Subota, 20.04.2019.

11:25

Nova pravila za uvoz - rampa za automobile starije od 10 godina

U Bosnu i Hercegovinu će se još do kraja maja moći uvoziti polovni automobili sa motorom Euro 4 i novi sa motorom Euro 5.

Izvor: Blic

Nova pravila za uvoz - rampa za automobile starije od 10 godina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

milan

pre 4 godine

Gomila gluposti i nepotrebnih delova i senzora za trošenje para.Ljudu nasedaju nа razne gluposti.Veci trovaći su duvan i alkohol i trovaći "istine i duše"

pera

pre 4 godine

podrzavam. Ko nema para za novije,ima dovoljno krseva po oglasima pa nek voze njih dok se ne poostre tehnicki pregledi pa ce onda njih morati na otpad da teraju. jeste,neko ce reci besparica je,treba misliti na socijalne slucajeve ali ne govorimo o ceni vekne hleba vec o potecijalnom ubici na putevima koji jedva da imaju para za kocnice i gume i to one polovne. Ko nema ni za osnovno odrzavanje ili ga to jednostavno ne zanima,ne treba ni da vozi

don kihot

pre 4 godine

"Odluku je donelo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, a na osnovu zahteva Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH."

Ovde je sve objasnjeno...kakva ekologija,kakva briga za zdravlje?! Samo zelja za vecim profitom,kako uvoznika,tako i drzave!!!

Deki

pre 4 godine

U svjcarskoj mozes da vidis I 30 god stari auto na putu. Ali taj auto ispunjava sve standarde kao I auto par god star.zato on kosta gore par hiljada svajcaraca a ovde par stotina

nekotamo

pre 4 godine

Ima i ovo. Ja hocu da vozim auto star 20 godina. Eto bas hocu, imam pravo i ne moram nikome da objasnjavam razloge.
Ako je ispravan i ne zagadjuje okolinu sta to kome smeta.
Sve su to pokusaji prodaje novih automobila. Ali na takav nacin da to deluje kao neko muljanje. Sprega raznih lobija i drzava

bobi

pre 4 godine

nisu normalni - Euro 5 se normalno prodaje u zapadnoj Evropi. Euro 6 u Njemačkoj je zastupljen sa svega 26% 
Ko donosi te zakone?
(obi van, 20. april 2019 12:40)

nije tačno. U Evropi kao novo vozilo možeš da kupiš samo euro 6 i to samo novije podverzije tipa Euro 6j ili tako nešto. tako da za euro 5 nema mesta...

Ivan

pre 4 godine

@Deranje jarca

pravo u metu!!!

jedino sto bih dodao je i kad se vidi auto iz kog kulja dim, odmah ga zaustaviti, oduzeti vozilo, i naplatiti paprenu kaznu, a onome kod koga je vozilo proslo pregled oduzeti dozvolu za rad i naplatiti takvu kaznu da se zapitamo da njome nismo slucajno coveka ostavili da gladuje.

Mislim da nam je svima zdravlje ozbiljno ugrozeno od izduvnih gasova. Imali smo i dokaz prosle zime kada je zagandjenje bilo nikad gore. Vreme je da se uozbiljimo i shvatimo da se ugrozavaju ljudski zivoti, da ne pricam sto pocinjem da se plasim starosti kada postajemo osetljiviji i zagadjenje pocne da stvara ozbiljne probleme na dnevnom nivou.

Bane

pre 4 godine

Merenje izduvnih gasova prilikom registracije je jedino relevantno. Vidjao sam ja vozila i mladja od 10 god sa povadjenim dpf-ovima, zatvorenim egr-ovima kako dime ko lokomotive......

Nenad

pre 4 godine

Ovo je zamena teza, da li hocete da kazete da ISPRAVNO vozilo staro 11 godina losije utice na zivotnu sredinu od NEISPRAVNOG vozila starog 5 godina? Problem je sto tehnicki pregled prolaze NEISPRAVNA vozila, kontrola izduvnih gasova se ne radi, vozila sa skinutim katalizatorima i DPF, neispravnim diznama prolaze tehnicki bez problema, o KAMIONIMA i AUTOBUSIMA da ne pricamo, to su pravi trovaci!

nedelja borbe protiv tjedna

pre 4 godine

Rezultat će biti to da će se prepoloviti uvoz. A onda će se krpiti ovi stari. Pa će još i poskupiti. Zagađenje će biti još veće, vozni park još stariji.

marko

pre 4 godine

Ako cemo realno i automobil star 10 godina isto zagadjuje životnu sredinu kao i onaj od 18 godina. Ako namnje cilj ekologija odma se zna, drzava mora da omoguci podsticaj hibrida, da ukine. ili smanji cene atesta i registracije za vozila na plin i metan a sve ostalo su prazne price za siroke mase...

paranoid

pre 4 godine

Nisu autodileri lobirali zbog brige za ekologiju. Naravno da očekuju da će na taj način da povećaju prodaju i zarade ogroman novac. Niko ne postavlja pitanje, šta sa 'otpadom' koji ovde preostane?! Drugo, i dalje najnormalnije može da se registruje dizel golf2, ali taj vlasnik nikad neće sebi moći da priušti zamjenu, jer golf4 i 5 ne mogu da se uvezu, a za 6 i 7 nikad neće imati para. Dobra mjera bi bila pri registraciji naplaćivati dodatnu ekološku taksu za velike zagađivače, a ta sredstva usmjeriti u poticaj za kupovinu novijeg auta, npr ko sa euro3 prelazi na euro5 država daje olakšicu 1000 €...

