Ponedeljak, 13.05.2019.

10:28

U IT nema rodne ravnopravnosti: Od 8,9 miliona programera u EU, mizeran procenat su dame

Oko 8,9 miliona ljudi u Evropskoj uniji bilo je zaposleno na poslovima ICT ­(informacione i komunikacione tehnologije) u 2018. godini.

Izvor: Eurostat

U IT nema rodne ravnopravnosti: Od 8,9 miliona programera u EU, mizeran procenat su dame IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

to je sve

pre 4 godine

Dosta licemrja. Ne vole to i slabo im idu te nauke. Uprkos levičarskoj doktrini postoje biološke razlike izmedju muškog i ženskog mozga.

Aleksa

pre 4 godine

говорити о родној равноправности је дискриминација. Не постоје жене и мушкарци запослени. Постоје запослени. Дакле ако мерите колико има жена а колико мушкараца, вршите полну дискриминацију запослених.

dragaN

pre 4 godine

Takodje, narocito IT industrija iziskuje cjelozivotno ucenje, te cjelodnevni rad, nosenje posla kuci i slicno, a to zene pored svojih obaveza u i oko kuce, porodice, jednostavno ne mogu.
(onako usput, 13. maj 2019 17:24)
Nama neprimetno, a ovakav komentar pršti od diskriminacije. Zašto bi žena imala bilo kakvih obaveza oko kuće više od muškarca? Muškarac ne zna da pere? Ne zna da pegla? Čisti? Presvlači bebe? Nauči pa kuva? Ili neće!!
(Pavle, 13. maj 2019 23:16)

Njegov komentar prsti od rodne diskriminacije, a tvoj od papucarstva.

ime

pre 4 godine

@boris

Ada? Žozef Mari Žakar je živeo malo pre. Stp se tice osnazivanja, zasto ne osnazivati muskarce da se bave pedikirom i manikirom? Medicinom? Prosvetom? To sto su tu vecina zene nije problem, a ovo je problem? Neka mi neko objasni zasto jedno jeste a drugo nije? I zasto to nije driskriminacija o kojoj trubite na sva zvona? Licno najbolji ucitelji i profesori koje sam imao su bili muskarci, sto dosta govori s obzirom da su vecina bile zene.

balkanoid

pre 4 godine

Rodna ravnopravnost je jedna stvar, a procentualna zastupljenost druga.

Npr. kao kada bih ja rekao da medju vaspitacima nema rodne ravnopravnosti, jer su 90 posto vaspitacica zene. Naravno da ne bih bio u pravu, jer tu muskarci imaju jednako pravo na rad i jednaku platu kao i zene.

Drugo, da bi se utvrdilo da li stvarno ima rodne neravnopravnosti treba videti koji procenat zena i muskaraca prodje IT intervju. Npr, firma prima 100 programera, na konkurs se prijavi 180 muskaraca i 11 zena, od toga firma primi 90 muskaraca i 10 zena. U tom slucaju je prolaznost za muskarce skoro duplo manja.

Na zalost ima manje zena u IT, ali taj trend se menja, na srecu.

Super tema

pre 4 godine

Radim u jednoj stranoj kompaniji, mi imamo puno zena, sigueno 30% zaposlenih su zene. Strancima je to vrlo cudno, recimo kad sam se udala jedan kolega me je pitao da li sada planiram da prestanem da radim i posvetim se porodici. Moje misljenje je da zene i muskarci imaju razlicite plate samo zbog stava sa kojim dodju na pregovore, muskarcu kad das povisicu on ce traziti jos a zena ce u vecini slucajeva biti zadovoljna. Takodje, mislim da se od zena malo vise znanja ocekuje i to nesvesno i da je muskarcu mnogo lakse da se proda kao vrhunski strucnjak, to narocito dolazi do izrazaja kod odgovornijih pozicija. Moze dosta da se napise o ovoj temi ali moj licni utisak je da se situacija dosta popravlja, da nam dolaze mlade zene koie ce sigueno biti jednog dana i software architect ili vodje timova.

Bata Sale

pre 4 godine

Kao neko iz IT struke odmah da vam kazem. Barem kod nas u Srbiji ima dosta zena, ali procentualno mnogo manje od muskaraca. Ne zato sto su zene diskriminisane i niko nece da ih zaposljava, vec zato sto i inace procentualno mnogo manje zena se odlucuje za tu struku. Barem u moje vreme kada sam studirao pre 20 godina. Dok sam studirao, kod mene na smeru je bilo od nas 90 samo 2 devojke. Mi smo bili entuzijaste, a devojke programeri neka vrsta retkosti i atrakcije. Jednostavno u to vreme devojke nisu bile skoro uopste zainteresovane za informacione tehnologije.

Danas se situacija menja, sve vise devojaka se odlucuje za IT, od svih koleginica koje rade sa mnom velika vecina su mladje od 30 godina i na nizim su pozicijama, na pocetnickim nivoima. Sto znaci da ih je vecina dosla sa fakulteta u struku u poslednjih 3-4 godine. Mozemo zahvaliti napretku tehnologije, internetu i cinjenici da danas svako u dzepu ima mali racunar. Sto je devojkama priblizilo IT.

Tako da naslov i stav "diskriminacija prema zenama" nema veze sa realnoscu i zdravom pamecu. To je otprilike ista logika kao kada biste tvrdili "u vrticima su vecina vaspitaca zene, postoji diskriminacija prema muskarcima". Jednostavno interesovanja i zelja da se neko bavi tom strukom. Opet podvlacim, menja se situacija u poslednjih 5 godina, ali ne treba na silu zaposljavati zene i gurati ih u IT po svaku cenu. Prirodno ce se izjednaciti broj kako vreme prolazi i devojke se budu sve vise odlucivale za ovu struku.

Nikola Radovanovic

pre 4 godine

Misljenja sam da ovakve tekstove treba primati sa velikom dozom rezerve - jer su tipa 'ajde da dignemo prasinu kao da nesto radimo'. Dugo sam u IT, u grupikoju sam radio, trecina su bile zene. Realno, sto se tice posla i atmosfere - to su bile najbolje godine koje sam proveo na poslu. Nije bilo nikakve diskriminacije, pazili smo ih kao malo vode na dlanu. Generalno, manje zena upisuje, procenat dok sam ja studirao (sredina 90ih) je bio mizeran. Danas bih rekao da se to menja - i to je dobro. Veci problem ICT su klimaci glavama (nevezano za pol)
(tzv. afirmativci) i oni bolesni od svake vrste 'politicke korektnosti' - ti su po pravilu najgori primerci...

ovca

pre 4 godine

U opšte nije poenta da li ima više žena u it-ju. Moglo bi se reći da devojke to manje interesuje pri izboru zanimanja. Pitanje je zašto je tako? Da li su žene po prirodi okrenute društvenim naukama ili su od rođenja usmeravane tako?
Reče žena programer, koju roditelji nisu forsirali da obuče roze.

vladimir

pre 4 godine

NIje tacna vasa vest! Radim u IT sektoru 20 godina. Nazalost uvek za strane firme jer nas IT sektor ne postoji. Radimo uporedo i sa zenama, ali odnos je 75/25 u korist muskaraca. Zene su prisutne ali manje zainteresovane u usavrsavanju i inicijativama. Cim devojka postane majka i zena, interes se smanjuje za posao. Mislim da je koren ove pretpostavke vase evolutivnog karaktera. Drugim recima, na zenama je vece breme odgajanja dece i stuba porodice. Nema nikakve veze sa rodnom ravnoporavnoscu. Zene same u nekom momentu izaberu sta im je prioritet.

Zoki

pre 4 godine

Levicari traze diskriminaciju gde je nema. U visoko egalitarijanskom drustvu (Svedska recimo) gde nema ni finansijskog pritiska muskarci birajj tradicionalno muske poslove a zene BIRAJU tradicionalno zenske poslove VISE nego u drustvima koje su manje egalitarne i imaju veci finansijski pritisak.
Sto znaci, kada ostavis muskarca i zenu na miru - imamo razlicita INTERESOVANJA.
Neke razlike u broju zaposlenih dakle nemaju nikakve veze sa diskriminacijom negi sa razlikom izmedju muskaraca i zena a levicari non stop guraju pricu i svadjaju ljude gde svadje nema u sustini.
Ima i mnogo manje zena tesara. Zasto se niko ne javlja u vezi te "diskriminacaije"? Hm., verovatno manje zena BIRA da budu tesari....

NeshKO?

pre 4 godine

Kod vulkanizera nema rodne ravnopravnosti. 99,9% vulkanizera su muškarci. Ohrabriti žene da budu vulkanizerke. Pa ljudi, jednostavno postoje zanimanja koje više “leže” muškarcima, a postoje i ona koja više “leže” ženama.

achitwn

pre 4 godine

rudarski posao.. samo ko mora... :D
(programer, 13. maj 2019 17:37)
Pa ne bas. Sturaju oni kiji vole to. Plus ako umes da gradia karijeru poslije 4-5g vise ne programiras..ako neces. Ali gde da propustis zabavu, programiranje nikad nije bilo lakse sa tools i automatiAcijom kao danas.

Mary

pre 4 godine

"Žene to manje interesuje" - ženama se u prilično velikoj meri od detinjstva govori da to ne treba da ih interesuje. "Šta će ti to, to je za dečake/devojčice" je prilično čest tekst koji sva deca čuju od najranijeg detinjstva. Ja slušala pola života - srećom ne od svojih roditelja, te sam se bavila onim što me zanimalo, a od IT-a zarađujem. Nije sve stvar afiniteta, veliki deo je odgoj, podrška... Današnja deca će za 20 godina da biraju profesiju, te svaki put kad čuju "ma nije to za...", to može da bude jedna manje programerka ili inženjerka jedan manje kuvar ili medicinski tehničar...

Djura

pre 4 godine

Ja sam zaposlen u IT-ju vise od 20 godina.
Tacno je da nema puno dama ali ne zbog diskriminacije.
Jednostavno one su vecinom zaiteresovane za neka druga zanimanja.
Nas HR pokusava da "namami" sto vise zena ali rezultati su mrsavi.
Nasilni socijalni inzinjering nece doneti nikave rezultate po pitanju zaposlenosti
zena u IT-ju ili muskaraca u nezi obolelih.
Pogledajte skandinavske zemlje tamo gde je insistiranje na ravnopravnosti najvece
i razlike su najvece.
Znam da zvuci cudo i nelogicno ali podaci su takvi i tu nema varanja.
Ako se ostavi sloboda izbora u izboru zanimanja distibucija nece biti ni priblizno
jednaka u svim zanimanjima izmedju razlicitih polova.
Jednostavnu u proseku zene gravitiraju ka drugacijim zanimanjima od muskaraca
zato sto su im interesovanja u proseku drugacija od muskaraca.
Muskarci su u proseku vise zaiteresovali za strvari(masine, racunari, alati..)
dok su zene u proseku vise okrenute ka ljudima (HR, medicina..).
15%-20% zena u IT-ju je po meni odlican rezulatat jer je tolko i interesovanje samih zena.

Neko iz mase

pre 4 godine

Kako su se žene našle uređene u komentarima... Da je kojim slučajem tekst bio o tome koliko muškarci a koliko žene imaju obaveza kod kuće, žene bi ponosno navele kako one obavljaju 90% obaveza...
U IT industriji žene su dobrodošle. Ja poznajem nekoliko žena koje su vrhunski IT stručnjaci: programeri, sistem administratori, Web developeri. Ja nigde nisam video tablu "Zabranjeno za žene", a posao u IT industriji žene dobijaju podjednako kako i muškarci, s tim da su žene više zastupljene u komercijali, dok muškarci više rade sa kodom...
Ne vidim tu ništa čudno, nema polne neravnopravnosti.
Kada se pogleda realno, razlika je tolika isključivo jer žene jednostavno ne privlači takav posao, kratko i jasno. Koliko muškaraca radi u apoteci kao farmaceut? Koliko muškaraca radi u knjigovodstvu? Koliko muškaraca su medicinske sestre? Ima mnogo poslova gde žena ima mnogo više pa se niko ne žali.

