo 5.400 evra, a takav auto kod nas na placevima košta od 6.800 evra, pa naviše. Dakle, uštedeo sam sebi 1.400 evra. Ako uzmemo u obzir da naši preprodavci imaju svoj prevoz i da transportuju veći broj vozila odjednom, jasno je da bi njihova marža u ovom slučaju, bila makar 1.800 evra. Dakle, za auto čija je cena kod nas manje od 7.000 evra, oni se ugrađuju 1.800+ evra...

sve vam verujem

pre 4 godine

To su namestene cifre da ne bi placali porez na dobit.
To je biznis sa velikim parama, oni varaju gde god mogu, na emisiji gasova,na laznom prikazivanju dobiti,na podmicivanju kod javnih nabavki i bezbroj drugih nacina.

мики

pre 4 godine

pa da...cist profit...kada su placeni radnici...dobavljaci..menadzment..rezije..kada se pomnozi sa brojem prodatih jedinica...opet ogromne cifre..
(Alx, 20. jul 2019 13:39)

коначно интелигентан коментар. могу да послују и да 0 евра профита, и то је успех. хиљаде породица прехрањене, велики шефови пливају у бонусима, с радници лагано раде 35 сати недељно и редовно иду на одмор... море, планина, бања. шта ћеш боље?

ja

pre 4 godine

Nisu ni fingirane cifre, niti ne znam ti šta. Kada se rade ovakve kalkulacije, uračunava se celokupan finansijski trošak (materijal, radna snaga, troškovi energenata, investicije, troškovi razvoja, porezi) - medutim, nisu svi ti troškovi realni. Npr. ako su troškovi razvoja jednog motora 1 mlrd evra, oni neće tih milijardu evra podeliti na sve primerke automobila koji imaju taj motor, nego će računati trošak od po 1 mlrd evra po svakom podelu automobila koji nosi taj motor. Takođe, proizvođači će kalkulisati troškove poreza u cenu automobila, ali poreska oslobođenja i povraćaje neće računati kao umanjenje cene automobila. Pored svega toga, vrlo bitna stavka za prihode automobilskih kompanija, a koja se ne uračunava kao dobitak prilikom kalkulisanja cene vozila su državne subvencije - bilo direktne, kao što je keš, bilo indirektne, kao što je, npr. povraćaj novca za poreze i doprinose zaposlenih. Dakle, nije baš tako crna slika kod "jadnih" proizvođača automobila. A povrh svega, jako puno para oni zarade od servisa u garantnom roku, obuke i licenciranja servisera, prodaje tehnologije, marketinga i merčandajzinga i licenciranja proizvodnje - a ništa od toga ne ulazi u ovakve kalkulacije...

ings

pre 4 godine

@konan

Čist profit? Jel si uracunao logistiku, razvoj, marketing itd?
VW nije firma tata i dva brata koji dejstvuju iz podruma pa im je sve osim uložene sirovine čist profit

M2M

pre 4 godine

Vise svercer na njima svima zaradi.
(Serbinho, 20. jul 2019 13:45)


jest ako proda 1 milion auta ili vise,koliko ozbiljni proizvidjaci prodaju,i to nakon svih davanja drzavi,e sad da taj svercer takodjer sve plati drzavi i radnika dobrog pitao bi ga koliko mu je ostalo....a druga stvar su dijelovi ,odrzavanje i slicno...
sad racunaj da platis svima sto trebas,tj sva davanja,plus bonuse,nagrade,odrzavanje pogona..ma sve moguce ,i na kraju ti ostane 300-500€ po komadu,a ti npr dnevno proizvodis 1000kom,a neka auta su vec unaprijed narucena,tj rezervirana....tako da nije to malo....

Brus Li

pre 4 godine

Fingirane cifre zarad manjeg poreza. Verujem im isto toliko koliko sam im verovao za emisiju štetnih gasova gde se ppkazalo da masno lažiraju.

joca

pre 4 godine

Bolje neka istraže koliko zarade u toku životnog veka automobila, preko licenci za servise, produženih garancija, i naravno rezervnih delova. Uostalom, ako je to neto profit projektovan na jedinicu proizvoda, onda i nije malo (po ovoj projekciji da porše ima čak 22000 a mercedes 750 mi upravo tako i izgleda). Za velike kompanije, stabilan rast od 4-5% (neto profit u odnosu na sopstvena sredstva) je više nego ok.

andrak

pre 4 godine

... samo prvi servis kosta.kao pola zarade Škode na jednom primerku... dakle, dobar deo zarade se krije i u "ovlašćenim" servisima, "originalnim" delovima, garantovanij i vangarantovanoj servisnoj podršci... a o sistemu prodaje na lizing da i ne govorimo... stoga, nema brige za njih...

Alx

pre 4 godine

pa da...cist profit...kada su placeni radnici...dobavljaci..menadzment..rezije..kada se pomnozi sa brojem prodatih jedinica...opet ogromne cifre..

Dejan

pre 4 godine

Bilo bi lepo da samo proizvođači zarađuju i da su ovi iznosi jedino što se dodaje na cenu automobila, ali naravno tu su marže dilera. Kad ti možeš da odeš u salon i da ti za srednje jeftin auto spuste cenu za 500-1000€ tek onako i opet budu u debelom plusu (a često može još da se spušta, zavisno od situacije), to govori o tome da zarađuju bar koliko i proizvođač, ako ne i više... A proizvođači bi tačno mogli da počnu da prodaju automobile bez posrednika, kao Tesla, i cene automobila bi bile niže bar 5-10%.

sitno

pre 4 godine

Ма то је немогуће. Пре сте писали да зараде 2 трећине улагања. Значи ако се у ауто уложи 3К евра они зараде 6К и ауто кошта 9К. То ми има логике.

Па ко ће да направи ауто за 15К евра, а да заради 1.5К.

Brus Li

pre 4 godine

Fingirane cifre zarad manjeg poreza. Verujem im isto toliko koliko sam im verovao za emisiju štetnih gasova gde se ppkazalo da masno lažiraju.

мики

pre 4 godine

pa da...cist profit...kada su placeni radnici...dobavljaci..menadzment..rezije..kada se pomnozi sa brojem prodatih jedinica...opet ogromne cifre..
(Alx, 20. jul 2019 13:39)

коначно интелигентан коментар. могу да послују и да 0 евра профита, и то је успех. хиљаде породица прехрањене, велики шефови пливају у бонусима, с радници лагано раде 35 сати недељно и редовно иду на одмор... море, планина, бања. шта ћеш боље?

andrak

pre 4 godine

... samo prvi servis kosta.kao pola zarade Škode na jednom primerku... dakle, dobar deo zarade se krije i u "ovlašćenim" servisima, "originalnim" delovima, garantovanij i vangarantovanoj servisnoj podršci... a o sistemu prodaje na lizing da i ne govorimo... stoga, nema brige za njih...

zoran

pre 4 godine

Pa toje cist profit, posle poreza, plata, troskova itd. VW je u 2018 prodao skoro 11 miliona automobila sto je cist profit od 3,7 milijardi dolara. To uopste nije mala zarada.

