Nedelja, 20.01.2019.

08:05

Duplo više stambenih kredita, a ovo je istina o cenama u BG

Nakon kraha finansijskog tržišta u svetu 2008. koji nije zaobišao ni Srbiju, u zemlji se godinama ipak gradi sve više stanova.

Izvor: Tanjug

Duplo više stambenih kredita, a ovo je istina o cenama u BG IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Dejan

pre 5 godina

Ja pokusavam mesecima da kupim stan. Ovo sto je u oglasima pola mozete da otpisete. Sve su neke nebuloze ili problemi. Cene divljaju u Beogradu a niko ne pise o tome.

zzz

pre 5 godina

Porast stambenih kredita u zemlji koja gubi godisnje 100.000 stanovnika? Ovo je moguce samo ako se radi o nekom marginalnom povecanju! Cak cini mi se da su poslednje 2 godine da se ova cifra iseljavanja povecala na vec preko 125.000, sa tendencijom da posle 2020 predje 200.000. Uskoro ce u Srbiji biti veliki visak nekretnina, a to nece zaobici ni glavni grad.
(Milorad, 20. januar 2019 11:07)
Ovu istu pricu vrtite od 1990 pa naovamo. Ali ja nikako da vidim taj veliki visak nekretnina. Evo prodje 28 godina, ja i dalje cekam te stanove u centru za makasimalmo 500 evra kvadrat!

zzz

pre 5 godina

Da mi neko objasni da li može ovo: kada prodam stan za 40000 i treba mi još 10 ili 20 hiljada za novi stan (koji košta 50 ili 60 hiljada), mogu li da uzmem stambeni kredit samo na tih dodatnih 10 ili 20 hiljada ?
(Gigi, 20. januar 2019 08:58)

Mozes naravno.

zzz

pre 5 godina

Da mi neko objasni da li može ovo: kada prodam stan za 40000 i treba mi još 10 ili 20 hiljada za novi stan (koji košta 50 ili 60 hiljada), mogu li da uzmem stambeni kredit samo na tih dodatnih 10 ili 20 hiljada ?(Gigi, 20. januar 2019 08:58)Do sad je trebalo da znate bar osnovno. Uzimate kredit na cifru koja Vam je potrebna. Mozete i kredit sa depozitom koji Vam se posle vrati. To je najbolja opcija za one koji mogu da pokriju bilo koju ratu.
(ajd sad reci, 20. januar 2019 09:41)

Depozitarni kredit je nagluplja i najnelogicnija stvar koja je ikada izmisljena. Do danas su 3 razlicita bankarska sluzbenika pokusavala da mi objasne poentu tog kredita i niti jedan nije uspeo. Ti krediti mogu da posluzs samo onima koji pare nisu zaradili legalno pa ih nekako moraju oprati.
Dajkle ja imam 50 hiljada evra, hocu da kupim stan od 50 hiljada evra i umesto sa te moje pare dam za stan, ja ih dajem banci. Banka meni onda daje kredit od 50 hiljada evra i naplacuje mi kamatu na taj kredit. Znaci banka ti naplacuje kamatu zato sto ti je dala tvoje pare!! I onda se pojave ovi bankarski sluzbenici da vas ovde ubedjuju kako je to super i kako je to bas povoljno. I zamislite na kraju vam cak i vrate vase pare! Ma sta mi napricaste!

Sima

pre 5 godina

25 hiljada novih stanova u zemlji u kojoj postoji 500000 praznih, u kojoj se broj stanovnika smanjuje za 50000, u kojoj umre 90000 starih koji zive sami, u gradu (bg) koji gubi godisnje 10000 stanovnika, ima najstarije stanovnistvo od svih milionskih gradova, u kome smrt ostavlja 10000 praznih stanova, ... a mi se zaduzujemo milijardu evra da bi kupovali nekvalitetne prcvarnice od 40 i nesto kvadrata
Super nema sta

xxyyzz

pre 5 godina

@rezile ne bih uopste razmatrao neuknjizen stan. kada sam kupovao ni jedan papir nisam pogledao, sve je banka pregledala i cak su trazili da se jedna recenica preformulise u nekom dokumentu sto je investitor ispostovao.

Srbijanac

pre 5 godina

Stanje ovako. Zivim na selu, centar Srbije gde prolaze dva koloseka pruge, autoput i carigradski put. Od Beograda smo udaljeni priblizno isto kao i od Nisa. Stanovnistvo se vrtoglavo iseljava. Polovina za Beograd, jer deca koja odu u skou ili studije, vise se ne vracaju, a druga polovina sto je najzalosnije porodicno se iseljava za inostranstvo. Osnovna skola koja je imala oko 250 ucenika spala je na svega 50, i vrtoglavo se smanjuje. Cak se planira da se zatvori za dve ili tri godine, i da se kupi skolski autobus koji ce da prevozi decu u skolu u gradu. Poenta je sto vec sada mozete kupiti kucu od 100 i kusur kvadrata sa 20 ari placa za ispod 20000 evra. A tek ce cene po selima padati, dok ce cene u konkretno Beogradu sve vise rasti. Cak se i naseljavanje po gradovima u Srbiji smanjuje jer bolje kupiti 20 kvadrata u Beogradu nego 50 u bilo kom gradu u Srbiji. I dokle ce to ici tako? Dok jednog trenutka Beograd ne bude imao tri miliona stanovnika, a cela Srbija pola miliona. Tada ce cene padati naglo jer nece imati ko da kupuje. Zalosno je sto je tako, ali to je susta istina.

kupac stana

pre 5 godina

@
(Reziel, 20. januar 2019 09:06)

Postoji ogroman broj kvalitetno uradjenih stanova sa kompletnom dokumentacijom, naravno to ima cenu 1700 - 2000 eur i vise. Dokumentaciju proveravas sam, ili sa advokatom, pa na kraju notar. Ne ocekujes valjda da ti agencija proverava dokumentaciju, a i ako uradi, na to bi se oslonio? Kredit od banke mozes da dobijes samo za stanove sa cistim papirima, tu i banka proverava dokumentaciju posebno. E sad, ova prica koju si ti naveo vazi ako hoces stan na vracaru za 1000 evra ili stan u Mirijevu za 500 evra. E kod takvih stanova nastaju problemi, a kupac ih je svestan, al hoce jeftinije...