CATAPA

pre 4 godine

Nije problem u rodnoj (ne)ravnopravnosti, nego što su posle uglavnom žene korisnici tih novih aplikacija, a programer mora da predvidi njihove reakcije, način razmišljanja, da utvrdi nekakvu pravilnost, sistem u tome.

Ni jedan jedini muškarac od postojanja ljudske vrste u tome nije uspeo, pa se vlasnici IT kompanija nadaju da bi žene uspele bolje da razumeju žene. ali i to je nemoguće jer žene koje su orijentisane na "tehničku logiku" još manje razumeju one druge koje se oslanjaju na takozvanu intuiciju.

Pokušajte sami da ženama objasnite šta je intuicija. Ili one vama. Intuicija nije čak ni random funkcija jer uopšte i nije funkcija. Pre svega, intuicija je po pravilu individualna, pa iako je i inače nepredvidljiva, još je manje predvidljiva zbog tog individualnog karaktera.

mIRC i ICQ Era

pre 4 godine

Realna i proporcionalna brojka. Pre 15-20 godina je bilo jos gore a tek ce generacije koje dolaze malo da izjednace taj broj, Stvar je jednostavna. Kada su danasnje zene u IT-u odrastale (ako izuzmemo ove sto sad imaju 18-20, mada i one) kompjuteri, igrice i internet ih nije nesto interesovao (neohodna stavka da udjes u posao i da budes uspesan je da volis kompjutere... a to pocinje od malih nogu, uz igrice). I onda je mnogo lakse, ti kao klinac od 12-13 godina vec znas dosta toga, da reinstaliras sistem, umrezis par kompova (lan zurke, turniri), trablshutujesh softver, koristis raznorazne alatke, napravis sajt, mozda cak i da kodiras nesto. I onda kad odlucis da se obrazujes, srednja skola recimo, ti manje vise vec sve znas... i vise od toga (vecina starijih IT-evaca pogotovo u srbiji je samouka) ili imas jako ozbiljne osnove. Sad kad vratim malo film, u moje doba "normalne" tj mainstream nastrojene devojke su "kompjuterase" posmatrale kao nerdove, geekove itd. Pre su trazile od roditelja 2 nedelje na kopu u sezoni nego komp da im se uzme. Jednostavno ih nije interesovalo... No, SJW i feministicki nastrojene persone nemaju sta da se brinu, danas su klinci svi polova izlozeni tehnologiji i pre nego sto prohodaju/progovore (uvaljuju se tableti deci da se smire) i gotovo sva domacinstva imaju komp/laptop i broadband internet. Tako da ce za 15-20 godina (i pre) broj zena u IT-u biti veci. Mada generalno devojke (zene) ne interesuju kompjuteri koliko muskarce.

Metropola

pre 4 godine

Zene su jednako efikasne u ovoj bransi ali drugi problem tu postoji! Kako je danas svima vazno da koriste najnovije “alate” a i struka je takva, dinamicna i promenjiva, sve se brzo menja i zenama je mnogo teze da prate taj ritam jer one vuku porodicu. Takodje one su te koje su godinama vezane za decu u najranijem periodu. Mnogo im je teze nego nama muskarcima i to se odrazava na pomenute procente!

Pavle

pre 4 godine

Takodje, narocito IT industrija iziskuje cjelozivotno ucenje, te cjelodnevni rad, nosenje posla kuci i slicno, a to zene pored svojih obaveza u i oko kuce, porodice, jednostavno ne mogu.
(onako usput, 13. maj 2019 17:24)
Nama neprimetno, a ovakav komentar pršti od diskriminacije. Zašto bi žena imala bilo kakvih obaveza oko kuće više od muškarca? Muškarac ne zna da pere? Ne zna da pegla? Čisti? Presvlači bebe? Nauči pa kuva? Ili neće!!

n

pre 4 godine

I da dodam - nikada me niko od muskaraca nije diskriminisao, niti nesto ruzno rekao jer sam programer. Cak naprotiv - bilo im je drago. Nikada mi niko nije rekao nista ruzno, da 'to nije za zene' ili pokusao da me na bilo koji nacin ponizi. Imala sam podrsku kolega od starta i mislim da je ovo sjajna struka za zene jer su zaista postovane, kao i muskarci uostalom. Plate su jednake, nema razlike. Programeri su generalno, sjajni ljudi :))

Pavle

pre 4 godine

Tekst govori o ženama u ICT industriji, a naslov apostrofira programere. Čisto za informaciju novinarima, postoji čitav niz poslova u ICT industriji koji nemaju veze sa programiranjem.
Inače kao neko ko zapošljava ICT kadar mogu da kažem da i pored pokušaja "pozitivne diskriminacije", jednostavno za neke pozicije ima jako malo ili uopšte nema kandidatkinja.

IT guy

pre 4 godine

Ja sam decko u IT-ju.
Supruga isto (isla u Matematicku).
Osecam kao da neki muskarci se osecaju napadnuto clankom. Nema potrebe za tim osecajem. Nama ne treba manje muskaraca u IT-ju nego vise zena. Pola polulacije ne nalazi ili ne trazi mesto u struci buducnosti je problem za sve. I sto vise imamo boljih bice jos vise posla a ne obrnuto. Usadjujte veru u svoje sposobnosti vasim cerkama i sve je ok. Napred curice. A i ovi hakeri sa bubuljicama da kad tad odrastu...

Kiza iz Pariza

pre 4 godine

Jedino sto jeste istina a sto feministkinje ni ne potenciraju je problem trudnickog bolovanja tj mnogi poslodavci ne zele trudnice ali to mora da se resi sa drzavom i jeste veliki problem.
(konzervativac, 13. maj 2019 17:10)


Tebi je jasno da kada ne bi bilo trudničkog bolovanja, ne bi bilo ni radnika za te iste poslodavce, jel da? Da su deca jedini zalog za budućnost i način da i taj poslodavac, i ta država i to društvo mogu da nastave da funkcionišu. Kakav crni problem, trudnice su neophodne!

flo

pre 4 godine

Pa nije resenje reci: “ko brani zenama da se bave programiranjem”. Treba osnazivati zene jer nije tu samo nedostatak interesovanja u pitanju. Isto tako treba osnazivati i muskarce da se bave “zenskim” zanimanjima ako je to ono sto zele. Danas ima mnogo vise devojaka na ETF-u nego pre 10ak godina i cini mi se da polako nestaje ta podela i mislim da ce se u buducnosti izjednaciti broj muskaraca i zena u mnogim oblastima, ne moze to na silu i odjednom.

boris

pre 4 godine

Kad je bilo teško onda su žene mogle, sad kad je fensi onda je to kao muški posao.

Da se podsetimo:
- Prvi progamer - Ada Lovelace (da se ne objašnjavamo, u prioncipu je tako)
- Apolo program, sletanje na mesec - Margaret Hamilton
...
Tako da devojke, ne dajte se zaplašiti muškim pričama, vole da se prave važni sa svojim (mahom zanatskim) veštinama. Ali one prave stvari su vama možda i bliže i lakše.

Samo napred!

brm

pre 4 godine

Imam 35 godina. Sećam se kad sam bio klinac, kad je aktuelan bio Spectrum i Commodore, posle su krenili PC286 i tako dalje. Računari uopšte nisu znimali devojčice. Velika je retkost bila da neku devojku/devojčicu zanima bilo šta što ima veze sa tehnologijom. Prirodno je onda bilo da prvi programeri i ljudi koji su u IT oblasti u velikoj većini budu muškarci, jer smo svi bili od malena vezani za tehnlogiju za razliku od devojaka. Devojke nešto više počinju da se interesuju za tehnologiju tek kad ona postaje sastavni deo svih nas i kad zanimanja u tim oblastima postaju sve traženija i plaćenija. Možda je u uzrastu 20-24 godina prisutnost polova izjednačenija, ali generacije koje su sada 30-35+...tu itekako dominiraju muškarci iz gore navedenih razloga i ta generacija najviše kvari statistiku. To su masom gikovi, koji su se vezali za tehnologiju iz ljubavi prema programiranju ili igranju igara. Devojke su te naše navike smatrale neatraktivnim, a posebno one nisu htele da se bave time. Sad se sve okreće i kreće kukanje o neravnopravnosti. Dok moja i nešto lađe generacije ne odu u penziju, ti pricenti neće biti previše promenjeni...možda samo malo ublaženi.
Sećam se na faxu da devojke moje generacije u velikoj većini ne da nisu znale da koriste word i excel (najsonovnije stvari), što je meni bio velki šok...nego su jedva znale nešto po windowsu da rade. Pa kako sad od takvih očekivati da budu IT stručanjci?

omile

pre 4 godine

I ja se slazem sa komentarima da zena u IT sektoru i generalno tehnickim smerovima ima manje je to jer ih jednostavno to ne interesuje. U moje vreme dok sam studirao ETF na prste jedne ruke si mogao da nabrojis devojke na RTI smeru (Racunarska Tehnika i Informatika) a interosavanje za taj smer je bilo ogromno. Sto rece neko, mnogo je vise zena lekara, stomatologa, oftamologa, farmaceuta, ... nego muskaraca! Cak i u medicini postoje smerovi gde ima vise zena nego i obrnuto, na primer pedijatrija, psihijatrija, psihologija, stomatologoja, ... Dok recimo na hirurgiji i ortopediji se tesko mogu naci specijalisti zenskog roda. Tako da mislim da nije diskrimanicija u pitanju vec licni afiniteti.

Dragan, Ontario

pre 4 godine

To je zato sto je postalo stigma biti u IT. Zene su osetljivije na etikete. U pet drzava u SAD nijedna devojka nije upisala napredni program matematike i programiranja. Nece da ih proglase za strebere. U jednoj firmi gde sam radio, smo godinama pokusavali da zaposlimo makar jednu zenu i nije nam uspelo. One sa kojim sam radio su ili iz Azije (uglavnom Kina) ili Istocne/Centralne Evrope. Na zapadu zene jednostavno ne idu na programiranje i matematiku. Firma gde trenutno radim ima partnersku firmu iz Kijeva i tamo su zene brojnije mada su uglavnom u testiranju a manje u razvoju. Od Amerikanaca, tri zene u razvoju od nas preko 40 (i jedna od njih je najbolji programer medju nama i najinteligentniji).
Tu nije u pitanju ravnopravnost, nego nedostatak interesa. IT je uglavnom dosadno sljakanje i beskonacni sati prekovremenog koji nisu placeni.

dejan

pre 4 godine

Insistiranje na rodnoj ravnopravnosti postoji tamo gde je rodna neravnopravnost posledica bilo kakve vrste diskriminacije, pre svega na odredjenim rukovodecim pozicijama i nekim politickim funkcijama. U zanimanjima koja su na ovaj ili onaj nacin atraktivna a rodna ravnopravnost nije zastupljena jer postoji znacajno manje interesovanje jednog pola za tu vrstu posla insistiranje na rodnoj ravnopravnosti pre nego na strucnim kvalifikacijama moze takodje da vodi u diskriminaciju onih koji su na ovaj ili onaj nacin strucniji a pripadaju zastupljenijem polu. Kada se u srednje skole u IT odeljenja i na tehnicke IT fakultete bude upisivao priblizan broj pripadnika oba pola i prica o rodnoj ravnopravnosti ce imati smisla.

Dada Dadina

pre 4 godine

Pa, istina je da zena programera trenutno nema bas puno, posebno starijih od 40, mi smo retke zverke. Nije to svakom primamljivo, kao sto nije ni matematika bila. Moje kolege su uglavnom mladji muskarci, a i oni cesto predju u menadzerske vode s godinama.

No nije IT samo programiranje. U kompaniji za koju radim je skoro 50% zena - one su sjajni menazderi, admini, analiticari... Na sta se odnosi ovaj tekst, na propgramere ili IT industriju uopste?

programator

pre 4 godine

Pa niko im ne brani da programiraju.

