Ponedeljak, 15.04.2019.

13:14

Tramp: Šta ja, dođavola, znam? Popravite "737 max" i rebrendirajte ga

Povodom velike krize koja je pogodila industrijskog diva iz Sijetla, oglasio se i prvi čovek SAD.

Izvor: Tanjug

Tramp: Šta ja, doðavola, znam? Popravite "737 max" i rebrendirajte ga IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Bato

pre 5 godina

Avioindustrija je jako konzervativna i bas zbog toga i nema previse inovacija, a posle ovoga ih tek nece ni biti. Ono sto radi ne mijenjaj i kraj price.

Kiza iz Pariza

pre 5 godina

Nema tu popravka. Zaboravite na max, ameri. Vratite se korak u nazad i pravite avione prethodne generacije. Samo tako moze se povratiti poverenje.
(Maja, 15. april 2019 19:04)

Da se oni pitaju, pravili bi do dan danas onaj originalni 737 iz ‘60-ih. Ali se ne pitaju, pita se i konkurencija. Ovaj nesrećni MAX je bio pokušaj da se odgovori na Erbasov A320neo, koji ima nove i štedljivije motore. Upravo je želja da se što pre izadje na tržište sa svojim odgovorom i dovela do nesrećnog sparivanja inače nespojivih motora i trupa, što je i uzrok celog problema. Ali se slažem da je MAX gotov, tu popravke nema.

Maja

pre 5 godina

Nema tu popravka. Zaboravite na max, ameri. Vratite se korak u nazad i pravite avione prethodne generacije. Samo tako moze se povratiti poverenje.

XXL

pre 5 godina

Bravo @inženjer ali priznali su i konstruktorsku grešku, a ne samo mehaničarsku i o tome se pisalo. A to nije poluistina već činjenica. Moj komentar nije da izigravam pametnjakovića niti da izradim elaborat ali ako istupam sa titulom 'neuk' onda edukovan mora da zna da se dešavaju nesreće i zbog konstruktorskih grešaka onih kojima se divimo, a ne upućivati nekog na 1% pameti nečijeg mozga (moj bar nema nikog na duši).

inzenjer

pre 5 godina

@ XXL, navodis poluistine/neistine za Boeing (ex Douglas) DC10. Taj deo koji je otkazao i doveo do separacije motora od krila tokom udesa u Cikagu je namenski projektivan da se polomi pod odredjenim nivoom opterecenja, a koje se desi pri tzv udesnom sletanju sa uvucenim gkavni, stajnim trapom. Da u tome slucaju motori koji su ispod novioa krila nebi od udarca uzemlju posli na gore i probili gorivni rezervoar projektuje se tzv “konstruktuvni osigurac” koji pukne, motori se zarotiraju na gore i nema proboja rezervoara, I takvo resenje postoji na svakom avionu koji danas leti a kojiima motore na krilima, A kod toga DC10 u Cikagu problem je bio sto tim mehanicara koji su menjali motor pre toga nesretnog dela nije postovao proceduru za zamenu, pa su pogresno preopteretili kriticne veze motora sa krilom, pa je jedna pukla tokom poletanja.

Saša

pre 5 godina

Pokušavam da zamislim Trampov izraz lica dok sluša pitanje tipa "ne valja nam izgleda ovaj model aviona, ima neki problem, pa ne znamo šta da radimo?". Uh, uhhh...

Oliver

pre 5 godina

@(T,

Ne brini,nece Boeing propasti. Njihovi sirokotrupni avioni,747,777 i 787 se prodaju bez problema,posebno 787 Dreamliner ide kao alva,jer je sav od kompozitnih materijala i stedljiviji od drugih aviona. 777 i 787 nikada nisu imali smrtonosni udes. A gde je tek vojni program Boeinga-avioni,helikopteri,rakete. Podseticu i da je aktuelni v.d. sekretara za odbranu bivsi CEO Boeinga,sto obecava i velike narudzbe Pentagona. Dakle,kao i ranije,Boeing ce ispraviti gresku,napraviti novi trup 737 ako treba,dati drugo ime za novu seriju 737,tj. rebrendirati model,upravo ovo sto Trump i predlaze.

