Nedelja, 12.05.2019.

08:01

Evropa bi bankrotirala kada bi SAD napustile NATO: Za oružje bi potrošili stotine milijardi €

Ako bi SAD istupile iz NATO-a, za obnavljanje odbrambene sposobnosti Alijanse Evropljani bi morali da potroše stotine milijardi dolara.

Izvor: Sputnik

Evropa bi bankrotirala kada bi SAD napustile NATO: Za oružje bi potrošili stotine milijardi € IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

CATAPA

pre 4 godine

Besmislen koncept. Čak i da se pretpostavi takav scenario da Rusija vojno napadne Evropu, Amerika to ne bi kogla da posmatra nezainteresovano jer bi bila sledeća. Evropa sa Rusijom (ili pod Rusijom) je najmanje duplo vojno jača od USA same i samoizolovane.
Amerika ne drži toliku vojnu silu zbog Evrope, nego samo sa Evropom toliku vojnu silu može da izdržava. Amerika više nema sopstvenu privredu kojom toliko naraslu vojsku može da izdrži. Kada bi i pokušali, dobili bi građanski rat koji ionako već tinja. A tu ni silni nosači aviona i raketni sistemi ne vrede ništa.

I ponovo svi ti vajni rusko-američki vajni stratezi zaboravljaju Kinu. Kini nikakav rat u Evropi ne treba. Šta će im? Oni bez rata sigurno pobeđuju i jedne i druge i treće.

Enis

pre 4 godine

eu zemlje vec imaju poprilicno vojske. ovo o čemu se piše je najverovatnije ono što amerikanci trenutno drze u eu. 350 milijardi kroz 30 zemalja he veoma dostizno...

рајко

pre 4 godine

значи онај трамп ипак у праву. с тим што је русија делом у европи па немају где а америка је далеко. малко забрињавајуће за европејце?

Sejo Kalac

pre 4 godine

Najgore od svega je sto sa navedenom tehnikom od 350 milijardi bi i dalje bili vojno sto godina iza rusije koja ima 10 puta manji gdp. O americi i da ne pricam. Tacno je da bi se deo novca vratio i otvorili bi se novi poslovi itd. Ali bi bila ista situacija kao u americi, naduvale bi se cene R&D a taj novac bi zavrsio u dzepu nekolicine magnata i korumpiranih politicara. Jos jedna stvar, dzabe tehnika bez ljudstva odnosno stajace vojske. E to bi tek kostalo evropu. Ovako su tu ulogu na sebe preuzeli ameri. Mozemo filozofirati koliko hocemo ali profesionalna stajaca vojska je skupa pri cemu nikako ne vraca novac nazad. Osim amerike i paradirajucih trupa raznih seikova niko ne moze da priusti takvu stajacu vojsku u kapacitetu u kome mu treba. Pa cak ni jedna svajcarska. E sad zamislite vojsku od milion vojnika koja nista ne radi a prima u proseku 3000e plus porezi. Pa to je godisnje nekih 100 milijardi bacenog novca koji nije ulozen u nesto sto moze da se vrati.

nele

pre 4 godine

90raketnih sistema Patriot, 78mlrd. Zasto ne bi kupili 90 sistema S400, to je 36mlrd.
Inace koliko NATO kosta Evropu? 2% BDP! Realno, nikakva pretnja Rusije ne postoji. Cak i Nego kada bi imali nameru, Engleska I Francuska imaju dovoljno nuklearki da se Rusiji napad ne bi isplatio. Samo ih plase Rusijom kao kad plasis malo dete babarogom da bude dobro..

SAD taman toliko fali da pokrpe svoju infrastrukturu

pre 4 godine

Mislim da je cifra bliža 900 milijardi, a ne 300 ili 400 milijardi. Možda misle da SAD izadje iz NATO, a da im i dalje pružaju besplatno usluge transporta, satelitskih komunikacija, navigacije, analitike i obrade, kao i razvojne ekspertize (nuklerana, rakete, radari i naravno oružani dronovi). SAD će izaći iz NATO to je u njihovoj ideologiji i strategiji, da im je bio potreban ne bi ga koristili van medjunarodnog prava, doneli bi prvo nove zakone kao što ih štancaju sada za uvodjenje sankcija, a napustiće i UN. Klinton je počeo, Buš je stabilizovao, Obama mekano nastavio, a Tramp počinje da gura pajser, a ko će i da šutne kutijetinu to će da vidimo.

K.G.

pre 4 godine

Ja mislim da bi Amerika bankrotirala da Evropa izadje iz NATO. Ko bi onda kupovao američko oružje. Kome bi onda ameri zavrtali ruku i prisiljavali da financiraju njihove ratove po čitavom svetu.

Iks Oks

pre 4 godine

Jedan aspekt nje razmotren u tekstu.
Evroa bi onda i proizvodila mnogo vise naoruzanja i dodatno pokrenula industriju, pogotovo razvoj.
Taj novac bi se vratio nazad u EU ekonomiju, omogucavajuci cak i veci izvoz.

vlad

pre 4 godine

Koja glupost...
Pa države imaju i svoju vojsku, zar ne?
Ova vest je plaćena od (zna se koga) a svrha je plašenje građana...
Izgleda da plašenje Rusijom više nije dovoljno pa kreću i na ekonomiju...
Moje mišljenje je da bi se Evropa preporodila kada bi se oslobodila pritisaka, ucena i uslovljavanja koji dolaze iz Nato i Amerike.