Shkot

pre 4 godine

"jer je oko 80 odsto registrovanih vozila starije od deset godina" 

...to je zato sto narod mnogo voli da vozi stara kola...??? 
...umesto lecenja posledica, bilo bi dobro da lecite uzrok... 
...siromastvo...!!!
(kraja, 20. april 2019 11:59)
Nije obavezno imati auto. To je privilegija. Siromaštvom možemo opravdati mnoge stvari: kočnice koje ne rade, svjetla koja ne rade, ćelave gume itd. Ako si siromašan, onda nemaš mogućnost i za auto star 20 godina.

gorski

pre 4 godine

U inostranstvu za deset godina auto predje oko 200000km i džaba je on evro pet kad su katalizator i dpf filter već prezasićeni ,a niko ih neće menjati novim !!!!!!

Nemojte mene,ja sam crnogorac

pre 4 godine

Treba uvesti zabranu vozila preko 10 godina starosti. Ukoliko se uvedi zakon koji bi se uvoz ogranicavao sa normom euro 5 motorom to bi bila vozila koje su mahom 2015 god pa na dalje. To je sve lepo,ali nazalost prosecan gradjanin Srbije ne moze da priusti ni euro 4 a kamoli euro 5. Pa ne mozemo mi da se merimo sa razvijenim zemljama tek tako. Ipak mi kasnimo jedno 100 godina.

kro-manjon

pre 4 godine

Citam ove pametne i ne mogu da verujem. Hajde najbolje da izbacimo sve dizele. Stavimo benzin(euro6)+tng i elektro. I da vidis nema zagadjenja, nema vozila, nema guzve ma milina samo bogati ti voze jer je to luksuz voziti se. Vecina drzava vise nisu drzave nego instrumenti koji globe narod koji zivi na toj teritoriji. Nisam primetio da jedna fabrika ima krstene filtere na dimnjacima a zagadjuju daleko voze od auta, a niko ih ne globi. U Srbiji u Pancevu, Smederevu, Boru ne moze da se zivi od smrada iz fabrika ali ce gospodi da smeta Euro4 motor.

Miloje

pre 4 godine

Ovo je kao i naš evropski put. Dajte prvo da podignemo sve cene na evropski nivo, pa i veći od evropskog, a plate manje nego afričke. Tek kad se zabrani loženje na fosilna goriva, paljenje guma, flaša, iskorišćenog motornog ulja itd. onda treba preći na ovaj korak. Takođe ljudi nikako da shvate da dim iz auspuha ne dolazi usled nedostatka DPF-a nego zbog neispravnog sistema sagorevanja, podjednako kod benzinaca i dizelaša. Zapitajte se svi vi vozači da li ste ikada u životu i koliko puta proverili sistem ubrizgavanja i sagorevanja.

Miki

pre 4 godine

Kao što neko reče samo kontrola izduvnih gasova na tehničkom i kraj priče. Auto može biti i Euro 1, ako je na TNG ili CNG, on manje zagađuje nego neki Euro 5 dizel. Drugo, to što je neki automobil uvezen kao npr. Euro 5, ne znači ništa, jer ogroman broj dizela kod nas ima povađene dpf filtere i zagađuju nenormalno i to su sada Euro 0 automobili. Samo kontrola na tehničkom i polako isključivati ove lešine iz upotrebe, jer šta vredi i što je auto 2015. godište i Euro 5, ako je samo na papiru Euro 5, a u praksi ubica ljudi, životinja i biljaka.

Loto

pre 4 godine

Glupost...većina polovnih a većih automobila je na relaciji Istanbul-Nemačka stalno u opticaju.Manji a stariji su vozila za po gradu....

gastoz

pre 4 godine

Jedan primjer iz prakse koji ovu vijest, uredbu, pravilo, ograničenje, ma nazovite je kako god hoćete čini besmislenom. Naime, nađemo Euro 5 automobil u Evropi, dovezemo ga u BiH, on prođe homologaciju i registrujemo ga, a onda kod prvog elektroničara i majstora za auspuhe da skinemo DPF filter i obesmislimo čitavu ovu šaradu koja se radi sa samo jednim ciljem da iz našeg džepa prebacimo što više para u džep države i privatnika. Dok god ne bude na tehničkom pregledu kod svake registracije rađen eko test na osnovu kojeg će se određivati koji nivo izduvnih gasova emituje svaki pojedinačno automobil sve ovo će biti samo deranje jaraca, a jarac je pogađate obični građanin.
(Deranje jarca, 20. april 2019 13:19)

U kakvoj si ti zabludi nema dalje !