JA

pre 5 godina

Evo da pokusam da odgovorim na neka od ovih pitanja. Problem sa danasnjom proizvodnjom nije neznanje inzenjera ili drugih upletenih u proizvodnju vec procedure kojima se te promene testiraju. Iako ima ministra za saobracaj (Mekonelova supruga - Republikanski senator -) Trump se mesa I u sta treba I u sta ne treba. Tako se procedure za testiranje ne samo aviona vec I hrane I drugih produkata svela na to da proizvodjaci sami sebe testiraju jer drzava nece/nema vremena I strucnjaka da se mesa. Ovakvih slucajeva ce biti sve vise ako se novac ili profit postave ispred sigurnosti radnika I produkata.

alex

pre 5 godina

Mozes da ga nazoves "The Safest Plane Ever (tm)", ja u to ne sedam, sa ili bez ispravljene softverske greske. Ceo proces koji je dozvolio da se ovo desi govori da je Boeing propao. Nije problem greska, vec kako je takva ogromna greska prosla neprimecena. Koliko jos takvih gresaka ima sakrivenih?
(T, 15. april 2019 15:43)


Ovo im nije prva glupost sa 737. I ranije su padali zbog greske na servopojacivacu za kontrolu repnih površina (zbog naglih razlika u temperaturama, dešavalo se da ovaj zaglavi i odvede avion i poniranje). Dva su pala i nije nadjen razlog zbog čega, tek na trecem koji je posada uspela sa spasi, su uspeli da nadju problem. A bilo je takvih gluposti i sa 747, srećom nijedan nije pao. If it's Boeing, I'm not going.

knele

pre 5 godina

ahaaha
Kako perica zamišlja kao u Star Wars iščupaš neke kablove pa to proradi
E pa treba shvatiti uzrok, baš me briga za US ali se priča reflektuje na Srbiju
elem u US su svi ti menageri advokati politicari biznismeni stekli enormnu zaradu da niko nije hteo da crnci kao inzinjer za relativno male pare pa su to radili indijci kinezi srbi itd
To se identično i nama dešava
Inžinjer sam i 90 tih i 00tih su palte bile mizerija u Srbiji, sada više dobrog inžinjera zlatom da ga plaćaš teško je naći.
Svi bi politiku estradu kriminal itd
Zato nam kinezi grade mostove, pruge, puteve, TNT itd Totalna tehnološka kolonija sa mozgom parova, gde se polupismeni javljaju idiotskim savetima za sve ja bi to popravio, pa care bas bi voleo da vidim kako bi bas ti popravio i prvi leteo u njemu posle svoje popravke.
Dobri inžinjeri kao lekari se gaje generacijama, a propalih političara se nakotilo kao pacova

kurbla

pre 5 godina

Evo ovako: Boeing plaća cenu svoje alavosti, mislili su da mogu da eksploatišu konstrukciju 737ke koja datira iz 60ih godina prošlog veka do beskonačnosti. Na kraju su stvorili frankeštajna koji ne može da leti bezbedno bez pomoći računara. Za to vreme dok su oni kupili kajmak na konto uspeha prethodnih verzija 737ice, Airbus je potrosio milijarde na razvoj a320 po standardima 21-og veka, i kad je konačno izašao na tržište, Boeing je pokušao da odgovori na brzinu razvlačeći trup i budžeći ogromne motore na konstrukciju koja nije za to ni izbliza predviđena, što se završilo svi znamo kako. Boeing je u trci za profitom i podizanjem cene akcija, poprilično poljuljao reputaciju koju su generacije gradile decenijama, ali i otkrio korupciju u samom vrhu FAA. Posledice ćemo tek videti u mesecima koji slede, s obzirom da je Boeingova zlatna koka prizemljena do daljnjeg a operatori već sabiraju gubitke. A smejali su se dok su zavrtali uši VW kad su ih provalili za softver za muljanje.

a sta da ja kazem

pre 5 godina

Trampe ako neznas ne mesaj se, Ako zelis da pomognes pitaj svoje kolege predsednike mozda ima neki svetski predsednik ko zna.

T

pre 5 godina

Mozes da ga nazoves "The Safest Plane Ever (tm)", ja u to ne sedam, sa ili bez ispravljene softverske greske. Ceo proces koji je dozvolio da se ovo desi govori da je Boeing propao. Nije problem greska, vec kako je takva ogromna greska prosla neprimecena. Koliko jos takvih gresaka ima sakrivenih?

kako čovek da upravlja takvim super-sistemom

pre 5 godina

Opasni su. U SAD promene bez preterivanja ne idu i to najavljaju. Takozvana ideja sa čovekom u petlji (koji nije u stanju na kraju da upravlja sistemom jer je postao kompleksniji) biće izbačena. Ovo nisu zabrljali inženjeri, nego politika i ideje i zahtevi da čovek treba da ima kontrolu nad svakim delom letelice, a jeziv broj sistema nije više pasivan nego aktivan i traži upravljanje i kada pilot preuzme kontrolu samo mu još okretanje pedala fali. O osobinama letelica odlučuju ljudi koji pojma nemaju kako rade.

