Sreda, 16.01.2019.

14:29

Preokret u najavi: Rusija pretiče Nemačku, Azija dominira

Rusija će naredne godine postati peta najveća ekonomija na svetu a iza nje će ostati Nemačka i Velika Britanija.

Izvor: B92

Preokret u najavi: Rusija pretièe Nemaèku, Azija dominira IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

harare

pre 5 godina

To je gdp ppp(po kupovnoj moci). Ali ruski nominalni bdp( stvarna proizvodnja, ne necije "procene" koliko rus moze kupiti) je 1,6 biliona dolara, sto 45% njemackog bdp-a koji iznosi 3,5 biliona dolara. Taj bdp po kupovnoj moci su necije netacne projekcije. Po njemu jedan srbin(15 hiljada dolara ppp) moze priustiti preko trecinu onoga sto moze gradjanin francuske ili njemacke, sto je daleko od istine. Da, u srbiji su relativno jeftinije namirnice i rezije(gorivo nije), ali daleko da srbin moze sa svojih 400 eura biti na trecini njemacke kupovne moci sa 2600 eura. A cene namirnica u njemackoj su blago skuplje nego ovde, neke cak i jeftinije.

Никола У.

pre 5 godina

Како видим, највише критичких коментара текста долази од експерата ММФ-а, брокера на Вол Стриту и власника банака. Ко би рекао да они тако добро прате овај портал...

dejan

pre 5 godina

Neverovatna glupost. Ovo znaci da bi Rusija za samo 10 godina trebala da pretekne: Juznu Koreju, Kanadu, Brazil, Italiju, Indiju, Francusku, Englesku i Nemacku. Posto je trenutno na 12. mestu, sa ekonomijom koja je uzgred budi receno skoro tri puta manja od Nemacke. Ruska privreda bi dakle morala da svake godine belezi rast od najmanje 12% sto je apsolutna fantastika - u poslednjih 5 godina ruski rast se krece izmedju 1,5 i 2%.

Горан

pre 5 godina

Прогнозе ко ће бити први или десети у свету су само прогнозе, приближно али са могућим грешкама и редоследу. Питање за ове што су наклоњени једнима или другима? Која ће корист бити наша у свему томе, моје мишљење никакаква. Наши коментари немогу ништа променити. Живот обичног човека неће ништа изменити или драстично променити. И даље ће у најбогатије земље бити и сиромашних и богатих ко и у сиромашним. Економија се преплиће у свим земљама без обзира на санкције или односе у тим земљама. Свако има своје адуте, неко их искористи а неко не што доводи до крајњег резултата, успеха или губитка. Свако свога коња хвали. У свим тим земњама које су развијеније од наше живе људи ко и ми што живимо. Никоме није лако а цифре су само показатељ који обичан човек и непримећује да постоје.

aussie

pre 5 godina

Glupost lista. Indonezija u top 10. tu sam odmah stao sa citanjem. Indo je sirotinja sa samo malim brojem super bogatih. u ukupnom zbiru GDP PPP su visoki jer im je populacia visoka sto je logicno, kao i Indija, ali GDP "per capita" je sirotinjski. tako da je lista teoretski tacna ali glupost za porediti kako je razvijena zemlja.

long_term_vision_investing

pre 5 godina

Videli smo preporod Kine. Videćemo preporod Indije za 10-20 godina pa zatim Afrike 30-50.Problem je sto većina komentatora ne vidi dalje od svog nosa i donosi zakljucke na osnovu emocija a ne racionalnog razmišljanja i činjenica.

kvatro

pre 5 godina

@duci0167
A koje ti tek gluposti napisa i jos ti objavili. Pa Rusija je bila u G8 dok je nisu suspendovali iz politickih a ne ekonomskih razloga. A ko je tebi napumpao glavu nerusofilu o pijanstvima jel si bio u Americi? Ako nisi treba da odes ali nemoj samo po muzejima u NY nego malo zadji u grad zadji malo dublje u Ameriku idi malo do LA ali nemoj samo u Holivud nego malo šaraj. E tugo moja sa Dizni kanala.