Radim u Austriji kao auto mehaničar 2 godine,pre toga radio u Njemačkoj 4 godine i do sada sam ih skinuo pa da ne preteram ali skoro 200 komada i to sve sa kola ne starijih od 5-6 godina.

Ako zaista misliš da u EU ne skidaju DPF i da zbog toga ne prelaze tehnički grdno se varaš.
Nije švaba lud da mu to đubre izbije 2000-3000 eura iz džepa i da remeti svoj raspore pa kad krene na posao ili po dete u vrtić a upali mu se regeneracija on isteruje na auto put i vozi 20 minuta na 3500 obrtaja dok se ne ugasi lampica.
Dva tri takva gašenja pri započetoj regeneraciji i DPF je začepljen.

Pitaj uvoznike u Srbiji koliko im auto stigne na placeve sa već izvađenim DPF om.
Samo što mi to ne radimo ko mesari u Srbiji tako što ga iščupamo i premostimo nego se DPF precizno otvori povadi i fabrički zavari tako da ni kamera ne primeti novi var.A tehnički i merenje izduvnih gasova lagano prolaze sva mlađa kola barem mlađa od 5-6 godina i ni jednog mi do sada nisu vratili sa tehničkog.

Deranje jarca

pre 4 godine

Jedan primjer iz prakse koji ovu vijest, uredbu, pravilo, ograničenje, ma nazovite je kako god hoćete čini besmislenom. Naime, nađemo Euro 5 automobil u Evropi, dovezemo ga u BiH, on prođe homologaciju i registrujemo ga, a onda kod prvog elektroničara i majstora za auspuhe da skinemo DPF filter i obesmislimo čitavu ovu šaradu koja se radi sa samo jednim ciljem da iz našeg džepa prebacimo što više para u džep države i privatnika. Dok god ne bude na tehničkom pregledu kod svake registracije rađen eko test na osnovu kojeg će se određivati koji nivo izduvnih gasova emituje svaki pojedinačno automobil sve ovo će biti samo deranje jaraca, a jarac je pogađate obični građanin.

toliko o tome

pre 4 godine

Pa i u Srbiji je pre više od deset godina donet zakon o uvozu polovnjaka sa euro 3 motorom. Od tada do danas se ništa nije promenilo. Vreme je da i mi promenimo nešto na bolje.

Radijator

pre 4 godine

Merenje izduvnih gasova na tehnickom...i to je sve sto treba.
Sto bi meni neko ogranicio stariji auto na metan ili plin npr?
Ili nekom ljubitelju oldtimera ako ga prepravi tako da ne zagadjuje?

Dekiša

pre 4 godine

Odlično. Daleko veći napredak bi postigli rigoroznijom kontrolom vozila preko 20 godina starosti koja su u 85% slučajeva neispravna i zrela za otpad.

kraja

pre 4 godine

"jer je oko 80 odsto registrovanih vozila starije od deset godina"

...to je zato sto narod mnogo voli da vozi stara kola...???
...umesto lecenja posledica, bilo bi dobro da lecite uzrok...
...siromastvo...!!!

Deranje jarca

pre 4 godine

Jedan primjer iz prakse koji ovu vijest, uredbu, pravilo, ograničenje, ma nazovite je kako god hoćete čini besmislenom. Naime, nađemo Euro 5 automobil u Evropi, dovezemo ga u BiH, on prođe homologaciju i registrujemo ga, a onda kod prvog elektroničara i majstora za auspuhe da skinemo DPF filter i obesmislimo čitavu ovu šaradu koja se radi sa samo jednim ciljem da iz našeg džepa prebacimo što više para u džep države i privatnika. Dok god ne bude na tehničkom pregledu kod svake registracije rađen eko test na osnovu kojeg će se određivati koji nivo izduvnih gasova emituje svaki pojedinačno automobil sve ovo će biti samo deranje jaraca, a jarac je pogađate obični građanin.

kraja

pre 4 godine

"jer je oko 80 odsto registrovanih vozila starije od deset godina"

...to je zato sto narod mnogo voli da vozi stara kola...???
...umesto lecenja posledica, bilo bi dobro da lecite uzrok...
...siromastvo...!!!