XXL

pre 5 godina

Ovo me podseti na komentar komentatora @Don Giovanni koji se kao ing. divio konstruktoru aviona sa duplim trupom pa iskritikovao nas neuke (kao što i sam Tramp kaže da je) što nemamo bar 1% pametnog mozga toga konstruktora, a sada vidimo njegove kolege sa 2% pametnog mozga koja je odnela toliko putnika u smrt. Jednostavno nisu znali da sačine običan - softver. A da ne govorimo o kvalitetu konstruktorskog ing. tima koji nije znao da konstruiše jedan jeb**i šraf ili zavrtanj držača motora kod Boenga DC-10 pa avion - pade. Naravno i putnici sa njim. Dakle Tramp je potpuno u pravu bez obzira na % pametnog mozga, a onaj avion sa duplim trupom zahteva izuzetne vremenske uslove za let inače bi se prepolovio i raspao ... u vazduhu ...

Insajder

pre 5 godina

A mozda su to nemci vratili amerima milo za drago. Ameri su VW unazadili za sva vremena. Nemci imaju ogromne gubitke zbog softwera koji lazira izduvne gasove i zagadjenost Vagenovih vozila.

Vlada

pre 5 godina

Što bi ovde neki rekli, šta predsednik ima da se bavim sa ovakvim stvarima? Valjda postoji neki ministar za ekonomiju i sl. koji bi trebao da bude zadužen za takva pitanja ...

Jao mene sa tebe

pre 5 godina

A mozda su to nemci vratili amerima milo za drago. Ameri su VW unazadili za sva vremena. Nemci imaju ogromne gubitke zbog softwera koji lazira izduvne gasove i zagadjenost Vagenovih vozila.
(Insajder, 15. april 2019 14:37) 

A mozda su u sumi. Mozda nemas pojma kolika je dobit VW. Uopce ih nisu unazadili, kada VW ima godisnju dobit od 10 milijardi na vise. Kazna je visine 2 godisnje dobiti, a VW ima i dalje rekordnu prodaju.
Svabe amerima kratko receno, ne mogu nista

Lorimer

pre 5 godina

Prva sjajna karakteristika koju treba dodati na 737 MAX je da se ne surva na zemlju par minuta posle poletanja. Kad to reše, lako ćemo za rebrendiranje. Mada lično mislim da je 737 odsvirao svoje. Boing je uspeo da katastrofalnom greškom uništi reputaciju ovog modela, koja je stvarana decenijama.

toliko o tome

pre 5 godina

Ovo da se Trupm oglasio, mislim da nije u potpunosti tačno, već mislim da ga je neko pitao u vezi sa ovim poslednjim događajem kod Boeinga.

knele

pre 5 godina

ahaaha
Kako perica zamišlja kao u Star Wars iščupaš neke kablove pa to proradi
E pa treba shvatiti uzrok, baš me briga za US ali se priča reflektuje na Srbiju
elem u US su svi ti menageri advokati politicari biznismeni stekli enormnu zaradu da niko nije hteo da crnci kao inzinjer za relativno male pare pa su to radili indijci kinezi srbi itd
To se identično i nama dešava
Inžinjer sam i 90 tih i 00tih su palte bile mizerija u Srbiji, sada više dobrog inžinjera zlatom da ga plaćaš teško je naći.
Svi bi politiku estradu kriminal itd
Zato nam kinezi grade mostove, pruge, puteve, TNT itd Totalna tehnološka kolonija sa mozgom parova, gde se polupismeni javljaju idiotskim savetima za sve ja bi to popravio, pa care bas bi voleo da vidim kako bi bas ti popravio i prvi leteo u njemu posle svoje popravke.
Dobri inžinjeri kao lekari se gaje generacijama, a propalih političara se nakotilo kao pacova