Bot

pre 4 godine

@Ispada da prodavac više zaradi od proizvođača

Oduvek bilo. Jevreji su se bogatili trgujuci. Ja kad bih birao izmedju toga da budem proizvodjac ili trgovac odabrao bih da budem trgovac. Kao trgovac samo uzmes gotov proizvod, opipas ga malo da vidis valja li, kupis i preprodas. A proizvodjaca 20 hiljada malera moze da pogodi. Ko ono bese najbogatija kompanija na svetu? Mercedes? Samsung? Apple? Ne, bice ipak da je Amazon. A postoji tek nekoliko godina u poredjenju sa ovim ostalima koji imaju dosta vise godina iza sebe...

Alx

pre 4 godine

pa da...cist profit...kada su placeni radnici...dobavljaci..menadzment..rezije..kada se pomnozi sa brojem prodatih jedinica...opet ogromne cifre..

ret

pre 4 godine

Jadni, vidim ne grade nove pogone od milijardu i vise evra. To sve zaradjene pare od svojih prethodnih generacija (vlasnika) trose filantropski, da bi nama bilo bolje.

I da nekad je Merc C bio 30k DEM, a sad je 50k EUR. A ta gomila senzora na koje ce neko da se pozove vredi 0.1 eur po komadu (jer oni ne kupuju komadno i ne uzimaju senzore sa space shuttle-a). I da tac skrin displej postoji u tabletima vec 10 godina i novi tablet 10" mozes kupiti za 60 evra sa sve OSom i svim mogucim aplikacijama (mjuza, navigacija, ...), pa se nemojte hvatati ni za to.
A da li ce linija auta da ide na gore ili na dole, to se resava cnc masinama, kojima je sve jedno da li je x+/y+/z+ ili x-/y-/z- koordinata, tj. ne naplacuju vise izradu kalupa za najnoviji oblik karoserije, kojim se proizvodjaci najvise hvale (a najnebitnija je u celoj prici). Farovi su svi plasticni i posle 5 godina projektori ce da sagore, a plastika spolja ce da zuti (bio jugo ili merc s)...

Jadni ni za hleba nemaju. Jel' treba na neki broj mobilnog da uplatimo koji dinar da ne nestanu sa zemaljske kugle.

Til Ojlenšpigel

pre 4 godine

Evo ovako.Malo sam se kasno uključio, nadam se da će te da mi objavite komentar. Moj pokojni otac je bio direktor ratvojnog dela firme BASF - "Badische Anilin & Soda-Fabrik" zadužen za proizvodnju boje . Znači od prve ugradnje za auto industriju do prodaje komponenti koje drugi samo mixaju. Davno je to bilo kad su ih odveli u Mercedes kad se pojavio mecedes S klase 600SEL . Tadašnji direktor Mercedesa poveo ih je u pogon i kaže. -Ova kola imaju cenu od 120000 DM , od toga na razvoj je utrošeno 5000 DM, materijal i radnici 5000 DM , sve ostalo je zarada. Znači plaćate ime . Ovo što je napisano je priča za malu decu.

joca

pre 4 godine

Bolje neka istraže koliko zarade u toku životnog veka automobila, preko licenci za servise, produženih garancija, i naravno rezervnih delova. Uostalom, ako je to neto profit projektovan na jedinicu proizvoda, onda i nije malo (po ovoj projekciji da porše ima čak 22000 a mercedes 750 mi upravo tako i izgleda). Za velike kompanije, stabilan rast od 4-5% (neto profit u odnosu na sopstvena sredstva) je više nego ok.

Hipohonder

pre 4 godine

Kakva glupost!!!!!!!!!!!!Evro na evro je minimum zarade. MINIMUM!!!! Pa auto industrija drzi celu Nemacku aman. Jeste li nekad kupovali nov auto? Alu felne 1500e, bluetooth 300e, led svetla 800-1000e.....na ove tri stavke se samo zaradi 2000e cisto!!!!
(Nislija, 20. jul 2019 15:45)
Imaj u vidu da su to delovi koji se samo preprodaju.Gomila te opreme je od drugih proizvodjaca.

xxoo

pre 4 godine

Prvo ni jedna kompanija ne pušta u javnost te informacije. Većina zaposlenih u tim firmama ne zna kolike su dobiti po autu. Vrlo malo zaposlenih ima pristup tim informacijama. Drugo, auto koji se pravi u Meksiku će da bude jeftiniji od auta koji se pravi u Nemačkoj. Zbog jeftinije radne snage. A koliko radna snaga doprinosi ceni proizvodnje po komadu, to opet na zna puno ljudi. Hajde pitajte kolika se dobit ostvaruje po komadu 500L? Da li to neko zna u RS? To je domaći auto...

Dejan

pre 4 godine

Bilo bi lepo da samo proizvođači zarađuju i da su ovi iznosi jedino što se dodaje na cenu automobila, ali naravno tu su marže dilera. Kad ti možeš da odeš u salon i da ti za srednje jeftin auto spuste cenu za 500-1000€ tek onako i opet budu u debelom plusu (a često može još da se spušta, zavisno od situacije), to govori o tome da zarađuju bar koliko i proizvođač, ako ne i više... A proizvođači bi tačno mogli da počnu da prodaju automobile bez posrednika, kao Tesla, i cene automobila bi bile niže bar 5-10%.

bože

pre 4 godine

Na količine koji oni proizvedu to je ogromna cifra. Skoro svaki minut im po jedan auto silazi sa trake. Al ove cifre su za osnovne modele. Najveća zarada je u dodatnoj opremi, rezervnim delovima..