Realist

pre 5 godina

GDP ili BDP na srpskom se u osnovi gleda na 4 nacina. Moze da bude nominalni (tj. realan) i PPP (paritet kupovne moci) i moze da se gleda po stanovniku i po ekonomiji cele zemlje i kombinacija navedenih parametara. Ova vest se verovatno odnosi na PPP na celu drzavu. Jedina zemlja gde su nominalni i PPP GDP isti su SAD posto se GDP racuna u odnosu na americki dolar. Sto znaci da ako u Americi jedan prosecan stanovnik mesecno trosi 3.000 dolara, a u isto vreme jedan Kinez sa istim potrebama i istim namirnicama u Kini trosi 1.000 dolara, odnos izmedju nominalnog i PPP GDPa u Kini je 1:3. Uzevsi u obzir broj stanovnika koji je oko 4 puta veci u Kini, kineski PPP GDP je od 2016 veci u Kini od SADa. A ako se u obzir uzme nominalni tj. prava vrednost onda je Kina i dalje daleko od SADa i nece ih skoro stici, pa cak ni u narednih 50ak godina. A ako se posmatra nominalni i PPP GDP per capita ili po stanovniku, onda je Kina jos dalje od SADa. Isti je slucaj i sa Rusijom gde je verovatno standard pao i namirnice pojeftinile, pa je automatski PPP GDP povecan u odnosu na nominalni. Primera radi godisnji prosecan nominalni i PPP GDP po stanovniku u dolarima u navedenim drzavama je sledeci: SAD oko 60.000 (isto), Nemacka oko 45.000 (50.000), Kina oko 9.000 (17.000) i Rusija oko 11.000 (28.000).

Gastarbajter...

pre 5 godina

Zivim u Nemackoj i sve vise i vise Rusa bezi iz tog bladostanja,kao i iz Srbije...i sve to u tu ekonomiju koja pada...Eeeee moji naivcine dok vi gledate kako Rusi ovo a kinezi ono ljudi ovde zive...Moja plata sofera u GSP je 3000 eura bruto...a u Decembru je bila 5500...a kolika li je u Rusiji ili Kini...ako neznate ja znam oko 500 eura...kao i u Srbistanu...Bolje bi bilo da malo racunate ako umete….odkale dolaze pare...kome to nesto malo prodajemo i gde je LEBAC...a ne gde je DEMAGOGIJA...

123

pre 5 godina

Jeste tacna vest. Samo gdp ppp per capita za Rusiju je oko 25000 dolara, za Nemacku 50000 dolara. Ruski gdp ppp per capita je malo visi od rumunskog. Obzirom da Rumuniju guraju napred, a Rusiju nazad, nisu losi. Nas je 15000 dolara.

lale gator

pre 5 godina

sustina za obican svet jeste,kakav je standRd obicnig coveka,u poredjenju sa sad,nemackom i razvijenim svetom.plata,kupovna moc .to bi bilo interessntnije

dolina vila

pre 5 godina

Podatke najbolje mozete provjeriti na zvanicnoj stranici CIA-e; CIA fackt book. Na toj stranici Kina je vec prva u apsolutnom bruto proizvodu sa: 23.210 milijardi $ ( 23,21 triliona $), Amerika je druga sa: 19.490 milijardi $ , Indija je treca, a Japan je cetvrti. Na proslom izvjestaju CIA-e Rusija je vec bila peta sa 42oo milijardi $ a Njemacka je bila peta, ali su na novom izvjestaju brojevi neznatno promijenjeni tako da Rusija trenutno ima bruto proizvod od 4016 milijardi i zaostaje za petom Njemackom vrlo malo, koja ima 4199 milijardi $, tako da prognoze ove banke mozemo smatrati realnim, obzirom da Rusija ocekuje enormno povecanje proizvodnje u poljoprivredi, gradjevinskoj industriji, izvozu prirodnog gasa, masinskoj ind. i proizvodnji automobile i kamiona.Rusija ima jos uvijek puno praznog prostora, rupa koje treba popuniti dok je Njemacka dostigla gornje limite u gotovo svim oblastima. Usput da kazem da Rusija ima bruto proizvog po glavi stanovnika od 29700$ dok n.p.r. Srbija ima 15100 , moja Bosna ima 12800, a recimo Hrvatska ima 24700.

u jeeeeeeee...

pre 5 godina

Cak i da su te gluposti tacne, pa sta? USA ce i dalje ostati svetionik slobode i nesto najbolje sto je ljudska vrsta smislila. Mogu misliti, neka tamo raspala despotija nekome uzor ili nesto. Jadan li je takav, tuzan i jadan.

duci0167

pre 5 godina

Kolicina rusifilske gluposti da je bolno komentarisati. Pa za stvarno ... ne,ne mogu da komentarisem. Kakva bre Rusija pijana i bedna?! Godinama unazad neko iz redakcije b92 je zaduzen za prenosenje ili pisanje rusofilskih gluposti. Te ovo,te ono,EU samo sto se nije raspala,NATO takodje,evo sad i gubitnici od Rusije u ekonomiji... strasno. Od onakvog B92?!?

dragaN

pre 5 godina

Ccccc, da li je moguce da neko moze poverovati u ovo?!?!?
P.S. Pitanje za sve - koji ruski proizvod imate u kuci ili na sebi?
(Pedja, 16. januar 2019 19:12)

Ja imam - ladu. A sad pitanje za tebe: koji britanski proizvod, ili australijski ili kanadski imas ti u svojoj kuci?

