1. Ovo nije nikakav rat ovo je gore od svakog rata i 100 posto uspeva. Naime sve se uklapa u politiku SAD da se tehnoloske novine polako premeste iz Kine na njihovo podrucje, a nije njima do toga da oni prave vec da oduzmu proizvodnju Kini i tako je pocnu ekeonomski slabiti. Epl i ostali visoko tehnoloski proizvodi ne moraju i nisu morali da se proizvode u Kini, zasto nebismo imali robu made in USA kako je nakad bilo. Kini je sas te strane odzvonilo, sve sto se desava i sto ce biti implementirano je u novoj politici SAD.
  (nije rat, 21. maj 2019 11:54)

  # Link komentara

 2. Kinezi nece da udare na Apple jer tamo je Apple prijateljska kompanija i nema u ovome nikakav udeo..ALi Qualcomm ,Intel ce sigurno da dobiju nakon njihove najave da ce da bojkotuju Huawai reciprocne mere..Qualcom 2/3 svih prihoda zaradjuje u Kini tako da bi zabrana u Kini rada sa njima znacilo skoro i katanac na tu firmu .
  (Nikola, 21. maj 2019 11:09)

  # Link komentara

 3. Ovaj Tramp ce da ubije Apple.
  (Doda, 21. maj 2019 11:02)

  # Link komentara

 4. Javlja mi se da ce Apple preziveti.
  (aca, 21. maj 2019 10:57)

  # Link komentara

 5. To sto se sada se sada nazire, to je pocetak ekonomskog rata Titana!
  Svako svakome moze da zagorca zivot, a privi je poceo!
  Da li ameri misle da mogu da izdrze finansiski... Pa ne znam bas!?
  Kinezi su navikli i da nemaju, i da zive sa samom pirinca ako treba, ameri ne! Izgleda da njima ne treba neprijatelj, urusice se sami, sto i zasluzuju!
   (ConteLeone, 21. maj 2019 10:48)

  # Link komentara

 6. Nece ih onda praviti u Kini nego u Banglaseu ili Vijetnamu.
  (kerigold, 21. maj 2019 10:48)

  # Link komentara

 7. Sad se vidi ko je jak a ko zmaj od papira.
   (Pera Detlic 2, 21. maj 2019 10:47)

  # Link komentara

 8. Kina svakako može da naudi Apple-u. Ali je i Apple kao i Huawei razmišljao na vreme o tome, pa Foxconn premešta fabriku u Indiju.
  (milan982, 21. maj 2019 10:33)

  # Link komentara

 9. Ne samo apple, već sve telekomunikacione kompanije, što se već i desilo na berzama..
  Visoka tehnologija nije hotelijerstvo, kojim se Tramp bavi..
  Huawei je lider u novoj 5G tehnologiji, čak i apple je najavio da će koristiti njegove čipove, jer su 2 do 3 godine ispred svih ostalih..


  Mene samo zanima sta ce da bude sa huawei mate 20 lite koji sam kupio pre mesec dana?
  (vuk92, 21. maj 2019 09:12)
  Baš ništa, update aplikacija će se redovno pojavljivati..
  Dakle, novi telefoni neće imati Chrome, Gmail, Gdrive, Youtube.. već verovatno njihovu alternativu.
  Umesto Play Store, već imate Huawei AppGallery na telefonu, preko koga će se, ako ameri potpuno zavrnu slavinu, distribuirati aplikacije, pa i novi AOS, ako to bude potrebno, koga dosta koneskih proizvođača već koristi, kao npr. Xiaomi, te u ovom svetlu, ovo je čak i blagoslov za Huawei.
  (Jednostavno, 21. maj 2019 10:31)

  # Link komentara

 10. Mene samo zanima sta ce da bude sa huawei mate 20 lite koji sam kupio pre mesec dana?
  (vuk92, 21. maj 2019 09:12)

  Nista. Radi i radice kao i dosad.
   (ha ya, 21. maj 2019 10:24)

  # Link komentara

 11. Na žalost, kinezi vole lovu više od amera. Kinezi neće mnogo da se inate amerima i da im udaraju neke kontra mere, tipa nešto oko Apple ili ostalih IT firmi, jer jednostvno: oni hoće da rade sa Applom i tim tržištem jer to donosi lovu... a ako teraju neki inat sa amerima, onda nema ni zarade.
  Kinezi će sada da traže neko rešenje kako da ublaže svoje gubitke i nastaviće po novim uslovima da rade kako mogu, umeju i moraju.
  (NN, 21. maj 2019 10:13)