Gojko

pre 4 godine

Niste vi to dobro prepisali.Toliko zarade,mozda dileri.Ako su to stvarno prikazani profiti fabrika,onda se tu debelo fingiraju troskovi I Peru pare.

ja

pre 4 godine

Nisu ni fingirane cifre, niti ne znam ti šta. Kada se rade ovakve kalkulacije, uračunava se celokupan finansijski trošak (materijal, radna snaga, troškovi energenata, investicije, troškovi razvoja, porezi) - medutim, nisu svi ti troškovi realni. Npr. ako su troškovi razvoja jednog motora 1 mlrd evra, oni neće tih milijardu evra podeliti na sve primerke automobila koji imaju taj motor, nego će računati trošak od po 1 mlrd evra po svakom podelu automobila koji nosi taj motor. Takođe, proizvođači će kalkulisati troškove poreza u cenu automobila, ali poreska oslobođenja i povraćaje neće računati kao umanjenje cene automobila. Pored svega toga, vrlo bitna stavka za prihode automobilskih kompanija, a koja se ne uračunava kao dobitak prilikom kalkulisanja cene vozila su državne subvencije - bilo direktne, kao što je keš, bilo indirektne, kao što je, npr. povraćaj novca za poreze i doprinose zaposlenih. Dakle, nije baš tako crna slika kod "jadnih" proizvođača automobila. A povrh svega, jako puno para oni zarade od servisa u garantnom roku, obuke i licenciranja servisera, prodaje tehnologije, marketinga i merčandajzinga i licenciranja proizvodnje - a ništa od toga ne ulazi u ovakve kalkulacije...

Pera

pre 4 godine

Tako sto se automobili kvare, a kada bi kupili rezervne delove u maloprodaji i sklopili sami automobil on bi kostao nekoliko puta vise nego kada ste ga kupili novog. Eto kako...

Ingeneeir

pre 4 godine

Radio sam u jednoj Nemačkoj renomiranoj auto industiji.
Omiljenoj kod nas,Crnoj Gori i Bosni.
Tada je auto koštao 20.000 dojče maraka,a proizvodjača je koštalo tek nešto preko 5.000 Dm.

dd

pre 4 godine

Igra velikih brojki. BMW proda 20.000 vozila u Nemačkoj. Od svakog prodatog vozila zaradi 2574€. Kada to pomnožite dobijete da je čista zarada 51.480.000€. To je samo ako prodaju 20.000 vozila. Rezervni delovi, obavezni servisi i ostale stvari u vezi održavaja nisu uračunati.

CooLeR

pre 4 godine

Видим ја да многи овде бркају појмове марже и нето добити (претпостављам да су исказали нето добит по аутомобилу, али у тексту није експлицитно наведено). Зависно од трошкова и обрта, маржа може бити и 300% а да добит буде реалистичних 10%. Разлика између продајне цене аутомобила и суме набавних цена компоненти треба да покрије трошкове развоја, тестирања, рекламе (ТВ, сајмови, спонзорства,...), банкарских услуга, повлачења аутомобила због грешки, поправки у гарантном року и шта још све не.

sve vam verujem

pre 4 godine

To su namestene cifre da ne bi placali porez na dobit.
To je biznis sa velikim parama, oni varaju gde god mogu, na emisiji gasova,na laznom prikazivanju dobiti,na podmicivanju kod javnih nabavki i bezbroj drugih nacina.

M2M

pre 4 godine

Vise svercer na njima svima zaradi.
(Serbinho, 20. jul 2019 13:45)


jest ako proda 1 milion auta ili vise,koliko ozbiljni proizvidjaci prodaju,i to nakon svih davanja drzavi,e sad da taj svercer takodjer sve plati drzavi i radnika dobrog pitao bi ga koliko mu je ostalo....a druga stvar su dijelovi ,odrzavanje i slicno...
sad racunaj da platis svima sto trebas,tj sva davanja,plus bonuse,nagrade,odrzavanje pogona..ma sve moguce ,i na kraju ti ostane 300-500€ po komadu,a ti npr dnevno proizvodis 1000kom,a neka auta su vec unaprijed narucena,tj rezervirana....tako da nije to malo....

Lela

pre 4 godine

kao ekonomista u školi smo učili o robi široke potrošnje koja se svakodnevno koristi i gde su marže male tj zarađuje se na količini svakodnevno i robi koja se ne prodaje tako često tj duže stoji ili je luksuzna roba i samim tim su marže i do 100% 200% 300% od same vrednosti. Tu spada sve od Namestaja, bele tehnike, automobila, nakita, satova.... ovo je čista laž da tako malo zarade imaju

Lela

pre 4 godine

čista glupost! Znači da su uvek u minusu jer nikad ne prodaju sve automobile! Kako je svojevremeno Peugeut koji se prodavao od 9000e osnovna cena pa naviše, za našu policiju koštao svega 6000e po kom. Laž laž i čista laž

Profesor Okultis

pre 4 godine

imam sve račune za nov auto koji sam kupio kod nas. Cena koju sam platio je gotovo dvostruko veća od fabričke, sa 13000 na 25000 evra.

Aca

pre 4 godine

Fabrika na automobilu zaraduje jednu trecinu prodajne cene modela, a najvise zaradjuju prodavajuci dodatnu opremu. Tako parking senzori kostaju 370, rezervni tocak 500, navigacija 900 evra... Price da proizvodjac zaradjuje od prodaje rezervnih delova su najvece gluposti, jer proizvodjaci proizvode automobile (sklapaju) od delova koje su druge fabrike proizvele.

Čika Boki

pre 4 godine

Fiat Tipo se kod nas prodaje za 13500 €. Sa tim istim kompletom opreme, cena po Evropi varira. Našao sam na sajtu Fiata u Italiji cenu od, verovali ili ne, 7550 €.
Verovatno su zaradu računali na takvim cenama.
Inače, po takvim cenama kupuju menadžeri, političari i slični, koji imaju uticaj na prohodnost na tržištu i poslovanje firme.

Radovan

pre 4 godine

Proizvodna cena fabrike za 1 auto iznosi sve proizvodne troškove (delovi,sirovine,izrada delova u svom pogonu,energija,radna snaga,troškovi rada postrojenja) koji učestvuju u izradi auta u postrojenju.
Prodajna cena se formira tako što se proizvodna cena pomnoži sa 6.
Iz te prodajne cene, plaćaju se neproizvodni troškovi fabrike (čistačica,ekonomisti,razvoj,naučnici,portiri,itd) dok je trajala proizvodnja.
Proizvodna cena auta u C segmentu je od 2000÷3000 €.
Kasnije dolazi zarada od proizvodnje rezervnih delova i pružanju usluga u redovnom i vanrednom održavanju vozila u garantnom i vangarantnom roku, sve do krajnjeg prestanka proizvodnje rezervnih delova.
Fabrici nije u interesu da ima svoje servise već angažuje one koji to žele da rade, tako da tu nemaju troškove. Servisima i trgovcima postavljaju uslov za dalji rad kroz ostvarenje određenog godišnjeg novčanog prometa ili prometa broja vozila.
Prestanak proizvodnje rezervnih delova za neki auto predstavlja njegov kraj, bez obzira što se auto više ne proizvodi.