Milorad

pre 5 godina

Porast stambenih kredita u zemlji koja gubi godisnje 100.000 stanovnika? Ovo je moguce samo ako se radi o nekom marginalnom povecanju! Cak cini mi se da su poslednje 2 godine da se ova cifra iseljavanja povecala na vec preko 125.000, sa tendencijom da posle 2020 predje 200.000. Uskoro ce u Srbiji biti veliki visak nekretnina, a to nece zaobici ni glavni grad.

Marko

pre 5 godina

Ja iz Kursumlije planirao da kupim stan u Bg. Rekoh sebi, sutra ce deca tu da studiraju, a do tad cu da ga izdajem. I onda kupim u Milano, po istoj ceni kvadrata, a kirija 600€.

I

pre 5 godina

U ime koga ovaj prica.Trzni centri se izmestaju van gradske zone.U Becu Shoping city sud 20 km od Beca pa su ka Madjarskoj napravili u Pandorfu da im madjari ne bi blokirali celu Maria Hilfe strasse.U Milanu napravili centar ka aerodromu Malpensa.Madajari takodje van gradova prave trzne centre sa turistickim sadrzajima
(Wiener Nustad, 20. januar 2019 09:54)
A Madjari kao nemaju TC pa će bas u Wien da idu. TC i treba da su tamo gde su ljudi, dakle u gradu.

Gordan

pre 5 godina

cena novogradnje diktira i cenu starogradnje. Npr. moj stan u starogradnji je za 2 godine "poskupeo" skoro 50%, sto deluje neverovatno. Nisam ovoga bio svetan dok slucajno nisam otvorio oglase i šokirao se. Paradoks je što su naše plate male, a cene svetske. Nije mi jasno odakle ljudima toliko novca odjendnom, osim da su neke mutne radnje u pitanju

Reziel

pre 5 godina

@reziel druze mislis da ce ti banka dati kredit za nesto sumnjivo? gledaju svako slovo i zarez.
(xxyyzz, 20. januar 2019 09:45)

Kako misliš da banka proveri, a i ti, da li je stan već nekome prodat, ako nije uknjižen. A banke već tri godine daju kredite za stanive u zgradama koji imaju potrebnu dokumentaciju (upotrebnu dozvolu), kao stanove u izgradnji.

Miša

pre 5 godina

Cene su iste ako računamo u evrima. Ja sam kupio pre 2 godine novi stan na kredit na Medak Padini. Najbliže mi bilo poslu a i centru za najmanje para. 1 km od uključenja auto puta, 1 km od okretnice trole 29 i Busa 18. Sendvič zid, etažno grejanje na el. kotao, a može i gas (zgrada priključena). Ulaz u zgradu prostran, ogledala, osvetljenje, mermer... 1100-1150 €/m2. Toliko tražili za stanove malo niže u Braće Jerković, koji su loše izolovani, a trebaju ulaganja i po 5 hiljada evra samo za kupatilo i prozore, i lom u kući najmanje 3 meseca, s muke sa majstorima da ne pominjem. Ulazi u zgrade blagi haos, a gde se ne zaključava opšti haos. Da ne pominjem kakve rupe su mi nudili u Rakovici, gde stepeništa stoje pod koso, gde su bili požari i još izbija garež iz zidova... A tražili isto kao ovde za novi stan. Komšija obišao preko 100 stanova u Bgd. Vodio čovek svesku evidencije da bi znao gde je bio. I na kraju i on uzeo novi stan. Ali pazite, ima samo jedan do dva investitora koji grade dobro i stavljaju 15 cm izolacije ili sendvič zid. Dobro se raspitajte. Tražite dokumentaciju. Obiđite još u fazi gradnje. E da, prijatelji što su kod "prijatelja" uplatili čitav stan u izgradnji pre završetka pre 3-4 godine, još su podstanari. Još je u izgradnji. Tako da izbegavajte i to, mada cena povuče čoveka. Ozbiljni investitori i nemaju tu opciju u ponudi, jer imaju sredstva da najpre završe zgradu i onda prodaji useljiva stanove, i normalno, zarade koliko su planirali projektom.

jao majko

pre 5 godina

@gigi
Da, tako što uzmeš kredit od 50000 a das učešće od 40000. Na taj način ti banci dugujes svega tih 10000 koje su ti nedostajale i otplaćuje se samo taj iznos.

Beograd

pre 5 godina

A gde se to gradi u poslednjih 5—6 godina. Beograd. U odnosu na koje cene ponude potraznje se racunaju procenti i statistika. Beograd za,isti vremenski period. Ostali deo Srbije ne postoji, gradjani Srbije se sele u Beograd. Ovo jos jedan od tekstova koji pokazuje gde Srbija zivi u poslednjih 5—6 godina. Tako da nas je takst uskratio procenata i statistike Srbije, jer je “ne važno„. I VREDJA.

Top

pre 5 godina

Da mi neko objasni da li može ovo: kada prodam stan za 40000 i treba mi još 10 ili 20 hiljada za novi stan (koji košta 50 ili 60 hiljada), mogu li da uzmem stambeni kredit samo na tih dodatnih 10 ili 20 hiljada ?
(Gigi, 20. januar 2019 08:58)
Možeš. Bitno je da ispuniš minimum za učešće koje iznosi oko 20% vrednosti nekretnine. Sa većim učešćem ćeš i lakše dobiti kredit jer banka stavlja hipoteku na celu nekretninu, a daju manje para za kredit.

Milos

pre 5 godina

"Zato ne razumem zašto se insistira na novogradnji. Rizik je preveliki, a stan do 10 godina starosti je do sada pokazao sve vrline i mane, vlasništvo je 1/1 i ako nađete nešto što vam se svidja nema da brinete." - ne znam u kom veku zivis, ali vec neko vreme postoji jedinstvena baza podataka koja garantuje vlasnistvo 1\1, a iza svakog papira koji dobijes, svojom imovinom garantuje notar, koji radi za deeebele pare i nikako mu nije u interesu da mu nesto promakne...istresanje na postavu od strane banke, necu ni da pominjem...

ajd sad reci

pre 5 godina

Da mi neko objasni da li može ovo: kada prodam stan za 40000 i treba mi još 10 ili 20 hiljada za novi stan (koji košta 50 ili 60 hiljada), mogu li da uzmem stambeni kredit samo na tih dodatnih 10 ili 20 hiljada ?
(Gigi, 20. januar 2019 08:58)

Do sad je trebalo da znate bar osnovno. Uzimate kredit na cifru koja Vam je potrebna. Mozete i kredit sa depozitom koji Vam se posle vrati. To je najbolja opcija za one koji mogu da pokriju bilo koju ratu.