Lorimer

pre 5 godina

Prva sjajna karakteristika koju treba dodati na 737 MAX je da se ne surva na zemlju par minuta posle poletanja. Kad to reše, lako ćemo za rebrendiranje. Mada lično mislim da je 737 odsvirao svoje. Boing je uspeo da katastrofalnom greškom uništi reputaciju ovog modela, koja je stvarana decenijama.

kurbla

pre 5 godina

Evo ovako: Boeing plaća cenu svoje alavosti, mislili su da mogu da eksploatišu konstrukciju 737ke koja datira iz 60ih godina prošlog veka do beskonačnosti. Na kraju su stvorili frankeštajna koji ne može da leti bezbedno bez pomoći računara. Za to vreme dok su oni kupili kajmak na konto uspeha prethodnih verzija 737ice, Airbus je potrosio milijarde na razvoj a320 po standardima 21-og veka, i kad je konačno izašao na tržište, Boeing je pokušao da odgovori na brzinu razvlačeći trup i budžeći ogromne motore na konstrukciju koja nije za to ni izbliza predviđena, što se završilo svi znamo kako. Boeing je u trci za profitom i podizanjem cene akcija, poprilično poljuljao reputaciju koju su generacije gradile decenijama, ali i otkrio korupciju u samom vrhu FAA. Posledice ćemo tek videti u mesecima koji slede, s obzirom da je Boeingova zlatna koka prizemljena do daljnjeg a operatori već sabiraju gubitke. A smejali su se dok su zavrtali uši VW kad su ih provalili za softver za muljanje.

T

pre 5 godina

Mozes da ga nazoves "The Safest Plane Ever (tm)", ja u to ne sedam, sa ili bez ispravljene softverske greske. Ceo proces koji je dozvolio da se ovo desi govori da je Boeing propao. Nije problem greska, vec kako je takva ogromna greska prosla neprimecena. Koliko jos takvih gresaka ima sakrivenih?

Vlada

pre 5 godina

Što bi ovde neki rekli, šta predsednik ima da se bavim sa ovakvim stvarima? Valjda postoji neki ministar za ekonomiju i sl. koji bi trebao da bude zadužen za takva pitanja ...

JA

pre 5 godina

Evo da pokusam da odgovorim na neka od ovih pitanja. Problem sa danasnjom proizvodnjom nije neznanje inzenjera ili drugih upletenih u proizvodnju vec procedure kojima se te promene testiraju. Iako ima ministra za saobracaj (Mekonelova supruga - Republikanski senator -) Trump se mesa I u sta treba I u sta ne treba. Tako se procedure za testiranje ne samo aviona vec I hrane I drugih produkata svela na to da proizvodjaci sami sebe testiraju jer drzava nece/nema vremena I strucnjaka da se mesa. Ovakvih slucajeva ce biti sve vise ako se novac ili profit postave ispred sigurnosti radnika I produkata.

Oliver

pre 5 godina

@(T,

Ne brini,nece Boeing propasti. Njihovi sirokotrupni avioni,747,777 i 787 se prodaju bez problema,posebno 787 Dreamliner ide kao alva,jer je sav od kompozitnih materijala i stedljiviji od drugih aviona. 777 i 787 nikada nisu imali smrtonosni udes. A gde je tek vojni program Boeinga-avioni,helikopteri,rakete. Podseticu i da je aktuelni v.d. sekretara za odbranu bivsi CEO Boeinga,sto obecava i velike narudzbe Pentagona. Dakle,kao i ranije,Boeing ce ispraviti gresku,napraviti novi trup 737 ako treba,dati drugo ime za novu seriju 737,tj. rebrendirati model,upravo ovo sto Trump i predlaze.

alex

pre 5 godina

Mozes da ga nazoves "The Safest Plane Ever (tm)", ja u to ne sedam, sa ili bez ispravljene softverske greske. Ceo proces koji je dozvolio da se ovo desi govori da je Boeing propao. Nije problem greska, vec kako je takva ogromna greska prosla neprimecena. Koliko jos takvih gresaka ima sakrivenih?
(T, 15. april 2019 15:43)


Ovo im nije prva glupost sa 737. I ranije su padali zbog greske na servopojacivacu za kontrolu repnih površina (zbog naglih razlika u temperaturama, dešavalo se da ovaj zaglavi i odvede avion i poniranje). Dva su pala i nije nadjen razlog zbog čega, tek na trecem koji je posada uspela sa spasi, su uspeli da nadju problem. A bilo je takvih gluposti i sa 747, srećom nijedan nije pao. If it's Boeing, I'm not going.