Ludi Milojko

pre 5 godina

(Eliot Istinić, 16. januar 2019 20:02)
Šta proizvodi Rusija? Ogromne količine metala (gvožđa, aluminijuma, bakra, nikela, volframa, zlata, srebra..), ogomne količine drveta i prerađevina od drveta, ogromne količine dijamanata, ogromnu petro-hemijsku industriju uključujući kaučuk i proizvodnju guma,mašinsku industriju (vozovi, kamioni, automobili...), civilnu avio industriju i šro je najvažnije ogromnu nuklearnu industriju (proizvodnja nuklearnih reaktora, obogaćenog uranijuma, plutonijuma...), najveći izvoznik pšenice, na kraju nafta, gas i vojna industrija...Šta je najbitnije od ovoga što sam nabrojao da je sve to realna ekonomija koja ima jako visoke stope profita i Rusiji donosi visok Nacionalni dohodak, procentualno jako viši u odnosu na GDP, nego kod drugih zemalaja, no da bi ste ovo razumeli mora da dobro razumete ekonomiju. Takođe ruski trovinski suficit je oko 200 mld$. Spoljni dug im je 500 mld$ u odnosu na Nemačkih 5000 mld$, a istovrmeno imaju devizne rezerve od 450 mld$ plus rezervni fond od preko 100 mld$. Ne bojte se vi za Rusiju, znaju oni dobro šta rade..

genije

pre 5 godina

(Srdjan, 16. januar 2019 20:02)
Ova vest JE tačna.
Već u prvom pasusu piše da se radi o GDP PPP (google it).
Po istom izveštaju World Bank, Rusija je na 2017 završila na 6-om mestu.

Ne znam da li su linkovi dozvoljeni ali evo njihov zvanični dokument: https://datacatalog.worldbank.org/dataset/gdp-ranking-ppp-based

Demos

pre 5 godina

Zbog čega prenosite netačno vesti? Koga zanima može da pogleda ovde: https://www.independent.co.uk/news/business/analysis-and-features/uk-world-economy-india-china-turkey-brazil-prediction-market-change-rates-a8720861.html

Inače je ovo njihovo predvidjanje za 2030 je veoma diskutabilno zbog metodologije.

Eliot Istinić

pre 5 godina

Rusija nema baš nikakvu privredu, kakva je ovo nebuloza i izmišljotina?
Sem fabrika oružja nikakve druge tamo ne postoje. Ovo je neki 1 aril u januaru.

Srdjan

pre 5 godina

Ova vest nije istinita. Upravo sam proverio i ova banka u svojoj proceni stavlja Rusiju na osmo mesto u svojoj proceni rasta GDP-a do 2030., sto je inace po vecini ozbiljnih istrazivackih kuca previse visoko mesto za tu zemlju.

Eliot Istinić

pre 5 godina

Rusija nema baš nikakvu privredu, kakva je ovo nebuloza i izmišljotina?
Sem fabrika oružja nikakve druge tamo ne postoje. Ovo je neki 1 aril u januaru.

dragaN

pre 5 godina

Ccccc, da li je moguce da neko moze poverovati u ovo?!?!?
P.S. Pitanje za sve - koji ruski proizvod imate u kuci ili na sebi?
(Pedja, 16. januar 2019 19:12)

Ja imam - ladu. A sad pitanje za tebe: koji britanski proizvod, ili australijski ili kanadski imas ti u svojoj kuci?