Reziel

pre 5 godina

Rešio sam stambeno pitanje kupovinom kuće,pre tri godine. U prilično lošem stanju, renovirali, sredili, skućili se. Ali plac i kuća naravno legalni, mi smo vlasnici 1/1, bez tereta, preprodaje bla bla bla. Nije mi trebala veza nigde da bih proverio nesto, nikakave upotrebne dozvole, legalizacija, kojekakve gluposti...
E sve ovo pišem jer su upravo to problemi i rizici kada kupujete stan u novogradnji. Pa tu ima mali milion mogućih problema, te da li je uknjižen, te da li će moći da se uknjiži, da li ima upotrebnu dozvolu, da li ima dokumentaciju potrebnu za uknjižbu, da li će se investitor smilovati za ovo ili ono. O tome da su pojedini stanovi u izgradnji već preprodavani, pa posle prodavani gotovi sa nekoliko vlasnika... Sve su to rizici. I nemojte molim Vas o malim šansama da se to desi. Retko ko danas kupuje stan,naročito na kredit, da bi se oslonio na "male su šanse". A te agencije posebno. Osim toga što vas uzmu za ruku i odvedu u neki stan, oni NE RADE APSOLUTNO NIŠTA NITI GARANTUJU ZA BILO ŠTA. Jedini razlog što ih ljudi angažuju je što moraju, jer su bukvalno sve stanove u oglasima uzeli da prodaju oni... Zato ne razumem zašto se insistira na novogradnji. Rizik je preveliki, a stan do 10 godina starosti je do sada pokazao sve vrline i mane, vlasništvo je 1/1 i ako nađete nešto što vam se svidja nema da brinete.

Veseli

pre 5 godina

Kad ne bude pranja para (danas ga ima više nego ikad) , kad se kupovina bude vršila preko računa, kad se poreklo novca bude proveravalo,kad se bude znalo ko gradi i od čega, i da li ima sve potrebne papire, tj. odakle i njemu novac da krene u gradnju, kad se, kad se ,....
Cene će se kretati od 700-1400e,a dok bude cvetalo gore pomenuto, cene će još ići gore, najlakše oprati pare kroz nekretnine.
Procenat kupljenih stanova za keš kod nas je blizu 70%,u normalnim zemljama 8%.
Za sve gore pomenuto treba država i institucije, a ne "jedan čovek".

Wiener Nustad

pre 5 godina

U ime koga ovaj prica.Trzni centri se izmestaju van gradske zone.U Becu Shoping city sud 20 km od Beca pa su ka Madjarskoj napravili u Pandorfu da im madjari ne bi blokirali celu Maria Hilfe strasse.U Milanu napravili centar ka aerodromu Malpensa.Madajari takodje van gradova prave trzne centre sa turistickim sadrzajima

anti-reklamozder

pre 5 godina

Na 1.000 stanovnika u Beogradu, navodi, "prostire se" 208 kvadrata tržnih centara, dok je u srednjoj i istočnoj Evropi ta cifra 500 kvadrata na hiljadu stanovnika. Procenjuje i da će Beograd do 2020. godine doći do brojke od 315 kvadrata tržnih centara na hiljadu stanovnika.


jos trznih centara to nam treba..ako je moguce negde u sred kosutnjaka ,mislim da ima mesta...

Gigi

pre 5 godina

Da mi neko objasni da li može ovo: kada prodam stan za 40000 i treba mi još 10 ili 20 hiljada za novi stan (koji košta 50 ili 60 hiljada), mogu li da uzmem stambeni kredit samo na tih dodatnih 10 ili 20 hiljada ?

Brigate Rosse

pre 5 godina

Interesantno da svi kukaju,a cena stanova samo skace i svi kupuju.Cene u BG kao u Becu,a plate 5 puta manje kao i uslovi zivota.
Istina je da se unutrasnjost prazni i da svi beze u gradove.Ljudi se pomeraju na sever.Prirodno.Razlika je u tome sto je nekada bilo vise dece pa kada dvoje odu,dvoje ostanu na selu.Sada kada jedno ode ili dvoje,ne ostaje niko ili eventualno roditelji koji prodaju sta mogu da deci kupe stan.

anti-reklamozder

pre 5 godina

Na 1.000 stanovnika u Beogradu, navodi, "prostire se" 208 kvadrata tržnih centara, dok je u srednjoj i istočnoj Evropi ta cifra 500 kvadrata na hiljadu stanovnika. Procenjuje i da će Beograd do 2020. godine doći do brojke od 315 kvadrata tržnih centara na hiljadu stanovnika.


jos trznih centara to nam treba..ako je moguce negde u sred kosutnjaka ,mislim da ima mesta...

Brigate Rosse

pre 5 godina

Interesantno da svi kukaju,a cena stanova samo skace i svi kupuju.Cene u BG kao u Becu,a plate 5 puta manje kao i uslovi zivota.
Istina je da se unutrasnjost prazni i da svi beze u gradove.Ljudi se pomeraju na sever.Prirodno.Razlika je u tome sto je nekada bilo vise dece pa kada dvoje odu,dvoje ostanu na selu.Sada kada jedno ode ili dvoje,ne ostaje niko ili eventualno roditelji koji prodaju sta mogu da deci kupe stan.