DEUS

pre 4 godine

Evropi bi bilo mnogo isplativije da ima svoju vojsku. Desetine različitih aviona, stotine različitih oruđa i oružja, sve to treba održavati. Mnogo je jeftinije da jedinstvena vojska svih članica ima par modela aviona i ostalu standardizovanu opremu i naoružanje.

alex

pre 4 godine

Ono sto prosečan Srbin ne razume je da za jednog prosečnog stanovnika zapadne ( a od skora i velikog ostatka) evrope, NATO znaci 75 godina mira. I to nema cenu izrazenu u novcu.

Gong

pre 4 godine

Kao prvo, Evropa je vojno jača od Rusije u konvencionalnom naoružanju, u ljudstvu, u ekonomiji, imaju MNOGO VIŠE savremene opreme i naoružanja (Putin je pre par godina krenuo u pravom smeru, tj. da nakon 10ogodišnje modernizacije u njihovoj vojsci bude 70% modernog naoružanja i opreme)...

Kao drugo, Amerika se plaši evropsko-ruske saradnje (savršen spoj tehnologija, industrija i resursa na obostranu korist), te da Rusija nema ama baš nikakve koristi od bilo kakve agresije, što dolazi do:

Trećeg, lepo je neko napisao, a i jasno je k'o dan, da su SAD jedini faktor nestabilnosti u Evropi.

Ono

pre 4 godine

U prvi mah troškovi bi stvarno vili ogromni, ali bi dugorocno Evropa profitirala. Za Evropu je bitna zajednicka odbrana, ali da ista ne zavisi od Amera koji su predaleko i gledaju svoj interes. Za pocetak smanjilo bi se učešće u ratovima koje Evropa u globalu ne želi, ali su uvučeni preko NATO. Koordinacija bi bila bolja između država bez da sve mora proći NATO komandu. Ako ima pameti Evropa će sama da se izvuče iz NATO vremenom.

Markoni

pre 4 godine

Naprotiv, Evropa bi se sredila, izvukla iz zavisnosti od Amerike. Pokrenuo bi se dijalog sa Rusijom, umanjile tenzije jer kakva god da je, Putinova Rusija Evropi nije neprijatelj. A trenutno SAD traže od Evrope da i ona finansira ratove koje oni izazivaju. Eto joj poslušna Britanija pa nek plaća troškove oružja do iscrpljenosti.

DaProbamDaOstavimKomentar

pre 4 godine

Prvo, da ste isterali Ameriku iz Evrope 1989. kada se rapsao Varsavski pakt, do sada bi ste bili zaista vojno nezavisini. Citavih 15 godina nije postojao NIKO ko bi u teroiji mogao da ugrozi evropsko tlo (dezurna baba roga, Rusija, je bila nepostojeca vojna sila citavih 20 godina)

Drugo, a da probate sami da napravite nesto (Dassault Group, Airbus, Rheinmetall, Bofors‎ i mnoge druge firme)?
Tekst postavlja stvari kao da ne postoji ni jedan drugi proizvodjac oruzija i oruzane tehnike do Amerike sto je potpuna glupost (obratite se Rusima, prodace vam sta god zelite)

Trece, i najbitnije, Rusi NECE napadati Evropu, zaboga, zasto bi?

Evropa je potpuni taoc Amerike i ovo je plasticni primer toga!

opet ja

pre 4 godine

A šta će im toliko oružje izuuev ako ne žele nekoga da napadnu. To su priče vojno industrijskog kompleksa o opasnom neprijatelju da bi prodavali oružje. Još je Ajzenhauer dok je bio predsednik na to upozorio.

cvile

pre 4 godine

A kolike troškove ima Evropa za "svoje mirovne" snage? Ko plaća sve te silne vojne Nato baze i njihovo održavanje? Englezi imaju fregatu, Francuzi nosač aviona, Svabe tenk Leopard.......

popp

pre 4 godine

A sa kim bi Evropa/Nato mogao da zarati? Rusiji ne trebaju kolonije, imaju prostranstva koliko hoces, imaju i sirovina koliko hoces i to ne zele da poklone nikome, sta tu nije jasno. Evropska industrija oslonjena na energente iz Rusije bez uplitanja SAD ustedela bi stotine milijardi koje se bacaju na naoruzanje. Evropi treba Rusija koliko Rusiji Evropa.

Milos

pre 4 godine

Bilo bi mnogo pametnije i svrsohodnije da je Frankfuter alejmane napravio jednu analizu koliko bi clanice Nato alijanse ustedele para kada bi prestale da se "igraju rata" sa njihovim zamisljenim krvnim neprijateljem Rusijom, niko njima ne preti( pretnja je samo u njihovim bolesnim mozgovima) i sam Putin je puno puta ponovio da je Rusija toliko velika da njima ne treba ni 1m2 tudje teritorije.Ja kao obican covek se pitam, sta bi bilo bolje za covecanstvo da se taj novac od proizvodnje oruzja usmeri na razvoj industrije i poljoprivrede zemalja u kojima vlada glad i siromastvo ili i dalje da se sliva u dzepove malog broja ljudi koji i sada neznaju koloko para imaju.Ne razumem te bogate ljude, njihovu psihu, da li ce tolike pare da ih ucine besmrtnim, svet bi bio mnogo lepsi i bezbedniji kada ne bi postojale tolike razlike izmedju bogatih i siromasnih.Kada bi se vojni budzeti u svim zemljma smanjili za 80% na ovoj planeti bi zavladao RAJ.

mr

pre 4 godine

Па Фрнацуска већ има носач авиона, на све могуће погоне. Такође француска поседује и атомску бомбу као и друге видове тих најдеструктивнијих бомби. ЕУ има заједнички пројекат авиона ловца. Остале мање бродове такође праве. Дакле све у свему ЕУ би морала да купује сопствено оружје, и некако моја паланачка памет каже да је то боље него бити под контролом америчких лобиста. А онда ми моја памет каже да то никако али баш никако не одговара САД. Одатле и притисци на ЕУ, јер су економски и технички одавно прешишали САД. Добро, имају САД Фејсбук и Инстаграм, моћна оружја.