ings

pre 4 godine

@konan

Čist profit? Jel si uracunao logistiku, razvoj, marketing itd?
VW nije firma tata i dva brata koji dejstvuju iz podruma pa im je sve osim uložene sirovine čist profit

ja

pre 4 godine

@ (idiokratija, 20. jul 2019 13:19)

Ma da, 500 evra. Možda na vozilu koje prodaju za 1.000 evra. Mnogo su im veće marže. Ja sam za sebe uvezao polovni auto - sam našao i dogovorio, a našao sam prevoznika da mi preveze auto u Srbiju i da završi svu administraciju oko uvoza. Sve ukupno me je koštalo 5.400 evra, a takav auto kod nas na placevima košta od 6.800 evra, pa naviše. Dakle, uštedeo sam sebi 1.400 evra. Ako uzmemo u obzir da naši preprodavci imaju svoj prevoz i da transportuju veći broj vozila odjednom, jasno je da bi njihova marža u ovom slučaju, bila makar 1.800 evra. Dakle, za auto čija je cena kod nas manje od 7.000 evra, oni se ugrađuju 1.800+ evra...

Nislija

pre 4 godine

Kakva glupost!!!!!!!!!!!!Evro na evro je minimum zarade. MINIMUM!!!! Pa auto industrija drzi celu Nemacku aman. Jeste li nekad kupovali nov auto? Alu felne 1500e, bluetooth 300e, led svetla 800-1000e.....na ove tri stavke se samo zaradi 2000e cisto!!!!

someone in the business

pre 4 godine

Auh... sokiran nepoznavanjem cinjenica a istovremeno jakom zeljom da se komentarise.
Morate malo (ne puno, zabolece vas glava) procitati o marzi, Bruto Profitu, neto profit, OPEX (hm, ni CAPEX nije lose za razumeti).
Cifre iznte u clanku vrlo realne, i odnose se na najcistiji neto profit.
Evo mali intro:
Prodajna cena = ka dilerima, ne ka krajnjem kupcu, mercedes nikad ne prodaje krajnjem kupcu
Marza= prodajna cena - cena kostanja materijala i prozivodnje, izrazeno u procentima
Bruto profit= prodajna cena - cena materijala u eurima
OPEX = svi indirektni troskovi koj nisu direktno vezani za prozivodnju auta (marketing,plate, razvoj, inzinjeri, kamate, osiguranje..)
Neto profit = bruto profit - OPEX
na neto profit se placa poreze na dobit na kraju godine
I eto, realno je da ostane svega 1000 eur ento profita, pa puta hiljade primeraka...
Naravno, u ovo nisu uracunati serivs i sve naknadne zarade koje nisu direktno vezane za prodaju jednog auta

sibke

pre 4 godine

pa fabrika uvek najmanje zaradjuju,to nije nikakva tajna,prosle godine je skoda objavila profit iz koga se vidi da je cist profit po automobilu 1000€

sitno

pre 4 godine

Ма то је немогуће. Пре сте писали да зараде 2 трећине улагања. Значи ако се у ауто уложи 3К евра они зараде 6К и ауто кошта 9К. То ми има логике.

Па ко ће да направи ауто за 15К евра, а да заради 1.5К.

spaki

pre 4 godine

Razvijanje,proizvodnja,reklame,propaganda jednog modela fabriku kosta par stotina miliona evrica npr. phaton ili velsatis su kostali fabriku 1700e po prodatom modelu kad se sve sracuna,podeli i oduzme a npr.jedan golf ili megan donesu fabrici po 3000e po modelu e sad neki vise neki manje i na kraju se dodje na tu racunicu..ako reno zaradjuje 250e po modelu ne znaci da oni ne deru ili da ugradjuju ne kvalitetne delove vec da se slabo prodaje ili naprotiv ne znaci da audi dere posto zaradjuje 1600e po modelu vec je premasio planiranu proizvodnju..

auto industrija radi na kolicinu planiraju da prodaju 5miliona pezoa 508 a prodaju 3miliona i odma su u minusu ili prodaju 10miliona pa zarade trostruko..

fabrika za proizvodnju srafova ostvaruje milionske prihode i to cisto a kako to kad jedan sraf gotov kosta 0.4e/centi a njegova proizvodnja kosta 0.37e/centi (47para a troskovi 43pare)

fabrika na dnevnom nivou proda milijardu srafova pa ti vidi..

Dejan

pre 4 godine

Gluposti. Jedan prosecan auto se napravi za 2500 evra, na razvoj i administraciju da dodas jos toliko pa je zarada ogromna, ako znamo da prosecan auto kosta 14000 evra.

Hmmm

pre 4 godine

Fabrika na automobilu zaraduje jednu trecinu prodajne cene modela, a najvise zaradjuju prodavajuci dodatnu opremu. Tako parking senzori kostaju 370, rezervni tocak 500, navigacija 900 evra... Price da proizvodjac zaradjuje od prodaje rezervnih delova su najvece gluposti, jer proizvodjaci proizvode automobile (sklapaju) od delova koje su druge fabrike proizvele.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Aca, 20. jul 2019 17:06)

Sve što ste rekli je netačno. Kad bi zarada bila veća, bilo bi više igrača. 500e na 5 miliona automobila je odlična zarada. To je čist profit, kad se oduzmu svi troškovi.

Dex Dexter

pre 4 godine

Gluposti ... Zarada po autu kada plate radnike, materijal, proizvodnju i prodaju iznosi oko 9% . Tu nije uračunat porez i kreditne kamate... insajderski tip.. proizvodnja jednog cla u mađarskoj košta mercedes oko 10000 jevra.. u najjačoj varijanti

dodatna oprema

pre 4 godine

Ovo su verovatno cifre koje se odnose na osnovnu verziju automobila. Ali zato proizvodjaci uzimaju velike pare na dodatnoj opremi, koja nekad podigne cenu i do 30-40%. Tu je znaci zarada, posebno kod proizvodjaca poput VW koji je poznat po tome da u osnovnoj verziji daje samo volan i sedista ( naravno ne kozna, ona se dodatno naplacuju :) ).

sklek

pre 4 godine

Jedno je sigurno, da proizvodjac zaradi manje od krajnjeg prodavca ali po jedinice mere. Jedna prodavnica smoki marzira recimo 20% na nabavnu cenu proizvoda dok na taj proizvod fabrika ima 8% ka prodavnici ili distributeru. Napominjem, po jedinici mere prodavnica ima vecu zaradu ali zato fabrika stanca milione kesica koje izvoze sirom sveta gde ulazimo u velike brojke...dok kedna prodavnica ili salon automobila proda jedan malibbroj vozila naspram fabrike koja plasira proizvod sirom sveta....

je-bote

pre 4 godine

Nije dobro objasnjeno i stvari su zamagljene.
Da probam prostim jezikom.
Ovo prikazano nije zarada, nego ono sto pretekne, ostatak, kad svaki proizvodjac na svoj nacin odbije sve troskove po jednom vozilu, koji su naravno tajna.
Tu se podrazumeva:
- dogovorena zarada po vozilu
- premije pojedincima
- ulaganje u razvoj
- amortizacija
- rezanje troskova
- plate obicnih zaposlenih
- troskovi pa sve pod razno...