Reziel

pre 5 godina

Rešio sam stambeno pitanje kupovinom kuće,pre tri godine. U prilično lošem stanju, renovirali, sredili, skućili se. Ali plac i kuća naravno legalni, mi smo vlasnici 1/1, bez tereta, preprodaje bla bla bla. Nije mi trebala veza nigde da bih proverio nesto, nikakave upotrebne dozvole, legalizacija, kojekakve gluposti...
E sve ovo pišem jer su upravo to problemi i rizici kada kupujete stan u novogradnji. Pa tu ima mali milion mogućih problema, te da li je uknjižen, te da li će moći da se uknjiži, da li ima upotrebnu dozvolu, da li ima dokumentaciju potrebnu za uknjižbu, da li će se investitor smilovati za ovo ili ono. O tome da su pojedini stanovi u izgradnji već preprodavani, pa posle prodavani gotovi sa nekoliko vlasnika... Sve su to rizici. I nemojte molim Vas o malim šansama da se to desi. Retko ko danas kupuje stan,naročito na kredit, da bi se oslonio na "male su šanse". A te agencije posebno. Osim toga što vas uzmu za ruku i odvedu u neki stan, oni NE RADE APSOLUTNO NIŠTA NITI GARANTUJU ZA BILO ŠTA. Jedini razlog što ih ljudi angažuju je što moraju, jer su bukvalno sve stanove u oglasima uzeli da prodaju oni... Zato ne razumem zašto se insistira na novogradnji. Rizik je preveliki, a stan do 10 godina starosti je do sada pokazao sve vrline i mane, vlasništvo je 1/1 i ako nađete nešto što vam se svidja nema da brinete.

Veseli

pre 5 godina

Kad ne bude pranja para (danas ga ima više nego ikad) , kad se kupovina bude vršila preko računa, kad se poreklo novca bude proveravalo,kad se bude znalo ko gradi i od čega, i da li ima sve potrebne papire, tj. odakle i njemu novac da krene u gradnju, kad se, kad se ,....
Cene će se kretati od 700-1400e,a dok bude cvetalo gore pomenuto, cene će još ići gore, najlakše oprati pare kroz nekretnine.
Procenat kupljenih stanova za keš kod nas je blizu 70%,u normalnim zemljama 8%.
Za sve gore pomenuto treba država i institucije, a ne "jedan čovek".

Milorad

pre 5 godina

Porast stambenih kredita u zemlji koja gubi godisnje 100.000 stanovnika? Ovo je moguce samo ako se radi o nekom marginalnom povecanju! Cak cini mi se da su poslednje 2 godine da se ova cifra iseljavanja povecala na vec preko 125.000, sa tendencijom da posle 2020 predje 200.000. Uskoro ce u Srbiji biti veliki visak nekretnina, a to nece zaobici ni glavni grad.

Srbijanac

pre 5 godina

Stanje ovako. Zivim na selu, centar Srbije gde prolaze dva koloseka pruge, autoput i carigradski put. Od Beograda smo udaljeni priblizno isto kao i od Nisa. Stanovnistvo se vrtoglavo iseljava. Polovina za Beograd, jer deca koja odu u skou ili studije, vise se ne vracaju, a druga polovina sto je najzalosnije porodicno se iseljava za inostranstvo. Osnovna skola koja je imala oko 250 ucenika spala je na svega 50, i vrtoglavo se smanjuje. Cak se planira da se zatvori za dve ili tri godine, i da se kupi skolski autobus koji ce da prevozi decu u skolu u gradu. Poenta je sto vec sada mozete kupiti kucu od 100 i kusur kvadrata sa 20 ari placa za ispod 20000 evra. A tek ce cene po selima padati, dok ce cene u konkretno Beogradu sve vise rasti. Cak se i naseljavanje po gradovima u Srbiji smanjuje jer bolje kupiti 20 kvadrata u Beogradu nego 50 u bilo kom gradu u Srbiji. I dokle ce to ici tako? Dok jednog trenutka Beograd ne bude imao tri miliona stanovnika, a cela Srbija pola miliona. Tada ce cene padati naglo jer nece imati ko da kupuje. Zalosno je sto je tako, ali to je susta istina.

Gordan

pre 5 godina

cena novogradnje diktira i cenu starogradnje. Npr. moj stan u starogradnji je za 2 godine "poskupeo" skoro 50%, sto deluje neverovatno. Nisam ovoga bio svetan dok slucajno nisam otvorio oglase i šokirao se. Paradoks je što su naše plate male, a cene svetske. Nije mi jasno odakle ljudima toliko novca odjendnom, osim da su neke mutne radnje u pitanju

Gigi

pre 5 godina

Da mi neko objasni da li može ovo: kada prodam stan za 40000 i treba mi još 10 ili 20 hiljada za novi stan (koji košta 50 ili 60 hiljada), mogu li da uzmem stambeni kredit samo na tih dodatnih 10 ili 20 hiljada ?

Miša

pre 5 godina

Cene su iste ako računamo u evrima. Ja sam kupio pre 2 godine novi stan na kredit na Medak Padini. Najbliže mi bilo poslu a i centru za najmanje para. 1 km od uključenja auto puta, 1 km od okretnice trole 29 i Busa 18. Sendvič zid, etažno grejanje na el. kotao, a može i gas (zgrada priključena). Ulaz u zgradu prostran, ogledala, osvetljenje, mermer... 1100-1150 €/m2. Toliko tražili za stanove malo niže u Braće Jerković, koji su loše izolovani, a trebaju ulaganja i po 5 hiljada evra samo za kupatilo i prozore, i lom u kući najmanje 3 meseca, s muke sa majstorima da ne pominjem. Ulazi u zgrade blagi haos, a gde se ne zaključava opšti haos. Da ne pominjem kakve rupe su mi nudili u Rakovici, gde stepeništa stoje pod koso, gde su bili požari i još izbija garež iz zidova... A tražili isto kao ovde za novi stan. Komšija obišao preko 100 stanova u Bgd. Vodio čovek svesku evidencije da bi znao gde je bio. I na kraju i on uzeo novi stan. Ali pazite, ima samo jedan do dva investitora koji grade dobro i stavljaju 15 cm izolacije ili sendvič zid. Dobro se raspitajte. Tražite dokumentaciju. Obiđite još u fazi gradnje. E da, prijatelji što su kod "prijatelja" uplatili čitav stan u izgradnji pre završetka pre 3-4 godine, još su podstanari. Još je u izgradnji. Tako da izbegavajte i to, mada cena povuče čoveka. Ozbiljni investitori i nemaju tu opciju u ponudi, jer imaju sredstva da najpre završe zgradu i onda prodaji useljiva stanove, i normalno, zarade koliko su planirali projektom.