Znam devojke programerke, imaju istu platu kao i mi, tako da ravnopravnosti ima.

U manjem broju su jer zene generalno manje zanima tehnika.

Ivan NBG

pre 4 godine

Evo ja sam programer i tvrdim da je ovo profesija sa najvećim stepenom polne diskriminacije. Ako nam na intervju dođu muško i žensko istih kvaliteta uvek ćemo zaposliti žensko. Toliko muškarci dominiraju ovom industrijom da vapimo za ženama u kancelarijama. To ne znači da ne treba da zapošljavamo najsposobnije a još manje da nam se na glavu penju razni borci za jednakost koji traže privilegije za navodno ugrožene tamo gde ugrožavanje ne postoji.

Apk

pre 4 godine

Nema to veze sa rodnom ravnopravnošću, već sa interesovanjem. Mnogo više muškaraca se odlučuje da se bavi ovim zanimanjem. Poslednjih godina procenti se polako menjaju, ali idalje preko 3/4 novih studenata na IT smerovima su muškarci.
Zašto ovo zanimanje nije privlačno ženama je pitanje za sebe, i nema veze sa rodnom ravnopravnošću.

dule

pre 4 godine

Jel može neko da mi navede, kad već nismo ravnopravni, koja tačno prava ja uživam a da ne uživaju moje koleginice koje rade u IT industriji?

recimo

pre 4 godine

Ovo je jako problematicno jer brojevi zena u IT uporno opadaju. Pogotovo u US. Nazalost mnoge kompanije su boys clubs gde te okolni momci nikad nece gledati kao ravnopravnu cak iako si tri put bolja od njih.
I u nasem IT ima gomila firmi koje su leglo mizoginije i rasizma zato sto nasi momci misle da ce valjda na taj nacin da se priblize silikonskoj dolini. Jednom sam radila u IT industriji i nikad vise. Sad sam u marketingu gde su vecinom zene i super mi je.

konzervativac

pre 4 godine

Aman ljudi to nije stvar diskriminacije nego ljudske prirode.Muskarci su jednostavno kao grupa globalno bolji u matematici i vise se interesuju za prirodne nauke tako da mnogo cesce od devojaka postanu inzenjeri.Ja recimo nisam od tih,matematika mi ocajno ide,nemam dara za to nazalost,necu sad da kukam da sam diskriminisan sto nisam programer i ne zaradjujem 2000 evra mesecno.Isto tako zene su dominatnije u nekim drugim visokoplacenim oblastima kao sto je medicina npr.Sto neko ne pise o niskoj zastupljenosti muskaraca u medicini ili u prosveti recimo?Cela ova stvar oko diskriminacije zena je laz barem u mom bogatom iskustvu rada u privatnom sektoru.Nigde nisam video da zena za isti posao zaradjuje manje od muskaraca.Jedino sto jeste istina a sto feministkinje ni ne potenciraju je problem trudnickog bolovanja tj mnogi poslodavci ne zele trudnice ali to mora da se resi sa drzavom i jeste veliki problem.

n

pre 4 godine

Svasta. Zensko sam, radim kao programer, zavrsila ETF. Ali to je do mene, do mojih sposobnosti i interesovanja, inace sam i gejmer :)
Pravni fakultet ne bih nikad mogla da zavrsim zato sto sam 'glupa' za drustvene nauke i divim se ljudima koji se bave ekonomijom, pravima, i svemu slicnom. Isto se tako divim zenama koje umeju da se nasminkaju jer ja ne umem, a jos ako su sminkerke - skidam kapu! Uopste se ne salim. Divim se, one su umetnice. Ajmo sad silom da guramo zene u nesto sto ih ne zanima (kao mene ekonomija npr) ili muskarce u recimo - sminkanje i nadogradnju noktiju?! Pa kakve su to gluposti, valjda svako treba da se bavi onim za sta je sposoban i sto ga zanima. Potpuno je nebitno jel to programiranje ili medicina ili nesto trece.

trajce

pre 4 godine

I?
Kakve ovo veze ima sa rodnom ravnopravnošću? Ovo je samo pokazatelj da devojke ne biraju IT zanimanja u tolikoj meri kao muškarci jer im nisu primamljiva. Pa?
Hajde da ih na silu nateramo puškom da postanu programeri, pardon, programerke - kako bi se liberali osećali nadmoćno!
..ala vas rodna ravnopravnost! Upropastiste ceo svet time.

Bolsonaro

pre 4 godine

Kakve to veze ima?
Ko je radio preko interneta zna da druga strana/poslodavac/kolega nema pojma koje ste rase ili pola! Ceni se sta znate da radite i koliko dobro!

Bruder Jakob

pre 4 godine

Ovakve studije i analize su upravo indikator rodne neravnopravnosti, npr. da žene traže da u određenom procentu budu zastupljene na određenim položajima ili u pojedinoj profesiji, to nije ravnopravnost.
Zbog čega bi se moralo gledati da li su zaposleni muškarci ili žene, kad se objavi natječaj za neko radno mjesto konkretno za programera sigurno poslodavac ne traži a priori muškarca ili ženu nego kvalitetnog programera koji će mu raditi bez obzira na spol.
Npr. gotovo masovno se rade razni informatički kursevi i kursevi stranih jezika za žene, zbog čega to, ko im brani da upisuju redovne kurseve, živo me zanima reakcija da neko sad napravi kurs web dizajna ili njemačkog samo za muškarce, pa izbila bi revolucija, ali kad oglašavaju kurs njemačkog za žene to je onda ok.
Ako ćemo imati rodnu ravnopravnost onda se na ovakve stvari uopće ne bi trebalo gledati, koliko je gdje zaposleno muškaraca a koliko žena.

Prometheus

pre 4 godine

Pa dobro, nema rodne ravnopravnosti ni u medicini jer je samo mizeran procenat medicinski sestara muškog pola...i šta sad? Tako možemo isto da kažemo i da nema ravnopravnosti u rudarstva jer muškaraca ima mnogo više, nema ravnopravnosti ni u kozmetici jer žena ima mnogo više itd.


Pitanje koje se postavlja je kako doći do toga da imaš 50% žena u IT-u ako žene ne studiraju masovno za ovo usmerenje? Kao što se ni muškarci ne pripremaju masovno za poslove kozmeticara, medicinskih sestara, računovođa, HR menadžera...

bgd

pre 4 godine

Na svim tehničkim fakultetima kako kod nas (npr ETF) tako i na zapadu ima gomilu viceva na tu temu. Zašto je onda ovo čudno? Čak i na ETFu devojke beže od programiranja i više vole druge smerove... Neke stvari se ne mogu na silu.

onako usput

pre 4 godine

I sta sad? Na silu ugurati par miliona zena koje ne zele da se bave tim poslom ili napraviti strucnu analizu zasto je to tako?! Posto je ista stvar kada je u pitanju citav sklop tehnickih zanimanja, imam svoje misljenje. Zene jednostavno nisu sigurne na tom terenu, kao sto ja nebi bio recimo u tekstilnom inzenjerstvu ili manikiru/pedikiru. Takodje, narocito IT industrija iziskuje cjelozivotno ucenje, te cjelodnevni rad, nosenje posla kuci i slicno, a to zene pored svojih obaveza u i oko kuce, porodice, jednostavno ne mogu.

Komentator

pre 4 godine

Statistika laze. Broj je daleko nizi (radim u Nemackoj). Proces razoja softwera ne ukljucuje samo programere koji su centralna uloga. Vrlo cesto je udeo programera maksimalno 60 posto na velikim projektima. U preostalim ulogama ima vise zena, jer su to uglavnom manje tehnicke uloge. Uz to skoro svaki tim ima Team Assistanta koji je po pravilu lose placena devojka za sve.

mudri ananas

pre 4 godine

Kakve veze ima polna podela, smarate više. Idemooooo, sad će odmah kampanja za polnu IT ravnopravnost.
Pa jel ženama neko brani da sede ispred kompjutera i da rade...? Tu bar nema nikakve interakcije sa drugom stranom, kompjuter baš i ne razlikuje ko lupa po tastaturi, muško ili žensko... Ili su opet (i za ovo) muškarci krivi? Mislim da treba ozbiljno da se razmotri i postojanje "muškog i ženskog džeka" u elektronici...

trajce

pre 4 godine

I?
Kakve ovo veze ima sa rodnom ravnopravnošću? Ovo je samo pokazatelj da devojke ne biraju IT zanimanja u tolikoj meri kao muškarci jer im nisu primamljiva. Pa?
Hajde da ih na silu nateramo puškom da postanu programeri, pardon, programerke - kako bi se liberali osećali nadmoćno!
..ala vas rodna ravnopravnost! Upropastiste ceo svet time.

programator

pre 4 godine

Pa niko im ne brani da programiraju.

Znam devojke programerke, imaju istu platu kao i mi, tako da ravnopravnosti ima.

U manjem broju su jer zene generalno manje zanima tehnika.

Bolsonaro

pre 4 godine

Kakve to veze ima?
Ko je radio preko interneta zna da druga strana/poslodavac/kolega nema pojma koje ste rase ili pola! Ceni se sta znate da radite i koliko dobro!

mudri ananas

pre 4 godine

Kakve veze ima polna podela, smarate više. Idemooooo, sad će odmah kampanja za polnu IT ravnopravnost.
Pa jel ženama neko brani da sede ispred kompjutera i da rade...? Tu bar nema nikakve interakcije sa drugom stranom, kompjuter baš i ne razlikuje ko lupa po tastaturi, muško ili žensko... Ili su opet (i za ovo) muškarci krivi? Mislim da treba ozbiljno da se razmotri i postojanje "muškog i ženskog džeka" u elektronici...

bgd

pre 4 godine

Na svim tehničkim fakultetima kako kod nas (npr ETF) tako i na zapadu ima gomilu viceva na tu temu. Zašto je onda ovo čudno? Čak i na ETFu devojke beže od programiranja i više vole druge smerove... Neke stvari se ne mogu na silu.

Prometheus

pre 4 godine

Pa dobro, nema rodne ravnopravnosti ni u medicini jer je samo mizeran procenat medicinski sestara muškog pola...i šta sad? Tako možemo isto da kažemo i da nema ravnopravnosti u rudarstva jer muškaraca ima mnogo više, nema ravnopravnosti ni u kozmetici jer žena ima mnogo više itd.


Pitanje koje se postavlja je kako doći do toga da imaš 50% žena u IT-u ako žene ne studiraju masovno za ovo usmerenje? Kao što se ni muškarci ne pripremaju masovno za poslove kozmeticara, medicinskih sestara, računovođa, HR menadžera...