Radijator

pre 4 godine

Merenje izduvnih gasova na tehnickom...i to je sve sto treba.
Sto bi meni neko ogranicio stariji auto na metan ili plin npr?
Ili nekom ljubitelju oldtimera ako ga prepravi tako da ne zagadjuje?

kro-manjon

pre 4 godine

Citam ove pametne i ne mogu da verujem. Hajde najbolje da izbacimo sve dizele. Stavimo benzin(euro6)+tng i elektro. I da vidis nema zagadjenja, nema vozila, nema guzve ma milina samo bogati ti voze jer je to luksuz voziti se. Vecina drzava vise nisu drzave nego instrumenti koji globe narod koji zivi na toj teritoriji. Nisam primetio da jedna fabrika ima krstene filtere na dimnjacima a zagadjuju daleko voze od auta, a niko ih ne globi. U Srbiji u Pancevu, Smederevu, Boru ne moze da se zivi od smrada iz fabrika ali ce gospodi da smeta Euro4 motor.

Dekiša

pre 4 godine

Odlično. Daleko veći napredak bi postigli rigoroznijom kontrolom vozila preko 20 godina starosti koja su u 85% slučajeva neispravna i zrela za otpad.

toliko o tome

pre 4 godine

Pa i u Srbiji je pre više od deset godina donet zakon o uvozu polovnjaka sa euro 3 motorom. Od tada do danas se ništa nije promenilo. Vreme je da i mi promenimo nešto na bolje.

nekotamo

pre 4 godine

Ima i ovo. Ja hocu da vozim auto star 20 godina. Eto bas hocu, imam pravo i ne moram nikome da objasnjavam razloge.
Ako je ispravan i ne zagadjuje okolinu sta to kome smeta.
Sve su to pokusaji prodaje novih automobila. Ali na takav nacin da to deluje kao neko muljanje. Sprega raznih lobija i drzava

Bane

pre 4 godine

Merenje izduvnih gasova prilikom registracije je jedino relevantno. Vidjao sam ja vozila i mladja od 10 god sa povadjenim dpf-ovima, zatvorenim egr-ovima kako dime ko lokomotive......

don kihot

pre 4 godine

"Odluku je donelo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, a na osnovu zahteva Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH."

Ovde je sve objasnjeno...kakva ekologija,kakva briga za zdravlje?! Samo zelja za vecim profitom,kako uvoznika,tako i drzave!!!

nedelja borbe protiv tjedna

pre 4 godine

Rezultat će biti to da će se prepoloviti uvoz. A onda će se krpiti ovi stari. Pa će još i poskupiti. Zagađenje će biti još veće, vozni park još stariji.

Nenad

pre 4 godine

Ovo je zamena teza, da li hocete da kazete da ISPRAVNO vozilo staro 11 godina losije utice na zivotnu sredinu od NEISPRAVNOG vozila starog 5 godina? Problem je sto tehnicki pregled prolaze NEISPRAVNA vozila, kontrola izduvnih gasova se ne radi, vozila sa skinutim katalizatorima i DPF, neispravnim diznama prolaze tehnicki bez problema, o KAMIONIMA i AUTOBUSIMA da ne pricamo, to su pravi trovaci!

Loto

pre 4 godine

Glupost...većina polovnih a većih automobila je na relaciji Istanbul-Nemačka stalno u opticaju.Manji a stariji su vozila za po gradu....

Miki

pre 4 godine

Kao što neko reče samo kontrola izduvnih gasova na tehničkom i kraj priče. Auto može biti i Euro 1, ako je na TNG ili CNG, on manje zagađuje nego neki Euro 5 dizel. Drugo, to što je neki automobil uvezen kao npr. Euro 5, ne znači ništa, jer ogroman broj dizela kod nas ima povađene dpf filtere i zagađuju nenormalno i to su sada Euro 0 automobili. Samo kontrola na tehničkom i polako isključivati ove lešine iz upotrebe, jer šta vredi i što je auto 2015. godište i Euro 5, ako je samo na papiru Euro 5, a u praksi ubica ljudi, životinja i biljaka.

Deki

pre 4 godine

U svjcarskoj mozes da vidis I 30 god stari auto na putu. Ali taj auto ispunjava sve standarde kao I auto par god star.zato on kosta gore par hiljada svajcaraca a ovde par stotina

gorski

pre 4 godine

U inostranstvu za deset godina auto predje oko 200000km i džaba je on evro pet kad su katalizator i dpf filter već prezasićeni ,a niko ih neće menjati novim !!!!!!