Ludi Milojko

pre 5 godina

(Eliot Istinić, 16. januar 2019 20:02)
Šta proizvodi Rusija? Ogromne količine metala (gvožđa, aluminijuma, bakra, nikela, volframa, zlata, srebra..), ogomne količine drveta i prerađevina od drveta, ogromne količine dijamanata, ogromnu petro-hemijsku industriju uključujući kaučuk i proizvodnju guma,mašinsku industriju (vozovi, kamioni, automobili...), civilnu avio industriju i šro je najvažnije ogromnu nuklearnu industriju (proizvodnja nuklearnih reaktora, obogaćenog uranijuma, plutonijuma...), najveći izvoznik pšenice, na kraju nafta, gas i vojna industrija...Šta je najbitnije od ovoga što sam nabrojao da je sve to realna ekonomija koja ima jako visoke stope profita i Rusiji donosi visok Nacionalni dohodak, procentualno jako viši u odnosu na GDP, nego kod drugih zemalaja, no da bi ste ovo razumeli mora da dobro razumete ekonomiju. Takođe ruski trovinski suficit je oko 200 mld$. Spoljni dug im je 500 mld$ u odnosu na Nemačkih 5000 mld$, a istovrmeno imaju devizne rezerve od 450 mld$ plus rezervni fond od preko 100 mld$. Ne bojte se vi za Rusiju, znaju oni dobro šta rade..

duci0167

pre 5 godina

Kolicina rusifilske gluposti da je bolno komentarisati. Pa za stvarno ... ne,ne mogu da komentarisem. Kakva bre Rusija pijana i bedna?! Godinama unazad neko iz redakcije b92 je zaduzen za prenosenje ili pisanje rusofilskih gluposti. Te ovo,te ono,EU samo sto se nije raspala,NATO takodje,evo sad i gubitnici od Rusije u ekonomiji... strasno. Od onakvog B92?!?

Srdjan

pre 5 godina

Ova vest nije istinita. Upravo sam proverio i ova banka u svojoj proceni stavlja Rusiju na osmo mesto u svojoj proceni rasta GDP-a do 2030., sto je inace po vecini ozbiljnih istrazivackih kuca previse visoko mesto za tu zemlju.

genije

pre 5 godina

(Srdjan, 16. januar 2019 20:02)
Ova vest JE tačna.
Već u prvom pasusu piše da se radi o GDP PPP (google it).
Po istom izveštaju World Bank, Rusija je na 2017 završila na 6-om mestu.

Ne znam da li su linkovi dozvoljeni ali evo njihov zvanični dokument: https://datacatalog.worldbank.org/dataset/gdp-ranking-ppp-based

Demos

pre 5 godina

Zbog čega prenosite netačno vesti? Koga zanima može da pogleda ovde: https://www.independent.co.uk/news/business/analysis-and-features/uk-world-economy-india-china-turkey-brazil-prediction-market-change-rates-a8720861.html

Inače je ovo njihovo predvidjanje za 2030 je veoma diskutabilno zbog metodologije.

Gastarbajter...

pre 5 godina

Zivim u Nemackoj i sve vise i vise Rusa bezi iz tog bladostanja,kao i iz Srbije...i sve to u tu ekonomiju koja pada...Eeeee moji naivcine dok vi gledate kako Rusi ovo a kinezi ono ljudi ovde zive...Moja plata sofera u GSP je 3000 eura bruto...a u Decembru je bila 5500...a kolika li je u Rusiji ili Kini...ako neznate ja znam oko 500 eura...kao i u Srbistanu...Bolje bi bilo da malo racunate ako umete….odkale dolaze pare...kome to nesto malo prodajemo i gde je LEBAC...a ne gde je DEMAGOGIJA...

kvatro

pre 5 godina

@duci0167
A koje ti tek gluposti napisa i jos ti objavili. Pa Rusija je bila u G8 dok je nisu suspendovali iz politickih a ne ekonomskih razloga. A ko je tebi napumpao glavu nerusofilu o pijanstvima jel si bio u Americi? Ako nisi treba da odes ali nemoj samo po muzejima u NY nego malo zadji u grad zadji malo dublje u Ameriku idi malo do LA ali nemoj samo u Holivud nego malo šaraj. E tugo moja sa Dizni kanala.

harare

pre 5 godina

To je gdp ppp(po kupovnoj moci). Ali ruski nominalni bdp( stvarna proizvodnja, ne necije "procene" koliko rus moze kupiti) je 1,6 biliona dolara, sto 45% njemackog bdp-a koji iznosi 3,5 biliona dolara. Taj bdp po kupovnoj moci su necije netacne projekcije. Po njemu jedan srbin(15 hiljada dolara ppp) moze priustiti preko trecinu onoga sto moze gradjanin francuske ili njemacke, sto je daleko od istine. Da, u srbiji su relativno jeftinije namirnice i rezije(gorivo nije), ali daleko da srbin moze sa svojih 400 eura biti na trecini njemacke kupovne moci sa 2600 eura. A cene namirnica u njemackoj su blago skuplje nego ovde, neke cak i jeftinije.