Ivan NBG

pre 4 godine

Evo ja sam programer i tvrdim da je ovo profesija sa najvećim stepenom polne diskriminacije. Ako nam na intervju dođu muško i žensko istih kvaliteta uvek ćemo zaposliti žensko. Toliko muškarci dominiraju ovom industrijom da vapimo za ženama u kancelarijama. To ne znači da ne treba da zapošljavamo najsposobnije a još manje da nam se na glavu penju razni borci za jednakost koji traže privilegije za navodno ugrožene tamo gde ugrožavanje ne postoji.

dule

pre 4 godine

Jel može neko da mi navede, kad već nismo ravnopravni, koja tačno prava ja uživam a da ne uživaju moje koleginice koje rade u IT industriji?

konzervativac

pre 4 godine

Aman ljudi to nije stvar diskriminacije nego ljudske prirode.Muskarci su jednostavno kao grupa globalno bolji u matematici i vise se interesuju za prirodne nauke tako da mnogo cesce od devojaka postanu inzenjeri.Ja recimo nisam od tih,matematika mi ocajno ide,nemam dara za to nazalost,necu sad da kukam da sam diskriminisan sto nisam programer i ne zaradjujem 2000 evra mesecno.Isto tako zene su dominatnije u nekim drugim visokoplacenim oblastima kao sto je medicina npr.Sto neko ne pise o niskoj zastupljenosti muskaraca u medicini ili u prosveti recimo?Cela ova stvar oko diskriminacije zena je laz barem u mom bogatom iskustvu rada u privatnom sektoru.Nigde nisam video da zena za isti posao zaradjuje manje od muskaraca.Jedino sto jeste istina a sto feministkinje ni ne potenciraju je problem trudnickog bolovanja tj mnogi poslodavci ne zele trudnice ali to mora da se resi sa drzavom i jeste veliki problem.

n

pre 4 godine

Svasta. Zensko sam, radim kao programer, zavrsila ETF. Ali to je do mene, do mojih sposobnosti i interesovanja, inace sam i gejmer :)
Pravni fakultet ne bih nikad mogla da zavrsim zato sto sam 'glupa' za drustvene nauke i divim se ljudima koji se bave ekonomijom, pravima, i svemu slicnom. Isto se tako divim zenama koje umeju da se nasminkaju jer ja ne umem, a jos ako su sminkerke - skidam kapu! Uopste se ne salim. Divim se, one su umetnice. Ajmo sad silom da guramo zene u nesto sto ih ne zanima (kao mene ekonomija npr) ili muskarce u recimo - sminkanje i nadogradnju noktiju?! Pa kakve su to gluposti, valjda svako treba da se bavi onim za sta je sposoban i sto ga zanima. Potpuno je nebitno jel to programiranje ili medicina ili nesto trece.

omile

pre 4 godine

I ja se slazem sa komentarima da zena u IT sektoru i generalno tehnickim smerovima ima manje je to jer ih jednostavno to ne interesuje. U moje vreme dok sam studirao ETF na prste jedne ruke si mogao da nabrojis devojke na RTI smeru (Racunarska Tehnika i Informatika) a interosavanje za taj smer je bilo ogromno. Sto rece neko, mnogo je vise zena lekara, stomatologa, oftamologa, farmaceuta, ... nego muskaraca! Cak i u medicini postoje smerovi gde ima vise zena nego i obrnuto, na primer pedijatrija, psihijatrija, psihologija, stomatologoja, ... Dok recimo na hirurgiji i ortopediji se tesko mogu naci specijalisti zenskog roda. Tako da mislim da nije diskrimanicija u pitanju vec licni afiniteti.

Bruder Jakob

pre 4 godine

Ovakve studije i analize su upravo indikator rodne neravnopravnosti, npr. da žene traže da u određenom procentu budu zastupljene na određenim položajima ili u pojedinoj profesiji, to nije ravnopravnost.
Zbog čega bi se moralo gledati da li su zaposleni muškarci ili žene, kad se objavi natječaj za neko radno mjesto konkretno za programera sigurno poslodavac ne traži a priori muškarca ili ženu nego kvalitetnog programera koji će mu raditi bez obzira na spol.
Npr. gotovo masovno se rade razni informatički kursevi i kursevi stranih jezika za žene, zbog čega to, ko im brani da upisuju redovne kurseve, živo me zanima reakcija da neko sad napravi kurs web dizajna ili njemačkog samo za muškarce, pa izbila bi revolucija, ali kad oglašavaju kurs njemačkog za žene to je onda ok.
Ako ćemo imati rodnu ravnopravnost onda se na ovakve stvari uopće ne bi trebalo gledati, koliko je gdje zaposleno muškaraca a koliko žena.

onako usput

pre 4 godine

I sta sad? Na silu ugurati par miliona zena koje ne zele da se bave tim poslom ili napraviti strucnu analizu zasto je to tako?! Posto je ista stvar kada je u pitanju citav sklop tehnickih zanimanja, imam svoje misljenje. Zene jednostavno nisu sigurne na tom terenu, kao sto ja nebi bio recimo u tekstilnom inzenjerstvu ili manikiru/pedikiru. Takodje, narocito IT industrija iziskuje cjelozivotno ucenje, te cjelodnevni rad, nosenje posla kuci i slicno, a to zene pored svojih obaveza u i oko kuce, porodice, jednostavno ne mogu.

brm

pre 4 godine

Imam 35 godina. Sećam se kad sam bio klinac, kad je aktuelan bio Spectrum i Commodore, posle su krenili PC286 i tako dalje. Računari uopšte nisu znimali devojčice. Velika je retkost bila da neku devojku/devojčicu zanima bilo šta što ima veze sa tehnologijom. Prirodno je onda bilo da prvi programeri i ljudi koji su u IT oblasti u velikoj većini budu muškarci, jer smo svi bili od malena vezani za tehnlogiju za razliku od devojaka. Devojke nešto više počinju da se interesuju za tehnologiju tek kad ona postaje sastavni deo svih nas i kad zanimanja u tim oblastima postaju sve traženija i plaćenija. Možda je u uzrastu 20-24 godina prisutnost polova izjednačenija, ali generacije koje su sada 30-35+...tu itekako dominiraju muškarci iz gore navedenih razloga i ta generacija najviše kvari statistiku. To su masom gikovi, koji su se vezali za tehnologiju iz ljubavi prema programiranju ili igranju igara. Devojke su te naše navike smatrale neatraktivnim, a posebno one nisu htele da se bave time. Sad se sve okreće i kreće kukanje o neravnopravnosti. Dok moja i nešto lađe generacije ne odu u penziju, ti pricenti neće biti previše promenjeni...možda samo malo ublaženi.
Sećam se na faxu da devojke moje generacije u velikoj većini ne da nisu znale da koriste word i excel (najsonovnije stvari), što je meni bio velki šok...nego su jedva znale nešto po windowsu da rade. Pa kako sad od takvih očekivati da budu IT stručanjci?

Dragan, Ontario

pre 4 godine

To je zato sto je postalo stigma biti u IT. Zene su osetljivije na etikete. U pet drzava u SAD nijedna devojka nije upisala napredni program matematike i programiranja. Nece da ih proglase za strebere. U jednoj firmi gde sam radio, smo godinama pokusavali da zaposlimo makar jednu zenu i nije nam uspelo. One sa kojim sam radio su ili iz Azije (uglavnom Kina) ili Istocne/Centralne Evrope. Na zapadu zene jednostavno ne idu na programiranje i matematiku. Firma gde trenutno radim ima partnersku firmu iz Kijeva i tamo su zene brojnije mada su uglavnom u testiranju a manje u razvoju. Od Amerikanaca, tri zene u razvoju od nas preko 40 (i jedna od njih je najbolji programer medju nama i najinteligentniji).
Tu nije u pitanju ravnopravnost, nego nedostatak interesa. IT je uglavnom dosadno sljakanje i beskonacni sati prekovremenog koji nisu placeni.

n

pre 4 godine

I da dodam - nikada me niko od muskaraca nije diskriminisao, niti nesto ruzno rekao jer sam programer. Cak naprotiv - bilo im je drago. Nikada mi niko nije rekao nista ruzno, da 'to nije za zene' ili pokusao da me na bilo koji nacin ponizi. Imala sam podrsku kolega od starta i mislim da je ovo sjajna struka za zene jer su zaista postovane, kao i muskarci uostalom. Plate su jednake, nema razlike. Programeri su generalno, sjajni ljudi :))

Komentator

pre 4 godine

Statistika laze. Broj je daleko nizi (radim u Nemackoj). Proces razoja softwera ne ukljucuje samo programere koji su centralna uloga. Vrlo cesto je udeo programera maksimalno 60 posto na velikim projektima. U preostalim ulogama ima vise zena, jer su to uglavnom manje tehnicke uloge. Uz to skoro svaki tim ima Team Assistanta koji je po pravilu lose placena devojka za sve.

Apk

pre 4 godine

Nema to veze sa rodnom ravnopravnošću, već sa interesovanjem. Mnogo više muškaraca se odlučuje da se bavi ovim zanimanjem. Poslednjih godina procenti se polako menjaju, ali idalje preko 3/4 novih studenata na IT smerovima su muškarci.
Zašto ovo zanimanje nije privlačno ženama je pitanje za sebe, i nema veze sa rodnom ravnopravnošću.

Pavle

pre 4 godine

Tekst govori o ženama u ICT industriji, a naslov apostrofira programere. Čisto za informaciju novinarima, postoji čitav niz poslova u ICT industriji koji nemaju veze sa programiranjem.
Inače kao neko ko zapošljava ICT kadar mogu da kažem da i pored pokušaja "pozitivne diskriminacije", jednostavno za neke pozicije ima jako malo ili uopšte nema kandidatkinja.

IT guy

pre 4 godine

Ja sam decko u IT-ju.
Supruga isto (isla u Matematicku).
Osecam kao da neki muskarci se osecaju napadnuto clankom. Nema potrebe za tim osecajem. Nama ne treba manje muskaraca u IT-ju nego vise zena. Pola polulacije ne nalazi ili ne trazi mesto u struci buducnosti je problem za sve. I sto vise imamo boljih bice jos vise posla a ne obrnuto. Usadjujte veru u svoje sposobnosti vasim cerkama i sve je ok. Napred curice. A i ovi hakeri sa bubuljicama da kad tad odrastu...

dejan

pre 4 godine

Insistiranje na rodnoj ravnopravnosti postoji tamo gde je rodna neravnopravnost posledica bilo kakve vrste diskriminacije, pre svega na odredjenim rukovodecim pozicijama i nekim politickim funkcijama. U zanimanjima koja su na ovaj ili onaj nacin atraktivna a rodna ravnopravnost nije zastupljena jer postoji znacajno manje interesovanje jednog pola za tu vrstu posla insistiranje na rodnoj ravnopravnosti pre nego na strucnim kvalifikacijama moze takodje da vodi u diskriminaciju onih koji su na ovaj ili onaj nacin strucniji a pripadaju zastupljenijem polu. Kada se u srednje skole u IT odeljenja i na tehnicke IT fakultete bude upisivao priblizan broj pripadnika oba pola i prica o rodnoj ravnopravnosti ce imati smisla.

Dada Dadina

pre 4 godine

Pa, istina je da zena programera trenutno nema bas puno, posebno starijih od 40, mi smo retke zverke. Nije to svakom primamljivo, kao sto nije ni matematika bila. Moje kolege su uglavnom mladji muskarci, a i oni cesto predju u menadzerske vode s godinama.

No nije IT samo programiranje. U kompaniji za koju radim je skoro 50% zena - one su sjajni menazderi, admini, analiticari... Na sta se odnosi ovaj tekst, na propgramere ili IT industriju uopste?

Pavle

pre 4 godine

Takodje, narocito IT industrija iziskuje cjelozivotno ucenje, te cjelodnevni rad, nosenje posla kuci i slicno, a to zene pored svojih obaveza u i oko kuce, porodice, jednostavno ne mogu.
(onako usput, 13. maj 2019 17:24)
Nama neprimetno, a ovakav komentar pršti od diskriminacije. Zašto bi žena imala bilo kakvih obaveza oko kuće više od muškarca? Muškarac ne zna da pere? Ne zna da pegla? Čisti? Presvlači bebe? Nauči pa kuva? Ili neće!!

boris

pre 4 godine

Kad je bilo teško onda su žene mogle, sad kad je fensi onda je to kao muški posao.

Da se podsetimo:
- Prvi progamer - Ada Lovelace (da se ne objašnjavamo, u prioncipu je tako)
- Apolo program, sletanje na mesec - Margaret Hamilton
...
Tako da devojke, ne dajte se zaplašiti muškim pričama, vole da se prave važni sa svojim (mahom zanatskim) veštinama. Ali one prave stvari su vama možda i bliže i lakše.

Samo napred!

Metropola

pre 4 godine

Zene su jednako efikasne u ovoj bransi ali drugi problem tu postoji! Kako je danas svima vazno da koriste najnovije “alate” a i struka je takva, dinamicna i promenjiva, sve se brzo menja i zenama je mnogo teze da prate taj ritam jer one vuku porodicu. Takodje one su te koje su godinama vezane za decu u najranijem periodu. Mnogo im je teze nego nama muskarcima i to se odrazava na pomenute procente!