Wiener Nustad

pre 5 godina

U ime koga ovaj prica.Trzni centri se izmestaju van gradske zone.U Becu Shoping city sud 20 km od Beca pa su ka Madjarskoj napravili u Pandorfu da im madjari ne bi blokirali celu Maria Hilfe strasse.U Milanu napravili centar ka aerodromu Malpensa.Madajari takodje van gradova prave trzne centre sa turistickim sadrzajima

Marko

pre 5 godina

Ja iz Kursumlije planirao da kupim stan u Bg. Rekoh sebi, sutra ce deca tu da studiraju, a do tad cu da ga izdajem. I onda kupim u Milano, po istoj ceni kvadrata, a kirija 600€.

ajd sad reci

pre 5 godina

Da mi neko objasni da li može ovo: kada prodam stan za 40000 i treba mi još 10 ili 20 hiljada za novi stan (koji košta 50 ili 60 hiljada), mogu li da uzmem stambeni kredit samo na tih dodatnih 10 ili 20 hiljada ?
(Gigi, 20. januar 2019 08:58)

Do sad je trebalo da znate bar osnovno. Uzimate kredit na cifru koja Vam je potrebna. Mozete i kredit sa depozitom koji Vam se posle vrati. To je najbolja opcija za one koji mogu da pokriju bilo koju ratu.

Beograd

pre 5 godina

A gde se to gradi u poslednjih 5—6 godina. Beograd. U odnosu na koje cene ponude potraznje se racunaju procenti i statistika. Beograd za,isti vremenski period. Ostali deo Srbije ne postoji, gradjani Srbije se sele u Beograd. Ovo jos jedan od tekstova koji pokazuje gde Srbija zivi u poslednjih 5—6 godina. Tako da nas je takst uskratio procenata i statistike Srbije, jer je “ne važno„. I VREDJA.

kupac stana

pre 5 godina

@
(Reziel, 20. januar 2019 09:06)

Postoji ogroman broj kvalitetno uradjenih stanova sa kompletnom dokumentacijom, naravno to ima cenu 1700 - 2000 eur i vise. Dokumentaciju proveravas sam, ili sa advokatom, pa na kraju notar. Ne ocekujes valjda da ti agencija proverava dokumentaciju, a i ako uradi, na to bi se oslonio? Kredit od banke mozes da dobijes samo za stanove sa cistim papirima, tu i banka proverava dokumentaciju posebno. E sad, ova prica koju si ti naveo vazi ako hoces stan na vracaru za 1000 evra ili stan u Mirijevu za 500 evra. E kod takvih stanova nastaju problemi, a kupac ih je svestan, al hoce jeftinije...

Top

pre 5 godina

Da mi neko objasni da li može ovo: kada prodam stan za 40000 i treba mi još 10 ili 20 hiljada za novi stan (koji košta 50 ili 60 hiljada), mogu li da uzmem stambeni kredit samo na tih dodatnih 10 ili 20 hiljada ?
(Gigi, 20. januar 2019 08:58)
Možeš. Bitno je da ispuniš minimum za učešće koje iznosi oko 20% vrednosti nekretnine. Sa većim učešćem ćeš i lakše dobiti kredit jer banka stavlja hipoteku na celu nekretninu, a daju manje para za kredit.

I

pre 5 godina

U ime koga ovaj prica.Trzni centri se izmestaju van gradske zone.U Becu Shoping city sud 20 km od Beca pa su ka Madjarskoj napravili u Pandorfu da im madjari ne bi blokirali celu Maria Hilfe strasse.U Milanu napravili centar ka aerodromu Malpensa.Madajari takodje van gradova prave trzne centre sa turistickim sadrzajima
(Wiener Nustad, 20. januar 2019 09:54)
A Madjari kao nemaju TC pa će bas u Wien da idu. TC i treba da su tamo gde su ljudi, dakle u gradu.

jao majko

pre 5 godina

@gigi
Da, tako što uzmeš kredit od 50000 a das učešće od 40000. Na taj način ti banci dugujes svega tih 10000 koje su ti nedostajale i otplaćuje se samo taj iznos.

Sima

pre 5 godina

25 hiljada novih stanova u zemlji u kojoj postoji 500000 praznih, u kojoj se broj stanovnika smanjuje za 50000, u kojoj umre 90000 starih koji zive sami, u gradu (bg) koji gubi godisnje 10000 stanovnika, ima najstarije stanovnistvo od svih milionskih gradova, u kome smrt ostavlja 10000 praznih stanova, ... a mi se zaduzujemo milijardu evra da bi kupovali nekvalitetne prcvarnice od 40 i nesto kvadrata
Super nema sta

Reziel

pre 5 godina

@reziel druze mislis da ce ti banka dati kredit za nesto sumnjivo? gledaju svako slovo i zarez.
(xxyyzz, 20. januar 2019 09:45)

Kako misliš da banka proveri, a i ti, da li je stan već nekome prodat, ako nije uknjižen. A banke već tri godine daju kredite za stanive u zgradama koji imaju potrebnu dokumentaciju (upotrebnu dozvolu), kao stanove u izgradnji.

Milos

pre 5 godina

"Zato ne razumem zašto se insistira na novogradnji. Rizik je preveliki, a stan do 10 godina starosti je do sada pokazao sve vrline i mane, vlasništvo je 1/1 i ako nađete nešto što vam se svidja nema da brinete." - ne znam u kom veku zivis, ali vec neko vreme postoji jedinstvena baza podataka koja garantuje vlasnistvo 1\1, a iza svakog papira koji dobijes, svojom imovinom garantuje notar, koji radi za deeebele pare i nikako mu nije u interesu da mu nesto promakne...istresanje na postavu od strane banke, necu ni da pominjem...

xxyyzz

pre 5 godina

@rezile ne bih uopste razmatrao neuknjizen stan. kada sam kupovao ni jedan papir nisam pogledao, sve je banka pregledala i cak su trazili da se jedna recenica preformulise u nekom dokumentu sto je investitor ispostovao.