123

pre 5 godina

Jeste tacna vest. Samo gdp ppp per capita za Rusiju je oko 25000 dolara, za Nemacku 50000 dolara. Ruski gdp ppp per capita je malo visi od rumunskog. Obzirom da Rumuniju guraju napred, a Rusiju nazad, nisu losi. Nas je 15000 dolara.

dejan

pre 5 godina

Neverovatna glupost. Ovo znaci da bi Rusija za samo 10 godina trebala da pretekne: Juznu Koreju, Kanadu, Brazil, Italiju, Indiju, Francusku, Englesku i Nemacku. Posto je trenutno na 12. mestu, sa ekonomijom koja je uzgred budi receno skoro tri puta manja od Nemacke. Ruska privreda bi dakle morala da svake godine belezi rast od najmanje 12% sto je apsolutna fantastika - u poslednjih 5 godina ruski rast se krece izmedju 1,5 i 2%.

long_term_vision_investing

pre 5 godina

Videli smo preporod Kine. Videćemo preporod Indije za 10-20 godina pa zatim Afrike 30-50.Problem je sto većina komentatora ne vidi dalje od svog nosa i donosi zakljucke na osnovu emocija a ne racionalnog razmišljanja i činjenica.

Никола У.

pre 5 godina

Како видим, највише критичких коментара текста долази од експерата ММФ-а, брокера на Вол Стриту и власника банака. Ко би рекао да они тако добро прате овај портал...

Realist

pre 5 godina

GDP ili BDP na srpskom se u osnovi gleda na 4 nacina. Moze da bude nominalni (tj. realan) i PPP (paritet kupovne moci) i moze da se gleda po stanovniku i po ekonomiji cele zemlje i kombinacija navedenih parametara. Ova vest se verovatno odnosi na PPP na celu drzavu. Jedina zemlja gde su nominalni i PPP GDP isti su SAD posto se GDP racuna u odnosu na americki dolar. Sto znaci da ako u Americi jedan prosecan stanovnik mesecno trosi 3.000 dolara, a u isto vreme jedan Kinez sa istim potrebama i istim namirnicama u Kini trosi 1.000 dolara, odnos izmedju nominalnog i PPP GDPa u Kini je 1:3. Uzevsi u obzir broj stanovnika koji je oko 4 puta veci u Kini, kineski PPP GDP je od 2016 veci u Kini od SADa. A ako se u obzir uzme nominalni tj. prava vrednost onda je Kina i dalje daleko od SADa i nece ih skoro stici, pa cak ni u narednih 50ak godina. A ako se posmatra nominalni i PPP GDP per capita ili po stanovniku, onda je Kina jos dalje od SADa. Isti je slucaj i sa Rusijom gde je verovatno standard pao i namirnice pojeftinile, pa je automatski PPP GDP povecan u odnosu na nominalni. Primera radi godisnji prosecan nominalni i PPP GDP po stanovniku u dolarima u navedenim drzavama je sledeci: SAD oko 60.000 (isto), Nemacka oko 45.000 (50.000), Kina oko 9.000 (17.000) i Rusija oko 11.000 (28.000).

aussie

pre 5 godina

Glupost lista. Indonezija u top 10. tu sam odmah stao sa citanjem. Indo je sirotinja sa samo malim brojem super bogatih. u ukupnom zbiru GDP PPP su visoki jer im je populacia visoka sto je logicno, kao i Indija, ali GDP "per capita" je sirotinjski. tako da je lista teoretski tacna ali glupost za porediti kako je razvijena zemlja.

u jeeeeeeee...

pre 5 godina

Cak i da su te gluposti tacne, pa sta? USA ce i dalje ostati svetionik slobode i nesto najbolje sto je ljudska vrsta smislila. Mogu misliti, neka tamo raspala despotija nekome uzor ili nesto. Jadan li je takav, tuzan i jadan.

dolina vila

pre 5 godina

Podatke najbolje mozete provjeriti na zvanicnoj stranici CIA-e; CIA fackt book. Na toj stranici Kina je vec prva u apsolutnom bruto proizvodu sa: 23.210 milijardi $ ( 23,21 triliona $), Amerika je druga sa: 19.490 milijardi $ , Indija je treca, a Japan je cetvrti. Na proslom izvjestaju CIA-e Rusija je vec bila peta sa 42oo milijardi $ a Njemacka je bila peta, ali su na novom izvjestaju brojevi neznatno promijenjeni tako da Rusija trenutno ima bruto proizvod od 4016 milijardi i zaostaje za petom Njemackom vrlo malo, koja ima 4199 milijardi $, tako da prognoze ove banke mozemo smatrati realnim, obzirom da Rusija ocekuje enormno povecanje proizvodnje u poljoprivredi, gradjevinskoj industriji, izvozu prirodnog gasa, masinskoj ind. i proizvodnji automobile i kamiona.Rusija ima jos uvijek puno praznog prostora, rupa koje treba popuniti dok je Njemacka dostigla gornje limite u gotovo svim oblastima. Usput da kazem da Rusija ima bruto proizvog po glavi stanovnika od 29700$ dok n.p.r. Srbija ima 15100 , moja Bosna ima 12800, a recimo Hrvatska ima 24700.