Kiza iz Pariza

pre 4 godine

Jedino sto jeste istina a sto feministkinje ni ne potenciraju je problem trudnickog bolovanja tj mnogi poslodavci ne zele trudnice ali to mora da se resi sa drzavom i jeste veliki problem.
(konzervativac, 13. maj 2019 17:10)


Tebi je jasno da kada ne bi bilo trudničkog bolovanja, ne bi bilo ni radnika za te iste poslodavce, jel da? Da su deca jedini zalog za budućnost i način da i taj poslodavac, i ta država i to društvo mogu da nastave da funkcionišu. Kakav crni problem, trudnice su neophodne!

flo

pre 4 godine

Pa nije resenje reci: “ko brani zenama da se bave programiranjem”. Treba osnazivati zene jer nije tu samo nedostatak interesovanja u pitanju. Isto tako treba osnazivati i muskarce da se bave “zenskim” zanimanjima ako je to ono sto zele. Danas ima mnogo vise devojaka na ETF-u nego pre 10ak godina i cini mi se da polako nestaje ta podela i mislim da ce se u buducnosti izjednaciti broj muskaraca i zena u mnogim oblastima, ne moze to na silu i odjednom.

recimo

pre 4 godine

Ovo je jako problematicno jer brojevi zena u IT uporno opadaju. Pogotovo u US. Nazalost mnoge kompanije su boys clubs gde te okolni momci nikad nece gledati kao ravnopravnu cak iako si tri put bolja od njih.
I u nasem IT ima gomila firmi koje su leglo mizoginije i rasizma zato sto nasi momci misle da ce valjda na taj nacin da se priblize silikonskoj dolini. Jednom sam radila u IT industriji i nikad vise. Sad sam u marketingu gde su vecinom zene i super mi je.

NeshKO?

pre 4 godine

Kod vulkanizera nema rodne ravnopravnosti. 99,9% vulkanizera su muškarci. Ohrabriti žene da budu vulkanizerke. Pa ljudi, jednostavno postoje zanimanja koje više “leže” muškarcima, a postoje i ona koja više “leže” ženama.

balkanoid

pre 4 godine

Rodna ravnopravnost je jedna stvar, a procentualna zastupljenost druga.

Npr. kao kada bih ja rekao da medju vaspitacima nema rodne ravnopravnosti, jer su 90 posto vaspitacica zene. Naravno da ne bih bio u pravu, jer tu muskarci imaju jednako pravo na rad i jednaku platu kao i zene.

Drugo, da bi se utvrdilo da li stvarno ima rodne neravnopravnosti treba videti koji procenat zena i muskaraca prodje IT intervju. Npr, firma prima 100 programera, na konkurs se prijavi 180 muskaraca i 11 zena, od toga firma primi 90 muskaraca i 10 zena. U tom slucaju je prolaznost za muskarce skoro duplo manja.

Na zalost ima manje zena u IT, ali taj trend se menja, na srecu.

dragaN

pre 4 godine

Takodje, narocito IT industrija iziskuje cjelozivotno ucenje, te cjelodnevni rad, nosenje posla kuci i slicno, a to zene pored svojih obaveza u i oko kuce, porodice, jednostavno ne mogu.
(onako usput, 13. maj 2019 17:24)
Nama neprimetno, a ovakav komentar pršti od diskriminacije. Zašto bi žena imala bilo kakvih obaveza oko kuće više od muškarca? Muškarac ne zna da pere? Ne zna da pegla? Čisti? Presvlači bebe? Nauči pa kuva? Ili neće!!
(Pavle, 13. maj 2019 23:16)

Njegov komentar prsti od rodne diskriminacije, a tvoj od papucarstva.

Bata Sale

pre 4 godine

Kao neko iz IT struke odmah da vam kazem. Barem kod nas u Srbiji ima dosta zena, ali procentualno mnogo manje od muskaraca. Ne zato sto su zene diskriminisane i niko nece da ih zaposljava, vec zato sto i inace procentualno mnogo manje zena se odlucuje za tu struku. Barem u moje vreme kada sam studirao pre 20 godina. Dok sam studirao, kod mene na smeru je bilo od nas 90 samo 2 devojke. Mi smo bili entuzijaste, a devojke programeri neka vrsta retkosti i atrakcije. Jednostavno u to vreme devojke nisu bile skoro uopste zainteresovane za informacione tehnologije.

Danas se situacija menja, sve vise devojaka se odlucuje za IT, od svih koleginica koje rade sa mnom velika vecina su mladje od 30 godina i na nizim su pozicijama, na pocetnickim nivoima. Sto znaci da ih je vecina dosla sa fakulteta u struku u poslednjih 3-4 godine. Mozemo zahvaliti napretku tehnologije, internetu i cinjenici da danas svako u dzepu ima mali racunar. Sto je devojkama priblizilo IT.

Tako da naslov i stav "diskriminacija prema zenama" nema veze sa realnoscu i zdravom pamecu. To je otprilike ista logika kao kada biste tvrdili "u vrticima su vecina vaspitaca zene, postoji diskriminacija prema muskarcima". Jednostavno interesovanja i zelja da se neko bavi tom strukom. Opet podvlacim, menja se situacija u poslednjih 5 godina, ali ne treba na silu zaposljavati zene i gurati ih u IT po svaku cenu. Prirodno ce se izjednaciti broj kako vreme prolazi i devojke se budu sve vise odlucivale za ovu struku.

ime

pre 4 godine

@boris

Ada? Žozef Mari Žakar je živeo malo pre. Stp se tice osnazivanja, zasto ne osnazivati muskarce da se bave pedikirom i manikirom? Medicinom? Prosvetom? To sto su tu vecina zene nije problem, a ovo je problem? Neka mi neko objasni zasto jedno jeste a drugo nije? I zasto to nije driskriminacija o kojoj trubite na sva zvona? Licno najbolji ucitelji i profesori koje sam imao su bili muskarci, sto dosta govori s obzirom da su vecina bile zene.

Zoki

pre 4 godine

Levicari traze diskriminaciju gde je nema. U visoko egalitarijanskom drustvu (Svedska recimo) gde nema ni finansijskog pritiska muskarci birajj tradicionalno muske poslove a zene BIRAJU tradicionalno zenske poslove VISE nego u drustvima koje su manje egalitarne i imaju veci finansijski pritisak.
Sto znaci, kada ostavis muskarca i zenu na miru - imamo razlicita INTERESOVANJA.
Neke razlike u broju zaposlenih dakle nemaju nikakve veze sa diskriminacijom negi sa razlikom izmedju muskaraca i zena a levicari non stop guraju pricu i svadjaju ljude gde svadje nema u sustini.
Ima i mnogo manje zena tesara. Zasto se niko ne javlja u vezi te "diskriminacaije"? Hm., verovatno manje zena BIRA da budu tesari....

Super tema

pre 4 godine

Radim u jednoj stranoj kompaniji, mi imamo puno zena, sigueno 30% zaposlenih su zene. Strancima je to vrlo cudno, recimo kad sam se udala jedan kolega me je pitao da li sada planiram da prestanem da radim i posvetim se porodici. Moje misljenje je da zene i muskarci imaju razlicite plate samo zbog stava sa kojim dodju na pregovore, muskarcu kad das povisicu on ce traziti jos a zena ce u vecini slucajeva biti zadovoljna. Takodje, mislim da se od zena malo vise znanja ocekuje i to nesvesno i da je muskarcu mnogo lakse da se proda kao vrhunski strucnjak, to narocito dolazi do izrazaja kod odgovornijih pozicija. Moze dosta da se napise o ovoj temi ali moj licni utisak je da se situacija dosta popravlja, da nam dolaze mlade zene koie ce sigueno biti jednog dana i software architect ili vodje timova.

vladimir

pre 4 godine

NIje tacna vasa vest! Radim u IT sektoru 20 godina. Nazalost uvek za strane firme jer nas IT sektor ne postoji. Radimo uporedo i sa zenama, ali odnos je 75/25 u korist muskaraca. Zene su prisutne ali manje zainteresovane u usavrsavanju i inicijativama. Cim devojka postane majka i zena, interes se smanjuje za posao. Mislim da je koren ove pretpostavke vase evolutivnog karaktera. Drugim recima, na zenama je vece breme odgajanja dece i stuba porodice. Nema nikakve veze sa rodnom ravnoporavnoscu. Zene same u nekom momentu izaberu sta im je prioritet.

Nikola Radovanovic

pre 4 godine

Misljenja sam da ovakve tekstove treba primati sa velikom dozom rezerve - jer su tipa 'ajde da dignemo prasinu kao da nesto radimo'. Dugo sam u IT, u grupikoju sam radio, trecina su bile zene. Realno, sto se tice posla i atmosfere - to su bile najbolje godine koje sam proveo na poslu. Nije bilo nikakve diskriminacije, pazili smo ih kao malo vode na dlanu. Generalno, manje zena upisuje, procenat dok sam ja studirao (sredina 90ih) je bio mizeran. Danas bih rekao da se to menja - i to je dobro. Veci problem ICT su klimaci glavama (nevezano za pol)
(tzv. afirmativci) i oni bolesni od svake vrste 'politicke korektnosti' - ti su po pravilu najgori primerci...

to je sve

pre 4 godine

Dosta licemrja. Ne vole to i slabo im idu te nauke. Uprkos levičarskoj doktrini postoje biološke razlike izmedju muškog i ženskog mozga.

Djura

pre 4 godine

Ja sam zaposlen u IT-ju vise od 20 godina.
Tacno je da nema puno dama ali ne zbog diskriminacije.
Jednostavno one su vecinom zaiteresovane za neka druga zanimanja.
Nas HR pokusava da "namami" sto vise zena ali rezultati su mrsavi.
Nasilni socijalni inzinjering nece doneti nikave rezultate po pitanju zaposlenosti
zena u IT-ju ili muskaraca u nezi obolelih.
Pogledajte skandinavske zemlje tamo gde je insistiranje na ravnopravnosti najvece
i razlike su najvece.
Znam da zvuci cudo i nelogicno ali podaci su takvi i tu nema varanja.
Ako se ostavi sloboda izbora u izboru zanimanja distibucija nece biti ni priblizno
jednaka u svim zanimanjima izmedju razlicitih polova.
Jednostavnu u proseku zene gravitiraju ka drugacijim zanimanjima od muskaraca
zato sto su im interesovanja u proseku drugacija od muskaraca.
Muskarci su u proseku vise zaiteresovali za strvari(masine, racunari, alati..)
dok su zene u proseku vise okrenute ka ljudima (HR, medicina..).
15%-20% zena u IT-ju je po meni odlican rezulatat jer je tolko i interesovanje samih zena.