Shkot

pre 4 godine

"jer je oko 80 odsto registrovanih vozila starije od deset godina" 

...to je zato sto narod mnogo voli da vozi stara kola...??? 
...umesto lecenja posledica, bilo bi dobro da lecite uzrok... 
...siromastvo...!!!
(kraja, 20. april 2019 11:59)
Nije obavezno imati auto. To je privilegija. Siromaštvom možemo opravdati mnoge stvari: kočnice koje ne rade, svjetla koja ne rade, ćelave gume itd. Ako si siromašan, onda nemaš mogućnost i za auto star 20 godina.

gastoz

pre 4 godine

Jedan primjer iz prakse koji ovu vijest, uredbu, pravilo, ograničenje, ma nazovite je kako god hoćete čini besmislenom. Naime, nađemo Euro 5 automobil u Evropi, dovezemo ga u BiH, on prođe homologaciju i registrujemo ga, a onda kod prvog elektroničara i majstora za auspuhe da skinemo DPF filter i obesmislimo čitavu ovu šaradu koja se radi sa samo jednim ciljem da iz našeg džepa prebacimo što više para u džep države i privatnika. Dok god ne bude na tehničkom pregledu kod svake registracije rađen eko test na osnovu kojeg će se određivati koji nivo izduvnih gasova emituje svaki pojedinačno automobil sve ovo će biti samo deranje jaraca, a jarac je pogađate obični građanin.
(Deranje jarca, 20. april 2019 13:19)

U kakvoj si ti zabludi nema dalje !

Radim u Austriji kao auto mehaničar 2 godine,pre toga radio u Njemačkoj 4 godine i do sada sam ih skinuo pa da ne preteram ali skoro 200 komada i to sve sa kola ne starijih od 5-6 godina.

Ako zaista misliš da u EU ne skidaju DPF i da zbog toga ne prelaze tehnički grdno se varaš.
Nije švaba lud da mu to đubre izbije 2000-3000 eura iz džepa i da remeti svoj raspore pa kad krene na posao ili po dete u vrtić a upali mu se regeneracija on isteruje na auto put i vozi 20 minuta na 3500 obrtaja dok se ne ugasi lampica.
Dva tri takva gašenja pri započetoj regeneraciji i DPF je začepljen.

Pitaj uvoznike u Srbiji koliko im auto stigne na placeve sa već izvađenim DPF om.
Samo što mi to ne radimo ko mesari u Srbiji tako što ga iščupamo i premostimo nego se DPF precizno otvori povadi i fabrički zavari tako da ni kamera ne primeti novi var.A tehnički i merenje izduvnih gasova lagano prolaze sva mlađa kola barem mlađa od 5-6 godina i ni jednog mi do sada nisu vratili sa tehničkog.

pera

pre 4 godine

podrzavam. Ko nema para za novije,ima dovoljno krseva po oglasima pa nek voze njih dok se ne poostre tehnicki pregledi pa ce onda njih morati na otpad da teraju. jeste,neko ce reci besparica je,treba misliti na socijalne slucajeve ali ne govorimo o ceni vekne hleba vec o potecijalnom ubici na putevima koji jedva da imaju para za kocnice i gume i to one polovne. Ko nema ni za osnovno odrzavanje ili ga to jednostavno ne zanima,ne treba ni da vozi

Nemojte mene,ja sam crnogorac

pre 4 godine

Treba uvesti zabranu vozila preko 10 godina starosti. Ukoliko se uvedi zakon koji bi se uvoz ogranicavao sa normom euro 5 motorom to bi bila vozila koje su mahom 2015 god pa na dalje. To je sve lepo,ali nazalost prosecan gradjanin Srbije ne moze da priusti ni euro 4 a kamoli euro 5. Pa ne mozemo mi da se merimo sa razvijenim zemljama tek tako. Ipak mi kasnimo jedno 100 godina.

Miloje

pre 4 godine

Ovo je kao i naš evropski put. Dajte prvo da podignemo sve cene na evropski nivo, pa i veći od evropskog, a plate manje nego afričke. Tek kad se zabrani loženje na fosilna goriva, paljenje guma, flaša, iskorišćenog motornog ulja itd. onda treba preći na ovaj korak. Takođe ljudi nikako da shvate da dim iz auspuha ne dolazi usled nedostatka DPF-a nego zbog neispravnog sistema sagorevanja, podjednako kod benzinaca i dizelaša. Zapitajte se svi vi vozači da li ste ikada u životu i koliko puta proverili sistem ubrizgavanja i sagorevanja.

paranoid

pre 4 godine

Nisu autodileri lobirali zbog brige za ekologiju. Naravno da očekuju da će na taj način da povećaju prodaju i zarade ogroman novac. Niko ne postavlja pitanje, šta sa 'otpadom' koji ovde preostane?! Drugo, i dalje najnormalnije može da se registruje dizel golf2, ali taj vlasnik nikad neće sebi moći da priušti zamjenu, jer golf4 i 5 ne mogu da se uvezu, a za 6 i 7 nikad neće imati para. Dobra mjera bi bila pri registraciji naplaćivati dodatnu ekološku taksu za velike zagađivače, a ta sredstva usmjeriti u poticaj za kupovinu novijeg auta, npr ko sa euro3 prelazi na euro5 država daje olakšicu 1000 €...