toliko o tome

pre 5 godina

Ovo da se Trupm oglasio, mislim da nije u potpunosti tačno, već mislim da ga je neko pitao u vezi sa ovim poslednjim događajem kod Boeinga.

inzenjer

pre 5 godina

@ XXL, navodis poluistine/neistine za Boeing (ex Douglas) DC10. Taj deo koji je otkazao i doveo do separacije motora od krila tokom udesa u Cikagu je namenski projektivan da se polomi pod odredjenim nivoom opterecenja, a koje se desi pri tzv udesnom sletanju sa uvucenim gkavni, stajnim trapom. Da u tome slucaju motori koji su ispod novioa krila nebi od udarca uzemlju posli na gore i probili gorivni rezervoar projektuje se tzv “konstruktuvni osigurac” koji pukne, motori se zarotiraju na gore i nema proboja rezervoara, I takvo resenje postoji na svakom avionu koji danas leti a kojiima motore na krilima, A kod toga DC10 u Cikagu problem je bio sto tim mehanicara koji su menjali motor pre toga nesretnog dela nije postovao proceduru za zamenu, pa su pogresno preopteretili kriticne veze motora sa krilom, pa je jedna pukla tokom poletanja.

Kiza iz Pariza

pre 5 godina

Nema tu popravka. Zaboravite na max, ameri. Vratite se korak u nazad i pravite avione prethodne generacije. Samo tako moze se povratiti poverenje.
(Maja, 15. april 2019 19:04)

Da se oni pitaju, pravili bi do dan danas onaj originalni 737 iz ‘60-ih. Ali se ne pitaju, pita se i konkurencija. Ovaj nesrećni MAX je bio pokušaj da se odgovori na Erbasov A320neo, koji ima nove i štedljivije motore. Upravo je želja da se što pre izadje na tržište sa svojim odgovorom i dovela do nesrećnog sparivanja inače nespojivih motora i trupa, što je i uzrok celog problema. Ali se slažem da je MAX gotov, tu popravke nema.

XXL

pre 5 godina

Bravo @inženjer ali priznali su i konstruktorsku grešku, a ne samo mehaničarsku i o tome se pisalo. A to nije poluistina već činjenica. Moj komentar nije da izigravam pametnjakovića niti da izradim elaborat ali ako istupam sa titulom 'neuk' onda edukovan mora da zna da se dešavaju nesreće i zbog konstruktorskih grešaka onih kojima se divimo, a ne upućivati nekog na 1% pameti nečijeg mozga (moj bar nema nikog na duši).

Jao mene sa tebe

pre 5 godina

A mozda su to nemci vratili amerima milo za drago. Ameri su VW unazadili za sva vremena. Nemci imaju ogromne gubitke zbog softwera koji lazira izduvne gasove i zagadjenost Vagenovih vozila.
(Insajder, 15. april 2019 14:37) 

A mozda su u sumi. Mozda nemas pojma kolika je dobit VW. Uopce ih nisu unazadili, kada VW ima godisnju dobit od 10 milijardi na vise. Kazna je visine 2 godisnje dobiti, a VW ima i dalje rekordnu prodaju.
Svabe amerima kratko receno, ne mogu nista

Maja

pre 5 godina

Nema tu popravka. Zaboravite na max, ameri. Vratite se korak u nazad i pravite avione prethodne generacije. Samo tako moze se povratiti poverenje.

kako čovek da upravlja takvim super-sistemom

pre 5 godina

Opasni su. U SAD promene bez preterivanja ne idu i to najavljaju. Takozvana ideja sa čovekom u petlji (koji nije u stanju na kraju da upravlja sistemom jer je postao kompleksniji) biće izbačena. Ovo nisu zabrljali inženjeri, nego politika i ideje i zahtevi da čovek treba da ima kontrolu nad svakim delom letelice, a jeziv broj sistema nije više pasivan nego aktivan i traži upravljanje i kada pilot preuzme kontrolu samo mu još okretanje pedala fali. O osobinama letelica odlučuju ljudi koji pojma nemaju kako rade.