  # Link komentara

 12. @ (sad, 21. maj 2019 08:57)

  Da su "retke zemlje", kako ih ti nazivaš, toliko presudna komponenta za proizvodnju tehnoloških uređaja, ne bi mogao da kupiš smartfon za 50-60 evra. Retki metali jesu značajni, ali je njihov udeo u tehnološkim uređajima, procentualno, veoma mali (i u masi uređaja i finansijski), tako da mogu i da dupliraju cene, ali to neće mnogo uticati na troškove proizvodnje. Najbitnije stavke kod npr. smartfona su operativni sistem, marketing i brend, a to je i dalje u američkim rukama.

  Poenta je da su američka i kineska ekonomija debelo isprepletane i da će svaki trgovinski rat naškoditi i jednoj i drugoj ekonomiji, ali, na duži rok, Kina može samo da izgubi, jer Amerika ima 2 velike prednosti - ogroman dug prema Kini, kojim može da je ucenjuje i ogromno tržište koje je direktno zaslužno za 10% ukupnog kineskog BDP-a (indirektno mnogo više). Ukoliko bi Amerika prekinula trgovinske veze sa Kinom i odbila da plati svoj dug, ne bi to ni osetila (svega 3% američkog BDP-a zavisi od Kine), ali bi trenutno bi bila izbrisana (najmanje) trećina kineskog BDP-a. To znači da bi cela poslednja decenija kineskog razvoj bila izgubljena u nepovrat, sa nesagledivim posledicama po svaki segment kineskog društva...
   (ja, 21. maj 2019 10:09)

  # Link komentara

 13. Mene samo zanima sta ce da bude sa huawei mate 20 lite koji sam kupio pre mesec dana?
  (vuk92, 21. maj 2019 09:12)

  Ništa. Ostaće na toj verziji Androida, Google servisi će raditi potpuno normalno.
  (Adriano_Galliani, 21. maj 2019 10:09)

  # Link komentara

 14. Samo mi možemo da vas špijuniramo, Kinezi nikako.
   (mr.montenegro, 21. maj 2019 09:55)

  # Link komentara

 15. Neka se izvole odreći dela zarade.
  Nije u redu da nešto čija proizvodnja košta 100-ak $ ili manje, košta 999$.
  Nije to lepo.
  (White Power, 21. maj 2019 09:53)

  # Link komentara

 16. ljudi citajte sta pise u tekstu, ne u naslovu.
  tresla se gora, rodio se mis, nista se nece desiti sa hauweiem, sa telefonima koje ste kupili I koji izlaze over godine.Sve oostaje is to, imacete yt, Android, update, Gmail, sve...
  Ako ova odluka I potraje nista bolje se nije desilo potrosacima u ovom milenijumu, naterace trziste, nove firme I nove ljude da razvijaju nove stvari. Trziste je predugo letargicno sa iOS i Android sistemima....
   (Kursula, 21. maj 2019 09:52)

  # Link komentara

 17. Taman da Epl vrati onome sto zaista zna da radi najbolje, a to je izrada laptopova i tableta.
  (dragan, 21. maj 2019 09:51)

  # Link komentara

 18. @Za one koji ne znaju neka procitaju na wikipediji sta se krije pod nazivom "retke zemlje" i gde se one nalaze i cemu sluze. Dovoljno je da Kina kao najveci vlasnik rudnika materijala retkih zemalja koji sluze za izradu tehnicke robe kao mobilni telefoni, televizori,... podigne izvoznu carinu ka Americi za 30% i svi njihovi tehnoloski divovi su bankrot u roku od 2 meseca.

  Čudi me kako zapadni lideri ne čitaju wikipediju pa ne znaju za to. Vidi nekako da im pošalješ link.
  (Ja, 21. maj 2019 09:49)

  # Link komentara

 19. Mene samo zanima sta ce da bude sa huawei mate 20 lite koji sam kupio pre mesec dana?
  (vuk92, 21. maj 2019 09:12)

  Ništa, radiće ti normalno. Uživaj
   (kilo dva, 21. maj 2019 09:48)

  # Link komentara

 20. Analitičari Morgan Stanlija upozoravaju kako bi propast pregovora i dugoročno visoke carinske tarife mogle da gurnu i globalnu ekonomiju u recesiju