Mary

pre 4 godine

"Žene to manje interesuje" - ženama se u prilično velikoj meri od detinjstva govori da to ne treba da ih interesuje. "Šta će ti to, to je za dečake/devojčice" je prilično čest tekst koji sva deca čuju od najranijeg detinjstva. Ja slušala pola života - srećom ne od svojih roditelja, te sam se bavila onim što me zanimalo, a od IT-a zarađujem. Nije sve stvar afiniteta, veliki deo je odgoj, podrška... Današnja deca će za 20 godina da biraju profesiju, te svaki put kad čuju "ma nije to za...", to može da bude jedna manje programerka ili inženjerka jedan manje kuvar ili medicinski tehničar...

mIRC i ICQ Era

pre 4 godine

Realna i proporcionalna brojka. Pre 15-20 godina je bilo jos gore a tek ce generacije koje dolaze malo da izjednace taj broj, Stvar je jednostavna. Kada su danasnje zene u IT-u odrastale (ako izuzmemo ove sto sad imaju 18-20, mada i one) kompjuteri, igrice i internet ih nije nesto interesovao (neohodna stavka da udjes u posao i da budes uspesan je da volis kompjutere... a to pocinje od malih nogu, uz igrice). I onda je mnogo lakse, ti kao klinac od 12-13 godina vec znas dosta toga, da reinstaliras sistem, umrezis par kompova (lan zurke, turniri), trablshutujesh softver, koristis raznorazne alatke, napravis sajt, mozda cak i da kodiras nesto. I onda kad odlucis da se obrazujes, srednja skola recimo, ti manje vise vec sve znas... i vise od toga (vecina starijih IT-evaca pogotovo u srbiji je samouka) ili imas jako ozbiljne osnove. Sad kad vratim malo film, u moje doba "normalne" tj mainstream nastrojene devojke su "kompjuterase" posmatrale kao nerdove, geekove itd. Pre su trazile od roditelja 2 nedelje na kopu u sezoni nego komp da im se uzme. Jednostavno ih nije interesovalo... No, SJW i feministicki nastrojene persone nemaju sta da se brinu, danas su klinci svi polova izlozeni tehnologiji i pre nego sto prohodaju/progovore (uvaljuju se tableti deci da se smire) i gotovo sva domacinstva imaju komp/laptop i broadband internet. Tako da ce za 15-20 godina (i pre) broj zena u IT-u biti veci. Mada generalno devojke (zene) ne interesuju kompjuteri koliko muskarce.

ovca

pre 4 godine

U opšte nije poenta da li ima više žena u it-ju. Moglo bi se reći da devojke to manje interesuje pri izboru zanimanja. Pitanje je zašto je tako? Da li su žene po prirodi okrenute društvenim naukama ili su od rođenja usmeravane tako?
Reče žena programer, koju roditelji nisu forsirali da obuče roze.

Neko iz mase

pre 4 godine

Kako su se žene našle uređene u komentarima... Da je kojim slučajem tekst bio o tome koliko muškarci a koliko žene imaju obaveza kod kuće, žene bi ponosno navele kako one obavljaju 90% obaveza...
U IT industriji žene su dobrodošle. Ja poznajem nekoliko žena koje su vrhunski IT stručnjaci: programeri, sistem administratori, Web developeri. Ja nigde nisam video tablu "Zabranjeno za žene", a posao u IT industriji žene dobijaju podjednako kako i muškarci, s tim da su žene više zastupljene u komercijali, dok muškarci više rade sa kodom...
Ne vidim tu ništa čudno, nema polne neravnopravnosti.
Kada se pogleda realno, razlika je tolika isključivo jer žene jednostavno ne privlači takav posao, kratko i jasno. Koliko muškaraca radi u apoteci kao farmaceut? Koliko muškaraca radi u knjigovodstvu? Koliko muškaraca su medicinske sestre? Ima mnogo poslova gde žena ima mnogo više pa se niko ne žali.

achitwn

pre 4 godine

rudarski posao.. samo ko mora... :D
(programer, 13. maj 2019 17:37)
Pa ne bas. Sturaju oni kiji vole to. Plus ako umes da gradia karijeru poslije 4-5g vise ne programiras..ako neces. Ali gde da propustis zabavu, programiranje nikad nije bilo lakse sa tools i automatiAcijom kao danas.

Aleksa

pre 4 godine

говорити о родној равноправности је дискриминација. Не постоје жене и мушкарци запослени. Постоје запослени. Дакле ако мерите колико има жена а колико мушкараца, вршите полну дискриминацију запослених.

CATAPA

pre 4 godine

Nije problem u rodnoj (ne)ravnopravnosti, nego što su posle uglavnom žene korisnici tih novih aplikacija, a programer mora da predvidi njihove reakcije, način razmišljanja, da utvrdi nekakvu pravilnost, sistem u tome.

Ni jedan jedini muškarac od postojanja ljudske vrste u tome nije uspeo, pa se vlasnici IT kompanija nadaju da bi žene uspele bolje da razumeju žene. ali i to je nemoguće jer žene koje su orijentisane na "tehničku logiku" još manje razumeju one druge koje se oslanjaju na takozvanu intuiciju.

Pokušajte sami da ženama objasnite šta je intuicija. Ili one vama. Intuicija nije čak ni random funkcija jer uopšte i nije funkcija. Pre svega, intuicija je po pravilu individualna, pa iako je i inače nepredvidljiva, još je manje predvidljiva zbog tog individualnog karaktera.

recimo

pre 4 godine

Ovo je jako problematicno jer brojevi zena u IT uporno opadaju. Pogotovo u US. Nazalost mnoge kompanije su boys clubs gde te okolni momci nikad nece gledati kao ravnopravnu cak iako si tri put bolja od njih.
I u nasem IT ima gomila firmi koje su leglo mizoginije i rasizma zato sto nasi momci misle da ce valjda na taj nacin da se priblize silikonskoj dolini. Jednom sam radila u IT industriji i nikad vise. Sad sam u marketingu gde su vecinom zene i super mi je.

boris

pre 4 godine

Kad je bilo teško onda su žene mogle, sad kad je fensi onda je to kao muški posao.

Da se podsetimo:
- Prvi progamer - Ada Lovelace (da se ne objašnjavamo, u prioncipu je tako)
- Apolo program, sletanje na mesec - Margaret Hamilton
...
Tako da devojke, ne dajte se zaplašiti muškim pričama, vole da se prave važni sa svojim (mahom zanatskim) veštinama. Ali one prave stvari su vama možda i bliže i lakše.

Samo napred!

flo

pre 4 godine

Pa nije resenje reci: “ko brani zenama da se bave programiranjem”. Treba osnazivati zene jer nije tu samo nedostatak interesovanja u pitanju. Isto tako treba osnazivati i muskarce da se bave “zenskim” zanimanjima ako je to ono sto zele. Danas ima mnogo vise devojaka na ETF-u nego pre 10ak godina i cini mi se da polako nestaje ta podela i mislim da ce se u buducnosti izjednaciti broj muskaraca i zena u mnogim oblastima, ne moze to na silu i odjednom.

Pavle

pre 4 godine

Takodje, narocito IT industrija iziskuje cjelozivotno ucenje, te cjelodnevni rad, nosenje posla kuci i slicno, a to zene pored svojih obaveza u i oko kuce, porodice, jednostavno ne mogu.
(onako usput, 13. maj 2019 17:24)
Nama neprimetno, a ovakav komentar pršti od diskriminacije. Zašto bi žena imala bilo kakvih obaveza oko kuće više od muškarca? Muškarac ne zna da pere? Ne zna da pegla? Čisti? Presvlači bebe? Nauči pa kuva? Ili neće!!

Metropola

pre 4 godine

Zene su jednako efikasne u ovoj bransi ali drugi problem tu postoji! Kako je danas svima vazno da koriste najnovije “alate” a i struka je takva, dinamicna i promenjiva, sve se brzo menja i zenama je mnogo teze da prate taj ritam jer one vuku porodicu. Takodje one su te koje su godinama vezane za decu u najranijem periodu. Mnogo im je teze nego nama muskarcima i to se odrazava na pomenute procente!

IT guy

pre 4 godine

Ja sam decko u IT-ju.
Supruga isto (isla u Matematicku).
Osecam kao da neki muskarci se osecaju napadnuto clankom. Nema potrebe za tim osecajem. Nama ne treba manje muskaraca u IT-ju nego vise zena. Pola polulacije ne nalazi ili ne trazi mesto u struci buducnosti je problem za sve. I sto vise imamo boljih bice jos vise posla a ne obrnuto. Usadjujte veru u svoje sposobnosti vasim cerkama i sve je ok. Napred curice. A i ovi hakeri sa bubuljicama da kad tad odrastu...

konzervativac

pre 4 godine

Aman ljudi to nije stvar diskriminacije nego ljudske prirode.Muskarci su jednostavno kao grupa globalno bolji u matematici i vise se interesuju za prirodne nauke tako da mnogo cesce od devojaka postanu inzenjeri.Ja recimo nisam od tih,matematika mi ocajno ide,nemam dara za to nazalost,necu sad da kukam da sam diskriminisan sto nisam programer i ne zaradjujem 2000 evra mesecno.Isto tako zene su dominatnije u nekim drugim visokoplacenim oblastima kao sto je medicina npr.Sto neko ne pise o niskoj zastupljenosti muskaraca u medicini ili u prosveti recimo?Cela ova stvar oko diskriminacije zena je laz barem u mom bogatom iskustvu rada u privatnom sektoru.Nigde nisam video da zena za isti posao zaradjuje manje od muskaraca.Jedino sto jeste istina a sto feministkinje ni ne potenciraju je problem trudnickog bolovanja tj mnogi poslodavci ne zele trudnice ali to mora da se resi sa drzavom i jeste veliki problem.

Kiza iz Pariza

pre 4 godine

Jedino sto jeste istina a sto feministkinje ni ne potenciraju je problem trudnickog bolovanja tj mnogi poslodavci ne zele trudnice ali to mora da se resi sa drzavom i jeste veliki problem.
(konzervativac, 13. maj 2019 17:10)


Tebi je jasno da kada ne bi bilo trudničkog bolovanja, ne bi bilo ni radnika za te iste poslodavce, jel da? Da su deca jedini zalog za budućnost i način da i taj poslodavac, i ta država i to društvo mogu da nastave da funkcionišu. Kakav crni problem, trudnice su neophodne!

onako usput

pre 4 godine

I sta sad? Na silu ugurati par miliona zena koje ne zele da se bave tim poslom ili napraviti strucnu analizu zasto je to tako?! Posto je ista stvar kada je u pitanju citav sklop tehnickih zanimanja, imam svoje misljenje. Zene jednostavno nisu sigurne na tom terenu, kao sto ja nebi bio recimo u tekstilnom inzenjerstvu ili manikiru/pedikiru. Takodje, narocito IT industrija iziskuje cjelozivotno ucenje, te cjelodnevni rad, nosenje posla kuci i slicno, a to zene pored svojih obaveza u i oko kuce, porodice, jednostavno ne mogu.

bgd

pre 4 godine

Na svim tehničkim fakultetima kako kod nas (npr ETF) tako i na zapadu ima gomilu viceva na tu temu. Zašto je onda ovo čudno? Čak i na ETFu devojke beže od programiranja i više vole druge smerove... Neke stvari se ne mogu na silu.

brm

pre 4 godine

Imam 35 godina. Sećam se kad sam bio klinac, kad je aktuelan bio Spectrum i Commodore, posle su krenili PC286 i tako dalje. Računari uopšte nisu znimali devojčice. Velika je retkost bila da neku devojku/devojčicu zanima bilo šta što ima veze sa tehnologijom. Prirodno je onda bilo da prvi programeri i ljudi koji su u IT oblasti u velikoj većini budu muškarci, jer smo svi bili od malena vezani za tehnlogiju za razliku od devojaka. Devojke nešto više počinju da se interesuju za tehnologiju tek kad ona postaje sastavni deo svih nas i kad zanimanja u tim oblastima postaju sve traženija i plaćenija. Možda je u uzrastu 20-24 godina prisutnost polova izjednačenija, ali generacije koje su sada 30-35+...tu itekako dominiraju muškarci iz gore navedenih razloga i ta generacija najviše kvari statistiku. To su masom gikovi, koji su se vezali za tehnologiju iz ljubavi prema programiranju ili igranju igara. Devojke su te naše navike smatrale neatraktivnim, a posebno one nisu htele da se bave time. Sad se sve okreće i kreće kukanje o neravnopravnosti. Dok moja i nešto lađe generacije ne odu u penziju, ti pricenti neće biti previše promenjeni...možda samo malo ublaženi.
Sećam se na faxu da devojke moje generacije u velikoj većini ne da nisu znale da koriste word i excel (najsonovnije stvari), što je meni bio velki šok...nego su jedva znale nešto po windowsu da rade. Pa kako sad od takvih očekivati da budu IT stručanjci?

trajce

pre 4 godine

I?
Kakve ovo veze ima sa rodnom ravnopravnošću? Ovo je samo pokazatelj da devojke ne biraju IT zanimanja u tolikoj meri kao muškarci jer im nisu primamljiva. Pa?
Hajde da ih na silu nateramo puškom da postanu programeri, pardon, programerke - kako bi se liberali osećali nadmoćno!
..ala vas rodna ravnopravnost! Upropastiste ceo svet time.

mudri ananas

pre 4 godine

Kakve veze ima polna podela, smarate više. Idemooooo, sad će odmah kampanja za polnu IT ravnopravnost.
Pa jel ženama neko brani da sede ispred kompjutera i da rade...? Tu bar nema nikakve interakcije sa drugom stranom, kompjuter baš i ne razlikuje ko lupa po tastaturi, muško ili žensko... Ili su opet (i za ovo) muškarci krivi? Mislim da treba ozbiljno da se razmotri i postojanje "muškog i ženskog džeka" u elektronici...