Dejan

pre 5 godina

Ja pokusavam mesecima da kupim stan. Ovo sto je u oglasima pola mozete da otpisete. Sve su neke nebuloze ili problemi. Cene divljaju u Beogradu a niko ne pise o tome.

zzz

pre 5 godina

Da mi neko objasni da li može ovo: kada prodam stan za 40000 i treba mi još 10 ili 20 hiljada za novi stan (koji košta 50 ili 60 hiljada), mogu li da uzmem stambeni kredit samo na tih dodatnih 10 ili 20 hiljada ?(Gigi, 20. januar 2019 08:58)Do sad je trebalo da znate bar osnovno. Uzimate kredit na cifru koja Vam je potrebna. Mozete i kredit sa depozitom koji Vam se posle vrati. To je najbolja opcija za one koji mogu da pokriju bilo koju ratu.
(ajd sad reci, 20. januar 2019 09:41)

Depozitarni kredit je nagluplja i najnelogicnija stvar koja je ikada izmisljena. Do danas su 3 razlicita bankarska sluzbenika pokusavala da mi objasne poentu tog kredita i niti jedan nije uspeo. Ti krediti mogu da posluzs samo onima koji pare nisu zaradili legalno pa ih nekako moraju oprati.
Dajkle ja imam 50 hiljada evra, hocu da kupim stan od 50 hiljada evra i umesto sa te moje pare dam za stan, ja ih dajem banci. Banka meni onda daje kredit od 50 hiljada evra i naplacuje mi kamatu na taj kredit. Znaci banka ti naplacuje kamatu zato sto ti je dala tvoje pare!! I onda se pojave ovi bankarski sluzbenici da vas ovde ubedjuju kako je to super i kako je to bas povoljno. I zamislite na kraju vam cak i vrate vase pare! Ma sta mi napricaste!

zzz

pre 5 godina

Porast stambenih kredita u zemlji koja gubi godisnje 100.000 stanovnika? Ovo je moguce samo ako se radi o nekom marginalnom povecanju! Cak cini mi se da su poslednje 2 godine da se ova cifra iseljavanja povecala na vec preko 125.000, sa tendencijom da posle 2020 predje 200.000. Uskoro ce u Srbiji biti veliki visak nekretnina, a to nece zaobici ni glavni grad.
(Milorad, 20. januar 2019 11:07)
Ovu istu pricu vrtite od 1990 pa naovamo. Ali ja nikako da vidim taj veliki visak nekretnina. Evo prodje 28 godina, ja i dalje cekam te stanove u centru za makasimalmo 500 evra kvadrat!

zzz

pre 5 godina

Da mi neko objasni da li može ovo: kada prodam stan za 40000 i treba mi još 10 ili 20 hiljada za novi stan (koji košta 50 ili 60 hiljada), mogu li da uzmem stambeni kredit samo na tih dodatnih 10 ili 20 hiljada ?
(Gigi, 20. januar 2019 08:58)

Mozes naravno.

I

pre 5 godina

U ime koga ovaj prica.Trzni centri se izmestaju van gradske zone.U Becu Shoping city sud 20 km od Beca pa su ka Madjarskoj napravili u Pandorfu da im madjari ne bi blokirali celu Maria Hilfe strasse.U Milanu napravili centar ka aerodromu Malpensa.Madajari takodje van gradova prave trzne centre sa turistickim sadrzajima
(Wiener Nustad, 20. januar 2019 09:54)
A Madjari kao nemaju TC pa će bas u Wien da idu. TC i treba da su tamo gde su ljudi, dakle u gradu.

Reziel

pre 5 godina

Rešio sam stambeno pitanje kupovinom kuće,pre tri godine. U prilično lošem stanju, renovirali, sredili, skućili se. Ali plac i kuća naravno legalni, mi smo vlasnici 1/1, bez tereta, preprodaje bla bla bla. Nije mi trebala veza nigde da bih proverio nesto, nikakave upotrebne dozvole, legalizacija, kojekakve gluposti...
E sve ovo pišem jer su upravo to problemi i rizici kada kupujete stan u novogradnji. Pa tu ima mali milion mogućih problema, te da li je uknjižen, te da li će moći da se uknjiži, da li ima upotrebnu dozvolu, da li ima dokumentaciju potrebnu za uknjižbu, da li će se investitor smilovati za ovo ili ono. O tome da su pojedini stanovi u izgradnji već preprodavani, pa posle prodavani gotovi sa nekoliko vlasnika... Sve su to rizici. I nemojte molim Vas o malim šansama da se to desi. Retko ko danas kupuje stan,naročito na kredit, da bi se oslonio na "male su šanse". A te agencije posebno. Osim toga što vas uzmu za ruku i odvedu u neki stan, oni NE RADE APSOLUTNO NIŠTA NITI GARANTUJU ZA BILO ŠTA. Jedini razlog što ih ljudi angažuju je što moraju, jer su bukvalno sve stanove u oglasima uzeli da prodaju oni... Zato ne razumem zašto se insistira na novogradnji. Rizik je preveliki, a stan do 10 godina starosti je do sada pokazao sve vrline i mane, vlasništvo je 1/1 i ako nađete nešto što vam se svidja nema da brinete.

Milos

pre 5 godina

"Zato ne razumem zašto se insistira na novogradnji. Rizik je preveliki, a stan do 10 godina starosti je do sada pokazao sve vrline i mane, vlasništvo je 1/1 i ako nađete nešto što vam se svidja nema da brinete." - ne znam u kom veku zivis, ali vec neko vreme postoji jedinstvena baza podataka koja garantuje vlasnistvo 1\1, a iza svakog papira koji dobijes, svojom imovinom garantuje notar, koji radi za deeebele pare i nikako mu nije u interesu da mu nesto promakne...istresanje na postavu od strane banke, necu ni da pominjem...

Veseli

pre 5 godina

Kad ne bude pranja para (danas ga ima više nego ikad) , kad se kupovina bude vršila preko računa, kad se poreklo novca bude proveravalo,kad se bude znalo ko gradi i od čega, i da li ima sve potrebne papire, tj. odakle i njemu novac da krene u gradnju, kad se, kad se ,....
Cene će se kretati od 700-1400e,a dok bude cvetalo gore pomenuto, cene će još ići gore, najlakše oprati pare kroz nekretnine.
Procenat kupljenih stanova za keš kod nas je blizu 70%,u normalnim zemljama 8%.
Za sve gore pomenuto treba država i institucije, a ne "jedan čovek".

Milorad

pre 5 godina

Porast stambenih kredita u zemlji koja gubi godisnje 100.000 stanovnika? Ovo je moguce samo ako se radi o nekom marginalnom povecanju! Cak cini mi se da su poslednje 2 godine da se ova cifra iseljavanja povecala na vec preko 125.000, sa tendencijom da posle 2020 predje 200.000. Uskoro ce u Srbiji biti veliki visak nekretnina, a to nece zaobici ni glavni grad.