Obratite paznju na par veoma bitnih detalja.
1. Pojedini direktori iliti CEO ovaj ili onaj dobijaju premije po nekoliko miliona necega na godisnjem nivou za uspesno ili skarabudzeno poslovanje (utaja poreza)
* od 300 EUR zarade po komadu nece da moze
2. Nekada je razvoj jednog modela trajao od 5 do 8 godina dok nije postao serijski model. Danas svake 3 godine nov model, a modernizacija ili mazanje ociju svake godine. Opet razni nacini za utaju poreza.
Takodje izlaze razni modeli, potrebni i nepotrebni, pogledajte oznake, prekobrojni, od kojih neki ne potraju ni 5 godina i onda se ugase.
Ogromna sredstva odredjenog proizvodjaca kruze kao visak van "regularnih tokova" koja se kasnije upumpavaju u ubrzan razvoj zeljenog modela.
Glavne floskule su - optimizacija, stednja, rezanje troskova...
Uglavnom kako kazu "dobro nauljena masina koja odlicno funkionise".
Nasli su nacin da izvlace ogromna sredstva od pojedinca racunajuci tu i na njegovu lakovernost, sarenis i praznu pricu. I tako u nedogled...
Kupac se przi na prazne reklame i karakteristike i zadovoljava svoj hedonisticki duh, karta na koju proizvodjaci najvise igraju...
Sve i svemu, dobro uigran domaci knjigovodja je takodje dobro upucen u sve mahinacije i mastu poreskog obveznika, u ovom slucaju - proizvodjac motornih vozila.

UDBA

pre 4 godine

Ja ne mogu da vjerujem da ljudi vjeruju da cifre nisu namjestene iliti korigovane! Pa velike kompanije na polju smartfona za rade od 500+ eura na svojim premium modelima, a prodaju 100x vise telefona nego ijedna kompanija automobila za godinu! Odje nije navedeno kako recimo Mercedes zaradi 500 eura po automobilu. Sigurno ne zaradi isto na A klasi i na C ili ML... Ali vjerovati da je cista zarada (tamo pise i 300) nakon svega nekoj firmi je van pameti.

ufuf

pre 4 godine

Nešto tu ne štima u računici. Vw isplatio 3 milijarde dividendi za 2018u godinu (informacina na njihovom sajtu) a zaradio 300€ po autu. Pa koliko su prodali? 10 Miliona automobila?

Dejan

pre 4 godine

Gluposti. Jedan prosecan auto se napravi za 2500 evra, na razvoj i administraciju da dodas jos toliko pa je zarada ogromna, ako znamo da prosecan auto kosta 14000 evra.

sitno

pre 4 godine

Ма то је немогуће. Пре сте писали да зараде 2 трећине улагања. Значи ако се у ауто уложи 3К евра они зараде 6К и ауто кошта 9К. То ми има логике.

Па ко ће да направи ауто за 15К евра, а да заради 1.5К.

ja

pre 4 godine

@ (idiokratija, 20. jul 2019 13:19)

Ma da, 500 evra. Možda na vozilu koje prodaju za 1.000 evra. Mnogo su im veće marže. Ja sam za sebe uvezao polovni auto - sam našao i dogovorio, a našao sam prevoznika da mi preveze auto u Srbiju i da završi svu administraciju oko uvoza. Sve ukupno me je koštalo 5.400 evra, a takav auto kod nas na placevima košta od 6.800 evra, pa naviše. Dakle, uštedeo sam sebi 1.400 evra. Ako uzmemo u obzir da naši preprodavci imaju svoj prevoz i da transportuju veći broj vozila odjednom, jasno je da bi njihova marža u ovom slučaju, bila makar 1.800 evra. Dakle, za auto čija je cena kod nas manje od 7.000 evra, oni se ugrađuju 1.800+ evra...

Til Ojlenšpigel

pre 4 godine

Evo ovako.Malo sam se kasno uključio, nadam se da će te da mi objavite komentar. Moj pokojni otac je bio direktor ratvojnog dela firme BASF - "Badische Anilin & Soda-Fabrik" zadužen za proizvodnju boje . Znači od prve ugradnje za auto industriju do prodaje komponenti koje drugi samo mixaju. Davno je to bilo kad su ih odveli u Mercedes kad se pojavio mecedes S klase 600SEL . Tadašnji direktor Mercedesa poveo ih je u pogon i kaže. -Ova kola imaju cenu od 120000 DM , od toga na razvoj je utrošeno 5000 DM, materijal i radnici 5000 DM , sve ostalo je zarada. Znači plaćate ime . Ovo što je napisano je priča za malu decu.

Hipohonder

pre 4 godine

Kakva glupost!!!!!!!!!!!!Evro na evro je minimum zarade. MINIMUM!!!! Pa auto industrija drzi celu Nemacku aman. Jeste li nekad kupovali nov auto? Alu felne 1500e, bluetooth 300e, led svetla 800-1000e.....na ove tri stavke se samo zaradi 2000e cisto!!!!
(Nislija, 20. jul 2019 15:45)
Imaj u vidu da su to delovi koji se samo preprodaju.Gomila te opreme je od drugih proizvodjaca.

Brus Li

pre 4 godine

Fingirane cifre zarad manjeg poreza. Verujem im isto toliko koliko sam im verovao za emisiju štetnih gasova gde se ppkazalo da masno lažiraju.

Nislija

pre 4 godine

Kakva glupost!!!!!!!!!!!!Evro na evro je minimum zarade. MINIMUM!!!! Pa auto industrija drzi celu Nemacku aman. Jeste li nekad kupovali nov auto? Alu felne 1500e, bluetooth 300e, led svetla 800-1000e.....na ove tri stavke se samo zaradi 2000e cisto!!!!