Горан

pre 5 godina

Прогнозе ко ће бити први или десети у свету су само прогнозе, приближно али са могућим грешкама и редоследу. Питање за ове што су наклоњени једнима или другима? Која ће корист бити наша у свему томе, моје мишљење никакаква. Наши коментари немогу ништа променити. Живот обичног човека неће ништа изменити или драстично променити. И даље ће у најбогатије земље бити и сиромашних и богатих ко и у сиромашним. Економија се преплиће у свим земљама без обзира на санкције или односе у тим земљама. Свако има своје адуте, неко их искористи а неко не што доводи до крајњег резултата, успеха или губитка. Свако свога коња хвали. У свим тим земњама које су развијеније од наше живе људи ко и ми што живимо. Никоме није лако а цифре су само показатељ који обичан човек и непримећује да постоје.

lale gator

pre 5 godina

sustina za obican svet jeste,kakav je standRd obicnig coveka,u poredjenju sa sad,nemackom i razvijenim svetom.plata,kupovna moc .to bi bilo interessntnije

Eliot Istinić

pre 5 godina

Rusija nema baš nikakvu privredu, kakva je ovo nebuloza i izmišljotina?
Sem fabrika oružja nikakve druge tamo ne postoje. Ovo je neki 1 aril u januaru.

duci0167

pre 5 godina

Kolicina rusifilske gluposti da je bolno komentarisati. Pa za stvarno ... ne,ne mogu da komentarisem. Kakva bre Rusija pijana i bedna?! Godinama unazad neko iz redakcije b92 je zaduzen za prenosenje ili pisanje rusofilskih gluposti. Te ovo,te ono,EU samo sto se nije raspala,NATO takodje,evo sad i gubitnici od Rusije u ekonomiji... strasno. Od onakvog B92?!?

Srdjan

pre 5 godina

Ova vest nije istinita. Upravo sam proverio i ova banka u svojoj proceni stavlja Rusiju na osmo mesto u svojoj proceni rasta GDP-a do 2030., sto je inace po vecini ozbiljnih istrazivackih kuca previse visoko mesto za tu zemlju.

Ludi Milojko

pre 5 godina

(Eliot Istinić, 16. januar 2019 20:02)
Šta proizvodi Rusija? Ogromne količine metala (gvožđa, aluminijuma, bakra, nikela, volframa, zlata, srebra..), ogomne količine drveta i prerađevina od drveta, ogromne količine dijamanata, ogromnu petro-hemijsku industriju uključujući kaučuk i proizvodnju guma,mašinsku industriju (vozovi, kamioni, automobili...), civilnu avio industriju i šro je najvažnije ogromnu nuklearnu industriju (proizvodnja nuklearnih reaktora, obogaćenog uranijuma, plutonijuma...), najveći izvoznik pšenice, na kraju nafta, gas i vojna industrija...Šta je najbitnije od ovoga što sam nabrojao da je sve to realna ekonomija koja ima jako visoke stope profita i Rusiji donosi visok Nacionalni dohodak, procentualno jako viši u odnosu na GDP, nego kod drugih zemalaja, no da bi ste ovo razumeli mora da dobro razumete ekonomiju. Takođe ruski trovinski suficit je oko 200 mld$. Spoljni dug im je 500 mld$ u odnosu na Nemačkih 5000 mld$, a istovrmeno imaju devizne rezerve od 450 mld$ plus rezervni fond od preko 100 mld$. Ne bojte se vi za Rusiju, znaju oni dobro šta rade..

dragaN

pre 5 godina

Ccccc, da li je moguce da neko moze poverovati u ovo?!?!?
P.S. Pitanje za sve - koji ruski proizvod imate u kuci ili na sebi?
(Pedja, 16. januar 2019 19:12)

Ja imam - ladu. A sad pitanje za tebe: koji britanski proizvod, ili australijski ili kanadski imas ti u svojoj kuci?