XXL

pre 5 godina

Ovo me podseti na komentar komentatora @Don Giovanni koji se kao ing. divio konstruktoru aviona sa duplim trupom pa iskritikovao nas neuke (kao što i sam Tramp kaže da je) što nemamo bar 1% pametnog mozga toga konstruktora, a sada vidimo njegove kolege sa 2% pametnog mozga koja je odnela toliko putnika u smrt. Jednostavno nisu znali da sačine običan - softver. A da ne govorimo o kvalitetu konstruktorskog ing. tima koji nije znao da konstruiše jedan jeb**i šraf ili zavrtanj držača motora kod Boenga DC-10 pa avion - pade. Naravno i putnici sa njim. Dakle Tramp je potpuno u pravu bez obzira na % pametnog mozga, a onaj avion sa duplim trupom zahteva izuzetne vremenske uslove za let inače bi se prepolovio i raspao ... u vazduhu ...

Insajder

pre 5 godina

A mozda su to nemci vratili amerima milo za drago. Ameri su VW unazadili za sva vremena. Nemci imaju ogromne gubitke zbog softwera koji lazira izduvne gasove i zagadjenost Vagenovih vozila.

Saša

pre 5 godina

Pokušavam da zamislim Trampov izraz lica dok sluša pitanje tipa "ne valja nam izgleda ovaj model aviona, ima neki problem, pa ne znamo šta da radimo?". Uh, uhhh...

a sta da ja kazem

pre 5 godina

Trampe ako neznas ne mesaj se, Ako zelis da pomognes pitaj svoje kolege predsednike mozda ima neki svetski predsednik ko zna.

Bato

pre 5 godina

Avioindustrija je jako konzervativna i bas zbog toga i nema previse inovacija, a posle ovoga ih tek nece ni biti. Ono sto radi ne mijenjaj i kraj price.

XXL

pre 5 godina

Ovo me podseti na komentar komentatora @Don Giovanni koji se kao ing. divio konstruktoru aviona sa duplim trupom pa iskritikovao nas neuke (kao što i sam Tramp kaže da je) što nemamo bar 1% pametnog mozga toga konstruktora, a sada vidimo njegove kolege sa 2% pametnog mozga koja je odnela toliko putnika u smrt. Jednostavno nisu znali da sačine običan - softver. A da ne govorimo o kvalitetu konstruktorskog ing. tima koji nije znao da konstruiše jedan jeb**i šraf ili zavrtanj držača motora kod Boenga DC-10 pa avion - pade. Naravno i putnici sa njim. Dakle Tramp je potpuno u pravu bez obzira na % pametnog mozga, a onaj avion sa duplim trupom zahteva izuzetne vremenske uslove za let inače bi se prepolovio i raspao ... u vazduhu ...

Insajder

pre 5 godina

A mozda su to nemci vratili amerima milo za drago. Ameri su VW unazadili za sva vremena. Nemci imaju ogromne gubitke zbog softwera koji lazira izduvne gasove i zagadjenost Vagenovih vozila.

a sta da ja kazem

pre 5 godina

Trampe ako neznas ne mesaj se, Ako zelis da pomognes pitaj svoje kolege predsednike mozda ima neki svetski predsednik ko zna.

kako čovek da upravlja takvim super-sistemom

pre 5 godina

Opasni su. U SAD promene bez preterivanja ne idu i to najavljaju. Takozvana ideja sa čovekom u petlji (koji nije u stanju na kraju da upravlja sistemom jer je postao kompleksniji) biće izbačena. Ovo nisu zabrljali inženjeri, nego politika i ideje i zahtevi da čovek treba da ima kontrolu nad svakim delom letelice, a jeziv broj sistema nije više pasivan nego aktivan i traži upravljanje i kada pilot preuzme kontrolu samo mu još okretanje pedala fali. O osobinama letelica odlučuju ljudi koji pojma nemaju kako rade.

Oliver

pre 5 godina

@(T,

Ne brini,nece Boeing propasti. Njihovi sirokotrupni avioni,747,777 i 787 se prodaju bez problema,posebno 787 Dreamliner ide kao alva,jer je sav od kompozitnih materijala i stedljiviji od drugih aviona. 777 i 787 nikada nisu imali smrtonosni udes. A gde je tek vojni program Boeinga-avioni,helikopteri,rakete. Podseticu i da je aktuelni v.d. sekretara za odbranu bivsi CEO Boeinga,sto obecava i velike narudzbe Pentagona. Dakle,kao i ranije,Boeing ce ispraviti gresku,napraviti novi trup 737 ako treba,dati drugo ime za novu seriju 737,tj. rebrendirati model,upravo ovo sto Trump i predlaze.