milan

pre 4 godine

Gomila gluposti i nepotrebnih delova i senzora za trošenje para.Ljudu nasedaju nа razne gluposti.Veci trovaći su duvan i alkohol i trovaći "istine i duše"

marko

pre 4 godine

Ako cemo realno i automobil star 10 godina isto zagadjuje životnu sredinu kao i onaj od 18 godina. Ako namnje cilj ekologija odma se zna, drzava mora da omoguci podsticaj hibrida, da ukine. ili smanji cene atesta i registracije za vozila na plin i metan a sve ostalo su prazne price za siroke mase...

bobi

pre 4 godine

nisu normalni - Euro 5 se normalno prodaje u zapadnoj Evropi. Euro 6 u Njemačkoj je zastupljen sa svega 26% 
Ko donosi te zakone?
(obi van, 20. april 2019 12:40)

nije tačno. U Evropi kao novo vozilo možeš da kupiš samo euro 6 i to samo novije podverzije tipa Euro 6j ili tako nešto. tako da za euro 5 nema mesta...

Ivan

pre 4 godine

@Deranje jarca

pravo u metu!!!

jedino sto bih dodao je i kad se vidi auto iz kog kulja dim, odmah ga zaustaviti, oduzeti vozilo, i naplatiti paprenu kaznu, a onome kod koga je vozilo proslo pregled oduzeti dozvolu za rad i naplatiti takvu kaznu da se zapitamo da njome nismo slucajno coveka ostavili da gladuje.

Mislim da nam je svima zdravlje ozbiljno ugrozeno od izduvnih gasova. Imali smo i dokaz prosle zime kada je zagandjenje bilo nikad gore. Vreme je da se uozbiljimo i shvatimo da se ugrozavaju ljudski zivoti, da ne pricam sto pocinjem da se plasim starosti kada postajemo osetljiviji i zagadjenje pocne da stvara ozbiljne probleme na dnevnom nivou.

Shkot

pre 4 godine

"jer je oko 80 odsto registrovanih vozila starije od deset godina" 

...to je zato sto narod mnogo voli da vozi stara kola...??? 
...umesto lecenja posledica, bilo bi dobro da lecite uzrok... 
...siromastvo...!!!
(kraja, 20. april 2019 11:59)
Nije obavezno imati auto. To je privilegija. Siromaštvom možemo opravdati mnoge stvari: kočnice koje ne rade, svjetla koja ne rade, ćelave gume itd. Ako si siromašan, onda nemaš mogućnost i za auto star 20 godina.

toliko o tome

pre 4 godine

Pa i u Srbiji je pre više od deset godina donet zakon o uvozu polovnjaka sa euro 3 motorom. Od tada do danas se ništa nije promenilo. Vreme je da i mi promenimo nešto na bolje.

pera

pre 4 godine

podrzavam. Ko nema para za novije,ima dovoljno krseva po oglasima pa nek voze njih dok se ne poostre tehnicki pregledi pa ce onda njih morati na otpad da teraju. jeste,neko ce reci besparica je,treba misliti na socijalne slucajeve ali ne govorimo o ceni vekne hleba vec o potecijalnom ubici na putevima koji jedva da imaju para za kocnice i gume i to one polovne. Ko nema ni za osnovno odrzavanje ili ga to jednostavno ne zanima,ne treba ni da vozi

Dekiša

pre 4 godine

Odlično. Daleko veći napredak bi postigli rigoroznijom kontrolom vozila preko 20 godina starosti koja su u 85% slučajeva neispravna i zrela za otpad.

Loto

pre 4 godine

Glupost...većina polovnih a većih automobila je na relaciji Istanbul-Nemačka stalno u opticaju.Manji a stariji su vozila za po gradu....

Deranje jarca

pre 4 godine

Jedan primjer iz prakse koji ovu vijest, uredbu, pravilo, ograničenje, ma nazovite je kako god hoćete čini besmislenom. Naime, nađemo Euro 5 automobil u Evropi, dovezemo ga u BiH, on prođe homologaciju i registrujemo ga, a onda kod prvog elektroničara i majstora za auspuhe da skinemo DPF filter i obesmislimo čitavu ovu šaradu koja se radi sa samo jednim ciljem da iz našeg džepa prebacimo što više para u džep države i privatnika. Dok god ne bude na tehničkom pregledu kod svake registracije rađen eko test na osnovu kojeg će se određivati koji nivo izduvnih gasova emituje svaki pojedinačno automobil sve ovo će biti samo deranje jaraca, a jarac je pogađate obični građanin.

bobi

pre 4 godine

nisu normalni - Euro 5 se normalno prodaje u zapadnoj Evropi. Euro 6 u Njemačkoj je zastupljen sa svega 26% 
Ko donosi te zakone?
(obi van, 20. april 2019 12:40)

nije tačno. U Evropi kao novo vozilo možeš da kupiš samo euro 6 i to samo novije podverzije tipa Euro 6j ili tako nešto. tako da za euro 5 nema mesta...