Mediocritical

pre 4 godine

Psihološko propagandno prepucavanje, ubacivanjem crva sumnje, i raskola, u neprejateljskom savezu... I to traje, i traje... Ali bez obzira na sve. Jednog dana, će po logici univerzuma morati, da pukne, ta lažna, i prava(milijardama dolara, teškog nauružanja), nagomilana tenzija, kad tad...

Lazar Bojanic

pre 4 godine

vrlo naivna analiza ...

odbrambena industrija bi zaposlila silne čeličane , brodogradilišta ,inženjere i radnike koji više neće praviti menjače, diferencijale i SUS motore ...

a za uzvrat tako ujedinjena oko jake vojske mogla bi da se ravnopravno dogovara sa Rusijom kao jedinom pravom saveznicom oko energenata i svega ostalog

samo nek idu jenkiji , hvala im za pomoć u dva rata, dug smo platili i dalje ćemo sami brinuti o svojoj bezbednosti

ип

pre 4 godine

То је смешно, ко ће то да нападне Европу. Ко смије да се усуди на такву лудост. Да га јадна мрак прогута док си реко жиик.

tamoneko

pre 4 godine

a od koga Evropi preti opasnost?
jedine zemlje iz EU koje imaju potencijalnu ratnu krizu su Grčka - Turska (obe iz NATO) i slično Kipar.

od ostalih država niko.
jedini ozbiljni problem jeste Ukrajina

dakle bespotrebnost postojanja NATOa za EU je više nego očigledna, ali zna se da vojna industrija najviše para nosi, pa se zato i izmišljaju potencijalne pretnje.

miša

pre 4 godine

350 mlrd je za EU apsolutno ništa.
A dobila bi mnogo više, neprocenjivo, dobila bi nezavisnost od USA koja je svako malo dovodi u mat pozicije i košta je i novca i svega drugog.

dejan

pre 4 godine

pa ako bi amerika napustila savez onda bi i samim tim izbledelo saveznistvo evrope i amerike.evropa bi se okrenula saradnji sa rusijom i ne bi potrosila pare na odbranu od rusije.zasto bi rusija napala evropu kad od njih lepo zaradjuje prodavajuci naftu i gas.rusija nikad nije napala evropu dok su nemacka i francuska napadale rusiju.

borko

pre 4 godine

A izvinite što bi kupovali i od koga da se brane , niko ne izražava pretenziju na Evropu. Rusija je za saradnju sa Evropom i jedini . . . JEDINI FAKTOR NEMIRA su upravo Sjedinjene Američke Države.
Peti razred osnovne , čas istorije , kaže nama profesorka : " kad bi čoveku iz praistorije oduzeli oružje iz ruku umro bi od gladi , KAD BI MODERNOM ČOVEKU ODUZELI TO ISTO ORUŽJE SVI BI ŽIVELI U BLAGOSTANJU.
Nikad ovo neću zaboraviti .

Ivan

pre 4 godine

A sad ih inače ne troše? Da li stvarno neko misli da je Anerička "zaštita" besplatna? Ili bolje rečeno nije besplatna samo malo "reketiraju" saveznike... Bilo bi im pametnije da se kanu NATOa svi redom...

borko

pre 4 godine

A izvinite što bi kupovali i od koga da se brane , niko ne izražava pretenziju na Evropu. Rusija je za saradnju sa Evropom i jedini . . . JEDINI FAKTOR NEMIRA su upravo Sjedinjene Američke Države.
Peti razred osnovne , čas istorije , kaže nama profesorka : " kad bi čoveku iz praistorije oduzeli oružje iz ruku umro bi od gladi , KAD BI MODERNOM ČOVEKU ODUZELI TO ISTO ORUŽJE SVI BI ŽIVELI U BLAGOSTANJU.
Nikad ovo neću zaboraviti .

dejan

pre 4 godine

pa ako bi amerika napustila savez onda bi i samim tim izbledelo saveznistvo evrope i amerike.evropa bi se okrenula saradnji sa rusijom i ne bi potrosila pare na odbranu od rusije.zasto bi rusija napala evropu kad od njih lepo zaradjuje prodavajuci naftu i gas.rusija nikad nije napala evropu dok su nemacka i francuska napadale rusiju.

miša

pre 4 godine

350 mlrd je za EU apsolutno ništa.
A dobila bi mnogo više, neprocenjivo, dobila bi nezavisnost od USA koja je svako malo dovodi u mat pozicije i košta je i novca i svega drugog.

tamoneko

pre 4 godine

a od koga Evropi preti opasnost?
jedine zemlje iz EU koje imaju potencijalnu ratnu krizu su Grčka - Turska (obe iz NATO) i slično Kipar.

od ostalih država niko.
jedini ozbiljni problem jeste Ukrajina

dakle bespotrebnost postojanja NATOa za EU je više nego očigledna, ali zna se da vojna industrija najviše para nosi, pa se zato i izmišljaju potencijalne pretnje.