  Ово јесте жеља и сценарио на ком се ради, и за сада тако изгледа. Међутим, ускоро следи опасно отрежњење за УСА, јер ће се испоставити и оно што се сада види, а то је да њихова економија није баш толико битна за свет. Главни део њиховог БДП-а је потрошња, коју они финансирају тако што се задужују, а задужују се код ових који има продају, па онда ови испостављају цех свима осталима. Када сви остали мало повуку ручну, и када се смањи задуживање, мислим да ће у УСА мало да се заљуља. Тако да ће има ускоро Национална гарда бити приоритет, јер ће имати мало више посла кући. Већ су имали посла мислим беше у Чикагу и Детроиту, а била су добра времена. Све у свему УСА ће морати озбиљно да ревидира своју политику сукоба и криза, јер је очигледно да сада њима долази цех за наплату. Тај балон и нереалност не могу вечно да трају. Фрапантно је да тако велика држава и економија није у стању да се избори са проблемима са којима се гомила земаља на свету успешно бори, и зато се и има утисак да је нешто дубоко труло. Све те приче о дубокој држави, се у ствари своде на дубоку трулеж, и може се рећи на некакво скоро кастинско уређење државе, којој се дешава исто оно што се дешавало од Римског царства па надаље, а вероватно и пре, а то је да се такви моћни просто поједу сами изнутра.
  (мр, 21. maj 2019 09:48)

  # Link komentara

 21. @Za one koji ne znaju neka procitaju na wikipediji sta se krije pod nazivom "retke zemlje" i gde se one nalaze i cemu sluze. Dovoljno je da Kina kao najveci vlasnik rudnika materijala retkih zemalja koji sluze za izradu tehnicke robe kao mobilni telefoni, televizori,... podigne izvoznu carinu ka Americi za 30% i svi njihovi tehnoloski divovi su bankrot u roku od 2 meseca.

  Evo ja pročitah, i kažu "Najvažniji izvori se nalaze u Brazilu, Indiji, Australiji, Južnoj Africi i Sjedinjenim Američkim Državama".
  (Ja, 21. maj 2019 09:47)

  # Link komentara

 22. u ovom ratu ce (jos ako kinezi uzvrate mjere na apple) tako dobro da profitiraju samsung, kineski xiaomi, one plus, meizu i ostali brendovi....
   (laki, 21. maj 2019 09:43)

  # Link komentara

 23. Ne vidim razloga zasto Google i Huawei vode rat ne Apple
  (Sasa M, 21. maj 2019 09:43)

  # Link komentara

 24. Mene samo zanima sta ce da bude sa huawei mate 20 lite koji sam kupio pre mesec dana?
  (vuk92, 21. maj 2019 09:12)

  sve ce biti kao i dosada , normalno ce ti sve raditi od samog mobilnog do googlovih aplikacija, ovo se odnosi i na nove huawei p30 mobilne koji su sada u aprilu izasli.

  dakle jedino mogu biti pogodjeni novi modeli koji ce izaci iduce godine 2020, ali do tada ce huawei ili da postane nezavistan ili ce se stvari resetovati kalve su bile, jer kako god da okrenes vise gube americke firme, to jest vise ce americkih firmi da smanji profit a ovde ce samo kineski huawei da smanji profit.... a opet su to ogromne zarade.
   (maki, 21. maj 2019 09:40)

  # Link komentara

 25. Političari pre svega američki ali to važi za većinu nemaju takta sve hoće na silu ne razmišljaju o posledicama jednostavno kancer.
   (Nebojša, 21. maj 2019 09:19)

  # Link komentara

 26. Mene samo zanima sta ce da bude sa huawei mate 20 lite koji sam kupio pre mesec dana?
   (vuk92, 21. maj 2019 09:12)

  # Link komentara

 27. Odlično, neka ih ovo motivira da prebace proizvodnju nazad u SAD ako im se ne isplati u Kini više.
  (Arso, 21. maj 2019 09:06)

  # Link komentara

 28. Ja sam nedavno kupio novi Huawei, sad uvedite nove sankcije, ratujte...telefon je jednom dobar.
   (Kobaja Grande, 21. maj 2019 09:03)

  # Link komentara

 29. Za one koji ne znaju neka procitaju na wikipediji sta se krije pod nazivom "retke zemlje" i gde se one nalaze i cemu sluze.

  Dovoljno je da Kina kao najveci vlasnik rudnika materijala retkih zemalja koji sluze za izradu tehnicke robe kao mobilni telefoni, televizori,... podigne izvoznu carinu ka Americi za 30% i svi njihovi tehnoloski divovi su bankrot u roku od 2 meseca.
   (sad, 21. maj 2019 08:57)

  # Link komentara