Ivan NBG

pre 4 godine

Evo ja sam programer i tvrdim da je ovo profesija sa najvećim stepenom polne diskriminacije. Ako nam na intervju dođu muško i žensko istih kvaliteta uvek ćemo zaposliti žensko. Toliko muškarci dominiraju ovom industrijom da vapimo za ženama u kancelarijama. To ne znači da ne treba da zapošljavamo najsposobnije a još manje da nam se na glavu penju razni borci za jednakost koji traže privilegije za navodno ugrožene tamo gde ugrožavanje ne postoji.

dragaN

pre 4 godine

Takodje, narocito IT industrija iziskuje cjelozivotno ucenje, te cjelodnevni rad, nosenje posla kuci i slicno, a to zene pored svojih obaveza u i oko kuce, porodice, jednostavno ne mogu.
(onako usput, 13. maj 2019 17:24)
Nama neprimetno, a ovakav komentar pršti od diskriminacije. Zašto bi žena imala bilo kakvih obaveza oko kuće više od muškarca? Muškarac ne zna da pere? Ne zna da pegla? Čisti? Presvlači bebe? Nauči pa kuva? Ili neće!!
(Pavle, 13. maj 2019 23:16)

Njegov komentar prsti od rodne diskriminacije, a tvoj od papucarstva.

programator

pre 4 godine

Pa niko im ne brani da programiraju.

Znam devojke programerke, imaju istu platu kao i mi, tako da ravnopravnosti ima.

U manjem broju su jer zene generalno manje zanima tehnika.

Dragan, Ontario

pre 4 godine

To je zato sto je postalo stigma biti u IT. Zene su osetljivije na etikete. U pet drzava u SAD nijedna devojka nije upisala napredni program matematike i programiranja. Nece da ih proglase za strebere. U jednoj firmi gde sam radio, smo godinama pokusavali da zaposlimo makar jednu zenu i nije nam uspelo. One sa kojim sam radio su ili iz Azije (uglavnom Kina) ili Istocne/Centralne Evrope. Na zapadu zene jednostavno ne idu na programiranje i matematiku. Firma gde trenutno radim ima partnersku firmu iz Kijeva i tamo su zene brojnije mada su uglavnom u testiranju a manje u razvoju. Od Amerikanaca, tri zene u razvoju od nas preko 40 (i jedna od njih je najbolji programer medju nama i najinteligentniji).
Tu nije u pitanju ravnopravnost, nego nedostatak interesa. IT je uglavnom dosadno sljakanje i beskonacni sati prekovremenog koji nisu placeni.

Prometheus

pre 4 godine

Pa dobro, nema rodne ravnopravnosti ni u medicini jer je samo mizeran procenat medicinski sestara muškog pola...i šta sad? Tako možemo isto da kažemo i da nema ravnopravnosti u rudarstva jer muškaraca ima mnogo više, nema ravnopravnosti ni u kozmetici jer žena ima mnogo više itd.


Pitanje koje se postavlja je kako doći do toga da imaš 50% žena u IT-u ako žene ne studiraju masovno za ovo usmerenje? Kao što se ni muškarci ne pripremaju masovno za poslove kozmeticara, medicinskih sestara, računovođa, HR menadžera...

Bolsonaro

pre 4 godine

Kakve to veze ima?
Ko je radio preko interneta zna da druga strana/poslodavac/kolega nema pojma koje ste rase ili pola! Ceni se sta znate da radite i koliko dobro!

omile

pre 4 godine

I ja se slazem sa komentarima da zena u IT sektoru i generalno tehnickim smerovima ima manje je to jer ih jednostavno to ne interesuje. U moje vreme dok sam studirao ETF na prste jedne ruke si mogao da nabrojis devojke na RTI smeru (Racunarska Tehnika i Informatika) a interosavanje za taj smer je bilo ogromno. Sto rece neko, mnogo je vise zena lekara, stomatologa, oftamologa, farmaceuta, ... nego muskaraca! Cak i u medicini postoje smerovi gde ima vise zena nego i obrnuto, na primer pedijatrija, psihijatrija, psihologija, stomatologoja, ... Dok recimo na hirurgiji i ortopediji se tesko mogu naci specijalisti zenskog roda. Tako da mislim da nije diskrimanicija u pitanju vec licni afiniteti.

dule

pre 4 godine

Jel može neko da mi navede, kad već nismo ravnopravni, koja tačno prava ja uživam a da ne uživaju moje koleginice koje rade u IT industriji?

Dada Dadina

pre 4 godine

Pa, istina je da zena programera trenutno nema bas puno, posebno starijih od 40, mi smo retke zverke. Nije to svakom primamljivo, kao sto nije ni matematika bila. Moje kolege su uglavnom mladji muskarci, a i oni cesto predju u menadzerske vode s godinama.

No nije IT samo programiranje. U kompaniji za koju radim je skoro 50% zena - one su sjajni menazderi, admini, analiticari... Na sta se odnosi ovaj tekst, na propgramere ili IT industriju uopste?

Bruder Jakob

pre 4 godine

Ovakve studije i analize su upravo indikator rodne neravnopravnosti, npr. da žene traže da u određenom procentu budu zastupljene na određenim položajima ili u pojedinoj profesiji, to nije ravnopravnost.
Zbog čega bi se moralo gledati da li su zaposleni muškarci ili žene, kad se objavi natječaj za neko radno mjesto konkretno za programera sigurno poslodavac ne traži a priori muškarca ili ženu nego kvalitetnog programera koji će mu raditi bez obzira na spol.
Npr. gotovo masovno se rade razni informatički kursevi i kursevi stranih jezika za žene, zbog čega to, ko im brani da upisuju redovne kurseve, živo me zanima reakcija da neko sad napravi kurs web dizajna ili njemačkog samo za muškarce, pa izbila bi revolucija, ali kad oglašavaju kurs njemačkog za žene to je onda ok.
Ako ćemo imati rodnu ravnopravnost onda se na ovakve stvari uopće ne bi trebalo gledati, koliko je gdje zaposleno muškaraca a koliko žena.

n

pre 4 godine

Svasta. Zensko sam, radim kao programer, zavrsila ETF. Ali to je do mene, do mojih sposobnosti i interesovanja, inace sam i gejmer :)
Pravni fakultet ne bih nikad mogla da zavrsim zato sto sam 'glupa' za drustvene nauke i divim se ljudima koji se bave ekonomijom, pravima, i svemu slicnom. Isto se tako divim zenama koje umeju da se nasminkaju jer ja ne umem, a jos ako su sminkerke - skidam kapu! Uopste se ne salim. Divim se, one su umetnice. Ajmo sad silom da guramo zene u nesto sto ih ne zanima (kao mene ekonomija npr) ili muskarce u recimo - sminkanje i nadogradnju noktiju?! Pa kakve su to gluposti, valjda svako treba da se bavi onim za sta je sposoban i sto ga zanima. Potpuno je nebitno jel to programiranje ili medicina ili nesto trece.

Mary

pre 4 godine

"Žene to manje interesuje" - ženama se u prilično velikoj meri od detinjstva govori da to ne treba da ih interesuje. "Šta će ti to, to je za dečake/devojčice" je prilično čest tekst koji sva deca čuju od najranijeg detinjstva. Ja slušala pola života - srećom ne od svojih roditelja, te sam se bavila onim što me zanimalo, a od IT-a zarađujem. Nije sve stvar afiniteta, veliki deo je odgoj, podrška... Današnja deca će za 20 godina da biraju profesiju, te svaki put kad čuju "ma nije to za...", to može da bude jedna manje programerka ili inženjerka jedan manje kuvar ili medicinski tehničar...

to je sve

pre 4 godine

Dosta licemrja. Ne vole to i slabo im idu te nauke. Uprkos levičarskoj doktrini postoje biološke razlike izmedju muškog i ženskog mozga.

Komentator

pre 4 godine

Statistika laze. Broj je daleko nizi (radim u Nemackoj). Proces razoja softwera ne ukljucuje samo programere koji su centralna uloga. Vrlo cesto je udeo programera maksimalno 60 posto na velikim projektima. U preostalim ulogama ima vise zena, jer su to uglavnom manje tehnicke uloge. Uz to skoro svaki tim ima Team Assistanta koji je po pravilu lose placena devojka za sve.

Apk

pre 4 godine

Nema to veze sa rodnom ravnopravnošću, već sa interesovanjem. Mnogo više muškaraca se odlučuje da se bavi ovim zanimanjem. Poslednjih godina procenti se polako menjaju, ali idalje preko 3/4 novih studenata na IT smerovima su muškarci.
Zašto ovo zanimanje nije privlačno ženama je pitanje za sebe, i nema veze sa rodnom ravnopravnošću.

dejan

pre 4 godine

Insistiranje na rodnoj ravnopravnosti postoji tamo gde je rodna neravnopravnost posledica bilo kakve vrste diskriminacije, pre svega na odredjenim rukovodecim pozicijama i nekim politickim funkcijama. U zanimanjima koja su na ovaj ili onaj nacin atraktivna a rodna ravnopravnost nije zastupljena jer postoji znacajno manje interesovanje jednog pola za tu vrstu posla insistiranje na rodnoj ravnopravnosti pre nego na strucnim kvalifikacijama moze takodje da vodi u diskriminaciju onih koji su na ovaj ili onaj nacin strucniji a pripadaju zastupljenijem polu. Kada se u srednje skole u IT odeljenja i na tehnicke IT fakultete bude upisivao priblizan broj pripadnika oba pola i prica o rodnoj ravnopravnosti ce imati smisla.

n

pre 4 godine

I da dodam - nikada me niko od muskaraca nije diskriminisao, niti nesto ruzno rekao jer sam programer. Cak naprotiv - bilo im je drago. Nikada mi niko nije rekao nista ruzno, da 'to nije za zene' ili pokusao da me na bilo koji nacin ponizi. Imala sam podrsku kolega od starta i mislim da je ovo sjajna struka za zene jer su zaista postovane, kao i muskarci uostalom. Plate su jednake, nema razlike. Programeri su generalno, sjajni ljudi :))

ime

pre 4 godine

@boris

Ada? Žozef Mari Žakar je živeo malo pre. Stp se tice osnazivanja, zasto ne osnazivati muskarce da se bave pedikirom i manikirom? Medicinom? Prosvetom? To sto su tu vecina zene nije problem, a ovo je problem? Neka mi neko objasni zasto jedno jeste a drugo nije? I zasto to nije driskriminacija o kojoj trubite na sva zvona? Licno najbolji ucitelji i profesori koje sam imao su bili muskarci, sto dosta govori s obzirom da su vecina bile zene.

Neko iz mase

pre 4 godine

Kako su se žene našle uređene u komentarima... Da je kojim slučajem tekst bio o tome koliko muškarci a koliko žene imaju obaveza kod kuće, žene bi ponosno navele kako one obavljaju 90% obaveza...
U IT industriji žene su dobrodošle. Ja poznajem nekoliko žena koje su vrhunski IT stručnjaci: programeri, sistem administratori, Web developeri. Ja nigde nisam video tablu "Zabranjeno za žene", a posao u IT industriji žene dobijaju podjednako kako i muškarci, s tim da su žene više zastupljene u komercijali, dok muškarci više rade sa kodom...
Ne vidim tu ništa čudno, nema polne neravnopravnosti.
Kada se pogleda realno, razlika je tolika isključivo jer žene jednostavno ne privlači takav posao, kratko i jasno. Koliko muškaraca radi u apoteci kao farmaceut? Koliko muškaraca radi u knjigovodstvu? Koliko muškaraca su medicinske sestre? Ima mnogo poslova gde žena ima mnogo više pa se niko ne žali.