Lazar Bojanic

pre 4 godine

vrlo naivna analiza ...

odbrambena industrija bi zaposlila silne čeličane , brodogradilišta ,inženjere i radnike koji više neće praviti menjače, diferencijale i SUS motore ...

a za uzvrat tako ujedinjena oko jake vojske mogla bi da se ravnopravno dogovara sa Rusijom kao jedinom pravom saveznicom oko energenata i svega ostalog

samo nek idu jenkiji , hvala im za pomoć u dva rata, dug smo platili i dalje ćemo sami brinuti o svojoj bezbednosti

Iks Oks

pre 4 godine

Jedan aspekt nje razmotren u tekstu.
Evroa bi onda i proizvodila mnogo vise naoruzanja i dodatno pokrenula industriju, pogotovo razvoj.
Taj novac bi se vratio nazad u EU ekonomiju, omogucavajuci cak i veci izvoz.

DaProbamDaOstavimKomentar

pre 4 godine

Prvo, da ste isterali Ameriku iz Evrope 1989. kada se rapsao Varsavski pakt, do sada bi ste bili zaista vojno nezavisini. Citavih 15 godina nije postojao NIKO ko bi u teroiji mogao da ugrozi evropsko tlo (dezurna baba roga, Rusija, je bila nepostojeca vojna sila citavih 20 godina)

Drugo, a da probate sami da napravite nesto (Dassault Group, Airbus, Rheinmetall, Bofors‎ i mnoge druge firme)?
Tekst postavlja stvari kao da ne postoji ni jedan drugi proizvodjac oruzija i oruzane tehnike do Amerike sto je potpuna glupost (obratite se Rusima, prodace vam sta god zelite)

Trece, i najbitnije, Rusi NECE napadati Evropu, zaboga, zasto bi?

Evropa je potpuni taoc Amerike i ovo je plasticni primer toga!

Ivan

pre 4 godine

A sad ih inače ne troše? Da li stvarno neko misli da je Anerička "zaštita" besplatna? Ili bolje rečeno nije besplatna samo malo "reketiraju" saveznike... Bilo bi im pametnije da se kanu NATOa svi redom...

vlad

pre 4 godine

Koja glupost...
Pa države imaju i svoju vojsku, zar ne?
Ova vest je plaćena od (zna se koga) a svrha je plašenje građana...
Izgleda da plašenje Rusijom više nije dovoljno pa kreću i na ekonomiju...
Moje mišljenje je da bi se Evropa preporodila kada bi se oslobodila pritisaka, ucena i uslovljavanja koji dolaze iz Nato i Amerike.

K.G.

pre 4 godine

Ja mislim da bi Amerika bankrotirala da Evropa izadje iz NATO. Ko bi onda kupovao američko oružje. Kome bi onda ameri zavrtali ruku i prisiljavali da financiraju njihove ratove po čitavom svetu.

Markoni

pre 4 godine

Naprotiv, Evropa bi se sredila, izvukla iz zavisnosti od Amerike. Pokrenuo bi se dijalog sa Rusijom, umanjile tenzije jer kakva god da je, Putinova Rusija Evropi nije neprijatelj. A trenutno SAD traže od Evrope da i ona finansira ratove koje oni izazivaju. Eto joj poslušna Britanija pa nek plaća troškove oružja do iscrpljenosti.

Mediocritical

pre 4 godine

Psihološko propagandno prepucavanje, ubacivanjem crva sumnje, i raskola, u neprejateljskom savezu... I to traje, i traje... Ali bez obzira na sve. Jednog dana, će po logici univerzuma morati, da pukne, ta lažna, i prava(milijardama dolara, teškog nauružanja), nagomilana tenzija, kad tad...

Milos

pre 4 godine

Bilo bi mnogo pametnije i svrsohodnije da je Frankfuter alejmane napravio jednu analizu koliko bi clanice Nato alijanse ustedele para kada bi prestale da se "igraju rata" sa njihovim zamisljenim krvnim neprijateljem Rusijom, niko njima ne preti( pretnja je samo u njihovim bolesnim mozgovima) i sam Putin je puno puta ponovio da je Rusija toliko velika da njima ne treba ni 1m2 tudje teritorije.Ja kao obican covek se pitam, sta bi bilo bolje za covecanstvo da se taj novac od proizvodnje oruzja usmeri na razvoj industrije i poljoprivrede zemalja u kojima vlada glad i siromastvo ili i dalje da se sliva u dzepove malog broja ljudi koji i sada neznaju koloko para imaju.Ne razumem te bogate ljude, njihovu psihu, da li ce tolike pare da ih ucine besmrtnim, svet bi bio mnogo lepsi i bezbedniji kada ne bi postojale tolike razlike izmedju bogatih i siromasnih.Kada bi se vojni budzeti u svim zemljma smanjili za 80% na ovoj planeti bi zavladao RAJ.

Gong

pre 4 godine

Kao prvo, Evropa je vojno jača od Rusije u konvencionalnom naoružanju, u ljudstvu, u ekonomiji, imaju MNOGO VIŠE savremene opreme i naoružanja (Putin je pre par godina krenuo u pravom smeru, tj. da nakon 10ogodišnje modernizacije u njihovoj vojsci bude 70% modernog naoružanja i opreme)...