Gigi

pre 5 godina

Da mi neko objasni da li može ovo: kada prodam stan za 40000 i treba mi još 10 ili 20 hiljada za novi stan (koji košta 50 ili 60 hiljada), mogu li da uzmem stambeni kredit samo na tih dodatnih 10 ili 20 hiljada ?

Wiener Nustad

pre 5 godina

U ime koga ovaj prica.Trzni centri se izmestaju van gradske zone.U Becu Shoping city sud 20 km od Beca pa su ka Madjarskoj napravili u Pandorfu da im madjari ne bi blokirali celu Maria Hilfe strasse.U Milanu napravili centar ka aerodromu Malpensa.Madajari takodje van gradova prave trzne centre sa turistickim sadrzajima

kupac stana

pre 5 godina

@
(Reziel, 20. januar 2019 09:06)

Postoji ogroman broj kvalitetno uradjenih stanova sa kompletnom dokumentacijom, naravno to ima cenu 1700 - 2000 eur i vise. Dokumentaciju proveravas sam, ili sa advokatom, pa na kraju notar. Ne ocekujes valjda da ti agencija proverava dokumentaciju, a i ako uradi, na to bi se oslonio? Kredit od banke mozes da dobijes samo za stanove sa cistim papirima, tu i banka proverava dokumentaciju posebno. E sad, ova prica koju si ti naveo vazi ako hoces stan na vracaru za 1000 evra ili stan u Mirijevu za 500 evra. E kod takvih stanova nastaju problemi, a kupac ih je svestan, al hoce jeftinije...

Gordan

pre 5 godina

cena novogradnje diktira i cenu starogradnje. Npr. moj stan u starogradnji je za 2 godine "poskupeo" skoro 50%, sto deluje neverovatno. Nisam ovoga bio svetan dok slucajno nisam otvorio oglase i šokirao se. Paradoks je što su naše plate male, a cene svetske. Nije mi jasno odakle ljudima toliko novca odjendnom, osim da su neke mutne radnje u pitanju

Marko

pre 5 godina

Ja iz Kursumlije planirao da kupim stan u Bg. Rekoh sebi, sutra ce deca tu da studiraju, a do tad cu da ga izdajem. I onda kupim u Milano, po istoj ceni kvadrata, a kirija 600€.

Brigate Rosse

pre 5 godina

Interesantno da svi kukaju,a cena stanova samo skace i svi kupuju.Cene u BG kao u Becu,a plate 5 puta manje kao i uslovi zivota.
Istina je da se unutrasnjost prazni i da svi beze u gradove.Ljudi se pomeraju na sever.Prirodno.Razlika je u tome sto je nekada bilo vise dece pa kada dvoje odu,dvoje ostanu na selu.Sada kada jedno ode ili dvoje,ne ostaje niko ili eventualno roditelji koji prodaju sta mogu da deci kupe stan.

jao majko

pre 5 godina

@gigi
Da, tako što uzmeš kredit od 50000 a das učešće od 40000. Na taj način ti banci dugujes svega tih 10000 koje su ti nedostajale i otplaćuje se samo taj iznos.

anti-reklamozder

pre 5 godina

Na 1.000 stanovnika u Beogradu, navodi, "prostire se" 208 kvadrata tržnih centara, dok je u srednjoj i istočnoj Evropi ta cifra 500 kvadrata na hiljadu stanovnika. Procenjuje i da će Beograd do 2020. godine doći do brojke od 315 kvadrata tržnih centara na hiljadu stanovnika.


jos trznih centara to nam treba..ako je moguce negde u sred kosutnjaka ,mislim da ima mesta...

ajd sad reci

pre 5 godina

Da mi neko objasni da li može ovo: kada prodam stan za 40000 i treba mi još 10 ili 20 hiljada za novi stan (koji košta 50 ili 60 hiljada), mogu li da uzmem stambeni kredit samo na tih dodatnih 10 ili 20 hiljada ?
(Gigi, 20. januar 2019 08:58)

Do sad je trebalo da znate bar osnovno. Uzimate kredit na cifru koja Vam je potrebna. Mozete i kredit sa depozitom koji Vam se posle vrati. To je najbolja opcija za one koji mogu da pokriju bilo koju ratu.

Miša

pre 5 godina

Cene su iste ako računamo u evrima. Ja sam kupio pre 2 godine novi stan na kredit na Medak Padini. Najbliže mi bilo poslu a i centru za najmanje para. 1 km od uključenja auto puta, 1 km od okretnice trole 29 i Busa 18. Sendvič zid, etažno grejanje na el. kotao, a može i gas (zgrada priključena). Ulaz u zgradu prostran, ogledala, osvetljenje, mermer... 1100-1150 €/m2. Toliko tražili za stanove malo niže u Braće Jerković, koji su loše izolovani, a trebaju ulaganja i po 5 hiljada evra samo za kupatilo i prozore, i lom u kući najmanje 3 meseca, s muke sa majstorima da ne pominjem. Ulazi u zgrade blagi haos, a gde se ne zaključava opšti haos. Da ne pominjem kakve rupe su mi nudili u Rakovici, gde stepeništa stoje pod koso, gde su bili požari i još izbija garež iz zidova... A tražili isto kao ovde za novi stan. Komšija obišao preko 100 stanova u Bgd. Vodio čovek svesku evidencije da bi znao gde je bio. I na kraju i on uzeo novi stan. Ali pazite, ima samo jedan do dva investitora koji grade dobro i stavljaju 15 cm izolacije ili sendvič zid. Dobro se raspitajte. Tražite dokumentaciju. Obiđite još u fazi gradnje. E da, prijatelji što su kod "prijatelja" uplatili čitav stan u izgradnji pre završetka pre 3-4 godine, još su podstanari. Još je u izgradnji. Tako da izbegavajte i to, mada cena povuče čoveka. Ozbiljni investitori i nemaju tu opciju u ponudi, jer imaju sredstva da najpre završe zgradu i onda prodaji useljiva stanove, i normalno, zarade koliko su planirali projektom.

Reziel

pre 5 godina

@reziel druze mislis da ce ti banka dati kredit za nesto sumnjivo? gledaju svako slovo i zarez.
(xxyyzz, 20. januar 2019 09:45)

Kako misliš da banka proveri, a i ti, da li je stan već nekome prodat, ako nije uknjižen. A banke već tri godine daju kredite za stanive u zgradama koji imaju potrebnu dokumentaciju (upotrebnu dozvolu), kao stanove u izgradnji.