NeshKO?

pre 4 godine

Kod vulkanizera nema rodne ravnopravnosti. 99,9% vulkanizera su muškarci. Ohrabriti žene da budu vulkanizerke. Pa ljudi, jednostavno postoje zanimanja koje više “leže” muškarcima, a postoje i ona koja više “leže” ženama.

vladimir

pre 4 godine

NIje tacna vasa vest! Radim u IT sektoru 20 godina. Nazalost uvek za strane firme jer nas IT sektor ne postoji. Radimo uporedo i sa zenama, ali odnos je 75/25 u korist muskaraca. Zene su prisutne ali manje zainteresovane u usavrsavanju i inicijativama. Cim devojka postane majka i zena, interes se smanjuje za posao. Mislim da je koren ove pretpostavke vase evolutivnog karaktera. Drugim recima, na zenama je vece breme odgajanja dece i stuba porodice. Nema nikakve veze sa rodnom ravnoporavnoscu. Zene same u nekom momentu izaberu sta im je prioritet.

ovca

pre 4 godine

U opšte nije poenta da li ima više žena u it-ju. Moglo bi se reći da devojke to manje interesuje pri izboru zanimanja. Pitanje je zašto je tako? Da li su žene po prirodi okrenute društvenim naukama ili su od rođenja usmeravane tako?
Reče žena programer, koju roditelji nisu forsirali da obuče roze.

mIRC i ICQ Era

pre 4 godine

Realna i proporcionalna brojka. Pre 15-20 godina je bilo jos gore a tek ce generacije koje dolaze malo da izjednace taj broj, Stvar je jednostavna. Kada su danasnje zene u IT-u odrastale (ako izuzmemo ove sto sad imaju 18-20, mada i one) kompjuteri, igrice i internet ih nije nesto interesovao (neohodna stavka da udjes u posao i da budes uspesan je da volis kompjutere... a to pocinje od malih nogu, uz igrice). I onda je mnogo lakse, ti kao klinac od 12-13 godina vec znas dosta toga, da reinstaliras sistem, umrezis par kompova (lan zurke, turniri), trablshutujesh softver, koristis raznorazne alatke, napravis sajt, mozda cak i da kodiras nesto. I onda kad odlucis da se obrazujes, srednja skola recimo, ti manje vise vec sve znas... i vise od toga (vecina starijih IT-evaca pogotovo u srbiji je samouka) ili imas jako ozbiljne osnove. Sad kad vratim malo film, u moje doba "normalne" tj mainstream nastrojene devojke su "kompjuterase" posmatrale kao nerdove, geekove itd. Pre su trazile od roditelja 2 nedelje na kopu u sezoni nego komp da im se uzme. Jednostavno ih nije interesovalo... No, SJW i feministicki nastrojene persone nemaju sta da se brinu, danas su klinci svi polova izlozeni tehnologiji i pre nego sto prohodaju/progovore (uvaljuju se tableti deci da se smire) i gotovo sva domacinstva imaju komp/laptop i broadband internet. Tako da ce za 15-20 godina (i pre) broj zena u IT-u biti veci. Mada generalno devojke (zene) ne interesuju kompjuteri koliko muskarce.

Zoki

pre 4 godine

Levicari traze diskriminaciju gde je nema. U visoko egalitarijanskom drustvu (Svedska recimo) gde nema ni finansijskog pritiska muskarci birajj tradicionalno muske poslove a zene BIRAJU tradicionalno zenske poslove VISE nego u drustvima koje su manje egalitarne i imaju veci finansijski pritisak.
Sto znaci, kada ostavis muskarca i zenu na miru - imamo razlicita INTERESOVANJA.
Neke razlike u broju zaposlenih dakle nemaju nikakve veze sa diskriminacijom negi sa razlikom izmedju muskaraca i zena a levicari non stop guraju pricu i svadjaju ljude gde svadje nema u sustini.
Ima i mnogo manje zena tesara. Zasto se niko ne javlja u vezi te "diskriminacaije"? Hm., verovatno manje zena BIRA da budu tesari....

balkanoid

pre 4 godine

Rodna ravnopravnost je jedna stvar, a procentualna zastupljenost druga.

Npr. kao kada bih ja rekao da medju vaspitacima nema rodne ravnopravnosti, jer su 90 posto vaspitacica zene. Naravno da ne bih bio u pravu, jer tu muskarci imaju jednako pravo na rad i jednaku platu kao i zene.

Drugo, da bi se utvrdilo da li stvarno ima rodne neravnopravnosti treba videti koji procenat zena i muskaraca prodje IT intervju. Npr, firma prima 100 programera, na konkurs se prijavi 180 muskaraca i 11 zena, od toga firma primi 90 muskaraca i 10 zena. U tom slucaju je prolaznost za muskarce skoro duplo manja.

Na zalost ima manje zena u IT, ali taj trend se menja, na srecu.

Pavle

pre 4 godine

Tekst govori o ženama u ICT industriji, a naslov apostrofira programere. Čisto za informaciju novinarima, postoji čitav niz poslova u ICT industriji koji nemaju veze sa programiranjem.
Inače kao neko ko zapošljava ICT kadar mogu da kažem da i pored pokušaja "pozitivne diskriminacije", jednostavno za neke pozicije ima jako malo ili uopšte nema kandidatkinja.

CATAPA

pre 4 godine

Nije problem u rodnoj (ne)ravnopravnosti, nego što su posle uglavnom žene korisnici tih novih aplikacija, a programer mora da predvidi njihove reakcije, način razmišljanja, da utvrdi nekakvu pravilnost, sistem u tome.

Ni jedan jedini muškarac od postojanja ljudske vrste u tome nije uspeo, pa se vlasnici IT kompanija nadaju da bi žene uspele bolje da razumeju žene. ali i to je nemoguće jer žene koje su orijentisane na "tehničku logiku" još manje razumeju one druge koje se oslanjaju na takozvanu intuiciju.

Pokušajte sami da ženama objasnite šta je intuicija. Ili one vama. Intuicija nije čak ni random funkcija jer uopšte i nije funkcija. Pre svega, intuicija je po pravilu individualna, pa iako je i inače nepredvidljiva, još je manje predvidljiva zbog tog individualnog karaktera.

achitwn

pre 4 godine

rudarski posao.. samo ko mora... :D
(programer, 13. maj 2019 17:37)
Pa ne bas. Sturaju oni kiji vole to. Plus ako umes da gradia karijeru poslije 4-5g vise ne programiras..ako neces. Ali gde da propustis zabavu, programiranje nikad nije bilo lakse sa tools i automatiAcijom kao danas.

Nikola Radovanovic

pre 4 godine

Misljenja sam da ovakve tekstove treba primati sa velikom dozom rezerve - jer su tipa 'ajde da dignemo prasinu kao da nesto radimo'. Dugo sam u IT, u grupikoju sam radio, trecina su bile zene. Realno, sto se tice posla i atmosfere - to su bile najbolje godine koje sam proveo na poslu. Nije bilo nikakve diskriminacije, pazili smo ih kao malo vode na dlanu. Generalno, manje zena upisuje, procenat dok sam ja studirao (sredina 90ih) je bio mizeran. Danas bih rekao da se to menja - i to je dobro. Veci problem ICT su klimaci glavama (nevezano za pol)
(tzv. afirmativci) i oni bolesni od svake vrste 'politicke korektnosti' - ti su po pravilu najgori primerci...

Super tema

pre 4 godine

Radim u jednoj stranoj kompaniji, mi imamo puno zena, sigueno 30% zaposlenih su zene. Strancima je to vrlo cudno, recimo kad sam se udala jedan kolega me je pitao da li sada planiram da prestanem da radim i posvetim se porodici. Moje misljenje je da zene i muskarci imaju razlicite plate samo zbog stava sa kojim dodju na pregovore, muskarcu kad das povisicu on ce traziti jos a zena ce u vecini slucajeva biti zadovoljna. Takodje, mislim da se od zena malo vise znanja ocekuje i to nesvesno i da je muskarcu mnogo lakse da se proda kao vrhunski strucnjak, to narocito dolazi do izrazaja kod odgovornijih pozicija. Moze dosta da se napise o ovoj temi ali moj licni utisak je da se situacija dosta popravlja, da nam dolaze mlade zene koie ce sigueno biti jednog dana i software architect ili vodje timova.

Aleksa

pre 4 godine

говорити о родној равноправности је дискриминација. Не постоје жене и мушкарци запослени. Постоје запослени. Дакле ако мерите колико има жена а колико мушкараца, вршите полну дискриминацију запослених.

Djura

pre 4 godine

Ja sam zaposlen u IT-ju vise od 20 godina.
Tacno je da nema puno dama ali ne zbog diskriminacije.
Jednostavno one su vecinom zaiteresovane za neka druga zanimanja.
Nas HR pokusava da "namami" sto vise zena ali rezultati su mrsavi.
Nasilni socijalni inzinjering nece doneti nikave rezultate po pitanju zaposlenosti
zena u IT-ju ili muskaraca u nezi obolelih.
Pogledajte skandinavske zemlje tamo gde je insistiranje na ravnopravnosti najvece
i razlike su najvece.
Znam da zvuci cudo i nelogicno ali podaci su takvi i tu nema varanja.
Ako se ostavi sloboda izbora u izboru zanimanja distibucija nece biti ni priblizno
jednaka u svim zanimanjima izmedju razlicitih polova.
Jednostavnu u proseku zene gravitiraju ka drugacijim zanimanjima od muskaraca
zato sto su im interesovanja u proseku drugacija od muskaraca.
Muskarci su u proseku vise zaiteresovali za strvari(masine, racunari, alati..)
dok su zene u proseku vise okrenute ka ljudima (HR, medicina..).
15%-20% zena u IT-ju je po meni odlican rezulatat jer je tolko i interesovanje samih zena.

Bata Sale

pre 4 godine

Kao neko iz IT struke odmah da vam kazem. Barem kod nas u Srbiji ima dosta zena, ali procentualno mnogo manje od muskaraca. Ne zato sto su zene diskriminisane i niko nece da ih zaposljava, vec zato sto i inace procentualno mnogo manje zena se odlucuje za tu struku. Barem u moje vreme kada sam studirao pre 20 godina. Dok sam studirao, kod mene na smeru je bilo od nas 90 samo 2 devojke. Mi smo bili entuzijaste, a devojke programeri neka vrsta retkosti i atrakcije. Jednostavno u to vreme devojke nisu bile skoro uopste zainteresovane za informacione tehnologije.

Danas se situacija menja, sve vise devojaka se odlucuje za IT, od svih koleginica koje rade sa mnom velika vecina su mladje od 30 godina i na nizim su pozicijama, na pocetnickim nivoima. Sto znaci da ih je vecina dosla sa fakulteta u struku u poslednjih 3-4 godine. Mozemo zahvaliti napretku tehnologije, internetu i cinjenici da danas svako u dzepu ima mali racunar. Sto je devojkama priblizilo IT.

Tako da naslov i stav "diskriminacija prema zenama" nema veze sa realnoscu i zdravom pamecu. To je otprilike ista logika kao kada biste tvrdili "u vrticima su vecina vaspitaca zene, postoji diskriminacija prema muskarcima". Jednostavno interesovanja i zelja da se neko bavi tom strukom. Opet podvlacim, menja se situacija u poslednjih 5 godina, ali ne treba na silu zaposljavati zene i gurati ih u IT po svaku cenu. Prirodno ce se izjednaciti broj kako vreme prolazi i devojke se budu sve vise odlucivale za ovu struku.