Kao drugo, Amerika se plaši evropsko-ruske saradnje (savršen spoj tehnologija, industrija i resursa na obostranu korist), te da Rusija nema ama baš nikakve koristi od bilo kakve agresije, što dolazi do:

Trećeg, lepo je neko napisao, a i jasno je k'o dan, da su SAD jedini faktor nestabilnosti u Evropi.

popp

pre 4 godine

A sa kim bi Evropa/Nato mogao da zarati? Rusiji ne trebaju kolonije, imaju prostranstva koliko hoces, imaju i sirovina koliko hoces i to ne zele da poklone nikome, sta tu nije jasno. Evropska industrija oslonjena na energente iz Rusije bez uplitanja SAD ustedela bi stotine milijardi koje se bacaju na naoruzanje. Evropi treba Rusija koliko Rusiji Evropa.

ип

pre 4 godine

То је смешно, ко ће то да нападне Европу. Ко смије да се усуди на такву лудост. Да га јадна мрак прогута док си реко жиик.

Ono

pre 4 godine

U prvi mah troškovi bi stvarno vili ogromni, ali bi dugorocno Evropa profitirala. Za Evropu je bitna zajednicka odbrana, ali da ista ne zavisi od Amera koji su predaleko i gledaju svoj interes. Za pocetak smanjilo bi se učešće u ratovima koje Evropa u globalu ne želi, ali su uvučeni preko NATO. Koordinacija bi bila bolja između država bez da sve mora proći NATO komandu. Ako ima pameti Evropa će sama da se izvuče iz NATO vremenom.

DEUS

pre 4 godine

Evropi bi bilo mnogo isplativije da ima svoju vojsku. Desetine različitih aviona, stotine različitih oruđa i oružja, sve to treba održavati. Mnogo je jeftinije da jedinstvena vojska svih članica ima par modela aviona i ostalu standardizovanu opremu i naoružanje.

mr

pre 4 godine

Па Фрнацуска већ има носач авиона, на све могуће погоне. Такође француска поседује и атомску бомбу као и друге видове тих најдеструктивнијих бомби. ЕУ има заједнички пројекат авиона ловца. Остале мање бродове такође праве. Дакле све у свему ЕУ би морала да купује сопствено оружје, и некако моја паланачка памет каже да је то боље него бити под контролом америчких лобиста. А онда ми моја памет каже да то никако али баш никако не одговара САД. Одатле и притисци на ЕУ, јер су економски и технички одавно прешишали САД. Добро, имају САД Фејсбук и Инстаграм, моћна оружја.

alex

pre 4 godine

Ono sto prosečan Srbin ne razume je da za jednog prosečnog stanovnika zapadne ( a od skora i velikog ostatka) evrope, NATO znaci 75 godina mira. I to nema cenu izrazenu u novcu.

cvile

pre 4 godine

A kolike troškove ima Evropa za "svoje mirovne" snage? Ko plaća sve te silne vojne Nato baze i njihovo održavanje? Englezi imaju fregatu, Francuzi nosač aviona, Svabe tenk Leopard.......

opet ja

pre 4 godine

A šta će im toliko oružje izuuev ako ne žele nekoga da napadnu. To su priče vojno industrijskog kompleksa o opasnom neprijatelju da bi prodavali oružje. Još je Ajzenhauer dok je bio predsednik na to upozorio.

nele

pre 4 godine

90raketnih sistema Patriot, 78mlrd. Zasto ne bi kupili 90 sistema S400, to je 36mlrd.
Inace koliko NATO kosta Evropu? 2% BDP! Realno, nikakva pretnja Rusije ne postoji. Cak i Nego kada bi imali nameru, Engleska I Francuska imaju dovoljno nuklearki da se Rusiji napad ne bi isplatio. Samo ih plase Rusijom kao kad plasis malo dete babarogom da bude dobro..

Sejo Kalac

pre 4 godine

Najgore od svega je sto sa navedenom tehnikom od 350 milijardi bi i dalje bili vojno sto godina iza rusije koja ima 10 puta manji gdp. O americi i da ne pricam. Tacno je da bi se deo novca vratio i otvorili bi se novi poslovi itd. Ali bi bila ista situacija kao u americi, naduvale bi se cene R&D a taj novac bi zavrsio u dzepu nekolicine magnata i korumpiranih politicara. Jos jedna stvar, dzabe tehnika bez ljudstva odnosno stajace vojske. E to bi tek kostalo evropu. Ovako su tu ulogu na sebe preuzeli ameri. Mozemo filozofirati koliko hocemo ali profesionalna stajaca vojska je skupa pri cemu nikako ne vraca novac nazad. Osim amerike i paradirajucih trupa raznih seikova niko ne moze da priusti takvu stajacu vojsku u kapacitetu u kome mu treba. Pa cak ni jedna svajcarska. E sad zamislite vojsku od milion vojnika koja nista ne radi a prima u proseku 3000e plus porezi. Pa to je godisnje nekih 100 milijardi bacenog novca koji nije ulozen u nesto sto moze da se vrati.

рајко

pre 4 godine

значи онај трамп ипак у праву. с тим што је русија делом у европи па немају где а америка је далеко. малко забрињавајуће за европејце?