Beograd

pre 5 godina

A gde se to gradi u poslednjih 5—6 godina. Beograd. U odnosu na koje cene ponude potraznje se racunaju procenti i statistika. Beograd za,isti vremenski period. Ostali deo Srbije ne postoji, gradjani Srbije se sele u Beograd. Ovo jos jedan od tekstova koji pokazuje gde Srbija zivi u poslednjih 5—6 godina. Tako da nas je takst uskratio procenata i statistike Srbije, jer je “ne važno„. I VREDJA.

Srbijanac

pre 5 godina

Stanje ovako. Zivim na selu, centar Srbije gde prolaze dva koloseka pruge, autoput i carigradski put. Od Beograda smo udaljeni priblizno isto kao i od Nisa. Stanovnistvo se vrtoglavo iseljava. Polovina za Beograd, jer deca koja odu u skou ili studije, vise se ne vracaju, a druga polovina sto je najzalosnije porodicno se iseljava za inostranstvo. Osnovna skola koja je imala oko 250 ucenika spala je na svega 50, i vrtoglavo se smanjuje. Cak se planira da se zatvori za dve ili tri godine, i da se kupi skolski autobus koji ce da prevozi decu u skolu u gradu. Poenta je sto vec sada mozete kupiti kucu od 100 i kusur kvadrata sa 20 ari placa za ispod 20000 evra. A tek ce cene po selima padati, dok ce cene u konkretno Beogradu sve vise rasti. Cak se i naseljavanje po gradovima u Srbiji smanjuje jer bolje kupiti 20 kvadrata u Beogradu nego 50 u bilo kom gradu u Srbiji. I dokle ce to ici tako? Dok jednog trenutka Beograd ne bude imao tri miliona stanovnika, a cela Srbija pola miliona. Tada ce cene padati naglo jer nece imati ko da kupuje. Zalosno je sto je tako, ali to je susta istina.

Sima

pre 5 godina

25 hiljada novih stanova u zemlji u kojoj postoji 500000 praznih, u kojoj se broj stanovnika smanjuje za 50000, u kojoj umre 90000 starih koji zive sami, u gradu (bg) koji gubi godisnje 10000 stanovnika, ima najstarije stanovnistvo od svih milionskih gradova, u kome smrt ostavlja 10000 praznih stanova, ... a mi se zaduzujemo milijardu evra da bi kupovali nekvalitetne prcvarnice od 40 i nesto kvadrata
Super nema sta

xxyyzz

pre 5 godina

@rezile ne bih uopste razmatrao neuknjizen stan. kada sam kupovao ni jedan papir nisam pogledao, sve je banka pregledala i cak su trazili da se jedna recenica preformulise u nekom dokumentu sto je investitor ispostovao.

zzz

pre 5 godina

Porast stambenih kredita u zemlji koja gubi godisnje 100.000 stanovnika? Ovo je moguce samo ako se radi o nekom marginalnom povecanju! Cak cini mi se da su poslednje 2 godine da se ova cifra iseljavanja povecala na vec preko 125.000, sa tendencijom da posle 2020 predje 200.000. Uskoro ce u Srbiji biti veliki visak nekretnina, a to nece zaobici ni glavni grad.
(Milorad, 20. januar 2019 11:07)
Ovu istu pricu vrtite od 1990 pa naovamo. Ali ja nikako da vidim taj veliki visak nekretnina. Evo prodje 28 godina, ja i dalje cekam te stanove u centru za makasimalmo 500 evra kvadrat!

Top

pre 5 godina

Da mi neko objasni da li može ovo: kada prodam stan za 40000 i treba mi još 10 ili 20 hiljada za novi stan (koji košta 50 ili 60 hiljada), mogu li da uzmem stambeni kredit samo na tih dodatnih 10 ili 20 hiljada ?
(Gigi, 20. januar 2019 08:58)
Možeš. Bitno je da ispuniš minimum za učešće koje iznosi oko 20% vrednosti nekretnine. Sa većim učešćem ćeš i lakše dobiti kredit jer banka stavlja hipoteku na celu nekretninu, a daju manje para za kredit.

zzz

pre 5 godina

Da mi neko objasni da li može ovo: kada prodam stan za 40000 i treba mi još 10 ili 20 hiljada za novi stan (koji košta 50 ili 60 hiljada), mogu li da uzmem stambeni kredit samo na tih dodatnih 10 ili 20 hiljada ?(Gigi, 20. januar 2019 08:58)Do sad je trebalo da znate bar osnovno. Uzimate kredit na cifru koja Vam je potrebna. Mozete i kredit sa depozitom koji Vam se posle vrati. To je najbolja opcija za one koji mogu da pokriju bilo koju ratu.
(ajd sad reci, 20. januar 2019 09:41)

Depozitarni kredit je nagluplja i najnelogicnija stvar koja je ikada izmisljena. Do danas su 3 razlicita bankarska sluzbenika pokusavala da mi objasne poentu tog kredita i niti jedan nije uspeo. Ti krediti mogu da posluzs samo onima koji pare nisu zaradili legalno pa ih nekako moraju oprati.
Dajkle ja imam 50 hiljada evra, hocu da kupim stan od 50 hiljada evra i umesto sa te moje pare dam za stan, ja ih dajem banci. Banka meni onda daje kredit od 50 hiljada evra i naplacuje mi kamatu na taj kredit. Znaci banka ti naplacuje kamatu zato sto ti je dala tvoje pare!! I onda se pojave ovi bankarski sluzbenici da vas ovde ubedjuju kako je to super i kako je to bas povoljno. I zamislite na kraju vam cak i vrate vase pare! Ma sta mi napricaste!

Dejan

pre 5 godina

Ja pokusavam mesecima da kupim stan. Ovo sto je u oglasima pola mozete da otpisete. Sve su neke nebuloze ili problemi. Cene divljaju u Beogradu a niko ne pise o tome.

zzz

pre 5 godina

Da mi neko objasni da li može ovo: kada prodam stan za 40000 i treba mi još 10 ili 20 hiljada za novi stan (koji košta 50 ili 60 hiljada), mogu li da uzmem stambeni kredit samo na tih dodatnih 10 ili 20 hiljada ?
(Gigi, 20. januar 2019 08:58)

Mozes naravno.