Vlada

pre 5 godina

Što bi ovde neki rekli, šta predsednik ima da se bavim sa ovakvim stvarima? Valjda postoji neki ministar za ekonomiju i sl. koji bi trebao da bude zadužen za takva pitanja ...

alex

pre 5 godina

Mozes da ga nazoves "The Safest Plane Ever (tm)", ja u to ne sedam, sa ili bez ispravljene softverske greske. Ceo proces koji je dozvolio da se ovo desi govori da je Boeing propao. Nije problem greska, vec kako je takva ogromna greska prosla neprimecena. Koliko jos takvih gresaka ima sakrivenih?
(T, 15. april 2019 15:43)


Ovo im nije prva glupost sa 737. I ranije su padali zbog greske na servopojacivacu za kontrolu repnih površina (zbog naglih razlika u temperaturama, dešavalo se da ovaj zaglavi i odvede avion i poniranje). Dva su pala i nije nadjen razlog zbog čega, tek na trecem koji je posada uspela sa spasi, su uspeli da nadju problem. A bilo je takvih gluposti i sa 747, srećom nijedan nije pao. If it's Boeing, I'm not going.

Jao mene sa tebe

pre 5 godina

A mozda su to nemci vratili amerima milo za drago. Ameri su VW unazadili za sva vremena. Nemci imaju ogromne gubitke zbog softwera koji lazira izduvne gasove i zagadjenost Vagenovih vozila.
(Insajder, 15. april 2019 14:37) 

A mozda su u sumi. Mozda nemas pojma kolika je dobit VW. Uopce ih nisu unazadili, kada VW ima godisnju dobit od 10 milijardi na vise. Kazna je visine 2 godisnje dobiti, a VW ima i dalje rekordnu prodaju.
Svabe amerima kratko receno, ne mogu nista

Lorimer

pre 5 godina

Prva sjajna karakteristika koju treba dodati na 737 MAX je da se ne surva na zemlju par minuta posle poletanja. Kad to reše, lako ćemo za rebrendiranje. Mada lično mislim da je 737 odsvirao svoje. Boing je uspeo da katastrofalnom greškom uništi reputaciju ovog modela, koja je stvarana decenijama.

T

pre 5 godina

Mozes da ga nazoves "The Safest Plane Ever (tm)", ja u to ne sedam, sa ili bez ispravljene softverske greske. Ceo proces koji je dozvolio da se ovo desi govori da je Boeing propao. Nije problem greska, vec kako je takva ogromna greska prosla neprimecena. Koliko jos takvih gresaka ima sakrivenih?

JA

pre 5 godina

Evo da pokusam da odgovorim na neka od ovih pitanja. Problem sa danasnjom proizvodnjom nije neznanje inzenjera ili drugih upletenih u proizvodnju vec procedure kojima se te promene testiraju. Iako ima ministra za saobracaj (Mekonelova supruga - Republikanski senator -) Trump se mesa I u sta treba I u sta ne treba. Tako se procedure za testiranje ne samo aviona vec I hrane I drugih produkata svela na to da proizvodjaci sami sebe testiraju jer drzava nece/nema vremena I strucnjaka da se mesa. Ovakvih slucajeva ce biti sve vise ako se novac ili profit postave ispred sigurnosti radnika I produkata.

toliko o tome

pre 5 godina

Ovo da se Trupm oglasio, mislim da nije u potpunosti tačno, već mislim da ga je neko pitao u vezi sa ovim poslednjim događajem kod Boeinga.

knele

pre 5 godina

ahaaha
Kako perica zamišlja kao u Star Wars iščupaš neke kablove pa to proradi
E pa treba shvatiti uzrok, baš me briga za US ali se priča reflektuje na Srbiju
elem u US su svi ti menageri advokati politicari biznismeni stekli enormnu zaradu da niko nije hteo da crnci kao inzinjer za relativno male pare pa su to radili indijci kinezi srbi itd
To se identično i nama dešava
Inžinjer sam i 90 tih i 00tih su palte bile mizerija u Srbiji, sada više dobrog inžinjera zlatom da ga plaćaš teško je naći.
Svi bi politiku estradu kriminal itd
Zato nam kinezi grade mostove, pruge, puteve, TNT itd Totalna tehnološka kolonija sa mozgom parova, gde se polupismeni javljaju idiotskim savetima za sve ja bi to popravio, pa care bas bi voleo da vidim kako bi bas ti popravio i prvi leteo u njemu posle svoje popravke.
Dobri inžinjeri kao lekari se gaje generacijama, a propalih političara se nakotilo kao pacova