SAD taman toliko fali da pokrpe svoju infrastrukturu

pre 4 godine

Mislim da je cifra bliža 900 milijardi, a ne 300 ili 400 milijardi. Možda misle da SAD izadje iz NATO, a da im i dalje pružaju besplatno usluge transporta, satelitskih komunikacija, navigacije, analitike i obrade, kao i razvojne ekspertize (nuklerana, rakete, radari i naravno oružani dronovi). SAD će izaći iz NATO to je u njihovoj ideologiji i strategiji, da im je bio potreban ne bi ga koristili van medjunarodnog prava, doneli bi prvo nove zakone kao što ih štancaju sada za uvodjenje sankcija, a napustiće i UN. Klinton je počeo, Buš je stabilizovao, Obama mekano nastavio, a Tramp počinje da gura pajser, a ko će i da šutne kutijetinu to će da vidimo.

Enis

pre 4 godine

eu zemlje vec imaju poprilicno vojske. ovo o čemu se piše je najverovatnije ono što amerikanci trenutno drze u eu. 350 milijardi kroz 30 zemalja he veoma dostizno...

CATAPA

pre 4 godine

Besmislen koncept. Čak i da se pretpostavi takav scenario da Rusija vojno napadne Evropu, Amerika to ne bi kogla da posmatra nezainteresovano jer bi bila sledeća. Evropa sa Rusijom (ili pod Rusijom) je najmanje duplo vojno jača od USA same i samoizolovane.
Amerika ne drži toliku vojnu silu zbog Evrope, nego samo sa Evropom toliku vojnu silu može da izdržava. Amerika više nema sopstvenu privredu kojom toliko naraslu vojsku može da izdrži. Kada bi i pokušali, dobili bi građanski rat koji ionako već tinja. A tu ni silni nosači aviona i raketni sistemi ne vrede ništa.

I ponovo svi ti vajni rusko-američki vajni stratezi zaboravljaju Kinu. Kini nikakav rat u Evropi ne treba. Šta će im? Oni bez rata sigurno pobeđuju i jedne i druge i treće.

alex

pre 4 godine

Ono sto prosečan Srbin ne razume je da za jednog prosečnog stanovnika zapadne ( a od skora i velikog ostatka) evrope, NATO znaci 75 godina mira. I to nema cenu izrazenu u novcu.

borko

pre 4 godine

A izvinite što bi kupovali i od koga da se brane , niko ne izražava pretenziju na Evropu. Rusija je za saradnju sa Evropom i jedini . . . JEDINI FAKTOR NEMIRA su upravo Sjedinjene Američke Države.
Peti razred osnovne , čas istorije , kaže nama profesorka : " kad bi čoveku iz praistorije oduzeli oružje iz ruku umro bi od gladi , KAD BI MODERNOM ČOVEKU ODUZELI TO ISTO ORUŽJE SVI BI ŽIVELI U BLAGOSTANJU.
Nikad ovo neću zaboraviti .

dejan

pre 4 godine

pa ako bi amerika napustila savez onda bi i samim tim izbledelo saveznistvo evrope i amerike.evropa bi se okrenula saradnji sa rusijom i ne bi potrosila pare na odbranu od rusije.zasto bi rusija napala evropu kad od njih lepo zaradjuje prodavajuci naftu i gas.rusija nikad nije napala evropu dok su nemacka i francuska napadale rusiju.

tamoneko

pre 4 godine

a od koga Evropi preti opasnost?
jedine zemlje iz EU koje imaju potencijalnu ratnu krizu su Grčka - Turska (obe iz NATO) i slično Kipar.

od ostalih država niko.
jedini ozbiljni problem jeste Ukrajina

dakle bespotrebnost postojanja NATOa za EU je više nego očigledna, ali zna se da vojna industrija najviše para nosi, pa se zato i izmišljaju potencijalne pretnje.

Gong

pre 4 godine

Kao prvo, Evropa je vojno jača od Rusije u konvencionalnom naoružanju, u ljudstvu, u ekonomiji, imaju MNOGO VIŠE savremene opreme i naoružanja (Putin je pre par godina krenuo u pravom smeru, tj. da nakon 10ogodišnje modernizacije u njihovoj vojsci bude 70% modernog naoružanja i opreme)...

Kao drugo, Amerika se plaši evropsko-ruske saradnje (savršen spoj tehnologija, industrija i resursa na obostranu korist), te da Rusija nema ama baš nikakve koristi od bilo kakve agresije, što dolazi do:

Trećeg, lepo je neko napisao, a i jasno je k'o dan, da su SAD jedini faktor nestabilnosti u Evropi.

Ivan

pre 4 godine

A sad ih inače ne troše? Da li stvarno neko misli da je Anerička "zaštita" besplatna? Ili bolje rečeno nije besplatna samo malo "reketiraju" saveznike... Bilo bi im pametnije da se kanu NATOa svi redom...

DaProbamDaOstavimKomentar

pre 4 godine

Prvo, da ste isterali Ameriku iz Evrope 1989. kada se rapsao Varsavski pakt, do sada bi ste bili zaista vojno nezavisini. Citavih 15 godina nije postojao NIKO ko bi u teroiji mogao da ugrozi evropsko tlo (dezurna baba roga, Rusija, je bila nepostojeca vojna sila citavih 20 godina)

Drugo, a da probate sami da napravite nesto (Dassault Group, Airbus, Rheinmetall, Bofors‎ i mnoge druge firme)?
Tekst postavlja stvari kao da ne postoji ni jedan drugi proizvodjac oruzija i oruzane tehnike do Amerike sto je potpuna glupost (obratite se Rusima, prodace vam sta god zelite)

Trece, i najbitnije, Rusi NECE napadati Evropu, zaboga, zasto bi?