Ivan

pre 4 godine

@Deranje jarca

pravo u metu!!!

jedino sto bih dodao je i kad se vidi auto iz kog kulja dim, odmah ga zaustaviti, oduzeti vozilo, i naplatiti paprenu kaznu, a onome kod koga je vozilo proslo pregled oduzeti dozvolu za rad i naplatiti takvu kaznu da se zapitamo da njome nismo slucajno coveka ostavili da gladuje.

Mislim da nam je svima zdravlje ozbiljno ugrozeno od izduvnih gasova. Imali smo i dokaz prosle zime kada je zagandjenje bilo nikad gore. Vreme je da se uozbiljimo i shvatimo da se ugrozavaju ljudski zivoti, da ne pricam sto pocinjem da se plasim starosti kada postajemo osetljiviji i zagadjenje pocne da stvara ozbiljne probleme na dnevnom nivou.

milan

pre 4 godine

Gomila gluposti i nepotrebnih delova i senzora za trošenje para.Ljudu nasedaju nа razne gluposti.Veci trovaći su duvan i alkohol i trovaći "istine i duše"

kraja

pre 4 godine

"jer je oko 80 odsto registrovanih vozila starije od deset godina"

...to je zato sto narod mnogo voli da vozi stara kola...???
...umesto lecenja posledica, bilo bi dobro da lecite uzrok...
...siromastvo...!!!

kro-manjon

pre 4 godine

Citam ove pametne i ne mogu da verujem. Hajde najbolje da izbacimo sve dizele. Stavimo benzin(euro6)+tng i elektro. I da vidis nema zagadjenja, nema vozila, nema guzve ma milina samo bogati ti voze jer je to luksuz voziti se. Vecina drzava vise nisu drzave nego instrumenti koji globe narod koji zivi na toj teritoriji. Nisam primetio da jedna fabrika ima krstene filtere na dimnjacima a zagadjuju daleko voze od auta, a niko ih ne globi. U Srbiji u Pancevu, Smederevu, Boru ne moze da se zivi od smrada iz fabrika ali ce gospodi da smeta Euro4 motor.

paranoid

pre 4 godine

Nisu autodileri lobirali zbog brige za ekologiju. Naravno da očekuju da će na taj način da povećaju prodaju i zarade ogroman novac. Niko ne postavlja pitanje, šta sa 'otpadom' koji ovde preostane?! Drugo, i dalje najnormalnije može da se registruje dizel golf2, ali taj vlasnik nikad neće sebi moći da priušti zamjenu, jer golf4 i 5 ne mogu da se uvezu, a za 6 i 7 nikad neće imati para. Dobra mjera bi bila pri registraciji naplaćivati dodatnu ekološku taksu za velike zagađivače, a ta sredstva usmjeriti u poticaj za kupovinu novijeg auta, npr ko sa euro3 prelazi na euro5 država daje olakšicu 1000 €...

gastoz

pre 4 godine

Jedan primjer iz prakse koji ovu vijest, uredbu, pravilo, ograničenje, ma nazovite je kako god hoćete čini besmislenom. Naime, nađemo Euro 5 automobil u Evropi, dovezemo ga u BiH, on prođe homologaciju i registrujemo ga, a onda kod prvog elektroničara i majstora za auspuhe da skinemo DPF filter i obesmislimo čitavu ovu šaradu koja se radi sa samo jednim ciljem da iz našeg džepa prebacimo što više para u džep države i privatnika. Dok god ne bude na tehničkom pregledu kod svake registracije rađen eko test na osnovu kojeg će se određivati koji nivo izduvnih gasova emituje svaki pojedinačno automobil sve ovo će biti samo deranje jaraca, a jarac je pogađate obični građanin.
(Deranje jarca, 20. april 2019 13:19)

U kakvoj si ti zabludi nema dalje !

Radim u Austriji kao auto mehaničar 2 godine,pre toga radio u Njemačkoj 4 godine i do sada sam ih skinuo pa da ne preteram ali skoro 200 komada i to sve sa kola ne starijih od 5-6 godina.

Ako zaista misliš da u EU ne skidaju DPF i da zbog toga ne prelaze tehnički grdno se varaš.
Nije švaba lud da mu to đubre izbije 2000-3000 eura iz džepa i da remeti svoj raspore pa kad krene na posao ili po dete u vrtić a upali mu se regeneracija on isteruje na auto put i vozi 20 minuta na 3500 obrtaja dok se ne ugasi lampica.
Dva tri takva gašenja pri započetoj regeneraciji i DPF je začepljen.

Pitaj uvoznike u Srbiji koliko im auto stigne na placeve sa već izvađenim DPF om.
Samo što mi to ne radimo ko mesari u Srbiji tako što ga iščupamo i premostimo nego se DPF precizno otvori povadi i fabrički zavari tako da ni kamera ne primeti novi var.A tehnički i merenje izduvnih gasova lagano prolaze sva mlađa kola barem mlađa od 5-6 godina i ni jednog mi do sada nisu vratili sa tehničkog.