kurbla

pre 5 godina

Evo ovako: Boeing plaća cenu svoje alavosti, mislili su da mogu da eksploatišu konstrukciju 737ke koja datira iz 60ih godina prošlog veka do beskonačnosti. Na kraju su stvorili frankeštajna koji ne može da leti bezbedno bez pomoći računara. Za to vreme dok su oni kupili kajmak na konto uspeha prethodnih verzija 737ice, Airbus je potrosio milijarde na razvoj a320 po standardima 21-og veka, i kad je konačno izašao na tržište, Boeing je pokušao da odgovori na brzinu razvlačeći trup i budžeći ogromne motore na konstrukciju koja nije za to ni izbliza predviđena, što se završilo svi znamo kako. Boeing je u trci za profitom i podizanjem cene akcija, poprilično poljuljao reputaciju koju su generacije gradile decenijama, ali i otkrio korupciju u samom vrhu FAA. Posledice ćemo tek videti u mesecima koji slede, s obzirom da je Boeingova zlatna koka prizemljena do daljnjeg a operatori već sabiraju gubitke. A smejali su se dok su zavrtali uši VW kad su ih provalili za softver za muljanje.

Maja

pre 5 godina

Nema tu popravka. Zaboravite na max, ameri. Vratite se korak u nazad i pravite avione prethodne generacije. Samo tako moze se povratiti poverenje.

XXL

pre 5 godina

Bravo @inženjer ali priznali su i konstruktorsku grešku, a ne samo mehaničarsku i o tome se pisalo. A to nije poluistina već činjenica. Moj komentar nije da izigravam pametnjakovića niti da izradim elaborat ali ako istupam sa titulom 'neuk' onda edukovan mora da zna da se dešavaju nesreće i zbog konstruktorskih grešaka onih kojima se divimo, a ne upućivati nekog na 1% pameti nečijeg mozga (moj bar nema nikog na duši).

Saša

pre 5 godina

Pokušavam da zamislim Trampov izraz lica dok sluša pitanje tipa "ne valja nam izgleda ovaj model aviona, ima neki problem, pa ne znamo šta da radimo?". Uh, uhhh...

inzenjer

pre 5 godina

@ XXL, navodis poluistine/neistine za Boeing (ex Douglas) DC10. Taj deo koji je otkazao i doveo do separacije motora od krila tokom udesa u Cikagu je namenski projektivan da se polomi pod odredjenim nivoom opterecenja, a koje se desi pri tzv udesnom sletanju sa uvucenim gkavni, stajnim trapom. Da u tome slucaju motori koji su ispod novioa krila nebi od udarca uzemlju posli na gore i probili gorivni rezervoar projektuje se tzv “konstruktuvni osigurac” koji pukne, motori se zarotiraju na gore i nema proboja rezervoara, I takvo resenje postoji na svakom avionu koji danas leti a kojiima motore na krilima, A kod toga DC10 u Cikagu problem je bio sto tim mehanicara koji su menjali motor pre toga nesretnog dela nije postovao proceduru za zamenu, pa su pogresno preopteretili kriticne veze motora sa krilom, pa je jedna pukla tokom poletanja.

Bato

pre 5 godina

Avioindustrija je jako konzervativna i bas zbog toga i nema previse inovacija, a posle ovoga ih tek nece ni biti. Ono sto radi ne mijenjaj i kraj price.

Kiza iz Pariza

pre 5 godina

Nema tu popravka. Zaboravite na max, ameri. Vratite se korak u nazad i pravite avione prethodne generacije. Samo tako moze se povratiti poverenje.
(Maja, 15. april 2019 19:04)

Da se oni pitaju, pravili bi do dan danas onaj originalni 737 iz ‘60-ih. Ali se ne pitaju, pita se i konkurencija. Ovaj nesrećni MAX je bio pokušaj da se odgovori na Erbasov A320neo, koji ima nove i štedljivije motore. Upravo je želja da se što pre izadje na tržište sa svojim odgovorom i dovela do nesrećnog sparivanja inače nespojivih motora i trupa, što je i uzrok celog problema. Ali se slažem da je MAX gotov, tu popravke nema.