Evropa je potpuni taoc Amerike i ovo je plasticni primer toga!

K.G.

pre 4 godine

Ja mislim da bi Amerika bankrotirala da Evropa izadje iz NATO. Ko bi onda kupovao američko oružje. Kome bi onda ameri zavrtali ruku i prisiljavali da financiraju njihove ratove po čitavom svetu.

Markoni

pre 4 godine

Naprotiv, Evropa bi se sredila, izvukla iz zavisnosti od Amerike. Pokrenuo bi se dijalog sa Rusijom, umanjile tenzije jer kakva god da je, Putinova Rusija Evropi nije neprijatelj. A trenutno SAD traže od Evrope da i ona finansira ratove koje oni izazivaju. Eto joj poslušna Britanija pa nek plaća troškove oružja do iscrpljenosti.

vlad

pre 4 godine

Koja glupost...
Pa države imaju i svoju vojsku, zar ne?
Ova vest je plaćena od (zna se koga) a svrha je plašenje građana...
Izgleda da plašenje Rusijom više nije dovoljno pa kreću i na ekonomiju...
Moje mišljenje je da bi se Evropa preporodila kada bi se oslobodila pritisaka, ucena i uslovljavanja koji dolaze iz Nato i Amerike.

miša

pre 4 godine

350 mlrd je za EU apsolutno ništa.
A dobila bi mnogo više, neprocenjivo, dobila bi nezavisnost od USA koja je svako malo dovodi u mat pozicije i košta je i novca i svega drugog.

Milos

pre 4 godine

Bilo bi mnogo pametnije i svrsohodnije da je Frankfuter alejmane napravio jednu analizu koliko bi clanice Nato alijanse ustedele para kada bi prestale da se "igraju rata" sa njihovim zamisljenim krvnim neprijateljem Rusijom, niko njima ne preti( pretnja je samo u njihovim bolesnim mozgovima) i sam Putin je puno puta ponovio da je Rusija toliko velika da njima ne treba ni 1m2 tudje teritorije.Ja kao obican covek se pitam, sta bi bilo bolje za covecanstvo da se taj novac od proizvodnje oruzja usmeri na razvoj industrije i poljoprivrede zemalja u kojima vlada glad i siromastvo ili i dalje da se sliva u dzepove malog broja ljudi koji i sada neznaju koloko para imaju.Ne razumem te bogate ljude, njihovu psihu, da li ce tolike pare da ih ucine besmrtnim, svet bi bio mnogo lepsi i bezbedniji kada ne bi postojale tolike razlike izmedju bogatih i siromasnih.Kada bi se vojni budzeti u svim zemljma smanjili za 80% na ovoj planeti bi zavladao RAJ.

Lazar Bojanic

pre 4 godine

vrlo naivna analiza ...

odbrambena industrija bi zaposlila silne čeličane , brodogradilišta ,inženjere i radnike koji više neće praviti menjače, diferencijale i SUS motore ...

a za uzvrat tako ujedinjena oko jake vojske mogla bi da se ravnopravno dogovara sa Rusijom kao jedinom pravom saveznicom oko energenata i svega ostalog

samo nek idu jenkiji , hvala im za pomoć u dva rata, dug smo platili i dalje ćemo sami brinuti o svojoj bezbednosti

Ono

pre 4 godine

U prvi mah troškovi bi stvarno vili ogromni, ali bi dugorocno Evropa profitirala. Za Evropu je bitna zajednicka odbrana, ali da ista ne zavisi od Amera koji su predaleko i gledaju svoj interes. Za pocetak smanjilo bi se učešće u ratovima koje Evropa u globalu ne želi, ali su uvučeni preko NATO. Koordinacija bi bila bolja između država bez da sve mora proći NATO komandu. Ako ima pameti Evropa će sama da se izvuče iz NATO vremenom.

Iks Oks

pre 4 godine

Jedan aspekt nje razmotren u tekstu.
Evroa bi onda i proizvodila mnogo vise naoruzanja i dodatno pokrenula industriju, pogotovo razvoj.
Taj novac bi se vratio nazad u EU ekonomiju, omogucavajuci cak i veci izvoz.

ип

pre 4 godine

То је смешно, ко ће то да нападне Европу. Ко смије да се усуди на такву лудост. Да га јадна мрак прогута док си реко жиик.

mr

pre 4 godine

Па Фрнацуска већ има носач авиона, на све могуће погоне. Такође француска поседује и атомску бомбу као и друге видове тих најдеструктивнијих бомби. ЕУ има заједнички пројекат авиона ловца. Остале мање бродове такође праве. Дакле све у свему ЕУ би морала да купује сопствено оружје, и некако моја паланачка памет каже да је то боље него бити под контролом америчких лобиста. А онда ми моја памет каже да то никако али баш никако не одговара САД. Одатле и притисци на ЕУ, јер су економски и технички одавно прешишали САД. Добро, имају САД Фејсбук и Инстаграм, моћна оружја.