Lela

pre 4 godine

kao ekonomista u školi smo učili o robi široke potrošnje koja se svakodnevno koristi i gde su marže male tj zarađuje se na količini svakodnevno i robi koja se ne prodaje tako često tj duže stoji ili je luksuzna roba i samim tim su marže i do 100% 200% 300% od same vrednosti. Tu spada sve od Namestaja, bele tehnike, automobila, nakita, satova.... ovo je čista laž da tako malo zarade imaju

Lela

pre 4 godine

čista glupost! Znači da su uvek u minusu jer nikad ne prodaju sve automobile! Kako je svojevremeno Peugeut koji se prodavao od 9000e osnovna cena pa naviše, za našu policiju koštao svega 6000e po kom. Laž laž i čista laž

sve vam verujem

pre 4 godine

To su namestene cifre da ne bi placali porez na dobit.
To je biznis sa velikim parama, oni varaju gde god mogu, na emisiji gasova,na laznom prikazivanju dobiti,na podmicivanju kod javnih nabavki i bezbroj drugih nacina.

Aca

pre 4 godine

Fabrika na automobilu zaraduje jednu trecinu prodajne cene modela, a najvise zaradjuju prodavajuci dodatnu opremu. Tako parking senzori kostaju 370, rezervni tocak 500, navigacija 900 evra... Price da proizvodjac zaradjuje od prodaje rezervnih delova su najvece gluposti, jer proizvodjaci proizvode automobile (sklapaju) od delova koje su druge fabrike proizvele.

мики

pre 4 godine

pa da...cist profit...kada su placeni radnici...dobavljaci..menadzment..rezije..kada se pomnozi sa brojem prodatih jedinica...opet ogromne cifre..
(Alx, 20. jul 2019 13:39)

коначно интелигентан коментар. могу да послују и да 0 евра профита, и то је успех. хиљаде породица прехрањене, велики шефови пливају у бонусима, с радници лагано раде 35 сати недељно и редовно иду на одмор... море, планина, бања. шта ћеш боље?

Ingeneeir

pre 4 godine

Radio sam u jednoj Nemačkoj renomiranoj auto industiji.
Omiljenoj kod nas,Crnoj Gori i Bosni.
Tada je auto koštao 20.000 dojče maraka,a proizvodjača je koštalo tek nešto preko 5.000 Dm.

Bot

pre 4 godine

@Ispada da prodavac više zaradi od proizvođača

Oduvek bilo. Jevreji su se bogatili trgujuci. Ja kad bih birao izmedju toga da budem proizvodjac ili trgovac odabrao bih da budem trgovac. Kao trgovac samo uzmes gotov proizvod, opipas ga malo da vidis valja li, kupis i preprodas. A proizvodjaca 20 hiljada malera moze da pogodi. Ko ono bese najbogatija kompanija na svetu? Mercedes? Samsung? Apple? Ne, bice ipak da je Amazon. A postoji tek nekoliko godina u poredjenju sa ovim ostalima koji imaju dosta vise godina iza sebe...

someone in the business

pre 4 godine

Auh... sokiran nepoznavanjem cinjenica a istovremeno jakom zeljom da se komentarise.
Morate malo (ne puno, zabolece vas glava) procitati o marzi, Bruto Profitu, neto profit, OPEX (hm, ni CAPEX nije lose za razumeti).
Cifre iznte u clanku vrlo realne, i odnose se na najcistiji neto profit.
Evo mali intro:
Prodajna cena = ka dilerima, ne ka krajnjem kupcu, mercedes nikad ne prodaje krajnjem kupcu
Marza= prodajna cena - cena kostanja materijala i prozivodnje, izrazeno u procentima
Bruto profit= prodajna cena - cena materijala u eurima
OPEX = svi indirektni troskovi koj nisu direktno vezani za prozivodnju auta (marketing,plate, razvoj, inzinjeri, kamate, osiguranje..)
Neto profit = bruto profit - OPEX
na neto profit se placa poreze na dobit na kraju godine
I eto, realno je da ostane svega 1000 eur ento profita, pa puta hiljade primeraka...
Naravno, u ovo nisu uracunati serivs i sve naknadne zarade koje nisu direktno vezane za prodaju jednog auta

ings

pre 4 godine

@konan

Čist profit? Jel si uracunao logistiku, razvoj, marketing itd?
VW nije firma tata i dva brata koji dejstvuju iz podruma pa im je sve osim uložene sirovine čist profit

Dex Dexter

pre 4 godine

Gluposti ... Zarada po autu kada plate radnike, materijal, proizvodnju i prodaju iznosi oko 9% . Tu nije uračunat porez i kreditne kamate... insajderski tip.. proizvodnja jednog cla u mađarskoj košta mercedes oko 10000 jevra.. u najjačoj varijanti

andrak

pre 4 godine

... samo prvi servis kosta.kao pola zarade Škode na jednom primerku... dakle, dobar deo zarade se krije i u "ovlašćenim" servisima, "originalnim" delovima, garantovanij i vangarantovanoj servisnoj podršci... a o sistemu prodaje na lizing da i ne govorimo... stoga, nema brige za njih...

Dejan

pre 4 godine

Bilo bi lepo da samo proizvođači zarađuju i da su ovi iznosi jedino što se dodaje na cenu automobila, ali naravno tu su marže dilera. Kad ti možeš da odeš u salon i da ti za srednje jeftin auto spuste cenu za 500-1000€ tek onako i opet budu u debelom plusu (a često može još da se spušta, zavisno od situacije), to govori o tome da zarađuju bar koliko i proizvođač, ako ne i više... A proizvođači bi tačno mogli da počnu da prodaju automobile bez posrednika, kao Tesla, i cene automobila bi bile niže bar 5-10%.

ret

pre 4 godine

Jadni, vidim ne grade nove pogone od milijardu i vise evra. To sve zaradjene pare od svojih prethodnih generacija (vlasnika) trose filantropski, da bi nama bilo bolje.

I da nekad je Merc C bio 30k DEM, a sad je 50k EUR. A ta gomila senzora na koje ce neko da se pozove vredi 0.1 eur po komadu (jer oni ne kupuju komadno i ne uzimaju senzore sa space shuttle-a). I da tac skrin displej postoji u tabletima vec 10 godina i novi tablet 10" mozes kupiti za 60 evra sa sve OSom i svim mogucim aplikacijama (mjuza, navigacija, ...), pa se nemojte hvatati ni za to.
A da li ce linija auta da ide na gore ili na dole, to se resava cnc masinama, kojima je sve jedno da li je x+/y+/z+ ili x-/y-/z- koordinata, tj. ne naplacuju vise izradu kalupa za najnoviji oblik karoserije, kojim se proizvodjaci najvise hvale (a najnebitnija je u celoj prici). Farovi su svi plasticni i posle 5 godina projektori ce da sagore, a plastika spolja ce da zuti (bio jugo ili merc s)...

Jadni ni za hleba nemaju. Jel' treba na neki broj mobilnog da uplatimo koji dinar da ne nestanu sa zemaljske kugle.