Radijator

pre 4 godine

Merenje izduvnih gasova na tehnickom...i to je sve sto treba.
Sto bi meni neko ogranicio stariji auto na metan ili plin npr?
Ili nekom ljubitelju oldtimera ako ga prepravi tako da ne zagadjuje?

nedelja borbe protiv tjedna

pre 4 godine

Rezultat će biti to da će se prepoloviti uvoz. A onda će se krpiti ovi stari. Pa će još i poskupiti. Zagađenje će biti još veće, vozni park još stariji.

Miloje

pre 4 godine

Ovo je kao i naš evropski put. Dajte prvo da podignemo sve cene na evropski nivo, pa i veći od evropskog, a plate manje nego afričke. Tek kad se zabrani loženje na fosilna goriva, paljenje guma, flaša, iskorišćenog motornog ulja itd. onda treba preći na ovaj korak. Takođe ljudi nikako da shvate da dim iz auspuha ne dolazi usled nedostatka DPF-a nego zbog neispravnog sistema sagorevanja, podjednako kod benzinaca i dizelaša. Zapitajte se svi vi vozači da li ste ikada u životu i koliko puta proverili sistem ubrizgavanja i sagorevanja.

nekotamo

pre 4 godine

Ima i ovo. Ja hocu da vozim auto star 20 godina. Eto bas hocu, imam pravo i ne moram nikome da objasnjavam razloge.
Ako je ispravan i ne zagadjuje okolinu sta to kome smeta.
Sve su to pokusaji prodaje novih automobila. Ali na takav nacin da to deluje kao neko muljanje. Sprega raznih lobija i drzava

Miki

pre 4 godine

Kao što neko reče samo kontrola izduvnih gasova na tehničkom i kraj priče. Auto može biti i Euro 1, ako je na TNG ili CNG, on manje zagađuje nego neki Euro 5 dizel. Drugo, to što je neki automobil uvezen kao npr. Euro 5, ne znači ništa, jer ogroman broj dizela kod nas ima povađene dpf filtere i zagađuju nenormalno i to su sada Euro 0 automobili. Samo kontrola na tehničkom i polako isključivati ove lešine iz upotrebe, jer šta vredi i što je auto 2015. godište i Euro 5, ako je samo na papiru Euro 5, a u praksi ubica ljudi, životinja i biljaka.

Nemojte mene,ja sam crnogorac

pre 4 godine

Treba uvesti zabranu vozila preko 10 godina starosti. Ukoliko se uvedi zakon koji bi se uvoz ogranicavao sa normom euro 5 motorom to bi bila vozila koje su mahom 2015 god pa na dalje. To je sve lepo,ali nazalost prosecan gradjanin Srbije ne moze da priusti ni euro 4 a kamoli euro 5. Pa ne mozemo mi da se merimo sa razvijenim zemljama tek tako. Ipak mi kasnimo jedno 100 godina.

marko

pre 4 godine

Ako cemo realno i automobil star 10 godina isto zagadjuje životnu sredinu kao i onaj od 18 godina. Ako namnje cilj ekologija odma se zna, drzava mora da omoguci podsticaj hibrida, da ukine. ili smanji cene atesta i registracije za vozila na plin i metan a sve ostalo su prazne price za siroke mase...

Bane

pre 4 godine

Merenje izduvnih gasova prilikom registracije je jedino relevantno. Vidjao sam ja vozila i mladja od 10 god sa povadjenim dpf-ovima, zatvorenim egr-ovima kako dime ko lokomotive......

don kihot

pre 4 godine

"Odluku je donelo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, a na osnovu zahteva Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH."

Ovde je sve objasnjeno...kakva ekologija,kakva briga za zdravlje?! Samo zelja za vecim profitom,kako uvoznika,tako i drzave!!!

Deki

pre 4 godine

U svjcarskoj mozes da vidis I 30 god stari auto na putu. Ali taj auto ispunjava sve standarde kao I auto par god star.zato on kosta gore par hiljada svajcaraca a ovde par stotina

gorski

pre 4 godine

U inostranstvu za deset godina auto predje oko 200000km i džaba je on evro pet kad su katalizator i dpf filter već prezasićeni ,a niko ih neće menjati novim !!!!!!

Nenad

pre 4 godine

Ovo je zamena teza, da li hocete da kazete da ISPRAVNO vozilo staro 11 godina losije utice na zivotnu sredinu od NEISPRAVNOG vozila starog 5 godina? Problem je sto tehnicki pregled prolaze NEISPRAVNA vozila, kontrola izduvnih gasova se ne radi, vozila sa skinutim katalizatorima i DPF, neispravnim diznama prolaze tehnicki bez problema, o KAMIONIMA i AUTOBUSIMA da ne pricamo, to su pravi trovaci!