Mediocritical

pre 4 godine

Psihološko propagandno prepucavanje, ubacivanjem crva sumnje, i raskola, u neprejateljskom savezu... I to traje, i traje... Ali bez obzira na sve. Jednog dana, će po logici univerzuma morati, da pukne, ta lažna, i prava(milijardama dolara, teškog nauružanja), nagomilana tenzija, kad tad...

popp

pre 4 godine

A sa kim bi Evropa/Nato mogao da zarati? Rusiji ne trebaju kolonije, imaju prostranstva koliko hoces, imaju i sirovina koliko hoces i to ne zele da poklone nikome, sta tu nije jasno. Evropska industrija oslonjena na energente iz Rusije bez uplitanja SAD ustedela bi stotine milijardi koje se bacaju na naoruzanje. Evropi treba Rusija koliko Rusiji Evropa.

DEUS

pre 4 godine

Evropi bi bilo mnogo isplativije da ima svoju vojsku. Desetine različitih aviona, stotine različitih oruđa i oružja, sve to treba održavati. Mnogo je jeftinije da jedinstvena vojska svih članica ima par modela aviona i ostalu standardizovanu opremu i naoružanje.

Sejo Kalac

pre 4 godine

Najgore od svega je sto sa navedenom tehnikom od 350 milijardi bi i dalje bili vojno sto godina iza rusije koja ima 10 puta manji gdp. O americi i da ne pricam. Tacno je da bi se deo novca vratio i otvorili bi se novi poslovi itd. Ali bi bila ista situacija kao u americi, naduvale bi se cene R&D a taj novac bi zavrsio u dzepu nekolicine magnata i korumpiranih politicara. Jos jedna stvar, dzabe tehnika bez ljudstva odnosno stajace vojske. E to bi tek kostalo evropu. Ovako su tu ulogu na sebe preuzeli ameri. Mozemo filozofirati koliko hocemo ali profesionalna stajaca vojska je skupa pri cemu nikako ne vraca novac nazad. Osim amerike i paradirajucih trupa raznih seikova niko ne moze da priusti takvu stajacu vojsku u kapacitetu u kome mu treba. Pa cak ni jedna svajcarska. E sad zamislite vojsku od milion vojnika koja nista ne radi a prima u proseku 3000e plus porezi. Pa to je godisnje nekih 100 milijardi bacenog novca koji nije ulozen u nesto sto moze da se vrati.

cvile

pre 4 godine

A kolike troškove ima Evropa za "svoje mirovne" snage? Ko plaća sve te silne vojne Nato baze i njihovo održavanje? Englezi imaju fregatu, Francuzi nosač aviona, Svabe tenk Leopard.......

opet ja

pre 4 godine

A šta će im toliko oružje izuuev ako ne žele nekoga da napadnu. To su priče vojno industrijskog kompleksa o opasnom neprijatelju da bi prodavali oružje. Još je Ajzenhauer dok je bio predsednik na to upozorio.

nele

pre 4 godine

90raketnih sistema Patriot, 78mlrd. Zasto ne bi kupili 90 sistema S400, to je 36mlrd.
Inace koliko NATO kosta Evropu? 2% BDP! Realno, nikakva pretnja Rusije ne postoji. Cak i Nego kada bi imali nameru, Engleska I Francuska imaju dovoljno nuklearki da se Rusiji napad ne bi isplatio. Samo ih plase Rusijom kao kad plasis malo dete babarogom da bude dobro..

SAD taman toliko fali da pokrpe svoju infrastrukturu

pre 4 godine

Mislim da je cifra bliža 900 milijardi, a ne 300 ili 400 milijardi. Možda misle da SAD izadje iz NATO, a da im i dalje pružaju besplatno usluge transporta, satelitskih komunikacija, navigacije, analitike i obrade, kao i razvojne ekspertize (nuklerana, rakete, radari i naravno oružani dronovi). SAD će izaći iz NATO to je u njihovoj ideologiji i strategiji, da im je bio potreban ne bi ga koristili van medjunarodnog prava, doneli bi prvo nove zakone kao što ih štancaju sada za uvodjenje sankcija, a napustiće i UN. Klinton je počeo, Buš je stabilizovao, Obama mekano nastavio, a Tramp počinje da gura pajser, a ko će i da šutne kutijetinu to će da vidimo.

рајко

pre 4 godine

значи онај трамп ипак у праву. с тим што је русија делом у европи па немају где а америка је далеко. малко забрињавајуће за европејце?

Enis

pre 4 godine

eu zemlje vec imaju poprilicno vojske. ovo o čemu se piše je najverovatnije ono što amerikanci trenutno drze u eu. 350 milijardi kroz 30 zemalja he veoma dostizno...

CATAPA

pre 4 godine

Besmislen koncept. Čak i da se pretpostavi takav scenario da Rusija vojno napadne Evropu, Amerika to ne bi kogla da posmatra nezainteresovano jer bi bila sledeća. Evropa sa Rusijom (ili pod Rusijom) je najmanje duplo vojno jača od USA same i samoizolovane.
Amerika ne drži toliku vojnu silu zbog Evrope, nego samo sa Evropom toliku vojnu silu može da izdržava. Amerika više nema sopstvenu privredu kojom toliko naraslu vojsku može da izdrži. Kada bi i pokušali, dobili bi građanski rat koji ionako već tinja. A tu ni silni nosači aviona i raketni sistemi ne vrede ništa.

I ponovo svi ti vajni rusko-američki vajni stratezi zaboravljaju Kinu. Kini nikakav rat u Evropi ne treba. Šta će im? Oni bez rata sigurno pobeđuju i jedne i druge i treće.