Demos

pre 5 godina

Zbog čega prenosite netačno vesti? Koga zanima može da pogleda ovde: https://www.independent.co.uk/news/business/analysis-and-features/uk-world-economy-india-china-turkey-brazil-prediction-market-change-rates-a8720861.html

Inače je ovo njihovo predvidjanje za 2030 je veoma diskutabilno zbog metodologije.

genije

pre 5 godina

(Srdjan, 16. januar 2019 20:02)
Ova vest JE tačna.
Već u prvom pasusu piše da se radi o GDP PPP (google it).
Po istom izveštaju World Bank, Rusija je na 2017 završila na 6-om mestu.

Ne znam da li su linkovi dozvoljeni ali evo njihov zvanični dokument: https://datacatalog.worldbank.org/dataset/gdp-ranking-ppp-based

u jeeeeeeee...

pre 5 godina

Cak i da su te gluposti tacne, pa sta? USA ce i dalje ostati svetionik slobode i nesto najbolje sto je ljudska vrsta smislila. Mogu misliti, neka tamo raspala despotija nekome uzor ili nesto. Jadan li je takav, tuzan i jadan.

Gastarbajter...

pre 5 godina

Zivim u Nemackoj i sve vise i vise Rusa bezi iz tog bladostanja,kao i iz Srbije...i sve to u tu ekonomiju koja pada...Eeeee moji naivcine dok vi gledate kako Rusi ovo a kinezi ono ljudi ovde zive...Moja plata sofera u GSP je 3000 eura bruto...a u Decembru je bila 5500...a kolika li je u Rusiji ili Kini...ako neznate ja znam oko 500 eura...kao i u Srbistanu...Bolje bi bilo da malo racunate ako umete….odkale dolaze pare...kome to nesto malo prodajemo i gde je LEBAC...a ne gde je DEMAGOGIJA...

harare

pre 5 godina

To je gdp ppp(po kupovnoj moci). Ali ruski nominalni bdp( stvarna proizvodnja, ne necije "procene" koliko rus moze kupiti) je 1,6 biliona dolara, sto 45% njemackog bdp-a koji iznosi 3,5 biliona dolara. Taj bdp po kupovnoj moci su necije netacne projekcije. Po njemu jedan srbin(15 hiljada dolara ppp) moze priustiti preko trecinu onoga sto moze gradjanin francuske ili njemacke, sto je daleko od istine. Da, u srbiji su relativno jeftinije namirnice i rezije(gorivo nije), ali daleko da srbin moze sa svojih 400 eura biti na trecini njemacke kupovne moci sa 2600 eura. A cene namirnica u njemackoj su blago skuplje nego ovde, neke cak i jeftinije.

aussie

pre 5 godina

Glupost lista. Indonezija u top 10. tu sam odmah stao sa citanjem. Indo je sirotinja sa samo malim brojem super bogatih. u ukupnom zbiru GDP PPP su visoki jer im je populacia visoka sto je logicno, kao i Indija, ali GDP "per capita" je sirotinjski. tako da je lista teoretski tacna ali glupost za porediti kako je razvijena zemlja.

dejan

pre 5 godina

Neverovatna glupost. Ovo znaci da bi Rusija za samo 10 godina trebala da pretekne: Juznu Koreju, Kanadu, Brazil, Italiju, Indiju, Francusku, Englesku i Nemacku. Posto je trenutno na 12. mestu, sa ekonomijom koja je uzgred budi receno skoro tri puta manja od Nemacke. Ruska privreda bi dakle morala da svake godine belezi rast od najmanje 12% sto je apsolutna fantastika - u poslednjih 5 godina ruski rast se krece izmedju 1,5 i 2%.

dolina vila

pre 5 godina

Podatke najbolje mozete provjeriti na zvanicnoj stranici CIA-e; CIA fackt book. Na toj stranici Kina je vec prva u apsolutnom bruto proizvodu sa: 23.210 milijardi $ ( 23,21 triliona $), Amerika je druga sa: 19.490 milijardi $ , Indija je treca, a Japan je cetvrti. Na proslom izvjestaju CIA-e Rusija je vec bila peta sa 42oo milijardi $ a Njemacka je bila peta, ali su na novom izvjestaju brojevi neznatno promijenjeni tako da Rusija trenutno ima bruto proizvod od 4016 milijardi i zaostaje za petom Njemackom vrlo malo, koja ima 4199 milijardi $, tako da prognoze ove banke mozemo smatrati realnim, obzirom da Rusija ocekuje enormno povecanje proizvodnje u poljoprivredi, gradjevinskoj industriji, izvozu prirodnog gasa, masinskoj ind. i proizvodnji automobile i kamiona.Rusija ima jos uvijek puno praznog prostora, rupa koje treba popuniti dok je Njemacka dostigla gornje limite u gotovo svim oblastima. Usput da kazem da Rusija ima bruto proizvog po glavi stanovnika od 29700$ dok n.p.r. Srbija ima 15100 , moja Bosna ima 12800, a recimo Hrvatska ima 24700.