Alx

pre 4 godine

pa da...cist profit...kada su placeni radnici...dobavljaci..menadzment..rezije..kada se pomnozi sa brojem prodatih jedinica...opet ogromne cifre..

joca

pre 4 godine

Bolje neka istraže koliko zarade u toku životnog veka automobila, preko licenci za servise, produženih garancija, i naravno rezervnih delova. Uostalom, ako je to neto profit projektovan na jedinicu proizvoda, onda i nije malo (po ovoj projekciji da porše ima čak 22000 a mercedes 750 mi upravo tako i izgleda). Za velike kompanije, stabilan rast od 4-5% (neto profit u odnosu na sopstvena sredstva) je više nego ok.

zoran

pre 4 godine

Pa toje cist profit, posle poreza, plata, troskova itd. VW je u 2018 prodao skoro 11 miliona automobila sto je cist profit od 3,7 milijardi dolara. To uopste nije mala zarada.

sibke

pre 4 godine

pa fabrika uvek najmanje zaradjuju,to nije nikakva tajna,prosle godine je skoda objavila profit iz koga se vidi da je cist profit po automobilu 1000€

Hmmm

pre 4 godine

Fabrika na automobilu zaraduje jednu trecinu prodajne cene modela, a najvise zaradjuju prodavajuci dodatnu opremu. Tako parking senzori kostaju 370, rezervni tocak 500, navigacija 900 evra... Price da proizvodjac zaradjuje od prodaje rezervnih delova su najvece gluposti, jer proizvodjaci proizvode automobile (sklapaju) od delova koje su druge fabrike proizvele.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Aca, 20. jul 2019 17:06)

Sve što ste rekli je netačno. Kad bi zarada bila veća, bilo bi više igrača. 500e na 5 miliona automobila je odlična zarada. To je čist profit, kad se oduzmu svi troškovi.

ja

pre 4 godine

Nisu ni fingirane cifre, niti ne znam ti šta. Kada se rade ovakve kalkulacije, uračunava se celokupan finansijski trošak (materijal, radna snaga, troškovi energenata, investicije, troškovi razvoja, porezi) - medutim, nisu svi ti troškovi realni. Npr. ako su troškovi razvoja jednog motora 1 mlrd evra, oni neće tih milijardu evra podeliti na sve primerke automobila koji imaju taj motor, nego će računati trošak od po 1 mlrd evra po svakom podelu automobila koji nosi taj motor. Takođe, proizvođači će kalkulisati troškove poreza u cenu automobila, ali poreska oslobođenja i povraćaje neće računati kao umanjenje cene automobila. Pored svega toga, vrlo bitna stavka za prihode automobilskih kompanija, a koja se ne uračunava kao dobitak prilikom kalkulisanja cene vozila su državne subvencije - bilo direktne, kao što je keš, bilo indirektne, kao što je, npr. povraćaj novca za poreze i doprinose zaposlenih. Dakle, nije baš tako crna slika kod "jadnih" proizvođača automobila. A povrh svega, jako puno para oni zarade od servisa u garantnom roku, obuke i licenciranja servisera, prodaje tehnologije, marketinga i merčandajzinga i licenciranja proizvodnje - a ništa od toga ne ulazi u ovakve kalkulacije...

dd

pre 4 godine

Igra velikih brojki. BMW proda 20.000 vozila u Nemačkoj. Od svakog prodatog vozila zaradi 2574€. Kada to pomnožite dobijete da je čista zarada 51.480.000€. To je samo ako prodaju 20.000 vozila. Rezervni delovi, obavezni servisi i ostale stvari u vezi održavaja nisu uračunati.

spaki

pre 4 godine

Razvijanje,proizvodnja,reklame,propaganda jednog modela fabriku kosta par stotina miliona evrica npr. phaton ili velsatis su kostali fabriku 1700e po prodatom modelu kad se sve sracuna,podeli i oduzme a npr.jedan golf ili megan donesu fabrici po 3000e po modelu e sad neki vise neki manje i na kraju se dodje na tu racunicu..ako reno zaradjuje 250e po modelu ne znaci da oni ne deru ili da ugradjuju ne kvalitetne delove vec da se slabo prodaje ili naprotiv ne znaci da audi dere posto zaradjuje 1600e po modelu vec je premasio planiranu proizvodnju..

auto industrija radi na kolicinu planiraju da prodaju 5miliona pezoa 508 a prodaju 3miliona i odma su u minusu ili prodaju 10miliona pa zarade trostruko..

fabrika za proizvodnju srafova ostvaruje milionske prihode i to cisto a kako to kad jedan sraf gotov kosta 0.4e/centi a njegova proizvodnja kosta 0.37e/centi (47para a troskovi 43pare)

fabrika na dnevnom nivou proda milijardu srafova pa ti vidi..

Radovan

pre 4 godine

Proizvodna cena fabrike za 1 auto iznosi sve proizvodne troškove (delovi,sirovine,izrada delova u svom pogonu,energija,radna snaga,troškovi rada postrojenja) koji učestvuju u izradi auta u postrojenju.
Prodajna cena se formira tako što se proizvodna cena pomnoži sa 6.
Iz te prodajne cene, plaćaju se neproizvodni troškovi fabrike (čistačica,ekonomisti,razvoj,naučnici,portiri,itd) dok je trajala proizvodnja.
Proizvodna cena auta u C segmentu je od 2000÷3000 €.
Kasnije dolazi zarada od proizvodnje rezervnih delova i pružanju usluga u redovnom i vanrednom održavanju vozila u garantnom i vangarantnom roku, sve do krajnjeg prestanka proizvodnje rezervnih delova.
Fabrici nije u interesu da ima svoje servise već angažuje one koji to žele da rade, tako da tu nemaju troškove. Servisima i trgovcima postavljaju uslov za dalji rad kroz ostvarenje određenog godišnjeg novčanog prometa ili prometa broja vozila.
Prestanak proizvodnje rezervnih delova za neki auto predstavlja njegov kraj, bez obzira što se auto više ne proizvodi.

Gojko

pre 4 godine

Niste vi to dobro prepisali.Toliko zarade,mozda dileri.Ako su to stvarno prikazani profiti fabrika,onda se tu debelo fingiraju troskovi I Peru pare.

bože

pre 4 godine

Na količine koji oni proizvedu to je ogromna cifra. Skoro svaki minut im po jedan auto silazi sa trake. Al ove cifre su za osnovne modele. Najveća zarada je u dodatnoj opremi, rezervnim delovima..

Profesor Okultis

pre 4 godine

imam sve račune za nov auto koji sam kupio kod nas. Cena koju sam platio je gotovo dvostruko veća od fabričke, sa 13000 na 25000 evra.