123

pre 5 godina

Jeste tacna vest. Samo gdp ppp per capita za Rusiju je oko 25000 dolara, za Nemacku 50000 dolara. Ruski gdp ppp per capita je malo visi od rumunskog. Obzirom da Rumuniju guraju napred, a Rusiju nazad, nisu losi. Nas je 15000 dolara.

Realist

pre 5 godina

GDP ili BDP na srpskom se u osnovi gleda na 4 nacina. Moze da bude nominalni (tj. realan) i PPP (paritet kupovne moci) i moze da se gleda po stanovniku i po ekonomiji cele zemlje i kombinacija navedenih parametara. Ova vest se verovatno odnosi na PPP na celu drzavu. Jedina zemlja gde su nominalni i PPP GDP isti su SAD posto se GDP racuna u odnosu na americki dolar. Sto znaci da ako u Americi jedan prosecan stanovnik mesecno trosi 3.000 dolara, a u isto vreme jedan Kinez sa istim potrebama i istim namirnicama u Kini trosi 1.000 dolara, odnos izmedju nominalnog i PPP GDPa u Kini je 1:3. Uzevsi u obzir broj stanovnika koji je oko 4 puta veci u Kini, kineski PPP GDP je od 2016 veci u Kini od SADa. A ako se u obzir uzme nominalni tj. prava vrednost onda je Kina i dalje daleko od SADa i nece ih skoro stici, pa cak ni u narednih 50ak godina. A ako se posmatra nominalni i PPP GDP per capita ili po stanovniku, onda je Kina jos dalje od SADa. Isti je slucaj i sa Rusijom gde je verovatno standard pao i namirnice pojeftinile, pa je automatski PPP GDP povecan u odnosu na nominalni. Primera radi godisnji prosecan nominalni i PPP GDP po stanovniku u dolarima u navedenim drzavama je sledeci: SAD oko 60.000 (isto), Nemacka oko 45.000 (50.000), Kina oko 9.000 (17.000) i Rusija oko 11.000 (28.000).

kvatro

pre 5 godina

@duci0167
A koje ti tek gluposti napisa i jos ti objavili. Pa Rusija je bila u G8 dok je nisu suspendovali iz politickih a ne ekonomskih razloga. A ko je tebi napumpao glavu nerusofilu o pijanstvima jel si bio u Americi? Ako nisi treba da odes ali nemoj samo po muzejima u NY nego malo zadji u grad zadji malo dublje u Ameriku idi malo do LA ali nemoj samo u Holivud nego malo šaraj. E tugo moja sa Dizni kanala.

long_term_vision_investing

pre 5 godina

Videli smo preporod Kine. Videćemo preporod Indije za 10-20 godina pa zatim Afrike 30-50.Problem je sto većina komentatora ne vidi dalje od svog nosa i donosi zakljucke na osnovu emocija a ne racionalnog razmišljanja i činjenica.

Никола У.

pre 5 godina

Како видим, највише критичких коментара текста долази од експерата ММФ-а, брокера на Вол Стриту и власника банака. Ко би рекао да они тако добро прате овај портал...

lale gator

pre 5 godina

sustina za obican svet jeste,kakav je standRd obicnig coveka,u poredjenju sa sad,nemackom i razvijenim svetom.plata,kupovna moc .to bi bilo interessntnije

Горан

pre 5 godina

Прогнозе ко ће бити први или десети у свету су само прогнозе, приближно али са могућим грешкама и редоследу. Питање за ове што су наклоњени једнима или другима? Која ће корист бити наша у свему томе, моје мишљење никакаква. Наши коментари немогу ништа променити. Живот обичног човека неће ништа изменити или драстично променити. И даље ће у најбогатије земље бити и сиромашних и богатих ко и у сиромашним. Економија се преплиће у свим земљама без обзира на санкције или односе у тим земљама. Свако има своје адуте, неко их искористи а неко не што доводи до крајњег резултата, успеха или губитка. Свако свога коња хвали. У свим тим земњама које су развијеније од наше живе људи ко и ми што живимо. Никоме није лако а цифре су само показатељ који обичан човек и непримећује да постоје.