Čika Boki

pre 4 godine

Fiat Tipo se kod nas prodaje za 13500 €. Sa tim istim kompletom opreme, cena po Evropi varira. Našao sam na sajtu Fiata u Italiji cenu od, verovali ili ne, 7550 €.
Verovatno su zaradu računali na takvim cenama.
Inače, po takvim cenama kupuju menadžeri, političari i slični, koji imaju uticaj na prohodnost na tržištu i poslovanje firme.

sklek

pre 4 godine

Jedno je sigurno, da proizvodjac zaradi manje od krajnjeg prodavca ali po jedinice mere. Jedna prodavnica smoki marzira recimo 20% na nabavnu cenu proizvoda dok na taj proizvod fabrika ima 8% ka prodavnici ili distributeru. Napominjem, po jedinici mere prodavnica ima vecu zaradu ali zato fabrika stanca milione kesica koje izvoze sirom sveta gde ulazimo u velike brojke...dok kedna prodavnica ili salon automobila proda jedan malibbroj vozila naspram fabrike koja plasira proizvod sirom sveta....

M2M

pre 4 godine

Vise svercer na njima svima zaradi.
(Serbinho, 20. jul 2019 13:45)


jest ako proda 1 milion auta ili vise,koliko ozbiljni proizvidjaci prodaju,i to nakon svih davanja drzavi,e sad da taj svercer takodjer sve plati drzavi i radnika dobrog pitao bi ga koliko mu je ostalo....a druga stvar su dijelovi ,odrzavanje i slicno...
sad racunaj da platis svima sto trebas,tj sva davanja,plus bonuse,nagrade,odrzavanje pogona..ma sve moguce ,i na kraju ti ostane 300-500€ po komadu,a ti npr dnevno proizvodis 1000kom,a neka auta su vec unaprijed narucena,tj rezervirana....tako da nije to malo....

CooLeR

pre 4 godine

Видим ја да многи овде бркају појмове марже и нето добити (претпостављам да су исказали нето добит по аутомобилу, али у тексту није експлицитно наведено). Зависно од трошкова и обрта, маржа може бити и 300% а да добит буде реалистичних 10%. Разлика између продајне цене аутомобила и суме набавних цена компоненти треба да покрије трошкове развоја, тестирања, рекламе (ТВ, сајмови, спонзорства,...), банкарских услуга, повлачења аутомобила због грешки, поправки у гарантном року и шта још све не.

Pera

pre 4 godine

Tako sto se automobili kvare, a kada bi kupili rezervne delove u maloprodaji i sklopili sami automobil on bi kostao nekoliko puta vise nego kada ste ga kupili novog. Eto kako...

xxoo

pre 4 godine

Prvo ni jedna kompanija ne pušta u javnost te informacije. Većina zaposlenih u tim firmama ne zna kolike su dobiti po autu. Vrlo malo zaposlenih ima pristup tim informacijama. Drugo, auto koji se pravi u Meksiku će da bude jeftiniji od auta koji se pravi u Nemačkoj. Zbog jeftinije radne snage. A koliko radna snaga doprinosi ceni proizvodnje po komadu, to opet na zna puno ljudi. Hajde pitajte kolika se dobit ostvaruje po komadu 500L? Da li to neko zna u RS? To je domaći auto...

ufuf

pre 4 godine

Nešto tu ne štima u računici. Vw isplatio 3 milijarde dividendi za 2018u godinu (informacina na njihovom sajtu) a zaradio 300€ po autu. Pa koliko su prodali? 10 Miliona automobila?

dodatna oprema

pre 4 godine

Ovo su verovatno cifre koje se odnose na osnovnu verziju automobila. Ali zato proizvodjaci uzimaju velike pare na dodatnoj opremi, koja nekad podigne cenu i do 30-40%. Tu je znaci zarada, posebno kod proizvodjaca poput VW koji je poznat po tome da u osnovnoj verziji daje samo volan i sedista ( naravno ne kozna, ona se dodatno naplacuju :) ).

je-bote

pre 4 godine

Nije dobro objasnjeno i stvari su zamagljene.
Da probam prostim jezikom.
Ovo prikazano nije zarada, nego ono sto pretekne, ostatak, kad svaki proizvodjac na svoj nacin odbije sve troskove po jednom vozilu, koji su naravno tajna.
Tu se podrazumeva:
- dogovorena zarada po vozilu
- premije pojedincima
- ulaganje u razvoj
- amortizacija
- rezanje troskova
- plate obicnih zaposlenih
- troskovi pa sve pod razno...

Obratite paznju na par veoma bitnih detalja.
1. Pojedini direktori iliti CEO ovaj ili onaj dobijaju premije po nekoliko miliona necega na godisnjem nivou za uspesno ili skarabudzeno poslovanje (utaja poreza)
* od 300 EUR zarade po komadu nece da moze
2. Nekada je razvoj jednog modela trajao od 5 do 8 godina dok nije postao serijski model. Danas svake 3 godine nov model, a modernizacija ili mazanje ociju svake godine. Opet razni nacini za utaju poreza.
Takodje izlaze razni modeli, potrebni i nepotrebni, pogledajte oznake, prekobrojni, od kojih neki ne potraju ni 5 godina i onda se ugase.
Ogromna sredstva odredjenog proizvodjaca kruze kao visak van "regularnih tokova" koja se kasnije upumpavaju u ubrzan razvoj zeljenog modela.
Glavne floskule su - optimizacija, stednja, rezanje troskova...
Uglavnom kako kazu "dobro nauljena masina koja odlicno funkionise".
Nasli su nacin da izvlace ogromna sredstva od pojedinca racunajuci tu i na njegovu lakovernost, sarenis i praznu pricu. I tako u nedogled...
Kupac se przi na prazne reklame i karakteristike i zadovoljava svoj hedonisticki duh, karta na koju proizvodjaci najvise igraju...
Sve i svemu, dobro uigran domaci knjigovodja je takodje dobro upucen u sve mahinacije i mastu poreskog obveznika, u ovom slucaju - proizvodjac motornih vozila.

UDBA

pre 4 godine

Ja ne mogu da vjerujem da ljudi vjeruju da cifre nisu namjestene iliti korigovane! Pa velike kompanije na polju smartfona za rade od 500+ eura na svojim premium modelima, a prodaju 100x vise telefona nego ijedna kompanija automobila za godinu! Odje nije navedeno kako recimo Mercedes zaradi 500 eura po automobilu. Sigurno ne zaradi isto na A klasi i na C ili ML... Ali vjerovati da je cista zarada (tamo pise i 300) nakon svega nekoj firmi je van pameti.